Elektroencefalogrammet (EEG) - hva er det, hva er det for, hvordan å gjennomføre EEG og hvordan dekode det

Elektroencefalografi eller forkortet EEG - Dette er en av metodene som tillater å gjennomføre en undersøkelse av den menneskelige hjerne. Grunnlaget for denne metoden er opptak av elektriske impulser fra hjernen eller noen av de enkelte områdene ved hjelp av en spesiell enhet.

Electroencephalography gjør det mulig å avsløre en masse forskjellige avvik og sykdommer med høy nøyaktighet, utføres raskt, smertefritt og kan utføres praktisk talt til enhver person.

Prosedyren kan utpeke en spesialist neurolog, og prosedyren selv utføres av en spesialist nevrofysiolog. Dekoding av indikatorer er ansvaret for både den første og den andre spesialisten.

Historisk bakgrunn: En av utviklerne av elektroensfalogrammet er Hans Berger. Det var i 1924 at han klarte å registrere den første følelsen av et elektroencefalogram ved hjelp av et galvanometer (en enhet for måling av små strømmer). Senere ble en spesiell enhet utviklet, kalt encefalografen, som brukes til å utføre prosedyren selv nå.

I utgangspunktet ble elektroenfalogrammet kun brukt til å studere psykiske abnormiteter hos mennesker, men flere tester viste at teknikken også er egnet for å finne andre abnormiteter som ikke er relatert til psykologi.

Hvordan fungerer elektroencefalografi?

Den menneskelige hjerne har et stort antall neuroner knyttet til hinanden ved synaptiske forbindelser. Hver neuron er en svak pulsgenerator. I hvert område av hjernen koordineres disse impulser, og de kan, samt styrke og svekke hverandre. De opprettede mikrostrømmene er ikke stabile, og deres styrke og amplitude kan og bør endres.

Denne aktiviteten kalles bioelektrisk. Registreringen er utført ved hjelp av spesielle elektroder laget av metall, som er festet på hodet til en person. Elektrodene feller mikrostrømmene og overfører amplitudbyttens encefalograf til enheten ved hvert tidspunkt av testen. Denne posten kalles elektroencefalogrammet.

Oscillasjonene som er registrert på papir- eller elektroniske mediaspesialister kalles bølger. De er delt inn i flere typer:

 • Alfa, med en frekvens på 8 til 13 Hz;
 • Beta, med en frekvens på 14 til 30 Hz;
 • Delta, med en frekvens på opptil 3 Hz;
 • Gamma, med en frekvens på mer enn 30 Hz;
 • Theta, med en frekvens på opptil 7 Hz;

Et moderne encefalografisk instrument er flerkanals, hva er det? Dette betyr at instrumentet kan ta opp og registrere lesingen av alle bølger samtidig. Enheten er høy presisjon (feilen er minimal), lesingene er pålitelige, og prosedyretiden er mye kortere. De første encefalografer kunne bare ta en bølge, og testen ble utført i flere timer uten mulighet for å stoppe.

I moderne medisin brukes 16, 21, 24-kanals instrumenter med store sett med ulike funksjoner, noe som gjør det mulig for en rekke kontroller.

Hvorfor trenger vi elektroencefalografi?

Korrekt utført elektroencefalogram av hjernen gjør det mulig å avdekke ulike avvik selv i tidlig utviklingsstadium. Samme prosedyre kan bidra til forskning:

 1. Estimater av karakter og omfang av hjernefunksjonssvikt;
 2. Studier av syklusen av våkenhet og hvile;
 3. Bestemmelse av lokasjonsstedet for patologi
 4. Vurdere hjernens funksjon mellom anfall
 5. Evaluering av effekten av å ta disse eller andre legemidler;
 6. Undersøk og avgjøre årsakene til noen psykologiske abnormiteter som: angrep av panikkanfall, epilepsi, anfall, besvimelse osv.

På samme måte er elektroensfalografi ment å avgrense resultatene fra andre analyser, for eksempel beregningstomografi, hvis pasienten lider av nevrologiske sykdommer.

Plasseringen av skade eller patologisk prosess ved hjelp av et elektroensfalogram kan ikke bli funnet. Og med angrep av ulike slag, er en objektiv evaluering av resultatene bare mulig etter en tid.

Til hvem er EEGene utført?

Elektroensfalogrammet brukes oftest av leger av nevropatologer. Med hjelpen har han diagnostisert sykdommer som hysteriske lidelser, epilepsi etc. Og da dataene, som viser transkripsjonen, tillater å identifisere personer som prøver av en eller annen grunn å fremstå sykdom.

Som regel utføres elektroencefalografi:

 1. Med endokrinologiske sykdommer (skjoldbrusk sykdom, tyrotoksikose, autoimmun thyroiditt);
 2. Med kramper;
 3. Med søvnløshet eller søvnforstyrrelser;
 4. Med hodeskader eller karsystem i nakken og hodet;
 5. Etter alle slag av slag;
 6. Med migrene og andre hodepine, svimmelhet eller med konstant følelse av tretthet;
 7. Med meningitt og encefalitt;
 8. Med stamming;
 9. Med identifisert forsinkelse i utvikling;
 10. Hvis det er en utvikling av hjernen av en eller annen grunn (for eksempel med autisme hos barn);
 11. Ved ulike atypiske tilfeller (hyppige svakheter, oppvåkninger i en drøm, panikkanfall, divertiske kriser, etc.);

Det er ingen kontraindikasjoner og begrensninger på EEG-prosedyren. Men hvis pasienten har hjertesykdom eller psykiske lidelser, er en anestesiolog også invitert til elektroensfalogrammet. Og under graviditet eller under studien blir barn ikke utsatt for funksjonstester.

Nye regler

I 2016 var det en annen endring i reglene for trafikkreglene, i tillegg til å endre rekkefølgen for å bestå eksamen i Statens Trafiksikkerhetsinspektorat, ble det gjort endringer i prosedyren for å få et medisinsk sertifikat. Innovasjoner er utformet for å styrke kontrollen over kandidater som ønsker å komme seg bak rattet, samt å beskytte passasjerer, som de vil transportere i fremtiden.

Under de nye reglene er obligatoriske kandidater for elektroencefalografi kandidater til førere (eller de som allerede er bak rattet) som går gjennom en medisinsk kommisjon for rettighetene til kategorier:

 • C. Gir seg retten til å kjøre bil som veier mer enn 3,5 tonn. Til dette punktet er CE-kategori (trailer lastebil), samt en underkategori C1 (biler som veier opp til 7,5 t) og C1E (biler som veier opp til 7, 5t med tilhenger);
 • D - Buss til element kategoriene er: DE (buss med tilhenger), D1 (bussen for opptil 16 personer) og sub-D1E (buss kan romme opptil 16 personer med en trailer);
 • Tm. Gir rett til å administrere trikken. Åpne kategorien er mulig bare etter spesialopplæring og ikke tidligere enn 21 år;
 • Tb. Retten til å betjene trolleybusser. Mottaksordren ligner kategorien Tm;

På de andre kandidatene eller sjåførene som gjennomgår en medisinsk kommisjon, distribueres disse innovasjonene, men et elektroensfalogram for dem er ikke nødvendig og spiller rollen som en ytterligere undersøkelse som de kan styres.

Dette kan gjøres av både en psykiater og en nevrolog. Retningen er gitt bare dersom det er kliniske symptomer eller ulike typer syndromer av sykdommer, der det er forbudt å sitte bak rattet.

For slike sykdommer omfatter reglene kroniske psykiske lidelser, epilepsi, sykdommer i nervesystemet eller hovedtrauma.

Hvordan forberede jeg på EEG?

