Embolisering av livmorarterier med livmodermomenter og tung blødning

Fra denne artikkelen vil du finne ut hvem som blir foreskrevet livmorarterie embolisering, hva er prosedyren, hvordan er det utført. Forberedelse for kirurgi, postoperativ periode, mulige komplikasjoner og videre liv. Kontra.

Uterin arterie embolisering (EMA) - en minimal invasiv kirurgisk prosedyre som benyttes for uterine fibroider (benign tumor) og tunge uterin blødning.

I denne prosedyren injiseres et spesielt legemiddel gjennom kateteret inn i arteriene, som leverer blod til myntens noder, for å blokkere dem. Dermed stopper svulsten blodtilførselen og reduseres i fremtiden. Den samme prosedyren gjør at du kan stoppe kraftig blødning.

En operasjon er foreskrevet av en gynekolog, utført av en endovaskulær kirurg.

Indikasjoner og kontraindikasjoner for ledning

Embolisering av livmorarterier brukes i uterine myoma som et alternativ til fjerning av fibroider (svulster).

Prosedyren kan også brukes som et preparat for fjerning av fibroider for å forhindre mulige kirurgiske komplikasjoner forbundet med blødning.

Den største fordelen med EMA er evnen til å redde livmoren. Ulempen i forhold til hysterektomi (fjerning av organet) - risikoen for tilbakefall forblir.

Forbereder for en operasjon

Før du går til prosedyren, bør du fullføre behandlingsforløpet med hormonelle medisiner, inkludert de som legen foreskrev for å kjempe med fibroider. Å ta hormonelle medisiner reduserer effektiviteten av operasjonen.

Når det gjelder de andre stoffene (inkludert for behandling av hjerte-og karsykdommer), fortell oss om deres opptak til legen. Mange av dem må bli kansellert 3-10 dager før operasjonen.

Analyser, resultatene av disse må bæres på hender:

På operasjonsdagen er det bedre å ikke spise frokost. Drikkevann kan være opptil 1-2 timer før operasjonen.

Kjernen i prosedyren og dens gjennomføring

Pasienten er innlagt på sykehus dagen før emboliseringen.

En halv time før intervensjonen kan gjøre en beroligende injeksjon, hvis en kvinne er psykologisk vanskelig å tolerere medisinske prosedyrer.

Operasjonen utføres under lokalbedøvelse.

 1. Legen går inn i et femoralt arteriekateter med en diameter på 1,5 mm gjennom en punktering eller et lite snitt.
 2. Et kontrastmiddel innføres i kateteret, som lar deg overvåke operasjonen ved hjelp av en røntgenstråle.
 3. Gjennom et kateter inn i arteriene som leverer blod til knutepunktene, injiserer de et spesielt stoff for blokkering. Dermed stopper svulsten blodtilførselen og reduseres i fremtiden.

Hele prosessen tar fra 20 til 90 minutter, avhengig av de enkelte egenskapene til sirkulasjonssystemet til en kvinne.

Prosessen med uterin arterie embolisering

Postoperativ periode, mulige komplikasjoner

På et sykehus vil du være 2-3 dager etter embolisering av livmor myom.

Umiddelbart etter operasjonen vil det bli påført et trykkbinding på låret for å forhindre omfattende hematom og blødning på stedet for arteriepunkmenten. Ta det ut om 3 timer.

For å forebygge komplikasjoner (primært relatert til punktering av lårarterien) i 12 timer etter operasjonen, sengeleie, og ikke bøy benet i hofteleddet.

Bivirkningene av kirurgi som oppstår i normal og bekymret for flertallet av pasientene:

 • trekker smerter i underlivet;
 • økt kroppstemperatur;
 • unvoiced spotting fra skjeden;
 • forstyrrelser av urinering;
 • kvalme, oppkast.

De foregår vanligvis innen 1-4 dager. For å eliminere smerte, foreskrives pasienten, hvis ønskelig, smertestillende midler. Alle andre bivirkninger kan også elimineres ved symptomatisk medisinering.

Farlige komplikasjoner forekommer i ikke mer enn 1% av tilfellene. Disse er smittsomme sykdommer i livmorhalsen, livmorbrekning (utilstrekkelig livmor sirkulasjon), blødning fra lårarterien, trombose i lårbenet.

Videre liv

En kvinne kan komme tilbake til jobb og hennes vanlige liv bare en uke etter operasjonen.

I løpet av 7 dager etter embolisering av livmorfibre, anbefales fysisk aktivitet og vektløfting (mer enn 3 kg). Også på dette tidspunktet kan du ikke delta på massasjer, svømmebasseng, badstue, ta et bad, bade i vannet, solbat, inkludert i solariumet.

For videre levetid (etter 7-10 dager) pålegger EMA ingen restriksjoner. Du kan trene, jobbe med den gamle jobben, ha sexliv og til og med i fremtiden ha en baby i fravær av andre kontraindikasjoner i svangerskap og fødsel.

Effekter på menstruasjonssyklusen

Det bemerkes at i de fleste kvinner som gjennomgikk kirurgi, ble blodig utslipp under kritiske dager mindre rikelig.

I 3% av drift på 3-6 måneder etter prosedyren, menstruasjon uregelmessig, mindre ofte - fraværende.

I enkelte tilfeller kommer pasienter eldre enn 40 år etter prosedyren til overgangsalder. Imidlertid er forholdet mellom utbruddet av overgangsalderen og livmor-embolisering ikke studert.

Mulighet for forplantning

I medisin er det mange tilfeller når en kvinne som gjennomgikk EMA trygt nurtured og fødte sunne barn.

Det er også bevis på at kvinner som tidligere hadde utført en EMA, hadde alvorlige komplikasjoner av graviditet: moderkreft, prematur placentaseparasjon, tidlig fødsel, intrauterin føtal død.

Imidlertid er det ikke etablert en direkte sammenheng mellom disse sakene og det faktum at kvinnen hadde en EMA.

Effekten av livmoderpuls embolisering på videre graviditet og fødsel blir fortsatt studert.

Fordeler og ulemper ved EMA i sammenligning med fjerning av uterus

I forhold til fjerning av livmor har EMA også slike fordeler:

 • Det er ingen risiko for komplikasjoner som peritonitt, sømdelinger;
 • mindre lang gjenopprettingsperiode (uke sammenlignet med 3 måneder etter hysterektomi);
 • Muligheten, hvis ønskelig, å lede seksuelt liv innen en uke etter operasjonen;
 • bevaring av kroppen, og dermed muligheten for fremvekst i fremtiden.

