Cardiac bypass grafting: forberedelse, teknikk, liv etter operasjon

Fra denne artikkelen vil du lære: en gjennomgang av hjertebypassoperasjon, hvordan og av hvilke indikasjoner det utføres. Typer av inngrep, etterfølgende rehabilitering og videre liv av pasienten.

Bypassering av hjertets hjertekarre er en operasjon der kirurger danner en bane rundt den berørte kranspulsåren. Gjør det ved hjelp av fragmenter av andre fartøy av pasienten (ta dem oftest fra beina).

Slike behandlinger kan bare utføres av en høyt kvalifisert hjertekirurg. Operasjonelle søstre, assistenter, anestesiolog, og ofte en perfusiolog (spesialist som leverer kunstig sirkulasjon), jobber også med ham.

Indikasjoner for bruk

Shunting av de berørte hjertekarene utføres ved å redusere lumen av en eller flere koronarbeholdere, noe som fører til iskemi.

Den vanligste iskemiske hjertesykdommen fremkaller aterosklerose. Med denne patologien smalker lumenartarien på grunn av avsetningen på plagens indre vegg fra kolesterol og andre fettstoffer. Også fartøyet kan bli tilstoppet på grunn av trombose.

En ytterligere undersøkelse er foreskrevet hvis pasienten er bekymret for slike symptomer:

 • angrep av smerte i brystet, gir til venstre skulder og nakke;
 • økt trykk;
 • takykardi;
 • kvalme;
 • halsbrann.

Undersøkelse av pasienten før kirurgi

Den viktigste diagnosemetoden, etter hvilken en beslutning er truffet om nødvendigheten (eller ubrukelighet) av operasjonen, er koronar angiografi. Dette er en prosedyre som du nøyaktig kan undersøke lindringen av indre vegger av blodkar som fôrer hjertet.

Hvordan er koronar angiografi:

 1. Før prosedyren injiseres en radiopaque substans i venstre og høyre kranspulsår hos pasienten. Spesielle katetre brukes til dette.
 2. Deretter undersøkes den indre overflaten av karene ved hjelp av røntgenbestrålingen.

Fordeler og ulemper med koronar angiografi

I tillegg til røntgen er det CT-koronarangiografi. Det krever også innføring av et kontrastmiddel.

Fordeler og ulemper med CT Coronary Angiography

Hvis legene oppdager en innsnevring av lumen på en eller flere koronarbeholdere med mer enn 75%, foreskrives pasienten en operasjon, da risikoen for hjerteinfarkt øker. Hvis hjerteinfarkt allerede har vært, med stor sannsynlighet i de neste 5 årene, vil det være en annen.

Også andre diagnostiske prosedyrer utføres før operasjonen:

 • ECG;
 • Ultralyd av hjertet;
 • Ultralyd i bukhulen;
 • en vanlig blodprøve og kolesterol;
 • urinanalyse.

Forbereder for en operasjon

 • Hvis du tar blodfortyndende medisiner (Aspirin, Cardiomagnet, etc.), vil legen avbryte bruken 14 dager før operasjonen.
 • Sørg for å varsle legen om andre medisiner, kosttilskudd, folkemidlene. Om nødvendig må de også kanselleres.
 • En uke før hjertet blir omgått, blir du innlagt på sykehus for den ovennevnte medisinske undersøkelsen.
 • Dagen før operasjonen, vil du bli undersøkt av en anestesiolog. Gitt dine fysiske parametere (høyde, vekt, alder) og helse, vil han lage en plan for sitt arbeid. Sørg for å fortelle ham om du er allergisk mot noen medisiner, enten du tidligere har tolerert generell anestesi, eller om det var komplikasjoner etter det.
 • På kvelden før kirurgisk behandling vil du bli gitt beroligende som vil hjelpe deg å sove bedre.

På kvelden for bypasstransplantasjon av koronararterien, observer følgende regler:

 • ikke spis senere enn 18:00;
 • ikke drikk etter midnatt;
 • hvis du er foreskrevet medisiner, drikk dem umiddelbart etter middagen (sent på kvelden eller om natten kan du ikke ta noe);
 • ta en dusj om kvelden.

Heart Shunting Modifications

Avhengig av hvilket fartøy som brukes til å skape en løsning, er hjerteslagkirurgi av to typer:

 1. aortokoronary shunting (CABG);
 2. Mammary Coronary Artery Bypass Grafting.

Med CABG brukes pasientens perifere fartøy som et materiale for operasjonen.

CABG er i sin tur delt inn i:

 • Autogenous CABG - bruk en stor subkutan vene på foten.
 • Autoarterial CABG - bruk den radiale arterien. Denne metoden brukes hvis pasienten lider av åreknuter.

Når MCH brukes, brukes den indre thoracale arterien.

Hvordan utføres koronar bypass-kirurgi?

Slike kirurgiske inngrep utføres på det åpne hjertet, i forbindelse med hvilket legene må kutte brystbenet. Dette massive beinet i lang tid helbreder, og derfor varer postoperativ rehabilitering lenge.

Shunting av hjertekarene utføres oftest på et stoppet hjerte. For å opprettholde hemodynamikk trenger du en kunstig sirkulasjonsenhet.

Noen ganger er det mulig å utføre en shunt i det arbeidende hjerte. Spesielt hvis det ikke er nødvendig med tilleggsoperasjoner (fjerning av aneurysm, utskifting av ventiler).

Hvis det er mulig, foretrekker legene å skifte til arbeidende hjerte, da det har flere fordeler:

 • fravær av komplikasjoner fra blod og immunsystem;
 • mindre operasjonstid;
 • en raskere rehabiliteringsprosess.

Selve prosessen med operasjonen er å danne en bane gjennom hvilken blod kan strømme uhindret til hjertet.

Kort sagt kan du beskrive shunting som følger:

 1. Kirurgen kutter huden og beinet på brystet.
 2. Ta deretter et fartøy som skal brukes som en shunt.
 3. Hvis operasjonen utføres på et stoppet hjerte, utføres kardioplegisk hjertestans og kardiopulmonal bypass-enheten er slått på. Hvis det er mulig å gjøre shunting på slående hjerte, så blir stabiliserende enheter påført området der operasjonen utføres.
 4. Nå kardial bypass utføres direkte. Den ene enden av fartøyet tatt fra armen eller benet er forbundet med aorta og den andre enden til kranspulsåren under det okkluderte området.
 5. På slutten av operasjonen starter de hjertet igjen og slår av kardiopulmonal bypass.
 6. Brystsamlinger er forseglet med metallsømmer og sy opp huden på brystet.

Hele prosessen varer 3-4 timer.

Forberedelse av en venetransplantasjon for koronar bypass kirurgi. Wien er tatt fra pasientens ben og strukket med saltvann

Rehabilitering og mulige komplikasjoner

Innen to uker etter et slikt kirurgisk inngrep, vil du motvirke vannprosedyrer. Dette skyldes det faktum at på brystet og på benet er det store postoperative sår. For at de skal helbrede bedre, blir de behandlet med antiseptiske midler og gjør dressinger hver dag.

For bedre smeltet bein vil legen råde deg til å bære brystbandasje i 4-6 måneder. Pass på å følge denne tilstanden. Hvis du ikke bruker en medisinsk korsett, kan stingene på brystbenet dele. Da er det nødvendig å kutte huden og sy på beinet.

Et svært vanlig postoperativt symptom er en følelse av smerte, ubehag og varme i brystområdet. Hvis du har det, ikke panikk. Informer legen om det, hvem vil foreskrive stoffene for å eliminere det.

