Rehabiliteringsplan hjemme etter et slag av noe slag

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva inngår i rehabilitering etter hjerneslag hjemme, hvordan skal hver fase av utvinning finne sted. Hva du trenger å gjøre for å gjenopprette så raskt som mulig.

Alle pasienter som har hatt et slag har forstyrrelser i nervesystemet. Det kan være ubetydelig (for eksempel langvarig tale eller svakhet i arm og ben) og tungt (fullstendig fravær av bevegelse, tale, blindhet). I alle fall bør pasienter med hjerneslag etter uttak fra sykehuset være fullt rehabilitert hjemme.

Hovedoppgaven med rehabilitering er å gjenopprette de ødelagte nervecellene eller å gi betingelser for sunne hjerneneuroner å ta på seg sin funksjon. Faktisk må en person lære nytt å sitte, snakke, gå, utføre subtile manipulasjoner. Dette tar måneder, år og noen ganger tiår. Uten rehabilitering er det umulig å tilpasse seg hele livet. Siden en person er stadig på et sykehus eller et rehabiliteringssenter, kan en person ikke gjennomgå grunnleggende restaurering hjemme.

Prinsippene i denne artikkelen er relevante for pasienter som har hatt et slag av alvorlig iskemisk eller hemorragisk type.

Rehabilitering for hemorragisk slag varer lengre enn med iskemisk slagtilfelle, og i andre henseender er disse rehabiliteringene de samme.

Fem retninger for rehabilitering

 1. Generelle tiltak for pasienten: riktig ernæring, hygiene, hudpleie og forebygging av trykksår.
 2. Restaurering av bevegelser.
 3. Minnegjenoppretting.
 4. Tale restaurering.
 5. Støttende medisinering.

I denne artikkelen vil vi vurdere saker 2, 3 og 4 - hva pasienten hovedsakelig gjør hjemme selv. Det første punktet er mer relevant for de som bryr seg om å ligge pasienter, og legen utpeker medisinene helt.

Fire stadier av rehabilitering

 1. Opprettholde de viktigste funksjonene som livet avhenger av.
 2. Lære de grunnleggende ferdighetene til selvbetjening.
 3. Trener generelt motor-, tale- og intellektuelle ferdigheter, skaper forhold for deres gjenoppretting (evnen til å sitte, flytte, gå).
 4. Trening i implementeringen av fine lembebevegelser, faglige ferdigheter, full tale og andre evner.

Seks generelle prinsipper for rehabilitering

De viktigste tipsene og reglene for gjenopprettingsperioden:

 1. Tidlig start. Rehabilitering starter fra de første dagene på oppholdet på sykehuset og fortsetter hjemme til de tapte funksjonene gjenopprettes.
 2. Systematisk - Utfør regelmessig og jevnlig et sett med gjenopprettingstiltak. Stædig arbeid på deg selv og ønsket om å gjenopprette er nøkkelen til effektiv rehabilitering.
 3. Konsistens - Hver fase av utvinning er beregnet for en bestemt kategori av pasienter (for alvorlige slag, begynne rehabilitering fra første fase, med enklere fra ett av følgende). Det er viktig å flytte trinnvis og i tide til et nytt stadium (etter å ha oppnådd de fastsatte målene).
 4. Multidirectionality - alle tapte funksjoner (bevegelser, tale, minne) gjenopprettes parallelt samtidig i rehabiliteringsfasen.
 5. Bruk midler til rehabilitering: stokk, walker, rullestol, krykker. Rehabilitering etter et slag
 6. Kontrollspesialist. Uansett hvilken rehabilitering er hensiktsmessig i hjemmet, må pasienter etter et hjerneslag nødvendigvis observeres hos en nevrolog og behandle en rehabiliterer. Disse spesialistene vil bidra til å velge riktig sett med rehabiliteringsforanstaltninger og overvåke effektiviteten.

Restaurering av bevegelser

Den første retningen for rehabilitering etter et slag er å gjenopprette bevegelsen. Gitt at pareser og lammelse av varierende grad er 95% av hjerneslagspasienter, alt avhenger av dette. Hvis en person aktiverer, forbedrer blodsirkulasjonen i hele kroppen, forsvinner trusselene på sengene, kan han forsyne seg med grunnleggende behov - alle andre tapte evner vil også bli gjenopprettet raskt.

Generelle regler for treningsbehandling for å gjenopprette bevegelser etter et slag:

 • Komplekset av øvelser er bedre koordinert med en spesialist (lege LFK, rehabilitolog).
 • Gradvis øke belastningens intensitet med hensyn til de faktiske mulighetene.
 • Gradvis enkel teknikk for motor øvelser fra enkle fleksjon-utvidelse for å tynne målrettet bevegelser ved hjelp av hjelpemidler (Kransen, utvidere, gymnastisk stokk, sirkulære strikker, treningsutstyr, musikkinstrumenter). Hjelpemidler for å gjenopprette bevegelsene i hendene
 • Bevegelser bør ikke forårsake smerte. Hvis det oppstår, reduser du belastningen.
 • Før du utfører øvelsene, klargjør musklene ved hjelp av massasje, rubbing eller oppvarming.
 • Hovedmotstanden til treningstrening er muskelavsla, etter at de er berørt, er de sterkt anstrengte (de er i hypertoni).
 • Unngå overarbeid. Det er best å utføre gymnastikk to ganger om dagen, som varer omtrent en time.
 • Utfør treningsterapi, se pusten din, den skal være jevn, innånding og exhaling synkront følge en viss syklus med trening (for eksempel når du bukker pusten mens du utvider ekspirasjonen).
 • Under utførelsen av øvelser i stående eller sittende stilling er det ønskelig at noen nær hjelper pasienten eller kontrollerer tilstanden hans. Dette vil unngå skader som følge av mulige fall.
 • Profilakse av kontraktur - jo lenger lemmen er i samme posisjon (bøyd i albuen, kneet), jo mer blir musklene festet i feil posisjon. Rute mellom de bøyde segmentene en myk rulle (for eksempel rulle opp vev i ulnar eller popliteal fossa). Du kan også fikse det rettede lemmet til en hard overflate (brett) med en lapp eller bandasje.
 • Antall sykluser i hver øvelse kan være forskjellig: fra 2-3 til 10-15, som avhenger av pasientens fysiske evner. Å ha mestret en enklere gymnastikk, ikke stopp klassene. Gjør det før de nye øvelsene.

Øvelser for pasienter i recumbency

Elementær treningsterapi i forbindelse med rehabilitering hjemme er indikert for pasienter som gjennomgått alvorlig iskemisk eller hemorragisk hjerneslag. Alle er tvunget til å legge seg ned, ha grov ensidig lammelse (økt tonus, bøyning av arm og ben).

Egnet gymnastikk kan være dette:

 1. Konsekvent følge hver hånd flexor-extensor, og etter deres rotasjons (sirkulær) bevegelse: fingrene (knuging inn i en neve, neve løsgjørings), dusker i håndleddene, underarmene til albuene, hele hånden i skulderen. Gjør det samme bevegelsen hver avdeling og felles fot (tærne, ankel, kne, hofte).
 2. Øvelser med et håndkle. Heng håndkleet over sengen, ta det med en pensel, gjør noen bevegelser med denne hånden (med et håndkle): Bøy ved albuen som ligger på ryggen, sett bort fra stillingen på din side.
 3. Ligger på ryggen, bøy bena i knær og hofteledd, legg føttene på sengen. Embrace skinnene med kvastene over ankelleddene. Mens du hjelper hendene, bøy og unbend benet i kneet, ikke ta foten av sengen, slik at den glir langs den.

Gymnastikk i sitteposisjon

Formålet med øvelsene ble utført sittende - utvide volumet av bevegelser av hendene, styrke muskler i ryggen, deres forberedelse for å gå:

 1. Sitt på kanten av sengen, senk bena. Med hendene fra hverandre, grip børstene ved kanten. Bøy i ryggen mens du trekker torso fremover uten å slippe av hendene dine. I dette tilfellet ta pusten. Avslappende, puster ut. Gjenta omtrent 10 ganger.
 2. Sitt på sengen, ikke senk bena. Løft hvert bein i sin tur. Rid hendene på sengen fra baksiden, løft begge føttene sammen.
 3. Sitte, ikke senk bena, legg hendene på sengen, ta dem bak ryggen. Ta skulderbladene til hverandre, rett på skuldrene. På samme tid kaster du hodet bakover. Se pusten din: Forlate skulderbladene, pust inn, slappe av - puster ut.

Tre øvelser LFK i stående stilling

Målet med øvelsene fra stående stilling er rehabilitering av subtile bevegelser og faglige ferdigheter:

 1. Løft en liten gjenstand fra gulvet fra en stående stilling (for eksempel en mynt, en kampboks, en kamp), trykk på tastene på instrumentet eller tastaturet, kontrast tommelen til alle de andre igjen.
 2. Ta i penselutvidelsene. Klemme dem i en knyttneve, trekk hendene dine hverandre, unclenching - led til kofferten.
 3. Tren "saks". Stå på gulvet, spre beina til bredden på skuldrene. Hendene strekker seg foran deg. Utfør alternativ kryssing av hender, flytt dem til motsatt side.

