Ekkokardiografi - hva er det og hvem trenger det, prosedyrens taktikk

Ekkokardiogrammet refererer til de mest moderne metodene for å gjennomføre en hjerteundersøkelse og kontraktil aktivitet av musklene. Det er ekkokardiografisk forskning som letter visualiseringen av et fungerende organ og fartøy.

På grunnlag er bruken av ultralyd, som absolutt ikke oppfattes av det menneskelige øre. Hva slags forskning er dette - ekkokardiografi, hva viser det, og hva er EKG, hvordan å forberede seg på prosedyren, hvordan blir ultralydet i hjerteskjærene gjort? Finn svar på alle spørsmålene i denne artikkelen.

Enn ultralyd i hjertet er forskjellig fra EKG

EKG og EchoCG er blant de mest effektive undersøkelsene av kardiovaskulærsystemet. De er preget av felles mål og oppgaver. Men metodene og metodene som brukes i deres oppførsel, varierer vesentlig fra hverandre. Hva er forskjellen mellom ekkokardiografi (ultralyd i hjertet) og EKG og hva gir hver av disse studiene?

Måten. For å fjerne EKG, må du bruke en kardiograf og elektroder. Samtidig undersøkes og fastgjøres den elektrostatiske aktiviteten til hjertemuskelen, og deretter blir resultatene oversatt til en grafisk tegning. Det er tydelig synlig på det:

 • om aktiviteten til orgelet er preget av en stabil rytme av pulsering;
 • hva er de numeriske parametrene for hjerteslag;
 • tilstedeværelse eller fravær av arytmi.

For hjerte ekkokardiografi Spesielt elektronisk utstyr, som kalles en omformer. Det må være tett påført på brystet, og deretter brakt i arbeidstilstand. Denne enheten er en generator for bølger som tilhører ultralydspekteret. De er i stand til å trenge inn i kroppen, kjempe av vevene og gå tilbake.

Spesielt utstyr gjør det mulig å behandle mottatte data og vise dem på skjermen. På samme tid på skjermen Du kan se et tredimensjonalt bilde.

Med hjelp av sistnevnte klarer legene å etablere og forhindre forekomst av organsvikt, kontrollere aktivitetene til ventilen, bestemme plasseringen av atrofierte fraksjoner i hjertemuskelen.

Et ekkokardiogram brukes å undersøke tilstanden til hjertet til en pasient som hadde fått et angrep, identifisere alvorlige blodpropper som ikke beveger seg. I tillegg kan du ved hjelp av nåværende ekkokonvertere studere arbeidet til et vitalt organ i et 3D-bilde.

I sammenligning med EKG er konverteren i stand til å gi et mer forståelig bilde av undersøkelsen, siden det viser tilstedeværelsen av nesten alle sykdommer i orgelet.

arter

Ekkokardiogrammet har flere typer, vi vurderer hver for seg.

transtorakal

Standardformen for ekkokardiogrammet, som er preget av smertefrihet og noe som ligner på radiografi, bruker denne prosedyren til å vurdere helsetilstanden før fødselen.

For å utføre denne type ekkokardiogram sensor, som overfører overføring av høyfrekvente lydbølger, gjelder på brystet. Hjerte muskler slå disse bølgene. Dermed blir bildet og lydene opprettet, og analyserer hvilken legen bestemmer tilstedeværelsen eller fraværet av anomalier og organsykdommer.

transesophageal

Med transosofageal ekkokardiografi, en sensor i form av et svelgingsrør som forbinder magen til munnhulen, er introdusert i spiserøret i spiserøret. Nære arrangementet til hjertet bidrar til et klart bilde av organets struktur.

Stress med stresstest

Et ekkokardiogram, som utføres med en stresstest, ved bruk av dobutamin eller adenosin, refererer til stressekardiografi. Bare her er den fysiologiske belastningen på orgelet ikke påført, men påvirkning av medisinske preparater som stimulerer organets arbeid.

Ved hjelp av denne studien er det mulig å evaluere kroppens tilstand i tilfelle det ikke er mulig å bruke et spor eller en sykkel for disse formål, toleranse for belastninger, muligheten for forekomst av iskemisk sykdom og effektiviteten av terapien.

stress

Under pasientens idrettsaktiviteter bruker et spor for å løpe eller sykle bruke stressekardiografi.

Under denne prosedyren kan du visualisere bevegelsen av hjerteveggene og analysere pumpens funksjon med økt kroppsbelastning.

Ved hjelp av et stress-ekkokardiogram, i motsetning til andre lignende studier, kan man bestemme mangelen på blodstrøm.

intra

Til søknad intravaskulær ultralyd ty til kardeter kateterisering. I dette tilfellet legges en spesiell sensor inn i hulrommet i blodkarene. For dette brukes et kateter.

I de fleste tilfeller utføres denne prosedyren for å analysere blokkering inne i fartøyet.

Typer av ekkokardiografi

Det er 3 typer ekkokardiogrammer:

 1. Eidimensjonal i M-modus Bølgen som leveres av enheten, er plassert langs en akse. Derfor viser skjermen et syn på orgelet ovenfra. Når du flytter ultralydlinjen, er det mulig å sjekke ventrikkelen, aorta og atrium.
 2. Todimensjonal Ekkokardiogrammet letter undersøkelsen av hjertet i to fremspring. Derfor er det under gjennomføringen mulig å analysere bevegelsen av hjertekonstruksjoner.
 3. Doppler ekkokardiogram bruke for å evaluere slike parametere i kroppen som hastigheten som blodet beveger seg og dets turbulens på. Som et resultat av de vedtatte resultatene kan man trekke en konklusjon om tilstedeværelsen av defekter og graden av fylling av ventrikkelen.

vitnesbyrd

Utførelse av ekkokardiografi er nødvendig når det er slike symptomer:

 • smerte i brystet eller hjertet;
 • støy og forstyrrelse av rytmen i orgelens aktivitet
 • iskemi eller akutt hjerteinfarkt;
 • Symptomer som indikerer tilstedeværelse av hjertesvikt;
 • kortpustethet, rask tretthet, mangel på luft, hurtig blanchering av huden.

Utfør nødvendigvis prosedyren for ekkokardiogram for pasienter som gjennomgått kirurgisk inngrep i hjertet, med en skadet thorax. også retningen på ultralyd av hjertet kan oppnås av de som har:

 • kronisk hodepine;
 • kunstig ventil;
 • aterosklerose;
 • hypertensive pasienter;
 • aktivt engasjert i sport.

Forberedelse av pasienten for studien og egenskapene til

Forberedelse for prosedyren er ikke preget av uvanlig kompleksitet. Pasienten skal ta av klærne i livet og ligg på venstre side. Denne posisjonen gir den nærmeste posisjonen til brystet til spissen av organet som undersøkes. Dette bidrar til å få det mest nøyaktige bildet.

Derefter smøres sensorstedene med en gel. Deres mangfoldige stillinger bidrar til den mest åpenbare definisjonen av kardiale divisjoner, samt måling og registrering av resultatene av deres aktiviteter.

Fest disse sensorene Ikke smertefullt og forårsaker ikke ubehag. Faktisk, med deres hjelp, endres ultralyd, som endres under passasje gjennom vevet, som reflekteres og vender tilbake.

Deretter konverteres lydene til signaler som faller inn i ekkokardiografen. Lydbølgen endres under påvirkning av endringer i organets tilstand.

