Diskutert hjernens encefalopati - årsaker, symptomer, diagnoser og behandlingsstandarder

Kronisk skade på hjernens nervevev, som stadig utvikler seg, kalles vaskulær (dyscirculatory) encefalopati. Blant alle sykdommer i den nevrologiske profilen, okkuperer den det første stedet i verden i henhold til hyppigheten av diagnosen. Dysirkirkulatorisk encefalopati, avhengig av alvorlighetsgraden av symptomene, er delt inn i tre grader, som hver tilsvarer bestemte egenskaper.

Hva er dyscirculatory encefalopati

DEP er et syndrom av hjerneskade, som er i stand til å utvikle seg over tid. Vaskulær encefalopati (kode for ICD-10 І 67) fører til strukturelle endringer i hjernevævet, noe som påvirker kvaliteten på organets funksjoner. Sykdommen har tre grader, flere typer og en annen prognose for utvinning av hvert av stadiene. I mangel av behandling fører sykdommen nylig til en sunn person til demens og absolutt manglende evne til det sosiale livet.

årsaker

Det er vaskulær encefalopati på grunn av nedsatt hjernecirkulasjon, som forekommer enten i blodårene eller i hjernens hovedkar. Blant årsakene til encefalopati skiller legene følgende:

 • arteriell hypertensjon;
 • aterosklerose av cerebral fartøy;
 • vaskulitt av hjernens kar
 • alkoholisme;
 • kronisk iskemi;
 • neurokirkulatorisk (vegetovaskulær) dystoni;
 • osteokondrose av livmoderhalsen;
 • langsiktige følelsesmessige lidelser.

symptomer

Hvert av stadiene av karsirkulatorisk (vaskulær) encefalopati antyder sine karakteristiske tegn på sykdommen. Imidlertid er det mulig å skille og generelle symptomer på DAP, som er tilstede i forskjellige grader av alvorlighetsgraden med sykdomsprogresjonen:

 • svimmelhet, hodepine;
 • brudd på oppmerksomhet;
 • forstyrrelse av kognitiv aktivitet
 • tap av effektivitet;
 • depresjon;
 • kognitive forstyrrelser;
 • nektelse av sosial tilpasning
 • gradvis tap av uavhengighet.

MR-tegn på dyscirculatory encefalopati

Hvis du har de ovennevnte symptomene, bør du umiddelbart kontakte en nevrolog som vil sende deg til ytterligere instrumentforskning. Under gjennomføringen av en MR, kan en lege mistenke tilstedeværelsen av diskusjonsendringer ved spesifikke MR-tegn:

 • vaskulære hypotensive inneslutninger;
 • tegn på hydrocephalus;
 • Tilstedeværelsen av kalkninger (aterosklerotiske plakk);
 • innsnevring eller tilstopping av vertebrale, basilære, karotiske kar.

CT tegn

Datatomografi bidrar til å bestemme graden av hjerneskade. Patologiske endringer i orglet på CT-skanningen ser ut som områder med lav tetthet. Disse kan være konsekvenser av hjerneinfarkt (ufullstendig type), fokalitet av iskemisk skade, cyster av post-fornærmelse opprinnelse. CT utføres for å motbevise eller bekrefte diagnosen DAP. Kriterier som bekrefter forekomsten av patologi:

 • utvidelse av hjernens ventrikler og subarachnoid rom;
 • fenomenet "leukoareose" i det subkortiske og periventrikulære laget;
 • lesjoner i den grå og hvite hjernen substansen, som er representert av postischemic cyster og lacunar slag.

Typer av sykdom

Avhengig av årsaken til utviklingen av sykdommen, er det flere typer cerebral vaskulær insuffisiens:

 • venøs encefalopati (brudd på venøs utstrømning av blod);
 • hypertensiv angioencefalopati (hengivenhet av subkortiske strukturer og hvitt materiale);
 • karsirkulatorisk leukoencefalopati av hjernen (diffuse vaskulære lesjoner mot vedvarende arteriell hypertensjon);
 • aterosklerotisk encefalopati (brudd på patentering av arterier mot aterosklerose)
 • encefalopati av blandet opprinnelse.

Stadier av

Det er tre stadier av vaskulær encefalopati:

 1. DEP på 1 grad innebærer små hjernesår, som lett forveksles med symptomene på andre sykdommer. Når du gjør en diagnose på dette stadiet, kan du oppnå en stabil remisjon. Første grad er uttrykt av følgende symptomer: Lyder i hodet, svimmelhet, søvnforstyrrelser, utseendet på ubalanse i å gå.
 2. DEP av 2. grad karakteriseres av pasientforsøk på å klandre andre mennesker for deres feil, men denne tilstanden er ofte foran en tid med hard selvkontroll. Den andre fasen av diskusjonsforandringer i hjernen er representert ved følgende symptomer: alvorlig hukommelsestap, nedsatt kontroll over handlinger, depressiv tilstand, anfall, økt irritabilitet. Selv om denne grad av disiplinær status forutsetter tilstedeværelse av funksjonshemming, beholder pasienten fortsatt evnen til å betjene seg selv.
 3. DEP i tredje grad (dekompensering) er overgangen til patologi i form av vaskulær demens, når pasienten har en sterk demens. Den tredje fasen forutsetter at pasienten har urininkontinens, parkinsonisme, disinhibition og koordinasjonsforstyrrelser. En person er helt avhengig av andre, trenger konstant omsorg og varetekt.

diagnostikk

I tillegg til CT og MR i hjernen diagnostiserer legene DEP med en visuell vurdering av nevrologiske manifestasjoner av sykdommen og undersøkelse av nevropsykiatrisk undersøkelse av pasienten. Det tar hensyn til graden av diskutasjonsendringer som oppdages i REG (studie av hjerneskipene), samt de som er registrert med ultralyd Doppler og i analysen av pasientens blod. På grunnlag av alle data er det et generelt bilde av encefalopati, dets stadium er etablert, og strategien for behandling er bestemt.

Behandling av hjerne-encefalopati

Behandling av pasienter med DAP inkluderer tiltak rettet mot korrigering av hjernes vaskulære patologi, forebygging av tilbakefall, forbedring av blodsirkulasjonen og normalisering av nedsatt hjernefunksjon. Grunnleggende prinsipper for kompleks behandling:

 • Reduksjon av overflødig kroppsvekt;
 • nekte å konsumere mettet fett
 • Begrensning av forbruk av bordssalt til 4 g / dag;
 • utnevnelsen av vanlig fysisk aktivitet;
 • nektelse fra alkohol, røyking.

Behandlingsstandarder

Hvis korreksjonen av livsstilen er ineffektiv, foreskriver behandlingsstandarden i nevrolog utnevnelsen av medisiner som senker blodtrykket, undertrykker manifestasjoner av aterosklerose og legemidler som påvirker hjernenes neuroner. Når medisineringstrening ikke bidrar til å eliminere eller redusere utviklingen av encefalopati, utføres kirurgi på veggene til de viktigste cerebrale karene.

medisinering

I forbindelse med diagnoseproblemet, begynner behandling av vaskulær encefalopati ofte med andre trinn, når det ikke er tvil om kognitiv svekkelse. Med henblikk på patogenetisk behandling av forstyrrelser i hjernen, er medisinske preparater tilordnet forskjellige grupper foreskrevet:

 1. Angiotensin-omdannende enzym-hemmere. Det vises til pasienter i nærvær av hypertensjon, diabetes, aterosklerose hos nyrene, hjertesvikt.
 2. Betablokkere. Disse stoffene senker blodtrykket, bidrar til restaurering av hjertefunksjon.
 3. Kalsiumantagonister. De forårsaker en antihypertensiv effekt, fremmer normalisering av hjerterytmen. Hos eldre pasienter elimineres kognitiv svekkelse og bevegelsesforstyrrelser.
 4. Diuretika. Kalt for å redusere blodtrykket ved å redusere volumet av sirkulerende blod og fjerne overflødig væske.

vasodilators

Bruk av vasodilatormedikamenter bidrar til å forbedre funksjonen til hjernens nervesvev, for å fjerne cerebral angiospasm. De beste medisinene i sitt slag:

 1. Cavinton. Reduserer økt viskositet i blodet, øker mental aktivitet, har en antioksidant effekt. Med hjernesirkulatorisk patologi brukes 15-30 mg / dag. Den terapeutiske effekten utvikler seg etter 5-7 dager. Behandlingsforløpet er 1-3 måneder. Når doseringen overskrides, kan bivirkninger oppstå: takykardi, senking av arterielt trykk, svimmelhet, søvnforstyrrelser.
 2. Vazobral. Kombinerte legemiddel som forbedrer hjernecirkulasjonen. Tilordne i fravær av aterosklerose og vaskulær spasme på grunn av hypertensiv krise. Tabletter tas muntlig under måltider i 1 del 2 ganger daglig. Behandlingstid - 2-3 måneder. Hvis dosen er feil, kan kvalme, hodepine, allergiske manifestasjoner oppstå.