Taleutvinning

Pasienter bør være forberedt på det faktum at det til tross for lange sessioner av talgjenoppretting (flere måneder eller år), kan det ikke være en positiv effekt. I 30-35% av tilfellene blir talen returnert spontant, ikke gradvis.

Anbefalinger for talgjenoppretting:

 1. Til pasienten var i stand til å snakke, må han stadig høre lyder, ord, utfoldet tale.
 2. Følg prinsippet om suksessive stadier av rehabilitering. Start med uttalen av individuelle lyder, gå til stavelser, enkle og komplekse ord, setninger, verser. Du kan hjelpe en person ved å si den første delen av et ord, en slutt som han sier seg selv.
 3. Lytte til musikk og sang. Det skjer at en person etter et slag ikke kan snakke normalt, men evnen til å synge er bevart. Må prøve å synge. Dette vil raskt gjenopprette talen.
 4. Før speilet, utfør øvelser for å gjenopprette ansiktsmusklene. Spesielt slik rehabilitering i hjemmet er faktisk, hvis strekket manifesteres av et forvrengt ansikt:
 • bared tenner;
 • brett og strekk leppene i form av et rør;
 • åpne munnen din, skyv tungen så langt du kan;
 • vekselvis bite over og underleppe;
 • slikk tungen leppene i en sirkel først inn i en, deretter til den andre siden;
 • Trekk opp dine munnhjørner til toppen, som om du smiler.

Gjenoppretter minne og intelligens

Det anbefales å starte rehabilitering av intellektuelle evner under oppholdet på sykehuset etter stabilisering av den generelle tilstanden. Men du bør ikke overbelaste hjernen.
Funksjonell gjenoppretting av minne skal foregå av farmakologisk støtte til berørte berørte nervceller. Intravenøst ​​administrerte stoffer (Actovegin, Thiocetam, Pyracetam, Cavinton, Cortexin) eller tatt i form av tabletter. Deres terapeutiske effekter oppnås veldig sakte, noe som krever lang mottak (3-6 måneder). Forløpet av denne terapien må gjentas etter 2-3 måneder.

Narkotika som hjelper til med å gjenopprette minnet

Umiddelbare rehabiliteringsforanstaltninger for å gjenopprette minne:

 • Evnen til å huske blir gjenopprettet raskere hvis en person kan snakke, se, høre godt og er tilstrekkelig i atferd.
 • Opplæringsevne til å huske: Lytting og gjentatte numre, ord, rimer. Først oppnå kortvarig memorisering (gjentagelse er mulig umiddelbart etter å ha lyttet til informasjonen). Dens vilkår vil gradvis forlenge - på forespørsel å beregne pasienten vil selvstendig uttale figurene. Dette vil indikere effektiviteten av rehabilitering.
 • Vurder bilder, videoer, huske og uttale navnene på alt som er avbildet.
 • Spill brettspill.
Rehabiliteringsforanstaltninger for gjenopprettelse av minne

På hva vilkårene for rehabilitering avhenger og prognosen

Arbeidet med å gjenopprette nervesystemets funksjoner etter hjerneslag er et viktig element i rehabiliteringsperioden:

 • Om lag 70% av pasientene utfører de forventede resultatene (gjenopprettes så mye som mulig generelt).
 • I 15-20% overstiger effektiviteten av rehabilitering det forventede når det gjelder tid og funksjonalitet.
 • 10-15% av pasientene unnlater å oppnå forventet utvinning.
 • Mangel på rehabilitering i hjemmet er årsaken til dyp funksjonshemning etter et slag på 75%.

Forventningen og vilkårene for restaurering gjenspeiles i tabellen:

Hvor raskt og smertefritt å gjenopprette fra et slag?

Stroke er en av de mest dødelige sykdommene i det 21. århundre. For flere tiår siden ble det ansett som en aldersrelatert sykdom, så skjer det "foryngelse" nå.

Stroke er en ødeleggelse av hjernevævet på grunn av utilstrekkelig blod og oksygenforsyning.

Utviklingen av den destruktive prosessen skjer plutselig og forårsaker skade på hjernevevet.

Hvilke forstyrrelser forårsaker sykdommen?

Symptomatologien av brudd på bakgrunn av et slag beror på lokalisering av foci av lesjoner og er preget av:

 • forekomst av stupor;
 • opasitet eller tap av bevissthet;
 • lammelse av lemmer;
 • forverring eller tap av koordinering;
 • koma.

Ødeleggelsen av høyre halvkule fører til:

 • til venstre sidet lammelse;
 • forverring av romlig oppfatning;
 • tap av minne.

Ødeleggelse av venstre halvkule fører:

 • til rettidig lammelse;
 • forvrengning av tale;
 • glemme ord.

Hvor lang tid tar det å gjenopprette fra et slag?

Prosessen med post-stroke utvinning varer annerledes.

I vannstilfeller returnerer evner (både mentalt og fysisk) til pasienten i løpet av de første månedene etter den overførte sykdommen. Andre trenger mer tid.

Men dessverre forblir de fleste konsekvensene for livet. Og her er det viktigste kvalifisert hjelp fra spesialister, samt støtte fra slektninger.

Etter at et slag har gått, fortsetter livet, fortvil ikke, for med den nødvendige utholdenhet og den hensiktsmessige holdningen er det mulig å gjenopprette den vanlige livsstilen.

For å gjøre dette, følg anbefalingene:

 • besøk legen regelmessig;
 • daglig måling trykk;
 • Gi den nødvendige fysiske belastningen på de berørte lemmer;
 • observere en diett
 • utelukke alkohol;
 • Ikke røyk.

Hvilke funksjoner må gjenopprettes

Etter slutten av den akutte krisesfasen må den komplekse utvinningen av organismen påbegynnes umiddelbart.

Er talen gjenopprettet etter et slag?

Prosessen med talgjenoppretting er lang (ca. 3-4 år), arbeidskrevende og krever samarbeid med en spesialist.

For klasser å gjenopprette tale, er det nødvendig med en regelmessig basis. Det beste alternativet - å utføre øvelser, sitter foran speilet.

Prinsipper for talgjenoppretting:

 • du må bruke enkle setninger;
 • Langsomt og nøyaktig uttale ordene;
 • pasient å gi tid til å forstå hva som har blitt sagt
 • still spørsmål som innebærer monosyllabiske svar: "ja" eller "nei";
 • utvikle fine motoriske ferdigheter;
 • å trene musklene i tungen og ansiktet;
 • Bruk associative logopediske kort med bilder av objekter og separat med signaturer til dem;
 • pasienten må lære å sammenligne bilder med påskrifter;
 • lær å skrive og lese ordene som er skrevet ned.

Og selvfølgelig trenger du mye tålmodighet, utholdenhet og tro på vellykket gjenoppretting.

Restaurering av trafikk

Den primære oppgaven for pasienten er å gjenopprette motoraktiviteten.

Det går gjennom flere faser:

 1. På neste dag etter strekningen er det nødvendig å starte passiv fysisk trening, inkludert flexion-extensor, rotasjonsbevegelser av lemmer og fjerning av armer og ben til sidene. Bevegelser skal måles, ikke gi ubehag.
 2. I den bakre stillingen - be patienten å gjøre øvelsene med øynene: beveg oppsynet opp og ned, til sidene, gjør rotasjonsbevegelser og blinke.
 3. I en kort stund må pasienten sitte ned i sengen, gradvis øke intervallet.
 4. Lær å holde fast på støtten.
 5. Lære å gå.

Du kan lære mer om hvordan du kan gjenopprette fra et hjerneslag hjemme ved å lese materialet vårt.

I hvilke tilfeller oppstår koma etter et slag? Hva du trenger å gjøre i dette tilfellet før ankomst av en ambulanse.

Restaurering av svelging

Tap av følsomhetsfunksjoner under tygging og svelging er ikke uvanlig for pasienter med beroligelse. For å gjenopprette disse funksjonene må du:

 • Gjør øvelser for å styrke musklene i tungen og leppene;
 • å velge mat som kan tygges og svelges uten vanskeligheter, og det skal være behagelig med
 • en appetittlig aroma;
 • å utføre prosessen med å mate utelukkende i en sittestilling.

Restaurering av tarmen

Det langvarige fraværet av bevegelse fører til utryddelse av intestinal perelstatisk funksjon og utseende av forstoppelse.

For å forhindre dette må du gjøre følgende:

 • for rask evakuering av tarmen - å gjøre enemas og gi avføringsmiddel;
 • deretter gå til "sakte avføringsmiddel", effektive etter 10-12 timer;
 • å observere en diett: å ekskludere sjokolade, mel, ris, helmelk, kjøtt;
 • økning i diettforbruket av fiberrike matvarer: frukt, grønnsaker, tørket frukt, frokostblandinger, solsikke
 • og olivenolje, bær, gjærte melkprodukter.

