Symptomer på et slag, de første tegnene

Stroke er et ødeleggende brudd på normal tilførsel av hjernen, noe som forårsaker hjernevævs død på grunn av mangel på oksygen og de nødvendige næringsstoffene. Det oppstår når blodstrømmen til hjernen stopper eller reduseres betydelig.

Etter at en del av nervecellene dør, mister kroppen en av funksjonene som de døde cellene reagerte på: lammelse, tap av tale og andre alvorlige lidelser oppstår. Når fartøyene er tilstoppet, er det et iskemisk slag, med brudd - hemorragisk.

Den viktigste metoden for å forebygge sykdommen er streng kontroll over de viktigste risikofaktorene - høyt blodtrykk, dårlige vaner og høyt blodkolesterol.

Årsaker til slag

Årsaken til et slag er et brudd på blodstrømmen til noe område av hjernen på grunn av blokkering (stenose) eller brudd på hjernearterien. Oftere enn ikke skjer et slag i mennesker som lider av problemer med hjertet eller sykdommene som provoserer sykdommer i sirkulasjonssystemet.

Nesten 90 prosent av strekkene er iskemiske, så den vanligste årsaken er cerebral trombose (blokkering av arterien), denne plakk oppstår oftest med aterosklerose. Mangelen på blodstrøm berøver hjerneceller av oksygen og næringsstoffer, celler kan begynne å dø innen noen få minutter.

I tilfelle av hemorragisk form bryter murene til den defekte arterien ut. Det skjer mye sjeldnere enn iskemisk, men farligere. Til provokerende faktorer inkluderer høyt blodtrykk og svake punkter i veggene i blodårene (aneurysmer).

Hvis å karakterisere som helhet, er årsaken til patologi skade på nervceller i hjernen og kontrollerer alle kroppens funksjoner - alt dette fører til alvorlige konsekvenser. Denne sykdommen er leder blant årsakene til menneskelig funksjonshemning og ligger tredje blant dødsårsakene til befolkningen.

Risikofaktorer

Mange faktorer kan øke risikoen for slag. Noen av disse faktorene øker også risikoen for hjertesykdom.

 • i anamnesen til slektninger er det et hjerneslag eller hjerteinfarkt;
 • 55 år og eldre
 • økt blodtrykk og kolesterol;
 • overvekt, diabetes, aterosklerose;
 • dårlige vaner - røyking, alkohol.

Risikoen for patologi bør vurderes i nærvær av en av de ovennevnte faktorer.

De første tegn på et slag hos kvinner og menn

Før starten av et slag, er det nesten alltid symptomer på et brudd på blodtilførselen til hjernen. En sårbarhet av et slag kan være en forbigående forringelse av cerebral sirkulasjon, eller et forbigående iskemisk angrep.

Hos kvinner og menn kan dette manifesteres av slike tegn som: hodepine, svimmelhet, svakhet. I fremtiden kan kvalme og oppkast oppstå.

Hemoragisk - avviker fra iskemisk ved at skader og ruptur av fartøyet oppstår med økt arterielt trykk, på grunn av at vev av arterien i aterosklerose av karene er ujevnt utslitt. Iskemisk er mer skjult enn hemorragisk, derfor er tegn på iskemisk slag smurt, vokse jevnt eller "flimmer".

De første tegn på hjerneslag hos kvinner:

 • plutselig mistet synet;
 • åpenbart brudd på koordinering;
 • tilbaketrekking av krefter fra hender, føtter;
 • tap av forståelse av ord eller evne til å snakke tydelig;
 • redusert følsomhet;
 • en gradvis økning i de ovennevnte egenskaper.

En kvindeslag, tegnene som noen ganger er ukonvensjonelle i begynnelsen av sykdommen, gjør det ofte vanskelig å diagnostisere sykdommen tidlig, noe som betydelig forsinker tilstrekkelig medisinsk behandling.

Tegn på et mannlig slag:

 • alvorlig hodepine, kan bli ledsaget av oppkast;
 • plutselig svakhet og svimmelhet;
 • vanskeligheter med uttale av tale og miljøoppfattelse;
 • forverring av visjonen;
 • sløret bevissthet;

Hvis patologi påvirker en bestemt del av hjernen, vil det bli forstyrrelser i arbeidet til den delen av kroppen, som det berørte området var ansvarlig for.

Symptomer på et slag

Når følgende spesifikke symptomer på et slag oppstår, bør akuttomsorg straks kreves. Husk også når disse symptomene startet, fordi deres varighet kan være viktig for valg av behandling.

 1. Be personen til å smile. Ved et slag vil et smil være en kurve.
 2. Be om å holde hendene dine oppreist, med muskel svakhet, dette kan ikke gjøres.
 3. Be den berørte personen å si en enkel setning. Under angrepet vil en mann eller kvinne snakke sakte, stammering. Det er som en drunk manns tale.
 4. Be om å stikke ut tungen - spissen er avbøyet mot hjertet i hjernen.

Til denne symptomatologien er forbundet med slike tegn:

 1. Akutt hodepine uten klare årsaker;
 2. Synshemming av ett eller begge øyne;
 3. Forekomst av uventet svakhet;
 4. Misforståelse av tale;
 5. Delvis eller fullstendig lammelse av lemmer.

Symptomer på et kortvarig iskemisk angrep er det samme som for et normalt slag, men varigheten er bare noen få minutter.

Førstehjelp

Pasienter med akutt nedsatt hjernesirkulasjon bør umiddelbart innlagt på sykehus. Før legen kommer, må du umiddelbart ta uavhengige tiltak. Når stroke er den dyreste er de første minuttene av sykdommen, fordi det er på dette tidspunktet at medisinsk behandling kan være mest effektiv.

 1. Legg pasienten på en hevet plattform og løft hodet 30 grader;
 2. Sørg for fri tilgang til frisk luft;
 3. Ta av klærne dine for å unngå å hindre bevegelsen av brystet;
 4. Ved brekninger, vri offerets hode til siden slik at oppkast ikke kommer inn i luftveiene;
 5. Hvis trykket er forhøyet, gi pasienten den nødvendige medisinen, som han vanligvis tar i slike tilfeller;
 6. Ring gjerne ambulansen.

Etter denne sykdommen trenger nesten alle pasienter rehabilitering.

behandling

Behandling av slag er en lang prosess, som består av en rekke medisinske prosedyrer.

Først og fremst er det nødvendig med sykehusinnleggelse, med sikte på å stabilisere pasientens tilstand. I tillegg får pasienten oksygenbehandling, restorativ behandling og rehabilitering ved hjelp av fysioterapi, massasje og fysioterapi.

Etter prioriterte tiltak er slagbehandling fokusert på å hjelpe en pasient til å gjenopprette sin styrke, funksjoner og tilbake til et selvstendig liv. For dette er det et spesielt rehabiliteringsprogram for personer som har hatt et slag.

Konsekvensene av et slag

Stroke kan i fremtiden føre til langvarig koma, lammelse eller parese (muskel svakhet) av musklene på den ene siden eller en del av kroppen, nedsatt intellekt og / eller minne.

De vanligste konsekvensene:

 1. Den mest alvorlige komplikasjonen er lammelse;
 2. Svakhet, stivhet og smerte i musklene;
 3. Krenkelse av koordinering;
 4. Taleforstyrrelser som dysartri og avasi;
 5. Dannelsen av decubitus er prosessen med vevdød på steder hvor huden er under press;
 6. Problemer med oppmerksomhet, oppfatning av informasjon og minne;
 7. Overtredelse av urodynamikk.

Konsekvensene av hjernesirkulasjonsforstyrrelser kan være enten midlertidige eller irreversible, hvor den endelige celledød oppstår.

Forebygging av slag

Den viktigste betydningen for forebygging av patologi er identifisering av risikofaktorer, gjennomføring av anbefalinger fra en lege og overholdelse av en sunn livsstil.

 1. Måle blodtrykket regelmessig
 2. Redusere kolesterol og mettet fett i kostholdet ditt;
 3. Overholdelse av kosthold rik på frukt og grønnsaker;
 4. Kontroll av diabetes;
 5. Fysisk aktivitet og kontroll av egenvekt.

I tillegg, for å forebygge stroke, anbefales det å engasjere seg i psykoregulering, meditasjon og selvhypnose, som vil unngå stress og depresjon, og redusere psykisk press.

