Hvordan bestemme trykket uten tonometer: Ved symptomer, ved puls, ved hjelp av en linjal

Fra denne artikkelen lærer du: hvordan måle trykk uten tonometer, om du kan stole på resultatene av slike målinger, bli kjent med detaljerte instruksjoner om de grunnleggende bestemmelsesmetodene.

Blodtrykksmålinger ble utført før oppfinnelsen av tonometeret. Folk har kommet opp med enkle måter å bestemme graden av vaskulær spenning i kroppen. Resultatene deres indirekte, men ganske nøyaktig reflekterte endringer i disse indikatorene, hvis betydning først ble lært etter oppdagelsen av tonometri.

Til tross for eksistensen av moderne teknikker som lar deg måle arterielt blodtrykk med høy nøyaktighet, er interessen i primære ikke-instrumentelle metoder ikke tapt.

De viktigste måtene å vite nivået av trykk er gitt i tabellen, og i artikkelen er de beskrevet i detalj.

Når det gjelder klager og symptomer, bestem trykket

Den mest elementære tonometri ved en kvalitativ metode er funksjonene til de tilgjengelige klager. Ønsket om å måle blodtrykk (BP) forekommer hovedsakelig hos personer med enkelte avvik i kroppen som med ingenting ikke kan knyttes (en uforståelig svakhet, hodepine, kvalme og så videre.). Et slikt ønske hos friske mennesker skjer sjelden. Siden 70-85% av lidelser og symptomer skjuler trykkendringen av sin natur kan indirekte (pre) bestemt økes eller reduseres.

Tabellen beskriver de typiske symptomene på hypotensjon og hypertensjon:

Det er også flere tegn som kan observeres både i hypertensjon og hypotensjon. De er i stand til misvisende og kan ikke være et kriterium selv for en omtrentlig bestemmelse av trykket:

 1. Å trykke smerter i brystet.
 2. Kortpustethet eller mangel på luft.
 3. Mørkere i øynene.
 4. Bevisstap.

Selv en erfaren ekspert på symptomer og klager vil kunne dømme riktig blodtrykket i 60-70% av tilfellene bare hvis det øker eller reduseres.

Bestemmelse av trykk med puls

Tilstanden til sirkulasjonssystemet er representert ved to hovedindikatorer: puls og blodtrykk (BP). De er sammenhengende, og dette betyr at egenskapene til en av dem kan bestemme egenskapene til den andre. Mer informativ i dette henseende er pulsens egenskaper.

Nøyaktig satt trykknivået på pulsen ikke, men indirekte (foreløpig) å dømme dette av alle. Tabellen beskriver de viktigste egenskapene til pulsen, som du må være oppmerksom på.

Vurder pulsen kan være på noen arterier, som er mer praktiske å føle med fingrene. Det kan være:

 • fartøy på den anterolaterale overflaten av nakken like under vinkelen av kjeften;
 • Den ytre kanten av fleksjonsoverflaten på den nedre tredjedel av underarmen er nærmere den ytre kanten like over håndleddet (radial arterie);
 • den indre delen av ulnarfoldet;
 • inguinal områder (femoral arterie).

Hvis du ikke vet hva en vanlig puls skal være, sammenligner du karakteren med enhver sunn person eller til deg selv med pasientens puls!

Kvantitativ måling av trykk ved hjelp av en pendel og en linjal

Den eneste måten å måle trykkstall uten en tonometer på, er å bruke en pendel med en linjal. Effektiviteten av denne metoden etterlater tvil, fordi det ikke er noen offisiell studie som med sikkerhet vil bekrefte påliteligheten. Dette betyr at det ikke er vitenskapelig begrunnelse for metoden. Det refererer snarere til feltet ekstrasensory og bioenergetics.

Likevel snakker hans store popularitet om motsatt - skapt mye amatørbevis: bekrefter video- og tekstfakta. Derfor tro eller ikke tro på indikatorene for trykk, hvis du måler dem med en pendel og hersker, bør alle bestemme seg selv.

Teknikk og sekvens av handlinger i måling

Alt du trenger for å kvantifisere trykket uten en tonometer:

 1. Pendelen, laget av improvisert betyr:
 • tråd eller tynn streng ca 20 cm lang;
 • gods som skal henges opp på en tråd - det kan være ring (gull, kobber eller annet metall) tråden er bøyd til en ring, klips, pin, mutter. Men du kan også bruke en nål og et hvilket som helst annet objekt
 1. En linjal av noe materiale (20-30 cm) eller et centimeter tape.

Steg-for-trinns prosedyre instruksjon:

 1. Bygg en pendel - bind den eksisterende lasten (for eksempel en ring eller en mutter) til enden av tråden. Den andre enden av tråden må være ledig.
 2. Sett deg ned (hvis målingen utføres av deg selv), sett eller plasser personen som studerer.
 3. Plasser underarmen til motivet på en fast, fast overflate med en bøyelig overflate oppover. Det er bedre å definere på venstre side, men det er mulig og til høyre.
 4. Plasser linjalen på begynnelsen av skalaen i albuebukken. Du kan også merke på huden på underarmene en eller flere centimeter.
 5. Ta den frie enden av tråden med den vedlagte belastning og henge over ulnar fovea av underarmen i begynnelsen av måleområdet av skalaen, slik at pendelen ikke berører huden, men det var plassert så nært som mulig til det og kunne utføre en oscillerende bevegelse.
 6. Prøv å holde pendelen ubevegelig, vent noen sekunder og begynn sakte å kjøre den parallelt med underarmens overflate mot børsten.
 7. I løpet av fremdriften kan pendelen utføre forskjellige kaotiske bevegelser. Men i en viss avstand vil det være klart ensartet svingende i tverrretningen med hensyn til underarmen og linjalens akse.
 8. Merk dette punktet - på hvor mange centimeter som begynte å svinge. Denne tallet, multiplisert med 10, tilsvarer systolisk (øvre trykk).
 9. Flytt linjalen til begynnelsen av skalaen til den første tverrfalsen av huden som ligger like over børsten.
 10. Høyre henge over startlinjen av pendelen, sakte flytte den mot ulnar fovea langs linjen (underarmen).
 11. Legg merke til hvor mange centimeter pendelen begynner å svinge i samme retning i samme retning. Denne tallet, multiplisert med 10, tilsvarer diastolisk (lavere trykk).

Dette fullfører måleprosedyren. For sikkerhets skyld kan du gjenta det igjen.

Ingen samvittighetsfull lege vil anbefale til noen å måle trykk uten en tonometer. En slik handling, hvis det er berettiget, da i eksepsjonelle situasjoner, når det ikke er mulig å vite indikatorene på tradisjonell måte - når det er nødvendig å ta en avgjørelse i prinsippet, som menneskeliv avhenger av. I alle andre tilfeller kan du selvfølgelig styres av data, men sørg for å bekrefte dem ved å måle trykket med en mekanisk eller elektronisk tonometer.

Spesielt gjelder det mennesker med kroniske sykdommer i kardiovaskulærsystemet, som lider av trykkfall, hypertensjon, etter et hjerteinfarkt og hjerneslag. Tonometeren er tross alt ikke så dyrt, på grunn av nektelsen av oppkjøpet for å bringe sin helse og liv i fare.

Måling av trykk

Måling av blodtrykk er en viktig diagnostisk metode for undersøkelse. Måling av blodtrykk vurderes av leger som den viktigste pre-medisinske prosedyren, som etter behov er det viktig å kunne gjøre hjemme.

Apparat for måling av trykk

For disse formål brukes et spesielt apparat for måling av trykk, kalt et tonometer. Den består av følgende elementer:

Hoveddelene av sphygmomanometeret er en gummileg for komprimering av arterien og en ballong (pumpe) for luftinjeksjon. Manometre er vår og kvikksølv.

Typisk, for å måle blodtrykk, brukes tonometre ved hjelp av et stetofonendoskop (stetoskop, fonendoskop). Måling er laget av Korotkovs lydmetode.

