Hva er ekspiratorisk dyspné?

Dyspné er ekspiratorisk - dette er vanskeligheten med å puste som oppstår med bronkospasme. Denne tilstanden er preget av en innsnevring av lumen av små bronkier. I bronkiene akkumuleres sputum, slimhinnene svulmer. Symptomer på ekspiratorisk dyspnø observeres i en rekke patologier i respiratoriske og kardiovaskulære systemer. De er preget av vanskeligheter med å ekspandere, utseendet på en fløyte. Inspiratorisk dyspnø forskjellig manglende evne til å puste inn, det forekommer oftest med hjerteastma, overbelastning i bronkiene, forekomst av store svulster i lungene og mediastinum. Det er også choking av en blandet type, karakteristisk for akutt respiratorisk svikt.

Type dyspnø bestemmes av årsaken til utseendet. Folk som opplever respiratoriske sykdommer vet hvilke symptomer bronkial astma har. Hovedtegnene er åndedrettssvikt: Senker inn, pusten blir hvesende. Brystkassen deltar ikke i prosessen, den forblir i en posisjon.

Utandringsdyspné oppstår ofte med patologier som kronisk bronkitt, bronkial astma, emfysem, kronisk obstruktiv lungesykdom og lungatelektase. Åndedrettssvikt kan utvikle seg som følge av at fremmedlegemet kommer inn i bronkiene. Når man smalrer de store bronkiene, blir karakteren av dyspnø blandet.

De viktigste symptomene på patologi

Dyspnø med bronkial astma preges av manglende evne til å puste ut. Å frigjøre lungene fra luften, må du gjøre store anstrengelser. Økt aktivitet av respiratoriske muskler fører til tretthet. Det er smerter bak brystbenet. Huddeksler får en cyanotisk nyanse. Utviklingen av dyspnø i bronkial astma kan følge med økt svette. Med langvarig forstyrrelse av gassutveksling i kroppen blir huden grå, pasienten opplever generell svakhet.

Med et angrep av ekspiratorisk dyspné trenger luft lett inn i lungene, men på grunn av hevelse og krampe i bronkiene, kan han ikke komme seg ut igjen. Situasjonen blir ofte forverret av akkumulering av tykt sputum. Det er ikke alltid mulig å gjenkjenne et begynnelsesangrep, så en person som har en sykdom som bronkial astma, burde kjenne hovedtrekkene på ekspiratorisk dyspné.

Først av alt, bør du være oppmerksom på varigheten av utånding. I noen tilfeller overskrider den varigheten av inspirasjonen flere ganger. Det kan oppstå symptomer på trykkspring i brystet - fremspring og en skarp tilbaketrekking av intercostalområdet. Ved utånding svulmer livmorhalsen. Utfallende dyspnø forekommer både i bronkial og i hjerteastma. Med en lang prosess vises en bokslyd som indikerer opphopning av luft i lungene.

Ved utånding høres hevder og hvesen. Gitt at dyspné utvikler seg mot en sykdomsbakgrunn, vil den bli ledsaget av tilhørende tegn. Åndedrettssvikt med forverring av bronkitt kombineres med en økning i temperaturen, en generell svakhet og blekhet i huden. Cyanose er notert i områder av kroppen langt fra hjertet. Lignende symptomer kan oppstå og med hjerte astma.

Utandringsdyspné i bronkial astma kan være allergisk, det preges av hyppigheten av forekomsten. Forverring av tilstanden kan observeres ved innånding av tobakkrøyk. Forverring av dyspnø med astma kan skyldes økt fysisk anstrengelse. Spesielt farlig er åndedrettssvikt hos barn. I dette tilfellet indikerer kortpustethet en forverring av obstruktiv bronkitt.

Identifikasjon og løsning av problemet

Årsaken til utseende av dyspnø avslører en fullstendig undersøkelse av pasienten. Når symptomer på denne tilstanden vises, bør du umiddelbart ringe til en ambulanse. Etter levering til sykehuset, vil en nøyaktig diagnose bli utført og riktig behandling vil bli foreskrevet.

Bestem årsaken til åndedrettssvikt kan bruke EKG, brystrøntgen, ECHO. Utfør en analyse av gassammensetningen av blodet. Graden av bronkokonstriksjon vurderes ved måling av lungens vitale kapasitet. Hvordan hjelpe en person med astma?

Pasienten trenger å sikre fred. Stress øker hjertefrekvensen og oksygenforbruket i kroppen. På grunn av dette kan ekspiratorisk dyspnø påta seg en rask utviklingskarakter. Rommet må ventileres, luften skal ikke være for tørr.

Et angrep av bronkospasmer kan fjernes ved hjelp av bronkodilatatorer. Disse legemidlene bør alltid være til stede.

I fravær av behandling slutter pasientens kropp til slutt å reagere på bronkodilatatorer. På grunn av dette kan astmatisk status utvikles - et langvarig angrep som ikke kan stoppes ved hjelp av standard medisiner.

Behandlingen er valgt avhengig av årsaken til utviklingen av luftveissvikt. Disse kan være bronkodilatatorer, hormonelle og antihistaminer. De har et stort antall kontraindikasjoner og bivirkninger, så de bør ikke brukes uten å ordinere en lege. Under behandlingen blir pasienten vist på hvilemodus og i samsvar med et spesielt diett.

Med noen sykdommer i luftveiene kan angrepet av kvælning forhindres. For å gjøre dette, bør du slutte å røyke og forbli ved siden av folk som røyker. Hvis mulig, bør kontakt med kjemikalier unngås. Spesiell oppmerksomhet bør gis for å styrke immuniteten. Dette bidrar til å opprettholde en sunn livsstil, inntak av vitaminer, riktig ernæring.

Når bronkitt er nødvendig for å ta mukolytiske stoffer, med tiltredelse av bakteriell infeksjon - antibiotika. Symptomatisk behandling av ekspiratorisk dyspné er rettet mot fjerning av spasmer av glatte muskler.

Utfallende dyspnø-årsaker og sykdommer

Ekspiratorisk åndenød (noen ganger kalt obstruktiv) - den vanligste typen lunge kortpustethet, som er noen ganger identifisert med det. Karakterisert utånding hindret på grunn av unormalt høy motstand mot luftstrømmen i bronkiene ved innsnevring av hulrommet på grunn av endringer i veggene (med peribronchial pnevmoskleroze) eller deres ødem, bronkokonstriksjon eller tilstopping sitt slim.

For å overvinne motstand mot utånding kreve en betydelig økning i intratoraksialt trykk på grunn av hardt arbeid av åndedrettsmuskulaturen, noe som kan bli brukt opp vesentlig del av absorbert oksygen. Som regel er det ekstra innsats av pustemuskulaturen ikke nok til å opprettholde normal volum ekspiratorisk strømningshastighet, slik at ekspirasjonstid er nesten alltid utvidet.

Utfallende dyspnø observeres hovedsakelig i bronkial astma (under et angrep) og kronisk obstruktiv bronkitt. Relativt sjelden er det forbundet med trakeobronchial dyskinesi.

Siden graden av bronkial obstruksjon varierer fra dag til dag (avhengig av forholdet mellom produktene i en gitt dag og sputum utladning fra tilsynekomst og forsvinning av en slik forbigående årsaker obstruksjon som bronkospasmer, inflammatorisk eller allergisk bronkial vegg ødem, etc.), alvorlighetsgraden av apnea.