Mulige komplikasjoner inkluderer:

 • overbelastning i lungene;
 • anemi,
 • inflammatoriske prosesser: perikarditt (betennelse i det ytre skallet i hjertet), flebitt (betennelse i venen, nær fartøyets plass, som ble tatt for bypass);
 • forstyrrelser i immunsystemet (oppstår på grunn av kunstig sirkulasjon);
 • arytmi (som følge av hjertestans under operasjonen).

Siden operasjonen brukes ikke bare kunstig blodsirkulasjon, men også kunstig ventilasjon av lungene, er det nødvendig å forhindre overbelastning i lungene. For å gjøre dette 10-20 ganger om dagen blåse noe. For eksempel, en ball. Åndedretthet dypt, du lukker lungene og retter dem.

Anemi er vanligvis assosiert med blodtap under operasjonen. For å eliminere denne komplikasjonen vil du bli gitt et spesielt diett.

Å øke hemoglobin, spis mer:

 • biff (kokt eller bakt);
 • leveren;
 • bokhvete grøt.

Behandling av andre komplikasjoner som legen velger individuelt for hver pasient.

I gjennomsnitt rehabiliteres pasientene i 2-3 måneder. I løpet av denne tiden gjenopprettes det normale arbeidet i hjertet, blodsammensetningen og funksjonen av immunsystemet stabiliserer brystbenet, nesten helt fullstendig. I løpet av 3 måneder etter at hjertet bypass ble utført, vil du ikke lenger motvirkes av motoraktivitet, og du kan leve et fullt liv.

På denne tiden - etter 2-3 måneder - utfør en lasttest, for eksempel veloergometri. En slik undersøkelse er nødvendig for å vurdere effektiviteten av operasjonen som utføres, for å finne ut hvordan hjertet reagerer på stressene, og å bestemme taktikken for videre behandling.

Pasient på et sykehus etter en bypassoperasjon ved kranskärl

Livet etter operasjonen

Koronar bypass gir pålitelig forebygging av hjerteinfarkt. Det lar deg helt kvitte seg med angina angrep, da det eliminerer iskemi.

Men det er en mulighet for at shunt også vil bli utryddet (innsnevret). Ifølge statistikken, et år etter operasjonen, begynner hver femte pasient å begrense løsningen. Og etter 10 år - hos 100% av pasientene.

For å unngå å begrense og lukke fartøyet implantert i hjertet, følg de fem reglene:

Aortokoronær forbikobling: bevis, teknikk og gjenopprettingsfunksjoner

Aortocoronary shunting (CABG) er en operasjon på hjertets kar, som utføres for å gjenopprette blodstrømmen i koronarbunnen. Restaurering av blodgass gir i sin tur normalisering av myokardets trofiske og kontraktile aktivitet.

Hovedindikasjonen for hjertebypassoperasjon er iskemisk hjertesykdom (CHD). Men en slik operasjon er ikke gjort av alle pasienter med IHD, men bare av de som har konkrete indikasjoner.

Nylig leste jeg en artikkel som beskriver preparatet Holedol for rengjøringsfartøy og bli kvitt kolesterol. Dette stoffet forbedrer den generelle tilstanden til kroppen, normaliserer venøs tone, hindrer avsetning av kolesterol plakk, renser blod og lymfe, og beskytter også mot høyt blodtrykk, slag og hjerteinfarkt.

Jeg var ikke vant til å stole på noen informasjon, men jeg bestemte meg for å sjekke og bestilte emballasjen. Jeg la merke til endringene i en uke: de konstante smerter i hjertet mitt, tyngden, trykket hopper som plaget meg før det - trakk seg tilbake, og etter 2 uker forsvant helt. Prøv og deg, og hvis du er interessert, så er lenken under en artikkel.

Denne intervensjonen kan brukes til å behandle sykdommen hos pasienter som:

 • Lider av manifestasjoner av angina pectoris som ikke gir seg til medisinsk korreksjon;
 • har en prognostisk ekstremt ugunstig innsnevring av koronarbunnen (på hovedgrenens nivå - 75% av lumen og mer, underlagt avstander av distale seksjoner), avslørt ved objektive metoder;
 • ha en bevaret kontraktil evne til myokardiet (fraksjon av utkastet til venstre ventrikel - 40% eller mer), som også bekreftes ved objektive metoder.

Den mest informative metoden, som gjør det mulig å vite hvor smal koronararteriene er, er coronaroangiografi. Og den mest informative metoden, som gjør det mulig å vite hvor mye venstre ventrikulær ejektionsfraksjon er, er ultralydet i hjertet (EchoCG).

Allokere en gruppe av spesifikke, samt en gruppe generelle kontraindikasjoner til gjennomføringen av denne kirurgiske inngrep.

Spesifikke kontraindikasjoner inkluderer:

 • nederlag av den stenotiske prosessen av alle kranspulsårene;
 • verdien av den venstre ventrikulære ejektjonsfraksjonen er under 40%;
 • Tilstedeværelse av klinikk av kongestiv hjertesvikt.

De generelle kontraindikasjoner inkluderer:

 • dekompensering av hjerteaktivitet.
 • ekstremt alvorlige sammenhengende sykdommer (onkologi, nyresvikt, etc.);
 • kritisk tilstand av pasienten, som krever gjenopplivning.

Bare etter å ha utelukket forekomsten av kontraindikasjoner til intervensjonen kan du planlegge en operasjon.

Aortokoronisk ristingsteknikk

Preoperativ forberedelse av pasienten inkluderer nødvendigvis et komplett spekter av kardiologisk forskning. Som regel blir pasientene rutinemessig innlagt på et sykehus, gjennomføringen av alle diagnostiske tiltak tar flere dager (i gjennomsnitt 5-7), hvoretter du kan tildele eksakt dato for operasjonen.

På dagen før den planlagte intervensjonen er pasienten tillatt frokost og lunsj, bare middag er tillatt for kveldsmat. Etter 24.00 er inntaket av væske og mat kategorisk ekskludert. Ingen annen spesiell trening kreves fra pasienten.

I den klassiske versjonen av utførelsen er CABG teknisk kompleks og ganske traumatisk for pasientens kroppsoperasjon. Det er derfor hittil, det er flere modifikasjoner av denne intervensjonen, skapt for å redusere operasjonens traumatiske karakter og samtidig øke effektiviteten.

La oss tenke på en klassisk variant av koronarskifting av hjertets kar på et eksempel på å innføre en shunt mellom en aorta og anterior interferrikulær arterie.

 • Bedøvelsen av denne operasjonen innebærer behovet for å introdusere pasienten i en tilstand av anestesi.
 • For å gi tilgang til hjertet, utføres brystdisseksjonen av median sternotomi. En langsgående del av det myke vevet blir laget langs medianlinjen, da er brystbenet kuttet, og deretter blir det perikardiale hulrom åpnet.

Parallelt med å gi tilgang til hjertet, samles et fartøy, som vil fungere som en shunt. I rollen som en shunt kan brukes:

 • overfladiske vener av nedre ekstremiteter;
 • radial arterie;
 • indre thoracal arterie.

Parallelt gjerde av fartøyet utføres bare i de to første tilfellene. Og hvis shuntens rolle vil bli utført av den indre thoracale arterien, får du tilgang til den ved å åpne thoraxen.