Den største ulempen er mindre effektivitet. Etter fjerning av uterus er risikoen for gjentakelse null. Men etter EMA er det i 7,5% av pasientene en gjentatt svulst i løpet av det første året, og ved 15-20% - i løpet av det videre livet.

Prognose, risiko for tilbakefall

Med hensyn til komplikasjoner er prognosen etter operasjonen gunstig. Farlige konsekvenser oppstår i mindre enn 1% av tilfellene.

Operasjonen pålegger heller ikke negativt avtrykk på kvinnens fremtidige liv, så det kan kalles trygt.

Gjør det uten bruk av generell anestesi og uten snitt (bruk bare punktering av femorale arterien). Disse er også ugjennomtrengelige plusser.

Operasjonen gir gode resultater. Avhengig av størrelsen på myomens noder, reduseres de enten med mer enn 50%, eller forsvinner.

Symptomer slutter å bekymre en kvinne i 95% av tilfellene.

Embolisering av livmorarterier (EMA): kirurgi, kontraindikasjoner

Den vanligste metoden for behandling i nærvær av symptomatiske myomer er fjerning av organet. Dette er motivert av tradisjonelle oppfatninger om fraværet av livmorets betydning i kroppen etter realiseringen av dens reproduktive funksjon. I de fleste tilfeller er en slik radikal tilnærming ikke begrunnet, siden det er praktisk talt ingen risiko for malignitet av disse svulstene. Samtidig tillater embolisering av livmorarteriene med uterinmomomen (EMA) å bevare organet.

Prinsipp for metoden

Mange gynekologer for tiden tror at livmoren er bare en "fruktbar" og fjerning av den ikke medfører negative konsekvenser. I forbindelse med denne tilnærmingen gjennomføres ca. 800 000 operasjoner for å fjerne organet innen et år for landet.

Denne rutinevisningen samsvarer imidlertid ikke med vitenskapelig forskning. Etter en hysterektomi har konsekvenser som:

 • Post-hysterektomi syndrom (i 30%); Det er kjennetegnet ved de samme symptomene som oppstår i alvorlig postmenopausal - forandringer i kroppsvekt, humør, mentale uttrykt autonome forstyrrelser (svetting, økning i blodtrykket, forstyrrelser i hjerterytmen, etc...), økt forekomst av kardiovaskulær sykdom og andre. ;
 • økt risiko for kreft i bryst- og skjoldbruskkjertelen;
 • negativ innvirkning på seksuell aktivitet.

Dermed kan fjerning av et organ som, synes det, ikke lenger oppfyller noen funksjoner, føre til alvorlige brudd i kroppen til en kvinne. Selvfølgelig er det tilfeller av sykdom der det ikke er noe annet alternativ.

En annen kirurgisk behandlingsmetode er fjerning av bare myomer med bevaring av livmoren (konservativ myomektomi). Det utføres ved hjelp av laparoskopisk, laparotomisk eller hysteroresektoskopisk myomektomi. Hovedmålet er midlertidig restaurering av livmoren ved helt eller delvis å fjerne de myomatiske noder, noe som kan påvirke prosesser med unnfangelse eller svangerskap. Dette gir midlertidig kvinnen mulighet til å utøve sin reproduktive funksjon. Gravid og fødes etter en slik operasjon kan en kvinne i seks måneder.

Myomectomy er en konservativ (tid) metode fordi tilbakefallet oppstår i 5-7% etter 1 år, 14% - i 2 år, og etter 5 år, som en regel de fleste av opererte pasienter er det nye fibroider.

En relativt ny metode er behandling av myoma ved EMA-metoden. Embolisering av livmorarterier er den mest lovende og ganske populære metoden. Teknologien har vært kjent siden 70-tallet. For å behandle disse tumormodellene, siden 2000, har den blitt anvendt universelt.

Med uterine myoma utføres EMA av en vaskulær kirurg i et spesielt utstyrt operasjonsrom, som er utstyrt med angiografisk utstyr. Operasjonen er administrasjonen av mikropartikler av polyvinylalkohol (blodpropper) størrelse på 300-500 eller 500-700 pm i livmor arterie grener som beiter blod fibroider.

Embolisering av livmorarterier

Gjennomføring av uterin arterier embolisering kirurgi

Operasjonen utføres under lokalbedøvelse med tilsetning av sedativer. Gjennom en punktering på låret blir en mikrokateter satt inn i lårbenet. Videre under kontroll av angiografi og fluoroskopi utføres sistnevnte nøyaktig i de nødvendige livmorskarene. Etter dette blir emboli sakte introdusert på den, tidligere blandet med fysiologisk løsning og røntgenkontrastmateriale til suspensjonstillatelsen. Fjerning i de små grenene av fartøyene, blokkerer partiklene deres lumen.

Polymer emboli er også tilgjengelig for uterin arterie embolisering, som inneholder 94% vann. De forårsaker nesten ikke en betennelsesreaksjon i sone av fartøyet som de injiseres i, og bidrar også til å minimere risikoen for å påvirke de friske områdene i uterus og gjenopprette blodsirkulasjonen i de myomatiske noder.

Innføringen av løsningen fortsetter til blodstrømmen opphører, og som følge av, etter embolisering av livmorarteriene, opphører næringen av de myomatiske noder med blod gradvis. I fremtiden gjennomgår de sklerose ("krymping"), det vil si erstatning med bindevev og en reduksjon i størrelse. Små noder (mindre enn 3-4 cm) gjennomgår myolyse, det vil si fullstendig oppløsning og forsvinning.

Varigheten av selve operasjonen er gjennomsnittlig fra 10 minutter til en halv time, men sammen med en foreløpig forberedelse tar det omtrent 1,5 timer. For å redusere eller eliminere smerte etter embolisering av livmorarterien, etter fullføring av prosedyren, injiseres ikke-narkotiske analgetika og sedativer.

Som et resultat av denne operasjonen stopper livmorblødning og andre symptomer på sykdommen. I løpet av første halvår etter EMA reduseres antall noder med 40-60%, hvoretter dynamikken i deres reduksjon eller myolyse bremser noe, men stopper ikke. I forbindelse med nedgang i blodtilførsel og livmor selv, reduseres den også i størrelse og i gjennomsnitt innen 1 år oppnår normale dimensjoner.

