Ubliterende endarteritt av karene i nedre ekstremiteter: tegn og behandling

Obliterating endarteritt av karene i nedre ekstremiteter er en ekstremt farlig sykdom, som er ledsaget av en forstyrrelse av normal blodstrøm i bena. I mangel av behandling kan en slik sykdom føre til en masse komplikasjoner, inkludert nekrose og gangren. Derfor er rettidig diagnose og tidligere behandling så viktig. Så hvorfor oppstår sykdommen? Hva er hans første symptomer? Når skal jeg se en lege umiddelbart? Svar på disse spørsmålene vil være av interesse for mange lesere.

Hva er utslettende endarteritt?

Obliterating endarteritt av karene i nedre lemmer er en inflammatorisk sykdom av arterier av kronisk natur. Denne sykdommen er ledsaget av spasmer av blodkar, som følge av at normal blodsirkulasjon er forstyrret. Uten nok oksygen og næringsstoffer begynner vev på beinet å bli atrofisk. I avanserte tilfeller fører endarteritt til nekrose og gangren.

Ifølge statistiske data, blir utslettende endarteritt i nedre ekstremiteter oftest diagnostisert hos middelaldrende menn, selv om sannsynligheten for sin utvikling hos kvinner heller ikke er utelukket.

De viktigste årsakene til sykdommen

Til tross for alle utførte studier, og til dags dato har det ikke vært mulig å fastslå nøyaktige årsaker til utviklingen av denne sykdommen. Det er kjent at utslettende endarteritt av karene i nedre lemmer begynner med en spasme av arterievegget, som et resultat av hvilken lommen blir smal. I fremtiden, betennelse i veggene og dannelsen av bindevev, som ytterligere bryter med prosessen med normal blodsirkulasjon.

Det er en hypotese at sykdommen er autoimmune av natur - en eller annen grunn immunsystemet begynner å produsere antistoffer som angriper vev av vaskulære vegger, forårsaker deres betennelse. Det er imidlertid ingen forklaring på årsakene til en slik feil i immunforsvaret.

Legene kunne imidlertid identifisere noen av risikofaktorene. Spesielt er utslettende endarteritt i nedre ekstremiteter mye oftere diagnostisert hos røykere. Risikofaktorer inkluderer aterosklerose, infeksjoner av blodkar og omgivende vev og koagulasjonsforstyrrelser. Også folk som er utsatt for hyppig hypotermi er tilbøyelige til denne sykdommen. Risikoen for å utvikle sykdommen er mye høyere hos personer som minst en gang fikk frostbit av underekstremiteter.

De første tegn på sykdom

Sykdommen utvikler seg relativt langsomt, så folk tar sjelden oppmerksomhet til sine tidlige manifestasjoner. Så hva er de viktigste tegn på utslettende endarteritt? For det første er det som regel en sterk tretthet i beina. For det første er det forbundet med tung fysisk anstrengelse, men når sykdommen utvikler seg, oppstår tyngdekraften og ømheten selv med minimal fysisk stress.

Ofte klager pasienter på spasmer som vises, for eksempel mens de går. De varer ikke lenge, men de gjentas ofte, noe som medfører endringer i gangen - den syke personen begynner å halte seg.

Det er andre symptomer som følger med utryddet endarteritt av karene i nedre ekstremiteter. Bildet viser at huden på beina er hvit, og i senere stadier av sykdommen blir det en blåaktig nyanse. I forbindelse med brudd på blodsirkulasjonen endres temperaturen også - i begynnelsen blir huden litt kul og så veldig kald. I begynnelsen kan pulsen fremdeles følges, i senere stadier er den helt fraværende.

Forstyrrelser blir mer uttalt når den utryddsende endarteritt i nedre ekstremiteter utvikler seg. Fotografier av pasienter viser at huden opptrer trofasår og nekroseområder. Ofte blir det skadet vev smittet og betent, noe som ytterligere forverrer situasjonen. I mangel av behandling, taper pasienten helt evnen til å bevege seg - kramper og alvorlig smerte forstyrrer ham selv i ro.

Obliterating endarteritt: klassifisering og stadier av utviklingen av sykdommen

Selvfølgelig er det i dag flere klassifikasjonssystemer. Svært ofte utslettende endarteritt av kar er klassifisert avhengig av utviklingsstadiet. I moderne medisin er det vanlig å skille fem hovedfaser av progresjonen av denne sykdommen:

 • Ved første (innledende) stadium er fartøyets lumen innsnevret, men ikke mye, så sirkulasjonen er relativt normal. Sykdommen gir ikke noe ubehag eller synlige endringer, så det er ekstremt vanskelig å diagnostisere det på dette stadiet - pasienter søker rett og slett ikke hjelp.
 • I mangel av behandling, som skjer veldig ofte, går sykdommen inn i det andre iskemiske stadium. Lumen av fartøyene smalker kraftig, noe som fører til en betydelig forringelse av blodtilførselen. Pulsen på lemmer kan fremdeles følges, men pasientens tilstand er betydelig forverret. Det er en sterk tretthet og ubehag i beina, noe som forårsaker utseende av lameness. Ekstremiteten er kald til berøring. Forresten, det er på dette stadiet, oftest, og det er en diagnose.
 • Den tredje eller trofiske scenen ledsages av en grunnleggende forstyrrelse av normal blodsirkulasjon. På grunn av dette får ikke benene nok oksygen og næringsstoffer. Huden får en cyanotisk fargetone, hårene på beina begynner å falle ut, og neglene - å bryte og deformere. Sårhet blir mer uttalt. Disse symptomene indikerer et forsømt stadium av sykdommen, noe som ikke er så lett å takle.
 • Det fjerde stadiet kalles ulcerativ nekrotisk. På dette stadiet observeres fullstendig okklusjon av legemets kar, noe som resulterer i at absolutt alle legemets strukturer lider av mangel på næringsstoffer og oksygen, samt akkumulering av metabolske produkter. Benet er cyanotisk, kaldt til berøring, pulsen er ikke lenger håndterlig. Smerte i lemmen blir permanent - pasienten kan ikke lenger bevege seg normalt. På grunn av trofiske vevsforstyrrelser på beina begynner trophic ulcers å danne, som praktisk talt ikke helbreder og ofte blir inngangsporten til utsiden fra utsiden. Muskler i bena atrofi.
 • Hvis sykdommen ikke blir behandlet, fremmer sår og nekrose utviklingen av endrene i ekstremiteter. Tørr gangren er ledsaget av "tørking" av vev, noe som fører til at foten blir svart, deformerer, begynner vevet å dø. Det er mulig å danne en fuktig gangren, hvor dannelse og frigjøring i blodet av giftige stoffer blir observert. I en slik situasjon er den eneste mulige behandlingen amputasjon av den berørte delen av lemmen, da ellers nekrose vil spre seg raskt til andre vev.

