Stenting av hjertet: beskrivelse av operasjonen, dens verdighet, rehabilitering

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er denne operasjonen - stenting av hjerteskjærne, hvorfor anses det for å være en av de beste metodene for behandling av ulike former for iskemisk sykdom, særegenheter ved sin adferd.

Stenting koronar hjerte - det er minimalt invasiv (svak) endovaskulært (intra) operasjon på arteriene som forsyner hjertet, som er for å øke deres smalere og okkludert partier ved å montere inn i lumen av vaskulær stent.

Slike endoskopiske operasjoner utføres av endovaskulære kirurger, kardiokirurger og vaskulære kirurger i spesialiserte sentre for endovaskulær cardiosurgery.

Operasjonsbeskrivelse

Aterosklerose av koronararteriene, som er manifestert i dannelsen av hulrommet i blodårene kolesterol plakk - et typisk kausal mekanisme for koronar hjertesykdom Disse plaques ser ut som fremspring og ujevnheter, hvor det er betennelse, arrdannelse, ødeleggelse av det indre lag av fartøyet og blodpropper. Slike patologiske endringer i de vaskulære hulrommet reduseres helt eller delvis tette arterien, redusere blodtilførselen til hjertemuskelen. Dette truer hans iskemi (oksygen sult) eller et hjerteinfarkt (nekrose).

Betydningen av stenting årene i hjertet er å gjenopprette lumen av koronararteriene i feltet innsnevring av aterosklerotisk plakk med særskilte ekstendere - stent. Dermed er det mulig å gjenopprette normal blodsirkulasjon i hjertet på en pålitelig og fullstendig måte.

Stenting lindrer ikke aterosklerose, men bare for en tid (flere år) eliminerer dens manifestasjoner, symptomer og de negative konsekvensene av kranskärlssykdom.

Egenskaper ved teknikken for koronar stenting:

 1. Denne operasjonen er endovaskulær - alle manipulasjoner utføres utelukkende inne i fartøyets lumen, uten kutt på huden og brudd på integriteten i de berørte områdene.
 2. Lumen av det okkluderte arterie kan ikke gjenopprettes ved å fjerne plakk, og ved hjelp av stenten - en tynn metallisk karprotese i form av nettrør.
 3. Stentens oppgave, introdusert i den trange delen av arterien - er å presse de aterosklerotiske plakkene inn i karetets vegger og skyve dem fra hverandre. Denne handlingen lar deg utvide lumen, og selve stenten er så sterk at den fungerer som et rammeverk som stabilt holder det.
 4. I løpet av en operasjon kan så mange stenter installeres etter behov, avhengig av antall innsnevrede seksjoner (fra en til tre eller fire).
 5. Gjennomføringen av stenting krever at pasienten går inn i radiokontraststoffer (preparater) som fyller koronarbeinene. For å registrere sitt bilde, samt kontrollere fremdriften i kontrast, brukes X-ray utstyr med høy presisjon.

Mer om stenter

En stent som er installert i lumen av den innsnevrede koronararterien, skal bli et pålitelig internt rammeverk som ikke tillater fartøyet å re-kontrakt. Men et slikt krav, presentert til ham, er ikke den eneste.

Ethvert implantat innført i kroppen er fremmed for vev. Derfor er det vanskelig å unngå å unngå reaksjonen av avvisning. Men moderne coronary stents er så godt gjennomtenkt og konstruert at de ikke forårsaker noen ekstra endringer.

De viktigste egenskapene til den nye generasjons stents er:

 • Er laget av en metalllegering av kobolt og krom. Den første gir god vevsfølsomhet, den andre styrken.
 • I utseende ligner det et rør ca. 1 cm langt, fra 2,5 til 5-6 mm i diameter, hvis vegger har form av et rutenett.
 • Nettstrukturen gjør at du kan endre stentens diameter fra det minimum du trenger under oppførselen til okklusjonsstedet, til det maksimale du trenger for å utvide den smalte delen.
 • Dekket med spesielle stoffer som blokkerer koagulerbarheten av blod. De frigjøres gradvis, forhindrer reaksjonen av koaguleringssystemet og dannelsen av trombi på selve stenten.
Klikk på bildet for å forstørre

Gamle stentprøver har betydelige ulemper, hvorav den viktigste er mangelen på antikoagulantbelegg. Dette er en av hovedårsakene til mislykket stenting på grunn av deres tilstopping med blodpropper.

Den virkelige verdien av metoden

Stenting av hjertens arterier er ikke den eneste måten å gjenopprette kransløpsstrømmen. Hvis dette var så, ville problemet med iskemisk sykdom vært løst. Men det er slike fordeler som gjør at stenting kan betraktes som en virkelig effektiv og sikker behandlingsmetode.

Konkurrere med det teknikker - aortokoronary shunting og medisinering. Hver av metodene har noen fordeler eller ulemper. Ingen av dem skal brukes i henhold til malprinsippet, men individuelt sammenlignet med egenskapene til sykdomsforløpet i en bestemt pasient.

Prinsipp for koronar bypass kirurgi

I tabellen er det komparative karakteristikk for kirurgiske teknikker for formålet med tildeling av reelle fordeler ved koronarstenting.

Stenting av kranspulsårene - hvordan utføres operasjonen

Hvis en person lider av hjertesykdom, er han tvunget til å drikke en rekke vanlige stoffer - aspirin, nitroglyserin, statiner. De fleste av disse hjelpene, men noen pasienter trenger mer radikal behandling - ledig. Artikkelen vil håndtere koronar stenting, som en måte å kvitte seg med alvorlige smerter bak brystbenet.

Behandling av stenokardi ved stenting

I angina opplever en person alvorlige brystsmerter som følge av:

 • stress,
 • Økt trykk;
 • Fysisk aktivitet.

Årsaken til dette - hevelse av myokardiet, muskellaget i hjertet. Det er myokardiet som vil utføre det vanskeligste arbeidet med å pumpe blod gjennom hele kroppen. Denne belastningen krever mye oksygen, så myokardiet er svært følsomt overfor mangelen.

Hjertets hjerter (koronararterier) - nærer hjertemuskelen med oksygen og næringsstoffer. Under trening fungerer hjertet raskere, og krever mer blod. Og i øyeblikket kan fartøyene ikke stå. Den unge personens arterier vil utvide, noe som gir myokardiet mengden oksygen som den trenger. Men alderenes fartøyer er ikke i stand til slike.

Med alder, lider arteriene, begynner å bli påvirket av aterosklerose. Med denne sykdommen er den indre delen av karene dekket av fettplakk. De begrenser lumen av arteriene, og reduserer blodstrømmen inn i myokardiet.

I tillegg gjør en rekke ugunstige faktorer fartøyene mindre bøyelige:

 • røyking,
 • Hypertensiv sykdom;
 • Diabetes mellitus.

Den berørte kranspulsåren kan ikke lenger smale og ekspandere som respons på belastningen, som hos friske mennesker. Som et resultat, myokardiet lider av oksygen sult, utvikler iskemi. Det manifesteres av en pressende smerte i brystet.

Når stenting er nødvendig

Ikke alle personer med angina trenger en koronar stent. Behovet for kirurgisk inngrep oppstår hvis behandlingen med piller hjelper lite eller ikke letter tilstanden.

