Hvordan utføre en hodeundersøkelse og typer diagnoser

Mange mennesker, som lider av hyppig hodepine og svimmelhet, begynner å tenke på tiden for en undersøkelse. Diagnostiske tiltak består av forskjellige prosedyrer. Blant dem kan du finne slike forkortelser som MR, REG, EEG og mange andre. Mange pasienter vil være interessert i å bli kjent med dem.

Mange mennesker, som lider av hyppig hodepine og svimmelhet, begynner å tenke på tiden for en undersøkelse. Diagnostiske tiltak består av forskjellige prosedyrer. Blant dem kan du finne slike forkortelser som MR, REG, EEG og mange andre. Mange pasienter vil være interessert i å bli kjent med dem.

Magnetisk resonansbehandling refererer til ikke-invasive forskningsmetoder som nøyaktig kan diagnostisere og riktig velge behandlingstaktikk.

MR bruker ikke røntgenstråler. I denne studien er kreftene i magnetfelter, pulser av høyfrekvens, datasystemer involvert. Som et resultat vises bildet av indre organer, myke vev på skjermen på skjermen, det vil si at legen ser nesten hele strukturen i menneskekroppen fra innsiden. Informasjon kan skrives ut, kopieres til hvilket som helst medium, sendt via e-post.

Den oppnådde informasjonen gjør det mulig for legen å forstå tilstanden til pasientens kropp for å identifisere de plager som ikke kan skille seg fra andre diagnostiske prosedyrer. Spesielt verdsatt MR i diagnose av organer og fartøy i hodet.

Magnetisk resonanshodetterapi tjener til å identifisere følgende sykdommer:

 • neoplasmer i hjernen og forstyrrelser i sin utvikling;
 • patologi av cerebral fartøy, for eksempel aneurysmer;
 • øye sykdommer;
 • sykdommer i det indre øre;
 • slag;
 • problemer med hypofysen;
 • en rekke sykdommer i nervesystemet, som for eksempel multippel sklerose.

MR er brukt til å oppdage smertefulle forandringer i hjernevevet hos pasienter med senil demens.

Studien utføres av en radiolog. Han avgir også resultatet av bildene. Etter å ha studert dem, gjør legen en konklusjon og sender den til legen som sendte pasienten til MR.

Det skjer ofte at du må gjøre en gjentatt tomografi ved hjelp av andre bildebehandlingsteknikker. Noen ganger er det en annen undersøkelse gjort på et bestemt stadium av behandlingen for å bekrefte at den er korrekt.

Rheoencephalography er en enkel diagnostisk prosedyre, men veldig informativ. Det gir deg mulighet til å identifisere mange sykdommer i hjernen og vurdere hjernens sirkulasjon. Legene bruker resultatene av denne studien ganske ofte: det er billig, resultatet vises raskt, informasjonen som er mottatt for legen, er nok.

Prosedyren er basert på virkningen av elektrisk strøm på kroppsvev. Strømmen går mellom de to elektrodene. Denne medisinske manipulasjonen er ikke kontraindisert for noen. Resultatene vises på en skjerm eller et papir. Dekryptere nevropatologen.

REG utnevnes ikke bare av indikasjoner, men også som forebygging. Spesielt er det nødvendig for eldre pasienter som på grunn av alder er forstyrret av blodkarens elastisitet, noe som forårsaker ulike sykdommer.

Indikasjoner for prosedyren er:

 • hyppig svimmelhet;
 • avhengighet av værforhold
 • epilepsi;
 • ryggsmerter;
 • støy i ørene;
 • hode traumer;
 • arvelighet;
 • aterosklerose;
 • hypertensjon.

Med hjelp av REG, er mange patologier diagnostisert. Blant dem:

 • blåmerker;
 • forstyrrelser i hjernens sirkulasjon;
 • slag;
 • aterosklerose;
 • migrene.

Ved hjelp av denne diagnostiske prosedyren er det ofte mulig å identifisere en pre-stroke tilstand og gi rettidig assistanse til pasienten.

Typer av eksamen

Pasienten med hodepine undersøkes ved hjelp av ulike diagnostiske prosedyrer.

En av dem er en ekkofinografi. Denne metoden refererer til ultralyd. Det utføres på et oscilloskop som er i stand til å registrere ultralydsignaler. Resultatene vises på skjermen. EchoEG avslører forflytningen av hjernestrukturene som skjedde med traumer til skallen eller med neoplasmer i den. Denne studien er helt ufarlig. Det utføres enkelt og krever ikke spesiell forberedelse av pasienten.

Ultralyddopplerografi (UZDG) er en annen metode for å undersøke hodet. Gir deg mulighet til å estimere blodstrømmen i hodene og hodene. Hvis det er nødvendig å evaluere riktigheten av den valgte behandlingen, kan legen foreskrive denne prosedyren.

Ved bruk av UZDG avsløres fartøyens patologi i et tidlig stadium av utviklingen.

Doppler ultralyd er ikke kontraindisert, smertefri, utført på poliklinisk basis.

Magnetisk resonansangiografi anses av leger for å være en lovende diagnose av blodårer. Denne metoden krever ikke arteriell punktering. Prosedyren går fort.

Som et resultat av studien ser legen alle endringene i fartøyene, både patologiske og strukturelle. Ulike prosesser som forekommer i hjernen blir evaluert. Prosedyren lar deg lage en serie bilder av forskjellige seksjoner og bygge en tredimensjonal projeksjon.

EEG - elektroensfalografi. En studie basert på opptak av svingninger i hjernens elektriske potensialer. De registrerer sine instrumenter, kalt elektroencefalografer.

Electroneuromyography er en metode basert på registrering av muskelbiokrøver. Det gjør det mulig å avsløre tilstandene av muskler og nerver. Brukes for sykdommer i det perifere nervesystemet.

Neurosonography - ultralyd av hjernen til ungdomshode. Legen bruker ultralyd gjennom barnets store fontanel, undersøker strukturen i hjernen og blodstrømmen.

Hva er prosedyrene for å undersøke fartøyene i hodet, nakken og hjernen, hvilken diagnose er bedre å velge?

Fartøy spiller en stor rolle for å sikre at alle menneskelige systemer og organer fungerer. Oksygen og essensielle næringsstoffer leveres langs blodbanen. Mangel på rettidig behandling av cerebrovaskulære sykdommer vil uunngåelig føre til svekkelse av mentale evner, forstyrrelse av koordinering av bevegelser, forringelse av andre organers arbeid, og videre - til blokkering eller blødning. Ifølge statistikk, kardiovaskulære sykdommer, inkl. strekk, okkupere først og fremst blant dødsårsakene i Russland. Det er viktig å sjekke og diagnostisere tilstanden til fartøyene, ikke bare i hjernen, men også i hele kroppen i tide for å oppdage patologier på et tidlig stadium.