Etter å ha gitt tilgang til hjertet og dets hovedfartøy, utføres en rekke manipulasjoner for å sikre kardioplegi og tilkoblingen av et kunstig sirkulasjonssystem (AIC). Kardioplegi er en hjertestans forårsaket av spesielle metoder, med sikte på å beskytte myokardiet i løpet av intervensjonen.

For å rengjøre FARTØYER, forhindre blodpropper og bli kvitt kolesterol, bruker leserne et nytt naturlig preparat, anbefalt av Elena Malysheva. Sammensetningen av stoffet inkluderer blåbærjuice, kløverblomster, innfødt hvitløkskonsentrat, steinolje og leekweedjuice.

Å utføre kirurgiske manipulasjoner på hjertet, som er i ro, er mye tryggere enn på arbeidsorganet. Selv om det sistnevnte alternativet heller ikke er utelukket, som vi snakker om litt senere. AIC vil utføre hjertearbeid under aktiv kardioplegi. Denne enheten sikrer blodsirkulasjon gjennom pasientens kropp, samt oksygenmetning med den.

 • Når du går videre til neste stadium, bør kirurgen allerede ha et fartøy som vil fungere som en shunt. En anastomose er plassert mellom shuntfartøyet og den fremre intervensjonære arterien i sonen distal til stedet for kritisk innsnevring. Påføringen av en anastomose innebærer sømmen av de to fartøyene, slik at kommunikasjonen mellom dem kan sikre blodstrømmen i ønsket retning.

  Det neste er at pasientens hjerte utgang fra den tilstand av kardioplegia og i et krympende organ anastomose påført mellom den proksimale ende av shunt og den oppadstigende aorta.

  Shuntet er klart - det forbinder aortaet og den fremre interferrikulære arterien, som gir en uhindret strøm av blod til myokardiet.

 • Etter å ha anastomoser, slå av AIC. Kirurgiske inngrep er lag-for-lag, drenering av perikardial hulrom, stikket brystben og bløtvev i thoraxen.
 • Ovenfor ble hovedstadiene av kardial bypasstransplantasjon oppført. Umiddelbart bør det sies at det er en annen operasjon, et derivat av aortokoronary shunting - mammarocoronary shunting (MCS).

  Det avviker teknisk i trinn 2, 4 og 5:

  • Den indre brystkarsen er isolert (men den er ikke kuttet av);
  • en anastomose er opprettet mellom dens distale ende og kranspulsåren distal til stedet for kritisk innsnevring;
  • Det er ikke nødvendig å påføre proksimal anastomose, siden den indre brystkarsen ikke ble kuttet av.

  Derfor vil kilden til blodtilførsel være en subklavisk arterie, hvorfra den indre thoracale arterien stammer.

  Det skal også bemerkes at i dag, når man utfører slike operasjoner, blir det ganske ofte brukt en ny shunt, men flere. Nedenfor er illustrert eksempler på overlappingen av en, to, tre og til og med fire shunts.

  I det første tilfellet ble MCS laget: Den distale enden av den indre brystkarsen er syet inn i segmentet av koronarbunnen.

  Mange av våre lesere for rengjøring årene og senke kolesterolnivået i kroppen aktivt bruker veletablerte prosedyrer på grunnlag av frø og saften av Amaranth, en åpen Elena Malysheva. Vi anbefaler deg å gjøre deg kjent med denne teknikken.

  I det andre tilfellet laget av UGS og CABG: indre brystarterien sydd inn i koronar seng, i tillegg forbinder en egen shunt aorta og et annet segment av koronararteriene. I det tredje tilfellet ble MCS og CABG også utført, mens et ytterligere fartøy ble sendt til den indre brystkarsen, skakket et annet segment av koronarbunnen. Og i sistnevnte tilfelle ser vi fire shunts: to enkle aortokoronære og to kombinerte mammaro-koronar, lik det tredje bildet.

  Forbedrede modifikasjoner

  La oss vurdere to hovedmodifikasjoner av koronar bypass av hjerteskjermer, som har funnet den største applikasjonen, og dermed utvider indikasjonene på kirurgisk inngrep.

  Variant ved bruk av endoskopiske teknikker

  For å utføre en bypass på hjerteets karakoskopiske forløp i dag er det ikke mulig. Men praktisk talt i alle kardiovaskulære avdelinger har allerede passert til et gjerde av fartøy-shunts ved bruk av endoskopiske teknikker. Det vil si at fartøyene til nedre ekstremiteter (eller øvre) er tatt gjennom små snitt. H

  Det er nødvendig å lage en kutt langs hele lengden på fartøyet, som det var gjort før. Dermed reduserer endoskopiske teknikker signifikant den samlede traumatiske arten av kirurgisk inngrep.

  Alternativ uten bruk av AIC, som innebærer shunting på et fungerende hjerte

  Denne operasjonen er mye mer komplisert teknisk, men nå styres den av de fleste kardiosurger. Helt faller ut den tredje fasen av standardoperasjonen, med alle de andre stadiene av det som utføres.

  En slik utførelsesform av bypass, på den ene side er mindre traumatisk (AIC eliminert den negative innvirkning på sirkulasjonssystemet og selve blod), men på den annen side bærer en viss risiko på grunn av dens tekniske kompleksitet. Kirurger bruker spesialutstyr som reduserer svingninger i operasjonsfeltet, men det er ikke mulig å eliminere dem helt under slike forhold.

  Intervensjoner uten AIC utføres av de pasientene som har direkte kontraindikasjoner til tilkoblingen av denne enheten. Ved utførelsen av slik innblanding krever anestesi ytterligere høy epiduralanestesi.

  Mulige komplikasjoner, prognose og egenskaper ved rehabilitering

  Det er ingen kirurgisk manipulasjon som ikke ville ha en viss risiko for komplikasjoner, for ikke å nevne omfattende kramperintervensjoner. CABG er ikke et unntak fra de generelle reglene. Mulige komplikasjoner inkluderer:

  • blødning i operasjonssårets område
  • hjerteinfarkt;
  • forstyrrelse av rytmen eller ledning av hjertet;
  • infeksjon med etterfølgende utvikling av perikarditt, mediastinitt, etc.;
  • innsnevring av shunt med påfølgende forstyrrelse av funksjonen;
  • inkonsekvens av suturene i et postoperativt sår;
  • dannelse av grov postoperativ arr, muligens til og med keloid;
  • kronisk smerte i den opererte sonen.

  For å utelukke muligheten for komplikasjoner gir utviklingen streng overholdelse av reglene for aseptisk og antiseptisk, samt teknikken for utført intervensjon av alle medlemmer av operasjonsteamet.

  En viktig rolle er også spilt av måten pasientene lever etter CABG, hvor tett de følger alle anbefalinger gitt til dem.

  Aortokoronær bypassoperasjon anses å være en prognostisk gunstig operasjon, noe som innebærer muligheten for en fullstendig gjenoppretting av tidligere tapt helsepersonell. Shunted pasienter lever 5, 10, 15 år eller mer, som avhenger av mange faktorer som ikke primært er knyttet til operasjonen.

  En usunn livsstil, en retur til dårlige vaner, vil sikkert forkorte livet for en person. Men folk som følger reglene for den foreskrevne dietten, tar alle nødvendige medisiner, overvåker deres helse, uten tvil, vil leve lenger.

  Den gjennomsnittlige kostnaden for denne kirurgiske inngrep i medisinske institusjoner i Moskva og St. Petersburg varierer i et ganske bredt spekter og varierer fra 83 000 til 180 000 rubler.

