Rehabiliteringsplan hjemme etter et slag av noe slag

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva inngår i rehabilitering etter hjerneslag hjemme, hvordan skal hver fase av utvinning finne sted. Hva du trenger å gjøre for å gjenopprette så raskt som mulig.

Alle pasienter som har hatt et slag har forstyrrelser i nervesystemet. Det kan være ubetydelig (for eksempel langvarig tale eller svakhet i arm og ben) og tungt (fullstendig fravær av bevegelse, tale, blindhet). I alle fall bør pasienter med hjerneslag etter uttak fra sykehuset være fullt rehabilitert hjemme.

Hovedoppgaven med rehabilitering er å gjenopprette de ødelagte nervecellene eller å gi betingelser for sunne hjerneneuroner å ta på seg sin funksjon. Faktisk må en person lære nytt å sitte, snakke, gå, utføre subtile manipulasjoner. Dette tar måneder, år og noen ganger tiår. Uten rehabilitering er det umulig å tilpasse seg hele livet. Siden en person er stadig på et sykehus eller et rehabiliteringssenter, kan en person ikke gjennomgå grunnleggende restaurering hjemme.

Prinsippene i denne artikkelen er relevante for pasienter som har hatt et slag av alvorlig iskemisk eller hemorragisk type.

Rehabilitering for hemorragisk slag varer lengre enn med iskemisk slagtilfelle, og i andre henseender er disse rehabiliteringene de samme.

Fem retninger for rehabilitering

 1. Generelle tiltak for pasienten: riktig ernæring, hygiene, hudpleie og forebygging av trykksår.
 2. Restaurering av bevegelser.
 3. Minnegjenoppretting.
 4. Tale restaurering.
 5. Støttende medisinering.

I denne artikkelen vil vi vurdere saker 2, 3 og 4 - hva pasienten hovedsakelig gjør hjemme selv. Det første punktet er mer relevant for de som bryr seg om å ligge pasienter, og legen utpeker medisinene helt.

Fire stadier av rehabilitering

 1. Opprettholde de viktigste funksjonene som livet avhenger av.
 2. Lære de grunnleggende ferdighetene til selvbetjening.
 3. Trener generelt motor-, tale- og intellektuelle ferdigheter, skaper forhold for deres gjenoppretting (evnen til å sitte, flytte, gå).
 4. Trening i implementeringen av fine lembebevegelser, faglige ferdigheter, full tale og andre evner.

Seks generelle prinsipper for rehabilitering

De viktigste tipsene og reglene for gjenopprettingsperioden:

 1. Tidlig start. Rehabilitering starter fra de første dagene på oppholdet på sykehuset og fortsetter hjemme til de tapte funksjonene gjenopprettes.
 2. Systematisk - Utfør regelmessig og jevnlig et sett med gjenopprettingstiltak. Stædig arbeid på deg selv og ønsket om å gjenopprette er nøkkelen til effektiv rehabilitering.
 3. Konsistens - Hver fase av utvinning er beregnet for en bestemt kategori av pasienter (for alvorlige slag, begynne rehabilitering fra første fase, med enklere fra ett av følgende). Det er viktig å flytte trinnvis og i tide til et nytt stadium (etter å ha oppnådd de fastsatte målene).
 4. Multidirectionality - alle tapte funksjoner (bevegelser, tale, minne) gjenopprettes parallelt samtidig i rehabiliteringsfasen.
 5. Bruk midler til rehabilitering: stokk, walker, rullestol, krykker. Rehabilitering etter et slag
 6. Kontrollspesialist. Uansett hvilken rehabilitering er hensiktsmessig i hjemmet, må pasienter etter et hjerneslag nødvendigvis observeres hos en nevrolog og behandle en rehabiliterer. Disse spesialistene vil bidra til å velge riktig sett med rehabiliteringsforanstaltninger og overvåke effektiviteten.

Restaurering av bevegelser

Den første retningen for rehabilitering etter et slag er å gjenopprette bevegelsen. Gitt at pareser og lammelse av varierende grad er 95% av hjerneslagspasienter, alt avhenger av dette. Hvis en person aktiverer, forbedrer blodsirkulasjonen i hele kroppen, forsvinner trusselene på sengene, kan han forsyne seg med grunnleggende behov - alle andre tapte evner vil også bli gjenopprettet raskt.

Generelle regler for treningsbehandling for å gjenopprette bevegelser etter et slag:

 • Komplekset av øvelser er bedre koordinert med en spesialist (lege LFK, rehabilitolog).
 • Gradvis øke belastningens intensitet med hensyn til de faktiske mulighetene.
 • Gradvis enkel teknikk for motor øvelser fra enkle fleksjon-utvidelse for å tynne målrettet bevegelser ved hjelp av hjelpemidler (Kransen, utvidere, gymnastisk stokk, sirkulære strikker, treningsutstyr, musikkinstrumenter). Hjelpemidler for å gjenopprette bevegelsene i hendene
 • Bevegelser bør ikke forårsake smerte. Hvis det oppstår, reduser du belastningen.
 • Før du utfører øvelsene, klargjør musklene ved hjelp av massasje, rubbing eller oppvarming.
 • Hovedmotstanden til treningstrening er muskelavsla, etter at de er berørt, er de sterkt anstrengte (de er i hypertoni).
 • Unngå overarbeid. Det er best å utføre gymnastikk to ganger om dagen, som varer omtrent en time.
 • Utfør treningsterapi, se pusten din, den skal være jevn, innånding og exhaling synkront følge en viss syklus med trening (for eksempel når du bukker pusten mens du utvider ekspirasjonen).
 • Under utførelsen av øvelser i stående eller sittende stilling er det ønskelig at noen nær hjelper pasienten eller kontrollerer tilstanden hans. Dette vil unngå skader som følge av mulige fall.
 • Profilakse av kontraktur - jo lenger lemmen er i samme posisjon (bøyd i albuen, kneet), jo mer blir musklene festet i feil posisjon. Rute mellom de bøyde segmentene en myk rulle (for eksempel rulle opp vev i ulnar eller popliteal fossa). Du kan også fikse det rettede lemmet til en hard overflate (brett) med en lapp eller bandasje.
 • Antall sykluser i hver øvelse kan være forskjellig: fra 2-3 til 10-15, som avhenger av pasientens fysiske evner. Å ha mestret en enklere gymnastikk, ikke stopp klassene. Gjør det før de nye øvelsene.

Øvelser for pasienter i recumbency

Elementær treningsterapi i forbindelse med rehabilitering hjemme er indikert for pasienter som gjennomgått alvorlig iskemisk eller hemorragisk hjerneslag. Alle er tvunget til å legge seg ned, ha grov ensidig lammelse (økt tonus, bøyning av arm og ben).

Egnet gymnastikk kan være dette:

 1. Konsekvent følge hver hånd flexor-extensor, og etter deres rotasjons (sirkulær) bevegelse: fingrene (knuging inn i en neve, neve løsgjørings), dusker i håndleddene, underarmene til albuene, hele hånden i skulderen. Gjør det samme bevegelsen hver avdeling og felles fot (tærne, ankel, kne, hofte).
 2. Øvelser med et håndkle. Heng håndkleet over sengen, ta det med en pensel, gjør noen bevegelser med denne hånden (med et håndkle): Bøy ved albuen som ligger på ryggen, sett bort fra stillingen på din side.
 3. Ligger på ryggen, bøy bena i knær og hofteledd, legg føttene på sengen. Embrace skinnene med kvastene over ankelleddene. Mens du hjelper hendene, bøy og unbend benet i kneet, ikke ta foten av sengen, slik at den glir langs den.