De første tegn på et slag

Stroke er en forstyrrelse av hjernecirkulasjon. Denne sykdommen krever akutt medisinsk hjelp. Men ofte er legene ikke der, og livet til en kjære er truet. Hvordan gjenkjenne et slag, og hva er de karakteristiske symptomene på denne patologien?

Hva er et slag?

Når slag er ødelagt blodsirkulasjon i visse deler av hjernen. Dette kan oppstå under alvorlig blødning, med vasospasmer og trombose. En egen del av hjernen mister nødvendig ernæring og kan forbli levedyktig i svært kort tid. Livet til en person på dette tidspunktet avhenger i stor grad av rettidig medisinsk behandling.

En person som er nær, i intet tilfelle kan ikke gi opp til panikk og nervøsitet, for å yte den nødvendige hjelpen.

Forløpere av sykdommen er:

 • Svakhetstilstanden. Det er ikke noe ønske om å gjøre noe, snakke eller det er døsighet.
 • Pain. Det er smerter i ekstremiteter eller på ansiktet. Etter en stund forsvinner de brått. Smerte i brystet er karakteristisk.
 • Problemer med å puste. Ofte er det ikke nok luft. Når du går, vises kortpustethet.

Symptomer og tegn på et slag

Sykdommen er oftest uttrykt av alvorlig hodepine og svimmelhet. Tegn på et begynnelsesslag - blodstrømmen til ansiktet og følelsen av følelsesløp i kroppen på den ene siden. I utgangspunktet kan en person snakke, men i fremtiden forverres hans tilstand. Han finner det vanskelig å bevege seg på grunn av problemer med balanse. Når han snakker, kan han ikke forstå betydningen av komplekse setninger og svare på spørsmål. De viktigste tegnene på et slag:

 • Personen føler seg sterkest hodepine uten tilsynelatende grunn.
 • Forældelsen er uklarhet. I noen tilfeller er bevissthetstap mulig.
 • Balansebeløp.
 • Redusert hjertefrekvens.
 • Støy i hodet.
 • Alvorlig svakhet.
 • En person kan ikke snakke normalt.
 • Svimmelhet.

I noen tilfeller manifesterer sykdommen seg overveiende med alvorlig smerte, taleforringelse og nummenhet i deler av kroppen. De første symptomene og tegn på et slag er også:

 • Hørselshemmede
 • Problemer med å puste
 • Ufrivillig evakuering av tarmen
 • Asymmetri i ansiktet

Hvis du har denne symptomatologien, bør du ringe til nødhjelp. I dette tilfellet må du nøye beskrive tilstanden til pasienten. Det antas at reduksjon av negative konsekvenser til et minimum er mulig i tilfelle at medisinsk behandling vil bli gjort ikke mindre enn tre timer etter utseendet av de første tegnene. Maksimumsperioden er 6 timer. Etter dette, for å unngå de negative konsekvensene etter hjerneslag er det ikke lenger mulig, men for en persons liv må kampen.

Stroke kan forårsake hjernesykdom, minneproblemer, funksjonshemning og død.

Tegn på sykdommen hos menn

Stroke er en av de vanligste årsakene som fører til døden. Fysisk stress, underernæring, alkohol og røyking påvirker alt arbeidet i hjertet og blodårene, og kan forårsake alvorlig sykdom. Etter 40 år kan menn oppleve et primært slag.

Når det er et brudd på blodstrømmen i hjernen, føler en person konstant svakhet, hodepine og ofte kvalme. Etter å ha drukket alkohol, tung fysisk arbeid eller røyking, kan tilstanden dramatisk forverres.

De første symptomene på hjerneslag hos menn:

 • Ustabil gang.
 • Problemer med talegjengivelse.
 • Uttalt døsighet.
 • Plutselig er det problemer med syn eller hørsel.
 • Pusteproblemer.
 • Økt salivasjon.
 • Svakhet.

I fremtiden utvikler symptomatologien - mannen vil være vanskelig å komme seg ut av sengen. Det vil være mulig å legge merke til en klar asymmetri i ansiktet. Mulig tap av bevissthet. Spesielt raskt utvikler symptomene på sykdommen hos menn i avansert alder - og det er verdt å huske at pasientens frelse kun er mulig i tre timer.

Spesiell oppmerksomhet må utvises til en kraftig økning i blodtrykk og alvorlig hodepine - denne tilstanden oppstår før et slag.

Tegnene på et mikroslag er ikke så uttalt. Sykdommen begynner med alvorlig hodepine. Når hjerneslaget begynner, kan pasienten klage på at han ikke føler seg en del av kroppen. Varigheten av symptomene er noen få minutter. Etter det føles personen igjen bra. Registrering av sykdommen på dette stadiet vil bidra til å unngå et sekundært slag, noe som ofte fører til funksjonshemming.

Testing UZP for å identifisere de første tegnene på et slag

Hvis du mistenker en alvorlig sykdom, må du vite hvordan du skal bestemme hjerneslaget ved hjelp av spesiell testing. Hvert brev i teksten vil tjene som et ledd til hva som må gjøres:

U - smil. Pasienten skal smile, og du vurderer resultatet. Hvis smilet har dukket opp skjev eller kurve, er det mulig å snakke om et slag. På tidspunktet for et slag, stopper en del av personen å adlyde en person, som kan sees fra et senket hjørne av munnen med et smil. Språket vil også bli plassert feil.

W - Snakk med pasienten. Talen i slag er uklar og minner en av en full person.

P - hev hendene dine. Pasienten bør samtidig løfte to hender. Med denne sykdommen øker en arm betydelig under den andre.

Førstehjelp

Mens medisinsk hjelp ikke er kommet, er det nødvendig å overvåke pasientens tilstand og følge visse regler:

 • Under pasientens hode er det nødvendig å sette en pute eller et teppe slik at hodet hans ligger over kroppsnivået med rundt 30 grader.
 • Gi tilgang til oksygen og åpne vinduet om nødvendig. Fjern de tette klærne.
 • Med kvalme og oppkast, skal personen slås på siden, slik at oppkast ikke kommer inn i luftveiene.
 • Ved høyt trykk, må du ta passende medisiner, og ved lavt - legg varmere på føttene.

Ved ankomst må eksperter fortell fortell om pasientens tilstand. Det er verdt å forstå at de første minuttene av pre-stroke-tilstanden spiller en avgjørende rolle i den videre utviklingen av sykdommen, og de første tre timene er tidspunktet for profesjonell hjelp.

Sykdommen kan begynne i det mest uventede øyeblikket - og hver person skal kunne gjenkjenne den og vite hvordan slaget manifesterer seg. Tross alt er det fra førstehjelpen og den rettidige samtalen av spesialister som videre liv avhenger av. Ved hjelp av enkel testing og karakteristisk symptomatologi kan noen mistenke noe galt - og forårsake nødhjelp.

Hvordan oppstår et slag i mennesker?

Stroke (insultus) - tung dødelig tilstand som oppstår når en plutselig akutt sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen celler, noe som resulterer i død av hjernevev parti med utviklingen av neurologiske symptomer og cerebral. Stroke, eller hjerneinfarkt, kalles også akutt cerebrovaskulær ulykke (CABG).

Slag er ikke en separat uavhengig sykdom, og progressiv konsekvens av alvorlige lokale eller generelle vaskulære patologier med ulike sykdommer og hjerte vaskulære system, for eksempel aterosklerose.

I strukturen av dødelighet fra sykdommer i sirkulasjonssystemet står slag på andre plass etter hjerteinfarkt og hjerteinfarkt.

Årsaker til slag

Årsaken til denne plutselige tilstanden er akutt svikt eller fullstendig opphør av blodtilførsel til ethvert område av hjernen. Dette kan oppstå på grunn av en sterk innsnevring av fartøyets lumen på grunn av atherosklerotiske plakk, blokkering av arterien ved trombos eller kolesterolavsetning. I dette tilfellet diagnostiserer jeg iskemisk slagtilfelle (AI).

Diagnosen av hemoragisk hjerneslag (GI) er etablert med bekreftelse av arteriets brudd og blødning i hjernesubstansen. I nevrologisk praksis i 75-85% av tilfellene diagnostiserer jeg iskemiske slag, hemorragisk utgjør 20-25%.