Memory Recovery

For å gjenopprette pasienten til et fullt liv, er en viktig faktor gjenopprettelsen av minne. For å gjøre dette må du sette maksimal tålmodighet, kjærlighet og innsats:

 • spille finger spill, fokuserer pasientens oppmerksomhet på finger manipulasjoner;
 • Gjenta med pasienten og studer enkle dikt;
 • husk sammen morsomme opplevelser fra livet;
 • spør enkle spørsmål;
 • oppfinne navn, bynavn osv.
 • lage kjente visuelle bilder (for eksempel lukten av toalettvann kan minne en pasient om noe);
 • Ikke fortell en person om sin sykdom.

Restaurering av visjon

Graden av tap av syn er direkte proporsjonal med slagets karakter. Og her kan ikke være uansvarlig for gjenopprettingsprosessen, ellers pasienten og kan i det hele tatt blinde.

Behandlingsanvisningene er som følger:

 • i utgangspunktet - å utføre gymnastikk for øynene, anbefalt av en øyelege
 • behandling med medisinering - gjelder bare hvis den tidligere metoden ikke har vært vellykket;
 • rask oppløsning av problemet (med samtykke fra pasienten).

Restaurering av ansikts asymmetri

Svært ofte er konsekvensen av et hjerneslag delvis eller fullstendig lammelse av ansiktsmuskulaturen, som uttrykkes i asymmetrien i ansiktet.

For å styrke og gjenopprette deres mobilitet er det nødvendig å utføre et sett med øvelser:

 • Beveg jevnene jevnt fra side til side.
 • prøv å smile "kroket" smil (løft bare hjørnene på leppene);
 • vekslende smil med venstre, deretter høyre hjørne av munnen;
 • skiftevis blikk på det ene eller det andre øyet.

Rehabiliteringssenter

I Russland er det flere rehabiliteringssentre etter et slag, mange av dem tilbyr gratis tjenester.

Deres vellykkede funksjon er basert på det felles arbeidet med spesialister og gjennomføringen av rehabiliteringskursene hjemme hos pasienten selv.

De mest kjente medisinske institusjonene arbeider med gjenoppretting etter et slag.

Sentre for rehabilitering etter et slag i Moskva:

 • NMHTS dem. NI Pirogov;
 • CDB av rehabiliterende behandling;
 • GAU "SPC av medisinsk og sosial rehabilitering av funksjonshemmede";
 • CDC "Three Sisters";
 • «Clinic of BS».
 • CR i City Clinic Hospital City Hospital nr. 40;
 • GB nummer 38 dem. NA Semashko;
 • IPC dem. NI Pirogov.

Rehabiliteringssenter i Krasnoyarsk: Sibirisk CC av FMBA i Russland.

 • TsVVL "Alternativ +";
 • medisinsk senter for kinesitherapy av Dr. Bubnovsky;
 • OOO MEDHELP;
 • nevrologisk klinikk av Dr. ID. Bubnov;
 • klinikk av restorative medisin.

Lignende sentre finnes i Russland: i Jekaterinburg, Novosibirsk, Samara, Kazan, Omsk, Ufa, Volgograd, Saratov, etc.

Livet etter sykdom

Post-stroke depresjon utvikler hos 40-60% av pasientene, uttrykkes med forskjellige styrker og har en kronisk kurs.

Depresjon, depresjon, apati - er hovedtrekkene. Det skal bemerkes at menn opplever denne tilstanden mer smertefullt enn kvinner.

For å kunne gjenopprette alle kroppens funksjoner etter et slag krever en lang rehabilitering i hjemmet, pasientens positive stemning, en endring i livsstil og et støttende miljø.

Er det mulig å fullstendig gjenopprette?

Dessverre er post-stroke-gjenoppretting ikke en rask og svært tidkrevende prosess. Og hvor lenge vil en person som har hatt et slag berre på seg selv.

Men hvis du følger legenes anbefalinger, spiser kompetent, utelukker vanlige vaner og utfører medisinsk profylakse av sykdommen, kan det være en betydelig forbedring i livskvaliteten, men helt gjenopprette fra konsekvensene av et slag er ikke mulig ennå, selv om det er sjeldne tilfeller.

Stroke er ikke en dom. Og støtte til slektninger i dette vanskelige øyeblikk i livet er et stort stimulus for å gjenopprette pasientens vanlige livsstil.

Og her er det viktig å slutte å være lei seg for deg selv og "plukke opp", da vil livskvaliteten bli betydelig bedre.

Hvordan gjenopprette fra et slag?

Stroke fører til svekket hjertekretsløp, noe som fører til tap av mange ferdigheter og en betydelig begrensning av evnen til de fleste menn og kvinner som har opplevd et angrep. Det handler hovedsakelig om tale- og motorpatologier. Dette fører til behovet for å bruke treningsbehandling etter et slag, samt ulike metoder som hjelper til med å gjenopprette tal og andre tapte funksjoner.

Behandlingsstadier

Herdingsproblemer er en prosess som tar lang tid og er delt inn i flere faser:

 1. Resuscitation etter et angrep.
 2. Tidlig gjenoppretting av berørte hjerneceller (utført på et nevrologisk sykehus ved bruk av medisinering).
 3. rehabilitering (senere gjenoppretting).

Den siste fasen er nødvendig for å kompensere for fraværet av nevronene som ikke kunne gjenvinnes i andre fase. Imidlertid er utvinning mulig bare hvis pasienten og hans kjære nærmer seg problemet med maksimal engasjement.

Hvor lenge utvinningen varer

Den nøyaktige varigheten av postreaktive rehabiliteringsperioden er vanskelig å bestemme, siden denne parameteren vil avhenge av flere faktorer:

 • type slag;
 • plassering og størrelsesorden av lesjonen;
 • antall timer, fra tidspunktet for angrepet til å gi kvalifisert medisinsk behandling (hvis dette tidsintervallet er for langt, vil arbeidet med å opprettholde og forbedre helsen vare til slutten av pasientens liv).

Avhengig av type slag, vil dens konsekvenser variere.

Med et lite nevrologisk underskudd (iskemisk)

 • mild lammelse (av hender, føtter eller ansikt);
 • problemer med koordinering;
 • nedsatt visuell funksjon;
 • svimmelhet.

Med alvorlig nevrologisk underskudd

 • alvorlig lammelse
 • sterke koordineringsfeil.

Med et alvorlig nevrologisk underskudd (alvorlig iskemisk eller hemorragisk)

 • funksjonshemning (halvparten av kroppen lammet);
 • andre alvorlige patologier.

Uansett hvor alvorlig den opprinnelige tilstanden er, kan det imidlertid ikke garanteres at alle nødvendige hjerneceller og -funksjoner har fullstendig gjenopprettet, og det vil ikke bli flere tilbakefall. Av denne grunn slutter gjenopprettingsperioden, selv for milde iskemiske slag, ikke til slutten av en persons liv.

Restaurering av motorfunksjon

Arbeid på dette området er en prioritet, siden motorfunksjonen alltid lider av slag. Komplekset av tiltak som brukes samtidig, er rettet mot:

 • uttak av spasmer, avslapping av muskelfibre;
 • forbedring av blodtilførsel og innervering alle vev og organer;
 • kontraktur forebygging (nedsatt mobilitet av ledd) og dannelse av trykksår;
 • retur av småmotoriske ferdigheter (deres tilstedeværelse vitner for sunn funksjon av nervesystemet).

Anbefalinger for de mest foretrukne settene med øvelser og teknikker for deres gjennomføring, bør gis av en lege eller en profesjonell rehabilitolog. Det er bedre hvis ved å returnere motorfunksjonen følger pasienten følgende regler:

 1. Å gå fra enkle øvelser til vanskelige, Øk antall repetisjoner gradvis.
 2. Ikke fokus på andre pasienter, selv om situasjonen deres er helt identisk.
 3. Før hver behandlingsøkt (Treningsbehandling) varme opp (kanskje, selv ved hjelp av vannprosedyrer, en varmere eller en massasje som varer kvart i timen).
 4. Gjennomfør leksjoner med tanke på alle kontraindikasjoner (hvis noen).

Hvis pasienten har blitt diagnostisert med et alvorlig nevrologisk underskudd, så kan han ikke i løpet av øvelsene uten hjelp utenfor. Motorkompleksene skal gjentas 2-3 ganger i løpet av dagen (varighet av hver økt - omtrent en time).

Å gjennomføre klasser bør ikke føre til at pasienten blir veldig sliten. Ellers vil belastningene som tilbys til pasienten ikke svare til hans evner innenfor rammen av dette stadium av rehabilitering.

I sengen hvile

Denne posisjonen forhindrer betydelig motoraktivitet. Det er karakteristisk for akutt etterslagstid, hemiparesis (lammelse av den ene halvdelen av kroppen) eller en tilstand av alvorlig spastisk lammelse. I dette tilfellet kan en seng pasient ikke unbend ben eller armer.

