Stroke i hjernen

Stroke i hjernen (Cerebral apopleksi) - står for en gruppe av sykdommer forårsaket av akutt cerebrovaskulær patologi karakterisert ved plutselig forsvinning eller nedsatt hjernefunksjon som varer mer enn 24 timer, eller fører til døden. I tillegg til begrepet stroke brukes begreper som brainstorm eller hjernekrasj.

Årsakene som fører til brudd på blodtilførselen kan være som:

 • Brudd på et blodkar, når blodet helles i hjernevævet. Rupturen skyldes plutselige svingninger i blodtrykk og en patologisk endret vaskulærvegg.
 • Brudd på tilstrekkelig blodstrøm, noe som fører til en forverring i ernæring av nerveceller, og det er svært farlig fordi hjernen hele tiden trenger mye glukose og oksygen.

Omfattende hjerneslag

Stroke, som forårsaker skade på flere områder av hjernen og stopper blodtilførselen.

Stroke har ofte en konsekvens av forlamning av venstre eller høyre side av kroppen. I vanlige mennesker kalles ofte et høyresidet eller venstre sidet slag.

Akutt slag

Stroke er preget av utviklingen innen noen få minutter av en dyp koma. Døden finner sted raskt, i løpet av noen få timer er det samme mønster ble observert i utstrakt blødning i den cerebrale hemisfærer, cerebellum og pons med blod inn i hjernen ventriklene og tap av vitale sentrene av medulla oblongata.

Subakut form er preget av en langsom progressiv økning i symptomer eller akutt start etterfulgt av en kortsiktig forbedring og en ny forverring.

Hvem er mer utsatt for stroke?

Hos eldre og eldre går blødninger mindre voldsomt enn hos unge mennesker, som ofte manifesterer seg med generelle cerebrale symptomer.

Stroke hos menn er tidligere enn hos kvinner.

Dette kan forklares ved det faktum at blant de unge mennesker enn dem som misbruker alkohol og medikamenter, hyppigere infeksiøse og traumatiske lesjoner i sentralnervesystemet (inkludert de som er assosiert med HIV-infeksjon).

Med en nøyaktighet bestemmer alderen hvor et slag er mest sannsynlig vanskelig nok. Til tross for at slaget hovedsakelig forekommer hos eldre (hovedårsakene anses å være tilstedeværelse av arteriell hypertensjon og aterosklerotisk vaskulær sykdom).

Et tilstrekkelig antall hemoragisk slag er registrert og i unge voksne, som er forbundet med nærværet av medfødte misdannelser av strukturen av intracerebrale fartøy.

Alderen der stroke er mest sannsynlig er 35-65 år.

Det kan være tilleggsavvik, slik som polycystisk nyresykdom eller koagulering av aorta.

Typer av slag

Det er tre typer slag:

Hemorragisk slag

Hemorragisk slag forekommer når en plutselig ruptur av cerebral arterien.

Årsaken til hjerneslag kan være økt arterielt blodtrykk, aterosklerose av cerebral fartøy eller medfødte abnormiteter i blodkar.

Brudd på berørte blodårer er mulig med alvorlig fysisk anstrengelse og med økt venetrykk. Hjerte blodkar kan bli skadet og som følge av apopleksi på grunn av høyt intrakranielt trykk.

I hjernen dannes blodpropper som utøver trykk direkte på det omkringliggende hjernevæv, noe som forverrer skaden forårsaket av blødning. Den resulterende blødningen komprimerer hjernen, forårsaker hevelse, og hjernen dør.

Iskemisk slag

I dette tilfellet beholder fartøyet integriteten til veggen, men blodstrømmen gjennom det opphører på grunn av en spasme eller blokkering av tromben. I dette tilfellet er hjernen ikke tilstrekkelig tilført blod, er hjernens sirkulasjon forstyrret.

En blodpropp, løsrevet fra hjernebensveggens veggen, sammen med blodstrømmen når flaskehalsen på fartøyet og tetter den. Når en trombose rundt et fremmedlegemer danner en blodpropp som dekker blodkaret.

Et iskemisk slag kan oppstå som et resultat av hjernehypokser hvis hjerterytmen forstyrres, med svekkelse av hjertefunksjonen, og også med blodtrykksfall. Hypoksi er forårsaket av utilstrekkelig fylling av blodet i blodkarene i hjernen og en reduksjon av blodstrømmen.

Symptomer på et slag

Før et slag kan en person ha svimmelhet, hodepine og flush til hodet, følelsesløshet i lemmer, taleforstyrrelser, etterfulgt av bevissthetstap. Pasientens ansikt blir lilla rødt, pulsen er spent og sakte, pusten er dyp, hyppig, ofte hvesende, temperaturen stiger, elevene reagerer ikke på lys. Ofte avslørt umiddelbart lammelse av lemmer, asymmetri i ansiktet. I dette tilfellet er den lammede siden alltid motsatt av lesjonen i hjernen.

Årsaker til slag

Den vanligste årsaken til hjerneslag er cerebral trombose, koagulering av blodproppen (trombus) i arterien som gir hjernen. Det er en slik klump (plakk) oftest med aterosklerose.

En annen årsak til slag er hjerneblødning, intern blødning i hjernen. Hjernens arter, påvirket av sykdommen, kan briste (briste) og oversvømme nærliggende hjernevæv. Cellene som er matet av denne arterien, er ikke i stand til å motta blod og oksygen.

Blødning i hjernen oppstår mest sannsynlig når pasienten samtidig noteres aterosklerose og høyt blodtrykk.

Med andre ord er årsaken til hjerneslag skader på nervceller i hjernen og kontrollerer alle kroppens funksjoner. Og slike skader, eller rettere sagt, den død av nerveceller som oppstår på grunn av akutt sirkulasjonsforstyrrelser i en bestemt hjerneområde da han var meget aktive celler plutselig opphøre å oppnå en nødvendig og tilstrekkelig mengde av blod til dem. Som et resultat av dette blodet ikke strømmer gjennom blodkarene, hjerneceller dør, lagene går til de passende muskler, som til slutt fører til paralyse, synsforstyrrelser, tale og andre nevrologiske lidelser.

Stroke prognose

Det er også nødvendig å huske at uansett hvilket slag utvikler seg, er prognosen i stor grad bestemt av tidspunktet for initiering av behandling. I tilfeller der det er mulig å rettidig oppdage truende symptomer, kan aktive behandlingstiltak enda tregere progresjon av symptomer og forverring av pasientens tilstand og alle begrenset til en forbigående iskemisk anfall, hvor alle funksjoner kan brytes for å få fullt. Bare etter noen studier (computertomografi eller magnetisk resonans) og overvåkning av pasienter en lege kan bestemme den type slag og utviklingen av sykdommen.

I tillegg spiller alderen, den generelle tilstanden til pasienten før utviklingen av akutt cerebrovaskulær ulykke, tilstedeværelsen av alvorlige comorbiditeter og graden av kompensasjon en viktig rolle for å bestemme prognosen for denne tilstanden.

