Essensiell hypertensjon: symptomer, behandling

Essensiell hypertensjon er den vanligste typen arteriell hypertensjon (96% av alle tilfeller), som er ledsaget av en stabil økning i systolisk trykk over 140 mm. Hg. Art. og det diastoliske trykket er høyere enn 90 mm. Hg. Art. Forholdet mellom stigningen i blodtrykk (BP) og brudd på funksjonene til andre organer med denne typen hypertensjon, er ikke avslørt, dette er dens karakteristiske trekk. Økningen i trykk med essensiell hypertensjon forekommer i ro, og slike trykkstropper fører primært til forstyrrelse av funksjonene til arteriene og hjertet. Med utviklingen av denne patologien og fraværet av adekvat behandling, kan pasienten lide alvorlige komplikasjoner som fører til funksjonshemning og død (hjerneslag, hjertesvikt, hjerteinfarkt).

Årsaker og risikofaktorer

Det er ingen klar forståelse for årsakene til utviklingen av essensiell hypertensjon i moderne medisin. Legene mener at denne sykdommen er forårsaket av ulike faktorer, og dens predisponering og utvikling blir lettere av andre predisponerende årsaker. Provoke utseendet av essensiell hypertensjon kan:

 • arvelighet;
 • dårlige vaner;
 • alder over 50 år;
 • fedme;
 • mangel på mosjon,
 • hyppige stressende situasjoner og emosjonell overstyring;
 • utilstrekkelig ernæring og overdreven inntak av salt;
 • mangel på kalsium og magnesium i kroppen.

Utviklingsstadier

Under løpet av essensiell hypertensjon skiller jeg ut de følgende stadiene:

 • Jeg scenen: AD øker ikke mer enn 140-160 / 90-99 mm. Hg. Det er asymptomatisk, risikoen for å utvikle stroke eller hjertesvikt er ca 5%, i 15% av pasientene kan kardiovaskulære patologier utvikles;
 • III stadium: blodtrykket stiger over 180 / 115-120 mm. Hg. Pasienten har tegn på aterosklerose, hypertensive kriser øker, risikoen for komplikasjoner er 30%.

symptomer

I den første fasen av essensiell hypertensjon klager enkelte pasienter om en følelse av ubehag i den psyko-statiske tilstanden, men de kan ikke tydelig forklare legen sin. 70-75% av pasientene har ingen klager. Denne fasen av essensiell hypertensjon kan vare 15-20 år.

I fase II kan symptomer også være fraværende, men når pasienten undersøkes, blir tegn på skade på målorganer avslørt. Noen ganger er det hypertensive kriser.

I tredje fase av essensiell hypertensjon diagnostiseres pasienten med vaskulære lesjoner og alvorlige vaskulære, hjerte- og nyresykdommer utvikles. Pasientene klager over:

 • hodepine;
 • svimmelhet;
 • en smertefull reaksjon på værendringen;
 • smerte i hjertet;
 • kortpustethet;
 • synsforstyrrelse;
 • støy i ørene;
 • takykardi;
 • svakhet;
 • flimrende flyr for øynene;
 • svette;
 • hevelse;
 • kvalme;
 • ansikt rødhet.

komplikasjoner

 1. Hypertensiv krise: ledsaget av en kraftig økning i blodtrykk over den enkelte norm, kardiovaskulære og cerebrale lidelser, som kan føre til hjerneslag og hjerteinfarkt.
 2. Hypertensivt hjerte: ledsaget av et brudd på myokardial kontraktilitet og fortykning av hjerteveggene, kan føre til hjerteinfarkt, plutselig koronar død, arytmi eller hjertesvikt.
 3. Nyresvikt: manifestert i form av polyuria, nocturia, nyresvikt.
 4. Fundus lidelser: blødning, innsnevring av karene, nedsatt synsstyrke, blindhet.
 5. Lesjoner i sentralnervesystemet: hukommelsesforstyrrelser, hodepine, fravær, nedsatt effektivitet og intellektuelle evner, hypertensiv encefalopati, cerebral blodstrømssykdom, demens, hjerneslag.

behandling

Behandling av essensiell hypertensjon kan utføres etter en grundig historie, undersøkelse og omfattende undersøkelse av pasienten ved hjelp av instrumentelle og laboratorieteknikker. Det inkluderer ikke-farmakologisk og medisinering.

Ikke-medisinert terapi er rettet mot å forhindre komplikasjoner av sykdommen og inkluderer slike aktiviteter:

 1. Begrensning av saltinntak til 5-6 gram per dag.
 2. Utelukkelse fra dietten av matvarer som inneholder flerumettede fettstoffer.
 3. Bekjempelse av overvekt.
 4. Inkludering i kostholdet av grønnsaker, frukt, frokostblandinger, magert kjøtt og pasta fra durum hvete.
 5. Overholdelse av drikkeregimet.
 6. Avslag fra røyking og alkoholholdige drikker.
 7. Normalisering av søvn.
 8. Unntak av psykomotional belastninger og overarbeid.
 9. Daglig går i frisk luft.
 10. Fysisk stress, tilpasset helsetilstanden.
 11. Normalisering av regimet og yrkeshelsen (utelukkelse av verk som er forbundet med støy og vibrasjon).

Med et systematisk økt arterielt trykk, anbefales det at pasienter med essensiell hypertensjon tar antihypertensive stoffer. Utvalget av medisiner kan kun utføres av lege, etter at alle diagnostiske testdata er analysert. Å redusere blodtrykket kan brukes:

 • beroligende midler: Reserpin, Raunatin, Vincamin, Apressin, Magnesiumsulfat;
 • antiadrenerge legemidler: Isobarin, Redegram, Dopegit;
 • kalsiumantagonister: Nifedipin, Verampil, Diltiazem, Corinfar;
 • angiotensin II-reseptorblokkere: Naviten, Valsartan, Losartan, Lorista N;
 • diuretika: hydroklortiazid, bumetanid, brinaldix, triamteren, hygroton, klortalidon, spironolakton;
 • beta-blokkere: Anaprilin, Timol, Trasicore, Atenolol;
 • ACE-hemmere: lisinopril, kaptopril, enalapril;
 • vasodilatorer: Apressin, Minoxidil, Hyperstat.
Algoritme for ordinering av antihypertensiv terapi

spasmolytika kan brukes for lindring av hypertensiv krise (Dibazol), α2-adrenoceptoragonister (klonidin, klonidin), ganglier (benzogeksony, Pentamin) og andre stoffer.

Indikasjoner for sykehusinnleggelse av pasienter med essensiell hypertensjon er:

 • kompleksitet av valg av kompleks medisinsk terapi;
 • hypertensiv krise som ikke kan begrenses uten pasient og hypertensive kriser med tegn på hypertensiv encefalopati (forvirring, kvalme, oppkast);
 • behovet for komplekse og invasive diagnostiske teknikker;
 • komplikasjoner forårsaket av høyt blodtrykk.

Komplett gjennomgang av essensiell hypertensjon

Fra denne artikkelen vil du lære om den vanligste formen for essensiell hypertensjon - essensiell hypertensjon: hva det er, dens årsaker, prinsipper for behandling og forebygging.

Alle pasienter har hørt om en sykdom som hypertensjon - en vedvarende økning i blodtrykk over 140/90 mm Hg. Art. Men ikke alle vet at denne sykdommen har en viss oppdeling eller klassifisering. Denne oppdelingen er basert på årsakene til sykdommen:

 • Primær hypertensjon kalles essensiell hypertensjon. Dette er den vanligste typen hypertensjon, som står for ca 90% av totalen. Dens forskjell er at økningen i trykk utvikler seg selv - først og fremst - bare mot bakgrunnen av predisponerende faktorer.
 • Symptomatisk hypertensjon - er mer sjeldent (frekvens ca. 5-10%), og mer alvorlige form av hypertensjon utvikle sekundær - blant nyresykdommer (renal form), renale vaskulære abnormaliteter (renovaskulær), endokrine forstyrrelser, fordøyelse av visse medisiner deres side effekt.
 • Svangerskaps hypertensjon - en spesiell type hypertensjon, som bare oppstår hos gravide kvinner, og går etter graviditet eller den andre veien (sikt eller for tidlig fødsel, abort, svangerskapsavbrudd).
Økt trykk med glomerulonephritis er et eksempel på symptomatisk hypertensjon. Klikk på bildet for å forstørre

I dag skal vi snakke om den første - den vanligste formen for hypertensjon. Det antas at primær arteriell hypertensjon er en sykdom hos eldre mennesker, men de siste årene har sykdommen betydelig yngre. Ifølge statistikk fra Verdens helseorganisasjon er forekomsten av primær arteriell hypertensjon ca 20-30% av den totale befolkningen, og i aldersgruppen over 60 år - mer enn 50%.

