Hvordan sjekke blodkar: betydningen av en undersøkelse og en gjennomgang av metoder

Som en generell regel er tale om vaskulære sykdommer, først og fremst bety tap av veggene av arteriene - aterosklerose og forandringer i kar diameter av det venøse sengen - åreknuter. Men hele menneskekroppen gjennomsyres med blodkar og langt fra alle mener at listen over sykdommer relatert til det vaskulære området er mer enn ett dusin. Disse omfatter alle typer flebitt, trombose, arteriell tortuosity, limfostazom lemmer, kalt elefantsyke, bekken åreknuter, hemorroider og mer. Kontroller derfor fartøyene i tide og deres ytelse er en hellig sak for alle.

Disse "mangesidige" fartøyene

Du kan bare misunne «rasen av mennesker» som er svært følsomme overfor en minste forverring i deres helse. Hodet begynte å snurre, om ben eller føtter har begynt å svulme opp om kvelden, plutselig var det "stjerner" på ben eller føtter, betyr at noe ikke er i orden. Flertallet kaster seg på dem og prøver å ikke ta noen tiltak, i håp om at alt "vil løse seg selv". Derfor er det ikke overraskende at behandlingen først begynner når de alvorligste symptomene allerede er der.

Vaskulære sykdommer sakte men sikkert, holde tritt med tider, bli en pest i XX, og nå på XXI-tallet. Forskere mener at utviklingen av menneskelig utvikling ikke har medført noen endringer i det vaskulære systemet, uansett hva. Uten å gå inn i detaljene i blodkarets struktur, må vi bare forstå at "fartøyene" er det fineste organiserte systemet, hvor hver gren er ansvarlig for arbeidet med et enkelt organ.

Derfor har arteriene en tendens til å levere blod fra hjertet til alle organer og vev, slik at de assisteres av flere grener - arterioler. Og blodårene legges tilbake fra organene til hjertet. Det intercellulære rommet er dekket med kapillærer. De fleste av dem der, hvor metabolismenivået er høyt, og den grå saken i hjernen er ikke noe unntak.

Kapillærer, i sin tur, smelter sammen i venules, som også spiller en viktig rolle i å forbedre mikrosirkulasjonen og returnere blod til hjertet. Og så jobber de "ufattelig" gjennom hele livet for å bringe blodet, mettet med oksygen og alle nødvendige næringsstoffer til hver celle.

Til hvilken spesialist å søke?

Noen ganger, føler seg uvel, en person finner det vanskelig å velge riktig spesialist som kan løse problemet. Selv om det i noen oppgjør vil det sikkert være en paramediker eller en terapeut som aksepterer pasienter med noen form for sladder. Han vil fortelle deg nøyaktig hvilken lege som spesialiserer seg i denne sykdommen eller sykdommen.

I hvert distrikts sentrum eller, mer eller mindre lik en by-type bosetning, er det en nevropatolog eller nevrolog, som faktisk er den samme. En nevrolog er et modernisert navn for en og samme spesialist. Denne legen kan hjelpe med skader og blødninger i hjernen, osteokondrose, søvnforstyrrelser og koordinering av bevegelser. I et ord, hvor det er vaskulære sykdommer i nervesystemet.

Med sikte på å etablere en nøyaktig diagnose har nevrologeren rett til å sende til undersøkelsen av hjernens fartøy ved hjelp av de mest moderne metodene. Etter at bruken av blodtilførselen ikke vil redusere, påvirker den generelle tilstanden av helsen, som manifesterer seg i form av hyppig hodepine, svimmelhet og økende irritasjon.

Kontroller at fartøyene på beina vil hjelpe en spesialist i vaskulær kirurgi, kalt en angiolog eller angiokirurg. Det behandler blod og lymfekar. I sin makt å spare menneskeheten mot sykdommer så som slag, nyresvikt, trofiske sår, tromboflebitt, trombose og til og med brudd styrke, hvis den er koblet med sin spesifisitet. Det er viktig å vite at et så variert utvalg av vaskulær kirurgs aktiviteter skyldes at han i sin kompetanse behandler lesjoner av vener, arterier og lymfatiske kar. Kontroller tilstanden til venene kan stole på og mer smal spesialist - phlebologist.

Det ser ut til at nesten alle er klar over hvordan man skal kontrollere hjertets kar, bør du konsultere en kardiolog. Selv om det noen ganger er vanskelig å tegne en klar grense mellom de sanne hjertesykdommer og andre vaskulære sykdommer som har en indirekte effekt på den. Så, reumatisme og myokarditt, primordis hjertesykdommer og aterosklerose og flebitt forårsaker mer skade på arteriene og venene. Og til slutt har hypertensjon en negativ effekt på hele kardiovaskulærsystemet.

Hver av de nevnte leger kan utnevne en omfattende undersøkelse innenfor omfanget av deres spesialisering.

La oss utforske karene i hodet og nakken

Så, et langt forsinket besøk til riktig spesialist er gjort. Vi vil være konsekvente og begynne med den viktigste studien - hjernen. Det oppstår når:

Kanskje pasienten er opptatt av tinnitus eller hyppig hodepine, svimmelhet. Dette kan også være en alvorlig grunn til undersøkelsen.