På forskjellige dager varierer også (fra et minimum eller til og med mangel på det til tilstanden for kvelning), som er en av diagnostisk viktige kliniske trekk ved denne varianten av pulmonal åndenød.

Den uttrykte ekspiratoriske dyspnøen blir lett gjenkjent av de karakteristiske manifestasjoner som ble avslørt under undersøkelse av pasienten:

 • vanskeligheter og langvarig utånding;
 • spenning ved utånding av hjelpemuskler;
 • betydelige tegn på luftveis svingninger i intratoraksialt trykk (vena jugularis på utånding, deres interkostale mellomrom spadenie og tilbaketrekking inspirasjons);
 • noen ganger synlige tegn på lungeemfysem eller akutt svelling (bronkial astma), noe som bekreftes av dataene slag thorax (eske perkusjon lyd, utelatelse og begrenser mobiliteten av luft diafragma).

Auskultasjon av lungene ofte lyttet summende eller ekspiratorisk tungpustethet som hos pasienter med astma kan høres på avstand. Nærværet og graden av bronkial obstruksjon objektivt bestemme for å redusere strøm via utånding pneumotachometry eller måling av tvungen vital kapasitet. Hos pasienter med pulmonal ekspiratorisk åndenød, i motsetning til pasienter med hjerte dyspné er vanligvis lavt liggende i sengen (forsert sittende stilling er bare når astma), selvfølgelig er de vanligvis varme.

Dyspnøuttrykk: Beskrivelse, årsaker og egenskaper ved behandling

Eldre sier at det første tegn på aldring er kortpustethet. Enig med denne oppfatningen er mulig, men ikke helt. Noen ganger er denne følelsen et tegn på alvorlig sykdom, som også er diagnostisert hos unge. I artikkelen, la oss snakke om hva som er ekspiratorisk dyspné. Men først vil vi finne ut hvilke typer dyspné som finnes generelt.

En pusteforstyrrelse kan oppstå hvis det er mange sykdommer. Det er tre typer dyspnø.

 • Inspirasjons. Problemet oppstår når du inhalerer. Oftest forekommer dette symptomet med hjertesvikt, øvre luftveisinfeksjon. Spasmer av bronkiene, akkumulering av sekresjoner, svulster, komprimering av luftveiene, ødem i slimhinnen - alt dette er årsaken til inspirerende dyspné.
 • Dyspnø ekspiratorisk. Det er preget av en langsom utandring med en liten fløyte. Det er diagnostisert ved hevelse av slimhinnen, utseendet og akkumuleringen av bronkial sekresjoner eller andre hindringer. Patenen av bronkiene forverres, noe som fører til kortpustethet.
 • Blandet. Denne typen dyspné forekommer ganske ofte. Det opptrer med hjerte-, respiratorisk insuffisiens i akutt stadium, med avansert lungepatologi.

Tilsynelatende er inspirerende og inspirerende dyspnø forårsaket av ulike årsaker. Derfor bør behandlingen også være forskjellig.

Grader av dyspné

Basert på historien til pasientens ord, skiller de fem grader av dyspnø. For å bestemme deres bruk av omfanget av dyspnø (MRC).

 • Nullgrad - dyspnø vises bare ved høy belastning, patologisk dyspnø blir ikke observert.
 • Første grad er arbeidet med å puste av mild grad. Vises når du klatrer trapper eller går fort.
 • Andre eller middelgrad. Kortpustet vises under normal gang. En mann må gjøre flere stopp for å få pusten tilbake til normal.
 • Den tredje graden anses dyspné av alvorlig form. En person tar stopp for hvile hvert to til tre minutter.
 • Fjerde grad. Denne form for dyspnø betraktes som svært alvorlig. Med en minimal belastning blir pusten tung, i ro er det det samme.

Avhengig av sykdomsformen, diagnostiserer legen behandlingen og foreskriver behandling. Jo tidligere å fortsette, prognosen er mer optimistisk.

Faktorer provoserer problemet

Årsaken til ekspiratorisk dyspné er ikke alene, mange faktorer er ansvarlige for denne sykdommen. Om dem nå, og vi snakker.

 • Jernmangel i blodet, anemi. Oftest forekommer hos kvinner.
 • Overvekt.
 • Blokkering av pulmonal arterie med blodpropp.
 • Utilstrekkelig oksygenforsyning til hjertemuskelen.
 • Krenkelse av venstre hjerte og stasis av blod i lungene.
 • Forstyrrelse av arbeidet med store bronkier og membranen i luftrøret.
 • Astma er bronkial.

I tillegg kan dyspnø av utandrende natur skyldes inngrep av en fremmedlegeme inn i bronkiene.

Nå av noen grunner snakker vi mer detaljert. Avhengig av eksisterende patologi kan problemet skyldes følgende faktorer.

 • Forstyrrelse i stammen av medulla oblongata i luftveiene. Vanligvis oppstår når en overdose med søvnpiller, anestetiske stoffer, narkotika. Frekvensen og dybden av pusten endres.
 • Bronchial obstruksjon. Bronkjins arbeid forverres på grunn av at vevets elastisitet endrer seg i lungene. Sykdommer som forårsaker dyspné av denne grunn: astma, fremmedlegeme i bronkial aorta, bronkopulmonal kreft, betennelse i bronkiene.
  Dyspnø med astmautslipp er uttrykt i form av kraftig forekommende anfall. Dette symptomet refererer til alle sykdommer forårsaket av bronkial obstruksjon.

Mer om årsakene

I tillegg til de ovennevnte faktorene som forårsaker sykdommen, kan du også ringe disse:

 • Thoraco-diafragmatisk thorax aorta lidelser. På grunn av den store opphopningen av væske i brystet, oppstår deformering av ryggraden.
 • Krenkelse av kardiovaskulærsystemet. Tegn på ekspiratorisk dyspnø oppstår med langsom blodsirkulasjon i den lille magen og dysfunksjonen i hjernens venstre ventrikel, og som følge av slike sykdommer: hypertensjon, iskemisk hjertesykdom og andre.
 • Endring i mengden av pH i blodet. Sykdom oppstår i leverproblemer, nyrer når det er problemer med det endokrine systemet. Hos pasienter, forandrer frekvensen og dybden av pusten, appetitten forsvinner, huden får en gulaktig nyanse.

Oppsummering er det fire hovedårsaker til forekomsten av sykdommen:

 • Hjertesvikt.
 • Metabolske sykdommer.
 • Forstyrrelser i luftveiene.
 • Syndrom av hyperventilering.

Kliniske egenskaper

Ved den første fasen av sykdommen observeres ingen åpenbare symptomer. Men vær alltid oppmerksom på de minste endringene i pusten.

 • En av hovedpoengene som indikerer tilstedeværelse av ekspirasjons dyspné er lengden på utånding. Det øker, noen ganger kan det overstige to ganger pusten.
 • Utånding er ledsaget av muskelspenning.
 • Det intratorakiske trykket endres, fremspringene og fallet mellom mellomrommene mellom ribbenene forekommer.
 • På en utåndingsår på halsen er synlige.

I bronkial astma for ekspiratorisk dyspné er preget av tilstedeværelsen av boksert lyd, som skyldes akkumulering av overflødig luft og begrenset bevegelse av membranen.