  Gjenopprettingstid

  Pasienter etter CABG er det svært viktig å gå gjennom gjenopprettingsperioden på riktig måte. Hvor mye rehabiliteringsprosessen vil ta, hvordan pasientene lever i fremtiden - alt dette avhenger av sykdommens opprinnelige alvorlighetsgraden og tilstrekkelig gjenopprettingsprogram.

  De obligatoriske elementene i dette programmet er:

  • streng overholdelse av diett
  • tar medisiner etter planen
  • vanlig ytelse av komplekser av terapeutisk fysisk trening (LFK) med en gradvis økning i belastningen.

  Kostholdet er tildelt pasienten, ikke bare for gjenopprettingsperioden, men for livet. Under rehabilitering må følge strengere krav, da blir de litt avslappet. Men kontinuiteten og strengheten til foreskrevet diett forblir en uunnværlig tilstand. Hovedmålet er å kontrollere nivået av kolesterol, samt alle grupper av blod lipoproteiner.

  Legemidlene som er foreskrevet etter intervensjonen, tillater kontroll av blodets koagulasjonsegenskaper, noe som er et viktig aspekt ved tromboseprofylakse. Antibiotika er også foreskrevet som en universell måte å bekjempe infeksjon, sannsynligheten for som aldri kan helt utelukkes.

  Det er mottak av nødvendige medisiner som ofte avgjør hvor lenge pasientens liv varer.

  Regelmessig mosjon av treningstrening vil sikre en retur til en anstendig livskvalitet, kanskje til og med en retur til arbeid. Spørsmålet om funksjonshemming er avgjort i hvert enkelt tilfelle individuelt. Mange pasienter tror feilaktig at shunting alltid er en indikasjon på å få et funksjonshemning. Men dette er ikke slik.

  Etter en slik intervensjon kan du i tilstrekkelig grad gjenopprette, gå tilbake til arbeid og aktivt liv.

  Funksjonshemming gi bare i tilfeller der pasienten eller annen grunn ikke kan fullføre rehabilitering, utvikle alvorlige postoperative komplikasjoner, ellers er det en annen, relatert til omgå lese funksjonshemming.

  Indikasjoner for cardiac bypass grafting og liv etter

  Operasjonen, der en sirkulasjonsvei er opprettet for blodtilførselen av stedet for hjertemuskelen, kalles bypass-kirurgi. Brukes til å begrense hjertets arterier for å gjenopprette myokardnæringen. For shunt brukes deler av venen til tibia eller radial arterie. Gjennomføring av kirurgisk inngrep reduserer manifestasjoner av iskemisk sykdom og forbedrer pasientens livskvalitet.

  Les i denne artikkelen

  Grunner til operasjonen

  Koronar arterie bypass grafting kan forbedre koronar blodstrøm, noe som fører til en senking av frekvensen eller opphør av smerte i hjertet, som er forårsaket av iskemisk sykdom. Pasienter tolererer bedre belastningen, forbedrer ytelse og psykologisk tilstand. Slike operasjoner reduserer risikoen for hjerteinfarkt.

  Grunnleggende indikasjoner for shuntinstallasjon:

  • Nederlag av koronararterier: En kritisk innsnevring av venstre eller samtidig stenose på mer enn to kar.
  Graden av innsnevring av koronararterier på grunn av aterosklerose
  • Aneurysm i hjertet på bakgrunn av koronar sklerose.
  • Stenokardi av stress på 3 eller 4 grader - anfall med normal fysisk aktivitet eller i ro.
  • Umulighet av stenting.
  • Innsnevring av kranspulsårene, kombinert med hjertefeil eller aneurysm etter et hjerteinfarkt.

  Operasjonen er ikke foreskrevet for alvorlige sykdommer i indre organer, som ikke tillater kavitetsintervensjon.

  Undersøkelser før kirurgi for vaskulær bypassoperasjon

  Størstedelen av informasjonen om tilstanden til blodsirkulasjonen i hjertemuskelen kan oppnås etter koronar angiografi og hjerte-skanning under multislice-datastyrt kardiografi. Begge metodene gir en mulighet til å vurdere graden av vaskulær skade og bestemme operasjonens taktikk.

  Den generelle tilstanden til kroppen og den medfølgende patologien blir avslørt ved utførelse av slike studier:

  • generell og biokjemisk blodprøve;
  • koagulogram, lipidspektrum;
  • generell analyse av urin;
  • bryst radiografi;
  • Ultralyd i bukhulen;
  • ekko- og elektrokardiografi;
  • ultralyddiagnostikk av fartøy i underekstremiteter.

  Hvordan utføres koronar bypass-kirurgi?

  Kirurgisk inngrep kan utføres både på et fungerende hjerte ved hjelp av et spesielt apparat (uten kunstig sirkulasjon), og ved å koble hjerte-lungesystemet og stoppe uavhengige myokardiske sammentrekninger.

  I andre tilfelle utføres kardioplegi for å beskytte mot skade: hjertet er vannet med kald oppløsning, og acetylkolin, kaliumsalter injiseres i arterien. Blodsirkulasjon skjer gjennom en spesiell enhet, hvor blodet filtreres, er mettet med oksygen, og den ønskede temperaturen opprettholdes.

  For shunten brukes en del av pasientens arterie eller vene, en av endene er sydd til aorta, og den andre er lengre fra innsnevringsstedet. Deretter kobles enheten av kunstig sirkulasjon, og hjertet gjenoppretter sitt arbeid. Hele operasjonen kan ta fra 3 til 6 timer.

  Et alternativ kan være brystkardon-bypass-kirurgi. I dette tilfellet er shuntens rolle den riktige thoracic arterien, som forbinder koronarbeholderen.

  Metoder er utviklet som sørger for minimal del av thoraxen, gjennom hvilke endoskoper settes inn. Kirurgen utfører med hjelp av installasjonen av shunts. Slike operasjoner krever spesialutstyr og legers kvalifikasjoner. Muligheten for dette er i utenlandske klinikker og individuelle Moskva. Varigheten av hele operasjonen er ikke mer enn 3 timer, gjenoppretting etter det er mye raskere.

  På hvordan du utfører aortocoronary shunting, se denne videoen:

  De første dagene etter operasjonen

  Fra operasjonsrommet kommer pasienter inn i intensivavdelingen hvor kunstig ventilasjon utføres, kateterisering av urinveiene, fôring utføres ved å injisere infusjonsblandinger, og deretter gjennom et nasogastrisk rør. Slike pasienter anbefales antibakteriell behandling og administrasjon av smertestillende legemidler.

  Studien av hjertets aktivitet (ifølge elektrokardiografi) foregår i form av overvåkning, samt de grunnleggende parametrene for livsstøtten til organismen. Etter at tilstanden stabiliserer, består ytterligere terapi i å gjenopprette selvpusting og fôring. Til dette formål blir magerøret og katetrene fjernet i etterromsrommet. Tilordne pusteøvelser og gradvis utvide volumet av bevegelser.

  Åndedrettsøvelser for pasienter etter CABG

  Mulige komplikasjoner og deres behandling etter kardiell bypass kirurgi

  Utviklingen av komplikasjoner etter bypasstransplantasjon av koronararterien avhenger av pasientens samtidige patologier i hjertet, endringer i lungene, nyrene, diabetes mellitus og operasjonens haster.