Etiologiske faktorer av iskemisk hjerneskade er delt inn i to grupper:

 • alder;
 • arvelig predisposition;
 • røyking,
 • overflødig kroppsvekt;
 • alkohol;
 • søvnapné;
 • narkotikamisbruk
 • hyppig psykomotisk overstyring;
 • fysisk inaktivitet.
 • arteriell hypertensjon;
 • nederlag av karoten arterier;
 • dislipoproteinemia;
 • aterosklerose;
 • diabetes mellitus;
 • vaskulitt (hemorragisk, syfilitisk, allergisk);
 • atrieflimmer;
 • Takayasu sykdom;
 • revmatisk endokarditt;
 • hjerteinfarkt;
 • utløsende tromboangiitt;
 • medfødte og oppkjøpte deformasjoner av hovedkarene i hodet;
 • cervikal osteokondrose.

Årsaker til hemorragisk slag:

 • systemiske bindevevssykdommer (lupus erythematosus, vaskulitt);
 • amyloid angiopati;
 • hypertensiv sykdom;
 • sekundær arteriell hypertensjon på grunn av sykdommer i det endokrine systemet (adenom i hypofysen) eller inflammatoriske sykdommer i nyrene;
 • uremia;
 • cerebral aterosklerose;
 • septiske forhold;
 • leukemi;
 • hemorragisk diatese;
 • ondartede neoplasmer;
 • bruk av amfetamin, kokain;
 • langsiktig behandling med antikoagulantia og fibrinolytiske legemidler.

Pathogenese av hjerneslag

Stroke av hemorragisk type utvikler seg når en arterie eller et stort hjernefartøy bryter. Ved ulike sykdommer i fartøy er det patologiske endringer i en mur av arterioler og hjernearterier - en tynning, en aneurisme, etc. Når hypertensiv krise med en kraftig økning i blodtrykket, andre utløsende faktorer oppstår gap blodåreveggen gjennom hvilken blodet strømmer inn i hjernen ventrikler og i andre tilfeller i det subarachnoide rom, hvor den dannede intracerebral hematom. Ifølge perivaskulære rom kan blodet falle inn i andre områder lenger fra bruddstedet.

I stedet for akkumulering av blod ødelegges hjerneceller, og nærliggende regioner blir utsatt for kompresjon og forskyvning. Ødemet i hjernen utvikler seg på grunn av brudd på cerebrospinalvæske og venøs utstrømning. Økt intrakranielt trykk, komprimeres av hjernestammen, noe som fører til alvorlige, livstruende kliniske manifestasjoner av slag - stilk symptomer, sykdommer i hjerte og blodkar virker, et brudd på lungefunksjon.

Diapedesisblødning (hemorragisk impregnering) er også årsaken til GI. Vasomotoriske lidelser fører til langvarig spasmodisk og dilatasjon av cerebral fartøy. Som et resultat, blodstrømmen bremser ned, cellene lider av mangel på oksygen, er stoffskiftet i hjernevevet forstyrret. Utseendet av melkesyreose forårsaker en økning i permeabiliteten til veggene i blodårene gjennom hvilke blodplasma siver. Perivaskulært ødem og små diapediske blødninger dannes, som sammenfaller danner et hemorragisk fokus.

Til iskemisk berøring fører til en skarp spasme av karene eller blokkering av deres tromb eller lipidplakk. På forekomsten av disse prosessene påvirker egenskapene (fysisk og kjemisk) Blood - heving albumin og blod viskositet, erytrocytt-aggregering og blodplate giperprotrombinemiya, hyperlipidemi. Blodet blir viskøst, det oppstår veggpropper.

Akutt focal cerebral ischemia på grunn av mangel på blodtilførsel fører til molekylære biokjemiske endringer i hjernevæv, som et resultat av hvilke celler begynner å dø. Naturen, størrelsen på nekroseområdet, avhenger av varigheten, graden av nedgang i blodstrømmen og sensitiviteten til hjerneceller til hypoksi.

I området med iskemi er flere soner preget:

 • hjertet av infarkt er en sone der brudd er irreversibel;
 • Penumbra - Sone av reversible skader;
 • sone av oligemi med balanse mellom de nødvendige vevskravene og prosesser som gir dem under ugunstige tilstander av iskemi.

Klassifisering av slag

Av naturen av patologiske forandringer forekommer slaget:

Blødning er klassifisert i forhold til lokalisering:

 • ventrikkel.
 • parenkymal (Intracerebral).
 • Hjernehinne.
 • blandet (parenkymal-ventrikulær og andre).

Typer iskemisk slag:

 • Cardioembolic.
 • Lacunar.
 • aterotrombotisk.
 • hemodynamisk.
 • Stroke av ukjent opprinnelse (når årsaken ikke er etablert eller det er flere årsaker samtidig, men det er vanskelig å finne ut nøyaktig).

Når det gjelder det berørte området:

Perioder i løpet av et hjerneinfarkt:

 • Den skarpeste. Varer i 72 timer fra starten av akutte sirkulatoriske forstyrrelser, blir de første tre av disse refereres til som "terapeutisk vindu" når produsere systemisk administrasjon av trombolytiske midler. Hvis i den første dagen pasientens tilstand normaliseres, manifesterer patologiens manifestasjoner, deretter snakk om et forbigående iskemisk angrep.
 • skarp. Tåler opptil 1 måned.
 • Tidlig restaurering. Opptil seks måneder.
 • Sen restorativ. Restaurering av delvis eller helt tapte funksjoner foregår i løpet av 2 år.
 • Periode med komplikasjoner og resterende symptomer. Varer etter 2 år etter sykdommens begynnelse.
 • rest. Med fjerne, kjedelige konsekvenser.

Gradasjon etter alvorlighetsgrad:

Symptomer på et slag

Hvilke funksjoner - mental, motor, tale - vil bli brutt i en person, avhenger av området for skade på hjernens substans. Sykdommen er preget av utseende av nevrologiske tegn - fokal og generelt cerebral.

Fokal symptomer er direkte avhengig av området for hjerneskade. Hvis området av hjernen som er ansvarlig for motorisk aktivitet har lidd, er det kliniske bildet representert ved lammelse av halvdelen av kroppen, enten hemiparesis eller parese av armen eller benet. Det kan være synshemming, tale, tap av balanse under bevegelse, oculomotoriske lidelser, etc.

Til cerebrale symptomer inkluderer døsighet, eller vice versa agitasjon, desorientering i tid og rom, fantastisk, kortvarig tap av bevissthet, alvorlig hodepine med kvalme eller oppkast, vegetative symptomer - hyppige hjertebank, hetetokter, etc.

Utviklingen av hemorragisk slag er for det meste plutselig. På bakgrunn av stress eller hypertensiv krise begynner svimmelhet, cefalgi, raskt utviklende fokal symptomer, så er det undertrykkelse av staten fra bedøvelse til koma. Hjerneblødninger karakteriseres av generelle cerebrale symptomer, som tale, følsomhet, hukommelse, atferdsfaktorer.

I de følgende dagene spiller intensiteten av manifestasjoner en stor rolle. For omfattende og dype blødninger på grunn av forstyrrelsen av hjernen er preget av en rask økning i sekundære stamme symptomer. Alvorlige konsekvenser er akkumulering av blod i ventrikulærsystemet, noe som forårsaker depresjon, meningeal symptomer, hypertermi, kramper. Blødning i hjernen eller hjernestammen fører til nedsatt bevissthet og vitale funksjoner.

Den akutte perioden regnes som den mest alvorlige, spesielt de første 2-3 ukene. Pasientens tilstand forverres av økningen av cerebrale og dislokasjonssymptomer, utviklingen av hjerneødem. Den sistnevnte, sammen med forstyrrelsen av hjernen og tillegg eller dekompensering av tidligere viste somatiske komplikasjoner (lungebetennelse, diabetes) er hovedårsaken til døden til pasientene.

Ved slutten av måneden forblir de overlevende pasientene som reduserer cerebrale symptomer, fokal, noe som vil være vanskeligst å gjenopprette. Graden av utvinning vil avhenge av den videre prognosen, ofte mottar slike pasienter en funksjonshemningsgruppe.

Med iskemisk berøring med lesjoner i bassenget i den fremre cerebrale arterien, blir oral apraksi, hemiataksi, gripende automatisme, hemiparese, etc. avslørt.

Stroke Diagnosis

Diagnosen er basert på sykdommens klinikk, pasientens historie, den fysiske undersøkelsen, resultatene av laboratorie- og instrumentelle diagnostiske metoder. Det er viktig å nøyaktig avgjøre type slag, fordi Metoder for behandling av hemorragiske og iskemiske slag er forskjellige.