Nootropics og neuroprotectors

Å behandle en pasient med vaskulær encefalopati er umulig uten stoffer som forbedrer metabolismen i nervesvev. Disse inkluderer:

 1. Piracetam. Forbedrer syntesen av dopamin i hjernen, øker innholdet av norepinefrin. Påfør tabletter inne i en daglig dose på 800 mg 3 ganger før måltider til tilstanden forbedrer eller andre instruksjoner fra behandlingslegen. Det er ikke foreskrevet for Piracetam ved akutt nyresvikt, diabetes mellitus eller i nærvær av allergiske reaksjoner angitt i anamnese.
 2. Nootropil. Har en positiv effekt på hjernens metabolske prosesser, forbedrer den integrerende aktiviteten. Doseringsregime for voksne - 30-60 mg / kg vekt i 2-4 timer / dag. Varigheten av behandlingen er 6-8 uker. Kontraindisert stoff i alvorlig nyresvikt, hemorragisk slag, overfølsomhet overfor komponentene.

Kirurgisk behandling

Når graden av innsnevring av blodkarene når mer enn 70% eller pasienten allerede har overført akutte former for diskalarisk (vaskulær) encefalopati, er kirurgisk behandling foreskrevet. Det finnes flere typer operasjoner:

 1. Endarterectomy. Rekonstruktiv kirurgi, hvis mål er å gjenopprette blodstrømmen til det berørte karet.
 2. Stenting. Intervensjon utføres med det formål å installere en spesiell ramme (stent) for å gjenopprette lumen av arterien.
 3. Påføring av anastomoser. Essensen av operasjonen er implantasjonen av den tidsmessige arterien i den cerebrale karters kortikale gren.

Folkemidlene

I begynnelsen av utviklingen av diskusjonsforandringer i hjernen kan følgende folkeoppskrifter være effektive:

 1. Infusjon av hund rose. Reduser permeabiliteten til kapillærene, forbedrer hjernebirkningen. Tørke frukter (2 ss) bør knuses, hell kokende vann (500 ml), insister 20-30 minutter. Deretter må du drikke i stedet for te 2-3 ganger per dag i løpet av behandlingen.
 2. Infusjon av blomster av kløver. Vil bli kvitt støy i hodet. For matlaging trenger du 2 ss. l. rå, hell 300 ml kokende vann, fyll i 1 time. Ta i løpet av dagen 3-4 ganger i en halv time før måltider. Infusjonen skal være full i løpet av en forverring av symptomer.

outlook

Med en sakte nåværende sykdom er prognosen gunstigere enn med en raskt fremgangende sykdom. Jo eldre pasientens alder, jo mer uttalt symptomene på vaskulær encefalopati. I lang tid kan sykdomsforløpet bare stoppes ved første fase av utviklingen av forstyrrelser i hjernen. Den andre graden av sykdommen gjør det også ofte mulig å oppnå remisjon. Den mest ugunstige prognosen er den tredje fasen av encefalopati. Pasienten er ikke fullstendig gjenopprettet, og terapien er rettet mot symptomatisk behandling.

forebygging

For å forhindre utviklingen av hjertesirkulasjonspatologi i hjernen til siste stadium, er det nødvendig å ta tiltak for å kurere det umiddelbart etter diagnose. Forebygging inkluderer:

 • opprettholde en sunn livsstil;
 • Overholdelse av anbefalingene fra den behandlende legen
 • tilslutning til riktig ernæring;
 • vanlig trening;
 • unngå stressende situasjoner;
 • medisinsk undersøkelse en gang hvert halvår.

video

Informasjonen som presenteres i denne artikkelen er kun til informasjonsformål. Materialene i artikkelen kaller ikke for uavhengig behandling. Kun en kvalifisert lege kan diagnostisere og gi råd om behandling basert på individuelle pasienters individuelle egenskaper.

Dyscirculatory encephalopathy: beskrivelse, årsaker og behandling

I den moderne rytmen av livet, betaler folk liten oppmerksomhet til helsen, og refererer til leger bare i ekstreme tilfeller. Ofte forblir slike manifestasjoner som en følelse av tretthet, rask tretthet, hodepine lenge uten oppmerksomhet. Imidlertid kan de tjene som de første manifestasjonene av alvorlige sykdommer, som i begynnelsen kan forebygges. En slik formidabel sykdom er dyscirculatory encephalopathy. En person som hørte denne diagnosen spør umiddelbart: hva er det og hvordan å behandle det? Denne sykdommen i hjernen, som utviklet seg som følge av kronisk mangel på blodtilførsel. Forstyrret blodgjennomstrømning forårsaker patologiske endrede biokjemiske reaksjoner av cellen, forverring av nervevevstilførsel og død av nevroner. Tidlig behandling forhindrer sykdommens fremgang og reduserer sannsynligheten for å utvikle akutte forstyrrelser i hjernecirkulasjonen.

Blodforsyning til hjernen

Det cerebrale blodet leveres fra to vaskulære bassenger: det vertebrale basilære systemet og systemet med indre halspulsårene (eller karoten).

Vertebral-basilar vaskulært basseng gir blodgass:

 • hjernestamme - dannelse, hvor viktige reflekssentre, kjerne av kraniale nerver er lagt;
 • cerebellum er sentrum for koordinering og balanse;
 • cortex av occipital regionen, også delvis parietal og temporal;
 • de fleste av thalamus.

Dysirkulasjonsprosesser i det overveldende flertallet av tilfeller forekommer nettopp i vertebro-basilære systemet. Poenget er at vertebrale (vertebrale) arterier går i en spesiell kanal av livmorhvirveler. Hyppige degenerative dystrofiske forandringer i dette området, traumer, forskyvninger, deformere arteriene og redusere blodstrømmen til hjernestrukturene.

Systemet med blodkarbid i blodkarene:

 • cortex av frontale, parietale, tidlige regioner;
 • hvite materie av hemisfærene;
 • subkortiske formasjoner;
 • indre kapsel.

Vertebral-basilar og karotid vaskulære bassenger er forbundet ved å kommunisere arterier. Således dannes et lukket system av Willis-sirkelen, noe som øker kompensasjonskapasiteten til hjerneskarene når arterien helt eller delvis er avstengt fra blodstrømmen. Den klassiske versjonen av strukturen til dette systemet er imidlertid funnet i ikke mer enn 50% av tilfellene. Overførbare arterier virker kanskje ikke helt eller fullstendig, i dette tilfellet snakker de om en ikke-lukket Willis-sirkel. Dysirkirkulatorisk encefalopati er like vanlig hos personer med lukket og åpen Willis-sirkel.

Årsaker til utvikling

De viktigste faktorene som forårsaker forstyrrelser i blodtilførselen av visse små områder av hjernevev er:

 • aterosklerose;
 • arteriell hypertensjon;
 • hjertesykdom;
 • patologi av reologi (fluiditet) av blod og hemostase;
 • degenerative-dystrofiske prosesser av den cervicale ryggraden;
 • diabetes mellitus;
 • betennelse i vaskulær veggen;
 • abnormaliteter av blodkar;
 • hyperkolesterolemi;
 • mangel på mosjon,
 • Røyking og kronisk alkoholforgiftning;
 • hyppige stressende situasjoner.

Noen tror feilaktig det dyscirculatory encephalopathy - Eldre skjebne.

Men til tross for det faktum at sannsynligheten for sykdomsutviklingen til tider øker, kan tegn på kronisk iskemi (senking av blodtilførselsnivået) i hjernen bli funnet hos tilstrekkelig unge mennesker i arbeidsalderen.