Det bør umiddelbart noteres at endarteritt av karene i nedre ekstremiteter ofte utvikler seg gradvis, i måneder og til og med år, noe som gir tid til fullstendig diagnose og kvalitetsbehandling. Likevel er en rask, turbulent utvikling av sykdommen mulig, når bare et par måneder går fra en liten spasme av karene til utseendet av nekroseområder.

Grunnleggende diagnostiske metoder

Hvis du oppdager forstyrrende symptomer i kroppen din, bør du umiddelbart konsultere en lege. Kun en spesialist kan diagnostisere en "utslettende endarteritt". Diagnostikk innebærer flere grunnleggende trinn. Selvfølgelig vil legen først samle en komplett historie og gjennomføre en ekstern eksamen. I fremtiden vil det bli behov for ytterligere tester.

 • Angiografi består i studier av fartøy ved hjelp av røntgenstråler med foreløpig innføring av kontrastmedium. Denne prosedyren lar deg studere fartøyets tilstand, evaluere blodstrømmen, bestemme størrelsen på de berørte områdene.
 • Doppler ultralyd er en ultralyd som lar deg vurdere tilstanden til lem vev.
 • Termografi - studien av hudtemperaturen, som for denne sykdommen varierer.
 • Kapillaroskopi - en prosedyre som gjør det mulig å sjekke prosesser med mikrosirkulasjon av blod på denne eller den delen av kroppen.
 • Reovasography - lar deg måle blodbevegelsens hastighet i karene og vurdere graden av okklusjon.

I tillegg kan tester for ulike infeksjoner utføres. Først etter at alle data er samlet, kan legen utarbeide et tilstrekkelig behandlingsprogram.

medisinering

Kun legen vet hva de skal gjøre for pasienter med en diagnose av "utslettende endarteritt av karene i nedre ekstremiteter". Behandlingen er primært rettet mot å prøve å normalisere blodstrømmen, samt eliminere de viktigste symptomene. Det er derfor pasienter foreskrevet medikamenter som fortynner blod, lindrer spasmer av blodårer, etc.

For å starte antispasmodika foreskrevne medisiner, særlig "Redergam", "Angiotrofin" nikotinsyre. Det er viktig med en slik sykdom ta vitaminkomplekser - er spesielt nyttige vitamin B, og vitamin E og askorbinsyre, som har en positiv effekt på tilstanden på karvegger. Som antiinflammatoriske midler brukes som regel "Cortisone", "Prednisone" og "Prednisolon".

Behandling av nedre ekstremitet utslett endarteritis innbefatter noen ganger mottak midler som forsinker prosessen av blodkoagulasjonen, spesielt legemidler som inneholder fibrinolysin eller pelentan. Forresten, i noen tilfeller er det hensiktsmessig å hirudotherapy (behandling med igler), men bare på legens indikasjon.

Fysioterapi og andre måter å bekjempe sykdommen på

Mange pasienter stiller spørsmål om hvordan å behandle utslettende endarteritt. Narkotikabehandling kan ikke være nok. Vanligvis inneholder behandlingsregimet noen gjenopprettingsprosedyrer.

Ganske god effekt gir forskjellige termiske prosedyrer, for eksempel diatermi, ozocerit-applikasjoner, tørr badstue eller lumbaloppvarming med UHF. Pasienter kan også tildeles elektroforese - en prosedyre som består i innføring av spesielt utvalgte medisiner mot bakgrunnen av et elektrisk felt. Gode ​​resultater er gitt ved baroterapi - pasientene er plassert i et spesielt kammer, hvor kroppen vekselvis blir utsatt for redusert og økt trykk. Effektive prosedyrer vurderes også ved bruk av ultralydutstyr.

En av de tilgjengelige og effektive metodene er hydroterapi. Badekar kan være generelt eller fot, varmt eller kaldt, avhengig av sammensetningen. Radioniske, hydrosulfuriske og barnebad anses å være ganske effektive. For føttene er det også noen ganger anbefalt å lage sennepoppvarming - det anbefales å bruke prosedyren om natten, hvorpå det er nødvendig å sette på ullsokker og vikle føttene godt under søvn.

Naturligvis anbefales det at pasienter skal gjennomgå sanatoriumbehandling minst en gang i året.

Kirurgiske behandlingsmetoder

Dessverre, ikke alltid medisiner og fysioterapi kan kvitte seg med en slik sykdom som utrydder endarteritt av karene i nedre ekstremiteter. Behandling kan også være kirurgisk. Beslutningen om å gjennomføre en operativ inngrep er tatt av en lege - det er tilrådelig hvis konservativ terapi ikke har forventet effekt, eller når sykdommen ble diagnostisert på et sent stadium.

Avhengig av pasientens tilstand, stadium og form av sykdommen, kan utryddet endarteritt i nedre ekstremiteter bli kurert på flere måter:

 • En prosedyre som kalles sympathektomi, anses som ganske effektiv. Dens essens er i fjerning av nervefibre, noe som stimulerer spasmen til de berørte karene på bena. I de tidlige stadiene kommer resultatene nesten umiddelbart - smerten forsvinner, sårene begynner å helbrede, og hudfargene vender tilbake til normal.
 • Ikke mindre effektiv er shunt-prosedyren, hvor doktoren syr et nytt kunstig fartøy rundt den berørte arterien.
 • I noen tilfeller kan legen beslutte å fjerne det berørte området av fartøyet, men dette er bare mulig hvis lengden ikke er mer enn 15 centimeter.
 • Mikrooperasjoner for å gjenopprette patensen av spasmodiske fartøy kan også utføres.
 • I tilfelle en fuktig gangrene utvikler, er en amputasjon nødvendig. Avhengig av omfanget av nekrose kan foten, skinnen eller til og med hele underbenet fjernes. Hvis det er mulig, prøver spesialister å holde benet i det minste til kneledd, da dette letter prosessen med ytterligere proteser.

Obliterating endarteritt: behandling med folkemidlene

Mange pasienter stiller spørsmål om det er mulig å rette situasjonen på egen hånd. Er det mulig å behandle utryddet endarteritt hjemme? Folk er selvsagt til stede. Men de kan bare brukes med samtykke fra den behandlende legen.

For eksempel, for å rense fartøyene og øke elastisiteten i vaskemuren, kan du bruke en spesiell urtekolleksjon. For fremstilling av et legemiddel er det først nødvendig å blande i like store mengder et gress av en hulebarn, blomster av en kamille, en Johannesjurt, og også maisstigmas og birk nyrer. En spiseskje av denne samlingen, hell 500 ml kokende vann, dekk med lokket og insister i 30 minutter. Etter dette må blandingen filtreres. Drikk ett glass to ganger om dagen, helst før du spiser. Behandlingsforløpet varer i omtrent en måned, hvorpå du kan gjøre en en måneders pause og fortsette behandlingen.