Til tross for at blodtilførselen er sluttet til myometrium ved livmorarteriene, som senere ikke kan gjenopprettes, stopper blodstrømmen i livmoren ikke helt. Den kompenseres fra andre kilder, på grunn av de særegne organets vaskulatur. På grunn av utviklingen av nye fartøy under normalt 2-3 uker blir blodtilførselen av sunt vev det samme.

Med myomatiske noder skjer dette ikke, fordi deres vaskulære system er ufullkommen og de er sclerosed. I fremtiden er livmoren selv som om "avviser" de reduserte og fremmede noder, spesielt de submukosale, som gradvis beveger seg nærmere dens hulrom, "flyt" eller "er født". Metoden kan brukes til å behandle noder av noe tall og enhver størrelse.

Den hensiktsmessige bruken av dette er også forklart av det faktum at graviditet etter uterinarterie embolisering er ganske mulig. Videre er en slik operasjon et alternativ til andre kirurgiske metoder når det er behov for å bevare livmoren i en kvinnes reproduktive alder. Spesielt gjelder dette de tilfellene der kirurgisk myomektomi er vanskelig eller forbundet med alvorlige komplikasjoner når det gjelder mulig tap av fruktbarhet.

Mulige konsekvenser av uterinarterie embolisering og rehabilitering

De består i utviklingen i den nærmeste postoperative perioden hos 30-40% av kvinner som er postembolisk syndrom av varierende alvorlighetsgrad, noe som manifesterer seg:

 • "Diffus" smerte i underlivet;
 • feber og kuldegysninger;
 • generell svakhet eller mindre ubehag
 • kvalme og oppkast;
 • en økning i antall leukocytter og ESR under en generell blodprøve.

Disse symptomene når maksimalt i 6 til 8 timer. Som regel er varigheten 1-2 dager. De er assosiert med underernæring av enkelte deler av livmoren og respons på innføring av et kontrastmiddel i karet. Til tross for at pasienten kan bli utskrevet fra sykehuset hjem for andre til tredje dag, da stoppet smerter, kvalme og oppkast, og restaurert muligheten for medisiner inne, kan noen tegn postembolic syndrom hos noen pasienter kan opprettholdes med en progressiv nedgang selv før 2 uker.

Rehabiliteringsperiode

Rehabilitering etter et EM i den nærmeste postoperative perioden avhenger av alvorlighetsgraden av det postemboliske syndromet og er rettet mot arrestasjonen. Til dette formål gjeninnføres ikke-narkotisk eller narkotisk kortvirkende analgetika. Med et betydelig smertsyndrom er det mulig å utføre epidural langvarig analgesi. I tillegg administreres antipyretiske, desensibiliserende, antiemetiske og beroligende midler intravenøst ​​eller intramuskulært.

For å få mer rask eliminering fra kroppen radioopake oppløsningen, redusere alvorligheten av toksisitet og bedre total bæres timer-infusjonsterapi elektrolyttoppløsninger i et volum på 3 liter eller mer i 1 dag. Dette gjøres under kontroll av diuresis (daglig urinering) ved å sette et kateter inn i blæren.

Andre negative konsekvenser av uterinarterieembolisering er anafylaktisk reaksjon på røntgenkontrastpreparatet og vedlegg av infeksiøs endometritis. Disse komplikasjonene kan unngås ved korrekt screening og nøye utvalg av pasienter for prosedyren, og forebyggende behandling med antibiotika foreskrives for å forhindre smittsomme komplikasjoner før og etter det.

Noen ganger er den resulterende midlertidige amenoréen ikke en komplikasjon, en konstant er mulig hos premenopausale kvinner, noe som er en gunstig faktor for å stoppe blødningen.

Viktige anbefalinger etter operasjonen - er å avstå fra samleie, svikt i de tunge løftene, ta et varmt bad og besøke bad, økt væskeinntak i løpet av den første uken, samt revisiting kirurgen etter 7 dager - 1 måned og kontroll ultralyd etter en måned, et halvt år og ett år. Seksuelt liv etter embolisering av livmorarterier kan gjenopprettes ved slutten av den første etter menstruasjonsprosedyren.

Indikasjoner og kontraindikasjoner

Indikasjoner for uterin arterie embolisering er:

 1. De samme indikasjonene som finnes for kirurgisk behandling av myoma maki.
 2. Isolert form av livmoder adenomyose, samt dens overvekt når kombinert med myomas. I dette tilfellet er EMA et alternativ til hysterektomi.
 3. Adenomyose i sent reproduktive eller tidlige premenopausal perioder. I dette tilfellet er EMA den første fasen av den komplekse behandlingen som utføres for å bevare organet.
 4. Enkelte tilfeller av postpartumblødning (tett placenta økning).
 5. Amyloidose av livmorarteriene, samt den patologiske sammenhengen mellom arteriene i det lille bekkenet med de venøse karene, som er medfødt i naturen (misdannelse).
 6. Preparater for kirurgisk myomectomy (fjerning av fibroider) i nærvær av meget stor node (over 20 til 22 uker) for å redusere dets volum for å redusere traume kirurgi, så vel som blodmangel, som oppsto ved miomatoze et resultat av langvarige og / eller tung blødning.
 7. Palliativ behandling av livmorhalskreft: EMA fører til å stoppe blødningen fra en kreftvulst og øker effektiviteten av kjemoterapeutisk behandling.

I tillegg sammenlignet med kirurgisk inngrep, er behandling av fibroider ved uterinarterieembolisering mer foretrukket i nærvær av fedme, hypertensjon, åreknuter og diabetes.

De viktigste kontraindikasjoner til EMA:

 1. Allergiske eller anafylaktiske reaksjoner tidligere til innføring av radioaktive preparater.
 2. Graviditet og tilstedeværelse av en akutt infeksjon av livmor og appendages.
 3. Submukosal og subserous myom noder i en tynn stilk, fordi den førstnevnte kan fjernes lettere tilgjengelig hysteroskopisk minimal traumatisk metode, og i det andre tilfellet er det en risiko for etterfølgende separasjon sammenstillingen inn i bukhulen.
 4. Koagulopati (blodproppssykdommer) som ikke er egnet eller vanskelig å korrigere.
 5. Ondartede neoplasmer av indre kjønnsorganer.
 6. Alvorlig kronisk nyresvikt.
 7. Autoimmune sykdommer i bindevev.
 8. Tilstanden etter strålebehandling av bekkenorganene.

