Dextrocardia - årsaker og diagnose

Dextrocardia (fra gresk καρδία - hjertet og Latin dexter - høyre) - føtale abnormaliteter, der hjertet tar i brystet, "høyre" plasseringen av cellen (normal hjerte er det meste i venstre side av brystet). Plasseringen av hovedkarene kan korrespondere med hjertets kamre, men i noen tilfeller kombineres dextrocardia med transponering av hovedkarene.

Den uregelmessige, høydige plasseringen av hjertet i brystet ble først beskrevet av kirurgen og den italienske anatomisten Jerome Fabricius (i 1606). Begrepet dextrocardia dukket opp litt senere (i 1643) takket være hans landsmann og kollega Marco Aurelio Severino.

For øyeblikket er arvelig (autosomal resessiv arv) og genetisk (mutasjoner av gener i første trimester av svangerskapet) faktorer for utvikling av anomali.

Vesken er ganske sjelden, opptar 1,5-5% av alle medfødte hjertefeil, i gjennomsnitt 1: 8000-1: 25000 nyfødte.

klassifisering

 • Isolert dextrocardia ("feil" er bare hjertet, synonymer: det høyreformede høyrehjerte er omtrent 39%);
 • dextrocardia sammensatt situs viscerus inversus (speilarrangement av noen eller alle av de uparede viscerale, synonymer: speil dextrocardia, levosformirovannoe pravoraspolozhennoe hjerte - ca. 34%).

Dextrocardia kan kombineres med en transposisjon av hovedkarene av D- eller L-typen.

Dextrocardia er ofte assosiert med andre medfødte misdannelser i hjertet (VSD, ASD, tetralogy tetrade,...) eller andre organsystemer (Kartagener syndrom - dextrocardia bronkiektase + + sinusitt).

Kliniske manifestasjoner

Dersom strukturen av hoved fartøyene i forhold til kammeret i hjertet ikke blir endret og retningen av blodstrømmen som en helhet ikke er brutt, gjør da dextrocardia seg vanligvis ikke åpenbar. Anomali oppdages ved et uhell under EKG eller bryst radiografi.

Hvis dextrocardia er ledsaget av andre hjertefeil, er det ikke uvanlig at barn legger seg bakover i fysisk utvikling og vektøkning, hyppigere sykdommer i luftveiene, lengre tid av smittsomme sykdommer. Huddeksler er ofte blek, med utvikling av alvorlig hjertesvikt kan forekomme cyanose.

Omtrent 25% av pasientene med dextrocardia har kombinert hjerte- og respirasjonsfeil - Kartageners syndrom. Det manifesteres av hyppig bihulebetennelse, otitis, kronisk bronkitt, hyppig lungebetennelse. Hos menn er infertilitet ofte diagnostisert.

Hvis dextrocardia er en del av situs viscerus tvetydig (bokstavelig talt - "en vag bestemmelse byråer"), kan det manifestere symptomer på andre indre organer. Aspeleniya utvikler ofte og gjenopptrer infeksjoner.

Hvis man har knyttet hjertefeil, er klinikken på grunn til å møte forskjellige sirkulasjonsforstyrrelser ( "Cyanotiske kriser" i tetralogy tetrade, hypertrofi av hjertekamrene og pulmonal hypertensjon mulig for defekter skillevegger, etc).

Avvik oppdaget ved fysisk undersøkelse

 1. Den apikale impulsen er palpabel i høyre intercostal plass til høyre for høyre sredneklyuchichnoy linje (i norm - på samme nivå til venstre). I området av toppunktet er hjertet så nært som mulig på overflaten av kroppen, slik at kuttene kan føles under fingrene.
 2. I området med den apikale impulsen (se ovenfor), høres den første tonen i hjertet (i norm - i det femte intercostalområdet langs midtlinjen til venstre).
 3. Med isolert dextrocardia avslører perkusjon og palpasjon av bukhulen det normale arrangementet av de gjenværende indre organene.

Når situs viscerus inversus detektert unormal plassering av mange indre organer (venstre lunge har tre fraksjon, og til høyre - 2, leveren og galleblæren er igjen, kan milt innta en midtstilling eller fraværende - aspleni).

EKG med dextrokardi

Elektrokardiogrammet med isolert dextrokardi har følgende egenskaper:

 • negativ tann P i bly aVR;
 • T-bølgen i ledelsen er jeg negativ;
 • I ledningen aVL og venstre thoracic-ledninger (V1-V6) bestemmes lavspenningen i EKG-tennene;
 • R tann størst fører V1-V2 og minste i V6 (vanligvis den øker fra V1 til V3, maksimum i V4, og minker i V5 V6-);
 • I standardleder fra lemmer I, II, III er QRS QRS-komplekset QR;
 • Overgangssonen bryst ledninger (leder, hvor S og R tinder er omtrent den samme, normal - V3) forskyves mot høyre (V2).

I tilfelle et speildextrakortium på EKG, registreres følgende:

 • negativ tann P i lederne I, aVL, V1-V6;
 • T-bølgen i ledelsen er jeg negativ;
 • i bly I, blir den primære tann til det ventrikulære kompleks rettet ned fra isolinet;
 • reduksjon i spenningen av R-bølgen i thoracic-lederne fra V1 til V6;
 • omfordeling av ledninger aVL - aVR (de "endrer steder")

Fjernelse av EKG med dextracardia bør utføres "speilet" med normalstedet for thoraxelektroder. Deretter er de merket V1R-V6R.

Med isolert dextracardia er hjertepunktet synliggjort på høyre side av thoraxen, de resterende organene på vanlig sted.

Med situs viscerus inversus - anomaløs plassering av hjertet og andre organer.

Billig, ufarlig og veldig informativ diagnosemetode er ekkokardiografi, som lar deg visualisere hjertekamrene i online-modus. Doppler ekkokardiografi tillater å bestemme retningen for blodstrømmen i hovedkarene og kammerene i hjertet.

Dextrocardia i fosteret er diagnostisert med føtal ekkoskopi.