Også, noen folkemedisin menn anbefaler å drikke sterk te med melk, som perfekt renser både blodårene og kroppen som helhet. Denne drikken bør tas flere dager på rad. Du kan også drikke en liten del av avkokingen av poteter.

Hjelp til å rense blodårene og blod kan være sitrus. For å forberede medisinen må du male en appelsin og en sitron, bland med to ts honning, sett i en glassburk. Du bør ta tre teskjeer medikamenter en gang om dagen, ca 20-30 minutter før måltider.

En god medisinsk rengjør er mørk honning. Den daglige delen er 100 g. Det er små porsjoner hele dagen, skylles ned med varmt vann. Det er et annet biavlprodukt, som er kjent for sine medisinske egenskaper - det er kongelig gelé, som fjerner spasmen av blodkar og normaliserer sirkulasjonsprosesser. I sin rene form er det nødvendig å ta 20-30 mg kongelig gelé per dag, oppløsning under tungen.

I tillegg kan du lage spesielle fotbad. Med endarteritt vil haymouth være nyttig. Omtrent 300 gram søppel (du kan ta bare høy) plasseres i en veskepose, helles i 3 liter kokende vann og forlater i en time. Deretter legges infusjonen til fotbadet. Vann bør ha en temperatur på ca 39 grader. Hold føttene i det anbefales ca 20 minutter, om nødvendig å legge til varmt vann for å holde ønsket temperatur.

I hjemmet kan du også gjøre såkalte tørre bad, som også er nyttige for helsen. Først, på en hvilken som helst praktisk måte, må du varme opp to murstein - de må være varme, men ikke for mye, for ikke å forårsake brenning. Murstein er plassert på gulvet, og pasienten legger føttene på dem. Varm føttene dine i 30 minutter, og bruk ullsokker. Prosedyren er ønskelig å tilbringe natten og etter at den umiddelbart går i seng.

Igjen er det verdt å huske at du ikke i noe tilfelle bør forsøke å løse et slikt problem selv som utslettende endarteritt i nedre ekstremiteter. Symptomer på denne sykdommen - dette er en god grunn til å se en lege så snart som mulig. Eventuelle metoder for hjemmeterapi bør først diskuteres med behandlingsspesialisten. Selvmedisinering kan ikke bare hjelpe, men forverre selv situasjonen.

Er det effektive forebyggende tiltak?

Behandling av utslettende endarteritt i nedre ekstremiteter er en lang og vanskelig prosess. Og selv med bruk av alle midler til moderne medisin, er det ingen garanti for at sykdommen vil bli eliminert i de tidlige stadier. Det er mye lettere å prøve å forhindre utseendet eller tilbakefall av sykdommen. Selvfølgelig er det ingen stoffer som kan beskytte en person. Likevel reduserer overholdelse av noen enkle regler betydelig risikoen for å utvikle en så alvorlig sykdom.

 • Til å begynne med er det nødvendig å nekte røyking, alkohol og andre dårlige vaner, da de alle påvirker tilstanden til blodkar i varierende grad. Dette er spesielt viktig for røykere, siden stoffene som finnes i sigaretten, forårsaker en liten spasm av blodårer.
 • Det er nødvendig å rette opp kostholdet, fjerne det for fettstoffer, for krydret og salt mat.
 • Positivt på tilstanden til kroppen og spesielt fartøyene, vil påvirke sport. Legene anbefaler lett å løpe, svømme, sykle, lange turer.
 • Det er viktig å fjerne overflødig vekt, noe som skaper ekstra stress på beina.
 • Det er nødvendig å forsøke å opprettholde det mest behagelige temperaturregimet - bena skal hverken være for ofte overkjølt eller overopphetet. Om vinteren må du kle på været (ikke bruk skjørt med tynn strømpebukser ved lave temperaturer), og ikke misbruke solsenger, badstuer og bad.
 • Det er viktig å overholde hygieneglene, ta vare på beinets hud, om nødvendig, behandle det med beskyttende eller fuktighetsgivende kremer.
 • Nødvendigvis velg komfortabelt fottøy av naturlige stoffer som ikke vil klemme en fot og la en hud "puste". Selvfølgelig er det bedre å velge komfortable sko med lav stabile hælhøyttaler.

Hvis du er i fare, gå regelmessig til medisinske undersøkelser - sykdommen er mye lettere å kurere hvis den ble diagnostisert på et tidlig stadium.

Behandling av utslettende endarteritt

Behandling av utslettende endarteritt har tre hovedmål: 1) eliminering av predisponerende faktorer - regulering av arbeid og liv, regelmessig ernæring; 2) utelukkelse av påvirkninger som bidrar til fremveksten av arteriell spasmer, - Kjøling, lokal foci av kronisk infeksjon (fotsopp), forgiftninger, tvungen røykeslutt; 3) økt arteriell blodsirkulasjon ved å fjerne vasospasme og forbedre funksjonen av collaterals. For dette foreslås satt av midler og metoder, men man kan ikke behandle okklusiv sykdom mønster ved en hvilken som helst metode, bør behandlingen individualiseres og komplekse - kombinere konservative og operative metoder. De krever utholdenhet og utholdenhet fra det medisinske personalet.

Konservativ behandling av endarteritt utføres ved bruk av medisiner og fysioterapeutiske faktorer. En obligatorisk tilstand for konservativ behandling er et kategorisk forbud mot røyking, ellers er noen behandlingsmetoder ineffektive. Under sykdommens forverring skal behandlingen utføres i en sykehusinnstilling dersom sengestøtten observeres. Hovedprinsippene for konservativ behandling av endarteritt er som følger:
1) forebygging av utrydding av nye områder av arterier;
2) bruk av vasodilatatorer;
3) bruk av legemidler som reduserer koagulering og viskositet av blodet;
4) tiltak for å forbedre trofismen av vev som lider av iskemi;
5) bruk av analgetika for å lindre smerte;
6) lokal behandling av sår og gangrenøse steder;
7) bruk av antibiotika og sulfonamider for kontroll av sekundær infeksjon.

Fra medisinske midler til behandling av endarteritt er vitamin (B1, B2, B6, C, E, multivitaminer) mye brukt; hormonelle midler (dietylstilbestrol, testosteron propionat, metyltestosteron, hydrokortison, prednisolon); vasodilatorer (angiotrofin, depot padutin, tetamon, tifen, redergam, pahikarpin, nikotinsyre, Nospanum et al.); antikoagulantia (heparin, dicumarin, neodicumarin, pelentan, fenylen, etc.).

