Hypertensiv krise: symptomer og første førstehjelp

Hypertensiv krise - den tilstand, fulgt av en plutselig økning i blodtrykket kritisk, mot hvilke kan neurovegetative forstyrrelser, cerebral hemodynamikk, utvikling av akutt hjertesvikt. Hypertensiv krise oppstår med hodepine, støy i ørene og hodet, kvalme og oppkast, tåkesyn, svetting, forvirring, sanseforstyrrelser og termoregulering, takykardi, forstyrrelser i hjertet, og så videre. D. Diagnostisering av hypertensiv krise er basert på blodtrykket, kliniske manifestasjoner, auskultasjonsdata, EKG. Tiltak for lindring av hypertensiv krise omfatter sengeleie, gradvis, kontrollert senking av blodtrykket med medisiner (kalsium-antagonister, ACE-hemmere, vasodilatorer, diuretika og lignende. D.).

Hypertensiv krise

Den hypertensive krisen betraktes som kardiologi som en nødsituasjon som oppstår med et plutselig, individuelt overdreven hopp i blodtrykk (systolisk og diastolisk). Den hypertensive krisen utvikler hos ca 1% av pasientene med hypertensjon. Hypertensive krisen kan vare fra noen timer til flere dager, og fører ikke bare til utseendet forbigående neurovegetative lidelser, men også forstyrrelser av cerebral, koronar og renal blodstrøm.

Når hypertensiv krise øker betydelig risikoen for alvorlige livstruende komplikasjoner (slag, subarachnoidal blødning, hjerteinfarkt, ruptur av en aneurisme i aorta, lungeødem, akutt nyresvikt, etc.). I dette tilfellet kan skade på målorganer utvikles både i hypertensive krisehøyde og med en rask reduksjon av blodtrykket.

Årsaker og patogenese av hypertensive kriser

Vanligvis utvikler hypertensive krisen mot bakgrunnen av sykdommer som oppstår med hypertensjon, men det kan også forekomme uten en tidligere vedvarende økning i blodtrykket.

Hypertensive kriser forekommer hos ca 30% av pasientene med essensiell hypertensjon. Oftest forekommer de hos kvinner som opplever overgangsalder. Ofte hypertensiv krise kompliserer innenfor aterosklerotiske lesjoner i aorta og dens grener, nyresykdommer (glomerulonefritt, pyelonefritt, Nephroptosis), diabetisk nefropati, periarteritis nodosa, systemisk lupus erythematosus, nefropati gravid. Krizovoe for hypertensjon kan observeres i pheochromocytoma, Cushings sykdom, hyperaldosteronisme. Tilstrekkelig hyppig årsak hypertensive krise utfører såkalt "abstinenssyndrom" - raske seponerings antihypertensiva.

I nærvær av de ovennevnte forholdene utløse utvikling av hypertensiv krise kan følelsesmessig opphisselse meteorologiske forhold, hypotermi, fysisk aktivitet, alkoholmisbruk, overdrevent inntak av salt, elektrolytt (hypokalemi, hypernatremia).

Patogenesen av hypertensive kriser under ulike patologiske forhold er ikke det samme. I hjertet av den hypertensive krisen i hypertensjon er et brudd på neurohumoral kontroll av endringer i vaskulær tone og aktivering av sympatisk påvirkning på sirkulasjonssystemet. En kraftig økning i arteriolenes tone bidrar til en patologisk økning i blodtrykket, noe som skaper en ekstra byrde på mekanismer for regulering av perifer blodstrøm.

Hypertensiv krise i feokromocytom på grunn av økt nivå av katekolaminer i blodet. Ved akutt glomerulonefritt skal snakke om nyre (nedsatt filtrering) og extrarenale faktorer (hypervolemi), som forårsaker utvikling av en krise. I tilfelle av hyperaldosteronisme forhøyet aldosteronsekresjon ledsaget av omfordeling av elektrolytter i kroppen: en forsterket kalium-ekskresjon i urin og hypernatremia, som til slutt fører til øket perifer vaskulær motstand, etc...

Således, til tross for ulike årsaker, er de vanlige øyeblikkene i utviklingsmekanismen for ulike varianter av hypertensive kriser arteriell hypertensjon og dysregulering av vaskulær tone.

Klassifisering av hypertensive kriser

Hypertensive kriser er klassifisert etter flere prinsipper. Med tanke på mekanismene for økende blodtrykk, hyperkinetiske, hypokinetiske og eukinetiske typer hypertensive kriser utmerker seg. Hyperkinetiske kriser kjennetegnet ved en økning i hjertets minuttvolum under normalt eller redusert perifer vaskulær tone - i dette tilfellet er det en økning i systolisk trykk. Hypokinetisk mekanisme av krise assosiert med redusert blodsirkulasjon og kraftig økning i perifer vaskulær motstand som fører til en fordelaktig økning av diastoliske trykket. Eukinetic hypertensive kriser som er utviklet i løpet av normal blodsirkulasjon og øket perifer vaskulær tone, noe som medfører en kraftig økning i både systolisk og diastolisk blodtrykk.

På grunnlag av den er reversibel symptomer skille mellom ukomplisert og komplisert versjon av en hypertensiv krise. Sistnevnte si i tilfeller hvor hypertensiv krise ledsaget av en ende-organskade og tjener årsaken til hemorragisk eller iskemisk slag, encefalopati, cerebralt ødem, akutt koronart syndrom, hjertesvikt, delaminering aorta-aneurisme, akutt hjerteinfarkt, eklampsi, retinopati, hematuri, etc.. d. avhengig av plasseringen av komplikasjoner som er utviklet på bakgrunn av hypertensiv krise, den siste delt i hjerte-, cerebral, oftalmisk, renal og vaskulær.

I lys av det rådende kliniske syndrom er den neuro-vegetative, ødematiske og konvulsive form for hypertensive kriser skilt.