Indikasjoner for kontroll av tilstanden til fartøyene i hodet og nakken

Indikasjoner for undersøkelse er:

 • hyppig tilbakevendende hodepine, migrene, svimmelhet;
 • alvorlig forverring av syn, hørsel, tinnitus;
 • blødning fra nesen i fravær av skade;
 • hyppig besvimelse med kortvarig bevissthetstap
 • tremor av hender og hode i Parkinsons sykdom;
 • det overførte cerebrale infarkt, tilstedeværelsen av tegn på brudd på arteriell blodstrøm (kronisk iskemi);
 • traumer til hodet og livmorhalsen;
 • symptomer som indikerer tilstedeværelsen av neoplasmer, aneurysmer av fartøyet;
 • encefalopati (en nedgang i volumet av nervesystemet og et brudd på hjernens funksjon på bakgrunn av en annen patologi);
 • arteriell og intrakranial trykk.

Mål for studien

Studien tar sikte på å bestemme tilstanden av blodkar i hypertensjon og aterosklerose, alvorlighetsgraden av hjernerystelser, myokardial og cerebral encefalopati, og risikoen for at lesjon ved slag, for å avsløre tilstedeværelsen av tumorer og aneurismer. Resultatene av sjekken hjelper til med diagnose av sykdommer og valg av behandlingstaktikk, enten det er kirurgi eller medisinbehandling.

Ofte brukte typer undersøkelser av karene i hode og nakke

Til nå er det flere måter å sjekke fartøyene på, men det mest nøyaktige og informative er magnetisk resonansbilder og datatomografi. På grunn av utstyrets kompleksitet og mangel på høyt kvalifiserte leger i småbyer, er undersøkelsen imidlertid utført på bare noen få spesialklinikker, og det er ganske dyrt. Etterspørselen etter prosedyren for MR og CT ikke bare i hode og nakke, men også hele kroppen øker jevnt, og kostnaden blir gradvis avtagende.

I tillegg til magnetisk resonans og datatomografi, er ultralyddopplerografi og rheoencefalografi mest brukt som tilgjengelige, men informative metoder. Kontroll av hjernens og nakkens fartøy er gratis som foreskrevet av legen i alle polyklinikker i store byer.

 • Ikke-invasiv (uten penetrasjon i kroppen).
 • Invasiv (angiografisk), når et kontrastmedium injiseres i pasientens arterie for å nøye undersøke de minste detaljene og strukturene i det berørte området. Angiografi brukes til røntgenundersøkelse, UZDG, MR og CT.

UZDG eller ultralyddopplerografi

UZDG er en teknikk basert på bruk av Doppler-effekten. Dens essens ligger i det faktum at ultralydbølger av høyfrekvens, rettet mot undersøkelsen, reflekteres fra blodets bevegelige elementer og blir transformert på skjermen av enheten til et todimensjonalt bilde som karakteriserer tilstanden til fartøyene.

Doppler ultralyd kan kontrollere arterie ryggrad (ryggvirvel, carotis, basilær, podklyuchinnuyu) og vene (foran og indre hals, subclavian) ligger i halsen og bunnen av skallen. UZDG definerer:

 • patency (diameter av lumen), graden av innsnevring (stenose), blokkering, elastisitet og skade på veggene på fartøyene;
 • aneurisme;
 • hastighet og tilstand av blodstrøm (hemodynamikk);
 • Tilstedeværelse av retningsendring (tortuositet) forårsaket av skade på intervertebralskivene og andre vev i ryggraden.

Ultralyddopplerografi er mye brukt fordi den er informativ, ufarlig og ikke krever forberedelse av en pasient. Kontraindikasjon er en alvorlig tilstand av helse og manglende evne til pasienten til å ligge i liggende stilling.

REG - rheoencephalography

En fremgangsmåte ved utprøving av fartøyer av hodet, bygget på feste å endre graden av blod og hjernevevet motstand når den strømmer gjennom dem en svak elektrisk strøm av høy frekvens, kalles rheoencephalography. Metallelektroder påføres pasientens hode, festet med gummibånd og strøm strømmer gjennom dem. Metoden er brukt i lang tid, er tilgjengelig, krever ikke spesiell trening av en person. Kontraindisert i nærvær av rystelser av hode og ekstremiteter.

REG informerer om spenning, elastisitet, blodpåfylling av blodkar, viskositet og hastighet på blodstrømmen gjennom hjernens arterier og vener. Den brukes til craniocerebrale skader, hjernerystelse, iskemi, hjerneslag, encefalopati. Spesielt ofte er metoden brukt til å bestemme alvorlighetsgraden av aterosklerose hos eldre mennesker, kontroll av cerebral sirkulasjon etter operasjon, med hodepine og svimmelhet.

Magnetic resonance imaging (MR)

Metoden er basert på samspillet mellom magnetfelt og radiofrekvenspulser, som et resultat av hvilke elektromagnetiske svingninger oppstår. Reflekterende fra pasientens indre organer, plassert i et lukket tomografisk kammer, danner de et bilde på skjermen. Enheten skanner skanneområdet etter lag og genererer et tredimensjonalt bilde. Metoden lar deg i detalj og tydelig vurdere:

 • struktur av blodnettet, alle store og små fartøyer;
 • betennelse i hjernevævet, nerver;
 • aneurismer, trombi, neoplasmer, blødningsområder i slagtilfeller;
 • intervertebral brokk og andre lesjoner i ryggraden og ryggmargen.

Prosedyren er nesten helt sikker for pasienten, men har en rekke kontraindikasjoner. Begrensninger i bruken av MR-tomografi på fartøyene i nakken og hodene:

 • forstyrrelser av psyken og kramper (mangel på muligheten for å finne pasienten i kammeret til enheten i en stasjonær tilstand);
 • besvimelse;
 • frykt for lukket rom;
 • vekt over 120 kg;
 • tilstedeværelse i menneskekroppen av ferromagnetiske implantater, hemostatiske klemmer på hjernens kar
 • Pasienten har nyreinsuffisiens og en allergisk reaksjon under prosedyren med et kontrastmiddel.

Beregnet Tomografi (CT)

Beregnet tomografi bruker røntgenbilder. Når pasientens indre organer blir utsatt for den ringformede konturen av stråler i et lukket kammer, oppnås et tredimensjonalt bilde av regionen som er studert. Metoden brukes til ulike sykdommer:

 • traumer av beinets skall;
 • cerebrovaskulær ulykke;
 • arteriosklerose av blodkar;
 • hydrocephalus;
 • patologier av utvikling hos barn;
 • tilstedeværelsen av voluminøse neoplasmer og fremmedlegemer.

Diagnose av sykdommer

Når pasienten har noen plager i området på hode og hals, hodepine, søvnforstyrrelser, ustø gange, slår han til en nevrolog, som i fravær av kontraindikasjoner oppnevner studien en av følgende metoder. Etter å ha skannet og tatt avlesning av instrumentene dekrypterer spesialisten som utførte prosedyren og viser resultatet til pasienten.

Basert på informasjonen som er oppnådd, diagnostiserer nevrolog hjernens sykdommer og foreskriver behandling. Hvis diagnosen er vanskelig, vil han sende for en ny studie av et høyere nivå - kontrast CT eller MR, som vil tillate å se skadeområdet strukturelt og tydelig. Ultralyd, magnetisk resonansbilder og datatomografi brukes til å undersøke alle organer og systemer i menneskekroppen. Tidlig diagnose av sykdommer kan unngå alvorlige konsekvenser.

Hvilken forskningsmetode å velge?

