Funksjoner av avtale og mottak av statiner

Kardiovaskulære sykdommer har lenge vært ledende i strukturen av den totale forekomsten av befolkningen. Dagene da pasientene døde av smittsomme sykdommer og deres komplikasjoner, har sunket inn i glemsel. Dag, i forkant av sykdommer assosiert med vaskulær aterosklerose - slag, myokardialt infarkt, lem oblitererende sykdom, nyrearterier. Og for behandling, og for å forebygge disse sykdommene, er legemidler med hypolipidemisk virkning, som er i stand til å redusere nivået av lipoproteiner og kolesterol, egnet. De er statiner. Det finnes andre grupper av midler som har lignende effekter. Men på grunn av det store antallet pleiotropiske (ytterligere positive) effekter, er prioritet i dag statinbehandling. Hvordan ta statiner, hele tiden eller på kurs, til hvilken tid og av hvilke doser?

Statiner er lipidmodifiserende medisiner

Indikasjoner for forskrivning

Statiner fra kolesterol er tatt for forebyggende og kurative formål. Dette faktum gjør at vi kan gjenkjenne denne gruppen av narkotika som de mest effektive og mest utnevnte terapeuter og kardiologer over hele verden.

Den viktigste indikasjonen for deres bruk er forebygging av kardiovaskulære katastrofer.

Legene er redde for slag og hjerteinfarkt, fordi disse forholdene fører, dersom ikke til døden, deretter til en reduksjon i livskvaliteten og behovet for å stadig drikke medisiner. Det er en skala for å vurdere total kardiovaskulær risiko. Det bestemmer sannsynligheten for å utvikle beryktede hjerteinfarkt eller slag i en bestemt gruppe pasienter i løpet av det neste tiåret.

Det er 4 risikogrupper. Kriterier for tildeling av en pasient til en bestemt klasse inkluderer:

 • Faktum av røyking.
 • Age.
 • Systolisk blodtrykk.
 • Nivået på totalt kolesterol.
 • Konsentrasjon av lipoproteiner med høy tetthet.
 • Paul.

Den første gruppen er preget av lav risiko for hjerneslag og hjerteinfarkt. Å ta statiner i denne situasjonen er tilrådelig etter å ha prøvd å senke kolesterolnivået ved å justere livsstilen og modifisere det daglige kostholdet. Til pasienter med gjennomsnittlig risiko (risiko 2) handler det om samme tilnærming. Bare nivået av kolesterol, der det er nødvendig å bytte til en medisinsk korreksjon, er lavere.

Personer med risiko for å utvikle slag og hjerteinfarkt mer enn 10%, eller pasienter med stor risiko, er mer sannsynlig å møte i senere liv. Med et kolesterolnivå på mindre enn 5,2 mmol / l, bør ikke lipidsenkende legemidler tas. Det er mulig å være begrenset til en diett. Men hvis denne indikatoren er større enn den angitte grensen, vurderes behovet for å starte behandling med statiner. Pasienter med svært høy risiko er en spesiell gruppe. De må umiddelbart skrive disse midlene i resepsjonen. Absolutte indikasjoner for bruk av statiner er kombinasjonen gipeholesterinemii (totalkolesterol> 5,2 mmol / l) med en betydelig stenose av blodårene, perifer arteriell sykdom, abdominal aortaaneurisme, tilstedeværelse av diabetes eller vaskulære ulykker historie. De inkluderer: akutt brudd på cerebral sirkulasjon, akutt myokardinfarkt, forbigående iskemisk angrep. I tillegg skal statiner tas med dyslipidemi. Det handler om metabolske sykdommer, ledsaget av en økning i nivået av kolesterol eller triacylglyserider, eller deres felles økning.

Et kurs eller konstant behandling med statiner?

Hvordan riktig å ta legemidler med lipidsenkende virkning (reduserer blodkolesterol)? Kardiologer mener at disse midlene må tas for livet.

Tidligere ble taktikken for gradvis økende dose av stoffet ansett som riktig.

Dvs. den første doseringen var liten, og var som regel avhengig av det opprinnelige nivået av kolesterol eller lavdensitetslipoproteiner. Moderne kliniske studier sier: En økning i statinsdosen fører ikke til en forbedring av lipidprofilen. Dette betyr at den initialt valgte dosen skal tas kontinuerlig.

For å oppnå maksimal effekt bør statinbehandling forlenges

Kurset bruk av disse medisinene er upraktisk. Svært ofte tror pasientene feilaktig at etter å ha drukket disse stoffene en stund, kan de kvitte seg med problemet. Ifølge resultatene fra den biokjemiske studien er målnivået for kolesterol og lavdensitetslipoproteiner nådd. Og det betyr at det ikke er verdt å ta statiner lenger - de tar feil.

Feilen ligger i det faktum at stoppe inntaket bidrar til den omvendte økningen i nivået av kolesterol. Videre kan den overstige det opprinnelige nivået. Derfor tar bare statiner for en viss tid, og snart stopper behandlingen, er et uberettiget skritt. Når du blir spurt hvor lang tid det tar å ta statiner, svarer legene at de skal brukes hele tiden. I tillegg til situasjoner, som vil bli diskutert nedenfor.

Overvåking av effektiviteten i behandlingen

En person som tar statin, bør regelmessig besøke en lege. Flere slike besøk er regulert av en lege.

Legen overvåker hvordan pasientens tilstand endret seg på bakgrunn av behandlingen. Han vurderer først parametrene for lipidmetabolismen. For det meste er han interessert i konsentrasjonen av kolesterol og lavdensitets lipoproteiner. Hvis pasienten lider av et metabolsk syndrom eller diabetes mellitus, kan en beregnet indeks, som kolesterol ikke-HDL, brukes som et effektivitetskriterium.

På hvilket nivå av kolesterol kan vi anta at terapi er effektiv? Det er mål som skal styres avhengig av de allerede beskrevne risikogruppene for sannsynligheten for å utvikle kardiovaskulære katastrofer.

Kontroll av effekten av statinbehandling inkluderer en blodprøve for lipidprofilen

For svært høyrisikopasienter bør serumkolesterol under statinkontroll ikke være over 4,0 mmol / l.

Dette er viktig å observere ved behandling av slike pasienter. Med høye, middels, lave risikoer er disse tallene 4,5; Henholdsvis 5,0 og 5,5. Overvåk kolesterolnivået hver 6. uke etter behandling. Hvis kolesterolet i studien av den biokjemiske sammensetningen av blodet har nådd de anbefalte anbefalte verdiene, bør den som tar statiner, ta analysen for de samme indikatorene en gang i året.

Hvilke andre parametere skal jeg bruke for statisk terapi?

Beskrevne legemidler er avledet ved hjelp av leveren. Dette betyr at langsiktig bruk av rusmidler i denne gruppen vil påvirke denne kroppen. For å forhindre narkotika skader på leverceller, er det mulig hvis følgende parametere for den biokjemiske blodprøven bestemmes i tide:

 1. Aspartataminotransferraza (AST).
 2. Alaninaminotransferraza (ALT).
 3. Totalt bilirubin.
 4. Kreatinfosfokinase (CKF).

Før du anbefaler statiner, er det nødvendig å sende analysen med bestemmelse av konsentrasjonene av de ovennevnte enzymene. Å øke AST eller ALT vil være grunnen til å forsinke starten av statinbehandling. Denne perioden er nødvendig for at legen skal utføre diagnostiske tiltak for å finne årsaken til dette laboratoriefunnet. Ved en kontrollmåling etter 3-4 uker er vedvarende hyperfermentemi en anledning til å foreskrive andre lipidsenkende legemidler.