Legene har strenge indikasjoner på operasjonen:

 • Angina pectoris av III-IV klasse, når angrepene forstyrrer hver dag og til og med uten trening;
 • Progressiv angina, når episoder av smerte blir sterkere og hyppigere;
 • Akutt koronarsyndrom - når det var en akutt innsnevring av koronarbeholderen;
 • Tidlig postinfarkt angina pectoris dukket opp i den første måneden etter et hjerteinfarkt;
 • Blokkering av stenten installert tidligere.
til innholdet ↑

Typer av stenter

Stenten ser ut som en vår, som først er i en smal, foldet tilstand. En gang inne i fartøyet er stenten plassert på rett sted og åpner. Stenten er laget av metall som ikke er korrodert. Ofte er det en legering av kobolt og krom eller platina og krom. Stents kan trygt være i fartøyet, og beskytter hjertet mot oksygen sult i mange år.

Men noen ganger er stenten trombosed, en tilstand som kalles stent restenose. På en metalldel, en fremmed menneskekropp, kan man holde seg til blodplater som danner en trombose. For å forhindre restenose anbefales en person som fortynner blod. Men du kan takle trombose og ved å endre stentens struktur.

Det finnes to fundamentalt forskjellige typer:

 • Uten legemiddelbelegg;
 • Med et stoffbelegg.

Det er den andre gruppen som tetter blodårene mye mindre ofte. Et spesielt stoffbelegning tillater ikke at blodceller holder seg til stenten. Trombi i slike kar er svært sjeldne. Stenten selv kan være forskjellig i lengden, avhengig av omfanget av stenose. Valget av spesifikke koronare stenter utføres av en røntgen endovaskulær kirurg.

Hvordan utføres operasjonen?

Koronar stenting er en liten operasjon til tross for dens betydning. Brystkassen åpner ikke med den, kirurgen trenger ikke tilgang til hjertet. Alt som ligner kirurgi er et blåmerke og et lite arr på låret som raskt vil helbrede.

Avhengig av tilstanden kan stenten være:

Å gjennomføre nødstopp er nødvendig når en person begynner å utvikle akutt myokardinfarkt. Hvis det kan transporteres til et karsenter eller en kardiologisk kirurgisk klinikk, utføres koronar angiografi raskt. Dette er en studie som viser i hvilket fart blodklumpen oppsto, hvor stor den er.

Hvis endovaskulær kirurg mener at tromben kan håndtere koronar stent, men straks begynner å installere den.

Før nødoperasjonen er forberedelsen minimal. Introdusert blodtynnende medisiner, blodprøver tas, tilstanden stabiliseres. For planlagt stenting, står pasientene på plass og utarbeider en liste over studier på forhånd.

Vanligvis er dette:

 • Analyser for HIV, hepatitt B og C;
 • Generelle tester av blod og urin;
 • Blodprøver for koagulering og blødning;
 • Biokjemisk undersøkelse av blod.

Koronar angiografi er obligatorisk. Det er denne studien som vil være hovedkriteriet - om stenting er nødvendig. Angiografi er en ganske komplisert studie, derfor, når du går til det, bør du være forberedt på en mulig kirurgisk stenting. Hvis en person er i motsetning til kirurgi, er det ikke noe punkt i å gjennomføre coronaroangiografi, men utsetter seg for ytterligere inngrep.

Før operasjonen blir alle narkotika tatt av en person kansellert. Dagen før intervensjonen trenger du en lett middag, og om morgenen kan du ikke spise. På kvelden før operasjonen tilbys beroligende midler. De vil hjelpe til å sovne og takle spenningen før den kommende intervensjonen. Om morgenen blir sedativer gjeninnført.

I detalj vil vi analysere intervensjonen for å forstå hva operasjonen er - stenting.

 1. Operasjonsrommet anesteserer lokket på låret. Hvis en person er svært følsom for smerte, agitert og nervøs, utføres generell anestesi. Men som regel er dette ikke nødvendig. Inne i fartøyene er det ingen smertefulle reseptorer, så smerten er bare i låret - ved punkteringsstedet.
 2. Et kateter settes inn i lårbenet. Dette er et plastrør, gjennom hvilket lederen kommer inn med stenten.
 3. Fra lårarterien blir lederen høyere, inn i aorta. Og fra henne inn i koronarøyene. Legen intervenerer ikke blindt. Før lederen er fartøyet kontrastert med en spesiell substans. Kirurgen kan se lederen, fartøyets hulrom og retningen.
 4. Prosedyren for stenting begynner med coronaroangiography. Kirurgen viser bildet av blodkarene i hjertet, ser tydelig trombosens sted.
 5. Her er stenten komprimert. Etter at den har dukket opp på det forbløffende stedet, åpner stenten i høyre eller venstre kranspulsår ved hjelp av en luftballong. Graden av åpning av stenten kirurgen ser på skjermen og kan styres ved å fokusere på bredden av fartøyet rundt.
 6. I arterien, heparin, et blodfortynningsmiddel. Ballongen, kateteret og guide fjernes etter ved koronar angiografi, kan skjermen ses et kar med en stent installert.

Punktet i låret er tett presset og et bandasje påføres. Men fordi arterien er dyp og veldig full av blod, strømmer blodet ofte av det. På låret dannes en smertefull blåmerke. Dette er normalt etter stenting eller etter koronar angiografi. Blæren løser om noen uker.

Komplikasjoner og kontraindikasjoner

Ikke alltid med stentokardi stenting utføres.

Det er en rekke kontraindikasjoner for denne operasjonen:

 • En vanlig aterosklerose er hvis mange koronarbeholdere påvirkes. I dette tilfellet er stenting ubrukelig;
 • Åndedrettssvikt II-III grader;
 • Nyresvikt III-IV grader;
 • Alvorlig patologi av blodpropp
 • Intoleranse mot kontrast - jodholdig stoff, som nødvendigvis brukes under stenting og angiografi.

Coronary stenting, men ikke en lang operasjon, men det er farlig. Det utføres på hjertet og karene, som er svært følsomme soner.

Under og etter koronar angiografi er følgende vanlige komplikasjoner mulig:

 • Allergisk reaksjon mot kontrast - for å forhindre det under intervensjonen, er det alltid en resuscitator;
 • Forringelse av nyrer på grunn av vanskeligheter i kontrasthåndtering;
 • En trombose eller restose av stenten;
 • Hjerte rytmeforstyrrelser;
 • Hjerteinfarkt;
 • Skade på fartøyets vegg;
 • Death.

Disse komplikasjonene kalles vanlige, siden de påvirker hele kroppen. Heldigvis skjer de sjelden nok. Stenting er fortsatt en av de tryggeste inngrepene på hjertet. Det bidrar til å redde liv og forlenge varigheten.

Ofte er det små lokale komplikasjoner i punkteringsområdet:

 • hematom;
 • Tilførsel av hematom;
 • blødning;
 • Formasjon av hulrommet som blodet strømmer fra arterien til - et pulsatilt hematom.
til innholdet ↑

rehabilitering

På den andre tredjedagen etter operasjonen utfører legen en ultralydsundersøkelse av punkteringsområdet. Målet hans er å finne ut hvordan arterien helbreder. Du kan stå opp allerede på operasjonsdagen. Etter bare noen få dager, hvis det ikke var noen komplikasjoner, ble en person trygt tømt. Han mottar en liste med anbefalinger om livsstil og rusmidler.

Dessverre stenger ikke stenting helt angina.