I tillegg inkluderer symptomene på dyspné:

 • Ved utånding, en knasende lyd eller fløyte.
 • Mannen lener seg videre unaturlig.
 • Pasienten klamrer seg ofte til halsen eller brystet.
 • Huden blir blekere.
 • Generell svakhet.
 • I pusteprosessen er det flere muskler involvert.

diagnostikk

For at behandlingen skal være planlagt i tide, må diagnosen være korrekt diagnostisert. Ved de første symptomene på sykdommen, bør du umiddelbart konsultere en lege. En fullstendig undersøkelse av pasienten vil bli utført.

 • Spesialisten undersøker pasienten. Med alvorlig dyspné kan legen avgjøre frekvens, tempo og rytme.
 • Lytting. Under et angrep av bronkial astma er tørrpustet hørbar.
 • Tapping vil bidra til å oppdage boksen lyd i brystet.
 • Bryst røntgen brukes til å bestemme sykdommen, noe som forårsaket ekspiratorisk dyspné.
 • Elektrokardiografi utføres dersom det er mistanke om kardiovaskulær dysfunksjon.
 • Ekkokardiografi.
 • Graden av innsnevring av bronkiene bestemmes.
 • Kroppstemperaturen måles. Forhøyet snakker om utviklingen av obstruktiv bronkitt.
 • En ytterligere undersøkelse inkluderer en analyse av gassammensetningen av blodet.

Hjelp før en lege besøk

Hvis det er en person i nærheten av deg som lider av kortpustethet, må du vite hvordan du skal hjelpe ham. Vi håper at disse tipsene vil spørre deg hva du skal gjøre.

 1. Plante pasienten.
 2. Prøv å roe ham ned. Det er ingen hemmelighet at stress, angst og erfaring fører til økning i hjerteslag. I denne forbindelse blir forbruket av oksygen og næringsstoffer større, den menneskelige tilstanden forverres.
 3. Ventilert rommet der pasienten er.
 4. Pass på å overvåke luftens fuktighet. Hvis det er tørt, legg en pott med vann på brannen. Ikke dekk det med et lokk. Det er en annen måte å gjøre luften i rommet mer fuktig - heng våte håndklær og laken.

Personer som ofte lider av bronkial astma, må nødvendigvis ha en inhalator. Vi må sørge for at den er gjemt inn. Lette pasientens tilstand, umiddelbart ring for ambulanse.

behandling

For å bli kvitt problemet, bør startes først etter at årsakene til utseendet er avklart, og legen vil skissere planen for tiltak, der symptomene på sykdommen kommer til forkant.

Kompleks behandling inkluderer:

 • Bruk av inhalatorer. Takket være dem kan du raskt gjenopprette normal pust. Bare med riktig utvalg av bronkimimetikk kan du ikke bare stoppe angrepet, men også redusere hyppigheten av deres forekomst.
 • Terapi med sikte på å redusere pasientens følsomhet overfor allergener.
 • Medisiner som virker hele dagen og inkluderer glukokortikoider med beta-2-antagonister.
 • Oksygenbehandling. For å bli kvitt alvorlige angrep, bruk opioider.
 • Åndedrettsøvelser, et spesielt kosthold og hyppige turer i frisk luft.

Når bronkitt brukes, brukes mukolytiske legemidler, med bakteriell infeksjon, antibiotika.

Ikke nekter og folkemidlene, men bare i forbindelse med tradisjonell medisin og etter å ha konsultert en spesialist.

Forebyggende tiltak

Utløpende og inspirerende dyspné er en sykdom som kan forårsake mange problemer. For å unngå hyppig forekomst av anfall, prøv å observere følgende regler:

 • gi opp røyking;
 • unngå rom der det er mye tobakkrøyk;
 • prøv å redusere kontakt med allergener;
 • Vær herdet og utfør vitaminbehandling
 • gi preferanse til riktig ernæring;
 • kontroll dyspné.

I hvilke tilfeller utvikler ekspiratorisk dyspnø?

Ekspiratorisk åndenød (eller pulmonal) - en tilstand der det er vanskelig utelukkende utånding. Dette fenomenet er ledsaget i strid med lungefunksjon, og oppstår som et resultat av bronkokonstriksjon, ødem av sine vegger fører til betennelse eller allergisk reaksjon, sammentrekning, eller opphopning av store mengder av et tykt slim. For å puste ut luften, må pasienten utøve innsats, arbeidet i luftveiene øker.

Utandringsdyspnø er karakteristisk for slike patologiske forhold som bronkial astma og obstruktiv bronkitt. Alvorligheten av dyspné kan endres samtidig - fra minimal (eller fraværende) til et uttalt angrep av kvælning. Det avhenger av rekkefølgen av faktorer - tilstedeværelse av et angrep, overbelastning eller fravær av sputum, forverring av den smittsomme prosessen eller remisjon. Og dette er hovedkriteriet for å bestemme denne type symptom.

Symptomer og diagnose

Symptomatisk ekspiratorisk dyspnø manifesterer seg i forlengelse av utånding (oftest er det dobbelt så lenge som inspirasjon). I dette tilfellet opplever pasientens muskler betydelig spenning. Symptomer på svingninger i intratorakaltrykk kan forekomme (kollaps og bulging av intercostalrom, og ved utånding merkbar blir livmorhalsen).

Hvis årsaken til kortpustethet blir en bronkial astma, når dens langtidsstudier er markert kjennetegn boksen note grunn av akkumulering av overskudd av luft, og den begrensning av bevegelse av membranen. Med perkusjon er det en utelatelse av lungens grense.

Symptomer på ekspiratorisk dyspné er også avslørt i auskultasjonsstudie. Ved utånding, kan en slik pasient ha wheezing og krepitasjon, som noen ganger kan høres selv fra avstand.

Vi anbefaler også at du leser:

Pasienter med type ekspiratorisk åndenød, i motsetning til kjernen, ikke krever en høy posisjon av overkroppen for å lindre tilstanden i løpet av en natts søvn. Tvunget posisjon pasienten får under angrepet - sitter, armene langs sidene støter setet som om å plukke opp og rette brystet.

For forebygging av sykdommer og behandling av manifestasjoner av åreknuter på bena av våre lesere rådes til å sprøyte «NOVARIKOZ», som er fylt med planteekstrakter og oljer, slik at det ikke kan skade helse og har nesten ingen kontraindikasjoner
Uttalelse fra leger.

Kortpustethet ekspiratorisk karakter er ofte ledsaget av smerter i brystet når du puster, utvikling av cyanose på lepper, blekhet av huden, økt svetting. Som forverring av lungesvikt, huden blir grå, svakhet og kortpustethet vokse.

Hvis årsaken til brudd på fjerning av luft fra lungene er astma, oppstår det et nytt angrep etter kontakt med allergenstoffet. Sykdommens sykdom er observert, samt forverring som følge av innånding av tobakkrøyk, eksponering for skarp lukt, og noen ganger etter økt fysisk anstrengelse. Også det er eksacerbasjoner i natt og om morgenen. Ofte, med en slik patologi, kan tegn på andre typer allergisk reaksjon avsløres - rhinitt, urticaria, hud kløe.

Symptomatikk av obstruktiv bronkitt består i å øke temperaturen, utviklingen av tegn på luftveissvikt - hudens hud, akrocyanose, uttalt svakhet.

For å avklare arten av dyspnø, anbefales det å gjennomføre et kompleks av studier - EKG, røntgen, ECHO, bestemmelse av gassammensetningen av blodet.

Graden av bronkial obstruksjon kan bestemmes ved pneumotakometri eller ved måling av ZHEL.