Magnetic resonance imaging (MR)

En moderne diagnostisk metode som brukes til studiet av hjerneskip er magnetisk resonansavbildning (MR). Det gjør det mulig for legen å skaffe seg data om strukturelle og patologiske endringer i hjernevævets vaskulære seng og å evaluere alle prosessene som foregår i øyeblikket. MR hjelper til med å vurdere tilstanden til vaskulære vegger, kontroller dem for tilstedeværelse av plakk og blodpropper.

Effekten avhenger i stor grad av MRI-apparater, ettersom apparatet med et magnetisk felt på 0,3-0,4 T har en lav oppløsning og vil ikke være i stand til å se alle de små endringene i hjernen fartøy. Det er mye bedre å gjennomføre denne prosedyren, kan enheten MRI 1.0 T eller 1.5 T. Men de har ingen andre fordeler i forhold til fornavnet.

Noen ganger blir MR-prosedyren utført ved å bruke kontrasten, dvs. farging av blodet med spesielle stoffer. Dette gjør at du kan se raskere ved hjelp av en patologisk patologisk forandring, tilstedeværelsen av plakk.

Video: hvorfor gjør en MR?

Rheoencephalography (REG)

Survey MR kan tilskrives den høyeste kvalitet, men dyr metode, som ikke brukes i alle klinikker. Mye mer utbredt er en metode for å studere hodene i hodet, for eksempel rheoencefalografi (REG). For å betegne denne prosedyren, er begrepet cerebral rheografi også brukt. Undersøkelsen utføres ved hjelp av en rheograph-enhet, som med tilstrekkelig nøyaktighet kan bidra til diagnostisering av vaskulære sykdommer.

Enheten er en strømkilde med plateformede metallelektroder, som er festet til fettfri alkohol i hodebunnen med gummibånd. Platen behandles også med en spesiell kontaktpasta. Deretter går en svak strøm gjennom dem, og prosessen med å registrere fartøyets tilstand begynner. Elektroder kan påføres jevnt over hele overflaten av hodet eller sentrert i det skadede området.

Mer informasjon om rheoencefalografi av hodet er tilgjengelig på lenken.

Informasjonen er oppnådd ved å observere prosessen med elektrisk ledningsevne av blodstrøm og kropp, forskjellen mellom som gir effekten av pulsering. Dermed er det mulig å oppnå pålitelig informasjon om hastigheten på blodpåfylling, tone og nivå av elastisitet av fartøyets vegger. Videre er det mulig å skaffe seg informasjon separat om aktiviteten til arterielle og venøse systemer, som er spesielt verdifull i tilfeller av mistanke om brudd på venøs utstrømning.

Doppler ultralyd

De viktigste metodene for å sjekke hjernen inkluderer dupleks skanning av fartøy, som vanligvis utføres sammen med undersøkelsen av nakkeområdet. De såkalte brakiocephaliske arteriene (livmorhalsbeholdere) blir utsatt for forskning.

Absolutt smertefri prosedyre, som er en ultralyd (ultralyd), gjør det mulig å sjekke hodene i hodet og nakken, samt fartøyer i ethvert område hvor de er. Når det er en konstant økning i blodtrykket, er det fornuftig å sjekke blodårene i nyrene, fordi innsnevring av blodkarene som er ansvarlige for blodtilførselen til nyrene, kan føre til alvorlig hypertensjon.

Det innebærer enkelhet av metoden, som ikke krever spesiell forberedelse til undersøkelsen. Pasienten er i horisontal stilling på sofaen, og en gel-smurt sensor "går" gjennom pasientens kropp, noe som gir umiddelbare resultater på skjermen.

Men prosedyren, som tar bare en halv time, er så enkel bare for pasienten. Dessverre er denne enheten ikke tilgjengelig i alle medisinske institusjoner. Kvaliteten og nøyaktigheten av de innhentede dataene avhenger i stor grad av kvaliteten på utstyret selv, men spesialisten må også ha spesiell opplæring for å kunne tolke den mottatte informasjonen riktig og nøyaktig.

Video: prosessen med dopplerografi

ultralyd

Undersøkelse av nakke fartøy sammen med studiet av hjernen er rettferdiggjort av det faktum at dette området er i ett stykke vaskulære system over hodet, inkludert carotis og vertebrale arterie, og den bakre og fremre område cerebellar arterie. På grunn av den overfladiske plasseringen av halspulsåren, er det mulig å oppnå meget verdifulle data om tilstanden til hele arteriesystemet i kroppen. Den samme prosedyren lar deg kontrollere blodpropper, for nærvær av fibrøse noder, som senere kan føre til dannelse av aterosklerotiske plakk.

Under studien ligger pasienten på ryggen, kaster hodet tilbake og setter det bort fra undersøkelsesområdet. Sensoren går opp i nakken, deretter under kjeve og bak øret. Evnen til å inkludere en fargemodus lar deg se plasseringen og tilstanden til halspulsåren "i all sin herlighet". På samme måte vender pasienten hodet til den andre siden, frigjør undersøkelsesområdet, og slår på siden slik at han kan se vertebralarterien.