Standardversjonen av gymnastikkomplekset, utført i sengen, omfatter følgende øvelser:

 1. Utfører flexion-extensor bevegelser fingre, hender, underarmer, albuer, skulder og hofteledd, knær og føtter.
 2. rotasjon De ovennevnte kroppsdelene (du vil sikkert trenge hjelp fra en annen person som fortsatt skal prøve å gjøre bevegelser så naturlig som mulig).
 3. Gradvis forlengelse av hånden (starter fra fingrene og på) og dets vedlegg ved hjelp av et bandasje til en flat flat overflate (i forlenget stilling skal hånden forbli i 30 minutter, og hvis pasienten ikke føler seg ubehagelig, da lenger).
 4. Oppvarming med et håndkle opphengt over sengen: Vi må forsøke å maksimere alle mulige bevegelser i typen "lead-up", "raise-lowering" osv. (dette er bare relevant for de som allerede har gitt den første utviklingen av penselen).
 5. Strekk av gummiringen tilstrekkelig diameter (ca. 45 cm) med hender, underarmer, ben (i dette tilfellet er det mulig å forene leddene ikke bare med hverandre, men også med forskjellige gjenstander).
 6. partikulering, som pasienten gjør ved å gripe på baksiden av sengen og trekke hele kroppen ut så mye som mulig.
 7. Bevegelse av de lukkede øynene i forskjellige retninger, videre ytelse av dem av sirkulære rotasjoner, og etter gjentagelse av de angitte handlinger allerede med de åpne øyelokkeneog (øvelsen bidrar til å tilpasse visjon og stimulere arbeidet med de oculomotoriske nerver).

Denne listen kan suppleres eller endres på forespørsel fra pasienten og med doktors godkjennelse, men alle øvelser må nødvendigvis være rettet mot å normalisere muskeltonen og øke bevegelsens amplitude.

De terapeutiske øvelsene som utføres i sittestilling er rettet mot pasientens læring for å utføre rettede handlinger ved hjelp av hender, styrke ryggen og forberede underbenet for å gå.

For å oppnå ønsket resultat er det nødvendig å gi pasienten muligheten til å utføre en liten ladning:

 1. I utgangspunktet sitter pasienten slik at han med hendene klemmer seg til sengens kanter. På inspirasjonstidspunktet må han bøye og strekke kroppen på en slik måte at den er helt anstrengt. Under utånding bør det bli en avslapping (gjenta opptil 10 ganger).
 2. I sittestilling, den vekselvis øke og senke venstre og høyre ben.
 3. Sitter i sengen, Ved innånding trekker pasienten hendene bak ryggen, bringer skulderbladene så nært som mulig og kaster hodet tilbake, men slapper av med utånding.

Når disse øvelsene etter et hjerneslag er bra nok, kan du gå videre til neste stadium.

I ferd med å gjenopprette motorfunksjonen er dette den siste fasen. Det er viet til retur av evnen til å utføre subtile målbevisste handlinger.

Samtidig brukes ulike teknikker (for eksempel, gjentatte ganger øke lommeboken fra gulvet eller bordet). Også alle leddene er aktivt utviklet.

Det er tillatt å bruke øvelsene som ble brukt i de foregående trinnene, og tillegg av programmet med kraft (ved hjelp av en lys dumbbell og under veiledning av en instruktør). Det mest hensiktsmessige i dette tilfellet er bruken av Bubnovsky-teknikken, som vil være nyttig, selv for rullestolbrukere.

I spesielt vanskelige situasjoner kan restaurering av motorfunksjonen til den inaktive halvdelen av kroppen utføres ved hjelp av proteser.

Ytterligere innflytelsesmetoder

Mange som gjennomgår post-stroke rehabilitering, går til forskjellige uvanlige teknikker for å gjenopprette helse:

 • Su-Jok terapi;
  Det gjør at du kan forbedre tilstanden til en person ved å handle på de ulike punktene i føttene og hendene. Denne metoden er av kinesisk opprinnelse og er en av retningene for akupunktur. I noen tilfeller hjelper slike terapi med å fullstendig forlate behandlingen.
 • arbeidsterapi;
  Denne metoden er rettet mot å gjenopprette fine motoriske ferdigheter og motorfunksjon generelt ved hjelp av barnas spill, involvering manipulering av små detaljer (lotto, mosaikk, designer, håndverk). Det er mest relevant for den tidlige rehabiliteringsperioden.
 • Tibetansk medisin.
  Dette behandlingsalternativet inkluderer et stort kompleks av tiltak: akupunktur, tibetansk restorativ massasje, hirudoterapi, fytoterapi, etc.

Alle disse teknikkene kan virkelig hjelpe, men bruken er bare mulig under tilsyn av en spesialist i det aktuelle feltet. Ellers kan resultatet være det motsatte av det du vil ha.

Memory Recovery

Hvis du nærmer deg spørsmålet om minnesgjenoppretting, bør du først og fremst tilstanden til nevroner normaliseres ved hjelp av medisinske legemidler som stimulerer hjernens metabolske prosesser.

Deres vanlige navn er nootropics. Resultatet av disse stoffene er merkbart bare etter 2,5-3 måneder med vanlig opptak. I tillegg to ganger i året injiseres pasienten intravenøst ​​med cerebroprotektorer (midler som stimulerer blodsirkulasjonen og hjernens arbeid).

Slike medisiner bidrar til å minimere graden av hjernesvikt. Hvis pasienten vil ta aspirin i et spesielt enterisk belegg, som er nødvendig for beskyttelse av fordøyelseskanalen, vil dette redusere sannsynligheten for et iskemisk angrep.

I tillegg må pasienten foreskrive passering av funksjonell og gjenopprettende behandling, som innebærer regelmessig opplæring av minne. Pasienten tilbys å huske figurer, ord, rimer (sistnevnte skal gradvis bli lenger).

Taleutvinning

Talefunksjonen gjenopprettes mye lengre motor. Arbeidet med det kan vare i mange år, og pasienten vil ikke kunne takle denne oppgaven uten støtte fra slektninger.

Typer av post-stroke taleforstyrrelser

Avhengig av lesjonens område forekommer ulike verbale forstyrrelser:

 • sensorisk avasi;
  Patologi er en konsekvens av et iskemisk slag som har oppstått i den tidlige regionen. På grunn av det er en persons evne til å oppfatte talen som er adressert til ham, forstyrret, sin egen uttalelse blir usammenhengende og usammenhengende, han mister sine lese- og skriveferdigheter.
 • motor avasi;
  Oppstår når front- eller parietalområdene er skadet. Samtidig beholder pasienten forståelse av tale, men muligheten for selvtalte ord er dårlig realisert. Utvinning er mye vanskeligere enn med sensorisk avasi.
 • sensorimotorisk avasi.
  Dette er et blandet og vanskeligste alternativ, fordi det kombinerer manglende evne til å uttale ord og forstå dem.

De to første typer avasi har en gunstig prognose når det gjelder å gjenopprette talefunksjonen. Men for å oppnå et godt resultat, kan du bare bruke en integrert tilnærming.

Gjenopprettingsprosessen

Vel, hvis fra begynnelsen av rehabiliteringsperioden bruker talepersonen sin tid med pasienten på å utvikle talen. Men selv under slike omstendigheter gjenopprettes evnen til å snakke bare hos en del av pasientene (ca. 30%).

I tale terapi, i tillegg til dikt og tunge-twisters, er fire hovedgrupper av artikulatoriske øvelser brukt til å utvikle forskjellige muskelgrupper:

 • ansikts (for eksempel opprettelse av passive ansiktsuttrykk ved hjelp av hender og deres påfølgende aktive gjennomføring);
 • tygge;
 • guttural;
 • åndedretts (så vel som sang, lar disse øvelsene normalisere rytmen av pusten, noe som er gunstig for klarhet og flyt av uttale).

Sannsynligvis vil spesialisten ikke bare jobbe med pasienten selv, men vil også gi oppdrag til huset, og forklarer i detalj metoden for å utføre alle nødvendige øvelser for å gjenopprette tale.

I dette tilfellet må slektninger av stroke følge flere regler:

 • flytte fra enkel til kompleks;
 • komplisere oppgaver og bygge opp arbeidsbelastningen gradvis;
 • otslezhivatikke bare korrekt uttale, men også forståelse av meningen med det nevnte;
 • holde seg til de som er av interesse for pasienten;
 • bruk et slag for å avslutte ord og setninger, som er uttalt i løpet av klassene
 • å utvikle talespråk gjennom sang;
 • samtidig med gjennomføringen av disse oppgavene engasjere seg i finger gymnastikk eller tegning (i andre tilfelle skal pasienten skildre hva han ikke kan si).

Alt dette bidrar til den aktive restaureringen av hjernesentrene som er ansvarlig for realiseringen av talefunksjonen. Til rehabiliteringsprosessen var ikke monotont, kan du finne på Internett-video med taleterapi og vise dem til pasienten.

De beste resultatene kan oppnås hvis en person trener i en gruppe pasienter med lignende lidelser. Dette vil hjelpe ham til å akseptere sin tilstand og behovet for å lære å snakke nesten fra bunnen av.

Ytterligere innflytelsesmetoder

Forbedre taleoppfattelse og uttaleferdigheter er mulig ikke bare ved hjelp av taleterapi klasser, men også gjennom:

 • medikament terapi;
 • fysioterapi (akupunktur, massasje av motormotorens muskler osv.);
 • kirurgisk inngrep, sikte på å bedre blodsirkulasjonen i den midtre cerebrale arterie, er ansvarlig for de elektriske fronto-temporo-parietalregion (høyrehendte det er den venstre, høyre og venstre hånd).