Etter signalbehandling Et klart bilde vises på skjermen, i henhold til hvilken doktoren legger til rette konklusjoner om pasientens tilstand.

På hvordan du gjør ultralyd i hjertet, lær fra videoen:

Forklaring av resultatene

Fortsettelse av ekkokardiografisk studie er tolkningen av resultatene. Nøyaktig og omfattende de kan bare analyseres av en kardiolog.

I en hvilken som helst konklusjon av ultralydet er det konstante, konstante parametere som er karakteristiske for organets normale tilstand og funksjon. Av deres verdier og spesifikke funksjoner i hjertekammers funksjon og struktur. Disse inkluderer data som karakteriserer ventriklene, interventricular septum, ventiler og perikardium.

Ekkokardiografi gir de normale indeksene for ventrikulær aktivitet. Avhengig av graden av avvik av faktiske resultater fra disse indikatorene, etableres utvikling eller tilstedeværelse av den tilsvarende patologi.

En enklere, i forhold til parametrene til ventriklene, er tolkningen av resultatene av hjerteventil undersøkelser. Ved unntak kan du snakke på utvikling av enten mangel eller stenose. Den reduserte diameteren av lumenet, hvor blodpumpingen er signifikant hemmet, indikerer tilstedeværelsen av stenose.

Dampdannelse fremkaller en noe annerledes prosess: de ikke-hermetisk lukkede klaffene letter tilbakelevering av blod tilbake til kammeret, noe som signifikant reduserer hjerteets effektivitet.

Den vanligste patologien til perikardiet er perikarditt - akkumulering av væske mellom perikardiet og myokardiet, noe som betydelig kompliserer organets aktivitet.

Mer nyttig informasjon om hva og hvordan legen anslår under studien, finn ut av videoen:

Kostnaden for ekkokardiografi er veldig bred. Dens ytelse er sterkt påvirket av kvalifikasjonen og omdømmet til den spesialisten som gjennomfører denne studien, samt nivået og plasseringen av den medisinske institusjonen. Dette skyldes det faktum at kun en høyt kvalifisert spesialist kan deklarere den oppnådde informasjonen helt og riktig.

Og siden hjertet er praktisk talt det viktigste menneskelige organet som gir vital aktivitet til hele kroppen vår, risikerer at hans tilstand ikke er nødvendig. Fordi det er veldig ofte, slutter det i et dødelig utfall.

Ekkokardiografi av hjertet: essensen av metoden, dens anvendelighet, hvordan prosedyren går

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er ECHOCH av hjertet, og hvordan denne metoden er viktig i diagnosen hjertepatologi. Hvilke parametere og strukturer gjør det mulig å anslå hvilke sykdommer som skal avsløres. Hvordan forberede seg på studien, og hvordan den går.

Ekkokardiografi er en av de mest informative og sikre metodene for å diagnostisere hjertets patologi. Dette er en slags ultralyd, som gjør det mulig å visuelt vurdere strukturen til myokardiet (hjertemusklene), hjerteventiler, store hjertekar og de særegne sirkulasjonene i dem.

Det er flere synonymer: ultralyd eller hjerteekko, ekkokardiografi, ekkokardiografi eller hjerteeksponering. Alle disse navnene er den samme studien. Det kan utføres og evalueres av ultralyd leger, samt kardiologer og hjertekirurger som eier denne metoden.

Essensen av metoden, dens brukbarhet

Ekkokardiografi av hjertet utføres ved hjelp av et spesielt ultralydsutstyr som inneholder:

 • apparat som produserer ultralyd;
 • en sensor som gjennomfører brystet og registrerer ultralydbølger;
 • digital omformer, som viser på skjermen bildet av organet som undersøkes.

Ultralydbølger, som passerer gjennom ulike deler av hjertet, absorberes og reflekteres annerledes. Jo mer nøyaktige og moderne utstyret, jo mer nøyaktig kan man se (visualisere) ikke bare den generelle strukturen, men også små detaljer om hjertets struktur og sirkulasjonens særegenheter.

ECHO-KG sammen med EKG (elektrokardiografi) er de enkleste, ufarlige og tilgjengelige, men samtidig informative diagnostiske metoder som gir uttømmende informasjon om hjertets tilstand.

Indikasjoner: hvem trenger en slik diagnose

Ultralyd av hjertet er vist for alle pasienter med hjertepatologi, og også for personer som har slike symptomer:

 1. Smerter i brystet.
 2. Dyspné med anstrengelse, hevelse på bena og andre manifestasjoner av hjertesvikt.
 3. Rapid tretthet, ledsaget av svimmelhet og økt hjertefrekvens.
 4. Utsatt myokardinfarkt og tromboembolisme i lungearterien.
 5. Lyder når du hører (auskultasjon) av hjertet.
 6. Mistanke om medfødte og anskaffe hjertefeil.
 7. Utsatt revmatisme.
 8. Cyanose av huden i ansiktet, nesespissen og ørene, som vises eller øker med belastninger.
 9. Uttalte økning i blodtrykk.

Gitt den enkle implementeringen og sikkerheten til ekkokardiografi, gjøres det ikke bare for å overvåke fremdriften av en persons hjertepatologi, men selv om det er mistanke om det. Det er ingen absolutte kontraindikasjoner.

Hva denne prosedyren viser, hvilke sykdommer det avslører

Diagnose av hjertet ved hjelp av ultralyd kan gi grunnleggende, men ikke all informasjon om tilstanden til dette organet.

Tabellen beskriver hovedparametrene for evaluering i ekkokardiografi og mulig patologi, som diagnostiseres på grunnlag av disse dataene, selv uten EKG (elektrokardiogram) resultater.

Ifølge dataene mottatt under ECHO i hjertet, kan noen diagnoser opprettes nøyaktig, og noen antyder. I andre tilfelle trenger pasientene en mer omfattende undersøkelse avhengig av forventet patologi (EKG, holter, tomografi, blodprøver).

Typer av ekkokardiografi

Ikke all ekkokardiografi har alle de diagnostiske egenskapene til ultralyddiagnostikk. Avhengig av klassen av ultralydutstyr og prosedyren for studien er det:

 1. Standard ECHO-KG - endimensjonal, todimensjonal og tredimensjonal ultralyd. Det kalles også transthoracic, så det utføres ved kontakt med huden i brystområdet. Gir informasjon om hjertets struktur, men kan ikke bestemme egenskapene til sirkulasjonen i den.
 2. - Studien er bredere enn standard en. Definerer egenskapene til blodstrømmen i atria, ventrikkene, ventiler og store kar.
 3. Stress ekkokardiografi - ultralyd av hjertet under utførelse av stresstester. Det kan være nødvendig å bare diagnostisere visse sykdommer (f.eks. Ventilfeil).
 4. Transesophageal ECHO - undersøkelse av hjertet ved hjelp av en spesiell sensor gjennom spiserøret vegg under fibroadastroskopi. Det kreves sjelden, men det kan gi viktig informasjon om patologi i myokardets dype seksjoner.

Gullstandarden for ultralydundersøkelse av hjertet er en todimensjonal ECHO med Doppler og dupleksforsterkning.

Forberedelse og gjennomføring av studien

Spesiell forberedelse til standard og Doppler ekkokardiografi i hjertet, samt EKG, er ikke nødvendig. Dette betyr at en slik undersøkelse kan gjøres av enhver person som har vitnesbyrd når som helst uten noen begrensninger. De eneste faktorene som påvirker påliteligheten av resultatene er kvaliteten på utstyret og kvalifikasjonen til kardiologen.