Behandling av slag

Hvordan behandle stroke? Behandling av slag bør utføres i flere retninger:

 • grunnleggende behandling,
 • spesifikke metoder for behandling av iskemiske og hemorragiske slag,
 • rehabiliteringsforanstaltninger.

Først og fremst bør pasienten være beleilig plassert på sengen og løsne pusteklær, gi tilstrekkelig tilførsel av frisk luft. Fjern fra munnprotesene, oppkast. Hodet og skuldrene skal ligge på puten slik at det ikke er nakkeklempe og en forverring av blodstrømmen langs vertebrale arterier.

I hjerneslag er de viktigste de første minuttene av sykdommen, siden det er på dette tidspunkt at medisinsk behandling kan være mest effektiv. Jo raskere en pasient får hjelp, desto lettere blir konsekvensene.

Hvis offeret blir ført til sykehuset innen 3 timer, kan konsekvensene av strekket elimineres helt!

En pasient med et slag av transport ligger alltid ned, bare hvis det ikke er et koma i 3. trinn.

Pasienter sjelden gå til grunne direkte fra et slag, et slag ofte forbundet med lungebetennelse og liggesår som krever konstant pleie, snu fra side til side, endre våte klær, foring, tarmtømming, vibrerende massasje av brystet.

Perioder i løpet av et slag

 • En akutt periode av et slag - fra flere dager til flere uker.
 • Den tidlige utvinningsperioden for slag er fra utseendet på tegn på symptomer som forsvinner til 3 måneder.
 • Sen gjenopprettingsperiode av slag - fra 3 måneder. opptil 1 år og mer.
 • Konsekvensene av et slag er opptil 3 år.
 • Langtidseffekter av slag (restperiode) - 3 år etter et slag.

Forebygging av slag

Anbefalinger er veldig enkle, og den ideelle helsetilstanden med kontoen ser slik ut:

 • ikke røyk
 • opprettholde en normal vekt;
 • Ukentlig utgift på fysiske øvelser 150 minutter på gjennomsnittlig nivå eller 75 minutter ved intensiv;
 • holder seg til et sunt kosthold;
 • Overvåk blodtrykket, hold det på 80/120;
 • kontrollere kolesterolet i blodet, hold det på et nivå på mindre enn 200 mg / dl;
 • kontroller sukkerinnholdet i blodet og hold det på et nivå på mindre enn 100 mg / dl.

Hjerteinfarkt og slag

Infarctions og slag er hovedsakelig forårsaket av okklusjon, som forhindrer blodstrømmen i hjertet eller hjernen.

Den vanligste årsaken til dette er forekomsten av fettavsetninger på de indre veggene i blodkarene som gir hjertet eller hjernen. De begrenser blodkarene og gjør dem mindre fleksible. Dette fenomenet kalles noen ganger arteriosklerose eller aterosklerose.

I dette tilfellet øker muligheten for blodpropper i blodårene. Når dette skjer, kan blodkarene ikke levere blodet til hjertet og hjernen, som blir skadet. Gradvis økning i fettinntak på de indre veggene i arteriene fører til en innsnevring av disse arteriene.

Stroke slag

Strotal slag er en forstyrrelse av hjernecirkulasjon som skjedde i hjernestammen. I opprinnelsen er det delt inn i iskemisk og hemorragisk type.

Hjernestammen forbinder hjernen med dorsalen - så den overfører "kommandoer" fra hjernen til kroppen vår. I hjernestammen er de såkalte kjernene i kranialnervene, som er ansvarlige for bevegelser av ansiktsmuskulaturen, musklene som er involvert i svelging og øynenees bevegelser.

Også i det er sentrene av vitale funksjoner - respirasjon, sirkulasjon, termoregulering. Ved begynnelsen av et slag kan en pasient oppleve svimmelhet, nedsatt tale. Da er disse symptomene forbundet med brudd på vitale funksjoner - pust og sirkulasjon.

På enkelte pasienter, på grunn av nedsatt impulsoverføring fra hjernen til kroppen, utvikler det såkalte "låst opp" syndromet, hvor pasienten kan fornemme stimuli, men kan ikke reagere. Den "låste mannen" er preget av lammelse i alle lemmer.

I enkelte tilfeller kan pasienter med alvorlig slagtilfelle overleve, selv om nevrologiske underskudd er sannsynlig å fortsette, og de vil trenge aktiv rehabilitering.

I noen tilfeller krever hjerneslag livslang bruk av tilleggsutstyr, for eksempel ventilatorer; Dermed kan pasienten oppleve en markert nedgang i livskvaliteten.

Hvordan forekommer hjerneslag?

i Stroke 37605 Visninger

Stroke er et akutt brudd på blodsirkulasjonen i hjernen, noe som fører til skade og død av nerveceller. Stroke oppstår hvis et blodkar i hjernen enten er blokkert (ved plakk, blodpropp er et iskemisk slag) eller er ødelagt (et hemorragisk slag). Etter at en del av nervecellene dør, mister kroppen en av funksjonene som de døde cellene reagerte på: lammelse, tap av tale og andre alvorlige lidelser oppstår. Jo større området nekrose i hjernen, jo strengere konsekvensene av et slag.

symptomer

Symptomer på hjerneslag av en forestående hjernesykdom er mangfoldige. Imidlertid er det tre hovedsymptomer som indikerer akutt nedsatt hjernesirkulasjon.

 • Ofret kan ikke smile direkte. Smilet er som regel asymmetrisk, hjørnet av leppene kan utelates.
 • Kan ikke snakke normalt. Talen er treg og ukjent.
 • Svakhet i arm og ben på siden av nederlaget. Hendene kan ikke stige på samme tid. Tilstedeværelsen av disse tre symptomene krever et presserende anrop av en ambulanse.

Som regel har angrepet en harbinger, det såkalte iskemiske angrepet. Dens kliniske manifestasjoner skal være alarmerende:

 • taleforringelse;
 • urimelig intens hodepine;
 • forskjellige manifestasjoner av nedsatt motorfunksjon i armen eller benet;
 • skarp svimmelhet;
 • svimmel tilstand.

Symptomer på et slag kan deles inn i to kategorier: hjernen og brennpunktet.

1. Generelle cerebrale symptomer

 • alvorlig hodepine, ledsaget av kvalme eller oppkast
 • Utseendet av døsighet, for noen karakteristisk omvendt effekt - en sterk spenning;
 • svekkelse og tap av bevissthet;
 • svimmelhet;
 • tap av orientering i rommet eller i tid;
 • hjertebank;
 • svette og føle seg varm.

2. Fokal symptomer

Symptomer vil avhenge av hvilket område av hjernen som er uten normal blodtilførsel. Hvert område av hjernen som er ansvarlig for visse aktiviteter, derfor en krenkelse av blodtilførselen til ulike områder av hjernen vil vise ulike symptomer - svekket balanse, syn, tale. Tap av koordinering av bevegelser kan være ledsaget av svimmelhet og oppkast.