Under fysisk undersøkelse vurderes nevrologisk status, tilstedeværelse og alvorlighetsgrad av meningeal, cerebrale og fokale symptomer. På pasienten, og oftere ved den medfølgende slektningen, finne ut mulige provokasjonsfaktorer - tilstedeværelse av diabetes, en vaskulitt, det overførte myokardinfarkt.

Det er spesifikke tester som bidrar til å identifisere manifestasjoner av slag:

 • Be den syke personen å smile. Med akutt hjerneskade vil musklene i ett hjørne av munnen ikke bli anstrengt.
 • Snakk med pasienten. Hans tale kan være uskyldig eller fraværende.
 • Be om å tegne og hev begge hender. Med motorforstyrrelser kan dette være vanskelig. Gjør det samme med føttene dine.
 • Be pasienten å gripe og klemme legenes hender. Kraften til kompresjon av hver hånd kan være forskjellig på grunn av lammelse.

Alle disse manipulasjonene er mulige hvis pasienten er bevisst.

Metoder for neuroimaging av slag:

 • Kjernemagnetisk resonans (NMR),eller MR.
 • Spiral (CT) eller konvensjonell computertomografi (CT).
 • Magnetisk resonansangiografi (MRA).

Disse fremgangsmåter tillater verktøyet for å avdekke eventuelle avvik i hjernestrukturen, bestemme mengden av intracerebral hematomer, lokalisering, fordeling, størrelsen av ischemisk lesjon, tilstedeværelse og grad av cerebralt ødem og dens forvridning. CKT på grunn av ultrafast hjerneskanning bidrar til å diagnostisere de minste patologiske avvikene i vevstrukturen, noen ganger udefinert av en konvensjonell tomografi. Angiografi utføres med mistanke om arteriovenøs misdannelse eller aneurysmbrudd.

Ved akutt iskemi i den midtre cerebrale arterien, på grunn av utviklingen av cytotoksisk ødem på CT, vil ingen lentikulær kjerne eller cortex av ølet bli observert. Et tidlig CT-tegn er hyperkensen av visse deler av den bakre, og oftere av hjernens midtre arterie fra patologien (emboli eller trombose av disse karene).

Under behandlingen er det nødvendig med gjentatte CT-undersøkelser for å overvåke endringene som skjer i dynamikken.

Fra laboratoriestudier utnevne koagulasjon, biokjemiske og generelle blodprøver, urinalyse, om nødvendig analyse av cerebrospinalvæske, tatt under lumbal punktering (kontraindisert i forstyrrelsen av hjernen eller mistanke om det). Når hemorragisk slag i cerebrospinalvæsken (cerebrospinalvæske) er mulig, er deteksjon av blod, med iskemisk sammensetning, normalt.

Første førstehjelp for slag

Hvis du mistenker et slag, skal pasienten leveres så raskt som mulig til sykehuset, nærmere bestemt i intensiv pleie. Jo før en nøyaktig diagnose er etablert og gjenopplivingstiltak begynner, desto gunstigere vil prognosen bli.

Før pasientens ankomst skal pasienten plasseres på ryggen, legg en pute under hodet og skuldrene (graden av løfting av hodet er ikke mer enn 30%), fri for stramme klær, ikke gi noe å drikke og spise, fordi. svelging reflekser kan bli forstyrret. Når oppkast, som vanligvis oppstår under et hemorragisk slag, er pasientens hode tilbøyelig til siden, slik at den ikke stikker med oppkast. I tilfelle tap av bevissthet, problemer med å puste, stoppe hjertet, begynner å gjøre indirekte hjertemassasje og kunstig åndedrett.

Behandling av slag

I intensivavdelingen er pasienten koblet til apparatet som festet vitale tegn.

Drogbehandling av iskemisk slag er mest effektiv hvis den startes i de første 3-6 timene fra starten av de første tegnene til ONMC.

De viktigste målene med terapi:

 • vedlikehold av homeostase;
 • korreksjon av alle fysiologiske parametere;
 • normalisering av intrakranielt og arterielt trykk
 • forebygging av komplikasjoner;
 • sliter med hjernesødem.
 • prehospital;
 • intensiv omsorg under gjenopplivningsforhold;
 • behandling i nevrologisk avdeling
 • Rehabilitering hjemme under tilsyn av en nevrolog eller i et rehabiliteringssenter.

En av de viktigste retningene for behandling av AI er parenteral administrering av nevrobeskyttende stoffer. Cerebrolysin har en neurotrofisk og neuromodulatorisk effekt, slik at dets IV-administrasjon (nevrobeskyttelse), sammen med reperfusjon og grunnleggende terapi, gir gode resultater.

Grunnleggende terapi utføres for å eliminere vitale lidelser. Det er mulig å bruke expander, intubasjon av luftrøret, ventilasjon, montering av nasogastriske rør, trakeotomi.

For å normalisere blodtrykket, brukes antiadrenerge midler med perifere (p-blokkere) og sentral (aminazin, klonidin) virkningsmekanisme. Også perifere vasodilatorer (papaverin, apressin), a1-adrenolytika (tropafen) i kombinasjon med diuretika (furosemid). Med ineffektivitet av antihypertensiv terapi, er reservemedisiner forbundet - ganglion blokkere (arfonade).

Infusjonsbehandling omfatter intravenøs administrering av en løsning av natriumklorid, rheopolyzulin, polyglucin, Ringer's løsning, kaliumholdige legemidler administrert på glukose og lignende. For å forebygge trombose og tromboembolisme brukes direkte antikoagulantia (heparin).

Kirurgisk behandling for iskemiske slag er vanligvis ikke utført.

Ved behandling av hemorragisk slag i de første 2 dagene foreskrives aminokapronsyre, i de følgende dager, inhibitorer av proteolytiske enzymer (motkranial, gordoks). Påfør etamsilat, rutin, vikasol, kalsiumpreparater, askorbinsyre, små doser heparin. Symptomatisk terapi består av antikonvulsiva midler, saluretika, osmodiuretika, barbiturater.

Kirurgisk behandling består i fjerning av hematomer med en sparsom stereotaksisk eller direkte transkraniell rute. Noen ganger er det også nødvendig med ekstern ventrikulær ventrikulær drenering.

Rehabilitering av pasienter utføres i et spesialisert senter eller hjemme under tilsyn av en nevrolog.

Stroke: symptomer og tidlige tegn på kvinner og menn, terapi og forebyggende tiltak

Stroke er en akutt sirkulasjonsforstyrrelse av hjernen som utvikler seg mot en bakgrunn av ulike inflammatoriske sykdommer i hjernen, abnormaliteter og patologier av blodkar, aterosklerose, hypertensjon og ikke bare.

Dette er en av de mest formidable lesjonene i hjerneskibene. I listen over dødsårsaker har det og dens konsekvenser en stilling som ligger svært nær den ledende.

I denne artikkelen vil vi se på hovedsymptomene og de første tegnene på et slag og et mikroslag hos menn og kvinner, og hva de skal gjøre og hvordan man skal håndtere en farlig hjernesykdom.

Årsaker til utviklingen av sykdommen i hjernen

akutt forstyrrelse av den normale sirkulasjonsprosessen i hjernekarsystemet, vanligvis blir årsaken til skade og den etterfølgende "død" av nerveceller.

Denne tilstanden er ikke en uavhengig sykdom, det er alltid en komplikasjon av en sykdom. Leger skiller to hovedtyper av lesjoner:

 • iskemisk (også delt inn i tromboembolisk, hemodynamisk og lacunar);
 • hemoragisk.

Iskemisk lesjon dannes i situasjoner som plutselig overlapper i løpet av en alvorlig spasme, og også når en trombus eller aterosklerotisk plakk går inn i den lumen som fôrer et bestemt område i blodkaret.

Denne typen patologi i det vaskulære systemet forekommer i 90% av de diagnostiserte tilfellene. Blodslag, et sjeldnere utvalg, oppstår når en blodkars mur rammer og en etterfølgende spontan hjerneblødning oppstår.

Hovedårsakene til utvikling av iskemisk slag (som ofte kalles hjerneinfarkt) er:

 • aterosklerose, på grunn av hvilke i blodkaret er dannet aterosklerotiske plakker, som fører til en innsnevring av lumen og dannelsen av et blodkar
 • hjerteinfarkt, myokarditt av smittsom opprinnelse, reumatiske skader og hjerteoperasjoner - en av konsekvensene av disse problemene kan være dannelsen av en embolus (en kompleks vesikkel) som tetter blodkarrene;
 • hypo- og hypertensjon, spesielt krampene i karene som oppstår under dem, på grunn av hvilke hjernen mangler de nødvendige næringsstoffene;
 • skade på små perforerende arterier, på grunn av hvilke hulrom (lacunae) dannes i hjernens dype områder.