Det som ble beskrevet ovenfor kalles ultrasonografi. Det utføres med deltakelse av samme enhet - en ultralydskanner. Indikasjoner for bruk av dupleksskanning i nakken kan være:

 • Svimmelhet, ustabilitet i gang, bevissthetstap;
 • Utsatt slagtilfelle;
 • Pulserende formasjoner i nakken;
 • hypertensjon;
 • hodepine;
 • Osteochondrose;
 • Skarp syn i visjon, minne.

La oss utforske hjertet og blodårene

Slike enkle metoder for diagnostikk som ikke involverer komplisert utstyr og penetrasjon inne, for eksempel pulsmåling, trykk, tapping og lytte til hjerterytmen, gir en mulighet til å få en generell, overfladisk syn på pasientens hjerte.

En omfattende undersøkelse av hjertet og blodkarene inkluderer:

 1. Elektrokardiogram (EKG);
 2. Ekkokardiografi (EKG, men under fysisk stress);
 3. Ultralyd av karoten arterien, samt sonografi av nedre lemmer;
 4. Kontrollerer elasticiteten til blodkarene;
 5. Reovasografi (undersøkelse av blodstrømmen i karene i øvre og nedre ekstremiteter).

En full undersøkelse er som regel ikke begrenset til dette. En ytterligere laboratorieblodprøve utføres for å sikre samsvar med normer for elektrolytter, mineraler, lipider, sukker, protrombin og alt som kan inkludere en fullstendig detaljert analyse.

Som nevnt ovenfor kan noen fartøy kontrolleres ved hjelp av dopplerografi, men hvis denne metoden ikke gir et komplett bilde av tilstanden til kardiovaskulærsystemet, vil metoden for computertomografi alltid komme til redning.

Beregnet Tomografi

Til tross for at de første tomografiene dukket opp i 1972, har teknologien gjennom årene gjennomgått mange forbedringer. Tomografen er et ringformet bord koblet til en CT-skanner. Pasienten ligger inne i ringen, som roterer og fjerner det flerlagede området som undersøkes. Enheten brukes ikke bare til undersøkelse av koronarbeinene, men også for thorax, buk, bekken og ekstremiteter.

Med hensyn til hjertet, gjør datatomografi det mulig å gjenkjenne graden av vasokonstriksjon uten å utføre intrakardiale manipulasjoner. Metoden kan brukes i en konvensjonell klinikk. For å forsterke bildet blir det ofte innført et kontrastmiddel, som er tatt som jod. Konklusjonen viser tomografen et tredimensjonalt bilde av hjertet med kontrastfargede kar, hvor man klart kan se deres deformasjon, om noen. Det er også viktig at CT gir en mulighet til å se ikke bare hjertet, men også omgivende vev, noe som bidrar til å kontrollere tilstedeværelsen av svulsten og tilstanden til aorta.

Koronar angiografi

Denne kirurgiske metoden brukes i ekstreme tilfeller og krever gjenoppliving. Også her er innføringen av et kontrastmedium overvekt, men bare gjennom et kateter, som igjen er introdusert i arteriel sengen. En spesiell røntgenenhet - en angiograf skanner hele prosessen på skjermen.

Denne komplekse prosedyren har sine fordeler, da det ikke bare gjør det mulig å utføre diagnostikk, men også for å korrigere de negative konsekvensene av vasokonstriksjon umiddelbart. For dette blir et kateter med en luftbeholder ført til innsnevringsstedet og utvidet fartøyet.

Diagnose av åreknuter

Besøk til phlebologist Angiology eller bør ikke bli forsinket dersom den venøse mønster på bena blir mer uttalt, og i kveld hovne føtter, og en følelse av tretthet og tyngde i underekstremitetene gir ikke resten. Vanligvis begynner legen å få med etablering av visuelle tegn til endring i huden. Men for å gjøre en nøyaktig diagnose er viktig å ha informasjon om tilstanden til bindevevet og de dype saphenous årer og deres ventiler. Vi vil ikke gjenta på duplex ultralydundersøkelse, som er en universell metode for vaskulære undersøkelser hvor det er mer spesifikke måter knyttet til undersøkelse av nedre ekstremiteter.

Det er mange funksjonstester som ikke har nøyaktig informasjon, men gir en mulighet til å bestemme graden av patency av dype årer på et bestemt stadium av sykdommen. Så, for eksempel, med Delbe-Perthes marsjprøven, er pasienten, med overflod av overfladiske vener, plassert en turniquet på øvre del av låret og tilbys å gå i 10 minutter. Med en god patency vil de overfladiske årene avta innen et minutt.

venography

Mer nøyaktig informasjon kan fås ved å undersøke venene ved radiografi (flebografi, venografi) med innføring av kontrastmedium. Denne prosessen er ganske arbeidskrevende, fordi radiografien er laget i forskjellige fremskrivninger. Pasienten skal forandre kroppens stilling, deretter hold pusten, og gjør deretter en utandring i tide.

Funksjonell-dynamisk flebomanometri

Denne metoden gir mer nøyaktig informasjon, siden venetrykket måles ved ulike fysiske belastninger. Når du hviler, i oppreist stilling, kan det venetiske trykket i beina ikke overstige det hydrostatiske trykket. Men for å oppdage de skadede ventilene må man likevel vende seg til ultralyddopplerdetektoren. Ifølge ultralydbølgen produserer sensoren ulike lyder.