Det er ingen bestemte strenge regler eller restriksjoner før prosedyren, men det er en rekke regler som anbefales å følge:

 • Beslutningen om å avbryte eller endre doseringen av legemidler kan kun utføres av observatøren.
 • Før du utfører prosedyren i minst 12 timer (helst 24 timer), anbefales det ikke å ta produkter som inneholder koffein, karbonholdige drikker, produkter med sjokolade eller kakao eller andre energikomponenter, for eksempel taurin. Samme regel gjelder å ta narkotika og produkter av motsatt, beroligende effekt;
 • Hodet til personen til hvem elektroensfalogrammet skal utføres, skal vaskes. Det anbefales ikke å bruke flere produkter som oljer, balsam, lakk etc. Dette kan gjøre det vanskelig å gjennomføre studien, siden kontakten til elektrodene vil være utilstrekkelig;
 • Hvis studien er rettet mot å studere kramper, så må du sove før du gjør det.
 • For å oppnå et pålitelig resultat, bør pasienten ikke være nervøs og bekymret, og det anbefales heller ikke å være bak rattet minst 12 timer før testen;
 • For et par timer før prosedyren, anbefales det å spise;

Det er også en rekke separate anbefalinger for barnets forberedelse til EEG-prosedyren. Deres overholdelse er svært viktig, fordi resultatet av studien, så vel som roen til barnet og moren, vil i stor grad avhenge av dette:

 • Barnet skal ikke ha frisyrer, øredobber og andre ornamenter;
 • Hodet skal være rent og håret tørt;
 • Barnet skal være rolig. For å hjelpe foreldrene kommer spillformen til prosedyren eller en stille samtale med barnet;
 • Barnet bør vite at prosedyren er enkel og smertefri, så vel som at legen kan be barnet å utføre noen handlinger, og han må adlyde;
 • Barnet skal ikke være sulten;
 • For små pasienter er bruk av mat eller leker som et middel til beroligende tillatt;

Uten å overholde de ovennevnte regler, er resultatet som viser hjernens EEG, det kan vise seg ikke nøyaktig, og prosedyren selv vil bli anbefalt å gjentas.

Hvordan er EEG?

Et elektroensfalogram er vanligvis tatt om dagen, men i noen tilfeller kan det utføres om natten (søvnstudier). Tiden er fra 40 - 45 minutter til 2 timer i ettermiddag eller fra 1 til 24 timer i form av overvåking.

Rommet for studien brukes isolert fra lyse og fremmede lyder. Kommunikasjon med pasienten utføres ved hjelp av en mikrofon, og selve studien blir oftest tatt opp på kameraet.

På pasientens hode bære en spesiell enhet med elektroder, laget i likhet med en vanlig hue. Under hatten på håret eller hodebunnen påføres en spesiell ledende gel som gjør at du kan fikse elektrodene på plass og øke følsomheten. Etter dette tar pasienten en behagelig stilling for å sitte eller ligge.

I løpet av studien kan pasienten bli bedt om å blinke flere ganger eller bare åpne øynene hans, dette er nødvendig for å vurdere hjernens ytelse under øyeoperasjon. Under studien er pasientens øyne lukket.

Det er tillatt å suspendere diagnosen hvis det av en eller annen grunn er nødvendig for en person.

Et stort antall spørsmål fra foreldre er forårsaket av EEG hos barn. Prosedyren i seg selv er ikke farlig selv for nyfødte. De registrerte mikrostrømmene er så små at deres deteksjon og opptak kun er mulig ved hjelp av en forsterker. En gel som brukes til å forbedre kontakten til elektroder og hodebunn er hypoallergen og er laget bare på vannbasis.

Å gjennomføre en studie hos barn er ikke mye forskjellig fra EEG hos en voksen. Babyer i et år er i morens hender, og selve prosedyren utføres bare når barnet sover. Eldre barn legges på sofaen. Prosedyretiden er forkortet, vanligvis er det ikke mer enn 20-30 minutter. Og hvis det var behov for å ta prøver, er det ikke overflødig for foreldrene å ta med seg favorittmat, leketøy eller melk for å berolige babyen.

Hvordan dechifiseres?

Dekoding EEG, hva er det? Selve begrepet dekoding betyr å registrere et resultat som kun er forståelig for legen i et skjema som er forståelig for pasienten og andre spesialister.

Tolkningen av elektroensfalogrammet viser flere typer bølger på en eller flere ordninger. Bølgenes regelmessighet sikres ved drift av en region av hjernen som kalles thalamus. Han er ansvarlig for sin generasjon og synkronisme, samt ansvarlig for driften av sentralnervesystemet som helhet.

Hver bølge som viser EEG av hjernen har sin egen karakteristikk og gjenspeiler en bestemt type hjernevirksomhet. For eksempel:

 • Alfa bølger bidrar til å spore hjernen i våkne tilstand (med lukkede øyne), den vanlige rytmen regnes som normal. Det sterkeste signalet registreres i parietale og oksipitale områder;
 • Beta-bølger er ansvarlige for angst, depresjon eller angst, så vel som på disse bølgene evaluerer effekten av å ta sedativer;
 • Theta bølger er ansvarlige for søvn (naturlig), hos barn er denne typen bølger dominerende over alle de andre;
 • Ved hjelp av deltabølger diagnostiseres forekomsten av patologi, samt søken etter en omtrentlig plassering av dislokasjonen;

Ved å analysere legen må ta hensyn til mange faktorer data, og her er symmetriske og signalisere eventuelle feilrater (avhengig av enheten), samt resultater funksjonelle tester (respons til lys, blinkende og langsom puste).

EEG målingene kan variere sterkt avhengig av tilstanden til personen, slik som en sovende humane rytmene er langsommere enn en person i en hviletilstand, og med utseendet av stimuli eller til andre tanker bølgeamplituden kan øke dramatisk. Derfor er regelen om fravær av nervespenning ekstremt viktig, og derfor anbefales det ikke å kjøre bak rattet noen gang før EEG.

Konklusjonen av spesialister er basert på analysen av dataene til hver bølge og deres generelle bilde. Analysen og evalueringen av rytme, frekvens og amplitude utføres under hensyntagen til andre pasientdata og videoopptak av studien. I konklusjonen av ekspert bør det være flere obligatoriske elementer:

 1. Egenskaper for EEG-bølger og deres aktivitet;
 2. Den medisinske konklusjonen selv og dens dekoding;
 3. Indikasjon av EEG-bilde og symptomer i pasienten;

Den endelige diagnosen er bare bestemt hvis det er symptomer som forstyrrer pasienten. For eksempel, hvis det EEG viste skarpe forskjeller alfabølge rytmer og pasienten har smerte eller besvimelse, da dette kan være et resultat av en hodeskade, hvis rytmen ikke gjør det, kan det tyde på demens og andre mentale lidelser.

Elektroencefalografi av hjernen: mulighetene for teknikken

Den menneskelige hjernen består av et sett med nevroner, hver enkelt oppgave er å generere nerveimpulser og overføre dem til nabo-celler. For å evaluere den elektriske aktiviteten til hjernen, er forsterkeren brukt - enheten er en elektroencefalograf.

Med sin hjelp utføres forskning om hjerneaktivitet og påvisning av mulige forstyrrelser i arbeidet ved å registrere pulser fra forskjellige hjernegrupper, kalt elektroensfalografi (EEG).

Bruk av metoden i nevrologi

Den brukes hovedsakelig til å diagnostisere kramper (epilepsi), kan brukes til å bestemme effekten av ulike lidelser på nervesystemet, for å bekrefte lesjonen av hjernebarken.

Den gjør det mulig å bestemme konsistensen av de deler av hjernen, for å avsløre vaskulære og degenerative hjernesykdommer, for å diagnostisere Alzheimers sykdom, for å vurdere effektiviteten av behandlingen og progresjon av sykdomssymptomene.

Studien er foreskrevet for mistenkt eller har sykdommer:

EEG kan anbefales for pasientklager om:

I tillegg til det ovennevnte, er den kliniske EEG anvendt for å overvåke behandling mens man tar potente legemidler under anestesi for kirurgiske inngrep, for å vurdere hjerneaktivitet hos pasienter som er i koma.

Kontraindikasjoner til prosedyren

Det er grenser for gjennomføringen av EEG: Ikke installer elektrodene i områder der det er skade på epidermis (åpne sår, utslett, uleget postoperative sømmer).

I løpet av studien, bør være spesielt forsiktig med mennesker med psykiske lidelser og voldelige pasienter, fordi de er ikke alltid i stand til å følge instruksene fra legen, og selve enheten, inkludert en lue med elektroder kan lede dem inn i et raseri.

Om nødvendig, pasienter før prosedyren er sedated.

Forberedelse for diagnose

Det er nødvendig å informere legen om medisinene som tas i dag.

Noen av dem (antikonvulsiva og beroligende midler) kan forvride resultatet av EEG, derfor 2-3 dager før prosedyren må du slutte å ta dem.