Også plasseringen av hjertet i brystet kan vurderes ved MR eller coronaroangiografi (vanligvis utført for andre hjertefeil og ikke ved grunnleggende diagnostiske metoder).

Behandling og prognose

Hvis dextrocardia hjerte beholdt normal retningen av blodstrømningen i blodkar og hjertekamrene, abnormitet (i dette tilfellet er det vanligvis ingen klinikken) krever ingen behandling. Livskvaliteten til slike pasienter lider ikke.

Personer med isolert dextrocardia lever et normalt liv. Barn blir født sunn, selv om det er arvelighet i utviklingen av anomali.

Men ofte blir dextrocardia kombinert med andre hjerteimpulser, noe som kan forårsake hjertesvikt. I dette tilfellet er det nødvendig å korrigere den samtidige feilen. Vanligvis er dette et kirurgisk inngrep, i enkelte tilfeller er det mulig å bruke minimalt invasive teknologier.

Behandlingen av den samtidige patologien til andre organsystemer er tilsvarende den samme som i hjertets normale posisjon.

Electrocardiogram for dextrocardia

Spesielle EKG-endringer observeres hos personer med dextrokardi. De er preget av det motsatte i forhold til den vanlige retningen til hovedtennene.

Dermed blir negative ledninger P og T detektert i bly I, hovedtanden til QRS-komplekset er negativt, en QS-type kompleks registreres ofte. Dype Q-bølger kan noteres i thoracale ledninger, noe som kan føre til feilaktig diagnose av storskala endringer i venstre ventrikulær myokardium.

Figuren viser EKG hos en sunn mann på 40 år med dextrocardia. Ved registrering med de konvensjonelle EKG-elektroder som er plassert observerte, ventrikulære komplekser som QS, negative T-bølger og P i ledninger I og aVL, dyp tann Q i V5.

Når du registrerer et EKG med motsatt overlapping av de røde og gule elektrodene og høyre brystledninger, forsvinner disse forandringene. Kun spaltning av QRS-komplekset i leder III og aVF er indikert, noe som indikerer en fokalforstyrrelse av intraventrikulær ledning.

"Praktisk elektrokardiografi", VLDoshchitsin

Syndromet for tidlig eller tidlig repolarisering refererer til de relativt sjeldne varianter av et normalt EKG. Den viktigste funksjonen av dette syndromet er elevasjon ST, som har en spesiell form av den konvekse buen nedad og begynner med det høyeste punkt av kneet ved den nedad J bølge eller R-bølgen på endeparti S. hakk på overgangs QRS-komplekset i den nedadgående segmentet ST...

Variant av det normale, kan være et elektrokardiogram med grunne negative T-bølger i ledningene V1-V3, unge opptil 25 år (sjelden mer) i fravær av deres dynamikk i forhold til den tidligere EKG. Slike tenner T er kjent som "juvenile". Noen ganger hos friske mennesker på et elektrokardiogram i fører V2 - V4 høye T-bølger er notert, som...

EKG hos barn har karakteristiske egenskaper som skiller det vesentlig fra EKG hos voksne. Spesielt, i forbindelse med en større hjertefrekvens på EKG hos barn, er P-Q, Q-T intervaller og bredden på QRS-komplekset mindre. Alvorlig sinusarytmi er ofte observert [MB Kuberger, 1983]. Barn, spesielt yngre enn 6 år, har anatomiske og fysiologiske...

I noen tilfeller blir alternativene for normal EKG, knyttet til forskjellige posisjoner av hjerteaksen, feilaktig tolket som manifestasjoner av en bestemt patologi. I forbindelse med dette vurderer vi først og fremst de "posisjonsmessige" versjonene av det normale EKG. Som allerede nevnt ovenfor er det i friske mennesker mulig å ha den normale, horisontale eller vertikale posisjonen til hjerteets elektriske akse, som avhenger av grunnloven, alder og...

Et normalt EKG med en horisontal posisjon av hjerteets elektriske akse skal skilles fra tegn på venstre ventrikulær hypertrofi. Når den vertikale stilling av hjertet elektrisk aksen R tann har en maksimal amplitude i bly aVF, II og III, og i bly aVL I registreres utpreget brodd S, som er mulig i det venstre bryst fører. ÂQRS = + 70 ° - + 90 °. Dette...

Dextrocardia: former enn farlig, symptomer, diagnose, behandling

Dextrocardia er en medfødt patologi eller unormal utvikling av hjertet, kjennetegnet ved en delvis eller fullstendig bevegelse av den i høyre side av thoracic hule med et speilarrangement av blodkarene. Den anatomiske strukturen i hjertet endres ikke. Holdere av "høyre hjerte" lever vanligvis fullt liv og lever i en svært gammel alder.

Hjertet til en person er lagt og begynner å utvikle seg aktivt i den andre uken med embryodannelse i form av to hjerteknopper. I den første fasen av embryonisk utvikling dannes medfødt misdannelse karakterisert ved krumning av hjerteslangen i retning motsatt den vanlige. Svært ofte dextrocardia i fosteret er komplisert av andre patologier i hjertet.

Ukomplisert hjerte dextrocardia har ingen kliniske manifestasjoner og negative konsekvenser for eieren, forårsaker ikke klager og krever ingen behandling.

Hovedtyper av dextrocardia er:

 • Enkel - hjertet ligger til høyre, andre patologier er fraværende, kroppen fungerer normalt.
 • Dextrocardia med transponering av indre organer.
 • Komplisert - hjertet er til høyre, det er ulike medfølgende patologier.
 1. isolert - den forandrede plasseringen av hjertet og den normale lokaliseringen av indre organer,
 2. delvis kombinert - det bakre arrangementet av thoracic hule organer,
 3. full - det omvendte arrangementet av organene i thorax og bukhulen.

dextrocardia med transponering av organer

Giftpar, i hvis familie det var tilfeller av dextrocardia, bør nøye vurdere helsen deres, graviditetsplanlegging og observere de grunnleggende prinsippene for sunn levebrød.