Derfor var alle de legemidlene som pasienten pleide å forbli permanent igjen:

De legger til klopidogrel ("Plavix") i et år etter stenting. Det forbedrer virkningen av aspirin, forhindrer gjentatt trombi. Ofte blir dosen av nitrater etter stenting redusert, angrepene blir mindre uttalt og sjeldne. Rehabilitering etter stenting er lett, fordi operasjonen ikke er kavitær og ikke traumatisk.

kostnaden for

Prisen for driften av stenting vil bestå av:

 • Preoperativ undersøkelse;
 • Koronar angiografi;
 • Kostnad for kontrastmedium;
 • Kirurgisk kirurgi, operasjonelle søstre og resuscitator;
 • Kostnaden for selve stenten og andre forbruksvarer;
 • Kostnaden for kammeret.

Avhengig av nivået på hjertesenteret, kan kostnaden for hele stenting-prosedyren nå flere hundre tusen rubler. I Russland er stenting-operasjonen en del av organisasjonen av høyteknologisk medisinsk pleie for befolkningen. Dette gjorde stenting tilgjengelig i alle regioner. Det utføres i kardiologiske sentre eller i de regionale vaskulære sentrene.

All høyteknologisk medisinsk behandling er betalt av staten. Men det er en kø for det. Gratis kvoter tildeles hvert år for hver region i Russland.. Nødstamming utføres også gratis for en statsborger i Russland.

Video - alt om hjertestenting

Pasientanmeldelser

De fleste pasienter merker den høye effektiviteten til stenting. Operasjonen utføres av pasienter som lider av angina pectoris angrep hver dag. Dette gjør det umulig for fysisk anstrengelse, selv de mest banale, som er nødvendige hjemme. Etter operasjonen blir anfallene mye mer sjeldne. Folk reduserer antall medikamenter tatt. De trenger ikke lenger nitroglyserin hver dag.

Eugene, 56 år gammel.

Jeg stanset i Myasnikovs hjertesenter, veldig takknemlig for de lokale legene. Legene sa at jeg hadde PIS - verket i brystet mitt hele tiden, kunne ikke puste, selv litt, og hjerteinfarkt. Neste dag de gjennomgikk kirurgi. Jeg husker ikke selve operasjonen, opplevde mye, tenkte jeg at jeg vil ikke se mer enn sin kone, barn og barnebarn. Nå har det vært 3 uker, jeg er hjemme. Arbeidet vil bli erstattet av en mindre tung, jeg kan ikke bekymre meg lenger. Jeg følger trykket og kolesterolet, men leve og gå med barnebarnet mitt hver dag.

Solovieva Margarita Lvovna, 68 år gammel.

Ikke vær redd for stenting, det er ikke en operasjon i det hele tatt. Bare ett blåmerke på beinet etterpå. Jeg gjorde helt gratis, i karet i St. Petersburg. Jeg ventet på min tur om 4 måneder. Ikke så mye, akkurat nok til å feste kattene i en uke, mest til å tune. Legene likte, unge, omsorgsfull og oppmerksom. Tabletter og sannheten, jeg drikker nå mindre. Bare bisoprolol og aspirin. Jeg har det bra, barnebarnene ga meg en bærbar datamaskin da jeg var på sykehuset, lærer jeg, fordi livet er bare begynt!

Stenting av fartøy: indikasjoner, drift, rehabilitering

Vesselsammenheng (stenose) på grunn av aterosklerose er en stor fare for mennesker. Avhengig av hvilken fartøyet rammet, kan redusere lumen føre til koronar hjertesykdom (CHD), cerebrovaskulær sykdom, aterosklerose av de nedre ekstremiteter, og til og med en rekke alvorlige sykdommer. For å gjenopprette arterielle åpenhet, er det flere teknikker, det viktigste av disse er: konservativ behandling, angioplastikk, stenting av karene i hjertet og andre berørte arterier, koronar bypass kirurgi.

I begynnelsen påvirker ikke innsnevringen av lumen praktisk talt en persons tilstand. Men når stenosen øker med mer enn halvparten, er det tegn på mangel på oksygen i organer og vev (iskemi). I dette tilfellet er konservativ behandling vanligvis impotent. Mer effektive behandlingsmetoder kreves - intravaskulære kirurgiske inngrep.

En av måtene å behandle iskemi er stenting. Dette er en minimalt invasiv endovaskulær intervensjonsmetode, hvis mål er å gjenopprette lumen i arterier som er rammet av aterosklerose.

Perkutant settes et spesielt kateter inn i det berørte området av fartøyet, i enden av hvilken det er en ballong. På stedet for blodstrømforstyrrelser, blåser ballongen ut og utvider fartøyets vegger. For å bevare lumenet, etableres en spesiell konstruksjon i arterien, som spiller rollen til slaktkroppen i fremtiden. En slik konstruksjon kalles en stent.

Stenting feltet

  • Koronararterie stenting Det kreves når det er symptomer på hjertesykdom (CHD), samt økt sannsynlighet for hjerteinfarkt. Med IHD forstyrres blodtilførselen til myokardiet, og hjertet får ikke nok oksygen til normal funksjon. Kjerne i hjertemusklene begynner å sulte, og deretter kan nekrose i vevet (myokardinfarkt) forekomme. Hovedårsaken til IHD er atherosklerose i koronarbeinene som leverer blod til hjertet. På grunn av det i veggene i arteriene, dannes kolesterolplakk, og smalker lumen. Noen ganger utføres hjertestopping i den akutte perioden med hjerteinfarkt. Hvis operasjonen utføres innen de første seks timene etter infarkt, gjør gjenoppretting av normal blodstrøm ofte det å redusere pasientens liv og reduserer risikoen for å utvikle irreversible endringer i myokardiet.
 • Stenting arteriene av nedre ekstremiteter - den minst traumatiske og samtidig svært effektiv metode for behandling av sykdommer i beinene i beina. Med dannelsen av plakk og brudd på blodstrømmen under gang, har pasienten smerte i lårene, baken, i føttene og bena. Utvikling, sykdommen fører til de mest alvorlige konsekvensene, opp til gangrene.
 • Stenting av karoten arterier - lavt traumatisk behandling, som gjør det mulig å gjenopprette lumen i blodkarene. Søvne arterier leverer blod til hjernen, og med deres stenose er hjernesirkulasjonen svekket. Under operasjonen er det montert spesielle beskyttelsesanordninger med membranfiltre i tillegg til stenten. De er i stand til å forsinke mikrothrombi, beskytter de små karene i hjernen mot blokkering, men uten å forstyrre blodstrømmen.
 • Restenose av koronararterien etter angioplastikk. Etter denne prosedyren, på 3-6 måneder, gjennomgår 50% av pasientene restenose - gjentatt innsnevring av karet på samme sted. Derfor, for å redusere sannsynligheten for restenose, er angioplastikk vanligvis supplert med stenting av koronarbeinene.
 • Hos pasienter med koronararteriesykdom som gjennomgått aortokoronar bypassoperasjon, I ti til femten år etter operasjonen kan sjunkens stenose forekomme. I dette tilfellet blir stenting et alternativ til gjenbruk av koronar bypass-kirurgi.

Video: 3D animasjon av stenting prosessen

Typer av stenter

Formålet med stentene er å sikre vedlikehold av veggene i det tette fartøyet. De legger stor belastning, slik at de gjør disse designene av avanserte høyteknologiske materialer av høyeste kvalitet. I utgangspunktet er det inerte legeringer fra metaller.

I moderne medisin er det flere hundre typer stenter. De varierer i design, type celler, type metall, belegg, samt måten de leveres til arteriene.