Grunnleggende regler for måling av blodtrykk

Arterielt blodtrykk bør måles, observert følgende regler:

1. Rommet skal være varmt;

2. Pasienten skal sitte komfortabelt eller ligge på ryggen. Før måling av trykk skal en person hvile i 10 til 15 minutter. Det skal bemerkes at i liggende stilling er trykket vanligvis 5 til 10 mm lavere enn når det blir målt i sitteposisjonen;

3. Umiddelbart under måling av blodtrykk, skal pasienten observere roen: ikke snakk og ikke se på enheten for å måle trykk;

4. Pasientens hånd skal være helt naken, håndflaten skal se opp og plasseres komfortabelt på hjertet. Den hevede ermet av klær skal ikke presse på blodårene. Pasientens muskulatur skal være helt avslappet;

5. Fra mansjetten til trykkmåleren, evakuere forsiktig resten av luften;

6. Stram mansjetten på hånden mens du ikke strammer den sterkt. Den nedre kanten av mansjetten skal være plassert 2 til 3 cm over brettet i albuen. Deretter er mansjetten strammet eller festet med en velcro;

7. Et stetoskop er festet til den indre dimple på albuen, tett, men uten press. Best av alt, hvis det kommer til å være med 2-øre lugs og gummi (polychlorvinyl) rør;

8. fullstendig stillhet, ved hjelp av et apparat for måling av sylindertrykk gradvis blåse opp mansjetten, trykkmåleren registreres deri;

9. Luften pumpes inntil toner eller lyder i ulnararterien slutter, og trykket i mansjetten økes litt med ca. 30 mm;

10. Nå lukkes luftinnsprøytningen. Langsomt åpner en liten trykk på sylinderen. Luften begynner gradvis å komme ut;

11. Høyden av kvikksølvkolonnen (verdien av det øvre trykket) er fast, hvor den tydelige støyen høres først. Det er på dette tidspunkt at lufttrykket i trykkmålingsapparatet reduseres i forhold til trykknivået i arterien, hvorpå blodbølgen kan trenge inn i karet. På grunn av dette kalles tonen (av lyd det ligner en høy pulsering, hjerteslag). Denne verdien av det øvre trykket, den første indikatoren, er en indikator for det maksimale (systoliske) trykket;

12. Da lufttrykket i mansjetten reduseres ytterligere, vises vage lyder, og deretter høres toner igjen. Disse tonene øker gradvis, blir så tydeligere og sonorøs, men plutselig svekkes og stopper helt. Forsvinnelsen av toner (lyder av hjerteslag) vitner til indeksen av det minste (diastoliske) trykket;

13. En tilleggsindikator, avslørt ved bruk av metoder for måling av trykk, er verdien av pulstrykkamplitude eller pulstrykk. Denne indeksen beregnes ved å subtrahere det minste (diastoliske trykk) fra maksimumsverdien (systolisk trykk). Pulstrykk er et viktig kriterium for å vurdere tilstanden til en persons kardiovaskulære system;

14. Verdiene oppnådd ved bruk av trykkmålingsmetoder er skrevet i form av en brøkdel skilt av et skråstrek. Det øvre sifferet indikerer størrelsen på det systoliske trykket, det nedre sifferet indikerer det diastoliske trykket.

Funksjoner av målingstrykk

Når du måler blodtrykket flere ganger på rad, må du være oppmerksom på noen funksjoner i kroppen. Dermed er verdiene til indikatorene for den etterfølgende måling som regel noe lavere enn i den første måling. Overskridelse av indikatorene ved første måling kan skyldes følgende årsaker:

 • Noen mental spenning;
 • Mekanisk irritasjon av nervesystemet av blodårer.

I denne forbindelse anbefales blodtrykksmåling å gjentas uten å fjerne mansjetten fra hånden etter første måling. Dermed blir det registrert gjennomsnittsverdier registrert flere ganger på trykkmålingsmetodene.

Trykket i høyre og venstre arm er ofte annerledes. Verdien kan variere med 10-20 mm. Derfor anbefaler leger at man bruker metoder for å måle trykket på begge hender, og fikse de gjennomsnittlige verdiene. Blodtrykksmåling utføres sekventielt på høyre og venstre hånd, flere ganger, og verdiene som blir oppnådd blir deretter brukt til å beregne det aritmetiske gjennomsnittet. For å gjøre dette, blir verdiene for hver indikator (separat øvre trykk og den nedre separat) lagt til og dividert med antall ganger målingen ble gjort.

Hvis en person har ustabilt blodtrykk, må målingen gjøres regelmessig. Dermed er det mulig å få tilkobling av endringer i nivået på grunn av påvirkning av ulike faktorer (søvn, overarbeid, mat, arbeid, hvile). Alt dette må tas i betraktning ved bruk av trykkmålingsmetoder.

Normale verdier, ved hjelp av en hvilken som helst metode for måling av trykk, er trykkverdier i nivået 100/60 - 140/90 mm RT. Art.

Mulige feil

Det må huskes at det mellom tider mellom øvre og nedre trykk kan intensiteten av tonene svekke seg, til tider betydelig. Og så kan dette øyeblikket forveksles med for høyt trykk. Hvis du fortsetter å slippe luft fra trykkmåleren, øker lydstyrken på tonene, og de stopper ved nivået av det nåværende lavere (diastoliske) trykket. Hvis trykket i mansjetten ikke er tilstrekkelig hevet, kan det lett bli feil i systolisk trykk. Så, for å unngå feil, må du skal bruke trykkmålemetoder: trykknivået i mansjetten å løfte høyt nok til å "presset", men la luften, må vi fortsette å lytte til toner av det totale trykkfallet til null.

En annen feil er mulig. Hvis du trykker sterkt på fonendoskopet på brachialarterien, hører noen mennesker toner til null. Derfor må du ikke trykke fonendoskopets hode direkte på arterien, og verdien av det nedre diastoliske trykket, er det nødvendig å fikse ved en kraftig reduksjon i tonens intensitet.

Betydningen av figurene ved måling av blodtrykk

Ved terapeutisk mottakelse er det nødvendig for hver pasient å måle blodtrykket. Og hvis legen forteller ham at de mottatte trykkverdiene stemmer overens med normen, og i ambulantdiagrammet setter merket 120/80 i putgrafen, sukker besøkende med lindring. Slike parametere indikerer menneskers helse.

Blodtrykksverdi

For noen tiår siden ble problemer med trykk funnet hovedsakelig hos eldre. Men fremskrittet gjorde betydelige tilpasninger til moderne rytmen, og i dag er relativt unge mennesker preget av trykkfall. Alt dette negativt påvirker en persons generelle trivsel, og en forverring av tilstanden tvinger ham til å søke hjelp fra en medisinsk institusjon.

Selv om alderen av avanserte teknologier gjør informasjon tilgjengelig for de brede massene om strømmen av viktige prosesser i menneskekroppen, uten spesiell kunnskap, er det vanskelig for en felles person å forstå deres komplekse mekanisme. Derfor ser flertallet ikke riktig ut betegnelsen av indekser som trykket i blodet i karene, uttrykt i form av en enkel brøkdel.

Hva menes med blodtrykk

For å fullføre vår livsviktige aktivitet trenger vår kropp å motta næringsstoffer. Denne funksjonen i kontinuerlig modus utføres av et helt nettverk av blodkar:

 • arterier - lever til hjertet blod beriket med oksygen;
 • Kapillærene metrer blodet av vev selv i de ytre avstandene på kroppen;
 • vener transporterer allerede brukt væske i motsatt retning, det vil si til hjertet.

I denne komplekse prosessen utfører hjertet hjertet av en naturlig pumpe, som pumper blodet gjennom alle kroppens linjer. Takket være aktivitetene til ventriklene, blir den kastet inn i arteriene og beveger seg langs dem videre. Det er arbeidet i hjertemusklen som skaper blodtrykk i hele systemet av blodårer. Men denne kraften opererer ulik på forskjellige steder: hvor væsken kommer inn i arterien, er den høyere enn i blodårene og kapillærnettverket.

For å få den riktige figuren anbefales det å måle trykket på venstre arm på brystkarsens artikkelsted. Denne metoden lar deg få mer nøyaktige data som karakteriserer den menneskelige tilstanden. For å gjøre denne typen måling er enkel hjemme, gitt at tonometeren nå er praktisk talt en obligatorisk egenskap for hver hjemmemedisinskiste. Med hjelp av denne enheten kan du få måleresultatet om noen få minutter. I medisinsk praksis er det vanlig å bruke millimeter kvikksølv for å indikere blodtrykk.

Godt å vite! Siden atmosfærisk trykk måles tradisjonelt i de samme enhetene, blir det faktisk i løpet av prosedyren bestemt hvor mye det menneskelige blodtrykket er over den eksterne kraften.

Typer blodtrykk

Det har allerede blitt bemerket at i medisin er det vanlig å betegne blodtrykksindeksene i form av en brøkdel representert ved to tall.