Hvilken metode er bedre? Svaret på dette spørsmålet er helt ansvar behandlende lege, som vil vurdere tilstanden til pasienten, tilstedeværelse av indikasjoner og kontraindikasjoner, ta hensyn til det aktuelle området av det meste av privat bruk av en bestemt metode. Uten liten betydning er studien tilgjengelig, fordi ikke alle klinikker har datamaskiner og magnetisk resonansbilder, spesielt i småbyer. De nyeste metodene for undersøkelse, CT og MR, er ganske dyre, men de tillater å få uttømmende data om tilstanden til indre organer og systemer.

Hvordan sjekke tilstanden til fartøyene i hodet

Hjerneskipene er ansvarlige for næringen av det vitale organet. Ethvert brudd på patency forårsaker en risiko for iskemi i en større eller mindre sone. Dette betyr tap av kontroll over en bestemt aktivitet i kroppen.

På hvordan å sjekke hjernens fartøy i tidlig påvisning av mulige sykdommer eller medfødt patologi, henger helsen, og noen ganger prognosen til en persons liv.

Hvem trenger å sjekke hjernens blodkar?

Indikasjon og valg av undersøkelsesmetode bestemmes av legen avhengig av mål, symptomer, foreløpig diagnose. Vanligvis anses:

 • pasientklager av hodepine, migrene, svimmelhet;
 • informasjon om det skadede hode og livmorhalsen;
 • plutselig oppstart av syns- eller hørselshemmede, tinnitus;
 • uforståelig neseblødning;
 • tilbøyeligheter til å svimme med kortvarig bevissthetstap
 • et tidligere hjerneinfarkt, tilstedeværelsen av tegn på kronisk iskemi;
 • hevelse av hender, hodet som en manifestasjon av parkinsonisme;
 • mistanke om hevelse, aneurysm i karet;
 • klargjøring av blodtilførselsrollen i encefalopati.

La oss vurdere eksisterende og mest tilgjengelige metoder for diagnostikk.

Hva kan du lære om blodårer fra en blodprøve?

Gjennomføring av blodprøver spiller ikke en viktig rolle i vaskulær testing. Men de tillater deg å indirekte dømme årsaken til sykdommen, graden av nederlag.

Aterosklerose er for eksempel en av hovedårsakene til vaskulære lidelser. Dette bekreftes av det høye nivået av lavdensitets lipoproteiner i den biokjemiske testen. Med en hastighet på 5,2 til 6,0 mmol / l har pasienter med aterosklerotiske lesjoner 7 eller flere. Et slikt resultat indikerer utvilsomt endringer i hjernens arterier.

Systemisk vaskulitt, den auto-allergiske karakteren av sykdommen, indikeres av økningen i eosinofiler og basofiler i blodformelen. Og evnen til å øke koagulering og trombose kan dømmes av det høye nivået av blodplater, protrombin, fibrinogen.

Derfor er det i undersøkelsen alltid verdt å gjennomgå de foreskrevne blodprøver.

Hvilke fartøyer må kontrolleres?

Ofte forstår pasienter ikke hvorfor de er tildelt for å studere fartøyene i nakken, ryggraden. Faktum er at det er her at hovedgrenene til arteriene går til hjernen. De refererer til ekstrakranielle kar (ekstra cerebrale). Interne og eksterne carotis, vertebral arterie i stor grad bestemme cerebral blodstrøm, fylle de små kar i skallebasis, fra hvilke flere tråder divergerer mot den fremre, midtre og baksiden av hjernen. Dette er intrakranial (intracerebral) sirkulasjon.

Indirekte diagnosemetoder

Det finnes metoder der ingen synlige kar av hodet, men det at det opprettes, for å bestemme graden av svekkelse av hjerne-aktivitet i løpet av trauma (inkludert barn under kompliserte leveranser), etter hjerneslag, med uklare forårsake anfall, svekket fysisk utvikling og andre hjerne avvik.

Basert på konklusjonen etter en slik undersøkelse kan legen påta seg området for hjernevevskader og deretter utføre en målrettet studie. Slike metoder inkluderer:

 1. Elektroencefalografi (EEG) - enheten registrerer endringen i det elektriske potensialet til nevroner og forskjellige hjernekjerner. Moderne diagnostikk gir mulighet for langvarig pasientovervåkning ved hjelp av hodetelefoner. Enkefalografen registrerer alle endringer på båndet, som deklareres etter slutten av studien.
 2. Echoencefalografi (EchoEG) - refererer til ultralyd. Alle reflekterte signaler er synlige på skjermen og registrert. Metoden er spesielt følsom med endringer i hjernestrukturer, svulster, konsekvensene av craniocerebralt traume. Indikerer deres forskyvning, ødelagt sted.
 3. Electroneuromyography oppdager biokjemikalier fra musklene, bekrefter sykdommene (parese og lammelse).
 4. Neurosonografi er en ultralydsmetode for studiet av små barn (det er nødvendig å frigjøre den store fontanelen). Hjelper i studien av hjernens struktur, bestemmer de generelle parametrene for blodstrømmen.
 5. Craniography - på en annen måte kalles røntgen på skallen i to fremspring (fullt ansikt og profil). Det gjør det mulig å avdekke konsekvensene av kranietskader, fødselsskader. Med utviklingen av blodårer aneurisme, er det mulig å endre beinstedene.
 6. Tomografi - Røntgenundersøkelse på dybder spesifisert i dybden. Det utføres som en kvalifiserende undersøkelse etter radiografi for å bestemme dybden av forekomst av feil, dets konturer, kontakt med viktige sentre og soner.

Hvilke metoder tillater deg å se strukturen i blodårene?

La oss dvale mer i detalj på måter å diagnostisere strukturen og patensen til fartøyene.

rheoencephalography

Rheoencephalography (REG) - studien bruker registrering av elektrisk motstand av vev, pulsoscillasjoner. Lar deg dømme fartøyets funksjonelle tilstand. Metoden brukes i polyklinikker, utstyret er tilgjengelig i funksjonene til funksjonell diagnostikk. Det er foreskrevet for pasienter:

 • med mistanke om cerebral sirkulasjonssykdom;
 • med en uklar migrene;
 • med skader vedvarende;
 • med epilepsi.

Det er mulig å bruke REG i fødsel for å diagnostisere tilstanden av cerebral hemodynamikk hos fosteret.

Metoden krever ikke spesiell forberedelse. Begrenset ved diagnose hos pasienter med tremor i hode og ekstremiteter.

Ultralyd undersøkelsesmetoder (ultralyd)

Ultralydet av fartøyene er basert på vevets evne til å reflektere de rettede ultrasoniske vibrasjoner. Veggene på fartøyene kan skelnes og kontrolleres.

 • vurdere lokalisering og retning av fartøyet;
 • se hvilken som helst deformasjon langs ytre og indre konturer, lagdeling, tilstedeværelse av aneurysmiske forlengelser;
 • å evaluere den individuelle utviklingen av nettverket av collaterals;
 • å avsløre den første obstruksjonen, trombi, aterosklerotiske plaques;
 • bestemme graden av innsnevring av fartøyet;
 • spore kvaliteten på bølgene av pulsering;
 • sjekk vevet rundt karet (muligens spinalprosessen med spines i forbindelse med osteokondrose, tegn på puffiness med perivaskulær betennelse).