Gymnastikk i sitteposisjon

Formålet med øvelsene ble utført sittende - utvide volumet av bevegelser av hendene, styrke muskler i ryggen, deres forberedelse for å gå:

 1. Sitt på kanten av sengen, senk bena. Med hendene fra hverandre, grip børstene ved kanten. Bøy i ryggen mens du trekker torso fremover uten å slippe av hendene dine. I dette tilfellet ta pusten. Avslappende, puster ut. Gjenta omtrent 10 ganger.
 2. Sitt på sengen, ikke senk bena. Løft hvert bein i sin tur. Rid hendene på sengen fra baksiden, løft begge føttene sammen.
 3. Sitte, ikke senk bena, legg hendene på sengen, ta dem bak ryggen. Ta skulderbladene til hverandre, rett på skuldrene. På samme tid kaster du hodet bakover. Se pusten din: Forlate skulderbladene, pust inn, slappe av - puster ut.

Tre øvelser LFK i stående stilling

Målet med øvelsene fra stående stilling er rehabilitering av subtile bevegelser og faglige ferdigheter:

 1. Løft en liten gjenstand fra gulvet fra en stående stilling (for eksempel en mynt, en kampboks, en kamp), trykk på tastene på instrumentet eller tastaturet, kontrast tommelen til alle de andre igjen.
 2. Ta i penselutvidelsene. Klemme dem i en knyttneve, trekk hendene dine hverandre, unclenching - led til kofferten.
 3. Tren "saks". Stå på gulvet, spre beina til bredden på skuldrene. Hendene strekker seg foran deg. Utfør alternativ kryssing av hender, flytt dem til motsatt side.

Taleutvinning

Pasienter bør være forberedt på det faktum at det til tross for lange sessioner av talgjenoppretting (flere måneder eller år), kan det ikke være en positiv effekt. I 30-35% av tilfellene blir talen returnert spontant, ikke gradvis.

Anbefalinger for talgjenoppretting:

 1. Til pasienten var i stand til å snakke, må han stadig høre lyder, ord, utfoldet tale.
 2. Følg prinsippet om suksessive stadier av rehabilitering. Start med uttalen av individuelle lyder, gå til stavelser, enkle og komplekse ord, setninger, verser. Du kan hjelpe en person ved å si den første delen av et ord, en slutt som han sier seg selv.
 3. Lytte til musikk og sang. Det skjer at en person etter et slag ikke kan snakke normalt, men evnen til å synge er bevart. Må prøve å synge. Dette vil raskt gjenopprette talen.
 4. Før speilet, utfør øvelser for å gjenopprette ansiktsmusklene. Spesielt slik rehabilitering i hjemmet er faktisk, hvis strekket manifesteres av et forvrengt ansikt:
 • bared tenner;
 • brett og strekk leppene i form av et rør;
 • åpne munnen din, skyv tungen så langt du kan;
 • vekselvis bite over og underleppe;
 • slikk tungen leppene i en sirkel først inn i en, deretter til den andre siden;
 • Trekk opp dine munnhjørner til toppen, som om du smiler.

Gjenoppretter minne og intelligens

Det anbefales å starte rehabilitering av intellektuelle evner under oppholdet på sykehuset etter stabilisering av den generelle tilstanden. Men du bør ikke overbelaste hjernen.
Funksjonell gjenoppretting av minne skal foregå av farmakologisk støtte til berørte berørte nervceller. Intravenøst ​​administrerte stoffer (Actovegin, Thiocetam, Pyracetam, Cavinton, Cortexin) eller tatt i form av tabletter. Deres terapeutiske effekter oppnås veldig sakte, noe som krever lang mottak (3-6 måneder). Forløpet av denne terapien må gjentas etter 2-3 måneder.

Narkotika som hjelper til med å gjenopprette minnet

Umiddelbare rehabiliteringsforanstaltninger for å gjenopprette minne:

 • Evnen til å huske blir gjenopprettet raskere hvis en person kan snakke, se, høre godt og er tilstrekkelig i atferd.
 • Opplæringsevne til å huske: Lytting og gjentatte numre, ord, rimer. Først oppnå kortvarig memorisering (gjentagelse er mulig umiddelbart etter å ha lyttet til informasjonen). Dens vilkår vil gradvis forlenge - på forespørsel å beregne pasienten vil selvstendig uttale figurene. Dette vil indikere effektiviteten av rehabilitering.
 • Vurder bilder, videoer, huske og uttale navnene på alt som er avbildet.
 • Spill brettspill.
Rehabiliteringsforanstaltninger for gjenopprettelse av minne

På hva vilkårene for rehabilitering avhenger og prognosen

Arbeidet med å gjenopprette nervesystemets funksjoner etter hjerneslag er et viktig element i rehabiliteringsperioden:

 • Om lag 70% av pasientene utfører de forventede resultatene (gjenopprettes så mye som mulig generelt).
 • I 15-20% overstiger effektiviteten av rehabilitering det forventede når det gjelder tid og funksjonalitet.
 • 10-15% av pasientene unnlater å oppnå forventet utvinning.
 • Mangel på rehabilitering i hjemmet er årsaken til dyp funksjonshemning etter et slag på 75%.

Forventningen og vilkårene for restaurering gjenspeiles i tabellen:

Hjemmehjelp for utvinning etter et slag

Brainstroke eller slag forekommer hos folk oftere enn vi ønsker. Forekomsten av slag er noe høyere enn i andre land. I et år har cirka en halv million mennesker et slag i Russland, og ca 100 000 mennesker bor i utviklede byer i utlandet. Kardinalt forskjellig behandlingstaktikk. Hos oss styrker alle styrker på begrensning av sentrum av nederlaget, reduserer penumbra eller grensesone mellom den tapte og sunne hjernen.

Leger fra andre land med medisinsk behandling, som de sier, ikke bry deg, utnevne 1-2 enkle medisiner. Tilhengere av den vestlige skolen mener at det er meningsløst å forsøke å gjenopprette det som allerede har gått tapt eller er truet av døden. I stedet prøver de å aktivere de gjenværende funksjonene for å tilpasse en person til liv i en ny kapasitet, rehabilitering utføres fra de første timene og fortsetter hjemme, inkludert måltider.

Pasientene til pasienten bør være forberedt på å ta vare på pasienten etter et slag

I vår virkelighet, i de første dagene etter et slag, er det best å kontakte en fysisk trening instruktør, slik at spesialisten kan lære slektninger alle nødvendige bevegelser for utvinning hjemme. Så behandling og rehabilitering vil gå raskere og mer vellykket.

Kombinere disse to stillingene - aktiv behandling med den tidligste fysiske anstrengelsen - gir de beste resultatene i praksis. Hvis du overlevde, så er det rom for rehabilitering.

Verdens helseorganisasjon har publisert et program for å gå tilbake til aktivt liv etter et slag og gjenopprette grunnleggende ferdigheter. Det er også beskrevet alle nødvendige øvelser tilgjengelig hjemme, og terapeutisk ernæring.

Hva må gjenopprettes etter et hjerneslag hjemme?

Hva er nødvendigvis opprørt:

 • Muskel tone.
 • Bevegelse i lemmer.
 • Følsomhet.
 • Tale.
 • Minne og konsentrasjon.
 • Funksjon av bekkenorganene.

Etter et slag må pasienten gjenopprette motorfunksjonene på lemmerne

Gjenoppretting skjer hovedsakelig i 6 måneder, til slutt - 3-4 år etter en hjernesykdom, denne gangen skal brukes med maksimal effekt. Dette er mulig fordi hjerneceller har en neuroplasticitet eller er i stand til å lære funksjoner som tidligere er ukarakteristiske for dem. Forstyrrede nervene tar på seg arbeidet til den "avdøde fighter", men for dette trenger de å skape passende forhold, utfør alle anbefalte øvelsene. Aktiv behandling og rehabilitering fortsetter.

Kortikal omorganisering eller nevroloplasticitet er opprettelsen av nye nevrale forbindelser under påvirkning av signaler fra det ytre miljø, restaurering på grunn av ressursene i nervesvevet.