For å objektivt vurdere effekten av blodsirkulasjonen i menneskekroppen, er det nødvendig å bruke begge verdiene, siden hvert tall produserer en strengt utpekt parameter som karakteriserer hjertets aktivitet på et bestemt stadium.

 1. Systolisk trykk (maksimalt) representerer den øvre figuren, noe som gjør at du kan bedømme intensiteten av kontraktile bevegelser i hjertet når blodstrømmen passerer gjennom hjerteventilene. Denne indikatoren er nært knyttet til hyppigheten av utslipp i blodkarets kanal, så vel som kraften i blodstrømmen. Hans oppgang er vanligvis ledsaget av: hodepine, rask puls, kvalmefølelse.
 2. Den nedre verdien (minimal), eller diastolisk, gir en ide om tilstanden til arteriene i intervallet mellom sammentrekninger av myokardiet.

Ved hjelp av disse grunnleggende konseptene, bestemmer leger nivået av kardial aktivitet, samt den kraften som blodet virker på strukturen på fartøyene. Totaliteten av disse dataene gjør det mulig å identifisere eksisterende avvik i aktiviteten til kardiovaskulærsystemet, og også å tildele adekvat behandling til pasienter.

Viktig! Selv om det generelt er akseptert at en AD-verdi på 120 til 80 er optimal for normal hjertefunksjon, kan denne parameteren til og med variere for en bestemt person. Derfor kan denne verdien ikke betraktes som konstant, da for forskjellige personer kan indikatoren for normen variere avhengig av individuelle egenskaper.

Pulstrykk

Spesiell oppmerksomhet fortjener en viktig parameter, for eksempel pulstrykk. Denne indikatoren bestemmer forskjellen mellom en systole og en diastole. Dens normale verdi varierer fra 35 til 45 (mm Hg). Men disse tallene endres også i løpet av livet, spesielt når effekten på kroppen av ulike faktorer.

Dermed kan parametrene for pulstrykket øke under påvirkning av slike ugunstige faktorer som:

 • patologier av skjoldbruskkjertelen;
 • utviklingen av aterosklerotiske forandringer i arteriene og små karene forårsaket av aldringsprosessen av disse strukturene;
 • ved en diabetes.

Reduksjon av pulstrykk er oftest en konsekvens av patologiske prosesser av nyrer eller adrenaler. I disse organene utføres en syntese av renin, en komponent som gjør vaskulært vev mer elastisk. Når den normale funksjonen av nyrene blir forstyrret, blir renin for mye utladet i blodstrømmen. Da blir fartøyene fratatt evnen til å motstå blodstrømmenes begynnelse. Det er ganske vanskelig å diagnostisere en slik avvik i praksis.

Normale blodtrykksverdier

I løpet av dagen, i en helt sunn person, kan blodtrykkets verdier variere, det vil si redusere eller øke. Og dette er ganske vanlig fenomen. For eksempel øker betydelig fysisk anstrengelse blodstrømmen, noe som fører til økt blodtrykk. Og i sterk varme, tvert imot, faller trykket, fordi konsentrasjonen av oksygen i atmosfæren minker. Mangel på hovedkomponenten av næring tvinger kroppen til å tilpasse seg forholdene i det ytre miljøet: fartøyets volum blir mindre, noe som bidrar til økningen av akkumulering av karbondioksid i kroppen.

Med alderen endres personens trykk i retning av økning. Denne prosessen tilrettelegges i stor grad av ulike sykdommer, og spesielt hypertensjon. De er påvirket av faktorer som genetisk predisponering og sex. Gjennomsnittlige grenser for normalt blodtrykk, med hensyn til kjønn og alder, gjenspeiles i tabellen:

Blodtrykksmåling

Arterialtrykk (BP) er blodtrykket på arteriene. Skille systolisk blodtrykk (øvre) - maksimumstrykket i arterien som produseres ved utstøting av blod på tidspunktet for sammentrekning av hjertet (systole) og diastolisk blodtrykk (lavere) definert ved tidspunktet for fullstendig avslapning fase infarkt (diastole).

Normal trykk hos personen

Ulike individer har forskjellige verdier av normalt blodtrykk, ligger i intervallet fra 100 60 til 140 90 mm Hg. Den gjennomsnittlige eller ideelle verdien av menneskelig press, uavhengig av kjønn og alder, er 120/80 mm Hg. Det er denne indikatoren som finnes i de fleste sunne mennesker. Grenseverdien, etter hvilken arteriell hypertensjon allerede begynner, er 139/89 mm Hg, arteriell hypotensjon er under 100/60 mm Hg.

I tillegg til det ideelle blodtrykket, kan du ofte høre om det såkalte tilpasningstrykket, eller det vanlige trykket. Denne termen angir et nivå av blodtrykk hvor en person føler seg optimalt komfortabel. Tvert imot, avvik i en eller annen retning fra de vanlige verdiene, ledsaget av en forverring av velvære. Denne definisjonen gjelder både i norm og i patologi. For eksempel, i en fysiologisk hypotonisk med et vanlig blodtrykk på 100/60 (eller til og med 90/60) mmHg. økning i trykk til 120 80-130 90 mm Hg. ledsaget av symptomatologi som er sammenlignbar med hypertensiv krise. Den omvendte situasjonen: generell svakhet, ubehag, ofte svimmelhet, ledsaget av kvalme og oppkast, pasienter med vanlig blodtrykk på 120/80 mm Hg-mark. når den faller til 110 70-100 60 mm Hg. Alle disse endringene, notatet, kan oppstå uten å gå utover de normale verdiene for blodtrykk.

I tilfelle av hypertensjon (arteriell hypertensjon) med stabilisering av trykk i et nivå på 140 90 mm Hg. og over, er begrepet "normaltrykk" ikke aktuelt. Det er for denne patologien at definisjonen av trykk som "vanlig" eller "tilpasset" oftest brukes. La oss gi et enkelt eksempel. Hos hypertensive pasienter med opplevelsen fantastisk følelse feires på BP 160 100, og dets avvik i begge retninger er ledsaget av fremveksten av vegetative og cerebrale symptomer. Det er denne verdien (160 100) som er tilpasset eller vanlig for pasienten. Det kan imidlertid ikke betraktes som normalt. Stabilisering av blodtrykket i høye tall, selv med en god subjektiv toleranse, nødvendigvis påvirker indre organer, noe som fører til rask "amortisering" av kroppen, akselerere involution prosessen uførhet.

Tonometer - En enhet for måling av blodtrykk

Enheten for ikke-invasiv måling av blodtrykk (BP) kalles en tonometer. Den består av en hul mansjett oppblåst med luft ved hjelp av en gummipære og en trykkmåler med verdier. Den første tonometeren, oppfunnet av den brasilianske forskeren Riva-Rocchi, var kvikksølv. Siden da er enheten for blodtrykksmåling millimeter kvikksølv (mmHg). For tiden brukes mekaniske og elektroniske tonometre. Elektroniske tonometre er mest populære i hverdagen, som det enkleste å bruke. Begrensningen for bruk av en elektronisk tonometer er noen ganger et brudd på hjerterytmen i pasienten (arytmi), noe som resulterer i at enheten feilaktig kan bestemme pulstonene og som følge av dette gir feil blodtrykksverdier.

Regler for måling av blodtrykk (BP)

En time før prosedyren utelukker å ta kaffe, kakao, røyking, alkohol. De avstår fra å ta medisiner som endrer blodtrykk, inkludert øye og nesedråper og sprøyter. Fysisk trening er begrenset. Trykkmåling utføres i en rolig atmosfære, etter 5 minutters hvile og ikke tidligere enn 2 timer etter inntak. I dette tilfellet er pasienten beleilig plassert på en stol eller i en stol, med ben senket men ikke krysset. Hånden er plassert på bordet på en slik måte at skulderen er omtrent på hjertet. Tonometer mansjetten dekker tett skulderen, men ikke tett, og så å være i stand til å passere en finger mellom skulderen hud og leppen, den nedre kant, som ligger ved 2,5-3,0 cm over albuehulen.

Under trykkmåling er hånden helt avslappet, det anbefales ikke å snakke. Blodtrykksindikatorer kan variere på høyre og venstre arm. Som regel kan det være litt høyere på høyre side. Hvis blodtrykksnivåene på hendene sammenfaller, kan ytterligere målinger tas på hvilken som helst hånd. Ellers måles alltid hvor trykket var høyere. For mer nøyaktig bestemmelse av indikatorer måles blodtrykket tre ganger (spesielt med arytmi) med et intervall på fem minutter. På samme tid registrerer du den høyeste verdien.