Hvordan hjelpe med ekspirasjons dyspnø?

Bistand for dyspné kan begynne selv før legen eller ambulansen kommer.

Førstehjelp

Før en lege kommer, skal en person som sitter i sengen sitte i sengen eller på en lenestol. Det er viktig å ta tiltak for å roe ned, fordi en stressende tilstand fører til at økt frekvens av hjertekontraksjoner krever en enda større utgift av næringsstoffer og oksygen, og åndedrettssvikt utvikler seg mye raskere.

Rommet skal være godt ventilert, om nødvendig bør du åpne et vindu eller en dør. Det er ønskelig at luften er tilstrekkelig fuktet. For å gjøre dette, anbefales det å sette vannkoker på og åpne lokket, hell varmt vann inn i karet, og heng vått ark.

Behandling med rusmidler

Hovedbehandlingen er å eliminere angrepet dersom dyspnø oppstår mot en spasmfase. For dette brukes bronkodilatatorer. Med astmatisk status de ikke virker, er en slik pasient innlagt på avdelingen og har akutte tiltak for å gjenopprette normal pust.

Ved alvorlig dyspné og ofte forekommende vanskelige å anfall, er det anbefalt at glukokortikoidhormoner tas. De kan brukes i dette tilfellet i form av tabletter eller innåndingsstoffer. For å stoppe et akutt angrep, anbefales bruk av xantiner - euphyllin eller teofyllin.

Som en grunnleggende terapi for bronkial astma brukes leukotyrene-reseptorantagonister, kromoner, monoklonale antistoffer. I fravær av slik behandling over tid vil pasienten utvikle en reduksjon i følsomhet overfor dilatatene av bronkiene og utviklingen av ukontrollerte angrep av dyspné.

Mange pasienter, etter å ha lest om de mange bivirkningene som observeres ved hormonbehandling, nekter behandling, noe som kan føre til mye alvorligere konsekvenser.

En god effekt er gitt ved spesielle pusteøvelser, men før du konsulterer henne, kontakt lege.

Forebyggende tiltak

For å forhindre utvikling av ekspiratorisk dyspnø anbefales det:

 1. Avvise dårlige vaner, spesielt med hensyn til røyking.
 2. Ved allergisk ødem anbefales det å fjerne pasienten fra kontakt med allergenet og virkningen av kjemikalier i hjemmet og på arbeidsplassen.
 3. Utfører hyppig våtrengjøring i rommet.
 4. Når bronkial obstruksjon anbefales, bruk mucolytics og expectorants.
 5. Hvis en bakteriell infeksjon er festet, bør antibiotika brukes, i alvorlige tilfeller bør de administreres parenteralt.
 6. Unngå superkjøling.
 7. Overfør oversvømmelsesprosedyrer.
 8. Vitamin terapi.
 9. Revisjon av livsstil, ernæring og rekreasjon.

Årsaker til ekspiratorisk dyspné

Kortpustethet i moderne medisinsk praksis er en følelse av mangel på luft, forbundet med et brudd på rytmen av pusten. Når kroppen vår mangler oksygen, øker den frekvensen og rytmen av pusten, og eliminerer dermed mangelen.

Avhengig av ulike årsaker og faktorer som forårsaker pusteproblemer, kortpustethet, er det flere arter som i sin tur er delt inn i underarter.

Typer av dyspné:

 1. På grunn av forekomsten av:
  • fysiologiske - er en naturlig reaksjon av kroppen til fysisk eller mental aktivitet. Det kan oppstå når pusten tilpasser seg visse forhold (med en økning i atmosfærisk trykk);
  • patologisk - oppstår som følge av forstyrrelse av kroppens arbeid ved sykdommer (lungebetennelse, bronkitt, hjertesvikt, hjerteinfarkt, hysteri) eller giftstoffer.
 2. Ved klinikken:
  • Formålet - kan bestemmes av medisinsk forskning.
  • subjektive - er basert på pasientens følelser uten å endre rytmen og pustefrekvensen og ikke er bekreftet av en medisinsk undersøkelse. Forekomsten av slike dyspnøer kan observeres i psykisk sykdom.
  • mixed - bekreftes av objektive undersøkelser og følelser av pasienten. De fleste sykdommer er ledsaget av bare en slik form for dyspnø.
 3. Avhengig av brudd på luftveiene:
  • Inspiratorisk dyspné - oppstår på grunn av vanskeligheten ved innånding (årsaken kan være en innsnevring av laryngeal lumen av svulsten i luftrøret).
  • Utåndingspustethet - oppstår ved vanskeligheter med utånding (årsaken kan være sputum i bronkiens eller bronkospasmens lumen).
  • Blandet kortpustethet - når pusten er vanskelig, både under inspirasjon og utånding (dyspné med lungebetennelse).

Hva er ekspiratorisk dyspné?

Som det ble sagt ovenfor, er ekspiratorisk dyspné vanskeligheten med utånding under respiratorisk aktivitet.

Det er flere grader av alvorlighetsgrad av dyspné:

 1. Enkel grad - oppstår med langvarig gange
 2. Gjennomsnittlig grad - Senker tempoet i å gå, det er behov for å få stopp for normalisering av pusten.
 3. Heavy Degree - stopper mens du går, blir hyppigere, hver 5-10 minutter. Pusten støyende, tung.
 4. Veldig vanskelig grad - vanskeligheten med utånding oppstår selv i hvile, aktive bevegelser er umulige på grunn av den økende kvelningen.

årsaker

Det er mange sykdommer, hvor symptomet er ekspiratorisk dyspné. Oftest er disse sykdommer i luftveiene (bronkial astma, pneumosklerose).

Tenk på de viktigste:

 • Obstruktiv bronkitt. Som et resultat av betennelse i de små bronkiene utvikler seg spasmer og ventilasjon i lungene er svekket. Dette fører til vanskeligheter med utånding.
 • Bronkial astma. Vanskeligheten ved utånding utvikler seg på grunn av kroniske betennelsesprosesser i lungevevvet. På grunn av dem oppstår vevshyperaktivitet, noe som fører til at når kontakt med allergener eller støv begynner obstruksjon av bronkiene og som en konsekvens utvikler kortpustethet og en følelse av kvelning.
  Men kortpustethet med bronkial astma er ikke permanent, men vises bare under anfall.
 • Emphysema av lungene. I dette tilfellet oppstår vanskeligheten ved utånding fra det faktum at luftveiene i lungene øker.
 • Pneumosklerose i lungene. Utfallende dyspnø oppstår som svar på erstatning av lungebindevev. Lungens elastisitet er redusert, og åndedrettsfunksjonen begynner å bryte. Til denne sykdommen fører ulike inflammatoriske sykdommer i lungene.
 • Tumorer i lungene eller mediastinum kan også forårsake ekspiratorisk dyspné. De klemmer bronkiene og forårsaker en pusteforstyrrelse.
 • Fremmedlegeme i bronkier eller luftrør fører til blokkering, og som et resultat, brudd på pusten. Med disse forholdene er det vanskelig ikke bare å puste ut, men også å puste inn.
 • Kullmonoksydforgiftning, salter av tungmetaller eller giftstoffer. Dyspnø oppstår som respons på inhibering av respiratorisk funksjon av disse stoffene.

symptomer

Det skjer ofte at en person ikke umiddelbart kan diagnostisere starten på dyspnø. Problemer forbundet med en vanskelig utånding kan være forbundet med fysisk stress eller nervespenning.

