Lungemboli - hva er det? Årsaker og behandling av sykdommen

Lungemboli - at dette ikke er kjent for mange. Som regel utvikler den plutselig når en eller flere blodpropper overlapper lungearterien. Trombuset brytes vekk fra karene i nedre ekstremiteter (trombose i lårbenet er spesielt farlig). Blokkering av blodstrømmen til lungene provokerer en oksygenmangel (lungekroppen kan blokkeres helt). I 30% av tilfellene er embolien dødelig.

Faren for denne sykdommen ligger i det faktum at i ca halvparten av tilfellene er okklusjonen av små arterier i lungene asymptomatisk. Tilstanden kan karakteriseres av kaldt symptomer (hoste, lav temperatur), på grunn av hvilken det ikke er mulig å diagnostisere det i tide og gi tilstrekkelig hjelp.

Symptomer på lungeemboli

De viktigste symptomene på sykdommen inkluderer følgende:

 • kortpustethet, hvesenhet, brystsmerter (som ved hjerteinfarkt). Symptomer vises ofte under søvnen, etter å ha opplevd følelsesmessig eller fysisk stress;
 • hoster blod
 • arytmi, rask puste, hypertensjon;
 • feber,
 • puste lyder og lyder i hjertet;
 • pulmonal hypertensjon;
 • ødem, betennelse i vevet i den berørte lemmen (i stedet for trombosdannelse), smerte ved berøring, misfarging, følsomhet, forhøyet temperatur på dette stedet;
 • vanskeligheter med å gå.

Årsaker til emboli

Sannsynligheten for komplikasjoner avhenger av størrelsen på blodproppen som kom inn i lungene fra fartøyets tilstand. Risikoen er høyere når arteriene allerede er delvis blokkert, med den eksisterende hjertesykdommen, skader på venene.

Risikofaktorer (de er identiske med de som oppstår ved trombose) er:

 • alderdom (spesielt perioden fra 60 til 75 år) - arterier har som regel allerede skader, forverrer situasjonen for fedme og sykdommer som diabetes og hypertensjon;
 • Inaktiv livsstil - de som ignorerer fysisk aktivitet, er mer sannsynlig å oppleve trombose på grunn av nedsatt blodgass. Risikoen for emboli øker med flyreise, lange turer på vei, immobilisering etter operasjon, stillesittende arbeid;
 • Overvekt - er full av kronisk betennelse, økt blodtrykk og overskytende fettvev øker nivået av østrogen;
 • hjerneslag, hjerteinfarkt eller trombose - med svekkede arterier, hjerteinfarkt, hypertensjon, øker risikoen for nye blodpropper. Å utvikle en embolisk kan og etter traumer, operasjoner på fartøy;
 • sykehusinnleggelse - ca 20% av lungemboli forekommer i en medisinsk institusjon (på grunn av ustabilitet, stress, trykkstiger, infeksjoner, bruk av et intravenøst ​​kateter);
 • traume, alvorlig stress - traumatiske begivenheter (mental eller fysisk) øker risikoen for trombose tidobbelt, øker blodpropper, forstyrre hormonbalansen, forårsaker hypertensjon;
 • nylig overførte smittsomme sykdommer - inflammatoriske prosesser har negativ innvirkning på blodets koagulerbarhet;
 • kroniske sykdommer - leddgikt, kreft, autoimmune sykdommer, diabetes, nyresykdom, tarmene, forverrer tilstanden til blodårer og celler i lungene, som fremkaller trombose;
 • menopause og andre hormonelle forandringer - østrogennivået øker (som et resultat av erstatning terapien eller prevensjon) øker koagulering av blod, provoserer komplikasjoner i hjerte;
 • graviditet - kroppen produserer mer blod, slik at det er nok for både mor og foster, øket press på venene (situasjonen forverres av økt vekt);
 • Røyking, narkotikamisbruk, bruk av alkohol;
 • genetiske faktorer - brudd i produksjonen av blodplater og blodpropper kan arves (men at tilstanden har fått truende karakter, må man eksponering til andre triggere er nevnt).

Tradisjonelle metoder for behandling av tromboembolisme

Ved behandling av pulmonal emboli foreskrevet antikoagulanter - warfarin, heparin, Coumadin (tabletter, injeksjoner eller dråpe), trombe fjerningsprosedyren blir utført, et sett av tiltak som forhindrer deres forekomst.

Blodfortynningsmedisiner bør tas med forsiktighet uten å forstyrre doseringen for ikke å provosere blødning (denne bivirkningen er ikke mindre en trussel mot livet enn en trombose).

Forebygging av lungeemboli

For å bli kvitt en trombose er det mulig og kirurgisk, men uten endringer i en livsstil, kommer problemet tilbake igjen. Fordelaktig for blodet og tilstanden til blodårene påvirkes av følgende tiltak:

Strømjustering

Naturlig antikoagulantia, som reduserer risikoen for blodpropper, er:

 • produkter som inneholder vitamin A og D: hasselnøtter, solsikkeolje, mandler, aprikoser, spinat, svisker, havremel, laks, walleye, nyper, viburnum, smørolje, fiskeolje, oksekjøtt, svinekjøtt og tran, eggeplommer;
 • sunne proteinprodukter: belgfrukter, hvitt kjøtt (kylling), nøtter, frø;
 • krydder: hvitløk, oregano, gurkemeie, ingefær, cayenne pepper;
 • svart sjokolade;
 • ananas, papaya;
 • honning;
 • eple cider eddik;
 • grønn te;
 • omega-3 fett;
 • primroseolje;
 • vann, urtete (fra søte drikker, alkohol og koffein må bli forlatt).

Det er ikke nødvendig å unngå matvarer med vitamin K, til tross for elementets evne til å øke blodkoagulasjonen. De naturlige produkter (ark, korsblomstrede planter, bær, avocado, olivenolje, søte poteter), er konsentrasjonen lav, men de har antioksidanter, elektrolytter, anti-inflammatoriske forbindelser.

Fysisk aktivitet

Perioder med langvarig hvile bør unngås (spesielt - timer med å sitte ved skrivebordet eller TV-en).

De beste typer øvelser for å opprettholde trykk i normen, beskytte hjertet og lungene - aerobic trening: løping, sykling, intervalltrening.

Det er viktig å opprettholde aktivitet og hos eldre, og utfører minst en enkel oppvarming, strekkøvelser.

I nærvær av forutsetninger for dannelse av trombi (eller allerede utviklende forstyrrelser i blodsirkulasjonen og blokkering av blodårer) i en sittestilling, kan man ikke holde seg lenge, hvert 30. minutt er det nødvendig å varme opp, gå.

Støt en sunn vekt

Ekstra pund er en ekstra byrde på hjertet, nedre ekstremiteter, blodårer. Fettvev er hjemmet til østrogen, et hormon som provoserer betennelse og blodpropper.

Støtte for optimal vekt bidrar ikke bare til kosthold og mosjon, men også avvisning av alkohol, en sunn søvn, eliminering av stress.

Forsiktig når du velger medisiner

Mange stoffer (fra hypertensjon, hormonell, prevensjonsmiddel) provoserer en trombose. Det er nødvendig å spørre om utnevnelse av andre stoffer eller i forbindelse med en spesialist for å lete etter alternative behandlingsmetoder.