  Oftest, brudd på rytmen av sammentrekninger og blødninger på stedet for anastomose. Mulige konsekvenser kan være:

  • trombose av venøs sengen;
  • nyresvikt
  • innsnevret eller lukket shunt;
  • akutt sirkulasjonsforstyrrelse i myokardiet eller hjernen;
  fornærmelse
  • lokale komplikasjoner: infeksjon av såret, postoperative keloid arr.

  Resultat av operasjonen og prognosen for pasienten

  Hvis lesjonen av kranspulsårene ikke er utbredt, har pasienten gjennomgått bypassoperasjon, og etter operasjonen kan hans livsstil være helt full. Siden den iskemiske delen av myokardiet er matet, stopper smerten, anginaangrepene forsvinner helt eller forstyrres bare ved høy fysisk anstrengelse.

  Langsiktig resultat av kirurgisk behandling:

  • reduserer risikoen for å utvikle hjerteinfarkt;
  • restaurering av arbeidskapasitet og belastningstoleranse;
  • Det er ingen risiko for plutselig død fra akutt koronar patologi;
  • forventet levealder øker;
  • Medikamentterapi er bare nødvendig i form av forebyggende kurs.
  Dødelighet etter PTCA og CABG på lang sikt

  Varigheten av shunt-tjenesten er omtrent 10 år i gjennomsnitt, hvorefter en re-kirurgisk behandling er nødvendig for å erstatte den. For at denne perioden skal være lengre, må du gjennomgå et fullstendig rehabiliteringsprogram etter operasjonen.

  Kostnaden for koronar bypass kirurgi

  Rangeringsprosedyren er ganske dyr, siden det er nødvendig med spesialutstyr for drift og drift av pasienten etter det. Prisklassen er fra 100 til 500 tusen rubler i Moskva. Avhengig av operasjonens kompleksitet og antall nødvendige shunts, kan det være endringer i opprinnelig pris.

  Sykehusene kan forsynes med postoperativ omsorg og rehabilitering av ulike nivåer, så du må velge klinikker med et positivt rykte. I utlandet (for eksempel i medisinske institusjoner i Israel) kan shunting koste fra 800 til 1500 tusen rubler.

  Gjenoppretting etter kardial bypass kirurgi

  Operativ behandling eliminerer ikke årsaken til sykdommen - aterosklerotiske vaskulære forandringer, men bare dens konsekvenser. Derfor, for å unngå spredning av prosessen til andre fartøy, er det nødvendig å endre livsstil og ernæring.

  Hovedveiledningene for forebygging av komplikasjoner etter operasjon og tidlig gjenoppretting:

  • Kosttilskudd med redusert animalsk fett;
  • Overholdelse av anbefalinger for gradvis økning i fysisk aktivitet;
  • fullstendig nektelse fra røyking og alkohol;
  • daglig går i frisk luft;
  • vedlikehold av et normalt nivå av arteriell trykk, hjertefrekvens, kontroll minst en gang om dagen;
  • iført kompresjonstrømper - strømper eller strømpebukser;
  • forebyggende medisinsk terapi;
  • Regelmessig undersøkelse og konsultasjon av en kardiolog.

  Anbefalinger etter operasjon

  For å sikre at kirurgisk behandling ikke var ubrukelig, etter uttømming fra sykehuset, er det nødvendig å observere følgende regler:

  • Hver dag du trenger å gå i minst 20 minutter, økes lengden på turene til 1 time.
  • Å gi tid til avslapping, i prioriterte pusteøvelser, meditasjonsteknikker.
  • I kostholdet må du erstatte kjøttprodukter, spesielt svinekjøtt, lam, andekjøtt til fisk. Unngå stekt mat, smør, slakteavfall.
  • Mat bør ikke saltes under matlaging, normen er 0,5 teskje per dag, legg til klare måltider.
  • Godteri og baking fra hvitt mel til erstatning med honning (spiseskje per dag) og tørket frukt.
  • Overvekt bør reduseres.

  Behandling av koronararteriesykdom ved koronar arterie bypass grafting hjelper pasienter med å gjenopprette helsen, hvis man etter operasjonen har observert anbefalinger om riktig ernæring og fysisk aktivitet, avvisning av dårlige vaner.

  Nyttig video

  For restaurering etter aortokoronær bypassoperasjon, se denne videoen:

  Rehabilitering etter kardiell bypassoperasjon er svært viktig. Viktige anbefalinger fra legen om kosthold, ernæring, adferdsregler i den postoperative perioden med koronar bypass. Hvordan organisere livet etter? Er funksjonshemming utstedt?

  Obligatorisk diett er foreskrevet etter bypass. Riktig ernæring etter operasjonen av hjertebeinene innebærer et anti-kolesterol diett, på grunn av hvilket det er mulig å unngå avsetning av kolesterol. Hva kan jeg spise etter AL?

  Hvis hjerteinfarkt av hjertet utføres, vil studien vise egenskapene til strukturen for videre behandling. Hvordan gjør de det? Hvor lenge er den sannsynlige effekten? Hva slags trening er nødvendig?

  Myokardial revaskularisering er ganske ofte. Hovedtyper av kirurgi - direkte og indirekte, laser. Indikasjoner kan være en trombose eller innsnevring av veggene i arteriene. Antiplatelet midler foreskrives da som et antitrombotisk middel og for å forhindre stroke.

  Ved alvorlig iskemi er det ikke så lett å lette pasientens tilstand og forbedre blodsirkulasjonen. Shunting av fartøy av nedre ekstremiteter vil hjelpe. Likevel, som forstyrrelser på beina, har den kontraindikasjoner.

  For å hindre gjentakende slag, med økt trykk og andre problemer med arteriene, anbefales det å utføre stenting av hjerneskipene. Ofte forbedrer operasjonen livskvaliteten betydelig.

  Rekonstruksjon av fartøyene etter deres brudd, traumer, med dannelse av trombi, etc. Operasjoner på fartøy er ganske komplekse og farlige, krever høy kvalifikasjon av kirurgen.

  En viktig funksjon er koronar sirkulasjon. Dens funksjoner, bevegelse krets på en liten sirkel, fartøy, fysiologi og regulering studere Hjerte mistenkt problemer.

  Det er nødvendig å shunt cerebral fartøy i alvorlige sirkulasjonsforstyrrelser, spesielt etter et slag. Konsekvensene kan forverre pasientens tilstand uten å observere rehabiliteringsperioden.

  Vaskulær shunting

  Bypass-prosessen består i å skape en shunt, som omgår den innsnevrede delen av blodkaret. Takket være dette blir blodstrømmen gjenopprettet på det berørte området av arterien.

  Den normale indre veggen er jevn og jevn. Men med utviklingen av aterosklerose på karossens vegger dannes aterosklerotiske plakk. På grunn av dem opptrer smalingen av fartøyets lumen, og dette fører til en forverring av blodstrømmen i organene og vevet. Etter en tid forsvinner lumen helt og lukkes helt - dette fører allerede til at blodstrømmen stanser. Deretter dannes nekrose.

  Vanligvis brukes shunting-prosessen i hjerte-karsykdom, fordi med hennes kranspulsårer (hovedkarene) som fôrer hjertet, påvirkes av aterosklerose. Også bypassprosessen brukes til å gjenopprette blodstrømmen i de perifere arteriene.

  Forberedelser for bypassoperasjon

  Før operasjonen starter, utfører kirurgen et detaljert intervju av pasienten, lærer klagerne, hva de har karakter, på hvilket tidspunkt de dannes, hva de kalles og så videre. Deretter utfører legen en visuell inspeksjon. Da er pulsering av arteriene følt. Et meget viktig forberedende stadium er scenen av spesialiserte forskningsmetoder.