Dermed er løftet og fordelene ved behandling gjennom livmorarterieembolisering assosiert med:

 • muligheten for å bevare organet;
 • kortsiktig prosedyre og langsiktig bevaring av effekten;
 • med et sjeldent antall tilbakefall av sykdommen;
 • med en høy prosent av regresjon av myoma noder, symptomer og livmor volum;
 • uten signifikante komplikasjoner og bivirkninger;

med mulighet for å gjennomføre behandling hos pasienter med samtidig patologi i andre organer og systemer.

Embolisering av livmorarterier (EMA): essensen, prisene, hvor gjør, vurderinger

Embolisering av livmorarteriene (EMA) er en moderne prosedyre som gjør at du kan bli kvitt myoma (godartet svulst) uten kirurgi. Når det utføres i arteriene som matar svulsten, settes myknerballer inn som blokkerer blodstrømmen. Som et resultat dør myomceller dø. Komplikasjoner etter embolisering er sjeldne, i løpet av det første året etter at det er nødvendig å periodisk overvåke uterusstatus ved ultralyd.

Indikasjoner for embolisering

EMA kan anbefales for:

 • Voksende livmor myoma;
 • Stor neoplasma;
 • Utilgjengelighet av kirurgiske metoder for intervensjon;
 • Rikelig blødning;
 • Alvorlig smerte;
 • En kvinnes ønske om å beholde et organ.

Kontra

Prosedyren utføres ikke når:

 1. Inflammatoriske sykdommer;
 2. Allergier mot stoffet som brukes til å blokkere blodkarene;
 3. graviditet;
 4. Tilstedeværelse i kroppen av en ondartet tumor;
 5. Nyresvikt (dette gjør det vanskelig å bruke kontrastmiddel).

Relative kontraindikasjoner er:

 • Rask vekst av fibroids;
 • Subserosal (overfladisk) knutepunkt på en tynn stengel.

Forberedelse for EMA

Før prosedyren må pasienten gjennomgå følgende undersøkelser:

 1. Ultralyd ved hjelp av en transvaginal sensor.
 2. Analyse av blod og urin.
 3. Smøre på vaginal mikroflora.
 4. Onkocytologi er studien av celler for malignitet.
 5. Undersøkelse av vaginal utslipp til infeksjon.
 6. Blodtest for tilstedeværelse av HIV-, hepatitt B- og C-virus.
 7. Colposcopy - undersøkelse av veggene i livmorhalsen under et mikroskop.
 8. Elektrokardiogram.
 9. Konklusjonen av leger-spesialister i nærvær av kroniske sykdommer og terapeuten.

Om morgenen før sykehusinnleggelse er det nødvendig å nekte mat og vann. Noen eksperter anbefaler ikke å spise natten før. Fra lysken og hoftene må du fjerne håret. Hvis pasienten har åreknuter, anbefales det at hun begynner å ha på seg en kompresjon strikk en uke før embolisering. Hvis pasienten er bekymret, vil hun bli injisert med beroligende i en halv time før prosedyren.

EMA slag

Prosedyren utføres under betingelser med en røntgen- og angiografisk studie. Anestesi, som regel lokal. Når store størrelser av svulster foreskrives epidural anestesi. Noen ganger, før EMA, utføres skraping (skraping fra hele livets indre overflate). En pasient er plassert i en vene på armen og i blæren.

En kvinne er snitt i inngangsregionen og et kateter settes inn i lårbenet. Diameteren er bare noen få millimeter, så arret vil være nesten usynlig. Først introduserer det et kontrastmiddel for bedre visualisering av blodkar. Embolisering skjer under kontroll av røntgen, dosen av stråling er minimal.

Kateteret når myoma-matende blodkar. Det injiserer ballene i emboliseringspreparatet. De kan bestå av forskjellige materialer, men oftest brukes produktene fra Biosfere Medical. Slike baller er laget av akryl med gelatinebelegg. Dette sikrer deres elastisitet og uimplementabilitet - viktige kvaliteter for slike legemidler. Baller blokkerer arteriene, og blodtilførselen til dem stopper. Kateteret fjernes. En trykkbinding påføres på punkteringen.

Knuten selv kan "bli født" etter en stund. Noen ganger må du bruke en medisinsk abort for å gå ut av svulsten fra livmoren. I noen tilfeller, etter reduksjon av fibroid, blir andre metoder for fjerning mulig, noe som til slutt vil bli kvitt det.

Video: Uterin arterie embolisering

Gjenopprettingstid

Etter EMA blir pasienten tatt til avdelingen. I den første dagen blir det aktivt observert. Hun bruker jevnlig smertestillende midler. Mindre indisposisjon er en normal reaksjon av kroppen til død av fibrene. Det tar vanligvis 2-3 dager. På offentlige sykehus varer sykehusinnleggelse i gjennomsnitt 6 dager, privat - for å skrive ut pasientprøven så tidlig som mulig.

Ved alvorlig forgiftning utføres infusjonsbehandling. Vene injiseres med en løsning av elektrolytter, og i blæren er et kateter. Dette bidrar til å fjerne kontrastmiddelet fra kroppen og redusere symptomene på forgiftning.

Viktig! Etter utslipp må pasienten begrense fysisk arbeid innen en uke, unngår vektløfting, besøker badstue eller badstue. Den første ultralydet blir produsert i 7 dager, den andre - i en måned. Videre taktikk er basert på responsen av fibroider til embolisering. Seksuelt liv anbefales å begynne etter slutten av den første menstruasjonen.

komplikasjoner

Etter embolisering av livmorarteriene i uterine myomer, kan pasientene oppleve følgende konsekvenser:

 • Hematom ved punktur av lårarterien. Det løser seg selv, med ubehag kan legen foreskrive en spesiell salve.
 • Infeksjon. Det er vellykket stoppet av antibiotika. Det er viktig å ikke forveksle begynnelsen infeksjonsprosessen med normal reaksjon av kroppen. En feber som ikke avtar i seg selv i flere dager, er en anledning til å konsultere en lege.
 • Smerter i underlivet. Å unngå denne komplikasjonen er vanskelig, så behandlingen reduseres til å ta smertestillende midler. Smerte er forbundet med myomceller, som berører nervene på samme måte som kroppens normale celler.
 • rus - Reaksjonen av kroppen til emboliserings- og kontrastmiddelet. Det manifesterer seg i form av feber. Behandling utføres ved å ta antiinflammatoriske legemidler.
 • Utdanning av synechia - adhesjoner dannet fra bindevev. De forekommer i 2-4% av tilfellene.
 • amenoré - Fravær av menstruasjon. Denne komplikasjonen skjer ganske ofte, syklusen gjenopprettes selvstendig i de første 2-3 månedene etter EMA.
 • Utmattelse av ovariefunksjoner. Denne komplikasjonen er observert i 14% av tilfellene.