Moderne utstyr lar deg umiddelbart dechifisere bildet på skjermen, ta opp indikatorene i fargen.

Doppler ultralyd

Ultralyddopplerografi er en av bruken av ultralyd i diagnose. I motsetning til den generelle ultralyden i blodkarene, brukes Doppler-effekten, noe som gjør det mulig å evaluere blodstrømmen i bevegelse og dømme ved det at arteriene er patenterte.

For nivået på polyklinikken er metoden for diagnose ganske informativ. Det er mulig å bruke som kontroll over effektiviteten av medisinske prosedyrer.

Hvorfor utføre magnetisk resonansavbildning?

Metoden for magnetisk resonans imaging (MRI) er basert på det fysiske fenomenet kjernemagnetiske resonanssignaler. Når menneskekroppen er utsatt for et magnetfelt, reflekterer radiofrekvenspulser reflekterte svingninger fra indre organer og strukturer.

Ved diagnostisering av vaskulære sykdommer som leverer blod til hjernen, hjelper MRI til å oppnå pålitelig informasjon om følgende:

 • plassering og struktur av hele nettverket, et bestemt fartøy, dets grener;
 • forekomst av aneurysmal utvidelse, hematom, trombose.

Metoden gjør det mulig å sjekke utviklingen av sivile sirkulasjon, for å etablere faktorer for skade på de biologiske strukturer i hjernen. Dette er ekstremt nødvendig informasjon med sikte på riktig behandling av pasienten.

Før du legges i et spesielt kammer, skal motivet fjernes og legges på bordet av alle metallobjekter fra lommene. Metoden gjelder ikke for personer med pacemaker installert. Prosedyren varer opptil 30 minutter.

Andre lovende dyre undersøkelsesmetoder

Dyrere og mindre tilgjengelige metoder for å oppdage vaskulær patologi er tilgjengelige i spesialiserte klinikker og sentre. Som regel er de gratis for pasienter av disse medisinske institusjonene, men for polikliniske pasienter utføres på betalt vilkår og etter avtale.

Magnetisk resonans angiografi

Magnetisk resonansangiografi av hjernen, i motsetning til konvensjonell angiografi, krever ikke innføring av kontrastmateriale i karene. Metoden tillater å oppnå et tredimensjonalt bilde av hele det vaskulære nettverket. Samtidig utføres prosjektering til hjernestrukturene, er det mulig å studere individuelle iskemiske soner.

Beregnet Tomografi

Beregnet tomografi (CT) av cerebral fartøy undersøker hjernevevet ved hjelp av en skanneenhet gjennom strømmen av røntgenstråler. Sensoren gjør omdreining rundt personens hode. Dette lar deg få et bilde av horisontale stykker på et gitt nivå.

All informasjon kommer inn i datamaskinen og behandles. Målinger og beregninger utføres automatisk, resultatet blir gitt umiddelbart. Metoden lar deg tydelig og objektivt vurdere blodtilførselen til pasientens hjerne. Den endelige diagnosen er laget av en spesialist lege, og det gir viktig hjelp til nevrokirurger når man planlegger kirurgisk inngrep.

Disse diagnostiske metodene gir et valg til legen for å bekrefte diagnosen, hjelpen i pasientterapi, evaluere effektiviteten og prognosen for pasientens helse.

Gjennomgang av metoder for å sjekke fartøyene i hjernen og nakken

Fra denne artikkelen lærer du: hvordan man kontrollerer hjernens og nakkens kar, når det er nødvendig å gjennomgå undersøkelser, hvordan de går og hvor lenge de tar. Hvem kan anbefale slike prosedyrer.

Bekreftelse av det vaskulære apparatet i hjernen og nakken er ofte foreskrevet av leger av mange spesialiteter. Anbefal en slik undersøkelse av mange grunner, de viktigste er representert i tabellen:

Forstyrrelser og tap av syn, hørsel, tale

Distrahert oppmerksomhet, glemsomhet, minnetap

Endringer i koordinering av bevegelser

"Fluer" før øynene, besvimelse og pre-fainting tilstand

Vedvarende økning eller reduksjon i intrakranielt og (eller) blodtrykk

Alle slag og forbigående angrep

Inflammatoriske patologier i hjernen, dens membraner (encefalitt, meningitt)

Aterosklerotiske vaskulære lesjoner

Arterielle og venøse tromboser

Forstyrrelse av utviklingen av det vaskulære systemet

Mistanke om en volumetrisk prosess i hjernen eller organene i nakken

Observasjon og behandling av kreft sykdommer utviklet i denne sonen

Disse klager er ikke unike for hjernens og halsens vaskulære patologi, men krever obligatorisk medisinsk rådgivning.

Ved første behandling av vanlige klager eller før behandlingsstart, kontrollerer andre patologier alltid fartøyene utenfor skallen (nakke) og innsiden (hjernen), i betraktning at de kliniske manifestasjonene av sirkulasjonsforstyrrelser i disse sonene er av lignende art. Observasjon av den etablerte sykdommen inkluderer bare en vurdering av "sone av interesse", det er ikke nødvendig å utvide undersøkelsen. Det vil si at kontrollen av de karetiske strukturene i hodet og nakken kan gjøres separat.

For å studere blodstrømmen i det sentrale organet i nervesystemet, bruk ulike metoder for diagnose:

 • ultralyd;
 • rheoencefalografi (REG);
 • elektroencefalografi (EEG);
 • angiografi (røntgen, MR eller CT);
 • isotopstudier (cerebral scintigrafi, OPE CT, PET).

Av disse er bare EEG karakterisert ved "cerebral" spesifisitet (det vil si at bare hjernen blir undersøkt), de gjenværende prosedyrene er standarden for undersøkelse av fartøy med lokalisering.

Ofte er en type undersøkelse tilstrekkelig til å etablere en diagnose eller utelukke patologi, men noen ganger er det nødvendig med en kombinasjon av disse.

Forskningen kan anbefales av en lege av noen spesialitet, men det meste er foreskrevet av nevrologer, kardiologer, angio- og nevrokirurger.

Utføres av leger og funksjonell ultralyddiagnostikk (for ultralyd, REG, EEG), endovaskulær kirurgi (klassisk angiografi) og radioluchevye assistenter (MR angiografi og CT, isotopiske undersøkelser).

Blodforsyning til hjernen

Alderfunksjoner av forskning

 1. Neurosonografi (ultralyd gjennom en stor fontanel) - brukes kun hos barn i det første år av livet.
 2. REG er kontraindisert til syv år.
 3. MR angiografi i tidlig barndom utføres under mild anestesi, siden det krever en periode med immobilitet.
 4. klassisk og CT-angiografi, samt radioisotop-undersøkelsesmetoder, utføres i pediatrisk praksis i henhold til strenge, oftere vitale indikasjoner (høy strålingsdose), og anestesi er ofte vist for en fullstendig undersøkelse.