For større informativitet og nøyaktighet av resultatet, er det nødvendig å følge de medisinske anbefalingene:

 1. På dagen og dagen for eksamen Det er forbudt å bruke spennende TSNS energidrikker, alkohol, kaffe, te, cola.
 2. Før økten det er nødvendig å fjerne metall smykker (piercing, øredobber, klipp). Vask håret med sjampo, rydde dem av smuss, støv, hårspray, skum til styling.
 3. 2-3 timer før prosedyren begynner spise tett (en tom mage fører til en reduksjon i sukkernivået) og å ekskludere røyking.
 4. Hvis elektroensfalografi er foreskrevet i søvnfasen, så 24-36 timer Før prosedyren må pasienten utholde seg i våkenhet, og før EEG vil legen foreslå at han tar et beroligende som gjør at han kan sovne under opptaket.

Gjennomføre studiet trinnvis

Prosedyren utføres innendørs, beskyttet mot lys og støy. På kontoret er bare legen og pasienten. Noen helseplasser trener med å finne en lege utenfor kontoret, pasienten er utstyrt med en stemme (via en mikrofon) og videokommunikasjon.

Pasienten sitter i en lenestol eller passer på sofaen. På hodet legger de på en hette med innebygde elektroder.

Til å begynne med vil legen spørre deg om å åpne og lukke øynene flere ganger for å evaluere feilen i resultatet fra å blinke. Da må du lukke øynene og ikke bevege deg.

Etter å ha registrert EEG i ro, utfører legen tester som vurderer hjernens respons på stressende effekter på ham:

 • Faget skal puste dypt i 3 minutter; hvis det er en disponering, kan pasienten ha kramper eller anfall
 • Lyskilden blinker med en frekvens på 20 ganger per sekund; I predisponerte pasienter, som følge av blinking, forekommer myokloniske kramper eller et epileptisk anfall.

Ved slutten av undersøkelsen får pasienten en utskrift av de oppnådde grafer og en konklusjon om tilstedeværelsen og arten av hjernevirksomhetsabnormaliteter.

Hva er EEG Video Monitoring?

Computer elektroencefalografi med videoovervåking utføres hovedsakelig av pasienter med epilepsi. Denne metoden lar deg få et mer nøyaktig bilde av hjernens biopotensialer, for å identifisere søvnforstyrrelser og mindre nevrologiske lidelser.

I motsetning til det vanlige EEG, som varer 15-20 minutter, innebærer EEG-overvåking en utvidet undersøkelse som varer fra 2 til 10 timer.

I løpet av sesjonen, ofte bestemt av subtile ufrivillige bevegelser av øyeeplet, lemmer, korte kropps rykk, tap av bevissthet, som tillater en korrekt diagnose.

Video EEG - dette er en langsiktig fiksering av videodata, utføres både på waking bakgrunn og under søvn.

Indikasjoner for utførelse:

 • søvngjengeri;
 • samtale i en drøm;
 • fiksering av nattangrep av epilepsi og oppvåkning;
 • Definisjon av idiopatiske og uspesifiserte former for epilepsi;
 • fiksering av dag og natt paroksysmer av uklar etiologi.

Resultater og transkripsjoner

Det er 4 rytmer av hjernebølger, hver av dem er forbundet med tilstanden til pasientens aktivitet:

 • under våkenhet tas i betraktning beta-bølger - hurtige svingninger med høy amplitude;
 • i hvilestilling eller meditasjon, når pasientens øyne er stengt, men han sover ikke, reparerer spesialisten alfa bølger;
 • deltabølger er bestemt under den dype fasen av søvn;
 • theta bølger vises under søvn, når en person fortsatt ikke sover, men er ikke lenger våken.

Ved dekoding tar spesialisten hensyn til alle rytmene i hjernen. Resultatene som samsvarer med normen er:

 • Den samme elektriske aktiviteten til halvkulen
 • fordel av alfa- og beta-bølger i våkne tilstand;
 • Fraværet av elektrisk aktivitet, som ikke samsvarer med normen.

Utbredelsen av beta-bølger forekommer hos personer som brukte en stor dose beroligende på kvelden før undersøkelsen. Hos pasienter som er i rusmiddelforgiftning eller i koma, dominerer deltabølger. Deres frekvens kan ikke være null, ellers betyr det hjernedød.

Tegn på svulster, hjerneslag, epilepsi, hodeskader er plutselige utbrudd av hjerneaktivitet eller bremse dem ned. Forskjellen i elektrisk aktivitet i hjernen i sine deler kan være et tegn på forgiftning, brudd på metabolske funksjoner, utvikling av infeksjoner.

Amplitudens asymmetri og forskjellen i varigheten av bølgene fra de samme delene av hemisfærene finnes i hjernesvulster, og deltabølger kan detekteres i den berørte regionen.

De passerte studien

Anmeldelser av pasienter som mottok en elektroensfalografi av hjernen.

Jeg lider av søvnforstyrrelser etter stresset. Jeg kan ikke sovner, men hvis det viser seg å ta en lur, så i veldig lang tid. Hele dagen gikk han "knust", alt falt fra hendene.

Besøkt på en resepsjon med en nevrolog, utnevnte meg en natt videoovervåkning. Det var greit, jeg sov "under apparatet", våknet opp - resultatet ble levert til meg, og legen foreskrev behandling. Og et mirakel - nå sover jeg hele natten!

Сергей, 36 år, Казань

Angrep av epilepsi har torturert meg siden barndommen. Dette er veldig skummelt, spesielt når de skjer utenfor hjemmet. Behandlingen er foreskrevet. Frekvensen av anfall skjedde noe. Nevrologen ga retning til EEG-studien. Resultatet - tidligere foreskrevet behandling var ineffektiv, sterkere stoffer ble anbefalt.

Anna, 20 år gammel, Saratov

De siste 1,5 årene jeg lider av hodepine, noen ganger til bevissthetstap. Trodde at årsaken i et climacterium - alder på meg som samsvarer eller møtes. Jeg tok medisiner for å lindre symptomene. Ja, det var det, det hjalp ikke.

Vennlige mennesker rådes til å søke om en nevrolog som utnevnte meg en omfattende undersøkelse av kroppen, inkludert en økt elektroencefalografi. Jeg hadde en hjerne svulst. Heldigvis, det i første fase. Jeg håper virkelig på utvinning.

Диана, 47 år gammel, Красноярск

Profesjonelt utseende

En informativ undersøkelse er nok. Et lite ulempe - barn er vanskelige å utholde en halv times immobilitet, så ofte blir de tildelt videoovervåkning. Før prosedyren blir de gitt beroligende og barnet sovner. Ofte nok 3-4 timers søvn for å få et fullt bilde av hjernens aktivitet av barnet.

Berestov Sergey Nikolaevich, lege, klinikk "Media", Novosibirsk

I resepsjonen kommer folk ofte med klager på hodepine, hyppig besvimelse, støy i ørene, søvnløshet. Selvfølgelig kan mye tilskrives stressende forhold, magnetiske stormer, kronisk tretthet.

Men EEG-undersøkelsen gjør det mulig å fastslå med 100% nøyaktighet patologien og årsakene som forårsaket den. Derfor sender de fleste pasienter til overvåkning, så jeg kan foreskrive riktig terapi og overvåke effektiviteten.

Shcherban Anna Viktorovna, nevrolog, klinikk "Neuros", Lipetsk

Spørsmålspris

Elektroencefalografisk forskning utføres i både offentlige og private klinikker. Kostnaden for økten i statens polykliniske område er fra 500 til 1800 rubler.

Private medisinske sentre tilbyr en diagnostisk studie av hjernen til en pris på 1500 til 4000 rubler.

Elektroencefalografi er en smertefri og svært informativ måte å bestemme sykdommen på sentralnervesystemet på.

Hvis forekomsten av sykdommen ikke er bevist, anbefales det fortsatt å bli undersøkt og igjen å være overbevist om at den ikke er til stede. Ved gjenkjenning av endringer på EEG, vil den korrekte diagnosen bli utført og den nødvendige behandlingen vil bli foreskrevet.