Ved behandling av endarteritt har intra-arteriell administrering av novokain med morfin, koffein og glukose funnet bred anvendelse. Påfør 0,5-1-2% oppløsninger av novokain i en mengde på 10-20 ml i en sprøyte med 1 ml 1% morfinoppløsning eller 1-2 ml 10% koffeinoppløsning.

I de tidlige stadiene vises bruken av UHF på lumbaleområdet, Bernard-strømmer, diatermi. Gitt tilstedeværelsen av iskemi av vevene i nedre ekstremiteter, ble innføringen av oksygen under huden på underbenet foreslått. Denne metoden har en mindre effekt, og i tillegg er den usikker, spesielt i perioden med forverring av sykdommen. Den ene er en utbredt behandling ved fremgangsmåten ifølge AV Vishnevsky, som kombinert perirenal novocaine blokkade med lokal påføring av salver Vishnevsky i form av langvarig oppvarming komprimerer hele lem, men som vist ved omfattende praktiske erfaringer, denne terapi kan brukes bare i forbindelse med andre behandlings aktiviteter. I noen tilfeller gir det en god effekt, spesielt hos unge pasienter, bruk av steroidhormoner hydrokortison og prednisolon.

Hvis konservative tiltak ikke raskt oppnår en merkbar remisjon, bør pasienten anbefales til pasienten til kirurgisk behandling. Det samme gjelder for pasienter med stadium III sykdom.

Kirurgisk behandling. Ingen av de kirurgiske metodene for behandling av utslettende endarteritt er ideell, men de tillater å redusere iskemien av vev i en annen grad i tilfeller som ikke kan behandles konservativt. Operative metoder kan deles inn i to grupper: Operasjoner som skal forbedre funksjonen av collaterals, og operasjoner som gjenoppretter hovedsirkulasjonen.

Den første gruppen operasjoner består av forskjellige typer sympathektomi (se). Den mest effektive lumbal sympathectomy, som på en pålitelig måte forstyrrer refleksbue av patologiske impulser og lindrer spasmer av perifere kar. Denne operasjonen er mest effektiv i de tidlige stadiene av sykdommen. En av de viktigste resultatene av denne operasjonen er forsvinner smerte eller en kraftig svekkelse av smerte. Ødem i lemmen forsvinner raskt, huden tar en normal farge. Sårene heler raskt, de nekrotiske områdene blir gradvis revet bort. Hudtemperaturen stiger i gjennomsnitt med 4-6 ° og holder på disse tallene i mange år.

den andre gruppen av operasjoner (gjenvinning av åpenhet store arterier) - trombendarteriektomiya, autoplastic substitusjon av arterier, protetikk det - rasjonelt bare i pasienter med okklusjon av en liten del av en stor beholder, når perifere deler av grenene er akseptabel, det vil si de opptrer for det meste i sletting av aterosklerose...

I nærvær av begrenset nekrose av fingrene utføres intensiv konservativ behandling for å forårsake restriksjon av nekrose, etter utseende av avgrensning av nekrotiske steder, blir de fjernet (nekrektomi). Med fuktig gangren produserer foten eller shineren en amputasjon av lemmen.

Behandling av utslettende endarteritt har tre hovedmål: 1) eliminering av predisponerende faktorer - regulering av arbeid og liv, regelmessig ernæring, vitaminisering; 2) eliminering av effektene som bidrar til forekomsten av en arteriell spasme - chilling, lokalfokus på en kronisk infeksjon (f.eks. Soppinfeksjon), rusmidler, spesielt røyking; 3) økt arteriell blodtilførsel ved å eliminere vasospasme og forbedre funksjonen av collaterals. For å løse dette siste problemet, har mange metoder og metoder blitt foreslått. Imidlertid er det umulig å behandle utslettende endarteritt med mal på en eller annen måte; behandling bør være individuell og kompleks - kombinere konservative og operative metoder. Det krever at legen og pasienten fortsetter å utholde og fortsette.

Konservativ behandling. Konservative metoder inkluderer medisinering og fysioterapi. Intravenøse infusjoner av 50-300 ml av en 3,5-5% løsning av natriumklorid ble mye brukt. Infusjoner av slike hypertoniske oppløsninger av natriumklorid eller sulfatmagnesia øker volumet av sirkulerende blod, reduserer dets viskositet og utøver en ekspanderende effekt på karene; Effekten av denne behandlingen er imidlertid kortvarig.

Sammen med bruken av narkotika med brom, har jod fått en viss popularitet behandling med vitaminer kompleks B (B1, B12, B6), polyvitaminer. Påfør også hormonell terapi (dietylstilbestrol, testosteron propionat eller metyltestosteron), til virkningsmekanismen som er nærme midler designet for å lindre spasme og vasodilasjon. Disse inkluderer stoffer som Depot-Padutin, angiotrofin, tetamon, tifen, redergam, nikotinsyre. Virkningen av disse stoffene er basert på deres evne til å redusere eksitabiliteten til vegetative ganglier, noe som fører til utvidelse av perifere kar og dermed reduserer smerte. Anbefalt bruk av antikoagulantia - pelentana, hirudin, dicumarin, fibrinolysin.

Intraarteriell administrering av novokain med morfin, koffein og glukose (NN Elanskii, AA Behelman) foreslås. Ulike konsentrasjoner av novokain anbefales - 0,5 til 2 og til og med 10%. For å forbedre den generelle metabolismen og øke sirkulasjonen i de tidlige stadier, er termiske prosedyrer, bad (barr, radon, svovel) nyttige.

I de tidlige stadiene nyttig anvendelse i lumbalregionen UHF, Bernard strømmer diatermirelatert ozokeritovyh applikasjoner og andre. Gitt den lavere lemiskemi vev foreslåtte innføring av oksygen inn i huden leggen. Denne metoden har liten effekt og er dessuten ikke trygg, spesielt i perioden med forverring av sykdommen.

Utbredt bruk av behandling ved metoden av AV Vishnevsky, som kombinerte Novocaine-blokkaden med lokal anvendelse av Vishnevsky-salven i form av langsiktig oppvarmingskomprimering på hele lemmen. Imidlertid, som vist av stor praktisk erfaring, kan denne terapi bare brukes sammen med andre terapeutiske tiltak.

AN Shabanov, C. J. Gudynskaya i noen tilfeller behandles vellykket pasienter med obliterating endarteritis trombangiticheskoy skjema anabole steroider -. Kortison, prednisolon, prednison, etc. Disse fremgangsmåter for behandling ikke kan antas å være spesifikk endarteriite, noe som bekreftes av de motstridende egenskaper ved hver av de foreslåtte preparater og metoder. Hvis konservative tiltak ikke kan raskt oppnå merkbar bedring, skal miste ingen tid til å ty til kirurgi. Det samme gjelder for pasienter med klart forsømte sykdommer. I begge tilfeller er det imidlertid nødvendig å fullt ut bruke midler til konservativ behandling som et tillegg til den operative.