Flere regimer brukes til å bestemme diameteren av venen, lumenet, tilstedeværelsen av en ventil. Ofte bruker leger en tofarget Doppler-analysator i diagnosen venøs forstørrelse, som viser blodårene og blodårene i rødt, men det regnes som ineffektivt.

Video: Opptaksrapport

Fra usynlig

Prosedyren for Doppler-ultralyd med hensyn til diagnosen holdes nå av tusenvis av pasienter, og denne metoden er langt den mest tilgjengelige i studien av blodkar. Men snakk om hvorvidt denne prosedyren ikke skader helse, fortsetter også. Imidlertid har det ikke blitt bevist og ikke observert i praksis at ultralyd kan ha en negativ effekt på intracellulære prosesser, og derfor anses det å være helt ufarlig.

Selvfølgelig, når man må velge mellom undersøkelsesproblemet, for eksempel om det gjelder en MR, og hvis den blir forlatt, er det umulig å stille en nøyaktig diagnose og dermed full behandling, så er valgresultatet åpenbart. Vaskulære sykdommer krever en individuell tilnærming, men det er også vanlige grunner som fører til deres raske vekst blant den yngre generasjonen.

Kompleks diagnostisering av tilstanden til karene i kroppen

Vaskulær skade er årsaken til mange sykdommer. Før behandlingsavtalen skal hele kroppen diagnostiseres, bør symptomene som forstyrrer personen studeres. Sværheten ligger i det faktum at årsakene til det forstyrrede funksjonen i det vaskulære systemet er mangfoldige. De er ikke identifisert på en uavhengig måte, men er en konsekvens av en patologisk eller kronisk prosess som utvikler seg i kroppen. Kontroller tilstanden til fartøyene kan gjøres ved hjelp av spesielle diagnostiske tiltak.

Strukturelt består blodstrømssystemet av kapillærer, arterier, årer, arterioler, venules, aorta. Disse fartøyene er forskjellige i størrelse og funksjon. Hvis en eneste skade på kapillær eller arterie ikke utgjør en alvorlig fare for helsen, fører regelmessig forstyrrelse av arbeidet til en nedgang i det indre lumen, noe som resulterer i verre utstrømning eller blodstrøm til organene, vevet. Denne faktoren har en skadelig effekt på kroppen. Behandlingen bør startes så snart som mulig.

Grunner til å bli testet

Årene og arteriene er uløselig forbundet med et bestemt organ, og når blodstrømmen forstyrres, ser det ut til å være en negativ påvirkning på dette organet. På grunn av dette får den vaskulære sykdommen symptomer som er karakteristisk for sykdommen til orgelet som mater det. En slik faktor komplikerer betydelig diagnosen. Det er en rekke forhold hvor det er nødvendig å gjennomgå screening:

 • Høye nivåer av intrakranielt trykk.
 • Causeless hodepine, permanente migrene.
 • Hodet traumer.
 • Kommende kirurgisk inngrep i hjertet.
 • Tumor i hjernen.
 • Symptomer på iskemisk hjertesykdom.
 • Hevelse og kramper i lemmer, kulderystelser.
 • Fedme, røyking, diabetes.

Til hvilken spesialist å søke?

Hvis det er nødvendig å undersøke blodet i hodet, bør du konsultere en nevrolog. Det er denne legen som er engasjert i funksjonsfeil i hjernen og nervesystemet.

Kardiologen spesialiserer seg på funksjonen av hjertekarene. Under undersøkelsen vil han skille de karsykdommer fra hjertekreftene, som er svært like i deres egenskaper.

Spesialisering angiosurgeon eller angiolog - lymfatiske og blodkar. Disse spesialistene er engasjert i studiet av arterier og vener, etablere et brudd på deres indre struktur, som kan føre til utvikling av patologi.

Få et uttømmende bilde av menneskers helse kan være i løpet av en undersøkelse av blodårer i hele kroppen. Men en slik prosedyre er sjelden og i ekstreme tilfeller.

Undersøkelse av hodeskårene

Ofte, en kontroll av blodstrømmen i nakken, hodet. Årsaken til dette er uttrykt symptomatologi, samt alvorlig smerte som forverrer kvaliteten på menneskelivet. Hvis det er vond og tålelig smerte i venstre side av brystet, tøver pasienten ikke til å bli undersøkt av en spesialist, og håper på et positivt utfall av hendelsene. Alvorlig svimmelhet og intens hodepine forårsaker at en person søker kvalifisert hjelp.

Viktig! Ved undersøkelse av nakken i et medisinsk anlegg blir også hjernearteriene som utgjør et enkelt system, kontrollert automatisk. Nederlaget for disse eller deler av blodstrømmen har lignende tegn.

Egenskaper av magnetisk resonanstomografi

Slike undersøkelser vurderes som maksimalutviklet, hvor spesialisten kan gi fullstendig informasjon om anatomiske og funksjonelle trekk ved blodstrømmen. Prosedyren representerer radiosignalbestråling. Tomografen merker signaler som varierer i kraft avhengig av intensiteten i blodstrømmen, det bevegelsesløse eller det mobile miljøet. Som et resultat dannes fasede bilder av hjernen, av alle vener og arterier i nakken, av skallen. På de tredimensjonale bildene er patologiene til noen blodkar tydelig synlige.

