Iskemisk hjerneslag

Iskemisk berøring er et hjerneinfarkt som utvikler seg med en signifikant reduksjon i cerebral blodstrøm.

Blant de sykdommer som fører til utvikling av cerebralt infarkt, er det første sted aterosklerose, treffer stammen av hjernens blodårer i halsen eller intrakranielle fartøy, eller begge disse og andre.

Ofte er det en kombinasjon av aterosklerose med hypertensiv sykdom eller arteriell hypertensjon. Akutt iskemisk slag er en tilstand som krever umiddelbar sykehusinnleggelse av pasienten og gjennomfører tilstrekkelige medisinske tiltak.

Iskemisk slag: hva er det?

Iskemisk berøring oppstår som et resultat av en hindring i blodkarene som leverer blod til hjernen. Hovedbetingelsen for denne typen obstruksjon er utviklingen av fettavsetninger som ligger på veggen av fartøyet. Dette kalles aterosklerose.

Iskemisk berøring forårsaker en trombose, som kan danne seg i et blodkar (trombose) eller andre steder i sirkulasjonssystemet (emboli).

På grunnlag av definisjonen av sykdommens nosologiske form er det tre uavhengige patologier som karakteriserer lokal sirkulasjonsforstyrrelse, betegnet med begrepet "iskemi", "infarkt", "slag": "

 • iskemi - mangel på blodforsyning i det organlige lokalområdet, vev.
 • slag - er et brudd på blodstrømmen i hjernen med brudd / iskemi av ett av karene, ledsaget av hjernevævs død.

Med iskemisk berøring er symptomene avhengig av type sykdom:

 1. Aterotrombotisk angrep - oppstår på grunn av aterosklerose av en arterie av stor eller middels størrelse, utvikler seg gradvis, oppstår oftest i en drøm;
 2. Lacunar - diabetes mellitus eller hypertensjon kan forårsake sirkulasjonsforstyrrelser i arterier med liten diameter.
 3. Cardioembolic skjema - utvikles som en konsekvens av den delvis eller total okklusjon av den midtre cerebrale arterie emboli, oppstår plutselig under våkne timer, som følge av emboli kan forekomme i andre organer;
 4. Ischemisk forbundet med sjeldne grunner - bunt arterieveggen, overdreven blodlevring, vaskulær patologi (neateroskleroticheskie), hematologisk sykdom.
 5. Ukjent opprinnelse - preget av umuligheten av å bestemme de eksakte årsakene til forekomsten eller tilstedeværelsen av flere grunner;

Fra det foregående kan det konkluderes med at svaret på spørsmålet "Hva er hjerneinfarkt" er enkel - dårlig sirkulasjon i en av de delene av hjernen på grunn av sin blokkering av en blodpropp eller kolesterol plakk.

Det er fem hovedperioder med fullført iskemisk slag:

 1. Den skarpeste perioden er de første tre dagene;
 2. Akutt periode - opptil 28 dager;
 3. Tidlig gjenopprettingstid - opptil seks måneder;
 4. Sen gjenopprettingstid - opp til to år;
 5. Perioden av gjenværende fenomener er etter to år.

De fleste iskemiske cerebrale slag begynner plutselig, utvikler seg raskt, og fører til hjernevævs død i flere minutter til flere timer.

I lesjonens område er cerebral infarkt delt inn i:

 1. Stroke iskemisk høyre side - konsekvensene påvirker hovedsakelig motorfunksjoner, som senere er dårlig restaurert, psyko-emosjonelle indikatorer kan være nær normale;
 2. Stroke iskemisk venstre side - som konsekvensene er hovedsakelig psykomotorisk sfære og tale, blir motorfunksjonene nesten helt gjenopprettede;
 3. Cerebellum - svekket koordinering av bevegelser;
 4. Omfattende - oppstår med fullstendig fravær av blodsirkulasjon i et stort område av hjernen, forårsaker hevelse, fører ofte til fullstendig lammelse med manglende evne til å gjenopprette.

Patologi oppstår ofte hos folk i alderen, men det kan skje i noen andre. Prognosen for livet i hvert tilfelle er individuelt.

Høyre sidet iskemisk slag

Det iskemiske slaget på høyre side påvirker sonene som er ansvarlige for motoraktiviteten til venstre på kroppen. Konsekvensen er lammelse av hele venstre side.

Omvendt, hvis venstre halvkule er skadet, nekter den høyre halvdelen av kroppen. Et iskemisk slag der høyre side er rammet, kan også forårsake taleforringelse.

Venstre sidet iskemisk slag

Med iskemisk slag på venstre side blir talefunksjonen og evnen til å oppfatte ord alvorlig forstyrret. Mulige konsekvenser - for eksempel hvis Broca senter er skadet, blir pasienten fratatt muligheten til å komponere og akseptere komplekse setninger, bare enkle ord og enkle setninger er tilgjengelige for ham.

Bagasjerommet

Denne typen slag er som et hjerneslag iskemisk slag - den farligste. I hjernestammen er de sentrene som regulerer arbeidet til de viktigste med utgangspunkt i livsstøttesystemer - hjerte- og respiratorisk. Løvenes andel av dødsfall skyldes stengemarginfarkt.

Symptomer på stammens iskemiske slag - manglende evne til å navigere i rommet, redusert koordinasjon av bevegelse, svimmelhet, kvalme.

lillehjernen

Det iskemiske slag av cerebellum i begynnelsestrinnet er preget av en endring i koordinering, kvalme med angrep av svimmelhet, oppkast. Etter en dag begynner cerebellum å trykke på hjernestammen.

Ansiktsmuskler kan bli nummen, og en person kan falle inn i koma. Coma i iskemisk slag av cerebellum er svært vanlig, i det overveldende flertallet av tilfeller blir et slikt slag pumpet av pasientens død.

Kode μb 10

Ifølge ICD-10 er hjerneinfarkt kodet i overskrift I 63 med tillegg av et punkt og et siffer etter at det klargjør typen slag. I tillegg, ved koding av slike sykdommer, legges bokstaven "A" eller "B" (lat.), Som indikerer:

 1. Cerebral infarkt med arteriell hypertensjon;
 2. Et hjerneinfarkt uten hypertensjon.

Symptomer på iskemisk berøring

Stroker i 80% av tilfellene observeres i systemet i den midtre cerebrale arterien, og i 20% - i andre hjerneskip. Med iskemisk berøring, som regel, manifesterer symptomene plutselig, i sekunder eller minutter. Mindre ofte kommer symptomene gradvis og intensiverer over en periode på noen timer til to dager.

Symptomer på iskemisk berøring er avhengig av hvilken del av hjernen som er skadet. De ligner symptomene på forbigående iskemiske angrep, men dysfunksjonen av hjernefunksjonen er mer alvorlig, manifesterer seg for flere funksjoner, for et større område av kroppen og er vanligvis resistent. Det kan ledsages av koma eller en mildere depresjon av bevissthet.

For eksempel, hvis et fartøy som bærer blod til hjernen langs nakken, er blokkert, oppstår følgende lidelser:

 1. Blindhet i ett øye;
 2. En av armene eller bena på den ene siden av kroppen vil bli lammet eller svært svekket;
 3. Problemer med å forstå hva andre sier, eller manglende evne til å hente ord i samtale.

Og hvis et fartøy som bærer blod til hjernen langs nakken, er blokkert, kan slike brudd forekomme:

 1. Dobling i øynene;
 2. Svakhet i begge sider av kroppen;
 3. Svimmelhet og romlig desorientering.

Hvis du merker noen av disse symptomene, må du ringe til en ambulanse. Jo tidligere tiltakene blir truffet, desto bedre er prognosen for livet og sannsynlighetene for beklagelige konsekvenser.

Symptomer på forbigående iskemiske angrep (TIA)

Ofte går de foran iskemisk slag, og noen ganger er TIA en fortsettelse av et slag. Symptomene på TIA er lik brennende symptomer på et lite slag.

De viktigste forskjellene mellom TIA og slag er avslørt i CT / MR studier ved kliniske metoder:

 1. Det er ingen (ikke visualisert) fokus for hjerneinfarkt;
 2. Varigheten av nevrologiske fokal symptomer er ikke mer enn 24 timer.

Symptomer på TIA er bekreftet av laboratorieinstrumenter.

