Kjennetegn ved cerebral iskemi: dens typer, årsaker og behandling

I denne artikkelen: Hva er cerebral iskemi, under hvilke sykdommer kan det bli observert, hva er farlig. At det er mulig å gjøre for konvalescens.

Hjernens iskemi kalles en patologisk tilstand, der det mangler blodtilførsel, noe som ikke sikrer normal metabolisme i sentralnervesystemet. Sykdommen fører til utilstrekkelig inntak av oksygen (hypoksi) i hjernevævet, på grunn av hva cellene kan dø av.

I de fleste tilfeller er cerebral iskemi forbundet med et slag, men det er også observert i andre sykdommer. Dette er en ganske farlig tilstand, noe som kan forårsake død av en del eller hele hjernen. Prognosen avhenger av årsaken til sykdommen, samt varighet og alvorlighetsgrad. I noen tilfeller, med rask gjenoppretting av blodtilførselen, er fullstendig gjenoppretting mulig.

Problemet med cerebral iskemi behandles av nevrologer, nevrokirurger og bedøvelsesmidler.

Typer hjerne iskemi

Avhengig av utbredelsen av mangel på blodtilførsel er fokal og global iskemi av hjernen isolert.

 1. Fokal oppstår når blodkarets lumen er blokkert av en trombose eller embolus, noe som medfører forringelse av blodtilførselen til et bestemt område av hjernen og risikoen for celledød i dette området.
 2. Hjernens ischemi - hva er det? Det oppstår når en plutselig eller plutselig forverring av hjerneblodforsyningen. Denne situasjonen blir observert når hjerteaktiviteten er stoppet eller blodtrykksnivået faller betydelig.

Årsaker til patologi

Fokale og globale patologier har forskjellige opprinnelsesårsaker.

Årsaker til fokal cerebral iskemi

Den vanligste årsaken er atherosklerose - en sykdom der plakkene som består av fett, kolesterol, kalsiumsalter og celler, forekommer i det indre skallet av arterier. Når fartøyets skrog på plass over en aterosklerotisk plaque-bursts, dette området dannes tromber ligger over arterien og fører til utvikling av fokal ischemi i hjernen, som forsynes med blod vaskulære lesjoner.

En annen vanlig årsak er emboli, hvor cerebrale arterier er blokkert av en embolus - en trombus dannet andre steder og fanget i hjerneskap med blodgass. De viktigste kildene til emboli som fører til fokal cerebral iskemi er karoten arterier og hjertet.

Årsakene til dannelse av blodpropp i hjertet kan fungere hjertearytmi (for eksempel atrial fibrillering), hjerteklaffen defekter, inflammasjon av den indre foring i hjertet (endotelet), tilstedeværelsen av kunstige ventiler i hjertet og tumorer. I halspulsårene dannes blodpropper oftest på grunn av atherosklerotisk lesjon av disse karene.

Slike trombier kan disintegreres i partikler og brytes vekk fra hjerte- eller karotidens vegger, noe som fører til deres migrering til hjernekarrene. Etter å ha nådd arteriet med liten diameter, stikker embolusen i lumen og stopper blodstrømmen langs den, noe som forårsaker utvikling av brennvidkemi.

Årsaker til global hjerneiskemi

Denne tilstanden utvikler seg på grunn av fullstendig opphør eller kraftig forverring av cerebral blodstrøm. Denne situasjonen kan oppstå når hjertet stoppes, et sterkt fall i blodtrykket. Årsaker til hjertestans inkluderer hjerteinfarkt, koronar hjertesykdom, kardiomyopatier, medfødte og anskaffe hjertefeil og visse hjertearytmier. Ved ekstrem reduksjon i blodtrykket kan forårsake alvorlige allergiske reaksjoner, blodtap, smerte sjokk, akutt hjerte- svikt, alvorlige hjertearytmier, sepsis (blod-infeksjon), og andre farlige sykdommer.

karakteristiske symptomer

Symptomer på fokal iskemi er avhengig av hvilket område av hjernen blodsirkulasjonen er forstyrret.

 • Hvis grenene til den indre halspulsåren er blokkert, kan dette forårsake symptomer som blindhet i ett øye, svakhet i ett ben eller en arm, svakhet i den ene halvdelen av kroppen.
 • Iskemi i hjernens bakre områder, som leveres av grenene i vertebralarterien, kan føre til svimmelhet, dobbeltsyn, svakhet i begge sider av kroppen.
 • Andre symptomer inkluderer taleforstyrrelser, tap av koordinering.

Symptomene kan være mild eller alvorlig. I alvorlige tilfeller, selv med en fokal type sykdom, kan pasienter utvikle nedsatt bevissthet. Varigheten av symptomene kan variere fra noen få sekunder til flere timer (med forbigående iskemisk angrep) eller enda lenger (med utvikling av et slag). Med irreversibel skade på hjernen, kan tegn på et slag forbli for alltid.

Global iskemi har ikke fokal symptomer. Opphør av blodtilførsel til hele hjernen i mer enn 10 sekunder fører til tap av bevissthet, og i lengre tid enn noen få minutter - resulterer vanligvis i irreversibel skade på vevet. Det er på grunn av irreversibiliteten av konsekvensene av global cerebral iskemi at identifikasjon av symptomer og behandling på kortest mulig tid er så viktig.

diagnostikk

Iskemi er vanligvis diagnostisert under medisinsk undersøkelse og ved hjelp av hjernedekorasjonsteknikker.

Selv i nærvær av åpenbare tegn på fokalisoki, er det nødvendig å gjennomføre en hjernesøk, med hvilken man prøver å bestemme:

 1. Er det aktuelle kliniske bildet forårsaket av iskemi eller blødning i hjernen?
 2. Hvilken del av hjernen påvirkes?
 3. Hvor alvorlig er tilstanden?

Ideelt sett bør enhver person med tegn på iskemi gjennomgå en hjernesøk innen en time etter at han er kommet til en medisinsk institusjon.

Tidlig implementering av denne undersøkelsen er spesielt viktig for pasienter som:

 • egnet for behandling med legemidler som oppløser trombi (trombolytika);
 • tar allerede stoffer som reduserer blodproppene
 • ha en forstyrrelse av bevisstheten.

For undersøkelse av hjernen hos pasienter med iskemi, brukes to hovedmetoder for skanning:

 1. Beregnet Tomografi (CT) er en datamaskinbasert flersøkingsmetode for skanning som lar deg lage et detaljert bilde av hjernen og oppdage eventuelle problemområder. Noen ganger under denne undersøkelsen, for å øke dens diagnostiske verdi, injiseres pasienten med en spesiell kontrast intravenøst.