Et viktig øyeblikk er sosial sfære. Den som i går fortsatt levde et fullt liv, blir øyeblikkelig hjelpeløs og helt avhengig av andre. Det er veldig vanskelig å overføre en slik metamorfose. Det er nødvendig å hjelpe pasienten til å akseptere en ny virkelighet og å takle det så ofte som mulig, nesten alltid - først på sykehuset og deretter hjemme.

Rehabilitering fra første dag

Alle handlinger av slektninger bør samordnes med behandlende lege. Hvis det er tillatt, er det i de første dagene lurt å heve i sengen til en sittestilling, selv i noen få minutter og i puter. Vi trenger pusteøvelser. Det enkleste er å blåse opp flere fargerte ballonger. Nyttig og morsomt.

Hvis en person er helt immobilisert, trenger han et sett med øvelser, hvorav det viktigste er massasje. Ligge ned bremser bevegelsen av blod gjennom fartøyene, og dette er trusselen om nye katastrofer. Du må stryke og knead lemmer fra bunnen opp: fra hendene til skuldrene og fra føttene til hoftene. Det er ønskelig å simulere normale bevegelser - å bøye og bøye seg i alle leddene. En slik enkel rehabilitering to ganger om dagen vil bidra til å gjenopprette bevegelse når fokuset i hjernen stabiliseres.

Hygieniske tiltak og toalett - En ekstra mulighet for pasienten, men på en eller annen måte å bevege seg, den øvelser også.

Hva skal du mate?

Ernæring er en viktig del av å opprettholde styrken og hindre forstoppelse, behandling med naturens krefter. Hvis pasienten svelger, kan du gi:

 • Supperpuré fra grønnsaker med moset eller hakket kjøtt;
 • Produkter som inneholder kalium og magnesium: bokhvete og havregryn, kål og poteter, rosiner og fiken;
 • Rødder og frukt i noen form;
 • Sour-melk produkter;
 • Kokt eller stuvet fisk uten bein, du kan fiske koteletter eller kjøttboller.

Kategorisk bør det ikke være mat til snacks, pickles, søtsaker, kaffe og sterk te, alkohol.

Skadelige produkter reduserer behandlingen til ingenting. Når du gjenoppretter, kan du gå tilbake til vanlig mat, men med råd fra en lege. Enkel og tilfredsstillende mat, i volum ikke mer enn et glass om gangen - det du trenger. Det er nødvendig for å unngå noe skadelig for blodårene: "tom" type godteri ferdige kaker og bakverk, margarin, chips, fastfood, fett kjøtt, rik kjøttkraft, "kjemiske" krydder.

Lære på nytt

Etter uttak fra behandlings- og rehabiliteringsavdelingen, bør rehabilitering og opplæring fortsette hjemme. Mannen, som fikk slag, og hans familie, er det best å stille ut at rehabilitering er som en babyens utvikling: første gjennomgang, deretter sitte, så stå, og bare da gå. Ingen scene "hopp" vil ikke fungere, naturen har sine egne lover. Stopp i øvelser betyr å rulle tilbake til forrige posisjon.

Det er nødvendig å gjenopprette alle hjemmevaner og lære å betjene seg selv

Øvelser er så enkle som mulig: disse er bevegelsene som er nødvendige for selvbetjening. Komplekset består av enkle handlinger. Åpne springen, ta tannbørsten, klem ut limet, legg på buksene, trykk på knappene - alt dette til den personen som var ubarmhjertig, virker først og fremst umulig. Men hver bevegelse kan og bør først demonteres til komponenter. Så begynner rehabilitering.

For å åpne kranen må du først forlenge en hånd til den. Dette kan læres selv når personen fortsatt ligger. Hvis du utfører samme bevegelse - om enn ubehagelig og med feil - 10 ganger eller 100 ganger, så vil det til slutt vise seg. På samme måte med alle andre bevegelser. De må gjentas til automatisme. Øvelser, gjentatt hver dag, "tråkke på veien" til nevrale broer. Et kompleks av bevegelser gjenoppretter visse områder av hjernen.

Dette er kjedelig og vanskelig. Men det er fortsatt ingen annen måte. Enten blir en byrde for familien, eller hver dag gjør et lite skritt for å gjenopprette den tapte.

Hvilke slektninger burde vite

Gjenopprette en syk person kan bare med din hjelp, han alene kan ikke gjøre det, rehabilitering er en vanskelig oppgave.

Vi trenger moralsk støtte og praktisk hjelp. Restaurering av bevegelser skjer som følger: Først tar den relative en ubevegelig lem og utfører den nødvendige bevegelsen. Trekker, unbends eller bøyer, svinger, etterligner seg. Hjemme er det veldig enkelt. Hjernen trenger tid til å huske hvilke muskler som fungerer. Over tid vil pasienten sakte bevege lemmen, men det må korrigeres i lang tid, gjenta øvelsene. Restaurering av aktive uavhengige bevegelser betyr enden av rehabilitering.

Rask gjenoppretting av grove bevegelser. Den nøyaktige bevegelsen av børsten, ansiktsuttrykkene i ansiktsmuskulaturen kommer tilbake etter slag i siste sving.

Komplekset av øvelser inkluderer en verbal og visuell komponent, dette er den nødvendige behandlingen. Det er nødvendig å uttale og vise alt som er gjort. Dette er nødvendig for dannelsen av nevrale forbindelser. Alle øvelsene er gjort foran et stort speil der en person kan se seg i full vekst.

Mellom ordet og saken må det ta litt tid, bare noen få sekunder. Vi sier: "Nå skal vi heve vår hånd", forventer vi (vi gir tid til å innse) og bare da øker vi. Pasienten ser samtidig alle bevegelsene i speilet. Slike øvelser bidrar også til å gjenopprette minnet.

Hjemmebehandling er den mest effektive, den inneholder kjærlighet og omsorg. Persistens er sjefsassistenten.

Selvfølgelig må du virkelig vurdere mulighetene for en syk person. Legen vil hjelpe deg, han vil fortelle deg hva du skal se etter først. Det viktigste er ikke å slå av pasienten fra familiens liv, for ikke å la ham "bli sittende fast" i sykdom.

Litt om møbler

Alt som omgir en person som har hatt et slag, skal bidra til hans hurtige rehabilitering. Korrekt behandlet pasient allerede en uke etter "hjerneulykken" føles noe fremgang til det bedre.

Før pasienten kommer tilbake, må huset omlegges. Alle husholdningsartikler må være plassert på siden av nederlaget. Et nattbord, en lampe, en kopp - alt skal være på siden som fremdeles ikke fungerer som den skal. Dette stimulerer diskret en person til å gjøre bevegelser med et svakt fungerende lem. Så behandlingen er sammenflettet med livet. Sitt i sengen, også, du må side nederlag.

Det bør være flere stoler i rommet, som personen lener seg mens han går. Det er nødvendig å tenke over plasseringen av alle elementene, slik at pasienten selv kan utføre minimal selvomsorgsaktivitet. Så fremskynde utvinning og behandling.

Viktig sikkerhet ved flytting, alt som slår og skarpt er bedre å rengjøre.

Veldig nyttig for rehabilitering er overføring av kroppen fra det ene ben til den andre, rocking, reiser seg opp fra stolen, setter seg i sengen på en sunn side, klatrer og stiger ned trappene, lærer å gå mellom to barer. Det finnes ingen universelle anbefalinger, komplekset av øvelser bidrar til å velge en rehabiliteringsinstruktør, avhengig av lesjonens art og gjenopprettingsgraden etter ONMC.

Hva å gjøre med spasticitet?

Etter et slag i musklene øker tonen ofte, er de nesten umulige å unbend. På grunn av muskelspasmer, er funksjonen av leddene ødelagt, kontrakturer utvikler seg eller mobilitet er begrenset i dem.