Kirurgisk behandling. Ingen av de kirurgiske metoder for behandling av utslettende endarteritt er ideell, men de tillater i varierende grad å eliminere iskemien i vev som ikke kan behandles konservativt. Tallrike operasjonsmetoder kan deles inn i to grupper: Operasjoner som skal forbedre funksjonen av collaterals, og operasjoner som gjenoppretter hovedsirkulasjonen.

Den første gruppen består av forskjellige typer sympathektomi (se). Den mest effektive og trygge operasjonen på borderline og sympatiske ganglia. Lumbal ganglionectomy avbryter på trolig vis refleksbue av patologiske impulser og lindrer spasmer av perifere kar. Denne operasjonen er vist i de tidlige stadiene av sykdommen med uttalte spastiske fenomener. I preoperativperioden anbefales det at funksjonstester utføres i form av paraneurale og spesielt parvertebrale blokkeringer for å bestemme krampens spasmer. Forsvinnelsen av smerte og forbedring av kapillær sirkulasjon etter blokkering tillater å regne med et positivt resultat av operasjonen. Periarterial sympathectomy ifølge Lerish er den minst effektive. Denne operasjonen, tidligere svært populær, gir bare en kortsiktig effekt, som forklares av dens anatomiske urimelighet; I tillegg er mange komplikasjoner beskrevet i denne operasjonen. En lignende reseksjon av den vaskulære arterien ved DN Dumbadze, selv med fullstendig utrydding av den reseksjonerte delen av arterien, har gjentatte ganger forårsaket progressiv gangren i ekstremiteten.

Den operasjonelle teknikken til inngrep ved grensekroppen er godt utviklet. Ekstraperitoneal tilgang til grense ganglia er ledsaget av minimal traumer. Etter operasjonen åpnes collaterals - de fartøyene, som Lerich kalte fartøyene til den andre og tredje sirkulasjonsplanen (se Bandaging Blood Vessels). Store endringer forekommer i kapillærene. Med kapillaroskopi oppdages en økning i blodstrømmen til kapillærnettet, fargen på kapillærene blir lysere, og kapillærnettverket er tykkere, nye kapillærer vises. Små arterielle grener kommer tilbake til normal, deres blodtilførsel forbedrer, blodstrømmen blir homogen. I en rekke tilfeller øker amplitude av svingningene.

Et av de viktigste resultatene av disse operasjonene er forsvinning av smerte eller kraftig svekkelse av smerte. Ødem i lemmen forsvinner raskt, huden tar en normal farge. Sårene heler, de nekrotiske områdene blir gradvis revet bort. Hudtemperaturen stiger i gjennomsnitt med 4-6 ° og holder på høye tall i mange år. Kontraindikasjoner til lumbale ganglionektomi er endringer i hjernens kar, hjerter, alvorlig lungesykdom, rask prosess i legemet, raskt fremgang av nekrose, spesielt når infeksjonen slår sammen.

Operasjoner i den annen gruppe (gjenvinning av åpenhet av arterier) - trombendarterioektomiya, autoplastic substitusjon av arterier, det protese alloplastic materiale eller bypass-kirurgi (se Blodkar operasjon.) - rasjonell kun i pasienter med ventil lite område over ledningen når dets perifere deler og gren farbar, dvs. hovedsakelig med utrydding av aterosklerose. Utslett endarteritis karakteristiske vanlige vaskulære lesjon lemmer, mest uttalt i sin distale deler, slik at produksjonen av disse operasjonene kan ikke være effektiv, og ofte til og med farlig.

Amputasjon utføres i gangrenøse stadier av utslettende endarteritt. Når isolert nekrose av fingrene når det er avgrensning, ty til finger disarticulation. Hvis omfattende, er det mer progressive koldbrann i foten mest tilrådelig å gjøre osteoplastic amputasjon Gritti - Shimanovsky. Amputasjon av underbenet er ofte utilstrekkelig. Grensene for reaktiv hyperemi i huden etter fjerning av selen pålagt i 1-2 min., Ved roten av lemmer og til og med arteriografi ikke alltid gjør det mulig å nøyaktig bestemme den nødvendige grad av amputasjon av det nedre ben, og dyrkingen av den sistnevnte viser seg å være uholdbar. Etter en vellykket amputasjon er nødvendig å fortsette konservativ behandling, selv om på den andre enden er det ingen tegn til vaskulær sykdom, siden okklusiv sykdom (så vel som i aterosklerose) utelukker ikke muligheten for senere nederlag å redde lem.

Behandling av endarteritt med folkemidlene.

Tenk på årsakene og oppskriftene for behandling av endarteritt med folkemidlene basert på materialene i avisen Vestnik ZHZH.

Obliterating endarteritt - årsaker, symptomer, behandling. Fra samtalen med legen honning. vitenskap Bogachev V.Yu.
Obliterating endarteritt Er en inflammatorisk sykdom i arteriene. I kroppen, av grunner ukjent til slutten, opptrer antistoffer som er aggressive mot den indre foringen av arteriene. Endarteritt forekommer ofte hos røykere med lang historie, de som ofte er overkjølt, som har en tendens til allergi. Ofte manifesterer denne sykdommen seg etter langvarige virusinfeksjoner.

Hva er forskjellen mellom endarteritt og aterosklerose i nedre ekstremiteter? Når aterosklerose påvirker de store arterier, er aterosklerotisk plakk dannes i noen steder, påvirker endarteriite primært de små blodårene, ingen plakk, men nederlaget strekker seg til hele lunge - det var krampe, arteriell delen av redusert blodtilførsel vanskelig.
Endarteritt utvikler seg mye raskere enn aterosklerose i nedre lemmer

Former av endarteritt:
Den første form - langsomt fremgang, strekker den mest gunstige blokaden av blodstrømmen langs arteriene seg i årevis
Den andre formen er fulminant, i løpet av noen få måneder påvirkes karene i nedre ekstremiteter, prosessen går over til de øvre lemmer. Saken slutter raskt med arteriell trombose og gangrene.
Det tredje skjemaet er generalisert. Med dette skjemaet er alle arteriene i kroppen inflammet samtidig: i hendene, bena, i hjernen, i hjertet.