EMA resultater

Små svulster fjernes umiddelbart, store neoplasmer etter embolisering reduseres gradvis i størrelse. Et år senere blir deres størrelse redusert med 4 ganger. Cellene i store myomer blir erstattet av bindevev. Noen ganger trenger du en annen EMA.

Den vanligste bekymringen for kvinner er muligheten for graviditet etter EMA. Prosedyren forverrer blodtilførselen til livmoren, som kan påvirke tilstanden til fosteret. Ofte må du ta spesielle medisiner helt frem til fødselen. For at blodtilførselen skal kunne gjenopprettes, er det verdt å planlegge graviditet etter ett år etter embolisering.

Dannelsen av adhesjoner etter prosedyren kan forhindre unnfangelse. Selv om en slik risiko eksisterer når du bruker noen teknikk for å bekjempe myoma. I noen tilfeller svekkes endometriumets vekst (livets indre overflate) som følge av brudd på blodtilførselen. Dette forhindrer dannelsen av morkaken ved tilsetning av et befruktet egg. Som et resultat oppstår ikke graviditet.

Alternativ EMA

Embolisering av arterier er fylt med et antall komplikasjoner, så i moderne praksis anbefales det hvis det er kontraindikasjoner for hysteroskopisk reseksjon eller laparoskopi (fjerning av tumoren med tilgang fra livmorhalsen eller gjennom en punktering i bukhulen). På den ene siden synes å stoppe blodtilførselen av myoma mindre traumatisk, men faktisk er det en mer grov forstyrrelse i kroppen med ikke alltid forutsigbare konsekvenser.

Valg av metoder er ofte avhengig av gynekologens personlige stilling, heller enn på spesifikke indikasjoner eller kontraindikasjoner. Derfor, før du tar en beslutning, er det viktig å finne en spesialist som inspirerer tillit, som viste sin kompetanse. Legene er enige om at embolisering kan utvilsomt anbefales til kvinner i pre- og post-klimatiske perioden, som ikke lenger planlegger å bli gravid.

Kostnaden for en EMA, rekkefølgen på å skaffe en kvote

Prosedyren kan utføres gratis under CHIs policy; det refererer til høyteknologiske typer bistand, som målrettede midler blir tildelt. Siden mengden av disse midlene er begrenset, utnevnes EMAs utnevnelse i henhold til kvoter - for det første går visse grupper av befolkningen, andre mottar hjelp i henhold til køen.

Antall gratis prosedyrer avhenger av regionen. For å få en kvote må du kontakte en konsulentgynekolog eller direkte til spesialistene i den offentlige medisinske institusjonen der EMA er utført. Konklusjonen er utstedt av en spesialkommisjon.

Prisen for å gjennomføre EMA er ganske høy og beløper seg til et gjennomsnitt på 100 000 - 200 000 rubler. Denne kostnaden er knyttet til bruk av dyrt høyt presisjonsutstyr, samt behovet for sykehusinnleggelse.

De beste medisinske institusjonene som implementerer EMA

Embolisering av livmorarterier er tillatt for bruk i Russland siden 1998. Tilsvarende ordre ble signert av Russlands føderasjonsdepartement. Den første prosedyren ble utført i 2001 av professor S. Kapranov. I dag er dette en av de beste spesialistene i landet som arbeider med dette problemet. Han tar inn Moskva ved Endovaskulær kirurgisk senter. Kostnaden for EMA er 140 000 - 200 000 rubler.

Også i hovedstaden jobber elev S. A. Kapranov Boris Y. Bobrov. Han utførte sin første embolisering i 2002. Han har en rekke publikasjoner og priser for sin vitenskapelige utvikling. B.Yu. Bobrov aksepterer pasienter og utfører EMA i den europeiske klinikken. Den totale kostnaden for prosedyren er 215 000 - 225 000 rubler.

Gratis (etter kvote) kan emboliseres i Volyn Clinical Hospital No.1. Det er mulighet for å gjennomføre prosedyren for en avgift, utstedelseskursen er 40 000 rubler. Emboliseringen av livmorarteriene utføres av avdelingslederen, Ph.D. Shelesko Andrey Anatolievich. Han samarbeider regelmessig internasjonalt i utlandet, deltar i seminarer og vitenskapelige økter, noe som gjør at han kan holde seg oppdatert med de nyeste metodene og utviklingen, både russiske og vestlige leger.

I Leningrad-regionen (i byen Sestroretsk) kan du merke statens sykehus nummer 40, fortjener mye positiv tilbakemelding fra pasienter. Mange prøver å gjøre all forskning og embolisering selv i denne institusjonen. Sykehusarbeidere hjelper med å skaffe kvoter, men arbeider bare med innbyggerne i St. Petersburg og regionen. Institusjonen har moderne utstyr, blant spesialister som jobber der, kan man nevne Tsivyan Boris Lvovich - leder av gynekologisk avdeling. Embolisering av livmorskarene er ikke direkte innenfor rammen av hans vitenskapelige og anvendte interesser, men mange pasienter anbefales å søke om diagnose og rådgivning. Gjør prosedyren til VS. Vlasenko er en kirurg med lang erfaring og erfaring.

Et annet ess i livmorarterieembolisering virker i Novosibirsk, ved Institutt for klinisk og eksperimentell lymfologi (NIIKEL). Medlem av den russiske kirurger kirurgen, kirurg av den høyeste kvalifikasjonskategorien, leder Shumkov Oleg Anatolyevich personlig EMA. Den første typen av slik intervensjon ble gjennomført i 2013. NIIKEL er derfor en statlig institusjon mottak og alle nødvendige prosedyrer for pasienter som er innmeldt i kvote er gratis. Det er viktig at Shumkov OA. er spesialist innen vaskulær kirurgi, og ikke bare en gynekolog, dette øker effektiviteten av hans prosedyrer og reduserer risikoen for komplikasjoner.

Video: Embolisering av livmorfibroider i perinatal senter

Anmeldelser av pasienter og gynekologer

De fleste kvinner klager over alvorlige smerter under prosedyren, og også innen få timer etter det. Ubehagelige reaksjoner i form av feber, kvalme i den første dagen er ganske hyppige. I noen tilfeller er kampen med fibroids etter embolisering bare begynnende, i andre er den nye formasjonen fullstendig ødelagt, syklusen gjenopprettes, og ubehagelige opplevelser går.