Hvilken patologi kan detekteres i vaskulær testing

Misdannelse (medfødt forbindelse av venøs og arteriell struktur)

Fistel (posttraumatisk ledd mellom arterien og venen)

Underutvikling av Willis-sirkelen (den forener hovedartene i hjernen)

Abscess (en begrenset akkumulering av pus)

Hematom (blodpropp)

De viktigste, ikke-invasive (uten å gå inn i kroppens vev) undersøkelsesmetode. Flere typer brukes til å sjekke det vaskulære systemet i nakken og hjernen.

neurosonography

Bæres kun i pediatrisk praksis hos barn under 1 år (perioden før infeksjon av fontanelle mellom frontal og parietal bein).

Neurosonografisk undersøkelse

Prosedyre: undersøkelse gjennom fontanelle + anterior og lateral overflate av nakken.

Farge (dupleks) skanning og 3D-sonografi

Tosidig undersøkelse lar deg evaluere både de vaskulære strukturene selv og arten av blodstrømmen over dem i sanntid.

Tosidig skanning av fartøy av hode og nakke

3D-modus tillater å oppnå et tredimensjonalt bilde av karetreet, men vurderer ikke bevegelsen av blod langs arterier og årer, noe som begrenser bruken før detekteringen av vaskulære anomalier og før den kirurgiske behandlingen.

Prosedyre: undersøkelse gjennom oksipitale, tidsmessige og orbitale områder av skallen + fremre og lateral overflate av nakken.

rheoencephalography

De vaskulære strukturer evalueres på grunnlag av måling av motstanden til veggene deres under påvirkning av en elektrisk strøm av lav størrelse.

Foreløpig brukes metoden sjelden, på grunn av utviklingen av mer nøyaktige diagnosemetoder.

 • Elektroder (2-6) forbundet med rheografen er festet til huden, enheten går gjennom dem elektrisk utladning og fikserer endringer i vaskulære strukturer;
 • I prosessen med forskning utføres funksjonstester (medisinske, posisjonelle).
Rheoencefalografisk undersøkelse

elektroencefalografi

Ta opp den elektriske aktiviteten til hjernen. Indirekte gjenspeiler endringer i blodtilførselen av individuelle strukturer. I studien av fartøy brukes bare som en ekstra metode.

 • På hodet er en hjelm med elektro sensorer løst, noe som fjerner elektrodens aktivitet i hjernen;
 • under prosedyren, en serie prøver (lys, støy, luftveier)

Tidlig barndom

Psykotrauma i perioden med følelsesmessig ustabilitet

Vask hodet, bruk ikke stylingprodukter

Spise senest 2 timer før prosedyren

angiografi

Klassisk eller røntgenangiografi

Undersøkelse av vaskulærsystemet med fluoroskopi etter innføring av et kontrastmiddel i blodet (synlig i røntgenstråling).

Angiografi av cerebral fartøy. Venstre - den opprinnelige opphopningen av kontrast i den indre halspulsåren, til høyre - fordelingen av kontrast over resten av grenene. Klikk på bildet for å forstørre

Røntgenangiografi er delt inn i:

 1. Generelt - innføring av kontrast i de sentrale arteriene (aorta og dets grener);
 2. Selektiv - kontrasterende begynner med store vaskulære trunker (karotisarterier);
 3. Super selektiv - innføring av kontrast i de små arterielle grener av "sone av interesse."

Jo høyere selektiviteten til kontrasterende karetre, desto lavere strålingsbelastning i studien.

Funksjon av metoden: krever sykehusinnleggelse på sykehus.

 • punktering av femoral arterien;
 • installasjon og oppførsel av kateteret til studieområdet;
 • innføring av et kontrastmiddel og undersøkelse av vaskulære strukturer.

Mangel på nyrefunksjon, lever

Graviditet og amming

CT angiografi

Oppnå et tredimensjonalt volumbilde av vaskulære strukturer ved å kombinere flere bilder i forskjellige fremskrivninger utført på en datortomografi. Krever kontrastmiddel.

 • installasjon av et kateter i armbuefeltområdet;
 • skanning av sonen av interesse.

Å sende inn en blodprøve for kreatinin innen en uke før prosedyren

MR angiografi

Et tredimensjonalt vaskulært mønster oppnås ved å fikse responsen av vevstrukturer til effekten av det elektromagnetiske feltet til tomografien. Hovedfordelen ved metoden er fraværet av bestråling. I kontroversielle tilfeller krever kontrastforbedring.

Prosedyreprosedyre: Etter å ha festet sone av interesse i en spesiell spole, utføres en skanning, der det er nødvendig å ligge ubevegelig.

Resultat av angiografi av cerebral fartøy

Trussel mot abort

Tilstedeværelsen av metallstrukturer i kroppen (fellesproteser, faste frakturer)

Psykisk sykdom i perioden med forverring

Radionuklidmetoder

Cerebral scintigrafi

Oppnå et todimensjonalt bilde av de vascular strukturer i hode og nakke ved å fikse strålingen fra det radioaktive legemidlet som injiseres i blodet (et teknologisk sikker isotopteknologi).

 1. Intravenøs innføring av isotopen.
 2. Skann området etter 15-45 minutter og 3 timer etter injeksjonen.

Allergisk reaksjon på isotopen

Bestråling (terapeutisk eller diagnostisk) i 3 måneder før studien

Enkeltfoto-utslipp beregnet tomografi og positronutslippstomografi (OFE CT, PET)

Oppnå et tredimensjonalt bilde av karene ved å fikse strålingen fra radiofarmaka i blodet. De mest spesifikke metodene for undersøkelse med høy dose stråling.

 • installasjon av et kateter i en blodåre;
 • gjennomføre en skanning.

konklusjon

For å sjekke hodene på hodet og nakken fra alle de listede metodene, bruk oftest:

 • ultralyd;
 • MRI;
 • klassisk angiografi.

I 90-95% av tilfellene er dette nok til å etablere en diagnose eller å overvåke en hvilken som helst patologisk prosess.

Fordeler med sonografi og magnetisk tomografi:

 1. Mulighet for å undersøke de voksne og barns kontingent av pasienter.
 2. Fravær av bestråling.
 3. Ikke-invasive prosedyrer.
 4. Det er ikke behov for sykehusinnleggelse.
 5. Prisen på studien.

Radioisotopmetoder for undersøkelse gjør det mulig å identifisere patologier som ikke er synlige i andre studier, men har flere ulemper:

 • høy dose stråling;
 • umulighet å holde utenfor store byer;
 • god prosedyre pris.

Beslutningen om et spørsmål om nødvendigheten av bruk av kontroller av fartøy av hode og nakke, godtas av den behandlende legen individuelt.

Undersøkelse av fartøy i hjernen og nakken

På blodkarene mottar hovedorganet i nervesystemet næringsstoffer og oksygen, som det trenger for normal drift. Ethvert brudd på det vaskulære lumen øker risikoen for oksygen sult, og truer dermed neuronernes død og tap av kontroll over kropp eller del av kroppen. Undersøkelse av hjernen lar deg oppdage ulike patologier i tide, bestemme omfanget av lesjonen og vurdere pasientens generelle tilstand.