For daglig overvåkning av blodtrykkstall, måles det to ganger eller tre ganger daglig, på legens ordre, samtidig. Noen ganger måles hver 3 timer i løpet av dagen - profilen av blodtrykk. Postene er skrevet i en notatbok eller notatbok.

Måling av blodtrykk (BP) ved Korotkov-metoden

Som den mest pålitelige og nøyaktige, anbefales denne metoden for praktisk bruk av Verdens helseorganisasjon. Korotkov-metoden er basert på auscultatory (ved hjelp av et stetoskop) bestemmelse av nivået av arterielt trykk. Manometeret på tonometeret påføres skulderen. I ulnar fossa (nærmere innersiden) er stetoskopmembranen plassert og lett presset med fingrene. Høyrehåndet tar en tonnør av en tonometer, som overlapper en nærliggende ventil. Komprimerer pæren ganske raskt, utfører manuell oppblåsning, til verdiene på skalaen til tonometeren, hvor pulstoner i stetoskopet ikke er bestemt. Med en moderat hastighet (2-3 mm / s) bløder luften, åpner ventilen. Den første hørbare tonen (slag, sjokk) i stetoskopet er indeksen for det øvre systoliske trykket, den skarpe reduksjonen eller fullstendig forsvinning av tonene - det nedre diastoliske trykket. Hvis den første tonen er fastsatt til 120 mmHg, og den siste ved 80 mmHg, blir nivået av blodtrykket registrert som 120 80 mmHg.

 • Personen som måler blodtrykket, føles som regel tydelig på utbruddet av pulsdryper i området med manchetonnonomens manchet, og også deres opphør. De første og siste slagene som er bestemt av deg, er indikatorer for henholdsvis systolisk (øvre) og diastolisk (lavere) blodtrykk. Dermed er det mulig å selvstendig bestemme trykket med en mekanisk tonometer uten å bruke et stetoskop.
 • Den normale middelverdien av blodtrykk under vakningsperioden er 135/85 mm Hg. I hvileperioden - 120/70 mm Hg. Art.
 • De nøyaktige tallene for blodtrykk for en ikke-invasiv metode ved hjelp av mansjetten er avhengig av skulderens geometri. Den skal være nær sylindrisk. Hos pasienter med fedme går formen på skulderen ofte til keglen, noe som gjør det umulig å bestemme trykket i dette området. Utgangen kan være en måling av blodtrykk på underarmen.
 • Personen som måler blodtrykket, føles som regel tydelig utseendet til det første støtet i området med den stengte arterien og det øyeblikket når disse tremorene stopper. Disse verdiene er ganske nøyaktige indikatorer for systolisk og diastolisk blodtrykk. Det er således mulig å bestemme trykket med en mekanisk tonometer uten å bruke stetoskopet av pasienten selv
 • Den normale middelverdien av blodtrykk under vakningsperioden er 135/85 mm Hg. I hvileperioden - 120/70 mm Hg. Art.
 • De nøyaktige tallene for blodtrykk, med en ikke-invasiv metode som bruker mansjett, er avhengig av skulderens geometri. Den skal være nær sylindrisk. Hos pasienter med fedme går formen på skulderen ofte til keglen, noe som gjør det umulig å bestemme trykket i dette området. Utgangen kan være en måling av blodtrykk på underarmen

I tillegg til systolisk og diastolisk blodtrykk, bruker klinisk praksis definisjonen av gjennomsnitt og pulstrykk:

Gjennomsnittlig trykk er blodtrykket i løpet av hele hjertesyklusen. I norm er det lik 80-95 mm Hg. Art. Gjennomsnittlig arteriell trykk kan bestemmes ved hjelp av formelen: (blodtrykksyst - Blodtrykkdiastereomere) 3 + ADdiastereomere

Pulstrykk bestemmes av forskjellen mellom systolisk og diastolisk blodtrykk og overskrider normalt ikke 30-45 mm. Hg. Art.

Hos barn endres blodtrykkstallene med alderen

Måling av trykk hos mennesker

Arterialtrykk (AD) - blodtrykk i arteriene - en av hovedindikatorene for kardiovaskulærsystemet. Det kan forandres med mange sykdommer, og opprettholde det på optimal nivå er viktig. Ikke uten grunn, er en undersøkelse av en ubehagelig person av en lege ledsaget av en måling av blodtrykk.

Hos friske mennesker er nivået av blodtrykk relativt stabilt, men i hverdagen svinger det ofte. Dette skjer med negative følelser, nervøs eller fysisk overbelastning, med for mye væskeinntak og i mange andre tilfeller.

Distribuere systolisk eller øvre, arterielt trykk - blodtrykk under sammentrekning av hjertets ventrikler (systole). Samtidig blir ca 70 ml blod utvist fra dem. En slik mengde kan ikke umiddelbart passere gjennom små blodkar. Derfor er aorta og andre store kar strakt, og trykket i dem stiger og når en normal 100-130 mm Hg. Art. Under diastolen faller blodtrykket i aorta gradvis til 90 mm Hg. st., og i store arterier - opptil 70 mm Hg. Art. Forskjellen i verdiene for systolisk og diastolisk trykk vi oppfatter i form av en pulsbølge, som kalles en puls.

Arteriell hypertensjon

Øket blodtrykk (140/90 mmHg. V. Og oppover) observeres i hypertensjon, eller som kan medbringes hennes anrops utlandet, essensiell hypertensjon (95% av alle tilfeller), når årsaken til sykdommen ikke kan etableres, og den såkalte symptomatisk hypertensjon (bare 5%), på grunn av patologiske forandringer i utviklingen av en rekke organer og vev: nyresykdommer, endokrine sykdommer, aterosklerose medfødt eller innsnevring av aorta og andre store fartøyer. Arteriell hypertensjon er ikke uten grunn kalt en stille og mystisk morder. I halvparten av tilfellene er sykdommen i lang tid asymptomatisk, det vil si at en person føler seg helt frisk og ikke mistenker at en skadelig sykdom allerede undergraver kroppen sin. Og plutselig, som en bolt fra det blå, utvikles alvorlige komplikasjoner: for eksempel slag, hjerteinfarkt, retinal detachment. Mange av dem som overlevde etter en vaskulær ulykke, forblir deaktivert, for hvem livet samtidig er delt inn i to deler: "før" og "etter".

Nylig måtte jeg høre fra pasienten et slående uttrykk: "Hypertensjon er ikke en sykdom, blodtrykkene øker i 90% av menneskene." Figuren er selvsagt sterkt overdrevet og basert på rykter. Når det gjelder oppfatning at hypertensjon ikke er en sykdom, er det en skadelig og farlig vrangforestilling. Det er disse pasientene som, som er spesielt deprimerende, det overveldende flertallet, ikke tar antihypertensive stoffer eller behandles ikke systematisk og ikke kontrollerer blodtrykket, risikere helsen og til og med deres liv lett.

I Russland er for tiden et økt blodtrykk 42,5 millioner mennesker, det vil si 40% av befolkningen. Og på samme tid, ifølge en representant nasjonalt utvalg av den russiske befolkningen i alderen 15 år og eldre, var klar over sine hypertensjon 37,1% menn og 58,9% kvinner, og får tilstrekkelig blodtrykkssenkende behandling bare 5,7% av pasientene menn og 17,5% av kvinnene.

Så i vårt land er det mye arbeid for å forhindre kardiovaskulære katastrofer - for å oppnå kontroll over arteriell hypertensjon. Målprogrammet "Forebygging og behandling av arteriell hypertensjon i Russland", som for tiden blir gjennomført, er rettet mot å løse dette problemet.

Hvordan blodtrykket måles

Diagnosen er laget av en lege, og han velger den nødvendige behandlingen, men regelmessig overvåkning av blodtrykket er allerede en oppgave, ikke bare for medisinske arbeidere, men for hver person.

I dag er den vanligste metoden for måling av blodtrykk basert på metoden foreslått av den russiske legen NS Korotkov i 1905 (se Science and Life, nr. 8, 1990). Det er knyttet til å lytte til lydtoner. I tillegg benyttes palpasjonsmetoden (palpasjon av puls) og metoden for daglig overvåkning (kontinuerlig overvåking av trykk). Sistnevnte er veldig avslørende og gir det mest nøyaktige bildet av hvordan blodtrykket endres i løpet av dagen og hvordan det avhenger av forskjellige belastninger.