EEG av hjernen: Hva viser elektroencefalografi

Electroencephalography, eller, forkortet - EEG - er en metode for å studere tilstanden av hjernen, basert på opptak av sin elektriske aktivitet. På grunn av denne undersøkelsen kan spredningen av inflammatoriske sykdommer, patologi i karene, tegn på epilepsi og svulster detekteres i tide. Videre er EEG nå den eneste metoden tilgjengelig i polikliniske studier som gjør det mulig å diagnostisere pasientens tilstand selv med bevissthetstap. Samtidig forårsaker elektroencefalografi ikke noen skade på kroppen og kan brukes til små barn.

Elektroencefalografi utføres på bare en halv time og gir en stor mengde informasjon om tilstanden til hjernen og blodårene.

EEG lar deg observere sykdommens dynamikk, justere terapimetoder og vurdere effekten av reseptbelagte legemidler på pasienten. Også takket være denne teknikken ble det mulig å spore alle hjernens endringer - fra struktur til reversibel. Det er dette EEG som adskiller seg fra andre grunnleggende metoder for MR eller CT-undersøkelse. Prosedyren varer ikke mer enn en halv time, forårsaker ingen negative reaksjoner og gir ikke pasienten ubehag. Så elektroensfalografi kan kalles ikke bare den mest nøyaktige undersøkelsesmetoden, men også den mest forsiktige prosedyren.

Elektroensfalogrammet ser ut som en enkel kurve - resultatet av innspilling av svingninger i hjernens elektriske aktivitet. Dermed mottar legen et komplett bilde av hjernens aktivitet. Det er et spesielt "kart", som bestemmer sykdommens art og graden av manifestasjon.

Også EEG viser alle problemene i arbeidet i sentralnervesystemet - dette er den såkalte egenskapen til rytme, som muliggjør nøyaktig visning av synkron aktivitet av alle strukturer i hjernen. På samme måte kan denne metoden for forskning vise hvordan nøyaktig hjernen bruker sine "reserver".

Hvordan registrerer EEG?

Elektroencefalografi er en av de mest sparsomme og komfortable metodene for å studere tilstanden til hjernen.

 1. Hjerneforskningen begynner med den såkalte rutinemessige EEG-prosedyren. Disse handlingene tillater analyse av paroksysmale tilstander i hjernen. Innen 10-15 minutter er det en grafisk oversikt over hjernens biologiske potensialer, og også de vanlige funksjonstestene utføres.
 2. Hvis det rutinemessige elektroencefalogrammet var ineffektivt, kan et elektroensfalogram med søvnmangel bli foreskrevet. For denne pasienten sover du heller ikke for en natt, eller våkner spesielt i flere timer før normal oppvåkning - og deretter begynner å studere hjernens elektroniske impulser.
 3. I tilfelle en pasient mistenkes for paroksysmer, foreskriver legen en langvarig prosedyre med søvnregistrering, noe som gir mulighet for mer nøyaktige konklusjoner.
 4. Imidlertid er EEG betraktet som den mest komplette, forekom før du går i dvale, i nattesøvn og i øyeblikket for oppvåkning. I disse intervaller er det mye lettere å analysere hjernens aktivitet og trekke de riktige konklusjonene.

Når er det rettet mot EEG?

Bare så EEG ikke, for dette må du få retning. Til tross for at dette er den vanligste og sikreste prosedyren blant lignende, foretrekker legene først å samle et bilde av sykdommen uten å bruke moderne teknologi. Men hvis diagnosen ikke kan gjøres, brukes hjernestudier ved hjelp av spesielle enheter, inkludert et elektroencefalogram.

Så er EEG nødvendigvis utført hvis:

 1. Pasienten er for ung og kan ikke forklare sine følelser alene;
 2. Pasienten lider lenge av søvnløshet og søvnforstyrrelser;
 3. Det er epileptiske anfall
 4. Det er hjerneskade, utviklet fra nosologiske former;
 5. Pasienten har syke hjerneskip;
 6. Det er mistanke om hevelse;
 7. I anamnesen er det traumer av skallen og hjernen;
 8. Alvorlig tilstand er en konsekvens av skader eller forgiftninger;
 9. Det er psykoser, nervøse sammenbrudd og psykopatier;
 10. Nekrose utviklet under operasjonen;
 11. Pasienten er i koma.

Hvordan forberede seg på EEG

Etter at legen har gitt deg en henvisning til encefalografi, avbryter alle antikonvulsiva midler tre dager før testen. Før undersøkelsen må du vaske hodet, bruk kremer, geler, skum, mousses og lakker for styling - det er forbudt. Hvis det er flett eller dreadlocks, må de bli unraveled. Bare trenger å fjerne øredobber og andre metall smykker fra kroppen.

Hvis prosedyren utføres til barnet, må han i detalj forklare alle detaljene i prosessen og spesifikt påpeke at ingen skade eller smerte vil bli påført ham. Legene anbefaler foreldrene å ta med leketøy til en liten pasient med ham, slik at han ikke er redd og føler seg komfortabel. I alle fall, for å lykkes med prosedyren, bør barnet være helt rolig.

Det er verdt å merke seg en ting: prosedyren utføres ikke for personer som for tiden lider av forkjølelse eller virussykdommer.

EEG-prosedyre

For å bestemme hjernens tilstand, for å analysere sin aktivitet i løpet av våkenhet eller søvn, legger legen pasienten på hodet en slags enhet som ligner en badehett. Med hjelpen er elektroder installert, hvorav antallet vil avhenge direkte av pasientens alder. Barn legger vanligvis 12 elektroder, men voksne på 18 år - allerede 21 elektroder.

Elektroden selv er fylt med en spesiell ledende substans som raskt overfører elektrisitet, og ved hjelp av ledninger kobles til en elektroencefalograf, forsterker den først signalet mottatt fra hjernen, og sender det deretter til etterfølgende behandling av informasjon i datamaskinen.

Signalet vises på skjermen i form av en bølgete linje som gir legene en umiddelbar konklusjon om cellens aktivitet og tilstanden til pasientens hjerne. Takket være denne prosedyren kan legen umiddelbart identifisere tilstedeværelsen av patologier eller fokaliserende betennelser: han vil bare se at noen områder av hjernen ikke virker som forventet.

EEG verdi

Selvfølgelig, for øyeblikket er EEG erstattet av mer moderne metoder og blir en ting fra fortiden, og gir vei til datamaskin- og magnetisk resonansbilder. EEG er imidlertid fortsatt et verdifullt screeningsstudium, som er tilgjengelig på nesten alle sykehus og krever ikke betydelige kostnader for prosedyren. Det er ved hjelp av et elektroencefalogram at en lege kan diagnostisere hjernen og lære seg evnen.

En spesiell rolle for EEG er i studien av epilepsi og den nøyaktige diagnosen av slike sykdommer. Og på grunn av det faktum at du kan gjennomføre EEG i en hvilken som helst klinikk, kan du identifisere sykdommen i de tidlige stadiene, og dette er veldig viktig og kan holde pasientens sinn og helse i perfekt rekkefølge. Med hjelp av EEG kan en lege overvåke sykdomsforløpet, justere behandlingsmetoder og oppdage abnormiteter i hjernen for å jobbe med det i fremtiden. Derfor er EEG i epilepsi gjort hver 10. dag etter et angrep.

Fordelene ved et elektroencefalogram

Prosedyren selv har ikke en høy pris, som en undersøkelse på en tomografi eller lignende enheter. Samtidig er det tilgjengelig på alle klinikker, og for å passere EEG trenger du ikke å gå til et annet sykehus.

I tillegg har EEG ingen effekt på helsen eller tilstanden til en person, slik at den forblir fullt funksjonell. En annen utvilsomt fordel ved studien er at den kan utføres selv av pasienter som er i alvorlig tilstand eller koma. Hittil er dette den mest optimale og nøyaktige metoden for diagnostisering av epilepsi. Kun EEG gir deg mulighet til å raskt identifisere lesjonens fokus og fortsette til tidlig behandling. Og det faktum at enheten viser hvordan konsistent hjernekonstruksjonene fungerer, gjør at legen kan stille nøyaktige diagnoser.

Behandling EEG er mulig for barn og voksne i alle aldre, helt uten å bekymre deg for helse. Prosedyren er smertefri og tar ikke mer enn 15 minutter.

Barns elektroencefalogram

Elektroencefalografi er ofte foreskrevet for barn - til og med nyfødte i det første år av livet. Hun bringer ingen skade, men hun forteller mye om en liten pasient.