Avhengig av graden av arteriell hypertensjon, det vil si nivået av trykk, samt de individuelle egenskapene til pasientens kropp, kan primær hypertensjon fortsette på forskjellige måter. Noen pasienter lider av hodepine og andre symptomer, som vi vil diskutere nedenfor. I en rekke pasienter manifesterer sykdommen seg ikke på noen måte, og det oppdages ved et uhell ved neste undersøkelse av en lege.

Den største faren for hypertensjon er dens komplikasjoner. Konstant høyt trykk påvirker karene i de såkalte målorganene - retina i øyet, nyrene, hjertet og dets store kar, og viktigst - hjernens arterier. Slike uønskede endringer fører til akutte forstyrrelser i blodstrømmen i disse organene. Som en konsekvens oppstår hjerteinfarkt, slag, utvikling av nyre- og hjertesvikt, ved høyeste blodårstopp kan det oppstå blødninger i øyets retina.

Mulighetene for å behandle primær hypertensjon er store i dag - narkotikamarkedet tilbyr et bredt spekter av ulike rusmidler, og leger oppfinner nye metoder og midler for forebygging og behandling av hypertensjon. Men jo lenger den hypertensive pasienten hadde, jo mindre uttalt effekten av behandlingen. Derfor er spørsmålet om det er mulig å fullstendig og radikalt kurere denne sykdommen ganske kontroversiell; svaret er: "heller nei enn ja." Med regelmessig bruk av foreskrevne legemidler mot trykk, kosthold og sunn livsstil, er essensiell hypertensjon fullt kontrollerbar.

Den farligste effekten av essensiell hypertensjon på hjernens arterier

Vanligvis er terapeut engasjert i behandlingen av primær hypertensjon. I nærvær av komplikasjoner av sykdommen er en kardiolog, en endokrinolog, en nevrolog involvert i behandlingen.

Årsaker til sykdommen

Den sanne årsaken til vedvarende forhøyelse av trykk uten samtidig hjertesykdom eller hjertesykdommer - det vil si essensiell hypertensjon - er grundig ukjent. Forskere har identifisert en liste over risikofaktorer som sannsynligvis vil øke sjansene for å utvikle hypertensjon:

 1. Arvelighet. Tilstedeværelsen av hypertensjon hos blodrelaterte øker sannsynligheten for sykdom hos avkom.
 2. Røyking. Nikotin og tjære har en ødeleggende effekt på blodårene, og sammen med økt trykk er denne effekten langt mer uttalt.
 3. Mottak av alkohol. Dette er et systematisk inntak av alkohol i store doser. På bakgrunn av høye doser alkohol, er det en spasme av blodårer og økt hjertefrekvens, noe som kan forårsake ekstrem manifestasjon av hypertensjon - hypertensiv krise.
 4. Fedme. For å pumpe blod i en kropp med større masse, er intensivt arbeid i hjertet nødvendig. Jo mer hjertet fungerer, desto høyere blir arterielt trykk dannet.
 5. Diabetes mellitus påvirker veggene til fartøyene - det er en såkalt diabetisk angiopati. Slike fartøy er mindre følsomme for kommandoer for å opprettholde riktig trykknivå.
 6. Paul. Det antas at kvinner før utbruddet av overgangsalderen er mindre utsatt for risikoen for høyt blodtrykk på grunn av den beskyttende effekten av kvinnelige kjønnshormoner på hjertet og blodårene.
 7. Age. Jo eldre pasienten, desto høyere er sjansene for å oppnå hypertensjon. Dette skyldes den naturlige aldringen av hjertemuskelen, en svak respons av karene til hjernekommandoene, ødeleggelsen av reseptorene som fanger blodtrykk i karene.
 8. Nivået på kolesterol og tilstedeværelsen av arteriosklerose i blodkar. Avsetningen av "overskytende" kolesterol i lumen av karene i form av aterosklerotiske plakk gjør dem skjøre og uelastiske. Slike fartøy ligner glassrør som ikke er følsomme overfor kommandoene i hjernen for å endre tonen og opprettholde optimalt blodtrykk.
 9. Uriktig diett - skytende fet mat diett salt, pickles, søtsaker og stivelsesholdige matvarer, til mangel på rent drikkevann stimulere forsinkelsen av salter og fluider i kroppen, øker belastningen på hjerte og nyrer.
 10. Stress og følelsesmessig overstyring påvirker utvilsomt utviklingen av hypertensjon. Det er derfor en høyere forekomst ble registrert hos personer med intellektuell arbeidskraft og "nervøs" arbeid - lærere, regnskapsførere, leger, ledere.
 11. Stillesittende livsstil utløser fedme og forstyrrelser av fartøyer - venøs utstrømning fra organer og vev, oksygenmangel av vev, noe som tvinger hjertet til å arbeide med mer kraft og øke blodtrykket for å kompensere for disse problemene.

Som vi ser, er arteriell hypertensjon ikke noe som tilskrives sykdommen i det 21. århundre, fordi alle predisponerende faktorer kan bli funnet i en moderne beboer i store byer.

karakteristiske symptomer

Kliniske manifestasjoner av essensiell hypertensjon er sterkt avhengig av trykknivået og individets følsomhet for høyt blodtrykk. Generelt er essensiell eller primær hypertensjon preget av:

 • Hodepine av en sprengende eller pulserende natur, som ofte er den første manifestasjonen av sykdommen.
 • Svakhet, døsighet, søvnforstyrrelser, redusert effektivitet.
 • Støy i ørene - en følelse av blodpulsering i ørene og hodet.
 • Visuell funksjonsnedsettelse av typen flimrende midger, dobbeltsyn, redusert synsstyrke.
 • Forstyrrelser i hjertets arbeid - økt hjertefrekvens, smerte i hjertet.
 • Kortpustethet - en følelse av mangel på luft og rask pusting.
 • Utseendet av hevelse, faller med økt trykk.

Hos enkelte pasienter er essensiell arteriell hypertensjon asymptomatisk, og gjør gradvis sin "svarte materie", som påvirker nyrene, øynene og hjertet.

Hypertensjon er den ekstreme manifestasjon av hypertensive krise - en kraftig økning i trykket opp til høye tall for en gitt pasient (160/100 - 200/120 mm Hg..) Og en ekstremt uttalt manifestasjon av symptomer på hypertensjon.

diagnostikk

Primær deteksjon av essensiell hypertensjon er ikke vanskelig: det er nok til å måle arterielt trykk flere ganger etter Korotkovs metode - en vanlig tonometer på begge hender på forskjellige tider av dagen. I tvilsomme tilfeller kan en pasient anbefales å bruke en 24-timers overvåking av blodtrykk - SMAD. For å gjøre dette, er en bærbar tonometer festet på hånden, som automatisk måler trykket med bestemte intervaller og registrerer resultatene og målingstiden i databasen.

For videre diagnostisering er det viktig å vurdere tilstanden til målorganer:

 • Undersøkelse av oftalmologen og vurdering av fondets fartøy.
 • Blodprøver for å vurdere nivåene av protein, sukker, kolesterol og dets fraksjoner.
 • Urinalyse for en omtrentlig vurdering av nyrefunksjonen.
 • Elektrokardiogram.
 • Ultralyd av hjerte og mageorganer.
 • Neurologisk undersøkelse og vurdering av nevrologisk status.

Disse studiene kan hjelpe legen til å orientere om sykdommens varighet og alvorlighetsgrad hos en bestemt pasient.

Ved hjelp av en bærbar blodtrykksmonitor kan du måle blodtrykket 24 timer i døgnet

Metoder for behandling

Radikal behandling av essensiell hypertensjon er ikke underlagt, men kompetent behandling og livsstil kan kompensere for pasientens tilstand og minimere mulige komplikasjoner. Pasienter refererer ofte svært til diagnosen deres, med tanke på høyt blodtrykk, da en ikke-alvorlig sykdom ligner på forkjølelse. Dette er en ekstremt farlig vrangforestilling, hypertensjon trenger konstant og systematisk behandling. Selvmedisinering er helt uakseptabelt, terapi er valgt, utpekt og kontrollert av en lege.