For å måle BP ved Korotkov-metoden, brukes kvikksølv og aneroid manometre. Det siste, samt moderne automatiske og halvautomatiske enheter med skjermer, kalibreres på kvikksølvskala og kontrolleres periodisk før bruk. Forresten, på noen av dem er det øvre (systoliske) arterialtrykk betegnet med bokstaven "S", og den nedre (diastoliske) er "D". Det er også automatiske enheter som er tilpasset å måle blodtrykket ved bestemte faste intervaller (for eksempel, slik at du kan observere pasienter i klinikken). For daglig overvåking (sporing) av blodtrykk i en polyklinisk, har bærbare enheter blitt opprettet.

Blodtrykket varierer i løpet av dagen: det er vanligvis det laveste under søvnen og stiger om morgenen, og når et maksimum i dagtidens aktivitet. Det er viktig å vite at pasienter med arteriell hypertensjon ofte har nighttime BP-verdier høyere enn dagtid. For overvåking av slike pasienter er daglig overvåking av blodtrykk av stor betydning, og resultatene av disse tillater oss å klargjøre tiden for den mest rasjonelle administrasjonen av medisiner og for å sikre full kontroll over effektiviteten av behandlingen.

Forskjellen mellom de høyeste og laveste verdiene for blodtrykk i løpet av en dag hos friske mennesker, som regel, overskrider ikke: for systolisk blodtrykk - 30 mm Hg. st., og for diastolisk - 10 mm Hg. Art. Med arteriell hypertensjon er disse svingningene mer uttalt.

Hva er normen?

Spørsmålet om hvilken BP bør anses som normalt er ganske komplisert. Den fremragende innenlandske terapeuten AL Myasnikov skrev: "Faktisk er det ingen klar grense mellom verdiene av arterielt trykk som må vurderes for en gitt alder fysiologisk, og verdiene av blodtrykk, som bør vurderes for denne alderspatologiske." Men i praksis er det selvsagt umulig å unngå visse standarder.

Kriteriene for å bestemme nivået på blodtrykk, vedtatt i 2004 av All-Russian Society of Cardiology, er basert på 2003-anbefalingene fra European Society for Hypertension, eksperter fra FNs komité for forebygging, diagnostisering, evaluering og behandling av høyt blodtrykk. Hvis systolisk og diastolisk blodtrykk er i forskjellige kategorier, utføres evalueringen med høyere hastighet. I tilfelle avvik fra normen snakker vi om arteriell hypotensjon (blodtrykk under 100/60 mm Hg) eller arteriell hypertensjon (se tabell).

Hvor riktig måler arterielt trykk?

Arterialtrykk måles oftest i sittestilling, men noen ganger må du gjøre det i en dårlig stilling, for eksempel hos alvorlig syke pasienter eller når pasienten står (med funksjonelle tester). Imidlertid, uavhengig av fagets stilling, armens underarm, hvor blodtrykket måles, og apparatet skal være på hjertet. Den nedre kanten av mansjetten er ca 2 cm over albuebretten. En luftløs mansjett bør ikke klemme det underliggende vevet.

Luften pumpes raskt inn i mansjetten til et nivå på 40 mm Hg. Art. høyere enn det som pulsen på den radiale arterien forsvinner på grunn av klemming av karene. Fonendoskopet påføres ulnar fossa ved det arterielle pulseringspunktet rett under den nedre kanten av mansjetten. Luften fra den må løses sakte, med en hastighet på 2 mm Hg. Art. for ett slag av pulsen. Dette er nødvendig for å nøyaktig bestemme nivået av blodtrykk. Manometerets skala, hvor det var merkbare pulsslag (toner), er merket som systolisk trykk, og punktet de forsvinner på er diastolisk. Endringen i volum av toner, deres svekkelse i beregning, er ikke akseptert. Trykket i mansjetten reduseres til null. Nøyaktigheten av fiksering er viktig

og registrerer øyeblikkene av utseende og forsvinner toner. Dessverre, ofte når de måler blodtrykk, foretrekker de å avrunde resultatene til null eller fem, noe som gjør det vanskelig å evaluere dataene. BP bør registreres med en nøyaktighet på 2 mm Hg. Art.

Det er umulig å telle nivået på systolisk blodtrykk ved begynnelsen av synkroniserte svingninger av kvikksølvkolonnen, hoveddelen er utseendet på karakteristiske lyder; Under måling av blodtrykk, høres toner på, som er delt inn i separate faser.

Tonefaser NS Korotkova

1. fase - AD, ved hvilke konstante toner høres. Lydens intensitet øker gradvis ettersom mansjetten er blåst av. Den første av minst to påfølgende toner er definert som systolisk blodtrykk.

2. fase - Utseendet av støy og "rustling" lyd med ytterligere deflasjon av mansjetten.

Tredje fase - en periode hvor lyden ligner en knase og øker intensiteten.

4. fase tilsvarer en skarp muffling, utseendet på en myk "blåser" lyd. Denne fasen kan brukes til å bestemme det diastoliske blodtrykket når tonene høres før nulldeling.

Femte fase karakterisert ved at den siste tonen forsvinner og tilsvarer nivået av diastolisk blodtrykk.

Men husk: mellom 1-st og 2-fasen av Korotkovs toner er lyden midlertidig fraværende. Dette skjer med høyt systolisk blodtrykk og fortsetter under luften som blåser fra mansjetten til 40 mm Hg. Art.

Det skjer at blodtrykksnivået er glemt i tiden mellom målmåling og opptak av resultatet. Det er derfor du bør registrere de mottatte dataene umiddelbart - før du fjerner mansjetten.

I tilfeller der det blir nødvendig å måle blodtrykket på beinet, er mansjetten plassert på den midterste tredjedel av låret, phonendoskopet blir brakt til poplitealfossaet ved siden av arteriepulsasjonen. Nivået på diastolisk trykk på poplitealarterien er omtrent det samme som på brachialarterien, og det systoliske trykket er 10-40 mm Hg. Art. ovenfor.

Blodtrykksnivået kan svinge selv med korte intervaller, for eksempel under måling, som er forbundet med en rekke faktorer. Derfor må du følge visse regler når du måler det. Temperaturen i rommet skal være behagelig. En time før BP måling, bør pasienten ikke spise, fysisk belastning, røyk, eller bli utsatt for kulde. Innen 5 minutter før måling av blodtrykk, bør han sitte i et varmt rom, slappe av og ikke forandre den aksepterte, komfortable posen. Klærhylser skal være tilstrekkelig løs, det er ønskelig å ta hånden din ved å fjerne ermet. Mål blodtrykket to ganger med et intervall på minst 5 minutter; gjennomsnittsverdien for de to indikatorene er registrert.

I tillegg bør man også huske manglene ved bestemmelse av blodtrykk, forårsaket av feilen i Korotkov-metoden selv, som under ideelle forhold ved normalt blodtrykksnivå er ± 8 mm Hg. Art. En ekstra kilde til feil kan være hjerterytmeforstyrrelser i pasienten, feil posisjon av hånden under måling, dårlig mansjett, ikke-standard eller defekt mansjett. For voksne bør sistnevnte ha en lengde på 30-35 cm til minst en gang rundt fagets skulder og en bredde på 13-15 cm. En liten mansjett er en vanlig årsak til feilaktig bestemmelse av forhøyet blodtrykk. Men overvektige mennesker kan trenge en mansjett større, og for barn - en mindre størrelse. Unøyaktigheten av måling av blodtrykk kan også bli forbundet med overdreven kompresjon av mansjetten på underliggende vev. Overestimeringen av blodtrykksindeksene oppstår også når den litt mansjettede mansjetten er oppblåst.

Nylig måtte jeg snakke med en pasient som ble fortalt av en sykepleier i en polyklinikk etter at hun hadde målt blodtrykk som hun hadde blitt reist. Når han kom hjem, ble pasienten målt blodtrykk med eget apparat og merket med overraskende mye lavere verdier. Den typiske manifestasjonen av hypertensjon av den hvite kappen er forklart av emosjonelle reaksjoner (vår frykt for doktorenes dom) og tas i betraktning ved diagnostisering av arteriell hypertensjon og bestemmelse av det optimale nivået av blodtrykk under behandlingen. Hypertensjon "hvit frakk" er ofte funnet - hos 10% av pasientene. Det er nødvendig å skape et passende miljø i rommet: det må være stille og kult. Det er uakseptabelt å utføre fremmede samtaler. Intervju med undersøkeren må være rolig, velvillig.