Symptomer på hypertensiv krise

Hypertensiv krise med utbredelsen av nevro-vegetative syndrom assosiert med en skarp betydelig frigjøring av adrenalin og vanligvis utvikler seg som et resultat av en stressende situasjon. Neuro-vegetativ krise er preget av nervøs, rastløs, nervøs oppførsel av pasienter. Det er økt svetting, rødme i ansiktet og halsen hud, tørr munn, skjelving på hendene. I løpet av denne formen for hypertensive krise ledsaget av en markant cerebrale symptomer: intens hodepine (diffuse eller lokalisert i occipital eller tinning), støy følelse i hodet, svimmelhet, kvalme og oppkast, synsforstyrrelser ( "slør", "flimrende fluer" foran øynene). Når den neuro-vegetative formen hypertensiv krise detektert takykardi, en preferensiell økning i det systoliske blodtrykket, en økning i pulstrykk. Mellom tillatelse hypertensiv krise bemerkes hyppig vannlating, der tildeles en øket mengde av lett inkontinens. Varigheten av hypertensive krisen er fra 1 til 5 timer; En trussel mot pasientens liv oppstår vanligvis ikke.

Salve eller vann-salt form av hypertensive krise er vanlig i overvektige kvinner. I hjertet av en krise er den ubalanse av renin-angiotensin-aldosteronsystemet, regulatoriske system og renal blodgjennomstrømning, BCC og varighet vann-salt metabolisme. Pasienter med en puffy form av hypertensive kriser er undertrykt, apatisk, søvnig, dårlig orientert i miljøet og i tide. Ved ekstern undersøkelse blir oppmerksomhet lagt på hudens hud, ansiktets oppblåsthet, hevelse i øyelokkene og fingrene. Vanligvis er hypertensiv krise foran en reduksjon i diurese, muskel svakhet, uregelmessigheter i hjertearbeidet (ekstrasystoler). I ødematøse skjema hypertensiv krise markert ensartet økning i systolisk og diastolisk blodtrykk eller en minskning i pulstrykk som følge av den store økningen i det diastoliske trykket. Vann-salt hypertensiv krise kan vare fra flere timer til dager, og har også en relativt gunstig strøm.

Neuro-vegetative og edematøse former for hypertensiv krise er noen ganger ledsaget av nummenhet, en brennende følelse og sammentrekning av huden, en reduksjon i taktil og smertefølsomhet; i alvorlige tilfeller - forbigående hemiparese, diplopi, amaurose.

Den mest alvorlig forløp særegne konvulsiv form av hypertensiv krise (en akutt hypertensiv encefalopati), som utvikler seg i strid med reguleringen av tone av cerebrale arterioler i respons til en kraftig økning i det systemiske blodtrykk. Det resulterende ødem i hjernen kan vare opptil 2-3 dager. På høyden av den hypertensive krisen har pasienter klonisk og tonisk krampe, bevissthetstap. Noen ganger etter at angrepet er slutt, kan pasientene forbli ubevisst eller være disorientert; amnesi og forbigående amaurose er bevart. Kramper skjema hypertensive krise kan være komplisert Hjernehinne eller intracerebral blødning, parese, koma og død.

Diagnose av hypertensiv krise

Om hypertensive krise bør tenke på når heve blodtrykket over individuelle toleranse verdier i forhold til den plutselige utvikling, tilstedeværelse av hjertesymptomer, cerebral og vegetative karakter. En objektiv undersøkelse kan påvises takykardi eller bradykardi, hjertearytmi (vanligvis arrythmia), en slag forlengelse grenser i forhold sløvhet hjerte venstre auscultatory fenomener (galoppere, aksent eller splitting II tone av aorta, rales i lungene, vanskelig å puste et al.).

Arterialt trykk kan øke i forskjellige grader, som regel når hypertensiv krise er høyere enn 170 / 110-220 / 120 mm Hg. Art. BP måling utføres hvert 15. minutt: i utgangspunktet på begge hender, deretter på armen, hvor den er høyere. Ved registrering av et elektrokardiogram estimeres tilstedeværelsen av forstyrrelser av varm rytme og ledning, hypertrofi av venstre ventrikel, fokal endringer.

For implementering av differensialdiagnose og vurdering av alvorlighetsgraden av den hypertensive krisen, kan spesialister være involvert i undersøkelsen av pasienten: kardiolog, oftalmolog, nevrolog. Omfanget og hensiktsmessigheten av ytterligere diagnostiske studier (EchoCG, REG, EEG, 24-timers BP-overvåking) er etablert individuelt.

Behandling av hypertensive kriser

Hypertensive kriser av ulike typer og genese krever differensiert behandlingstaktikk. Indikasjoner for sykehusinnleggelse på sykehuset er ikke-herdbare hypertensive kriser, gjentatte kriser, behovet for tilleggsstudier med sikte på å avklare arten av hypertensjon.

Med en kritisk økning i blodtrykk, er pasienten sikret fullstendig hvile, sengestøtte, et spesielt kosthold. Det ledende stedet for behandling av hypertensiv krise tilhører akuttmedisin med sikte på å senke blodtrykket, stabilisere det vaskulære systemet og beskytte målorganer.

For å senke blodtrykket hos pasienter med hypertensive krise verdier som brukes for kalsiumkanalblokkere (nifedipin), vasodilatorer (natriumnitroprussid, diazoksid), ACE-hemmere (captopril, enalapril), B-blokkere (labetalol), imidazolin-reseptor-agonister (klonidin), etc. grupper preparater. Det er ekstremt viktig for å sikre en jevn og gradvis reduksjon i blodtrykk: 20-25% av grunnlinjen for den første time, i løpet av de neste 2-6 timer - til 160/100 mm Hg. Art. Ellers, hvis overdrevet hurtig reduksjon, kan utløse utvikling av akutte vaskulære ulykker.

Symptomatisk behandling av hypertensiv krise omfatter surstoff- tilførsel av hjerteglykosider, diuretika, anti-anginale, antiarytmiske, antiemetisk, angstdempende, analgetiske, antikonvulsive legemidler. Det anbefales å gjennomføre økter hirudotherapy forstyrrende inngrep (varmt fotbad, varmeflaske på føttene, sennep).

Mulige utfall av behandling av hypertensiv krise er:

 • forbedring av tilstanden (70%) - preget av en reduksjon i blodtrykket med 15-30% av den kritiske; redusere alvorlighetsgraden av kliniske manifestasjoner. Det er ikke behov for sykehusinnleggelse; Utvalget av adekvat antihypertensive behandling i ambulant innstilling er nødvendig.
 • Progresjon av hypertensive krisen (15%) - manifesteres av økningen i symptomer og tillegg av komplikasjoner. Sykehusinnleggelse på sykehus er nødvendig.
 • ingen effekt av behandlingen - det er ingen dynamikk av blodtrykkssenking, kliniske manifestasjoner øker ikke, men stopper heller ikke. Det er nødvendig å endre stoffet eller sykehusinnleggelsen.
 • iatrogene komplikasjoner (10-20%) - skje ved kraftig eller for sterk reduksjon i blodtrykk (hypotensjon, kollaps), som forbinder de bivirkninger av medisiner (bronkospasme, bradykardi og andre.). Viser sykehusinnleggelse med henblikk på dynamisk observasjon eller intensivbehandling.

