Hva er et microstroke, dets årsaker, symptomer, behandling og utvinning

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er et microinsult, hvordan er det forskjellig fra et stort slag, hvordan å forhindre det, i tide for å bestemme de første tegnene og starte den nødvendige behandlingen.

Et mikroinsult er en ganske konvensjonell betegnelse, som kalles en akutt forstyrrelse i hjernens sirkulasjon, hvor deler av hjernen opplever oksygen sult og dør eller er nekrotisk. Prinsippet for en hvilken som helst slag eller cerebrovaskulære hendelser er enkel - det er en blokkering eller krampe i blodkar som mater hjernevev, hjerneceller dør, og mister personen funksjonene under ansvar av offeret delen av hjernen (tale, hørsel, syn, styrt muskelbevegelse).

Hovedforskjellen mellom mikroslaget kan ses allerede fra begrepet "mikro" eller lite. Med denne typen hjerne-sirkulasjonsforstyrrelse, påvirkes små arterier som føder hjernevev, og derfor dør et mye mindre volum hjernevev i forhold til et omfattende slag.

Konsekvensene av slike mikroskopiske lesjoner er mye mindre, en person kan nesten helt gjenopprette tapt funksjon av tale, hørsel eller bevegelse, men dette krever gode kroppsreserver og vedvarende arbeid over seg selv.

Mikroslagets viktigste insidthet er det slettede kliniske bildet - de første tegnene på et mikroslag forekommer senere og langsommere, så utbruddet av diagnostiske og terapeutiske tiltak er betydelig forsinket. Og senere blir den spesialiserte behandlingen av cerebral sirkulasjonsforstyrrelser påbegynt, jo verre er resultatene og prognosene.

Vanligvis er en nevrolog involvert i diagnose og behandling av noen slag. Men den første legen til hvem en pasient påklages med mini-slag, kan bli den legen for noen spesialitet, avhengig av arten av pasientens klager - hodepine, synsforstyrrelser, forstyrrelser i hjerte, og så videre.

Årsaker til mikroslag

Som vi allerede har nevnt, er hovedårsaken til enhver form for hjerneslag noen hindring for blodstrømmen, som leverer hjerneceller med næringsstoffer og oksygen. Betingelsene for slike hindringer kan deles opp i tre grupper:

 1. Spasm av blodkar. Dette mønsteret observeres oftest hos personer med stadig høyt blodtrykk - arteriell hypertensjon. Imidlertid kan et slag også forekomme hos en helt sunn person med konstant normalt trykk mot bakgrunnen av stress, tar visse stoffer, dehydrering, sjokk og så videre. Et skarp trykkpres i slike pasienter kan forårsake både et mikroslag og andre typer forstyrrelser i hjernens sirkulasjon.
 2. Blokkering av blodkar. Krenkelse av fartøyets lumen gjør blodstrømmen vanskelig - det er oksygen sult av vev. Blokkering av fartøyet kan forekomme aterosklerotisk eller kolesterisk plakk, trombus, gassboble, mindre ofte - bakteriell screening, metastase eller fremmedlegeme.
 3. Rupturen av fôringsfartøyet. Stroker, dannet på denne måten, kalles hemorragisk. Blodet som har strømmet fra fartøyet, når ikke bare "destinasjonen", men impregnerer også de omkringliggende vevene, og forverrer nederlaget. Årsaken til brudd på fartøyet kan være et hopp i trykk, arteriosklerose av fartøyene, hovedtrauma, et brudd på venøs utstrømning fra hodet - for eksempel et forsøk på strangulasjon.

Risikogrupper for utvikling av sykdommen

Moderne medisiner identifiserer tydelig pasienter hvis helse og livsstil øker risikoen for å utvikle hjernesykdommer:

 • Personer med sykdommer i kardiovaskulærsystemet, spesielt de med hjerterytmeforstyrrelser og arteriell hypertensjon.
 • Aterosklerose av kar - deponering av salter av kolesterol på indre indre av blodkar - dannelse av plaques.
 • Arvelige og kjøpte blodkoagulasjonsforstyrrelser - antiphospholipidsyndrom, polycytemi, defektfaktor Leiden og så videre.
 • Fedme og forbruk av store mengder fett og søtt mat.
 • Diabetes mellitus.
 • Røyking og drikking av alkohol i store doser.
 • Mottak av kombinert orale prevensjonsmidler av kvinner.
 • Tidsperioden for overgangsalder hos kvinner, spesielt mot en bakgrunn av alvorlig climacteric syndrom.
 • Stroker og hjerteinfarkt i det siste.
 • Arvelig disposisjon og familiehistorie.
 • En stillesittende livsstil - spesielt bedridden pasienter.
 • Kronisk tretthet, stress, følelsesmessig nød.

Symptomer på et mikroslag

I denne seksjonen vil vi forsøke å beskrive mer detaljert de første tegnene på mikrotakts manifestasjon, slik at leseren kan påta seg utviklingen av sykdommen i seg selv eller andre.

Jeg vil gjerne notere på en gang at mikroslagets symptomer er direkte avhengig av lokalisering av fokus og kaliber av det infiserte fartøyet som mate det. Enkelt sagt, jo mindre fartøy, jo mindre pålitelige de første symptomene på sykdommen.

 • Alvorlig hodepine. Slike hodepine oppstår eller intensiverer ganske skarpt, det fjernes ikke av vanlige tabletter og går ikke bort etter søvn eller hvile.
 • Nummenhet i ansikt, lemmer, tunge. I tilfelle av et slag, er det ofte merkbart at pasienten kommer ned i hjørnet av munnen, leppen henger og øyet lukkes.
 • Krenkelser av følsomme analysatorers funksjoner - hørsel, lukt og syn. Pasienten kan klage over et blinkende "kretser" eller "flyr", er vage av strukturene, de hvite og sorte flekker, tinnitus, forvrengning eller tap av luktesansen.
 • Taleforstyrrelser - pasienten "snubler rundt tungen", talen blir uklar. Dessverre blir slike pasienter ofte referert til som "drunkards", så hjelp dem begynner å vise seg mye senere.
 • Nummenhet eller fullstendig "feil" av hender eller føtter. For mikroslag er nummenhet av fingre og hender, muskel svakhet, ustansighet og ganggang i gangen mer typisk.
 • Vanlige symptomer kan legges til disse typiske symptomene: angst, svette, hjertebank, kortpustethet, svimmelhet, en følelse av panikk og frykt.

Disse symptomene kan være til stede i like stor grad, eller vil bli allokert til noen. Hos hodepine, som ikke fjernes ved konvensjonelle medisiner, følelsesløshet og avvisning av lemmer eller tunge, spesielt mot bakgrunnen av høyt blodtrykk, er det i hvert fall en anledning til å besøke en nevrolog umiddelbart.

Det er viktig å forstå noe kompleksitet i å definere konsepter. Micro-stroke disse symptomene har rett til å bli kalt hvis slike nevrologiske symptomer vedvarer for en dag eller mer. Alt som går før 24 timer refereres til som akut forbigående forstyrrelser av cerebral sirkulasjon eller TIA-forbigående iskemisk angrep. Faktisk er linjen mellom alle disse konseptene veldig subtil og bygger mer på langsiktige konsekvenser - det vil si en eller annen nevrologisk symptomatologi vil vedvare etter 24 timer eller ikke.

diagnostikk

Den "gullstandard" for enhver sykdom i hjernecirkulasjonen er magnetisk resonansbilder, eller MR, av hjernen. På bildet kan du i detalj undersøke alle strukturer i hjernen og se den minste - til brøkdeler av en millimeter - lesjoner. Med hjelp av MR kan du også overvåke dynamikken til regresjon eller "resorpsjon" av patologiske foci.