Spastica - dette er en økt muskel tone, som ikke tillater deg å unbend lemmer

Dette må motvirkes fra de første dagene. Restaurering av mobilitet begynner med det faktum at under leddene legges myke ruller som lemmen kan hvile på. Dette bidrar til å slappe av musklene. For hender og føtter bruk halvstive dekk, festing - for en stund, ikke hele dagen - lemmen i riktig fysiologisk stilling. Påfør også en myk separator for fingrene, dette er en fin måte å lette spasmer på.

Viktig er den rette posisjonen til skulderen, som forhindrer subluxasjon og smerte i skulderleddet. Det er nødvendig at bladet befinner seg i fri stilling, og børsten bør oftest knyttes til "lås". Under musene kan du legge en stoffplate opp til 10 cm i diameter. Det er ønskelig å unngå slinglignende bandasjer, de forverrer bare situasjonen.

Med spastisitet i beinet, er det ønskelig å oppnå overføring av kroppsvekt til hælen, i intet tilfelle på foten. Forsiktig og mild massasje vil hjelpe årsaken.

Det anbefales å gi den syke personen så mye frihet som mulig i selvbetjening. La ham flere ganger bedre slippe objektet eller feilaktig kle på seg, enn å stoppe utvinningen.

Hva kan ikke svare på slektninger?

Til angst, sinne og aggresjon fra en syk person. Sett deg på plass. Livet til en mann som om snublet over en vegg, fra spredning og omfang. Emosjonelle lidelser er en integrert del av et slag, og ikke bare på grunn av organisk skade på hjernestrukturene. En person faller ut av alt: yrke, familie, hobbyer og fornøyelser. Det tar enormt mot å passere og ikke å bryte. Under kraften i dette er ikke alt.

Fra reaksjonen av slektninger avhenger den videre atmosfæren i familien. Hvis du ikke gir et negativt å få fotfeste, så vil det passere. Rulle til skandaler og håner fører til ødeleggelsen av alt som er skapt.

Lagre hjernen. Hvordan gå tilbake til normalt liv etter et slag?

Mangel på søvn forårsaker et slag i middelaldrende og eldre mennesker. Denne konklusjonen ble nådd ved Universitetet i Alabama i USA. Temaer.

I tre år så amerikanerne 5 666 personer og fant at sovende mindre enn seks timer om dagen er en kraftig faktor i utviklingen av et slag. For en stund takler kroppen seg med stress, svekker seg, hypertensjon, atrielle patologier og i siste ende slag. Og de britiske legene har allerede funnet ut hvordan man kan redde folk. Det viste seg at hjernen beskytter seg mot konsekvensene av et slag ved hjelp av et hamartinprotein. Det tillater nevroner å motta oksygen og leve i flere titalls minutter, selv om de fleste av nervene i hjernen dør med en gang.

Forskere vil lage et legemiddel som også beskytter celler, som gamartine, da kan du helt gjenopprette etter sykdommen. Våre leger tror at så lenge denne fjerne fremtid. Men selv nå kan pasientene bli hjulpet etter et slag.

Hvordan heve en person til føttene og maksimere helse? sier Maxim Domashenko, kandidat for medisinsk vitenskap, seniorforsker av 2. Neurologisk avdeling for det vitenskapelige senter for neurologi ved det russiske medisinske akademi.

Fire timer med livet

"AIF": - Maxim Alekseevich, hva er prestasjonene i behandlingen av hjerneslag ved hjelp av russisk medisin?

M.D.: - Et kolossalt gjennombrudd av moderne vaskulær nevrologi er at en pasient som ble levert til sykehuset i tide (når det etter de første manifestasjonene av strekningen ikke var over 4,5 timer gått), kan man hjelpe med trombolytisk terapi. En pasient på sykehuset får et stoff som gjenoppretter blodstrømmen i tilstoppede kar. I dette tilfellet blir mer enn 60% av folkene (mot tidligere 20%) gjenopprettet. Dessverre klarer 10% av pasientene å komme inn i dette midlertidige "vinduet" i Europa og i Russland - og ca 2%. Men denne figuren kan virkelig heves hvis en "ambulanse" kalles i tide (se "Kutte og lagre"). Hvis det har gått mer enn 6 timer etter et slag, er det ikke alltid mulig å oppnå signifikante resultater. Det andre punktet er prestasjoner innen neurorehabilitering. Robotisk betyr i dusinvis av ganger økt effektiviteten til instruktøren i treningsbehandling. Alle disse prestasjonene er vellykket brukt i vår klinikk ved Det russiske medisinske vitenskaps vitenskapelige senter for neurologi.

"AiF": - Hvilken type hjelp fra staten kan pasienten forvente etter hjerneslag?

M.D.: - En person er forpliktet til å være livslang under veiledning av en terapeut og nevrolog fra en polyklinikk på bostedsstedet. Det finnes en godkjent liste over vitale legemidler, der pasienter med funksjonshemming får narkotika for å forebygge et annet slag uten omkostninger.

Ideelt sett er en sosialarbeider festet til pasienten om nødvendig. En gang i uka bør en spesialist i fysioterapiøvelser, en talepraktiker, komme. Men dessverre er situasjonen med post-stroke rehabilitering hjemme i vårt hjem langt fra ideell.

Det viktigste - kommunikasjon

"AiF": - Hvordan oppføre seg hjemme hos slektninger, for å hjelpe en person til å komme seg ut av sengen tidligere?

M.D.: - Jo flere slektninger er engasjert i rehabilitering - bedre i 2-3 timer om dagen - desto større er sannsynligheten for at en person kommer opp fra sengen. Hvis arbeidet går konstant, kan du oppnå seriøs suksess: Ny lærer å gå, snakke.

Hvis venstre halvkule er berørt, snakker personen ikke, forstår ikke talen som er adressert til ham. Hvis høyre - pasienten kan være apatisk eller overaktiv, hurtigherdet. Benet eller armen er ofte lammet.

Hvis graden av skade er middels (i halvparten av tilfellene), flyttes pasienten i en barnevogn, med en pinne. Mulig forstyrrelse av svelging. Med hensyn til omsorg for alvorlige (seng) pasienter, er profylakse av trykksår viktig: Skiftes hver annen time, behandling av kroppen om morgenen og om kvelden med kamferalkohol eller spesielle midler. To ganger om dagen - behandling av munnhulen, for eksempel en løsning av kamille. Plante en person, sett, om mulig. Passiv gymnastikk av de lammede armer og ben (fleksjonsforlengelse ved hjelp av slektninger, etc.) er nødvendig, slik at blodet ikke stagnerer og det ikke er noen komplikasjoner.

Og det er veldig viktig å støtte pasienten følelsesmessig, slik at han ikke føler seg defekt: diskutere nyheter, ta til gaten, inviter gjester, les bøker, kommunisere.

Hvordan avgjøre om en person har et slag

Det er en regel: på engelsk lyder det som FAST (FAST), som bidrar til å forstå hva legene trenger å ringe.

F - det er ansikt, ansikt. Om slaget sier sin asymmetri. Be personen til å smile. Hvis smilet er ujevnt, er dette et farlig tegn.

Hvilke stoffer * bør jeg ta etter et slag?

1 gruppe: Narkotika som reduserer blodtrykk (hypotensiv). De forhindrer trykket i å stige, holder det i normen. La små doser, men ta dem alle! Bevist: dette reduserer sannsynligheten for et andre slag.

2 gruppe: Narkotika som fortynner blodet (antiaggreganter eller antikoagulantia). Iskemisk berøring er nødvendig. Avhengig av årsaken til hjerneslag (aterosklerose, arteriell hypertensjon, atrieflimmer, etc.), er antiplatelet midler eller antikoagulantia foreskrevet. En tredjedel av pasientene med hjerneslag har atrieflimmer: koagulasjonsform i hjertehulen, og når de flyr, tetter de blodkarene i hjernen. Deretter foreskrives orale antikoagulanter. En ny generasjon av disse stoffene (basert på direkte trombininhibitorer) beskytter mot et andre slag. Den samme medisinen er foreskrevet for pasienter med atrieflimmer for å forebygge første slag.