Vær oppmerksomme på symptomene på emboli, som kan utvikle seg etter operasjonen, mens du observerer sengen hviler under rehabilitering etter traumer (spesielt påvirker underekstremiteter).

Ved dyspné, plutselig spasme i brystet, hevelse i føttene eller hendene, pustefunksjonen, bør du umiddelbart kontakte en lege.

Folkemidlene

Lungemboli er en svært alvorlig og raskt utviklende sykdom. I denne forbindelse er bruk av eneste folkemidlene for behandling ikke på noen måte tillatt. Oppskrifter folkens healere kan bare brukes til utvinning etter den allerede fullførte foreskrevet av legemiddelbehandling.

I utgangspunktet, i gjenopprettingsperioden, brukes midler til å styrke kardiovaskulærsystemet og øke kroppens immunitet.

Tromboembolisme refererer til tilstandene, hvis forekomst må reagere raskt. Undersøk tegnene som er nevnt ovenfor, om nødvendig, for å få beredskapstiltak i tide. Vær sunn!

Tromboembolisme av lungearterien

Tromboembolisme av lungearterien (PE) - okklusjon av lungearterien eller dens grener med trombotiske masser, som fører til livstruende brudd på pulmonal og systemisk hemodynamikk. Klassiske tegn på PE er smerten bak brystbenet, choking, cyanose i ansikt og nakke, sammenbrudd, takykardi. For å bekrefte diagnose av lungeemboli og differensiell diagnose med andre av lignende symptomer tilstander som bæres EKG, radiografi, ekkokardiografi, scintigrafi av pulmonal angiografi. Behandling av PE inkluderer levering av trombolytisk og infusjonsbehandling, innånding av oksygen; med ineffektivitet - tromboembollektomi fra lungearterien.

Tromboembolisme av lungearterien

Lungeemboli (PE) - en plutselig sammenbiting av grener eller stammen av lungearterien ved hjelp av en trombe (blodpropp), dannet i den høyre ventrikkel eller atrium av hjertet, veneledningen i den systemiske sirkulasjon og brakt i blodet. Som et resultat av PE stopper blodtilførselen av lungevevvet. Utviklingen av PE er ofte rask og kan føre til pasientens død.

Fra PE dør 0,1% av verdens befolkning årlig. Omtrent 90% av pasientene som døde fra PE har ikke blitt diagnostisert riktig, og den nødvendige behandlingen har ikke blitt utført. Blant dødsårsakene til befolkningen fra kardiovaskulære sykdommer er PE tredjeplass etter IHD og slag. PE kan føre til dødelig utgang i ikke-kardiologisk patologi, som oppstår etter operasjon, traumer, levering. Med rettidig optimal behandling av PE observeres en høy dødelighetsreduksjon på 2-8%.

Årsaker til utvikling av lungeemboli

De vanligste årsakene til PE er:

 • dyp venetrombose (DVT) av tibia (i 70-90% tilfeller), ofte ledsaget av tromboflebitt. Det kan være en trombose av både dype og overfladiske vener i shin
 • trombose av den nedre vena cava og dens sidestykker
 • Kardiovaskulære sykdommer som predisponerer for trombedannelse og emboli forekomst i lungearterien (koronarsykdom, sammen med den aktive fasen av revmatisk mitral stenose og tilstedeværelsen av atrial arytmi, hypertensjon, infeksiøs endokarditt, kardiomyopati og myokarditt ikke-revmatisk)
 • septisk generalisert prosess
 • onkologiske sykdommer (oftere kreft i bukspyttkjertelen, mage, lunger)
 • trombofili (økt intravaskulær trombose når hemostase reguleringssystemet er forstyrret)
 • antiphospholipid syndrom - dannelse av antistoffer mot fosfolipider av blodplater, endotelceller og nevralvev (autoimmune reaksjoner); manifesteres av en økt tendens til trombose av forskjellige lokaliseringer.

Risikofaktorene for venetrombose og PE er:

 • forlenget tilstand av ubevegelighet (sengeleie, langvarig og hyppig luft, reise, parese av lemmer), kronisk hjerte- og åndedrettssvikt, ledsaget av langsom blodstrøm og venøs kongestion.
 • motta et stort antall diuretika (massetap av vann fører til dehydrering, økt hematokrit og blodviskositet);
 • maligniteter - noen typer ondartede hematologiske tilstander, polycytemi (et høyt innhold fører til dannelse av tromber og hyperaggregation av røde blodceller og blodplater);
 • Langvarig bruk av visse medisiner (orale prevensiver, hormonbehandling) øker blodkoagulabiliteten;
 • varicose sykdom (med åreknuter i underarmene, betingelser er opprettet for stagnasjon av venøst ​​blod og dannelse av blodpropper);
 • metabolske forstyrrelser, hemostase (hyperlipidproteinemi, fedme, diabetes, trombofili);
 • kirurgiske operasjoner og intravaskulære invasive prosedyrer (for eksempel et sentralt kateter i en stor vene);
 • Arteriell hypertensjon, kongestiv hjertesvikt, slag, hjerteinfarkt;
 • ryggmargenskader, brudd på store bein;
 • kjemoterapi;
 • graviditet, fødsel, postpartum periode;
 • røyking, alderdom, etc.

Klassifisering av PE

Avhengig av lokalisering av den tromboemboliske prosessen, er følgende PE-varianter uttalt:

 • massiv (en trombose er lokalisert i hovedstammen eller hovedgrenene til lungearterien)
 • Emboli av segmentale eller lobar grener av lungearterien
 • emboli av små grener av lungearterien (oftere bilateral)

Avhengig av volumet av frakoblet arteriell blodstrøm i PE, er følgende former skilt:

 • liten (mindre enn 25% av lungebeinene påvirkes) - ledsaget av kortpustethet, høyre ventrikkel fungerer normalt
 • submassive (submaksimal - påvirkes pulmonær vaskulær volum med 30 til 50%) ved hvilken pasienten må kortpustethet, normalt arterielt trykk, svikt i høyre hjertekammer lite uttrykt
 • massiv (volum frakoplet lungeblodstrømmen mer enn 50%) - det er et tap av bevissthet, hypotensjon, tachycardia, kardiogent sjokk, pulmonal hypertensjon, akutt svikt i høyre hjertekammer
 • Dødelig (volum avkoblet blodstrøm i lungene er mer enn 75%).

PE kan oppstå i alvorlige, moderate eller milde former.

Det kliniske kurset av PE kan være:
 • akutt (fulminant), når det er øyeblikkelig og fullstendig blokkering av trombus av hovedstammen eller begge hovedgrenene til lungearterien. Utvikler akutt respiratorisk svikt, åndedrettsstans, kollaps, ventrikulær fibrillasjon. Det dødelige utfallet kommer om et par minutter, et lungeinfarkt har ikke tid til å utvikle seg.
 • akutt, hvor en raskt voksende obturasjon av hovedgrenene til lungearterien og en del av aksjen eller segmentet. Det begynner plutselig, det utvikler seg voldsomt, symptomene på åndedretts-, hjerte- og cerebral insuffisiens utvikles. Det varer i maksimalt 3 til 5 dager, komplisert ved utvikling av hjerteinfarkt.
 • subakutt (langvarig) med trombose av store og mellomstore grener i lungearterien og utvikling av flere lungeinfarkt. Flere uker fortsetter, beveger seg langsomt, ledsaget av en økning i respiratorisk og høyre ventrikulær svikt. Det kan være tilbakevendende tromboembolisme med forverring av symptomer, hvor død ofte oppstår.
 • kronisk (relapsing), ledsaget av tilbakevendende trombose av lobar, segmentale grener av lungearterien. Det manifesteres av gjentatte lungeinfarkt eller gjentatt lungeproblemer (oftere bilateralt), samt gradvis økende hypertensjon av liten sirkulasjon og utvikling av høyre ventrikulær svikt. Det utvikles ofte i den postoperative perioden, mot bakgrunnen av allerede eksisterende onkologiske sykdommer, kardiovaskulære patologier.