Mekanisme for sykdomsutvikling

Defekt blodstrøm fører til en gradvis reduksjon i den normale metningsnivået av hjernevevet med blod, endring av biokjemiske cellereaksjonene under påvirkning av kronisk hypoksi og død av grupper av neuroner med å stenge sine funksjoner. Som et resultat av dette dannes små stiplede spredt i hjernevævet flere foci med nedsatte funksjoner. Ofte er de lokalisert i hvitt materiale og dype seksjoner av hjernen.

Det er viktig å vite: Hvis du har nevrologiske symptomer som øker med tiden (svimmelhet, hodepine, tinnitus og andre), bør du umiddelbart konsultere en lege.

Klinisk bilde

Sykdommens manifestasjoner avhenger direkte av lokaliseringen av de dannede fociene, men på grunn av deres utilsiktede plassering kan det være flere ledende kliniske symptomer.

I det kliniske bildet isoleres en rekke påfølgende grader som reflekterer alvorlighetsgraden av hjernens lesjon.

Discirkulatorisk encefalopati av 1 grad manifesteres av diffuse nevrologiske symptomer, hvorfra et ledende nevrologisk syndrom ikke kan oppdages. Dette skyldes det ubetydelige antall fokus på nedsatt blodtilførsel i hjernens substans. Pasienter rapporterer periodisk hodepine, svimmelhet, generell svakhet, rask tretthet, følelsesmessig labilitet, andre ikke-spesifikke klager som snakker om generell hjerne lidelse. I nevrologisk status er det mulig å avsløre en enkel asymmetri av tendonreflekser, elementer av vestibulær insuffisiens og fenomenene autonom dysfunksjon.

Når det er mulig å identifisere et ledende nevrologisk syndrom, blir det gjort en diagnose andre grad av circulatorisk encefalopati. Ofte på dette stadium av sykdommen i et klinisk bilde:

 • vestibulære-ataktiske syndrom kombinere patologi VIII par av kranienerver, cerebellare lidelser (svimmelhet, tinnitus, ustadige gangart ustabilitet i Romberg stilling, og dysmetri mimopopadanie når utfører koordinatornyh prøver, redusert muskeltonus);
 • pyramidalt syndrom, som oppstår når cortico-spinalkanalen er skadet, som er ansvarlig for vilkårlig bevegelse. Pasienten klager over svakhet og kloss i lemmer, usikker besittelse av dem. I nevrologisk status er det en nedgang i muskelstyrke, hyperrefleksi, spastisitet, patologiske stoppskilt, symptomer på muntlig automatisme.
 • ekstrapyramidalt syndrom, karakteristisk for kjærlighet av subkortiske kjerne. Den vanligste manifestasjonen av vaskulær parkinsonisme. Pasientene er opptatt av stivhet av bevegelser, rystelse av hender, hake og hode. Muskeltonen stiger som et hjul, hypokinesi er kjent. Sjelden kan det observeres et striatal syndrom med manifestasjoner av hyperkinesi og hypotensjon.
 • et syndrom av følsomme forstyrrelser som oppstår når medialsløyfen og den thalamo-kortikale delen er involvert i den iskemiske prosessen. Pasienten er bekymret for følelsen av følelsesløshet i huden. I nevrologisk status avsløres hjerne-leder og kortikale lidelser av overfladisk og dyp følsomhet.
 • syndrom av kognitiv patologi, dannet når hengivenhet av assosiative forbindelser av projeksjonssonene i cortexen i hjernehalvene. 2 grader manifesteres av en moderat nedgang i minne og mangel på oppmerksomhet.

3 grader utvikles i pasienter med alvorlig kognitiv svekkelse opp til utviklingen av demens, er det ingen kritikk til tilstanden av forvirring på plass, selv grove og emosjonelle forstyrrelser (apati, aggresjon, manglende vilje). Epileptiske paroksysmer og hallusinasjoner kan oppstå i denne perioden. Slike pasienter krever konstant omsorg og kontroll fra nært hold.

I praksis skiller klinikere imidlertid utseendet på den underliggende sykdommen - de første manifestasjonene av hjerneblodsykdom, når det kun er subjektive klager hos pasienten i fravær av et neurologisk underskudd ved undersøkelse hos en spesialist.

diagnostikk

Omfanget av diagnostiske prosedyrer avhenger av scenen av sykdommen. For å bekrefte diagnosen, bør det eksisterende symptomkomplekset forklares ved tilstedeværelsen av endringer i hjernes vaskulære system. Til dette formål utføres en komplett nevrologisk undersøkelse, inkludert:

 • en undersøkelse av pasienten og hans slektninger for å bestemme de viktigste risikofaktorene for sykdomsutviklingen og typiske klager;
 • undersøkelse av pasienten med en vurdering av de fysiske parametrene (blodtrykk, puls, auskultasjon av hjertet og større kar) og nevrologisk status for identifisering av et karakteristisk syndromisk kompleks;
 • laboratorieundersøkelser som involverer registrering av data på blodets rheologiske egenskaper, dets lipidspektrum, hemostasesystemet, glukoseinnholdet og spesifikke vaskulittmarkører;
 • instrumentelle diagnostikk (EKG, ambulatorisk blodtrykksmåling nivå, røntgenfotografier av nakkesøylen med funksjonelle tester, ultralyd-doppler blodkar i hode og nakke, datamaskin og kjernemagnetisk resonans-avbilding av hjernen).

outlook

Prognosen avhenger direkte av sykdommens varighet, graden av progresjon av kronisk mangel på blodtilførsel til visse deler av hjernen, adekvat behandling og tilstedeværelse av komplikasjoner. Tidlig initiert behandling reduserer utviklingsgraden av sykdommen og forhindrer alvorlige konsekvenser, som for eksempel utvikling av akutte sykdommer i hjernecirkulasjon og vaskulær demens. Den lengste ettergivelsen er gitt av 1 grad sykdom, mens 3 grader praktisk talt gir ikke inn til behandling.

Metoder for behandling

Dysirkirkulatorisk encefalopati det blir behandlet uten pasient. Bare pasienter med dekompenserte tilstander og høy sannsynlighet for å utvikle en akutt cerebrovaskulær patologi er innlagt på sykehus.

Behandlingen må være rettet mot å bremse utviklingen av kronisk svikt i blodtilførselen til deler av hjernen, stabilisering av pasienter, initiering revaskulariserings kompenserende mekanismer, forebyggelse av slag, og en korreksjonsfaktor som fører til sykdom.

Det er viktig å vite: Grunnbehandling omfatter eksponering for store risikofaktorer og normalisering av blodtilførsel til hjernen.

Med sikte på å korrigere årsakene til utviklingen av sykdommen for permanent inntak, utnevner:

 • antihypertensiv terapi. Arbeidstrykk hos pasienter med dysirkirkulatorisk encefalopati anses å være 110-150 / 80 mmHg. Under disse verdiene reduseres trykket ikke for å ikke forårsake hemodynamisk effekt med utviklingen av en sekundær nedsatt blodtilførsel. De valgte stoffene er angiotensin-omdannende enzym-hemmere og angiotensin II-reseptorantagonister i kombinasjon med diuretika.
 • lipidsenkende terapi. For å påvirke de atherogene fraksjoner av lipider, anvendes statiner.
 • antiaggregant terapi. Med patologien til blodet-hemostasen administreres intestinale former av acetylsalisylsyrederivater.

I tillegg til grunnleggende terapi i perioder med sub- og dekompensasjon, brukes kursbehandling med nevrotrofe stoffer. De inkluderer:

 • antioksidanter;
 • metabolske stoffer;
 • nootropics;
 • vasoaktive stoffer;
 • medisiner av kombinert type.

Symptomatisk terapi er rettet mot å rette opp enkelte elementer av det eksisterende nevrologiske underskuddet (hodepine, svimmelhet, kognitiv nedgang, konvulsiv syndrom).

I tillegg ofte for behandling 1 og 2 grader ofte ty til bruk av fysioterapi:

 • magnetisk terapi;
 • darsonval;
 • laser terapi;
 • electrosleep;
 • forskjellige bad.

forebygging

Forebygging av kardiovaskulær encefalopati reduserer til grunnlaget for en sunn livsstil. Det er nødvendig å justere dietten med en reduksjon i forbruket av raske karbohydrater, fett og salt, for å forlate dårlige vaner. Det er verdt å gjøre all mulig fysisk aktivitet med elementer av kardiotrening og forsøk å unngå følelsesmessig overstyring. Hver 6. måned er det obligatorisk å besøke en lege for en omfattende medisinsk undersøkelse.