Forløpet av sykdommen og symptomene på endarteritt.
Vaskulær okklusiv sykdom ofte ikke begynner med en betennelse i blodårene med betennelse i ulike deler av kroppen - den vandrende tromboflebitt: betente kranser på håndleddene, på magen, deretter til fots.
Den første fasen Endarteritt er alltid spastisk (reaksjon mot kulde). Når de er avkjølt, begynner de å føle seg kalde og dumme føtter, løpe "skumle". I et varmt rom går en vaskulær spasme, alle symptomene på endarteritt forsvinner. Pasientene tror at dette er en normal reaksjon av karene på temperaturendringen, og denne fasen behandles ikke av legen.
Den andre fasen - Etter den spastiske fasen begynner fasen av arteriell skade. Prosessen starter med svært små arterier, som ikke kan gjenopprettes kirurgisk.
Den tredje fasen av endarteritt: symptomer - en raskt økende smerte. For det første skjer det når man går, da og i ro.
Den fjerde fasen - trofiske lidelser. Pasienten sverger fingre og negler, begynner muskelatrofi, det er trophic ulcers.

Behandling av utslettende endarteritt.
Jo tidligere diagnosen er laget, desto mer effektiv vil behandlingen bli. Med utslettende endarteritt av karene er det to komponenter: betennelse og spasmer. Bruk derfor for behandling av ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (Voltaren, ketoprofen, diclofenac) og spasmolytika (Nospanum, papaverin). I tillegg til å undertrykke autoimmunrespons administreres hormoner (prednison, deksametason), og for forbedring av blod fluiditeten administrert aspirin og andre lignende stoffer. De stiller novokainblokkene og foreskriver vitaminer.
I de tidlige stadiene av sykdommen er sanatorium-og-spa-behandling av stor hjelp: terapeutisk bad, gjørme. Hvis pasienten gikk til en lege på et tidlig stadium, når de første symptomene, den okklusiv sykdom kan oversettes til remisjon. Sykdommen er kjennetegnet ved det faktum at den remisjonstrinnet erstattes forverring trinn, betyr hver sykdom forverring inn i en mer alvorlig form. Derfor, hvis du klarer å redusere antall eksacerbasjoner til null, kan en person føre en vanlig livsstil.

Behandling av utslettende endarteritt med folkemidlene.
1. Denne samlingen har en anti-inflammatorisk effekt på blodkarets vegger, forbedrer blodsirkulasjonen. Ta like deler av bjørk knopper, vendelrot rot, fennikel frø, Helichrysum, Hypericum, Sophora. 1 ts. Samle 200 ml vann, hold i et vannbad i 20 minutter, og fyll deretter i 1 time. Ta 1/3 kopp 3 ganger om dagen i 20 minutter før du spiser. Behandlingsforløpet er 2 måneder.
2. Vitamin C styrker veggene i blodårene, forhindrer dannelse av tromb og delaminering. For å mette kroppen med vitamin C, forbereder vi følgende middel: 1 oransje og 1 sitron gnidd på en rive eller finhakket sammen med en peeling, tilsett 2 ss. l., Bland. Ta 1 ss. l. i før måltider.
3. Bland i like store mengder chokeberry, hagtorn, jordbær. Bær kan tas frosset. 2 ss. l. Samle 0,5 liter kokende vann, hold i et vannbad i 30 minutter, insister 1 time, avløp. Ta 1/2 kopp 3-4 ganger om dagen i 30 minutter før du spiser. Behandlingskurs - 2-3 måneder

Anbefalinger fra professor Bogachev med utslettende endarteritt av blodkar.
1. Spis flere matvarer rik på rutine: bokhvete, rødbeter, gulrøtter, sitrusfrukter, epler. Og rutinen er veldig mye i fruktens hud.
2. Pass på å vaske føttene med såpe hver dag i varmt vann, og hold dem i 10 minutter i krukker med kamille eller en svak løsning av kaliumpermanganat. Deretter smør med en næringsrik krem. Huden med utslettende endarteritt mangler ernæring, fordi strømmen av blod til den er vanskelig, så huden trenger forsiktig forsiktighet.
3. En time om dagen går alltid. Så snart det var vondt når du gikk, stopp, vent og gå igjen.
4. Nødvendig fysisk innsats er nødvendig for å aktivere blodtilførselen i muskler og for å styrke ernæringen av vev. Tren deg, svøm i bassenget, men vanntemperaturen skal ikke være under 22-24 grader.
5. Viktigst - i alle fall, ikke overkjøle og slutte å røyke. I røykere med samme behandling med ikke-røykere, er antall amputasjoner av nedre ekstremiteter 40% høyere. (oppskriften fra HBH 2014, nr. 19 s. 6-7).

Phytosaunas.
På mannen i 65 år ben eller føtter har kirurgen diagnostisert «utelukker en endarteritt av fartøy av bunnfinitetene». Behandlingen begynte: droppere, injeksjoner, piller. Smertene i beina var sterkt utmattet, det var bare snatches som gjorde det mulig å sove.
Til tross for behandlingen, utviklet sykdommen bare. Han begynte å søke etter oppskrifter av folkemedisin i avisen "Herald of HLS". Jeg skrev flere: nettle bad, en blanding av vodka og smør, alle slags balsam. Men mest av alt var han interessert i behandling av fytoparosauna. Jeg bestemte meg for å lage en slik enhet i en byleilighet. For behandling av utvalgte urter bra for blodårene og bidrar i behandling av utslette endarteritis og aterosklerose: Helichrysum, kløver, salvie, oregano, timian, celandine, en mor-og-stemor, johannesurt, plantain, nesle, bjørk knopper, bjørk sopp chaga, cudweed, lind blomster, calendula, rødkløver, burdock rot, bloodroot, hagtorn. Alt dette råmaterialet tok like, 100 gram, knust og blandet. Del i 4 like store deler. En del (ca. 500 g) ble anbragt i en 10 liters glass-foret bøtte fylt med 7 liter kokende vann og lukket lokk. Jeg insisterte 4 timer og igjen kokt. Han snudde avføringen på baksiden, la en bøtte inne. Sam satt over bøtte på bordet, innpakket i et teppe. Den oppadgående dampen omsluttet hele kroppen, etter 2 minutter stanset smerten i bena. Etter 15 minutter prosedyren ble fullført, gikk mannen til sengs og for første gang på lenge sov. Om morgenen ble jeg skyllet med varmt vann.
I 20 dager tok han 20 økter. Hver infusjon ble brukt 5 ganger, etter 5 økter ble infusjonen gjort frisk. Etter 3 måneder gjentas behandlingsforløpet. Som et resultat oppnådde bena en naturlig farge, svarte seg ned fra den store tåen til venstre ben, smerter igjen.
Gjennom behandlingen tok han detralex tabletter og nikotinsyre. Jeg begynte å følge en diett, unngå fett, skarp og stekt retter. (oppskrift fra HLS 2012, №10 s. 8).

Komprimer med poteter.
Endarteritt i nedre ekstremiteter mannen behandler applikasjoner fra potet krus. Den kutter poteter i sirkler og dekker i 2-3 timer sålene, anklene og skinnene, bandasjer fra arkene. En og samme batch av potetsirkler bruker 5-7 ganger. Prosedyren gjør 2 ganger om dagen. (en oppskrift fra Healthy Holidays 2013, nr. 12 s. 33).