Hvem trenger å sjekke blodkarene i hjernen

Hva slags forskningsmetoder en pasient trenger, bestemmer legen basert på klager, symptomer og generelle manifestasjoner av lidelsen. Regnskapsført:

 • Informasjon om nakke- og hodetrauma.
 • Alvorlig synshemming.
 • Tøftferdighet.
 • Hodepine, hodepinne.
 • Utsatt slag eller hjerteinfarkt.
 • Meteozavisimost.
 • Vegetosovaskulær dystoni.
 • Søvnløshet.
 • Besvimelse.
 • Bevegelse av lemmer.
 • Mistanke om onkologi eller aneurisme.

Diagnose av hjernen utføres rutinemessig med slike patologiske forhold som:

 • Alzheimers sykdom.
 • Hjerneslag.
 • Postoperativ periode.
 • Åreforkalkning.
 • Diabetes mellitus.
 • Blodtrykk hopper.
 • Epilepsi.

Eldre, overvektige, røykere mennesker som drikker alkohol overdrevet, som lever i konstant stress, bør regelmessig gjennomgå undersøkelse av hjernens og nakkens kar.

Metoder for hjerneforskning

Moderne teknologi gir deg mulighet til å se patologien, for å gjennomføre en hjerneundersøkelse ved hjelp av flere metoder som gir et bredt spekter av visualiseringsmuligheter:

neurosonography

Ultralyddiagnose anses å være en pålitelig og ufarlig metode som gjør det mulig å identifisere hjernens patologi, vurdere brudd i kraniet, graden av spredning og lokalisering. Ved ultralydsskanning kan legen avdekke medfødte sykdommer og mangler i utvikling av hjernestrukturer. Ultralydbølger kan bare passere gjennom myke vev, slik at neurosonografi utføres hos barn i det første år av livet til fontanelle overgrows.

Barn må gjennomgå en screening:

 • Tidlig.
 • Født med mangel på vekt.
 • Med en skalle av uvanlig form og størrelse.
 • Fastsatt oksygen sult i livmoren eller under fødsel.
 • Med fødselstrauma.
 • Med kramper, en forsinkelse i psykofysisk utvikling, muskel tone.

Prosedyren varer ikke mer enn 15 minutter. Dette er nok til å klargjøre diagnosen og utnevnelsen av passende behandling til en liten pasient.

rheoencephalography

REG av cerebral fartøy er en noninvasive undersøkelse som gjør det mulig å vurdere tilstanden til hjernens kar, deres tone, elastisitet, for å få informasjon om vaskulær motstand og omfanget av blodpåfylling i periferien. Nevrologgen kan utnevne pasienten REG med:

 • Krenkelse av koordinering.
 • Økt intrakranielt trykk.
 • Hodet traumer.

En slik undersøkelse anses som trygg, svært informativ, smertefri. Med hjelpen kan du finne ut av tilstanden til hjernekonstruksjoner:

 • Å avsløre nivået av vaskulær tone.
 • Vurder hastigheten på utstrømning av blod.
 • Bestem viskositeten til blodet.
 • Å oppdage et brudd på blodsirkulasjonen i hjernen.
 • For å evaluere puls blod fylling.

På hele overflaten av motivets hode er spesielle elektro-sensorer festet, som er festet med et gummibånd. Før prosedyren bør en person ikke bekymre seg, drikk koffeinholdige drikker, røyk. Legen kan midlertidig slutte å ta visse medisiner som påvirker vaskulær tone.

Kompleks diagnostikk

Samtidig undersøkelse av tilstanden til karene i hjernen og nakken utføres ved hjelp av slike metoder som:

 • Ultralyddopplerografi.
 • Echoencephalography.
 • Elektroencefalografi.
 • Electroneuromyography.
 • Computer angiografi.
 • Magnetisk resonans angiografi.

Ultralyddopplerografi

UZDG-dopplerografi er en ikke-invasiv metode som muliggjør en grundig undersøkelse av hjernens og nakkens kar. En spesiell transduser, som beveger seg langs nakke- og hodeskallene, sender høyfrekvente bølger inn i arteriene. De reproduseres ved frekvenser som tilsvarer blodstrømmen, og omdannes til lydsignaler.

Tosidig skanning inkluderer ultralyd i dagens tid og visning av fartøy ved ultralyd. De resulterende bildene blir tatt opp på skjermen. De er skrevet til disk for dekryptering.

Denne metoden gir fullstendig informasjon om den anatomiske strukturen til vener, arterier og kapillærer, frekvensen av blodstrømmen langs arteriene, gjør det mulig å oppdage tilstedeværelsen av aterosklerotiske plakk, trombi, tette steder.

Undersøk blodstrømmen og vurder tilstanden til sirkulasjonssystemet som anbefales når:

 • Smerter i hodet av ukjent opprinnelse.
 • Hovens hvirvler, lyden av øret.
 • Krenkelse av koordinering.
 • Flimrende flyr for øynene.
 • Nummen av hendene.
 • Kronisk nedgang i styrke, svakhet.
 • Shane osteochondrosis.
 • Migrene.
 • Konfulsive angrep.
 • Merkbar minneverdigelse.

På bare en halv time fastslår prosedyren diameteren av fartøyene, graden av innsnevring, hastigheten på blodstrømmen, noe som forhindrer utviklingen av et slag. Ingen tilleggsopplæring er nødvendig fra pasienten. Det anbefales å slutte å røyke på undersøkelsesdagen og ikke ta medisiner som påvirker blodtrykket.

Til tross for populariteten og høyt innhold av denne metoden er ikke alle klinikker utstyrt med spesialutstyr. Derfor, for å diagnostisere en pasient, er det nødvendig å lete etter en klinikk som tilbyr slike tjenester.

echoencephalography

Dette er en ultralydsmetode som avslører ulike forstyrrelser i hjernens struktur og vev. Forskningen utføres på moderne utstyr, noe som tillater:

 • For å undersøke ikke bare hodens midterstruktur, men også å avdekke abnormiteter i benkutane deler av skallen.
 • Evaluer arten av medianpulseringer i ekte modus.
 • Mål intrakranielt trykk.
 • Identifiser hjerneskader, avgjøre størrelsen, plasseringen og kontrollere alvorlighetsgraden.
 • Oppdag foci av blødninger.
 • For å overvåke dynamikken og årsaken til forstyrrelsen av blodstrømmen i hjernen.
 • Vurder graden av hydrocephalus.

elektroencefalografi

En annen ikke-invasiv diagnosemetode er EEG-studien, som gjenspeiler de minste endringene i arbeidet i hjernebarken og dens dype strukturer. Denne metoden lar deg analysere reaksjonene til nervesystemets hovedorgan til forskjellige stimuli (lys, støy, blinkende). Eksamen er indikert hvis observert:

 • Forstyrrelser i skjoldbruskkjertelen.
 • Paroksysmale tilstander.
 • Vaskulær og diskutasjonsendringer endres.
 • Neurotiske, psykosomatiske, perinatale lesjoner.
 • Inflammatoriske sykdommer i nervesystemet.

electroneuromyography

Bruken av en electronuromyograph gjør det mulig å skaffe data om tilstanden til muskler og nerveender, avslørende amplitude av impulser og hastigheten som de utføres på. Utnevnt når:

 • Skader på nakke og rygg.
 • Polynevropati.
 • Hjerterusjoner, skader, blåmerker av hodet.
 • Neuropatier og neuritt.
 • Multiple sklerose.
 • Myasthenia gravis, myositis.
 • Shane osteochondrosis.