 • Magnetic resonance imaging (MR) er en metode for å skanne hjernen, som bruker sterke magnetfelt og radiobølger for å få detaljerte bilder av vev. Denne undersøkelsen brukes vanligvis hos personer med mer komplekse symptomer, når størrelsen og plasseringen av lesjonen er ukjent. Det brukes også til personer med forbigående iskemisk angrep. Denne typen hjerneskanning lar deg nøyaktig vurdere vevet og oppdage små eller uvanlig plasserte skadeområder. Som i datortomografi injiseres noen pasienter med et kontrastmiddel for å forbedre diagnostisk verdi av MR.

  Videre undersøkelse er rettet mot å finne årsakene til sykdommen. Den inkluderer:

  • Ultralydundersøkelse av karoten arterier - bidrar til å oppdage innsnevring i blodkar som leverer blod til hjernen.
  • Ekkokardiografi er en metode for ultralydundersøkelse av hjertet, som gjør det mulig å evaluere dets funksjon og dimensjoner, samt å oppdage trombi.
  • Elektrokardiografi - lar deg evaluere den elektriske aktiviteten til hjertemuskelen, identifisere lednings- og rytmestørrelser som kan føre til blodpropper i hjertehulen eller forårsake en global cerebral iskemi.
  • Angiografi av hjernen - Røntgenundersøkelse av hjerneskap etter innføring av kontrastmedium i dem.
  • Blodprøver for å bestemme nivået av kolesterol og glukose, blodkoagulasjon.

  behandling

  Behandling bør sikte på umiddelbar forbedring av blodstrømmen i det berørte området. Dette gjelder både fokale og globale former for iskemi.

  Terapi i global form for iskemi

  For å forbedre blodtilførselen til hjernen med global iskemi er det nødvendig å eliminere årsaken til dens utvikling, det vil si å gjenopprette normal aktivitet i hjertet og øke blodtrykket. For å gjøre dette, utføres hjertelungeopplivning i tilfelle hjertestans, og med fall av arterielt trykk, eliminering av årsakene til denne tilstanden og innføring av legemidler som øker nivået. Uten å oppnå disse nødvendige målene (gjenopprette hjerteaktivitet og økt blodtrykk), gir videre behandling som er rettet mot å bekjempe konsekvensene av global hjernens iskemi, ingen mening.

  I alvorlige tilfeller utvikler de fleste pasienter hjerne ødem. I slike tilfeller brukes narkotika som reduserer intrakranielt trykk, oftest - vinker.

  Men mange stoffer som leger og forskere attributtegenskaper forbedre cerebral blodstrøm og metabolisme i hjernecellene (for eksempel piracetam, cortexin aktovegin, tserakson), klarte ikke å bevise sin effektivitet i forskning.

  Spesifikk behandling av fokal iskemi

  I hjernens fokalskemi er en kombinasjon av legemidler vanligvis brukt til behandling. Noen av dem er utnevnt umiddelbart etter diagnose og bare for kort tid, mens den andre pasienten må ta svært lang tid.

  Målet med behandlingen er umiddelbar gjenoppretting av blodstrømmen i den berørte arterien. Hvis du starter riktig behandling av iskemisk slag i de første 4,5 timer etter utvikling av symptomer, kan du lagre noen av hjernecellene og forbedre nevrologisk prognose hos pasienten.

  For å gjenopprette blodstrømmen til den berørte cerebral arterien, bruk:

  1. Trombolyse er en behandlingsmetode som legene oppløser trombi blokkerende blodkar. For å utføre trombolyse med brennvidkemi, brukes spesielle preparater (trombolytika) - alteplase (Aktilis), tenekteplase (metylase). Før innføringen av disse stoffene må nødvendigvis inneholde CT eller MR for å bekrefte diagnosen iskemi.

 • Trombektomi er en minimal invasiv kirurgisk prosedyre ved hjelp av hvilken leger fjerner en trombose fra det berørte karet. Denne metoden er kun effektiv for behandling av iskemiske slag forårsaket av trombi i de store arteriene i hjernen.

  Med brennende iskemi forårsaket av innsnevring av den aterosklerotiske plakk av karoten arterien, kan en operasjon for å fjerne den utføres. Denne operasjonen kalles karotid endarterektomi.

  Andre legemidler som brukes til å forhindre episoder av fokal cerebral iskemi i fremtiden:

  • Antiagreganty - legemidler som påvirker blodplater for å undertrykke aggregering (liming sammen) og redusere risikoen for nye blodpropp i karene. Det mest berømte middelet i denne gruppen er aspirin, gitt i lav dose. De fleste pasienter er foreskrevet dette stoffet for å forhindre ytterligere episoder av sykdommen. I tillegg til aspirin kan klopidogrel, ticagrelor også brukes.
  • Antikoagulanter er stoffer som forhindrer dannelsen av blodpropper ved å påvirke faktorene for blodkoagulasjon. I den akutte perioden med iskemi, er injiserbar form for antikoagulantia - heparin, enoksaparin, dalteparin - foreskrevet. Legemidler til langvarig bruk er tilgjengelige i form av tabletter, de inkluderer warfarin, dabigatran, rivaroxaban. De er foreskrevet for pasienter med hjerterytmeforstyrrelser (atrieflimmer) og dyp venetrombose.
  • Antihypertensive stoffer er medisiner som brukes til å redusere høyt blodtrykk. Disse innbefatter tiazid-diuretika (indapamid, hydroklortiazid), angitenzinprevraschayuschego enzyminhibitorer (ramipril, perindopril), angiotensin-antagonister (losartan, candesartan) reseptoren, en kalsiumkanalblokker (amlodipin, felodipin), beta-blokkere (bisoprolol, nebivolol).
  • Statiner er stoffer som senker kolesterolnivået i blodet. Til dem tilhører atorvastatin, rosuvastatin.