Transesophageal ECHO-KG utføres bare på tom mage (siste måltid er i 8-10 timer). Og når det kreves at pasienten er immobile for en detaljert undersøkelse - studien utføres under anestesi.

Standard ECHO-CG-prosedyren er teknisk enkelt og ufarlig:

 • Forskeren ligger på sofaen. Undersøkelsen utføres i to stillinger: på baksiden og på venstre side.
 • Legen justerer enheten og sekvensielt setter sensoren på flere punkter i brystet i projeksjonen av hjertet, aorta og lungearterien. På denne tiden må forskeren rolig ligge og utføre alle kommandoene til legen (puste jevnt, hold pusten ved innånding, bytt posisjon, etc.).
 • For å forbedre overføringen av ultralydsignaler, påføres en spesiell gel på huden på venstre halvdel av thoraxen, langs hvilken sensoren vil glide. På slutten av studien må gelen tørkes med et håndkle eller et serviett.

Den totale varigheten av ekkokardiografi er fra 7-10 minutter til en halv time. Det viktigste er at du kan bruke det så mange ganger som du må vurdere tilstanden til hjertet og dynamikken i den patologiske prosessen. Teknikken er harmløs og smertefri, så det er ingen absolutte kontraindikasjoner for det.

Ultralyd av hjertet - en svært nøyaktig metode for å diagnostisere et stort antall, men ikke alle hjertesykdommer. Derfor bør vitnesbyrd for gjennomføring og omfanget av andre undersøkelser avgjøres av en spesialist!

Hjerte ultralyd, eller ekkokardiografi: hva er det og hva brukes det til?

Ekkokardiografi er en av de ledende metodene for å diagnostisere hjertesykdommer, brukt av kardiologer. Denne studien er helt ufarlig, har ikke toksiske effekter på kroppen, og kan derfor anbefales til alle kategorier av pasienter, inkludert barn i alle aldre og gravide. I tillegg er ultralydet i hjertet helt smertefritt. I denne artikkelen vil leseren vite hva som er ekkokardiografi, hva er dens synspunkter og for hvilket formål utnevne undersøkelsen, samt å bli kjent med hvordan prosedyren går og hvordan å forberede den, for å få mest mulig nøyaktig resultat. La oss starte.

Hva er ultralyd av hjertet (ekkokardiografi) og for hvilken hensikt utføres det?

Hjerte ultralyd, eller ekkokardiografi, er en ikke-invasiv metode for å undersøke hjertet, basert på bruk av ultralyd. Ekkokardiografi sensor under påvirkning av elektrisk energi avgir høyfrekvent lyd, som går gjennom konstruksjonene hjertets reflekteres fra dem blir detektert av den samme sensor blir overført til en datamaskin som i sin tur behandler informasjonen og viser det på skjermen som et bilde.

Hva gjør det mulig å evaluere ekkokardiografi:

 • størrelsen på hjertet;
 • tykkelse av hjertets vegger;
 • struktur, integritet av veggene;
 • dimensjonene av hulrommene i atria og ventrikkene;
 • graden av kontraktilitet i hjertemuskelen og samsvar med denne indikatoren med normen;
 • tilstanden til hjertets hjerteapparat og dets "arbeidsevne";
 • tilstand av pulmonal arterie og aorta;
 • trykknivå i aorta, pulmonal arterie, atria og ventrikler;
 • retningen av bevegelse av blod i hjertets kamre og gjennom ventiler, dets hastighet;
 • tilstand av ytre skall av hjertet, perikardium.

Ved å gjennomføre denne studien kan følgende diagnostiseres:

 • hydropericardium (tilstedeværelsen av fri væske i hjerteposen);
 • medfødte og anskaffe hjertefeil;
 • intrakardial trombi;
 • Utvidet eller redusert størrelse kameraer;
 • Den fortykkede (hypertrophied) eller tynne veggen av kamre;
 • ytterligere akkorder i hjertets hulrom;
 • hevelse;
 • endringer i retning og hastighet av blodstrømmen.

Indikasjoner og kontraindikasjoner for ekkokardiografi

Denne studien kan, og i noen tilfeller anbefales at pasienter som allerede lider av kardiovaskulær patologi, og på stadiet av diagnosen.

Du bør tenke på å utføre en ultralyd i hjertet i følgende tilfeller:

 • personer som lider av hypertensjon
 • hvis det er en mistenkt medfødt eller ervervet hjertesykdom;
 • Personer hvis slektninger led av medfødte hjertefeil med det formål å forebygge;
 • Personer som klager over hyppighet og spesielt besvimelse;
 • personer som lider av kortpustethet og hevelse;
 • Personer som klager over falming, en følelse av forstyrrelse i hjertets arbeid;
 • personer som klager over brystsmerter, spesielt ved bestråling i venstre arm, scapula og venstre side av nakken;
 • etter et tidligere myokardinfarkt for å vurdere hjertets kontraktilitet mot bakgrunnen for død av en del av myokarditt;
 • for diagnostisk søk ​​etter angina pectoris, samt for evaluering av ventrikulær kontraktilitetsindeks i denne sykdommen;
 • med det formål å bekrefte eller avvise diagnosen "hjertesvulst"
 • med sikte på å diagnostisere hjertets aneurisme og gjennomføre differensialdiagnose mellom sanne og pseudoaneurysmer;
 • å bestemme typen av kardiomyopati
 • For å diagnostisere tilstedeværelsen av væske i hjertehulen og bestemme dens volum;
 • som en forebyggende undersøkelse av personer hvis livsstil er forbundet med psyko-emosjonell eller fysisk overbelastning.

Indre, familie lege eller spesialist smal profil - kardiolog - henvise pasienten til ultralyd av hjertet auscultation i dette legeme støyen i tilfelle av en rekke forandringer i elektrokardiogram (EKG), og hvis gjengitt sentrum av stor størrelse på brystet røntgenbilde, endret sin form, den er atypisk lokalisert eller den modifiserte aorta og lungearterien bestemmes.

En egen kategori av personer som ofte blir vist ekkokardiografi er gravide kvinner. De får denne studien i tilfelle av:

 • hvis en kvinne lider av diabetes mellitus
 • hvis nærstående av en kvinne lider (lider) hjertefeil;
 • hvis en kvinne har gjenopprettet med røde hunder under graviditet, eller hvis høye titere av antistoffer mot sykdomsfremkallende middel har blitt funnet i blodet hennes;
 • hvis en kvinne tok alvorlige medisiner, spesielt antibakterielle eller antiepileptiske legemidler, i første halvdel av svangerskapet (spesielt før 16 uker av henne);
 • hvis en kvinne er diagnostisert med abort, det vil si en eller flere tidligere svangerskap resulterer i spontane aborter eller for tidlig fødsel;

Ultralyd i hjertet kan anbefales selv til fosteret i livmoren. Som regel utføres denne studien i perioden fra 18 til 22 uker med graviditet, en av de ledende målene for det er en rettidig diagnose av medfødte hjertefeil hos fosteret.

Kontraindikasjoner til den vanligste typen ultralyd av hjerte-transthorakisk ekkokardiografi, som nevnt ovenfor, eksisterer ikke. I fortsettelsen av artikkelen vil vi vurdere de enkelte typene av denne studien, som det er spesifikt, indikasjoner og kontraindikasjoner.