I noen tilfeller kan talen returneres ved hjelp av tradisjonell medisin, for eksempel ved hjelp av mumier eller vanlige nålebader.

Psykologisk rehabilitering

Uten psykologisk rehabilitering, en person i stand til å skape et positivt syn på en kur, går du tilbake til et normalt liv for insultnika er nesten umulig (det kan lamme følelsen av håpløshet, en motvilje mot å håndtere konsekvensene av et angrep).

Spesialistenes hovedoppgave er å gi pasienten en forståelse for at tilstanden ikke er irreversibel. En obligatorisk del av rehabilitering regnes som regelmessige samtaler mellom pasienten og psykologen, som et resultat av hvilken den første må forstå hvordan han rettferdiggjør sin frykt for den nåværende situasjonen.

I de alvorligste tilfellene kan pasienten imidlertid trenge antidepressiva og hypnotika.

Selv etter avsluttet behandling og rehabilitering fase av enhver person, uansett alder, må jevnlig ta medisiner som øker blodstrømmen til hjernen vev, å være engasjert i fysisk trening og til å utføre ulike fysioterapi. Obligatorisk vil også være regelmessig behandling i klinikken for undersøkelse fra en terapeut, tale terapeut og psykolog. Disse spesialistene bør overvåke prosessen med sosial tilpasning av den tidligere pasienten og hans tilstand som helhet.

Gjenoppretting etter et slag av folkemidlene og farmakoterapi hjemme

Varigheten av utvinning etter et slag beror helt og holdent på størrelsen og omfanget av hjerneskade.

Noen pasienter gjenoppretter innen få måneder, i andre kan rehabilitering ta flere år. En rekke pasienter er lammet.

Videre i artikkelen vil vi fortelle deg hvordan du skal ta medisinsk rehabilitering av pasienter med hjerneslag, hvilke medisiner som brukes, og hvilke midler folkemidlene kan brukes til å gjenopprette etter et angrep.

Generell informasjon

Rehabilitering bør gjøres umiddelbart, så snart pasienten blir bedre, og han kan i det minste gjøre noen bevegelser av lammede lemmer. Hvis restaureringen er ferdig senere, vil prosessen bli mye vanskeligere.

Preparater (tabletter, injeksjoner)

Den første rollen i rehabilitering spilles av medisiner. De hjelper til med eliminering av hjernesvikt. Legemidler er foreskrevet bare av den behandlende legen. Selvvalg er ekstremt farlig for livet, kan føre til et gjentatt slag.

Under behandling med farmakoterapi ved rehabilitering av pasienter med hjerneslag, er tabletter nødvendigvis full av et kurs, så tar de en pause. Hovedkategorier av medisiner inkluderer følgende:

 • nootropics Er stoffer som påvirker hjernens mentale funksjoner. Forbedre minne, stimulere mental aktivitet. Blant dem: "Piracetam", "Noofen", "Lucets".
 • Medikamenter som forbedrer blodstrømmen til hjernen: "Cavinton", "Pentoxifylin", "Cerebrosilin", tabletter som er laget på grunnlag av aspirin.
 • Legemidler som forbedrer metabolisme i hjernecellene: "Cortexin", "Ceraxon", "Actovegin".
 • Kombinerte preparater - disse stoffene består av flere stoffer De er enkle å bruke. Tabletter inkluderer: "Fezam", "Thiocetam."

Legene kan også ordinere stoffer av andre kategorier som forbedrer pasientens generelle tilstand. Blant de ledende stoffene er "Glycine" - et stoff som reduserer nervesystemets spenning. Ofte foreskrevet og "Sirdalud" - et stoff som eliminerer muskelspenning og muskelspasmer. I praksis med utvinning er antidepressiva også populære.

Det anbefales å gjennomgå behandling med cerebroprotectors to ganger i året. Disse stoffene forbedrer blodtilførselen, normaliserer hjernens aktivitet. Legemidler administreres kun intravenøst.

Støttende terapi

Terapeutisk og fysisk kultur er den vanligste og tilgjengelige metoden for restaurering etter et slag. Det er rettet mot å utvikle muskeltonen. Gradvis begynner pasienten å bevege seg, gå, spise. Som et resultat kan han fullt ut tjene seg selv.

Det er ulike spesielle simulatorer som vil bidra til å bli rehabilitert. Men det er ganske mulig å gjøre uten dem. Første øvelsene er ferdig å ligge, og deretter sitte, til slutt, stå opp. Terapeutiske øvelser inkluderer følgende:

 1. Pasienten bøyer med hensikt og unbends fingre, knær, albuer, børster. Det gjør fremoverbevegelser av skulderleddene. Utvikler hofteleddet.
 2. Pasienten sitter på sengen, i en stilling der beina ikke henger. Han veksler vekselvis og senker hvert bein. Trening passer for folk som allerede har utviklet ledd.
 3. For utvikling av børster brukes følgende øvelse: et håndkle er hengt over sengen pasienten. I det passerer børsten og gjør deretter noen bevegelser: løft, senk, bøy og unbend børsten.
 4. Hjelper med å utvikle fellesøvelser med elastisk bånd (diameter ca. 40 centimeter). En ring av gummi passerer mellom hender eller føtter, og pasientene prøver å maksimere fortynne hender eller føtter.
 5. Den bøyde armen eller benet bør være forsiktig ubent og festet med bandasjer til planken. I denne tilstanden hold lemmen i 30 minutter, og løsn deretter. Denne øvelsen bidrar til å utvikle strekningen.

Øvelser for tale

Hovedmålet er å koble nervcellene til tapte funksjoner. Dette oppnås ved konstant trening.

 • Hvis pasienten helt mistet muligheten til å snakke, må han i første omgang hele tiden snakke. Utenfor tale vil hjelpe ham til å snakke. Spesielt lytter til sanger.
 • Gjenopprettelsen av tale begynner med å uttale vanlige lyder eller stavelser. Trening er at pasienten ikke fullfører slutten av ordene, han avslutter dem. Gradvis må han fullføre to eller tre stavelser. I det siste stadiet gjentar personen rykter og tunge twisters.
 • For å utvikle mimic og tygge muskler, må du gjøre følgende øvelser: tunge ut, bite tennene, krølle leppene dine med et rør, slikk leppene dine med tungen, bitt forsiktig øvre eller nedre leppe.

Extrasystoles av hjertet - hva er det, hva er farlig, hva du skal gjøre og hva er symptomene på sykdommen, les på vår nettside.

Og hvilke stoffer som brukes til å behandle sinus takykardi, vil du lære her.

Leksjon med pasienter for å gjenopprette minne

I tillegg til medisiner som gjenoppretter berørte nevroner, må du stadig trene hjernen. Hovedøvelsen er utviklingen av memorisering. Pasienten må hele tiden gjenta og huske dikt, tunge twisters.

Hjelper med å løse aritmetiske eksempler i hodet. Vel påvirke restaureringen av minne og brettspill, når pasienten konsentrerer seg om en handling, abstraherer fra eksterne bekymringer.

urter

Restaurering av folkemedisiner er mottak av infusjoner, buljonger, salver fra medisinske urter som bidrar til å gjenopprette de berørte fartøyene. Før du tar resept fra tradisjonell medisin, bør du alltid konsultere lege. Folkemidlene kan kombineres med medisiner og gjenopprettingsøvelser.

 1. Bland fem gram mumie og et hundre og femti gram aloe juice. Dosering - to ganger om dagen på tom mage. Ta en teskje av blandingen. Drikk ti dager, ta en pause i fire dager, og gjenta kurset.
 2. Hell et hundre milliliter kokende vann en teskje tørket arnica-blomster. Insister for en time, deretter belastning. Bland 2 teskjeer av medisinen med varm melk. Drikk i to måneder.
 3. Hell to teskjeer tørket celandine med et glass kokende vann (to hundre milliliter). La det brygge og spenne. Ta to teskjeer, tre ganger om dagen.
 4. Det bidrar til å gjenopprette og samle medisinske urter: Ta i like stor andel (en spiseskje) lofant blomster, hagtorn, motherwort og wild rose bær. Hell ingrediensene med en liter kokende vann, la i to timer. Dosering: Drikk 100 ml tre ganger om dagen. Det er tilrådelig å ta tretti minutter før du spiser. Behandlingsforløpet er en måned.
 5. Ta fem vasket og hakkede grankegler. Hell dem et glass med alkohol. Insister to uker, på et mørkt sted. Ikke glem å riste innholdet noen ganger. Deretter spenne tinkturen. Ta det tre ganger om dagen, etter et måltid. Dosering - på en teskje.

Gjenoppretting etter et slag kan vare lenge. Hvert tilfelle er rent individuelt. På suksess for rehabilitering avhenger av om pasienten kan gå tilbake til en normal livsstil.

En av de viktigste komponentene i suksess er støtte og hjelp fra nære personer.