I mellomtiden utvikler patologien som forårsaker pusteproblemer videre og pasientens tilstand forverres betydelig.

Hva er symptomene ledsaget av ekspiratorisk dyspné?

Hva er karakteristisk for expiratorisk dyspné:

 1. Det første symptomet er betydelig utånding. Pasienten kan legge merke til at utåndingen var lengre enn innåndingen på 1,5-2 ganger.
 2. I den auskultative studien (lytter til brystet), krepitasjon og tørr hvesenhet ved utånding. Med en alvorlig kortpustethet kan disse ralerne høres fra en avstand.
 3. En slik mangel på pust, som ekspiratorisk dyspné, kan være ledsaget av smertefulle opplevelser under respiratoriske bevegelser.
 4. Mulig utvikling cyanose av lepper og nese, akrocyanose, generell blekhet av huden.
 5. Hvis årsaken til ekspiratorisk dyspné er bronkial astma, da følelse av mangel på luft oppstår etter en tid etter kontakt med allergifremkallende substans eller emne. Med et lengre forløb av astma er det mulig boks lyd i lungene med kortpustethet.
 6. Trykket i brysthulen endres, noe som resulterer i utånding intercostal mellomrom stikker ut.

Hvis du med hyppig dyspné observerer minst noen av disse symptomene, er dette en alvorlig grunn til å konsultere en spesialist. Sannsynligvis utvikler du pulmonal patologi.

diagnostikk

For å diagnostisere ekspiratorisk dyspnø, er det nødvendig å konsultere en lege. Ta en undersøkelse fra en terapeut og kanskje en kardiolog.

Så hvilke metoder brukes til å diagnostisere utviklingen av ekspiratorisk dyspné:

 • Medisinsk undersøkelse. Noen pasienter har så alvorlig kortpustethet at legen kan høre den fra avstand og bestemme frekvensen, rytmen og tempoet.
 • Med auskultasjon Spesialist vil høre tørr hvesenhet (med astmaangrep).
 • perkusjon den boksede lyden i brysthulen er bestemt.
 • Ledelse av EKG (dersom det er mistanke om at pudens krenkelse skjedde mot bakgrunnen av kardiovaskulær patologi);
 • radiogrammofonen bidrar til å bestemme sykdommen, mot hvilken bakgrunn dyspnø utviklet (for eksempel med lungebetennelse).
 • Hvis du bestemmer lungens vitale kapasitet (ZHEL), så kan du finne ut graden av bronkial obstruksjon.
 • Økt kroppstemperatur På bakgrunn av ekspiratorisk dyspnø indikerer utviklingen av obstruktiv bronkitt.
 • For å få tak i Ytterligere informasjon kan legen utpeke en undersøkelse av gassammensetningen av blodet.

Alle disse metodene i komplekset vil bidra til å få de mest nøyaktige dataene og avsløre naturen av dyspné, hvilken patologi det er forårsaket og av hvilke metoder det er nødvendig å eliminere det.

REFERENCE TIL VÅRE LESER!

Nylig leste jeg en artikkel om Monastic te for behandling av hjertesykdom. Med denne te kan kurere FOREVER arytmi, hjertesvikt, aterosklerose, koronar hjertesykdom, hjerteinfarkt, og mange andre sykdommer i hjertet og blodårene i hjemmet. Jeg var ikke vant til å stole på noen informasjon, men jeg bestemte meg for å sjekke og bestilte en pose.
Endringer jeg la merke til i en uke: Den konstante smerten og prikken i hjertet mitt plaget meg før det - trakk seg tilbake, og etter 2 uker forsvant helt. Prøv og deg, og hvis du er interessert, så er lenken under en artikkel. Les mer »

behandling

Alltid bør behandlingen velges av en spesialist. Bruk av narkotika og narkotika uten medisinsk rådgivning er uønsket, da bruken av dem kun kan forverre situasjonen.

Her er noen metoder og stoffer som en lege kan ordinere for å behandle dyspnø:

 1. I tilfelle ekspiratorisk dyspné har oppstått på grunn av spasmer, er det verdt å bruke antispasmodic narkotika, nemlig bronkodilatatorer. De vil lindre krampe i bronkiene og lette pusten.
 2. Når bronkial astma for kjøp av anfall brukes inhalatorer med salbutamol, oppløsning av euphyllin intravenøst.
 3. Hvis årsaken til dyspnøutvikling er et allergen, vil det være hensiktsmessig å bruke antihistaminer.
 4. En lege kan utpeke en pasient respiratorisk gymnastikk, som vil forbedre blodtilførselen til muskler i brystet, slik at de bedre kan takle respiratorisk funksjon.
 5. Symptomatisk terapi Det er vant til å stoppe et angrep av dyspnø.
 6. Hovedet i behandlingen av ekspiratorisk dyspnø vil være behandling av den underliggende sykdommen, som førte til utvikling av respiratorisk svikt.
 7. I obstruktiv bronkitt vil legen utpeke en pasient medisinske innåndinger, senger og minimum fysisk anstrengelse.
 8. Ved en kort vind på bakgrunn av lungebetennelse vil riktig utnevne eller nominere antibiotikabehandling.
 9. Hvis det er nødvendig, er det mulig å tildele hormonelle preparater. Ikke vær redd for hormoner og forsøm denne typen behandling. Legen vil foreskrive tilstrekkelige stoffer og doser, og avslag på behandling er fulle av forverring av tilstanden.

Profylakse av dyspné

Som du vet, er det bedre å utføre en kvalitativ profylakse av dyspné og sykdommer som forårsaker det, enn å bekjempe det for resten av livet. Følgende anbefalinger nedenfor, kan du forhindre de plager som forårsaker åndedrettsarbeid.

Her er metodene du vil sikre et liv uten kortpustethet på:

 1. Først av alt, hvis du røyker, så bli kvitt denne avhengigheten. Røyking påvirker lungene og bronkiene, det bryter ikke bare luftveiene, men alle andre systemer i kroppen vår.
 2. Dernest, utføre fysisk trening. Gi opp heisen, gå for ett stopp fra stedet du vil, gå i frisk luft minst til en halv time hver dag.
 3. Juster vekten. Alle vet at overvekt er en ekstra byrde på hjertet og blodårene. Ikke overstyr ditt hjerte hvis du vil unngå kortpustethet.

Nødhjelp for et plutselig angrep av dyspnø

Alle aktiviteter skal være rettet mot å opprettholde pasientens tilstand før ambulanslagets ankomst:

 1. Sett personen på en fast overflate;
 2. Berolig det, siden begynnelsen av kortpustethet er ledsaget av panikk og frykt for døden;
 3. Fjern knekken på kragen, fjern fra pasientens tette klær;
 4. Innendørs, åpne vinduene og la inn frisk luft;
 5. Hvis mulig, øk fuktigheten i rommet. På batterier kan du henge våte filler og håndklær, med en spray for å fukte luften.
 6. Rommet der personen befinner seg, skal være varm. Varm pasienten med varmer eller et teppe hvis mulig.
 7. Ring en ambulanse.

Alle disse aktivitetene vil bidra til å forbedre tilstanden til en person med en skarp brystpustethet og hjelpe ham til å holde ut til begynnelsen av kvalifisert medisinsk hjelp.

Farlige samtidige symptomer

Slike symptomer inkluderer smerte av intercostal muskler under pusten. Noen ganger kan smerten være så sterk at den fører til utvikling av smerte syndrom. Det øker i sin tur nervøs spenning hos pasienten og styrker dyspnø. Det viser seg en ond sirkel.