Metoder for behandling av DEP

Dyscirculatory encephalopathy er en sakte progressiv sykdom i hjernen. Med utilstrekkelig blodforsyning blir små fartøy ødelagt i den. På grunn av akkumulering av proteiner, salter eller fettmolekyler, er integriteten til de arteriolære veggene svekket. Ved diagnostisering av hjerne-encefalopati, er behandlingen rettet mot å forebygge flere mikroblokkeringer i hjernen.

Dyscirculatory encephalopathy (DAP) diagnostiseres hovedsakelig hos eldre mennesker. Nylig har det vært tilfeller da diagnosen ble gjort for pasienter i alderen 40 år.

I nærvær av sykdommen lider en person av alvorlige nok nevrologiske lidelser og utvikler seg langsomt demens. Patologiske prosesser er irreversible. Uten skikkelig behandling, disirkulatorisk encefalopati, blir pasienten deaktivert, mister man tilstrekkelig tenkning. Gjør uten hjelp utenfor de fleste tilfeller, kan han ikke. Og jo tidligere diagnosen blir utført, desto mer sannsynlig er det å stoppe sykdomsprogresjonen.

Mekanismen for utvikling

For den fullstendige driften av hjernen er sunne blodkar og normal blodsirkulasjon nødvendig. På bakgrunn av å utvikle aterosklerose er blodstrømmen svekket. I områder der fartøyene er forstyrret, er hjernen ikke beriket med tilstrekkelig oksygen, ingen mat tilføres det, og en økende hypoksi er notert.

Hvis oksygen sult nådde et kritisk punkt, dør hjernecellene dør, vevet gjennomgår leukoarose (sjeldne tilfeller). Denne prosessen fører til en sykdom med dyscirculatory encefalopati.

Lesjonene er for det meste av liten størrelse, de har ikke en bestemt plassering. Å være nær patologiske foci, tar de sunne sine funksjoner. Men med sykdomsforløpet mister de kontakt med dem og blir også utsatt for hypoksi. Derfor er behandling med disirkulatorisk encefalopati hovedsakelig rettet mot å stoppe destruktive prosesser.

etiologi

Diskuterende hjernen encefalopati hos eldre og personer i arbeidsalder, utvikler seg ikke som en uavhengig sykdom, men mot en bakgrunn av en rekke patologiske forandringer i kroppen. Disse inkluderer sykdommer:

 • vedvarende høyt blodtrykk (hypertensjon);
 • tendens til en kraftig nedgang i blodtrykket;
 • krenkelse av veggene i blodkarene (aterosklerose);
 • tilstedeværelse av vaskulitt eller revmatisme;
 • osteokondrose av cervical avdelingen;
 • feokromocytom (binyretumor);
 • vegetovaskulær dystoni;
 • hypokoagulasjon (blødningsforstyrrelse);
 • trombose;
 • diabetes mellitus.

I tillegg til disse sykdommene kan disirkulatorisk encefalopati forekomme i forhold til hverdagens årsaker:

 • underernæring (nedsettelse på kolesterolplakkene);
 • bruk av alkoholholdige drikker;
 • fysisk aktivitet;
 • dårligere søvn;
 • nervøs overbelastning, stress.

Men den vanligste årsaken til diagnostisering av karsirkulatorisk encefalopati er en forsømt form for atherosklerose og hypertensjon hos en pasient.

Tegn og klassifisering av sykdommen

Dyscirculatory encephalopathy er klassifisert avhengig av årsakene som provoserte det:

 • Aterosklerotisk disirkulatorisk encefalopati forårsaket av negative endringer i hjernens kar
 • Den hypertoniske formen av dyscirculatory encephalopathy, skyldes ustabilitet av arterielt trykk;
 • venøs karsirkulatorisk encefalopati, årsaken kan være, hevelseveggene i blodkarene (hjertesykdom, lungesvikt) oppsvulmet;
 • blandet encefalopati, årsaken til atherosklerotiske og hypertensive lidelser;

Graden av sykdomsutvikling er bestemt av:

 • sakte fremgang (periode på 5 år);
 • remittering (ustabilitet preges av hyppige endringer i forverring og remisjon);
 • Raskt progressiv (bytte av scenen innen 2 år).

Symptomatologien til disirkulatorisk encefalopati vil avhenge av sonen med større lokalisering av lesjoner og graden av alvorlighetsgrad.

Hovedfunksjonene inkluderer:

 • Endring i personlighet på grunn av nye atferdsnormer, endring i karakter, manifestasjon av uberettiget aggresjon, mistenkelighet mot andre, humørsvingninger.
 • Taleforstyrrelser med karsirkulatorisk encefalopati, preget av usammenhengende tale, fuzzy uttale.
 • Psykiske abnormiteter, når pasienten mister muligheten til å forstå informasjon intelligent, for å delta tilstrekkelig i dialogen. Mister evnen til å lære, kan ikke bruke eksisterende kunnskap, hukommelsen forverres.
 • Høringen er ødelagt, lukt og syn er tapt.
 • Hyppig hodepine med disirkulatorisk encefalopati, ledsaget av kvalme, en følelse av trykk i den occipitale delen, noe som gir en "banke" i de temporale lobes.
 • Brudd på vestibulært apparat i form av koordinering av bevegelse, svimmelhet og uklarhet.
 • Symptomer på vegetativ natur (oppkast, svette, tørrhet i munnslimhinnen).

Pasienten, med dyscirculatory encefalopati, har problemer med å sove i form av søvnløshet eller følsom søvn. På grunn av rask tretthet utvikler nevrotiske symptomer, det er følelsesmessig labilitet med hyppige depressive stemninger. Alvorlighetsgraden av symptomene på karsirkulatorisk encefalopati er delt inn i tre stadier.

Symptomatologi i første grad

Dette er den første fasen av sykdommen, encefalopati kan bestemmes av menneskelig oppførsel. Denne graden er preget av symptomer på en følelsesmessig natur, de er mer uttalt enn andre og er en grunn til å ringe til en lege.

Andre merker en uvanlig forandring i atferd, relaterer dem til en persons alder eller overdreven tretthet. En pasient med disirkulatorisk encefalopati har en tendens til depresjon, men en person forstår ikke det, noe som tilskriver dårlig humør, noen ganger til ikke-eksisterende sykdommer. Til de uttrykte tegn som er karakteristiske for den første fasen av dyscirculatory encephalopathy er:

 • neurastheni (vanskeligheter med kontakt med kjære);
 • aggresjon, latter, snu i gråt og omvendt;
 • Causeless glede, lyst vokst følelsesmessig;
 • Kognitiv lidelse er notert i ni av ti tilfeller.

I den første fasen av dyscirculatory encephalopathy er små forstyrrelser i pasientens motoriske evne merkbar.

Tegn på andre grad

Kjennetegnet ved disirkulatorisk encefalopati i andre grad, utviklingen av tegn på den første, mot bakgrunnen av en reduksjon i mentale evner, oppmerksomhet og hukommelsesforstyrrelser. Pasientens tilstand forverres av hans avvisning av sykdommen. Han er ikke i stand til å vurdere miljøet på grunn av forringelsen av intellektet. Oppførselen er forskjellig:

 • manglende evne til å takle de vanlige husholdningene;
 • likegyldighet til en tidligere elsket okkupasjon;
 • Fullfør detachement fra miljøet, som varer i timevis;
 • brudd på orientering i tid og rom.

Tap av arbeidsevne og manglende evne til å eksistere alene. Pasienten med disirkulatorisk encefalopati trenger omsorg og overvåking. Den andre graden av sykdommen gjør det vanskelig å kontakte den behandlende legen, pasienten kan ikke svare på spørsmål knyttet til hans tilstand.

Dysirkulatorisk encefalopati i andre fase er preget av en forandring av depressiv stemning for å fullføre likegyldighet. Mannen er i en tilstand av apati nesten hele tiden. Visuelt synlige bevegelsesforstyrrelser, gang blir skakket, blander seg.