Men MR er en sjelden, utilgjengelig og ekstremt dyr metode for forskning, og det er ekstremt vanskelig og upraktisk å utføre det under nødindikasjoner til enhver pasient med hodepine. Det er derfor en rekke indikative tester, hvor resultatene kan vurdere behovet for denne forskningsmetoden for en bestemt pasient:

 1. Undersøkelse av nevrolog med spesifikke nevrologiske tester for å vurdere pasientens stabilitet, tilstanden til musklene, reflekser, elever.
 2. Måling av trykk og kolesterolnivåer - jo høyere disse verdiene, jo høyere er risikoen for slag.
 3. Bestemmelse av blodkoagulasjon - i nærvær av visse trender for å øke koagulabiliteten - hyperkoagulerbarhet - høyere risiko for blodpropp i hjernens kar.

Innledende diagnose av hjerneslag hjemme

Jeg vil gjerne være særlig oppmerksom på den pre-medisinske diagnosen av iskemisk hjerneskade. De første tegnene på et mikroslag viser ikke alltid i medisinsk institusjon, oftere skjer det på jobb, på gaten eller i familiekredsen. Det er viktig å vite hvilke orienteringstester som kan utføres før kontakt med lege.

 • Smile. Hvis du spør pasienten til å smile, vil asymmetrien av munnen bli merkbar - ett hjørne vil bli lavere.
 • Tale - det er verdt å be patienten å si noen få enkle uttrykk - for eksempel et ordsprog eller et ordsprog. Talen vil bli mer treg og uklar.
 • Movement. Det er nødvendig å be patienten å heve armer eller ben. Hvis det er brudd på hjernens sirkulasjon - vil en av lemmerene ligge bakover eller ikke overholde mesteren i det hele tatt.

Med disse tilsynelatende enkle testene, er disse testerne svært effektive og reddet liv og helse for mange mennesker.

Metoder for behandling

Ideelt sett, hvis årsaken til begynnelsen av behandlingen allerede er de aller første tegnene på hjernens sirkulasjonsforstyrrelser, men dette skjer svært sjelden. I nærvær av uklare symptomer på et mikroslag, begynner behandling sjelden tidligere enn en dag fra begynnelsen.

De viktigste stoffene for behandling av hjernesirkulasjonsforstyrrelser er:

 • Trombolytiske - av disse legemidler har i sentrum av blodpropp - oppløser blodproppen og gjenoppretter blodstrøm i karet (streptokinase, urokinase, alteplase, og andre). Men effekten av trombolytisk terapi kan bare oppnås innen 72 timer etter trombosestart, men med hemorragiske slag vil slike stoffer drepe pasienten. Det er viktig å tydelig vite hva slags slag du må kjempe for.
 • Antikoagulanter - en gruppe av medikamenter for å hindre blodlevring og trombedannelse - lavmolekylært heparin og dets analoger (Fragmin, fraxiparine og annet tilbehør).
 • Dezagreganty - betyr at forhindre "banking" av blodceller: aspirin, klopidogrel, dipyridamol og så videre.
 • Diuretika, spesielt mannitol - fjerner hevelse fra hjernevevet selektivt, forhindrer mer alvorlige komplikasjoner - kile av hovent hjernevev inn i oksipitalåpningen.
 • Antihypertensive stoffer - bruk både "nødsykdommer" og permanent, spesielt utvalgt terapi i gjenopprettingsperioden.
 • Neuroprotektorer - En bred gruppe medikamenter og vitaminer for å opprettholde hjerneceller under gjenopprettingsfasen - antioksidantkompleks, B-vitaminer, magnesium, nootropics og så videre.

Typer av rusmidler, kombinasjoner og behandling er kun foreskrevet av en lege.

På rehabiliteringsstadiet er rehabiliteringsforanstaltninger ekstremt viktige - fysioterapi, vannprosedyrer, fysioterapi, øvelser med taleterapeut og rehabilitolog, terapeutisk kosthold, sanatoriumbehandling. Jo mer utholdende og hardt arbeidende pasienten vil være, desto raskere vil de tapte funksjonene i hjernen komme tilbake til ham, og tale, hørsel, syn og muskelstyrke vil bli gjenopprettet.

Det er veldig viktig å gjennomgå en legeutnevnt behandling, ta medisiner fra trykk, antiaggreganter. Det er nødvendig å følge en diett, gi opp alkohol og røyking, lek sport, sov godt og gå mye.

Prognose for sykdommen

Mikroslag-konsekvensene avhenger av pasientens alder, hans opprinnelige tilstand, diameteren av det berørte fartøyet og volumet av dødt hjernevev, samt hastigheten på behandlingstiltak og kvaliteten på rehabilitering.

Mikroslaget innebærer oftest en fullstendig gjenoppretting av pasientens helse og livskvalitet, men øker risikoen for tilbakefall av en episode av sirkulasjonsforstyrrelser i fremtiden. Ifølge statistikken kommer om lag 60% av tilfellene etter et mikroslag i løpet av et år et gjentatt iskemisk angrep.

Derfor er løftet om helse og livskvalitet et vanskelig mål for sykdomsforebygging, siden hver etterfølgende episode er vanskeligere.

Hvordan ikke gå glipp av en mikrostroke?

Stroke - er et brudd på hjernenes funksjon som følge av en reduksjon eller opphør av blodsirkulasjonen i den. I hverdagen brukes begrepet "microinsult" ofte. Det er ikke offisielt, men leger bruker det ofte til å forklare pasienten hva som skjer med den.

En mikroslag er en hjernevevskader, liten i området, noe som skyldes sirkulasjonsforstyrrelser i en liten diameter fartøy: en arteriolær eller kapillær. Restaurering av funksjoner i dette tilfellet tar opptil 24 timer eller mer enn en dag, men mindre enn tre uker.

Det er ikke uvanlig at en mikrostroke går uoppdaget og udiagnostisert til tide

Symptomer på et mikroslag er noen ganger slettet, så de blir ofte savnet, men det er veldig viktig å vite om dem, siden dette er en slags "advarsel" om mulig utbruddet av et vanlig slag.

Hvorfor utvikle microinsult?

Årsakene er ikke forskjellige i slag av en hvilken som helst størrelse, bare diameteren på den skadede beholderen varierer.

Risikofaktorer

Blodsirkulasjonsforstyrrelser utvikler sjelden i en sunn person. Det er vanligvis en rekke predisponerende faktorer:

 • Alder over 70 år.
 • Arteriell hypertensjon.
 • Diabetes mellitus.
 • Sykdommer i hjertet: atrieflimmer, kronisk hjertesvikt, misdannelser.
 • Åreforkalkning.

Hos personer med disse sykdommene er risikoen for å få et microinsult høyere enn de andre.

Mekanismen for utvikling

Mikroinsult oppstår på grunn av iskemisk skade på hjernevæv, med blokkering av karet. Hjernen er det mest energiforbrukende organet i en person. For normal drift trenger han en konstant tilførsel av oksygen og glukose, ved metabolismen som han mottar energi.

Hvis blodstrømmen stopper, er det nok hjerne i fem minutter. Hvis blodtilførselen har gjenopprettet i denne perioden, er det ingen konsekvenser. Hvis ikke - dens funksjoner stopper, begynner cellene å lide av mangel på ernæring og dø. Et fokus av nekrose er dannet, funksjonen til dette nettstedet er slått av, symptomene på et mikroslag utvikles. Tilstanden av ødemet forverres rundt det skadede området, i tilfelle av et mikroslag kan det føre til økning i det berørte området og utviklingen av et mer omfattende slag.

Deretter begynner prosessen med utvinning, når makrofager ødelegger nekrosisonen, dannes en kapsel av bindevev rundt den, en cyste i hjernen dannes, og en lacunar-stroke dannes.

Begrepene "microinsult" og "transient ischemic attack" (TIA) er noe lik symptomatologi også. Imidlertid er det med TIA ingen substrat - nekrose, på grunn av hvilket det neurologiske underskuddet utvikler seg. I denne tilstanden er det en kortvarig forstyrrelse av blodsirkulasjonen i hjernen, som går av seg selv og ikke etterlater spor etter. Dette er også et ugunstig symptom, men effektene er mildere enn i et lite slag.

Hvordan oppdages mikroinsultet?