årsaker

I hjertet av patologien er en mutasjon av gener, noe som fører til en forstyrrelse i intrauterin utvikling av fosteret. Dextrocardia er en autosomal recessiv arvelig sykdom med patologisk lokalisering av indre organer. Av ukjente grunner er hjerteslangen i prosessen med embryogenese buet og forskjøvet til høyre.

Dextrocardia er ofte forvirret med den oppkjøpte sykdommen - dextroposisjonen av hjertet (se figuren under) på grunn av ulike dysfunksjoner. Dystopia av hjertet i brystet med en mekanisk forskyvningsorganer til høyre bevirker følgende sykdom: pulmonal atelektase, oppsamling av væske i brysthulen, tumoren. Langsiktig eller kortsiktig forskyvning av hjertet skjer når magen og tarmene er full av mat og gass, i nærvær av ascites, hepatosplenomegaly, etter fjerning av høyre lunge. Som et resultat av behandlingen av den underliggende sykdommen med dextroposjon, normaliserer tilstanden til pasientene raskt. Med dextrocardia kan plasseringen av hjertet ikke endres.

Dextrocardia og andre forstyrrelser i hjerteposisjonen

symptomer

Ukomplisert dextrocardi er ikke klinisk tydelig og forstyrrer ikke pasienten i det hele tatt. En viss symptomatologi vises bare i alvorlige tilfeller når det er samtidig patologi eller transponering av indre organer. Dextrocardia manifestert hud blekhet, cyanose, ikteriske sklera, kortpustethet, takykardi, tachypné, utsatt for hyppige infeksjoner, vanlig asteni legeme undervektige. Palpasjon oppdages apikal impuls til høyre, perkusjon - forskyvning av kardial sløvhet.

Hos barn med dextrocardia, i tillegg til hoved symptomatologien, er det alltid Kartagener syndrom. Det er en medfødt anomali i luftveiene, hvor motoraktiviteten til luftveiene i luftveiene, som renser den inhalerte luften fra støv, forstyrres. De første kliniske symptomene på sykdommen vises i tidlig barndom. Syke barn er utsatt for hyppig forkjølelse, bronkitt, bihulebetennelse, otitis og andre sykdommer i ENT-organene. Forverring skjer i vårhøstperioden. Carthage syndrom og dextrocardia følger alltid hverandre.

Barn med dextrocardia er forskjellig i deres mentale og fysiske utvikling fra sine jevnaldrende. De fungerer ikke fullt ut respiratoriske og fordøyelsesorganer. Lignende anomalier fører til dysfunksjon av immunsystemet og en alvorlig løpet av akutte infeksjoner, noe som ofte resulterer i dødelig utgang. Vanligvis er det en unormal plassering av den store eller tynntarmen, organene i hepatobiliary sonen, bronkopulmonært system, hjerte strukturer.

komplikasjoner

I fravær av rettidig og tilstrekkelig behandling er sykdommen komplisert ved utvikling av følgende patologiske forhold:

 • Septisk sjokk,
 • UPU
 • Det heterotoksiske syndromet,
 • Tarmmalorotasjon,
 • Mannlig infertilitet,
 • Kroniske lidelser i hjertet,
 • Brudd på mannlig reproduktiv funksjon,
 • Gjentatt lungebetennelse,
 • Death.

diagnostikk

Diagnostisk undersøkelse av pasienter inkluderer inspeksjon, slagverk, auscultation, gjennomfører ytterligere instrumentelle teknikker: røntgen, EKG, ultralyd av hjerte og vaskulær avbildning, angiokardiografii.

 1. Percussion og auscultation spesialister bestemmer apikal impuls og hjerte sløvhet til høyre, et uvanlig arrangement av hjerte lyder.
 2. Røntgendiagnostikk kan oppdage uregelmessig plassering av hjertet.
 3. Elektrokardiografiske tegn endrer faktisk steder, og det er et inntrykk av at elektrodene. EKG med dextrocardia har en stor diagnostisk verdi. EKG-tegn tillater bekreftelse eller tilbakekalling av den foreløpige diagnosen, differensiering av dextrokardi med andre hjertesykdommer.

EKG-fører for dextrokardi

Moderne diagnostiske metoder kan avsløre dextrocardia under intrauterin utvikling av fosteret. Nyfødte med en lignende mangel blir undersøkt i dybden: de utfører hjerteekardiografi, som gjør det mulig å se hovedkonstruksjonene i hjertet og å evaluere blodstrømmen i karene. Ved hjelp av ultralydet av indre organer bestemmer plasseringen.

behandling

Dextrocardia har i de fleste tilfeller en gunstig prognose og krever ingen spesiell behandling. Ofte oppdages anomalien helt tilfeldig under en medisinsk undersøkelse eller planlagt medisinsk undersøkelse. Personer med en lignende patologi fører et normalt liv uten komplikasjoner relatert til deres medisinske tilstand.

Hvis dextrocardia kombineres med medfødt hjertesykdom, utføres kirurgisk behandling. I avanserte tilfeller er kirurgi den eneste måten å redde pasientens liv.

Konservativ terapi er rettet mot eliminering av samtidig patologi. Det letter pasientenes tilstand og bidrar til å forberede kroppen til kirurgi.

 • Preparater som støtter og styrker hjertemuskelen - "Trimetazidin", "Panangin", "Asparcum", "Riboxin";
 • Hjerteglykosider - "Strofantin", "Korglikon";
 • Diuretika - "Furasemid", "Hypothiazid", "Veroshpiron";
 • Hypotonikk - "Enalapril", "Captopril", "Lizinopril";
 • Vitamin-mineral komplekser;
 • Plant adaptogens - rhodiola rosea, levzia safflower, hagtorn;
 • Kosttilskudd er omega-3, L-karnitin.

For å forhindre postoperative komplikasjoner utføres antibakteriell og immunostimulerende terapi. Vanligvis er pasienter foreskrevet bredspektret antibiotika fra gruppen av cefalosporiner, makrolider, fluorokinoloner. For å stimulere immunitet og opprettholde det på optimal nivå, foreskrives pasienter fra gruppen interferon, Imunoriks, Polyoxidonium, Bronchomunal.