Lektorens meninger om EMA er tvetydige. Mange anser denne teknikken som et alternativ til fjerning av livmor, fordi de ofte opplever komplikasjoner av embolisering, nekrotisk vev under øvelsen.

Andre har en tendens til å evaluere det som en panacea. Så i 2011 ble dataene fra forfatterne Rogozhina IE, Hvorostukhina NF, Stolyarova U.V., Neifelda IV, publisert. "Etter vår mening, tillater bruk av embolisering hos pasienter med MM [livmor myom] indirekte påvirke de enkelte komponentene i immunsystemet, indusere apoptose, t. E. programmert død av prolifererende celler, noe som gir ham visse fordeler fremfor hysterektomi utført for blødning".

Mange faktorer påvirker beslutningen om å utføre embolisering. Som hovedregel er de viktigste spørsmålene for pasienten muligheten for utrulling og bevaring av livmoren. Anbefaler embolisering av arteriene er kun mulig med hensyn til alle mulige farer og sammenligning av sannsynligheten for komplikasjoner ved bruk av andre metoder.

Embolisering av livmorarterier

Embolisering av livmorarterier Er en mikrokirurgisk lavtraumatisk metode for behandling av nodal uterine myoma. Kjernen i teknikken består i den kunstige "tilstopping" av arterier som foder de myomatiske noder, for å redusere størrelsen og hindre ytterligere vekst.

Metoden for embolisering av livmorarterien blir stadig mer populær i vårt land, men i praksis av utenlandske spesialister har det lenge (siden 70-tallet) tatt et verdig ledende sted. Den økende interessen for denne teknikken forklares av økningen i antall pasienter med livmor myom. Ifølge noen eksperter registreres livmorfibroider i hver fjerde kvinne i alderen 16-45 år. Imidlertid er slike statistikker mest sannsynlig forbundet med utseendet på godt diagnostisk utstyr i forbindelse med økt kvalitet på forebyggende undersøkelser.

Den økende populariteten til teknikken for embolisering av livmorarterier forklarer den økte interessen i denne metoden. Som enhver medisinsk innovasjon, rundt embolisering er det mange rykter, frykter og feilteorier, og noen ganger er denne metoden forhøyet til rangen av panacea. I mellomtiden har metoden for embolisering av livmorarteriene tydelige indikasjoner og kontraindikasjoner, ikke egnet for hvert klinisk tilfelle, har fordeler og ulemper.

For å få en klar ide om hvordan og hvorfor de behandler myoma ved hjelp av embolisering, er det verdt å huske fra begynnelsen selve sykdommen - livmorens myom. Myom i livmoren er en formasjon av godartet opprinnelse som dannes i muskellaget i livmorveggen. I motsetning til populær tro blant kvinner er myoma ikke en ekte svulst, men den har flere lignende tegn. Vesentlige forskjeller i myomer fra svulster er dets forhold til kvantitative oscillasjoner av østrogener og en unik evne til uavhengig regresjon.

Myoma har ofte form av en knute med uregelmessige konturer. Den stammer fra det muskulære livmoderlaget (myometrium), derfor er dets sammensetning dominert av glatt muskel og bindevevselementer. Med flere myomer har noderne forskjellige størrelser og er på forskjellige stadier av dannelsen.

Ikke alle fibroids vokser på samme måte. Formet i myometriets tykkelse, kan den myomatiske knuten bevege seg mot livmorhulen når den vokser og danner "fremspring" under slimlaget (submukøs knutepunkt). Hvis veksten av noden er rettet mot den motsatte side av livmoren, er den funnet under den ytre, serøse, membran av livmorveggen (subserous node). Noen noder har ikke en tendens til å flytte til tilstøtende lag og fortsetter å utvikle "på stedet" - i muskellaget (interstitial node).

Små Iterstitiale myomatiske noder er oftere tilstede i livmor asymptomatisk og diagnostiseres ved et uhell. Noen ganger avslører en omprøving av slike noder ikke, eller merker en signifikant reduksjon i antall og størrelse.

Subkutøs lokalisering av myoma anses å være den mest ugunstige for klinikken og konsekvensene, lignende knuter deformerer livmorhulen og forstyrrer den korrekte operasjonen av livmormusklene. En asymptomatisk submukøs knute finnes i livmoren veldig kort, og forårsaker deretter livmorblødning og alvorlig menstruasjonssmerte.

Mer enn halvparten av alle diagnostiserte områder er relatert til subserous. De kommer sjelden til en stor størrelse, men kan provosere alvorlige konsekvenser. Et karakteristisk trekk ved den subserous node er dens svake forbindelse med muskellaget. Noen ganger skjer hovedvekten til en node på en slik måte at den etterlater seg en tynn, lang formasjon (ben) som forbinder den med myometriumet. Som et resultat blir subserosal node mobil.

Samtidig tilstedeværelse av myomatiske noder av forskjellig lokalisering kompliserer myomterapi.

Herding av myoma er mulig, men suksessen til en hvilken som helst behandling avhenger av den spesifikke kliniske situasjonen, nemlig:

- på pasientens alder (i overgangsalderen regenererer fibroids oftere);

- fra tilstedeværelsen av samtidig gynekologisk og ekstragenital patologi;

- på størrelse og antall noder

- fra lokalisering og vekst av fibroider;

Når man velger en behandlingsmetode, blir pasientens ønske om å få barn i fremtiden alltid tatt i betraktning, for det meste blir ofte fibroider skyldige i infertilitet.

Synspunktet at myoma er alltid kirurgisk fjernet er ikke sant. Små fibroider uten alvorlige komplikasjoner behandles konservativt, og bare i fravær av den rette effekten til kirurgisk behandling.

Embolisering av livmorarterier er et kvalitativt alternativ til kirurgisk fjerning av fibrene, noe som gjør det mulig å redde organet og gjenopprette dets opprinnelige funksjoner.

Embolisering av livmorarterier med myomer

Hvis noen biologiske vev er fratatt evnen til å "spise", stopper den å utvikle seg og dør da. Ernæring for alle vev og organer er gitt av sirkulasjonssystemet, slik at blodsituasjonen slettes, fører til døden. Dette er essensen av prosedyren for uterinarterieembolisering.