 1. Blod for å bestemme dets reologiske egenskaper;
 2. Elektrokardiogram (EKG);
 3. USA - Dopplerografi av karene i hode og nakke;
 4. Ekkokardiografi (ekkokardiografi) av hjertet - avslørende de reologiske egenskapene til blod i hjertet og omgivende vev.

Diagnose av sykdommen

De viktigste metodene for å diagnostisere iskemisk slag:

 1. Anamnese, nevrologisk undersøkelse, fysisk undersøkelse av pasienten. Identifikasjon av samtidige sykdommer som er viktige og påvirker utviklingen av iskemisk slagtilfelle.
 2. Laboratoriestudier - biokjemisk blodprøve, lipidspektrum, koagulogram.
 3. Måling av blodtrykk.
 4. EKG.
 5. MR eller CT i hjernen kan bestemme plasseringen av lesjonen, dens størrelse, resept for dannelsen. Om nødvendig utføres CT angiografi for å identifisere det eksakte stedet for okklusjonen av karet.

Differensiere iskemisk slag fra andre hjernesykdommer med lignende kliniske tegn, hvorav de vanligste inkluderer - en svulst, en infeksjon av membranene, epilepsi, blødning.

Konsekvenser av iskemisk slag

I tilfelle av iskemisk slag kan konsekvensene være svært forskjellige - fra svært alvorlig, med omfattende iskemisk slag, til mindre, med mikroangrep. Alt avhenger av lokaliseringsstedet og volumet av ildstedet.

Sannsynlige konsekvenser av iskemisk berøring:

 1. Psykiske lidelser - mange overlevende overfall har post-hjerneskade depresjon. Dette skyldes at en person ikke lenger kan være den samme som før, han er redd for at han har blitt en byrde for sine slektninger, han er redd for at han vil forbli ugyldig for livet. Det kan også være endringer i pasientens oppførsel, han kan bli aggressiv, fryktelig, uorganisert, kan være utsatt for hyppige humørsvingninger uten grunn.
 2. Forringet følelse i lemmer og ansikt. Sensitivitet gjenopprettes alltid lenger enn muskelstyrken i lemmer. Dette skyldes det faktum at nervefibrene som er ansvarlige for følsomheten og oppførselen til de tilsvarende nerveimpulser, gjenopprettes mye langsommere enn de fibrene som er ansvarlige for bevegelse.
 3. Brudd på motorfunksjonen - kraften i lemmerne kan ikke gjenopprettes helt. Svakhet i beinet vil tvinge pasienten til å bruke røret, svakhet i hånden gjør det vanskelig å gjøre noen husholdningsaktiviteter, opp til dressing og holde skjeen.
 4. Konsekvensene kan manifestere seg som kognitiv svikt - en person kan glemme mange kjente ting for ham, telefonnummer, navn, navnet på familien, adressen, det kan oppføre seg som en liten unge, undervurderer hvor vanskelig situasjonen, kan det forvirre tid og sted der det er ligger.
 5. Brudd på tale - kan ikke være hos alle pasienter som gjennomgått iskemisk slag. De gjør det vanskelig for pasienten å kommunisere med sin familie, noen ganger kan pasienten snakke helt usammenhengende ord og setninger, noen ganger kan det bare være vanskelig å si noe. Mindre hyppige slike brudd med høyre sidet iskemisk slag.
 6. Forstyrrelser av svelging - pasienten kan kvokka med både flytende og fast mat, dette kan føre til aspirasjon lungebetennelse, og deretter til et dødelig utfall.
 7. Koordineringskrenkelser manifesteres i svimlende når de går, svimmel, faller med plutselige bevegelser og svinger.
 8. Epilepsi - opptil 10% av pasientene etter iskemisk slag kan lide av epileptiske anfall.

Prognose for livet i iskemisk slag

Prognosen for utfallet av et iskemisk slag i alderdommen avhenger av graden av hjerneskade og på aktualitet og regelmessighet av terapeutiske tiltak. Jo tidligere kvalifisert medisinsk hjelp og riktig motorrehabilitering ble gitt, desto gunstigere vil utfallet av sykdommen være.

Tidsfaktoren spiller en stor rolle, sjansene for utvinning er avhengig av det. I de første 30 dagene dør ca. 15-25% av pasientene. Dødeligheten er høyere for atherotrombotiske og kardioemboliske slag og er bare 2% for lacunar. Alvorlighetsgraden og progresjonen av et slag er ofte vurdert ved hjelp av standardiserte målere, for eksempel slagskalaen til National Institutes of Health (NIH).

Dødsårsaken i halvparten av tilfellene er cerebralt ødem og dislokasjon av hjernestrukturer forårsaket av det, i de resterende tilfeller - lungebetennelse, hjertesykdommer, lungeemboli, nyresvikt eller septisemi. En signifikant del (40%) av dødsfall oppstår i de første 2 dagene av sykdommen og er assosiert med omfattende infarktstørrelse og ødem i hjernen.

Av de overlevende har omkring 60-70% av pasientene deaktivert nevrologiske sykdommer innen månedenes slutt. Seks måneder etter slaget forblir invalidiserende nevrologiske lidelser hos 40% av de overlevende pasientene, ved årets slutt - i 30%. Jo mer signifikant det nevrologiske underskuddet er ved slutten av den første måneden av sykdommen, desto mindre sannsynlig er en fullstendig gjenoppretting.

Restaurering av motorfunksjoner er mest signifikant i de første 3 månedene etter et slag, mens benfunksjonen ofte gjenopprettes bedre enn armens funksjon. Fullstendig fravær av håndbevegelser mot slutten av den første måneden av sykdommen er et dårlig prognostisk tegn. Et år etter slaget er det ikke sannsynlig å gjenopprette nevrologiske funksjoner. Hos pasienter med lacunar slag er det bedre utvinning enn med andre typer iskemisk slag.

Overlevelse av pasienter etter et tidligere iskemisk slag er ca. 60-70% ved slutten av sykdommens første år, 50% - 5 år etter slag, 25% - etter 10 år.

Til dårlige prognostiske tegn på overlevelse i de første 5 årene etter beroligelsen inkluderer den eldre pasienten, tidligere myokardinfarkt, atrieflimmer, tidligere slag, kongestiv hjertesvikt. Et tilbakevendende iskemisk slag forekommer hos ca 30% av pasientene i løpet av 5 år etter første slag.

Rehabilitering etter et iskemisk slag

Alle pasienter som gjennomgikk et slag, gjennomgår følgende stadier av rehabilitering: nevrologisk avdeling, neurorehabiliteringsavdeling, sanatoriumbehandling, poliklinisk dispensertilsyn.

Hovedmålene med rehabilitering:

 1. Restaurering av funksjonshemninger
 2. Psykisk og sosial rehabilitering;
 3. Forebygging av post-stroke komplikasjoner.

I overensstemmelse med særegenheter i sykdomsforløpet, er følgende behandlingsregimer konsekvent brukt hos pasienter:

 1. Strenge sengestøtter - alle aktive bevegelser er utelukket, alle bevegelser i sengen utføres av medisinsk personell. Men allerede i denne modusen begynner rehabilitering - svinger, tørker - forebygging av trofiske lidelser - bedsores, respiratorisk gymnastikk.
 2. Moderat forlenget sengeleie - gradvis utvidelse av pasientens motoriske evner - uavhengig av forandring i sengen, aktive og passive bevegelser, overgangen til en sittende stilling. Gradvis lov til å spise i sittestilling 1 gang om dagen, deretter 2 og så videre.
 3. Kamre - ved hjelp av medisinsk personell eller med støtte (krykker, turgåere, pinne...) kan du bevege deg i kammeret, utføre tilgjengelige typer selvbetjening (spising, vasking, dressing...).
 4. Gratis modus.

Varigheten av regimene avhenger av alvorlighetsgraden av hjerneslag og størrelsen på den nevrologiske defekten.

behandling

Grunnleggende behandling for iskemisk slag er rettet mot å opprettholde pasientens vitale funksjoner. Det tas tiltak for å normalisere luftveiene og kardiovaskulære systemene.

I nærvær av koronar hjertesykdom, foreskrives pasienten antianginale legemidler, samt verktøy som forbedrer pumpefunksjonen til hjertekardialglykosider, antioksidanter, legemidler som normaliserer vevstoffskifte. Spesielle tiltak er også tatt for å beskytte hjernen mot strukturelle endringer og hjerne ødemer.