Prognose og forebygging av hypertensive kriser

Ved å gi rettidig og tilstrekkelig medisinsk behandling er prognosen for en hypertensive krise betinget gunstig. Dødsfall er forbundet med komplikasjoner som oppstår ved en kraftig økning i blodtrykk (slag, lungeødem, hjertesvikt, hjerteinfarkt, etc.).

For å hindre hypertensive kriser bør holde seg til den anbefalte antihypertensiv behandling, regelmessig overvåking av blodtrykk, begrense saltinntaket og fet mat, for å overvåke vekt, at opptak av alkohol og røyking, unngå stressende situasjoner, øke din fysiske aktivitet.

Med symptomatisk arteriell hypertensjon er det nødvendig å konsultere en smal spesialist - nevrolog, endokrinolog, nephrologist.

Hypertensiv krise. Årsaker og symptomer. Klassifisering og førstehjelp.

Hypertensiv krise - dette er en av de hyppigste komplikasjonene av hypertensjon. Dette kliniske syndromet, preget av rask (noen ganger rask) økning i blodtrykket, utseendet på symptomer på nedsatt funksjon av vitale organer og systemer.

Årsaker til hypertensiv krise

 • akutt og kronisk psyko-emosjonell og fysisk overbelastning;
 • overskytende inntak av salt, alkohol og kaffe;
 • endring i meteorologiske forhold (for meteolabile personer);
 • giperinsolyatsiya;
 • betydelig økning i omgivelsestemperaturen;
 • overdose av sympatomimetika og glukokortikoider;
 • abrupt uttak av antihypertensive stoffer;
 • refleks visceral-viscerale effekter i cholecystitis, pankreatitt, magesår, prostatisk sykdom, etc.

Klassifisering av hypertensive kriser

I daglig medisinsk praksis er mer vanlig klassifiseringen er basert på aktivering av den adrenale nivået av sympatisk-adrenal-system (adrenalin og noradrenalin). Ifølge denne klassifiseringen er det 2 typer hypertensive kriser:

1. Hyper (hypertensiv) krise første type hvor blod blir støtt ut i økede mengder av katekolaminer, epinefrin hovedsakelig på grunn av sentral adrenal stimulering. Denne type krise oppstår ofte i de tidlige stadiene av hypertensjon, vanligvis begynner raskt, men varer en kort tid (2-3 timer), dokket relativt raskt.

Symptomer på hypertensiv krise av den første typen:

 • en skarp hodepine;
 • svimmelhet;
 • utseendet av "tåke foran øynene";
 • angst;
 • følelse av varme;
 • skjelver over hele kroppen;
 • sømmer i hjertet (kardialgi).

Når du undersøker en slik pasient, kan du finne røde flekker på ansiktets hud, nakke, forside på brystet, merket svette. Under krise øker hjertefrekvensen 30-40 per minutt, fortrinnsvis økt systolisk blodtrykk (70-100 mm Hg..), minst - diastolisk (20-30 mm Hg..). Crysis slutter vanligvis med polyuria og polakyr.

2. Hypertensiv krise av den andre typen er forbundet med økt frigjøring av norepinefrin i blodet. Denne typen krise er mest typisk for alvorlig ondartet arteriell hypertensjon. Den er preget av en lengre utvikling, en tung og lengre flyt (flere timer, noen ganger - dager). Den viktigste manifestasjonen av denne typen krise er hypertensiv encefalopati, som utvikler seg som et resultat av cerebralt ødem.

Symptomer på hypertensiv krise av den andre typen:

 • alvorlig hodepine;
 • svimmelhet;
 • forbigående forstyrrelse av syn og hørsel;
 • Mulig - forbi parese og parestesi;
 • en døvhetstilstand, ned til stupor og koma;
 • det er en komprimerende smerte i hjertet;
 • forstyrrelse av rytme og kardial ledning;
 • kulderystelser, tremor, tremor;
 • angst, markert takykardi;
 • Blodtrykket er veldig høyt, spesielt diastolisk (120-160 mm Hg og mer).

Avhengig av typen hemodynamikk, utmerker seg følgende typer hypertensive kriser:

 • Hypertensiv type - preget av en økning i sjokk og minuttvolum i hjertet med normal eller svakt redusert total perifer motstand av blodkar. Oftere utvikler det seg hos unge mennesker, i de tidlige stadiene av sykdommen. Symptomene tilsvarer den første typen krise.
 • Hypokinetisk type - vanligvis preget av en signifikant økning i total perifer motstand av blodkar og en reduksjon i slag og minuttvolum. Det utvikles oftere hos pasienter med hypertensiv sykdom II-III-stadium. Klinisk svarer denne typen krise til den andre typen krise.
 • Den eukinetiske typen er preget av økt total perifer vaskulær motstand ved normal sjokk og minuttvolum.

Det er kliniske og patogenetiske former for hypertensive kriser.

 1. Neurovegetative krise - pasienter spenning, rastløs, det er risting, skjelving, tørr munn, økt svetting, økt vannlating, polyuri, huden i ansiktet, halsen, brystet hyperemisk.
 2. Vann-salt (edematøs) variant - syndromet for forstyrrelser av vannelektrolytmetabolismen hersker. Pasienter er vanligvis deprimert, begrenset, døsig, dårlig orientert i tid, i rommet; Ansiktet hovent, blek, huden på fingrene er hovnet ("ringen er ikke fjernet fra fingeren").
 3. Convulsive (epileptiform) versjon - er en akutt hypertensiv encefalopati utviklet på bakgrunn av meget høyt blodtrykk som følge av cerebral ødem, cerebrovaskulær autoregulering. Pasienter klager ofte på skarp hodepine, kvalme, oppkast, nedsatt syn.

I tillegg til ovennevnte oppdeling av hypertensive kriser inn i typer (varianter, form) som tar hensyn til ledende patogenetiske mekanisme ble isolert som ukomplisert og kompliserte kriser.