Typer av ekkokardiografi

De fleste typer ekkokardiografi blir gjennomført gjennom thoraxen, og derfor blir de ofte referert til som "transthoracal".

 1. Édimensjonal eller M-ekkokardiografi. I dag er det sjelden brukt alene. Under studien blir ikke bildene av hjertet generert, og registreringen fra de undersøkte hjertekonstruksjonene vises på dataskjermen i form av en graf. Med hjelp av denne studien får legen nøyaktige data om størrelsen på atria og ventrikler, og vurderer også den funksjonelle aktiviteten til sistnevnte.
 2. B-ekkokardiografi (todimensjonal). Under undersøkelsen kommer informasjon om strukturen og arbeidet til hjertet inn i datamaskinen, konverteres til det og vises på skjermen i form av et bilde av et gråhvitt hjerte. Bildet beveger seg i henhold til bevegelsen av hjertet i brystet - klart visualisert sammentrekningen og avspenningen av myokardiet, lukking og åpning av hjerteventilene. Ved utførelsen av denne studien måler legen størrelsen på hjertet som helhet og volumet av kamrene separat, tykkelsen av hjerteveggene og ventilflappene, og vurderer også mobiliteten til sistnevnte og graden av kontraktilitet i ventriklene.
 3. Doppler ekkokardiografi. Utført som regel parallelt med todimensjonal ekkokardiografi av samme spesialist. Med denne metoden oppdager legen blodstrømmen i atria og ventrikler, så vel som i store fartøy. I et sunt hjerte er bevegelsen av blod alltid ensrettet, men i patologien til ventiler, er den omvendte strømmen av blod notert. Under studien vises blodstrømmen på datamaskinens skjerm i blått og rødt, avhengig av retning. I tillegg til retningen av blodstrømmen, vurderer doktoren i løpet av Doppler-undersøkelsen hvor mye blodstrømmen er tilbake, bestemmer frekvensen for direkte og omvendt blodstrøm og måler diameteren til hullet gjennom hvilket blodet passerer. Denne typen forskning kan gjøres selvstendig, men oftere brukes den i en studie med M- og B-ekkokardiografi.
 4. Kontrast ekkokardiografi. Det utføres med sikte på mer nøyaktig visualisering av indre strukturer i hjertet. I undersøkelsens blod legger du til en spesiell kontrast - substans og utfører ultralyd av hjertet i henhold til den allment aksepterte metoden.
 5. Stress ekkokardiografi. Ledning av ultralyd i hjertet er ikke i hvilemodus, men i fysisk aktivitet - dermed diagnostiserer skjult patologi av hjertesykdommer i de tidlige utviklingsstadiene, hvor symptomatologien er fraværende når pasienten er i ro. Stressekokardiografi utføres i følgende tilfeller:
 • når man mistenker hjertesykdom, hvis denne diagnosen ikke kan settes på andre måter;
 • å vurdere effektiviteten av IHD behandling;
 • å bestemme prognosen for IHD;
 • for dynamisk vurdering av fartøyets patentering;
 • for å bestemme risikoen for komplikasjoner før kirurgi på hjertet og store kar.

Kontraindisert stressekardiografi i nærvær av pasienten følgende sykdommer:

 • alvorlig hjerte-, respirasjons-, nyre- eller leverinsuffisiens;
 • tromboembolisme av lokalisering i anamnesen;
 • aorta aneurismer;
 • akutt og akutt stadium av myokardinfarkt.
 1. Transesofageal ekkokardiografi. Dette er en slags ultralyd i hjertet, hvor ultralydgenererende sensoren faller direkte over spiserøret gjennom halsen. Selvfølgelig er sensoren veldig liten og passerer lett gjennom fordøyelsesslangen. Denne undersøkelsen utføres ikke overalt, men bare i spesialiserte medisinske sentre, hvis det er direkte indikasjoner på det, som er:
 • mistanke om dysfunksjon av en tidligere protesventil (spesielt mitral);
 • undersøkelse av mitralventilen før kirurgi på den;
 • infeksiøs endokarditt hvis det er en mistanke om aorta rotabsess eller ventilringer;
 • mistenkt trombus i venstre atrium;
 • mistanke om aorta aneurisme
 • mistanke om atriell septalfeil;
 • Undersøkelse før elektrisk kardioversjon med henblikk på behandling av visse typer arytmier;
 • behovet for å studere strukturen og funksjonene i hjertet i umuligheten av å gjennomføre transthorak ekkokardiografi.

Kontraindikasjoner for å utføre denne typen ultralyd i hjertet er:

 • spiserør i spiserøret;
 • divertikula og neoplastiske sykdommer i spiserøret;
 • stor diafragmatisk brokk;
 • uttalt osteokondrose av livmoderhalsen;
 • ustabilitet av livmorhvirveler;
 • gastrointestinal blødning;
 • esofagitt av strålingsetiologi;
 • perforering av spiserøret i anamnesen;
 • alvorlig gagrefleks.

Hvordan forberede du på en ultralyd i hjertet?

For å utføre standard transthorakisk ekkokardiografi (M-, B-, Doppler-ultralyd i hjertet), er det ikke nødvendig med spesiell forberedelse til studien.

Hvis pasienten er planlagt transesophageal ultralyd av hjerte, deretter i 4-6 timer før prosedyren, bør det avstå fra å spise og drikke, og umiddelbart før ekkokardiografi sonde må fjernes fra magesekken og fjerne gebiss (hvis disse øyeblikk finner sted).

Metodikk av studien

Ved å gjennomføre transthorak ekkokardiografi ligger pasienten i stillingen på venstre side. Det er i denne posisjonen til personen at hjertepunktet og den venstre delen av thoraxen kommer sammen - dette sikrer den mest nøyaktige visualisering av hjertet når fire kameraer er synlige på dataskjermen samtidig. Legen bruker en gel på den spesielle sensoren, noe som forbedrer den akustiske kontakten til den følsomme elektroden med motivets kropp. Når sensoren kommer i kontakt med kroppen, blir bildet av hjertekonstruksjonene visualisert på skjermen som en sektor. Sensoren er vekslende installert i de generelt aksepterte posisjonene: i jugulær fossa - over brystbenet; i V intercostal plass, 1-1,5 cm til venstre for brystbenet - på det punktet hvor apikale impuls av hjertet er tydeligst definert; under stiftets xiphoidprosess.

Dessverre, i prosessen med å gjennomføre prosedyren er det ikke alltid mulig å oppnå kvalitative resultater av det. Kvaliteten på forskningen er avhengig av 3 faktorer:

 • De anatomiske trekk ved den gjenstand (fedme, alvorlige bryst deformasjon, emfysem og andre trekk ofte utgjøre betydelige hindringer for ultralyd, resulterende bildet er vanskelig å lese, i en slik situasjon for diagnose til pasienten bør oppfordres til andre forsknings teknikker som transesophageal ekkokardiografi eller magnetisk resonans tomography);
 • Kvaliteten på utstyret (alt er klart her: mer moderne, nøyaktig, multifunksjonsutstyr vil gi mer komplette data om strukturen og funksjonene i fagets hjerte);
 • Erfaring ekspert sensor (spille en rolle som tekniske ferdigheter for dens (dvs. evnen til å gi kroppen til pasienten i riktig stilling og plassere sensoren i det ønskede punkt), og evnen til å analysere dataene og deretter tar sikte på å kartlegge de aktuelle strukturene i hjertet).