Pasienten skal være klar, det er ikke alltid mulig å hente behandling fra første gang, den bør endres eller kombineres. Dette betyr ikke at legen er inkompetent, snarere motsatt - han prøver å finne en individuell plan for en bestemt pasient.

Medisinske tiltak i diagnosen "essensiell hypertensjon" kan deles inn i medisinske og atferdsmessige. La oss starte med narkotikafri behandling.

Sunn livsstil

En sunn livsstil bør definitivt inngå i ordningen for behandling og forebygging av hypertensjon. For svake grader av sykdom hos unge pasienter er normalisering av diett og livsstil tilstrekkelig til å kompensere for tilstanden. Det er nødvendig å normalisere mat, for å begrense forbruket av animalsk fett, sukker, salt mat, kaffe, alkohol. Det er viktig å spise nok grønnsaker, frukt, vegetabilske oljer, rent drikkevann.

Fysisk aktivitet er svært viktig, selv om den er dosert. Kardiologer anbefaler en times aktiv gange på en dag - denne varianten av belastningen reduserer risikoen for å utvikle kardiovaskulære sykdommer. Utmerkede alternativer er svømming, løping, yoga, aqua aerobic.

Det er nødvendig å unngå stress, nervesjokk, observere dagens regime og sove minst 8 timer om natten.

Medisineringsterapi

Anbefalte medisiner for behandling av hypertensjon er følgende grupper av legemidler:

Antihypertensive stoffer

Disse er forskjellige i virkemekanismen av kjemikalier som reduserer blodtrykk, hjertefrekvens, avslappende blodkar.

 1. Betablokkere
 2. Alfablokkere
 3. Kalsiumkanalblokkere
 4. Inhibitorer av IPF
 5. Angiotensinreseptorantagonister
 6. Vasodilator midler
 7. diuretika
 8. Kombinerte preparater

sedativa

Anti-angst narkotika kan være både den mest "enkle" - urte (vendelrot, Motherwort, mynte), og komplekse - beroligende midler og antidepressiva utnevnt terapeuter.

Ekstra stoffer

Disse gruppene av legemidler kan foreskrives på grunnlag av samtidige sykdommer hos pasienten og nederlag av målorganer.

 • Neuroprotektorer og nootropics er midler som beskytter cellene i nervesystemet og hjernen.
 • Sukkerreduserende legemidler og insulin for diabetikere.
 • Kolesterolreduserende legemidler er statiner.
 • Hormonutskiftningsterapi hos kvinner i overgangsalderen foreskrives ofte på bakgrunn av en alvorlig løpet av overgangsalderen i kombinasjon med ustabilt trykk, varmeskylling.

Det er viktig å forstå at bare en systematisk, regelmessig og foreskrevet av lege doser behandling kan stabilisere høyt blodtrykk, lindre pasienten fra ubehagelige kliniske symptomer og mulige komplikasjoner - slag, hjerteinfarkt, som ikke bare føre til alvorlig funksjonshemming, men også død.

outlook

Generelt er prognosen med kontrollert hypertensjon gunstig. Kontroll kan oppnås bare ved systematisk behandling og en sunn livsstil.

Det ukontrollerte sykdomsforløpet uten å ta medisiner, med hyppige hypertensive kriser blant unhealthy spiseadferd og en stillesittende livsstil, er fulle av alvorlige komplikasjoner og til og med død. Den gjennomsnittlige verdens dødeligheten fra hypertensjon er ca 6-7%.

Hypertensjon essensielt: årsaker, symptomer og behandling

Sykdommer i hjertet og blodårene blant alle patologier okkuperer et av de første stedene som forårsaker død av pasienter. Oftest er hypertensjon diagnostisert, men det er også viktig hypertensjon. Hva er forskjellen mellom disse to patologiene, hva er symptomene og behandlingsmetodene? La oss finne ut dette.

Hva er essensiell hypertensjon

Denne patologien er en form for arteriell hypertensjon. Pasienter konsulterer en lege om høyt blodtrykk. Hvis indikatorene bare av og til stiger til 140 mm. Hg. st., så er det for tidlig å snakke om sykdommen, men med jevn økning, gjør leger diagnosen "essensiell hypertensjon". Med hensyn til terapi bør årsakene som har blitt provokatører av denne tilstanden etableres. Dessuten påvirker skjemaet og graden av sykdomsutvikling valget av behandlingstaktikk.

Mange har spørsmålet: "Hva er forskjellen mellom essensiell hypertensjon og arteriell hypertensjon?". En spesialist på ham kan svare slik: Den første formen er primær, men den nest oftest utvikler seg mot bakgrunnen til mange kroniske patologier. Den essensielle formen er av stor fare på grunn av konstant progresjon, noe som fører til skade på organets indre systemer. Når hypertensjon er nok til å kvitte seg med den underliggende patologien, for å eliminere symptomene på sykdommen.

I den internasjonale klassifikasjonen av sykdommer har koden også essensiell hypertensjon (ICD-10). For en effektiv behandling må legen etablere årsaken til patologien.

Etiologi av sykdommen

Hittil har årsakene til utviklingen av denne sykdommen ikke blitt fastslått nøyaktig. De fleste leger mener at utbrudd av hypertensjon er provosert av noen faktorer, og overgangen av sykdommen til en stabil form påvirkes av andre. Viktig primær hypertensjon kan skyldes følgende årsaker:

 • Alder endres i kroppen. Med alderen blir fartøyene mindre elastiske.
 • Stressfulle situasjoner.
 • Overgangsalder hos kvinner.
 • Alkoholmisbruk.
 • Røyking.
 • Feil i ernæring.
 • Overflødig kroppsvekt.
 • Drikker mye salt.
 • Seksuell tilhørighet (funnet ut at den mannlige befolkningen lider av denne patologien mye oftere).

Blant risikofaktorene kan også nevnes:

 • Virkningen av ugunstige miljøfaktorer.
 • Lav fysisk aktivitet.
 • Arvelig disposisjon. Hvis denne sykdommen er tilstede i en av slektningene, øker risikoen for å utvikle sykdommen betydelig.

Dersom faremomentene for å legge til de ovennevnte grunner kan det være nesten 100% sikkerhet at det utvikler seg Essensiell hypertensjon hos mennesker er nødvendig.

Symptomatologi av sykdommen

Ofte utvikler denne patologien asymptomatisk, bortsett fra kanskje en liten økning i blodtrykket. Indeksene kan nå 140-150 mm. Hg. Art. - Øvre trykk og 90-95 - den nedre.

Vi har analysert hva som er viktig hypertensjon. Symptomene på sykdommen kan være som følger:

 • Det er hodepine, oftest er det lokalisert i nakken og pannen.
 • Hjertepasning.
 • Det er svimmelhet.
 • Det er støy i ørene.
 • I øynene med dobling.
 • Økt tretthet.
 • Irritabilitet.
 • Kronisk tretthet utvikler seg.

Hvis du ikke tar hensyn til disse symptomene, så begynner sykdommen gradvis å utvikle seg, de indre organene vil lide.

Målorganer for essensiell hypertensjon

Sykdommen har flere stadier av utviklingen, og vi vil vurdere dem litt senere, men for nå vi kaller organer som påvirkes oftest når en person er diagnostisert hypertensjon (essensiell hypertensjon).

 1. Heart. Under utviklingen av patologi opplever hjertemusklene en tung belastning, som følge av at veggene i venstre ventrikkel blir tykkere. Hjertet krever økt blodtilførsel, og reserven på grunn av høyt blodtrykk senkes. Dette kan føre til hjerteinfarkt, hjerterytmeforstyrrelser og andre komplikasjoner.
 2. Hjernen begynner å lide av mangel på oksygen allerede i de første stadiene av sykdomsutviklingen. Derfor begynner pasienten å føle seg støyende, svimmel.
 3. Ikke unngå patologi og nyrer. Sklerose av nyrekarene utvikler seg, noe som fører til en forstyrrelse i deres funksjon. Som et resultat kan nyresvikt utvikle seg.
 4. Blodkar.

Hvis du ikke treffer passende tiltak, kan du ikke unngå alvorlige konsekvenser.