1. Undeveloped crises kjennetegnet ved fraværet av kliniske tegn på akutt eller progressiv organskade, men kan utgjøre en potensiell trussel mot menneskers liv, spesielt ved for tidlig levering av helsevesenet. Slike kriser ofte forekommer veksten eller intensivering av symptomer på organskade (alvorlig hodepine, svimmelhet, smerter i hjertet, beats), eller neurovegetative symptomer (engstelse, skjelving, utslett, områder av rødhet i huden i ansiktet, halsen, pollakisuri og polyuri).

2. Komplisert hypertensive krise er preget av kliniske tegn på akutt eller progressiv lesjon av målorganer. Disse kriser utgjør en fare for pasienten og krever akutte tiltak for å redusere blodtrykket (innen få minutter til 1 time). Kompliserte hypertensive kriser inkluderer:

 • akutt ventrikulær svikt (hjerteastma, lungeødem);
 • ustabil angina;
 • hjerteinfarkt;
 • akutte arterielle hjerterytmeforstyrrelser;
 • akutt cerebral sirkulatoriske forstyrrelser (akutt hypertensiv encefalopati, forbigående iskemisk anfall, eklampsi, subaraknoid og intracerebral blødning, iskemisk slag);
 • neseblod, etc.

Effektiv behandling for hypertensiv krise

Den hypertensive krisen er en reell trussel mot menneskers helse og liv. Dette er en alvorlig tilstand, som preges av sterkt oppblåste blodtrykksindekser (220/120 mm Hg). Denne tilstanden er ledsaget av endringer i hele kroppen, et brudd på arbeidskapasiteten til hjertet, nyrene og sentralnervesystemet.

Ofte lider hypertensive kriser i å utvikle hypertensiv sykdom. Jo tyngre sykdomsformen, de mer gjentatte kriser. Krisens varighet er fra flere timer til flere dager. Jo raskere en farlig tilstand passerer, jo færre negative konsekvenser for kroppen. Derfor er det viktig å raskt stoppe krisen (for å redusere farlige trykkindikatorer).

årsaker

Å ringe hypertensiv krise kan ha ulike eksterne og interne årsaker. Eksterne faktorer inkluderer:

 • uakseptable medisiner for hypertensjon
 • stressende situasjon;
 • konsum av alkohol og salt mat;
 • mottak av hormonelle prevensjonsmidler;
 • plutselige endringer i værforhold i meteosensitive folk;
 • Aktiv fysisk aktivitet hos uutdannede personer.
 • brudd på blodtilførsel av nyrer;
 • hormonelle endringer i kvinner i overgangsalderen;
 • obstruktiv søvnapné / hypopnea syndrom.

Tilstanden av den hypertensive krisen forårsaker noen ganger tilbaketrekking av narkotika fra hypertensjon, spesielt betablokkere. En kraftig økning i trykket er mulig som følge av å ta glukokortikosteroider og ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler. Slike kriser er vanskelige å behandle og har alvorlige symptomer.

symptomer

Hvis en pasient har hypertensjon, bør symptomene på den hypertensive krisen være kjent ikke bare for pasienten selv, men også for hans omgivelser. Tidlig assistanse som tilbys vil bidra til å redusere risikoen for komplikasjoner.

I tillegg til et plutselig trykkpres, blir hypertensive krisen ofte ledsaget av:

 • en følelse av frykt og angst uten grunn
 • hodepine;
 • angrep av kvalme og oppkast;
 • kuldegysninger og kaldt klissete svette;
 • hyperemi og ødemets ødem;
 • hjertebanken;
 • en reduksjon av synsskarphet, blinking av "fluer" eller et slør foran øynene.

Kramper og lemmerbevegelser er mindre vanlige. I alvorlige kriser er lungeødem, trombose og emboli i arteriene, akutt nyresvikt og jevn koma mulig.

Typer av hypertensive kriser

Eukinetiske, hyperkinetiske og hypokinetiske typer hypertensive kriser utmerker seg ved mekanismen for å øke trykkindeksene. Typer avviker fra symptomatologi og respons på behandling.

Eukinetiske typer utvikles raskt og er preget av en samtidig økning i systolisk og diastolisk trykk. Vanligvis forekommer slike kriser gunstig, noen ganger bradykardi, venstre ventrikulær svikt iakttas.

Hyperkinetiske typer er karakterisert ved et skarp hopp i systolisk trykk. Disse kriser er ledsaget av en pulserende hodepine, blinkende "fluer" foran øynene, en opphisset tilstand, noen ganger kvalme og oppkast.

Hypokinetiske typer utvikles med en lav hastighet, hovedsakelig diastolisk trykk øker. Hodepinen vokser gradvis, så kvalme og oppkast vises. Tilstanden er farlig fordi pasientene ikke har det travelt med å søke medisinsk hjelp.

Det er kompliserte og ukompliserte former for hypertensive kriser. Ukompliserte kriser forekommer oftere hos pasienter med hypertensiv sykdom i første og andre stadier. Symptomene på krisen vises svært raskt, men varer i flere timer. Med raskt gjengitt medisinsk behandling har slike kriser ikke tid til å forårsake uopprettelig skade på kroppen.

Komplisert form av krisen er typisk for pasienter med hypertensjon i andre og tredje faser. Den hyppigste manifestasjonen av en hypertensive krise av komplisert form er hypertensiv encefalopati. Første symptomer er hodepine, svimmelhet, sløret syn. Denne hypertensive krisen kan føre til hjerneslag, hjerne-sirkulasjonsforstyrrelser, akutt myokardinfarkt, lungeødem og andre livstruende forhold.

Førstehjelp

Ved de første symptomene på en hypertensive krise er det bedre å umiddelbart ringe til medisinsk hjelp. Og før han kommer til å gi nødhjelp til pasienten, letter han tilstanden. Det er nødvendig å skape et rolig miljø og beskytte pasienten mot stress, legg ham til sengs, og gi ham en semi-sittende stilling ved hjelp av puter. Hvis mulig, eliminere årsakene som forårsaket trykkbremsingen. Du kan gi beroligende: tinktur av valerian eller corvalol.

God hjelp til å berolige pusteøvelser. Det er ønskelig å sikre luftstrømmen inn i rommet med pasienten. Å lindre hodepine vil hjelpe kalde kompresser, som må legges på pannen. En liten nedgang i trykket kan være ved hjelp av sennepplaster, legg på baksiden av nakken og kalvene på føttene, eller legg varme varmer på føttene.