Stressekokardiografi utføres på denne måten: Først får pasienten en normal ultralyd i hjertet og resultatene blir evaluert, etter hvilke spesielle sensorer blir brukt, registrerer kontinuerlig endringer i bildet på skjermen under trening. Deretter tilbyr pasienten å løpe på tredemølle eller vri pedaler på veloergometeret. Innstille minimumsbelastningen, hvis motivet holder det bra, økes belastningen gradvis, med fokus på mengden av blodtrykk og hjertefrekvens. Når pasienten forverres, stoppes studien.

Ved gjennomføring av transesofageal ekkokardiografi, sørger legen først for å irrigere munnhulen og halsen av pasienten med lidokainløsning, med det formål å redusere emetisk refleks. Deretter ligger pasienten på venstre side, et munnstykke settes inn i munnen, deretter setter et tykt, fleksibelt rør, et endoskop, inn i spiserøret. Mottak og levering av ultralyd skjer direkte gjennom dette røret. Som med transthorak ekkokardiografi overføres sensordataene til en datamaskin som behandler dem og viser et bilde på skjermen.

Dekoding av resultatene av ekkokardiografi

Dekryptere resultatene av studien avtaler direkte med legen som gjennomførte studien. Deretter sender han disse dataene til behandlingslegen eller, i noen tilfeller, hendene over til pasienten. Utelukkende, ifølge den amerikanske hjerte diagnosen kan ikke være. Resultatene av studien evaluerer pasientens lege og sammenligner med klager av sistnevnte, resultatene fra laboratoriet og andre instrumentale undersøkelser. Selvdiagnostisk ekkokardiografi er ikke.

Det finnes en rekke verdier for en gitt indeks for hjerte-ultralyd, for voksne er de normale verdiene av disse verdiene stabile, hos barn, de er direkte avhengige av alder.

Normale størrelser på størrelsen på hjertekonstruksjoner

Normale parametere for en voksen pasient, oppnådd under ekkokardiografi, er angitt i tabellen.

uziprosto.ru

Encyclopedia of Ultrasound og MR

Ekkokardiografisk undersøkelse av hjertet: hva er det og hva er fordelene?

Mange spør seg selv: "Ekkokardiogram av hjertet - hva er det?" Ekkokardiografi er en moderne informativ metode for hjertets studier, som har blitt ledende i diagnosen av flertallet av kardiologisk patologi de siste tiårene. Selv om metodens historie er mer enn et halvt år gammel, er det i konstant utvikling og for tiden.

Metoder for undersøkelse

Ekkokardiografi er en kompleks forskningsmetode, som inkluderer M-modus, B-modus, Doppler. En av de nye retningene til ultralyd av hjertet er bruken av tredimensjonal og fire-dimensjonal ekkografi.

B-modus - slik tilgang, hvor intensiteten til de mottatte signalene tilsvarer lysstyrken på punktene på skjermen av ekkokardiografen
M-modusen er en M-modus sammenbrudd etter tid. På skjermen registreres et grafisk bilde av bevegelsen av hjertekonstruksjonene som krysses av en ultralydstråle

Disse teknikkene er tilleggsutstyr og bør utføres sammen med B-modus. Imidlertid er deres utvilsomt fordel å oppnå et tredimensjonalt bilde av hjertet med muligheten til å estimere hemodynamikk.

I tillegg til standard ultralydundersøkelse av hjertet, er det flere, mindre vanlige metoder: transesofageal kardiografi, intravaskulær og intrakardiell forskning, stress EchoCG, studie med kontrastmidler.

Denne prosedyren er obligatorisk for pasienter med iskemi og tegn på hjertesvikt, samt klager på smerter i hjertet av hjertet og brystet

Grunnleggende informasjon

Undersøkelse av hjertet ved hjelp av ultralyd er en mektig prosess og krever god profesjonalitet fra en spesialistleder. Ekkokardiografi kan forstås dersom man forstår hovedkomponentene i studieregimene.

B-mode

Denne studien er å evaluere hjertets struktur i en todimensjonal modus. I denne modusen estimeres kammerstørrelsene i 4-kammerposisjonen, ventilens tilstand, tykkelsen og tilstanden til hjerteveggene, og deres kontraktilitet. Diagnosen bør utføres på en polypositional måte for å utelukke påvirkning av gjenstander.

M-modus

Denne metoden er basert på evaluering av de lineære parametrene til hjertekamrene, veggene og bevegelsen deres, samt ventilens tilstand ved hjelp av et grafisk bilde. Denne modusen er av sekundær betydning, da det ved estimering av disse størrelsene er mulig en stor feil hvis målereglene ikke observeres, og i evalueringen av ventilapparatet er alle egenskaper som er oppdaget av en indikativ karakter og krever en mer detaljert evaluering i andre regimer.

Doppler

Denne modusen er representert ved et sett av separate høyteknologiske teknikker.

Essensen av pulsbølge Doppler er å grafisk kartlegge strømmen i det etablerte volumet. Begrensningen av anvendelsen av denne metoden er umuligheten av dens bruk på høyhastighetsstrømmer. I sistnevnte tilfelle er det optimal å bruke en kontinuerlig bølge Doppler. Den lar deg registrere strømmer med en hastighet på mer enn 2,5 m / s.

Fargedopperen viser blodstrømmen og retningen i fargemodus (blå indikerer strømmen fra sensoren og den røde mot sensoren). Denne metoden lar deg vurdere retningen av blodstrømmen, tilstedeværelsen av patologiske strømmer og shunts.

Indikasjoner for denne testen er kortpustethet, dårlig fysisk toleranse. belastninger, svimmelhet, besvimelse, deteksjon av støy og rytmeforstyrrelser, endringer i EKG-diagrammer

Vevfargedispiller på grunn av farging av veggene på kameraene når de beveger seg i blått og rødt (i likhet med fargedoppler), kan du identifisere områder med brudd på kontraktil funksjon.

Det finnes en rekke andre varianter av metoden (ikke-vevet vev, vevpulsbølge-Doppler, vektorhastighetsbilde), men de er av hjelpemessig karakter, og deres bruk er svært begrenset av arbeidskraft og større kostnad for enhetene i den nødvendige klassen.

Resultatet av undersøkelsen er et skjema hvor alle dataene innhentes i prosedyren. Etter å ha analysert mottatt informasjon utpeker doktorsonologen den nødvendige behandlingen og konkluderer pasientens helse

vitnesbyrd

Å ha en ide om hva ekkokardiogrammet er, er det trygt å si at denne forskningen kan gjøres helt for alle. Men på grunn av sin høye kostnad, bør denne metoden utføres i nærvær av strenge indikasjoner og anbefalinger fra en spesialist - en kardiolog.

Grunner til henvisning til ekkokardiogrammet:

 • Systolisk murmur (først oppdaget hos barn eller dukket opp i eldre alder)
 • EKG endringer
 • Hjertefeil (medfødt og oppkjøpt)
 • Iskemiske forandringer i myokardiet
 • Vedvarende endringer i blodtrykk
 • Smerter bak brystbenet, utseende av dyspné og ødemer
 • Kontroll av kirurgisk behandling
 • Kontroll av hjertefunksjon hos idrettsutøvere
 • Reumatisme, systemisk lupus erythematosus og andre systemiske sykdommer
 • Kontroll av tidligere avslørt patologi.