Tidlig og korrekt behandling av pasienter gjør det mulig å unngå funksjonshemming og død.

EKG endres med dextrocardia

Medfødt dextrocardia med situs viscerum inversus er preget av en endring i retning av QRS vektoren. I stedet for den normale rotasjonen av QRS-løkken fra høyre til venstre, fra topp til bunn, fra forsiden, har retningen til QRS-vektoren fra venstre til høyre, fra topp til bunn, fra forsiden foran, forrang.

Derfor har EKG-tennene i de perifere lederne et speilbilde. I jeg fører alle tennene er omvendte; II-ledningen er den samme som III i normen, og III-ledningen er som vanlig II. I aVR er alle tennene rettet oppover; aVL - som aVR normal.

I thoracale ledninger (registrert i de vanlige stillingene V1 - V6) Komplekset er representert ved formen rS i V5, V6 med en økning i amplitude R og en nedgang i dybden S med retningen til høyre thoracic ledninger.

Hvis du endrer elektrodens plassering på lemmerne (fra venstre til høyre, fra høyre til venstre), registreres et normalt EKG.

Når du registrerer EKG fra høyre side av brystet (V2R - V6R) det er en regelmessig økning i R-bølgen til ledninger som registrerer de elektriske potensialene til venstre ventrikel (V5R).

"Instrumental Research Methods
kardiovaskulær system »,
Utarbeidet av E.Uribe-Echevarria Martinez

EKG med dextrocardia

dextrocardia (dextrocardia; Lat. dexter høyre + gresk. kardia hjerte) - misdannelse (dystopi), karakterisert ved anordningen av det meste av hjerte i brystet til høyre for midtlinjen av kroppen. Skille uisolert etc.- ved full revers arrangement gjennomføringsorganer indre situs viscerum inversus totalis (se. Situs inversus) og isolert D. D. Isolerte avviker fra normalstillingen uisolert mage, lever og milt. Blant isolert D. isolert form med inversjon av atria og ventrikler (Syn.: speil, ekte, ukomplisert D.) og uten inversjon av hjertehulrom (Syn.: dextrosteri, dextrotortion, dextrotasjon av hjertet, aksial D.). Når speilet D. avvik i helsestatus er vanligvis ikke medfødt hjertefeil forekomme, i motsetning dekstroversii, bare litt oftere enn vanlig plassering av hjertet. I fravær av begge former av hjertefeil assosiert DI ikke forårsaker vesentlige hemodynamiske forstyrrelser. Fra D. skille dextroposition hjerte ved en sverm er mekanisk beveget mot høyre halvdel av brystkassen under påvirkning ekstrakardiale faktorer (høyre atelektase eller fibrose, pleural effusjon og venstresidig t. II.).

D. dannes i de første ukene av intrauterin utvikling. Årsakene til opprinnelsen er ukjente. Isolert D. er sjelden. Ifølge dataene fra Kort og Schmidt (1955) viste bare 12 av 1000 tilfeller av D. ikke omvendt lokalisering av alle indre organer.

Når speilet D. vena cava befinner seg til venstre og føre blod inn i det høyre atrium, også plassert på venstre og noe foran venstre atrium (betegnet "riktige" deler av hjertet, og betegnelsene "venstre" når D. konvensjonelt). Høyre ventrikel med utgående lungekropp er foran.

Lungevenene føre blod inn i venstre atrium pravolezhaschee til-Roe kommuniserer med lokalisert bak venstre ventrikkel. Fra venstre ventrikkel avviker oppstigende aorta, som ligger til venstre og bak lungearterien. Cardiac impuls er bestemt av retten til sternum, lyder hjerte mer klangfulle som høyre for sternum. På EKG speil D. detekterte negative spisser P i ledninger I og aVL, aVR i bly alt tine positiv tilbaketrekking ligner normal aVL aVR, sams II inntrekk av tegn som er utvalgt normal III eksos og vice versa. Den prekordialavledningene QRS øker fra spennings V1R til V6R og avtar fra V1 til V6 (fig. 1).

Dekstroversiya hjerte forekommer andre former for AD mellomlegg av hjertekamre og store kar i ukomplisert dekstroversii normal, men i de fleste tilfeller dekstroversiya kombinert med medfødt hjertefeil (feil eller fravær av skillevegger, innarbeidingen av aorta og lunge trunk, pulmonalstenose eller atresien av sine ventiler, etc. d..) og ofte med defekter i milt (eller flere fliker milt, milt agenesi).

Den apikale impulsen med dextroressia er funnet på høyre side av xiphoidprosessen (hvis toppunktet ikke er lukket av brystbenet). Auscultatory-bildet er bestemt av den samtidige skruen. På EKG i I-standarden og i venstre thoracale ledninger er P-bølgen positiv, det er en økning i spenningen i QRS-komplekset fra V6R til V1-2, etterfulgt av en reduksjon til V6.

Ved anerkjennelsen av diabetes er røntgendiagnosen av uavhengig betydning. Med speil D. roentgen. en direkte projeksjon viser at hjertet ligger mer i høyre side av brystet og roteres rundt den anatomiske akse 180 °. I dette tilfellet er et speilbilde av hjørnene i hjertet og hovedkarene bestemt (figur 2). Hjertets topp er dannet av venstre ventrikel og ligger til høyre. Venstre atrium er involvert i dannelsen av den rette kontur av hjertet og dets topp. Retten atrium og ventrikelprosjekt til venstre for brystbenet. Aortabuen går ikke gjennom venstre, men gjennom høyre bronkus. Den nedadgående aorta ligger til høyre for ryggraden. Den stigende aorta og skyggen av underverdige vena cava projiseres til venstre, og buen på lungestammen er synlig til høyre. Dermed, med speilet D., er den venstre grensen av hjertet dannet av to buer - den stigende aorta og det høyre atrium. Hjertets høyre kant består av fire buer - aorta, lungestammen, venstre atrium og venstre ventrikel.