Det anbefales ikke å ta medikamenter for å redusere trykket, i tillegg til foreskrevet av lege. Øk doseringen av ofte tatt medisiner for hypertensjon er heller ikke verdt det. Dette kan forårsake en kraftig nedgang i trykk, noe som vil føre til enda større komplikasjoner. Trykket skal reduseres gradvis, noe som er vanskelig å gi med tabletter av legemidler, siden absorpsjonen ikke er egnet til å kontrollere av medisinsk personale.

For pasienter med høyt blodtrykk, er det bedre å holde hypotensive stoffer til stede. Deres bruk bør diskuteres med behandlende lege i resepsjonen. Det anbefales å ta 10 mg nifedipin under tungen, og hvis det ikke er noen effekt i en halv time, gjenta dosen ved samme dose. Hvis etter en annen halv time, det ikke er noen reduksjon i trykkverdiene, bør du ringe til en lege.

Med en hypertensive krise må trykket måles hvert 20. minutt. Når denne tilstanden oppstår, er sykehusinnleggelse nødvendig for første gang. Også, ikke gi opp stasjonær behandling for symptomer på en komplisert type krise.

medisinering

For raskt å arrestere den hypertensive krisen på sykehuset, utpeker en lege intravenøs og intramuskulær injeksjon. Slik administrering av legemidler er lettere å kontrollere og stoppe i tide, for ikke å redusere trykket for raskt eller til kritiske nivåer.

Clonidin - et antihypertensive stoff som er foreskrevet for pasienter i form av en løsning for droppere. Det kan også brukes i tabletter, som tar hver time for å redusere indeksene eller oppnå en total dose på 0,6 mg i kroppen.

Komplikasjon hypertensiv krise dissekerende aneurisme i aorta, nyreinsuffisiens eller hypertensiv encefalopati administrert intravenøst ​​drypp natriumnitroprussid. Hvis trykkfallet ikke observeres etter å ha nådd maksimal dose innen 10 minutter, avsluttes administrasjonen.

Med samme komplikasjoner kan beta-blokkeren labetolol brukes, som administreres intravenøst ​​med en bolus eller gjennom en dråper. Av bivirkningene av dette stoffet manifesterte man oftest bronkisk spasme, blokkering av hjertet og økte symptomer på hjertesvikt.

Hvis den hypertensive krisen skyldes en feokromocytom, injiseres alpha-adrenoblokeren fenetylamin intravenøst ​​en gang i en dose på ikke mer enn 15 mg. I tilfelle komplikasjoner med kronisk kongestiv hjertesvikt eller forverring av IHD, administreres ACE-hemmerens enap eller enalapril ved intravenøs stråleinjeksjon.

Ovennevnte legemidler har bivirkninger, og derfor bør de administreres med forsiktighet og kun av en lege på sykehuset. Det medisinske personalet vil observere reaksjonen av kroppen til behandling og i tilfelle komplikasjoner vil legemidlene bli kansellert eller erstattet med andre.

effekter

I mangel av rettidig behandling av den hypertensive krisen er det ofte alvorlige konsekvenser av dens innvirkning på hele kroppen, noe som kan føre til uførhet og død. Irreversible forandringer forekommer i nesten alle organer og systemer. Men oftere fra effekten av høyt blodtrykk nyrer, hjerte og hjerne.

Fra nyrene kan en krise føre til akutt nyresvikt. Fra hjernen er det slag, forbigående iskemiske angrep, akutt encefalopati. Det er også akutte retinopatier på øyets side, etterfulgt av blødninger i hjernen. Fra de store beholdere og hjertekrise forårsaker akutt myokardinfarkt, akutt aortadisseksjon med eventuell etterfølgende brudd, akutt venstre ventrikkelsvikt (lungeødem).

forebygging

For ikke å bringe kroppen din til en farlig tilstand, som er den hypertensive krisen, bør du følge anbefalingene fra legen din om ernæring og medisinering. Det er ikke nødvendig å risikere og savne å ta medisiner, som må tas hver dag.

Hypertensive kriser følger ofte hypertensiv sykdom i kronisk form. Derfor er anbefalinger for ernæring det samme som for hypertensjon:

 • begrense bruken av salt;
 • å ekskludere fett kjøtt og fett fra kostholdet;
 • Avstå fra å drikke alkoholholdige drikker, svart te og kaffe;
 • retter inkluderer marine fisk, frukt og grønnsaksjuice.

Det er nødvendig å overvåke din vekt og prøve å ikke få ekstra pounds. Dette hjelper diett og fysisk aktivitet. Når det er andre sykdommer, må øvelser for fysisk utdanning samordnes med en spesialist.

Farlige tall på blodtrykksmåleren blir ofte en konsekvens av stressende situasjoner. I nærvær av en tendens til overdreven følelser, er det verdt å tenke på å søke hjelp fra en psykoterapeut som vil foreskrive et egnet beroligende middel.

Pasienter med hypertensjon skal overvåke blodtrykksindikasjoner daglig med en tonometer. Ved fastsetting av avvik fra normen, bør kontrollen av indikasjonene økes og utføres flere ganger om dagen. I slike situasjoner er det nødvendig å gi kroppen en hvile, for ikke å overdrive, utelukke fysisk aktivitet.

God hjelp til å takle det økende trykket av avslapningsøvelser: et varmt bad, langsom hyggelig musikk og aromaterapi. Hvis mulig, øk søvnfasen til minst 8 timer om natten og 1-1.5 timer på ettermiddagen. Hypertensiv krise kan overvinnes selv før starten, hvis du nøye overvåker helsen din og tar hensyn til kroppens alarmerende signaler.

Alt om hypertensive kriser: årsaker, symptomer og behandling

Økningen i blodtrykk (BP) påvirker mange mennesker over hele verden. Feil behandling av hypertensjon, stress, dårlige vaner, enkelte sykdommer ledsaget av økt blodtrykk, kan føre til hypertensiv krise.

Hypertensiv krise (GK) er et skarpt hopp i blodtrykk til svært høye tall, som oppstår med hypertensjon og noen andre sykdommer. HA er farlig alvorlige komplikasjoner, kan ende med døden, om ikke i tide for å starte behandlingen.