Prosedyren for barn utføres som regel ut mot søvnens bakgrunn, noe som gjør det mulig å nøye vurdere tilstanden til en liten pasient, samt analysere alle stadier av modning av aktive hjerneceller i babyen i det første året i hans liv. Også, takket være EEG, er det mulig å raskt oppdage patologiske endringer og starte behandling før lesjonen utvikler seg til en alvorlig sykdom.

Som regel foreskriver legene EEG for et barn i følgende tilfeller:

 • Epileptiske anfall, feberkramper og ulike anfall av typen pseudoepilepsi. I slike tilfeller er EEG pålagt å evaluere behandlingen og justere kurset.
 • Hvis det er nødvendig å bestemme tilstedeværelsen av iskemisk skade på sentralnervesystemet eller om det er nødvendig med en vurdering av alvorlighetsgraden av sykdommen.
 • Hvis det kreves en evaluering av dynamikken og en prognose for utviklingen av hjerneskade.
 • Hvis det er nødvendig å evaluere riktig dannelse og utvikling av bioelektrisk aktivitet hos spedbarn på deres tidligste liv.

EEG selv for et spedbarn er helt trygt og skader ikke helse. Derfor, hvis legen leder deg eller ditt barn til denne prosedyren - det er ingen tvil. Takket være det tidige elektroencefalogrammet er det ofte mulig å beseire en alvorlig sykdom i de tidligste stadiene av utviklingen.

elektroencefalografi

Elektroencefalografi (EEG) er en metode for å studere hjernens arbeid, basert på opptak av elektriske impulser som kommer fra sine individuelle soner og regioner. Slike diagnostikk har praktisk talt ingen kontraindikasjoner; er grunnleggende for påvisning av epilepsi og noen andre patologier i hjernen. For å gjennomføre elektroencefalografi (EEG) krever pre-trening. Resultatet deklareres sammen av legen som gjennomfører studien (nevrofysiolog) og pasienten som behandler nevrologen.

Hva er det

Hjernen består av et stort antall neuroner, som hver er en generator med egen elektrisk impuls. Impulser bør være konsistente innenfor små områder av hjernen; kan styrke eller svekke hverandre. Styrken og amplituden til disse mikrostrømmene er ikke stabile, men bør variere.

For å registrere dette elektriske (det kalles bioelektrisk) aktivitet av hjernen kan gjøres ved hjelp av spesielle metallelektroder påført den intakte hodebunnen. De fanger hjernens vibrasjoner, forsterker dem og registrerer dem i form av ulike svingninger. Dette kalles elektroencefalografi, og for en person som er initiert i denne "krypteringen" er en grafisk fremstilling av hjernens arbeid i sanntid.

Oscillasjonene som er registrert på papir eller vises på skjermen kalles bølger. Avhengig av form, amplitude og frekvens deler eksperter dem i alfa-, beta-, delta-, theta- og mu-bølger.

Hva er EEG for?

Diagnostikk gjør at du kan:

 • vurdere naturen og omfanget av forstyrrelsen av hjernefunksjonen
 • å studere søvnforandring og våkenhet;
 • å etablere siden og plasseringen av det patologiske fokuset;
 • klargjøre andre typer diagnoser, for eksempel datatomografi, når en person har symptomer på nevrologiske sykdommer og andre undersøkelsesmetoder ikke avslører noen strukturelle feil;
 • å overvåke effektiviteten av stoffene;
 • finne områder av hjernen der epileptiske anfall begynner;
 • Vurder hvordan hjernen fungerer mellom perioder med anfall
 • bestemme årsakene til kriser, panikkanfall, besvimelse.

Traumet eller utviklingsstedet for den strukturelle patologiske prosessen til EEG "ser ikke". Og i tilfelle at en person har hatt et anfall av anfall eller deres ekvivalenter, vil studien være informativ bare en uke eller mer etter det.

vitnesbyrd

Elektroencefalografi er mye brukt i praksis av en nevrolog. Det hjelper ikke bare med å oppdage epilepsi, men gjennomføres med stimulering av lys eller lyd, gjør det mulig å skille mellom sann syn eller hørsel fra hysterisk, og også fra simuleringen av en slik tilstand.

EEG vises når:

 • søvnløshet;
 • søvnforstyrrelser (søvn, søvn, søvnapné);
 • kramper
 • identifiserte endokrine sykdommer;
 • craniocerebral trauma;
 • patologier av karene i hodet og nakken (avslørt av ultralyd);
 • encefalitt, meningitt;
 • vegetativ-vaskulær dystoni;
 • etter et slag eller et mikroslag
 • hyppig hodepine;
 • svimmelhet;
 • en følelse av konstant tretthet;
 • etter en nevrokirurgisk operasjon;
 • mer enn en episode av synkope
 • panikkanfall;
 • diencephalic kriser;
 • noen hjerneskade som utviklet før eller etter levering;
 • stamming;
 • forsinkelse i taleutvikling;
 • autisme;
 • hyppige oppvågninger i en drøm.
Kontra

Absolutte kontraindikasjoner for EEG-ytelse er ikke tilstede. Hvis det er krampeanfall, lider en person av koronar hjertesykdom, hypertensiv sykdom, lider av psykiske lidelser, og en anestesiolog er tilstede under diagnosen (spesielt hvis funksjonelle tester kreves).

Les også materialet om magnetisk resonansbilder. Hva er det og hva brukes det til.

Fremstilling av

Følg en bestemt diett, sulte eller utføre tarmrensing før du utfører EEG er ikke nødvendig, men studien utføres etter at du har fulgt flere regler for utarbeidelse av det:

 1. Det er opp til legen å avgjøre om å avbryte det planlagte inntaket av medisiner. Dette bør konsulteres med ham på forhånd.
 2. 12 timer før undersøkelsen, bør du slutte å ta produkter som inneholder koffein eller energi: kaffe, sjokolade, te, cola, energidrikker.
 3. Vask hodet, bruk ikke midler (lakk, balsam, masker, oljer) til håret etter vask, da dette vil sikre utilstrekkelig kontakt av elektrodene med hodebunnen.
 4. Du må spise et par timer før prosedyren.
 5. EEG utføres i en rolig tilstand, det vil si at det er umulig å være nervøs og bekymret under forskningen.
 6. Hvis legen trenger å oppdage konvulsiv hjerneaktivitet, kan han be patienten å sove en kort stund før testen. I dette tilfellet kan du ikke komme til medisinsk institusjon under kjøring.
 7. Ikke gjennomgå tester i ARVI.
 8. Ikke utfør en undersøkelse med en frisør på hodet ditt.

Studien er ikke kontraindisert for barn og gravide, men i disse periodene utføres det uten funksjonstester.

Hvis EEG må utføres til et barn, så:

 • foreldrene må forklare seg essensen av prosedyren, som ikke vil skade;
 • Å trene på en lue (til bassenget, sport), gi det i form av et spill i luften, tankmann, dykkere;
 • praktiser pusten dypt;
 • vaske håret, ikke flett hår, fjern øredobber;
 • før barnets utgivelse mat og ro
 • ta med deg deilig mat og drikke, leker og bøker (for å berolige, avlede fra prosedyren).

Utvikling av prosedyren

Denne typen diagnose utføres vanligvis i løpet av dagen, men noen ganger er EEG-søvn mer informativ.

Pasienten går inn i et spesialrom, isolert fra lys og lyd; På hodet legger han på en spesiell hette med elektroder, sitter han i en komfortabel stol eller ligger på sofaen. I rommet er det bare ham, kommunikasjon med leger støttes ved hjelp av en mikrofon og kamera.

Flere ganger tilbys en pasient å lukke og åpne øynene for å vurdere artefakter som vises på encefalogrammet under blinking. I løpet av diagnosen blir øynene lukket.

Hvis en person på et tidspunkt i prosedyren trenger å bytte posisjon eller gå på toalettet, informerer han forskeren. Diagnosen er suspendert.

Ulike tester kan brukes til å diagnostisere latent epilepsi:

 1. Med et blink av sterkt lys;
 2. Med monotonisk på / av lys;
 3. Med hyperventilering, som pasienten blir bedt om flere ganger å puste dypt (mot denne bakgrunnen kan hodet bli svimmel, men dette stoppes så snart det puster som vanlig);
 4. Med høy lyd;
 5. Ved å sovne - alene eller ved hjelp av beroligende midler.