Hovedtyper av coronary stents er:

 1. Enkel metall uten belegg. Dette er den mest brukte typen stent. Vanligvis brukt i smale arterier av middels størrelse.
 2. Stents dekket med spesiell polymer, dosert ut frigjøre stoffet stoffet. De kan redusere risikoen for restenose betydelig. Imidlertid er kostnaden for slike stenter mye høyere enn prisen på konvensjonelle stenter. I tillegg krever de en lengre periode med antiplatelet narkotika - ca 12 måneder, til stent frigjør stoffet. Oppsigelse av terapi kan føre til trombose av selve strukturen. Bruken av en belagt stent anbefales i små arterier, hvor sannsynligheten for en ny blokkering er høyere enn i midten.

Fordeler med stenting

 • Krever ikke lang sykehusinnleggelse.
 • Kroppen gjenopprettes raskt etter operasjonen.
 • Det utføres under lokalbedøvelse, noe som tillater behandling selv for pasienter som er kontraindisert i tradisjonell kirurgisk inngrep.
 • Operasjonen er lavt traumatisk - krever ikke åpning av ulike deler av kroppen, for eksempel brystbenet når det skjer, når hjertet utføres.
 • Sannsynligheten for komplikasjoner er minimal.
 • Mindre kostbar behandling sammenlignet med konvensjonelle operasjoner.

Kontraindikasjoner for stenting av blodkar

 • Diameteren av arterien er mindre enn 2,5-3 mm;
 • Dårlig blodpropp;
 • Alvorlig nyre- eller respirasjonsfeil;
 • Diffus stenose er nederlaget for for stort et område;
 • Allergisk reaksjon på jod er en komponent i røntgenkontrastpreparat.

Hvordan utføres stenting?

Før inngrepet gjennomgår pasienten en serie undersøkelser, en av dem er koronar angiografi - en røntgenundersøkelsesmetode, som du kan avdekke tilstanden til arteriene og finne sted.

Før operasjonen administreres pasienten et legemiddel som reduserer blodproppene. Anestesi utføres, vanligvis en lokalbedøvelse. Huden før behandling med kateteret behandles med et antiseptisk middel.

I utgangspunktet er angioplasti vanligvis gjort: en punktering utføres på huden i området av den berørte arterien, og en ballong settes forsiktig inn med et kateter; når du kommer til innsnevring, blir ballongen oppblåst og utvider lumen.

På samme stadium kan et spesielt filter installeres bak smalingsstedet for å forhindre ytterligere blokkering og utvikling av et slag.

Som et resultat av operasjonen åpner lumen av arterien, men for å opprettholde normal blodstrøm etableres en stent. Det vil støtte skipets vegger for å hindre mulig innsnevring.

For å installere stenten, går legen inn i et annet kateter utstyrt med en oppblåsbar ballong. Stenten er satt inn i en komprimert form, og når ballongen svulmer på innsnevringsstedet, er metallkonstruksjonen rettet og festet på de vaskulære veggene. Hvis lesjonen er i høy grad, kan flere stenter plasseres samtidig.

Ved slutten av operasjonen fjernes verktøyene. Kirurgen kontrollerer alle tiltakene ved hjelp av en røntgenmonitor. Operasjonen varer fra 1 til 3 timer og forårsaker ikke pasientens smerte. Det vil være litt ubehagelig bare i det øyeblikket ballongen svulmer - blodstrømmen på denne tiden er ødelagt i kort tid.

Video: reportage fra koronar stenting kirurgi

Mulige komplikasjoner etter prosedyren

Ca. 90% av tilfellene etter stentinstallasjon gjenopprettes den normale blodstrømmen gjennom arteriene og det oppstår ingen problemer. Men i noen tilfeller er slike komplikasjoner mulige:

 1. Brudd på integriteten til arterienes vegger;
 2. blødning;
 3. Problemer med nyrefunksjon;
 4. Utdannelse i punkteringsstedet med hematom;
 5. Restenose eller trombose i stenting-området.

En mulig komplikasjon er tilstoppingen av arterien. Dette er ekstremt sjeldent, og når dette skjer, sendes pasienten raskt til aortokoronær bypass. Bare i 5 tilfeller ut av 1000 nødoperasjon er nødvendig, men pasienten må være forberedt på en slik sannsynlighet.

Komplikasjoner i denne operasjonen er sjeldne, derfor er stenting av fartøyene en av de sikreste kirurgiske prosedyrene.

Postoperativ periode og rehabilitering

Etter en slik kirurgisk inngrep som stenting, må pasienten i noen tid observere hvilerom. Den behandlende legen overvåker forekomsten av mulige komplikasjoner, og ved utslipp gir anbefalinger om diett, medisinering, restriksjoner, etc.

I den første uken etter operasjonen bør du begrense fysiske aktiviteter og ikke løfte vekter, du kan ikke ta et bad (bare dusj). På dette tidspunktet er det uønsket å komme bak rattet til en bil, og hvis pasientens arbeid er forbundet med transport av gods eller passasjerer, bør den ikke kjøres i minst 6 uker.

Livet etter stenting innebærer overholdelse av visse anbefalinger. Etter at stent er installert, begynner pasientens hjerterehabilitering. Dens grunnlag er kosthold, treningsterapi og positiv holdning.

 • Fysioterapi bør praktiseres nesten daglig i minst 30 minutter. Pasienten skal bli kvitt overflødig vekt, ta form i muskelen, normalisere trykket. Sistnevnte reduserer sannsynligheten for å utvikle hjerteinfarkt og blødning. Redusere fysisk aktivitet bør ikke være og etter rehabilitering.
 • Spesiell oppmerksomhet bør utvises på mat - Det er nødvendig å observere en bestemt diett som ikke bare vil normalisere vekten, men også påvirke risikofaktorene for manifestasjon av IHD og aterosklerose. Kostholdet etter stenting av blodkarene i hjertet eller andre fartøy bør være rettet mot å redusere indikatorene for "dårlig" kolesterol - LDL (lavdensitets lipoproteiner).
  Ernæring etter et hjerteinfarkt og stenting bør være underlagt følgende regler:

 1. Minimere fett - det er nødvendig å utelukke matvarer som inneholder animalsk fett: fett kjøtt og fisk, høyverdige meieriprodukter, kaviar, skalldyr. I tillegg bør du gi opp sterk kaffe, te, kakao, sjokolade og krydder.
 2. Tvert imot må mengden av produkter med høyt innhold av flerumettede fettsyrer økes.
 3. Inkluder i menyen flere grønnsaker, frukt, bær og frokostblandinger - de inneholder komplekse karbohydrater og fibre.
 4. Å lage mat i stedet for kremaktig, bruk bare vegetabilsk olje.
 5. Begrens inntaket av salt - ikke mer enn 5 gram per dag.
 6. Del maten i 5-6 mottakelser, sistnevnte gjøres senest tre timer før sengetid.
 7. Den daglige kalorien av alle brukte produkter bør ikke overstige 2300 kcal.
 • Behandling etter stenting er svært viktig, så etter pasienten i seks måneder til et år må pasienten ta medisin daglig. Angina og andre manifestasjoner av iskemi og aterosklerose er ikke mer, men årsaken til aterosklerose har forblitt, så vel som risikofaktorene.
 • Selv om pasienten føler seg godt, etter at stenten er innført, bør han:

  1. Ta medisiner foreskrevet av legen din for å hindre risikoen for blodpropp. Vanligvis er dette Plavix og aspirin. Dette forhindrer effektivt trombose og tilstopning av blodkar, og som et resultat reduserer risikoen for hjerteinfarkt og forlenger forventet levealder.
  2. Følg anti-kolesterol dietten og ta medikamenter som senker kolesterolet i blodet. Ellers vil utviklingen av aterosklerose fortsette, noe som innebærer at nye plaketter kommer til å se ut, noe som reduserer fartøyene.
  3. Ved økt trykk, ta medisiner for å normalisere det - ACE-hemmere og betablokkere. Dette vil bidra til å redusere risikoen for å utvikle hjerteinfarkt og hjerneslag.
  4. Hvis en pasient lider av diabetes mellitus, følg en streng diett og ta medisiner for å normalisere blodsukkeret.