Også til årsakene til slike blødninger er:

 • svulster i det vaskulære systemet;
 • aneurisme av hjernens blodårer;
 • Arteriell hypertensjon, utviklet mot en bakgrunn av ulike sykdommer;
 • systemiske vaskulære sykdommer;
 • mottak av noen narkotiske stoffer.

Video om forskjellene mellom hemorragiske og iskemiske vaskulære lesjoner:

Hvordan bestemme begynnelsen, hvilke manifestasjoner oppstår i akutt utvikling

I de fleste tilfeller påvirker sykdommen en person sent på kvelden eller tidlig om morgenen. I tillegg til en kraftig økning i blodtrykket, er symptomene på skade:

 • følelsesløp / svakhet i musklene på den ene siden av kroppen, som dekker ansiktet, hender eller føtter, manifesterer plutselig;
 • vanskeligheter med oppfatning, på grunn av hvilken pasienten ikke forstår hva som skjer med ham;
 • problemer med taleartikulasjon og / eller oppfatning, som oppstår uventet;
 • forverring av syn, skarp, dekker en eller begge øyne;
 • funksjonsfeil i koordinasjon av bevegelser og gangarter, ofte ledsaget av svimmelhet;
 • hodepine, plutselig, hard, uten grunn, noen ganger med kvalme.

Det er viktig å kunne skille Symptomer på forløpere av stroke hos kvinner og menn, den såkalte pre-sultanal tilstanden, der pasienten lider av depresjon, blir ikke i stand til å kontrollere følelser, kan hans bevissthet være deprimert opp til tilstanden av koma.

Til symptomer og tegn på en tilstand før en stroke leger også rangere:

 • jevnt voksende svakhet på den ene siden av kroppen;
 • nummenhet av lemmer;
 • svimmelhet, kvalme, alvorlig hodepine;
 • taleforringelse;
 • kramper (sjelden).

Hvis det for øyeblikket ikke er å gjenopprette blodstrømmen i ødelagte områder av hjernen og ikke å redde cellene, vil det oppstå irreversible patologiske endringer.

Hos voksne og barn

Stroke er like i stand til å påvirke både menn og kvinner, men I utviklingen og manifestasjonen er det flere forskjeller:

 • Problemer med blodtilførsel forekommer hos menn over 40 år, i kvinner "terskel" er nådd ved fylte 60 år.
 • Hos kvinner er dødsfrekvensen fra hjerneslag høyere enn hos menn, og de bærer symptomene på sykdommen mer alvorlig.
 • Sannsynligheten for å bli syk er høyere hos menn, da de er mer sannsynlig å misbruke dårlige vaner og engasjere seg i intensiv fysisk arbeidskraft.

Blant tegnene på et nærtende slag hos menn er oftest funnet:

 • funksjonsfeil i hjerteaktivitet
 • skade på armene, beina og ansiktets muskler;
 • problemer med å svelge;
 • abnormiteter i gang og koordinering av bevegelser.
 • Tradisjonelle tegn på forestående slag hos kvinner har vanligvis karakteren av psykiske lidelser:

  • en lidelse av bevissthet;
  • oppmerksomhetsbrudd.

  Manifestasjoner av sykdommen hos kvinner er mer uttalt, så konsekvensene av sykdommen er oftest alvorlige for det rettferdige kjønn. Dette tilrettelegges også av det faktum at mange av de primære symptomene ofte blir ignorert, noe som får pasientene til å motta behandling etter en lang periode.

  Nedgangen i cerebral sirkulasjon kan utvikle seg i barnet. Det skjer vanligvis:

  • i perinatal (intrauterin) periode;
  • i perioden med "nyfødte";
  • i perioden opptil 18 år.

  Symptomer på et slag i et barn under intrauterin perioden, manifesterer bare etter lang tid etter fødselen. Utviklingen av babyen er normal, men med en viss nedgang. Hvis lesjonen opplevd under perinatal utvikling var alvorlig, kan en liten pasient lider av anfall av varierende alvorlighetsgrad.

  Forstyrrelse av blodtilførselen, overført i tidlig alder, kan manifestere seg med følgende symptomer:

  • appetittproblemer;
  • Kramper av lemmer på den ene siden av kroppen;
  • problemer med å puste
  • en viss forsinkelse i utviklingen.

  Hos barn eldre enn og under 18 år, diagnostiseres sykdommen etter de samme symptomene som sykdommen hos voksne.

  Hvordan manifesterer mikroinsultet?

  Mikro-taktspesialister kaller det samme slag, som bare påvirker små blodkar i hjernen, forårsaker diskret, raskt helbredende lesjoner.

  I motsetning til den globale sirkulasjonsforstyrrelsen i hjernen, er mikroslaget varer ikke for lenge, fra flere minutter til flere timer (noen ganger - opp til en dag), etter det er det delvis eller til og med fullstendig restaurering av funksjonene til nerveceller.

  Derfor er det viktig å vite de viktigste symptomene på mikroslag, ofte manifestert mot en bakgrunn av en kraftig økning i blodtrykk:

  • nummenhet til tap av følsomhet av muskler i ansikt og lemmer;
  • problemer med kontroll over ansiktsuttrykk;
  • svakhet i lemmer, uttrykt i den ene halvdelen av kroppen;
  • sykdomsforstyrrelser, bevegelse, tap av koordinering;
  • feil i fokusering av syn, umulighet av konsentrasjon på ett emne ved begge øyne;
  • skarp, urimelig hodepine;
  • tap av tale, manglende evne til å snakke formulere eller formulere komplekse setninger;
  • irritasjon av organene i syne og hørsel fra sterkt lys og høye lyder;
  • trang til å kaste opp;
  • "Goosebumps" utenfor temperaturområdet.

  Men microinsult truer:

  Konsekvensene av passivitet

  Hovedrisikoen for et slag er konsekvensene og komplikasjonene som truer hans uforklarlige og ubehandlede utseende i tide. Farer inkluderer ulike problemer, hvorav de vanligste og farligste er:

  • hemiparese - Redusere muskelstyrken, som påvirker den halve delen av kroppen, som er motsatt til halvkulen som led skade

 • hemiplegi - En fullstendig mangel på styrke i musklene i den tilsvarende halvdelen av kroppen;
 • sentrale prozoparesis - slå ansiktsmuskulaturene i ansiktet (spesielt den nederste delen - leppene og kinnene), utvikling av asymmetri i munnen, problemer med å spise;
 • afasi eller dysartri - Feil / taleforstyrrelse, manifestert enten ved tap av evnen til å oppfatte tale og tale, eller ved taleapparatets nederlag med begrenset mobilitet i orgelene
 • ataksi - forstyrrelser i koordinering av bevegelser
 • apraksi - tap av grunnleggende ferdigheter i bevegelse
 • nedsatt syn, hørsel, lukt;
 • problemer med følsomhet, som er uttrykt i manglende evne til å føle selve delen av kroppen, effekten på det av varme og kulde, ømhet;
 • utvikling av forskjellig lokalisering og karakter av smertesyndrom, ofte ledsaget av en reduksjon i følsomhet;
 • tilstand av depresjon.
 • Behandling: Nødhjelp

  Hovedregelen for førstehjelp til en person med et slag: nødanrop. De første minuttene etter angrepet er de viktigste - hvis du får hjelp umiddelbart, kan du unngå et stort antall problemer med hjerneskade. Det er viktig å beskrive symptomene riktig til dispatcheren, og mens du venter:

  • Legg de skadde, løft overkroppen over bena;
  • ikke beveg pasienten;
  • fjern fra pasienten tette klær, åpne vinduet for å få tilgang til frisk luft;
  • Ikke gi offeret å spise og drikke, om nødvendig - rengjør munnhulen
  • vri personen på hans side, legg hodet på armen og bøy på benet i kneet;
  • med passende ferdigheter for å gjøre pasienten kunstig åndedrett og indirekte hjertemassasje.

  Leger av ambulanse under levering av pasienten til sykehuset etter behov Gi ham midler som korrigerer respiratorisk og hjerteaktivitet. Steady stroke terapi er den andre fasen av behandlingen av denne sykdommen.