I alle disse tilfellene kan et anfall eller dets ekvivalenter utvikle seg.

Prosedyren varer fra 45 minutter til 2 timer på dagtid. Etter oppsigelsen kan personen returnere til vanlig ansettelse.

Pris på EEG i Moskva

EEG utføres både i offentlige medisinske institusjoner og i private klinikker.

I de budsjettbehandlings-og-profylaktiske etablissementene er kostnadene ved forskningen 400-1500 rubler. Private medisinske sentre i Moskva, for eksempel "NEARMEDIC", "SM-Clinic", "Dobromed", "Mental Health" og andre antyder å utføre denne diagnosen for 1500-3300 rubler.

På videoen, historien om prosedyren:

Hvordan sparer vi på kosttilskudd og vitaminer: probiotika, vitaminer, beregnet for nevrologiske sykdommer, etc., og vi bestiller på iHerb (under linken er rabatten 5 $). Levering til Moskva er bare 1-2 uker. Mye billigere flere ganger enn å ta inn en russisk butikk, og noen varer i prinsippet kan ikke bli funnet i Russland.

Elektroencefalografi (EEG): essensen av undersøkelsen, som identifiserer, utfører, resultater

For enkelhets skyld, et langt ord "EEG" og leger og pasienter erstatte akronym og kaller denne diagnostiske metoden er enkel - EEG. Det bør bemerkes at noen (kanskje for å forsterke viktigheten av studien) snakker om hjernen EEG, men er ikke helt riktig, fordi latinisert utgave av det greske ordet "encephalon" er oversatt til russisk som "hjernen" i seg selv er allerede en En del av medisinsk begrepet er encefalografi.

Elektroencefalografi eller EEG er en metode for å studere hjernen (GM) for å identifisere fokus på økt kramper av sin cortex, som er karakteristisk for epilepsi (hovedoppgaven), svulster, tilstander etter slag, strukturelle og metabolske encefalopati, søvnforstyrrelser og andre sykdommer. Grunnlaget for encefalografi er opptaket av den elektriske aktiviteten til GM (frekvens, amplitude), men dette gjøres ved hjelp av elektroder festet til overflaten av hodet.

Hva slags forskning er EEG?

Periodisk komende krampeanfall, som i de fleste tilfeller oppstår med fullstendig bevissthetstap, kalles populært en fallhelse, hvilket offisielt medisin kalles epilepsi.

Den aller første og grunnleggende metoden for å diagnostisere denne sykdommen, som betjener menneskeheten i mange tiår (den første EEG registrert er datert 1928) er encefalografi (elektroencefalografi). Utvilsomt har apparatet for forskning (encephalograph) nå endret seg betydelig og forbedret, dets evner ved bruk av datateknologi har vesentlig utvidet seg. Imidlertid forblir essensen av den diagnostiske metoden den samme.

Elektroder (sensorer) er koblet til elektroencefalografen, som i form av en hette er overlappet på overflaten av fagets hode. Disse sensorene er utformet for å fange de minste elektromagnetiske utbruddene og overføre informasjon om dem til hovedutstyret (apparat, datamaskin) for automatisk behandling og analyse. Enkefalografen behandler de mottatte impulser, forsterker dem og retter dem på papir i form av en ødelagt linje som minner om EKG.

Den bioelektriske aktiviteten til hjernen opprettes hovedsakelig i cortex med deltagelse av:

 • Thalamus, som overvåker og omfordeler informasjon
 • APC (retikulære aktiverende system), som kjerne, beveger seg i forskjellige deler av GM (midthjernen og medulla, pons, diencephalic system) mottar signaler fra flere baner, og overføre dem til alle regioner av hjernebarken.

Elektrodene leser disse signalene og leveres til apparatet hvor opptaket foregår (det grafiske bildet er enkefalogrammet). Informasjonsbehandling og analyse er dataprogramoppgaver som "vet" normer av biologisk aktivitet i hjernen og dannelse av biorhythms, avhengig av alder og situasjon.

For eksempel, samler rutinen EEG rytmer patologisk formasjon under et angrep eller mellom anfall eller natt søvn EEG overvåking EEG viser hvordan biopotentials hjernen endring under nedsenking i en drømmeverden.

Dermed viser elektroencefalografi den bioelektriske aktiviteten til hjernen og konsistensen av aktiviteten til hjernestrukturer under waking eller under søvn og svarer på spørsmål:

 1. Er det foci av økt kramper av GM, og hvis de er, så i hvilket område er lokalisert;
 2. På hvilket stadium er sykdommen, hvor langt det har gått eller omvendt, begynt å regresse;
 3. Hva er effekten av det valgte stoffet og om dosen er beregnet riktig?

Selv selv den mest "smarte" maskinen vil ikke erstatte en spesialist (vanligvis en nevrolog eller nevrofysiolog) som får rett til å dechiffrere encefalogrammet etter å ha gjennomgått spesiell trening.

Egenskaper av EEG hos barn

Hva vi snakker om barn, om noen voksne, få veibeskrivelse til EEG, begynner å spørre det som et ja, fordi spørsmålet sikkerheten av prosedyren. I mellomtiden kan det faktisk ikke skade barnet, men det er veldig vanskelig å lage en EEG til en liten pasient. Spedbarn under ett år hjerneaktiviteten målt under søvn, før det vaskes hodet, mate babyen, og uten å avvike fra den vanlige doseringen (søvn / våkne) vil tilpasse seg holder en baby søvn behandlinger.

Men hvis barn under ett år er tilstrekkelig til å vente på søvn, barn fra ett til tre år (og noen - og eldre) fortsatt trenger å snakke, så inntil 3 års forskning utført i våken tilstand bare ro og kontakt med barna, noe som gir preferanse i andre tilfeller fortsatt EEG søvn.

Forberedelse for å besøke det tilhørende skapet bør begynne om noen dager, og forvandle fremtidig kampanje til et spill. Barnet kan prøve å interessere en behagelig reise, der han kan gå med sin mor og en favoritt leketøy, for å komme opp med noen andre alternativer (som regel foreldre er mer bevisste på hvordan å overbevise barnet om at han satt stille, ikke flytte, ikke gråt og snakker ikke). Dessverre er slike restriksjoner på små barn svært vanskelig å opprettholde, fordi de fortsatt ikke forstår alvorligheten av en slik begivenhet. Vel, i slike tilfeller søker legen et alternativ...

Indikasjoner for en daglig encefalografi i søvntilstand eller en natt EEG i et barn er:

 • Identifisering paroksysmal tilstander av forskjellig opprinnelse - kramper, konvulsjoner mot høy feber (feber kramper), epileptiske anfall, ikke er relatert til den sanne epilepsi og differensierbare fra det;
 • Overvåke effektiviteten av antiepileptisk terapi med den etablerte diagnosen "epilepsi";
 • Diagnose av hypoksiske og iskemiske lesjoner i sentralnervesystemet (nærvær og alvorlighetsgrad);
 • Bestemmelse av graden av alvorlighetsgrad av hjerneskade for prognostiske formål;
 • Undersøkelse av hjernens bioelektriske aktivitet hos små pasienter med det formål å studere stadier av dets modning og funksjonelle tilstand i sentralnervesystemet.

I tillegg er det ofte foreslått å lage EEG i vegetativ-vaskulær dystoni med hyppig svimmelhet og svimmelhet, med forsinkelse i å anskaffe talevansker og stamming. Ikke forsøm denne metoden og i andre tilfeller krever studien av reserver av funksjonelle evner i hjernen, fordi prosedyren er både ufarlig og smertefri, men den kan gi maksimal informasjon for diagnosen av en bestemt patologi. Elektroencefalografi er svært nyttig hvis episoder av psykiske lidelser oppstår, men årsaken er ikke klar.