På bakgrunn av statinbehandling bør disse indikatorene overvåkes minst en gang hvert halvår, og med en ny avtale - 4 ganger i året.

Tar blod for biokjemisk analyse

Hvis ALT eller AST øker mer enn tre ganger, kan behandlingen avbrytes. Dette er et midlertidig tiltak. I en periode (3-6 uker) utføres et diagnostisk søk. Deretter gjentas blodprøven. Når innholdet av enzymer er redusert eller normalisert, kan behandlingen gjenopptas. Når hyperfermentemi er ubetydelig - overstiger ikke mer enn 3 normer, blir statiner tatt i samme regime.

Kreatinfosfokinase er ansvarlig for muskelskade. Tross alt er leveren ikke det eneste målet for statiner. En svært liten prosentandel av tilfellene av disse medisinene er ledsaget av en tilstand som rhabdomyolyse. Dette er ødeleggelsen av kryssstrimmede muskler, noe som er farlig på grunn av utseendet på tegn på nyresvikt.

Å tvinge en lege til å tro at en pasient kan ha denne komplikasjonen vil bli hjulpet av klager på muskelsmerter. Det er nødvendig å skille disse følelsene, da de kan være forårsaket av fysisk aktivitet, nærvær av reumatiske sykdommer (polymyositt og dermatomyositt) og alkohol. Hvis intoleranse mot muskel smerte, og hvis nivået av CK er ti eller flere ganger høyere enn normalt, blir statoterapi avbrutt. Men lipidprofilen korrigeres på annen måte som påvirker lipidmetabolismen.

Liste over statiner for kolesterolreduksjon

Faren for høyt kolesterol i sin stealthiness. Minimumsinnskudd av kolesterolplakk kan detekteres etter 20 år. Og når det er symptomer - i 40, 50, 60 år - er disse plakatene ikke et tiår. Men personen som har funnet ut på seg et problem - iskemisk hjertesykdom eller plakk i nakkens kar, er oppriktig overrasket - faktisk før det ikke plaget noe! Han mistenkte ikke en gang at han hadde høyt kolesteroltal i lang tid.

Et av de mest effektive legemidlene for å senke kolestrin er statiner. Deres bruk, i tillegg til et utmerket resultat, er ledsaget av noen bivirkninger, så det er viktig å vite hvordan du skal ta statiner riktig.

Hvordan jobber statiner?

I farmakologi kalles disse stoffene inhibitorer av enzymet HMG-CoA reduktase. Dette betyr at statinmolekylet undertrykker enzymet. Denne effekten fører til en nedgang i kolesterolinnholdet i cellen og til en raskere behandling av kolesterol med lav tetthet (den farligste). Som et resultat av dette, reduseres kolesterolet i blodet. Statiner jobber direkte i leveren.

I tillegg har statiner en antiinflammatorisk og antioksidant effekt - dette betyr at den allerede dannede plakk vil være mer stabil og er usannsynlig å forårsake trombose (som er årsaken til hjerteinfarkt eller hjerneslag).

Prescribe statin narkotika bør bare være den behandlende legen: noen bivirkninger av statiner er dødelige. Før de kan bli anbefalt, vil legen evaluere alle indikatorene for blodprøver og eksisterende sykdommer.

Preparater av statiner

I Russland finner du flere typer stoffer for kolesterol:

 • atorvastatin
 • simvastatin
 • Rozuvostatin
 • lovastatin
 • fluvastatin

Oftest brukes de tre første statinsmedisinene: de er de mest studerte.

Doser av legemidler og eksempler på tabletter

 • Simvastatin er det svakeste stoffet. Det er fornuftig å bruke det bare for de personene som har kolesterol i hevet noe. Disse er slike tabletter som Zokor, Vazilip, Simvard, Sivagexal, Simvastol. De finnes i doser på 10, 20 og 40 mg.
 • Atorvastatin er sterkere. Det kan brukes hvis kolesterolnivået er veldig høyt. Disse er tabletter fra kolesterol Lipimar, Atoris, Torvacard, Novostat, Liptonorm. Doseringen kan være 10, 20, 30, 40 og 80 mg.
 • Rosuvastatin er den sterkeste. Legene foreskriver det ved svært høye kolesterolverdier, når det må reduseres raskt. Dette er tablettene Krestor, Roksera, Mertenil, Rosulip, Tevastor. Rozukard. Den har følgende doser: 5, 10, 20 og 40 mg.
 • Lovastatin er inneholdt i Cardiostatin, Hohletar, Mevakore. Dette legemidlet er bare i en dose på 20 mg per tablett.
 • Fluvastatin har likevel bare en type tabletter - det er Lescor (20 eller 40 mg hver)

Tilsynelatende er dosene av legemidlene lik. Men på grunn av forskjellen i effekt reduserer 10 mg rosuvostatin kolesterolet raskere enn 10 mg atorvastatin. En 10 mg Atoris er mer effektiv enn 10 mg Wazilip. Derfor kan bare behandlende lege foreskrive statiner, evaluere alle faktorer, kontraindikasjoner og sannsynligheten for bivirkninger.

Hvordan ta en statin?

For å redusere kolesterol, tas statiner en gang daglig. Det er bedre, om det blir en kveld - som om kvelden blir lipider aktivt dannet. Men for atorvastatin og rosuvostatin er dette ikke så viktig: de jobber likt hele dagen.

Man kan ikke tro at hvis en person drikker narkotika som reduserer kolesterol, er det ikke nødvendig med diett. Hvis ingenting endres i livet til en person, er behandling med statiner ubrukelig. Kostholdet bør inkludere opphør av røyking og alkohol, og redusere mengden salt i mat. Mat bør varieres, inneholde minst tre porsjoner fisk per uke og 400 gram grønnsaker eller frukt om dagen. Det er generelt akseptert at kaloriinnholdet i mat ikke kan reduseres hvis det ikke er overvekt.

Moderat fysisk aktivitet i friluft er veldig nyttig: de forbedrer tilstanden til fartøyene. I 30-45 minutter vil 3-4 ganger i uken være nok.

Dosen av statiner er individuell, bare en lege bør ordinere det. Det avhenger ikke bare på nivået av kolesterol, men også på menneskelige sykdommer.

For eksempel utpekte legen din 20 mg Atoris, og en nabo med samme nivå av kolesterol - 10 mg. Dette indikerer ikke analfabetisme hos en spesialist. Dette betyr bare at du har forskjellige sykdommer, så dosen av statiner er forskjellig.

Kan jeg ta statin?

Det har allerede blitt sagt at kolesteroltablettene virker i leveren. Derfor bør behandlingen ta hensyn til sykdommene i denne kroppen.

Kontra

Du kan ikke drikke statiner med:

 • Sykdommer i leveren i den aktive fasen: akutt hepatitt, forverring.
 • Økning av enzymer AlT og AsT mer enn 3 ganger.
 • Økning i nivået av CK mer enn 5 ganger.
 • Graviditet, amming.

Det er uønsket å bruke statiner fra kolesterol til kvinner i fertil alder som er dårlig beskyttet og innrømmer en høy sannsynlighet for graviditet.

Relative kontraindikasjoner

Forsiktig brukes statiner:

 • Med leversykdommer som en gang var.
 • Med fett hepatose med en liten økning i nivået av enzymer.
 • I type 2 diabetes mellitus dekompenseres det når sukkernivået ikke opprettholdes.
 • Tynne kvinner over 65 år, tar allerede mange stoffer.

Men med forsiktighet betyr det ikke at det ikke utnevnes.