Den tredje (alvorlige) sykdomsgraden

I alvorlig grad manifesterer disirkulatorisk encefalopati seg som et komplett tap av arbeidsevne. En person med 80% mister sin evne til å tenke og kan ikke utføre grunnleggende handlinger. Fullstendig eksisterer utenom tid og rom. Forstyrrelsene er tydelig nevrologiske i naturen:

 • usammenhengende eller helt fraværende tale;
 • manglende evne til å spise alene, en fullstendig mangel på appetitt og tørst;
 • ikke kontrollert av urinering og avføring.

Pasienten er i en tilstand av demens (demens), hvis motorens ferdigheter ikke går tapt, er de kaotiske og uforutsigbare. Pasienten trenger konstant omsorg.

Metoder for behandling

I det første stadiet av sykdommen, da bare de første symptomene på hjertesirkulasjonsforstyrrelse ble manifestert, er ikke behandling nødvendig. Nok til å revurdere sin vanlige livsstil, sletting av dårlige vaner, å ty til forebyggende tiltak, noen ganger justere kostholdet er tilstrekkelig. Dermed tillater ikke muligheten for at sirkulatorisk encefalopati utvikler seg.

Hvis tid ble savnet og patologi påvirket hjerneaktivitet, bør tradisjonell terapi gis til, i særlig alvorlige tilfeller er det tatt stilling til kirurgisk inngrep.

Narkotikabehandling av dyscirculatory encephalopathy er foreskrevet for å arrestere sykdommen og eliminere årsakene til inntrappingen. Ved hjelp av tradisjonell terapi normaliseres trykket i arteriene, fett- og karbohydratbalansen justeres, og atherosklerotiske endringer elimineres. Patogenetisk medisinering av karsirkulatorisk encefalopati, vanligvis utført i kompleks, med legemidler av forskjellige grupper.

Eliminering av hypertensjon

For normalisering av arterielt trykk med disirkulatorisk encefalopati, ordner den behandlende legen følgende stoffer:

 • Kapropril ACE-inhibitor, lisinopril, losartan, disse stoffene samt deres analoger redusere omfanget av muskel hypertrofi lag arterioler. Derved oppnås forbedring av blodsirkulasjon og mikrosirkulasjon med dysirkirkulatorisk encefalopati.
 • Pindolol, atenolol, Anaprelin (beta-blokkere), er deres funksjon for å redusere trykket og styrke hjertemuskelen. De er foreskrevet i forbindelse med ACE-hemmere for personer med iskemisk sykdom, arytmi.
 • For å forbedre blodstrømmen i hjernen, eliminere arytmi og spasmer av karene, bruk medisiner kalsiumantagonister Nifedipin, Verapamil, Diltiazem. De fjerner effektivt alvorlige hodepine med hjerte-encefalopati, og eliminerer kognitiv svekkelse hos eldre med denne diagnosen.
 • Legemidler med Furosemid diuretisk virkning, Veroshpiron omfatter Hypothiazid også kompleks å normaltrykk. Reduser volumet av blod og fjern fra kroppens overflødig væske.

Reduksjon av blodtrykk med disirkulatorisk encefalopati utføres sammen med normalisering av fettmetabolismen.

Eliminering av hyperkolesterolemi

For å forhindre dannelsen av kolesterolplakk på hjernenes vegger og å behandle eksisterende, er følgende foreskrevet:

 • Enduracin, Acipimox (aktiv ingrediens nikotinsyre);
 • Gemfibrozil, klofibrat, fenofibrat (fibrater);
 • stabilisere tilgjengelige kolesterolplakkene statiner Simvastatin, Leskol, Lovastatin;

Medikamentet Cholestyramine sextant fettsyrer, forhindrer absorpsjon av kolesterol og fettsyrer i tarmen.

Bruk av vasodilatorer

For behandling av karsirkulatorisk encefalopati, behovet for å bruke vasodilatatorer og forbedre funksjonen av nervevev:

 • Ved brudd av blodstrøm i halspulsåren, ved VBI (vertebrobasilær-basal-insuffisiens) i hjernen, redusere mental aktivitet, brudd på det vestibulære apparat, anvendes Cavintonum, cinnarizin, stugeron eller Sermion.
 • Med vanskeligheter med utstrømning av blod fra hjernen, brukes Redergin intravenøst ​​eller dets analoger.
 • For å forhindre aggregering av elementer i aterosklerose og fjerning av spasmer mot bakgrunnen av hypertensjon, er Vasobral utnevnt.

Behandling av sirkulatorisk encefalopati er umulig uten bruk av legemidler som forbedrer metabolske prosesser i nervesystemet under hypoksiske forhold.

Utnevnelse av nootropics og nevroprotektorer

Nootropics, Semen, Cerebrolysin og Cortexin er foreskrevet for å forbedre minne, stabilitet i nervesystemet til stressende situasjoner og oppfatning av ny informasjon.

De har en vasodilerende effekt med karsirkulatorisk encefalopati Pyracetam, Encephabol, Nootropil, de forbedrer også hjernens funksjon, normaliserende metabolske prosesser. Blokker dannelsen av frie radikaler, eliminere spasmer i blodkar.

Bruk av antiplatelet midler, antikoagulantia i dyscirculatory encephalopathy, er nødvendig for å forhindre trombose. For å redusere viskositeten til blodet som brukes Acetylsalicylsyre, Cardiomagn. Det er foreskrevet Warfarin, Clopidogrel - stoffene er ganske effektive, men periodisk blodprøve for blodkoagulasjon er nødvendig. Hvis pasienten har aterosklerose, foreskrives det Kurantil, Pentoxifylline.

Symptomatisk og folkebehandling

Behandling av vaskulær encefalopati behandling som tar sikte på å eliminere symptomene på sykdommen, er utformet for å ta opp den patologi av emosjonelle natur. Ved behandling av depresjon tas tranquilizers Relanium og Fenazipam. Antidepressiva Melipramin og Prozac. Legemidler er foreskrevet av en psykoterapeut med en individuell dose. På apotek frigis hvis resept er tilgjengelig.

For forhindring og behandling av vaskulær encefalopati, utviklet av leger ernærings, variert diett, som hindrer dannelsen av kolesterol plakk. Tradisjonell medisin tilbyr mange oppskrifter, hvordan å behandle sykdommen. Eksempler på flere infusjoner og buljonger:

 • For kjøttkraft trenger du blader av sitronmelisse, mynte og jordbær. Ta ingrediensene i like deler (1 spiseskje) til 200 gram kokende vann. Hell og insister i seks timer. Drikk produktet en skje før du spiser.
 • For tinkturer vil det være nødvendig med friske eller frosne tranebær og honning. Bergen blir avbrutt av en mikser eller passert gjennom kjøttkvern, blandet med honning i like deler. Blandingen er infundert for en dag på et mørkt sted. Det tas med disirkulatorisk encefalopati før du spiser.
 • Rødder av løvetann blir tatt, under blomstring av planten, knust. I forholdet mellom en spiseskje med rot og 200 gram vann, blir det kokt i et porselenbad i 10-15 minutter. Det anbefales både for profylakse og for behandling av karsirkulatorisk encefalopati, på en spiseskje fire ganger.

Behandling dyscirculatory cerebral encefalopati kirurgisk utført i det tilfellet hvor ingen legemidler ikke har gitt et positivt resultat, og graden av vasokonstriksjon nådd et kritisk nivå (75%). Og hvis pasienten hadde tilfeller av akutt forstyrrelse av cerebral blodstrøm.

Gitt at prosesser med karsirkulatorisk encefalopati er irreversible, blir det lagt stor vekt på å forebygge sykdommen gjennom forebyggende tiltak og rettidig tilgang til en lege.

Dysirkulatorisk encefalopati (DEP): diagnose, symptomer og stadier, behandling

Dyscirculatory encephalopathy (DEP) er en jevn fremgang, kronisk skade på nervesvevet i hjernen på grunn av sirkulasjonsforstyrrelser. Blant alle vaskulære sykdommer i den nevrologiske profilen, tar DEP førsteplassen i frekvens.

Inntil nylig var denne sykdommen forbundet med alderdom, men i de senere år har situasjonen forandret seg, og sykdommen er diagnostisert allerede for den frivillige befolkningen på 40-50 år. Problemets haster er forårsaket av det faktum at irreversible endringer i hjernen fører ikke bare til en endring i oppførsel, tenkning og psykomotional tilstand av pasienter. I en rekke tilfeller er funksjonshemming påvirket, og pasienten trenger hjelp utenfor og pleier når man utfører vanlige husholdningsoppgaver.