Hodepine kan være et av de første tegnene på et mikroslag

De første tegnene på et mikroslag kan utvikle seg både gradvis, i løpet av få dager, og plutselig. Disse inkluderer hodepine, svimmelhet, følelsesløp i ekstremiteter. De kan ledsages av en enkelt oppkast, opaciteter, lys og fobi, en "tåke" i hodet.

Symptomer på et mikroslag beror på lokaliseringen. Det kan være ubetydelig talefuzziness, tap av synsfelt, brudd på hudfølsomhet av lokalisering, vanskeligheter med å koordinere bevegelser og opprettholde likevekt, motorisk lunthet.

En annen situasjon kan utvikle seg. Hvis det skadede karet er veldig lite (kapillært), så vil lesjonens fokus være svært lite. Derfor kan det ikke forekomme mikroslag. Dessverre betyr ikke dette at alt har fungert. For det første er cysten fortsatt dannet på skadestedet, noe som betyr at hjernen ikke virker (lacunar stroke). For det andre har årsaken som forårsaket brudd på blodsirkulasjonen ikke forsvunnet, noe som betyr at situasjonen vil bli gjentatt mange ganger. Gradvis akkumulerer hjernen foci, og funksjonen er skadet mer og mer.

I utgangspunktet reduseres volumet av arbeidsbelastning, de tidligere tilgjengelige og enkle tilfellene tar mer og mer tid. Forstyrret av støy i ørene, søvnløshet, svimmelhet, det er en reaksjon på været (meteorolabilitet).

Videre oppstår minne og oppmerksomhetsbrudd. En veldig karakteristisk tilstand er når hendelsene fra fortiden huskes veldig bra og tydelig, men nylig det som skjedde, blir ikke husket i det hele tatt. Derfor ser det ut til at alt er i orden med personen, fordi han forklarer helt hva som skjedde med ham for tjue år siden. Men samtidig kan han ikke fortelle hva han spiste til frokost og hvor han satte nøklene. På grunn av dette blir det ikke mulig å lære nye ferdigheter.

En mikrostroke kan være en av årsakene til en minneforstyrrelse

Det blir vanskelig å konsentrere seg om virksomheten, oppmerksomheten holder seg konstant "flyter bort", bytter til nye saker.

Tenkingen blir treg og "viskøs". En person trenger mer tid til å formulere et svar på et spørsmål. Han "blir sittende fast" i emnet når han fortsetter å rapportere flere og flere detaljer om spørsmålet etter at den nye er spurt. Avslutning av tanken blir svært vanskelig, fordi mange unødvendige detaljer er rapportert.

Følelsene lider også. Først blir personen unødvendig irritabel og raskhert, sliter med å holde seg i hendene og bryter ofte ned. Da blir det tåre når noen små ting kan redusere stemningen til gråt. På grunn av brudd på oppmerksomhet kan det imidlertid lett distraheres fra et smertefullt emne, erfaringer glemmes så raskt som de forårsaker nød.

På grunn av forverring av blodsirkulasjonen oppstår forvirring noen ganger når en person slutter å innse hvor han er og hva som skjer, glemmer hvordan man bruker daglige enheter og slutter å gjenkjenne sine slektninger.

Da kommer alt tilbake til det normale, pasienten husker ikke hva som skjedde med ham. Ofte blir slektninger ansett som "kjenninger", så de tar ikke hensyn til dem. Dette er imidlertid et veldig formidabelt symptom som taler om hjernens alvorlige lidelse.

Med økningen i volumet av berørt hjernevev øker symptomene, tilstanden forverres. Hvis en kvalitativ undersøkelse ikke gjennomføres og årsaken til sykdommen ikke er avklart, er det ofte fastslått at diagnosen "karsirkulatorisk encefalopati" er funnet.

diagnostikk

MR i hjernen

Ikke oppdaget i tid microinsult fyldt med utviklingen av et omfattende slag eller dannelsen av encefalopati. For å forhindre et slikt scenario, ved de første tegnene på et mikroslag må du kontakte en nevrolog.

Den mest pålitelige måten å finne ut av tilstanden av hjernevev er magnetisk resonansavbildning av hodestrukturen.

På den resulterende serien av bilder kan du gjenkjenne all skade, plassering og størrelse. En god diagnostisk evner og datatomografi. Laget bilder er svært detaljert og bidrar til å bestemme årsaken til sykdommen. Dopplerografi av hodekarene overvåker blodstrømmen og oppdager områder av iskemi eller blødning.

I motsetning til angiografi legges et stoff til karene, noe som gjør dem synlige for røntgenstrålen. Bildene som er oppnådd, følger fartøyets kurs og oppdager hvor de blir avbrutt.

På et elektroencefalogram er omfanget av hjertefunksjonssvikt og lokalisering av problemer synlige.

Det er også nødvendig å konsultere en terapeut som vil identifisere alle predisponerende faktorer: hypertensjon, diabetes, aterosklerose. Han vil foreskrive en generell og biokjemisk blodprøve med lipidspektrum, urinanalyse, EKG. Om nødvendig er Holter-trykkovervåkning, ultralyd i bukhulen og andre studier foreskrevet.

Brudd på blodsirkulasjonen i hjernen er et alvorlig problem som fører til funksjonshemming, og noen ganger til døden. Kunnskap om hvordan mikroforfølgelsen manifesterer, vil hjelpe deg i tide til å konsultere en spesialist og forhindre komplikasjoner.

Microinsult: "yngre" bror av et slag med farlige konsekvenser

Til tross for det uberørte prefikset "mikro", er en sykdom som en mikrostrek fortsatt en alvorlig nok grunn til å revurdere livsstilen din og ta tak i din egen helse. Mange mener at denne sykdommen er hovedsakelig eksponert for eldre mennesker, hvis skipene er allerede utslitt, men som legene sier, microstroke raskt blir yngre, og i den moderne verden ofte fanger ved overraskelse selv de som ennå ikke har nådd tretti år. Bare ikke alle er i stand til å gjenkjenne de viktigste symptomene på mindre slag - hodepine, blinkende foran øynene på de hvite flekkene, kvalme, fordi de ikke er spesifikke for denne sykdommen. Og mange rett og slett ikke legge vekt på dem og bære sykdommen på sine føtter, som generelt er veldig, veldig dårlig, fordi slik oppførsel skaper en høy sannsynlighet for tilbakefall av mindre slag i fremtiden.

Hva er et mikroinsult, hvordan er det manifestert, og hvilke konsekvenser har det for pasienter? Alt dette skal fortelles nærmere, siden sykdommen er alvorlig nok og representerer en betydelig trussel mot menneskelivet.

Microinsult og forskjellen fra et slag

En slik sykdom i kardiovaskulærsystemet, som et slag, er kjent for alle. Det carotis har en svært ødeleggende for menneskekroppen, før kroppen lammelse, tap av talefunksjoner, visjon, og utbruddet av døden.

faktum: Årlig i Russland diagnostiserer mer enn 400 000 tilfeller av et slag. Av disse er 35% dødelige.

Mikroinsult er et spesielt tilfelle av manifestasjon av cerebrale vaskulære lesjoner. Prefikset "mikro" angir i dette tilfellet at små fartøy ble ødelagt, eller områder av akkumulering av liten størrelse. Hovedforskjellen mellom et mikroslag og et slag er at det varer ganske kort tid, fra noen få minutter til en dag. Etter dette er det fullstendig eller delvis restaurering av alle hjernefunksjoner. Det er ikke uvanlig at en person har en mikrostroke, men forblir ubemerket og udiagnostisert til tiden. Men samtidig, siden mikroskader er ikke så omfattende, er sjansene for full gjenoppretting og gjenoppretting med rettidig behandling svært høy.

De viktigste symptomene på mikroslag

Som de sier, må fienden kjenne personlig. Derfor er det absolutt overflødig for deg selv å huske de grunnleggende symptomene på mikroslag, fordi denne sykdommen ikke er uvanlig blant innbyggerne i storbyene.