Den farligste er iskemisk slag, fordi det ofte ikke er noen signifikante symptomer på begynnelsen. Det kan da manifestere seg, for eksempel i form av hodepine, svimmelhet og kvalme, forsvinner deretter. Hemorragisk hjerneslag har en markert symptomatologi, og allerede i begynnelsen av fasen blir det følt av alvorlig hodepine, bevissthetstab, oppkast og oppmuntring av sinnet.

Det er en såkalt forbigående forringelse av cerebral sirkulasjon, som også kalles et mikroslag. Det er preget av en skarp forandring i menneskers helse - det er taleforstyrrelse, delvis eller fullstendig blindhet, svakhet i lemmer. Microinsultet forårsaker midlertidig skade på en persons helse, som gjenopprettes etter en viss tid (flere minutter eller timer). Imidlertid, et normalt menneske av kort varighet, og i slike tilfeller er sykehusinnleggelse nødvendig fordi denne patologiske tilstand er en forløper av slaget.

Ernæring etter hjerneslag her

årsaker

Årsaker til hjerneslag er forskjellige avhengig av type.

Med hemorragisk hjerneslag, er det et brudd på integriteten til arterien på grunn av en rekke faktorer:

 • aneurysmal dilatasjon og tynning av arterievegget;
 • medfødt patologi av blodet, kalt arteriovenøs misdannelse;
 • inflammatoriske og traumatiske skader på det indre skallet.

En viktig rolle er spilt av høyt blodtrykk i hjernens blodstrømssystem.

Hos pasienter med iskemisk slag er 90% av tilfellene forbundet med aterosklerose. Situasjonen forverres av dannelsen av en trombose på den beskadigede overflaten av det indre skallet, så vel som vasospasmen. I isolerte tilfeller virker tromboembolisme av hjertehulene eller blodårene i nedre ekstremiteter som årsak til iskemisk hjerneskade.

Risikofaktorene for slag er nesten det samme som for alle kardiovaskulære sykdommer. De inkluderer:

 • røyking,
 • alder over 45 år;
 • mannlig kjønn;
 • økt trykk;
 • aterosklerose;
 • arvelighet;
 • vektig.

Første tegn

Til dato viser statistikk at et slag forekommer i de fleste tilfeller om morgenen eller om natten, mot en bakgrunn av stress eller fysisk belastning. Symptomer på slag i forskjellige tilfeller kan variere avhengig av tilstedeværelse av blødning, sted for trombus og alvorlighetsgrad av lesjonene.

De første tegn på hjerneslag:

 • ansikts-, hender eller føtter begynner å bli dumme på den ene siden av kroppen;
 • tale blir usammenhengende eller usammenhengende;
 • visjonen om ett eller to øyne faller skarpt;
 • det er en forstyrrelse i koordinasjonen av bevegelse, hodet begynner å snurre og en skakket tur observeres;
 • øker trykket kraftig
 • huden blir rød, pulsen bremser, pusten blir rask, temperaturen stiger;
 • i sjeldne tilfeller kan en person falle inn i koma;
 • det er forvirring;
 • det er døsighet.

Arten av sykdommen avhenger av hvilken del av hjernen bruddet av fartøyet har skjedd. Ved tap, kan den venstre hjernehalvdelen har problemer med logisk tenkning og engasjement i den patologiske prosessen med parietal del innebærer nummenhet og prikking, noe som kan resultere i ødelagte fremstilling av forholdet mellom størrelsen på kroppen hans. Utviklingen av slag i occipital del av hodet fører til synstap, opp til sitt totale tap, slik at pasienten ikke gjenkjenner motivet, selv om han ser det.

effekter

Det er forskjellige typer konsekvenser etter et slag. Hver type sykdom fører til ulike komplikasjoner, siden hjernen er et komplekst organ som styrer ulike funksjoner i kroppen. På grunn av mangel på blod i enkelte områder av hjernen, kan enkelte deler av kroppen slutte å fungere skikkelig.

Mennesker som har hatt en ischemisk eller hemorragisk slag, kan ha så hyppige effekter som svakhet, bevegelsesforstyrrelser eller lammelse, tale og svelgeforstyrrelser, kognitiv svekkelse, problemer med persepsjon og noen adferdsforstyrrelser. I tillegg kan pasienter oppleve brudd på avføring og vannlating, psykiske lidelser, epilepsi og smertsyndrom.

Det bør bemerkes at konsekvensene etter denne sykdommen er ganske mange og varierte. Det er også slike konsekvenser av et slag som aphasi, som er en sterk forverring i evnen til å bruke ord for å uttrykke sine tanker. Aphasia er en av de vanligste effektene som oppstår hos de fleste som har hatt et slag. Aphasia kan manifestere som følger:

 • vanskeligheter med å uttrykke indre ønsker;
 • vanskeligheter med å forstå andres tale
 • Komplikasjon når du leser eller skriver.

Det er forskjellige typer og former for avasi, som er preget av ulike abnormiteter og manifestasjoner:

 • Aphasia Wernicke er preget av alvorlig nedsatt oppfatning, noe som kan skyldes tap av forståelse av lyden av tale.
 • Aphasia Broca er preget av ulike problemer med dannelsen av ordkombinasjoner og setninger.
 • Omfattende avasi er en ganske hyppig og vanlig konsekvens av et slag, som preges av visse uregelmessigheter. I tilfelle av omfattende afasi, er pasienten som har hatt et slag, ikke i stand til å komme med forslag eller oppleve dem. I tillegg kan pasienten ha usammenhengende tale og en sjelden forståelse for enkelte individuelle ord. Også den karakteristiske egenskapen ved omfattende avasi er nesten fullstendig mangel på kommunikasjon.

diagnostikk

Ved å sette riktig diagnose og finne det eksakte stedet for et slag, samt data om volumet av skadede vev, kan du velge riktig behandlingstaktikk, samt unngå mer alvorlige konsekvenser. I tillegg til å intervjue og undersøke pasienten, er det nødvendig med spesielle undersøkelser, både hjernen og hjertet og blodkarene.

Beregnet tomografi (CT) er en enhet som bruker røntgenstråler til å produsere et klart, detaljert, tredimensjonalt bilde av hjernen. Denne studien er foreskrevet umiddelbart etter starten av en mistanke om utvikling av et slag. Beregnet tomografi kan indikere tilstedeværelse av blødning i hjernen eller mengden skade forårsaket av et slag.

Magnetic resonance imaging (MRI) er et apparat som bruker et sterkt magnetfelt for å produsere et veldig klart og veldig detaljert tredimensjonalt bilde av hjernens strukturer. Denne studien kan tildeles i stedet for beregnet tomografi eller som et tillegg til det. MR gir deg mulighet til å se endringer i hjernevævet, samt mengden av skadede celler forårsaket av slag.

Doppler undersøkelse av karoten arterier er en ultralyd undersøkelse av karotisarterier, som er den viktigste hovedveien som bærer blodet til hjernen din. Studien lar deg se tilstanden til arteriene, nemlig se skipets nederlag med aterosklerotiske plakk, hvis noen.