Symptomer på lungeemboli

Symptomatologi PE er avhengig av antall og størrelse av lungearterien thrombosed, hastighet av tromboembolisme, en hvilken som helst grad av sirkulasjonsforstyrrelser i lungevevet, den første tilstanden til pasienten. Med PE er det observert et bredt spekter av kliniske forhold: fra et nesten asymptomatisk kurs til plutselig død.

Kliniske manifestasjoner av uspesifikk lungeemboli, kan de bli observert er skarp, plutselig angrep med ingen andre åpenbare grunn for denne status (kardiovaskulær sykdom, hjerteinfarkt, lungebetennelse og andre.) På andre lunge- og hjerte-karsykdommer, den største forskjellen mellom dem. For PE i den klassiske versjonen er preget av en rekke syndromer:

1. Kardiovaskulær:

 • akutt vaskulær insuffisiens. Det er en blodtrykksfall (kollaps, sirkulasjonssjokk), takykardi. Hjertefrekvensen kan nå mer enn 100 slag. om et minutt.
 • akutt koronar insuffisiens (hos 15-25% av pasientene). Det manifesteres av plutselige alvorlige smerter bak brystbenet av forskjellig natur, som varer fra flere minutter til flere timer, atrieflimmer, ekstrasystole.
 • akutt pulmonal hjerte. Det er forårsaket av massiv eller underdanig PE; manifest takykardi, hevelse (pulsering) av livmorhalsene, en positiv puls. Ødem med et akutt pulmonalt hjerte utvikler seg ikke.
 • akutt cerebrovaskulær insuffisiens. Det er cerebrale eller fokal lidelser, cerebral hypoksi, med alvorlig form - cerebral ødem, hjerneblødninger. Det manifesteres av svimmelhet, støy i ørene, dyp besvimelse med kramper, oppkast, bradykardi eller koma. Det kan være psykomotorisk agitasjon, hemiparese, polyneuritt, meningeal symptomer.
 • Akutt respiratorisk svikt manifesterer seg ved kortpustethet (fra en følelse av mangel på luft til svært uttalt manifestasjoner). Antall puste er mer enn 30-40 per minutt, cyanose er kjent, huden er askegrå, blek.
 • moderat bronkospastisk syndrom ledsaget av tørr hvesenhet.
 • infarkt av lungene, infarkt lungebetennelse utvikler 1 - 3 dager etter PE. Det er klager på kortpustethet, hoste, brystsmerter fra siden av lesjonen, verre med pusten; hemoptysis, feber. Liten boblende våt hvesning, en friksjonsstøy av pleura blir hørt. Hos pasienter med alvorlig hjertesvikt observeres signifikante effusjoner i pleurhulen.

3. Feberhudssyndrom - subfebril, feberkroppstemperatur. Det er forbundet med betennelsesprosesser i lungene og pleura. Varigheten av feberen er fra 2 til 12 dager.

4. Abdominal syndrom er forårsaket av akutt, smertefull hevelse i leveren (i kombinasjon med intestinal parese, irritasjon av bukhinnen, hiccough). Opptrer akutt smerte i riktig hypokondrium, erctasjon, oppkast.

5. Immunologisk syndrom (pneumonitt, tilbakevendende pleuritt, urtikaropodobnaya hudutslett, eosinofili, i utseendet av blod sirkulerende immunkomplekser) forekommer ved 2-3 ukers av sykdom.

Komplikasjoner av lungeemboli

Akutt PE kan forårsake hjertesvikt og plutselig død. Når kompensasjonsmekanismer opererer, dør pasienten ikke umiddelbart, men i fravær av behandling utvikler sekundære hemodynamiske sykdommer veldig raskt. Pasientens hjerte-og karsykdommer reduserer signifikant kompensasjonsmulighetene i kardiovaskulærsystemet og forverrer prognosen.

Diagnose av lungeemboli

Diagnosen av PE er den viktigste oppgave - å lokalisere blodpropper i lungekar for å vurdere graden av skade og alvorlighetsgraden av hemodynamiske, identifiserer kilden til tromboembolisme for å forebygge tilbakefall.

Kompleksiteten i diagnosen av PE krever at slike pasienter er til stede i spesialutviklede vaskulære enheter som har størst mulighet for spesiell forskning og behandling. Alle pasienter med mistanke om PE har følgende undersøkelser:

 • nøye innsamling av anamnese, vurdering av risikofaktorer for DVT / PE og kliniske symptomer
 • generelle og biokjemiske analyser av blod, urin, studie av gassammensetningen av blod, koagulogram og studiet av D-dimer i blodplasma (metode for diagnostisering av venøs trombi)
 • EKG i dynamikk (unntatt myokardinfarkt, perikarditt, hjertesvikt)
 • Røntgen av lungene (for å utelukke pneumothorax, primær lungebetennelse, svulster, ribbeinfrakturer, pleurisy)
 • ekkokardiografi (for påvisning av økt trykk i lungearterien, overbelastning av høyre hjerte, trombi i hjertehulene)
 • scintigrafi av lungene (et brudd på perfusjon av blod gjennom lungevevet indikerer en reduksjon eller mangel på blodstrøm på grunn av PE)
 • Angiopulmonografi (for presis bestemmelse av lokalisering og størrelse av trombus)
 • UZDG vener av nedre ekstremiteter, kontrasterende flebografi (for å identifisere kilden til tromboembolisme)

Behandling av lungeemboli

Pasienter med PE er plassert i intensivavdelingen. I akutt tilstand er pasienten fullstendig i intensiv omsorg. Videre behandling av PE er rettet mot normalisering av lungesirkulasjonen, forebygging av kronisk pulmonal hypertensjon.

For å hindre gjentakelse av PE, er det nødvendig med streng strenge hvilerom. For å opprettholde oksygeninntak, blir oksygen kontinuerlig innåndet. Massiv infusjonsbehandling utføres for å redusere blodviskositeten og opprettholde blodtrykket.

I den tidlige tiden er formålet med trombolytisk terapi angitt med sikte på maksimal rask oppløsning av trombus og gjenoppretting av blodstrømmen i lungearterien. I fremtiden brukes heparinbehandling for å hindre gjentakelse av PE. Ved hendelser av infarkt-lungebetennelse, er antibakteriell terapi foreskrevet.

I tilfeller av utvikling av massiv PE og ineffektivitet av trombolyse utfører kirurgisk kirurgisk tromboembollektomi (trombusfjerning). Kateterfragmentering av tromboembolisme brukes som et alternativ til embobektomi. Med tilbakevendende PE brukes et spesielt filter i lungearterien, den nedre vena cava.