  Rehabilitering etter en historie med hjerneiskemi

  Alvorlig hjernesenkemi kan forårsake midlertidig eller permanent fysisk og følelsesmessig skade på en person. Etter en akutt periode begynner rehabilitering, som inkluderer:

  1. Tale terapi - å eliminere eller lindre problemer med reproduksjon eller forståelse av talespråk.
  2. Terapeutisk fysisk trening - hjelper pasienten til å gjenopprette bevegelse i de berørte lemmer og koordinering.
  3. Arbeidsterapi - hjelper pasienten til å forbedre sin evne til å utføre hverdagsoppgaver, for eksempel bading, matlaging, dressing, lesing og skriving.
  4. Støtte fra venner og slektninger - gir et komfortabelt og vennlig miljø, noe som er svært viktig for en vellykket gjenoppretting etter cerebral iskemi.

  outlook

  Prognosen avhenger av alvorlighetsgraden av sykdommen, den generelle helsetilstanden og pasientens alder. Statistikken viser at ca 75% av pasientene overlever innen ett år etter et iskemisk slag.

  Kronisk cerebral iskemi

  Kronisk cerebral iskemi - cerebrovaskulær insuffisiens, forårsaket av den progressive forverringen av blodtilførselen til hjernevævet. Det kliniske bildet av kronisk cerebral iskemi består av hodepine, svimmelhet, reduserte kognitive funksjoner, følelsesmessig labilitet, motor- og koordinasjonsforstyrrelser. Diagnose er basert på symptomatologi og data om ultralyd / ultralyd av cerebral fartøy, CT eller MR i hjernen, forskning på hemostasiogrammet. Behandling av kronisk cerebral iskemi involverer hypotensiv, hypolipidemisk, antiaggregant terapi; Om nødvendig, er kirurgisk taktikk valgt.

  Kronisk cerebral iskemi

  Kronisk cerebral ischemi - en langsom utvikling av cerebral funksjonsforstyrrelse som oppstår på grunn av diffus og / eller melkoochagovogo skade på hjernevevet under betingelser for en langvarig svikt av cerebral blodtilførsel. Betegnelsen "kronisk hjerneiskemi" omfatter: encefalopati, kronisk iskemisk hjernesykdom, vaskulære encefalopati, cerebrovaskulær insuffisiens, arteriosklerotisk encefalopati, vaskulær (arteriosklerotisk), sekundær parkinsonisme, vaskulær demens, vaskulær (sen) epilepsi. Av disse navnene, er begrepet "encefalopati" brukes oftest i moderne nevrovitenskap.

  årsaker

  Blant de viktigste etiologiske faktorer som anses aterosklerose og hypertensjon, ofte identifisere en kombinasjon av disse to tilstander. Ved kronisk cerebral iskemi kan forårsake sirkulasjon og andre kardiovaskulære sykdommer, spesielt ledsaget av tegn på kronisk hjertesvikt, hjerterytmeforstyrrelser (både faste og paroksysmal arytmi), ofte fører til en nedgang i systemisk hemodynamikk. Den har en verdi og abnormitet av hjernen blodårer, nakke, skuldre, aorta (spesielt dens bue), som ikke kan skje før utviklingen av disse fartøyer aterosklerotisk, hypertensiv, eller på annen måte overtatt prosess.

  Nylig er en viktig rolle i utviklingen av kronisk cerebral iskemi tilskrevet venøs patologi, ikke bare intra-, men også ekstrakraniell. En viss rolle i dannelsen av kronisk cerebral iskemi er i stand til å spille kompresjon av blodkar, både arteriell og venøs. Det er nødvendig å ta hensyn til ikke bare spondylogen påvirkning, men også kompresjonen av endrede nabostrukturer (muskler, svulster, aneurismer). En annen årsak til utviklingen av kronisk cerebral iskemi kan være cerebral amyloidose (hos eldre pasienter).

  Klinisk detekterbar encefalopati er som regel blandet etiologi. I nærvær av hovedfaktorene for utviklingen av kronisk cerebral iskemi, kan resten av de ulike årsakene til denne patologien behandles som ytterligere årsaker. Isoleringen av tilleggsfaktorer som betydelig forverrer løpet av kronisk cerebral iskemi er nødvendig for utvikling av det korrekte konseptet med etiopathogenetisk og symptomatisk behandling.

  Hovedårsakene til kronisk cerebral iskemi: aterosklerose og arteriell hypertensjon. Andre årsaker til kronisk cerebral iskemi: kardiovaskulær sykdom (med tegn CSU); hjerterytmeforstyrrelser, vaskulære misdannelser, arvelig angiopati, venøs patologi, vaskulær kompresjon, hypotensjon, cerebral amyloidose, systemisk vaskulitt, diabetes, blodsykdommer.

  I de senere år er to hovedpatogenetiske varianter av kronisk cerebral iskemi vurdert, basert på følgende morfologiske egenskaper: arten av lesjonen og den dominerende lokaliseringen. Med en bilateral diffus lesjon av hvitt stoff, isoleres en leukoencefalopatisk (eller subkortisk biswanger) variant av disirkulatorisk encefalopati. Den andre er en lacunar-versjon med tilstedeværelse av flere lacunar foci. Men i praksis er blandede varianter svært vanlige.

  Lacunar-varianten skyldes ofte direkte okklusjon av små fartøy. I patogenesen av den diffuse lesjonen av hvitt stoff, spilles hovedrollen av gjentatte episoder av fallet av systemisk hemodynamikk - arteriell hypotensjon. Årsaken til fallet i blodtrykket kan være utilstrekkelig antihypertensive behandling, en reduksjon i hjerteutgang. I tillegg er stor betydning vedvarende hoste, kirurgiske inngrep, ortostatisk hypotensjon (med vegeto-vaskulær dystoni).

  Under forhold med kronisk hypoperfusjon - hoved patogenetisk kobling kronisk cerebral iskemi - uttømming skjer kompensasjonsmekanismer, reduserer energitilførsel til hjernen. Først og fremst er utviklet funksjonelle lidelser, så irreversible morfologiske lidelser: bremse av cerebral blodstrøm, redusert glukose og oksygen i blodet, oksidativt stress, kapillær stasis, tendensen til trombose, depolariseringen av cellemembranen.

  symptomer

  De viktigste kliniske manifestasjonene av kronisk cerebral iskemi er polyformale motorforstyrrelser, hukommelsessvikt og læringsevne, følelsesmessige lidelser. Klinisk er egenskapene til kronisk cerebral iskemi progressiv kurs, oppstart, syndromicitet. Det skal bemerkes det omvendte forholdet mellom tilstedeværelsen av klager, spesielt som reflekterer evnen til kognitiv aktivitet (oppmerksomhet, minne) og alvorlighetsgraden av kronisk cerebral iskemi: jo mer kognitive funksjoner lider, desto mindre klager. Dermed kan subjektive manifestasjoner i form av klager ikke gjenspeile alvorlighetsgraden eller arten av prosessen.