Tross alt, fordelene med statiner fra kolesterol er at de beskytter en person mot slike sykdommer som hjerteinfarkt, rytmeforstyrrelser (som kan forårsake hjertesvikt) hjerneslag, trombose. Disse patologiene fører daglig til tusenvis av mennesker, og regnes som en av hovedårsakene til dødeligheten. Men risikoen for å dø av fett hepatose er minimal.

Vær derfor ikke redd hvis du en gang hadde leversykdom, og nå er statiner foreskrevet. Legen vil anbefale å ta en blodprøve før du tar statitter fra kolesterol og en måned etter. Hvis nivået av leverenzymer er i orden, så klarer det seg godt med belastningen, og kolesterolet vil senke.

Bivirkninger av statiner

 • På den delen av mage-tarmsystemet: diaré, kvalme, ubehag i leveren, forstoppelse.
 • Fra nervesystemet: søvnløshet, hodepine.

Imidlertid er disse bivirkningene midlertidige, og dømmer etter meninger fra mennesker, forsvinner etter 2-3 uker med konstant å ta statiner.

En farlig, men ekstremt sjelden komplikasjon er rabdomyolyse. Det er ødeleggelsen av dine egne muskler. Er manifestert av alvorlig smerte i musklene, edemas, mørkere urin. Ifølge studier er tilfeller av rhabdomyolyse ikke hyppige: av de 900.000 som tar statiner, har bare 42 personer hatt muskelskade. Men med noen mistanke om denne komplikasjonen, bør man konsultere en spesialist så snart som mulig.

Kombinasjon med andre legemidler

Skaden fra statiner øker dersom de tas samtidig med andre legemidler: tiaziddiaré (hypotiazid), makrolider (azitromycin), kalsiumantagonister (amlodipin). Det er nødvendig å unngå selvadministrasjon av statitter fra kolesterol - legen må evaluere alle medisinene som en person tar. Han vil avgjøre om denne kombinasjonen er kontraindisert.

Hvor lang tid tar det å ta en statin

Ofte er det en situasjon hvor en person drikker en pakke med Krestor og mener at han nå er sunn. Dette er en feil mening. Å øke nivået av kolesterol (aterosklerose) er en kronisk sykdom, det er umulig å kurere det med en pakning av tabletter.

Men det er ganske realistisk å opprettholde nivået av kolesterol slik at nye plaketter ikke vil danne, og de gamle vil oppløse. For dette er det viktig å følge en diett og ta statiner i lang tid.

Legene anbefaler livslang mottak av statiner - faktisk hvis du vil stoppe, vil plakkene igjen aktivt befeste seg på vegger av fartøyer, skade dem.

Men den dosen, som var opprinnelig - i tide kan avta til tider.

Hva du må kontrollere hvis du drikker statiner

Under behandlingen og før begynnelsen måles lipidnivået: totalt kolesterol, triglyserider og lipider med høy og lav tetthet. Hvis kolesterolnivået ikke reduseres, er det mulig at doseringen er for liten. Legen kan råde å øke den eller vente.

Siden legemidler som reduserer kolesterolet, påvirker leveren, må du periodisk ta en biokjemisk blodprøve for å bestemme nivået av enzymer. Dette vil bli fulgt av behandlende lege.

 • Før utnevnelse av statiner: AST, ALT, KFK.
 • Etter 4-6 uker etter starten av prosedyren: AST, ALT.

Med økningen i AST- og ALT-norm mer enn tre ganger - blir blodprøven gjentatt. Hvis de samme resultatene oppnås med en gjentatt blodprøve, blir statinene kansellert til nivået blir det samme. Kanskje vil legen bestemme at statiner kan erstattes med andre stoffer for kolesterol.

Kolesterol er et nødvendig stoff i kroppen. Men med sin oppgang er det farlige sykdommer. Ikke behand lett med blodprøver for totalt kolesterol. Hvis, ifølge hans resultater, legen anbefaler å ta statiner - da trenger de virkelig. Disse stoffene for kolesterol har en utmerket effekt, men mange bivirkninger. Derfor er det umulig å drikke dem uten anbefaling fra legen.

Indikasjoner for forskrivning av statiner

I noen tilfeller, når pasienten identifisere ikke-progressive hyperkolesterolemi, lavere kolesterol og dermed redusere risikoen for hjertesykdom og blodkar, bidrar til spesielle dietter, bruk av naturlig lipidsenkende mat og en sunn livsstil. Den naturlige korreksjonen av lipoproteiner i blodet kan redusere denne indikatoren med gjennomsnittlig 15%, men noen pasienter med riktig tilnærming øker denne prosentandelen til 30.

Men selv slike gode resultater kan ikke alltid hjelpe i tilfelle av forsømt hypercholesterolemi eller når det er hjertesykdommer.

Forbedre livskvaliteten og øke varigheten i aterosklerose betydelig, bidrar til bruk av narkotika - statiner.

Hva er statiner?

Statiner er en gruppe lipidsenkende medisiner som hemmer syntesen av visse enzymer som er nødvendige for å produsere kolesterol av leverceller. Dermed kan statiner indirekte redusere det totale nivået av kolesterol i blodet og LDL. I tillegg kan den siste generasjonen statiner øke konsentrasjonen av lipoproteiner med høy tetthet, noe som er viktig i normaliseringen av lipidmetabolismen.

Resultatet av å bruke denne gruppen av legemidler er følgende effekter:

 • forbedre funksjonen av det indre laget av blodkar;
 • reduksjon i størrelsen på aterosklerotiske plaketter;
 • undertrykkelse av fibrotiske prosesser og hypertrofi av hjertemuskelen;
 • eliminering av inflammatorisk prosess i karene;
 • reduksjon i blodviskositet;
 • forbedring av systolisk funksjon av venstre ventrikel;
 • inhibering av avstøtningsreaksjonen av transplantatet.

Av disse grunnene er indikasjonen for forskrivning av statiner en ganske stor liste over sykdommer og patologiske forhold som kanskje ikke er forbundet med høyt kolesterol i blodet. Disse indikasjonene kan deles i absolutt når deres søknad er obligatorisk for normalisering av pasientens tilstand, og relativ, når det er mulig å erstatte utnevnelsen av statiner med diettbehandling eller andre grupper av legemidler.

Absolutt avlesning

Det er grupper av pasienter som trenger å ta statiner, siden uten ekstra medisinsk støtte, er risikoen for alvorlige komplikasjoner og til og med død betydelig økt. Til absolutte indikasjoner, når det er nødvendig å foreskrive statiner, bære:

 1. Arvelig heterozygot hypercholesterolemi IIa type, når nivået av totalt kolesterol er høyere enn 10 mmol / l.
 2. Dysfunksjon av LDL-reseptorer av hepatocytter.
 3. Primær hyperkolesterolemi IIa og IIb, hvis det ikke var noen positive resultater i løpet av 3 måneder med diettbehandling.
 4. Kombinert familiær hyperkolesterolemi.
 5. Forstyrrelser av lipidmetabolismen av fordøyelsesgenesis.
 6. Alvorlig manifestasjon av aterosklerose.
 7. Alvorlig iskemisk hjertesykdom, når risikoen for å utvikle et slag eller hjerteinfarkt er for høyt.
 8. Aneurysme i abdominal aorta.
 9. Tapet på kranspulsårene i alle steder med stenose er over 50 prosent.
 10. Forberedende eller utvinning perioder knyttet til rekonstruksjonsinngrep på koronar fartøy eller hjerte, koronar bypass kirurgi, staging grand stativ, etc...
 11. Diabetes mellitus med diagnostisert hjertets iskemi.
 12. Nylig led hjerteinfarkt eller hjerneslag.
 13. Akutt koronarsyndrom.
 14. Tilstedeværelsen av hypertensjon, når sannsynligheten for forekomst av kardiovaskulære katastrofer er estimert med SCORE-skalaen på over 5%.