  Videre behandling utføres samtidig med kampen mot store sykdommer som forårsaket vaskulær skade. Antall brukte stoffer inkluderer:

  • midler for hypertensjon;
  • legemidler for å øke blodproppene;
  • proteolytiske enzymer.

  Med iskemisk angrep på hjernen utføres behandling ved hjelp av midlene:

  • legemidler som utvider blodårene;
  • medisiner som fremmer mikrocirkulasjon;
  • legemidler som reduserer blodpropp
  • diuretika.

  Kirurgisk behandling av hjerneskade i hjerneslag er også utført, men bare i nærvær av symptomer på å klemme den med hematom, hvis det ikke er mulig å fjerne cerebralt ødem og hvis det er mistanke om muligheten for repeterende blødning.

  Hvordan gi førstehjelp, fortalte i videoen:

  Diagnose, rehabilitering, forebygging av tilbakefall

  Diagnose av akutt nedsatt blodtilførsel til hjernen utføres i tre faser:

  1. Differensiering av hjerneslag hos en pasient fra andre patologiske tilstander av hjerneskade.
  2. Bestemmelse av den spesifikke typen slag;
  3. Bestemmelse av lesjonens plassering.

  Eksperter identifiserer sykdommen:

  • laboratorietester;
  • biokjemisk forskning;
  • undersøkelse av cerebrospinalvæske.

  Rehabiliteringsprosessen - den tredje behandlingsfasen - etter hjernens nederlag omfatter et sett med tiltak, inkludert ikke bare inntak av stoffer som er ment å påvirke den underliggende sykdommen, men også andre metoder: fysioterapi, massasje, respiratorisk gymnastikk, fysioterapi øvelser.

  Gjenopprettede mennesker trenger konstant kontroll over nivået av blodtrykk, puls, arbeidet i det kardiovaskulære systemet.

  Det er viktig å sikre et komfortabelt psykologisk klima og normal ernæring. Alle disse tiltakene tar sikte på å eliminere konsekvensene og komplikasjonene, samt hindre tilbakevending av angrepet.

  Prognosen for utvinning er høy hos de pasientene som mottok rettidig optimal behandling. Av stor betydning er tiltak for å forhindre ytterligere problemer med blodtilførsel til hjernen, spesielt, kontroll over:

  • tilstand av blodtrykk og puls;
  • innholdet av kolesterol i blodet;
  • optimal nivå av fysisk aktivitet;
  • vanlig inntak av foreskrevne medisiner.

  Forebygging: Forsiktig gjør ikke vondt!

  For å unngå utvikling av komplikasjoner etter et slag, er det viktig å huske: Den første måten å hjelpe offeret, bør være en umiddelbar samtale av spesialister. Uprofesjonell behandling er dødelig farlig når det gjelder det mest komplekse systemet i menneskekroppen - hjernen.

  Og til slutt kan du se et program der du vil bli fortalt om hvordan du kan komme seg fra en sykdom hjemme:

  Tegn på slag: forløperne, de første manifestasjoner, symptomer og deres klasser, forskjeller i iskemisk og hemorragisk

  Hvorfor er det viktig å vite symptomene på et slag? På dette spørsmålet, kanskje, kunne svare på eventuelle high school-elever, fordi nå og da hører vi at noen har blitt plutselig syk, "lammet" menneskets ubevisste plukket opp på gaten "fast" eller i en drøm eller i landet har kommet døden. Som regel spekulere, antar myokardialt infarkt eller cerebral slag (= akutt cerebrovaskulær hendelse (CVA).

  Symptomer på to typer slag - iskemisk og hemorragisk (blødning) kan preges av en nevrolog, men tegn på slag og hjerteinfarkt kan differensieres uten å ha høyere medisinsk utdanning. For ikke å bli forvirret i slike situasjoner og, om mulig, være nyttig i nødstilfeller, kan leseren forsøke å lære å bestemme disse forholdene ved å studere de karakteristiske tegnene på et slag.

  Troubling hendelser

  De første tegn på et slag er i stor grad avhengig av plassering og dimensjoner av ilden iskemi eller blødning, i mindre grad - fra sin art.

  Med mindre symptomene på blødning er noe lysere og raskere, og i tilfelle av vanlige lesjoner, opptrer oftere et dødelig utfall.

  En person som plutselig følte seg "svak" vi kan påta seg vaskulære problemer i følgende tegn, som kan tas som de første tegn på slag:

  • Nummenhet av kroppsdeler (ansikt, lemmer);
  • hodepine;
  • Tap av kontroll over miljøet;
  • Dobling i øynene og andre synsforstyrrelser;
  • Kvalme, oppkast, svimmelhet;
  • Motor og følsomme forstyrrelser.

  Imidlertid er disse symptomene på et slag bestemt (selv av pasienten selv) forutsatt at han er bevisst. I mellomtiden er akutt nedsatt cerebral sirkulasjon ofte blant de første tegnene på synkope, hvor pasienten kanskje ikke kommer ut.

  Mistenker en persons symptomer på et slag (skjev ansikt, slurred tale, svakhet i lemmer på den ene siden, desorientering), ikke rist det, prøv å sette eller sitte, spesielt hvis han er i en bevisstløs tilstand. Stroke kan være så alvorlig at uberettigede handlinger bare vil forverre pasientens tilstand.

  Riktig oppførsel av andre skal ikke skade pasienten, du må forsiktig gi pasienten en komfortabel stilling, Hvis personen er bevisst, kan du be ham om å smile, vise språket. Unnlatelse av å gjøre disse enkle trinnene, nedsatt bevissthet, talevansker, manglende evne til å flytte eller endre plasseringen av kroppen - de første tegnene på slag, noe som bør gjøre andre umiddelbart ringe akuttmedisinsk tjeneste og vente på ankomsten av medisinske team.

  baseline tester for mistenkt slag

  Strokes, først og fremst, vent på folk i avanserte år. Men hvis vi skiller dem etter kjønn, så Akutt brudd på hjernesirkulasjonen hos en kvinne skjer senere (etter utbruddet av overgangsalderen, fordi før hun kvinnelig sex er beskyttet av østrogener), mens slag av menn kan være betydelig yngre og i en alder av førti er ikke ansett som en sjeldenhet.

  Med tanke på at enhver person kan bli et øyenvitne til katastrofen og fra hans handlinger, kan offerets liv avhenge, først og fremst er det nødvendig å dvele på de vanlige tegn på slag som er typisk for begge typer ONMK.

  De første tegn og symptomer på et slag - 4 sjekker

  Generelle cerebrale lidelser og nevrologiske lidelser

  I en akutt periode med noe slag, identifiserer nevrologer 2 grupper av lidelser.

  Grunnlaget for utviklingen av symptomer, kalt obshchemozgovye, ligger hypoksi forårsaket av iskemi (hjerneinfarkt), eller økt intrakranielt trykk på bakgrunn av blødning (hemorragisk slag). Generelle cerebrale symptomer kan mistenkes hvis:

  1. Den sterkeste hodepine;
  2. Kvalme og oppkast;
  3. Forstyrret bevissthet (fra sløvhet til koma);
  4. Kramper.

  Neurologiske manifestasjoner av slag, kalt usammenhengende, indikere en lesjon av et bestemt område i hjernen. Hvis du nøye ser på pasienten, så kan de bli lagt merke til ikke bare av en medisinsk arbeidstaker, men også av en person som skjedde for å være i nærheten av sjansen:

  • Brudd eller fullstendig tap av motorfunksjonene på lemmer på siden motsatt lesjonen, reduksjon av senreflekser og muskeltoner (hemiparese eller hemiplegi);
  • På motsatt side av lesjonen kan man observere en følsomhetsforstyrrelse (hemi-hemestesi);
  • Endre stilling av øynene - de ser i retning av siden av lesjonen (parese av øyet), på siden lidelse, er eleven forstørret (mydriasis);
  • Utslipp av hjørnet av munnen og glatthet av nasolabialfoldet;
  • Taleforstyrrelser i tilfelle nederlag av den overordnede halvkule av GM (for høyrehendte mennesker, tale er forstyrret hvis det er problemer i venstre halvkule, i venstrehåndede mennesker, tværtimot - på høyre halvkule);
  • Fremveksten av patologiske reflekser, som er usannsynlig å kunne identifisere en person som ikke har kvalifikasjoner til en nevrolog, slik at de skal identifiseres av en spesialist.