  Kjernen av det kliniske bildet av vaskulær encefalopati er i dag anerkjent av kognitiv svekkelse påvises allerede i fase I og progressivt økende i trinn III. Parallelt med utviklingen av emosjonelle forstyrrelser (treghetsmoment, emosjonell ustabilitet, tap av interesse), en rekke av bevegelsesforstyrrelser (fra programmering og styring til ytelsen som en kompleks neokineticheskih, høyere automatisering, Thai enkle refleksbevegelser).

  Stadier av karsirkulatorisk encefalopati

  Jeg scenen. Ovennevnte klager er kombinert med diffuse mikrofokale nevrologiske symptomer i form av anisorefleksi, brutto refleksene av muntlig automatisme. Det er enkle endringer i gangarter (treghet, små trinn), redusert stabilitet og usikkerhet ved koordineringstester. Ofte er følelsesmessige og personlighetsforstyrrelser (irritabilitet, følelsesmessig labilitet, engstelig og depressiv egenskaper) notert. Allerede på dette stadiet oppstår lette kognitive sykdommer av den neurodynamiske typen: utmattelse, svingning av oppmerksomhet, bremsing og inertitet av intellektuell aktivitet. Pasientene takler nevropsykologiske tester og arbeid der det ikke er tid påkrevet. Pasientens liv er ikke begrenset.

  II-scenen. Det preges av en økning i nevrologiske symptomer med mulig dannelse av et svakt uttrykt men dominerende syndrom. Individuelle ekstrapyramidale lidelser, ufullstendig pseudobulbar syndrom, ataksi, dysfunksjon i sentralnervesystemet (prozo og glossoparesis) avsløres. Klager blir mindre uttalt og mindre viktig for pasienten. Følelsesmessige lidelser forverres. Kognitiv funksjonen vokser i moderate grad, er neurodynamiske lidelser suppleres med dysregulatorisk (frontal-subkortisk syndrom). Evnen til å planlegge og kontrollere ens handlinger forverres. Utførelsen av oppgaver som er ubegrenset av tidsgrenser, er overtrådt, men evnen til å kompensere gjenstander (det er fortsatt mulig å bruke hint). Det kan være tegn på nedgang i sosial og profesjonell tilpasning.

  III stadium. Det er preget av den lyse manifestasjonen av flere nevrologiske syndromer. Vandring og balanse (hyppige fall), urininkontinens, parkinsonsk syndrom forstyrres. I forbindelse med reduksjon av kritikken, reduseres antallet av klager til staten. Behavioral og personlighetsforstyrrelser manifesteres i form av eksplosivitet, desinfisering, apatiko-abulisk syndrom og psykotiske lidelser. Sammen med nevodynamiske og dysregulatoriske kognitive syndromer, kan kirurgiske lidelser (tale, minne, tenkning, praksis), som kan utvikle seg til demens, oppstå. I slike tilfeller blir pasientene sakte avpasset, noe som manifesteres i profesjonell, sosial og jevn daglig aktivitet. Ofte er uførhet for arbeid oppgitt. Over tid er evnen til selvbetjening tapt.

  diagnostikk

  For kronisk iskemi hjerne karakterisert ved følgende komponenter anamnesen: hjerteinfarkt, koronar hjertesykdom, angina pectoris, hypertensjon (med nyresykdom, hjerte, retina, hjerne), perifer arterie av ekstremiteter diabetes. Fysisk undersøkelse utført for å detektere sykdommer i det kardiovaskulære system og omfatter: definisjon av bevaring og symmetri krusning i fartøyer av lemmer og hode, måling av blodtrykket i alle 4 lemmer, auscultation av hjertet og den abdominale aorta for å detektere hjertearytmier.

  Formålet med laboratoriestudier er å finne årsakene til kroniske hjerneiskemi utvikling og dets patogene mekanismer. Det anbefales å gjennomføre en generell blodprøve, PTI, bestemmelse av blodsukkernivå, lipidspektrum. For å bestemme graden av skade på hjernemasse og blodkar, så vel som å identifisere bakgrunnssykdommer anbefale at de følgende instrumentelle undersøkelser: EKG, ophthalmoscopy, ekkokardiografi, spondylography nakkesøylen, UZDG cerebrale arterier, tosidig og triplex skanning ekstra- og intrakraniale fartøy. I sjeldne tilfeller er det vist angiografi cerebrale kar (for å påvise avvik fartøy).

  Ovennevnte klager, karakteristiske for kronisk cerebral iskemi, kan forekomme med ulike somatiske sykdommer og onkologiske prosesser. I tillegg er slike klager ofte inkludert i det symptomatiske komplekset av grensemessige psykiske lidelser og endogene mentale prosesser. Vanskelig diagnostisering av kronisk cerebral iskemi med forskjellige neurodegenerative sykdommer, som vanligvis er preget av kognitive forstyrrelser og noen fokale nevrologiske manifestasjoner, forårsaker store vanskeligheter. Slike sykdommer inkluderer progressiv supranukleær parese, kortikobasal degenerasjon, multisystematrofi, Parkinsons sykdom, Alzheimers sykdom. I tillegg er det ofte nødvendig å skille mellom kronisk cerebral iskemi fra hjernesvulst, normotensiv hydrocephalus, idiopatisk dysbas og ataksi.

  behandling

  Målet for behandling av kronisk ischemisk cerebral sirkulatorisk ødeleggende prosess er å stabilisere cerebral ischemi, suspensjonen frekvensen av progresjon, aktivering sanogenetic kompensasjonsmekanismene funksjoner iskemisk hjerneslag forebygging (både primær- og re) og samtidig behandling somatiske prosesser.

  Kronisk cerebral iskemi er ikke ansett som en absolutt indikasjon for sykehusinnleggelse dersom kurset ikke er komplisert ved utvikling av hjerneslag eller alvorlig somatisk patologi. Videre, i nærvær av kognitive forstyrrelser, kan en pasient ut av sin vanlige situasjon forverre sykdomsforløpet. Behandling av pasienter med kronisk cerebral iskemi bør utføres av en nevrolog i ambulante og ambulante innstillinger. Etter oppnåelse av cerebrovaskulær sykdom III stadium anbefales patronage.

  medisinering kronisk cerebral iskemi utføres i to retninger. Den første er normaliseringen av hjernens perfusjon ved å påvirke ulike nivåer av kardiovaskulærsystemet. Den andre er effekten på blodplatehemostasen. Begge retningene bidrar til optimalisering av cerebral blodstrøm, mens du utfører en nevrobeskyttende funksjon.