Folkebehandling av endarteritt i nedre ekstremiteter som kjører.
En ung mann fra 14 år var engasjert i klassisk bryting, hadde en rang, var godt trent og varig. Da han var i militæret, tjenesten begynte med dvelende forkjølelse og sår hals, var behandlingen ikke er tilstrekkelig for tre måneder, følte han stadig hes dessuten bli permanent kalde føtter, de dukket smerte, verkende. Etter fire måneder ble han sendt til sykehuset, der han ble fortalt at beina hans var terminalt syk, og gangrene og amputasjonen ventet på ham. Benene på den tiden var alltid bleke, kalde og pulset i dem ble ikke probed under kneet.
Da, etter fem måneders sykdom, kom hæren hjem, den lokale kirurgen bekreftet diagnosen og prognosen. Mannen begynte å lete etter en måte å unngå amputasjon, og husket at selv før hæren leste han en artikkel som kjører positivt på blodkarene i beina. Ved kjøring oppstår en vibrerende massasje av blodkarene på beina, noe som resulterer i at deres lumen øker, og blodtilførselen forbedres. De som ikke røyker og har aldri røykt blodårer, er mest elastiske og effekten av vibrerende massasje er mye høyere.
Gitt at andre former for behandling av utslette endarteritis en mann i tankene ikke var, hoppet han i løpet som et sugerør. Han likte ikke å løpe, men han tvang seg til å bli forelsket. Jeg løp ca 5-8 km hver dag, så for 12-15. Han holdt en dagbok, skrev ned kjørelengde.
Det tok 5 år, mannen var involvert i å løpe, hvert år løp ca 1000 km, ble angst om amputasjon gradvis redusert.
I en alder av 27 måtte han igjen passere en kommisjon i militærregistrerings- og opplysningskontoret ved de eksisterende lovene. Samme kirurg satt i resepsjonen, som sa at gangren er uunngåelig. Kirurgen kunne ikke tro på hans øyne og gjentok at dette ikke kan være. Først da ble mannen endelig klar over at endarteritt av karene i underbenene var helbredet helt.
Han deltok ikke med å løpe i mange år. Benene har lenge vært ikke kjølig, men alltid varmt. Så endarteritt kan kureres ved å løpe, men du trenger mye viljestyrke og nekter å røyke. (HLS 2010, nr. 24 s. 18-19).

Mannen begynte å stenge kalvene sine når han kjørte og klatret på fjellet, det var en intermittent claudication - alle symptomene på utslettende endarteritt. Takk til legen som gjorde testene, legg en nøyaktig diagnose, anbefales å slutte å røyke og ta opp å løpe.
Pasienten slutte umiddelbart å røyke og begynte å løpe, fra 30 meter, nådde 5 km. Etter 2 år forsvant alle symptomer på utslettende endarteritt. Siden da har 30 år gått, nå er han 75 år gammel, nylig gjennomgått medisinsk undersøkelse, alle helseindikatorer er gode. (oppskrift fra Healthy Holidays 2003, nr. 19 s. 6).

Teknikker av Dr. Kapralov i behandlingen av endarteritt i ekstremiteter.

Før behandling av endarteritt i underekstremiteter, Forbered huden på bena, hvis det er tørt, til applikasjoner med infusjon av urter.
For å myke huden og forbedre tilstanden, bland olivenolje, havtornolje og aloesaft i like deler. Denne sammensetningen smører føttens hud 2 ganger om dagen, om morgenen og før du går til sengs, gni den til den er helt absorbert. Prosedyrer for å gjøre 2 uker.
Etter dette, fortsett til hovedbehandlingen. Ta 1 del av plantain, kamille, yarrow og salvie. Legg til 0,5 del av St. John's wort (St. John's wort fjerner betennelse, men smaler fartøyene, så det blir tatt mindre). 1 ss. l. Samle 1 kopp kaldt vann, kom med å koke, kok i 3 minutter, insistere til det er kaldt, avløp.
Før prosedyren masserer benet fra hoft til fot og vasker det med varmt vann og såpe for å avfette huden og åpne porene. Våt gasbind, foldet 4-6 ganger i en varm kjøttkraft, og sett ikke tett fot fra lysken til hælen, på toppen av komprimeringspapiret, arket. Gjør 2 prosedyrer om dagen i 3-4 timer, om morgenen og før sengetid. Hvis det ikke er mulig å gjøre applikasjonen om morgenen, smelter avkokingen av urter ganske enkelt inn i huden - om morgenen og til lunsj. Hvis begge føttene er påvirket av endarteritt, blir kompresser påført vekselvis - en dag per ben, og den andre dagen - den andre. På det benet, som er fri for komprimering, forårsaker buljongen og gni med lette bevegelser. Etter at kompressen er fjernet, vaskes foten med varmt vann uten såpe.
Varigheten av behandlingstiden for endarteritt i ekstremiteter avhenger av alvorlighetsgraden av sykdommen. Noen vil trenge 2-3 uker for utvinning, andre mer enn en måned.

Flere flere folkemidlene for behandling av endarteritt i blodårene.
1. Sennepservietter. 1 ts. tørr sennep, hell 1 kopp kokende vann, rør, avkjøl til 37 grader. Gni fra knæleddet til tærspidsene, gni forsiktig med hver finger. Prosedyren bør gjøres 4-5 ganger daglig i løpet av behandlingen med urteapplikasjoner. Hvis det er åreknuter, så gni sennepsløsningen veldig nøye.
2. Nettles. Om sommeren kan du lure underbenet og den stikkende nålen.
3. Massasje. Låse benet ovenfra med begge hender, ta det inn i ringen. Klem og sakte "flytte" hendene ned til foten, forestill deg hvordan det stillestående blodet begynner å bli presset gjennom fartøyene fra den øvre delen av foten til bunnen til fingertuppene på fingrene. Gjør 4-5 ganger daglig før sennep gni i 1 minutt på hvert ben.

Forebygging av gangrene i endarteritt i nedre ekstremiteter.
1. Ikke bruk tette, ikke pustende sko.
2. Ikke klipp neglene dine veldig kort.
3. Unngå å skade huden på foten.
4. Vask føttene daglig ved sengetid, etter vask, skyll føttene med infusjon av calendula. Tørk føttene tørre med et bomullsdrykk, spesielt mellom fingrene.