Stadier av utvikling av hypertensjon

Hypertensjon viktig i utviklingen går gjennom flere faser:

 1. I første fase øker trykket noen ganger, oftest etter intens fysisk anstrengelse eller følelsesmessig overbelastning. Interne organer påvirkes ikke, og komplikasjoner er praktisk talt ikke-eksisterende. Denne perioden kan vare i flere år.
 2. Den andre fasen er preget av en vedvarende økning i trykk. Indikatorene kommer tilbake til normal etter å ha tatt medisiner. Periodisk observert hypertensive kriser. Målorganer begynner å lide av høyt blodtrykk.
 3. Den tredje fasen er den mest alvorlige, det er mulig å eliminere høyt blodtrykksindekser bare ved å kombinere ulike medisiner. Ofte diagnostisert som hypertensive kriser, slag, hjerteinfarkt, angina. Det kan oppstå blødninger i øyets retina.

I tillegg til stadier har sykdommen også utviklingsgrader. Det er bare tre av dem:

 • Essensiell hypertensjon i 1. grad. Indeksene varierer fra 140 til 160 mm. Hg. Art. (SBP) og fra 90 til 99 (DBP).
 • 2 grader - fra 160-180 (SBP) og opptil 100-110 (DBP) mm. Hg. Art.
 • Den tredje graden er diagnostisert dersom øvre trykk er over 180 mm. Hg. og den nedre - mer enn 110.

Terapi er valgt med tanke på både scenen og graden av sykdommen.

Diagnose av sykdommen

For at terapien skal være så vellykket som mulig, er det nødvendig å kontakte en spesialist så tidlig som mulig. Diagnosen "essensiell hypertensjon" er satt ikke bare på grunnlag av samtalen med pasienten - det er nødvendig å passere en rekke studier som bekrefter legens mistanker.

Under samtalen lytter legen til klager, finner ut under hvilke omstendigheter trykket stiger. Det er svært viktig for en spesialist for å finne ut tilstedeværelse av utløsende faktorer, som for eksempel dårlige vaner, genetisk disposisjon, skjevhet i ernæring.

Inspeksjon av pasienten er obligatorisk. Legen måler trykket, hører hjerteslag for å oppdage lyder og rytmeforstyrrelser, og sender pasienten til å ta tester:

 • Generell blodprøve. Med utvikling av hypertensjon er det en økning i leukocyttnivået, ESR. Biokjemisk analyse vil vise nivået av metabolske prosesser.
 • Urinalysis. Når nyretubuli ikke fungerte riktig, ble proteinuria detektert.

Ikke bare tester hjelper med å diagnostisere sykdommen, men også noen undersøkelsesmetoder:

 1. Kardiogram av hjertet. Det lar i tidlige stadier å identifisere venstre ventrikulær hypertrofi.
 2. Ekkokardiografi gir en mulighet til å vurdere størrelsen på hjertet, dets struktur, analysere ventilens arbeid.
 3. Radiografi avslører aterosklerotiske endringer, brudd i lungevevvet.
 4. Daglig overvåkning av blodtrykk utføres ved hjelp av en spesiell enhet som er festet til pasientens belte og koblet til mansjetten på skulderen.
 5. Den oculist undersøker fundus.
 6. Koronarografi er foreskrevet i nærvær av angina hos pasienten, samt etter et tidligere hjerteinfarkt.
 7. MR er nødvendig hvis det er mistanke om sykdommenes neurogene opprinnelse. For eksempel, med hjernesvulster, kan hjerne traumer øke blodtrykket.
 8. Computertomografi av nyrene er nødvendig dersom det er mistanke om tilstedeværelse av tumor i kroppen, og maligne sykdommer i binyrene.

Først etter å ha vurdert resultatene av alle disse studiene og analysene, kan en spesialist sette (eller refute) diagnosen "essensiell hypertensjon". Behandlingen er utnevnt med tanke på egenskapene til pasientens kropp, samtidige sykdommer, stadium og grad av utvikling av patologi.

Behandling av essensiell hypertensjon

Hvis sykdommen er diagnostisert, bør behandlingen være omfattende. Ofte er det lenge, noen ganger er det ikke i flere måneder, men i mange år. Terapi utføres i flere retninger:

 1. Endre livsstilen.
 2. Narkotika terapi.
 3. Ikke-medisinske behandlingsmetoder.
 4. Tradisjonell medisin.

Eventuell behandling bør være under tilsyn av en lege.

Endre livsstilen

Hvis essensiell hypertensjon på et tidlig stadium i utviklingen, og er manifestert i mild, så mest sannsynlig, legen vil ikke rush med ansettelsen av narkotika. Eventuell behandling er umulig hvis du ikke retter livsstilen din. Følg enkle anbefalinger:

 1. Eliminer alkohol og nikotin fra livet ditt. Stoffer som finnes i alkoholholdige drikker og sigaretter har en negativ effekt på karene, og forstyrrer strukturen.
 2. Begrens bruken av bordssalt: overskytende natriumklorid forsinker væsken i kroppen, noe som fører til en økning i volumet av sirkulerende blod.
 3. Vær oppmerksom på kostholdet ditt: unntatt røkt kjøtt, pickles, stekt og fet mat. Mer å introdusere i kostholdet av ferske grønnsaker og frukt, spis helst oftere, men i små porsjoner. For å redusere skadelig kolesterol øker du mengden plantemat.
 4. Obligatorisk fysisk trening, selv regelmessig lading kan være til nytte for kroppen. Eventuelle profesjonelle idrettsaktiviteter er kun tillatt med godkjenning av lege.
 5. Å bringe kroppens vekt tilbake til normal.

Hvis sykdommen bare utvikler seg, normaliserer ofte en forandring i livsstilen alle prosesser i kroppen, og patologien utvikler seg ikke.

Vi behandler hypertensjon med rusmidler

Hvis sykdommen utvikler seg, er det en lesjon av målorganer, så effektiv medisinering kan ikke unngås. Legene foreskriver følgende hvis diagnosen "essensiell hypertensjon" er bekreftet:

 1. ACE-hemmere og APA II. Bare uerstattelig, hvis du vil beskytte mot effektene av høyt trykk indre organer. Til denne gruppen av stoffer er: "Prestanz", "Zokardis", "Lorista".
 2. Kalsiumantagonister og beta-blokkere. Disse stoffene, som inkluderer "Nebilet", "Betalok", reduserer tonen i blodårene, reduserer motstanden.
 3. Hvis det er hevelse, må du ikke uten diuretika, for eksempel "Dieuvera", "Arifona". Disse stoffene hjelper til med å fjerne overflødig væske fra kroppen.
 4. Legemidler som bidrar til å bekjempe effekten av angina pectoris, hjerteinfarkt og andre komplikasjoner.

Eventuelle medisiner foreskrives med hensyn til kontraindikasjoner og karakteristika for hver pasient, så det er ingen enkelt behandling for behandling av hypertensjon. Svært ofte er flere legemidler foreskrevet, som utfyller hverandres handlinger.

Hver pasient bør forstå at hvis han har essensiell hypertensjon, vil behandlingen bli utført kontinuerlig gjennom hele sitt liv. Det er en feil å avbryte behandlingen hvis det er merkbare forbedringer: Som regel, etter avskaffelse av narkotika, forverres tilstanden svært raskt igjen.

Ikke-medisinske behandlinger

Nødvendig hjelpemiddel i behandling er gitt ved metoder som ikke er relatert til bruk av narkotika:

 • Akupunktur.
 • Auditiv trening.
 • Sessioner av psykoterapi.
 • Electro.

Hyppigst anbefales slike behandlingsmetoder ved å behandle leger til pasientene for å forbedre effekten av medisinering.

Tradisjonell medisin mot hypertensjon

Hvis medikamentterapi er supplert med folkemetoder for behandling av hypertensjon, vil effektiviteten øke betydelig. La oss nevne de mest populære oppskriftene:

 1. Kombiner i 800 ml sukkerroer og honningjuice, tilsett 1 liter vodka. Infiser to uker på et mørkt sted. Ta 2 ss tre ganger om dagen.
 2. Før du spiser, ta en blanding av løkjuice, honning og sitronskall i like store mengder.
 3. Ta 100 gram tranebær, honning og sitron, bland og ta i to uker.

Til tross for sikkerheten til folkemessige oppskrifter, er det bedre å konsultere legen din før du bruker dem, spesielt hvis det er kroniske patologier.