Spesifikk terapi for iskemisk slag har to hovedmål: gjenopprette blodsirkulasjonen i det berørte området, samt opprettholde metabolisme av hjernevev og deres beskyttelse mot strukturelle skader. Spesifikke terapi av iskemisk beredskap involverer tilførsel av medisinering, ikke-farmakologisk, samt kirurgiske behandlingsmetoder.

I de første få timer etter utbruddet av sykdommen, er det fornuftig å trombolytisk terapi, er essensen av hvilken reduseres til den lyse av en blodpropp og gjenopprette blodstrømmen til de påvirkede delen av hjernen.

Strømforsyning

Kostholdet innebærer restriksjoner i forbruket av salt og sukker, fettstoffer, melmat, røkt mat, syltet og konservert grønnsaker, egg, ketchup og majones. Legene anbefaler å legge til kostholdet mer frukter og grønnsaker som er fulle av fiber, spise supper tilberedt i henhold til vegetariske oppskrifter, surmelkeprodukter. Spesiell fordel kan skryte av de som har i deres sammensetning kalium. Til slike tilhører tørkede aprikoser eller aprikoser, sitrusfrukter, bananer.

Mat bør deles, brukt i små porsjoner fem ganger hver dag. I dette tilfellet foreslår en diett etter et slag et volum av væske som ikke overstiger en liter. Men ikke glem at alle handlinger skal diskuteres med legen din. Bare en spesialist innen styrke kan hjelpe en pasient til å gjenopprette seg raskere og gjenopprette seg fra en alvorlig sykdom.

forebygging

Forebygging av iskemisk slag er rettet mot å forhindre forekomst av et slag og forebygge komplikasjoner og et gjentatt iskemisk angrep.

Det er nødvendig å behandle arteriell hypertensjon i tide, for å gjennomføre en test med smerter i hjertet for å forhindre plutselig trykkøkning. Riktig og tilstrekkelig ernæring, nektet å røyke og drikke alkohol, er en sunn livsstil den viktigste i forebygging av hjerneinfarkt.

Iskemisk slag: symptomer, konsekvenser, behandling

Iskemisk slag er ikke en sykdom, men et klinisk syndrom som utvikler seg på grunn av generell eller lokal patologisk vaskulær sykdom. Dette syndromet følger slike sykdommer som aterosklerose, IHD, hypertensjon, hjertesykdom, diabetes mellitus, blodsykdommer. Iskemisk hjerneslag (eller angrep) oppstår når cerebrale sirkulasjonsforstyrrelser og neurologiske symptomer som oppstår i løpet av de første timene etter forekomst som vedvarer i løpet av dager, og kan føre til døden.

Av de tre slagene: iskemisk, hemorragisk slag og subarachnoid blødning, forekommer den første arten i 80% tilfeller.

Former for iskemisk berøring

Utseendet til dette syndromet skyldes nedleggelsen av et bestemt område av hjernen på grunn av at blodtilførselen opphører. Klassifiseringen gjenspeiler årsaken til forekomsten:

 • tromboembolisk - utseendet på en trombus tresker lumen av fartøyet;
 • hemodynamisk - langvarig spasme i fartøyet forårsaker mangel på hjerne næringsstoffer;
 • lacunar - lesjon av et lite område, ikke mer enn 15 mm, forårsaker mindre nevrologiske symptomer.

Det er en klassifisering for nederlag:

 1. Forløpende iskemisk angrep. Påvirket lite område av hjernen. Symptomene forsvinner innen 24 timer.
 2. Små slag - gjenoppretting av funksjonen foregår innen 21 dager.
 3. Fremgang - symptomene vises gradvis. Etter gjenopprettelse av funksjonen forblir nevrologiske restvirkninger.
 4. Fullført eller omfattende iskemisk slag - symptomene fortsetter i lang tid og etter behandling er det vedvarende nevrologiske konsekvenser.

Sykdommen er klassifisert i henhold til kursets alvor: mild, moderat og alvorlig.

Årsakene til iskemisk berøring

Ofte skjer et slag hos menn som røyker mellom 30 og 80 år, og blir stadig utsatt for stress. Årsakene til iskemisk beredskap inkluderer slike sykdommer: fedme, hypertensjon, ischemisk hjertesykdom, forskjellige arytmier, nedsatt blodkoagulering, vaskulær sykdom (dystoni), diabetes mellitus, aterosklerose, vaskulær patologi hals og hode, migrene, nyresykdom.

Når disse faktorene kombineres, øker risikoen for hjerneslag betydelig. Fra medisinsk historie: Det forekommer iskemisk berøring under og etter søvnen, og ofte kan dette foregå av: psyko-emosjonell overbelastning, langvarig hodepine, alkoholforbruk, overspising, blodtap.

Viktigste symptomer

Symptomer på iskemisk beredskap er delt inn i cerebral, karakteristisk for slag og fokalitet - det er symptomene som du kan bestemme hvilket område av hjernen som er berørt.

Ved et hvilket som helst slag oppstår:

 • tap av bevissthet, mindre ofte - opphisselse;
 • brudd på orientering;
 • hodepine;
 • kvalme, oppkast;
 • feber, svette.

Disse symptomene er forbundet med tegn på iskemisk berøring. Sværheten og omfanget av lesjonen bestemmes av alvorlighetsgraden av fokal symptomer. Det er brudd:

 1. Bevegelse - svakhet eller manglende evne til å utføre normale bevegelser av øvre og (eller) nedre lemmer fra en eller begge sider - pareses.
 2. Koordinering - tap av orientering, svimmelhet.
 3. Tale - manglende evne til å forstå tale (afasi) og bruk av vokalapparatet: utydelig uttale - dysartri, forstyrrelse av lesing - Alex, "fravær" av skriveferdigheter - for å agrafi, manglende evne telle til ti - dyskalkuli.
 4. Følsomhet er en følelse av kravling.
 5. Visjon - reduksjon, tap av synsfelt, dobbeltsyn.
 6. Glotania - aphagia.
 7. Behavior - vanskeligheten ved å utføre grunnleggende funksjoner: kamme, vask.
 8. I minnet, hukommelsestap.

Med iskemisk slag i venstre halvkule, er det et brudd på følsomhet, en reduksjon av muskeltonen og lammelse på høyre side av kroppen. Det er i nederlaget for dette området at enten mangel på tale hos pasienter, eller feilfortolkning av individuelle ord, er mulig. Dersom et slag forekommer i den tidlige lobe, faller pasientene i depressive tilstander, ikke ønsker å kommunisere, deres logiske tenkning er ødelagt eller fraværende, så noen ganger oppstår det vanskeligheter ved diagnosen.

Alle disse symptomene for en stund, så i utviklingen av hjerneslag skille flere perioder: øya - opp til 6 timer, varm - opp til flere uker, tidlig utvinning - inntil 3 måneder, sent recovery - opp til ett års periode av konsekvenser - opp til 3 år fjerne konsekvenser - mer enn 3 år.

Stroke Diagnosis

Tidlig og nøyaktig diagnose av denne sykdommen gjør det mulig å gi riktig hjelp i den akutte perioden, for å starte tilstrekkelig behandling og for å forhindre formidable komplikasjoner, inkludert dødsfall.

I utgangspunktet utføres hovedstudiene: En klinisk blodprøve, et elektrokardiogram, en biokjemisk blodprøve for å bestemme urea, glukose, elektrolytt og lipidsammensetning og et koaguleringssystem. Obligatorisk undersøkelse av hjernen og cervical avdelingen med CT og MR. Den mest informative metoden er en MR som nøyaktig indikerer lesjonsstedet og tilstanden til fartøyene som mater dette området. En datortomogram viser infarktområdet og konsekvensene av et slag.

Grunnleggende behandlingsprinsipper

Behandling av iskemisk berøring bør være rettidig og langvarig. Bare med denne tilnærmingen er det mulig å delvis eller helt gjenopprette hjernens funksjonalitet og forhindre konsekvenser. De tidlige konsekvensene etter en iskemisk hjerneslag er: cerebral ødem, kongestiv lungebetennelse, betennelse i urinveiene, tromboembolisme, trykksår.