Funksjoner av dopplerografi

Denne prosedyren kalles også tosidig skanning. Faktisk, denne studien av nakken og hodeskallen bruker en spesiell sensor. Denne metoden tar ikke mye tid, er helt smertefri og har ingen kontraindikasjoner. Det brukes i tilfellet når det er nødvendig å undersøke alle karene i kroppen på en gang for å finne ut årsaken til helseforringelsen.

Utførelsesprinsippet er enkelt: pasienten er plassert ubevegelig i horisontal stilling. På den studerte sonen er en sensor festet, som overfører til skjermen et bilde av en separat del av blodstrømmen som skal studeres. Doppler ultralyd gjelder for barn, egnet for testing av små og store fartøy.

Egenskaper av rheoencefalografi

Denne metoden gir de mest nøyaktige indikatorene for å sjekke livmorhalskarene, hjerneårene, men høye kostnader. Bunnlinjen er at det er en registrering av den elektriske ledningsevnen til blodstrømmen, hvis signaler, i sammenligning med andre vev i kroppen, er forskjellige på grunn av tilstedeværelsen av pulsering.

Rheografen bestemmer tilstanden til de indre vegger av arteriene, total blodstrømningshastighet, maksimal blodpåfylling av karene i et gitt område av kroppen. Prinsippet med etterforskning er å pålegge elektrodeplatina på de studerte delene av nakken, skallen.

Funksjoner av computertomografi

Denne metoden gjør at du kan bestemme kroppens fysiske tilstand og patensen mellom dem, mens blodstrømmen ikke blir evaluert. Ved hjelp av denne metoden etableres patologisk ekspansjon eller innsnevring av arteriene, fravær / tilstedeværelse av svulster. Det anbefales ikke å bruke denne metoden ofte.

Funksjoner av ultrasonografi

Denne prosedyren bestemmer tilstedeværelsen av kolesterolplakk i intervertebrale, karotid, fremre og bakre cerebellære arterier. Disse fartøyene er ansvarlige for å levere oksygen til hjernens vev. Feil i funksjonen av slike elementer av blodstrøm påvirker hjernens arbeid negativt.

Transcranial Ultralyd - Fordeler

Diagnostikk av sykdommer i det vaskulære systemet består i bruk av ultralydsskanning, som bestemmer trykket, hastigheten og egenskapene til blodsirkulasjonen i hjernen. Tilgjengeligheten av en slik undersøkelse for pasienter i alle aldre er den absolutte sikkerheten. Ultralyd skader ikke menneskers helse.

Undersøkelse av hjerteskjermer

Hjertet er hovedorganet til en person som arbeider, det pumper blod gjennom karene og forsyner oksygen til alle organer, vev. Når det oppstår feil i kardiovaskulærsystemet, utføres følgende typer undersøkelser:

 1. Doppler ultralyd er anvendelig under undersøkelsen av store fartøy som venøs stamme og aorta. Ultralydsskanning med maksimal nøyaktighet bestemmer tilstanden deres.
 2. Datatomografi innebærer bruk av en spesiell kontrastkomponent under en hjertekontroll, det kan være jod. Metoden bidrar til å studere tilstanden til venerets indre vegger, for å finne farlige patologiske forandringer, forstyrrelser.
 3. Du kan ikke gjøre uten en koronar angiografi. Det refererer til kirurgisk undersøkelse av hjertets tilstand, det brukes i unntakstilfeller, for eksempel når en person allerede har kommet på operasjonstabellen. Fargekomponenten settes inn i koronararteriene, og angiografen retter øyeblikkelig opp resultatet. Fordelen med metoden er muligheten for en hurtig eliminering av det avsmalne rommet i karet.

Egenskaper ved undersøkelsen av lemmer

Årene og arteriene på armer og ben er utsatt for ulike sykdommer på grunn av konstant fysisk anstrengelse, noe som resulterer i at trombier kan danne seg. Følgende moderne prosedyrer brukes til å identifisere problemområder på bena.

Phlebomanometry - muligheten til å undersøke det vaskulære systemet i deteksjon av venøs sykdom. Kjernen i metoden innebærer måling av blodtrykk på de indre vegger av arterier på forskjellige nivåer, under motoraktivitet og i en tilstand av fullstendig hvile. I utgangspunktet settes en tynn nål inn i en vene i området som skal inspiseres, hvoretter et apparat er festet til det, og fastsetter alle svingninger i blodtrykket. Prosedyren gjentas i forskjellige posisjoner av kroppen, bestemmer levedyktigheten til karene og musklene, egenskapene til blodstrømmen, bruken av sirkulasjonssystemet.

Angiografi av nedre ekstremiteter utføres for å identifisere områder av blodkar med blodpropper, som må behandles umiddelbart. Metoden er basert på bruk av røntgenstråler og kontrastmedium, med hjelp av hvilken legen utfører en kontroll for fartøyets patenter.

Undersøkelsen består i innføring av en fargestoffkomponent i venen, som vises i bildene og indikerer de korkede områdene. Denne metoden gjelder ikke for gravide kvinner, for pasienter med hemofili, allergiske reaksjoner (kontrastmiddel - allergen), nyresykdom.