 1. Nummen av lemmer og ansiktsmuskler, opp til et plutselig totalt tap av følsomhet, manglende evne til å kontrollere ansiktsuttrykk.
 2. Svakhet i lemmer, spesielt hvis det er mer uttalt på den ene siden av kroppen.
 3. Tap av koordinering av bevegelser, vanskeligheter med å gå eller leve bevegelse.
 4. Manglende evne til å se objektet med begge øynene på en gang. Defokusering av visjon.
 5. En skarp hodepine, som ikke har noen åpenbar grunn.
 6. Problemer med tale, tap av evne til å snakke artikulere, bygge komplekse setninger.
 7. Irritasjon fra lyse, sterke lyder.
 8. Det kan være oppkast.
 9. Følelse av "gåshud" uten økende temperatur eller frysing.

Tegn på et mikroslag forekommer om gangen, oftest mot en bakgrunn av sterkt hoppet blodtrykk. De kan vises på en gang, eller bare noen av dem, men hvis det var en kombinasjon av minst 2-3 av disse symptomene, tjener det allerede som en anledning ikke bare for å se en lege, men kaller "ambulanse" umiddelbart.

Evnen til å nøyaktig bestemme en microstroke i en person øker sjansene for full gjenoppretting. Men for dette er det nødvendig at det mellom tiden som var påvirket av de første tegn på sykdommen, og inntreden av terapeutisk virkning var ikke mer enn 3-6 timer - i løpet av denne tiden, vil dårlig sirkulasjon i hjernen ikke medføre fatale konsekvenser, og gjenopprette alle kroppsfunksjoner mulig full.

Hvem er berørt av mikroslaget: i fare

Alder er ikke i det hele tatt en indikator på å tilhøre en risikogruppe, som i det moderne samfunnet blir denne sykdommen raskt "yngre". Hittil er en slik sykdom ikke uvanlig, selv blant elevene, spesielt under forberedelsen av øktene, når kroppen opplever økt belastning på hjernen.

Hvem er i fare:

 • Først av alt, dette er mennesker som lider av høyt blodtrykk og angina. Høyt blodtrykk som helhet er den viktigste provokeren av et mikroslag,
 • Microstroke - en arvelig sykdom, men på grunn av den høye risiko trekk, en person som har slektninger har et slag eller myokardialt infarkt;
 • Personer som lider av vaskulær sykdom, og er utsatt for økt blodkoagulasjon, trombose og trombose;
 • Skarpe svingninger i nivået av glukose i blodet kan provosere et microinsult i hjernen, og derfor bør spesielt akutt være personer som lider av diabetes;
 • Personer med overvekt er utsatt for denne sykdommen på grunn av at fedme ofte ledsages av hypertensjon;
 • Hvis pasientens historie var en forstyrrelse av cerebral sirkulasjon, hypertensiv krise eller iskemisk angrep, faller han også inn i risikosonen for å overføre mikroinsultet;
 • Skadelige vaner, som bruk av alkohol, narkotiske stoffer og tobakk, er provokatorer av denne sykdommen, selv i tidlig alder.

faktum: Mikroslaget hos kvinner i alderen 18 til 40 forekommer oftere enn hos menn. Men etter 60 år blir sjansene for å overføre denne sykdommen blitt like. I tillegg er kvinner mer sannsynlig å lide stroke og microinsult enn det sterkere kjønn. Provoke en mikrostroke hos kvinner kan også ta orale prevensjonsmidler, graviditetspatologier, migrene.

Effekter av hjerneskade

Microinsultet passerer ofte ubemerket for en person. Hans symptomer skyldes ofte tretthet, overbelastning på jobb, depresjon. Men dessverre, ikke alltid konsekvensene av et mikroslag er så ufarlig. Noen mennesker etter overføring av sykdommen kan ha problemer med minne, brudd på konsentrasjon, fravær. Dessuten kan en micro-fornærmelse provosere en økning i aggressivitetsnivået, eller omvendt, forårsake at pasienten har depresjon, økt tearfulness og irritabilitet.

Det skjer også at det i løpet av en periode på tre dager etter et mikroslag kan forekomme et slag i en person. Også i 60% av tilfellene etter et mikroslag hos pasienter er det et iskemisk angrep av hjernen. Og konsekvensene av disse sykdommene er mye vanskeligere enn konsekvensene av et mikroslag.

De viktigste behandlingsmetodene

For å fullt ut gjenopprette hjernens funksjon, bør behandling av et mikroslag begynne senest 3 timer etter angrepet. Allerede 6 timer senere, vil noen terapi dessverre være ineffektiv.

De viktigste metodene for behandling av mikroslag er rettet mot å gjenopprette blodstrømmen i det berørte området av hjernen. For dette er pasienten foreskrevet:

 1. Vasodilatormidler for å forbedre blodstrømmen ( uten avtale av lege for å akseptere dem er uakseptabelt! );
 2. Preparater som fremmer forbedring av metabolisme og mikrosirkulasjon i fartøy;
 3. Legemidler som forhindrer trombocytter og deres vedlegg til blodkarets vegger;
 4. Metabolske legemidler som fremmer bedre oksygenering av blodet;
 5. Nootropics, det vil si narkotika som er rettet mot å forbedre hjernens aktivitet.

For å behandle en microstroke er det nødvendig utelukkende under tilsyn av en medisinsk spesialist. Behandlingen hjemme er å gi førstehjelp før ankomsten av spesialister. Pasienten skal legges, løft litt på hodet, for å roe, da panikk bare forverrer angrepet, for å gi oksygen tilgang.

Video: Førstehjelp for slag

Under gjenopprettingsperioden anbefales pasienten fysioterapi, terapeutisk gymnastikk, massasje. Det er også nødvendig å observere en sunn livsstil og å etablere riktig ernæring etter et mikroslag. Det ville være overflødig å være under medisinsk tilsyn for å redusere risikoen for en gjentakelse av sykdommen.

faktum: Vitenskapsmenn fra USA gjennomførte studier der de viste at pine cones er et effektivt verktøy for å gjenopprette hjernefunksjonen.

Forebygging av mikroslag

Den beste måten å forsvare er et angrep. For å redusere risikoen for denne forferdelige sykdommen, er det nødvendig å gjennomføre en rekke forebyggende tiltak i tide:

 • Kontroll av blodtrykk er det viktigste av en rekke forebyggende tiltak. Hovedårsaken til mikroslag er høyt blodtrykk, eller dets skarpe hopp. Derfor er det nødvendig å overvåke nivået av trykk, for ikke å provosere negative konsekvenser;
 • Oppgivelse av dårlige vaner bidrar til å redusere risikoen for sykdommen betydelig;
 • Riktig ernæring, som ikke bidrar til fedme, inngår også i antall forebyggende tiltak;
 • Konstant moderat trening vil ikke bare bidra til å gjøre kroppen sterk og passe, men også for å bevare helsen til hjernens fartøyer;
 • Redusere de faktorer som forårsaker stress, og en sunn søvn - en annen nøkkel til suksess i forebygging av mikroslag.

Microinsult er en moderne sykdom. Dette punktet lesjon av cerebral fartøy har ikke en klar aldersgrense for i dag. Det kan like oppstå hos unge mennesker som er utsatt for dårlige vaner, diabetikere, de som er overvektige og folk som har en track record av en slik diagnose som hypertensjon. Til tross for at microstroke overføres lettere enn en vanlig slag, må det behandles i tide, unngå forsinkelser og bare etter opptak til en spesialisert medisinsk institusjon. Hjemmemetoder ved hjerneskader kan ikke bare være ineffektive, men også katastrofale.

For å beskytte deg selv bør du bare holde fast i den rette livsstilen. Dette er spesielt viktig for folk som viste førti år, tross alt, med forfall risiko overføring microstroke fortsatt økende og på grunn av forverring av blodkar.

Oppfyller alle regler for forebygging, å vite hva et microinsult er, hvordan denne sykdommen manifesterer seg og hvilke symptomer som er nødvendige for det, uten å feile. Det er mulig at en dag vil denne kunnskapen redde en persons liv.

Microinsult - symptomer og de første tegnene, årsakene, konsekvensene, behandling og forebygging

Microinsult er en hjerneskade som ikke bare skjer hos eldre, men også hos unge mennesker. I offisiell medisin er det ikke noe slikt konsept. På annen måte kan det bli kalt "forbigående hjerneblodstrømningsforstyrrelse (PNMK)."