Når du tar en bariumsuspensjon under fluoroskopi i en direkte projeksjon, bestemmes den høyre siden av spiserøret, dannet av aortabuen.

I studien i riktig skråstilling rentgenol tilsvarer mønsteret til venstre skrå stilling under normalt hjerte, dvs. at den bakre kontur som dannes av den venstre ventrikkel og atrium, og den fremre -.. De høyre hjertekamrene.

For å bestemme graden av økning i hjertets ventrikler hos pasienter med diabetes, bør pasienten derfor undersøkes i riktig skrå eller høyre lateral stilling.

Når du undersøker i venstre skjev posisjon, svarer konturen til hjertet til konturen i fremspringet til det vanligvis plassert hjerte i riktig skrå stilling. I dette tilfellet passerer den motsatte spiserøret langs den bakre konturen til venstre atrium, som er lokalisert kranial, og strekker seg delvis utover konturen til høyre atrium, som er lokalisert mer caudalt.

Hvis D. ikke kombinerer med hjertefeil, så kammeret med røntgen. Forskningen er definert som uendret. Med kombinasjonen av AD patologi på den annen hjerte er slik deformert at den konvensjonelle røntgenundersøkelse er utilstrekkelig for diagnose og typen av patologien som skal bekreftes av et angiokardiografii (cm.).

Røntgenbilder, avbildningen av dextroercy er forskjellig ved at hjertepunktet, som er høyre ventrikel, som i speilbilde, dreies til høyre, dannes av høyre ventrikel. Hjertet roteres rundt lengdeaksen til høyre. Venstre ventrikkel er plassert til venstre for høyre ventrikel. Atria og ventrikler er normale.

H. R. Paleev; I. Kh. Rabkin (leie).

Dextrocardia og repolarisering på EKG

dextrocardia

repolarisering

For en feilfri tolkning av endringene i analysen av EKG, må du følge følgende ord for tolkning.

I rutinepraksis i fravær av spesialutstyr for evaluering arbeidstoleranse og objectification funksjonell status av pasienter med moderat og alvorlig hjertesykdom og walk test lungen kan brukes innen 6 min, tilsvarende submaksimal.

Elektrokardiografi er en metode for grafisk registrering av endringer i den potensielle forskjellen i hjertet som oppstår under prosessen med myokardimulering.

Hvilke tegn indikerer dextrocardia?

Dextrocardia kalles medfødt patologi, som er preget av en forskyvning av hjertet i høyre side. I dette tilfellet er alle fartøyene også speilet med hensyn til deres normale plassering. Denne feilen er svært sjelden - bare 0,01% av den totale befolkningen.

Mange mennesker lever med dextrocardia for livet uten å oppleve ubehag. Men ofte blir denne patologien kombinert med andre misdannelser i hjertet. Derfor må det identifiseres i tide for å kunne iverksette alle tiltak for å bevare den normale livsaktiviteten til en person.

Typer dextrocardia

Dextrocardia i fosteret kan fortsette på forskjellige måter. Basert på statens alvorlighetsgrad er følgende typer skilt:

 • Easy. Karakterisert av en atypisk plassering av hjertet (høyre). Samtidig er eventuelle medfølgende patologier fraværende, og en person fører et normalt liv;
 • Dextrocardia, som ikke bare følger med forflytting av hjertet, men også av andre organer. I denne patologiske prosessen er fordøyelsessystemet og respiratoriske systemet vanligvis involvert;
 • komplisert. I dette tilfellet er hjertet plassert til høyre og det er andre farlige laster av utviklingen.

Også, dextrocardia kan isoleres eller fullføres. I det første tilfellet endrer bare hjertet sitt normale stilling, og i det andre - alle organene i brystet og magehulen. Isolere og delvis kombinert dextrocardia. Det er preget av forskyvning av organene som befinner seg i brystet.

Primær eller sekundær dextrokorti

True eller primær er dextrocardia, som ble dannet som et resultat av medfødte misdannelser av fosteret. Hvis denne patogen oppstår senere, kalles den sekundær. Det er dannet mot en bakgrunn av noen negative prosesser i kroppen:

 • med pulmonal atelektase. Formet når det er blokkering av luft;
 • med pneumothorax. Det manifesteres ved akkumulering av luftmasser i pleurhulen. Utvikler i nærvær av visse sykdommer eller etter skader;
 • med hydrothorax. Det er preget av akkumulering av væske i pleuralområdet på grunn av visse sykdommer i hjertet, nyrene, etc.;
 • Tilstedeværelsen av en svulst som når store dimensjoner.

Årsaker til utvikling av dextrocardia

Hjerteslangen under utviklingen av fosteret legges i de tidlige stadiene av graviditeten (opptil 10 uker). Det er hennes deformasjon som fører til forskyvning av organene på høyre side. Oftest utvikler denne patologiske tilstanden med mutasjon av gener. Derfor betraktes dextrocardia som en autosomal recessiv sykdom som overføres fra foreldre til barn i nærvær av noen gunstige faktorer.

Til tross for en klar oppdagelse av arvelige årsaker til patologi, er den eksakte mekanismen for dens utvikling ukjent. Mange mennesker med denne lidelsen har ingen alvorlige helseproblemer, og deres hjerte virker normalt. Barn født med dextrocardia er i fare og blir konstant observert av leger for rettidig oppdagelse av andre abnormiteter.

Hva er farlig dextrocardia?

I seg selv utgjør dextrocardia ingen alvorlig fare for menneskelivet. De viktigste problemene oppstår først når det er nødvendig å utføre ulike diagnostiske prosedyrer eller kirurgisk inngrep, hvor risikoen for medisinske feil øker flere ganger. De kan oppstå hvis patologien ikke er identifisert tidligere eller når helsearbeideren har utilstrekkelige kvalifikasjoner.