Hvis vi ser på de absolutte indikasjoner for statinbehandling på innholdet av kolesterol i blodet, er det mulig å fremheve følgende punkter når du trenger å ta disse stoffene:

 • Det totale kolesterolnivået er mer enn 6 mmol / l;
 • total kolesterol hos pasienter med hjerte og vaskulær sykdom større enn 5 mmol / l;
 • innholdet av lipoproteiner med lav tetthet i blodet er mer enn 3 mmol / l.

Derfor er svaret på spørsmålet om hva kolesterolstatistene foreskrives, en individuell undersøkelse av hver pasient og vurdering av eksisterende kroniske patologier. Så noen ganger må du ta statiner og til lavere priser av lipider i blodet når det er en eller flere risikofaktorer for hjerte-sykdommer: hypertensjon, mannlig kjønn, alder, fedme, familiehistorie, etc...

Før du utfører slike avtaler, må legen nødvendigvis utføre 3 biokjemiske blodprøver:

 1. Første gang pasienten har behandlet klagerne.
 2. Den andre - en uke etter å ha mottatt de første resultatene for den endelige diagnosen dyslipidemi.
 3. Den tredje - 3 måneder etter dietten.

Relative avlesninger

I tillegg til absolutt, det vil si uunnværlige indikasjoner for forskrivning av statiner, er det relative seg når det er ønskelig å ta disse medisinene, men andre terapeutiske metoder eller grupper av legemidler kan dispenseres med. Slike indikasjoner inkluderer:

 1. Tilfeller av plutselig hjertedød hos slektninger til en pasient som er under 50 år.
 2. Ustabil angina i anamnesen.
 3. Lav risiko for å utvikle hjerteinfarkt.
 4. Diabetes mellitus 1 eller 2 typer uten diagnostisert iskemisk hjertesykdom.
 5. Fedme.
 6. Alder over 40 år med lav risiko for å utvikle kardiovaskulære patologier.

I hvert tilfelle må hensiktsmessighet av gruppen som mottok medikamenter evaluere den behandlende lege, tatt i betraktning de individuelle egenskapene til pasienten og tilgjengelige kroniske og genetiske sykdommer.

Mengden kolesterol som kreves for å ta statiner

Mange pasienter er interessert i spørsmålet om hvilket nivå av kolesterol skal foreskrives statiner. Tross alt kan forskjellige pasienter med samme nivå av lipoproteiner i blodet gi forskjellige anbefalinger om deres normalisering: den ene er foreskrevet en diett, og den andre - med medisiner.

Leger i denne forbindelse deres mening. Først må du huske hvilket nivå av fettfraksjoner i blodet som normalt:

 • OX: mindre enn 5,2 mmol / l;
 • LDL: mindre enn 3-3,5 mmol / l;
 • HDL: mer enn 1 mmol / l;
 • TG: mindre enn 2 mmol / l.

Det er nødvendig å streve etter slike verdier, men ikke alle mennesker, på grunn av individuelle egenskaper og sykdommer, klarer å opprettholde disse indikatorene på det optimale nivået.

Den avgjørende faktoren ved utnevnelse av statiner er ikke en økning i en viss lipidindeks, men et nivå av risiko for komplikasjoner. For å beregne denne risikoen har ulike tabeller og kalkulatorer blitt utviklet i dag (for eksempel SCORE-skalaen).

Styret av dette prinsippet, er statinskriving et klinisk bilde når to ting samtidig er tilstede:

 1. Nivået på lipoproteiner overskrider normale verdier.
 2. Risikoen for kardiovaskulær sykdom er høyere enn 5% om 10 år.

I dette tilfellet er det nødvendig å ta hensyn til noen systemiske sykdommer som gjør deres tilpasninger til det normale arbeidet med lipidmetabolisme. Hvis således diabetiske pasienter med aterosklerose eller total kolesterol over 4,5 mmol / l, og low-density lipoprotein - over 2,5 mmol / l, så er det nødvendig for slike pasienter å ta statiner.

Noen pasienter med et normalt nivå av lipidfraksjoner i blodet foreskriver fortsatt livslang mottak av statiner. Denne praksisen gjelder for pasienter som har stor risiko for å utvikle aterosklerose i fravær av endringer i kolesterolnivået i blodet. Disse risikofaktorene inkluderer alder, tilstedeværelse av dårlige vaner, arvelig disposisjon og mange andre.

Hvilke statiner foreskriver for å senke kolesterolet

Til dags dato er det 4 generasjoner statiner som har forskjellige effekter på fettfraksjoner. Tenk på hvordan de påvirker nivået av atherogene lavdensitetslipoproteiner under hensyntagen til inntaket av den høyeste daglige doseringen:

Hvordan riktig å ta statiner fra kolesterol? Fordelene og skadene til statiner

Forhøyet kolesterol kan føre til problemer i hjertet, nyrene, tarmene, lemmerbevegelsen og hjernenes blodtilførsel. Med disse patologiske forholdene er en persons liv i fare. Alle disse avvikene kan unngås hvis rettidig forebygging eller behandling av aterosklerose. Blant de mange moderne medisinene, er en spesiell nisje okkupert av statiner fra kolesterol, hvilke fordeler og skader som diskuteres nedenfor.

Hva er disse statinene?

Dette er navnet på medisiner som hjelper i kombinasjon med andre stoffer for å redusere kolesterol og hindre hjerneslag og hjerteinfarkt. Komponentene av statiner påvirker leverenzymet, ansvarlig for produksjonen av "nyttig" og overskytende kolesterol. Dette enzymet har et langt navn: "3-hydroxy-3-methyl-glutaryl coenzyme A reductase."

Hvis det er mye kolesterol, akkumuleres det i blodkar og hindrer bevegelsen av blod, og danner dermed farlige blodpropper, og statiner reduserer produksjonen, og eliminerer også utseendet sitt, som skyldes spalting av fettvev.

I naturen finnes det naturlige statiner som kan fungere som verdige erstatninger for syntetiske stoffer. Men du kan ikke velge et egnet middel selv, du må stole på denne legen.

Virkning av statiner

Etter at de er tatt, reduseres antall aterosklerotiske plakk og karene styrkes, og det er andre forbedringer:

 • reduserer konsentrasjonen av triglyserider;
 • reduserer risikoen for å få en aneurisme
 • forbedrer ytelsen til venstre ventrikel;
 • normal arbeid i hjertet blir restaurert.

Bruk av medisiner fra den nye generasjonen kan raskt oppnå resultater. Noen produsenter av midler basert på rosuvastatin garanterer reduksjon i eksisterende aterosklerotiske plakk.

Når skal jeg ta det?

Slike medisiner er vist å drikke til personer med følgende problemer:

 • Med angina pectoris, som manifesterte seg etter et hjerteinfarkt;
 • med økt produksjon av skjoldbruskhormoner;
 • med høyt kolesterolinnhold, hvis innholdet i blodet overskrider normen på 5,8 mmol / l, og det kan ikke gjenopprettes med tre måneders diett;
 • etter et slag
 • aterosklerose, spesielt dette legemidlet er indikert for eldre mennesker;
 • med diabetes
 • i tilfelle bekreftelse av hjertemuskels iskemi.