Om behandling etter et slag med pinjekegler, se vår video:

Bare om helse

Stroke: hvordan å gjenopprette fra en sykdom

Det forferdelige ordet "slag" er oversatt fra latin som "hopp", "sprang". Tidligere, i hjemmemedisin, ble denne sykdommen utpekt av begrepet "hjerneslag" eller "apopleksi". Ifølge statistikk når strekkene en topp om vår og høst: i oktober-november og i februar-mars. Dette skyldes vær ustabilitet og svingninger i atmosfærisk trykk. Men naturlige anomalier, for eksempel for varmt vær, kan utløse et slag og i "etter klokka" tid.
Fra et slag på den første dagen dør 25% av ofrene, i løpet av det første året - 30%, og bare 20% gjenoppretter arbeidskapasiteten.

Hva er et slag?

Stroke - akutt nedsatt hjernesirkulasjon, det vil si et brudd, spasme eller blokkering av en av hjerneskipene. Symptomer på slag beror på hvilken del av hjernen som er berørt. Ofte er det motorforstyrrelser i den ene halvdelen av kroppen - høyre eller venstre. De kan være ledsaget av nummenhet i ansikt, armer eller ben på den samme side, koordinering av bevegelsene (gangart blir ustabil og usikker), eller lammelse av visse deler av kroppen, vanligvis på armer og ben på den ene side (hemiparesis). Stemmen endres - en person begynner å snakke i nesen, hvesende, det er vanskelig for ham å svelge. Det er alvorlig hodepine, oppkast. I de alvorligste tilfellene mister en person bevissthet, pusteforstyrrelser kan starte.

Hva er et slag?

Stroke er av to slag. Den første av dem - iskemisk slag - oppstår når blodtilførselen til hjernegionen stoppes på grunn av spasmer eller blokkering av fartøyet med en trombose. I dette tilfellet opptrer nekrose (død) av vevet i fokuset, berøvet tilgang til blod. Denne varianten av et slag er noen ganger kalt et hjerneinfarkt. Oftere iskemisk slag er skjebnen til eldre mennesker. Den kommer om natten eller om morgenen, kan utvikle seg gradvis over flere dager, og kan ha forbigående karakter (mindre slag).
Blokkering av fartøyet kan forekomme og en del av fettvevet faller inn i den generelle blodstrømmen, for eksempel brudd på lange knokler eller underlivsoperasjoner hos overvektige mennesker. Gassemboli - okklusjon av blodårer med gassbobler - kan oppstå under operasjon på lungene.
Den andre varianten av et slag - hemorragisk slag. Som regel er det tyngre. Blodkaret, som ikke klarer å motstå det økte trykket på veggen, er ødelagt, mens blodet kommer inn i hjernens substans. Den resulterende blødningen komprimerer hjernen, forårsaker hevelse, og hjernen dør.
Et lignende slag forekommer oftere etter en vanskelig, stressende dag. Om kvelden er hodet splittet med smerte. Objekter begynner å se i rødt, kvalme, oppkast, hodepine mer - slik er de som har en innflytelse. Derefter blir bevegelser, tale, følsomhet forstyrret, stater oppstår fra mild svindel til tap av bevissthet og koma - dette er et slag i seg selv.

Høyre eller venstre halvkule? Hva er forskjellen?

Arten av forstyrrelsene som oppstår under slag er bestemt av hvilken del av hjernen som har oppstått av krampe eller ruptur av fartøyet. Som kjent, består hjernen av to halvkugler. Den venstre halvkule styrer høyre halvdel av kroppen, og høyre halvkule styrer venstre halvdel. Normalt kompenserer arbeidet mellom de to halvkugler, komplementer hverandre. Den rette mannen styrer følelsesmessig, fantasifull oppfatning av livet, den venstre-logiske tenkning. Den venstre halvkule analyserer hendelsene som foregår i tide, den høyre halvkule syntetiserer dem; venstre håndtak ny informasjon, høyre dobbel er bedre kjent allerede kjent. Menneskebevissthet er således en sammensmelting av de to "jeg": "høyttaleren" og "følelsen", den logiske og den følelsesmessige.
Hvis sykdommen slår av på venstre halvkule, blir det vanskelig eller umulig å snakke. Ryktet forblir det samme, men ord blir ikke oppfattet. Men verden er full av lyder: Sang av fugler, skogsrør, strømmenes murmur, som i vanlig, tohalvt liv bare gir en hyggelig bakgrunn.
Men oftere påvirker stroke ikke hele halvkule, men bare et lite område i den. Og selv om fokuset på nederlag kan være ganske lite, er konsekvensene noen ganger uopprettelige. Tap er avhengig av den topografiske betydningen av det berørte området.
I området av den fremre sentrale gyri er det bevegelsesstyringssentre: i høyre halvkule, bevegelser av venstre arm og ben; i venstre halvkule - høyre arm og ben. Hvis blodsirkulasjonen forstyrres i disse områdene i hjernen, er det enten parese (begrensning av volumet av bevegelser av de tilsvarende lemmer) eller lammelse (fullstendig fravær av bevegelser).
Dersom den berørte motoren talesenteret (Broca sentrum), nedsatt snakke og skrive - de syke eller ikke kan snakke, eller snakker bare noen få ord og enkle setninger, ofte forvrenge dem ugjenkjennelige. Men forståelsen av andres tale blir bevart. Delvis nederlag Brock Senter pasienten snakker med vanskeligheter, blir hans tale "telegraf stil", mister verb og leddbånd.
I parietalloben er det et senter av generelle typer følsomhet. Brudd på blodstrømmen i dette området medfører nummenhet fra ubehagelige opplevelser i form av nummenhet, prikking, "pins og nåler" til fullstendig tap av smerte, temperatur og andre typer følsomhet på den motsatte side av legemet.
I samme lobe er midtpunktet av "kroppsordningen" - hans nederlag forstyrrer pasientens ide om romlige forhold og dimensjoner i kroppen, det kan være en følelse av ekstra lemmer, anerkjennelse av egne fingre.
I det okkipitale området er senteret for syn og sentrum for anerkjennelse av omgivende gjenstander ved hjelp av visjon. Hvis den første går tapt, blir synet redusert eller tapt, ett øye er innsnevret, synsfeltet smalner. Hvis anerkjennelsessentralen berøres, gjenkjenner pasienten ikke gjenstandene, selv om han ser dem.

Er det mulig å unngå et slag?

Det er mulig å redusere risikoen for slagtilfelle til et minimum. For å gjøre dette må du vite hva som forårsaker denne alvorlige sykdommen. Dannelse av sykdommen, hovedelementet - aterosklerose av cerebral fartøy. En skadelig rolle i utviklingen av slag er også spilt av koronar hjertesykdom og hypertensjon - en økning i blodtrykket.

Husk: Hvis blodtrykket ditt overstiger 140/90, bør du se legen din og følge hans avtale nøye!

Sannsynligheten for å bli syk vises hos personer med tendens til trombose, syk med diabetes, overvektige personer med overvekt.
Det er også arvelige årsaker til akutt forstyrrelse av hjernecirkulasjonen. I risikogruppen er personer hvis slektninger av den eldre generasjonen lider av hjerte-og karsykdommer eller har hatt et slag.

Forebygging av slag!

For å hindre utvikling av et slag (og dets gjentakelse) er mulig. Det viktigste her er en diett, dagens korrekte regime og den nødvendige fysiske aktiviteten (i 20-30 minutter om dagen, før svette). Viktig normal psykologisk klima i familien og på jobben, mangel på stress og god lyd søvn. I tillegg er det nødvendig å behandle kardiovaskulære sykdommer i tide, for å ta medisiner som forbedrer mikrosirkulasjonen av hjerneskap, noe som reduserer blodtrykket. Det er tilrådelig å gi opp røyking og alkohol.
Riktig ernæring spiller en stor rolle i forebygging av aterosklerose, hypertensjon og hjerneslag. Bytt animalsk fett med grønnsak, spis mindre kjøtt, brød og ost, begrense bruken av bordssalt. Inkludere i kosten mat som er rik på kalium-salter (aprikoser, rosiner, svisker, pærer, bananer, aprikoser, poteter, nyper, aubergine) og magnesiumsalter (soya, havre, bokhvete, hirse korn, valnøtter, hasselnøtter). Om sommeren kan du spise mer solbær, om vinteren drikker te fra bladene sine. Og sørg for å spise sitrusfrukter - 2-4 foster om dagen! Vær oppmerksom på bringebær: det bidrar til å redusere kolesterolnivået i blodet, styrker veggene i blodårene, behandler og forebygger åreforkalkning.

Nødtiltak for hjerneslag

Hvis du har et slag med noen fra dine kjære, etter å ha ringt til ambulansen, gi ham hjelp tilgjengelig.
• Først av alt, legg offeret i horisontal stilling, legg en pute under hodet og skuldrene slik at hodet ligger i en vinkel på rundt 30 grader. Ikke bøy nakken i det hele tatt.
• Tapp kragen og stram brystet og magen klærne.
• Sørg for at pasienten har tilgang til frisk luft.
• Hypertensjon, som stadig tar antihypertensive stoffer, gir det vanlige stoffet (hvis det holdes svelging), men så, slik at blodtrykket ikke går ned for fort, men stabiliserer seg i området 10-15 enheter over de vanlige "arbeidstallene".