  Dette er metodene:

  • Tosidig ultralydsskanning - det lar deg visuelt se hvilken lumen av blodårene, hvorvidt det er plakk, blokkering, og også bestemme mengden blodstrøm i karene.
  • Magnetisk resonans angiografi - Denne studien lar deg se lumen av fartøyene "i lag".
  • angiografi - Metoden for radiokontraststudier av blodkar, takket være det mulig å se hvordan innsnevring av fartøyene skjedde, for å se hvor okklusjonen oppstod, og også den kan brukes med terapeutiske prosedyrer - angioplastikk.

  Hvis det er problemer med hjerteaktivitet, så en ultralyd i hjertet, så vel som koronar angiografi og andre relaterte studier.

  Indikasjoner for vaskulær shunting

  Hvis det er symptomer på aterosklerose, nemlig iskemi i hjertet, utrydder aterosklerose, perifer arterieaneurisme og andre, det er sannsynligvis med slike problemer, kan shunting bli foreskrevet. Tilordne denne operasjonen også når det er kontraindikasjoner for angioplastikk og stenting.

  Risiko for komplikasjoner under vaskulær shunting

  Dette er øyeblikkene som kan øke risikoen for komplikasjoner under operasjonen:

  • Høyt blodtrykk
  • Overflødig kroppsvekt
  • Forhøyet kolesterol
  • Koronar hjertesykdom
  • Kroniske obstruktiv lungesykdom (emfysem, bronkitt, etc.)
  • Nyresvikt
  • Økt sukker i blodet - diabetes mellitus
  • Dårlige vaner - røyking, alkoholmisbruk
  • Sedentary livsstil

  Hvordan utføres vaskulær bypass-kirurgi?

  Ofte skjer denne operasjonen enten under generell anestesi eller under lokalbedøvelse. Hvis skifting skjer på hender eller føtter, blir skinnet oftest brukt av lårets subkutane ven. Fjerning av denne venen fra hoften, påvirker ikke blodstrømmen i underbenet på noen måte. Spørsmålet oppstår: Hvorfor blir benene i beinet tatt opp ved å skifte? Fordi de vanligvis er praktisk talt sunne, dvs. påvirkes ikke av aterosklerose. Også disse årene er lengre og større enn andre, som også kan brukes. Det skjer også, i stedet for en vene, en annen vene, eller en shunt laget av deres syntetiske materiale, brukes som en shunt.

  ved aorto-koronar bypass kirurgi (bypass-metoden, som brukes i koronar hjertesykdom), brukes arterier som en shunt. I dette tilfellet brukes de indre thoracale og radiale arteriene ofte og foretrekkes for å skape. På grunn av dette fungerer shunten mer fullt ut.

  En av disse arteriene er den radiale arterien av hånden, den ligger på den indre overflaten av underarmen nærmere tommelen. Hvis det er nødvendig å bruke denne arterien, vil legen utføre tilleggsundersøkelser som vil bidra til å unngå utseendet på eventuelle komplikasjoner som kan oppstå med gjerdet av denne arterien. Derfor vil en av snittene være på armen, oftest til venstre.

  Kirurgen utfører kutting i området av det berørte fartøyet. Deretter isolerer det det berørte fartøyet, hvor det er nødvendig å sy shunten, og små snitt blir laget. Deretter sys shunt med ender til det berørte fartøyet. Takket være dette blir blodstrømmen av fartøyet restaurert. Etter at operasjonen er fullført, utføres spesialiserte forskningsmetoder:

  • angiografi
  • dupleks ultralydsskanning.

  Takket være disse studiene er legen overbevist om at prosessen med å installere shunten var riktig.

  Aorto-koronar bypass kirurgi

  Aorto-coronary artery bypass grafting er av følgende varianter:

  • Ved bruk av kunstig sirkulasjon.
  • Uten kunstig sirkulasjon - en "stabilisator" brukes til å shunt blodkarene.
  • Bruk av minimal kirurgisk inngrep, inkludert endoskopiske operasjoner.

  Postoperativ gjenoppretting etter vaskulær bypassoperasjon

  Vanligvis, etter operasjonen, er pasienten fortsatt på sykehuset i 3 til 20 dager under tilsyn. Suturene fjernes den syvende dagen etter operasjonen.

  Antallet og lengden på beninnsnittene i forskjellige pasienter kan være forskjellige - dette avhenger av antall venøse skudd som er blitt etablert. Det er pasienter som har kutt på bare ett ben, og det er de som har snitt på begge bena, og har også kutt på armen.

  For det første vaskes sømmer med et antiseptisk middel, så de blir bandasjert. Etter at i 8-9 dager, med sikker healing, fjernes sømene, og også sikkerhetselektroden fjernes.

  Da blir det mulig å vaske sømmer med såpe og vann. Etter denne operasjonen kan ødem i ankler utvikle seg eller det vil bli ubehagelig å brenne på steder hvor vener er blitt trukket tilbake. Det vil føles stående eller om natten. Etter en stund, i ferd med å gjenopprette blodsirkulasjonen i venepunkturstedene, vil disse ubehagelige opplevelsene forsvinne.

  Postoperative komplikasjoner

  Selvfølgelig, som med andre operasjoner, etter en shunt, er komplikasjoner mulig, selv om de ikke er vanlige. Oftest er det ødem, samt betennelse i snittet. Oftere er det blødninger fra sårene, samt en gjentakelse av blokkering av blodkar og en shunt.

  Aortokoronær bypass kirurgi i hjertet: livet før og etter

  Shunting hjertets hjerter er en operasjon som er foreskrevet for hjertesykdom. Når det oppstår dannelse av aterosklerotiske plakk i arteriene som leverer blodet til hjertet, inntrer smalning av lumen (stenose), dette truer pasienten med de alvorligste konsekvensene. Faktum er at hvis blodtilførselen til hjertemuskelen svekkes, opphører myokardiet å få nok blod til å fungere skikkelig, og dette fører til en svakhet og skade. Med fysisk aktivitet har pasienten brystsmerter (angina pectoris). I tillegg, hvis det er mangel på blodforsyning, kan nekrotisering av hjertemuskelen forekomme - hjerteinfarkt.

  Av alle hjertesykdommene er iskemisk (IHD) den vanligste patologien. Dette er den første morderen som ikke favoriserer menn eller kvinner. Brudd på blodtilførselen til myokardiet som følge av koronarblokkering fører til forekomst av hjerteinfarkt som forårsaker alvorlige komplikasjoner, opp til et dødelig utfall... Ofte oppstår sykdommen etter 50 år og påvirker hovedsakelig menn.

  I CHD, for forhindring av hjerteinfarkt, så vel som for eliminering av dens konsekvenser, hvis ved hjelp av konservativ behandling ikke klarte å oppnå en positiv effekt, pasienter utpeke en koronar bypass grafting (CABG).Denne mest radikale, men samtidig den mest tilfredsstillende måten å gjenopprette blodstrømmen.

  CABG kan utføres med enkelte eller flere lesjoner av arteriene. Essensen av det er at i de arteriene, hvor blodstrømmen er ødelagt, blir nye bypass-måter - shunts opprettet. Dette gjøres ved hjelp av sunne kar som er festet til kranspulsårene. Som et resultat av operasjonen, er blodstrømmen i stand til å følge omkretsen av stenosen eller blokkering.

  Dermed er målet med CABG å normalisere blodstrømmen og gi full blodtilførsel til hjertemuskelen.