Prognose og profylakse av lungeemboli

Ved tidlig forsyning av pasienter med fullt omsorg er prognosen for livet gunstig. Ved uttrykte kardiovaskulære og respiratoriske forstyrrelser på bakgrunn av omfattende PE overgår dødeligheten 30%. Halvparten av tilbakefallene av PE er utviklet hos pasienter som ikke fikk antikoagulantia. Tidlig korrekt utført antikoagulant terapi halverer risikoen for gjentakelse av PE.

For å forhindre tromboembolisme, tidlig diagnostisering og behandling av tromboflebitt, utnevnelse av indirekte antikoagulantia til pasienter i fare.

Lungeemboli eller lungeinfarkt - en farlig blokkering av arterien

Lungemboli er en komplikasjon, som ofte skaper en alvorlig trussel mot livet. Lungfarging er en konsekvens av å blokkere lumen i lungearterien. Denne tilstanden manifesteres ved et plutselig angrepssvikt, pusten blir overfladisk og rask.

Noen ganger er det kjedelig smerte bak brystbenet og alvorlig angst. Også feber og hoste kan oppstå. Symptomer på hjerteinfarkt er ganske lik symptomene på hjerteinfarkt.

Årsaker til lungeemboli og lungeinfarkt

Lungeemboli dannes når det er en skarp overlapping av pulmonal arteriekanalen eller dens gren. Lungearterien, som er delt i venstre og høyre, sikrer levering av venøst ​​blod fra høyre hjertekammer til lungene, hvor blodet ikke tildeler de nødvendige gasser og mettet med oksygen.

Vevens væv under.

Lungeblokkering, Som regel er det en følge av dyp venetrombose, hovedsakelig av nedre ekstremiteter. For å danne en overbelastning, må trombosen skille seg fra venenees vegger og overføres til høyre side av hjertet og deretter til lungearterien. Hvis lungeemboli oppstår under dyp venetrombose, så er det snakk om venøs tromboembolisme.

Emboli i lungene står for ca 7% av dødsfall på sykehus i USA. Dødelighet fra denne sykdommen når 30%.

Økt risiko for blokkering av lungearterien forekommer hos mennesker som har en tendens til å danne blodpropper i karene, dvs. de som:

 • Lang ligger i senga: Dette er en meget viktig risikofaktor for dyp venetrombose og lungeemboli, slik at leger alltid prøver å heve pasientene så snart som mulig etter operasjonen;
 • lider av en mangel på hjertemusklene eller en blodsykdom som letter koagulasjonsprosessen;
 • er overvektige
 • Alvorlige kirurgiske operasjoner ble utført, særlig i området av underekstremiteter og bukhulen
 • er syk med ondartet kreft;
 • har en vanlig infeksjon
 • led nylig alvorlig skade, spesielt multi-organ eller et brudd av bekkenet, den nærmeste del av lårbenet eller andre lange ben i de nedre lemmene, ryggmargsskade relaterte paralyse av nedre ekstremiteter og langvarig stillstand;
 • har en økt tendens til å danne blodpropper, medfødt eller oppkjøpt
 • lider av Crohns sykdom eller ulcerøs kolitt;
 • har tilfeller av lungeemboli i slektshistorie;
 • har åreknuter i underekstremitetene (åreknuterne selv ikke er en risikofaktor, men det øker virkningen av andre risikofaktorer for trombose).

I tillegg øker risikoen hvis disse faktorene oppstår hos en person over 40 år. I tillegg er gravide kvinner og kvinner i postpartumperioden en spesiell risikogruppe. Økt koagulasjon kan også forekomme hos personer som tar narkotika, samt hormonelle metoder for prevensjon (spesielt i kombinasjon med røyking). Risikoen øker ved bruk av hormonbehandling (tabletter) eller bruk av selektive østrogenreseptormodulatorer, for eksempel tamoxifen, raloksifen.

Inntil nylig ble lungeemboli delt inn i massiv, underdanig og ikke-massiv. For en tid har en ny og forbedret klassifisering av denne sykdommen fungert. Embolisme er nå klassifisert som en høyrisikosykdom (risikoen for dødsfall er estimert til å være over 15%) og lav risiko. Innenfor lavrisikoembolien identifiseres mellomrisikoforhold når dødsrisikoen er 3-15% og lavrisiko lungemboli med en dødsannsynlighet på mindre enn 1%.

I tillegg til trombi, årsak blokkering av lungearterien kan også:

 • fostervann (f.eks. etter for tidlig blødning)
 • luft (for eksempel når et kateter settes inn i en vene eller fjernes);
 • Fettvev (for eksempel etter brudd på et langt ben);
 • tumormasser (for eksempel med nyrekreft eller magekreft);
 • fremmedlegeme (for eksempel et materiale som brukes til embolisering av blodkar).

Symptomer og diagnose av lungeemboli og infarkt i lungen

Lungeemboli er vist, vanligvis gjennom plutselige alvorlig brystsmerte (omtrent halvparten av pasientene), kortpustethet (mer enn 80% av pasientene), akselerasjon av puste (60% av pasientene). I tillegg er det noen ganger problemer med bevissthet eller svakhet (kortsiktig bevissthetstab). Noen pasienter opplever en akselerasjon av rytmen i hjertet (over 100 slag per minutt).

I mer alvorlige tilfeller, når en stor gren av arterien er tilstoppet, kan det være en dråpe i blodtrykk (hypotensjon) og jevn sjokk. Noen ganger er det hoste (ganske tørt med følelser og blodig utslipp på lungeinfarkt). I tillegg, under lungeemboli, feber, hemoptysis (7%), svetting, kan en følelse av frykt forekomme. Med slike tegn er det nødvendig å ringe en ambulanse så snart som mulig.

Noen ganger er det ganske vanskelig å diagnostisere emboli, siden symptomene nevnt ovenfor også forekommer i andre sykdommer, som lungebetennelse eller hjerteinfarkt. Symptomene kan også være milde og dette er misvisende. I mellomtiden er lungeemboli en tilstand som truer livet og krever strengt innlagt behandling. Mange mennesker som har blokkering av pulmonal arterie dør. I de tilfellene når det ikke kommer til døden, øker risikoen for tilbakevendende emboli, slike personer bør alltid være under oppsyn av en lege.

Hvis kliniske manifestasjoner indikerer lungemboli, anbefales det også å utføre ultralydsundersøkelse av venene på underekstremiteter. Hvis forekomsten av trombi i venøsystemet i nedre ekstremiteter oppdages i denne studien, er det nesten 100% bekreftet diagnosen.

Lungemboli bør alltid skilles, hovedsakelig fra:

 • lungesykdommer, dvs. astma, kronisk obstruktiv lungesykdom (eksacerbasjon), pleural pneumothorax, lungebetennelse og pleura, akutt respiratorisk sviktssyndrom;
 • sykdommer i kardiovaskulærsystemet, for eksempel hjerteinfarkt, hjertesvikt;
 • neuralgi av intercostal nerve.