  Hypotensiv terapi. Vedlikehold av tilstrekkelig blodtrykk spiller en viktig rolle i forebygging og stabilisering av kronisk cerebral iskemi. Ved foreskrivelse av antihypertensiva legemidler bør abrupte svingninger i blodtrykket unngås, som ved utvikling av kronisk cerebral iskemi, er mekanismer for autoregulering av hjerneblodstrømmen opprørt. Blant de antihypertensiva legemidlene utviklet og implementert i klinisk praksis, bør to farmakologiske grupper - angiotensin-omdannende enzymhemmere og angiotensin II-reseptorantagonister - skilles. Både de og andre har ikke bare angiohypertensiv, men også angioprotektiv virkning, som beskytter målorganer som lider av arteriell hypertensjon (hjerte, nyrer, hjerne). Antihypertensiv effekt av disse stoffgruppene øker når kombinert med andre antihypertensive stoffer (indapamid, hydroklortiazid).

  Lipidsenkende terapi. Pasienter med aterosklerotiske lesjoner i hjernekarene og dyslipidemi, i tillegg til diett (restriksjon av animalsk fett), er det tilrådelig å foreskrive lipidsenkende legemidler (statiner - simvastatin, atorvastatin). I tillegg til deres hovedhandling bidrar de til forbedring av endotelfunksjonen, reduserer blodets viskositet og har en antioksidant effekt.

  Antiaggregant terapi. Kronisk cerebral iskemi ledsages av aktivering av blodplate-vaskulær enhet av hemostase, derfor er det nødvendig med blodpleddpreparater, for eksempel acetylsalisylsyre. Om nødvendig blir andre antiplateletmidler (klopidogrel, dipyridamol) tilsatt til behandlingen.

  Forberedelser av kombinert handling. Gitt den rekke mekanismer som ligger til grunn kronisk cerebral ischemi, med unntak av de ovennevnte grunn behandlingen pasientene angitte organer normalisere blod reologi, venøs utstrømning mikrosirkulasjon har angioprotektornoy og nevrotrofiske egenskaper. For eksempel: vinpocetin (150-300 mg / dag); ekstrakt av blader av ginkgo biloba (120-180 mg / dag); cinnarizin + pyracetam (henholdsvis 75 mg og 1,2 g / dag); piracetam + vinpocetin (henholdsvis 1,2 g og 15 mg / dag); nicergolin (15-30 mg / dag); pentoksifyllin (300 mg / dag). Disse legemidlene foreskrives to ganger i året i 2-3 måneder.

  Kirurgisk behandling. Ved kronisk cerebral iskemi anses indikasjonen for kirurgisk inngrep å være utviklingen av en okklusiv-stenoserende lesjon av hovedkarene i hodet. I slike tilfeller utføres rekonstruktiv kirurgi på de indre karoten arterier - karotid endarterektomi, stenting av karoten arterier.

  Prognose og forebygging

  Tidlig diagnose og utnevnelse av tilstrekkelig behandling kan stoppe utviklingen av kronisk cerebral iskemi. Ved alvorlig sykdom i sykdommen, som forverres av samtidige patologier (hypertensjon, diabetes, etc.), er det observert en reduksjon av pasientens evne til å arbeide (opp til funksjonshemning).

  Preventive tiltak som hindrer forekomsten av kronisk cerebral ischemi, bør utføres fra en tidlig alder. Risikofaktorer.. fedme, mangel på mosjon, alkoholmisbruk, røyking, stress, etc. behandling av sykdommer som høyt blodtrykk, diabetes, aterosklerose bør utføres bare under oppsyn av en spesialist. Når de første tegn på kronisk cerebral ischemi er nødvendig for å begrense forbruket av alkohol og tobakk, for å redusere mengden av fysisk aktivitet, unngå langvarig soleksponering.

  Hjernens iskemi: hva er det og hvordan å behandle det?

  For å opprettholde hjernen, er det nødvendig med oksygen som alle andre organer. Hvis blodforsyningen er forstyrret, slutter han å takle sine funksjoner. Iskemien i hjernen er dannet. Denne sykdommen med et forlenget kurs går i kronisk form og forårsaker alvorlige konsekvenser - opp til epilepsi, lammelse og slag.

  årsaker

  Hovedårsaken til at iskemi av cerebral fartøy utvikler seg, kalles legemet av arteriosklerose av organets kar. Dens interne vegger vokser raskt fettstoffer, som begynner å påvirke hele kroppen. Den vaskulære lumen smal, og bevegelsen av blod blir vanskelig.

  Hjerne iskemi kan også provosere en rekke hjerte-og karsykdommer, spesielt hvis de blir ledsaget av hjertesvikt i kronisk form. Blant slike patologier er det:

  hjerterytmeforstyrrelser;

  patologi av venøsystemet;

  arteriell hyper- og hypotensjon

  sykdommer i sirkulasjonssystemet;

  Moderne medisin skiller to patogenetiske varianter av kronisk iskemi, som er forskjellige i naturen og i det området hvor den største mengden skade utvikler seg. Lacunarvarianten av sykdommen stammer fra okklusjonen av små cerebrale kar. Diffuse angrep er forårsaket av gjentatte angrep av kraftig trykkfall.

  De kan utløses ved feil behandling av hypertensjon eller redusert hjerteutgang. Utfordrende faktorer blir også hoste, kirurgi, ortostatisk hypotensjon i nærvær av samtidig vegetativ-vaskulær dystoni.

  I økende grad er cerebral iskemi diagnostisert hos nyfødte. Som hos voksne, utvikler denne sykdommen hos spedbarn som følge av oksygen sult, men det er vanligvis forårsaket av faktorer relatert til særegenheter av svangerskap og fødselsprosessen:

  alvorlig giftose ved slutten av svangerskapet;

  placenta previa eller peeling;

  brudd på uteroplacental blodsirkulasjon;

  medfødte misdannelser av det kardiovaskulære systemet;

  Kliniske manifestasjoner av sykdommen

  Kronisk cerebral iskemi er den vanligste nevrologiske sykdommen som eldre mennesker er mer tilbøyelige til. Det er mange kliniske manifestasjoner av patologi forbundet med sin opprinnelige årsak og lokalisering av lesjonen. Den samme personen veksler ofte mellom perioder med alvorlig svekkelse av hjerneaktivitet og relativ velvære. Det er også slike varianter av sykdomsforløpet, hvor den menneskelige tilstanden forverres kontinuerlig, noe som fører til fullstendig demens.