Computer angiografi

Informasjon om fartøyene og tilstanden til hjernestrukturene kommer inn i datamaskinen ved å skanne med elektromagnetisk stråling. Resultatet blir umiddelbart gitt til pasienten, siden dataene som er innhentet, ikke trenger manuelle beregninger, men rekonstrueres av et dataprogram. For den mest nøyaktige vurderingen av tilstanden til karene i hodet og nakken, er undersøkelsen utført ved administrering av et kontrastmedium. Samtidig brukes moderne sikre preparater, som nesten ikke gir komplikasjoner.

Angiografi av fartøy er utført for rettidig påvisning av patologier og forstyrrelser i studieområdene. Legen kan undersøke i detalj ikke bare store, men også minste båter. Siden arterier og vener i hode og nakke ofte blir påvirket av en enkelt patologi, utføres CT angiografi av disse delene samtidig. Takket være denne teknikken kan pasientene identifisere følgende sykdommer:

 • Trombose.
 • Aterosklerose av blodkar.
 • Onkologiske neoplasmer.
 • Vaskulære svulster i første fase.
 • Neoplasmer som klemmer og skyver blodkarrene.
 • Vaskulitt.
 • Misdannelser, aneurysmer.

På grunn av røntgenbestråling har prosedyren mange kontraindikasjoner og begrensninger. Det brukes ikke:

 • For å undersøke kvinner i svangerskapet og fôre barnet.
 • Testen utføres ikke med en allergisk reaksjon på jod som kommer inn i kontrastmediet.
 • I strid med skjoldbruskkjertelen.
 • Med forverring av inflammatoriske prosesser.
 • Med tromboflebitt.
 • Pasienter som veier over 110 kg, anbefales å gjennomgå en annen type diagnose, siden de ikke passer på datamaskinens tomografistabell.
 • Hepatisk eller nyresvikt er en alvorlig kontraindikasjon for undersøkelse.
 • Tilstedeværelsen i kroppen av metallobjekter (fragmenter, kuler, implantater, etc.).

Magnetisk resonans angiografi

Den nødvendige informasjonen er oppnådd ved å plassere en person i en magnetisk resonanstomografi. Høyfrekvente pulser reflekteres fra organer, fartøy og strukturer blir studert, noe som gir et klart bilde på skjermen. Under studien må alle metallobjekter fjernes.

 • Brudd på lumen av blodkar.
 • Stratifisering av aneurisme.
 • Medfødte abnormiteter i blodkar.
 • Hematomer, traumer.
 • Inflammatoriske prosesser i vaskulære vegger.
 • Aterosklerose av arteriene.

Dette er en sikker metode for strålediagnose, som vurderer blodets anatomiske egenskaper i et bestemt område. Samtidig, etter å ha mottatt informasjonen, vil spesialister sikkert prøve å foreskrive riktig behandling for å maksimere pasientens utvinning. Basert på de oppnådde resultatene er det mulig å utføre operativ intervensjon på fartøyene.

Kontraindikasjoner inkluderer:

 • En etablert pacemaker.
 • Tilstedeværelse av mellomøreimplantater, nervestimulatorer, insulinpumper.
 • Artificial cardio ventiler.
 • Hemostatiske klemmer av cerebral fartøy.
 • Akutt hjertesvikt.
 • Perioder med svangerskapet når som helst.
 • Frykt for lukket rom.

Metoder for å studere hjernestrukturer er i utgangspunktet trygge og ikke-invasive. Men i hvert enkelt tilfelle må du konsultere en lege for å vite nøyaktig om det er noen kontraindikasjoner og begrensninger. Resultatene av undersøkelsen gis til pasientene. En ytterligere spesialist er engasjert i videre behandling.

De beste metodene for å undersøke hodet

Hjernen er kanskje det dårligst studerte organet i menneskekroppen. I dag vet vi bare hvilke deler det består av, og at de koordinerer kroppens funksjon. Det er også kjent at mange sykdommer forekommer nettopp i hjernen, og deretter påvirker alle systemene. Så et slag er et brudd på blodstrømmen i cerebral arterien. Resultatene er tale, bevegelseskoordinasjon, mental aktivitet, lammelse. Hjernetumorer, Alzheimers sykdom, epilepsi - alle disse patologiene reduserer kvaliteten og forventet levetid betydelig.

I dag muliggjør tidlig diagnose effektiv behandling av sykdommer i ulike hjernestrukturer. Vurder hvilke metoder som brukes til å undersøke hodet.

Diagnose av cerebrale lidelser kan deles inn i flere typer: en brukes til mer "smale" formål, andre gir et komplett bilde av hjernens funksjon.

Smal-spesifikke metoder

 • Ultralyddopplerografi - gir detaljert informasjon om blodsirkulasjon i store kar i hjernen og nakken. Denne metoden gjør det mulig å identifisere patologien til det vaskulære systemet i begynnelsen, samt vurdere effekten av terapien. Fordelene med ultralyd er at det ikke trenger å være spesielt forberedt, prosedyren er smertefri og har ingen kontraindikasjoner.

På eve av en ultralyd bør en pasient slutte å røyke, ikke drikke te, kaffe og andre koffeinholdige drikker, for ikke å påvirke tonen på fartøyene.

 • Electroencephalography er en hjerne-studie utført for å analysere sin funksjonelle tilstand, samt reaksjoner på stimuli. Med EEG registreres biomasse i hjernen, og selv små svingninger registreres. Data om bioelektrisk aktivitet overføres til en spesiell papirtape eller registreres i en fil og vises på en dataskjerm. EEG brukes til å diagnostisere og behandle epilepsi, forsinke mental og taleutvikling, identifisere konsekvensene av hodeskader.
 • Echoencefalografi - undersøkelse av hodet ved hjelp av ultralyd. Enheten kalt et oscilloskop fanger en slags ekko som returnerte når du sender ultralydbølger til hjernen. Dermed vises et bilde på skjermen, hvorfra det er mulig å bedømme tilstedeværelsen av svulster i hjernen og lidelser i sin struktur etter traumas av skallen.
 • Rheoentsefalografiya - fikser vibrasjonen av elektrisk motstand av vev i prosessen med å passere gjennom dem en svak høyfrekvent elektrisk strøm. REG gir nøyaktig informasjon om tilstanden til fartøyene, slik at de kan undersøke deres tone, elastisitet og blodpåfylling. Metoden gjør det mulig å se separat funksjonen av hjernens venøse og arterielle systemer og å diagnostisere intrakranial hypertensjon, aterosklerose, vaskulær dystoni, subdural hematomer. Med det samme skjer evaluering av behandling av nevnte sykdommer.

Dataene fra rheoencefalogrammet er oppnådd ved å påføre elektroder på overflaten av hodet, som tidligere har blitt smurt med en spesiell pasta for å sikre bedre kontakt med huden. Ved analyse av informasjon mottatt fra en rheograph, blir det tatt hensyn til organiske endringer, avhengig av pasientens alder.