Viktig! Å redusere blodtrykket under det vanlige nivået er dødelig i ordets fulde forstand: det fører til en rask økning i fokuset på et slag!

Ikke under ingen omstendigheter nekte sykehusinnleggelse av pasienten, fordi slaget kan utvikles!

Det var et slag... Hva er neste?

Det er svært viktig å involvere slektninger eller lukke folk i behandlingsprosessen på sykehuset. Mange pasienter med hjerneslag dør i løpet av det første året fra komplikasjoner forbundet med immobilisering av offeret og en reduksjon i total immunitet: fra lungebetennelse, trykksår, hjertesvikt.
Men du trenger å vite hva som kan hjelpe en pasient. Her er noen tips:
• Pasienten skal ligge i en ren, tørr seng med et godt spredt ark, fordi den minste fold på sengetøyet akselererer utviklingen av trykksår.
• Under sakrummet, legg en lett oppblåst spesiell gummircirkel (du kan bruke en gummibåt), dekket med en bleie. Legg aldri en person på bare gummi!
• Hver 3-4 timer må pasienten vende seg (venstre side - tilbake - høyre eller omvendt). I stillingen på baksiden er den nedre delen av lungene dårlig ventilert, med stillingen på siden reduseres ventilasjonen av en lunge, og den andre puster fritt. Når pasienten er slått på hans side, gni ryggen med kamferalkohol, masser skinnene, sakrummet og foten som er på toppen.
• For å unngå trykksår to ganger om dagen, tørk pasientens kropp med en blanding av sjampo og vodka (2: 1), kamferalkohol.
• Hvis det ikke er hudreaksjoner, bruk bleier til voksne til hygieneformål. Pass på at de er pent rettet, ikke stikk eller gni huden.
• Pasienter som er bevisstløs (i koma) puster ofte med munnen sin, mens munnslimhinnen tørker ut, og soppinfeksjon utvikler seg lett på den. Det er nødvendig to ganger om dagen for å behandle munnhulen med en svak (mørkrosa) løsning av kaliumpermanganat og smøre slimet med glycerol.
• Se pasientens stol. Hvis det ikke var mer enn 5 dager, bruk avføringsmiddel (enemas i de første ukene er best å ikke sette).

Pasientens adferd etter et slag

Emosjonell tilstand til pasienten i de første månedene etter at effekten er ekstremt ustabil: det kan være lunefullt, whiny, raskherdet. Det kan være et brudd på logikk, minne, psyke. Ikke ta fornærme hos personen - han er ikke skyldig, han bare rammet noen deler av hjernen. Prøv å gjøre det klart for ham at du fortsatt elsker ham og roser ham for innsatsen oftere, selv om suksessene er ubetydelige.
Noen ganger er pasientene svært passive, terapeutisk gymnastikk håndteres kun ved tvang, de kan tilbringe timer i sengen uten å bevege seg. I slike pasienter er selv små brudd på motorfunksjoner dårlig restaurert. Men dette er ikke latskap, som slektninger blir ofte vurdert: med omfattende lesjoner på høyre halvkule, sammen med et brudd på bevegelser i venstre arm og ben, reduseres mental aktivitet. En slik pasient bør tålmodig overtales til å bevege seg, gå, men ikke tvinge han til å engasjere seg uansett, hvis han ikke føler seg bra eller ikke i humør.
Et annet viktig punkt: En pasient som har blitt vant til "i et tidligere liv" gjør alltid sine egne beslutninger, lever aktivt, føles hjelpeløst. På grunn av dette utvikler mange pasienter depresjon, apati, og i dette øyeblikket er det spesielt viktig for dem moralsk støtte til slektninger og venner.

For å vinne helse er det nødvendig på et stykke

Etter uttak fra sykehuset må pasienten innse at det ikke er sykepleiere hjemme, og han må selv gjøre noe av arbeidet. Igjen å lære å gå til sengs, sitte, stå opp, last deg selv fysisk, uten å spare den syke siden når du går. Gjenopprettelse vil skje gradvis, hver dag vil gi nye resultater. Men dette krever en sterk emosjonell holdning til suksessen av behandlingen.
Dine muligheter er nå begrenset. Mange av dere kan ikke gjøre det. Men tross alt kan du gjøre noe! Det er umulig å gå selvstendig? Gå med støtte, prøv så lite som mulig å stole på en assistent. Det vil bli veldig vanskelig - musklene er kjedet, stivnet, ikke lyd, det gjør vondt for å flytte... Men det er ingen annen måte! Bare ved konstant innsats kan du gjenopprette deg selv. Gå hver dag hundre trinn og legg til en dag i et trinn.
Du kan ikke gå, krype en omgang hver dag, og legg til en måler hver dag. Du kan ikke krype - beveger fingrene og tærne, gradvis øker lasten og involverer ikke bare fingrene dine, men også hendene dine med beina. Det viktigste er ikke å gi opp! Fortsett sakte og vedvarende. Gjenopprett din helse vil være i et stykke, med centimeter...

Med hva skal man begynne å rehabilitere etter et slag?

Ikke still inn for lenge å ligge - det hjelper ikke. Så snart legene tillater, gå tilbake til den "vertikale" livsstilen så snart som mulig. Lær å sitte først, så stå, fordel kroppsvekten jevnt på begge bena. Prøv å gå med noens hjelp, da - selv, holde fast på vegger, møbler. Du må få musklene til å fungere.
De første bevegelsene vil avhenge av type slag og graden av hjerneskade. Med mildt iskemisk slag blir motorfunksjonene ikke krenket veldig mye, og i tilfelle av omfattende hemorragisk blødning kan det oppstå fullstendig lammelse av den ene siden av kroppen. Følgelig vil de første bevegelsene for hver av pasientene være forskjellige. Men den generelle ordningen som du kan starte utvinning, er veldig lik for alle typer slag.

Lære å sitte

Når tilstanden din er mer eller mindre stabilisert, prøv å bruke en assistent til å sitte på kanten av sengen. Ikke prøv for første gang å sitte veldig lenge. Kontroller deg selv og med sterk svimmelhet, legg deg tilbake på sengen. Hver dag øker du med flere minutter tiden du bruker. Når du sitter, se stillingen på føttene, prøv å ikke bøye dem. Føl belastningen, når føttene berører gulvet, prøv å fordele denne belastningen jevnt på begge bena.

Lære å stå

Etter et langt opphold i en liggende stilling, de fleste muskler av den berørte benatrofi. I tillegg svekket muskler i det upåvirkede benet, så første gang du kommer ut av sengen, trenger du hjelp med en assistent. Først forsiktig på et sunt ben, så last den andre gradvis.
Hold styr på ditt velvære, og gradvis øke stående tid. Over tid vil musklene bli sterkere, blodstrømmen til nedre ekstremiteter vil øke, neurotropics vil begynne å komme seg. Alle disse prosessene kan ikke forekomme ubemerket, så vær forberedt på dårlig helse, svimmelhet, kløe i beina.

Lære å gå

Hvis tilstanden din allerede lar deg stå på føttene, kan du begynne å ta de første trinnene. Å holde seg på føttene vil ikke være lett, så du må støttes av en assistent.
Det er to alternativer. Først - assistenten kommer til deg fra den berørte siden, kaster armen rundt nakken og støtter kneet med kneet og festet knæleddet. Det kan imidlertid være vanskelig for deg å holde fast på en assistent med en syk hånd, siden følsomheten til hånden fortsatt er svært lav. I tillegg, for å gjøre et skritt, vil du kaste foten til siden, og foten av assistenten, som han prøver å fikse kneet, vil forstyrre deg.
Alternativ, når assistenten støtter deg på den annen side, gir mer bevegelsesfrihet. Samtidig er det ulemper: pasientens kneledd er ikke løst, og han har ikke muligheten til å holde en sunn hånd mot en vegg eller møbler. Du selv vil velge hvilken måte å velge.

Fortsett å gå

Tiden som en person lærer å gå uavhengig av, for hver pasient er forskjellig - fra en måned til tre eller flere. Men selv etter at gangen er langt fra ideell, er det vanskelig å overvinne trinnene og uregelmessighetene. Det er nødvendig å utvikle og forbedre det minimumet du har oppnådd.
En måte å laste benet på er å bevege seg i et bestemt miljø. Om sommeren kan det være tett gress, om vinteren - snø. En god effekt oppnås når du går i vann, kne eller litt lavere.

Det er andre enkle øvelser:
Øvelse 1. Som regel kan en pasient etter et slag ikke bøye benet i kneet, siden bare de ubøyelige musklene vanligvis virker. Det er nødvendig å tvinge til arbeid og annen gruppe av muskler. For dette ligger pasienten på ryggen og unbends hennes ben, og hennes assistent bøyer, så unngår mannen igjen hans ben. Så den samme bevegelsen han må gjøre, ligger på magen. Gjenta øvelsen vil ha mange ganger, men "sauen er verdt lyset", vil resultatet snart bli merkbart.
Øvelse 2. Sett den slyngede beinet på fortauet og gå langs veien. For å forstå hvordan du skal legge benet riktig og bøye det i kneet, gå først med en sunn fot, og så allerede syk. Denne øvelsen styrker musklene godt både ben og rygg.
Øvelse 3. Mens du går, må du holde avstanden mellom stoppene til høyre og venstre fot. Den enkleste varianten er å vandre rundt kantene av store betongplater. Eller langs parallelllinjene trukket på asfalten med den nødvendige avstanden mellom dem. Du kan også bruke et smalt teppe (hvis det er tungt og ikke glir på gulvet). Gå denne vei fremover og bakover.
Øvelse 4. Vi bruker den vanlige svingen. Først svinger vi og skyver tærne fra bakken (prøv å trekke sokken ned til bakken). Deretter skyver du forsiktig med foten fra bakken, uten å løfte foten fra bakken.