For å teste tilstanden til fartøyene i dag, har mange effektive metoder blitt utviklet. Noen av dem er egnet for komplisert undersøkelse, andre - for å studere fartøyene i en egen del av kroppen. Ved forverring av helse er det viktig å kontakte legen på en riktig måte, hvem vil velge riktig diagnostisk prosedyre for å oppdage årsaken til sykdommen. Men foreløpig er det nødvendig å overlevere analyser, for å passere alle forberedende prosedyrer foreskrevet av legen.

Kolesterolplakk i hjertet

Kolesterolplakk på de indre veggene til kranspulsårene, som fôrer hjertet, er en av de viktigste årsakene til hjertesykdom.

I de siste tiårene har problemet med atherosklerose og økt kolesterol fått økende oppmerksomhet: nå er disse sykdommene diagnostisert ikke bare i alderdommen, men også i ung aldersgrupper i store byer.

Påvirkning av brudd på fettmetabolismen på arbeidet til alle organer og systemene til leger ble interessert i 30-tallet av det tjuende århundre. Omtrent samtidig ble det funnet en økning i forekomsten av kardiovaskulær og nevrologisk patologi hos individer som lider av fedme og økt kolesterol. I dag er aterosklerotiske plakk i hjertet og arteriene en vanlig patologi som krever grundig diagnose og omfattende behandling.

Hvorfor forekommer kolesterolplakk?

Selv om hovedårsaken til atherosklerose fortsatt er et spørsmål om debatt blant forskere, påvirker en rekke faktorer utviklingen og dannelsen av aterosklerotiske plakk i hjertet og blodårene. De inkluderer:

 • mat med for mye mengde fettmettet mat - fett kjøtt og fett, biprodukter, egg, melk og meieriprodukter;
 • stillesittende livsstil, inaktivitet;
 • hyppige stress og psykotraumatiske situasjoner;
 • hormonelle sykdommer, inkludert kronisk patologi av skjoldbruskkjertelen og diabetes mellitus;
 • arteriell hypertensjon;
 • røyking og alkoholmisbruk;
 • alderdom;
 • arvelig disposisjon.

Før vi utarbeider hver av disse grunnene, er kolesterolfunksjoner verdt å nevne. Denne fettalkoholen er ikke bare et "skadelig" stoff, som er grunnlaget for aterosklerotiske plakker i hjertet og karene, men også en aktiv deltakende i mange biokjemiske prosesser i kroppen. kolesterol:

 • er det viktigste strukturelle elementet i celleveggene;
 • gir kroppen nok energi til å opprettholde livet under ugunstige forhold;
 • deltar i prosessene for fordøyelsen, er en av komponentene i galle;
 • er en forløper substans av binyrene hormoner: glukokortikoider, mineralocorticoids, kjønnshormoner.

Dermed, i normal konsentrasjon (avhengig av alder, det varierer, men varierer fra 3 til 6 mmol / l), kolesterol er nødvendig for kroppen og utfører mange funksjoner. Bare i tilfeller der stoffet begynner å vises i blodet som er overskudd, blir det lagt på veggen av karene og fører til utseende av en aterosklerotisk plakk.

Flere detaljer om årsakene

 1. Feil i kostholdet. Det er kjent at opptil 85% av kolesterolet er produsert i leverceller. Denne typen substans ble kalt endogen. De resterende 15% kommer med mat (eksogent kolesterol). Hvis produksjonen av fettalkohol i leveren for å påvirke nesten umulig, med økende inntak av kolesterol er i stand til å bli absorbert inn i den kapillære nettverk av tynntarmen og aktivt sirkulere i blodet. Den daglige normen for inntak av kolesterol av en voksen er -300 mg, med diagnostisert aterosklerotisk plaque denne indikatoren anbefales å bli halvert.
 2. Fysisk inaktivitet. Stillesittende arbeid, lav fysisk aktivitet fører uunngåelig til redusert metabolisme, og dermed en nedgang i energiforbruket av kroppen. I dette tilfellet kan selv de minste feilene i dietten føre til avsetning av fettbutikker og øke nivået av kolesterol i blodet.
 3. Hyppig stress. Nivået på angst hos den moderne mannen er mye høyere enn flere århundrer siden. Som svar på ugunstige situasjoner i binyrene utvikles et hormon kalt kortisol, som også kalles stresshormonet. Nivået på kortisol i biokjemiske analyser av en storbybefolkning kan overskrides 5-10 ganger. Siden forløperen til dette hormonet er endogent kolesterol, øker produksjonen også, og nivået i blodet øker gradvis.
 4. Endokrine sykdommer. Med diabetes og skjoldbrusk sykdommer, er det et brudd på alle typer metabolisme, inkludert fett. I tillegg blir fartøy med endokrin patologi sprø og utsatt for skade, noe som også bidrar til utseendet av kolesterolplakk i hjerte og blodkar.
 5. Arteriell hypertensjon. Den konstante tilstedeværelsen av arterier i patologisk tone gjør veggene mer dumme, og den indre overflaten er dekket av en rekke mikrobrudd. Disse faktorene bidrar til avsetning av kolesterol på overflaten av karene i hjertet og andre organer, og utseendet av aterosklerotiske plakk.
 6. Røyking og alkoholmisbruk. Skadelige vaner påvirker også strukturen i vaskemuren, og atherosklerotiske plaques blir lett avsatt på skadede arterier.
 7. Age. Jo eldre personen, jo langsommere hans metabolisme, og nivået av kolesterol - høyere. Derfor er det spesielt viktig å overvåke laboratorieindikatorene for fettmetabolismen i alderen. Til tross for at kolesterol er høyere enn 6 mmol / l over en alder på 60 år som er normalt (norm av stoffet i de eldre delene 7,3 mmol / L), må man følge dietten, og forsøke å opprettholde et forhold mellom "nyttige" high-density lipoprotein og " skadelige "low-density lipoproteins på riktig nivå.