Transcranial Doppler-studie er en ultralydstudie av cerebral fartøy som gir informasjon om blodstrømmen i disse karene, samt skadene på deres fete plakker, hvis noen.

Magnetisk resonansangiografi ligner på studien av MR, bare i denne studien blir mer oppmerksomhet til hjerneskipet. Denne studien gir informasjon om forekomst og plassering av en trombus, om noen, og gir også data om blodstrømmen i disse karene.

Serebral angiografi - denne prosedyren består i innføring av en spesiell kontrast substans i hjernens kar, og deretter ved hjelp av røntgenbilder får vi bilder med bildene av fartøyene. Denne studien gir svært verdifulle data om tilstedeværelse og plassering av trombi, aneurysmer og eventuelle vaskulære defekter. Denne studien er vanskeligere å utføre, i motsetning til CT og MR, men er mer informativ for disse formålene.

Et elektrokardiogram (EKG) er en av de enkleste studiene av hjertet, men veldig informativ. Det brukes i dette tilfellet til å oppdage eventuelle hjerterytmeforstyrrelser (hjertearytmier) som kan forårsake hjerneslag.

Ekkokardiogram i hjertet (Echo-KG) - ultralydundersøkelse av hjertet. Det kan oppdage uregelmessigheter i hjertet, samt oppdage hjerteventilfeil som kan være årsaken til blodpropper eller blodpropp, noe som igjen kan føre til et slag.

Elektroencefalogram (EEG) - en studie av hjerneaktivitet. Det er en måling av hjernens elektriske aktivitet ved hjelp av elektroder som er festet til hodet. Denne studien er utnevnt dersom legen din mener at du har hatt et slag.

Koagulogram - en blodprøve som bestemmer hvilken hastighet blodet kondenserer med. Denne analysen utføres for å bestemme bruddene som kan forårsake blødning eller trombose. Også denne analysen utføres for å kontrollere dosen av blodfortynnere.

Biokjemisk analyse av blod - denne analysen er nødvendig for å bestemme de to basisindikatorene:

 • Blodglukose er nødvendig for å etablere en nøyaktig diagnose, siden en svært stor eller svært liten mengde glukose i blodet kan provosere utviklingen av symptomer på et lignende slag. Og også for å diagnostisere diabetes.
 • Blod lipider - denne analysen er nødvendig for å bestemme innholdet av kolesterol og høy tetthet lipoproteins, som kan bli en av årsakene til slag.

forebygging

Forebygging av hjernesirkulasjonsforstyrrelser består i å påvirke faktorene som fører til denne tilstanden:

 1. Forebygging av aterosklerose. Det er nødvendig å følge dietten, regelmessig overvåkning av blodkolesterolnivået, utnevnelsen av lipidsenkende medisiner som foreskrevet av legen, ved brudd på lipidmetabolismen.
 2. Regelmessig fysisk aktivitet er nødvendig for å forhindre utvikling av fedme, type 2 diabetes og hypertensjon.
 3. Avslag på røyking. Det er kjent at røyking øker risikoen for å utvikle kardiovaskulære sykdommer og utvikling av aterosklerose, noe som ofte fører til slag.
 4. Kontroll, forebygging og behandling av sykdommer som hypertensjon, diabetes, blodsykdommer, som fører til dannelse av blodpropper.
 5. Håndterer stress. Vitenskapelig bevist at stressende forhold øker risikoen for slag flere ganger.

Dessverre kan vi ikke påvirke noen av faktorene som øker risikoen for hjernesykdommer. Disse inkluderer alder over 55, arvelig disposisjon, mannlig sex.

rehabilitering

Varigheten av en streng sengetid etter hjernesirkulasjonsforstyrrelser avhenger av type og alvorlighetsgraden av pasientens tilstand. I tilfelle av iskemisk berøring og tilfredsstillende tilstand hos pasienten, kan legen tillate å utvide legemet allerede 3-5 dager etter slag, og med hemorragisk slag kan pasienten sitte i sengen etter 1-2 uker. Den lengste sengetiden er nødvendig for subarachnoid blødning, som forårsaket brudd på en aneurisme av fartøyet. I dette tilfellet er pasienten ikke lov til å utvide regimet 1-1,5 måneder.

Likevel, på dette tidspunktet kan du ikke være i tomgang. Terapeutisk fysisk trening er en av de viktigste metodene for å gjenopprette tapte bevegelser i de berørte lemmer. Det er nødvendig å utføre daglig mosjonsterapi, massasje, fysioterapi, akupunktur til pasienten direkte i sengen. Vanligvis gjør legen det mulig å begynne lett gymnastikk fra 2-3 dager etter et slag. Minst 4 ganger om dagen må passive bevegelser av pasientens lemmer utføres innen 15-20 minutter. Beveg lemmer sakte, forsiktig, først med friske lemmer, og deretter immobilisert. Dette vil bidra til å unngå utvikling av inflammatoriske prosesser og kontrakturer i leddene av de berørte lemmer, samt atrofi av musklene. Viktig er også pusteøvelser som skal forhindre utvikling av stillestående fenomener i lungene.

Det er en ting som "behandling etter stilling", noe som betyr en spesiell legging av de berørte lemmer. Dette er også nødvendig for å forhindre utvikling av muskelkontrakter. Den lammede armen er avledet til siden, underarmen er forlenget og på baksiden, hender og fingre skal gis posisjonen for maksimal forlengelse. Denne plasseringen av børsten skal festes med en lang eller sandbag. Paralysert bein bør rettes, en liten pute skal plasseres under kneet, og foten skal være litt skrapt. Sykehuspersonalet på sykehuset vil alltid forklare og vise slektninger hvordan man skal legge immobiliserte lemmer riktig.

Så snart det er aktive bevegelser i lemmer, er det nødvendig å hjelpe pasienten til å utvikle dem. Med legens tillatelse utvides pasientens regime gradvis, i begynnelsen er det lov til å sette pasienten i senga for å henge bena fra sengen. Litt senere kan pasienten stå opp på sokkelen, sette seg ved bordet, begynne å lære å gå med hjelp av spesielle støtteapparater og bruke rullestol. Intensiteten av belastningen øker gradvis og svært nøye, det er viktig å ikke la pasienten falle.

Med en gunstig løpet av gjenopprettingsperioden, 1-1,5 måneder etter slaget, begynner pasienten å lære seg å gå uavhengig ved hjelp av vandrere, en trepedal krykke og en arena. Først trenger han hjelp fra to personer som kan støtte pasienten. Last den berørte benen skal være gradvis. Når du går, bør hånden festes i et tøfler, det er uakseptabelt å se på dunken langs stammen. Små bevegelser av hånden blir restaurert ved hjelp av modellering, kuber, "stikkende" baller og andre forskjellige gjenstander for utvikling av fine motoriske ferdigheter.