I noen av de tilfellene som presenteres, bør studien foregå av et elektrokardiogram og en kardiologkonsultasjon.

Ultralydundersøkelse av hjertet krever ikke forberedende forberedelser. Ekkokardiografi kan gjøres når som helst. Selvfølgelig, på grunn av denne diagnosen bør ikke være fysisk stresset, bør studien ikke gjennomføres i en tilstand av stress.

Hvis transesofageal kardioekografi er planlagt, er det nødvendig å utføre fibrogastroskopi, generelle kliniske analyser. Siden forskningen er invasiv, bør dagen på studien avstå fra å spise og drikke i 4-5 timer.

Hjertekardiografi tar 15-30 minutter (studiens varighet avhenger av profesjonaliteten til legen og omfanget av studien). For prosedyren bar pasienten den øvre delen av kofferten og passer på ryggen på sofaen. Med dårlig visualisering sitter pasienten på venstre side, legger sin venstre hånd under hodet og rett langs kofferten.

En slik undersøkelse utføres i tilfeller der det er umulig å utføre en analyse ved hjelp av transthorakmetoden, for eksempel i nærvær av akustiske hindringer

Normative indikatorer

Resultatene av studien skal evalueres med hensyn til pasientens alder, kjønn og fysiske parametere.

Normative verdier blir regelmessig vurdert og endret, noe som er knyttet til utvikling og forbedring av metoden.

Indikasjoner av størrelse og volum på venstre ventrikkel

Dimensjoner og areal i høyre ventrikel

Indikatorer for størrelsene på hovedfartøyene

Priser på intrakardial blodstrøm

I tillegg til de viktigste parametrene som presenteres, brukes ventilens område, valvulær regurgitering vurderes med bestemmelse av deres område og hastighetsgradienten.

Forklaring av resultatene

Volumet av detekterbar patologi i ekkokardiografi er ekstremt høy og inkluderer:

 • patologi av ventiler (stenose, insuffisiens, forandring og prolaps av ventiler)
 • endring av myokardiet (iskemi av steder, hypotrofi og hypertrofi, krenkelsesskader)
 • endringen i størrelsen på hjertet (dilatasjon av ulike etiologi, hypoplasia av avdelinger)
 • perikardiell patologi
 • traumatisk hjerte
 • smittsomme sykdommer
 • medfødte og kjøpte hjertefeil
 • små uregelmessigheter i hjerteutvikling.

All avslørt patologi er basert på ultralydskriterier for en sykdom. Disse kriteriene ligger til grund for differensial diagnose.

Fortynding av hjertets kamre.

Utvidelse av hjertet kan være av en isolert natur (utvidelse av en av avdelingene) eller av generell karakter.

Utvidelse av de riktige divisjonene kan ha følgende årsaker:

 • Defekter av partisjoner (interventricular eller interatrial) forårsaker dilatasjon av høyre ventrikel, med dekompensering - atriell ekspansjon, utseendet av pulmonal hypertensjon. Diagnose utføres i modusen for CDC, som lar deg bestemme den patologiske strømmen gjennom septum.
 • Stenose i lungearterien er ledsaget av en utvidelse av de riktige avdelingene og hypertrofi av veggene. Diagnosen er basert på vurdering av blodstrømningshastighet og trykk i høyre ventrikel. Et sammenhengende kriterium er tricuspid regurgitasjon.
 • Myokardinfarkt av de riktige divisjonene oppstår igjen, har tegn på brudd på lokal kontraktilitet, lav kardialutgang.
 • Tromboembolisme av lungestammen.
 • Kroniske obstruksjonsprosesser i lungene.
 • Den åpne arterielle kanalen ledsages av en utvidelse av de riktige divisjonene og lungearterien. I CDC er en patologisk kommunikasjon av aorta og lungearterien bestemt.

Utvidelse av hjertets venstre kamre

Utvidelse av hjertekamrene kan snakke om følgende problemer.

 • Fortyndet kardiomyopati ledsages av utvidelse av alle avdelinger, samt et brudd på den systoliske diastoliske funksjonen til ventriklene.
 • Myokarditt ledsages av en økning i venstre ventrikel, en reduksjon i ejektjon, tilstedeværelsen av et fibrosesete i myokardiet (i den gamle prosessen).
 • Myokardinfarkt er ledsaget av et brudd på systolisk funksjon, utseendet av en del av dyskinesi og en økning i hulrommet i venstre ventrikkel. I en akutt periode er det noen ganger mulig å visualisere en trombose i kaviteten i ventrikkelen.
 • Coarkation og stenose av aorta i dekompensasjonsstadiet er ledsaget av dilatasjon av venstre ventrikel og fortykkelse av veggene. Med stenose er det en reduksjon i området av aortaåpningen og begrensning av ventilens bevegelse. Coarctation er ledsaget av en utvidelse av roten av aorta og en bestemt type flyt.

Hypertrofi av veggene til høyre divisjoner

Hypertrofi av veggene kan snakke om følgende problemer.

 • Stenose av lungekroppen eller dens grener
 • Pulmonal hypertensjon av forskjellig opprinnelse
 • Medfødte hjertefeil som følger med.

Hypertrofi av veggene i venstre divisjoner

Hypertrofi kan snakke om følgende problemer.

 • kardiomyopati
 • Arteriell hypertensjon
 • Aortisk stenose

Mitral regurgitation er høyere enn første grad

Slike oppblåsning antyder følgende problemer

 • Patologi av ventilflapstruktur (forkalkning, myxomatose, medfødt og oppkjøpt dysplasi
 • Utvidelse av venstre ventrikel av ulike etiologier hindrer lukking av ventiler.
 • Økt trykk i hulrommet til hjerteets venstre kamre.

Regurgitation på aortaklappen

Dette tegnet sier følgende.

 • Utvidelse av roten av aorta, for å hindre fullstendig lukking av ventilflapper
 • Patologi av ventilens struktur
 • Defekt av interventricular septum i membrandelen.

Regurgitation på tricuspidventilen over andre grad

Dette tegnet sier følgende.

 • Fortynning av høyre ventrikel
 • Skader på konstruksjonen av ventilklaffene
 • Pulmonal hypertensjon.

Patologisk oppblåsthet i lungearterien

Dette tegnet sier følgende.

 • Utvidelse av hulrommet i høyre ventrikel fører til utseende av patologisk tricuspid og lungesvikt
 • Lunghypertensjon av ulike etiologier
 • Forstyrrelse av ventilstrukturen (medfødt og oppkjøpt).


Volumet av patologier er ekstremt høyt, men ikke alle diagnoser kan etableres basert på resultatene av ultralyd. Derfor er forskerens oppgave å skrive en uttømmende konklusjon, hvis informasjon vil hjelpe klinikeren til å diagnostisere riktig. For riktig tolkning av resultatene er det ikke nok å forstå hva det er - ekkokardiografi, som er vist av studien, men det er også nødvendig å representere anatomien og fysiologien til kardiovaskulærsystemet.

Ekkokardiografi (ultralyd av hjertet): indikasjoner, typer, oppførsel, transkripsjon

Hjertets ekkokardiografi (ekkokardiografi), også kalt ultralyd i hjertet, er en måte å undersøke og evaluere hjertets person, hans kontraktile aktivitet. Denne definisjonen inneholder 3 komponenter: "ekko" (ekko), "cardio" (hjerte), "graf" (for å representere). Basert på hovedkomponenten kan vi konkludere med at ekkokardiografi utføres av kardiologer.