Mulige komplikasjoner og konsekvenser av dyspné:

 • Oksygen sult, som en følge av utilstrekkelig oksygenmetning av kroppen. Hjernen lider, muligens utviklingen av synkope.
 • Hvis du ikke kontakter spesialistene når det er kortpustethet, er det mulig å savne utviklingen av slike alvorlige sykdommer som Pleurisy, lungebetennelse, bronkial astma og andre.

Ikke vent på komplikasjoner og sykdomsprogresjon. Rådfør deg med en terapeut, kardiolog eller pulmonologist hvis du vurderer din dyspnøpatologi. Det er bedre å spare deg enda en gang og ikke gå glipp av øyeblikket for behandling.

Inspiratorisk og ekspiratorisk dyspné: årsaker og sykdommer

Symptomer på øvre luftveissykdommer er ofte ganske skremmende. Inspiratorisk og ekspiratorisk dyspné hos pasienter forårsaker frykt for manglende evne til å puste normalt og få nok oksygen. Reaksjonen i det autonome nervesystemet forverrer bare tilstanden, noe som fremkaller en spastisk sammentrekning av de intercostale musklene. Det er nødvendig å vite for hvilke sykdommer denne tilstanden er karakteristisk, og hvordan den kan slokkes. I denne artikkelen vil vi vurdere hva som forårsaker dyspnø av ekspiratorisk og inspirerende karakter, og også fortelle deg forskjellen mellom disse to artene. De vanligste sykdommene hos barn er obstruktiv bronkitt, laryngospasme, fremmedlegeme i luftrøret og bronkus. Hos voksne kan denne tilstanden være et symptom på bronkial astma, kronisk obstruktiv lungesykdom, hjertesykdom (pulmonal heart).

Hva er karakteristisk for inspirerende dyspnø?

Hva er karakteristisk for en slik tilstand som inspirerende dyspné, og hvordan det kan manifestere seg i mennesker. Hvilke tegn skal jeg være oppmerksom på? Så, det er to rene typer brudd på respiratorisk bevegelsesprosess. Den første er at pasienten ikke kan puste inn nok luft. Dette er inspirerende kortpustethet (prefikset "in" på latin betyr inne). Den andre arten er preget av vanskeligheter med utånding og kalles ekspiratorisk dyspné (prefiks "ek" refererer til utsiden). I alvorlige patologier, for eksempel lungeemboli, kan det være et blandet utseende, der innånding og utånding er like vanskelig.

Vær oppmerksom på pasientens tilstand. Hvis det er misfarging av huden i ansiktet, nakken og brystet, er graden av brudd veldig alvorlig og øyeblikkelig legehjelp er nødvendig. Ved kroniske patologier kan et angrep vare i flere timer og løses under påvirkning av bronkodilatatorer. Tilstanden er provosert av fysisk stress og økt nervespenning. Med en plutselig utvikling av vanskeligheten ved innånding, bør du umiddelbart konsultere en lege.

Årsaker til unormal pusting

Årsakene til brudd på åndedrettsprosessen kan omfatte somatiske, neurogene og traumatiske lesjoner i slimhinnene i luftrøret, bronkiene og alveolarvevet. La oss først vurdere årsakene til inspirerende dyspnø, som skjer med større regelmessighet.

For det første er det plutselige anfall mot bakgrunnen av generell trivsel pneumothorax. Dette er en alvorlig lesjon i pleurhulen, som kan fylles med luft, væske. Det utvikler seg hovedsakelig med brystkreftens utvendige skader, ribbens brudd. Væskefluksjon i venøs blodstasis er karakteristisk for sykdommer i kardiovaskulærsystemet. Det er klager på alvorlig brystsmerter og en følelse av manglende evne til å puste luft. Huden er blek. Mulig tap av bevissthet. Nødhjelp er nødvendig.

Nødsituasjoner inkluderer også tromboembolisme av lungearterien, hvor det kan forekomme menneskelig død i de neste 15-20 minuttene. Det er forårsaket av bevegelse av en stor trombus og en blokkering av lungearterien. Dyspnø oppstår plutselig mot en bakgrunn av generell trivsel. En mann griper hendene med halsen og kan miste bevisstheten. Med delvis blokkering utvikler det kliniske bildet gradvis: huden blir blek, det er en kjedelig smerte i brystet, mens du forlater i løpet av en slemhosting, er det blodårer.

Bronkial astma i en tilstand av astmatisk status forårsaker ofte angrep av forstyrrelser av prosessen med inspirasjon og utløp. Puste er lammet på bekostning av en nødsituasjon av lumen av hele bronkialtreet, under påvirkning av histaminet som utskilles av mastcellene. Angrepet begynner med vanskeligheten med utånding (ekspiratorisk dyspné), da begynner personen å oppleve problemer med å puste. Blant klager er vanlige:

 • en følelse av alvorlig press i brystet;
 • hosteangrep av langvarig natur;
 • økt hjertefrekvens og hjertebanken;
 • svimmelhet og alvorlig muskel svakhet.

Bare en erfaren lege kan stoppe en lignende tilstand hos en pasient med bronkial astma, siden konvensjonelle inhalatorer, selv med kortikosteroider, ikke trenger inn i det berørte bronkialtreet.

Årsaken til inspirerende dyspné på bakgrunn av en langsiktig katarralsykdom kan være å utvikle lungebetennelse av croup eller fokaltype. Pasientens tilstand forverres kraftig, det er sterk hoste med utslipp av purulent sputum, halvparten av brystet legger seg bak i pusteprosessen. Kortpustet vises ved enhver fysisk anstrengelse. En umiddelbar bryst røntgen er nødvendig for å identifisere en lesjon av lungevevvet.

KOL og obstruktiv bronkitt forårsaker også respiratorisk svikt, men de er lett til å korrigere ved hjelp av farmakologiske stoffer. Permanent inspirasjonsdyspné er tilstede i emfysem. Laryngitt og tracheitt kan forårsake en kortsiktig hindring for en konvulsiv inspirasjon med et kompenserende formål. Dette skjer vanligvis under påvirkning av kald luft eller tobakkrøyk.

I tillegg til nederlaget i lungevæv og bronkialt tre kan kortpustet forårsake hjerte- og nervesystempatologier. Blant dem er de vanligste:

 • neurose og lammelse av musklene i membranen - evnen til muskelinnsats under inspirasjon er tapt;
 • hjerteinfarkt og hjertesvikt;
 • pulmonal hypertensjon;
 • angrep av panikkanfall.

Fysiologisk inspirasjonsdyspné kan oppstå med alvorlig fysisk anstrengelse, for eksempel når du kjører for lange avstander, intensiv ski, sykling, svømming. Vanligvis går slike angrep uten hjelp.

Hvordan beseire inspirasjon og ekspiratorisk dyspné?

Hvordan oppfører seg under et utviklingsangrep? For en start bør du roe seg og trekke deg sammen. Ring deretter straks en ambulanse og sørg for frisk luft. Skadelidte skal ikke legges i vannrett stilling. Best å forlate i sittestilling. Tette krage, slips, skjerf fra nakken for å fjerne, løsne thoraxen. Du kan gi en drink varm, varm te. Det anbefales ikke å bruke inhalatorer og farmakologiske preparater før legen kommer. Dette kan forårsake uopprettelig skade på helsen. Den skadde personen.