Og til slutt. Vi er langt fra hjelpeløs før den skadelige sykdommen. Det er ganske mottagelig for behandling, som det fremgår av storskala forebyggende programmer for å bekjempe arteriell hypertensjon, utført både i vårt land og i utlandet, og fikk lov til å redusere forekomsten av stroke med 45-50% innen fem år. Alle pasientene fikk tilstrekkelig behandling og fulgte nøye legenes instruksjoner.

Hvis du er over 40 år, måler du blodtrykket systematisk. Det ville være ønskelig å understreke igjen at arteriell hypertensjon ofte fortsetter asymptomatisk, men dette gjør sykdommen enda mer farlig, noe som forårsaker et "slag bakfra". Apparater for måling av blodtrykk bør være i hver familie, og for å lære hvordan man måler det, skal det være for alle voksne personer, særlig siden det ikke representerer betydelige vanskeligheter.

"Kunnskap, som er mest nødvendig for menneskelivet, er kunnskapen om seg selv." Den kjente franske forfatteren og filosofen Bernard Fontenelle (1657-1757), som levde nøyaktig 100 år, kom til en slik faktisk og nåværende konklusjon.

Forfatteren takker personalet ved Neurologisk forskningsinstitutt for det russiske akademiske utdanningsvitenskap A. Kadykov og M. Prokopovich for å få hjelp til å illustrere artikkelen.

Arterialtrykk: normer, årsaker til økte og reduserte frekvenser, behandling av hypertensjon og hypotensjon

Menneskekroppen er den mest komplekse mekanismen til alle eksisterende. For full funksjon er det hundrevis av parametere og konstanter, hvorav den ene er arteriell press. Dette er en svært viktig del av homeostasen til kroppens indre miljø. Blodtrykk gir det nødvendige nivået av blodtilførsel til alle menneskelige organer uten unntak. I tilfelle en endring i parametrene som går utover fysiologisk, i hvilken som helst retning (økning eller reduksjon), utvikles en direkte trussel ikke bare for organismenes helse, men også for livet. Derfor er det svært viktig å ha en ide om hvordan det er å skape trykk, som de fysiologiske parametrene til denne indikatoren avhenger av, samt nivået av trykk som indikerer patologi.

Hva er blodtrykk?

Arterielt eller systemisk blodtrykk (BP) er trykket som blod utøver på veggene i arterielle kar. Trykk er en viktig parameter i kroppens liv, i tilfelle dødsfallet faller trykket til null.

Det er flere typer systemtrykk:

 • i arterier - arteriell (dette er indikatoren som oftest måles);
 • i kapillærene - kapillær
 • i venøsystemet - venøs.

I praksis må du oftest håndtere blodtrykk, fordi denne indikatoren er lettest å måle (ved hjelp av en tonometer på skulderens arterier). Måling av kapillær og venetrykk er en invasiv og kompleks prosedyre som kan utføres etter behov i stasjonære forhold.

Det skal også bemerkes at trykket som vi måler av mansjetten på skulderen, er perifert eller på kontoret, og reflekterer ikke fullt ut det sanne bildet. Det er fortsatt en slik ting som sentralt arterielt trykk. Dette er mengden press som eksisterer på nivået av aorta (det største arterielle karet i menneskekroppen).

Sentraltrykket er vanligvis lavere enn perifertrykket (noen ganger varierer indeksene betydelig, for eksempel 20-30 mm Hg). Denne forskjellen er spesielt uttalt blant personer i en ung aldersgruppe. Gjennom årene har disse indikatorene en tendens til å bli utjevnet.

Det er sentral (aortisk) trykk skal fungere som et kriterium for å vurdere ytelsen, men inntil nå har det var ingen ikke-invasive fremgangsmåter for å måle det, fordi i praksis omfattet måling av perifere blodtrykket, hvilken teknikk er foreslått for 100 år siden av kirurgen Korotkov. Imidlertid er det i dag medisinsk utstyr for ikke-invasiv måling av sentralt blodtrykk.

Ved måling av trykket, fikser du 2 tall, som er delt med en brøkdel. Hva mener de? For eksempel, 120/80 mm Hg. Art. Her heter nummer 120 systolisk blodtrykk, så vel som øvre eller hjerte. Dette er det maksimale trykket i arteriell sengen, som forekommer ved maksimal sammentrekning av hjertet (systole) og utvisning av blod i aorta. Verdien avhenger hovedsakelig av styrke og hjertefrekvens (jo høyere de er, desto større er tallet som tonometeren vil vise), så vel som motstanden til vaskemuren for øyeblikket.

Tallet 80 angir diastolisk blodtrykk, som også kalles den nedre eller vaskulære. Dette er minimumstrykket i karet, som registreres ved maksimal avslapning av hjertemuskelen (diastol). Denne indikatoren er bare avhengig av størrelsen på vaskulær motstand.

Også i klinisk praksis brukes denne indikatoren som pulstrykk. Dette er forskjellen mellom systolisk og diastolisk trykk, og i norm skal det være 30-40 mm Hg. Art.

Det arterielle trykket sørger for at blodet strømmer gjennom karene, noe som muliggjør prosessen med mikrosirkulasjon og metabolisme, produksjon av oksygen av alle cellene i kroppen. Enhver avvik fra normen fører til brudd på denne mekanismen og utvikling av alvorlige konsekvenser.

Kort om hovedmenyen

Mekanismen for regulering av arterielt trykk

Vedlikehold av trykk på ønsket nivå utføres av 2 reguleringssystemer:

 1. Nervøs regulering - inne i veggene til store arterielle fartøy er det plassert spesielle reseptorer som fanger nivået av blodtrykk. I tilfelle det ikke samsvarer med den fysiologiske normen, sender disse reseptorene nervøse signaler til det vasomotoriske sentrum av hjernen, hvorfra et signal rettet mot normalisering av trykket, returneres. For eksempel, når blodtrykket senkes, gir hjernen kommandoen for å begrense karene og øke tonen, øke blodets utgangseffekt og øke hjertefrekvensen. Alt dette fører til en hemodynamisk økning i trykk. Hvis det må senkes, har hjernens lag motsatt karakter - vasodilasjon, reduksjon av deres perifere blodmotstand, reduksjon i frekvens og styrke av hjerteslag.
 2. Humoral regulering, som utøver sin innflytelse på hemodynamikk ved å isolere individuelle humoralstoffer (hormoner). For eksempel, i tilfelle av plutselig trykkreduksjon binyrene produsere adrenalin, noradrenalin, mineralkortikoid og glukokortikoide hormoner, noe som fører til økt blodtrykket. Også ved opprettholdelse av trykk på det nødvendige nivået er renin-angiotensinsystemet av stor betydning.

Akk, men mekanismene som opprettholder blodtrykket hos en frisk kropp ved det fysiologiske nivå, nærværet av sykdom eller hypertensjon risikofaktorer fører til vedvarende forhøyet trykk med alle vender konsekvensene.

Hvordan evaluere indikatorer?

Nivået på blodtrykk avhenger av mange faktorer, blant annet:

 • tid på dagen;
 • følelsesmessig tilstand av en person;
 • matinntak;
 • Plasseringen av organismen i rommet (i den bakre posisjonen er trykket lavere enn i det horisontale);
 • mottak av psykostimulerende stoffer, noen medisiner;
 • fysisk aktivitet.

Arterialt trykk hos en person varierer i et vidt omfang hele dagen, men som regel går det ikke utover den aksepterte normen.

Egenskaper for blodtrykk hos en voksen er vist i tabellen.

I den medisinske litteraturen kan man også finne en slik diagnose som «hypertensjon hos eldre». I dette tilfellet øker systolisk blodtrykk (isolert systolisk hypertensjon) overveiende. Som regel påvirkes personer som er eldre etter 65 år. Denne patologiske tilstand er forbundet hovedsakelig med avtagende elastisitet og bøyelighet av den vaskulære vegg som følge av sklerotiske endringer, noe som fører til øket perifer motstand av den vaskulære vegg og trykkøkning på grunn av denne komponenta.Pri måling av blodtrykket hos legen skal ta hensyn til at det finnes "Hypertensjon hvite robes". Dette er en falsk positiv reaksjon, som manifesteres av økt trykk som respons på følelsesmessig spenning i forbindelse med å søke medisinsk hjelp. I dette tilfellet kan den sanne trykkverdien være mye lavere. For å diagnostisere "hypertensjon hvitt frakk", trenger du daglig overvåking av trykk, som oppstår under vanlige forhold for pasienter.