Statiner er også foreskrevet for de pasientene som har flere negative faktorer som påvirker utseendet til hjerteproblemer, inkludert:

 • genetisk predisposisjon;
 • fedme av hvilken som helst grad
 • alderdom;
 • hypertensive sykdommer;
 • diabetes mellitus;
 • mannlig kjønn.

Ovennevnte er hovedgrunnene til at en lege kan foreskrive statiner, uten dem vil det være vanskelig å oppnå en positiv behandlingsdynamikk. Disse lipidsenkende stoffene kan bare velges av behandlingsspesialisten, man kan ikke stole på kunnskapsopplevelsen, selv om de har en lignende diagnose.

Hvordan tar du det riktig?

Før utnevnelsen av noen av statinene må gjennomgå en komplett undersøkelse, som inkluderer en visuell undersøkelse, levering av tester og i alvorlige tilfeller - instrumentell forskning. Alle vil gi et mer komplett bilde av sykdomsforløpet, bidra til å etablere doseringen av stoffet eller utelukke bruken av denne.

Hvis det oppstår avvik under mottaket av legemidlet, er det nødvendig å slutte å motta dem og søke råd fra en lege.

Mottaksfunksjoner

Hvert kjøpt produkt har sin egen instruksjon, som indikerer riktig dose av legemidlet. De kan vaskes ned med vanlig vann eller juice, men ikke ferskpresset ut av grapefrukten, da det kan hindre at kroppen behandler aktive stoffer og de samler seg i kroppen. Deres overdose kan føre til leversvikt og til ødeleggelse av muskler.

Viktige øyeblikk for å ta statiner:

 • Bedre absorpsjon av statiner forekommer under hvile, slik at de blir brukt i en og en halv eller to timer før sengetid, om morgenen, bør slike legemidler ikke brukes.
 • Medisinen bør tas med avbrudd, ellers kan en person ha problemer med nyrene og leveren, og muligens også forekomsten av grå stær og hyppige humørsvingninger.
 • I noen tilfeller blir statiner tatt for livet, uten dem føler en person en alvorlig forverring i helse.
 • I patologiske sykdommer i leveren administreres rosuvastatin i små mengder. Dosering forårsaker organismen minst skade.
 • Under behandling med statiner må du nøye overvåke diett og utelukke alkohol og antibiotika.

Hvis en person har problemer med nyrene, er administrering av atorvastatin og fluvastatin forbudt.

Typer statiner

Begrepet "statiner" refererer til en hel klasse medisiner som brukes til å redusere kolesterol. De ble først oppfunnet i 1970.

Fire generasjoner av disse medisinene blir produsert:

Som det fremgår av tabellen, er klassifiseringen av legemidler utført avhengig av deres aktive substans, og navnet på legemidlet bestemmes av produsenten. Bestem hvilke som er sikreste for leveren av dem, kan bare legen.

Avhengig av pasientens tilstand tildeler han en av sine arter, som inneholder en viss mengde aktiv substans, derfor behandles hver pasient individuelt. Kolesterolreduserende legemidler av den siste generasjonen er minst skadelige.

Følgende klassifisering av statiner er basert på dette, som avhenger av doseringen av legemidlet, alle tre typer midler skiller seg ut:

 1. Preparater av høy dosering, verdien er tatt i mengden 40 til 80 mg, denne kategorien inkluderer: "Lovastatin", "Atorvastatin" og "Fluvastatin";
 2. legemidler med en massefraksjon av aktiv substans som ligger i området 10-40 mg: "Pravastatin", "Simvastatin" og "Rosuvastatin";
 3. Medikamenter med lav dosering på opptil 8 mg, i denne gruppen er det bare ett legemiddel - "Pitavastatin".

Mest potente - Pitavastatin brukes i små mengder, det eliminerer raskt smertefulle symptomer, og har også en minimal mengde bivirkninger. Medisinering med en gjennomsnittlig dosering er nødvendig for å drikke i store mengder, da vil de kunne få den rette effekten - senke kolesterolinnholdet i blodet.

Midler med høy dosering brukes i store mengder, de er effektive, men de har en rekke kontraindikasjoner og bivirkninger.

Bivirkninger og skade

I utgangspunktet er statiner godt tolerert, men deres effekt på kroppen forblir ikke uten konsekvenser. Det faktum at de trer i kraft, må du ta medisin i lang tid, for noen pasienter, er denne perioden 3 år, mens andre kan være nødvendig for å overvinne sykdommen lenger.

Ofte påvirker deres negative påvirkning en persons muskelmasse. Det kan manifestere seg i nærsynthet, ledsaget av ømhet og muskel svakhet. Med slike symptomer er det nødvendig å stoppe behandlingen med statiner, ellers kan dekomponeringen av muskelfibre begynne og en skadelig effekt på skjoldbruskkjertelen.

Det er mulighet for andre bivirkninger i form:

 • nyresvikt
 • hodepine;
 • tarmforstyrrelser;
 • allergier;
 • utslett;
 • søvnløshet;
 • forstoppelse, magesmerter og diaré er mulig;
 • tretthet,
 • konstant svakhet i kroppen.

Det er også sjeldne bivirkninger:

 • hepatitt;
 • rhinitt;
 • Gospel sykdom;
 • minneverdigelse;
 • inflammatoriske prosesser i bukspyttkjertelen.

I menneskekroppen kan masseprosessprosessen i leverenzymer begynne, spesielt hos personer som lider av alkoholavhengighet. Etter å ha stoppet bruken av alkoholprodukter og en pause i å ta statiner, går disse symptomene bort uten spor.

Provoke bivirkninger kan ikke bare komponenter av stoffet, men også deres administrasjon i forbindelse med antibiotika, fibrater, cytostatika, Amiodarone og Verapamil.

Bivirkninger kan oppstå etter to måneder med å ta stoffet, så det er nødvendig å nøye observere doseringen og varigheten av administrasjonen. I tillegg er det nødvendig under behandlingen å ta tester for kolesterol, fordi det lave nivået også har en skadelig effekt på menneskekroppen.

Skader fra statiner

Faren fra disse medisinene vises ikke umiddelbart, så det er viktig å hele tiden ta de riktige testene, ellers er det avvik:

 • nederlag av nerver;
 • fra nervesystemet: humørsvingninger, uforklarlige angrep mot aggresjon eller apati;
 • på sirkulasjonssystemet: en reduksjon i blodplaterinnholdet;
 • på fordøyelsessystemet: dårlig appetitt, forstoppelse, diaré, gulsott, anoreksi.

Kan jeg ta statiner og erstatte dem?

Noen pasienter som leser negative vurderinger om disse medisinene og lærer seg om deres skade er redd for å ta dem. Dessuten, gitt at de ofte er foreskrevet for livet, deres høye kostnader skremmer dem, og utseendet av bivirkninger er også mulig.

Alternativer til statiner er deres naturlige trygge erstatninger, som inkluderer:

 • Ascorbinsyre. Det finnes i mange grønnsaker, bær og frukt. De mest nyttige bærene er currant, havtorn og rosehip. Av sistnevnte er det bedre å ta avkjøling.
 • Niacinsyre. For å fylle på det, må du inkludere i din diett rød fisk, nøtter, frokostblandinger og melk. Denne syren bidrar til å bryte ned proteiner, karbohydrater og fett, normaliserer hemodynamikk, forbedrer fordøyelsesprosesser.
 • Fettsyrer bidra til å normalisere kolesterol, så du må inkludere i dietten av fiskeolje, som inneholder en nyttig Omega-3. Bruk helst havfisk av fete varianter. Hvis du stadig spiser fisk, kan du rense karene av kolesterolplakk. Flere fettsyrer finnes i linolje.
 • hvitløk. Denne grønnsaken hjelper med høyt kolesterol, resultatet etter å ha tatt det vil bli merkbart hvis du spiser en liten tann daglig i to måneder. Hvitløk er ikke bare en naturlig statin, men hjelper også med forkjølelse.
 • cellulose. Det er en kostfiber, de blir praktisk talt ikke fordøyd av kroppen, så når de passerer gjennom matretsen, er den helt renset. Cellulose er i stand til å holde tilbake "skadelig" kolesterol, og deretter fjerne det til tarmen.