  Mange pasienter er bekymret for spørsmålet: kan de få et funksjonshemning etter stenting? Operasjonen forbedrer en persons tilstand og gir ham normal arbeidsevne. Derfor er stenting i seg selv ikke en indikasjon på formålet med et funksjonshemning. Men i nærvær av samtidig forhold kan pasienten henvises til ITU.

  Sammenligning av stenting og shunting: deres fordeler og ulemper

  Hvis du sammenligner det som er best - stenting eller shunting, må du først bestemme hvordan de er forskjellige.

  Stenting, i motsetning til shunting, blir endovaskulærmetoden utført uten å åpne brystet og utføre store snitt. Bypassoperasjon er imidlertid oftest en kavaloperasjon. På den annen side er shuntinstallasjonen en mer radikal metode som gjør det mulig å takle stenose med flere obstruksjoner eller fullstendig overlapping. Stenting i slike situasjoner blir ofte gjort ubrukelig eller umulig.

  Prinsipp for hjerteforskyvning

  Stenting brukes oftest til å behandle unge pasienter med små endringer i blodkar. Eldre pasienter med alvorlige lesjoner viser fortsatt shuntinstallasjon.

  I stentoperasjonen er lokalbedøvelse tilstrekkelig, og når shunt er installert, er det ikke bare nødvendig å bruke generell anestesi, men også å koble pasienten til kardiopulmonal bypass.

  Risikoen for blodpropper som oppstår etter stenting tvinger pasientene til å ta spesielle stoffer i lang tid. I tillegg er restenose mulig. Nye generasjoner av stenter hjelper selvfølgelig med å løse disse problemene, men likevel skjer dette. Shunts er heller ikke ideelle - de, som alle fartøyer, er utsatt for degenerative prosesser, aterosklerose etc., derfor kan de etter en stund svikte.

  Tidspunktet for gjenoppretting er også forskjellig. Etter minimal invasiv stenting kan pasienten forlate klinikken neste dag. Shunting innebærer en lengre periode med utvinning og rehabilitering.

  Begge metodene har sine ulemper og fordeler, og deres kostnader varierer. Valget av behandlingsmetode skjer individuelt og avhenger kun av sykdommens karakteristikker i hvert tilfelle.

  Kostnad for kirurgi for stenting

  Hvor mye koster stenting av hjerteskjærene? Først av alt avhenger kostnadene ved operasjonen av arteriene for å jobbe med, så vel som på landet, klinikken, instrumentene, utstyret, typen, antall stenter og andre faktorer.

  Dette er en høyteknologisk operasjon som krever bruk av et spesielt røntgenoperativt operasjonsrom utstyrt med komplisert dyrt utstyr. I Russland, som i andre land hvor slike operasjoner utføres, blir de utført i henhold til de nyeste metodene av høyt kvalifiserte spesialister. så det kan ikke være billig.

  Priser for stenting av hjerteskjærene varierer i forskjellige land. For eksempel, Stenting i Israel koster fra 6000 euro, i Tyskland - fra 8 tusen, i Tyrkia - fra 3,5 tusen euro. I russiske klinikker er denne prosedyren litt lavere til en pris - fra 130 tusen rubler.

  Stenting er en av de mest populære operasjonene i vaskulær kirurgi. Det er lavt traumatisk, gir gode resultater og krever ikke lang gjenoppretting. Alt som pasienten skal gjøre i rehabiliteringsperioden, er å observere dietten, for ikke å unngå fysisk anstrengelse og ta medisiner.

  Prognose for gjenoppretting etter stenting av hjertekarene

  Forbedring av moderne metoder for kirurgisk behandling, som for eksempel kirurgi stenting årene i hjertet, med pre- og postoperativ medisinsk støtte gjør det mulig å motta gode kliniske resultater for hjertesykdom i nær og fjern periode. Den eneste signifikante tilstanden for effektiv stenting er rettidig behandling av pasienten for medisinsk behandling.

  Indikasjoner for kirurgisk behandling

  Restaurering av blodstrømmen i hjertets kar øker pasientens varighet og livskvalitet. Foretrukket denne eller denne behandlingsmetoden, evaluerer alvorlighetsgraden av kliniske manifestasjoner, graden av reduksjon av blodstrømmen i hjertet, det anatomiske løpet av de berørte karene. På den måten sammenligner de mulige farer, med tanke på effekten av konservativ terapi.

  Indikasjoner for stenting av hjerteskjermer:

  • ineffektivitet av medisinering;
  • Tilstedeværelsen av progressiv angina pectoris;
  • tidlig kirurgisk inngrep utføres i tidlige stadier av hjerteinfarkt;
  • økningen i fenomenene iskemi i postinfarktperioden mot bakgrunnen av den pågående behandlingen;
  • infarkt av hele tykkelsen av veggen av myokardiet;
  • predinfarktnoe tilstand;
  • signifikant stenose, mer enn 70% av venstre kranspulsårer;
  • stenosed med 2 eller flere kar i hjertet;
  • Fare for utvikling av livstruende komplikasjoner på grunn av hjertesykemi.

  Stentning av kranspulsårene utføres med det formål å utvide lumen i karet og gjenopprette blodstrømmen langs den.

  Kontraindikasjoner til kirurgi

  Kontraindikasjoner til stenting kan skyldes hjertesykdom, eller alvorlig sammenhengende patologi:

  • forstyrrende tilstand av pasienten;
  • intoleranse av jodholdige kontrastmidler brukt under operasjonen;
  • lumen på fartøyet som krever en stent mindre enn 3 mm;
  • diffus stenose av myokardiske kar, når stenten ikke lenger er effektiv;
  • forsinket blodpropp
  • dekompensert luftveier, nyre- og leverinsuffisiens.

  Typer av stenter for kirurgi

  En stent er en tilpasning som vil utvide fartøyets lumen og forblir i det for alltid. Den har en maskestruktur. Stents er forskjellige i sammensetning, diameter og konfigurasjon av masken.

  Stentning av koronarbeholdere utføres ved bruk av konvensjonelle stenter og medikamentbelagte sylindere. Konvensjonell laget av rustfritt stål, kobolt-krom legering. Funksjon - for å støtte fartøyet i sin utvidede tilstand.

  I stenter med et stoffbelegg utvikler restenoser sjeldnere, de blir ikke trombosed. Imidlertid bør ikke alle stoffeluerende stenter betraktes som en panacea. Når man analyserer hvor langt den langsiktige dødeligheten fra hjerteinfarkt er med stenting med et legemiddelbelegg og uten det, er det ingen pålitelig forskjell.

  Følgende typer preparater brukes til å dekke stentene:

  Hvilken stent er nødvendig for pasienten, bestemmer legen, avhengig av situasjonen. Hvis det var tidligere stenting, og det var et tilbakefall av stenose, er det nødvendig med gjentatt inngrep - stenting av VTK.