Livmoren leveres av to par store arterier: høyre / venstre livmor og høyre / venstre eggstokk. Myomatiske noder omgir perifhybroid vaskulær plexus, som bare knytter til livmorarteriene og ikke er relatert til arteriene i eggstokkene. Hvis du stopper blodstrømmen til livmorhulen, vil livmoren begynne å motta blod fra arteriene av eggstokkene, og myoma vil forbli uten blodtilførsel. Som et resultat begynner muskelceller av myoma gradvis å dø.

For å stoppe blodtilførselen til fibroidene noder, er det nødvendig å kunstig skape en mekanisk barriere mot blodstrømmen, er en slik en embolus - kunstig innføres i et blodkar mikroskopisk (mindre enn 500 mg) stykke av spesiell medisinsk kvalitet plast - polyvinylalkohol (PVA). Også, en embol blir noen ganger brukt partikler av gelatinsvamp eller mikrosfærer "Embosphere", gullballer.

Ethvert brukt embolus er helt trygt, forårsaker ikke allergiske reaksjoner og er biologisk kompatibel med omgivende vev. Kommer inn i livmorarterien, beveger embolen seg sammen med blodstrømmen, blokkerer lumen, stopper blodstrømmen til orgelet og følgelig til myomene. Livmoren fortsetter å levere blod fra arteriene av eggstokken, og fibrene i mangel av mat dør av og til.

Etter prosedyren for embolisering av livmorarteriene, er i flere uker erstattet av døde muskelelementer i myomaen av bindevev (fibrose), som senere også "løser".

I de fleste tilfeller (98%) etter embolisering av livmorhinnen, reduseres størrelsen på de myomatiske noder betydelig, eller deres fullstendig forsvunnelse oppstår. Som regel er det ikke nødvendig med ytterligere medisinske tiltak etter vellykket embolisering.

I de siste årene har emboliseringen av livmorarteriene blitt mer og mer brukt til å behandle myomer hos unge pasienter. Prisen på denne tjenesten er dessverre fortsatt høy. Denne metoden krever tilgjengeligheten av komplisert, dyrt utstyr og kvalifiserte spesialister, som bare noen få store klinikker eller betalte sentre har råd til. Derfor er kostnaden for embolisering av livmorarteriene alltid bestemt av en bestemt medisinsk institusjon. Det skal bemerkes at ikke bare emboliseringen av livmorarteriene utbetales av pasientene. Prisen på tjenesten dannes med tanke på den foreløpige undersøkelsen og undersøkelsen, blir også kostnadene for postoperative prosedyrer tatt i betraktning: sykehusopphold, undersøkelser, bandasjer, kontrollundersøkelser og andre.

I mellomtiden, hvis kostnaden for embolisering av livmorarteriene ikke tillater pasienten å godta det, kan legen alltid tilby ikke mindre effektive alternative behandlingsformer som ikke krever store økonomiske kostnader.

Myom i livmor er oftest diagnostisert hos unge pasienter med ufruktbarhet, i resepsjonen stiller de ofte spørsmålet - er graviditet mulig etter uterusarterieembolisering? Denne prosedyren har ingen negativ effekt på reproduktiv funksjon, men påvirker den indirekte. Hvis myoma er kilden til infertilitet, blir infertilitet eliminert når den elimineres, slik at livmor embolisering anbefales for kvinner med fibroider som vil bli gravid. Imidlertid er alle aspekter av effekten av embolisering på reproduktiv funksjon ikke studert grundig, siden denne metoden er relativt ny for innenlands gynekologi.

Å forsøke å utholde graviditet etter embolisering av livmorarteriene i det første og et halvt år er usikkert, da gjenopprettingsprosessen foregår i livmorveien, og det er en trussel om tidlig fødsel.

Det bør bemerkes at noen fibroids har årsaker. Selv den mest vellykkede og kvalifiserte fjerningen av noder er ikke ekvivalent med å eliminere årsaken til utviklingen, slik at myomatiske noder noen ganger kan formes igjen i andre deler av livmoren.

Hvordan livmoder arterier er embolisert

Prosedyren for embolisering av livmorarterien begynner når det foreligger resultater av en fullstendig undersøkelse av pasienten. Prosedyren er bare mulig med full overholdelse av indikasjoner i fravær av betennelse og ondartede neoplasmer.

Embolisering av livmorarterier blir aldri gjort uten en foreløpig studie av karene som matar livmoren. Ved hjelp av angiografi studeres vaskulaturens utforming og dens egenskaper.

For å utføre embolisering skal pasienten plasseres på et sykehus, og prosedyren selv utføres vanligvis av vaskulære kirurger. Forberedelse for embolisering av motorarteriene utføres i fem dager. I løpet av denne perioden må pasienten ta antibakterielle legemidler og justere eksisterende kroniske ekstragenitale lidelser. På emboliseringsdagen (senest 2 timer) administreres en intravenøs infusjon av antibiotikumet Ceftriaxon (eller analog) for å hindre smittsomme komplikasjoner.

Embolisering av livmorarterier, i motsetning til kirurgisk behandling, utføres uten snitt og direkte tilgang til uterus. Hele prosedyren utføres med obligatorisk lokalbedøvelse. For å gå inn i embolus inn i livmorarterien, utfører kirurgen stikke hull i den øvre del av høyre lår og settes inn i hullet vaskulære (1,5 mm i diameter) rør - et kateter. Gjennom kateteret blir embolet forsiktig satt inn i livmorarterien, som bare tetter opp dette fartøyet, og alle andre arterier påvirkes ikke.

Prosedyren krever en høy kvalifisering av kirurgen, hans evne til å håndtere komplekst anigrafisk utstyr og nøyaktig utførelse av alle stadier av "operasjonen". Siden embolisering krever visuell kontroll over hvor kateteret blir styrt, og hvordan embolus "tømmes", styres hele prosedyren av et arteriogram - en røntgenstudie av karene. For at fartøyene skal være tydelige på roentgenogrammet, innføres en spesiell kontrastfarge (fargestoff) i kateteret. Embolier blir introdusert vekselvis i både høyre og venstre, livmorarterier. De går ikke inn i myomoden, siden myomaskipene har en mindre diameter enn livmorhalmen.

Prosedyren for uterinarterie embolisering, som regel, varer ikke lenge. I gjennomsnitt må en kvalifisert kirurg, med godt utstyr, ikke bruke mer enn 35 minutter på det. Imidlertid, i nærvær av anatomiske trekk ved plassering av vaskulaturen og atypisk anordning av fibroider, kan embolisering vare lenger.