Gruppe 3: Legemidler som normaliserer nivået av kolesterol i blodet (lipidsenkende). De er nødvendige for en bestemt gruppe pasienter etter et tidligere iskemisk slag.

Gruppe 4: Antidiabetika. De er foreskrevet for pasienter som har diabetes mellitus.

* Doser, navn, modus for å ta alle medisiner for hver pasient må være deres egne, avhengig av sammenhengende sykdommer.

Gjenoppretting etter et taleslag og bevegelser

Gjenoppretting etter et slag, hastighet og fullstendighet av rehabilitering avhenger av størrelsen på hjerneskade.
I enkelte pasienter etter slag, bevegelse og tale er fullstendig restaurert i de første ukene eller månedene, forblir andre vanskelige, og de tredje er nesten ikke gjenopprettet.
Den raskeste prosessen er gjenoppretting av tapte funksjoner i det første året etter et slag. Pasienten avstemmes med sin stilling, tilpasser seg eksisterende mangler, fremgang i rehabiliteringsstopp

En pasient etter et slag, så snart hans tilstand tillater det, skal begynne å gjøre fysiske øvelser for å gjenopprette mobiliteten til lammede lemmer så fullt som mulig og minimere konsekvensene. Og mens den løgne pasienten ikke klarer å gjøre noe selv, bør hans slektninger være forlovet med ham - gjør passiv gymnastikk, massasje

Mange paralyserte pasienter faller i depresjon og bryr seg ikke om tilstanden deres, de ønsker ikke å øve rehabiliteringsgymnastikk, de forsøker ikke å gjenopprette tale etter et slag. Hele dagen ligger de i sengen uten å flytte. I slike pasienter er selv små brudd på motorfunksjoner dårlig restaurert.
Ofte skjer dette ikke på grunn av dovenskap og depresjon, men på grunn av nederlaget til visse områder av hjernen. Slike pasienter bør stimuleres til å raskt overvinne konsekvensene av hjerneslag.

Nedenfor er historiene om hjerneslagpatienter som kunne gjenopprette seg hjemme, inkludert etter omfattende slag, da legene forutslo fullstendig uførhet før livets slutt. Historiene er hentet fra avisen "Vestnik ZHZH" fra rubrikken "Liv etter et slag"

Restaurering av bevegelser etter hjerneslag.

Menn led store hjerneslag, det meste av hjernen led, halvparten av kroppen var lammet, syn og tale ble tapt. Kona ble fortalt at det er lite håp, og hvis han ikke dør i neste uke, vil han bli lammet for livet. Men besluttsomhet, utholdenhet, viljestyrke og selvtillit hjalp ham med å komme seg på føttene og tjene seg selv, selv om mange av konsekvensene av strekningen har vært opp til nå.

Det antas at resten av den intakte hjernen kan ta over funksjonene til den skadede delen og overføre impulser til de lammede kroppsdelene. Men dette er mulig ved hjelp av trening og tro på å forbedre tilstanden din
For en mann var det veldig vanskelig å lære å svelge, spise mat, kontrollere blæren, men han bestemte seg for ikke å gi opp, men timen kjemper for sin helse. Det viktigste er ikke å bli vant til staten der du er, men gå framover daglig.
Den delen av hjernen som styrer tale og forståelse av språket, har gjenopprettet etter å ha utført spesielle øvelser som ble anbefalt på sykehuset. Han utførte disse øvelsene 1 år etter et slag hver dag, og deretter i ytterligere fem år i de tilfellene da personen begynte å vri.

Etter at han hadde lært å sitte på et sted som ikke følte seg, begynte pasienten å tenke på hvordan han ville lære å stå og bevege seg. Men dette hadde ikke nok styrke - han svelget maten med vanskeligheter, så han spiste litt. Mesteparten av dagen han tilbrakte å sitte i rullestol lærte han å knytte seg til henne med en sunn hånd, og flytte rullestolen med en sunn fot, som presset fra gulvet. Livet ble umiddelbart mer interessant.
Da lærte jeg å kle og kle seg selv.
Selv om fem år senere ble hånden og benet forblevet lammet, lærte mannen å gå med en pinne, stige ned trappene ved hjelp av et rekkverk bakover.
Før quadriplegic pasient etter et slag kommer til å stå opp, er det nødvendig å fastsette posisjonen hvor foten er, ellers kan du falle - lammet ben under stige opp fra stolen, er sengen ikke er i stand til å holde vekten av kroppen og så viste det seg i. Det tar tid å lære å stole på lammet ben og holde balansen i kroppen.
Det er veldig nyttig å strekke den lammede armen og hver finger på den flere ganger om dagen, men du må være forsiktig så du ikke bryter leddene på grunn av mangel på følsomhet i hånden. Hvis det er normalt, er det nyttig å følgende øvelse: å holde sunn hånd på den faste støtten, prøver å gjøre sit-ups, alt fra tre ganger, bringe til 10 (2-3 ganger om dagen)
Gjenoppretting etter hjerneslag hjemme har pågått i 4 år. Resultater av en lam mann han går, sitter i rullestol, men hvis han føler at han er sliten eller miste balansen, kler han og kjoler, inkludert sko, forbereder et måltid, prøv å grunn av alle krefter blir selvstendige (HLS 2003, №10, s 14. -15, 2003, nr. 21, side 24)

Fullstendig gjenoppretting etter et slag - fra en seng-pasient til en morgenkjøring.
Kvinnen etter sterk stress har kommet ned med et slag, selv om hun alltid førte til en sunn livsstil. Jeg lå lenge i depresjon, jeg trodde at livet var over. Men en dag, etter å ha lest "HELL", trodde jeg at mange mennesker sliter med sykdommen deres i enda vanskeligere forhold enn hun. Etter at disse tankene med en stor innsats rullet ned fra sofaen, og å gi meg en fysisk belastning, begynte å svinge fra side til side. Da kom legene som besøkte henne hver dag, og bidro til å komme tilbake til sofaen.
Dette var begynnelsen, langsomt begynte den tidligere sengepatienten å krype på hennes høyre side, gå med krykker. Dette varte i seks måneder, til hun ble transportert for å bo i et landsbyhus. Der kravlet hun på gresset og var glad for at hun kunne bevege seg, selv om koordineringen av bevegelsene ble ødelagt. Alle disse rehabiliteringsarbeidene var ikke bortkastet. Nå er hun 63 år gammel, hun står opp tidlig om morgenen, gjør øvelser, og kjører hver morgen på skogstier. Hun har sågar og pinner ved til ovnen, og arbeider i hagen om sommeren. Konsekvensene av hjerneinfarkt forsvant helt. (HLS 2003, nr. 9, side 8)

Hjemgjenoppretting etter et slag med Frovvs simulator.

Mannen led hjerneslag. Etter det tok jeg mye medisin, men tilstanden var svært beklagelig.
Saken hjalp - det var en medisinsk utstilling, og en lege oppfordret ham til å kjøpe ham en Frolov TDI-1-simulator for gjenoppretting etter et slag. Det var også to måneders kurs om bruken av denne simulatoren. Pasienten tok kurs, behersket endogen pust på simulatoren. Startet med 5 minutter. Klasser ble gitt til ham veldig hardt, de måtte mobilisere all sin viljestyrke og energi slik at de ikke kunne bli forlatt.
Som et resultat var mannen involvert i en simulator hjemme i minst to timer om dagen. Oppnådde konkrete suksesser - begynte å dispensere med rusmidler, trykket falt fra 230/150 til 130-140 / 90. Det føles bra, det er lyder i hodet, nesten alle konsekvensene av hjerneslag forsvunnet - den lammede armen og benet blir gradvis restaurert. (HLS 2003, nr. 22, side 19)

Gjenoppretting av tale etter et slag.