Som et resultat av det såkalte mikroslaget forekommer små (prikk) lesjoner i hjernestrukturen. Siden disse lesjonene er svært små, blir de bruddene som er karakteristiske for et slag, ikke bevart. Faktum av en liten punktblødning i hjernen kan kun opprettes som følge av patoanatomisk forskning.

Hva er denne sykdommen, som manifestert hos voksne, de første tegn og behandlingsmetoder - senere i artikkelen.

Klinisk bilde

Hva leger sier om hypertensjon

Jeg har behandlet hypertensjon i mange år. Ifølge statistikken, i 89% av tilfellene, blir hypertensjon avsluttet av et hjerteinfarkt eller hjerneslag og død av en person. Nå om lag to tredjedeler av pasientene dør innen de første 5 årene av sykdommen.

Følgende faktum - å slå ned trykk er det mulig og det er nødvendig, men det kurerer ikke selve sykdommen. Det eneste medisin som offisielt anbefales av Helsedepartementet for behandling av hypertensjon, og det brukes av kardiologer i deres arbeid, er Giperium. Legemidlet virker på grunn av sykdommen, noe som gjør det mulig å fullstendig kvitte seg med hypertensjon. I tillegg, innenfor det føderale programmet, kan enhver russisk statsborger motta det gratis.

Hva er et microinsult?

Mikroinsult er en nekrose av hjernevævet på grunn av en trombus eller en skarpt innsnevring (iskemisk) av en liten beholder. På grunn av brudd på blodtilførselen i hjernevævet utvikles punktskader. Siden den patologiske prosessen påvirker svært små områder av strukturen, er det ingen abnormiteter som er karakteristiske for det "klassiske" slag.

En mikrosirkel kan ikke behandles som et lite slag. Dette konseptet i medisin er det en diagnose for sending av cerebral blodstrøm (TIA), noe som betyr at problemer i hjerne funksjon av vaskulær opprinnelse, som oppsto plutselig og ledsaget av cerebral eller fokale nevrologiske symptomer (slag), men er i seg selv enten under innflytelse av behandling i løpet av første 24 timer.

Mekanismen for mikroslag er:

 1. Det er en kraftig økning i trykket i karene i en av hjerneområdene, eller fartøyet er tilstoppet med en trombose.
 2. Den normale blodsirkulasjonen er ødelagt, cellene i det berørte området begynner å oppleve mangel på oksygen og næringsstoffer.
 3. En slik tilstand kan vare om lag seks timer, hvis blodsirkulasjonen i løpet av denne perioden gjenopprettes til sitt tidligere volum, kan hjernevæv gjenopprettes.
 4. Hvis den patologiske tilstanden varer lengre, dør cellene dør, nekrose utvikler seg, og regionen berørt av slag blir større.

Mikroslagets viktigste insidthet er det slettede kliniske bildet - de første tegnene på et mikroslag forekommer senere og langsommere, så utbruddet av diagnostiske og terapeutiske tiltak er betydelig forsinket. Og senere blir den spesialiserte behandlingen av cerebral sirkulasjonsforstyrrelser påbegynt, jo verre er resultatene og prognosene.

årsaker til

Vær forsiktig

Hypertensjon (trykkprang) - i 89% av tilfellene dreper en pasient i en drøm!

Vi skynder deg å advare deg, de fleste medisiner fra hypertensjon og normalisering av press - dette er en fullstendig bedrag av markedsførere, som vind hundrevis av prosent på narkotika, hvor effektiviteten er null.

Apotekets mafia tjener mye penger i å bedra de syke mennesker.

Men hva skal gjøres? Hvordan bli behandlet hvis det er svindel overalt? Doktor i medisinske vitenskapen Belyaev, Andrei S. gjennomførte sin egen undersøkelse og fant en vei ut av denne situasjonen. I denne artikkelen om kjemisk lovløshet, fortalt Andrei Sergeyevich også hvordan man skal beskytte seg mot døden på grunn av et sykt hjerte og trykkstenger gratis ! Les artikkelen på den offisielle nettsiden til Russlands føderale helse og kardiologi under lenken.

Listen over fenomener som forårsaker forekomst av et mikroslag er ganske "standard", som gjelder for mange sykdommer i kardiovaskulærsystemet:

 • overspising;
 • fedme;
 • alkoholmisbruk;
 • stillesittende arbeid og konstant hypodynami;
 • hyppig overarbeid, stress;
 • røyking,
 • overdreven fysisk aktivitet;
 • dårlig økologi;
 • overført hjerteoperasjon (for eksempel å erstatte ventiler);
 • overdreven mengder animalsk fett i det daglige dietten
 • konstant kalde klimatiske forhold (provosere en økning i blodtrykket);
 • en skarp forandring i de vanlige klima- og værforholdene.

Provoke en mikrostroke og noen sykdommer:

 • Ukompensert diabetes mellitus (med glukoseendringer);
 • Aterosklerose i utviklingsstadiet (reduserer diameteren av blodkarets lumen);
 • Forstyrrelse av cerebral blodstrøm, passerer inn i hjertet;
 • Skader på hjerteventiler av smittsom eller revmatisk natur (bidra til ødeleggelsen);
 • Medfødt hjertesykdom;
 • Myokardinfarkt er årsaken til at TIA kompliserer diagnosen sin;
 • Arteritt (en betennelsesprosess som påvirker indre blodvegger);
 • trombose;
 • Arrhythmias - i tilfelle hjerteslag oppstår mikrothrombi, tette blodkarrene i hjernen (arytmi reduserer blodtrykket, forverrer cerebral blodstrøm);
 • Onkologiske problemer;
 • Hypertoniske sykdommer med sine lyse symptomer overskrider alle tegn på et mikroslag;
 • Apné (stopper pust under søvn i 10 sekunder eller mer).

Risikofaktorer

Risikofaktorene inkluderer personer med:

 • konstant nervøsitet i yrker som krever økt oppmerksomhet;
 • aterosklerotiske lesjoner av cerebral kar, karotid og vertebral arterier;
 • hjertesykdommer, spesielt ledsaget av arytmier, ventilfeil;
 • hypertensiv sykdom og symptomatisk hypertensjon;
 • diabetes mellitus;
 • allergisk vaskulitt av en autoimmun natur;
 • uttalt osteokondrose, brokk i cervical ryggraden med kompresjon av fartøyene;
 • spirende tumor, hematogene små metastaser;
 • traumas av skallen, led av hjernerystelse i hjernen;
 • medfødt vaskulær patologi.

Symptomer på et mikroslag i voksne

Jeg vil gjerne notere på en gang at mikroslagets symptomer er direkte avhengig av lokalisering av fokus og kaliber av det infiserte fartøyet som mate det. Enkelt sagt, jo mindre fartøy, jo mindre pålitelige de første symptomene på sykdommen.

Med et mikroslag er symptomene ikke alltid preget av spesifisitet. Mange pasienter avskriver dem for forskjeller i atmosfærisk trykk, værforandring, fysisk eller psyko-nomjonell stress og kronisk tretthet. De første tegnene på et mikroslag er:

Våre lesers historier

Beseiret hypertensjonen av huset. Det har vært en måned siden jeg glemte pressjumpingene. Å, hvor mye jeg har prøvd alt - ingenting hjalp. Hvor mange ganger gikk jeg til polyklinikken, men jeg ble foreskrevet ubrukelige medisiner igjen og igjen, og da jeg kom tilbake, tok legene bare hendene opp. Til slutt klarte jeg presset, og alt takket være denne artikkelen. Alle som har problemer med press - les nødvendigvis!

Les artikkelen i sin helhet >>>

 • svimmelhet;
 • Utseendet til "flyr" foran øynene;
 • hodepine av forskjellig intensitet;
 • generell svakhet og ubehag
 • kvalme.