Også i nærvær av dextrokardi hos mennesker, er det ofte funnet andre comorbide patologier:

 • tetrad av Fallot. Flere uklarheter oppdages umiddelbart: innsnevring av utgang og hypertrofi av høyre ventrikel, defekt av interventrikulær septum, dextralisering av aorta;
 • andre ekstremt farlige hjertefeil som fører til akutt hjertesvikt;
 • heterotoksisk syndrom. Det manifesteres av miltens mangel eller mangel på funksjon av milten;
 • primær ciliary dyskinesi. Med denne sykdommen er motorfunksjonen i luftveiene i luftveiene nedsatt. På grunn av dette problemet er en person ofte mer bronkitt, bihulebetennelse, otitis. Infertilitet er observert hos menn;
 • trisomi. Det er en sykdom som utvikler seg mot bakgrunnen av kromosomutvikling. Det er preget av tilstedeværelsen av flere utviklingsdefekter, mangler i nervesystemets struktur og arbeid, ytre deformiteter (spaltning av overleppen, endring i kjønnsorganene og andre). Med utviklingen av denne anomali, dør et barn vanligvis i utero. Ved fødselen overstiger levetid ikke 5 år.

Hva er symptomene på dextrocardia?

Enkel dextrocardia, som ikke kombinerer med andre misdannelser, er asymptomatisk. Det kan ikke bestemmes uten ytterligere diagnostiske prosedyrer. Men hvis dette problemet er kombinert med andre patologier i hjertet, lungene, oppstår følgende symptomer i tidlig barndom:

 • blep av huden, som kan forvandle seg til cyanose. Dette tegnet blir spesielt uttalt når barnet skriker;
 • uttalt svakhet;
 • utvikling av kortpustethet
 • i nyfødt, gulsott, fortsetter sclera av øyne og hud i lang tid;
 • arytmi i hjertet er oppdaget;
 • forsinkelse i fysisk utvikling;
 • hyppige smittsomme sykdommer i luftveiene.

Diagnose av dextrocardia

Den aller første diagnostiske prosedyren for en nyfødt anses som en undersøkelse hos en neonatolog, som utføres på første dag i livet. Han lytter til brystet på typiske punkter, som lar deg identifisere mulige avvik.

Hvis det oppdages noen brudd, foreskrives ytterligere diagnostiske prosedyrer:

 • USA. Ultralydundersøkelse av hjertet kan utføres selv i barselshospitalet. Ved hjelp av denne prosedyren bestemmes posisjonen til hjertet og karene og deres struktur. Ultralyd er helt trygt for barn i tidlig barndom;
 • EKG. Et elektrokardiogram for små barn utføres ved hjelp av beroligende midler. Selv en liten bevegelse under prosedyren fører til en forvrengning av de oppnådde resultatene. Resultatene av EKG med dextrocardia ser ut til å endre steder. Ved første øyekast ser det ut til at legen feil installert elektrodene. EKG er av enorm diagnostisk verdi, fordi med hjelpen er det mulig å skille dextrocardia fra andre patologier i hjertet;
 • Røntgen diagnostikk;
 • MR.

Behandling av dextrokardi

I nærvær av enkel dextrocardia behandling er ikke tildelt. Slike personer trenger bare å gjennomgå forebyggende undersøkelser fra tid til annen for å identifisere andre mulige avvik.

Med dextrocardia anbefales det å unngå økt fysisk anstrengelse, spise riktig og holde seg til en sunn livsstil.

Hvis det oppdages ytterligere hjertefeil, vil legene ty til kirurgisk inngrep. Dette er nødvendig for å sikre en normal sirkulasjonsprosess, noe som ellers ville føre til dødelig utgang. Også slike barn foreskrives visse preparater i preoperativ og postoperativ periode.

Disse er diuretika, hjerte glykosider og ACE blokkere. De tillater å opprettholde normal funksjon av myokardiet, noe som er svært viktig på gjenopprettingsstadiet fra operasjonen og som forberedelse for det. Også etter kirurgi foreskrives antibiotika for å forhindre infeksjoner.

Hvordan EKG med dextrocardia bidrar til å bestemme denne patologien på en pålitelig måte

Moderne medisin kjenner mange hjertesykdommer og vices. En av de sjarmerende hjerte-dextrocardia. Hva er denne patologien? Hvordan er det diagnostisert? Er dette en fare for menneskelivet?

Hva er det

Den første beskrivelsen av dextrocardia skjer i XVII-tallet. Dextrocardia er en sjelden medfødt misdannelse, der hjertet ligger til høyre. Orgelet er formet riktig plassert symmetrisk til kroppens midterlinje, som bare er avbøyet til den andre siden.

Med dextrocardia er plasseringen av hjertet motsatt sentralaksen

I samsvar med organets posisjon, er fjerningen av alle utgående fartøy stramt speilet. I tillegg til ikke-standardarrangementet av organene i kardiovaskulærsystemet finnes det andre, uparrede organer på høyre side.

symptomatologi

Vanligvis blir dextrocardia detektert ved en undersøkelse av en lege. Moderne metoder for å undersøke nyfødte kan umiddelbart lære om patologi.

På et barnehospital oppdager du denne patologien på nyfødte

Denne medfødte misdannelsen har i de fleste tilfeller ingen kliniske manifestasjoner. Du kan finne ut om det på et EKG eller når du utfører fluorografi. Symptomatiske manifestasjoner oppstår bare hvis det er samtidige sykdommer. Deretter kan det bemerkes:

 • cyanose;
 • Iterisk øye sclera;
 • skarpt vekttap;
 • pusteproblemer
 • skinn av huden;
 • takykardi;
 • hyppig forekomst av infeksjoner.

Hvis dextrocardia ikke er komplisert av en samtidig sykdom, trenger mangelen ikke behandling og utgjør ingen fare for mennesker.

Ervervet dextrocardia

Å vite hva dextrocardia er, er det viktig å trekke på årsaken til utseendet til denne plassen. Mens medfødt dextrocardia ikke utgjør fare for menneskekroppen, er det former for sykdommen når risikoen er svært høy.

Sekundær (kjøpt) dextrocardia utvikler seg av følgende grunner:

 • med pulmonal atelektase;
 • med pneumopleurotax;
 • med hydrothorax;
 • på grunn av svulsten.