Ofte opplever pasienter ikke økt blodtrykk, ifølge statistikk er bare 50% av personer med høyt blodtrykk klar over sykdommen deres. Hovedspørsmålet er også naturlig: "Er det fare for økt blodtrykk i dette tilfellet, og er behandling nødvendig?". Svaret er definitivt ja! Tross alt mangler symptomene ikke risikoen for komplikasjoner av hypertensjon.

Metoder for måling av blodtrykk

I dag brukes to metoder til å måle blodtrykket:

 1. Korotkov-metoden.
 2. Oscillometrisk metode.

Korotkov-metoden

Denne metoden for måling av blodtrykk ble introdusert i medisinsk praksis i 1905 av en kirurg Korotkov. Til dette formål ble det laget en enkel enhet, som vi idag kaller en mekanisk tonometer (en mansjett med pære, manometer og phonendoskop). Denne metoden er den vanligste på grunn av sin enkelhet og lave kostnader for selve enheten.

Teknikken består i å klemme brachialarterien med mansjetten og lytte til tonene som oppstår ved gradvis frigjøring av luft fra mansjetten.

Til tross for alle fordelene har Korotkovs metode ulemper:

 • Metoden er subjektiv nok og avhenger helt av høringen, visjonen til den personen som måler;
 • krever spesiell trening;
 • helt avhenger av riktig bruk av enheten og dens plassering.

Måling av blodtrykk ved Korotkov-metoden

Oscillometrisk metode

Med denne metoden for måling av blodtrykk brukes elektroniske enheter. Prinsippet for deres arbeid er å registrere pulsfluktuasjoner som oppstår i mansjetten mens de passerer en del av blod gjennom det komprimerte området av arteriell fartøy.

Denne metoden er veldig enkel å bruke, krever ingen spesiell trening, er ikke avhengig av hørselen og synet av personen som måler, og kan også brukes uavhengig, uten hjelp utenfor.

Blant manglene kan noteres:

 • enheten fungerer på batterier, som kan fungere som en falsk indikasjon når batteriene utløper;
 • for denne måling må hånden være helt stasjonær, enhver bevegelse forvrenger resultatet;
 • enheter har en ganske høy pris.

Elektronisk apparat for oscillometrisk måling av blodtrykk

Regler for måling av blodtrykk

Pålideligheten av blodtrykksmålerens indekser ved måling av blodtrykk avhenger i stor grad av hvor godt målingene gjøres. Vurder de grunnleggende reglene for måling av blodtrykk.

 1. Prøv å måle trykket på samme tid, som i løpet av dagen varierer indeksen over et bredt spekter av verdier.
 2. En halv time før målingene ikke drikker koffeinholdige drikker og ikke røyk.
 3. Mål blodtrykket etter 5 minutters hviler i fullstendig hvile.
 4. Måling utføres i en sittestilling.
 5. Alle målinger skal utføres i henhold til instruksjonene til den brukte enheten.
 6. Mansjetten skal påføres på et visst nivå, som beskrevet i instruksjonene til enheten.
 7. Ved måling er det forbudt å flytte og snakke.
 8. Måling utføres 3 ganger med en 1-3 minutters pause, for sluttresultatet blir de minste verdiene fra 3 tatt.
 9. Gjør blodtrykksmålinger regelmessig, gjør alle resultatene i en spesiell dagbok (dette vil hjelpe legen til å velge effektiv behandling for deg).
 10. Hvis du er overvektig og manchetten på tonometeret ikke dekker hele armen, må du kjøpe et spesielt apparat for overvektige personer med større mansjett.

Viktig! Det er nødvendig å måle trykket på begge hender. Normalt kan indeksene variere innen 10 mm Hg. Art. I fremtiden må målinger tas på hånden som viser det økte resultatet.

Video om hvordan du måler blodtrykket på riktig måte:

Arteriell hypotensjon

Arteriell hypotensjon er en reduksjon i blodtrykk under 90/60 mm Hg. Art. Men en slik tilstand er ikke en sykdom, for eksempel i en helt sunn person, slik press kan løses flere ganger i løpet av dagen. Hypotonisk sykdom er når lavt blodtrykk registreres gjennom dagen, og det er pasientklager om dårlig helse.

Hvis det ikke er patologiske symptomer, anses hypotensjon fysiologisk (som en variant av den enkelte norm) og krever ingen medisinsk inngrep. Også hypotensjon anses fysiologisk hos idrettsutøvere (hypotensjon av kondisjon), hos beboere i høyfjellsområder (adaptiv hypotensjon), i første trimester av svangerskapet.

I alle andre tilfeller, hvis lavt blodtrykk oppstår med hodepine, svimmelhet, kvalme, generell svakhet og andre patologiske tegn snakker om sykdommen - arteriell hypotensjon, som krever medisinsk korreksjon for å bedre livskvaliteten.

Årsaker til hypotensjon

Avhengig av årsaken til sykdommen, skilles primær og sekundær hypotensjon. Årsakene til primær hypotensjon ble ikke etablert til i dag. Forskere mener at alt er relatert til de genetiske egenskapene til organismen hypotonisk.

Årsaker til sekundær hypotensjon (symptom på den underliggende sykdommen):

 • forskjellige typer anemi
 • adrenal insuffisiens;
 • hypotyreose;
 • overdose av visse legemidler
 • kronisk eller akutt blodtap
 • dehydrering av kroppen;
 • Hjertesykdom, som fører til en reduksjon i hjerteutslipp.

Kronisk arteriell hypotensjon er primært farlig fordi denne tilstanden er ledsaget av en reduksjon i intensiteten av sirkulasjon i alle organer. Og først og fremst lider hjernen, noe som fører til hypoksi og tilhørende konsekvenser.

Symptomer på hypotensjon

Kronisk hypotensjon kan mistenkes av følgende tegn:

 • For det meste holdes blodtrykket under 90/60 mm Hg. Artikkel.;
 • konstant svakhet;
 • hodepine;
 • økt tretthet;
 • kvalme og svimmelhet;
 • døsighet;
 • manglende evne til å konsentrere seg
 • redusert minne;
 • redusert effektivitet;
 • kortpustethet.

Svimmelhet og hodepine er hyppige følgesvenner av hypotensjon

Prinsipper for behandling av hypotensjon

Behandling av hypotensjon er bare nødvendig dersom redusert blodtrykk reduserer pasientens livskvalitet. På en gang er det nødvendig å merke seg at dette ikke er en lett oppgave. I det moderne farmasøytiske markedet er det praktisk talt ingen stoffer som er trygge for langtidsopptak og effektivt eliminerer redusert blodtrykk. Å takle hypotensjon er hovedsakelig å prøve på bekostning av livsstilsendring og tonisk behandling.

Blant medisinene som kan øke trykket, er verdt å merke seg:

 • biologiske fytostimulerende midler - pantocrinum, infusjon av kinesisk magnolia vintre, ekstrakt av eleutherococcus, ginseng, echinacea, infusjon av aralia, zamanichi, radiol ekstrakt;
 • vitamin C;
 • koffein;
 • etimizol.

Hvis hypotensjon er sekundær, er det nødvendig å behandle den underliggende sykdommen. For eksempel, med Addisons sykdom (mangel på binyrene), gjør regelmessig bruk av glukokortikoid- og mineralokortikoidhormoner det mulig å øke trykket og bringe pasientens velvære tilbake til normal.

Videooverføring om arteriell hypotensjon:

Arteriell hypertensjon

Begrepet "arteriell hypertensjon" brukes til å betegne en vedvarende økning i trykk over det etablerte nivået på 140/90 mm Hg. Art. Det er to typer hypertensjon:

 1. hoved~~POS=TRUNC eller essensiell hypertensjon, når årsaken til hypertensjon ikke kan fastslås selv etter en grundig undersøkelse av en syk person.
 2. sekundær eller symptomatisk når det økte trykket bare er et symptom på den underliggende patologien (f.eks. Itenko-Cushing's sykdom, hypertensjon av nyregenese, feokromocytom, etc.).

Ca 90% av alle pasienter med høyt blodtrykk er personer med primær hypertensjon. Dømmer etter statistiske data, kun halvparten av folk vet om tilstanden deres, og mindre av dem blir behandlet av dem. Hovedfaren for kronisk hypertensjon er nederlaget til målorganer (hjerte, nyre, retina, hjerne). Også øker hypertensjonen risikoen for slike kardiovaskulære hendelser som slag og hjerteinfarkt. Dømmer etter statistiske data, utvikler 68 tilfeller av hjerteinfarkt og 70 slag på 100 hos pasienter på bakgrunn av økt blodtrykk.