Eksempel №1. Gjenopprett tale ved hjelp av dikt.
En kvinne på 53 år fikk et slag, selv om hypertensive ikke ble vurdert, var trykket alltid 120/80. Men på dagen for hjerneslag, da ambulansedoktor målt trykket, viste det seg seg å være 240/70.
I tre måneder lå hun hjemme uten å flytte. Paralyserte høyre side. Armen og benet hang som en pisk, tale etter at et slag ble ødelagt. Pasienten mistet helt mot, men sykepleieren overbeviste henne om at det var mulig å overvinne konsekvensene av hjerneslag. Så begynte kvinnen å kjempe for helse: hennes venstre hånd masserte høyre side, lese høyt for å gjenopprette tale, gjorde øvelser. Da høyre ben begynte å fungere, begynte jeg å gå rundt i rommet lenge. Hånden stod ikke over midjen, da begynte hun å markere med en venstre hånd på etikettveggen og prøvde å nå dem med høyre hånd. Gradvis begynte armer og ben å fungere normalt. Dette hjalp daglig trening. Siden da har 12 år gått, fra konsekvensene av strekningen var det bare en støy i hodet. (HLS 2000, nr. 11, side 7)

Eksempel nummer 2. Gjenopprette tale etter et hjerneslag hjemme - leser høyt.
En 54 år gammel mann fikk et høyresidet til sykehuset. Legene anså det håpløst, de gjennomførte ingen behandling. Noen få timer etter strekningen våknet jeg opp i en vanlig menighet, ikke i intensiv omsorg. Kona overtalte legene til ikke å skrive av pasienten, men å kjempe for livet hans. Som et resultat ble livet reddet, men levetiden på utslippet ble tildelt 3-4 år.
Rehabilitering etter hjerneslag hjemme var svært treg, pasienten måtte lære på nytt hvordan å gå, snakke, lese - noe som betyr lese stadig sklir unna, bare seks måneder senere tilbake til evnen til å tenke logisk. Tale terapeut anbefalte å lese avisen høyt for gjenopprettelsen av tale, og flere ganger for å uttale vanskelige ord. Men det var ganske kjedelig. På den tiden ble alle lest av romanen Valentin Pikul. Og pasienten begynte å lese det første volumet høyt, kona var lytteren. Ord uttalt flittig, søker en korrekt uttale. Jeg leste lenge, fordi romanen var fanger. Etter det første volumet ble talen mye mer forståelig, nesten alle ordene klarte å bli uttalt riktig. Etter det andre volumet kom den gamle stemmen tilbake og fargen hans, snakket mannen som før før sykdommen.
Hans høyre hånd kunne ikke gjenopprettes, og han begynte å skrive med sin venstre hånd. Første scribbles ble oppnådd, etter to års trening ble underlaget fullstendig gjenopprettet, og ble lik den høyre håndskriften, men bare skrivehastigheten falt.
Gjenoppretting etter et slag gikk ikke så jevnt som det kan virke fra denne beskrivelsen. Disse små seirene skjedde mot bakgrunnen av smerter, inkludert hypertensjon, angina pectoris, spasmer i arm og ben, erfaringer om deres ubrukelighet.
Pasienten, som hadde tidligere engasjert i psykisk arbeid, ikke ønsker å forlate hjernen din uten belastning, så det er en skrivemaskin begynte å skrive historien - minnet om sin venn, poeten-soldat, som deretter begynte å publisere en lokal avis, lese bøker av filosofer. Etter et hjerneslag har vært nesten 20 år, og dødsdommen ikke finne sted. (HLS 2001, nr. 15, side 15)

Gjenopprette tale etter et slag - lege råd.
En kvinne på 56 år led 2 slag, etter den første hun lammet høyre side, etter at andre talet gikk tapt. En datter snakket avisen og spurte hvordan han skulle gjenopprette tale etter et hjerneslag hjemme.
Reagerer på lederen av den nevrologiske avdelingen til Det russiske akademiske medisinske vitenskaps vitenskapelige senter for neurologi, professor, doktorgrad i medisinske vitenskapen A. S. Kadykov.
Restaurering av tale og bevegelser etter et slag forekommer ikke alltid samtidig, tale kommer langsomt tilbake.
Selv med de mest alvorlige taleforstyrrelsene, lider intellektet som regel ikke. Derfor, ikke behandle en pasient etter et slag, som et urimelig barn. Viktigst - kommuniser mer med pasienten, det skal ikke være verbal isolasjon. Først må du snakke, navngi varer i den nominative "Kjøleskap, tallerken, ost", noe som betyr at du kommer ut av kjøleskapet en tallerken med ost. I fremtiden kompliserer talenøvelsene.
Oppfordre pasienten til sine egne uttalelser, oftere stille spørsmål. Vær tålmodig, ikke haster pasienten med et svar. Prøv å få hvert ord uttalt sakte og tydelig. Snakk leksjon når du ser at pasienten er trøtt, ikke forårsake irritasjon, tvinger til å trene tiden ut.
Med god helse kan klasser for å gjenopprette tale hjemme, vare i 30-60 minutter. Gjør dem 1-3 ganger om dagen, du kan gjøre og kortere klasser, men øke tallet til 5-6 ganger.
For at talegjenopplæringsklasser i en lammet pasient skal være mer effektive, er det nødvendig å få en foreløpig konsultasjon med en taleterapeut. (HLS 2010, nr. 13, side 25)

Folk rette for talgjenoppretting etter et slag.
Dette folkemidlet bidrar til å gjenopprette tale etter et hjerneslag hjemme.
Bland en halv kopp honning og et halvt glass løkjuice. Hold blandingen i kjøleskapet. Insisterende sammensetning er ikke nødvendig, enn det er fersk, jo bedre.
Ta en blanding av 1 ss. l. tre ganger om dagen i 20 minutter før måltider. Når delen er ferdig, lag en ny. Behandlingsforløpet er 1 uke. Ta en pause i 7 dager, ta deretter et andre kurs - en kopi av den første. (HLS 2004, nr. 7, side 21)

Gjenopprett tale med reddik
Dette er et rimelig og velprøvd folkemåte for talgjenoppretting etter et slag. Sett revet eller tynt skiverradd under tungen og tungen. Oppbevares i munnen. Pasienten skal føle seg kald og brennende. Hvis mage-tarmkanalen er syk, bør den akkumulerte spytten spytte ut. Fremgangsmåte å gjøre 3-4 ganger om dagen. (HLS, side 38, 2012, nr. 6)

Ifølge oppskriften Avicenna
En kvinne hadde et slag for 8 år siden. Høyre side ble lammet, talen ble ødelagt. Ambulansen tok ikke pasienten til sykehuset, de foreskrev behandling hjemme.
Når neste dag sykepleieren kom til å sette en injeksjon, pasienten mimikk ba henne om å ta blod fra en vene, t. Til. Avlesningen på Avicenna som hjelper hjerneslag årelating. Sykepleier lenge uenige, men da tok likevel blod. Samme dag gjenvunnet pasienten sin tale.
Neste dag, da vi så forbedringer, tok sykepleieren blodet igjen - 5 ml. Min fot gikk bort. På den tredje dagen etter å ha tatt blod, gjenopprettet pasienten etter slag. Nå tror ingen at hun hadde et slag. (HLS 2011, nr. 4, side 40)

Stadier av rehabilitering etter hjerneslag hjemme.