  Begynnelsen av utviklingen av cerebral iskemi er indikert ved minnefall, fravær, irritabilitet og problemer med nattesøvn. Eldre mennesker skriver vanligvis disse symptomene for alder og enkel tretthet, slik at de forsinker henvisningen til legen. Under slike forhold utvikler oksygen sulten i hjernen, noe som fører til en reduksjon i arbeidskapasiteten.

  Det er spesielt viktig å diagnostisere iskemisk hjernesykdom hos en nyfødt i tide, fordi ellers utviklingen av babyen vil være vanskelig, vil den begynne å ligge bak jevnaldrene. Foreldre bør varsle om barnet:

  Ingen grunn griner han og flinches;

  har en marmorert hudfarge;

  har et stort hode og en forstørret fontanel;

 • Svært suger brystet og svelger med vanskeligheter.
 • Stadier av utvikling av cerebral iskemi

  Leger skiller flere stadier av løpet av cerebral iskemi. Klassifisering er basert på kliniske manifestasjoner av sykdommen og alvorlighetsgraden av nevrologiske lidelser.

  Den første fasen

  Iskemisk sykdom i hjernen i første grad er preget av:

  repeterende hodepine;

  Hypertensjon vil gå bort. for 147 rubler!

  Chief Cardiac Surgeon: Det føderale programmet for behandling av hypertensjon er lansert! Et nytt stoff for hypertensjon er finansiert av budsjettet og spesialfondene. Så fra høyt trykk, drypp COPPER. Les mer >>>

  følelse av tyngde i hodet;

  forverring av konsentrasjonen;

  Klager hos pasienter i den første fasen av hjernens iskemi er ikke-spesifikk. De er sjelden lagt merke til, men det er ikke riktig. Det er viktig å se en lege ved begynnelsen av utviklingen av iskemi, fordi bare i fravær av nevrologiske lidelser kan sykdommen helbredes helt.

  Den andre fasen

  Etter hvert som utviklingen av iskemi utvikler seg, er det alvorlige avvik i funksjonene i sentralnervesystemet. Dette fremgår av følgende symptomer:

  brutto minneverdighet

  brudd på koordinering av bevegelser;

  skarpe humørsvingninger;

  I den andre fasen av sykdommen manifesterer fokale lesjoner av det hvite stoff seg som patologiske reflekser og markerte forstyrrelser i intellektet. Pasienter på dette stadiet kan ikke lenger engasjere seg i mentalt arbeid.

  Den tredje fasen

  Ved starten av den tredje fasen av sykdommen registreres alvorlige nevrologiske lidelser og symptomer på hjerneskade av organisk natur:

  fullstendig funksjonshemning

  Pasienter med forsømt iskemisk stadium kan ha nesten ingen klager, men dette betyr ikke at de har det bra. På grunn av demens hos pasienter er det ikke mulig å forklare legen nøyaktig hva som egentlig forstyrrer dem. En erfaren nevrolog vil imidlertid enkelt sette den korrekte diagnosen, styrt av det karakteristiske kliniske bildet av sykdommen og resultatene av moderne forskningsmetoder.

  Iskemisk angrep

  Separat skiller spesialister en slik tilstand som iskemisk angrep (i hverdagen kalles det et microinsult). Denne tilstanden er ledsaget av:

  lammelse av halvparten av kroppen eller et bestemt område

  angrep av lokalt tap av følsomhet;

  Det iskemiske angrepet passerer vanligvis for en dag, ellers er stroke diagnostisert.

  Akutt natur

  Akutt hjernesyke er kjennetegnet av organets fokale lesjon. Sykdom oppstår ofte på grunn av aterosklerose. På grunn av brudd på stoffskiftet av fett, blir blodplakene brutt, innholdet flyter ut av dem. Foretrukket trombi blokkblodstrøm, som forårsaker nekrose, som i medisin kalles hjerneinfarkt, utvikler seg i det tilhørende området av hjernen. I dette tilfellet observeres alvorlige nevrologiske sykdommer:

  nummenhet og immobilitet av en bestemt del av kroppen;

 • Manglende evne til selvbetjening.
 • Hvis lesjonen påvirker vitale nervesenter i hjernestammen, er det dødelig utfall.

  Komplikasjoner av sykdommen

  De lanserte former for cerebral iskemi fremkaller alvorlige konsekvenser. De uttrykkes ikke bare i utviklingen av den underliggende sykdommen, men også i utseendet på bakgrunn av nye patologier:

  sklerose av cerebral fartøy;

  parestesi (følsomhetsforstyrrelser);

  Stroke resulterer i mykning og død av en viss del av hjernevævet. Tapt nerveceller blir etterfylt med stamceller. Selv om leger uttrykker motstridende meninger om denne teknikken, praktiseres det av mange moderne klinikker.

  Encefalopati er preget av organisk hjerneskade som oppstår uten en inflammatorisk prosess. På grunn av degenerasjonen av hjernevævet blir neuroner og intercellulær substans ødelagt. Lesjonen påvirker den delen av kroppen som er motsatt til sykdomsfokus. Når et stort antall neuroner blir ødelagt, kan det oppstå forlamning av lemmer som vil gjøre personen helt immobilisert.

  Parestesi er vanligvis ledsaget av en følelse av krypende krypende og prikkende følelser som øker under fysisk anstrengelse. Når pasienten er bevisst, forstår han hva som skjer med ham, men mister sin tale.

  Hvis du kjører en ischemisk sykdom i hjernen hos spedbarn, i fremtiden, kan et barn utvikle mental retardasjon, på grunn som det vil være vanskelig å studere på lik linje med sine jevnaldrende. Derfor er det svært viktig at en kvinne under graviditet regelmessig besøker en gynekolog og følger alle sine anbefalinger.

  Diagnostiske metoder

  Cerebral iskemi er vanskelig på grunn av det kliniske bildet, den har mye å gjøre med Alzheimers sykdom, hjernetumorer, Parkinsons sykdom, multippel system atrofi og andre patologier. I tillegg er manifestasjoner av iskemisk sykdom ofte feil for de typiske endringene som skjer hos eldre mennesker.

  Generelt, for nøyaktig diagnostisering av sykdommen, er det viktig for legen å få uttømmende informasjon fra pasientens slektninger om hvilke endringer som oppstår i hans oppførsel og trivsel. Pasienten selv er vanligvis hemmet, og hans bevissthet er forvirret, derfor er det umulig å bare lage et komplett klinisk bilde ifølge ham.