Til grunn for utviklingen av vaskulær encefalopati er kroniske skader på nervevevet på grunn av hypoksi-indusert vaskulær patologi, men DEP refererer til antall av cerebrovaskulære sykdommer (TSVB).

 • Mer enn halvparten av tilfeller av DAP er assosiert med aterosklerose, når lipidplakkene forhindrer normal bevegelse av blod gjennom cerebrale arterier.
 • En annen viktig årsak til sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen er hypertensjon, hvori der er en krampe av de små arterier og arterioler, en irreversibel endring i vaskulære vegger i form av dystrofi og multippel sklerose, som til slutt fører til problemer med å levere blod til nervecellene.
 • I tillegg til aterosklerose og hypertensjon, kan årsaken til vaskulære encefalopati være diabetes, er rygg patologi hemmet når blodstrømmen i den vertebrale arterier, vaskulitt, cerebrale vaskulære misdannelser, traumer.

Ofte, spesielt hos eldre pasienter, er en kombinasjon av flere årsaksfaktorer - aterosklerose og hypertensjon, hypertensjon og diabetes, og muligens tilstedeværelsen av flere sykdommer, mens han snakker om encefalopati av blandet opprinnelse.

på grunnlag av DEP - brudd på blodtilførselen til hjernen på grunn av en eller flere faktorer

DEP har de samme risikofaktorene som sykdommene forårsaker det, fører til en nedgang i blodstrømmen i hjernen: Overvekt, røyking, alkoholmisbruk, unøyaktigheter i ernæring, stillesittende livsstil. Kunnskaper om risikofaktorer gjør det mulig å utføre forebygging av DAP selv før forekomsten av symptomer på patologi.

Utvikling og manifestasjoner av dyscirculatory encefalopati

Avhengig av årsaken utmerker seg flere typer vaskulær encefalopati:

 1. Hypertensive.
 2. Aterosklerotisk.
 3. Venøs.
 4. Blandet.

Endringer i fartøyene kan være forskjellige, men siden resultatet på en eller annen måte er et brudd på blodstrømmen, er manifestasjonene av ulike typer encefalopati stereotyp. De fleste eldre pasienter er diagnostisert med blandet form av sykdommen.

Av naturens natur kan encefalopati være:

 • Raskt utviklet, når hvert trinn tar omtrent to år;
 • Remitter med en gradvis økning i symptomer, midlertidige forbedringer og en jevn nedgang i intelligens;
 • Klassisk, når sykdommen er strukket i mange år, før eller senere fører til demens.

Pasienter og deres slektninger, konfrontert med en diagnose av DAP, vil vite hva de kan forvente av patologi og hvordan de skal håndtere det. Encefalopati kan tilskrives antall sykdommer i hvilke en vesentlig byrde på ansvar og bekymringer faller på de omkringliggende syke mennesker. Slægtninge og slektninger bør vite hvordan patologi vil utvikle seg og hvordan de skal oppføre seg med et sykt familiemedlem.

Kommunikasjon og sameksistens med en pasient med encefalopati er noen ganger en vanskelig oppgave. Det er ikke bare behovet for fysisk hjelp og omsorg. Spesielt vanskelig er kontakten med pasienten, som allerede er i den andre fasen av sykdommen blir vanskelig. Pasienten kan ikke forstå andre eller forstå på sin egen måte, og han mister ikke alltid umiddelbart muligheten for aktiv handling og talekommunikasjon.

Slægtninge som ikke fullt ut forstår essensen av patologi, kan gå inn i en tvist, bli sint, fornærmet, prøv å overbevise en pasient om noe som ikke vil gi noe resultat. Pasienten deler i sin tur sine naboer eller bekjente med sin begrunnelse om hva som skjer hjemme, er tilbøyelig til å klage på ikke-eksisterende problemer. Skje, det kommer til klager i ulike tilfeller, fra boligkontoret og slutter med politiet. I en slik situasjon er det viktig å utøve tålmodighet og takt, og husk alltid at pasienten ikke skjønner hva som skjer, ikke kontrollerer seg selv og er ikke i stand til selvkritikk. Å forsøke å forklare noe for pasienten er en helt ubrukelig sak, så det er bedre å ta sykdommen og forsøke å forene seg med den voksende demens i en elsket.

Dessverre er det ikke uvanlig at voksne barn, desperat, opplever impotens og til og med sinne, er klare til å nekte å ta vare på en syke foreldre og overføre dette ansvaret til staten. Slike følelser kan bli forstått, men det er alltid nødvendig å huske at foreldrene en gang ga all sin tålmodighet og styrke den voksende baby, ikke sove om natten, behandlet, hjulpet og var alltid der, men fordi omsorg for dem - en direkte plikt for voksne barn.

Symptomene på sykdommen er sammensatt av brudd på de intellektuelle, psykomotoriske, motoriske lidelsene, avhengig av hvor alvorlig disse bestemmer stadiet av DEP og prognose.

Klinikken skiller tre stadier av sykdommen:

 1. Den første fasen er ledsaget av mindre brudd på kognitive funksjoner, som ikke hindrer pasienten i å jobbe og fører en vanlig livsstil. Neurologisk status er ikke krenket.
 2. I andre fase blir symptomene forverret, det er et klart brudd på intellektet, det er motorforstyrrelser, psykiske abnormiteter.
 3. Den tredje fasen - den mest vanskelig, er vaskulær demens med en skarp nedgang av intelligens og tenkning, brudd på nevrologisk status, som krever konstant overvåking og vedlikehold av uføre ​​pasienter.

DEP på 1 grad

Diskusjonen av encefalopati av 1. grad fortsetter vanligvis med en overvekt av følelsesmessige lidelser. Klinikken utvikler seg gradvis, gradvis, andre legger merke til endringer i karakteren, skriver av dem for alder eller tretthet. Mer enn halvparten av pasientene med den første fasen av DAP lider av depresjon, men er ikke tilbøyelige til å klage over det, er hypokondriak, apatisk. Depresjon skjer av en mindre årsak eller uten det, mot en bakgrunn av fullstendig velvære i familien og på jobben.

Deres klager pasienter med DEP av 1 grad konsentrere seg om somatisk patologi, ignorerer humørsvingninger. Så er de bekymret for smerter i leddene, ryggen, magen, som ikke samsvarer med den virkelige graden av skade på indre organer, mens apati og depresjon er lite bekymret for pasienten.

Det er veldig karakteristisk for DEP er forandringen i følelsesmessig bakgrunn, ligner neurastheni. Det er plutselige endringer i humør fra depresjon til plutselig glede, grunnløs gråt, angrep mot aggresjon mot andre. Ofte er søvn forstyrret, tretthet, smerte i hodet, fravær og glemsomhet. Differensial DEP fra nevrasteni betraktes som en kombinasjon av de beskrevne symptomene med kognitive forstyrrelser.

Kognitiv svekkelse er funnet hos 9 av 10 pasienter og inkluderer vanskeligheter med konsentrasjon, hukommelsestap, rask tretthet med mental aktivitet. Pasienten mister den tidligere organisasjonen, opplever vanskeligheter med å planlegge tid og plikter. Han husker hendelsene fra sitt liv, gjengir han nesten ikke informasjonen han nettopp har mottatt, han husker ikke godt hva han har hørt og lest.

I første fase av sykdommen vises allerede visse motoriske lidelser. Det er klager på svimmelhet, ustabilitet i gang og selv kvalme med oppkast, men de vises bare under gangavstand.

DEP av 2. grad

Progresjon av sykdommen fører til DEP 2 grader, når Ovennevnte symptomer er forverret, det er en betydelig reduksjon i intelligens og tenkning, minne og oppmerksomhetsforstyrrelser, Men pasienten kan ikke objektivt vurdere sin tilstand, ofte overdriver hans evner. Det er vanskelig å trekke en klar linje mellom den andre og tredje graden av DEP, men absolutt tap av evnen til å arbeide og muligheten for selvstendig eksistens er ubestridelig for tredje grad.

En kraftig nedgang i etterretning forhindrer oppfyllelse av arbeidsoppgaver, skaper visse vanskeligheter i hverdagen. Arbeidet blir umulig, interessen for vanlige hobbyer og en hobby går tapt, og pasienten kan tilbringe timer for noe ubrukelig eller i det hele tatt å sitte i tomgang.