Ulike måter å ta opp

Registrering av bioelektriske potensialer i hjernen utføres på forskjellige måter, for eksempel:

 1. Ved begynnelsen av det diagnostiske søket, som identifiserer årsakene til paroksysmale forhold, bruk en kortsiktig (≈ 15 min) Den rutinemessige metoden for registrering av encefalogrammet, som for påvisning av skjulte lidelser innebærer bruk av provoserende prøver - pasienten blir bedt om å puste dypt (hyperventilasjon), åpne og lukke øynene eller gi en lysstimulering (fotostimulering);
 2. Hvis den rutinemessige EEG ikke gir den nødvendige informasjonen, utpeker legen encefalografi med deprivasjon (søvnløshet om natten, helt eller delvis). For å utføre en slik studie og få pålitelige resultater, gir en person eller ikke i det hele tatt søvn, eller vekker ham opp 2-3 timer før "opplever den biologiske alarmklokken" av emnet;
 3. Langsiktig opptak av EEG Ved registrering av bioelektrisk aktivitet i GM cortexen under "stille time" (EEG-søvn) finner sted dersom legen mistenker at endringer i hjernen oppstår nøyaktig når de blir i "hvilemodus";
 4. De mest informative eksperter vurderer natt EEG, Opptaket av dette utføres på et sykehus. De starter studien selv når de er våken (før du går i seng), fortsett med døsighet, ta tak i hele perioder med nattesøvn og slutt etter en naturlig oppvåkning. Om nødvendig, registreres den bioelektriske aktiviteten til GM-en ved å overføre elektrodene og bruke videoopptakingsutstyr.

Langsiktig opptak av elektrisk aktivitet i flere timer under søvn og innspilling av natten EEG kalles EEG-overvåking. Naturligvis krever disse metodene bruk av ekstra utstyr og forsyninger, samt pasientens opphold i et stasjonært miljø.

Tid og utstyr danner en pris

I andre tilfeller er det behov for å måle biopotensialene til GM på tidspunktet for angrepet. For å oppnå lignende mål, blir pasienten, som for natten EEG, sendt til sykehuset til sykehusinnleggelse, hvor daglig EEG-overvåkning utføres med lyd- og videoutstyr. Kontinuerlig EEG-overvåking i 24 timer med videofiksering gjør det mulig å verifisere epileptisk opprinnelse av paroksysmale hukommelsesforstyrrelser, isolerte auraer og tilfeldig forekommende psykomotoriske fenomener.

Elektroencefalografi er en av de mest tilgjengelige metodene for å studere hjernen. Og for prisen også. I Moskva finner du denne studien for 1500 rubler og for 8 000 rubler (EEG-søvnovervåking i 6 timer) og for 12 000 rubler (nattlig EEG).

I andre byer i Russland kan du komme forbi med en mindre mengde, for eksempel i Bryansk, prisen starter fra 1200 rubler, i Krasnoyarsk - fra 1100 rubler, og i Astrakhan starter fra 800 rubler.

Selvfølgelig Det er bedre å lage en EEG i en spesialisert klinikk med en nevrologisk profil, hvor i tvilsomme tilfeller er det mulighet for kollegial diagnose (i slike institusjoner kan mange spesialister kryptere EEG), samt få en lege råd umiddelbart etter testen, eller raskt løse problemet med andre metoder for hjerneforskning.

Om de viktigste rytmene til elektrisk aktivitet av GM

Ved tolkning av resultatene av studien tar hensyn til ulike faktorer: alder av pasienten, hans generelle tilstand (tilstedeværelse av tremor, lem svakhet, synsforstyrrelser, etc..), holder krampestillende behandling på tidspunktet for registrering av bioelektriske aktiviteten i hjernen, den omtrentlige tid (dato) for den siste epipripadki og et al.

Elektroensfalogrammet består av forskjellige komplekse biorhymer som stammer fra den elektriske aktiviteten til GM på forskjellige tidspunkter, avhengig av spesifikke situasjoner.

Ved dekoding av EEG må du først og fremst være oppmerksom på hovedrytmer og deres egenskaper:

 • Alfa rytme (Frequency - i området fra 9 til 13 Hz, svingningsamplituden av - fra 5 til 100 mV), som er til stede i nesten alle personer som ikke stiller krav til hans helse, perioden av søvn våkenhet (avslapping under hvile, avspenning, grunne meditasjon). Når en person åpner øynene og prøver å visualisere et bilde, alfabølge avtar og kan forsvinne helt hvis den funksjonelle aktiviteten i hjernen vil fortsette å stige. Ved tolkning EEG følgende parametere er viktige α-rytme: amplitude (mV), vil den dominerende frekvens (Hz) av den venstre og høyre hjerne, dominans av spesielle ledninger (frontale, parietale, occipitale og lignende), interhemispheric asymmetri (%). Depresjon α-rytme årsak angst, frykt, og aktivering av det autonome nervesystemet aktivitet;
 • Beta rytme (frekvensen ligger innenfor grensene 13 til 39 Hz, oscillasjonens amplitude er opptil 20 μV) - dette er ikke bare modusen for vår våkenhet, β-rytmen er karakteristisk for aktiv tenkning. I normal tilstand er uttrykket av β-bølger svært svakt, deres overskytende indikerer en umiddelbar reaksjon av GM til stress;
 • Theta rytme (frekvensen er fra 4 til 8 Hz, amplituden varierer fra 20 til 100 μV). Disse bølgene gjenspeiler ikke patologisk endring av bevissthet, for eksempel en person sover, er i en halv-søvn, i en fase av lett søvn, han er allerede å se noen av drømmen, det ble da funnet og theta-rytmer. I en sunn person blir nedsenking i søvn ledsaget av et betydelig antall θ-rytmer. Styrkingen av theta rytme observert under langvarig psyko-emosjonelt stress, psykiske lidelser, skumring tilstander, karakteristisk for en del nevrologiske sykdommer eller asteniske syndrom, hjerne-hjernerystelse;
 • Delta rytme (frekvens ligger i området fra 0,3 til 4 Hz, amplitude - fra 20 til 200 μV) - er typisk for dyp nedsenking i søvn (naturlig søvn og kunstig opprettet søvnbedøvelse). Med en rekke nevrologiske patologier observeres en økning i δ-bølgen;

I tillegg, i den cerebrale cortex og andre elektrisk testede oscillasjoner: gamma rytmer rekkende høy frekvens (100 Hz), kappa rytmer som genereres i time fører med aktive mental aktivitet, mu rytmer relatert til psykisk stress. Disse bølgene i skanneplanet er ikke spesielt interessant, siden det oppstår ved betydelig psykisk stress og hard "papir tanken" som krever en høy konsentrasjon. Elektroencefalogram, som du vet, innspilt selv mens våken, men i ro, og i noen tilfeller til og med foreskrevet for natta overvåking EEG og søvn EEG.

Video: alfa- og beta-rytmer på EEG

Forklaring av EEG

Grunnleggende EEG fører og deres betegnelser

Et dårlig eller godt EEG kan bare dømmes etter den endelige tolkningen av resultatene av studien. På denne måten, et godt EEG vil bli diskutert hvis det ble registrert i løpet av den våkne perioden på båndet i encefalogrammet:

 • I de occipitale parietalledene er det sinusformede a-bølger med oscillasjonsfrekvens som strekker seg fra 8 til 12 Hz og amplitude på 50 μV;
 • I frontalområdene - β-rytmer med en frekvens av svingninger større enn 12 Hz og amplitude ikke over 20 μV. I noen tilfeller veksler β-bølger med θ-rytmer med en frekvens på 4 til 7 Hz, og dette kalles også normvarianter.

Det skal bemerkes at individuelle bølger ikke er spesifikke for en bestemt patologi. Som et eksempel kan vi nevne epileptiform akutte bølger, som under visse omstendigheter kan forekomme hos friske mennesker som har epilepsi uten lidelse. Omvendt, komplekser topp bølge (frekvens 3 Hz) indikerer klart epilepsi med små beslag (petit mal) og akutt bølger (frekvens 1 Hz) indikative for progressiv degenerativ sykdom GM - Creutzfeldt-Jakobs sykdom, og derfor er bølgedata i Dekoding er tilskrevet viktige diagnostiske funksjoner.

I perioden mellom angrep kan epilepsi ikke bli lagt merke til, siden toppene og de skarpe bølgene som er karakteristiske for denne sykdommen, ikke blir observert hos alle pasienter som viser alle de kliniske symptomene på patologien ved tidspunktet for krampeanfall. Videre kan paroksysmale manifestasjoner i andre tilfeller registreres hos mennesker som er helt friske, som ikke har noen tegn og forutsetninger for utviklingen av konvulsiv syndrom.