Pasienter i de første 6 timene blir innlagt på spesialavdelinger av nevrologisk eller gjenopplivningsavdelingen. Behandling av slag etter iskemisk type begynner med eliminering av akutte forstyrrelser i respiratoriske og kardiovaskulære systemer. Om nødvendig blir pasienten intubert og overført til kunstig åndedrettsvern. Det er viktig å gjenopprette blodtilførselen til hjernen, normalisere syrebasen og vann-elektrolyttbalansen. Utføres døgnet rundt overvåking av respiratorisk funksjon, hjerteaktivitet og vaskulær homeostasis - overvåking av blodtrykket, EKG, hjertefrekvens, hemoglobininnholdet i blodet, respirasjonsfrekvens, et blod sukker, kroppstemperatur. Hovedaktivitetene tar sikte på å redusere intrakranielt trykk og forhindre hjerneødem. Forebygging av lungebetennelse, pyelonefrit, tromboembolisme og trykksår utføres.

Spesifikk behandling av cerebral iskemisk slag er å forbedre mikrosirkulasjonen i hjernen, eliminere årsakene som hindrer levering av næringsstoffer til nevroner.

Trombolyse i iskemisk slag er den mest effektive teknikken hvis den utføres innen de første 5 timene etter starten av et slag. Det er basert på konseptet at i slag bare er en del av cellene påvirket irreversibelt - den iskemiske kjernen. Rundt det er det en region av celler som er slått av fra å fungere, men forbli levedyktig. Ved utnevnelse av narkotika som virker på trombosen, fortynner og oppløses, normaliseres blodstrømmen og funksjonen til disse cellene gjenopprettes. I dette tilfellet brukes legemidlet: Aktilis. Det foreskrives kun etter bekreftelse av diagnosen iskemisk berøring intravenøst, avhengig av pasientens vekt. Kontraindikert bruken av hemorragisk hjerneslag, hjernesvulster, en tendens til å bløde, redusere blodpropp og hvis en pasient nylig har gjennomgått en kavitetsoperasjon.

De viktigste stoffene for behandling av iskemisk slag er:

 • Antikoagulantia - heparin, fragin, supraparin.
 • Midler som fortynner blodet - aspirin, kardiomagnet.
 • Vasoaktive stoffer - pentoksifyllin, vinpocetin, trental, sermion.
 • Antiagreganty - Plavix, tiklid.
 • Angioprotektorer - etamzilat, prodektin.
 • Neurotrofisk - piracetam, cerebrolysin, nootropin, glycin.
 • Antioxidanter - vitamin E, vitamin C, mildronat.

Behandling av ischemisk slag høyre side er forskjellig fra behandling av ischemisk slag, venstre side, men i terapien skal være personlig og forskjellige kombinasjoner av medikamenter som er foreskrevet bare.

Ernæring etter et slag

I tillegg til narkotikabehandling og fullverdig omsorg, avhenger suksessen av utvinning av hvilke produkter pasienten bruker. Ernæring etter et iskemisk slag bør være slik at det ikke skal provosere neste angrep og for å forhindre mulige komplikasjoner.

Trenger å spise 4-6 ganger om dagen. Mat bør være lavt kalori, men rik på protein, vegetabilsk fett og komplekse karbohydrater. For å unngå forstoppelse må du spise mye vegetabilsk fiber. Rå grønnsaker - spinat, kål, rødbeter forbedrer de biokjemiske prosessene i kroppen, så det skal være på menyen i tilstrekkelige mengder. Det er nødvendig daglig bruk av blåbær og tranebær, da de bidrar til rask fjerning av frie radikaler fra kroppen.

Et spesielt diett ble ikke utviklet etter iskemisk slagtilfelle. De viktigste anbefalingene: mindre salt, bruk av røkt mat, stekt, fett, melprodukter er utelukket. Og så er hovedproduktene for pasienter: fettfattige varianter av kjøtt, fisk, sjømat, meieriprodukter, frokostblandinger, vegetabilske oljer, grønnsaker, frukt.

Rehabilitering etter et slag

Hjerneslag er en av de viktige medisinske og sosiale problemer av staten i forbindelse med en høy dødelighet, uførhet pasienter, kompleksitet, og noen ganger manglende evne til å tilpasse seg et normalt liv. Hjerneinfarkt er farlige konsekvenser: parese og lammelse, beslag, nedsatt bevegelighet, tale, syn, svelge, manglende evne til å imøtekomme pasientene selv.

Rehabilitering etter et iskemisk slag er en aktivitet rettet mot sosial tilpasning av pasienten. Ikke utelukkelse av behandling av medisiner i rehabiliteringsperioden, da de forbedrer prognosen for utvinning etter iskemisk hjerneslag.

Gjenopprettingsperioden er en viktig periode i medisinske aktiviteter etter hjerneinfarkt. Siden strekningen er de fleste kroppens funksjoner brutt, er tålmodighet for slektninger og tid for fullstendig eller delvis restaurering av dem nødvendig. For hver pasient etter den akutte perioden blir utviklet individuelle rehabilitering, etter en iskemisk slag, som tar hensyn til egenskapene av sykdommen, alvorligheten av symptomene, alder og samtidige sykdommer.

Det er ønskelig å utføre utvinning etter et iskemisk slag i et nevrologisk sanatorium. Ved hjelp av fysioterapi, blir treningsterapi, massasje, slambehandling, akupunktur, motor og vestibulære sykdommer gjenopprettet. Neurologer og tale terapeuter vil hjelpe i prosessen med talgjenoppretting etter et iskemisk slag.

Behandling av iskemisk berøring med folkemidlene kan kun utføres under gjenopprettingsperioden. Det kan være lurt å inkludere i kosten av datoer, bær, sitrus, drikke en spiseskje honning blandet med løk juice etter et måltid, anstrøk av kongler i morgen, ta et bad med rose hofter buljong, drikke et avkok av mynte og salvie.

Behandling etter hjerneslag er noen ganger mer effektiv enn behandling på sykehus.

Profylakse og prognose av cerebralt iskemisk slag

Forebygging av iskemisk slag er rettet mot å forhindre forekomst av et slag og forebygge komplikasjoner og et gjentatt iskemisk angrep. Det er nødvendig å behandle arteriell hypertensjon i tide, for å gjennomføre en test med smerter i hjertet for å forhindre plutselig trykkøkning. Riktig og tilstrekkelig ernæring, nektet å røyke og drikke alkohol, er en sunn livsstil den viktigste i forebygging av hjerneinfarkt.

Prognosen for livet i iskemisk slag beror på mange faktorer. I løpet av de første ukene dør 1/4 av pasientene fra hjerne ødem, akutt hjertesvikt, lungebetennelse. Halvparten av pasientene lever 5 år, kvart i 10 år.

Iskemisk hjerneslag

Et plutselig angrep av iskemisk slag er en seriøs test for pasienten, hele livet endrer seg. I tilfelle et gunstig utfall, vil det være en lang sengen hviler, en lang gjenopprettingsperiode. Hvor mye oppmerksomhet og omsorg vil være nødvendig av de nært ansatte som hjelper til med å takle situasjonen når hjernen er ødelagt.

Hva er et hjerneinfarkt

Brudd på hjernecirkulasjonen kalles hjerteinfarkt eller iskemisk hjerneslag. Med en kraftig innsnevring eller overlapping av fartøyet stopper blodstrømmen til et eget sted. Ernæringen er ødelagt, hjernevævs død begynner. Hvis angrepet er forsinket for en dag - antas det at dette er et stort slag. Slike prosesser kan kalles:

 • en utskåret trombus;
 • et stort aterosklerotisk plakk;
 • fortykkelse av beholderveggen på grunn av sykdommer.

For å provosere et hjerneinfarkt kan slike livsfaktorer, som overflødig vekt, være en inaktiv livsstil. Kritisk er dårlige vaner - røyking, alkohol. Risikofaktorene inkluderer og mange sykdommer:

 • hypertensjon;
 • diabetes mellitus;
 • iskemisk hjertesykdom;
 • arytmi;
 • migrene;
 • problemer med blodkoagulasjon
 • hjertesvikt;
 • infeksjoner som forårsaker betennelse i blodårene;
 • nyresykdom;
 • nederlag av hjerteventiler.