Det er noen ganger svært vanskelig å diagnostisere lungeemboli. For å hjelpe leger ble Wellsa-testen opprettet. Den presenteres nedenfor. For godkjenning av hver av disse sykdommene, tildeles et visst antall poeng:

 • Tidligere kronisk betennelse i dype vener eller lungeemboli (1,5 poeng).
 • En nylig operasjon eller immobilisering (1,5 poeng).
 • Malign tumor (1 poeng).
 • Hemoptysis (1 poeng).
 • Palpitasjon er større enn 100 slag / minutt (1,5 poeng).
 • Symptomer på dyp venerbetennelse (3 poeng).
 • Sannsynligheten for andre diagnoser er lavere enn lungeemboli (3 poeng).
  • 0-1: Klinisk lungeemboli er usannsynlig;
  • 2-6: Midlertidig sannsynlighet for klinisk lungeemboli;
  • høyere eller lik 7: høy sannsynlighet for klinisk lungeemboli.

Behandling av lungeemboli

Metoden for behandling av pulmonal emboli avhenger av alvorlighetsgraden av sykdommen. I de mest alvorlige tilfeller forbundet med høy risiko for død, trombolytisk terapi eller behandling med legemidler som aktiverer oppløsning av blodpropper.

Mest brukte er alteplase eller streptokinase. Disse legemidlene administreres intravenøst ​​under den akutte fasen av sykdommen. Etter at de har blitt tilsatt, blir det vanligvis tilsatt heparin, det vil si stoffet forhindrer koagulering av blod.

Etter stabilisering av pasientens tilstand, gis en annen type medikament - acenocoumarol. Dette stoffet virker gjennom en nedgang i produksjonen av koagulasjonsfaktorer i leveren. Dette fører til en nedgang. Dette stoffet blir da brukt hele tiden, noen ganger til livets slutt.

I mindre alvorlige tilfeller av emboli er det første trinnet tilstrekkelig behandling med heparin, uten trombolytiske legemidler, hvis bruk er forbundet med risiko for alvorlige komplikasjoner (intrakraniell blødning i 3%).

I tillegg er behandling av pulmonal emboli invasive teknikker noen ganger brukt: embolektomi eller å installere et filter i bunnen av hoved venen. Embollektomi består i fysisk fjerning av blodpropper fra lungearteriene. Denne fremgangsmåten gjelder bare i tilfeller når det lungeemboli er meget vanskelig, og det er kontraindikasjoner til klassiske terapi, for eksempel blødning fra indre organer eller overføres i det siste intrakranial blødning.

Embollektomi utføres også i tilfelle når trombolytisk terapi var ineffektiv. For å kunne utføre en embollektomi er det nødvendig med bruk av kunstige sirkulasjonssystemer. Men siden denne prosedyren er tung for kroppen, løses den i ekstreme tilfeller.

Filteret settes inn i hovedbenet for å blokkere passasjen av embolisk materiale fra underekstremiteter til hjerte og lunger. Bruk hos pasienter med bekreftet dyp venetrombose i underekstremitetene, hvor det er umulig å bruke trombolyse, fordi det ikke er kritiske kontraindikasjoner eller trombolytisk terapi er ineffektiv.

Komplikasjon av lungeemboli - lungeinfarkt

Når det kommer til tilstopping av lungearterien, kan det oppstå et lungeinfarkt. Denne komplikasjonen gjelder 10-15% av pasientene med lungeemboli. Lungeinfarkt oppstår når de små kardiopulmonale karene (mindre enn 3 mm i diameter) overlapper og hvis det er medfølgende tilleggsfaktorer (som nedenfor). Lungeinfarkt er et fokus på nekrose i lungevevvet, som oppstår ved utilstrekkelig tilførsel av oksygen til et gitt "område" - som ligner på hjerteinfarkt.

Dette er en sjelden komplikasjon av lungeemboli, fordi lungene er vaskulariserte gjennom to systemer - liten sirkulasjon og grener av bronkialarterien. Når et av oksygenavgivelsessystemene mislykkes, kompenserer det andre, i det minste delvis, for reduksjonen i oksygenlevering. I praksis lunge infarkt oppstår vanligvis hos eldre mennesker som lider i tillegg, venstre ventrikkel svikt, samt de som lungene er allerede lider av noen sykdom: kreft, atelektase, pneumothorax, betennelse.

Hvis lungeemboli er komplisert av en lungeinfarkt, opptrer symptomene på sistnevnte innen få timer. Dette er en alvorlig smerte i brystet (spesielt under inspirasjon) og hoste, ofte med blødning. Noen ganger er feber festet. Nekrosisonen er som regel lokalisert på lungens periferi, hovedsakelig i nedre venstre eller høyre lap. Mer enn halvparten av tilfellene har mer enn en.

Behandling av hjerteinfarkt består primært i eliminering av lungeemboli. Det er nødvendig å levere oksygen og forhindre infeksjon av døde vev.

Det er verdt å huske andre mulige årsaker til lungeinfarkt, for eksempel:

 • seglcelleanemi;
 • inflammatoriske sykdommer i blodkar;
 • infeksjon i blodkarene;
 • trengsel forårsaket av kreftceller som kunne komme inn i karene.

Symptomer på et lungeinfarkt kan lignes på et hjerteinfarkt. I alle fall bør de ikke undervurderes.

Lungeemboli

Lungeemboli

Lungemboli (synonym: lungeemboli) er en tilstand hvor lumen av lungearterien lukkes med blodpropp (trombose). Som en konsekvens opphører blodtilførselen til lungevevvet som krysser den trombose arterien. I fremtiden er det vanligvis en utvikling av et hjerteinfarkt av dette området av lunge og infarkt-lungebetennelse.

årsaker til

Kilden til trombus med lungeemboli (PE) er i de fleste tilfeller bekken i bekkenet og underekstremiteter. Mindre vanlig kan en trombose dannes i hjerteets høyre atrium eller på ventiler til ventiler, i lever- eller nerveårene, og også i systemet med den overlegne vena cava.

Når du går gjennom karet, brenner en trombos inn i fragmenter. Dette ledsages av samtidig lukning av flere arterier i lungen.

Den høyeste risikoen for venøs trombose og PE er observert hos pasienter med høy blodkoagulasjon.

Predisponerende Pate faktorene er massiv kirurgi eller traume, forlenget tilstand av ubevegelighet (langvarig sengeleie etter kirurgi, seng pasienter), røyking, variakøse, høy alder, fedme, kjemoterapi (anti-kreftterapi), bruk av store mengder av et diuretikum (diuretika), så vel som tilstedeværelsen av et permanent venetisk kateter.

Symptomer på lungeemboli

Symptomer på lungeemboli omfatter skarp svakhet, kortpustethet, svimmelhet, synkope, takykardi, blekhet på huden, en kraftig reduksjon i blodtrykket, hemoptysis, feber, cyanose (cyanose) på den øvre halvdelen kroppen og hevelse i ansiktet og pulse hals årer, smerter i brystet, som vanligvis er dårligere når et dypt åndedrag og hoste, samt hoste (innledningsvis tørr, i det følgende blir utvalg snaut stripete sputum med blod).

diagnostikk

Et koagulogram utføres, mengden D-dimerer i blodet (fibrin nedbrytningsprodukt) bestemmes. Også utført elektrokardiografi (EKG), en gjennomgang av bryst radiografer, ekkokardiografi. I PE omfatter diagnostiske tiltak også angiopulmonografi, spiralberegnet tomografi av lungene, ventilasjons-perfusjonsscintigrafi.