Statiner har en gunstig effekt på kroppen, de er foreskrevet for kolesterol, men alle risiko for administrasjon må tas i betraktning. Det anbefales å ta pauser under behandlingen, og siden de samhandler dårlig med andre medisiner, er det verdt å ekskludere deres parallelle mottak.

Tabletter fra kolesterol

Generell informasjon

kolesterol Er en fettalkohol, en organisk forbindelse som finnes i membranene i levende organismer.

To begreper brukes ofte: kolesterol og kolesterol. Hva er forskjellen mellom dem? Faktisk er dette navnet på det samme stoffet, bare i medisinsk litteratur er begrepet "kolesterol"Siden slutten"-ol"Indikerer dets forhold til alkoholer. Dette stoffet er ansvarlig for å gi styrke celle membraner.

Men hvis kolesterolnivået i kroppen øker, dannes kolesterolplakk i veggene på karene, som, sprekker, skaper et gunstig miljø for utdanning blodpropp. Plaques smalker fartøyets lumen.

Derfor, etter en analyse av innholdet av kolesterol, bestemmer legen om nødvendig hva som skal gjøres med høyt kolesterol. Hvis analysen av analysen på kolesterol indikerer høye priser, utpeker spesialisten ofte dyre medisiner - statiner, som er utformet for å forebygge sykdommer i kardiovaskulærsystemet. Det er viktig at legen forklarer at pasienten etter avtalen skal drikke slike tabletter til enhver tid, som bruksveiledningen antyder.

Men anti-kolesterol medisiner har visse bivirkninger, som leger bør advare pasientene om, og forklarer hvordan de skal drikke tabletter riktig.

Derfor bør hver person som har høyt kolesterolnivå, bestemme om han skal ta slike medisiner.

For tiden er det to hovedgrupper av narkotika for kolesterol: statiner og fibrater. I tillegg anbefaler eksperter at pasienter bruker Liposyre og Omega 3. Følgende er legemidler som brukes til å redusere kolesterol. Imidlertid er deres bruk bare tilrådelig etter undersøkelse og avtale av lege.

Statiner for senking av kolesterol

Før du tar slike legemidler, er det nødvendig å vite hva som er de statiner -. Hva det er nytte og skade av slike legemidler og andre statiner er kjemiske stoffer som reduserer produksjonen i kroppen enzymer, nødvendig for prosessen med kolesterol syntese.

I instruksjonene for slike legemidler kan du lese følgende:

 • Reduser konsentrasjonen av kolesterol i plasma på grunn av undertrykkelse HMG-CoA reduktase, så vel som å senke syntesen av kolesterol i leveren.
 • Reduser nivået av kolesterol hos personer med homozygot familiær hyperkolesterolemi, som ikke kan behandles med lipidsenkende medisiner.
 • Deres virkningsmekanisme gjør det mulig å senke det totale nivået av kolesterol med 30-45%, "skadelig" - med 40-60%.
 • Når du tar et statinivå HDL kolesterol og apolipoprotein Aøker.
 • Narkotika reduserer sannsynligheten for komplikasjoner av iskemisk natur med 15%, spesielt ifølge konklusjonene fra kardiologer, risikoen angina pectorisog hjerteinfarktfaller med 25%.
 • Det er ingen mutagen og kreftfremkallende effekt.

Bivirkninger

Etter å ha tatt mange negative effekter kan man merke seg:

 • Hyppige bivirkninger: asteni, søvnløshet, hodepine, forstoppelse, kvalme, magesmerter, diaré, myalgi, flatulens.
 • Fordøyelsessystemet: diaré, oppkast, hepatitt, pankreatitt, kolestatisk ister, anoreksi.
 • Nervesystemet: svimmelhet, hukommelsestap, hypoestesi, ubehag, parestesi, perifer neuropati.
 • Allergiske manifestasjoner: et utslett og kløe i huden, urtikaria, anafylaksi, eksudativ erytem, ​​Lyells syndrom.
 • Muskuloskeletalsystemet: Ryggsmerter, myositt, kramper, gikt, myopati.
 • hematopoiesis: trombocytopeni.
 • Utvekslingsprosesser: hypoglykemi, diabetes mellitus, vektøkning, fedme, impotens, perifer ødem.
 • Den mest alvorlige komplikasjonen ved statinbehandling er rabdomyolyse, men dette skjer i sjeldne tilfeller.

Hvem skal ta statiner?

Informere om at slike statiner, reklameprøver og instruksjoner til forberedelser vitner om det statiner - er effektive stoffer for å redusere kolesterol, noe som betydelig øker livskvaliteten, og reduserer sannsynligheten for utvikling slag, hjerteinfarkt. Følgelig er bruk av disse tabletter hver dag en sikker metode for å senke kolesterolnivået.

Men faktisk, til i dag, er det ingen nøyaktig informasjon om hvorvidt behandling av pasienter med slike legemidler er virkelig trygg og effektiv. Tross alt hevder enkelte forskere at potensiell skade og bivirkninger overskrider bruken av statiner som et forebyggende verktøy som brukes til å forebygge sykdommer i kardiovaskulærsystemet. Eksperter argumenterer fortsatt om det er verdt å ta statiner, veier fordeler og ulemper. Forumet for leger inneholder nesten alltid en debatt om temaet "Statins - Fordeler og ulemper".

Men likevel er det visse grupper av pasienter som statiner er obligatoriske for.

Statiner av den siste generasjonen må søke:

 • med sikte på sekundær forebygging etter hjerneslageller hjerteinfarkt;
 • ved rekonstruktiv kirurgisk inngrep på store fartøy og hjerte;
 • ved hjerteinfarkteller akutt koronarsyndrom;
 • ved iskemisk sykdom med økt risiko for hjerneslag eller hjerteinfarkt.

Det vil si at kolesterolnøsemidler er indikert for hjertepasienter for å øke varigheten av livet. I dette tilfellet, for å redusere bivirkninger, må legen velge riktig medisin, overvåke biokjemiske parametere. Hvis det er en 3 ganger økning i transaminaser, avbrytes statiner.

Tvilsomt er det tilrådelig å ordinere medisiner av denne gruppen for slike pasienter:

Hvis statiner er foreskrevet for personer med diabetes, kan de trenge flere tabletter for å redusere sukker i blod, siden i slike pasienter øker statiner sukker. Legemidler for å redusere blodsukker bør foreskrives og justeres til dosen av en lege.

For tiden innebærer standarden for terapi for de fleste hjertepatologier i Russland bruk av statiner. Men til tross for at medisinsk formål reduserer dødeligheten, er dette ikke en forutsetning for å forskrive medisiner til alle personer med IHD eller hypertensjon. Ikke bruk dem av alle som allerede er 45 år, eller alle som har høyt nivå av kolesterol.

Det er viktig å vurdere kompatibiliteten av disse stoffene med andre legemidler.