  Diagnostiske metoder som er nødvendige for å ta stilling til operasjonen

  Hvis hjertebeholderens koronare stenting utføres på en planlagt måte, blir det utført et kompleks av undersøkelser som inkluderer:

  • Generell blod- og urintest;
  • biokjemisk blodprøve;
  • koagulogram - viser tilstanden til blodets koaguleringssystem;
  • EKG i hvile og med stresstester;
  • single-foton-utslipp CT;
  • funksjonelle tester;
  • perfusjon scintigrafi;
  • ekkokardiografi og stress Echo-KG;
  • PET;
  • Stress MRI;
  • Koronarografi, som på mange måter overgår de ovennevnte metodene, men er invasiv.

  Stenting av hjertet er utført etter koronar angiografi av koronararteriene, hvor naturen av lesjonen er beregnet diameteren av den stenotiske fartøyet og dets anatomiske kurs.

  De viktigste stadiene av operasjonen

  Intervensjon utføres under røntgenoperasjonsforhold under lokalbedøvelse. I dette tilfellet blir et kateter satt inn i lårbenet, koronar angiografi utføres.

  På enden av kateteret er en ballong med en stent. I stedet for stenose er ballongen hovent, knusende en aterosklerotisk plakk, økningen av fartøyets diameter øker umiddelbart. Stenten er et rammeverk for vaskemuren. Etter gjenopprettingen av blodstrømmen blåses ballongen av, og stenten forblir i karet.

  Etter å ha stanset hjerteskjærene, er pasienten 3 dager på sykehuset, og får antikoagulantia og trombolytika. Den første dagen blir tildelt hvilestøtte, fordi det er risiko for dannelse av et hematom ved punkteringsstedet i lårbenet. I nærvær av komplikasjoner kan lengden på sykehusinnleggelsen øke.

  Mulige komplikasjoner etter kirurgi:

  • koronar spasmer;
  • hjerteinfarkt;
  • stent trombose;
  • tromboembolisme;
  • hematom av stor størrelse på låret.

  Gjenopprettingstid

  Fra den andre dagen etter stenting er respiratorisk gymnastikk og fysioterapi øvelser foreskrevet. Først holdes de i sengen.

  En uke etter operasjonen blir treningsbehandling utført under tilsyn av en lege, leder av treningsbehandling.

  Varigheten av gjenopprettingstiden avhenger av alvorlighetsgraden av aterosklerotiske lesjoner i hjertekarene, antall stentede kar og tilstedeværelsen i det tidligere myokardieinfarkt. Rehabilitering etter hjerteinfarkt og stenting tar lengre og vanskeligere.

  Varigheten av behandling og sengestil varer lengre, varigheten av treningsbehandling under medisinsk tilsyn varer ca. 2,5-3 måneder.

  Myokardial revaskularisering er en av de sikreste hjerteoperasjonene. Hun reddet liv og returnerte tusenvis av pasienter til jobb. Men suksessen avhenger av oppfyllelsen av en viss tilstand - kompetent og konsekvent rehabilitering etter stenting er obligatorisk:

  • Den første måneden anbefalte begrensning av fysisk aktivitet, hardt arbeid;
  • du trenger en enkel fysisk trening om morgenen på pulsen på ikke mer enn 100 slag per minutt;
  • blodtrykket bør ikke være høyere enn 130/80 mm Hg. Artikkel;
  • det er nødvendig å utelukke hypotermi, overoppheting, isolasjon, bad, badstue, svømmebasseng.

  Det er bedre å leve stille, gå til fots og puste frisk luft.

  Rehabilitering etter operasjon, unntatt dosert fysisk aktivitet, overholdelse av riktig ernæring, behandling av somatiske sykdommer inkluderer medisinsk behandling. Instruksjon til en konstant, sunn livsstil skal begynne i de første dagene etter operasjonen, når motivasjonen for utvinning fortsatt er veldig sterk.

  medisinering

  Valg av terapi, varigheten og timingen avhenger av den spesifikke kliniske situasjonen. Antiplatelet og antitrombotiske legemidler er foreskrevet, som foreskrives av legen.

  Formålet med avtalen er å forhindre utvikling av trombose i karene. Risikoen for blødning, iskemi vurderes. Livet etter stenting innebærer å ta visse medisiner som avhenger av arten av operasjonen.

  Følgende legemidler brukes:

  Dosering og kombinasjon av legemidler etter stenting bestemmes av den behandlende legen.

  Forebygging av vaskulær sykdom

  Etter gjenopprettelsen av blodstrømmen i ett eller flere fartøy, vil problemet med hele organismen ikke bli løst. Plaques på veggene på fartøyene fortsetter å danne. Det videre forløb av hendelser avhenger av pasienten. Legen anbefaler en sunn livsstil, normal ernæring, behandling av endokrine patologi og metabolske sykdommer. Hvor mange pasienter lever, avhenger av hvor mye de utfører medisinske avtaler.

  Livet etter et hjerteinfarkt og stenting inkluderer sekundær forebygging, noe som innebærer følgende prosedyrer:

  • levering av laboratorietester, klinisk undersøkelse en gang hver 6. måned;
  • en individuell plan for fysisk aktivitet, som ble foreskrevet av legen til det fysiske treningssenteret;
  • diett og vektkontroll;
  • vedlikehold av blodtrykk;
  • behandling av diabetes mellitus, kontroller blod lipid nivåer;
  • screening av psykiske lidelser;
  • vaksinasjon mot influensa.

  Tilbakemelding på stenting av hjerteskjermer antyder en raskere utvinning enn etter aortokoronær bypassoperasjon.

  Hvis det er umulig å utføre stenting (ugunstig anatomi, mangel på tekniske evner), er det nødvendig å utføre aortokoronary shunting.

  Kostholdet etter stenting er rettet mot å redusere vekten med 10% av originalen.

  • utelukke fett, stekt og salt;
  • bruk omega-3 fettsyrer, fiskeolje;
  • redusere mengden lett fordøyelige karbohydrater, brød fra fullkornsbrød er tillatt;
  • diversifisere diett av plante, proteinprodukter.

  Forventet levetid, prognose for gjenoppretting

  Longevity analyse viste at overlevelse er 89,3% ved 5 år etter stenting, mens dødeligheten etter det første myokardinfarkt behandlet uten operasjon er 10% per år.

  Ustabil angina uten stenting i 30% fører til hjerteinfarkt innen de første 3 månedene fra utseendet. Etter stenting utvikler infarkt ikke.

  En rettidig operasjon, som førte til gjenopprettelse av tilstrekkelig blodtilførsel til hjertet, forbedrer kvaliteten og forlenger forventet levetid. Imidlertid innebærer kirurgisk behandling uten tilstrekkelig grunnlag en uberettiget risiko for pasienter. Oftere er stenting rettferdiggjort hos pasienter med akutt koronarsyndrom, mot bakgrunn av et komplisert infarktforløp.

  Kirurgisk behandling hos pasienter med asymptomatisk sykdom er bare tillatt med dårlig belastningstest. For tiden anses denne behandlingsmetoden for urimelig.

  Stenting av hjerteskjærene forbedrer prognosen til pasientens fremtidige liv med dusinvis av ganger.

  Den mest sparing av terapier i hjertkirurgi er koronar stenting av hjertekarene

  Coronary stenting - en av de mest sparing og moderne måter å behandle innsnevrede fartøyer på hjerte i kardiovaskulær kirurgi. Det lar deg utvide blodkarets lumen, gjenopprette normal blodsirkulasjon og næring av vev, forhindre utvikling av hjerteinfarkt og slag.