Årsaker og predisponerende faktorer

Oftere hypertensive kriser oppstå på personer som lider av høyt blodtrykk, som for noen grunn ikke får riktig behandling, ikke er i samsvar med anbefalingene foreskrevet av lege på regimet av dagen, ernæring, fysisk og følelsesmessig stress, og selv avbryte antihypertensiva.

Alle mennesker som lider av hypertensjon, bør alltid bære trykkreduserende legemidler med dem, siden HA kan skje hvor som helst. Det skjer imidlertid at en person ikke engang vet at han har noen problemer med press. En plutselig hypertensive krise kan være den første manifestasjonen.

Den hypertensive krisen, symptomene, årsakene til og behandlingen som vil bli diskutert nedenfor utvikler seg på grunn av en funksjonsfeil i det autonome nervesystemet. Blodet øker antallet hormoner som øker blodtrykket, og forsinker også vann, og øker dermed blodvolumet. Tonene på fartøyene stemmer ikke overens med volumet av blod, noe som forverrer situasjonen enda mer. Hjertet er tvunget til å arbeide med en høy belastning, som den ikke var klar til. Behovet for oksygen øker.

 • Den mest populære årsaken til hypertensive kriser er avskaffelsen av antihypertensive stoffer. Ta disse medisinene, pasienten bringer trykk til normale tall, føles godt og bestemmer at det ikke vil gå opp uten piller. Manglende overholdelse av dosering av legemidler eller misbruk kan også resultere i hypertensiv krise.
 • GK kan provosere stress og sterke følelsesmessige opplevelser.
 • Svært ofte øker trykket i meteoshengige folk alvorlig når været endres.
 • HA kan oppstå med betydelig fysisk stress, når hjertet er tvunget til å jobbe med en sterk overbelastning.
 • Alkohol og sigaretter smaler fartøyene, på grunn av hvilket trykket stiger. Oftest forårsaker disse årsakene HA hos menn.
 • Bruken av økt mengde salt, som forsinker i kroppen av vann og øker volumet av blod.
 • Hodet traumer.

En hypertensive krise kan oppstå på grunn av enkelte sykdommer:

 • onkologi;
 • glomerulonefritt;
 • nephroptosis;
 • Noen patologier hos gravide kvinner;
 • aterosklerose;
 • Itenko-Cushings sykdom.

Beregn trykknormen

Typer av hypertensiv krise

HA kan klassifiseres på flere måter. Det kan være komplisert og ukomplisert. Det avhenger av om trykket alene er økt, eller om organene, spesielt de som er følsomme overfor veksten, påvirkes.

Typer HA, avhengig av trykkøkningen:

Hyperkinetisk hypertensiv krise er preget av at det systoliske trykket med dette stiger mer enn den diastoliske. Hjerteproduksjonen stiger, mens tonen i periferfartøyene forblir den samme eller til og med reduseres noe.

Denne typen HA begynner skarpt, vanligvis umiddelbart veldig dårlig hodepine. Pasienten blir rastløs, nervøs. Klager av en synsforstyrrelse, flimring av "fluer" i øynene, kvalme vises, og deretter oppkast. Pasienten er varm, men hans lemmer er kalde samtidig, intens svette, takykardi observeres. Urin er lett, den dannes mer enn vanlig, det vil si at en person ofte går på toalettet.

Med utviklingen av hypokinetisk krise stiger diastolisk trykk og forskjellen mellom de to indikatorene reduseres. Motstanden til perifere fartøy øker, og kardial utgang blir mindre. Denne typen HA utvikler seg langsomt, slik at pasientene ikke alltid tid til å be om hjelp, å tro at dette er en vanlig manifestasjon av hypertensjon, og de vil være i stand til å håndtere på egen hånd, uten å besøke en lege.

Utbruddet av en hypokinetisk hypertensiv krise fra sine lyseste symptomer kan skilles i flere dager. Hodepinen vokser sakte. Pasienten er vanligvis sløv, døsig, opplever støy i ørene, forverring av syn, kvalme. Ofte er det oppkast. Pulsen forblir innenfor normale grenser eller bremser seg litt. Denne typen HA er vanlig hos kvinner i overgangsalderen.

Hvor lenge den hypertensive krisen varer, avhenger av sin type. Hyperkinetisk krise varer 2-3 timer, hypokinetisk krise - 4-5 dager.

Hypertensive kriser av denne typen forårsaker samtidig økning av begge parametere av arterielt trykk. Kardial utgang er ikke signifikant endret, og økningen i vaskulær motstand er ganske beskjeden. Det begynner brått, og har typiske symptomer på en hypertensiv krise: en person såret og svimmel, han føler seg svimmel, det er oppkast, økt blodtrykk. Det kan bli komplisert ved akutt venstre ventrikulær svikt, og som en konsekvens - lungeødem.

En annen type HA er den hypertensive cerebrale krisen. Det refererer til kompliserte kriser. Med det, øker trykket ikke bare veldig mye, men det er også symptomer som indikerer en sykdom i hjernens sirkulasjon:

 • alvorlig hodepine;
 • støy i ørene, svimmelhet;
 • mangel på koordinering;
 • kvalme med oppkast;
 • svekket følsomhet;
 • forbigående lammelse av lemmer;
 • døsighet eller agitasjon;
 • minneforstyrrelse;
 • kramper.

Hva forårsaker denne hypertensive krisen? Normalt, når arterietrykket stiger, øker også tonen i hjerneskarene. Dette tillater ikke for mye blod å komme inn i hjernen. Hvis fartøyene er innsnevret ikke i den grad det er nødvendig, kommer mye blod inn i hjernen. En stor del av det stagnerer i kranen, noe som medfører en økning i intrakranialt trykk.

Det skjer omvendt: når arterietrykket stiger, trekkes karene i hjernen mer enn nødvendig, og ikke tillater mengden blod som trengs for ernæring. Oksygen sult forekommer, hvor den cerebrale cortex lider mest.

Andre typer komplisert krise:

 • Otchny - det er en økning i begge indikatorene for blodtrykk. Oftere finnes denne arten hos kvinner. I dette tilfellet vil det være treghet, hemming av bevissthet, kraftig uttalt hevelse i ekstremiteter.
 • Neurovegetative - en bølge av adrenalin øker systolisk trykk. Pasienten er nervøs, føler frykt og angst, hendene skjelver. Kroppstemperaturen kan øke.
 • Konvulsiv er en sjelden og farlig form for en komplisert hypertensive krise. Dette fører til hjerne ødemer. Pasienten mister bevissthet, kramper vises.