Komplikasjoner av sykdommen

Hvis du ikke behandle sykdommen terapi alvor, tar det ikke lang tid å komplikasjoner av essensiell hypertensjon, og det er mange:

 1. Hypertensiv krise, der det er en kraftig økning i blodtrykket. Videre skal det bemerkes at i noen mennesker kan denne tilstanden forekomme ved en hastighet på 180 mm. Hg. st, og ca 160 er nok. I tillegg til trykkbremsen oppdager pasientene alvorlig hodepine, tinnitus.
 2. Et "hypertonisk hjerte" utvikler seg, mens muskets vegger tykner, og kontraktiliteten minker. Økt risiko for hjerteinfarkt, hjertesvikt.
 3. Med hypertensjon, kan nyreskader ikke unngås.
 4. Nervesystemet er berørt, ikke uvanlig slag.
 5. Som et resultat av utviklingen av hypertensjon, er fundus påvirket.
 6. Lungeødem.

Hvis pasienten er diagnostisert med noen av komplikasjonene, er det nødvendig med akutt sykehusinnleggelse. Ofte skjer dette hvis pasienten ikke følger legenes anbefalinger, tar uregelmessig medisiner.

Hvordan forhindre utvikling av hypertensjon

Enhver sykdom kan forebygges, dette gjelder også for essensiell hypertensjon. Det viktigste er å konstant overvåke blodtrykksindikatorer, spesielt dette er sant i forhold til følgende kategorier av mennesker:

 • pasienter som har hyppig hodepine, svimmelhet, neseblod.
 • Kvinnehalvdelen av befolkningen i overgangsalderen.
 • Pasienter etter operasjon.
 • Lidelse av nyresykdom.
 • Personer som er utsatt for stress og tretthet.

Du kan forhindre sykdommen hvis du følger følgende anbefalinger:

 • Balansere dietten din Eliminer fett og røkt produkter, animalsk fett, reduser saltinntaket.
 • Ikke tillat sterk fysisk aktivitet.
 • Å lede en aktiv livsstil.
 • Avvise dårlige vaner.
 • Hold styr på kroppsvekten.
 • Unngå psychoemotional belastninger.
 • Overvåk blodtrykket.

Hvis du følger disse enkle anbefalingene, kan du ikke bare forsinke utviklingen av patologi, men også helt unngå det.

Etter å ha studert medisinsk litteratur, kan man finne informasjon om denne eller den aktuelle taktikken for behandling av høyt blodtrykk, men den virkelige ekspert vil aldri stole på mønstre. Terapi bør velges hver gang individuelt, idet man ikke bare tar hensyn til patologiens alvor og grad, men også de personlige egenskapene til pasientens kropp.

Viktig arteriell hypertensjon

Viktig arteriell hypertensjon - Dette er den primære arterielle hypertensjonen. Essensiell hypertensjon inkluderer de tilfellene av sykdommen der det er umulig å etablere en sammenheng mellom økningen i arteriell press mellom endokrin patologi og patologien til organene som går før starten av hypertensjon.

Viktig arteriell hypertensjon er en av de vanligste kardiovaskulære sykdommene. Ifølge WHOs ekspertkomite (1984) står det for om lag 96% av alle tilfeller av hypertensjon.

Labilær arteriell hypertensjon

Labil hypertensjon betraktes nær grensen, farlig sone i henhold til nivået av arterielt trykk. Ifølge verdensstatistikken er nesten en tredjedel av alle tilfeller av hypertensjon labile, preget av svingninger i blodtrykket fra normal til litt forhøyet. Ustabile nivåer av blodtrykk kan til slutt stabilisere seg, men ca 20-25% av pasientene kan utvikle vedvarende hypertensjon. I klinisk praksis anses pasienter med labil hypertensjon å være praktisk sunne. I definisjonen av begrepet labil hypertensjon er det fortsatt uklare poeng. Sannsynlige kriterier for korrekt diagnose er studiet av den funksjonelle tilstanden til simtoadrenalin-systemet, reninaktiviteten i blodet etc.

Bordered arteriell hypertensjon

Verdens helseorganisasjon (WHO) vedtok begrepet borderline hypertensjon, indikerer en type primær hypertensjon hvor det systoliske og / eller diastoliske trykket svinger regelmessig fra normale siffer til grensene for grensesonen. Ifølge eksperternes oppfatning 1103 er grensene for grenseområdet for voksne betraktet som 140 / 90-159 / 94 mm Hg. Art.

Klassifisering av essensiell hypertensjon

Klassifiseringen av essensiell arteriell hypertensjon er basert på isolering av tre stadier av sykdommen.

Fase I er observert hos 70-75% av pasientene med essensiell hypertensjon. I de fleste pasienter er klager fraværende eller uklart, hovedsakelig forbundet med en psykomotisk tilstand. En økning i blodtrykk, hvis nivå svært grovt tilsvarer den milde form av arteriell hypertensjon, er ikke ledsaget av objektive tegn på nederlag av målorganer. Arten av endringene i hemodynamikk svarer i de fleste tilfeller til den giperkinetiske typen. Spontan normalisering av arteriell trykk er mulig, spesielt i henhold til poliklinisk overvåkingsdata, men i kortere periode enn ved grense arteriell hypertensjon. For en betydelig del av pasientene har sykdommen et lite fremskredende kurs med stabil stabilisering på nivå I-scenen i 15-20 år eller mer. Til tross for dette er den langsiktige prognosen ugunstig. Som resultatene av Fermigem-studien viste, var risikoen for hjertefeil i disse pasientene økt 6 ganger, slagtilfelle - 3-5 ganger dødelig myokardinfarkt - 2-3 ganger. Generelt var dødeligheten med langsiktige observasjoner 5 ganger høyere enn hos personer med normalt blodtrykk.

II-scenen i henhold til nivået av blodtrykk tilsvarer omtrent moderat arteriell hypertensjon. Forløpet av sykdommen hos enkelte pasienter forblir asymptomatisk, men ved undersøkelsen er det alltid tegn på skade på målorganer forårsaket av hypertrofi i venstre ventrikel og arteriolær veggen. Karakteristisk for hypertensive kriser. Ved urinalyse er endringer ofte fraværende, men innen 1-2 dager etter krisen kan en liten forbigående proteinuri og erytrocyturi registreres. Det er en moderat reduksjon i glomerulær filtrering og tegn på en symmetrisk reduksjon i funksjonen av begge nyrer i radionuklid renografi. Den hemodynamiske profilen tilsvarer hovedsakelig normen (eu-) kinetisk profil.

for Trinn III sykdommen er preget av vaskulære komplikasjoner forbundet med både arteriell hypertensjon og i stor grad med den akselererte utviklingen av samtidig aterosklerose. Det bør tas i betraktning at ved utvikling av hjerteinfarkt og hjerneslag, blir blodtrykk (spesielt systolisk) ofte jevnt redusert på grunn av en reduksjon i DUS. En slik arteriell hypertensjon ble kalt deapitated. Dette preges av en hypokinetisk hemodynamisk profil.

Årsaker til essensiell hypertensjon

Til tross for at verden aktivt studerer arteriell hypertensjon, har årsakene til essensiell arteriell hypertensjon ennå ikke blitt fastslått, og det er nå antatt at denne sykdommen er multifaktorell, dvs. han har mange grunner.

Arvelig disposisjon er svært viktig.

Økningen i tonen til små arterier som svar på en langvarig psykomotional stress er bevist.