Det er dette som gjør det mulig å få en visuell representasjon av hjertet og blodårene. Denne metoden refererer til ultralydmetoden, dvs. studien skjer ved å påføre lydbølger med høy frekvens, ikke hørbar til det menneskelige øre. Å lage et ekkokardiogram er å evaluere i dagens modus:

 • Arbeidet med hjertemuskelen;
 • Status på 4 kamre og ventiler;
 • Dimensjoner av hjertehulene og press i dem;
 • Tykkelsen av hjertets vegger;
 • Intrakardial blodstrømningshastighet (blodstrøm).

Denne metoden gjør det mulig å identifisere intrakavitære trombier, hjertefeil (medfødte eller oppkjøpte), asynergiske soner (forstyrrelse av evnen til å sykle visse bevegelser), valvulære endringer.

Denne ultralydmetoden brukes både til evaluering av hjertet i normal tilstand, og om hjertesykdommer oppdages. Ekkokardiografi brukes også dersom det er nødvendig å måle trykket i lungearterien.

Fordeler med ekkokardiografi

Prosedyren for ekkokardiografi under detektering av kardiovaskulære sykdommer, inkludert hjertefeil, er nøkkelen på grunn av de viktigste egenskapene, som inkluderer:

 1. modernitet;
 2. sikkerhet;
 3. smertefri;
 4. Høy informativitet.

Ekkokardiografi har ingen skadelige effekter på kroppen, det er ikke traumatisk, bærer ikke bestråling, smerte, bivirkninger. Prosedyren kan ta fra flere til 45 minutter - alt avhenger av symptomene og målene for øvelsen.

Det er ved hjelp av denne undersøkelsen at hjertekontraksjoner, som er hovedfunksjonen, blir vurdert. Dette gjøres ved hjelp av å skaffe kvantitative indikatorer, analysert som følge av dette, og på grunnlag av hvilke legene gjør en konklusjon. Spesialister kan gjenkjenne reduksjonen av denne funksjonen selv i begynnelsen, hvoretter den nødvendige behandlingen er foreskrevet. Gjentatt ekko-undersøkelse gjør det mulig å se dynamikken i sykdomsforløpet, samt resultatet av behandlingen

Indikasjoner for ledning

For hjelp til leger som nødvendigvis foreskriver passasje av ultralyd i hjertet, bør behandles i tilfeller av symptomer som:

 • Lyder i hjertet, oppdaget under lytting og rytmeforstyrrelser;
 • Smerter i hjertet av hjertet og thoraxen;
 • Tegn på hjertesvikt (f.eks. Økt leverstørrelse, hevelse i bena);
 • Både kronisk og akutt hjerteinfarkt) iskemi;
 • Rapid tretthet, kortpustethet, mangel på luft, hyppig kjøp av hvit hudtone, cyanose av huden rundt leppene, øreskjell, øvre og nedre ekstremiteter.

Ultralyd utføres etter brystkreft, hjerteoperasjoner. Det er nødvendig å utelukke en gruppe pasienter som skal gjennomgå ekkokardiografi. Dette er de som klager over konstant hodepine, som har blitt kroniske. Behovet for en slik studie er forklart av det faktum at den mulige årsaken til smerten kan være mikroemboli - partikler av blodpropper som beveger seg fra høyre hjerte til venstre på grunn av en defekt i septum.

Ekkokardiografi er også nødvendig for å diagnostisere hjertefeil, ofte medfødt, så vel som i nærvær av proteser. EchoCG-pasienter gjennomgår hypertensjon, aterosklerose, med utnevnelse av et antibiotikabehandling i onkologi. Hvis et lite barn har en dårlig vektøkning, kan de også foreskrive ekkokardiografi.

Ledelse av ekkokardiografi

Ingen spesielle problemer med forberedelse til ekkokardiografi forårsaker ikke. Det er nødvendig å klæde seg i livet og ligge på sofaen på venstre side. Denne posisjonen bidrar til å bringe venstre side av brystet og hjertepunktet i hjertet nærmere. Dette gir igjen et bedre bilde av hjertet fra firekammerposisjonen.

Deretter smøres gelen på brystområdet, hvor sensorene er festet. Deres ulike stillinger gjør det mulig å visuelt se alle hjertets avdelinger og utføre målinger med fiksering av ytelse og dimensjoner. Sensorer koblet til ekkokardiografen forårsaker ikke smerte eller ubehag. Ultralyd vibrasjoner fra sensorene overføres til menneskekroppen. Akustiske bølger beveger seg i vevet og muterer, og deretter tilbake til sensoren. Her konverteres de til elektriske signaler, som behandles av et ekkokardiogram. Forandringen i bølgene er knyttet til endringer i tilstanden til indre organer. Dette er forskjellen mellom Echo KG og EKG (elektrokardiogram), som demonstrerer grafisk innspilling av hjerteaktivitet, og ikke dens struktur.

Resultatene vises på skjermen i form av et klart bilde. Den beskrevne undersøkelsesmetoden er den vanligste og kalles "transthorak ekkokardiografi" (fra den latinske "thorax" thorax), som angir tilgang til hjertet gjennom pasientens kroppsoverflate. En lege som undersøker hjertet til en person, med denne pasientposisjonen sitter til venstre eller til høyre for den, styrer innstillingene til enheten, avhengig av det viste bildet.

Hvis kroniske hjertesykdommer er identifisert, anbefales ekkokardiografi minst en gang i året.

Når du utfører ultralyd for gravide på 11-13 ukers periode, er det mulig å bestemme de grunnleggende parametrene til føtale hjertet, tilstedeværelsen av kamre og definisjonen av rytme.

Transesofageal ekkokardiografi

Det er tilfeller hvor visse faktorer forstyrrer transthorak ekkokardiografi. For eksempel subkutan fettvev, ribber, muskler, lunger, samt proteser, som er akustiske barrierer på vei til ultralydbølger. I slike tilfeller brukes transesofageal ekkokardiografi, det andre navnet er "transesofageal" (fra det latinske ordet "esophagus" - utgiveren). Det, som ekkokardiografi gjennom brystet, kan være tredimensjonalt. I en lignende studieog sensoren settes inn gjennom spiserøret, som ligger direkte til venstreatrium, som gjør det mulig å bedre se de små strukturer i hjertet. Kontraindikerte lignende undersøkelser i nærvær av sykdommer i pasientens spiserør (spiserør i spiserøret, blødning, betennelse osv.).

I motsetning til transthoracic, er den obligatoriske forberedende fasen for transesofageal ekkokardiografi fast av pasienten i 4-6 timer før den direkte prosedyre. Sensoren plassert i spiserøret behandles med ultralyd gel og ligger ofte innenfor en sone på ikke mer enn 12 minutter.

Stress ekkokardiografi

For å studere arbeidet i det menneskelige hjerte med fysisk aktivitet under ekkokardiografi i henhold til indikasjonene:

 1. En lignende belastning i visse doser;
 2. Ved hjelp av farmakologiske stoffer forårsaker økt hjertefunksjon.

Samtidig undersøkes endringene som skjer med hjertemusklene under treningsforsøk. Fraværet av iskemi betyr ofte en liten prosentandel av risikoen for ulike kardiovaskulære komplikasjoner.