På grunn av utviklingen av de ovennevnte patologiene endrer hjerteposen sin opprinnelige plassering. For eksempel med pulmonal atelektase, oppstår en delvis nedgang i lungens lap, noe som fører til en forskyvning av hjertet. En lignende forandring oppstår ved brudd på lungen eller med kvernøs tuberkulose.

Med hydrothorax akkumuleres væske i perikardialsekken. Dette fører til en patologisk forskyvning av orgelet. Store interne svulster fører også til dextrokardi.

Årsaker til ekte dextrocardia

True EKG dextrocardia er umiddelbart synlig. Hvorfor er denne styret dannet?

Hjertøret er plassert i de tidlige stadiene av graviditeten. Av en eller annen ukjent grunn, avviker den til høyre. Som et resultat er hovedfartøyene også rettet mot den andre siden.

Dextrokardi er allerede i de tidlige stadier av graviditet

Noen eksperter innen genetikk merker at tilbøyelighet til dextrocardia er arvet. Genetiske mutasjoner er vanskelig å forutsi. Derfor skal de parene som har slike patologier i slekten deres, være spesielt oppmerksomme på deres helse.

Typer av misdannelser

Medfødt anomali er delt inn i flere typer:

 • enkelt;
 • med delvis transponering;
 • med full gjennomføring.

For enkel dextrocardia er en endring i stillingen til bare hjertet karakteristisk. De resterende organene i kroppen forblir på sine vanlige steder. Med dextrocardia med delvis transponering av organer, er noen uparrede organer og systemer plassert i et speilbilde med respekt for deres normale posisjon. Med fullstendig gjennomføring er alle uparrede indre organer plassert på den andre siden.

Hva er farlig er vice

Ukomplisert dextrocardia i seg selv skader menneskekroppen. Imidlertid misvisker denne anomali ofte leger og tillater ikke rettidig etablering av andre diagnoser. Det er vanskeligheter med å diagnostisere selv vanlige sykdommer på grunn av symptomer på feil side av kroppen.

På grunn av det uvanlige arrangementet av organer, kan det oppstå vanskeligheter ved behandling av andre sykdommer

Den spesielle kompleksiteten til dextrocardia skaper om nødvendig en transplantasjonsoperasjon.

Samtidig patologi

Dessverre fører dextrocardia ofte til en rekke andre patologier. For eksempel oppdager legene, sammen med riktig hjerteposisjon, et heterotoksisk syndrom. I denne tilstanden har pasienter ingen milt, eller noen organer er underutviklet og ute av stand til å utføre sine funksjoner.

Omtrent 50% av mennesker med riktig hjerteproblemer lider av primær ciliary dyskinesi. Denne patologien av strukturen av det cilierte epitelet i øvre luftveiene. Dette forstyrrer funksjonen til hele luftveiene.

diagnostikk

Hvis det er tvil når du lytter til hjertet, hvorfra den ligger, kan den behandlende legen gi retninger til studiene, som vil bidra til å etablere diagnosen nøyaktig. I slike tilfeller:

 • X-stråler;
 • EKG;
 • Ultralyd av hjertet;
 • datatomografi;
 • MR.
Enkle diagnostiske tiltak vil bidra til å oppdage dextrocardia

EKG med dextrocardia er nok til å nøyaktig etablere diagnosen. Det vanlige bildet av resultatet på kardiogrammet presenteres i et speilbilde.

Er det nødvendig med forebygging?

Alle pasienter som er diagnostisert med denne patologien, er registrert i hjerteautomater. Hvis det ikke er noen sammenhengende hjertesykdommer, er livet til en person med et hjerte på høyre side ikke noe annet enn resten.

For å holde hjertet alltid sunt, er det viktig å følge livsstilen. Mangel på dårlige vaner, aktiv livsstil, moderat trening vil bidra til å opprettholde hjertemuskelen i tone. Hvis du følger dietten og unngår skadelig mat, kan du beskytte myokardiet mot koronar hjertesykdom, som innebærer en rekke alvorlige patologier.

For å lære mer om denne medfødte anomali, anbefaler vi at du ser videoen:

Selv om det er umulig å forhindre utseendet av denne anomali hos et ufødt barn, er det svært vanskelig å påvirke utviklingen av fosteret. Det er viktig å yte kvalitetshelsetjenesten etter fødselen. Ofte bestemmer denne faktoren den videre helsen til en person med dextrocardia.

EKG-studie med dextrocardia

I noen mennesker er hjertet ikke plassert på venstre side av brystet, men til høyre. I denne situasjonen er fartøyene som kommer inn i og forlater hjertemuskelen symmetrisk til den vanlige posisjonen. Denne anomali kalles dextrocardia. Tilstedeværelsen av et slikt trekk ved myokardets struktur er sjelden ledsaget av negative konsekvenser for en person. Imidlertid er EKG-fjerning i dette tilfellet nødvendig med hensyn til forekomsten av dextrokardi, ellers vil resultatene av kardiogrammet bli uriktig deklarert.

I de fleste tilfeller, med dextrocardia, speiles de indre uparbeide organene, som tas i betraktning i EKG. For å samle inn aktuell informasjon om hjertets tilstand, er det utviklet en spesiell instruksjon som tar hensyn til uregelmessighetens egenskaper. Først når EKG-retningslinjene følges nøye, samler elektrokardiografen og registrerer de faktiske dataene om funksjonen av hjertemuskulaturen.

Hva er dextrocardia?

Dextrocardia er et uvanlig (rettidig) arrangement av hjertet. I de fleste tilfeller skaper patologi ikke helseproblemer for eieren. Oftest oppdages denne anomalien under en forebyggende undersøkelse: røntgenstråle og EKG i brystet. I medisin er det 2 typer dextrokardi:

En medfødt funksjon er funnet selv i barnets tidlige infantile alder. Hvis en gravid kvinne regelmessig besøker en lege, er patogenesen av føtale anomali allerede observert i prenatalperioden. Årsaken til dannelsen av myokardets rettidige plassering anses å være den uriktige utviklingen av hjerteslangen i begynnelsen av svangerskapet. Som et resultat av forflytningen av røret, skifter hjertet selv.