Risikofaktorer for utvikling av essensiell hypertensjon:

 • Genetisk faktor. Generene som er ansvarlige for begynnelsen av denne sykdommen er imidlertid ikke blitt oppdaget. Omtrent 30% av tilfellene med essensiell hypertensjon er forbundet med genetiske faktorer. I tillegg er risikoen for å utvikle hypertensjon høyere hos personer med en eller begge foreldrene som lider av hypertensjon.
 • Patologi av arteriene. Det er en økning i resistens (dvs. tap av elastisitet) av de minste arteriene - arterioler. Arterioler passerer videre inn i kapillærene. Tap av elastisitet i arterioles og fører til økning i blodtrykk. Årsaken til denne endringen fra arteriolene er imidlertid ukjent.
 • fedme. Hos personer med fedme er risikoen for å utvikle hypertensjon 5 ganger høyere sammenlignet med de som har vanlig vekt. Mer enn 85% av pasientene med arteriell hypertensjon har en kroppsmasseindeks> 25.
 • natrium. Omtrent en tredjedel av tilfellene med essensiell hypertensjon er assosiert med økt inntak av natrium. Dette skyldes at natrium er i stand til å beholde vann i kroppen. Overflødig væske i blodet fører til økt blodtrykk.
 • renin. Renin er en biologisk aktiv substans produsert av den juxtaglomerulære nyreapparatet. Effekten er knyttet til en økning i arterienes tone, noe som medfører en økning i blodtrykket. Essensiell hypertensjon kan enten være høy i renin eller lav.
 • Diabetes mellitus. Insulin er et hormon som produseres av cellene i Langerhans øyene i bukspyttkjertelen. Det regulerer nivået av glukose i blodet og fremmer overgangen til celler. I tillegg har dette hormonet noen vasodilerende egenskaper. Vanligvis kan insulin stimulere sympatisk aktivitet uten å føre til økt blodtrykk. I mer alvorlige tilfeller, for eksempel i diabetes mellitus, kan den stimulerende sympatiske aktiviteten overstige den vasodilaterende effekten av insulin.
 • snorke. Det bemerkes at snorking også kan være en risiko for essensiell hypertensjon.
 • alder. Dette er også en ganske vanlig risikofaktor. Med alderen i skipets vegger er det en økning i mengden av kollagenfibre. Som et resultat avtar tykkelsen av arteriene i veggene, de taper deres elastisitet, og diameteren av deres lumen reduseres også.

Symptomer på essensiell hypertensjon

Før komplikasjoner utvikles, oppstår sykdommen ofte asymptomatisk, og den eneste manifestasjonen av den kommer økning i blodtrykk. Klager er fraværende eller ikke-spesifikk. Pasienter rapporterer en gjentatt hodepine, ofte i pannen eller nakkepinnen, svimmelhet og tinnitus.

For tiden er det påvist at disse symptomene ikke kan fungere som indikatorer for overvurdert arterielt trykk og sannsynligvis har en funksjonell opprinnelse. De er funnet hos pasienter med arteriell hypertensjon ikke oftere enn i den generelle befolkningen, og korrelerer ikke med nivået av arterielt trykk.

Behandling av essensiell hypertensjon

Ved ny diagnostisert arteriell hypertensjon er det nødvendig med en detaljert studie for å utelukke andre sykdommer som kan føre til økt blodtrykk, og å vurdere risikofaktorer. Med arteriell hypertensjon i første grad og lave grader av risiko, er ikke-medisinsk behandling foreskrevet. Først av alt, dette er en forandring i livsstilen.

Målet for behandlingen av essensiell hypertensjon - den maksimale reduksjon i risikoen for kardiovaskulær morbiditet og mortalitet, noe som oppnås ved reduksjon av blodtrykket til de måltall - mindre enn 130/90 og korrigering av andre risikofaktorer. Den bruker seks grunnleggende klasser av antihypertensive medikamenter, diuretika, beta-blokkere, kalsium-antagonister, ACE-hemmere, blokkere av alfa-1-adrenerge reseptorer og angiotensin II-reseptorblokkere. De har alle sine indikasjoner, kontraindikasjoner, og de må oppnevne en lege med hensyn til alder, graden av risiko for hypertensjon og relaterte sykdommer. Legemidlet bør ikke bare redusere blodtrykket, men også lette tilstanden. Hvis ett stoff ikke er nok, kan kombinasjoner av to eller flere legemidler foreskrives. Pasienten bør ikke glemme at behandlingen av hypertensjon er lang, nesten livslang. Hvis pasienten ikke tar medisiner i tide eller tar pauser i behandling, forverrer han tilstanden hans.

Viktig arteriell hypertensjon

symptomer

Arteriell hypertensjon kan være asymptomatisk i lang tid. Tegn på forekomsten av denne sykdoms manifestet, som regel under hypertensive kriser (beredskapsforhold forårsaket av en plutselig overdreven økning i blodtrykket):

 • hodepine;
 • svimmelhet og andre nevrologiske lidelser;
 • en smertefull reaksjon på værendringen;
 • kvalme;
 • smerte i brystet;
 • kortpustethet;
 • følelse av frykt;
 • hjertebanken;
 • svakhet.

Hvis først sykdommen lett kan forveksles med vanlig tretthet, så blir symptomene til tider tydeligere:

 • støy i ørene;
 • flyr for øynene
 • svette;
 • rødhet og puffiness i ansiktet;
 • utganger om morgenen;
 • hevelse av hendene.

årsaker til

 • hyppig nervøsitet, stress;
 • unødvendig intens intellektuell aktivitet, spesielt om natten, uten tilstrekkelig hvile;
 • fedme;
 • overflødig saltinntak
 • arvelighet;
 • nyrefaktor;
 • tilknyttede sykdommer - aterosklerose og diabetes mellitus;
 • hos kvinner - overgangsalderen;
 • alder og kjønn (under 40 år, menn lider av hypertensjon mye oftere enn kvinner, da forholdet endres i motsatt retning);
 • dårlige vaner og feil livsstil (røyking og alkoholisme, spiseforstyrrelser).

forebygging

For å forebygge sykdomsutviklingen er det ekstremt viktig å fastslå sin tilstedeværelse så snart som mulig og ta prioriterte tiltak - regelmessig overvåking av blodtrykket. Dette gjelder spesielt for de som er i fare:

 • personer med hodepine, neseblod og svimmelhet;
 • kvinner i overgangsalderen;
 • personer med akutt nyresvikt;
 • personer som har gjennomgått alvorlige operasjoner
 • Personer hvis faglige aktivitet er forbundet med konstant overarbeid og overdreven nervøsitet.

I tillegg er det nødvendig å være oppmerksom på følgende punkter for forebygging:

 • riktig næring (unngå overdreven forbruk av kjøtt og animalsk fett, mat bør være moderat høyt i kalorier, med et begrenset innhold av proteiner og kolesterol);
 • systematisk vektkontroll, for personer med overvekt - lossing av dietter;
 • moderat saltinntak
 • hensiktsmessig fordeling av arbeids- og hviletid;
 • fysisk trening.

behandling

Hovedmålet med behandlingen av essensiell hypertensjon er å minimere risikoen for kardiovaskulære komplikasjoner og død fra dem. Dette krever ikke bare en reduksjon i blodtrykket (mindre enn 140/90 mm Hg..), men også for korreksjon av alle risikofaktorer - røyking, høyt kolesterol og blodsukker, vektøkning, så vel som behandling av tilhørende og relaterte sykdommer - koronar hjertesykdom ( IHD), diabetes mellitus, etc.

Behandling av hypertensjon er en syntese av ikke-rusmiddel og narkotika terapi.

 • nekte å røyke
 • normalisering av kroppsvekt;
 • reduksjon av alkoholforbruk;
 • økt fysisk aktivitet
 • reduksjon av forbruk av bordssalt til 5 g / dag;
 • en endring i kostholdet med økt forbruk av plantefôr, økning i kalium, kalsium (grønnsaker, frukt, korn) og magnesium (meieriprodukter) i dietten, samt en reduksjon av forbruket av animalsk fett.

Drug therapy - utvikles i strengt individuell rekkefølge bare etter undersøkelse av en kardiolog og evaluering av kardiovaskulær risiko.

Gode ​​resultater av profylakse og behandling av essensiell arteriell hypertensjon er gitt ved å bo i "Klyuchi" helseforbedrende kompleks.

HYPERTENSION ARTERIAL ESSENTIAL

HYPERTENSION ARTERIAL ESSENTIAL honning.

Essential arteriell hypertensjon (EAG) - arteriell hypertensjon (AH) av ukjent etiologi. Frekvens. EAG er 95% av alle AH (med nøye undersøkelse av pasienter i spesialiserte sykehus er denne verdien redusert til 75%).

Risikofaktorer

• Følelsesmessig stress (akutt eller kronisk)

• Arvelig-konstitusjonelle egenskaper (muligens patologi av cellemembraner)

• Ernæringens egenskaper (overdreven saltinntak). Genetiske aspekter. En rekke genetisk bestemte brudd på strukturen og funksjonen til cellemembraner, både spennende og ikke-eksklusiv, med hensyn til Na-transport

• (se også Vedlegg 2. Arvelige sykdommer: Mapped Phenotypes).