Stroke i hjernen forårsaker atherosklerotiske plakk, som vises med høyt innhold av kolesterol. De smalker fartøyets lumen, mens blodtilførselen til hjernevævet er svekket. Verre, hvis en slik plakk er på vei for en trombose, som helt blokkerer blodstrømmen. Med hjertepatologier er det en annen fare. Trombi oppstår i hjertet, med blodstrøm til hjernen, blokkerer karene, forårsaker et slag. Farlig innsnevring av blodårene tilrettelegges ved bruk av narkotiske stoffer, aids, som fører til hjerneinfarkt.

Det er typer slag - iskemisk og hemorragisk. I sistnevnte tilfelle fører nedsatt cerebral sirkulasjon til en skarp tilstrømning av blod på grunn av sprengningsbeholderen. Det er blødning, et hematom er dannet. Den hyppige årsaken til sykdommen er høyt blodtrykk. Pasienten trenger umiddelbar sykehusinnleggelse. Utviklingsprosessen er øyeblikkelig, og slutter ofte med dødelig utgang. Hemorragisk form er mye mindre vanlig enn iskemisk berøring.

ONMIK med iskemisk type

Akutt cerebrovaskulær ulykke - ONMK - ved iskemisk berøring utvikler seg gradvis. Dette betyr ikke at pasienten ikke trenger nødhjelp. Det er viktig at diagnosen av et slag er laget på tid og riktig. Det er flere timer for å unngå alvorlige konsekvenser. Tidlig behandling vil bidra til å begynne å gjenopprette raskt, føre til et gunstig utfall.

I forbindelse med årsakene som forårsaket iskemisk hjerneslag, skilles typer av infarkt:

 • Aterotrombotisk. Det er forårsaket av utseende av aterosklerotiske plakk, avviker ved langsom utvikling.
 • Cardioembolic. Det kan være flyktig på grunn av en arterie okklusjon. Når dette skjer i ryggstammen, oppstår ugjennomtrengelighet i alle lemmer.
 • Lacunar. Vises når perifer blodkar påvirkes etter at trykket er økt.
 • Hypodynamic. Karakterisert ved et brudd på blodtilførselen på grunn av innsnevring av karene, er preget av en reduksjon i trykk.

Symptomer på hjerneinfarkt

Iskemisk sykdom har symptomer, hvor utseendet er et signal for sykehusinnleggelse. Disse inkluderer:

 • lammelse av lemmer;
 • bevissthetstap
 • uutholdelig hodepine;
 • taleforstyrrelse;
 • koordineringssvikt;
 • kvalme;
 • problemer med å svelge;
 • tap av minne;
 • økt følsomhet;
 • nedsatt syn
 • svette, feber.

Avhengig av den berørte halvkule i hjernen, er det forskjell mellom høyre og sidelengs iskemisk slag. Hver art varierer i sine symptomer. Et særpreget trekk ved høyre side er at talen ikke går tapt. Med denne typen slag skjer:

 • lammelse av kroppen til venstre;
 • mangel på oppmerksomhetskonsentrasjon;
 • pusteproblemer
 • Manglende evne til å estimere størrelsen på objektet
 • hjelpeløshet ved vurdering av kroppens stilling
 • tap av nært minne;
 • Venstrehåndtakere - taleforstyrrelser;
 • en skarp endring i humør;
 • tap av følsomhet for smerte.

Venstre sidet iskemisk slag er mye mer vanlig. Utbruddssykdommer i venstre hjernehalvfelt provokere:

 • skader på synet;
 • rettidig lammelse;
 • akutt hodepine;
 • nummenhet til høyre;
 • fragmentert bevissthet;
 • tap av orientering;
 • taleforringelse;
 • Misforståelse av referanser;
 • svimmelhet;
 • tap av følsomhet;
 • kramper;
 • oppkast.

Konsekvenser av iskemisk slag

Siden områdene i hjernen er ansvarlige for viktige funksjoner i livet, fører det til alvorlige problemer å ødelegge et lite område. Det tar en stor innsats av slektninger, et sterkt ønske om pasienten selv å komme seg ut av depresjon og gjenopprette. Dette krever mye tid. Ikke alle tåler testen med lang rehabilitering, når det er nødvendig:

 • gjenopplær selvbetjening;
 • utfør de vanlige leksene;
 • returnere profesjonelle ferdigheter;
 • gjenopprette sosial status.

En gunstig prognose for gjenoppretting av funksjoner etter iskemisk berøring observeres hos en tredjedel av pasientene. I tilfelle når hjelp ikke kunne gjengis i tide, oppstod alvorlig hjerneskade - koma i. Tilstanden kan vare lenge, ofte ender i et dødelig utfall. Selv etter utvinning forblir pasienten ofte deaktivert. Det er konsekvenser av et slag:

 • svakhet i musklene;
 • hindret bevegelse;
 • brudd på oppmerksomhet;
 • vanskeligheter med å snakke;
 • reduserer tenkning;
 • krav til oppmerksomhet.

Forebygging av gjentatte

For å utelukke et sekundslag, er det nødvendig å være oppmerksom på årsakene som forårsaket det. Forebygging begynner umiddelbart på sykehuset, fortsetter hjemme og inkluderer:

 • overvåking av blodtrykk;
 • kontroll av kolesterol i blodet for å stoppe dannelsen av aterosklerotiske plakk
 • vekttap;
 • overgang til et sunt kosthold;
 • tar medisiner som forbedrer hjernens funksjon
 • bli kvitt avhengighet - røyking, alkohol;
 • økt immunitet
 • terapeutisk gymnastikk;
 • mottak av vitaminer;
 • massasje;
 • fysioterapi;
 • eliminering av stressende situasjoner.

Hvordan behandle et slag

Begynn prosessen med behandling av iskemisk slag fra selve angrepet. På dette tidspunktet blir riktig diagnose, reseptbelagte legemidler viktig. Terapi begynner på sykehuset og fortsetter hjemme. Virkningen av medisinene er rettet mot:

 • stabilisering av blodtrykket;
 • normalisering av blodsirkulasjonen;
 • restaurering av respiratorisk funksjon;
 • eliminering av cerebralt ødem;
 • restaurering av blodtilførsel til det berørte området;
 • opprettholde kroppstemperaturen;
 • restaurering av motoraktivitet.

Folkemidlene

Bruken av folkemedisin i behandlingen av iskemisk berolighet begynner på gjenopprettingsstadiet, parallelt med de viktigste legemiddelreceptene. En viktig betingelse er å koordinere prosedyren med den behandlende legen. Populær bruk:

 • alkoholisk infusjon av pinjekegler;
 • Dekoksjoner av medisinske urter - Plantain, Calendula, St. John's wort;
 • sitron og oransje blandet med honning;
 • medisiner fra ferske kyllingegg;
 • medisinsk honning bad.

rehabilitering

Gjenoppretting etter diagnose av hjerneslag begynner på sykehuset med massasje, gymnastikk. På dette stadiet er det viktig at pasienten viser interesse for utvinning og hjelper det medisinske personalet og slektninger. Prosessen er smertefull og psykologisk vanskelig og krever fra den innfødte deltakelsen, tålmodigheten. Lasten bør øke gradvis, for ikke å gi pasientens smerte og ubehag. Rehabilitering omfatter i tillegg:

 • jobbe med en psykolog;
 • leksjoner med en taleterapeut;
 • fysioterapi;
 • øvelser på simulatorer;
 • respiratorisk gymnastikk;
 • akupunktur;
 • klasser i bassenget:
 • mottak av bad.

Gjenoppretting etter et hjerneslag utgjør følgende utfordringer:

 • gjenopprette funksjonen til bevegelse - sett deg ned, stå opp, gå;
 • lære å spise, svelge;
 • returnere selvbetjening;
 • normalisere tarmen;
 • gjenopprette tale;
 • inkludere fine motoriske ferdigheter;
 • gradvis tilbake til yrket;
 • trene en ny spesialitet (i nærvær av kontraindikasjoner);
 • sosial tilpasning;
 • forebygging av tilbakefall av hjerneinfarkt.

Hvordan behandle iskemisk slag

Iskemisk berøring er en forstyrret blodstrøm i et bestemt hjerneområde som fører til en regressiv nevrologisk defekt. Behandling av iskemisk berøring innebærer en lang løpet av medisinske og spesialiserte prosedyrer avhengig av variasjon, natur, lokalisering og alvorlighetsgrad av sykdommen.