Hvis du, til tross for endarteritt, fortsetter å røyke, kan du ikke starte behandlingen i det hele tatt. (HLS 2009, nr. 17, side 6-7)

Noen få oppskrifter fra Dr. Kapralov:
1. Fotbad. Når utrydder endarteritt kar skal gjøres før sengetid bad. Alternativt sennep (1 ss sennep per 2 liter vann), med havsalt (1 spiseskje per 1 liter vann), med terpentin (6-10 dråper per 1 liter vann). Vanntemperaturen er 35-37 grader. Prosedyrens varighet er 15 minutter. Alle disse 15 minuttene må kontinuerlig gnides og masseres ben.
2. Sålen på føttene skal gnides med sitronskall så ofte som mulig.
3. Gjør en slik komprimering: På kvelden legger du på to par bomullsstøvler, mellom dem lå finhakket løk og hvitløk.
4. Ta hvitløk tinktur. Det er veldig nyttig for blodårer. 6 hvitløksklær skal rives på en fin rist og helle 1/2 kopp kokt vann. Å drikke for en dag i 2 mottakelser.
5. Gjør vennene med kulde. På kvelden legger du en bomullssokk på benet, gjennomvåt i kaldt vann, på den en annen bomullssokk, på toppen av ull. Denne prosedyren revitaliserer små fartøy. (HLS 2007, №5 s. 6-7).

Hjem urtebad fra endarteritt.
Mannen ble diagnostisert med en utryddsende endarteritt i nedre lemmer. Han kunne ikke gå 100 skritt uten å stoppe. Bena mine var kaldt og sårt. Foten var hvit og ikke forsynt med blod. Legene rådet oss til å forberede seg på det verste, for en rask amputasjon.
De begynte å lete etter folkemidlene for behandling av endarteritt i en sunn livsstil.
Først begynte å lage varme bad for føttene med buljong av en nøle og sennep. Så behandlet den første vinteren. Om sommeren tørket mange urter: løvetann, burdock, hvete gress, gulrot topper, løkskall. Alle vinter lange fotbad ble laget med infusjon av disse urter. På våren gikk mannen allerede på jakt.
Det har vært 2 år. Det er ingen problemer med bena, men mannen gjør fremdeles disse badene for forebygging.
Med denne sykdommen kan du ikke røyke, men han kunne ikke slutte. Men badene hjalp fortsatt. (HLS 2006, nr. 16, side 31).

Tren fra tibetansk gymnastikk.
Ligge på ryggen, løft høyrebenet vinkelrett på kroppen din, hold den i 12 sekunder, så rist sålen 42 ganger og sakte sakte senke den. Gjør det samme med venstre fot. Så løft begge bein og begge armer vinkelrett på torso. Hold 12 sekunder, rist fot og hånd 42 ganger. Sakte nedre armer og ben.
Denne øvelsen behandler utslettende endarteritt av karene, åreknuter, tromboflebitt, er forebygging av gangrene. (HOOO 2002, nr. 9 s. 16, nr. 10, side 6).

Behandling av endarteritt med en blanding av Shevchenko hjemme.
På mannen i 61 år begynte den utryddet endarteritt av underekstremiteter. Etter mislykket behandling bestemte legene seg for å amputere benet. Fra behandling med forskjellige stoffer, åpnet et magesår, var det høyt blodtrykk, dårlig blod. Pasienten våget ikke å utføre operasjonen, selv om beinet var blått og kaldt til kneet med store trofasår på storetåen, som ikke helbredet i mer enn et år. Smerten var veldig sterk og stoppet ikke, enda et øyeblikk.
Mannen bestemte seg for å behandle endarteritt av karene med en blanding av vodka og smør i henhold til Shevchenko's metode, observert nøye alle anbefalinger, diett, nektet alle medisiner, unntatt smertestillende. I tre måneder var alt uendret, jeg ønsket å kaste alt og løpe til kirurgen, men da begynte kroppen å gå tilbake til normal. Gradvis nektet å ta smertestillende midler. Benet ble normalt, det ble varmt, svulsten sov, sårene ryddet og de begynte å helbrede, trykket normaliserte, visjonen ble forbedret. Etter å ha nektet smertestillende midler, med smerter i beinet rett på såret og på hovne vev påført svart saltol, og på toppen av plantain og burdock. Behandlingen varer 4 måneder siden 5 år har gått, beinet er i orden. (HOOO 2002, nr. 18, side 20)

Folk behandling av utryddet endarteritt i underdelene med agurk.
Kvinnen led i mange år en alvorlig bein sykdom - utryddet endarteritt. Jeg så etter folkemessige løsninger i "Herald of the HLS", men jeg fant ikke noe passende. Oppskriften på sykdommen hennes ble funnet i Alexeyenkos memoebok "Den siste anklageren". På et sted forteller anklageren hvordan han klarte å kurere endarteritt i underekstremiteter med gresset av cottonweed. Sykdommen var i et vanskelig stadium, kirurgen var i ferd med å amputere beinet, men behandlingen av endarteritt med gress hjalp.
I behandlingen brukte han cudweed til fotbad, drikking, salver.

Hvordan lage fotbad med agurker hjemme.
I bomullsposen legges 100 g urtekål, legges i en stor emaljepotte eller bøtte, hell 10-12 liter vann og kok opp. Kok 15 minutter, insister 20 minutter, fjern deretter posen fra buljongen, klem lett og legg den på et kaldt sted, fordi det skal brukes til tre flere bad. Etter å ha tatt et fotbad, bør buljongen ikke helles ut - for neste prosedyre skal den brukte buljongen kokes igjen med det brukte gresset. Etter fire prosedyrer heller du buljongen, griser ut gresset.
Vann kjølig til 35-36 grader og slipp av bena i 25 minutter. Baths tar inn en dag, bare ta 16 bad, det vil si at du trenger 400 g gress. Hvis sykdommen er startet, må du ta 24 bad (600 g gress).
I de dager da bad ikke er tatt, smør føttene dine hver dag med salve fra knuten.

Hvordan lage salve fra endarteritt fra cudweed.
50 g cudweed hell 1 liter vann, koke i 15 minutter, 20 minutter for å insistere, avløp. I buljongen settes 400 g smør og kokes, omrøres konstant, til alt vannet koker. Smør bena fra fingrene til kneet uten trykk. Lett pribintovat, legg på en fri strømpe, vikle føttene dine. Hvis det er sår på beina, legg mer salve på et sterilt serviett og fest det på såret.
Og bad og bruk salve før sengetid. Hvis du går på jobb om morgenen, så fjern bandagen med salve klokka 3 om morgenen, slik at føttene kan avkjøles før morgenen. Under behandlingen kan føttene ikke bli kalde.

Hvordan lage te fra cudweed.
15 gram cudweed hell 1 liter kokende vann. 15 minutter, 20 minutter å insistere, avløp. Drikk 100 g 3 ganger daglig i 30 minutter før måltider.

Dekoksjoner for bad, drikke, salve skal bare oppbevares i kjøleskapet. (HLS 2001, nr. 12 s. 12).

Les Mer Om Fartøyene