Klassifisering og klinisk bilde

• Borderline - en type EAG hos unge og midaldrende personer, preget av svingninger i blodtrykk fra normal til 140/90 - 159/94 mm Hg. Normalisering av blodtrykk

skjer spontant. Symptomer på målorganskade, typisk for EAG, er fraværende. Borderline AH forekommer hos ca 20-25% av mennesker; 20-25% av dem utvikler deretter EAG, 30% grense AH vedvarer i mange år eller en levetid, resten av blodtrykket til slutt normaliserer

• Hyperadrenerge. Symptomer: sinus takykardi, ustabil BP med overvekt av systolisk komponent, svette, ansiktshyperemi, angst, pulserende hodepine. Det manifesterer seg i den første perioden av sykdommen (hos 15% av pasientene fortsetter det i fremtiden)

• Gyperhydrat (natrium, volumavhengig). Symptomer: hevelse i ansiktet, paraorbitale områder; svingninger av diuresis med forbigående oliguri; Ved bruk av sympatholytics forekommer natrium og vannretensjon; blek hud; konstant sprengende hodepine

• Ondartet - hurtig progressiv sykdom med en økning i blodtrykket til meget høye verdier med nedsatt syn, encefalopati, lungeødem, nyresvikt. Ondartet EAG utvikler seg ofte med sekundær hypertensjon.

• Klassifisering av EAG brukt i Russland (WHO, 1978)

• / stadium - økt blodtrykk over 140/90 mm Hg. uten tegn på skade på kardiovaskulærsystemet. Karakterisert ved ustabile økninger i blodtrykk (diastolisk -90-105 mmHg systolisk BP 150-180 mmHg). BP normaliserer normalt i ro, men stigningen i BP utvider uunngåelig. Endringer i målorganene (hjerte, sentralnervesystem, nyrer, arterier) er fraværende

• // scenen -increasing blodtrykk (diastolisk - 105-115 mm Hg, systolisk - 180-200 mm Hg) med hypertrofi av venstre ventrikkel av hjertet, men uten tegn til skade på andre organer. Karakterisert av hyppig hodepine, svimmelhet, smerte i hjertet, endringer i fundusens kar, hypertensive kriser

• III stadium - en betydelig og vedvarende økning i blodtrykket (diastolisk - 115-130 mm Hg systolisk - 200-230 mm Hg) med en hjertesykdom, og en rekke andre organer (hjerne, retina, nyre, etc.). Spontan normalisering av blodtrykk skjer ikke. Etter vaskulære ulykker (slag, MI) kan imidlertid AD redusere til normale verdier. Det kliniske bildet er bestemt av graden av målorganer: hjerte (angina, myokardialt infarkt, sirkulasjonssvikt.), Sentralnervesystemet (cerebrale sirkulatoriske lidelser, encefalopatier), renal vaskulær (nefroan-gioskleroz) og fundus.

diagnostikk

Diagnosen av EAG er kun etablert ved å ekskludere sekundær hypertensjon.

behandling:

Referanseretning

• WHO anbefaler startbehandling (ikke-farmakologisk, deretter medisinsk) med systolisk blodtrykk høyere enn 160 mmHg. og / eller diastolisk blodtrykk over 95 mm Hg.

• Hvis det er risikofaktorer, startes behandling med arteriell hypertensjon ved et blodtrykksnivå på mer enn 140/90 mm Hg.

• Taktikk avhengig av verdien av blodtrykk i en primær undersøkelse

• 130-139 / 85-89 mm Hg - eksamen i løpet av året

• 140-159 / 90-99 mmHg - eksamen innen en måned

• 160-179 / 100-109 mm Hg - sykehusinnredning innen en måned

• 180-209 / 110-119 mm Hg - sykehusinnleggelse i en uke

• >210 />120 mm Hg. -innestående sykehusinnleggelse

• Det anbefales å senke blodtrykket under 140/90 mm Hg. (<140/90 mm Hg. - Det optimale nivået av blodtrykk for voksne pasienter, 120-130 / 80 mmHg. - Det optimale nivået av blodtrykk for unge pasienter med AH I grad)

• Redusert diastolisk blodtrykk under 90 mm Hg. reduserer forekomsten av IHD

• For stor reduksjon av blodtrykket ved vesentlig varighet og alvorlighet av sykdommen kan føre til hjerne gipoperfu-sion (hypoksi, slag), hjerte (forverring av angina, myokardialt infarkt), nyre (nyresvikt). Ikke-medisinsk behandling

• Diet: salt begrensning (opp til 6 g / dag, med en tilbøyelighet til natrium- og vannretensjon -3 g per dag), karbohydrater, fett (lavt innhold av mettet fett i kosten og øke umettet); reduksjon i mengden væske som forbrukes til 1,2-1,5 liter per dag; økning i diettprodukter som inneholder kalium og magnesium

• Avslag fra alkohol og røyking

• Reduksjon av overflødig kroppsvekt

• Tilstrekkelig fysisk aktivitet: gå 30-45 minutter minst 3-4 p / uke med økt hjertefrekvens med 50% (i fravær av kontraindikasjoner av fart trinn 80-100 i en gruve), lett jogging, ski rolig, trimsykkel

• Rasjonal psykoterapi, auto-trening, avslapping, hypnose

• Fysiske metoder: elektroslep, hyperbarisk oksygenering

• Fytoterapi: agurk, hagtorn, immortelle, søt kløver.

Narkotika terapi

behandling

bør starte med små doser med gradvis økning

• Det bør ikke brukes som et stoff av valg til bruk av legemidler som forårsaker ortostatisk hypotensjon (metyldof, prazosin, labetalol)

• Anbefalt å ta medikamenter 1 p / dag

• Det bør unngå utnevnelse av narkotika med depressiv effekt (klonidin, metyldopa, reserpin)

• Ved behandling av diuretika eller ACE-hemmere, funksjonell tilstand av nyrene og innholdet av elektrolytter

• Ved bruk av ACE-hemmere kan effekten økes på grunn av en avmattelse i deres utskillelse av nyrene. I dette tilfellet anbefales utnevnelse av fosinopril. Trappprinsipp

• I er vist i trinn I trinn EAH: monoterapi med et av medikamentene av valg (diuretika, B-Adrenobloka tori, kalsiumkanalblokkere, ACE-hemmere).

• Trinn II er vist i fase II i EAG og i tilfeller av monoterapifeil. Hvis det første stoffet er ineffektivt eller dårlig tolerert, foreskrives et annet legemiddel. Med lav virkningsgrad, men den gode toleranse av det første stoffet, eller øke doseringen av den andre legemiddel ble tilsatt, eller en av de alternative medikamenter (for eksempel en kombinasjon av et vanndrivende og B-Adrenoblo locator eller diuretika og adrenerge legemidler).

• Trinn III er vist i fase III av EAG og i tilfeller av ineffektivitet i fase II, legg til en tredjedel eller erstatt det andre stoffet; enhver kombinasjon av valgfrie stoffer og alternative legemidler er akseptabelt.

• Steg IV er indikert hvis forrige fase er ineffektiv, sykdommen utvikler seg raskt eller utviklingen av ondartet hypertensivt syndrom: legg til en tredje

eller det fjerde stoffet.

• Hydroklortiazid 12,5-50 mg / dag

• Cyclopentiazid (cyklometiazid) 0,5 mg / dag

• Chlortalidon (oksodolin) 12,5-50 mg / dag

• Capoten (kaptopril) 25-150 mg / dag

• Enalapril 2,5-20 mg / dag

• Fosinopril 10-60 mg / dag

• Lizinopril 2,5-40 mg / dag

• Ramipril 2,5-10 mg / dag

• Angiotensin II reseptor blokkere - losartan 25-100 mg i 1 eller 2 doser

• Kalsiumkanalblokkere

• Diltiazem 120-360 mg / dag

• Isradi-pin 2,5-15 mg / dag

• Nicaradipin 20-40 mg / dag

• Nifedipin (forlenget doseringsform) 30-120 mg / dag

• Nitrendipin 5-40 mg / dag

• Verapamil opptil 120-480 mg / dag

• Amlodipin 2,5-10 mg / dag. Verapamil og diltiazem kan forårsake sammenbrudd, bradykardi, AV-blokkering, asystol

• Vilkår (V1- og B2)-blokkere: propranolol (Inderal) 40-240 mg / dag i 2 timer, Pindo-lol 5-15 mg 2 r / d, timolol 10-40 mg / dag i 2 timers

• Selektive (kardioselektivt) B1-blokkere atenolol: 25-100 mg 1-2 p / dag, metoprolol 50-200 mg / dag i 2-3 timer, acebutolol 200-800 mg / dag, nadolol 40-240 mg / dag betaxolol 10-20 mg / dag.