For å rette taleforstyrrelser må du kanskje ha en taleperson. Pasienten må snakke, snakke tunge twisters, fortell den hørte og til og med synge.

I den tidlige utvinningsperioden krever pasientene ofte hjelp av en psykoterapeut, siden stemningen hos pasienter er deprimert, tror mange ikke på suksessen til terapi og rehabiliteringsaktiviteter og nekter å delta i behandlingen.

Den tidlige gjenopprettingsperioden er den viktigste i rehabilitering av pasienter som har hatt et slag. I etterfølgende perioder utføres hovedsakelig sosial tilpasning av pasienter og vedlikehold av de oppnådde resultatene.

Sannolikhet for døden

Årlig i verden er det diagnostisert fra 5 til 6 millioner slag, i Russland til 450 tusen slag. Av denne grunn dør 29% av mennene og 39% av kvinnene. Invalider er 3,2 personer per 10 tusen. Innenfor den første måneden dør opptil 35%, og innen utgangen av året opptil 50%. Gjentatte slag er farlige. I det første året utvikler tilbakefallet i 5-25%, innen tre år i 20%, innen fem år fra 20 til 40% av de som har gjenopprettet. Den største risikoen for slag etter 65 år, forekomsten av dette er opp til 90% av alle tilfeller av slag. I samme alder, det største antall dødsfall. Opptil 80% av slag utvikler seg som en iskemisk patologi i hjernen, med en dødelighet på opptil 37%. Hos 20% av pasientene med hemorragisk slag er død opp til 82%.

Årsaken til den høye dødeligheten av slag i Russland er en rask aldring av befolkningen, senere levering til en medisinsk institusjon, et svakt lærerikt arbeid for å forebygge stroke. Statistikken de siste årene indikerer at 39,5% av de som er utsatt for slagfare ikke utgjør en fare.

Stroke sjelden skjer uten forutgående symptomer - innledende manifestasjoner av utilstrekkelig blodtilførsel til hjernen (NPNKM) i form av forbigående angrep og hypertensive kriser, eller hos individer med risiko. I fare NPNKM omfatter personer med høyt blodtrykk, hjerterytmeforstyrrelser, er i kronisk stress, med en historie med kronisk sykdom, røyking, tilbøyelighet til aggregering av blodceller, overflødig kroppsvekt.

Venstre side

Venstre halvkule slag forekommer oftere høyre halvkule, som står for 57% av alle kliniske tilfeller. Og siden venstre halvkule utfører en verbal og logisk funksjon, så med venstre slag enn lammelse på høyre side av kroppen, er det første bruddet språk og taleproblemer:

 • Brudd på tale, uklar og uklar uttale, mangel på forståelse av den talte talen, en person kan bare snakke av ord eller et sett med lyder.
 • Med et venstre sidet slag kan den høyre siden av ansiktet bli lammet, eller det kan oppstå en sidelengs forlamning av hånd og ben.
 • En person kan normalt ikke lese, skrive, bryte artikulasjon
 • Det er et tap av taleminnet
 • Gradvis lukkes personen som om han trekker seg selv fordi kommunikasjon med andre er begrenset.

Iskemisk hjerneslag - hva er det, symptomer, konsekvenser, behandling og prognose for livet

Hjerneinfarkt er en patologisk prosess, som manifesterer seg i form av tetting (spasme, trombose, emboli, etc.), i hjernens blodårer og fører til forstyrrelser av sin blodtilførsel full. Samtidig forblir fartøyene intakte.

Dette er en alvorlig patologi, hvor dødeligheten når 20% av alle tilfeller, ca. 50-60% etter et slag, forblir alvorlige invaliderende effekter, og bare enheter klarer å overleve et hjerneinfarkt uten gjenværende virkninger.

Hva er et iskemisk slag?

Klinisk bilde

Hva leger sier om hypertensjon

Jeg har behandlet hypertensjon i mange år. Ifølge statistikken, i 89% av tilfellene, blir hypertensjon avsluttet av et hjerteinfarkt eller hjerneslag og død av en person. Nå om lag to tredjedeler av pasientene dør innen de første 5 årene av sykdommen.

Følgende faktum - å slå ned trykk er det mulig og det er nødvendig, men det kurerer ikke selve sykdommen. Det eneste medisin som offisielt anbefales av Helsedepartementet for behandling av hypertensjon, og det brukes av kardiologer i deres arbeid, er Giperium. Legemidlet virker på grunn av sykdommen, noe som gjør det mulig å fullstendig kvitte seg med hypertensjon. I tillegg, innenfor det føderale programmet, kan enhver russisk statsborger motta det gratis.

Iskemisk berøring er en akutt sykdom i hjernens sirkulasjon, en konsekvens av mangel på blodtilførsel, ledsaget av nekrose i hjernen. Et annet navn for iskemisk slag - "hjerneinfarkt" reflekterer også essensen av patogenesen i hjernen.

Ordet iskemi betyr mangel på blodtilførsel i et bestemt lokalisert område av vev eller et menneskelig organ. Stroke betyr utilstrekkelig sirkulasjon av hjernen. Hvis det også er et brudd på karet eller iskemien til ett av karene, dør hjernens celler.

Destruksjon av vev oppstår gradvis, med bølger og prosessen stopper ikke, selv etter gjenopptakelsen av normal blodstrøm. Derfor er det svært viktig å gi medisinsk hjelp i tide og å rehabilitere pasienten. Et aspekt av terapi er forebygging av komplikasjoner etter et iskemisk hjerneinfarkt.

Funksjoner av utvikling i ulike aldre:

 • Sakte utvikling av sykdommen er typisk for eldre mennesker med alvorlig sklerose. De har symptomer da vises, forsvinner deretter innen en uke. Brudd på cerebral sirkulasjon kan oppstå plutselig eller ha en kort periode med forløpere.
 • Plutselig utvikling er karakteristisk for unge mennesker på grunn av blodkarets emboli. Symptomer vises mot bakgrunnen av fysisk anstrengelse, alvorlig hoste, under operasjoner på lungene, under kausjon undervannsoperasjoner.

klassifisering

Vær forsiktig

Hypertensjon (trykkprang) - i 89% av tilfellene dreper en pasient i en drøm!

Vi skynder deg å advare deg, de fleste medisiner fra hypertensjon og normalisering av press - dette er en fullstendig bedrag av markedsførere, som vind hundrevis av prosent på narkotika, hvor effektiviteten er null.

Apotekets mafia tjener mye penger i å bedra de syke mennesker.

Men hva skal gjøres? Hvordan bli behandlet hvis det er svindel overalt? Doktor i medisinske vitenskapen Belyaev, Andrei S. gjennomførte sin egen undersøkelse og fant en vei ut av denne situasjonen. I denne artikkelen om kjemisk lovløshet, fortalt Andrei Sergeyevich også hvordan man skal beskytte seg mot døden på grunn av et sykt hjerte og trykkstenger gratis ! Les artikkelen på den offisielle nettsiden til Russlands føderale helse og kardiologi under lenken.