Hvordan plakkene dannes

Prosessen med dannelse av kolesterolplakk er ganske komplisert og involverer flere stadier.

Vanligvis er fartøyene med mikroskader og blødninger de første som berøres. Venøs, nærende hjerte, har en tynn og delikat overflate, og når den er utsatt for de ovenfor angitte faktorene, er det lett å skade. Når de normale verdiene overskrides, kolesterer kolesterolet lett på erosjonspunktene, og danner små (1-1,5 mm) fett flekker. Her er også klumper avsatt, utformet for å "lukke" skaden på karet. I tillegg til flekker, på hjerte og aorta arterier, kan lipidbånd strekke seg opp til flere millimeter.

  1. Formasjon av bindevev plakk (liposklerose).

Deretter gjennomgår en myk og sprø lipidflate sklerotiske forandringer og styrkes av bindevev. Så kolesterolplakk blir tettere, dens dimensjoner øker, og lumen av karene som foder hjertet, reduseres.

 1. Kalkning av plakk og utvikling av komplikasjoner.

Med aktive sklerotiske prosesser og plakklukning av lumen i kranspulsårene med ⅓, kan pasienten allerede oppleve symptomer på kranspulsårene. Fullstendig utrydding av blodkar som fôrer hjertet kan føre til en så alvorlig komplikasjon som hjerteinfarkt.

Den "eldre" kolesterolplakk, desto vanskeligere er det å bli kvitt: Kolesterol deponert av et lag av fibrøse fibre, klumpete koagulasjoner og kalsifiseringer, gjennomgår nesten ikke fjerning.

Symptomer på plakk i hjertet

Den innledende stadier av sykdommen er asymptomatiske: mens den aterosklerotiske plakk er sprøtt og har en liten størrelse, blodstrømmen i kransarterier som mater hjerte, ikke brutt.

De første symptomene på sykdommen er forskjellige og påvirker nesten alle organer og vev, siden aterosklerose er en systemisk sykdom. Den første lider, som regel, hjertet og hjernen, fordi det er disse organene som trenger konstant og uavbrutt tilførsel av oksygen og næringsstoffer.

Symptomer på atherosklerose i nederlaget i hjertets arterier er i utgangspunktet ustabile, kortvarige og forekommer bare ved intens fysisk anstrengelse eller alvorlige emosjonelle erfaringer.

Kolesterolplakk i hjertet manifesteres:

 • smerte i brystområdet (bak brystbenet). Den har en brennende, pressende karakter, bestråler (gir) til venstre halvdel av stammen, skulderen, armen;
 • følelsen av å klemme brystet, frykten for å ta et dypt pust, beveger seg;
 • ustabilitet av blodtrykket ved angrepstidspunktet;
 • smerte i venstre øre, underkjeven, venstre halvdel av ansiktet;
 • svakhet i armene og bena;
 • kuldegysninger, blek, kaldt svette under et angrep;
 • arytmi, en reduksjon i hjertefrekvens eller tvert imot takykardi;
 • kvalme, svimmelhet.

Faktisk er alle disse symptomene manifestasjoner av koronar hjertesykdom (CHD) og angina pectoris. De mer kroniske arteriene i hjertet påvirkes av aterosklerotiske plakk, jo oftere har pasienten smertefulle angrep, og jo sterkere er intensiteten. I tillegg til plakk i hjertets kar, kan utseendet til et smerteangrep provosere en økning i blodtrykk, fysisk stress, stress, overspising.

Komplikasjoner av kranspuls aterosklerose

Myokardinfarkt er en formidabel komplikasjon som oppstår når blodårene som foder hjertet er helt tilstoppet. Oftest utvikler tilstanden plutselig, men det kan være en periode med progression av IHD, når frekvensen og intensiteten av anfall øker.

Et infarkt er en nekrose (død) av hjertemuskelen. Tilstanden er preget av irreversible kjemisk-biologiske endringer i hjertets vev og kan føre til utilstrekkelig organ og død av pasienten.

Symptomer på hjerteinfarkt:

 • plutselig intens, ofte uutholdelig smerte bak brystbenet, som forhindrer dyp pusting eller omrøring, bestråling til venstre halvdel av kroppen;
 • kuldegysninger, kaldt svette, skjelvende over hele kroppen;
 • skarp svakhet eller omvendt panikk, frykt for døden.