• Prazo-zin 1-20 mg / dag

• Doxazosin 1-16 mg / dag

• Clonidin (klonidin) 0,1-1,2 mg / dag

• Estulin (guanafacin) 1-3 mg / dag

• Metyldopa 250-2 000 mg / dag

• Guanetidin (oktadin) 10-50 mg / dag

• Reserpin 0,1-0,25 mg / dag. Kombinerte legemidler som inneholder reserpin, for eksempel adelfan, cristepin

• Raunatin 2-12 mg / dag

Vasodilatorer - hydrolasin (apressin) opptil 100 mg / dag

• Loop diuretika (effektive ved nyre-dysfunksjon og helst med AH og nyresvikt)

• Furosemid 20-320 mg / dag

• Bumetanid (bufenox) 0,5-5 mg / dag

• Ektronsyre 25-100 mg / dag

• Indapamid 2,5 mg / dag

• Kaliumsparende diuretika brukes vanligvis i utviklingen av hypokalemi med tiaziddiuretika

• Amidorid 5-10 mg / dag

• Spironolakton 25-100 mg / dag

• Triamteren 50-100 mg 4 p / dag.

Hypotensive stoffer anbefales i Russland (fra prosjektet

• Det føderale programmet for forebygging og behandling av AH i Russland

• Diuretika: hydroklortiazid, triampur, furosemid, spironolakton

• B-adrenoblokker: propranolol (anaprilin), atenolol, metoprolol

• Kalsiumkanalblokkere: diltiazem, verapamil, amlodipin, isradipin

• ACE-hemmere: kaptopril, enalapril, ramipril

• Vasodilatorer: hydralazin, prazosin

• Sentrale a-adrenostimulatorer - klonidin. Effekten av antihypertensive midler på natt blodtrykk. Maksimal påvirkning utøves av kalsiumantagonister, moderat-ACE-hemmere, B-blokkere, minimal-sentrale a-adrenostimulerende midler.

Syndrom for avskaffelse av antihypertensive stoffer. Løft blodtrykk, noen ganger til et nivå som er vesentlig høyere enn originalen, etter å ha stoppet inntaket av antihypertensive stoffer, oftere sentral virkning (clonidin, metyldopa); komplikasjoner

• encefalopati, cerebrovaskulær ulykke, hjerteinfarkt, plutselig død.

Nåværende og prognose

EAG fortsetter kronisk med perioder med forverring og forbedring. Progresjonen av sykdommen kan være forskjellig i tempo. Det går langsomt (godartet) og raskt fremgang (malignt) sykdomsforløp.

synonymer

• Primær arteriell hypertensjon

Symptomer og behandling av essensiell hypertensjon

Essensiell hypertensjon er den vanligste formen for arteriell hypertensjon, som er en av de vanligste kardiovaskulære sykdommene. Pasienter med denne diagnosen i ro øket trykk er observert med jevne mellomrom, noe som fører til avbrudd av integriteten av arterier og hjertefunksjon, og kan også føre til et hjerte, hjertesvikt og slag.

Fra andre typer hypertensjon er det essensielle preget av fraværet av en forbindelse mellom høyt blodtrykk og organpatologi, som er tilstede i symptomatisk arteriell hypertensjon.

Symptomer og årsaker til sykdommen

Denne sykdommen har ingen uttalt tegn og i begynnelsen er det asymptomatisk. Men ved et senere tidspunkt, når essensiell hypertensjon utvikler seg, og begynner å danne irreversible endringer av organer og arterier, føler pasienten hodepine, tinnitus, dobbeltsyn, svimmelhet.

Det er ingen åpenbare årsaker til essensiell hypertensjon. Men det er kjent at utviklingen av denne sykdommen bidrar til slike faktorer:

I risikogruppen av essensiell hypertensjon er eldre mennesker, fordi de er aldersrelaterte endringer i arteriene. Spesielt ofte oppstår høyt blodtrykk hos menn, så vel som hos de som regelmessig drikker alkohol og er utsatt for konstant stress. I tillegg var det et direkte forhold mellom denne sykdommen og mengden saltinntak: mer enn 5,8 gram av dette produktet per dag øker risikoen for å utvikle sykdommen betydelig. Bruken av store mengder natrium øker også risikoen for høyt blodtrykk. Årsakene til dette forholdet er natriums evne til å beholde vann i kroppen.

Hovedfaktoren i utviklingen av sykdommen anses å være arvelighet, men det er ikke noe bevis for denne troen, siden gener som er ansvarlig for utviklingen av hypertensjon, ennå ikke er funnet. Årsaker til høyt blodtrykk kan også være hormonelle sykdommer (Cushings syndrom), nyresykdom, samt noen orale prevensjonsmidler og kortikosteroider.

Stages av sykdommen

Det er tre hovedfaser av essensiell primær hypertensjon:

 1. Fase I er preget av fravær av åpenbare klager og symptomer. Dette er en enkel form for denne sykdommen, og forekommer hos ca 70% av pasientene med essensiell hypertensjon. Den første fasen tar ganske lang tid og kan ha stabil stabilisering i 20 år. Risikoen for hjertefeil i slike pasienter økes 6 ganger, og stroke - i 3-5 ganger.
 2. Stage II er også i de fleste tilfeller er asymptomatiske, men i motsetning til det stadiet jeg i undersøkelsen identifiserte målet organer som hjerte, hjerne og nyrer.
 3. Trinn III er preget av utvikling av vaskulære komplikasjoner og aterosklerose.

Diagnose av essensiell hypertensjon

For å oppdage denne sykdommen i tide, må du måle trykket selv regelmessig, og hvis det er over 140/90 mm Hg - konsulter en spesialist for en detaljert undersøkelse. Diagnosen "hypertensjon" er satt i tilfelle når høyt blodtrykk er fastsatt tre ganger på rad. For å bestemme den nøyaktige formen for hypertensjon, er det nødvendig å identifisere tilstedeværelsen av målorganskade.

For hjertet blir ekko- og elektrokardiografi, brystrøntgen, nyrer - ultralyd, øyeskjermer, urin og blodprøver utført. I tilfelle at alle disse studiene ikke avslørte en skade på målorganer, og ingen spesifikk årsak til økt trykk ble funnet, ble det gjort en diagnose av essensiell hypertensjon.

En viktig nyanse i diagnosen er pasientens tilstand under måling av blodtrykk, da han ganske enkelt kan være nervøs, noe som vil forstyrre resultatene sterkt. I tillegg er det en rekke regler som må iakttas ved måling av trykket (riktig stilling av kropp og hender). Ellers kan pseudo-hypertensjon diagnostiseres.

Behandling og terapi

Pasienter med denne diagnosen bør først og fremst revurdere og forandre livsstilen, og deretter ta medisiner. Det bør være obligatorisk for å redusere eller eliminere bruken av alkohol, slutte å røyke, redusere mengden av salt i dietten, så vel som forsøk på å redusere overskytende vekt (hvis tilgjengelig) ved hjelp av fysisk aktivitet, og et balansert kosthold. Hvis den forandrede livsstilen ikke har gitt resultater - tilbringe medisinsk terapi. Ved behandling av essensiell hypertensjon, brukes slike legemidler:

 • Diuretika (diklortiazid, furosemid, spironolakton).
 • Betablokkere (nadolol, timolol, labetalol).
 • ACE-hemmere (kaptopril, enalapril, lysinolryl).
 • Blokkere av kalsiumkanaler (verapamil, diltiazem).
 • Antiadrenerge midler (pentamin reserpin, guanetidin).
 • Blokkere av angiotensin II-reseptorer (losartan).
 • Vasodilatorer av direkte virkning (hydralazin, minoxidil, natriumnitroprussid).

Prescribe disse stoffene kan bare en lege, gitt alle indikasjoner og kontraindikasjoner, så vel som tilstanden til pasientens kropp. Hvis blodtrykket er redusert, men den generelle tilstanden ikke er forbedret, foreskrives andre legemidler eller deres kompleks. Du bør også vite at behandling av essensiell hypertensjon skal være for livet uten avbrudd, fordi en gang for alle å redusere nivået av blodtrykk er umulig.

Vennligst vurder artikkelen:

(stemmer: 1. gjennomsnitt: 5,00 av 5)

Les Mer Om Fartøyene