I lys av det ovenstående, har en enkelt studie og ikke finne epileptisk aktivitet på EEG ( "godt EEG"), kan ikke helt utelukke epilepsi som følge av en enkelt test, hvis det er kliniske tegn på sykdom. Det er nødvendig å undersøke pasienten for denne ubehagelige sykdommen ved andre metoder.

Opptak EEG under et anfall hos en pasient med epilepsi kan gi slike muligheter:

 1. Hyppige elektriske utladninger med høy amplitude, som sier at toppen av anfallet har kommet, bremsing av aktivitet - angrepet har gått inn i dämpningsfasen;
 2. Fokal epiaktivnost (det indikerer plasseringen av fokuset på konvulsiv beredskap og tilstedeværelsen av partielle anfall - det er nødvendig å søke etter årsaken til fokal nederlag av GM);
 3. Manifestasjoner av diffuse endringer (registrering av paroksysmale utslipp og toppbølge) - slike indikatorer indikerer at angrepet er av generalisert natur.

Hvis opprinnelsen til lesjonen av GM er etablert, og diffuse endringer registreres på EEG, Diagnostisk verdi av denne studien, men ikke så signifikant, men likevel tillater en å finne en sykdom langt fra epilepsi:

 • Meningitt, encefalitt (spesielt forårsaket av herpetic infeksjon) - på EEG: periodisk dannelse av epileptiform utslipp;
 • Metabolsk encefalopati - på elektroencefalogram: tilstedeværelsen av "trefase" bølger eller diffus langsom rytme og symmetriske utbrudd langsom aktivitet i frontområder.

Diffuse endringer i elektroencefalogram kan registreres hos pasienter som gjennomgår GM kontusjon eller hjernerystelse, og forståelig nok så - hele hjernen lider med alvorlige hodeskader. Det er imidlertid et annet alternativ: diffus endring finnes hos folk som ikke gjør noen klager og anser seg helt sunn. Det skjer og slik, og hvis det ikke finnes kliniske manifestasjoner av patologi, så er det heller ingen grunn til bekymring. Kanskje den neste undersøkelsen registrerer EEG fullverdien.

Når skal diagnosen, EEG hjelper

Elektroencefalografi, avslører funksjonalitet og CNS-reserver, har blitt en benchmark studie av hjernen, dens holder legene anser det som hensiktsmessig i mange tilfeller og i ulike tilstander:

 1. For å vurdere graden av funksjonell umodenhet i hjernen hos små pasienter (i et barn under ett år er studien alltid utført under søvn, hos eldre barn - i henhold til situasjonen);
 2. Med ulike søvnforstyrrelser (søvnløshet, døsighet, hyppige nattlige oppvåkninger, etc.);
 3. I nærvær av anfall og epileptiske anfall
 4. For å bekrefte eller utelukke komplikasjonene av inflammatoriske prosesser forårsaket av neuroinfeksjon
 5. Med vaskulære lesjoner i hjernen;
 6. Etter TBI (hjerneforstyrrelse, hjernerystelse) - EEG viser dybden av lidelse av GM;
 7. For å vurdere alvorlighetsgraden av virkningene av nevrotoksiske giftstoffer;
 8. Ved utvikling av onkologisk prosess som påvirker sentralnervesystemet;
 9. I psykiske lidelser av en annen type;
 10. Gjennomfør EEG-overvåking ved å vurdere effekten av antikonvulsiv terapi og valg av optimale doser av terapeutiske midler;
 11. Årsaken til EEG kan være tegn på dysfunksjon av hjernekonstruksjoner hos barn og en mistanke om degenerative forandringer i GM-nervesvevet hos eldre mennesker (demens, Parkinsons sykdom, Alzheimers sykdom).
 12. Trenger å vurdere tilstanden til hjernepatienter som er i koma;
 13. I noen tilfeller krever studien kirurgiske operasjoner (bestemmelse av dybden av anestesi);
 14. Hvor langt borte neuropsykiatriske forstyrrelser i hepatocellulær insuffisiens (hepatisk encefalopati), så vel som i andre former for metabolisk encefalopati (renal, hypoksisk) vil gjenkjenne encephalography;
 15. Alle sjåførene (nåværende og fremtidige) ved å sende en medisinsk undersøkelse for å innhente / erstatte EEG rettigheter tilby å gå til hjelp fra trafikken politiet. Undersøkelsen er tilgjengelig i søknaden og viser lett helt uegnet til styring av kjøretøy, så det ble tatt i bruk;
 16. Tilordne elektroencefalografi til overordnede som har en historie med konvulsiv syndrom (basert på medisinsk rekord) eller i tilfelle klager over anfall sammen med kramper;
 17. I noen tilfeller brukes en studie som EEG til å oppdage dødsfallet til en betydelig del av nervecellene, det vil si dødsfallet i hjernen (vi snakker om situasjoner der det sies at "en person mest sannsynlig ble til en plante").

Video: EEG og deteksjon av epilepsi

Studien krever ikke spesiell forberedelse

Spesiell forberedelse av EEG krever ikke, men noen pasienter i den kommende prosedyren er ærlig redd. Vits - påført på hodet av sensorer med ledninger som leser "alt som skjer inne i kraniet 'og overfører" smart "instrument hele mengden av informasjon (faktisk registreres elektroder endrer potensialforskjellen mellom de to følere i forskjellige ledninger). Voksne er anordnet symmetrisk i forhold til festeflaten 20 på hodet sensoren uparede + 1, som er overlagret på en kroneområdet, og mangler et lite barn 12.

I mellomtiden, veldig hypokonder pasienter ønsker å berolige undersøkelsen er helt ufarlig, har ingen restriksjoner på frekvens og alder (minst et par ganger om dagen og i alle aldre - fra de første dagene av livet til en moden alder, dersom forholdene tilsier det).

Grunnleggende opplæring er å sikre renheten av hår, som like før pasientvaskinger med shampoo, skyller og tørker godt, men ikke bruker noen kjemisk styling hårfrisyrer (gel, skum, lakk). Metallobjekter som brukes til dekorasjon (klips, øredobber, pinner, piercinger) fjernes også før du lager et EEG. I tillegg til dette:

 • I 2 dager, nekt alkohol (sterk og svak), ikke bruk stimulerende nervesystemet drikker, ikke smak sjokolade;
 • Før studien mottar råd fra legen om medisiner (hypnotika, beroligende midler, antikonvulsiva midler, etc.). Kanskje noen medikamenter, enige med behandlende lege, må avbestilles, og hvis dette ikke kan gjøres, bør du informere legen din, som vil håndtere dekoding av hjernebølger (merket i de tomme områder), som han hadde i tankene disse forholdene og tok dem i betraktning når du gjør en konklusjon.
 • 2 timer før undersøkelsen, bør pasienter ikke tillate seg å spise et tett måltid og slappe av med en sigarett (slike hendelser kan forvride resultatene);
 • Det anbefales ikke å gjøre EEG midt i akutt åndedrettssykdom, så vel som ved hosting og nasal opphopning, selv om disse symptomene ikke tilhører den akutte prosessen.

Når alle reglene for det forberedende stadium er oppfylt, individuelle momenter - adressert, blir pasienten sitter i en komfortabel stol, på overflaten av kontaktsteder av hodet med elektroder utflytende gel festet sensorer slitehetten eller klare seg uten det, omfatter anordningen - opptak gikk... provokative prøver brukes etter behov ved tidspunkt for registrering av bioelektrisk aktivitet i hjernen. Som regel oppstår dette behovet når rutinemetoder ikke gir riktig informasjon, det vil si når det er mistanke om epilepsi. Provoking epileptisk aktivitet teknikker (dyp pusting, åpning og lukking av øynene, søvn, lys stimulering, søvnmangel), aktiverer den elektriske aktivitet av GM kortikale elektroder fange sendte impulser cortex og overføres til hoved utstyr for behandling og registrering.

I tillegg, i tilfelle av mistanke om epilepsi (spesielt, temporal, som i de fleste tilfeller er vanskeligheten i diagnose) ved hjelp av spesielle sensorer: temporale, sphenoid, nasopharyngeal. Og det bør bemerkes, legene anerkjente offisielt at i mange tilfeller det er nasopharyngeal utløpet som oppdager et fokus på epileptisk aktivitet i den tidlige regionen, Mens andre ledere ikke reagerer på det på noen måte og sender normale impulser.

Les Mer Om Fartøyene