  For å utelukke feilen, bruker nevropatologer kompleks diagnostikk, og bruker ulike forskningsmetoder. I utgangspunktet utføres en fysisk undersøkelse av pasienten. For å identifisere sin nevrologiske status vurderer en nevrolog:

  Hjernens iskemi

  Hjernens iskemi er en sykdom som oppstår fra oksygen sulten i hjernen som følge av dårlig blodtilførsel til vevet.

  Med denne sykdommen er det mange symptomer forbundet med forverring av hjernen: inhibering av informasjonsoppfattelse, beslutningstaking, taleforstyrrelser, koordinering av bevegelser, synshemming og andre. I begynnelsen er symptomene av latent natur, men med utviklingen av sykdommen begynner de å manifestere seg levende.

  Rapid tretthet, søvnløshet, hyppig hodepine, dårlig minne kan være symptomer på kranspulsårene (sirkulasjonsforstyrrelser). Sykdommen kan forekomme i akutt eller kronisk form.

  årsaker

  Hjernens celler kan ikke fungere effektivt dersom mengden oksygen for ernæring er utilstrekkelig. Dette kan skje når lumen i cerebral arterien er innsnevret. Innsnevringen av fartøyene skjer når fettavsetninger på indre vegger vokser.

  Den cerebrale arterien kan blokkeres av en trombose (blodpropp). Noen ganger bryter blodproppene bort fra karveggen og beveger seg gjennom kroppen med blodstrøm, de kalles emboli. En slik trombose vil bli sittende fast i det smaleste stedet av arterien og kan tette det. Med full blokkering (obturation) opptrer hypoksi, noe som fører til nekrose (død) av hjernevev.

  Iskemi av hjernens symptomer og behandling

  Hovedårsaken: delvis eller fullstendig overlapping av lumen i hjernearterien. Med alderen eller på grunn av forbruket av mat (med kolesterol) blir blodårene tilstoppet. Kolesterolplakk, fettavsetninger på veggene reduserer permeabiliteten av blodårene. Den normale strømmen av blod er forstyrret. Blod gir oksygen til alle vev og organer av mennesker. Mangel på oksygen er katastrofalt for celler av noe organ. Spesielt oksygen avhenger av hjernen.

  Aterosklerose, utseende av trombi, hjertesvikt, hypertensjon er hovedfaktorene for cerebral iskemi. Det er veldig viktig å diagnostisere denne alvorlige sykdommen til tiden. Ikke start en sykdom som provoserer det. Tross alt fører konsekvensene av sykdommen ikke bare til tap av evnen til å arbeide, men ofte til døden.

  Ytterligere årsaker til iskemisk hjerneskade:

  • sykdommer i det kardiovaskulære systemet som påvirker sentrale hemodynamikk;
  • blodsykdommer som fører til dens fortykning
  • ulike angiopatier - sykdommer som påvirker veggene i blodårene;
  • diabetes mellitus;
  • fedme;
  • karbonmonoksid forgiftning;
  • anemi,
  • alderdom;
  • arvelighet;
  • røyke.

  Akutt form - oppstår når en plutselig utbrudd av oksygen sult i hjernen, må du umiddelbart utføre behandling for å unngå iskemiske angrep. Det er preget av tap av følsomhet på enkelte områder, angrep, midlertidig blindhet, lammelse av kroppsdeler.

  Etter en akutt stadium av sykdommen og i fravær av riktig behandling, utvikler kronisk hjerneekskemi. Gradvis utvikler og utvikler seg. Kan føre til hjerneslag, hjerteinfarkt.

  symptomer

  Sykdommen manifesterer seg som tretthet med mentalt stress, glemsomhet, minneverdighet.

  De viktigste symptomene på cerebral iskemi er:

  • tretthet, svakhet i lemmer;
  • svimmelhet, besvimelse
  • redusert hørsel, syn;
  • søvnforstyrrelser;
  • trykkfall;
  • hodepine, migrene;
  • taleforringelse;
  • økt spenning
  • irritabilitet;
  • asymmetri i ansiktet.

  Grad av sykdom

  • Hjernens iskemi i 1 grad Pasienten føles normalt. Noen ganger en liten utelukkelse, svimmelhet, kulderystelser, smerte i hendene. Det er en shuffling, skinnende gang. Et nært miljø registrerer endringer i personens karakter: Causeless irritability, absent-mindedness, depressive humør. Pasienten selv merker at det er vanskelig for ham å konsentrere seg, å utføre mentale oppgaver, manglende evne til å konsentrere seg.
  • Hjernens ischemi 2 grader. Den er preget av mer levende og merkbare symptomer. Det er hyppig hodepine, kvalme, tap av faglige ferdigheter, verdslige ferdigheter. Pasienten kan ikke planlegge sine handlinger. Kritisk selvtillit er redusert.
  • Hjernens ischemi i tredje grad. Dette alvorlige stadiet oppstår når det ikke er noen behandling. Alle nevrologiske funksjoner påvirkes. Pasienten har nedsatt motorfunksjon, Parkinsons syndrom (lem tremor, skjelvinge lammelse), tap av balanse, vanskeligheter med å gå, inkontinens. Psyke er opprørt: taleforstyrrelser, tap av minne, manglende tenkning. Til slutt - sammenbruddet av personlighet.

  Hos eldre er pasienter som lider av aterosklerose, diabetes mellitus, kronisk cerebral iskemi oftere diagnostisert. Hvis hjernens område på grunn av kolesterolplakker ikke mottar den nødvendige mengden oksygen, forekommer forbigående iskemiske angrep (TIA).

  På en dag gjenopprettes funksjonene til det ødelagte området i hjernen. Hvis dette ikke skjedde, så var det et slag (en blødning i sonen i burstfartøyet). Dette manifesteres av nevrologiske symptomer.

  Diagnose av cerebral iskemi

  Sykdommen i første fase fortsetter umerkelig, nesten asymptomatisk, så tidlig diagnose er vanskelig.