Prinsipper for terapeutisk behandling

Andelen iskemisk berøring utgjør ca 80% av alle tilfeller av cerebrovaskulære sykdommer i blodstrømmen i hjernen. Eldre voksne og voksne har høyere risiko. For effektivt å eliminere de negative konsekvensene av hjerteinfarkt og hjerneslag, er det nødvendig å ta hensyn til årsaken og hovedmekanismen i utviklingen. Det er også viktig å forhindre tilbakefall av anfall.

Hele løpet av terapi for iskemisk slag består av hovedstadiene:

 1. Prehospital.
 2. Hospital.
 3. Restorative (forutsetter massasje, utvalgte medisiner, effektiv elektrisk stimulering av muskelvev).
 4. Rehabilitering (inkluderer terapeutisk massasje, refleksologi, treningsterapi).

Hastigheten og korrektheten til de valgte prosedyrene betyr mye i denne situasjonen. Andelen dødsfall er stor, og hvis en person overlever, blir døden - med alvorlige komplikasjoner som forutsier det - vanligvis innen 1-2 år etter slag. Rehabiliteringsaktiviteter er rettet mot å gjenopprette funksjonene til nevroner og forhindre utbruddet av tilbakefall. Etter 40-50 år er det viktig å beholde arbeidskapasiteten til videre arbeid uten tap av grunnleggende ferdigheter.

Førstehjelp for slag

Den minste mistanke om utvikling av et akutt slag av en iskemisk type eller et hjerteinfarkt innebærer en ambulanse.

De viktigste symptomene er alvorlig smerte i hodet, urimelig oppkast, bevissthet, synshemming, parese og lammelse, kramper.

Men det er ingen tid å miste før hjelpen er gitt:

 1. Normaliser pusten: Gi en frisk luft, fjern fra nesen og munn det akkumulerte slimet, oppkast, fjern proteser, trykk på gjenstander av klesskapet;
 2. Plasser hodet og skuldrene på en pute eller en liten ås for å unngå mulig hevelse i hjernen;
 3. I nærvær av anfall, utelukker muligheten for et slag mot hodet, biter tungen, faller syk
 4. Hvis hjertet stoppet, utfør øyeblikkelig gjenopplivning (kunstig åndedrett og / eller indirekte hjertemassasje).

Første trinn av behandling: prehospital

Utviklingen av lesjonen eller nekrose og utseendet av store endringer i hjernens arbeid forekommer i intervallet fra 3 til 6 timer, når de første symptomene opptrer. Hvis hjelpen gis i tide og blodtilførselen til det berørte området gjenopprettes, stopper prosessen med å danne fokuset. Av denne grunn er sykehusinnleggelse av pasienten i intensivavdelingen eller intensivavdelingen en forutsetning.

En erfaren spesialist gir den nødvendige medisinsk hjelp på stedet, noe som gjør det mulig å redusere trusselen om farlige brudd på respiratorisk funksjon og kardiovaskulær system. Ulike kanaler brukes (kan settes inn i munn og nese), inkubering av luftrøret, indirekte hjertemassasje, etc.

2. trinn av behandling: sykehus

Inpatient behandling av iskemisk slag er et spesialisert behandlingsforløp. Det er rettet mot å gjenopprette tilstrekkelig pust, opprettholde hjerteaktivitet, forbedre blodsirkulasjonen, korrigere vannelektrolyttreaksjoner, fjerne hjerneødem, forhindre utvikling av lungebetennelse og andre lungesykdommer.

Å forstå de grunnleggende mekanismer for å utvikle et hjerteinfarkt øker effektiviteten av behandlingen med en minimal prosentdel av hjernedepter og dødsfall.

Grunnkurs

Antyder utførelse av terapeutiske manipulasjoner på eliminering av akutt forstyrrelse av hjernecirkulasjon.

Den inkluderer:

 • regulering av endrede funksjoner (overvåking av pust, kontroll av blodtrykk, normalisering av hjerteaktivitet);
 • osmoterapi (fjerning av cerebralt ødem);
 • måling av kroppstemperatur;
 • restaurering av vann-saltbalanse;
 • forebygging av ulike komplikasjoner og forekomsten av trykksår.

Spesifikk behandling

De viktigste fremgangsmåter er ansett for trombolytisk terapi og mottak av spesifikke medikamenter for å gjenopprette ved hjerneinfarkt type (antikoagulanter, nevrobeskyttende, defibriniziruyuschih enzym og andre).

Trombolytiske metoder er den mest effektive metoden, men viser bare resultatene når de brukes i den første perioden av et angrep.

De stimulerer oppløsningen av trombi med den etterfølgende restaurering av blodstrømmen i hjernen. Hvis mer enn 6 timer har gått, er disse medisinene og manipulasjonene ikke fornuftige.

Spesialiserte reperfusjon medikamenter bør ikke tas i hjemmet, er de strengt utpekt av stadium av sykehuset behandling i løpet av de første minuttene av et hjerteinfarkt da angrepet bekreftet akutt iskemisk slag.

Antikoagulanter forhindrer ytterligere dannelse av blodpropper. De aktiverer også fibrinolyse og forhindrer ulike komplikasjoner.

Slike rusmidler har kontraindikasjoner:

 • slag av et stort område av lokalisering;
 • ukontrollert hypertensjon
 • alvorlig nedsatt nyre- og leverfunksjon
 • magesår;
 • trombocytopeni og andre.

Behandlingsforløpet for iskemisk berøring utelukker samtidig administrering av visse medisiner (ikke-steroider, antiinflammatoriske legemidler, rheopolyglucin, blodsubstitutter). Ellers kan det hemorragiske syndrom utvikles.

Neurobeskyttende midler er også effektive bare i løpet av den "terapeutiske vindu" for behandling av ischemisk slag (første 3-6 timer). De er nødvendige for å beskytte nevroner og hemme negative neurokjemiske reaksjoner. For positive dynamikken anvendes vasoaktive medikamenter (vinpocetin, instenon, forskjellige kalsiumkanalblokkere) og stoffer med forbedrede antioksidantegenskaper (piracetam, glycin, Cerebrolysin).

Trombolytisk terapi gir effektiv i kombinasjon med øvelser for å gjenvinne motoriske funksjon og forbedre følsomheten av nerveender: en spesiell massasje lemmer, elektrisk stimulering av de berørte muskler, fysioterapi (fysioterapi).

3 behandlingsstadium: restaurering

Etter behandling av iskemisk beredskap er det nødvendig å stabilisere symptomene og minimere risikoen for tilbakefall av angrepet. For aktivt liv etter hjerteinfarkt og hjerneslag, bør "sunne" nevroner omskoles, noe som vil overta funksjonen til de berørte cellene.

Vanlige legemidler som kan aktivere tapte kroppsprosesser etter cerebral infarkt: aminosyrer, pyrrolidinderivater, nevrotransmittere, nootropics, vasoaktive stoffer. LFK og massasje brukes som passiv rehabilitering. Dette reduserer risikoen for dannelse av decubitus, venetrombose, utvikling av kontrakturer, akselererer prosessen med gjenoppretting av pasienten etter et akutt angrep.

4 behandlingsstadium: rehabilitering

I perioden med utvidelse av motorregimet, under hensyntagen til pasientens tilstand, er det nødvendig å introdusere tidlig rehabiliteringsprosedyrer etter et iskemisk slag. Dette er ikke bare massasje og treningsterapi, men også elektrisk stimulering på individuell rate. Dette fjerner muskelkramper, ledsmerter, gjenfinner følsomhet og aktiverer nevrale forbindelser. De første massasjessesjonene er lette slag, grunt kneading og gnidning.

Rehabiliteringsperioden etter overført hjerneinfarkt kan forsinkes i flere år. Det anbefales å besøke nevrologiske sanatorier i hjemmet eller nabostaten. Dette unngår klimaendringer i kroppen, noe som kan føre til en forverring av symptomer og samtidige sykdommer (arytmi, diabetes, hypertensjon og andre). Sanatorier velger individuelt et sett med prosedyrer: refleksbehandling, profesjonell slambehandling, massasje, fysioterapi, treningsbehandling.