I tillegg er ultralydundersøkelse av de dype venene i underdelene, som lar deg oppdage trombiets kilde.

Typer av sykdom

Det er vanlig å skille mellom følgende typer lungeemboli:

 • massiv (emboli i lungestammen og / og hovedlungearteriene);
 • Submassiv (emboli av mange segmentale eller multiple lobar arterier);
 • ikke-massiv (emboli av små lungearterier).

Pasientens handlinger

Hvis tegn på PE oppstår, bør du søke medisinsk hjelp så snart som mulig.

Behandling av lungeemboli

Terapeutiske tiltak i PE-hjelp avhenger av volumet av lungevaskulære lesjoner og tilstanden til hemodynamikk (hjertebank, blodtrykk, etc.).

Oksygenbehandling, trombolytisk terapi, antikoagulantia brukes.

Indikasjonene er embobektomi (kirurgisk fjerning av trombus fra lungearterien).

Ved infarkt-lungebetennelse påføres antibakterielle preparater.

I det gjentatte løpet av denne sykdommen utføres en cava filter (en spesiell enhet som forhindrer innføring av blodpropp i lungearterien).

komplikasjoner

En massiv død er typisk for massiv PE. Også komplikasjoner av PE inkluderer lungeinfarkt, infarkt-lungebetennelse, pleurisy, respirasjonsfeil, gjentatt tromboembolisme (tilbakefall).

Forebygging av lungeemboli

Skille mellom primær og sekundær forebygging av PE. Primær forebygging er et sett med tiltak for å hindre PE i mennesker som har stor risiko for å utvikle denne tilstanden. Sekundær forebygging av PE utføres hos personer som har gjennomgått denne tilstanden, og er rettet mot å forhindre forekomsten av gjentatte episoder.

Primær profylakse av lungeemboli er indisert for alle stillesittende pasienter. Primær forebygging av lungeemboli inkluderer tidlig aktivering av pasienter (dvs. avvisning av langvarig sengeleie), elastiske bandasjer nedre ekstremiteter, svikt i avhengighet (alkohol, tobakk), gymnastikk, bruk av antikoagulanter, installasjon cava filter (folk med tilstedeværelse av blodpropper i karene i de nedre ekstremiteter), kirurgisk fjerning av den fylte nedre lem vene trombe parti.

Sekundær forebygging av lungeemboli innebærer bruk av direkte og indirekte antikoagulantia, samt implantasjon av et cava filter.

Embolisme i lungearterien er en alvorlig sykdom med høy dødelighet

Lungeemboli refererer til en liten sirkel av blodsirkulasjonen sykdom (slik som pulmonal hypertensjon og pulmonal hjerte). Det er en patologisk tilstand som oppstår som et resultat av en plutselig okklusjon av karet eller arterien som er i lungene. Embolus, ble den direkte årsaken til denne blokkeringen kan være fra nesten alle vev: oftest er det en blodpropp (eller trombose) eller luftboble som reiser med blodstrømmen gjennom blodkarene og vil fortsette sin bevegelse inntil et lignende tilfelle. En embolus kan også være en partikkel av fettvev, benmarg eller en svulst.

I tillegg kan embolus være en fostervann eller fostervann. Dessuten kan lungeemboli oppstå når gjennomtrengning inn i en arterie eller en stor beholder av lette fremmedlegemer (dette er talkum, som brukes av narkomane, et gjennomtrengende skuddsår), multiplisert parasitter og mikrober. Det oppstår spesielt ofte i venene til stor bekken og nedre ekstremiteter.

Hva er funksjonene i dette fenomenet og hvilke funksjoner har sykdommen?

Patofysiologi av lungeemboli

Utbruddet av sykdommen er preget av prosesser av nekrose av vev, som som følge av blokkering ble fratatt tilstrekkelig blod. Store fartøy og arterier kan imidlertid levere riktig mengde oksygenberiget blod til vev hvis embolus ikke var for stor eller personen ikke lider av lungesykdom. I dette tilfellet er det mangel på vedlikehold av lungens vev med blod, noe som fører til at nekrose finner sted.

Størrelsen på embolet som tråler fartøyet påvirker også pasientens videre tilstand: hvis størrelsen er liten, oppløses den raskt og har ikke tid til å forårsake betydelig helseforstyrrelse; hvis dimensjonene av embolet var signifikant, vil prosessen med resorbsjon bremse ned og den gradvise død av lungevevvet begynner. I de vanskeligste tilfellene, mulig død av en person.

Hvis vellykket resultat arterien emboli i lungene i en betydelig andel av pasienter med tilbakefall av sykdommen, og de som ikke får den nødvendige behandlingen ved første tegn til sykdomstilstanden, er det større sjanse for å dø hvis gjentatte manifestasjoner av emboli. Det anses nødvendigvis for bruk av narkotika som reduserer koagulasjonsgraden og dermed risikoen for embolusdannelse. Det generelle navnet på slike legemidler er koagulanter.

Egenheten ved den vurderte sykdommen bør betraktes som en signifikant uskarphet av symptomene og det samlede kliniske bildet, noe som kompliserer diagnosen. Høy dødelighet for lungeemboli og alvorlighetsgraden av kurset skyldes hyppig mangel på diagnosen; i mange tilfeller er diagnosen bare formodig.

Det er flere vanligste former for denne patologiske tilstanden.

Flere detaljer om særegenheter av slike lidelser som lungeemboli vil bli fortalt deg ved følgende video:

form

Forløpet av sykdommen er preget av alvorlighetsgraden av den patologiske prosessen og graden av skade i blodårene og blodårene i den store blodsirkulasjonen. Disse indikatorene bør anses som den mest avslørende for å bestemme graden av forstyrrelse av blodstrømmen i lungene.

Sværheten i det kliniske bildet og omfanget av lesjonen tillater oss å skille flere former for lungemboli.

Lyn raskt

Dette skjemaet, som det fremgår av navnet, utvikler seg umiddelbart og skyldes den overveldende utviklingen av lungearteri-involvering. Graden av skade er ca 85-100%.

Utad, manifesterer dette skjemaet i form av tap av bevissthet, anfall, puste stopper og utvikler en diffus lesjon i overkroppen, som uttrykkes i "støpejern" -farge på huden. Ofte slutter den lynrask form av lungeemboli med et dødelig utfall på grunn av sin hurtige progresjon.

vekt

I alvorlige tilfeller er lungearteriesykdommen rundt 45-60%, alle kliniske symptomer er så utprøvde som mulig og kan diagnostisere sykdommen så raskt som mulig. Manifestasjonen av dette skjemaet bør inneholde følgende:

 • den uttrykte dyspnøen er forårsaket av rask utvikling av takykardi, spesifisiteten til en dyspnø er vist i aspirasjon av pasienten for å holde den horisontale posisjonen;
 • cyanose i den øvre delen av kofferten når ikke den utprøvde støpejernsfargen, hudfargen er mer ashy med en gråton;
 • sirkulasjonssykdom i høyre ventrikel manifesteres av utseendet av sinus takykardi, kanten av hjertet øker til høyre, hjerte tremor øker betydelig, og den epigastriske regionen viser en pulsasjon;
 • De første minuttene etter nederlaget av lungearterien fortsetter refleksivt arteriell hypotensjon, men utvikler deretter en vedvarende sammenbrudd, som oppstår som et resultat av en reduksjon i hjerteutgangen.