Kvinnen fikk et slag i september 2002, høyre side forblev lammet. På sykehuset, hvor hun kom, smittet legene henne med optimisme, lovet at ved nyttår ville hun løpe. Mer enn et år passerte. Inntil jeg løp, men optimismens ånd fortsetter, blir konsekvensene av hjerneslag sakte sakte.
Det siste året etter at strekket kan deles inn i fem stadier av rehabilitering.

1. trinn (Oktober-desember 2002) Pasienten vet bare hvordan han skal lyve og gråte mye. I oktober ble 10 massasjeprosedyrer utført. I november - 30 injeksjoner (cerebrolysin, piracetam). I desember - begynte å praktisere terapeutisk gymnastikk med en trener. Jeg lærte å sitte i puter, etter at jeg var i stand til å se på TV, lese, løse kryssord.
2. trinn (Januar - mars 2003) I januar, om morgenen, begynte presset å stige, det ble gjennomført et injeksjonsforløp. I februar gikk hun i løpet av massasje, fortsatte å jobbe med treneren av terapeutisk gymnastikk.
I februar lærte jeg meg selv å sitte i sengen med et tau festet til sofaens ben som den ligger på. Sitter hun, lærte hun å stryke, sy. Fordi hun er venstrehåndet fra fødselen, og høyre hånd er lammet, viste dette arbeidet seg bra for henne.
3. trinn (April - juli) Siden april begynte hun å lære å gå, i venstre hånd er det en krykke, på begge sider - datter og barnebarn. Datteren støttet fra høyre lammede side, barnebarnet og en krykke til venstre. Pasienten kom fra sofaen til vinduet - 10 trinn, og tilbake. Det ble vurdert - 1 gang. Med hver leksjon økte antall ganger. Det var et håp om at han ville lære å gå. På den tiden var det allerede seks måneder etter strekningen

4. trinn av rehabilitering etter hjerneslag hjemme (August). I august ble kvinnen transportert til dacha, der hun likte - frisk frukt, luft. Det begynte å bevege seg mer. Og vandre var bedre - på den ene siden var det bare en krykke, og til høyre er det fortsatt en datter eller barnebarn.

Den femte fasen av rehabilitering (september-november, et år etter slag) I september begynte å trekke en kvinne gikk på gaten, hun lærte også å jobbe pasienten sitter og hjelpe høste avlingen med hagen - økologiske grønnsaker for bevaring, krøller druer for vin. Høyre hånden fungerte ikke, det presset bare ned grønnsakene.
10. november begynte hun å gå rundt huset bare med en trollstang, uten støtte fra familien sin: Fra sofaen flyttet hun til en stol og deretter til en annen stol, som ligger ved siden av bordet. Holder seg til bordet, hun reiser seg til føttene, og lener seg på sin krykke, går gjennom leiligheten til inngangsdøren og tilbake. Dette er 15 meter. Først gjorde jeg 2-3 fly om dagen, i slutten av november hadde jeg allerede 40 flyreiser. Det tok minst 2 timer om dagen å gå.
På slutten av november gjorde hun et kurs av injeksjoner og massasje.
(HLS 2004, nr. 2, side 11)

Gjenopprette etter et slag hjalp massasje, krukker og gåing
En mann på 57 år overtok et hjernebrems. Før denne hendelsen tenkte han ikke på en sunn livsstil, prøvde å spise mer kunnskapsrik, og flytte mindre. Sykdommen gjorde at han revurderte sin holdning til livet. Som et resultat, et år etter slagtaket, droppet han 28 kg overvekt, trykk 115/70, blodbiokjemi er normalt.
I hans brev snakker han om stadier av rehabilitering etter hjerneslag.
Umiddelbart etter overføringen fra intensivavdelingen til den vanlige menigheten bestemte pasientens kone seg ikke for å begrense seg til den foreskrevne behandlingen, men å starte rehabilitering selvstendig. Tross alt er de første timene og dagene etter strekket viktigst for maksimal gjenoppretting av tapte funksjoner.
Etter å ha lest at cervical osteochondrosis bidrar til forstyrrelsen av hjernecirkulationen, ble det lagt stor vekt på å massere etter et slag. Mens pasienten fortsatt ikke kunne sitte, masserte hans kone ørepennene hans, popliteal fossa, føtter, ryggrad. Masseringen ble utført med fingre og massasje baller 2-3 ganger om dagen.
To uker senere lærte venstre ben "igjen", en måned etter slaget - en hånd, om en halv og en halv time at pasienten snakket klart tydelige ord.
Så snart den lammede pasienten fikk lov til å sitte etter et slag, begynte kona å massere ham krageområdet, først forsiktig og deretter mer intensivt. Hennes vanlige massasje vekslet med honning, og en måned senere la hun til krukkene som hun plasserte langs ryggraden i 2 rader.
To måneder etter strekningen ble pasienten transportert til et sanatorium hvor han ble foreskrevet fysioterapi, massasje, spaserturer. Først kunne en mann passere 300 m per dag, en måned senere dro han 3 km. Alt dette gjorde jeg gjennom "Jeg kan ikke", ofre søvn, TV og andre sanatorielle fristelser.
I kostholdet han foretrukket grønnsaker og frukt retter, unngår å spise fett, søt, salt og egg.
Blodprøven viste fortsatt et høyt nivå av kolesterol, da for utviklingen av ernæringsstrategien tok det mer grundig og eliminert alle skadelige produkter.
Etter sanatoriet holdt mannen fortsatt en diett og gikk mye - 1 time i morgen og om kvelden i noe vær. Han gikk først i ro og da, jo raskere begynte han å flytte av og til til en jogge. Lasten regulert av pulsfrekvensen økte og reduserte dem langsomt - etter en energisk spasertur fløy ikke på sofaen, og tok en kontrastdusj, og øvte seg for avslapning.
(HLS 2004, nr. 7, side 16)

Gjenoppretting etter hemorragisk slag.

Mannen skjedde hemorragisk slag. Deretter tilbrakte han 2 år uten lammelse uten bevegelse. Hans kone og slektninger tok seg av ham. Han ville ligge stille hvis hærens kamerat ikke kom og ikke skamme seg: "Hvordan kan vi legge seg rundt og holde" staben "rundt oss? Hvis høyre side ikke er lammet, må vi jobbe med oss ​​selv. " Kammerat bundet stroppene til bena på sofaen som pasienten lå på, og krevde at han prøvde å løfte kroppen og sette seg ned.
Først var det veldig vanskelig. Hodet mitt vondt, jeg snurret, men pasienten fortsatte å jobbe hele tiden: han ville stige, da med sin høire hånd ville han utvikle sitt venstre ben og arm, for det stanset han til og med sovende om dagen. Fra "loggen" begynte å bli en mann. Til slutt begynte jeg å snu meg fra side til side, sett deg ned. Så lærte han å senke beina fra sofaen til gulvet. Sitter i første 5-10 sekunder, økte denne tiden gradvis.
Så begynte han med hjelp av sin kone, og deretter stolen, å stå på gulvet. Det tok 2-3 sekunder og satte seg. Et år etter begynnelsen av treningen begynte å gå rundt leiligheten alene.
Den samme vennen brakte Paul Braggs bok The Miracle of Fasting. En mann i to år sultet i 24 timer i uken, deretter byttet til 36-timers faste, og en gang i måneden på sultestreik i 3-4 dager.
Resultatet av slik rehabilitering etter et slag (5 år har gått, hvorav 3 års trening og fasting):
1. Klarhet i hodet,
2. Trykket fra 160 / 120-130 redusert til 140/100,
3. Piller er ikke lenger nødvendig.
4. Alle leddene roterer fritt, selv om venstre side fortsatt er "død". Men mannen lærte å kontrollere den.
Du kan beseire konsekvensene av hjerneinfarkt selv. For å gjøre dette må du inkludere viljestyrke og utholdenhet, du må jobbe hardt. Ta vare på deg selv. Hvis du ikke gjør det, vil ingen leger hjelpe deg. Bare uavhengige daglige aktiviteter gir et positivt resultat.
(HLS 2006, nr. 1, side 18)

Rehabilitering etter et hjerneslag hjemme.