De viktigste symptomene er:

 • Nummenhet i ansikt og lemmer;
 • Svimmelhet og plutselig intens hodepine;
 • En kraftig økning i blodtrykket;
 • Krenkelse av koordinering av bevegelser, problemer oppstår når du går eller opprettholder balanse;
 • Overfølsomhet for sterkt lys og høye lyder.

Det kan også være flere symptomer:

 • Generell svakhet er en følelse av dumhet, svakhet, døsighet;
 • Kanskje, men ikke nødvendigvis, et kortsiktig tap av bevissthet;
 • Kortsiktig synshemming
 • Problemer med tale, problemer med uttale og forståelse av tale.

En rekke tegn på et mikroslag (asymmetri, nedsatt syn...) vil avhenge av det berørte området av hjernen. Hvis venstre halvkule er påvirket, vises symptomene på høyre side av kroppen. Og omvendt.

Tap av minne er et av de mest åpenbare symptomene på et mikroslag. Det lar deg bestemme alvorlighetsgraden av hjerneskade. Hvis en person ikke har et komplett iskemisk eller hemorragisk slag, så gjenopprettes minnet innen 5-6 timer.

Hvordan gjenkjenne de første tegnene på en mikroslag i en person?

Første tegn og symptomer microstroke varierer over et vidt område, som avhenger av diameteren og lokalisering av den angrepne blodkar, så vel som utvikling mekanisme lidelser (trombe embolus, spasme, kompresjon, forstyrrelser i autoregulering av cerebral blodsirkulasjon osv.).

I noen tilfeller kan folk ikke engang mistenker at han led et mindre slag, for eksempel den vanlige svimmelhet, hodepine, nummenhet og prikking i hånden i noen få sekunder, tåkesyn, kan muskelsvakhet være tegn på en TIA.

Symptomene på slag og mikroslag er ganske liknende, men angrepet av et mikroslag går fra 5 minutter til en dag, det er mindre uttalt.

Det er viktig å vite hvilke orienteringstester som kan utføres før kontakt med lege.

 • Smile. Hvis du spør pasienten til å smile, vil asymmetrien av munnen bli merkbar - ett hjørne vil bli lavere.
 • Tale - det er verdt å be patienten å si noen få enkle uttrykk - for eksempel et ordsprog eller et ordsprog. Talen vil bli mer treg og uklar.
 • Movement. Det er nødvendig å be patienten å heve armer eller ben. Hvis det er brudd på hjernens sirkulasjon - vil en av lemmerene ligge bakover eller ikke overholde mesteren i det hele tatt.

Selv om pasienten bare viser noen av symptomene på mikroslaget som er nevnt ovenfor, er det presserende å ringe en ambulanse. Riktig behandling i løpet av de første 24 timene øker sjansen for fullstendig gjenoppretting.

Førstehjelp

En rask forbedring i tilstanden til et mikroslag bør ikke være villedende for de tilstedeværende.

 • Prøv å plante eller ligge i en komfortabel posisjon.
 • Finn ut slektningens telefonnummer og ring dem.
 • Hvis mulig, bruk kald til hodet.
 • Løsne tett krage, slips, belte, belte.
 • Ved oppkast, vri offerets hode til siden.
 • Pass på å ringe en ambulanse.

effekter

Svært ofte, etter forbigående forstyrrelser av cerebral sirkulasjon, observeres ingen merkbare effekter. Men noen mennesker har følgende effekter av et mikroslag:

 • minneverdighet,
 • redusert oppmerksomhetskonsentrasjon,
 • glemsomhet,
 • økt irritabilitet,
 • depressiv tilstand,
 • tearfulness eller vice versa.

diagnostikk

Etter at du har blitt besøkt av alle symptomene på mikroslaget som er presentert ovenfor, bør du gå til legekontoret, som skal sende deg til undersøkelse for å fastslå tilstanden til hjertet og blodårene. For slike undersøkelser er det nødvendig å bære:

 • Magnetisk resonansdiagnostikk,
 • Beregnet tomografi,
 • Angiografi.
 • Doppler.
 • Ekkokardiogram.
 • Elektrokardiogram (EKG).
 • En detaljert blodprøve.

Når symptomer på et mikroslag ser ut, er det nødvendig å ringe til en lege. Det skal huskes at disse tegnene kan indikere et stort slag eller hjerteinfarkt. Hovedbehandlingen vil bli rettet mot den underliggende sykdommen. Noen ganger er det nødvendig med en fullstendig undersøkelse (spesielt hos unge) for å finne ut hva som nettopp forårsaket kortsiktig forstyrrelse av blodsirkulasjonen i hjernen.

Behandling og gjenoppretting

Ved ankomsten av offeret på sykehuset foreskriver legen en rekke laboratorie- og radiografiske studier for å bekrefte den foreløpige diagnosen. Som regel oppdages en mikro-fornærmelse på MR, hvor de mørkede områdene av ødelagte hjernevev er tydelig synlige.

medisiner

Videre behandlingsregime:

 • midler for å forbedre blodmikrocirkulasjon og metabolske prosesser i blodkar (angioprotektorer): Nimopidine, Tanakan, Bilobil;
 • vasodilatormedisiner: Instenon, Xanthinal nikotinat, Pentoxifyllin;
 • narkotika for å forbedre metabolisme: Mexicor, Actovegin;
 • betyr for å redusere erythrocytternes evne til å danne blodpropper i blodkar (antiaggreganter): Ticlopidin, Aspirin, Dipyridamole;
 • medisiner for å forbedre hjernens aktivitet (nootropics): Cinnarizine, Vinpocetine, Cerebrolysin, Pyracetam.
 • Vitaminfond (quadevit, decamewith, corvitol) styrker kroppens immunsystem, og bidrar også til å forbedre hjernens arbeid. Disse medisinene skal tas regelmessig 1 t. 2 - 3 ganger daglig etter måltid, i 1 måned, da må du ta en kort pause i 1 - 2 uker, og gjenoppta mottaket igjen.

For å behandle en microstroke er det nødvendig utelukkende under tilsyn av en medisinsk spesialist. Behandlingen hjemme er å gi førstehjelp før ankomsten av spesialister. Pasienten skal legges, løft litt på hodet, for å roe, da panikk bare forverrer angrepet, for å gi oksygen tilgang.

Rehabilitering etter et mikroslag

Det er bedre å gjenopprette pasienten etter et mikroslag i hjemmet. Rehabiliteringskomplekset ikke-medisin-minimumsprogram består av:

 • eliminering av stressende situasjoner;
 • slutte å røyke og drikke alkohol
 • diett terapi, ernæring korreksjon, anti-fedme;
 • urte medisin;
 • terapeutisk fysisk trening og massasje, vanlig fysisk aktivitet;
 • Fysioterapeutiske prosedyrer, vann- og varmebehandling, klimatoterapi;
 • andre ikke-tradisjonelle metoder for behandling og rehabilitering (akupunktur, yoga, hirudoterapi, etc.).

Etter å ha hatt et mikroslag, er pasienter strengt forbudt å spise salt, fettaktig, krydret mat, noe som bare forverrer sykdommens generelle løpetyklus. Ernæring av pasienter bør være høyt kalori, som inneholder et stort antall vitaminer (kalium og magnesium), som er nødvendig for normalisering av kardiovaskulærsystemet.

Prognosen for utvinning etter et mikroslag beror på årsakene:

 • Hvis det er på overflaten (overflødig vekt, stress), vil eliminering av provokatører være den beste forebyggingen av tilbakefall og komplikasjoner;
 • Hvis årsaken var en spesifikk sykdom, er en ordning utviklet for behandling.

forebygging

Metoder for forebygging av mikroslag i alle aldre inkluderer:

 1. Kontroll av blodtrykk er det viktigste av en rekke forebyggende tiltak. Hovedårsaken til et mikroslag er høyt blodtrykk, eller dets skarpe hopp;
 2. Oppgivelse av dårlige vaner bidrar til å redusere risikoen for sykdommen betydelig;
 3. Riktig ernæring, som ikke bidrar til fedme, inngår også i antall forebyggende tiltak;
 4. Konstant moderat trening vil ikke bare bidra til å gjøre kroppen sterk og passe, men også for å bevare helsen til hjernens fartøyer;
 5. Redusere de faktorer som forårsaker stress, og en sunn søvn - en annen nøkkel til suksess i forebygging av mikroslag.