Henhold til alvorlighetsgraden av alle disse manifestasjoner kan bedømme alvorlighetsgraden av former for lungeemboli, noe som gjør det mulig å foreta en foreløpig prognose for pasienten. De mer alvorlige symptomer og varighet av symptomer, kan den mindre positive utsiktene gi legen: lang kollaps, alvorlig mangel på hjertefrekvensen og alvorlighetsgraden av puste - hyppige tegn på den raske utviklingen av sykdommen, pasienter ofte dør på samme tid i løpet av 24 timer.

massive

For massive lungeemboli former er karakteristisk for symptomer på angina pectoris type som er ledsaget av smerte i den øvre tredjedel av brystet kan begynne hoste, uttrykt brystkompresjon føler. Pasienten kan være utsatt for svimmelhet og frykt for døden.

Tilstedeværelsen av smertsyndrom med denne sykdomsformen er av komplisert karakter: et lungeinfarkt oppstår, størrelsen på leveren sveller og øker betydelig.

submassive

Den underdanige form av sykdommen er preget av tilstedeværelsen av symptomer som oppstår med lungemboli av moderat alvorlighetsgrad. Det er overbelastning av blodkar og arterier på høyre side av hjertet, muligens utseendet av alvorlig ømhet i brystet. Graden av dødelighet med en underdanig form er liten og er i størrelsesorden 5-8%, men hyppige gjentakelser

Lett form

Ofte forekommer den milde formen av sykdommen i tapet av fargene av grenene til lungearterien, dets manifestasjon er mindre uttalt og bærer en betydelig lavere fare for pasienten. Diagnose av dette skjemaet er svært vanskelig - dette forenkles av uskarpe og ikke-spesifikke manifestasjoner av emboli, og en enkel form er etablert i 15% av tilfellene av denne sykdommen.

For en mild form er relapses hyppige, som allerede har mer alvorlige former, og i mangel av nødvendig behandling, kan ha en ekstremt negativ prognose. Deretter skal vi snakke om årsakene til lungeemboli.

årsaker til

Lungemboli forekommer med blokkering av store kar og lungens arterier, mens embolusens natur, som blir den direkte årsaken til sykdommen, kan variere betydelig. Vurder den vanligste:

 • Den hyppigste forekomsten av obstruksjon av fartøyet eller arterien er blodpropp. Dannelsen av blodpropp kan oppstå på grunn av for høyt blodpropp, med langsom flyt eller mangel på flythastighet generelt. En blodpropp kan forekomme i årene av hender eller føtter som har vært uten bevegelse i lang tid eller ikke har flyttet seg aktivt nok. Dette er mulig når en person i lang tid er uten bevegelse når han reiser i et fly eller transport, og bare når han er i en posisjon.
 • Når embolet er dannet av fett, er tilstedeværelsen av en knust bein obligatorisk når partiklene av fett fra benmarget i beinet er isolert.
 • Formasjon av embolus fra fostervannet oppstår under fødsel, men denne typen er sjelden, og okklusjon skjer som regel bare små kar og kapillærer.

Men når et betydelig antall fartøy påvirkes av denne typen embolus, kan det provosere utviklingen av et akutt respiratorisk nødsyndrom. Det er også en rekke faktorer som kan betraktes som provoserende denne sykdommen, eller risikofaktorer for lungeemboli. Vurder dem også.

Flere detaljer om årsakene til emboli (tromboembolisme) av lungearterien vil bli fortalt av en kjent TV-presentatør i sin video:

Risikofaktorer

Årsaken til utviklingen av lungemboli kan ikke alltid være klar, men årsakene som kan utløse utviklingen av sykdommen, er:

 • Tilstedeværelsen av ulike kardiovaskulære sykdommer som kan utløse fremveksten av embolus i årer og kar:
 • langvarig immobilitet eller mangel på aktiv aktivitet i lang tid. Og her er det mulig å bære ikke bare lang tvungen bevaring av en kroppsposisjon, men også spesifisitet i arbeidet til noen mennesker er førere truckers, folk som jobber på datamaskinen;
  1. Reumatisme med tilstedeværelse av tegn på atrieflimmer;
  2. hjertesvikt;
  3. atrieflimmer;
  4. kardiomyopati;
  5. ikke-reumatisk myokarditt, som har et alvorlig kurs;
  6. hypertensiv sykdom;
 • arvelighet;
 • Overvekt og fedme;
 • ondartet neoplasma;
 • skader og brannskader;
 • alderdom;
 • første gang etter fødsel og graviditet;
 • tromboflebitt;
 • langvarig bruk av et venøst ​​kateter
 • diabetes mellitus;
 • slag;
 • hjerteinfarkt;
 • økt blodkoagulasjon - dette kan lettes ved å ta visse medisiner, for eksempel orale hormonelle prevensjonsmidler;
 • sykdommer i ryggmargen.

Ofte årsaken til denne patologiske tilstanden er forandringen i kroppens stilling etter en lang periode med immobilitet, løfte vekter, spenning, samt en skarp og langvarig hoste.

For å påskynde starten av behandlingen og forenkle diagnosen, bør man vite om de viktigste manifestasjonene av sykdommen.

Tromboembolisme av lungearterien (skjema)

symptomer

Symptomatologien til sykdommen er ofte ikke klart uttrykt, men den hyppigste første manifestasjonen av lungeemboli er utseendet på dyspné. Samtidig blir pasientens pust overfladisk, og når du prøver å ta et dypt pust, føles det en sterk smerte i brystet. En person kan bli rastløs - en tilstand som kalles panikkanfall fra en lege. Smerte ved innånding kalles pleural smerte, som oppstår i brystet.

Det kliniske bildet suppleres også av følgende eksterne tegn på lungeemboli:

 • alvorlig svimmelhet;
 • besvimelse;
 • ømhet i brystet, spesielt ved innånding;
 • kramper;
 • grunne puste.

Svimmelhet og svimmelhet oppstår som følge av nedsatt blodtilførsel, og det kan også forekomme endring i hjertefrekvensen: deres hastighet og rytme. Cyanose, hvor huden endrer fargen og får en uttalt blueness, kan bli et tegn på en forestående åndedrettsstans og død.

I motsetning til lungeinfarkt, der symptomer som lungeemboli kan oppstå innen få timer eller til og med dager, reduseres de gradvis. Med emboli i lungearterien, utvikler symptomene raskt og i fravær av behandling kommer pasientens død raskt.

Vær oppmerksom på at tilgang til en lege er vist i tilfelle av alvorlig smerte når du puster eller hoster, angrep av urimelig frykt og asymptomatisk åndenød. Og å ringe en ambulanse blir nødvendig i følgende tilfeller:

 • akutt smerte, som er lokalisert i brystet og følger med inspirasjonen;
 • med en økning i kroppstemperatur og utseendet av blod i sputumet;
 • plutselig kramper, besvimelse;
 • endre fargen på huden på overkroppen - huden blir en blåaktig eller ash nyanse.