Serebral arterier er delt inn i to vaskulære bassenger: vertebrobasilar og carotid. Strokes av vertebrobasilar bassenget inkluderer lesjoner i systemet av posterior cerebrale og basilære arterier. I tilfeller av blodstrømningsforstyrrelser i den fremre eller midtre cerebrale arterien, er carotidbekkslaget angitt.

På siden av lesjonen kan det iskemiske slaget være venstre eller høyre.

Det er en klassifisering for nederlag:

 • Forløpende iskemisk angrep (TIA). Påvirket lite område av hjernen. Symptomene forsvinner innen 24 timer.
 • Små - restaureringen av funksjoner finner sted innen 21 dager.
 • Iskemisk slagtilfelle progressiv - for ham er preget av en gradvis utvikling av akutte fokal- og cerebrale symptomer, som kan oppstå både innen få timer og en dag. Restaurering av funksjoner etter dette skjer i et ufullstendig volum - pasienten har som regel noen nevrologiske symptomer på en minimal karakter av manifestasjon;
 • Total (dvs. fullført) iskemisk slag - innebærer i seg selv en vedvarende cerebral infarkt med en faktisk ufullstendig eller stabil regresjonsmangel.

Ved klassifisering av iskemisk slag er det følgende typer patologi:

 1. Aterotrombotisk påvirker vanligvis i løpet av en natts søvn. Det kan utvikle seg sakte og påvirker store og mellomstore fartøy ved å blokkere bevegelsen av blod med kolesterolplakk.
 2. Kardioembolisk form. Det begynner plutselig. Oftest forekommer det innen blodtilførselen av hjernens midterarterie. Størrelsen på lesjonen kan være middels eller stor.
 3. Lacunar form av iskemisk slag. Små perforerende arterier påvirkes. Stroke i hjernestammen utvikler seg ikke umiddelbart. Dimensjonene til fociene må ikke overstige 15 mm.
 4. Den iskemiske typen forårsaket av sjeldne sykdommer er vanskeligere å diagnostisere. Årsaken til cerebral infarkt kan være økt koagulerbarhet av blod, patologiske forandringer i blodkarets vegger, etc.
 5. Iskemisk hjerneskade forårsaker kanskje ikke tilstede. For denne tilstanden er det enten flere grunner for utviklingen av iskemisk hjerneskade eller fraværet av en mulighet til å klargjøre årsaken til patologien.

Det er også flere perioder med iskemisk slag:

 • Den mest akutte perioden er de første 3 dagene. Av disse ble de første tre timene definert som "terapeutisk vindu", når det er mulig å bruke trombolytiske legemidler til systemisk administrasjon. Ved regresjon av symptomer i løpet av de første 24 timene, diagnostiseres et forbigående iskemisk angrep;
 • akutt periode - opptil 4 uker;
 • tidlig gjenopprettingstid - opptil seks måneder;
 • sen gjenopprettingstid - opptil 2 år;
 • perioden av gjenværende fenomener - etter 2 år.

årsaker

Utløsende faktor for iskemisk hjerneslag er opphør av blodstrøm til et bestemt område i hjernen på grunn av åpenheten mating av arterier eller hemodynamiske endringer, hvilken er dens fundamentale forskjell fra hemoragisk slag oppstår når bruddet i fartøyet, fulgt av blødning.

Våre lesers historier

Beseiret hypertensjonen av huset. Det har vært en måned siden jeg glemte pressjumpingene. Å, hvor mye jeg har prøvd alt - ingenting hjalp. Hvor mange ganger gikk jeg til polyklinikken, men jeg ble foreskrevet ubrukelige medisiner igjen og igjen, og da jeg kom tilbake, tok legene bare hendene opp. Til slutt klarte jeg presset, og alt takket være denne artikkelen. Alle som har problemer med press - les nødvendigvis!

Les artikkelen i sin helhet >>>

Dataene om medisinsk statistikk er alarmerende: En tredjedel av pasientene dør av iskemisk beredskap i en akutt periode, 40% utvikler et omfattende hjerneinfarkt, 8 av ti er fortsatt dypt deaktivert.

Oppfordrende faktorer kan også være:

 • Hjerte og vaskulære feil;
 • Aorturisme av aorta
 • koronar arteriesykdom;
 • Eldre alder;
 • Hormonal prevensjon;
 • Ensidig hodepine (migrene);
 • Dårlige vaner;
 • Diabetes mellitus;
 • Økt blodviskositet;
 • Bruken av transfett.

Hvis flere faktorer kombineres på en gang, er dette en alvorlig grunn til å bekymre deg for helsen din, å være svært oppmerksom og å kjenne de minste tegn på patologi.

Hos kvinner under 30 år og etter 80 år er risikoen for å utvikle iskemisk beredskap betydelig høyere enn hos menn i samme alder, og fra 30 til 80 år har menn flere årsaker til slag. Denne setningen gjelder for ulike alder, kjønn grupper som ikke har historie med kroniske sykdommer, og har vist seg å påvirke cerebral blodstrøm. En rekke forskere har bevist en høy familieutsettelse for hjerneinfarkt.

Symptomer på hjernens iskemiske slag

Tegn på akutt forstyrrelse av hjernesirkulasjonen - en anledning til behandling av en person for medisinsk hjelp.

Bestem pasientens nærhet, i utseende, oppførsel, reaksjon på irritasjoner:

 • lidelser av bevissthet (fra liten inhibering til koma);
 • redusere / tap av smertefølsomhet av kroppsdeler;
 • reduksjon / tap av motor, stemmefunksjoner;
 • hodepine, oppkast.

Kolesterolplakk og trombus overlapper arterien i iskemisk slag

Mistanke om akutt vaskulær patologi hjelp symptomene på iskemisk hjerneslag, som kan representeres som følger, og de vil naturligvis avhenge av det berørte området og alvorligheten av tilstanden:

 • Ofte er det et bevissthetstap noen ganger med kortsiktige kramper;
 • Hodepine, smerte i øynene og spesielt med bevegelse av øyeboller;
 • Forundret og disorientert i rommet;
 • Kvalme og oppkast.

Med et stort iskemisk slag av høyre hjernehalvdel av hjernen, vil følgende mønster bli observert:

 • delvis minnefeil. I dette tilfellet kan tale, som administreres av venstre halvkule, være normal. På grunn av dette kan diagnosen av problemet bli alvorlig hindret;
 • nummenhet og lammelse av kroppen vil bare berøre venstre side;
 • etterligne ansiktsmuskler vil bli lammet og mangel på følsomhet på venstre side;
 • pasientens mentale tilstand vil bli ledsaget av sløvhet og depresjon.

Venstre sidestrek er preget av følgende symptomer:

 • lammelse av høyre side av kroppen med varierende grad av alvorlighetsgrad;
 • et brudd på følsomheten til høyre side av kroppen;
 • nedsatt syn, hørsel, lukt, opp til totalt tap av evnen til å oppleve de tilsvarende stimuli. Ved alvorlige lesjoner kan lidelsen gripe begge sider;
 • forstyrrelse av sans for balanse og koordinering av bevegelser;
 • taleforstyrrelser.