Et microinsult er en veldig farlig sykdom som forstyrrer hjernen, forårsaker ubehagelige og livstruende symptomer. Behandle den angitte sykdommen umiddelbart, slik at du ikke utsetter kroppen for ulike komplikasjoner.

Tegn konklusjoner

Hjerteangrep og slag er årsaken til nesten 70% av alle dødsfall i verden. Sju av ti mennesker dør på grunn av blokkering av hjertene eller hjernens arterier.

Spesielt skremmende er det faktum at mange mennesker ikke engang mistenker at de har hypertensjon. Og de savner muligheten til å rette opp noe, bare gjør seg til fortvilelse.

 • hodepine
 • Hjertebanken
 • Svarte prikker foran øynene (fluer)
 • Apati, irritabilitet, døsighet
 • Uklar syn
 • svette
 • Kronisk tretthet
 • Hevelse i ansiktet
 • Nummenhet og kulderystelser av fingrene
 • Trykkspring
Selv ett av disse symptomene burde få deg til å tenke. Og hvis det er to, så ikke nøl med - du har hypertensjon.

Hvordan behandle hypertensjon, når det er et stort antall medisiner som koster mye penger?

De fleste medisiner vil ikke gjøre noe bra, og noen kan til og med skade! For øyeblikket er det eneste medisin som offisielt anbefales av Helsedepartementet for behandling av hypertensjon, Giperium.

til Institutt for kardiologi sammen med helsedepartementet utfører programmet " uten hypertensjon"Innenfor rammen som stoffet Giperium er tilgjengelig gratis, alle innbyggere i byen og regionen!

Hva er farlig microinsult og hva er konsekvensene

Til tross for populariteten av begrepet "microinsult", vet ikke offisiell medisin en slik diagnose. Under disse harmoniske ord leger forstå transistor iskemisk attakk (TIA) eller forbigående cerebral blodstrøm - den første legeme signalet omfattende hjerneinfarkt.

Til tross for det uskyldige prefikset, er micro-fornærmelsen en seriøs grunn til å revidere livsstilen og en mer oppmerksom holdning til ens helse. Antagelsen om at denne sykdommen er typisk for pasienter i moden alder med slitte blodårer er feilaktig. Sykdommen blir yngre hvert år og kan ta til og med de tretti år gamle unawares.

Hovedtegnene for forestående mikroslag kan ikke bestemme alt, som kvalme, hodepine, kortvarig delvis tap av syn, "flyr" i øynene - tegn på mange plager. Vi legger ofte ikke merke til slike symptomer, kommer om noen minutter og går over flere timer, og mikroinsultet opplever seg på bena, noe som øker risikoen for at det kommer tilbake med alvorlige konsekvenser.

Mange mennesker som rammes etter det første mikroslaget innen et år, utvikler et fullverdig hjerteinfarkt av hjernevæv. Hva er et microinsult og hvor farlig det er, alle bør vite alt, fordi bare rettidig sykehusinnleggelse kan hjelpe en pasient å overleve krisen uten alvorlige komplikasjoner.

Stroke og microinsult - hva er forskjellene

Tilstanden, provosert av forverring av hjernecirkulasjon, blødning i hjernevevet er kjent for alle. På grunn av reduksjon i blodstrøm eller brudd på blodårene dør hjernecellene. Konsekvensene er irreversible - fra tale og lammelse av kroppen til døden. Ifølge medisinsk statistikk er hvert år 400.000 pasienter med hjerneslag diagnostisert i Russland, 35% av tilfellene er dødelige.

Mikroinsultet i hjernen er et spesielt tilfelle av cerebral blodstrømforstyrrelser med nederlaget i det vaskulære systemet. Ødelegge med en kraftig innsnevring av blodstrømmen eller blokkering av aterosklerotisk plakk, vanligvis små fartøy og små områder av deres overbelastning.

Hovedforskjellen mellom sykdommene er kortvarig: TIA manifesterer noen få minutter eller timer. Deretter blir hjernens muligheter mer restaurert. Mens det med normalt slag er konsekvensene vanligvis irreversible. Ubegrenset diagnostisert mikroinsult er et hyppig fenomen.

Sykdommen i sykdommen er at offeret ikke alltid forstår hva som skjer med ham. Siden lesjonens område er ubetydelig, er sjansene for full utvinning når du søker medisinsk hjelp i de første tre timene stor. Etter trombos forsvinden opplever offeret betydelig lettelse. Med hjerneslag forblir blokkering av vaskulasjen igjen.

På videoen - konsultasjonen av professor E. Malysheva om hvordan man skiller et slag fra et mikroslag.

Hva er tegn på en sykdom?

Hvis ett symptom fremdeles kan bli savnet og tilskrives en generell ulempe, er aggregatet av flere symptomer det riktige anropet av organismen for et iskemisk transistorangrep.

 1. Nummen av ansikt, armer, ben med fullstendig tap av følsomhet, mangel på kontroll over ansiktsmuskler;
 2. Svakheten i lemmerne er tydeligere på den ene siden av kroppen;
 3. Asymmetrisk ansiktsfunksjoner (senket øyelokk, skrå munn);
 4. Krenkelse av koordinering, vanskeligheter med å bevege seg (dritt av en full person);
 5. Duplisering av syn, som ikke tillater å se objektet samtidig med to øyne;
 6. Kortsiktig tap av syn med flimring av hvite eller sorte prikker foran øynene;
 7. Plutselig er det støy i hodet og smerte i frontpartiet, som ikke er forklart;
 8. En kort synkope
 9. Brudd på talefunksjoner: tale er uartikulær, karding, lisping, intermitterende; tungen føles som hovent og ukontrollabel;
 10. I halsen - en konstant koma som ikke kan svelges;
 11. Smertefull oppfattelse av skarpe lyder, lukter og sterkt lys;
 12. Sannsynligheten for oppkastrefleks;
 13. Chills og goosebumps ved normal temperatur;
 14. Høyt blodtrykk er en beskyttende reaksjon av kroppen;
 15. Uforklarlig tretthet.

Noen tegn på mikroslag (tap av syn, asymmetriske ansiktsegenskaper) avhenger av det berørte området. Med problemer på venstre halvkule, er tegn merkbar på høyre side av kroppen, og omvendt.

TIA kan ses på MR-en: På monitoren observeres spotpenningblødninger. MR gir leger mulighet til å skille mellom patologiske forstyrrelser - tumorer, vevnekrose. Den magnetiske resonansmetoden gir legen mer informasjon enn en CT-skanning.

Symptomene på et mikroslag er av engangstypen og avdekkes som regel etter en kraftig nedgang i blodtrykket. Ikke alle tegnene kan vises fra denne listen.

Kjønnsforskjeller i symptomene på mikroslag

Kroppen til en mann og en kvinne har sine egne funksjonelle egenskaper, derfor er også risikoen og symptomene på kvinnelige og mannlige varianter av sykdommen forskjellig.

Mikroslag i kvinner

Kvinner har gitt naturen en større tilbøyelighet til å utvikle et mikroslag og dets «eldre bror». Fysiologiske egenskaper av organismen gir høy risiko for blodpropper og vaskulære patologier.

Identifisere de første tegn på TIA hos kvinner er vanskeligere, siden mange av dem kan forveksles med manifestasjoner av hormonelle lidelser. Kvinner reagerer følelsesmessig på stress og fikser seg på problemer. Dette øker sjansen for å falle inn i risikogruppen. For denne varianten av et mikroslag, er slike symptomer eller de første tegnene hos kvinner karakteristiske:

 • Nummenhet av ansiktsmuskler i ansiktet eller halvparten;
 • Følelse av tinning i hender eller føtter
 • Hyperemi i ansiktet, rask puste;
 • Muskelkramper;
 • Symptom på "gås" hud ved normal temperatur;
 • Vanskeligheter med å bygge sammenhengende setninger;
 • Uventet og skarp smerte i hodet;
 • Mørkere i øynene.