 • Electroneuromyography er en metode for å studere hjernen, som er en fiksering av dens biokjemiske stoffer. ENMG tillater å identifisere nevromuskulære sykdommer og nedsatt funksjon av det perifere nervesystemet.
 • Neurosonography - diagnose av hjernen til nyfødte og spedbarn i alderen opptil 9-12 måneder. Prosedyren er helt sikker, fordi den utføres ved hjelp av ultralyd. Det er svært informativt om deteksjon av patologier i de tidligste stadiene og kan utføres før overgrodd av den store fontanelen i barnets skalle.
 • Kraniografi - med andre ord en studie av hodet ved hjelp av røntgenstråler. Lar deg lage to skjoldprojeksjoner (profil og fullt ansikt) for å registrere tilstedeværelsen av medfødte eller oppkjøpte beinavvik.

Utbredte metoder

Beregnet Tomografi

Diagnose av hjernesykdommer ved hjelp av CT er basert på beregning av intensiteten av penetrasjon av røntgenstråler gjennom hjernevæv. Dermed er det mulig å få sitt detaljerte bilde i tverrsnitt. Moderne enheter for datadiagnostikk har lavt bestrålingsnivå, noe som ikke påvirker nøyaktigheten av resultatene.

En lignende undersøkelse av hjernen kan foreskrives dersom pasienten har en historie om:

 • svimmelhet;
 • hodepine;
 • bevissthetstap
 • kramper;
 • slag;
 • Tale- og minneforstyrrelser;
 • auditiv og visuell forstyrrelse.

Kontraindikert denne metoden for å diagnostisere hjernens patologi hos barn og gravide. Om nødvendig intravenøs administrering av kontrastmiddel i listen over kontraindikasjoner tilsatt: nyre- og leverfunksjon, diabetes mellitus, hjertesykdom, astma, thyroid sykdom, allergisk reaksjon overfor jod.

Hvis det ikke foreligger kontraindikasjoner, utføres en CT-skanning så mange ganger som nødvendig for å diagnostisere og overvåke effekten av terapien.

CT krever ikke spesiell forberedelse av pasienten. Med mindre, før prosedyren med kontrast, kan du ikke spise mat og væske i 4 timer. Eksamen varer fra 15 minutter til en halv time. På denne tiden er personen på et bevegelige bord som beveger seg til tomografien. Pasienten har ikke lov til å flytte, og noen ganger vil det være nødvendig å holde pusten hans på ledelsen av det medisinske personalet.

Magnetic resonance imaging

Vitenskapelig i utenlandske filmer om arbeidet til medisinske institusjoner refererer leger konstant pasienter til MR - i dag er det ledende blant metoder for hjerneforskning. Visualisering av organets tilstand skyldes magnetfeltet, som konstant opprettholdes i tomografien. Gjennom det blir elektromagnetiske bølger passert, hvor energibeløpet slår av hydrogenatomer tilstede i alle celler i menneskekroppen. Datautstyret forvandler mottatte data til bilder av hjernevev.

MR er effektiv for å diagnostisere et bredt spekter av sykdommer: fra vaskulære patologier til svulster.

Moderne tomografer avgir elektromagnetiske felt med lave frekvenser og er utstyrt med en rekke spesialiserte dataprogrammer, som gir deg et detaljert bilde av hjernens funksjon.

Inspeksjon i tomografi er kontraindisert i følgende tilfeller:

 • pasienten er mentalt ubalansert, har et akutt smerte syndrom eller er i koma;
 • I pasientens kropp er det metall og ferromagnetiske implantater, pinner, klemmer, permanente kroner på tennene.
 • På pasientens hud er det tatoveringer malt med metalliske partikler.

Gravide kvinner før en MR er pålagt å fortelle legen om svangerskapet og dens timing.

Som med CT, for å kartlegge vedkommende bør ligge på et bevegelig bord, hvor hans kropp vil bli sikret med spesielle stropper, og leder til vedlagte følerne, og sender lesesignalet. Etter at bordet er flyttet til tomografen. Avhengig av antall programmer som er involvert for skanning, er prosedyrens varighet 15-40 minutter. All denne gangen må en person ligge stille.

Prinsippet om bruk av et lavfrekvent elektromagnetisk felt gjør MR helt trygt for barn og voksne.

Magnetisk resonans angiografi

Denne teknikken for hjerneforskning er basert på de samme prinsippene som MR, men hovedoppgaven er å identifisere patologiene i karet. Moderne utstyr er utformet for å oppnå et tredimensjonalt bilde av hele nettverket av cerebral fartøy, samt separering av tynne seksjoner av individuelle fartøy og nerverstammer.

Positron Emisjon Tomography

Ved hjelp av denne metoden er det mulig å undersøke hjernen for å fikse i den tredimensjonale projeksjonen alle funksjonelle prosesser som foregår i den. Analyse av metabolismen av hjernekonstruksjoner forekommer på mobilnivå, fordi PET er den beste måten å skille en godartet tumor fra en malign i de tidlige stadier. Også denne typen tomografi brukes til å få informasjon om konsekvensene av skader, avvik i hjernen, vurdere pasientens tilstand etter slag.

PET kan ikke utføres under graviditet og amming, så vel som diabetes mellitus.

4-6 timer før prosedyren ikke kan spise. På kvelden anbefales det at man spiser proteinfri mat. En del av undersøkelsen er intravenøs introduksjon av radiofarmasøytisk. Skanneren varer i løpet av 30-75 minutter.

Valg av undersøkelsesmetode

Studien av hjernestrukturer ved hjelp av ultralyd er enklere og krever ikke spesielle forhold for plassering av utstyr. Men apparatet til CT, MR, PET har ikke råd til alle diagnostiske sentre, fordi kostnadene for skanning, henholdsvis, vil bli høyere.

Hvis du mistenker en alvorlig hjernesykdom, kan du ikke bare fokusere på prisen eller populariteten til en bestemt undersøkelsesmetode. Først av alt er det nødvendig å ta hensyn til anbefalingene fra den behandlende legen og det faktum at noen diagnostiske metoder har forskjellig informativitet i forskjellige områder.

 • PET bestemmer umiskjennelig forekomsten av en svulst, inkludert en ondartet, selv før den begynte å manifestere seg på noen måte.
 • MR er foretrukket i nevrologi og nevrokirurgi.
 • CT-skanninger identifiserer perfekt hodeskader og vaskulær skade.

Fra sikkerhetssynspunktet er palmen opptatt av MR på grunn av mangel på ioniserende og røntgenstråling. Selv om moderne utstyr for ultralyd og radiografi minimerer risikoen for genmutasjoner.

CT og PET er kontraindisert i svangerskapet. MR kan brukes av fremtidige mødre, men bare hvis den potensielle fordelen for en kvinne overstiger den mulige risikoen for barnet.

Ytterligere komplikasjoner oppstår i bildet av barn. Barnet er vanskelig å tilbringe lang tid i en utsatt stilling uten å bevege seg. Derfor bør eldre barn bli utdannet etter prosedyren, tilsvarer den for eksempel med et fly på en rakett. Til de minste pasientene gjøres lignende studier under generell anestesi.

Hvilken type undersøkelse en bestemt person trenger, bør en kvalifisert lege bestemme seg. For den mest nøyaktige diagnosen kan han foreskrive flere forskjellige hjerneskanninger samtidig.

Les Mer Om Fartøyene