Video om hypertensjon:

Symptomer på hypertensjon

I lang tid oppstår hypertensiv sykdom uten åpenbare symptomer, og det oppdages som regel uhell under forebyggende undersøkelser eller når en lege kontaktes av en annen grunn.

Blant symptomene som kan indikere økt blodtrykk, bør det bemerkes:

 • hodepine av en pulserende eller sprengende natur, som er lokalisert i templene og i okkupet, kan være ledsaget av kvalme;
 • svimmelhet;
 • "Flyr" foran øynene;
 • ringer og støy i hodet.

Som fremdriften av hypertensjon utvikler symptomer på skade på målorganer - verre syn, urinering, vannlating, smerte i hjertet, symptomer på hjernehypoksi.

Hypertensiv krise

Dette er en kraftig økning i blodtrykk over 50% av de opprinnelige tallene. Hypertensiv krise refererer til nødforhold, som krever nødhjelp. I tilfelle at trykket ikke reduseres raskt, øker risikoen for forbigående hjertesykdommer, hjerneslag, lungeødem, myokardinfarkt betydelig.

Symptomer på en hypertensiv krise inkluderer plutselige alvorlige hodepine av bristende natur, synshemming, svimmelhet, kvalme.

Vanlig inntak av medisiner for å kontrollere trykket kan forhindre utvikling av hypertensive kriser.

Trykk hos barn og ungdom

Barnets kropp er preget av trykkfigurer lavere enn voksne. Jo yngre barnet, vene i hans arterielle kar er mer elastiske, og trykket i dem er lavere.

Tabellen under viser omtrentlige verdier for normalt trykk for barn i ulike aldre.

Økt trykk i barnet bør alltid være alarmerende, fordi barn ikke lider av primær arteriell hypertensjon. Derfor ligger årsaken til høyt blodtrykk i andre sykdommer. Ofte er det:

 • medfødte eller overførte sykdommer i nyrene og andre organer av ekskresjonssystem;
 • sykdommer i endokrine organer;
 • medfødte misdannelser av kardiovaskulærsystemet.

I ungdomsår kan årsaken til økt trykk være dysfunksjon i det autonome nervesystemet. Denne forstyrrelsen er preget av vekslende perioder med økt og redusert trykk.

Økt trykk hos gravide kvinner

Økning i blodtrykk under graviditet er en svært farlig tilstand, både for moren og hennes fremtidige barn. En kvinne kan bli syk med hypertensjon før svangerskapet, men ofte trykket økes under svangerskapet, vanligvis etter 20 uker av svangerskapet, og på grunn av utvikling av komplikasjoner i svangerskapet - sent svangerskapsforgiftning (preeklampsi og eklampsi).

Faren for denne tilstanden er brudd på blodflodene i blodet, som kan føre til tidlig fødsel, blødning, plasentabbrudd, intrauterin føtal død, fetoplacental insuffisiens.

Behandling av høyt blodtrykk under graviditet er en svært vanskelig oppgave, siden de fleste medisiner til kvinner i situasjonen er kontraindisert.

Alle gravide kvinner må regelmessig sjekke blodtrykket

Moderne anbefalinger for behandling av høyt blodtrykk hos gravide kvinner:

 • i tilfelle fare for livet til en kvinne, abort kan utføres av medisinske grunner, hypertensjon i seg selv er ikke en indikasjon på avbrudd av graviditet;
 • medisiner er ikke foreskrevet i første trimester av svangerskapet (kun i nødstilfeller, når fordelene til moren overskrider fosterskader);
 • narkotika brukes når trykket heves over 150-160 / 100-110 mm Hg. På dette nivået er det et brudd på blodprosessen i blodet;
 • Under graviditet brukes antihypertensive stoffer bare Dopegit, Nifedipin, Clonidin, Labetolol, Atenolol, Metoprolol.

Video om høyt blodtrykk hos gravide kvinner:

Prinsipper for behandling av hypertensjon

Behandlingen av arteriell hypertensjon er en kompleks oppgave, som krever fra pasienten først og fremst disiplin og tålmodighet. Terapi bør være integrert (farmakologisk og ikke-medikament) og rettet ikke bare ved å redusere trykket av tall, men også i forebygging av patologiske forandringer i målorganer, eliminering av risikofaktorer for kardiovaskulære sykdommer (røyking, økt aterogene kolesterol, overvekt, mangel på mosjon, kronisk stress, underernæring, alder).

Tabellen for å bestemme risikoen for kardiovaskulære hendelser de neste 10 årene, tallene angir risikoen

Moderne medisinsk behandling av hypertensjon

I dag er det et stort antall legemidler for behandling av arteriell hypertensjon, som oppfyller alle de grunnleggende krav: de er trygge for daglig bruk, er effektive i å kontrollere blodtrykket, mens deres virkning oppnår en dag eller mer, ikke bare for å redusere trykket, men også for å beskytte den skade i målorganene.

Det er 5 hovedgrupper av medisiner for behandling av hypertensjon:

 1. diuretika (furosemid, torasemid, indapamid, hydroklortiazid, klortalidon) - de reduserer mengden væske som sirkulerer gjennom karene, og bidrar dermed til en reduksjon i trykk. De er de første medisinene for behandling av hypertensjon, hvis det ikke er kontraindikasjoner for deres bruk, for eksempel diabetes mellitus, gikt.
 2. ACE-hemmer (Captopril, enalapril, lisinopril, ramipril, perindopril, fosinopril) - preparater av denne gruppe av stoffer som hindrer dannelsen av en slik som angiotensin-2, som er en potent vasokonstriktor. Som et resultat, øker fartøyene og trykket faller.
 3. sartana, eller angiotensin blokkere (losartan, valsartan, telmisartan) reseptorer - disse stoffene blokkere angiotensin-reseptorer, noe som fører til tap av dets evne vasokonstriktiv og trykkreduksjon.
 4. Betablokkere (bisoprolol, nebivolol, atenolol, metoprolol) - de reduserer hjertefrekvensen, noe som fører til en reduksjon i minuttvolumet av blodstrøm og senking av blodtrykket.
 5. Kalsiumkanalblokkere (amlodipin, nifedipin, verapamil, diltiazem, lercanidipin) - legemidler fra denne gruppen utvider perifere kar, noe som fører til en reduksjon i perifer vaskulær motstand og redusert blodtrykk.

Nødvendig forberedelse og dosering velges kun av legen, da alle legemidler har bivirkninger og kontraindikasjoner. I de fleste tilfeller brukes ikke en, men flere stoffer fra forskjellige grupper. I det moderne farmasøytiske markedet finnes det også to- og tre-komponent kombinasjonspreparater, noe som betydelig forbedrer overholdelse (praktisk for pasienten når du tar medisiner).

For å effektivt kontrollere presset ditt, må du en gang for alle bli kvitt følgende Feilfulle meninger om arteriell hypertensjon:

 • Høyt blodtrykk er normalt for eldre mennesker (det er ikke noe slikt, i henhold til offisiell medisin, bør trykket være innenfor de normale tallene som er angitt ovenfor, uavhengig av kjønn og alder);
 • å behandle hypertensjon kan være episodisk eller kurs (kun daglig bruk av foreskrevne medisiner kan holde blodtrykket i fysiologiske normer hvis du er diagnostisert med hypertensjon);
 • behandling bør bare være rettet mot å redusere trykkstall (terapi må nødvendigvis omfatte metoder som forhindrer utvikling av komplikasjoner av hypertensjon);
 • evnen til selvstendig å velge en kur for trykk (kun en erfaren spesialist etter en grundig undersøkelse vil kunne foreskrive de nødvendige stoffene, selvherding er strengt forbudt);
 • i intet tilfelle kan ikke forlate ikke-medisinsk behandling av hypertensjon (noen ganger endringen av livsstilen, å kvitte seg med overskytende kilo fører til en normalisering av press og mangel på behovet for å ta medisin).

Regelmessig medisinering, bli kvitt dårlige vaner og sunn mat - nøkkelen til suksess i behandlingen av hypertensjon

Husk at ønsket nivå av blodtrykk skal være under 130/85 mm Hg. Art. Bare i dette tilfellet kan terapi betraktes som effektiv, og pasienten er beskyttet mot de negative konsekvensene av en kronisk økning i blodtrykket.

Les Mer Om Fartøyene