Hver dag som i starten.
Tre-time verdensmester i fartskøyter Maria Isakova led et slag på 80 år. Venstre side ble lammet. Men den tidligere mesteren sa til seg selv: "Jeg må stå opp til enhver pris."
I de første dagene etter slaget begynte pasienten å sitte opp i sengen, overvinne svimmelhet, svakhet og advarsler fra leger. I sengen prøvde jeg å bevege meg så godt jeg kunne: løfte min sunn arm og ben, og så økte pasienten min med en sunn hånd. Da en datter kom på sykehuset for å ta vare på datteren hennes, tvunget hun å sette 2 stoler ved siden av henne, og stole på dem, prøvde å utføre øvelsene, som hun gjorde hvert slag før streken. Det viste seg selvfølgelig likhet med det som var før, men pasienten tvunget seg til ikke å legge seg ned: hun snudde seg, bøyde sig ned, tvang seg til å løfte knærne litt, skildrer å gå, prøvde selv å kneppe seg. Legene ble overrasket over utholdenhet.
Etter en tid styrket, klarte jeg å gå med en pinne og støtte datteren min.
Da jeg kom hjem fra sykehuset, tillot jeg meg heller ikke å slappe av. Rehabilitering etter et slag fortsatte hjemme. Hver morgen tvinger hun seg til å komme seg ut av sengen, gjør gymnastikk fordi hun ikke vil forandre sin vanlige livsstil, så vasker hun seg og forbereder kaffe. Alt viser seg veldig sakte. Så legger han seg til hekling, som han ble avhengig av etter sykehuset, før han aldri strikket.
Han knytter 20 løkker, og tvinger seg til å gå rundt i leiligheten, hvor trøtt han er, legger seg igjen for å strikke. Etter slaget har 7 år gått, hele leiligheten er nå dekorert med strikkede tepper, servietter, kapper og gir dem til slektninger.
Det er veldig viktig å håndtere en syk person, å være nødvendig og ha det gøy fra det som ble gjort. Å se resultatet av saken er som en medisin.
(HLS 2005, nr. 24, s. 16-17)

Hvordan gjenopprette seg fra hjerneslag.
Skriver en kvinne som har hatt et slag. Hun ser veien ut av sykdommen på jakt etter glede, men liten, men glede. Gleden for henne er å nå målet.
Straks etter slaget hadde hun en forferdelig periode med fortvilelse, da alle tanker bare handlet om sykdommen. Denne situasjonen hjalp henne til å overvinne denne tilstanden. Da hun satt på en stol ved inngangen, kom en kjent kvinne opp til henne og fant ut hva som hadde skjedd, en venn sa at dette er en skadelig sykdom, og nå vil alt avhenge av den syke som vil vinne. Disse ordene har sunket inn i sjelen, pasienten ønsket veldig mye å gjenopprette og gå tilbake til det gamle livet da hun dro til landet, på ski. Jeg skjønte at hvis du bare venter på at alt skal passere seg selv, lyver og føler deg synd, da er dette veien til en blindgyde. Vi må kjempe og overvinne vår sykdom.
Før denne samtalen, kunne hun bare gå rundt i rommet, etter at samtalen begynte å trekke, legge til skritt, glede seg over at antall trinn øker. Hun gjorde øvelsen mens han lå ned, i 30 minutter, så gikk igjen, dagen gikk ut i arbeid på seg selv. Det var spenning, interessen for livet returnerte. Nye seire gir ny glede.
For å gjenopprette minnet etter et slag før du legger deg til seng, prøvde du å gjenopprette tekstene som ble lest om ettermiddagen. For en tur tok seg selv teksten til fabler og lærte dem.
Det er både forverring og dårlig humør, men kona tillater ikke at de rydder opp, skifter straks mentalt til noe hyggelig å distrahere. (HLS 2010, nr. 18, s. 9-10)

Drikk for utvinning etter et slag.
Kvinnen er 81 år gammel. Hun har allerede hatt 3 slag. Overvinne dens effekter, spesielt svimmelhet, hjelper henne med infusjon av urter, reseptet som ble anbefalt av en nevropatolog.
1 ss. l. hofter, 1 ss. l. frukt av hagtorn. 1 ss. l. Leonurus helles 1 liter kokende vann i en termosflaske. Drikk 1 glass 3 ganger om dagen. Behandlingsforløpet er 3 måneder. (HLS 2004, nr. 10, side 26)

Hvordan det var mulig å overvinne konsekvensene av hjerneslag ved hjelp av egg
En 78 år gammel mann led av et slag. Datteren leser om eggens helbredende kraft, om det faktum at friske landsbyegg bidrar til å gjenopprette en person etter et slag, og sendte sin syke far til landsbyen til søsteren. Der spiste han 2 egg hver morgen og kveld. En måned etter behandling kom han til liv - han begynte å gå, tale og minne ble gjenopprettet. Alle naboene var forbauset, ingen trodde han kunne komme seg ut av sengen.
Mannen bodde hele sommeren i landsbyen, fikk vekt og føles nå bra. (HOOO 2002, nr. 23, side 19)

Gjenoppretting etter hjerneslag til en eldre person.
En mann i en alder av 68 led av et slag. Han tilbrakte 16 timer i et bad uten bevissthet, siden han bodde alene. Venstre side var fullstendig lammet. Fra de aller første dagene var det et stort ønske om å fullt ut gjenopprette. Det tok 4 år etter slaget, til det er greit, men besluttsomheten går ikke bort.
Pasienten står opp klokka 6, gjør gymnastikk i sengen, deretter 100-150 sit-ups, 50-70 push-ups fra turneringen. Utvikler sin venstre arm, han reiser murstein 30 ganger, klemmer 20 ganger fra seg selv og tiltrekker seg.
Til frokost spiser han havregryter kokt med kokende vann, tilsatt tørkede aprikoser, svisker, rosiner, friske eller frosne bær, valnøtter, revet gulrøtter.
For å forhindre et gjentatt slag, drikker han en blanding av sitroner, hvitløk og honning 3 ganger om dagen.
På middag spiser 3 ss. l. bokhvete groats, gjennomvåt i kefir med tillegg av honning. En time etter middag - et glass kefir (HLS 2010, nr. 6, side 9)

Hvordan behandle hodepine etter et slag.
Kvinnen fikk et slag for 2 år siden, appellerte til avisen med en klage om at etter et slag er det ingen hodepine, svimmelhet, en følelse av frykt.
Hun har ansvaret for lederen av nevrologiske avdelingen til det russiske akademiske medisinske vitenskapelige senter for neurologi, professor, doktor i medisinske vitenskapen A. S. Kadykov.
Hodepine kan være og før et slag. I seg selv fører et slag til hodepine svært sjelden. Derfor, hvis de dukket opp nylig, er det nødvendig å finne ut årsaken til deres forekomst. Det skjer at hodepine etter et slag oppstår med for mye intensitet av gjenopprettingsøvelser.
Når hodet gjør vondt, bruk folkemessige rettsmidler - legg et gult kort til føttene, eller lag en infusjon av en blanding av urter: oregano, mynte, jeskesørre i like store mengder. 1 ss. l. samling for 1 kopp kokende vann - drikk i 3 delte doser om dagen. Behandlingsforløpet er 2-3 uker. Dette middelet er bra for hodepine av nevrologisk natur.
Svimmelhet etter et slag kan være pi-vaskulær dystoni.
Feeling av frykt vil fjerne Relanium, Seduxen, men først prøv vegetabilske folkemedisiner - tinkturer eller tinkturer av motherwort, valerian. (HLS 2010, nr. 4, side 28,)

Les Mer Om Fartøyene