Symptomer på GK

Etter å ha forstått hva en hypertensive krise er og i hvilke tilfeller det kan oppstå, er det verdt å huske sine symptomer, slik at når de første opptredener treffer de nødvendige tiltakene.

Med ukomplisert hypertonisk krise øker trykket, men de indre organene påvirkes ikke.

Symptomer på ukomplisert krise:

 • Sterk svakhet, noen ganger sier pasienter at de ikke engang kan stå. De prøver å ligge seg eller i det minste sitte ned.
 • Hodet er veldig smertefullt. Ofte er smerten lokalisert i nakkenes nakke. Det kan enten begynne abrupt eller gradvis øke flere timer eller dager.
 • Kvalme, som er ledsaget av oppkast. Ofte kan oppkast gjentas. Relief etter det ikke oppstår, noe som skiller det fra oppkast ved forgiftning med produkter av dårlig kvalitet.
 • Visuell funksjonsnedsettelse: "flyr" eller skjuler for øynene, uklare skisser av objekter, dobling.
 • Støy i ørene.
 • Alvorlige kulderystelser, økt svette. Ofte opplever pasienter en følelse av varme, selv om deres lemmer forblir kule.
 • Uttrykt angst, ledsaget av frykt for døden.
 • Forbedret hjertebank med hyperkinesis type HA, og forsinket hjerteslag med hypokinetisk type.
 • Bevegelse av hender og føtter.
 • Tørrhet i munnen.
 • Hevelse i ansiktet. Mer vanlig hos kvinner.
 • Og selvfølgelig er hovedsymptomen på en hypertensive krise en sterk økning i blodtrykket, noen ganger til kritiske nivåer.

Med en komplisert hypertensive krise øker ikke bare blodtrykket veldig høyt, men også målorganene påvirkes. For å forstå hva en farlig hypertensive krise av komplisert type er, er det nok å se på listen over organer som den kan treffe:

 • Hjernen - med en sterk økning i blodtrykket, kan alvorlige komplikasjoner som iskemisk eller hemorragisk hjerneslag, oppstå cerebralt ødem. Disse komplikasjonene er preget av forvirring eller bevissthetstap, alvorlig hodepine, tap av tale og lammelse av lemmer.
 • Hjertet - hans nederlag kan føre til akutt hjerteinfarkt. Å oppleve akutt smerte bak brystbenet vitner til utbruddet.
 • Lungene - en farlig komplikasjon er lungeødem. Pasienten blir vanskelig å puste, han lider av kvelning. Et tungt hvesende åndedrag høres.
 • Nyrer - høyt blodtrykk kan provosere akutt nyresvikt. Er manifestert av en sterk reduksjon eller totalt fravær av urin.
 • Øyne - kan forårsake skade på optisk nerve, blødning i øyets nese.
 • Fartøy - en alvorlig komplikasjon er eksfolierende aorta-aneurisme. Koronarinsuffisiens kan også forekomme, der hjertet er forstyrret.
 • Hos gravide kan hypertensive kriser forårsake eclampsia. Denne patologien kan true helsen og livet til ikke bare kvinnen, men også fosteret. Det kan være lungeødem, hjerneblødning, nyreinsuffisiens, plasentabbrudd.

Konsekvenser av hypertonisk krise av komplisert type kan være svært farlige, opp til et dødelig utfall, derfor er det nødvendig å søke medisinsk hjelp så snart som mulig.

diagnostikk

Ovennevnte tegn på hypertensive kriser er et viktig grunnlag for å sette riktig diagnose. Etter å ha samlet en anamnese, bør legen utføre en ekstern undersøkelse, samt instrument og laboratorium:

 • blodtrykket i diagnostisering hypertensiv krise målt hver femten minutter (til å begynne med blir det undersøkt i begge armene, som kan variere mellom, så det blir målt på armen, hvor den har vært tidligere);
 • biokjemisk analyse av blod (det øker kolesterolet, triglyserider, urea, kreatinin, glukose, etc.);
 • Den generelle analysen av urin (i urinproteinet kan bli funnet, og det har også en lav spesifisitet);
 • ECG;
 • ekkokardiografi;
 • Hvis nødvendig, utfør ultralyd av nyrene.

Basert på de generelle symptomene og resultatene av undersøkelsen, er diagnosen av den hypertensive krisen etablert, og dens type er bestemt og den nødvendige behandlingen foreskrives.

Førstehjelp for hypertensiv krise

Behandling av hypertensive kriser bør begynne før legenes ankomst. Dette vil ikke bare hjelpe til med å lindre pasientens tilstand, men også for å unngå komplikasjoner.

 1. Først må du roe ned. Noen ganger er det nyttig å ta lett beroligende stoffer, fordi det er veldig vanskelig å roe seg selv. De hjelper lindre stress, noe som bare forverrer tilstanden.
 2. Åpne et vindu eller et vindu, slik at frisk luft kommer inn i rommet. Fjern de sjenerte klærne.
 3. Ta en komfortabel posisjon, vanligvis en halv sittende. På pannen legg et håndkle fuktet i kaldt vann og ved føttene til en varmepute.
 4. Hvis GK skjedde for første gang, er det nødvendig å ringe etter hjelp. Ved gjentatte angrep kan du prøve å klare seg selv, men bare hvis behandlingen virker, blir trykket gradvis avtagende og det er ingen tegn på skade på de indre organene. Trykket bør reduseres gradvis!
 5. Hvis en person lider av høyt blodtrykk i lang tid og allerede har hatt anfall, vet han vanligvis hva medisiner som skal brukes til å fjerne hypertensiv krise. Du bør drikke noe fra din tidligere foreskrevne antihypertensive medisinering, selv om det ikke er tidspunktet for inntaket for øyeblikket. Det anbefales at du bruker en kaptopriltablett. Han legges under tungen.
 6. Mål trykket etter 20-30 minutter. En god indikator er en reduksjon i trykk med 30 mm Hg. Art. fra den første indikatoren. Hvis dette ikke skjer, drikk en annen kaptoprilpille. Kontroller trykket igjen om en halv time. Hvis den gikk ned med 40-60 mm Hg. Det er ikke nødvendig å ta mer antihypertensive medisiner. Etter å ha gjenopprettet normalt trykk, må du kontakte den lokale terapeuten for å rette opp behandlingen.
 7. Hvis forventet reduksjon i trykk ikke oppstod, var det smerter bak brystbenet, alvorlig kortpustethet, forvirring eller andre tegn på komplikasjoner, er det nødvendig å umiddelbart ringe en ambulanse. Smerte i brystet indikerer en mulig begynnelse av hjerteinfarkt, så før du kommer til legene, må du sette en nitroglyserinpille under tungen din.