Om nødvendig, sammen med antikolesterol-legemidler, foreskriver legen andre legemidler til behandling av hjerte-og karsykdommer: diroton, Concor, propanorm og andre.

diroton (aktiv komponent - lisinopril) brukes til å behandle arteriell hypertensjon.

Concor (aktiv komponent - bisoprololhemifumarat) brukes til terapi arteriell hypertensjon, hjertesvikt, angina pectoris.

Liste over statin narkotika

Hvilke stoffer er relatert til statiner, og hva er deres aktivitet for å senke kolesterol, kan du finne ut av tabellen nedenfor.

Klassifisering av statiner

I medisin er visse parametere for klassifisering tatt i betraktning.

Hvordan velge statiner?

Til tross for alle vurderinger om statiner for å redusere kolesterol, er det opp til pasienten å bestemme om man skal ta slike medisiner, men det er bare nødvendig å gjøre dette på anbefaling av en spesialist. Viktig, først og fremst, ikke tilbakemelding, men utnevnelse av lege.

Hvis en person fortsatt bestemte seg for å ta statiner, bør valgfaktoren ikke være prisen på medisinen, men først og fremst tilstedeværelsen av kroniske sykdommer.

Uavhengig behandling, hvis det økes kolesterolet, kan det ikke utføres noen legemidler. Behandling for økt kolesterol og lipid metabolisme lidelser er foreskrevet av en kardiolog eller terapeut. I dette tilfellet vurderer eksperten nødvendigvis følgende risikoer:

 • alder;
 • gulvet;
 • vekt;
 • Tilstedeværelsen av dårlige vaner
 • sykdommer i kardiovaskulærsystemet, andre sykdommer (diabetes mellitus, etc.).

Det er viktig å ta statiner i dosen som ble foreskrevet av legen, mens det er viktig å ta biokjemisk blodprøve så ofte som foreskrevet av en spesialist.

I tilfelle at for dyre piller ble foreskrevet, kan du be legen om å erstatte medisiner som er billigere. Imidlertid anbefales det å bruke originale forberedelser, siden generikkene av innenlandsk produksjon er av lavere kvalitet enn det originale stoffet og generikkene som tilbys av importprodusenten.

De som tidligere tar interesse, er interessert i hvilke virkelige fordeler og skader av statiner fra kolesterol, og flere viktige faktorer må vurderes for å minimere skadene av disse stoffene.

Hvis medisiner foreskrives for eldre pasienter, bør det tas hensyn til risikoen myopati dobles hvis tatt sammen med rusmidler fra hypertensjon, gikt, diabetes mellitus.

Ved kroniske leversykdommer er det ønskelig å ta Rosuvastatin i lave doser, pravastatin (Pravaksol). Disse stoffene gir beskyttelse for leveren, men når du bruker dem kategorisk, kan du ikke drikke alkohol, og også øve behandling antibiotika.

Med konstant manifestasjon av smerte i musklene eller tilstedeværelsen av en risiko for skade, er det også tilrådelig å bruke Pravastatin, siden det ikke er så giftig for musklene.

Personer med kronisk nyresykdom bør ikke tas Fluvastin Lescoll, også ikke bør drikke Atorvastatin kalsium (Lipitor), siden disse legemidlene er giftige for nyrene.

Hvis pasienten søker å redusere kolesterol med lav tetthet, anbefales det å bruke forskjellige typer statiner.

For tiden er det ingen presise data at det er tilrådelig å ta en kombinasjon av "statiner pluss nikotinsyre". Når du tar nikotinsyre, kan folk med diabetes miste blodsukker, giktangrep, blødning fra fordøyelseskanalen er også mulig, sannsynligheten øker rabdomyolyse og myopatier.

Studien av effekten av statiner på kroppen

Tidligere kardiologer foreskrev statiner for mennesker som lider iskemisk sykdom, arteriell hypertensjon, og har lav risiko for kardiovaskulære patologier.

For tiden har holdningen til denne typen narkotika endret seg i noen spesialister. Selv i Russland så langt har det ikke vært en fullverdig uavhengig studie av effektene av statiner på kroppen.

I mellomtiden hevder canadiske forskere at etter bruk av statiner, er risikoen katarakt hos pasienter økte med 57%, og forutsatt at en person led diabetes mellitus, - med 82%. Slike alarmerende data ble bekreftet ved statistisk analyse.

Spesialister analyserte resultatene fra fjorten kliniske studier som ble utført for å studere effekten av statiner på kroppen. Deres konklusjon var som følger: Når du tar denne typen medisin, reduseres sannsynligheten for slag og hjerteinfarkt, men i følge de alvorlige bivirkningene, er de ikke foreskrevet for personer som ikke tidligere har hatt slag eller hjertesykdommer. Ifølge forskere utvikler folk som regelmessig tar slike legemidler følgende bivirkninger:

Men generelt er det forskjellige synspunkter på om disse stoffene er skadelige, eller de er relativt sikre.

 • Forskere fra Tyskland har vist at med lavt nivå av kolesterol, sannsynligheten for å utvikle seg kreft, leversykdommer og en rekke alvorlige plager, samt tidlige dødsfall og selvmord, og bekrefter dermed at lavt kolesterolnivå er farligere enn høyt kolesterol.
 • Forskere fra USA sier det hjerteinfarkt og slag utvikle seg ikke på grunn av høyt kolesterol, men på grunn av et lavere nivå av magnesium i kroppen.
 • Statiner kan undertrykke en viktig funksjon av kolesterol, gjenopprette forstyrrelser i kroppens vev. For å øke muskelmassen i kroppen, og for sin normale aktivitet som helhet, er det nødvendig med fettceller med lav tetthet, det vil si "dårlig" kolesterol. Hvis det mangler det, myalgi, muskeldystrofi.
 • Når du tar slike legemidler, undertrykkes kolesterolproduksjon henholdsvis og produksjonen mevalonat, som ikke bare er en kilde til kolesterol, men også en rekke andre stoffer. De utfører viktige funksjoner i kroppen, slik at deres mangel kan utløse utviklingen av sykdommer.
 • Denne gruppen medikamenter øker sannsynligheten for å utvikle seg diabetes mellitus, og denne sykdommen fører til økning i kolesterol. Ulike kilder sier at hvis du tar statiner i lang tid, er risikoen for diabetes 10 til 70%. Under påvirkning av disse stoffene, reduseres konsentrasjonen av GLUT4-proteinet som er ansvarlig for nivået av glukose i blodet i cellen. Britiske forskere har bevist at det å ta slike legemidler øker risikoen for diabetes hos kvinner etter menstruasjonspause med 70%.
 • Negative bivirkninger utvikles sakte, henholdsvis, kan pasienten umiddelbart ignorere den, noe som er farlig med langvarig opptak.
 • Ved bruk av statiner, er det en effekt på leveren. De som lider av fedme eller fører en stillesittende livsstil, markerer for en periode forbedringen av fartøyets tilstand. Men over tid er komplekse prosesser i kroppen brutt, noe som kan føre til en forverring i mentale prosesser, særlig hos folk i alderen.

Når en person under 50 år har forhøyet kolesterolnivå, indikerer dette at kroppen utvikler alvorlige lidelser som må behandles. I noen land, på nasjonalt nivå, presenteres programmer som fremmer reduksjonen av kolesterol ved å popularisere aktiv livsstil, endre kostvaner, forlate nikotinavhengighet og bruk av statiner.

Som et resultat, i mange land denne metoden "arbeidet": dødeligheten fra hjerte-og karsykdommer har betydelig redusert. Likevel er det en oppfatning at slutte å røyke, fysisk aktivitet og endre menyen er den beste måten å forlenge livet, enn å bruke medisiner som har kontraindikasjoner, bivirkninger.