  Det er imidlertid svært viktig når det gjelder å forutse hvilken del av hjernen som lider av iskemi eller blødning. Og selv om symptomene på slag er nesten identiske for begge typer ONMI, er det imidlertid forskjellige karakteristiske tegn på slag, som, i tillegg til eksperter, kan være av interesse for våre lesere, avhengig av plasseringen av lesjonssonen.

  Lidelse av store aksjer

  Sannsynligvis vil leseren fortsatt vil vite hva symptomene på et slag ser ut når en bestemt del av hjernen påvirkes. Tross alt, meldingen om at lidelsen er eksponert, for eksempel, sier frontal- eller temporalregionen seg ikke noe, med mindre du vet hvilke sentre som er på nettstedet og som de svarer på.

  Subarachnoid plass

  Subaraknoid (eller subaraknoid) plass er et hulrom fylt med cerebrospinalvæske plassert mellom cerebremembranene: myk og subaraknoid.

  Blødning i subarachnoid-rommet er alltid ledsaget av hendelser som truer pasientens liv:

  1. En alvorlig hodepine;
  2. Alvorlige cerebrale symptomer;
  3. Utviklingen av koma.

  Hjernestammen

  Den mest farlige tilstanden er funnet av nevrologer og hjernestamme lidelser, siden i dette området er det svært viktige nervesenter som gir vital aktivitet til organismen, så vel som kjernen i kranialnervene. Sannsynligheten for et dødelig utfall med blødning i kofferten er 90%.

  Symptomer på et slag (blødning) med en lesjon av stammen er ganske veltalende:

  • Raskt tap av bevissthet og utvikling av koma:
  • Bilateral lammelse, et brudd på følsomhet;
  • Forstyrrelse av svelgfunksjonen;
  • Forringet pust og hjerteaktivitet.

  Ventricles av hjernen

  Omfattende blødning i hemisfæren ledsages ofte av et gjennombrudd i hjernens ventrikler, noe som også representerer en reell trussel mot pasientens liv.

  Tegn på et slikt slag:

  1. Alvorlig nedsatt bevissthet
  2. En koma.

  cerebellum

  Massiv blødning i cerebellum (occipital lobe) truer den raske utviklingen av ødem og dets forekomst i de store occipital foramen, som ender i pasientens død.

  Symptomer på hjerneslag i hjernen:

  • Intense hodepine i oksipitalområdet;
  • Alvorlig svimmelhet;
  • oppkast;
  • Krenkelse av koordinering av bevegelser (en person mister evnen til å ta en vertikal stilling);
  • Taleforstyrrelser.

  Frontal lober

  Fordi frontallappene er ansvarlig for et stort antall funksjoner som bestemmer identiteten (selvkritikk, evne til abstrakt tenkning, oppmerksomhet), er de som lider av dette området vist et sett av symptomer, som kalles "frontal psyke":

  1. Endring av personlighet;
  2. Retur av primitive reflekser (gripe, proboscis);
  3. disinhibition;
  4. Angrep av aggresjon;
  5. apati;
  6. Konvulsive anfall.

  Generelt er oppførselen av pasienten med det tap av Frontallappens forandrer seg utover gjenkjennelse, men samtidig er det andre symptomer som er karakteristiske for alle typer slag: motoriske og sensoriske forstyrrelser, lammelser, nedsatt tale.

  Det mørke området

  Når parietalområdet påvirkes, er det først og fremst følelsesmessig følsomhet, evnen til å skrive, lese, telle, orientere i rommet går tapt, en person slutter å gjenkjenne kjente objekter.

  Den tidlige lobe

  Den timelige lobs lidelse er først og fremst manifestert:

  • Hørselshemmede (døvhet, tinnitus);
  • Å miste evnen til å forstå morsmålet, å oppleve andre lyder (musikk, syngende fugler);
  • hallusinasjoner;
  • Utviklingen av temporal epilepsi.

  Selvfølgelig er det umulig å beskrive lidelsen til alle hjernestrukturer separat, spesielt siden de vanligste tegn på slag er mer eller mindre karakteristiske for lesjoner i noe område av nervesystemet.

  Hva ser nevrologeren på?

  Ved hvilke tegn oppdager den behandlende legen hvilken del av hjernen ulykken oppstod? I frontal eller parietal lobe? Eller forbyr Gud, i kofferten? Selvfølgelig vil vi ikke kunne forstå alle subtilitetene i nevrologisk vitenskap ved hjelp av en liten, men det vil nok være mulig å lære noen av hemmelighetene til diagnosen.

  Mange mennesker i ikke-medisinske yrker har sikkert hørt at slag er iskemiske og hemorragiske. Er det mulig å skille dem fra en person som ikke har medisinsk utdanning? Mest sannsynlig - nei, og nevrolog, ser på pasienten, eller inspisere fanget den og sjekke reflekser neppe trygt kan påstå at det er all grunn til å ta med hjerneslag til en bestemt type (hjerneinfarkt, blødning). I alle fall i løpet av diagnostiske søk blir nødt til å ty til hjelp av flere verktøy og laboratoriestudier (CT scan, fundus, koagulasjon, spinalpunksjon, og andre.). Kriteriene som legen vil stole på, presenteres i tabellen under.

  Til ovennevnte ikke ser ubegrunnet, vil vi prøve i de neste avsnittene, noen sammenligning av etiologi, patogenese og symptomer på iskemisk og hemoragisk hjerneslag.

  Iskemisk berøring - akutt form for cerebral iskemi

  Hjerneinfarkt, som representerer en alvorlig form for cerebral iskemi, oftest skjer på bakgrunn av den aterosklerotiske prosessen, skade hjernen fartøy, og relatert til prosessen med hypertensjon, dvs. mennesker i alderen, tynget med en masse av helseproblemer, men ikke alltid gi denne vissheten bør verdier. Mange av dem har cerebral ischemi skjer i den kroniske form, ledsaget av periodisk hodepine, svimmelhet, hukommelse og oppmerksomhet. Noen progressiv prosess danner den intellektuelle og psykiske lidelser, som fører til uførhet.

  Andre grunner som fører til utvikling av akutt cerebral sirkulatoriske lidelser, omfatter: vaskulitt, medfødt cerebral vaskulær, diabetes, revmatisme, dårlige vaner, et brudd av systemiske hemodynamikk (CHD, hjerterytmeforstyrrelser med en tendens mot tromboembolisme, hemostatiske system problemer). Det er umulig å ignorere faktorer som hovedsakelig tyder på akutt cerebral iskemi:

  1. Alder etter 50 år (og for menn - og enda tidligere) - i slike år kan sjeldne pasienter skryte av rene fartøy, fravær av skift i lipidspektret og normalt arterielt trykk;
  2. Økt viskositet av blod og dens langsomme bevegelse langs karet
  3. Brudd på fettstoffskiftet - bane av våre liv (menopause hos kvinner i denne sammenheng legger problemer: fallende østrogennivå, få vekt raskt voksende aterosklerotiske prosessen, økt blodtrykk - en risiko for iskemisk slag);
  4. Hematologisk patologi, ledsaget av økt blodpropp og dermed økt (ofte unødvendig) dannelse av blodpropper;
  5. Cervikal osteokondrose og alle dens konsekvenser (for eksempel vertebro-basilær insuffisiens);
  6. Uvillighet til å dele med de skadelige vaner som er oppnådd i ungdommen, blant annet hovedrommet tilhører røyking.

  I mellomtiden har det lenge vært bemerket at iskemiske slag hos mennesker med den ovennevnte patologien ofte forekommer mot bakgrunnen av stress, angst, skrekk, det vil si følelser for sykdomsutviklingen spiller en viktig rolle.

  Iskemisk berøring = hjerneinfarkt

  iskemisk slag, leger kalt cerebralt infarkt, fordi den er basert hovedsakelig ligger trombose, cerebral vaskulær plakk på stedet for skaden. Brudd på integriteten til endoteldekselet på plakkene fører til overhengende trombose og lukning av arterie lumen. I området av dårlig blodstrøm opphører ernæring av vev, skjer dyp hypoksi med nekrose - det vil si cerebral infarkt eller hjerneinfarkt.