  Historien til metoden

  Den første operasjonen ble utført i slutten av syttitallet av det 20. århundre av den tyske kardiologen Andreas Grünzig. Hans pasient var en ung tretti og åtti år gammel mann som lider av høyt blodtrykk og var på randen av et slag.

  For å avlaste ham med alvorlig smerte bestemte doktoren seg for å prøve kirurgisk å forlenge fartøyets lumen med en enkel oppblåsbar ballong, laget bokstavelig talt fra improviserte midler. Forsøket var vellykket. Kardiell kateterisering, utført etter 20 år, viste at den behandlede arterien fortsatt er åpen.

  Moderne stenting

  Utviklingen Gruntsig danner grunnlaget for metodenes opprinnelse og ble en støtte for etableringen av moderne metoder for å utføre operasjonen for vasodilasjon.

  Hva er en stent?

  En stent er en spesiell elastisk struktur i form av en sylindrisk ramme, laget av metall eller plast. I kroppen gir det utvidelse av et bestemt område for bedre fluiditet. I dette tilfellet snakker vi om installasjonen i arterien for å justere blodstrømmen, men kan også bli installert i tarmene, spiserøret, ureteren og gallret.

  Typer av stenter

  I kirurgisk praksis er de delt inn i følgende typer.

  bart metall

  Vellykket brukt i akutte situasjoner (myokardinfarkt, ustabil angina), for behandling av stenoser av store hjertesykdommer i hjertet med lav risiko for restenose (re-sammentrekning). Er laget av ulike metall legeringer - tantal, nitinol, iridium, platina, kobolt legeringer.

  Med påføringen av legemiddelbelegget

  De er mye brukt i kirurgisk behandling av koronar hjertesykdom. Cytostatisk (medikamentbelegg) forhindrer utviklingen av komplikasjoner - reoksluksjon og restenose. Inndelt i forskjellige typer:

  • Konstruksjonene av den fjerde generasjonen (scapholds) er de mest moderne og relevante for kardiovirurgi. Deres største fordel er fullstendig resorpsjon. Diameteren av fartøyets lumen forblir nesten identisk med den fysiologiske størrelsen.
  • Konstruksjonene fra den tredje generasjonen er produsert med eller uten et selvopptakbart polymerbelegg. Legemidlet er deretter festet på den porøse veggen av strukturen, og frigjør den gradvis i kroppen. De fleste europeiske klinikker jobber med dem.
  • Stents av den andre generasjonen (biokompatibel) viser ikke dårlige resultater i behandlingen av stenoser av koronarbeholdere, har en liten prosentandel av risikoen for trombose. Ofte brukt i Russland.
  • Strukturen til den første generasjonen blir nesten ikke brukt på grunn av hyppige forekomster av komplikasjoner - tidlig og sen tromboser, mikroanurysmer, utvikling av hjerteinfarkt.

  I tillegg koronar stenter delt inn i:

  • Wire - laget av en tynn ledning.
  • Ring - montert fra individuelle lenker.
  • Mesh - i form av et vevet nett.
  • Tubular - fra et sylindrisk rør.

  fordeler

  I forhold til andre kirurgiske metoder har stenting åpenbar fordeler:

  • Den viktigste av dem er at operasjonen refererer til minimal invasiv kirurgi. Legen trenger ikke å åpne brystbenet, som når man utfører åpne kirurgiske inngrep på hjertet. Prosessen utføres gjennom en liten punktering på huden (ca. 2 mm) på stedet for innsetting av kateteret.
  • Prosedyren utføres med innføring av lokalbedøvelse. Pasienten er bevisst hele tiden. Dette utelukker mulige komplikasjoner og bivirkninger forbundet med innføring av dyp anestesi.
  • Ikke vær på et sykehus i lang tid. Pasienten tømmes hjem i 3-4 dager.
  • Høy effektivitet - omtrent 80-95% av tilfellene (avhengig av type stativ og belegg).

  mangler

  Ulempene ved fremgangsmåten er:

  • Risikoen for komplikasjoner (hjerteinfarkt, trombose, etc.) og restenose (i 15% tilfeller fra 100%). Pasienter med en høy prosentandel av utvikling av restosisrisiko anbefales å installere medikamentbelagte strukturer.
  • Til tross for prosedyrens bekvemmelighet er installasjonsprosessen ganske arbeidskrevende, spesielt hvis det er store kalsiumavsetninger i kroppen.
  • Ulempen med metoden er også dens begrensede bruk i hjerteoperasjon. Det er umulig å bruke det i tilfelle av langvarig vasokonstriksjon, arterielle lesjoner ved forgreningsstedet. Det er umulig å installere en stent i hjernens små blodkar.

  Indikasjoner og kontraindikasjoner

  Operasjonen kan utnevnes i følgende tilfeller:

  • Myokardinfarkt i akutt stadium (de første timene i utviklingen).
  • Progresjon av angina med hyppige uforutsigbare angrep, samt tidlig angiinfarkt, når anfallene gjentas mot bakgrunnen av behandling av hjerteinfarkt.
  • For å opprettholde kunstig blodstrøm etter skifting. I 10 år har han en innsnevring av eiendommen.
  • Komplikasjoner etter en tidligere etablert stent (restenose, trombose).

  Kontra:

  relativ kontraindikasjoner kan bli:

  • Diffus lesjon av koronarbunnen
  • Åndedretts- og nyresvikt i alvorlig form.
  • Blodproppssykdommer.
  • Diameteren av arterien er mindre enn 3 mm.
  • Allergi mot jod og jodholdige stoffer. I dette tilfellet, før operasjonen, kan pasienten bli foreskrevet medisiner, noe som reduserer risikoen for komplikasjoner.

  Forbereder for en operasjon

  Før operasjonen blir pasienten tildelt alle nødvendige tester og undersøkelser for å vurdere pasientens fysiologiske tilstand, vurdere blodtilførselen til det berørte området, graden av innsnevring av arteriene og deres obstruksjon, blodstrømningshastighet, etc. Disse inkluderer:

  • Inspeksjon og detaljert studie av anamnesen. Legen samler inn informasjon om forekomst av kroniske sykdommer, medisinske inngrep, hjertesykdom, etc.
  • Generell analyse av blod og urin, biokjemi, koagulogram, blodprøve for HIV og hepatitt.
  • Diagnose av hjerte og blodkar: ekkokardiografi, EKG, doppler, Holter-overvåkning, MRI, CT i hjertet, ultralyd (doppler og tosidig skanning), koronar angiografi.

  Treningsregler

  På kvelden før prosedyren spør legen pasienten å utføre et sett med enkle regler:

  • Det siste måltidet skal være senest kl. 8-9. På kvelden kan du ikke spise noe fett, røkt, saltet, å bruke karbonert søte drikke og alkohol. Supper bør være lett, og om morgenen er det lov å drikke bare rent vann.
  • Foreskrevne legemidler for blodfortynning (aspirin), som reduserer forekomsten av iskemiske komplikasjoner. Også klopidogrel, tikarelor, ticlopidin og andre P2Y12 reseptorhemmere kan foreskrives
  • Pasienten må nødvendigvis informere legen om å ta medisiner og dosering. Det er mulig at noen av dem må bli midlertidig avbrutt. Det er også viktig å rapportere tilstedeværelsen av en allergi mot lokalbedøvelse og jod.
  • Før prosedyren må fjerne kontaktlinser og smykker (kjeder, øredobber, ringer).
  • En punktering for innføring av kateteret vil bli gjort på armen eller benet. Hvis du planlegger å få punktering i lyskeområdet, må du barbere håret ditt i dette området.