Statiner for eldre pasienter

Blant argumentene til fordel for at eldre mennesker bare skal ta statiner etter forsiktig veiing av skade og nytte, kan vi huske en studie der mer enn 3000 mennesker i alderen 60 år og eldre tok medisinstatiner. Omtrent 30% merket manifestasjonen av muskel smerte, samt en reduksjon i energi, tretthet, svakhet.

Smerten i musklene er mest alvorlig hos de som nettopp har begynt å ta slike medisiner. Som følge av dette reduserer denne tilstanden intensiteten i fysisk aktivitet - det er vanskelig for folk å trene, gå, noe som i sidste ende fører til økt risiko for å utvikle slag og hjerteinfarkt. I tillegg begynner en person som beveger seg litt, gradvis å øke kroppsvekten, noe som også er en risiko for kardiovaskulær sykdom.

Fibrats: hva er det?

preparater fibrater brukes også til å senke kolesterolet. Disse stoffene er avledet fibronsyre. De binder seg til gallsyre, og reduserer dermed den aktive produksjonen av kolesterol i leveren.

fenofibrat redusere nivået medisinsk lipider, som igjen fører til en nedgang i kolesterolet. I kliniske studier reduserer bruken av fenofibrat kolesterol med 25%, triglyserider med 40-50%, og øker også nivået av såkalt "godt" kolesterol med 10-30%.

Instruksjonen om bruk av fenofibrates, ciprofibrates indikerer at med høyt kolesterolnivå reduserer disse legemidlene mengden ekstravaskulære innskudd, og senker også kolesterol og triglyserider hos pasienter med hyperkolesterolemi.

 • Taykolor;
 • Lipantil;
 • Exilip 200;
 • ciprofibratLipanor;
 • Gemfibrozil.

Men før du kjøper og tar slike medisiner, bør du vurdere at deres mottak fører til utseendet av visse bivirkninger. Som regel manifesterte seg ofte en rekke fordøyelsessykdommer: flatulens, fordøyelsesproblemer, diaré, oppkast.

Det er slike bivirkninger etter å ha tatt fenofibrates:

 • Fordøyelsessystemet: pankreatitt, hepatitt, oppkast, magesmerter, kvalme, diaré, flatulens, utseende av gallestein.
 • Muskuloskeletalsystemet: Svakhet i musklene, rhabdomyolyse, diffus myalgi, myosit, spasmer.
 • Nervesystemet: hodepine, seksuell dysfunksjon.
 • Hjerte og blodårer: lungeemboli, venøs tromboembolisme.
 • Allergiske manifestasjoner: hud kløe og utslett, lysfølsomhet, urtikaria.

Det praktiseres kombinere statiner med fibrater for å redusere dosering og følgelig negative manifestasjoner av statiner.

Medisiner som senker absorpsjonen av kolesterol i tarmen

Legemidlet ezetimib (Ezetrol) Er et nytt lipidsenkende middel som reduserer absorpsjonen av kolesterol i tarmen. I tillegg utløser Ezetimibe (Ezetrol) ikke utviklingen av diaré. På en dag må du ta 10 mg medisin. Men det er viktig å vurdere at kroppen produserer opptil 80% kolesterol, og bare ca 20% av det kommer inn i kroppen med mat.

Alle andre medisiner

Legen kan anbefale å ta kosttilskudd (BAA).

Men slike naturlige rettsmidler som Omega 3, tykveol, linfrøolje, liposyre senk kolesterolet litt.

Det bør tas hensyn til at kosttilskudd ikke er medisiner, derfor er slike legemidler dårligere enn statinsmedisiner når det gjelder å forebygge kardiovaskulære sykdommer.

Listen over kosttilskudd som brukes til dette formålet og inneholder naturlige komponenter:

Omega 3

Tabletter som inneholder torskeleverolje (Omega 3, Okeanologii, Omacor) anbefales for opptak til folk som prøver å senke kolesterolet. Fiskolje beskytter kroppen mot utviklingen av plager av blodkar og hjerte, samt fra depresjon og leddgikt. Men for å drikke fiskolje må du være veldig forsiktig, som når du tar det øker risikoen kronisk pankreatitt.

tykveol

Gresskarfrøolje er indikert for opptak til de som lider kolecystitt, aterosklerose fartøy av hjernen, hepatitt. Legemidlet gir koleretisk, antiinflammatorisk, antioksidant, hepatoprotective effekter.

Liposyre

Dette middelet er endogent antioksidant, Den brukes til forebygging og behandling av koronar aterosklerose. Det er en positiv effekt av stoffet på karbohydratmetabolismen. Når det er mottatt, forbedres trofiske neuroner, glykogenivåene i leveren øker.

vitaminer

vitaminer bidra til normalisering av kolesterolindikatorer, øke hemoglobin og andre. Organismen trenger vitamin B12 og B6, folsyre, Nikotinsyre. Det er veldig viktig at disse er naturlige vitaminer, det vil si, det er viktig å spise de matvarene som inneholder disse vitaminene.

Sitoprom

BAD er et ekstrakt av granens fot, det inneholder beta-sitosterol, polyprenoler. Skal tas på hypertensjon, aterosklerose, høye nivåer av triglyserider og kolesterol.

policosanol

BAA - ekstrakt av vegetabilsk voks. Hjelper med å redusere kolesterol med lav tetthet, bidrar til å forhindre atherosklerose.

Andre midler

Gallsyresekvestranter (colesevelam og andre) er legemidler som brukes i kompleks behandling som en hjelpestoff for senking av kolesterol. De undertrykker sin syntese i plasma.

ciprofibrat Lipanor - Undertrykker syntesen av kolesterol i leveren, senker nivået i blodet, reduserer nivået av atherogene lipoproteiner.

funn

Dermed er listen over narkotika for kolesterol som tilbys i dag svært bredt. Men hvis en pasient praktiserer å redusere kolesterol i blodet, må han huske at stoffer som reduserer kolesterolnivået, forårsaker en rekke bivirkninger. Selvfølgelig, når du forskriver medisiner for høyt kolesterol, tar doktoren hensyn til dette, og informerer også pasienten om kontraindikasjoner for å senke kolesterolet.

Men likevel bør medisinske preparater for reduksjon av kolesterol i blod aksepteres, kombinere slik behandling med diett, så vel som aktiv livsstil. Det er ønskelig å ta medikamenter som reduserer kolesterolet i blodet, den siste generasjonen, da deres produsent forbedrer stoffene.

Den beste kur for høyt kolesterol er riktig ernæring

Opptil visse indikatorer kan du senke kolesterolet i blodet med tabletter. Men kolesterolsenkende tabletter bør kun brukes når det er høy risiko for hjerte-og karsykdommer. Det er grupper av pasienter som må ta tabletter fra kolesterol i blodet. I andre tilfeller, før du begynner å ta piller for å redusere kolesterol, bør du konsultere en lege som veier fordelene og skadene til slik behandling.

For å leve et fullt liv, bortsett fra å ta tabletter, må du spise riktig, spille sport. Hvis kolesterolverdiene er svært høye, er det bedre å umiddelbart endre livsstilen, noe som vil bidra til normalisering uten ytterligere behandling. Du kan også øve på mottak av folkemidlene, som inkluderer honning og andre sunneste komponenter som gjør at du kan "rense" kroppen. Hvordan og hvor mange ganger om dagen å konsumere slike midler, vil eksperten fortelle.

Les Mer Om Fartøyene