  Fysisk undersøkelse: Legen undersøker pasienten, lytter til klager, undersøker listen over kroniske og kroniske sykdommer, for å avklare graden av risiko og tegn på cerebral iskemi. Tildeler eksamener:

  • undersøkelse av hjertet, blodkar (kardiografi);
  • blodprøver (sukker, kolesterol, hemostase);
  • Ultralyd av blodkar;
  • CT;
  • elektroencefalografi;
  • Doppler-tomografi.
  • MR.

  behandling

  Det er svært viktig å reagere raskt i tilfeller av hypertensiv krise eller når akutt oksygenmangel forekommer i hjernen. Ellers kan det være slike konsekvenser:

  Hvis du mistenker et slag, er rettidig medisinsk hjelp svært viktig. Umiddelbart eliminere konsekvensene forårsaket av hjernen ved forringelse eller opphør av blodsirkulasjonen i de enkelte delene er umulig. Et sett med påførte tiltak er rettet mot å gjenopprette blodtilførselen til hjernen og eliminere symptomer. Deretter brukes ulike metoder for å gjenopprette hjernens funksjoner (komplett eller i det minste delvis). Denne prosessen kan ta mye tid.

  Utfører behandling av cerebral iskemi, leger bruker:

  • Antiaggreganter - legemidler som forhindrer dannelsen av blodpropp og blodpropper. De forhindrer liming av blodpartikler, fortynnet blod (aspirin, aspirin-cardio, trombotisk-AC). Bruk kun som beskrevet av legen, siden den har mange kontraindikasjoner.
  • Trombolytika (TLT) - har egenskapen til å oppløse trombi (actilize, activase). ONMI (akutt cerebrovaskulær ulykke) fører til alvorlige nevrologiske konsekvenser: Halvparten av pasientene dør innen en måned, og mange overlevende blir deaktivert. Bruken av TLT reduserer dødelig utfall til 20%. Pasienter som overlever ONMK er fullstendig restaurert. TLT er en effektiv metode for behandling av cerebral iskemi, slagtilfelle. Prosedyren er enkel, men dyr. Effektiv for de første 3 timene. Men i nødstilfeller sparer livet.
  • Legemidler som utvider blodårer som gjenoppretter metabolske prosesser i hjernevevet (piracetam, omaron).
  • Antikoagulantia (heparin) - redusere blodkoagulasjon. Oftere brukt til forebygging, i den akutte fasen av sykdommen - sjeldnere.

  Fysioterapeutisk behandling (elektroforese, magnetophorese), massasje og fysioterapi for å gjenopprette funksjonshemmede funksjoner utføres.

  Kirurgisk inngrep brukes svært sjelden. Bare med rask forverring av pasientens tilstand og ineffektivitet av andre metoder. Operasjoner på hjernen utføres kun i spesialiserte klinikker og høytliggende kirurger, siden risikoen er ekstremt høy.

  Folkemidlene

  Ved behandling av kronisk cerebral iskemi, i tillegg til obligatoriske medisiner, som et tillegg, kan du bruke folkemessige rettsmidler. Det anbefales å ta:

  • gulrot juice (ferskpresset);
  • avkok av mynte, eik bark;
  • buljong goritsveta;
  • urtepakker.

  Sykdoms cerebral iskemi utvikler seg fra mangel på oksygen til hjernevævet. Det kan være kronisk eller medfødt. Den medfødte formen - pasientens og småbarns patologi - er hva som er cerebral iskemi.

  Diagnose av cerebral iskemisk sykdom hos barn er spesielt farlig. Den cerebrale iskemien som har oppstått hos barn, kan bli funnet i før fødselsperioden eller etter mislykket fødsel. Og sykdommen fortsetter i 3 faser: lett, middels og tungt. En mild grad av iskemi er preget av eksitasjon eller overdreven depresjon og varer opptil 7 dager. I iskemiske lesjoner i moderat grad observeres en konvulsiv tilstand hos barnet, som kan vare i lang tid. I alvorlig form bør barnet behandles i intensivavdelingen.

  Diagnose av cerebral iskemi 1 grad hos nyfødte kan diagnostiseres av leger som bruker en spesiell test (Apgar skala), selv på sykehuset. Den første graden er den enkleste, manifesteres av nevrologiske symptomer og er lett å kurere. (økt spenning).

  Hvis cerebral iskemi er 1 grad, så gjør en terapeutisk massasje uten bruk av medisinering og uten sykehusinnleggelse. Massasje, utført av en spesialist, forbedrer barnets trivsel, muskelton, påvirker sentralnervesystemet positivt.

  Hvis et barn har cerebral iskemi av klasse 2, bør behandlingen påbegynnes uten forsinkelse. Dette stadiet av sykdommen manifesteres av en nedgang i barnets aktivitet og mobilitet, spontanitet av bevegelser, jerks, kramper, muskelforstyrrelser, svimmelhet. Disse symptomene indikerer forekomsten av lesjoner av hjernevev. Behandling på sykehus er nødvendig

  Utilstrekkelig tilførsel av hjernen med oksygen (iskemisk sykdom i hjernen) er årsaken:

  • irritabilitet og søvnforstyrrelser;
  • hyppig hodepine;
  • lag i utvikling;
  • vanskeligheter med å lære.

  Ved 3. alvorlig grad av iskemi blir barna plassert i intensivavdelingen. Hvis tiltakene tas i tide, vil gjenoppretting av blodsirkulasjon gjøre det mulig å eliminere effekten av hjernehypoksi, og vil skape forhold for normal hjerneområdets funksjon.

  forebygging

  Helt helbredet i diagnosen - cerebral iskemi, spesielt etter alvorlig hjernevevskader, er ekstremt vanskelig.

  Ved risiko for kronisk hjerneiskemi inkludere mennesker i høy alder, hypertensjon hos pasienter med diabetes, røykere, tilhengere av underernæring. Det er viktig å starte behandlingen i tide og ikke å starte sykdommen.

  Følg regler for forebygging, behandling av cerebral iskemi starter ofte når konsekvensene allerede har oppstått.

  Etter 40 år (spesielt personer i fare) i tilfelle fare for cerebral vaskulær iskemi, kan behandling unngås ved å følge følgende regler:

  • daglig monitor blodtrykk, ta medisiner foreskrevet av legen din;
  • rettidig behandling av hjertesykdom, hypertensjon;
  • holder seg til dietter for å redusere kolesterol og blodsukker;
  • gjennomgå årlig ultralydsundersøkelse av cerebral fartøy;
  • ta biokjemisk blodprøve (sukker, kolesterol, hemostase indikatorer) to ganger i året;
  • ta medisiner for å forbedre cerebral sirkulasjon, spesielt til personer som er engasjert i mentalt arbeid;
  • slutte å røyke og alkoholmisbruk.

  For å unngå denne sykdommen er anbefalt for alle: frisk luft, mosjon, i samsvar med øvelsen, unngå følelsesmessig kaos og stress, befestet mat, medisinsk dietter.

  Les Mer Om Fartøyene