Etter at diagnosen er gjort, bør adekvat behandling umiddelbart begynne, noe som vil stoppe den patologiske prosessen.

diagnostikk

En foreløpig diagnose av lungeemboli er mulig av legen når man beskriver hovedsymptomene, men det bør utføres flere tilleggsstudier for å klargjøre diagnosen.

 • Med røntgenstudien er det mulig å oppdage synlige endringer i tilstanden til blodårene i lungene, som går foran embolien. Imidlertid vil en røntgen ikke være nok til å gjøre en diagnose.
 • EKG (eller EKG), kan blodårer også legge merke til avvik i sin tilstand, men EKG målinger er ikke alltid entydig og ofte ustabile, fordi dataene i forskningsmetode for å hjelpe bare anta tilstedeværelsen av en lungeemboli.
 • Med perfusjon lungescintigrafi injiseres et lite volum radionuklidesubstans i blodårene i blodårene og kommer inn i lungen. Denne metoden lar deg vurdere tilstanden til lunge store kar og blodårer og blodtilførsel til lungen. I fravær av den normale blodtilførselen til dette området av lungen i bildet er mørkt - det ikke radionuklid-partikler, men tilstedeværelsen av patologi kan bli tolket som tilstedeværelsen av andre lungesykdommer.
 • Evaluering av lungeventilasjon gjør det også mulig å vurdere lungeskader og tilstedeværelsen av en patologisk prosess i dem.
 • Den mest nøyaktige metoden for diagnose i dag er lungearteriografi, men denne metoden er ekstremt kompleks og medfører en viss helsefare.
 • Kombinasjonen av disse diagnostiske metodene lar deg avgjøre om det er lungemboli eller en predisponering for det. Så, du vet allerede hvilke symptomer embolien i pulmonal arterien har symptomer, la oss snakke om behandling av sykdommen.

behandling

Ved bestemmelse av behandlingsmetoden, som vil bli anvendt i hvert enkelt tilfelle, tar doktoren hensyn til både alvorlighetsgraden av sykdommen og tilstedeværelsen og manifestasjonen av symptomer.

Terapeutiske, medisinske og folkemessige metoder for behandling av lungeemboli kan brukes, og hver av dem har sine egne særegenheter.

Terapeutisk måte

 • Som terapeutisk behandlingsmetode brukes oksygenmetning oftest for å gjenopprette respirasjonsfunksjonen. For dette kan et kateter plassert i nesen brukes, så vel som en oksygenmaske.
 • Sengestøtte og fravær av belastning er obligatoriske betingelser for terapeutisk behandling.
 • Hvis det er en akutt, massiv eller lynrask form for sykdommen, må tiltakene brukes så raskt som mulig og gi tydelig lettelse til pasienten.

narkotika

Bruk av medisiner lar deg raskt gjenopprette pasientens tilstand og forhindre dødelig utfall av sykdommen.

Urgent tiltak i akutt og lynrask form for lungemboli inkluderer:

 • sengen hviler;
 • Innføringen av minst 10.000 enheter i heparin-enen en gang;
 • gi oksygen med en maske eller ved å sette et kateter inn i nesen;
 • dopamin, antibiotika og rheopolyglucin brukes.

Vedtaket av akutte tiltak er nødvendig for å gjenopprette blodsirkulasjonen i lungens vev, forhindre sepsis i dem og forhindre utvikling av pulmonal hypertensjon. For å øke absorpsjonen av embolus og forebygge tilbakefall av sykdommen, brukes trombolytisk terapi, som inkluderer bruk av følgende medisiner:

 • urokinase;
 • streptokinase;
 • plasminogenaktivator;
 • fraxiparine;
 • heparin.

Bredt brukte antikoagulantiske legemidler. Hvis mer enn 1/2 del av lungen er skadet, er legen tildelt en kirurgisk prosedyre.

Operativ inngripen

Denne type behandling blir nødvendig å gjenopprette blodstrømmen i lungene, og det utføres ved å innføre et spesielt utstyr i den angrepne arterie eller fartøy som gjør det mulig å fjerne og gjenvinne derfra embolus normal blodsirkulasjon. Denne prosedyren er ikke lett, fordi den er vist i spesielt alvorlige tilfeller av nederlag.

En operasjon utføres for å fjerne embolus for store kar og lungens arterier.

Mennesker betyr

Denne sykdommen betraktes som svært alvorlig og raskt flyter, fordi bruken av folkemetoder kun kan lindre noen symptomer og lette pasientens tilstand. Metoder for tradisjonell medisin kan anbefales til gjenopprettende terapi etter medisinsk behandling.

Slike metoder inkluderer bruk av stoffer som øker immuniteten og motstanden til kroppen mot infeksjoner, og bidrar også til å forhindre hjertesykdommer, og forårsaker ofte lungeemboli.

Hele behandlingsprosessen skal utføres på et sykehus, hjemmebehandling av sykdommen er uakseptabelt. Om hva du skal gjøre hvis det overtar sementembolismen i lungearterien, les videre.

Spesielt tilfelle

Sementemboli av lungearterien refererer til de sjeldne typer lungemboli - polymetylmetakrylat, som brukes til perkutan verteroplasti. Denne sjeldne typen emboli har spesifikke manifestasjoner og er forårsaket av inngrep av små partikler av sement i lungearteriene med blodstrøm.

Behandling bør foreskrives avhengig av pasientens symptomatologi og tilstand, men alle behandlingstiltak er rettet mot å gjenopprette normal blodsirkulasjon i lungene.

Forebygging av sykdom

For å forebygge sykdommens tilbakevending, brukes heparin, noe som forhindrer dannelsen av ny emboli og tidlig oppløsning av allerede eksisterende blodpropper. Indirekte antikoagulantia brukes også mye.

De viktigste forebyggende tiltakene vurderes i følgende tilfeller:

 • i nærvær av overdreven kroppsvekt;
 • alder over 4 år;
 • med eksisterende i tidligere sykdommer i vener og kar i lungene;
 • med hjerteinfarkt eller hjerneslag.

For tidlig deteksjon av lungeemboli bør utføres ultrasonografi av de nedre ekstremiteter, utøve tett bandasjering av beinet årer, så vel som en regulær administrering av subkutan heparin. Bruk av spesielle smør og golf, som bidrar til å redusere byrden på benene på bena og dermed forhindre muligheten for blodpropper i dem, bør også betraktes som et effektivt forebyggende tiltak.

komplikasjoner

Den farligste komplikasjonen etter den første forekomsten av emboli regnes som muligheten for tilbakefall. Bruk av forebyggende tiltak gjør det mulig å identifisere sykdommen i tide og starte behandlingen.

Ofte etter behandling av pulmonal emboli, utvikler pulmonal hypertensjon.

outlook

Prognosen for pulmonal arteries emboli avhenger direkte av alvorlighetsgraden av manifestasjoner, samt den generelle tilstanden til pasienten.

 • Når hovedstammen til lungearterien er skadet, oppstår død i 2-3 timer.
 • Dødelighet ved tidlig påvisning av sykdommen er ca 10%, i mangel av samme behandling umiddelbart etter sykdomsutbruddet, er overlevelsen lav nok - dødeligheten er 30%.

På prognosene for sykdommen av lungeemboli, samt om forebyggende tiltak i hennes vilje, fortell følgende video:

Les Mer Om Fartøyene