Avhengig av graden av forstyrrelse av cerebral blodstrøm, er følgende varianter av slagtilfelle manifestasjon mulig:

 • akutt utbrudd: Det raske utseendet på nevrologiske symptomer og underskudd, kan pasienten tydelig angi tidspunktet for sykdommens begynnelse. Et slikt kurs er karakteristisk for den emboliske varianten av slagtilfelle (tilstedeværelsen av atrieflimmer i pasienten);
 • en bølgende begynnelse: symptomene på lesjonen er "flimrende", som gradvis vokser i tide;
 • svulstliknende begynnelse: iskemi bygger seg opp i lang tid, og slår hovedkarene i hjernen, noe som til slutt fører til et utviklet slag med stort fokus på skade på hjernevævet.

Forstyrrende tegn på iskemisk berøring:

 • plutselig følelsesløp i lemmer eller andre deler av kroppen;
 • tap av kontroll over kroppen hans - en person kan ikke forstå hva som skjer med ham, hvor han er;
 • taleforstyrrelser (usammenhengende ord, offeret forstår ikke talen som er adressert til ham);
 • sløret syn, dobbeltsyn, tap av synfelt;
 • ansikts skråhet, utelatelse av hjørnene i munnen, hvis du ber offeret om å smile - det vil ikke virke for ham;
 • lammelse av noe lem - det er umulig å heve eller flytte med arm eller ben;
 • når tungen stikker ut av munnen, avviker den fra midten til siden;
 • cerebrovaskulære lidelser - tap av bevissthet, kramper, kvalme, oppkast, hodepine.

For pasienter er prognosen for sykdommen av stor betydning, da konsekvensene av et slag uunngåelig påvirker nivået på liv og arbeidsevne hos en person. I de fleste tilfeller møter pasienter vedvarende nevrologiske lidelser, for eksempel vestibulære lidelser, taleendringer, lammelser.

Konsekvenser for personen

Konsekvensene av iskemisk berøring beror direkte på størrelsen på det berørte området av hjernen og omsorgens aktualitet. Når assistanse er gitt i tide og tilstrekkelig behandling er foreskrevet, er fullstendig eller i det minste delvis gjenoppretting av funksjoner mulig. Noen ganger, til tross for den foreskrevne behandlingen, øker symptomene, dette kan føre til alvorlige konsekvenser.

Vi skiller mellom følgende typer komplikasjoner:

 • smittsomme komplikasjoner (oppstår på grunn av langvarig tilstedeværelse i den bakre stilling i komplekset ved infeksjon, noe som fører til infeksjon i urinveiene, lungebetennelse, trykksår, etc.);
 • dyp venetrombose i underbenet;
 • pulmonal tromboembolisme;
 • ødem i hjernen;
 • kognitiv svekkelse;
 • brudd på avføring, urinering;
 • epilepsi (utvikling i ca 20% av tilfellene);
 • motoriske lidelser (ensidig, bilateral), alvorlig svakhet og lammelse;
 • psykiske lidelser (foranderlig stemning, irritabilitet, depresjon, etc.);
 • smertsyndrom.

Konsekvenser med ulike lesjoner i hjernen: høyre og venstre side

Den venstre og høyre halvkule av den menneskelige hjerne

Konsekvensene av et iskemisk slag i høyre side av hjernen. I tillegg til vanlig slag for forstyrrelser i form av ansikts asymmetri, hypertone på venstre side (hjørne oppadvendte leppe), høyre glattet nasolabiale fold, lammelse og parese av den venstre halvdel av kroppen, er det andre funksjoner.

 • Tap av minne for hendelser fra nyere tid, med de lagrede minner fra den fjerne fortiden (som fra barndommen).
 • Overtredelse av oppmerksomhetskonsentrasjon.
 • Brudd på tale.

Konsekvensene av venstre iskemisk slag:

 • Utprøvde mentale abnormiteter - pasienten orienterer seg ikke i tid og rom, gjenkjenner ikke nære mennesker, funksjonen posisjonerer seg som en sunn person.

De vanligste årsakene til død i iskemisk slag i den første uken er:

 • cerebralt ødem og dislokasjon av fokus av hjernestam nekrose med skade på luftveiene og hjerte-kar-sentrene, utvikling av koma;
 • hemorragisk transformasjon av hjerneinfarkt med dannelse av sekundær blødning;
 • sekundær iskemi av hjernestammen med dannelse av infarktfokus.

diagnostikk

Tidlig og nøyaktig diagnose av denne sykdommen gjør det mulig å gi riktig hjelp i den akutte perioden, for å starte tilstrekkelig behandling og for å forhindre formidable komplikasjoner, inkludert dødsfall.

Grunnleggende diagnostiske metoder:

 1. Når man samler en anamnese, er det nødvendig å avgjøre starten av cerebrale sirkulasjonsforstyrrelser, for å etablere sekvensen og graden av progresjon av visse symptomer. For iskemisk slag, en typisk plutselig forekomst av nevrologiske symptomer.
 2. Du bør også ta hensyn til de mulige risikofaktorer for hjerneinfarkt (diabetes, hypertensjon, atrieflimmer, aterosklerose, hyperkolesterolemi, og andre.)
 3. Laboratoriestudier - biokjemisk blodprøve, lipidspektrum, koagulogram.
 4. Måling av blodtrykk. EKG. MR eller CT i hjernen kan bestemme plasseringen av lesjonen, dens størrelse, resept for dannelsen.
 5. Om nødvendig utføres CT angiografi for å identifisere det eksakte stedet for okklusjonen av karet.

behandling

Hvis en pasient mistenkes for iskemisk slag, bør han bli innlagt på spesialiserte avdelinger. I tilfelle at reseptbelagte sykdommer er mindre enn 6 timer - i intensivavdelingen til de samme avdelingene. Transport skal bare utføres når pasientens hode er forhøyet til 30 grader.

Et svært viktig aspekt ved valg av behandlingsmetode er differensiering av iskemisk og hemorragisk hjerneslag.

Det beste i dette kan hjelpe CT eller MR, bare disse metodene for forskning gir nøyaktige data om typen slag. Hvis han ikke er på sykehuset, vil legen vurdere en rekke kliniske syndromer, utviklingen av sykdommen, kan bruke en rekke andre diagnostiske metoder, for eksempel lumbal punktering for å finne diagnosen.

Hvis du er heldig pasienten og legen vil være i stand til å ha tid til å diagnostisere hjerneslag i løpet av de første 60 minuttene av utvikling av symptomer, så vil det bli tildelt trombolytisk behandling, noe som gjør det mulig å løse opp blodpropp, som ble årsaken til slag, og for å gjenopprette normal blodstrøm i de berørte fartøyene.

I dette tilfellet vil konsekvensene av iskemisk slag for pasienten være minimal og han vil begynne å gjenopprette seg raskt, kroppens funksjoner vil begynne å gå tilbake til det normale.