Noen ganger er kvinners manifestasjoner av TIA forskjellige:

 • Uventet hiccough;
 • Depresjon, ukontrollable følelser;
 • En skarp smerte i armen eller benet;
 • Dyspeptiske lidelser;
 • Tap av orientering eller bevissthet;
 • Smerte i brystet;
 • Tørst og tørr munn;
 • Angrep av kvelning;
 • Skarp akselerasjon av hjerteslag.

Funksjoner av manifestasjonen av et angrep hos menn

Det er tegn på et mikroslag, som er vanlig hos menn:

 • Forvirret bevissthet;
 • Skarp ukontrollert svakhet, tretthet, døsighet;
 • Hørselstap
 • Ustabil gang
 • Utilstrekkelig oppfatning av andre;
 • Inarticulate tale;
 • Uventet hodepine.

I tillegg til typiske tegn, er det også små spredte symptomer på mikroslag hos menn, lik kvinnelig type. Både hos menn og kvinner er det absolutt mangel på eksterne manifestasjoner av et mikroslag.

Forutsetninger for vaskulære misdannelser

Årsakene til utviklingen av mikroslag er standard, de kan brukes på andre sykdommer i hjertet og blodårene.

 • Systematisk overspising, et ubalansert kosthold med høyt innhold av animalsk fett;
 • Overvekt
 • Misbruk av alkohol og røyking;
 • Sedentary livsstil, hypodynamia;
 • Regelmessig overarbeid;
 • Smertefull reaksjon på stress;
 • Uholdbare belastninger;
 • Ufordelaktig økologisk situasjon;
 • Utsatt hjerteoperasjon (f.eks. Hjerteventilinstallasjon);
 • Kaldt klima (bidrar til veksten av blodtrykk);
 • Skarp forandring av vær og klima.

Provoke en mikrostroke og noen sykdommer:

 • Ukompensert diabetes mellitus (med glukoseendringer);
 • Aterosklerose i utviklingsstadiet (reduserer diameteren av blodkarets lumen);
 • Forstyrrelse av cerebral blodstrøm, passerer inn i hjertet;
 • Skader på hjerteventiler av smittsom eller revmatisk natur (bidra til ødeleggelsen);
 • Medfødt hjertesykdom;
 • Myokardinfarkt er årsaken til at TIA kompliserer diagnosen sin;
 • Arteritt (en betennelsesprosess som påvirker indre blodvegger);
 • trombose;
 • Arrhythmias - i tilfelle hjerteslag oppstår mikrothrombi, tette blodkarrene i hjernen (arytmi reduserer blodtrykket, forverrer cerebral blodstrøm);
 • Onkologiske problemer;
 • Hypertoniske sykdommer med sine lyse symptomer overskrider alle tegn på et mikroslag;
 • Apné (stopper pust under søvn i 10 sekunder eller mer).

Hvem er i fare?

Alle disse kategoriene av pasienter og enkeltpersoner som fører en usunn livsstil, faller automatisk inn i denne triste listen.

Alder er på ingen måte det viktigste kriteriet: i løpet av en økt med overbelastning av hjernen kan et microinsult skje med elevene. Generelt øker sannsynligheten for å utvikle TIA hos kvinner etter 60 år, hos menn etter 40 år. I risikogruppen:

 1. Hypertensjon og pasienter med angina pectoris. Forhøyet blodtrykk er hovedprodusenten av et angrep.
 2. Mikroinsultet har en arvelig natur, hvis det var pasienter med hjerneslag eller hjerteinfarkt i familien, er den genetiske predisponeringen automatisk for alle familiemedlemmer.
 3. Gravide kvinner vokser aktivt og kontraherer livmoren, det er fare for kvinner som bruker prevensjonsmidler.
 4. Pasienter med blodsykdommer (høy koagulabilitet, trombose).
 5. Ukontrollert diabetes mellitus kan provosere blokkering av hjerneskip.
 6. Med kroppens fedme er hypertensjon ikke uvanlig, og derfor er det en tendens til mikroslag.
 7. Pasienter med diagnoser, iskemisk angrep, cerebral sirkulasjonsforstyrrelse, hypertensiv krise også i risikosonen.
 8. Misbruk av alkohol og tobakk gir bruk av narkotika et angrep allerede i ung alder.
 9. Pasienter med klager på hyppig hodepine og meteorologisk avhengighet fra vagariene i været er mest utsatt for vaskulære problemer.

Hva skal jeg se etter?

Noen ganger er det lettere å gjenkjenne angrepet fra utsiden enn å orientere seg til den skadde personen. Hvordan identifisere en microstroke, hvilke tegn kan ses først?

 • Mannen ble plutselig tause eller talen hans ble frakoblet;
 • Du må spørre ham gjentatte ganger;
 • Han reagerer ikke på klagen, han har et forvirret utseende, prostrasjon;
 • Plutselig droppet han gjenstanden, som han fortsatt holdt stramt;
 • Offret kan ikke umiddelbart øke ham;
 • Han lider av et angrep av hiccoughs;
 • Alle hans bevegelser er som en tilstand av beruselse.

Førstehjelp for offeret

Tegnene på mikroslaget varierer avhengig av lokaliseringen av offerets fokus og kjønn. Når ekstern undersøkelse er internt, bløder ikke diagnostiseres, så hvis du finner disse symptomene, bør du ringe en ambulanse. Førstehjelp til offer for et mikroslag er lik en pasient med et slag. Hovedmålet er å stoppe hjerneskade, for å minimere konsekvensene:

 1. Den lidende skaper absolutt fred. Han er plassert på høye puter, slik at hodet hans blir hevet med 30 °.
 2. Hvis det er stramt, ubehagelig klær, må det fjernes eller fortrykkes.
 3. Rommet skal være konstant ventilert.
 4. Når kvalme oppstår, vri hodet til siden slik at oppkast ikke kommer inn i luftveiene.
 5. Mål pasientens blodtrykk. Hvis den er forhøyet, gi ham stoffet som er vanlig for ham.
 6. Hvis forholdene og pasientens tilstand tillater det, kan du lage et varmt fotbad.
 7. En person bør først og fremst forsikre seg om at alle vegetabilske midler (hagtorn, valerianer) er egnet.
 8. Du kan feste is på baksiden av hodet.
 9. Sørg for at offeret ikke står opp, ikke gjør plutselige bevegelser.
 10. Nyttig er en lett hodemassasje: sirkulære slag i retning fra templene til nek, fra temechka til skulder og deretter til knærne.
 11. Du kan ikke gi pasienten antispasmodik.

Selv om pasienten føler seg bedre, og det ikke er tegn på et mikroslag, er det nødvendig med medisinsk behandling. Det er umulig å oppdage brudd på blodtilførselen til hjernen hjemme, uten riktig forberedelse. Metoder for patoanatomisk forskning er utviklet som gjør det mulig å nøyaktig diagnostisere litenblødning.

Hvordan hjernesvikt er behandlet

Med et mikroslag i de første timene av møllen dør, men ettersom omfanget av skaden er ubetydelig, blir hjernevæv og tapte funksjoner gradvis gjenopprettet. For full gjenopprettelse av offeret må leveres til sykehuset innen 3 timer etter angrepet. Teknikken er basert på behovet for å gjenopprette cerebral blodstrøm i det berørte området. For å velge den optimale behandlingsordningen, er det viktig å studere medisinsk historie - klager, medisiner som brukes.

Mikroinsultbehandling innebærer en kompleks:

 • Midler som utvider blodårene og forbedrer blodstrømmen (Instenon, Xantinol);
 • Medikamenter som gjenoppretter metabolske prosesser og mikrosirkulasjon i blodkar;
 • Legemidler som hindrer fusjon av blodplater og akkumulering av dem på vegger av kar som ticlopidin og dipiridamol;
 • Metabolske legemidler som hjelper med å mette blodet med oksygen (Mexicore og Actovegin);
 • Nootropics, forbedring av cerebral aktivitet av Cinnarizine typen;
 • Midler som styrer blodtrykket.

Les Mer Om Fartøyene