Håndgjenoppretting

Prosessen med å gjenopprette hånden er tregere enn beina. Willy-nilly, du bruker et slynget ben til å gå rundt i rommet, gå på toalettet, kjøkkenet, og disse tilsynelatende unnoticeable bevegelsene utvikler muskler sterkt. I motsetning til foten, utfører den berørte hånden ikke noen handlinger, og du prøver ubevisst å laste bare en sunn hånd, noe som selvsagt bremser gjenopprettingen.
De sterkeste musklene i skulderbelte begynner å fungere først. Og den første opplæringen er rettet mot dem. Prøv å heve og senke hånden, flytte den fremover, bakover, til sidene. Parallelt med disse bevegelsene lærer du å bøye og løsne armen i albuen. Master børsten, hvis rehabilitering regnes som den vanskeligste oppgaven.
Daglig, flere ganger om dagen, utfør øvelser for å varme opp leddene og strekke musklene. Det enkleste er å koble fingrene dine, legg hendene dine på brystet og sakte senke dem ned.
Ved hjelp av en stanglengde på 1-1,5 m kan du utføre en rekke øvelser for å varme opp skulderbelte, albuefeste, hånd, ryggmuskulatur. Lignende øvelser utvikler muskelens elastisitet, styrker dem, øker muskelmassen.
Varm opp hånden. En utmerket måte å varme opp fingrene på, kan tjene som en kub Rubik. Rulling av kubens planer trener bøylen på hele penselen, knuter fingrene i fingrene, styrker musklene som styrer fingrene, og i noen grad praktiserer mikromotorikken til fingrene. Du kan også anbefale modellering av plastikk og montering av barnets designer, klemme en liten gummiboll eller en ring.
Varm opp fingrene. Øvelsene som er bygget på fingrene på en gjenstand, for eksempel en blyant eller penn, frem og tilbake, er gode for å hjelpe. Med åpenbar enkelhet er dette en veldig vanskelig øvelse. Som regel vil håndens lydigste finger være pekefingeren. Så prøv å rulle blyanten med tommel og pekefinger. Hvis det ikke trer ut, hjelp deg selv med den andre. Deretter kombinerer du tommelen med de andre.

Taleutvinning

For å gjøre dette må du ikke gjøre forskjellige øvelser, 5-7 ganger om dagen. Hver øvelse utføres 7-10 ganger.
1. Trekk leppene dine med et rør i 3-5 sekunder, deretter 3-5 sekunder for å hvile og gjenta.
2. Senk tennene for å forstå spenningen i overleppen i 3-5 sekunder, deretter 3-5 sekunder for å hvile, gjenta.
3. Med øvre tenner grip fat i underleppen i 3-5 sekunder med spenning, hvile i 3-5 sekunder, gjenta.
4. Maksimalt stakk tungen din og samtidig trekke nakken langsomt fremover i 3 sekunder, gå tilbake til sin opprinnelige posisjon.
5. Lick lepper - først til høyre til venstre øvre, deretter til venstre til høyre. Deretter slikker du leppe fra høyre til venstre, deretter til høyre.
6. Lick alle leppene i en sirkel - først med klokken, da - mot timen.
7. Prøv å legge ned tungen og trekke den ut. Hold i 3 sekunder.
8. Åpne munnen din, prøv å sette tungen i en "kopp", hold den i 3 sekunder. Lukk munnen din.
9. I munnen, løft spissen av tungen opp og prøv å få dem overhimmelen.
10. Tenner lukket, lepper lukket. Tungen mellom øvre tannkjøtt og kinn. Det vil si, legg spissen av tungen mellom venstre øvre tannkjøtt og den indre delen av venstre kinn, for å drive tungen fremover mellom de fremre øvre tennene og overleppen til høyre øvre tannkjøtt. Så tilbake.
11. Det er gjort med assistenten, som begynner å snakke et ord, og du må fullføre det. Assistenten sier for eksempel: "En hund kjører langs gaten...", og du er ferdig med "ka". Begynn med en stavelse, og gå videre til to stavelser. Assistenten sier for eksempel: "På himmelen svømmer om...", og du fullfører "lakk".
Det finnes andre måter å gjenopprette, de vil fortelle deg en lege-tale terapeut, lege av fysioterapi. Det viktigste som må være fast forstått: bare du kan hjelpe deg selv. Ønsker å oppnå en fullstendig helseforbedring - sørg for å oppnå! Det er bare å prøve.

Tradisjonell medisin

Det er så mange menneskers måter å gjenopprette fra et slag, alle kan velge selv hva de anser mest akseptable. Men jeg vil huske: et slag er en veldig alvorlig sykdom, derfor, før du begynner behandling, kontakt legen din og en phyto-terapeut.
Her er for eksempel noen effektive oppskrifter for å forbedre blodsirkulasjonen:
• 2 te. skjeer av hakket hestkastanjefrø Hell 0,5 liter vodka, insister to uker, avløp. Ta 40 dråper 4 ganger om dagen. Eller 2 te. Skje de knuste frøene av hestekastanje, hell 0,5 liter kokende vann, insister i en time i et vannbad, avløp. Drikk 100 ml 3 ganger daglig før måltider. Bruken av disse midlene (den ene eller den andre) øker stabiliteten til veggene i kapillærene, bidrar til å redusere blodkoagulasjon, forhindrer trombose og senker blodtrykket.
• For å redusere ødemet i hjernen anbefales det å søke tinktur av hestkastanje. For å gjøre dette, ta 10 g hakket, brun peeling av kastanje (hud, ikke den indre delen!), Legg den i en flaske mørkt glass og hell 100 ml vodka. Tåler 3 dager, med jevne mellomrom risting. Ta 1 ts. skje 3 ganger om dagen i 10 minutter før du spiser.
• helle 1 ts. skje av grå jeladon gress 600 ml kokende vann, la i 2 timer, avløp. Ta 1 bord. skje 3 ganger daglig i hjertesvikt med alvorlige sirkulasjonsforstyrrelser, hypertensjon, revmatisk hjertesykdom, angina og andre hjerte sykdommer, samt for å gjenopprette aktiviteten av hjertemuskelen etter et hjerteinfarkt eller slag. Dette verktøyet bedrer hjertefunksjonen, normalisere hjerterytme, langsom hjerterytme, utvider de perifere blodkar, reduserer lunger, som virker som en sterk diuretisk og roer sentralnervesystemet, forårsaker en god søvn og forbedrer humøret.
• En spiseskje med tørket hagtornefrukt er blodrød bryg et glass kokende vann, insister 2 timer på et varmt sted (i ovnen, på komfyren), avløp. Infusjon tar 1-2 tabeller. skje 3-4 ganger daglig før måltider med hypertensjon.
• Utmerket middel for resorpsjon av trombi og gjenvinning av celler som er skadet av slag - mumie, 5 g som oppløses i 150 ml aloe juice. Ta 1 ts. skje før frokost og over natten i 10 dager. Kursene holdes hver annen uke. Under pauser er det veldig nyttig tinktur av propolis på 20-30 dråper om dagen.
• kokk Terapeutisk ladning av like vektdeler av valnøtt blader, smalkjempe, jordbær, ringblomst blomster, blader, blomster av ryllik, Repeshko apotek, Hypericum og eyebright ; 2 bord. Skje, tørr pulverisert blanding, hell 0,5 liter vann, kok opp og lokk i en lukkekar med lav varme i 10 minutter. Cool, press og drikk 1/3 kopp 3 ganger om dagen i 15-20 minutter før måltider.
• Å behandle konsekvensene av hjerneslag vil hjelpe dioscorea kaukasisk : 100 g røttene helle 0,5 liter vodka, insister 10 dager, avløp. For å bringe væskevolumet til 0,5 liter (ta opp vodkaen) og ta 30 dråper 3 ganger om dagen i 20-30 minutter før måltider (dråper kan legges til vann, te, kompott, vekttank og hundrosen, juice). Behandlingsforløpet er 3-4 uker, da pause er 10 dager. Slike kurs skal utføres 4. Du kan gi pasienten pulveriserte røtter av dioscorea med 1/4 teskje 4 ganger om dagen.

I tillegg er det nødvendig å strengt kontrollere blodtrykket, måle det flere ganger om dagen. For å redusere forhøyet trykk kan du bruke medisiner foreskrevet av lege, samt ulike tradisjonelle medisiner.

Andre materialer om dette emnet:

Les Mer Om Fartøyene