  Hvordan forberede seg på bypassoperasjon?

  Positiv holdning til pasienten til det vellykkede utfallet av kirurgisk behandling er av stor betydning - ikke mindre enn profesjonaliteten til det kirurgiske laget.

  Det kan ikke sies at denne operasjonen er farligere enn andre kirurgiske inngrep, men det krever også grundig forberedelse. Som med enhver kardiologisk kirurgisk inngrep, før pasienten blir omgått, henvises pasienten til en fullstendig undersøkelse. I tillegg til nødvendige laboratorieanalyser og studier, EKG, ultralyd, evaluering av den generelle tilstanden i dette tilfellet, må han gjennomgå koronarografi (angiografi). Dette er en medisinsk prosedyre som gjør at du kan bestemme tilstanden til arteriene som fôrer hjertemuskelen, for å avsløre graden av innsnevring og det nøyaktige stedet hvor plakkene ble dannet. Studien er utført ved hjelp av røntgenutstyr og består i innføring av radiopaque stoffer i karene.

  Noen av de nødvendige undersøkelsene gjøres utrolige og stasjonære. På sykehuset, hvor pasienten vanligvis legger seg ned en uke før operasjonen, begynner forberedelsen for operasjonen også. Et av de viktigste stadiene av forberedelsen er å mestre teknikken for spesiell pust, noe som er nyttig for pasienten etterpå.

  Hvordan utføres CABG?

  Coronary bypass er å skape en ekstra bypass fra aorta til arterien, som gjør det mulig å passere området der okklusjonen skjedde og gjenopprette blodstrømmen til hjertet. Shunt blir oftest den thorakale arterien. På grunn av sine unike egenskaper har den høy motstand mot aterosklerose og holdbarhet som en shunt. Imidlertid kan en stor subkutan ven i låret samt en radial arterie brukes.

  CABG er singel, og også dobbelt, trippel, etc. Det vil si hvis innsnevringen skjedde i flere koronarbeholdere, så sett inn så mange shunts som nødvendig. Men deres antall er ikke alltid avhengig av pasientens tilstand. For eksempel, med iskemisk sykdom med en uttalt grad, kan det bare være en shunt, og en iskemisk hjertesykdom med mindre alvorlighetsgrad, derimot, krever en dobbel eller til og med trippel, shunting.

  For å justere blodtilførselen til hjertet mens du begrenser arteriene, er det flere alternative metoder:

  1. Behandling med legemidler (for eksempel betablokkere, statiner);
  2. Koronar angioplastikk er en ikke-kirurgisk behandlingsmetode, når en spesiell ballong bringes til smalningsstedet, som, hevelse, åpner den smalte kanalen;
  3. Stenting - Et metallrør settes inn i berørt fartøy, noe som øker dens lumen. Valg av metode avhenger av tilstanden til kranspulsårene. Men i noen tilfeller vises bare CABG.

  Operasjonen utføres under generell anestesi på åpent hjerte, varigheten avhenger av kompleksiteten og kan vare fra tre til seks timer. Det kirurgiske laget utfører vanligvis bare en slik operasjon per dag.

  Det er 3 typer aortokoronær shunting:

  • Med tilkoblingen til IR-apparatet (kunstig sirkulasjon). I dette tilfellet stoppes pasientens hjerte.
  • Uten IR på et fungerende hjerte - Denne metoden reduserer risikoen for komplikasjoner, forkorter varigheten av operasjonen og gjør det mulig for pasienten å komme seg raskere, men krever en stor opplevelse fra kirurgen.
  • Relativ ny teknologi - mini-invasiv tilgang med eller uten IR. Fordeler: mindre blodtap; reduksjon i antall smittsomme komplikasjoner; reduksjon av oppholdstiden på et sykehus opptil 5-10 dager; raskere utvinning.

  Enhver hjertekirurgi innebærer en viss risiko for komplikasjoner. Men takket være de utviklede teknikkene for utførelse, moderne utstyr og bred praksis, har CABG meget høye indikatorer for positive resultater. Og likevel avhenger prognosen alltid av sykdommens individuelle egenskaper og kan kun gjøres av en spesialist.

  Video: animasjon av hjerteomkoblingsprosessen (eng)

  Etter operasjonen

  Etter CABG er pasienten vanligvis i intensiv omsorg, hvor den primære utvinningen av hjertemuskulaturen og lungene begynner. Denne perioden kan vare opptil ti dager. Det er nødvendig at den opererte på dette tidspunktet puster riktig. Med hensyn til rehabilitering er primærrehabilitering fortsatt på sykehuset, og videreaktiviteter fortsetter i rehabiliteringssenteret.

  Suturer på brystet og på stedet der materialet ble tatt til shunt, vaskes med antiseptiske midler for å unngå forurensning og suppurering. De fjernes ved vellykket sårheling på den syvende dagen. På sårene er det en brennende følelse og enda smerte, men etter en stund går det. Etter 1-2 uker, når hudsårene helbreder litt, kan pasienten ta en dusj.

  Benet i brystbenet helbreder lenger - opp til fire, og noen ganger seks måneder. For å øke hastigheten på denne prosessen, bør brystbenet gi fred. Dette vil hjelpe brystbandene designet for dette formålet. På bena i de første 4-7 ukene for å unngå venøs overbelastning og forebygging av trombose bør det være spesielt elastisk strømper, og må også passe på tunge fysiske anstrengelser.

  På grunn av blodtap under operasjonen kan pasienten utvikle anemi, men det krever ingen spesiell behandling. Det er nok å observere en diett som inneholder matvarer høyt i jern, og etter en måned vil hemoglobin returnere til normalt.

  Etter CABG må pasienten gjøre noe for å gjenopprette normal pust, så vel som å unngå lungebetennelse. Først må han puste øvelser, som han ble trent før operasjonen.

  Viktig! Ikke vær redd for å hoste etter CABG: hoste er en viktig del av rehabilitering. For å lette hosten, kan du trykke en ball eller en håndflate til brystet. Fremskynder gjenopprettingsprosessen, og endrer ofte kroppens posisjon. Vanligvis forklarer legene når og hvordan de skal svinge og ligge på deres side.

  Fortsatt rehabilitering er den gradvise økningen i fysisk aktivitet. Etter operasjonen blir pasienten ikke lenger forstyrret av anginaangrep, og den nødvendige motorregimet er foreskrevet for ham. Først går det langs sykehuskorridorer for korte avstander (opptil 1 km per dag), så øker lastene gradvis, og etter en stund blir de fleste restriksjonene på motorregimet fjernet.

  Når pasienten slippes ut fra klinikken for endelig utvinning, er det ønskelig at han sendes til et sanatorium. Og etter en måned og en halv eller to måneder kan pasienten komme tilbake til jobb.

  Etter en periode på to til tre måneder etter bypassoperasjon, kan en stresstest utføres for å vurdere patensen av nye veier, og for å se hvor godt hjertet blir forsynt med oksygen. I mangel av smerte og endringer i EKG under testen, anses gjenopprettingen vellykket.

  Mulige komplikasjoner med CABG

  Komplikasjoner etter kardial bypass er sjeldne, og vanligvis er de forbundet med betennelse eller hevelse. Enda sjelden bløder det fra såret. Inflammatoriske prosesser kan ledsages av høy feber, svakhet, smerte i brystet, ledd, et brudd på hjertets rytme. I sjeldne tilfeller er blødning og infeksjonskomplikasjoner mulig. Betennelser kan være forbundet med manifestasjonen av en autoimmun reaksjon - immunsystemet kan reagere så til sitt eget vev.