Orienteringen i rom og tid er forstyrret. Å gå til butikken, kan en person som lider av en DEP, glemme de planlagte kjøpene, og komme ut av det husker ikke alltid veien hjem. Slægtninge bør være oppmerksomme på slike symptomer, og hvis pasienten selv forlater huset, er det bedre å sikre tilstedeværelsen av minst noe dokument eller notat med adressen, da det ofte er tilfeller med å finne et hjem og slektninger til slike pasienter som plutselig mistet.

Den følelsesmessige sfæren fortsetter å lide. Bytte stemninger gir vei til apati, likegyldighet til hva som skjer og andre. Kontakt med pasienten blir nesten umulig. Det er ingen tvil om at det er merkbare motorforstyrrelser. Pasienten går sakte og blander beina sine. Det skjer at det i begynnelsen er vanskelig å begynne å gå, og da er det vanskelig å stoppe (som parkinsonisme).

Heavy DEP

DEP av alvorlig grad er uttrykt i demens, når Pasienten mister helt sin evne til å tenke og utføre målrettet handling, apatisk, kan ikke navigere i rom og tid. På dette stadium er forstyrres eller til og med fraværende en tilkoblet tale fremstår som grov nevrologiske symptomer i form av orale automatism tegn, karakterisert ved dysfunksjon av bekkenbevegelsesforstyrrelser mulig parese og lammelse, anfall.

Hvis pasienten fortsatt kan stå og gå i demensstadiet, må man huske muligheten for faller som er fulle av brudd, spesielt hos eldre med osteoporose. Alvorlige brudd kan bli dødelig i denne kategorien av pasienter.

Demens krever konstant omsorg og hjelp. En syke person, som et lite barn, kan ikke spise, gå på toalettet, ta vare på seg selv og tilbringe mesteparten av tiden sin eller ligge i sengen. Alle ansvar for å opprettholde sitt liv bæres av slektninger, gir hygieniske prosedyrer, kosttilskudd, som er vanskelig å stryke, de overvåker også tilstanden til huden for ikke å gå glipp av forekomsten av trykksår.

I noen grad med alvorlig encefalopati kan slektninger bli enda enklere. Pleie, som krever fysisk innsats, involverer ikke kommunikasjon, og derfor er det ingen forutsetninger for tvister, vred og vrede på ord som pasienten ikke er klar over. På stadium av demens skriver de ikke lenger klager og forstyrrer ikke naboens historier. På den annen side, for å observere den faste nedgangen til en elsket uten mulighet for hjelp og forstås av dem, er en tung psykologisk byrde.

Noen ord om diagnose

Symptomer på begynnelsen encefalopati kan være ubetydelig for pasienten eller hans slektninger, så Nevrologisk konsultasjon - den første tingen å gjøre.

Risikogruppen omfatter alle eldre, diabetikere, hypertensive pasienter, personer med aterosklerose. Legen vil ikke bare vurdere den generelle tilstanden, men også utføre enkle tester for kognitiv funksjonsnedsettelse. Han vil be deg om å tegne en klokke og merke tiden, gjenta ordene i riktig rekkefølge, etc.

Diagnostikk av DEP krever konsultasjon av en oftalmolog, elektroencefalografi, ultralyd med doppler av karene i hode og nakke. For å utelukke en annen patologi i hjernen, er CT og MR vist.

Forklaring av årsakene til DEP involverer EKG, blodprøve for lipidspektret, koagulogrammer, bestemmelse av blodtrykk, blodsukkernivå. Det er tilrådelig å konsultere en endokrinolog, en kardiolog, i noen tilfeller - en vaskulær kirurg.

Behandling av dyscirculatory encefalopati

Behandlingen av karsirkulatorisk encefalopati bør være omfattende, med sikte på å eliminere ikke bare symptomene på sykdommen, men også årsaker, forårsaker endringer i hjernen.

Rettidig og effektiv behandling av hjernepatologi har ikke bare den medisinske aspektet, men også en sosial og selv økonomisk, fordi sykdommen fører til avbrudd av arbeidsevne og, til slutt, funksjonshemming og pasienter i alvorlige stadier krever hjelp utenfra.

DEP-behandling er rettet mot å forebygge akutte vaskulære sykdommer i hjernen (slag), korrigere sykdomsforløpet og gjenopprette hjernens funksjon og blodstrømmen i den. Medikamentterapi kan gi et godt resultat, men bare med pasientens medvirkning og ønske om å bekjempe sykdommen. Først av alt er det nødvendig å revidere livsstilen og spisevaner. Ved å eliminere risikofaktorene hjelper pasienten i stor grad legen i kampen mot sykdommen.

Ofte på grunn av vanskeligheten ved å diagnostisere de innledende stadier, begynner behandlingen med 2. grad av DEP, når kognitiv svekkelse ikke lenger er i tvil. Likevel tillater det ikke bare å bremse utviklingen av encefalopati, men også å bringe pasientens tilstand til et nivå som er akseptabelt for uavhengig livsaktivitet og i noen tilfeller arbeidskraft.

Ikke-medisinsk terapi av dyscirculatory encephalopathy inkluderer:

 • Normalisering eller i det minste vektreduksjon til akseptable verdier;
 • diett;
 • Utelukkelse av dårlige vaner;
 • Fysisk aktivitet.

Overvekt betraktes som en risikofaktor for utvikling av både hypertensjon og aterosklerose, så det er svært viktig å få det tilbake til det normale. For dette er både en diett og fysisk anstrengelse nødvendig, som er mulig for pasienten i forbindelse med hans tilstand. Å bringe livsstilen tilbake til normal, utvide fysisk aktivitet, er det verdt å slutte å røyke, noe som påvirker vaskulærveggene og hjernevævet negativt.

Kosthold i DAP bør bidra til å normalisere fettmetabolismen og stabilisere blodtrykket, Derfor anbefales det å redusere forbruket av animalsk fett, og erstatte dem med vegetabilsk fett. Det er bedre å nekte fett kjøtt til fordel for fisk og sjømat. Mengden bordssalt bør ikke overstige 4-6 g per dag. I dietten bør være et tilstrekkelig antall matvarer som inneholder vitaminer og mineraler (kalsium, magnesium, kalium). Fra alkohol må også gi opp, fordi bruken bidrar til utviklingen av hypertensjon, og fettstoffer og kalori snacks er en direkte vei til aterosklerose.

Mange pasienter har hørt om behovet for et sunt kosthold, selv opprørt, de tror at du må gi opp mange av de matvarer og delikatesser, men dette er ikke sant, fordi kjøttet ikke nødvendigvis steke i olje, akkurat nok av det til å koke. Med DEP, er frisk frukt og grønnsaker nyttig, hvilken moderne mann forsømmer. Dietten er stedet for poteter, løk og hvitløk, urter, tomater, magert kjøtt (kalvekjøtt, kalkun), alle typer meieriprodukter, nøtter og korn. Salater er bedre å fylle med vegetabilsk olje, men fra majones er det nødvendig å nekte.

I de tidlige stadiene av sykdommen, når de første tegnene på hjerneskade har nettopp dukket opp, er det nok å revidere livsstilen og ernæringen, og ta hensyn til sportsaktiviteter. Med patologiens fremgang er det behov for medisinbehandling, som kan være patogenetisk, rettet mot den underliggende sykdommen, og symptomatisk, utformet for å eliminere symptomene på DAP. I alvorlige tilfeller er kirurgisk behandling mulig.

medisinering

Patogenetisk terapi dyscirculatory encephalopathy inkluderer kjemper med høyt blodtrykk, vaskulær skade aterosklerotisk prosess, brudd på fett og karbohydratmetabolisme. For formål med patogenetisk behandling av DEP foreskrives preparater av forskjellige grupper.