Forebygging av slag

For å forhindre iskemisk slag er det viktig å følge enkle forebyggende tiltak. Siden hjerteinfarkt og slag er forbundet med nedsatt blodsirkulasjon, er det nødvendig å forhindre trombose av karene:

 • opprettholde optimal vekt;
 • å lede en sunn livsstil;
 • å forlate dårlige vaner (røyking, alkohol, narkotika);
 • trene regelmessig
 • velg et balansert kosthold
 • rettidig behandling av sykdommer i hjerte-og nervesystemet (arytmi, hypertensjon, aterosklerose, migrene, dystoni).

Og sørg for å gjennomgå undersøkelse og behandling fra leger!

Behandling for iskemisk berøring

Hjerneinfarkt er kjennetegnet ved en akutt og dannelsen av stabile eller regresjon av delvis nevrologiske defekter forårsaket av en plutselig brudd i blodstrømmen i en bestemt del av hjernen med utviklingen av neuronal nekrose - cerebralt infarkt. hjerneinfarkt behandling blir utført i en spesialsykehus og er rettet mot å utføre bestemte og basisk behandling, som avhenger av type av slag og årsaker (aterotrombotisk, lacunar, cardioembolic forbundet med hemorheological microocclusion og hemodynamiske), lokalisasjon, så vel som arten av neuronene i hjernen endringer, den generelle tilstanden til pasienten og tilhørende lidelser.

Stadier av terapi for hjerneinfarkt

Cerebrale slag er langt den mest vanlige sykdommer i sentralnervesystemet hos pasienter i middelaldrende og eldre og ischemisk slag er 75-80% av det totale antall av cerebrovaskulær sykdom, cerebral sirkulasjon. Behandlingsstrategien er tatt hensyn til og patogenetisk etiologiske heterogenitet av cerebralt infarkt, i hvert tilfelle installert en direkte årsak og mekanisme for slag, og det er for tiden i stor grad avhengig av sykdomsprognosen, og deretter den sekundære forebygging organer for å hindre utvikling av tilbakevendende slag.

Med utviklingen av iskemisk berøring består behandlingen av flere stadier:

 • prehospital;
 • sykehus;
 • Restorativ behandling (medisiner, massasje og muskel elektrisk stimulering);
 • Rehabilitering (fysioterapi, refleksologi og massasje).

Generelle prinsipper for behandling for iskemisk berøring

Av særlig betydning er aktualitet, kontinuitet og riktig taktikk for behandling i alle stadier av behandling av iskemisk slag. Dette er forbundet med høy dødelighet i løpet av den akutte periode (20% av alle tilfeller av cerebral infarkt), dødelighet under de første år etter utvikling (10-15%), og ofte også med utviklings begrensninger i det daglige liv (kognitiv svekkelse, tale og / eller impellent forstyrrelser).

Stor betydning gitt til utvinning og rehabilitering som tar sikte på å redusere uførhet og mest komplette gjenoppretting av tapte funksjoner av nevroner i en spesialisert avdeling eller lokale nevrologiske sanatorium - fysioterapi, massasje, gjørme terapi, fysioterapi og refleksologi. I personer i arbeidstidsalder er et viktig aspekt av rehabilitering (dispensary) stadium sysselsetting med tanke på profesjonelle ferdigheter.

Førstehjelp på prehospitalstadiet

Hvis du har mistanke om at utviklingen av hjerneinfarkt - plutselig alvorlig hodepine, oppkast, merket svimmelhet, kortvarig tap av bevissthet med utviklingen av taleforstyrrelser (motorisk eller sensorisk afasi), tåkesyn, lammelser eller pareser (lemmer, tunge, ansikt), kramper - trenger ikke å gi vei til panikk, ring en ambulanse straks.

Før brigaden ankommer (om nødvendig), er det truffet tiltak for å opprettholde pasientens vitale funksjoner, inkludert:

 1. normalisering av pusting - sikre en strøm av frisk luft, frigjør luftveiene av slim, proteser eller oppkast (snu hodet til den ene side og rense munnhulen ren lommetørkle) for å fjerne alle klem objekter (tie, tettsluttende krave, skjerf);
 2. Løft pasientens hode og overkropp for 25-30 cm (for å hindre hjernesødem);
 3. ved et konvulsivt syndrom for å forhindre biting av tungen, for å fjerne gjenstander, om hvilke han kan slå på hodet;
 4. ved hjertestans - å utføre kardiopulmonell gjenopplivning (kunstig åndedrett og / eller indirekte hjertemassasje).

Taktikk av prehospital behandling

Dannelse av stabile nekrose og utvikling av strukturelle og morfologiske forandringer i hjernens nerveceller med hjerneinfarkt inntreffer, skjer i løpet av 3-6 timer etter inntreden av de første symptomer, den såkalte "terapeutisk vindu". I løpet av denne tiden stoppes dannelsen av nekrosefokuset og minimeringen av det neurologiske underskudet ved gjenopprettingen av blodtilførselen til det iskemiske området. Derfor er den viktigste faktoren på prehospitalstadiet den umiddelbare sykehusinnleggelsen av pasienten i intensivavdelingen til den nevrologiske avdelingen eller akuttmottaket med transport i en spesialisert ambulanse.

Emergency lege har pasienten en intens (om nødvendig gjenoppliving) medisinsk behandling som tar sikte på å eliminere de livstruende forstyrrelser i det kardiovaskulære og respiratoriske systemer (ved hjelp av spesielle nese og munn luftkanaler), filtrert fra med sug utslipp fra munn og nese (slim og / eller oppkast ). Ved behov intubasjonsforhold, HLR, brystkompresjoner.

Sykehus Stage of Treatment

Behandling av iskemisk slag på sykehus er utnevnelsen av en grunnleggende og spesifikk terapi. De viktigste områdene aktivitet er grunnleggende behandling for å sikre tilstrekkelig respirasjon, korrigering av vann og elektrolytt-forstyrrelser, opprettholde normal aktivitet i hjertet og blodsirkulasjonen, reduserer hevelse av hjernen, så vel som forebyggelse eller behandling av lungebetennelse. Taktikk og medikamenter ved basislinje terapi er i stor grad uavhengig av typen av brudd av cerebral blodstrøm (ischemisk eller hemorragisk), og avhengig av naturen av en overtredelse av vitale kroppsfunksjoner, og fokusere på deres totale utvinning.

Spesifikk eller differensiell terapi bestemmes av slagets art med definisjonen av den etiologiske faktoren og eliminering i de første timene etter symptomstart, samt bruk av nevrobeskyttelse.

Hittil forståelse av etiologi og patogenese av hjerne slag mekanisme er grunnlaget for å oppnå effektiv behandling av iskemiske sykdommer på et tidlig stadium av sykdommen, strategi definisjon av den videre behandling, og derfor reduserer dødeligheten, hjerne reduseres til et minimum feil, og ga en gunstig prognose.

Grunnleggende terapi av akutt cerebrovaskulær ulykke

Generell (grunnleggende) terapi av akutte cerebrovaskulære lidelser inkluderer:

 1. regulering av de forstyrrede funksjonene i kardiovaskulærsystemet og respirasjon (overvåking av pust, kontroll av blodtrykk og hjerteaktivitet med korreksjon av lidelser);
 2. reduksjon av cerebralt ødem (osmoterapi);
 3. normalisering av vann-elektrolyttbalansen;
 4. kontroll av kroppstemperatur og dysfagi;
 5. forebygging av komplikasjoner (lungebetennelse, urinveisinfeksjoner, lungeemboli);
 6. forebygging av trykksår (hudpleie, overturning, generell lysmassasje, bruk av spesialvalser, madrasser).

Spesifikke behandling av hjerneinfarkt

Grunnlaget for den spesifikke behandling av ischemisk slag er eliminering av den direkte årsaken til tilstopning cerebrale kar, i de fleste tilfeller (70%) forbundet med trombose eller tromboembolisme cerebrale arterier. Derfor er for det første trombolytisk terapi foreskrevet. Også spesielle preparater som er tilordnet i akutt cerebrovaskulær omløp brudd av ischemiske - antikoagulanter defibriniziruyuschie enzymer, plateaggregerings-hemmere og neurobeskyttende midler. Behandling av iskemiske slag er nødvendig på en rettidig og tilstrekkelig måte, som påvirker alle leddene i patogenesen.