Korrekt utført prosedyre for embolisering av livmorhalsarterier utfordrer ikke alvorlig smerte, siden den utføres med foreløpig anestesi og varer bare i kort tid. Unntaket er kvinner med lav smertegrense og markert labilitet i nervesystemet, når frykt for prosedyren fremkaller utseendet av mer alvorlig smerte. Som regel er slike pasienter foreskrevet ekstra smertestillende midler og beroligende midler.

Under emboliseringsprosessen utvikler pasienten en følelse av varme, brennende og prikker i fremspringet i livmor og i lumbalområdet, som skyldes et kontrastmiddel som beveger seg langs fartøyene.

På sluttfasen er det nødvendig med kontroll angiogram og ultralyd. Hvis de bekrefter suksessen til prosedyren (mangel på blodstrøm i myomaområdet), fjerner kirurgen kateteret og setter et "presserende" bandasje på låret. Det kan fjernes om tre timer, men det er forbudt å bøye beinet i seks timer.

Gjenoppretting etter livmoderpuls embolisering

Prosedyren med embolisering gjør det mulig for pasienten å komme tilbake til normallivet relativt raskt. De første få timene (oftere til morgenen neste dag) etter embolisering av livmorarterien, er det nødvendig å observere sengen hvile og holde bandasje i en horisontal stilling. Ved punktsporing i de to første timene blir is påført for å redusere hevelse og unngå betennelse. Det er mulig at sykepleieren vil koble en dropper i retning av legen.

Etter at blodstrømmen stopper i livmorhulen, begynner myomceller å oppleve oksygen sult (iskemi), det vil si at de faktisk utvikler et hjerteinfarkt. Gradvis utvikler en total død (nekrose) av muskelstrukturer i myomaen. Konsekvensen av alle disse prosessene er intense smerter av et trekk i underlivet. De kan vare flere timer og svarer veldig godt til smertestillende medisiner.

I tillegg til smerte i løpet av de første timene kan andre effekter av uterinarterieembolisering oppstå: mild feber, svakhet, kvalme og / eller oppkast, utilpash og andre. Disse kliniske manifestasjonene kalles postemboliseringssyndrom og betraktes som fysiologiske, som de betyr perioden for tilpasning av organismen og ikke forårsaker skade på helse. De er godt docket med hjelp av medisiner, fortsett i kort tid og helt forsvinner på egen hånd.

Opphold på sykehuset i fravær av komplikasjoner er begrenset til tre dager, og pasienten vender hjem. Før pasienten utløses fra klinikken, utfører legen en kontroll ultralyd og angir en tid for gjentatte undersøkelser, vanligvis utført etter 2 uker, og deretter gjentatt etter 3, 6 og 12 måneder. Dessuten er pasienten forklart hvordan man kan kurere symptomene på post-emboliseringssyndrom alene.

Den mest aktive perioden med regresjon av myomatiske noder er de første seks månedene etter embolisering. I gjennomsnitt reduseres størrelsen på myomodusene 4 ganger på et år, og livmorstørrelsen går tilbake til normale verdier. Naturen og graden av regresjon av myomatiske noder påvirkes av deres størrelse og lokalisering. Noomene av myoma som ligger på bakre veggen regner i mindre grad. Submukosale noder som ligger svært nær livmorhulen kan uavhengig avkjøle seg og gå ut ("utvisning").

Ikke vær redd for pasientens intermenstruelle blodig utslipp etter embolisering av livmorarteriene, hvis de er midlertidige og ikke har en tendens til å forverre. Menstruasjonssyklusen går tilbake til forrige tilstand tre måneder etter prosedyren.

Negative konsekvenser av uterinarterie embolisering er oftere forbundet med feilene i utførelsen. Hvis prosedyren utføres av en kompetent kirurg ved bruk av egnet utstyr, er komplikasjonsfrekvensen svært liten (2%).

Fordeler, indikasjoner og kontraindikasjoner mot embolisering

Som enhver annen behandlingsmetode har uterinarterieembolisering strenge indikasjoner og kontraindikasjoner.

Indikasjoner for embolisering av livmorarterier er:

- størrelsen på livmoren er korrelert med en 9-ukers graviditet og mer;

- Enkelt eller flere myomatiske noder av forskjellig størrelse og plassering, forutsatt at deres dimensjoner ikke overstiger 8 cm;

- Menometrorrhagia (svært rikelig månedlig) mot bakgrunn av fibroider;

- Haster pasientens ønske om å gjennomføre prosedyren og hennes kategoriske avvisning av alternative terapier.

Det skal bemerkes at noen ganger embolisering av livmorarterier utføres som en foreløpig prosedyre før en konservativ myomektomi. Dette er tilfelle når pasienter har flere store (mer enn 8 cm) noder eller subserous flere noder. Prosedyren utføres for å redusere nodenes størrelse og forstyrrelsen av ernæringen før fjerning.

Embolisering utføres ikke dersom følgende kontraindikasjoner er tilstede:

- Giant fibroids, øker livmorstørrelsen til 20 eller flere uker med graviditet med mange noder av forskjellige størrelser;

- Enkle subserosity noder på en tynn stamme;

- Intramurale noder av stor størrelse (10 cm og mer);

- unormal blodtilførsel til myomatiske noder

- intoleranse av kontrastmedium som er nødvendig for angiografi

Infeksiøse-inflammatoriske prosesser i bekkenregionen;

Komplikasjoner etter embolisering er sjeldne. Noen ganger dannes en punktering av femorale arterien et hematom. I noen kvinner er post-emboliseringssyndrom mer alvorlig. Hos pasienter over 45 år kan eggstokkfunksjonen bli svekket.

Noen av pasientene merker at menstrual utslipp etter embolisering av livmorarteriene blir mindre. Noen eksperter hevder at embolisering i sjeldne tilfeller provoserer en tidlig oppstart av overgangsalderen.

Embolisering av livmorarterien har mye flere fordeler enn ulemper. Sannsynligheten for alvorlige komplikasjoner i denne metoden i forhold til andre forblir svært lav.

De viktigste fordelene ved denne teknikken er:

- minimalt invasiv og trygg

- Ingen behov for generell anestesi

- lav prosentandel av tilbakefall

- bevaring av kroppen og som en konsekvens muligheten til å føde;

- Hurtig terapeutisk effekt.

Hvis embolisering av livmorarterier er umulig, utføres en alternativ prosedyre - laparoskopisk okklusjon av livmorarterier.

Les Mer Om Fartøyene