For å eliminere hypertensjon gjelder:

 1. Angiotensin-omdannende enzymhemmere er indisert for pasienter med hypertensjon, særlig ung alder. Denne gruppen omfatter beryktet kapropril, lisinopril, losartan et al., Viste at disse medikamentene kan redusere graden av kardial hypertrofi og medium, muskel, arterioler lag, noe som forbedrer blodsirkulasjonen i total og mikrosirkulasjonen, spesielt.
  ACE-hemmere er foreskrevet for pasienter med diabetes mellitus, hjertesvikt, aterosklerotiske lesjoner av nyrene. Å nå normale blodtrykksdiagrammer, er pasienten langt mindre mottakelig, ikke bare for kronisk iskemisk hjerneskade, men også for slag. Doser og behandlingsregime for medisiner i denne gruppen er valgt individuelt basert på egenskapene til sykdomsforløpet i en bestemt pasient.
 1. Betablokkere -.. atenolol, pindolol, propranolol, etc. Disse stoffene reduserer blodtrykket og hjelpe til å gjenopprette funksjonen av hjertet, noe som er spesielt nyttig for pasienter med arytmier, iskemisk hjertesykdom og kronisk hjertesvikt. Betablokkere kan administreres i parallell med ACE-inhibitorer, og hindringer for deres anvendelse kan være diabetes, bronchial astma, i visse typer av ledningsforstyrrelser i hjertet, så behandling velges kardiolog etter detaljert undersøkelse.
 2. Kalsiumantagonister (nifedipin, diltiazem, verapamil) forårsaker en antihypertensiv effekt og kan bidra til normalisering av hjerterytmen. I tillegg eliminerer legemidlene i denne gruppen vaskulær spasme, reduserer stressen i de arteriolære veggene og forbedrer dermed blodstrømmen i hjernen. Bruk av nimodipin hos eldre pasienter eliminerer noen kognitiv svekkelse, og har en positiv effekt selv i stadium av demens. Et godt resultat er bruk av kalsiumantagonister for alvorlige hodepine forbundet med DEP.
 3. Vanndrivende stoffer (furosemid, veroshpiron, gipotiazid) er konstruert for å redusere trykket ved å fjerne overflødig væske og redusere volumet av sirkulerende blod. De er foreskrevet i kombinasjon med ovennevnte grupper av legemidler.

Etter normalisering av trykk, bør behandlingsstadiet av DAP være kampen mot brudd på fettmetabolismen, fordi aterosklerose er den viktigste risikofaktoren for hjerteens vaskulære patologi. Først vil legen gi råd til pasienten om kosthold og mosjon, som kan normalisere lipidspektret. Hvis effekten ikke kommer etter tre måneder, vil spørsmålet om medisinering bli avgjort.

For å korrigere hyperkolesterolemi, trenger du:

 • Preparater basert på nikotinsyre (acipimox, enduracin).
 • Fibrer - gemfibrozil, clofibrate, fenofibrat, etc.
 • Statiner - ha størst hypolipidemisk virkning, bidra til stabilisering eller regresjon av eksisterende plakk i de cerebrale kar (simvastatin, lovastatin, Lescol).
 • Fettsyre-sekvestranter (kolestyramin), preparater basert på fiskeolje, antioksidanter (vitamin E).

Den store side DEP patogenetisk behandling er anvendelse av midler som fremmer vasodilatasjon, nootropiske og nevrobeskyttende midler forbedre metabolske prosesser i nervevevet.

vasodilators

Vasodilatormedikamenter - Cavinton, trental, cinnarizin, injisert intravenøst ​​eller foreskrevet som tabletter. I tilfeller av blodstrømforstyrrelser i karoten, har Cavinton den beste effekten, med vertebro-basilær insuffisiens - stugeron, cinnarizine. Sermion gir gode resultater når kombinert aterosklerose av hjernen fartøy og ekstremiteter, samt med en nedgang i intelligens, hukommelse, tenkning, og patologi av den emosjonelle sfære, svekket sosial tilpasning.

Ofte encefalopati på bakgrunn av aterosklerose er ledsaget av obstruksjon av utløpet av venøs blod fra hjernen. I disse tilfellene er redergin administrert intravenøst, effektivt i muskel eller i tabletter. Vazobral - en ny generasjon av legemiddel som ikke bare effektivt forbedrer hjerneblodårene og øker blodstrømmen i dem, men også forhindrer aggregering av dannede elementer, noe som er spesielt farlig i aterosklerose og vaskulær spasme på grunn av hypertensjon.

Nootropics og neuroprotectors

Å behandle pasienter med vaskulær encefalopati er umulig uten midler, forbedrer metabolismen i nervevev, har en beskyttende virkning på nerveceller i hypoksi. Piracetam, encephabol, Nootropilum, mildronat forbedre metabolske prosesser i hjernen, forhindrer dannelsen av frie radikaler, redusere blodplateaggregasjon i blodkarene i mikrosirkulasjonen, eliminere vasospasme, vasodilaterende virkning gjengivelse.

Bruk av nootropic medisiner kan forbedre hukommelse og konsentrasjon, øke mental aktivitet og motstand mot stress. Med minnetap og evnen til å oppleve informasjon, er semaks, cerebrolysin, cortexin vist.

Det er viktig at behandling med nevroprotektorer utføres i lang tid, siden effekten av de fleste av dem kommer 3-4 uker etter starten av legemidlet. Vanligvis er intravenøse infusjoner av legemidler foreskrevet, som deretter erstattes av oral administrasjon. Effektiviteten av nevrotoksisk terapi er forbedret ved tilsetning av multivitaminkomplekser som inneholder B-vitaminer, nikotinsyre og askorbinsyrer.

I tillegg til disse stoffgruppene trenger de fleste pasienter med antiplatelet og antikoagulantia, fordi tromboser - en av hovedårsakene til vaskulære ulykker, utvikler seg mot bakgrunnen til DEP. For å forbedre de reologiske egenskaper av blod og redusere dens viskositet passer best til aspirin i lave doser (trombotisk ACC cardiomagnil) tiklid, men kanskje oppnevning av warfarin, er clopidogrel under konstant kontroll av blodlevring. Normalisering av mikrosirkulasjon forenkles ved karantil, pentoksifyllin, som er vist hos eldre pasienter med vanlige aterosklerose.

Symptomatisk behandling

Symptomatisk terapi er rettet mot å eliminere individuelle kliniske manifestasjoner av patologi. Depresjon og emosjonelle forstyrrelser bakgrunn - DEP hyppige symptomer, som benytter beroligende midler og sedativa: vendelrot, Leonurus, Relanium, Phenazepamum etc., og tildele disse stoffene bør terapeut.. Når depresjon er vist, antidepressiva (Prozac, melipramin).

Bevegelsesforstyrrelser krever fysioterapi og massasje, med svimmelhet utpeke Betaserk, Cavinton, Sermion. Tegn på brudd på intelligens, minne, oppmerksomhet korrigeres ved hjelp av ovennevnte nootropics og nevroprotektorer.

Kirurgisk behandling

Ved alvorlig progressiv selvfølgelig DEP, når graden av innsnevring av karene i hjernen er 70% eller mer, i de tilfeller der pasienten har allerede påført akutte former for blodsykdommer i hjernen kan utføre kirurgiske operasjoner - endarterektomi, stentplassering, anastomose.

Prognosen for diagnosen DEP

Dyscirculatory encephalopathy er en av deaktiverende sykdommer, så funksjonshemming kan etableres av en bestemt pasientgruppe. Of course, i de tidlige stadiene av hjerneskade, når medikamentell behandling er effektiv, og det er ikke behov for en endring av sysselsetting, uførhet er ikke satt, fordi sykdommen ikke begrenser muligheten til å leve.

Samtidig, alvorlig encefalopati, spesielt vaskulær demens, som en ekstrem manifestasjon av cerebral iskemi, krevende anerkjennelse av pasientens uførhet, fordi det ikke er i stand til å utføre arbeidsoppgaver, og i noen tilfeller som trenger omsorg og hjelp i hverdagen. Spørsmålet om tildeling av funksjonshemming bestemt gruppe er bestemt av sakkyndig kommisjon av leger i ulike spesialiteter basert på graden av krenkelse av arbeidskraft ferdigheter og selvbetjening.

Prognosen for DEP er seriøs, men ikke håpløs.

Med tidlig påvisning av patologi og rettidig behandling med 1 og 2 grader hjernefunksjon, kan man overleve i flere tiår, noe som ikke kan sies for alvorlig vaskulær demens.

Prognosen er betydelig forverret dersom en pasient med DEP har hyppige hypertensive kriser og akutte manifestasjoner av cerebral blodstrømforstyrrelser.

Les Mer Om Fartøyene