Hvordan overvinne sykdom, hvis du opplever inspirasjons- og ekspiratorisk dyspné hele tiden, selv etter mindre fysisk anstrengelse? For å gjøre dette, må du søke om en avtale med terapeuten og gjennomgå en komplett undersøkelse, som inkluderer EKG, fluorografi, lungevolum, spirografi, computertomografi, bronkoskopi. Som et resultat av undersøkelsene vil den eksakte årsaken til brudd på pusteprosessen bli avslørt, og tilstrekkelig terapi vil bli foreskrevet.

Du kan selvstendig ta følgende tiltak:

 • umiddelbart slutte å røyke og nekte å bli i samme rom med røykere;
 • begynn å kjempe mot overvekt, fordi det er han som er den vanligste årsaken til inspirerende dyspnø i sunn ved første øyekast folk;
 • tilbringer daglig ute i friluft i minst 2 timer, helst mens du gjør mobile spill, gå, fysisk arbeidskraft;
 • stopp nervøs for småbiter og lær hvordan å håndtere effektivt med stressende situasjoner.

Ikke glem at tuberkulose i lungene kan forårsake den patologiske tilstanden. Å identifisere denne infeksjonen på et tidlig stadium hjelper konvensjonell fluorografi. Ikke forsøm denne effektive måten å forebygge. Gjør fluorografi hvert år.

Utåndingspustethet

Dyspnø er et brudd på dybden og frekvensen av respiratorisk aktivitet, som er ledsaget av en følelse av mangel på luft. En av patologiens varianter er ekspiratorisk dyspné, som oppstår når bronkiolene og plassen til små bronkier er skarpt og alvorlig innsnevret. På grunn av dette opplever en person vanskeligheter ved utånding.

Ved hvilke sykdommer forekommer utandringsdyspnø?

Denne patologiske tilstanden er ikke en uavhengig sykdom. Det følger med andre sykdommer forbundet med forstyrrelse av luftveiene.

Oftest forekommer ekspiratorisk pustløshed med bronkial astma, men ikke kontinuerlig, men bare under akutte angrep. Denne form for dyspnø oppstår også i kombinasjon med slike sykdommer:

 • begrensning eller forringelse av utvidbarheten av lungvev;
 • bronkiale svulster;
 • kronisk obstruktiv lungesykdom;
 • vanskelighetsgrad diffusjon av gasser i alveoli;
 • obstruktiv bronkitt;
 • pneumosklerose i lungene;
 • innføring av fremmedlegeme i luftveiene;
 • fibrose, emfysem.

Tegn på ekspiratorisk dyspné

Til tross for at dyspné har ganske spesifikke symptomer, kan det ikke alltid bli lagt merke til fra utsiden. For ekspiratorisk dyspné er karakteristisk:

 • aksept av den som er tvunget, unaturlig tilbøyelighet fremover;
 • I pusteprosessen deltar hjelpemuskulaturen;
 • pasienten holder hånden til brystet eller halsen;
 • blanchering av huden;
 • bølgende øyne;
 • angst, panikk, frykt for døden;
 • følelse av akutt mangel på luft.

Gitt det med ekspiratorisk dyspné, bare utånding er hemmet, det mest åpenbare tegn på det er en tydelig skillefløyte under pusten.

Behandling av ekspiratorisk dyspné

For å takle det antatte symptomet, er det nødvendig å umiddelbart bruke et inhalasjonspreparat som har bronkodilatoregenskaper. Dette vil eliminere hindringer, øke clearance i små bronkier og normalisere luftveiene. Det anbefales å velge en medisin som lindrer spasmer av glatte muskler og slapper av. Følgende medisiner oppfyller disse kravene:

 • Atrovent H;
 • salbutamol;
 • Flomax;
 • albuterol;
 • Volmax;
 • berotek;
 • terbutalin;
 • alupenta;
 • fenoterol;
 • Ventolin;
 • Brikanil;
 • Makseyr;
 • Provento;
 • Metapril og andre.

Hvert av de oppførte produktene har bivirkninger, så utvelgelsen av inhalatoren skal utføres sammen med legen.

Ekspiratorisk og inspirerende dyspné: grunner og metoder for å kjempe

Mangel på oksygen, eller kortpustethet, kan oppstå av mange grunner - med langvarig løping, intens vandring, fysisk anstrengelse. Men Hvis dyspnøen forstyrrer i ro, indikerer dette en alvorlig sykdom. Det er to typer patologi - inspirerende dyspné - dette er et problem med inspirasjon, ekspiratorisk - en utandring.

Inspirasjon og ekspiratorisk dyspné - forskjeller

For å velge en behandlingsmetode skal du bestemme en rekke dyspnøer. Hovedforskjellen er mekanismen for utbruddet av tilstanden, samt de medfølgende symptomene.

Inspiratorisk dyspné manifesterer seg:

 • pusteproblemer
 • forekomsten av fløyte under innånding av luft, som kan høres på avstand;
 • Utseende av støy ved innånding.

En slik mangel på oksygen, som dukket opp etter intensiv belastning, er ikke en avvik. Imidlertid fortjener et arbeidet åndedrag, som har oppstått uten grunn, spesiell oppmerksomhet.

Utandringsdyspnø karakteriseres av:

 • vanskeligheter med utånding;
 • behovet for å øke pusten;
 • en økning i varigheten av utånding av oksygen.

I enkelte tilfeller kan følgende observeres for en gitt avvik:

 • smertefulle symptomer i brystet;
 • økt venetrykk
 • skinn av huden;
 • blå lepper;
 • overdreven svette.

I tillegg, Det er en patologi av en blandet type, hvor vanskeligheten med åndedrettsfunksjonen føltes både i inspirasjon og ved utånding.

Dispnoe kan være midlertidig, og indikere tilstedeværelsen av en inflammatorisk prosess i lungene, så vel som permanent - med kronisk emfysem.

Forstyrrelser av innånding eller utånding oppstår ofte når en person slutter å røyke. Denne tilstanden regnes som normal, går etter noen uker.

Årsaker til inspirerende dyspné

Inspiratorisk dyspnø oppstår av følgende grunner:

 • Pneumothorax. En tilstand som er karakterisert ved akkumulering av luft eller gasser i pleurets hulrom. I tillegg til å puste opp, kan du føle sterk smerte i brystet, blanchering av huden. I dette tilfellet, ring en ambulanse umiddelbart.
 • Clogging av lungene i lungene med trombi - emboli. Vanligvis oppstår plutselig, og hennes symptomer blir verre selv med liten fysisk anstrengelse. Lungeemboli er ofte ledsaget av hoste, ømhet i brystbenet, som øker med inspirasjon og bøyer i kofferten.
 • Inntrenging av fremmedlegeme i åndedrettsorganer. I dette tilfellet kan pasienten ha både ekspiratorisk og inspirerende dyspné. Det kan også være tegn på kvelning, hoste, ubehag og smertefulle symptomer i brystet.
 • Myokardinfarkt. Ofte ledsaget av vanskeligheter med åndedrettsfunksjon. Andre manifestasjoner kan være brystsmerter, gi til venstre arm, ansiktsskjelett, ryggen på stammen, generell svakhet, svetting, blanchering av huden.
 • Hjertesvikt, stenokardi. Lungefunksjon forstyrrelse forekommer i forbindelse med poser i føttene, hyppig og uregelmessig hjerterytme, tap av styrke, hoste med blod og slimete utladning, en hyppig trang til å urinere om natten.
 • Lammelse av membranen. For denne tilstanden er alle typer dyspnø, inkludert ekspiratoriske anfall, karakteristiske. Det er ledsaget av hodepine, blå lepper, generell svakhet, følelsesløp i fingrene.
 • Tegn på inspirerende dyspné kan også oppstå ved eksponering for forskjellige toksiner i luftveiene.
 • Stress. Angststilstanden forårsaker ofte hyperventilering av lungene. I dette tilfellet kan pasienten føle seg vanskelig ved innånding, kvalme, kjeve av hender og føtter, en følelse av ringing og støy i ørene, svimmelhet, hvesenhet ved innånding.
 • Bronkial astma. Inspiratorisk dyspnø blir observert under kvælende angrep, men i noen tilfeller er dette symptom tilstede hele tiden. Andre tegn pisker ved innånding, en følelse av stivhet i brystbenet, hostreflekser. I denne sykdommen kan ikke bare inspirerende, men også ekspiratorisk dyspné forekomme.
 • Lungebetennelse. Ledsaget av feber, våt hoste, brystsmerter og inspirerende mangel på luft.
 • Kronisk hindring av lungene.
 • Sterk fysisk aktivitet, begått over grensen av deres evner.

Årsaker til ekspiratorisk mangel

Utandringsdyspné er en tilstand hvor pasienten har problemer med å puste oksygen. Årsakene kan være:

 • bronkial astma;
 • bronkitt av obstruktiv type;
 • betennelse i bronkioler;
 • neoplasmer i bronkiene;
 • kronisk obstruktiv sykdom;
 • emfysem av mild kronisk natur
 • lungefibrose;
 • fremmedlegemer fanget i luftveiene;
 • kardiovaskulære patologier;
 • forandring i blodsammensetningen i sykdommer i lever og nyrer, hormonell svikt;
 • overdreven kroppsvekt, fedme;
 • psykiske lidelser, hysteri;
 • barneperiode.

En vanlig årsak til utseendet på en blandet type patologi, der det er vanskeligheter med å inhale og utandre, er lungebetennelse, samt komplikasjoner.

Et slikt brudd på respiratorisk funksjon kan observeres med laryngotrakeitt, obstruksjon, lungeødem, hjerteinsuffis, toksiner, hjerne traumer, vaskulære patologier.

diagnostikk

Hvis det er vanskelig å inhalere eller ekspandere, spesielt hos barn, er det nødvendig å umiddelbart besøke et medisinsk anlegg. Enhver form for dyspné er et symptom på problemer i kroppen.

For å fastslå den underliggende sykdommen som forårsaket pusteforstyrrelsen, er det nødvendig med flere typer diagnostikk:

 • generell medisinsk undersøkelse. Spesialisten beregner frekvensen av respiratoriske sammentrekninger, vurderer bevegelsen av brystet, lytter til lungene med et fonendoskop;
 • en blodprøve for gass sammensetning;
 • EKG;
 • ekkokardiogram;
 • spirometri. Vil bidra til å vurdere respirasjonssystemets patentering;
 • biopsi - med mistanke om neoplasma;
 • Røntgenundersøkelse;
 • I noen tilfeller er datatomografi krevd;
 • med obstruksjon av lungene, undersøkes den vitale kapasiteten til lungeveiene.

Diagnose og behandling av ekspiratorisk og inspiratorisk utvalg av patologi håndteres av terapeuten. I tillegg kan det hende at det er nødvendig med konsultasjon med en pulmonolog og en kardiolog.

Førstehjelp

Åndedretthet, uventet oppstått hos pasienten, krever eliminering av faktorene som provoserer det:

 • I alle tilfeller med vanskeligheter ved normal pust, må pasienten sørge for at luftstrømmen til lungene. For å gjøre dette, bør rommet ventileres ved å åpne vinduene og dørene eller slå på viften. Hvis det er mulig, kan du bruke en oksygenmaske.
 • Brudd på normal innånding eller utløp, forårsaket av tretthet, krever hvile i kroppen eller stoppe på vei.
 • Hvis årsaken til patologien er noe allergen, for eksempel katthår, må det umiddelbart fjernes.
 • Vedta en sitteposisjon og eliminere stressstimulat vil bidra til å redusere spenningen og regulere hjerterytmen.
 • Forbedre pasientens velvære kan gjøres ved å befukte luften: Hele varmt vann i karet eller hengende våte håndklær rundt i rommet.
 • Ved forekomst av ikke sterke angrep av dyspné kan det hjelpe eller hjelpe sammenkobling av ben eller føtter i varmt vann og pålegg av sennepsklister på ryggen.

Men først og fremst må en person som har hatt problemer med å puste ikke bli panikk. For å gjøre dette må han roe seg, ta en sittestilling, og også drikke en No-shpa eller Papaverina pille.

behandling

Hvis en funksjonsfeil i åndedrettssystemet er forårsaket av kronisk sykdom, er det nødvendig å ringe en ambulanse og sende pasienten til et medisinsk anlegg.

Utløpstypen av forstyrrelsen er et tegn på ulike sykdommer og indikerer utilstrekkelig vevets respirasjon. For å bli kvitt den, bør man kurere den underliggende sykdommen. I noen situasjoner er det svært vanskelig eller umulig å gjøre.

Dyspné er oftest en konsekvens av bronkopulmonale patologier. I dette tilfellet er det ganske mulig å eliminere feilen.

En av måtene å bekjempe dyspnø er oksygenbehandling, utført ved hjelp av spesielle konsentrater. Varighet og behandlingsforløp bør foreskrives av en lege. Alvorlige tilfeller krever bruk av kunstig ventilasjon av lungene.

 • Hvis ekspiratorisk dyspné er intens, og ligner på et angrep av bronkial astma, skal pasienten inhaleres med astma medisinering, for eksempel Salbutamol eller Ventolin. Et sterkt legemiddel er også Berotek.
 • Hvis det i tillegg til sykdommen i ENT-organene er en lidelse i hjertefunksjonen, kan legemidlet Isoprenalin redusere tilstanden.
 • Adrenalin vil takle alvorlige angrep, men det er ikke egnet for hypertensive mennesker, eldre mennesker og pasienter med iskemi.
 • Det pågående angrepet krever øyeblikkelig legehjelp, samt bruk av narkotika fra gruppen glukokortikoider, for eksempel hydrokortison eller dexametason.
 • For å redusere tegn på en allergisk reaksjon, brukes antihistaminer og antispasmodik.

Unngå den ubehagelige tilstanden til disse anbefalingene vil hjelpe:

 • Avslag på røyking. Den negative effekten av sigaretter manifesterer seg gradvis, mens en person kan oppleve ikke bare et brudd på normal pust, men også en langvarig hoste. I tillegg har røykere en mye høyere risiko for alvorlige sykdommer enn andre.
 • For å hindre fremveksten av inspirerende dyspnø vil bidra til å kontrollere vekten din. Overflødig kroppsvekt følger også ofte ekspiratorisk dyspné, som oppstår med mindre fysisk anstrengelse, for eksempel klatring av trapper eller under en vanlig spasertur.

Angst av åndedrettsfunksjon kan føre til negative helsekonsekvenser. Jo tidligere å gjenkjenne årsaken til dyspnø, jo mer sannsynlig er det å bli eliminert.

Les Mer Om Fartøyene