Grunnbehandling omfatter aktiviteter som sikrer vedlikehold av vitale funksjoner og forebygging av somatiske sykdommer, nemlig:

 1. Normalisering av ekstern respiratorisk funksjon;
 2. Opprettholde aktiviteten til kardiovaskulærsystemet med korreksjon av blodtrykk;
 3. Regulering av homeostase (vann-salt balanse, syre-base balanse, glukose nivå);
 4. Opprettholde pasientens kroppstemperatur, som ikke bør overstige 37,5 grader;
 5. Reduksjon av cerebralt ødem;
 6. Symptomatisk behandling avhengig av kliniske manifestasjoner;
 7. Forebygging av lungebetennelse, uroinfektsy, trykksår, venøs trombose av nedre ekstremiteter og lungeemboli (pulmonær emboli), lem brudd, og peptisk sår i magesekken og tarmene.

Innen 3-6 timer fra begynnelsen av et slag, er det mulig å utføre medisinsk trombolyse. Hvis trombosen er vellykket eliminert, er det mulig å gjenopprette funksjonen til levedyktige celler som ligger i sonen til den såkalte slagskyggen. Det vanligste stoffet trombolytisk er Aktilis.

Fortynning av narkotika-trombus har mange kontraindikasjoner og er forbundet med risiko for blødning, inkludert blødning i hjernen og utvikling av hemorragisk slag.

De viktigste stoffene for behandling av iskemisk slag er:

 • Antikoagulantia - heparin, fragin, supraparin.
 • Midler som fortynner blodet - aspirin, kardiomagnet.
 • Vasoaktive stoffer - pentoksifyllin, vinpocetin, trental, sermion.
 • Antiagreganty - Plavix, tiklid.
 • Angioprotektorer - etamzilat, prodektin.
 • Neurotrofisk - piracetam, cerebrolysin, nootropin, glycin.
 • Antioxidanter - vitamin E, vitamin C, mildronat.

Behandling av iskemisk slagtilfelle på høyre side er ikke forskjellig fra behandling på venstre side, men i terapi bør det være en individuell tilnærming og ulike kombinasjoner av legemidler som bare foreskrives av en lege.

rehabilitering

Rehabilitering etter et iskemisk slag innebærer et sett med tiltak som tar sikte på å returnere pasienten til et kjent liv. For dette formål gjelder følgende:

 • spesielle preparater,
 • pasienter får diettmat,
 • LFK,
 • massasje,
 • slambehandling,
 • ulike fysioterapi prosedyrer.

Med personer som har gjennomgått iskemisk angrep, taleterapeuter og spesialister innen nevrologi, som bidrar til å gjenopprette pasientens talefunksjon, arbeider.

Varighet, samt typer restorative tiltak, bestemmes av legen.

Prognose for liv etter iskemisk slag

Hovedfaktorene som påvirker prognosen er pasientens alder, lokaliseringen av lesjonen, årsakene til at provosert trombose, form av patologi og den første alvorlighetsgraden av lidelsene. Utfallet av situasjonen vil bli påvirket av aktualiteten til medisinsk hjelp på sykehuset, tilstrekkelighet av forskrifter, tilstedeværelse av kroniske sykdommer, mentale abnormiteter, overholdelse av nevrologiske komplikasjoner, forsinket rehabilitering og et andre slag.

Prognosen for graden av utvinning av funksjonshemninger forverres:

 • med omfattende stam- og halvkuleinfarkt med vedvarende parese og lammelser, svekket koordinering av bevegelse, svelging og tale;
 • med en alvorlig tilstand av generell hemodynamikk i kardiovaskulære sykdommer i dekompensasjonsstadiet;
 • med begrensede muligheter for sikkerhetssirkulasjon i forbindelse med skaden på begge vaskulære bassenger.

Prognosen for utvinning er bedre:

 • med begrenset hjerneinfarkt;
 • hos unge pasienter;
 • med en tilfredsstillende tilstand av hjertet og blodkarene;
 • når et ekstrakranielt fartøy er skadet.

Karakteristiske spådommer for iskemisk berøring

 1. Gunstig utsikt. Etter tapet mister en person noen funksjoner. Men på grunn av riktig definert rehabilitering og aktualitet i primærhelsetjenesten, blir de tapte funksjonene gradvis gjenopprettet
 2. Gjennomsnitt. Ikke helt gunstig prognose kan være forbundet med tilleggssykdommer (diabetes mellitus, dysfunksjon i mage-tarmkanalen, lungebetennelse). Dermed kan man observere, deretter forbedre, deretter forringe tilstanden til en person.
 3. En ugunstig prognose for livet. Nederlaget i hjernen skjer i et stort område. Ikke utelukke sannsynligheten for et tilbakefall, som ender i døden.

I dette tilfellet, ikke glem at prognosen for et omfattende iskemisk slag av høyre hjernehalvfinger kan være forskjellig i hvert tilfelle. Det er nødvendig å ta hensyn til en rekke faktorer: graden av omfattende vevskader, tilstedeværelsen eller fraværet av andre sykdommer, den generelle motstanden til kroppen til sykdommer.

Dødelighet fra iskemisk slag er 1,23 tilfeller per 1000 personer per år. I den første måneden dør ca 25% av pasientene. Det bemerkes at jo mer uttalt det nevrologiske underskudet som følger resultatene av den første måneden av sykdommen, jo mindre er sjansen for å gjenopprette livskvaliteten. Innen en periode på 5 år observeres tilbakevendende iskemisk berøring hos en tredjedel av pasientene.

Tegn konklusjoner

Hjerteangrep og slag er årsaken til nesten 70% av alle dødsfall i verden. Sju av ti mennesker dør på grunn av blokkering av hjertene eller hjernens arterier.

Spesielt skremmende er det faktum at mange mennesker ikke engang mistenker at de har hypertensjon. Og de savner muligheten til å rette opp noe, bare gjør seg til fortvilelse.

 • hodepine
 • Hjertebanken
 • Svarte prikker foran øynene (fluer)
 • Apati, irritabilitet, døsighet
 • Uklar syn
 • svette
 • Kronisk tretthet
 • Hevelse i ansiktet
 • Nummenhet og kulderystelser av fingrene
 • Trykkspring
Selv ett av disse symptomene burde få deg til å tenke. Og hvis det er to, så ikke nøl med - du har hypertensjon.

Hvordan behandle hypertensjon, når det er et stort antall medisiner som koster mye penger?

De fleste medisiner vil ikke gjøre noe bra, og noen kan til og med skade! For øyeblikket er det eneste medisin som offisielt anbefales av Helsedepartementet for behandling av hypertensjon, Giperium.

til Institutt for kardiologi sammen med helsedepartementet utfører programmet " uten hypertensjon"Innenfor rammen som stoffet Giperium er tilgjengelig gratis, alle innbyggere i byen og regionen!

Les Mer Om Fartøyene