  Sjeldne forekommende komplikasjoner av CABG:

  1. Nonunion (ufullstendig fusjon) av brystbenet;
  2. slag;
  3. Hjerteinfarkt;
  4. trombose;
  5. Keloid arr;
  6. Minne tap;
  7. Nyresvikt;
  8. Kroniske smerter i området der operasjonen ble utført;
  9. Postperfusjonssyndrom.

  Heldigvis skjer dette sjelden, og risikoen for slike komplikasjoner avhenger av tilstanden til pasienten før operasjonen. For å redusere mulige risikoer, før CABG, er kirurgen som kreves for å evaluere alle de faktorer som kan påvirke forløpet av operasjonen, eller forårsake komplikasjoner av koronar bypass-operasjon. Risikofaktorene inkluderer:

  I tillegg, hvis pasienten ikke er i samsvar med anbefaling av behandlende lege eller opphører å utføre under utvinning perioden foreskrevet ham medisiner hendelser, kostholdsråd, stress, etc., mulig tilbakefall i form av nye plakk og re-blokkering av det nye skipet (restenose). I slike tilfeller blir vanligvis en operasjon nektet, men stenting av nye forstyrrelser kan utføres.

  Oppmerksomhet vær så snill! Etter operasjonen må du følge en bestemt diett: redusere inntaket av fett, salt, sukker. Ellers er det stor risiko for at sykdommen kommer tilbake.

  Resultat av koronar bypass kirurgi

  Opprettelsen av en ny del av fartøyet under shuntingprosessen endrer pasientens tilstand kvalitativt. På grunn av normaliseringen av blodstrømmen til myokardiet, forandrer livet etter hjertet forandringer til det bedre:

  1. Forsvinn av angina pectoris;
  2. Reduserer risikoen for hjerteinfarkt;
  3. Forbedrer fysisk tilstand
  4. Arbeidsevne er gjenopprettet;
  5. Det trygge volumet av fysisk anstrengelse øker;
  6. Risikoen for plutselig død avtar og forventet levealder øker;
  7. Behovet for medisiner reduseres kun til et forebyggende minimum.

  I et ord, etter CABG, blir det normale liv for friske mennesker tilgjengelig for en syk person. Pasientenes meninger av kardioklinikken bekrefter at omkjøring gir dem tilbake til et helt liv.

  Ifølge statistikken forsvinner 50-70% av pasientene etter operasjonen nesten alle forstyrrelser, i 10-30% av tilfellene forbedres tilstanden til pasientene betydelig. En ny obstruksjon av fartøyene forekommer ikke i 85% av operasjonen.

  Selvfølgelig har enhver pasient som bestemte seg for å utføre denne operasjonen, først og fremst opptatt av spørsmålet om hvor mange som bor etter hjertebypass. Dette er et ganske vanskelig spørsmål, og ingen lege vil gi friheten til å garantere en bestemt tidsbegrensning. Prognosen er avhengig av mange faktorer: pasientens generelle helse, livsstil, alder, tilstedeværelse av dårlige vaner etc. Man kan si: Shunt varer vanligvis rundt 10 år, og hos yngre pasienter kan levetiden være lengre. Deretter utføres en annen operasjon.

  Viktig! Etter CABG må man dele med så dårlig vane som røyking. Risikoen for å returnere IHD til den opererte pasienten øker mange ganger, hvis han fortsetter å "hengi seg" med sigaretter. Etter operasjonen har pasienten bare én måte - å glemme å røyke for alltid!

  Til hvem er operasjonen vist?

  Hvis perkutan intervensjon ikke kan utføres, var angioplastikk eller stenting mislykket, så er CABG angitt. Hovedindikasjonene for aortokoronær bypass:

  • Beslag del eller alle kranspulsårene;
  • Innsnevring av lumen av venstre arterie.

  Beslutningen om operasjonen tas i hvert tilfelle separat, med tanke på graden av skade, pasientens tilstand, risiko, etc.

  Hvor mye koster hjerteomkjøring kirurgi?

  Koronar arterie bypass grafting er en moderne metode for å gjenopprette blodstrømmen til hjertemuskelen. Denne operasjonen er ganske høyteknologisk, så kostnaden er ganske høy. Hvor mye koster driften avhenger av dens kompleksitet, antall shunts; den nåværende tilstanden til pasienten, den komforten han vil motta etter operasjonen. En annen faktor som bestemmer prisen på operasjonen er nivået på klinikken - shunting kan gjøres på et konvensjonelt kardiologisk sykehus, eller det kan gjøres på en spesialisert privatklinikk. For eksempel varierer kostnadene i Moskva fra 150 til 500 tusen rubler, i klinikker i Tyskland og Israel - i gjennomsnitt 0,8-1,5 millioner rubler.

  Uavhengig pasient tilbakemelding

  Vadim, Astrakhan: "Etter koronar angiografi med legens ord, innså jeg at mer enn en måned vil ikke vare - selvfølgelig, da jeg ble tilbudt bypass operasjon, jeg tror ikke, gjør eller ikke gjør. Operasjonen ble gjennomført i juli, og hvis jeg ikke kunne klare seg uten det, uten nitrosprey, har den aldri brukt den etter risting. En stor takk til personalet i hjertesenteret og kirurgen min! "

  Alexandra, Moskva: "Etter operasjonen tok det litt tid å gjenopprette - øyeblikkelig skjer dette ikke. Jeg kan ikke si at det var veldig sterk smerte, men jeg ble foreskrevet mange antibiotika. Først var det vanskelig å puste, spesielt om natten, måtte sove halv sitte. Måneden var en svakhet, men tvunget til å peke, da ble det bedre og bedre. Viktigst, det stimulerte at smerten bak brystbenet umiddelbart forsvant. "

  Ekaterina, Ekaterinburg: "I 2008 ble CABG gjort gratis, som det ble erklært hjertets år. I oktober ble min far (han var da 63 år) gjennomgått operasjon. Han overførte det veldig bra, tilbrakte to uker på sykehuset, da ble det sendt tre uker til et sanatorium. Jeg husker at han ble tvunget til å blåse opp ballen slik at lungene normalt ville fungere. Hittil føler han seg godt, og sammenlignet med det som var før operasjonen, utmerket. "

  Igor, Jaroslavl: "Jeg fikk CABG i september 2011. Jeg gjorde på et fungerende hjerte, to shunt-fartøy ble plassert på toppen, og hjertet mitt behøvde ikke å bli vendt om. Alt gikk bra, det var ingen smerte i hjertet mitt, i begynnelsen ble jeg vondt med sternum. Jeg kan si at flere år allerede har gått, og jeg føler meg som den sunne. Det var sant at jeg måtte slutte å røyke. "

  Bypassering av koronarbeinene er en operasjon som ofte er viktig for pasienten, i enkelte tilfeller kan bare kirurgisk kirurgi forlenge livet. Derfor, til tross for at prisen på aortokoronary shunting er ganske høy, kan den ikke sammenlignes med det uvurderlige menneskelivet. Laget til tiden, hjelper kirurgi med å forhindre et hjerteinfarkt og dets konsekvenser og gå tilbake til et helt liv. Dette betyr imidlertid ikke at du igjen har råd til overflødig etter å ha skutt. Tvert imot er det nødvendig å revurdere livsstilen - å holde seg til en diett, å flytte mer og å glemme evige vaner.

  Les Mer Om Fartøyene