Fordi en slik prosedyre kan ha forutbestemt vurderingskarakteristikk, brukes ekkoprogrammer som samtidig viser bilder på skjermen som er registrert i ulike stadier av undersøkelsen. Denne visuelle demonstrasjonen av hjertets arbeid i en rolig tilstand og med en maksimal belastning gjør at vi kan sammenligne disse indikatorene. En lignende metode for forskning er stressekardiografi, som gjør det mulig å oppdage skjulte forstyrrelser i hjertets arbeid, umerkelig i hvile. Vanligvis tar hele prosedyren ca. 45 minutter, og belastningsnivået er valgt for hver pasient separat, avhengig av aldersgruppe og helsestatus. Som et preparat for stress-ekkokardiografi kan følgende pasienthandlinger bli kalt:

 • Klær bør være gratis, ikke bindende bevegelsen;
 • 3 timer før stressekkoet skal stoppe fysisk aktivitet og matinntak i store mengder;
 • 2 timer før undersøkelsen, anbefales det å drikke vann og ta en matbit.

Typer av forskning

I tillegg til forskjellen i metoden for å gjennomføre er ekkokardiografi av tre typer:

 1. Eidimensjonal i M-modus.
 2. De to-dimensjonale.
 3. Doppler.

Med ekkokardiografi i M-modus (fra engelsk bevegelse) føler sensoren bølger langs en valgt akse. Som et resultat viser skjermen et bilde av hjertet, oppnådd som en toppvisning i sanntid. Ved å endre retningen av ultralyd kan kontrollere ventriklene, aorta (fartøyet forlater den venstre ventrikkel og leverer oksygenrikt blod til alle organer) og atrium. På grunn av prosedyrens sikkerhet kan studien brukes til å vurdere hjertefunksjonen til både en voksen og en nyfødt.

Med hjelp av todimensjonal ekkokardiografi får legene et bilde i to plan. Under utførelsen av en ultralydbølge med en frekvens på 30 ganger per 1 sek. ledes gjennom en bue på 90 °, dvs. Skanneplanet er vinkelrett på firekammerposisjonen. Ved å endre sensorens posisjon er det mulig å analysere bevegelsen av hjertekonstruksjoner ved hjelp av et utledet kvalitativt bilde.

Gjennomført samme ekkokardiografi med Doppler analyse lar deg bestemme hastigheten på blodstrømmen og turbulensen i blodstrømmen. De oppnådde dataene kan bære informasjon om feil, fylling av venstre ventrikel. Grunnlaget for Doppler målinger er beregningen av endringen i hastigheten på bevegelsen av objektet med hensyn til endringen i frekvensen av det reflekterte signalet. Når en lyd kolliderer med en bevegelig erytrocyt, endres frekvensen. Doppler-skiftet er størrelsen på en slik endring. Vanligvis er dette skiftet innenfor rammen av menneskelige oppfattede lyder og kan reproduseres av en ekko-enhet i form av et lydsignal.

Video rapport fra klinikken som utfører EchoCG

Dekoding av ekkokardiografi

Etter å ha utført en ultralyd, deklareres et ekkokardiogram ved hjelp av et ekkokardiogram. En kardiolog kan analysere det helt og nøyaktig. Selvstudium av indikatorene som er oppnådd og demonstrert i konklusjonen, kan bare gi en omtrentlig forståelse av det samlede bildet. Avhengig av pasientens formål, alder og tilstand, kan undersøkelsen vise litt forskjellige resultater.

I alle avsluttet etter ekkokardiografi funnet en rekke obligatoriske indikatorer, som et billede av strukturen og funksjonene til visning i hjertekamrene: definere parametrene for venstre og høyre ventrikkel, interventricular septum, atria, hjerteklaffenes funksjon og hjerteposen (tynne og tykke perikard). Ved å bruke disse "Norms in Medicine" manualene (Moskva, 2001), er det mulig å utlede etablerte normer.

Parametre til venstre og høyre ventrikkel

Hovedindikatorene som bestemmer den normale tilstanden til hjertemuskelen, er dataene om operasjonen av ventriklene og septumet mellom dem.

1. Parametre til venstre ventrikel (LV) er representert ved 8 hovedindikatorer:

 • massen av myokardiet av LV (for menn normen er 135-182 g, for kvinner - 95-141 g);
 • LVMI (LV myokardmasseindeks): 71-94 g / m2 for menn og 71-80 g / m2 for kvinner;
 • BWW (LV volum i ro): hos menn 65-193 ml, hos kvinner 59-136 ml; CDR (LV-størrelse i hvile) skal være 4,6-5,7 cm og DAC (LV-størrelse ved sammentrekning) - 3,1-4,3 cm;
 • . Veggtykkelse av hjertefrekvensen er i drift: 1.1 cm hvis det er last på hjertet, forbedring av indikatoren indikerer hypertrofi ved hvilken ventrikkelveggen tykkelse øker (parameteren på 1,6 cm og over indikerer signifikant hypertrofi);
 • ejektionsfraksjonen (FV) bør ikke være mindre enn 55-60%. Utkastningsfraksjonen refererer til mengden som indikerer volumet av blod utladet fra hjertet ved hver sammentrekning. Hvis EF-indeksen er mindre viktig enn den etablerte normen, kan dette tyde på hjertesvikt. Et lignende fenomen er et signal om ineffektiv pumping av blod med tilstedeværelse av stagnasjon;
 • sjokkvolum: 60-100 ml. Parameteren bestemmer volumet av utkastet blod per en reduksjon.

2. Normale høyre ventrikkel Indikatorene innbefatter veggtykkelse er 5 mm, størrelsen av indeks på fra 0,75 til 1,25 cm / m2 og ventrikulær størrelse i en tilstand av resten fra 0,75 til 1,1 cm.

Ultralydsstandarder for ventiler og perikardium

Fortolkningen av resultatene som er oppnådd etter undersøkelsen av hjerteventilene, anses å være enklere. Avvik fra normer kan indikere to eksisterende prosesser: stenose eller mangel. Den første konklusjonen indikerer en reduksjon i diameteren til ventilåpningen, noe som gjør det vanskelig å pumpe blod. Mangelfullhet er den motsatte prosessen: ventilflappene, som hindrer omvendt bevegelse av blod, av hvilken som helst grunn, ikke klare de tilordnede funksjonene. I dette tilfellet har blodet rettet mot nabokammeret en retur, noe som igjen gjør hjertet mindre effektivt.

Til vanlig patologi av perikardiet vurderes en inflammatorisk prosess som perikarditt. Med en slik avvik, er væskeakkumulering eller dannelse av ledd (adhesjoner) i hjertet med en perikardialpose mulig. Normen til væsken er fra 10 til 30 ml, med en økning på mer enn 500, kan normal drift av hjertet hindres ved å klemme.

Hovedtrinnet mot deteksjon av kardiovaskulære sykdommer er ledningen av ultralyd i hjertet. Den omtrentlige kostnaden ved en slik prosedyre varierer fra 1400 rubler. opptil 4000 rubler. avhengig av plasseringen av det medisinske senteret, tilgjengelig utstyr, omdømme og kvalifikasjoner av spesialister. For å dechiffrere de oppnådde resultatene av ekkokardiografi, er kvalifiserte leger i stand til å diagnostisere og foreskrive behandling på grunnlag av indikatorer. Forsøk på uavhengig forståelse av alle tallene i konklusjonen kan føre til uønskede og feilaktige konklusjoner.

Les Mer Om Fartøyene