  Hvordan utføres operasjonen?

  Prosedyren utføres i flere stadier:

  • I utgangspunktet etablerer legen overvåkning av fysiologisk viktige funksjoner i kroppen (observasjon av blodtrykk og respiratorisk hastighet, EKG).
  • 25-30 minutter før starten av prosedyren utføres premedikasjon, blir sedativer administrert.
  • Pasienten ligger på bordet, legen behandler punkteringsområdet, desinfiserer, injiserer lokalbedøvelse. Prosessen utføres under lokalbedøvelse. Pasienten vil forbli bevisst gjennom hele tiden og følge legenes instruksjoner tydelig.
  • Intravenøs tilgang er gjennom den felles femorale arterien (transfemoral) eller gjennom den radiale arterien av underarmen (transradialt).
  • Etter punktering setter en leder med et diagnostisk kateter inn i arterien og føres til den stigende aorta. Deretter, på lederen, er et ballonkateter installert i den smalte arterien og oppblåst med en spesiell sprøyte. Når ballongen blåses opp, presses den atherosklerotiske plakk mot veggen av fartøyet, lumen øker. Prosedyren er smertefri og utføres under den radiologiske kontrollen.
  • Etter dette fortsetter doktoren å transplantere stenten. For å gjøre dette blir det installerte ballonkateteret fjernet, og et nytt kateter med en stent er plassert på plass. Ballongen oppblåses igjen under et visst trykk og ekstraheres fra arterien. Stenten danner et pålitelig hjelpeskelett som hjelper arterien til å forbli åpen.
  • Etter prosedyren overføres pasienten til en blokk med intensiv observasjon, og overføres deretter til menigheten der han er identifisert før utslipp.

  Rehabiliteringsperiode

  Som regel blir pasienten tømt fra sykehuset i 2-3 dager. Etter operasjonen er det svært viktig å følge alle anbefalingene fra den behandlende legen, slik at utvinningen er vellykket.

  • I de første dagene etter at sykehuset skal begrense fysisk aktivitet, må du ikke løfte vekter.
  • Innen to dager, anbefales en sjenerøs drikke for å rense kroppen av anestesi og kontrastmiddel.
  • Du kan ikke ta en dusj i de første 24 timene.
  • Det er viktig å hvile mer, få styrke og se etter riktig ernæring.

  diett

  Dietten bør være rettet mot å regulere vekt og kolesterol i blodet. Det er veldig farlige faktorer, provokerende hjertesykdommer.

  Prinsipper for diett

  • Utelukkelse fra kostholdet av fettfattig mat med høyt kaloriinnhold. Produktene skal inneholde et minimums antall animalske fettstoffer. Ekskluderer: lam, svinekjøtt, rømme, halvfabrikata, lard.
  • Reduser forbruket av sukker og salt.
  • Begrens forbruket av raffinerte karbohydrater (søtsaker, bakverk).
  • Unntatt forbruket av ulike sauser og tilsetningsstoffer (margarin, ketchup, majones). Bytt smør til vegetabilsk.
  • Du kan ikke bruke svart te og kaffe. De kan erstattes av cikoria, svak grønn og urtete.
  • Må legges til kosthold mer frisk frukt og grønnsaker, korn, vegetabilske supper, stuinger og salater, magert kjøtt, sjømat, frukt, bær fruktdrikker, yoghurt, acidophilus melk, brød.
  • Det anbefales å forlate røkt, saltet, stekt mat. Maten er fortrinnsvis tilberedt i ovnen eller i en dobbel kjele.
  • Å spise er nødvendig brøkdel (små porsjoner 5-6 ganger om dagen). Det siste måltidet er tre timer før sengetid.

  Narkotika terapi

  Formålet med stoffene er nødvendig for å styrke kroppen, god rehabilitering, forebygging av trombose og andre mulige komplikasjoner. Som regel er de:

  • Aspirin - i lang tid.
  • Clopidogrel eller andre lignende legemidler (Carduthol, Agregal, Trombex, Trocken).
  • Statiner i tilfelle forhøyet kolesterol.
  • Forsterkende vitamin-mineralkomplekser for hjertet.

  fysisk trening

  Moderat trening er nyttig i hjertesykdom. De bidrar til å redusere utviklingen av aterosklerose, normalisere blodtrykket, trene hjertemuskelen, styrke kroppen, bidra til å opprettholde normal vekt.

  Intensiteten og treningsmodusen velges individuelt avhengig av pasientens fysiologiske tilstand. Under gjenopprettingsperioden er treningsbehandling, turgåing, svømming, sykling nyttig.

  komplikasjoner

  Som med enhver annen operasjon, under stenting mulige komplikasjoner.

  • Intraoperative komplikasjoner (oppstår i løpet av arbeidet): Angrep av angina pectoris, hjerteinfarkt, hjertearytmi, allergiske reaksjoner på medisiner. Omtrent 1,5% av tilfellene kan utvikle blødning.
  • Tidlige postoperative komplikasjoner: takykardi, arytmi, hematom i punkteringsområdet, trombose, aneurisme, hjerteinfarkt.
  • Sene komplikasjoner: hjerteinfarkt, trombose, restenose.

  Sannsynligheten for et dødelig utfall er 0,1%. Interessant, ifølge statistikk, dør 0,3% av kvinner hvert år i verden, og 9,3% av dødsfallene forekommer i trafikulykker. derfor Prosentandelen er ganske lav.

  Hvor å gjøre operasjonen

  Koronararterie stenting kan gjøres på betalt og gratis basis.

  • For å få tjenesten på et budsjettmessig grunnlag, må du kontakte byens polyklinikk på ditt bosted til terapeuten eller kardiologen og lære mer om forholdene. Noen klinikker gir medisinsk service på kvoter. I Moskva kan du for eksempel søke om kvote i den russiske kardiologiforsknings- og produksjonskomplekset.
  • På et gebyrbasert grunnlag i Russland kan en operasjon utføres på Moskva kardiovaskulær kirurgisk senter. Burdenko, på GMS Clinic Medical Center, II Dzhanelidze i St. Petersburg og andre medisinske institusjoner. Den gjennomsnittlige kostnaden er 100-136 tusen rubler.
  • Gi en slik tjeneste i andre land, for eksempel i den israelske klinikken Asaf ha Rofe. Kostnaden for operasjonen her er 13 tusen dollar, inkludert tre stenter. Distribuert av stenting på klinikkene i Sør-Korea - Gil Hospital på Gachonskom University i Incheon, Ilsan Medkomplekse ved Dongguk University i Koyang, samt mange institusjoner i Tyskland, der kostnadene ved stenting kommer til 10.000 euro. Til tross for en så høy pris, går pasientene svært positiv tilbakemelding om behandling i europeiske klinikker.

  outlook

  Effektiviteten av coronary stenting er ganske høy. Prosedyren er tilstrekkelig moderne, smertefri, invasiv, tar litt tid, har positiv tilbakemelding. Dette gjør det etterspurt innen kardiologi.

  Med hensyn til langsiktige spådommer, er de direkte avhengige av kvaliteten på prosedyren som utføres, for eksempel stent og restorativ terapi, som pasienten vil motta. Restenose forekommer i ca 15% av tilfellene.

  Les Mer Om Fartøyene