Ervervet dextrocardia er en konsekvens av noen sykdommer, både myokardiet og kroppens organer som støter til det. Hjulets forskyvning på høyre side er ledsaget av smertefulle opplevelser, ubehag og detekteres ofte i begynnelsen. I noen tilfeller skaper denne situasjonen en alvorlig risiko for pasientens helse, og reduserer livskvaliteten. Men hvis det er umulig å korrigere en medfødt anomali, er den oppkjøpte avviket fra normen ganske mottagelig for korreksjon.

Mange kardiologer gjør pasienter med medfødt dextrocardi i fare for å utvikle hjertesykdom. Dette er gjort med sikte på gjenforsikring. Gjør et EKG med en slik anomali bør være minst 1 gang på 6 måneder.

Funksjoner av EKG med dextrocardia

EGC kan oppdage tilstedeværelsen av myokardiepatologier. Et elektrokardiogram i noen få minutter gir den fulle informasjonen om en persons hjerte. Denne prosedyren er helt trygg, så vel som rask og smertefri. Selv gjentatt bruk av EKG-diagnostikk er ikke fulle av negative konsekvenser for helse.

Instruksjoner for fjerning av elektrokardiogrammet hos personer med hjertefrekvensenes høyre side, gir deg mulighet til å oppdatere data. Studien tar hensyn til symmetrien til hjertets komponenter. EKG-endringer i dette tilfellet karakteriserer kardiogrammets diagram annerledes enn i det vanlige arrangementet. Dermed er dentikkene til kardiogrammet med dextrocardia rettet motsatt, enn med det venstre sidede myokardium.

Funksjoner av kardiogramplanen:

 • tennene negative P og T detekteres i I-ledningen;
 • QRS-tann - negativ;
 • et QS-kompleks er mulig;
 • ofte merket (i thoracic ledninger) dype tenner Q.

Når man observerer instruksjonene for fjerning av EKG fra personer med denne anomali, er sannsynligheten for feildiagnose tapt. På grunnlag av et korrekt utført kardiogram utpeker kardiologen pasienten den nødvendige behandlingen.

Myokardets rettidige plassering er årsaken til endringen i QRS-vektoren, hvis løkke roterer bakfra foran, fra topp til bunn og fra venstre mot høyre. Når venstre sidet, sendes denne vektoren fra forsiden til forsiden, fra topp til bunn og fra høyre til venstre.

Selv om pasienten med dextrocardia ikke opplever ubehag på grunn av hjertets medfødte egenart, bør han følge legenes anbefalinger. Voksne og barn må gjøre EKG så ofte som kardiologen krever.

EKG med dextrocardia

EKG hos praktisk sunne mennesker med omvendt arrangement av indre organer (situs viscerum inversus) er preget av en endring i retning av hovedtennene i de fleste leder i forhold til deres retning i normen. Dette skyldes en endring i hjerte og dens deler: hjertet ligger i brystet til høyre, og høyre og venstre halvdel er byttet (dreie 180 ° rundt lengdeaksen). De gjennomsnittlige vektorene P, QRS og T er orientert til henholdsvis høyre og ned.

Som et resultat, EKG De negative tennene P, T og grunnleggende tannen til QRS-komplekset registreres i 1. ledningen nedover fra isolinen (S eller Q-tann). De små innledende og terminale tennene til QRS-komplekset registreres som tennene r1, r. På grunn av denne orienteringen av middelvektorene QRS og T blir tennene RIII og TIII høyere henholdsvis av tennene RII og TII. PII-tannen er vanligvis negativ eller glatt. PIII er positiv. Formen og retningen til tennene i lederne aVL og aVR varierer (aVR-bly tennene ligner aVL-lederne av det konvensjonelle EKG og omvendt). I ledelsen aVF endres kun tannen R. I thoracale ledninger fra V1 til V6 i QRS-komplekset dominerer tannen S, eller Q er dominerende.

I tillegg er det en nedgang spenning alle tennene fra ledningen til høyre til venstre retning (fra V3 til V6). Tannen P i høyre thoracic fører er positiv, i venstre - negativ. I følge disse tegnene i konvensjonelle retningslinjer, er det konkludert med dextrocardia.

For å oppdage endringer i myokardiet Med dextrocardia gjelder følgende metode: Flytt den røde elektroden fra høyre til venstre, og den gule påføres på høyre arm. Samtidig blir det på sunne mennesker på elektrokardiogrammet i lederne fra ekstremitetene normale tenner registrert. Brystledninger fjernes fra venstre og høyre halvdel av brystet i følgende rekkefølge: V2, V1, V3R - V6R. I disse leddene svarer retningen til tennene og økningen i deres amplitude til det normale forholdet mellom dentiklene i lederne V1 - V6 med den vanlige plasseringen av hjertet.

ved dekstroversii (Eller dextroposition) på et elektrokardiogram (EKG hunn K., 53), så vel som ved dextrocardia, redusert tann R i I, aVL og venstre prekordialavledningene og øket RV1, V2.

En betydelig forskjell dekstroversii Fra dextrocardia er den positive P-bølgen i alle standard og venstre thoracic ledninger. Sistnevnte skyldes det vanlige arrangementet av kardiale divisjoner med hensyn til lengdeakse: høyre atrium og ventrikel til høyre, venstre - til venstre. Følgelig atriene er drevet høyre til venstre (til «+» I og V6 fører) og ned (k + Og fører III), interventricular septum - fra venstre mot høyre (k «-» I, II, aVL, V4 - fører V6 til " + "Vp V2), venstre ventrikel - til venstre (til" + "I, II, AVL, V4-V6 fører).
Sistnevnte fører til formen av QRI, II, aVL, V4-V6 med relativt lave tenner R på grunn av plasseringen av hjertet til høyre.

Les Mer Om Fartøyene