  Det skal bemerkes at iskemisk berøring, i motsetning til hemorragisk slag, ofte har forløpere, inkludert følgende symptomer som du allerede kan ta for de første tegnene på et slag, men fortsatt truende:

  • Svimmelhet, generell svakhet;
  • Hodepine kan være tilstede, men alvorlighetsgraden er vanligvis ganske svak, så pasienten fokuserer ikke på hans oppmerksomhet på dette symptomet;
  • Pulsen er svak;
  • Blodtrykk senket;
  • Kroppstemperatur normal (eller subfebrile);
  • Kortvarig lidelse av bevissthet (i øyeblikket utviklingen av dagens ONMK på en iskemisk type holdes bevisstheten som regel);
  • Mørke i øynene;
  • Forløpende parese og parestesi.

  Fravær av blodtilførsel i en hvilken som helst del av hjernen (utbruddet av et nåværende hjerneinfarkt) manifesteres ganske raskt og danner en akutt tilstand.

  Forløpende iskemisk angrep (TIA) er et midlertidig angrep med symptomer på et sant iskemisk slag. Betingelsen kan passere uten konsekvenser, men krever umiddelbar behandling og nært tilsyn under tilsyn av en spesialist

  De første tegnene på et slag er praktisk talt det samme som for en TIA:

  1. Personen føler seg sterk svimmelhet;
  2. Kvalme kommer ofte etterfulgt av oppkast;
  3. Talen blir utydelig (språket "snubler");
  4. I de fleste tilfeller er visjonen svekket;
  5. Ansiktsområder (og hele kroppen), innerverte fra det berørte området, vokser nummen;
  6. Oppmerksomhet er trukket på brudd på orientering i tid og rom, pasienten kan ikke huske sin alder, bostedsadresse osv.
  7. Ikke gjør deg selv vente lange nevrologiske symptomer, manifestert av forsvunnet følsomhet, utseendet av patologiske reflekser, motoriske lidelser.

  Nevrologiske symptomer er ikke en del av den obligatoriske kunnskap om mennesker som faglig aktivitet er langt fra medisin, men tydeligvis det kan være merkbar, spesielt hvis du prøver å pin eller nål litt prikking lemmer av pasienten - i strid med følsomhet på skuddene han ikke reagerer.

  Hemorragisk slag er alltid en alvorlig tilstand

  Utbruddet av hemorragisk slag, i prinsippet preget av de samme tegnene som er karakteristiske for hjerneinfarkt. Sant han:

  Oftere ledsaget av tap av bevissthet, en raskere utvikling av hjerneslagssymptomer, alltid en betydelig nevrologisk lidelse.

  Dette skyldes det faktum at i dette tilfelle den cerebrale sirkulasjon blir forstyrret på grunn av brudd i den vaskulære veggen og brudd av blod eller hematom dannelse som følge av impregnering av nervevevet med blod.

  Hvis du har lidd et stort fartøy og lesjon området opptar en betydelig del av størrelsen, vil det snart bli etterfulgt av en rask økning i intrakranielt trykk, og dermed den raske utviklingen av nevrologiske symptomer. Således er de kliniske manifestasjoner av akutt slag av hemoragisk type er på grunn av, fremfor alt, plassering og størrelse av lesjon og utvikle seg, avhengig av hvilken hjernestrukturer er påvirket av patologiske prosesser, det vil si, de første tegn på slag punkt til den lidende en eller annen måte hjernens funksjon. I mellomtiden, Ofte virker motor- og sensoriske forstyrrelser i forgrunnen.

  Stroke og blødning hva er forskjellen?

  Noen mennesker feiler hvem som legger et "likt" tegn mellom blødninger og slag, siden disse ikke er akkurat de samme konseptene, selv om hemorragisk slag er alltid blødning, og blødning er ikke alltid et slag.

  Akutt cerebrovaskulær hemoragisk type slag som kalles hemoragisk eller hematom dannelse på grunn av brudd i den behandlingsbeholder eller impregnering av nervevev gjennom blodkarveggen i bakgrunnen av høyt blodtrykk i pasienter med hypertensjon, og flere etter hypertensive kriser. Det bør bemerkes at veldig ofte hypertensive krise er årsaken til blødning i hjernen - lange fartøyet vegger kan "tolerere", men de har en ny krise, gjennomgår patologiske endringer, kan ikke tåle trykket og sprakk.

  Med hensyn til sekundære blødninger som følge av virkningene av andre årsaksfaktorer (antall patologiske tilstander som er relatert til vedvarende økning i blodtrykk eller forandringer i blodårer), med hensyn til disse hendelsene er manifestert, forresten, symptomene på et slag, ordet "slag", som en regel, ikke brukt.

  Nesten alltid plutselig og uventet

  Det er usannsynlig at pasienter med en historie med hypertensjon, hyppige hypertensive kriser eller aneurismer og vaskulære misdannelser, som folk kanskje ikke vet, bygge for seg selv er ikke lyse utsikter som et slag. Som regel håper enhver person alltid at problemene kan skje med hvem som helst, men ikke med ham, refererer så ofte til hans hypertensjon og Creasy lett. Men når det leveres til sykehuset og kom en pasient hører den fryktede ordet "slag" i forhold til seg selv, begynner grunn til å lure på hva han fikk denne triste skjebne. Dessverre vrir lignende resonnement i tilfelle av akutte cerebrovaskulære ulykker er langt fra alle pasienter. Hemorragisk type sykdom gir ofte ingen sjanse for livet.

  årsakene til hemorragisk slag - blodsukkeret med ødeleggelsen av karveggen, på grunn av misdannelser og på grunn av aneurysmbrudd

  Hemorrhagic Stroke "yngre" iskemisk, er hans plutselige opptreden i yngre pasienter ikke overraskende eksperter. I motsetning til dette, cerebralt infarkt, slag skjer vanligvis i løpet av dagen på bakgrunn av høyt blodtrykk, og, som en regel, mennesker av overhengende fare er ikke et forvarsel, det vil si for det slag av blødnings type er ikke kjennetegnet ved tilstedeværelsen av forløpere, slik tilfellet er med GM iskemi.

  På denne måten, De første tegn på et slag (hemorragisk type):

  • Bevisstap på tidspunktet for hoppet i blodtrykk (mot en krisesituasjon, belastning - emosjonell eller fysisk);
  • Vegetative symptomer (svette, feber, rødhet av ansiktet, sjelden blek hud);
  • Brudd på pust og hjerterytme;
  • Mulig utvikling av koma.

  Hovedårsaken er forekomsten av blødning, arteriell hypertensjon, representerer en betydelig rolle i dannelsen av slag forekomst forutsetninger for å aneurismer og misdannelser. I tillegg er dens bidrag til utviklingen av denne type slag gjør denne patologi, slik som diabetes mellitus, svekket lipid-profil, hematologiske sykdommer, ledsaget av en reduksjon i blodpropper, arvelighet og, selvfølgelig, den aterosklerotiske prosess, noe som er en meget negativ effekt på tilstanden i den vaskulære vegg (sårdannelse, tynning ). Bruk av antikoagulantia, platehemmere og fibrinolytiske midler, samt manglende evne og vilje til å gi opp dårlige vaner - faktorer, som i sin tur kan også føre til denne alvorlige sykdommen.

  Diagnose og behandling

  Uten å se på det faktum at ordet "slag" er ofte til stede i leksikon med legene, pasientene selv og deres pårørende, i kolonnen "diagnose" Dette konseptet kan neppe bli funnet. Ambulansedokaten vil skrive kort: ONMK, og nevrologen, som følger sin terminologi, vil levere en av følgende diagnoser:

  1. hematom;
  2. Hemorragisk impregnering;
  3. Et hjerneinfarkt.

  I tillegg vil noen av disse ordene legges til informasjon om plasseringen av lesjonen, som, som nevnt ovenfor, har en prediktiv verdi.

  Jeg vil trekke leserens oppmerksomhet på at behandling av hjerneinfarkt og hemorragisk slag i enkelte stillinger kan betraktes som det motsatte.

  For eksempel, foreskrevet for ischemiske antikoagulanter vil være ødeleggende blødning som ytterligere utvide størrelsen på lesjonen (hematom eller impregnering).

  Prøver å behandle akutt iskemisk hjerneslag, basert på erfaringene til venner og naboer, til noe godt vil ikke, selv om de første tegnene på slag er ikke spesielt skremmende på grunn av lav alvorlighetsgrad. Bare akutt medisinsk behandling i den akutte fasen og den strenge gjennomføring av den behandlende lege i restitusjonsfasen vil bidra til å minimalisere de gjenværende effekter som er mer eller mindre til stede til enden av livet til pasienten.

  Les Mer Om Fartøyene