Ukomplisert hypertensive krise kan behandles uten pasient, spesielt hvis slike anfall allerede har skjedd, vet pasienten hva han skal gjøre, og behandlingen han mottar er en god hjelp. Behandling av en komplisert hypertensive krise utføres kun på sykehus under medisinsk tilsyn.

behandling

Med ineffektiv eller sen behandling kan konsekvensene av hypertensiv krise være ekstremt ugunstig. Det er viktig å bestemme i tide sin type, for å eliminere årsaken og om nødvendig å søke hjelp.

Hvordan behandle en hypertensive krise, bestemmer legen, så ikke forlate turen til sykehuset.

Først av alt er pasientene tildelt sengestøtte og begrenser enhver emosjonell opplevelse. Det er obligatorisk å diett begrensning med vann til 1,5 liter per dag av saltet, og uten mat fordi det binder vann i kroppen og kan forårsake svelling og ytterligere øke trykket sterkere. Tilordne vanligvis et bord nummer 10.

Legemidler som er foreskrevet for å behandle HA utformet for å redusere motstanden i karvegger, øke deres lumen, justere volumet av blod i den vaskulære bed, redusere blodsirkulasjon. I tillegg er det viktig å roe pasienten, fjerne stress. Det er viktig å fjerne overflødig væske fra kroppen. Diuretika med hypertensive kriser er utnevnt for å øke mengden urin, og dermed fjerne overflødig vann og senke trykket.

Grupper av medisiner for hypertensive kriser:

 • kalsiumkanalblokkere (corinfar);
 • vasodilatorer (diazoksyd);
 • ACE-hemmere (kaptopril, enalapril);
 • beta-blokkere (labetalol, metoprolol);
 • middel for sentral handling (clonidin);
 • direkte vasodilatorer (nitrater og natriumnitroprussid);
 • ganglion blokkere (benzogesonium);
 • vanndrivende middel (furosemid);
 • beroligende og vasodilaterende (magnesiumsulfat): det injiseres svært langsomt, fordi den raske administrasjonen kan provosere en rask reduksjon av trykk og svakhet.

Hovedforskjellen i behandlingen av komplisert og ukomplisert HA er graden av reduksjon i blodtrykket. I ukomplisert Stroke trykket reduseres langsomt, slik at de mest vanlig brukte tablettformuleringer (nifedipin, kaptopril, klonidin). I en komplisert GK redusere blodtrykket trenger raskt, slik at bruk av intravenøse midler - nitrater, natriumnitroprussid, labetalol, benzogeksony.

Hvis tegnene på den hypertensive krisen elimineres, observeres pasienten bare en stund mens man måler trykket. I tilfelle symptomer på nederlag av målorganer, er det viktig å beskytte dem ved å foreskrive narkotika som er nødvendige i dette tilfellet. For dette er det nødvendig med konsultasjoner av smale spesialister.

Behandle en komplisert hypertensive krise bare på sykehuset. I tillegg til å overvåke indikatorene for blodtrykk, er det nødvendig å overvåke manifestasjonen av symptomer på indre organer. I de første timene reduseres blodtrykket med ikke mer enn 25% av det første, fordi en rask reduksjon kan utløse et sammenbrudd. Da reduseres trykket gradvis slik at kroppen kan justere seg. Imidlertid, hvis symptomer på aorta aneurysm disseksjon, venstre ventrikulær insuffisiens eller lungeødem oppstår, bør trykket reduseres raskere.

Det er viktig å vite hva du skal gjøre etter en hypertensive krise. Hvis du klarte å håndtere uten ringer for akutt hjelp, må du gi deg selv et par dager hvile, kosthold, tar blodtrykkssenkende legemidler og sørg for å gå til fastlegen din for riktig behandling. Med tiden vil den oppdagede hypertensive krisen, bestemmelse av dens type og årsaker, bidra til å foreskrive riktig behandling og unngå repetisjon.

forebygging

For riktig forebygging av påfølgende anfall er det viktig å vurdere årsakene til den hypertensive krisen, samt den generelle bakgrunnen som den oftest utvikler:

 1. Overholdelse psyko-emosjonell ro. Det er tilrådelig å utelukke stress fra livet ditt, for å forandre hardt arbeid til en mer fredelig.
 2. Vær oppmerksom på dagens regime, ikke overarbeid, men samtidig gi kroppen den fysiske belastningen. Inkluder i mitt liv gymnastikk, gå i frisk luft, herding.
 3. Vekt normalisering bidrar til å redusere risikoen for å utvikle både hypertensjon og hypertensive kriser. Vekttap kan oppnås gjennom et sunt kosthold og regelmessig mosjon.
 4. En svært viktig for forebygging og behandling av hypertensive kriser er diett. Det er nødvendig å utelukke fra matfett, stekt mat; produkter som inneholder en stor mengde salt. Begrens mengden vann du drikker. Hvis sykdommen utvikler seg mot bakgrunnen av fedme, må du kontrollere kaloriinntaket av mat. Å inkludere i kostholdet mat som er rik på vitaminer og sporstoffer.
 5. I alle fall, ikke avbryte hypotensive medikamenter foreskrevet av legen din selv.

Uansett hvor godt du føler, husk at uavhengig avbrytelse av narkotika kan forvandle seg til nye symptomer på hypertensiv krise, hvor behandlingen må gjentas fra tid til annen.

En god vane vil være å holde en spesiell dagbok hvor du skal registrere blodtrykksavlesninger om morgenen og kvelden på daglig basis. Der kan du også legge inn diett, mengden urin og eventuelle endringer i helsen din.

Det er nødvendig å periodisk besøke en lege for å overvåke løpet av arteriell hypertensjon og rette behandlingen i tide.

Et viktig poeng med forebygging er utdanning av pasienter med arteriell hypertensjon. De bør være kjent med begrepet hypertensiv krise, vet hva det er som kan forårsake det og kunne begynne behandling før ankomsten av "førstehjelp".

Les Mer Om Fartøyene