Trombolytisk terapi

Blant alle moderne metoder for behandling av hjerneinfarkt er trombolytisk terapi de mest effektive behandlingsmetodene, men bare ved bruk i de første timene etter utviklingen av iskemisk slagtilfelle (opptil 6 timer etter berøringen). Disse stoffene bidrar til å løse blodpropper med restaurering av vaskulærsengen og normalisere blodsirkulasjonen i hjernen. Reperfusjonsmedisiner er kun foreskrevet under forhold i et spesialisert sykehus i de første seks timene etter utseendet av de første symptomene med en bekreftet diagnose av akutt cerebrovaskulær ulykke med iskemisk type.

Bruk av antikoagulantia

Bruken av antikoagulanter (nadroparin, heparin enoksiparina, daltoparina) som er beregnet for å hindre økningen av blodpropper og derfor progresjon av nevrologiske lidelser, så vel som aktivering av fibrinolyse og forebygging av komplikasjoner forbundet med aktiv intravaskulær trombose. Kontraindikasjoner mot bruk av antikoagulanter hos akutt cerebral infarkt, slag er stor (mer enn 50% av den midtre cerebrale arterie), ukontrollert hypertensjon, magesår sykdom, alvorlig trombocytopeni og alvorlig nyresykdom og / eller lever. Det er heller ikke tilrådelig å foreskrive disse medikamentene samtidig rheopolyglucin, ikke-steroide anti-inflammatoriske legemidler og blodprodukter på grunn av faren for hemoragisk syndrom.

Utnevnelsen av nevroprotektorer

Applikasjons neuroprotectors som trombolyse begrenset "terapeutiske vindu" (3-6 timer etter inntreden av nevrologiske symptomer) og er beregnet for å beskytte neuroner og inhibering av patologiske nevrokjemiske kjedereaksjoner. Derfor kan neurobeskyttelse bære legemidler med høy antioksidantaktivitet og redusere aktiviteten til eksitatoriske nevrotransmittere (glycin, piracetam, Cerebrolysin). Også for dette formål er vasoaktive stoffer (pentoksifyllin, vinpocetin, kalsiumkanalblokkere og instenon) mye brukt. For å aktivere utvinning av nedsatte motorfunksjoner og følsomhet, brukes nevrobeskyttende terapi i kombinasjon med utførelsen av enkle fysiske øvelser, lysmassasje av de berørte lemmer og elektrisk muskelstimulering.

Steg med restorativ behandling

Behandling av pasienter med iskemisk slag hos rekonvalesensperioden er rettet mot å stabilisere de nevrologiske symptomer og dets gradvise regresjon i forbindelse med fremgangsmåtene i "re-utdannelse" av nerveceller som et resultat av de intakte deler av hjernen blir gradvis ta over funksjonene til de berørte avdelinger. Denne prosessen på et cellulært nivå på grunn av dannelsen av nye synapser og dendritter mellom nevroner, endring av neuronale membranegenskaper.

Medikamenter firing prosesser gjenopprette tapt funksjon etter cerebralt infarkt som er midler som stimulerer metabolismen av neuroner - vasoaktive medikamenter (Ginkgo biloba, vinpocetin, pentoksifyllin), aminosyre-preparater (Cerebrolysin), pyrrolidinderivater (piracetam), nootropika (phenotropyl) og nevrotransmitter forløpere. Også i denne perioden holdt passive rehabilitering (massasje, trening) for å redusere risikoen for utvikling og progresjon av kontrakturer, trykksår, dyp venetrombose og en gradvis bedring av motoriske funksjoner.

Tidlig rehabilitering av pasienter etter iskemisk berøring

Rehabilitering av pasienter etter et tidligere iskemisk slag skal begynne så snart som mulig - med utvidelse av motorsystemet og etter overføring til generell menighet ved slutten av den første eller andre uken (avhengig av pasientens generelle trivsel). Det er rettet mot å gjenopprette muskelfunksjonen - terapeutisk massasje, elektrostimulering og treningsbehandling (LFK) under et individuelt program. Massasje- og treningsterapi er forebygging av muskelkontrakter og ledsmerter, gradvis gjenopprettelse av lemfølsomhet og aktivering av tapte forbindelser mellom nevroner.

Terapeutisk massasje vist utført meget nøye som lett stryking med økende muskeltone i lemmene eller grunne elting og lett gnidning under redusert muskeltonus med elektrisk stimulering av muskler av treningsterapi og individuelt valgt program.

Funksjoner i rehabiliteringsfasen

Rehabilitering av pasient etter et tidligere hjerneinfarkt varer fra flere måneder til et år eller mer. Det er best å utføre denne gjenvinningstrinnet i en lokal nevrologisk sanatorium for klimaendringer skyldes ikke forverre nevrologiske symptomer eller progresjon av samtidige somatiske sykdommer (hypertensjon, arytmi, diabetes).

I et spesialisert sanatorium gjenopprettes alle funksjonshemninger ved hjelp av treningsbehandling (medisinsk gymnastikk) og fysioterapi. For å gjenopprette den tapt følsomheten, massasje, slambehandling og refleksbehandling hjelper.

Typer av massasje i behandlingen av konsekvensene av hjerneinfarkt

De hyppigste konsekvenser etter iskemisk slag er forstyrrelser av varierende grader av følsomhet og alvorlighetsgraden av motoriske forstyrrelser. Terapeutisk massasje for pasienter, siden den akutte perioden (den første - den andre uke) for å hindre liggesår og tar sikte på å forbedre den mikrosirkulasjon, særlig hos pasienter med fedme eller underernæring, urininkontinens, såvel som sjonsrelaterte smittsomme lesjoner. I den første perioden av rehabilitering massasje tar sikte det ved forhindring av muskel- og ledd kontrakturer, restaurering av følsomhet til å gjenopprette nerveceller aktivitet normal svekket nevrotransmisjon. Massasje sikte på å gjenopprette muskeltonus i nærvær av parese og slapp paralyse for normalisering av pasientens fysiske aktivitet.

Dispensasjonsfasen

Rehabilitering med iskemisk slag er svært viktig. I den periode av konsekvensene av akutte forstyrrelser av den cerebrale sirkulasjon anbefales organisasjon modus med arbeidsterapi og ernæring. Pasienter etter en iskemisk slag bør alltid bli sett av en nevrolog med løpet av medisinsk behandling, fysioterapi, massasje og fysioterapi med en ytterligere reduksjon av neurologiske forstyrrelser (slapp tilstand parese, taleforstyrrelser og kognitive forstyrrelser).

Gjenopprettelse av evnen til å arbeide etter hjerneinfarkt, særlig hos unge pasienter - sysselsetting som tar hensyn til kompensasjonsmuligheter og faglige ferdigheter hos pasienten.

Funksjoner av dispensarfasen for vedvarende brudd

Hvis det er vedvarende motorendringer, anbefales massasje og trening av alle muskelgrupper for å øke total motoraktivitet. Når pasienten tapt sjoner for å korrigere taleforstyrrelser trenger råd og behandling på tale terapi, medikamenter med nevrotrofisk status og neuromodulatory handling (neurobeskyttende) og sekundær forebyggelse av slag tilbakefall. Vedvarende nevrologiske lidelser er den vanligste årsaken til funksjonshemming.

Prognose for iskemisk berøring

Prognose etter akutte cerebrovaskulære forstyrrelser av ischemisk sirkulasjon er avhengig av lokaliseringen av patologisk prosess, og volumet av hjerneskader, alvorligheten av opportunistiske sykdommer, pasientens alder og aktualiteten av sykehusinnleggelse behandlingsstart.

Profylakse av iskemiske slag

Grunnlaget for cerebralt infarkt er forebyggelse av en effektiv måte å forhindre trombose i blodårer som oppstår under dannelsen av blodpropper og aterosklerotiske plakk - opprettholdes en tilstrekkelig kroppsvekt og en sunn livsstil, avholdenhet fra røyking, alkohol og andre tilvenningen. Nødvendige fysiske øvelser, turgåing, rasjonell og sunn diett full kropps massasje for å hindre utvikling og progresjon av kardiovaskulær sykdom - aterosklerose, hypertensjon, arytmi, hjerteinfarkt, og patologien av nervesystemet (migrene, vegetativ-vaskulær dystoni med tserebrostenicheskim syndrom). Pasienter med diabetes, hypertensjon og hyperkolesterolemi har en risiko for å utvikle iskemisk slagtilfelle.

Les Mer Om Fartøyene