Hvis du har ett eller flere symptomer på sykdommen, bør du umiddelbart ringe en ambulanse. Etter å ha undersøkt og utført diagnostisk elektrokardiografi, bør legen ta stilling til analgesi med narkotiske analgetika og gjennomføre trombolyse.

Restaurering etter myokardinfarkt i lang tid krever medisinering og regelmessig overvåking av laboratorietester. Med hjerteinfarkt i myokardiet (som påvirker hele muskelvegget i hjertet), kan pasienter få en funksjonshemningsgruppe.

Diagnose av plakk i hjertet

Hvis pasienten klager over smerte i hjertet, må legen gi ham en fullstendig undersøkelse for å fastslå årsakene til denne tilstanden. Det diagnostiske minimumet for kolesterolplakkene i hjertet inkluderer:

 • Generell klinisk blod og urintester for å vurdere kroppens grunnleggende funksjoner;
 • biokjemisk blodprøve: kolesterol, HDL, LDL, VLDL, kreftfremkallingsindeks og andre indikatorer for lipidprofil. Analyser gis om morgenen på tom mage;
 • elektrokardiografi (EKG) - innsamling og visuell visning av hjerte biopotensialer. Det gjør det mulig å oppdage iskemi (utilstrekkelig tilførsel av oksygen) av myokardiet;
 • tester med belastning. Hvis det er få kolesterolplakk i hjertens arterier, og symptomene på IHD ikke er veldig uttalt, er det ofte ikke tegn på iskemi på standard EKG. I dette tilfellet brukes tester med en belastning (velergometri, tredemølleprøve), der pasienter inviteres til å utføre en dosert fysisk trening med EKG-overvåking;
 • ultralyddopplerografi - en studie som kan bestemme blodstrømmen gjennom hjertets hjertearterier, blodets reologiske egenskaper og graden av innsnevring av blodstrømmen;
 • ekkokardiografi - ultralydsundersøkelse av hjertet, som gjør det mulig å estimere størrelsen på kamrene og kontraktiliteten;
 • hjertekateterisering med angiografi av koronararterier - metoden for røntgendiagnostikk ved å bruke fargestoff, slik at det kan vurderes patronen til koronarbeinene og å avsløre graden av innsnevring.

Behandling av kardiovaskulær aterosklerose

Ikke-medisinsk behandling

Alle pasienter med kolesterolplakk i hjertekarene foreskrives ikke-behandlingsmetoder, inkludert:

 • en diett med en begrensning av mat som er rik på kolesterol. Helt å bli ekskludert fra kosthold bacon, svinekjøtt, innmat (hjerne, nyrer), lettmelk og melkeprodukter (ost, fløte, is fløte, smør, rømme, etc.). Også, for å normalisere blodtrykket og vann og saltbalansen anbefales å holde drikke regime - spise opp til 1,5-2 liter vann om dagen - og begrense daglig inntak av salt, som beholder væske i hoveddelen opp til 3 år
 • utvidelse av fysisk aktivitet. I tillegg til å lure munterhet og godt humør, vil idrettssporter bidra til å kvitte seg med aterosklerotiske plakk i hjernens kar. Å velge hvilken type fysisk aktivitet du trenger å nærme seg ansvarlig og begynne å øve sport bare etter å ha konsultert en lege. Vanligvis anbefaler terapeuter folk med åreforkalkning, svømming, turgåing, pilates, etc.

Disse aktivitetene, om enn sakte og gradvis, redusere kolesterol og hjelpe bli kvitt plakk i blodårene i hjertet og andre organer, så de bør anbefales til pasienter med iskemisk hjertesykdom forårsaket av aterosklerose.

medisinering

I tilfeller der korreksjonen av ernæring og livsstil er ineffektiv, og symptomene på atherosklerose fremgang, kan kolesterolplakkene i hjertet oppløses av medisinering.

Følgende grupper av legemidler er brukt:

 • Statiner (Rozuvostatin, Atorvostatin) og fibrater (ciprofibrat, Fenilfibrat) - medikamenter reduserer nivået av "dårlige" kolesterol-fraksjoner (LDL, VLDL) og bryte deres absorpsjon i tarmen.
 • Antiblodplatemidler (trombotisk-ass, Cardiomagnyl) - et stoff som reduserer trombedannelse og redusere blodplateaggregasjon i områder microdamages fartøy. Dermed påvirker antiplatelet narkotika innskudd av kolesterol og dannelse av plaques i hjertet, aorta og andre kar.
 • Betablokkere (Metoprololol, Propranolol) - stoffer som er anbefalt for behandling av hypertensjon hos pasienter med iskemisk hjertesykdom og aterosklerotiske plakk. Betablokkere reduserer etterbelastningen på hjertet, reduserer hjerterytmen og reduserer behovet for myokardium i oksygen noe. Bør brukes lenge og regelmessig.
 • ACE-hemmere (Enalapril, Captopril) er medisiner som brukes til å senke blodtrykket, normalisere hjertet og redusere smerte syndromets alvorlighetsgraden. De er det valgte stoffet hos pasienter med samtidig diabetes mellitus.
 • Kalsiumkanalblokkere (verapamil, nifedipin), - midler for å eliminere en slik risikofaktor av aterosklerose og dannelsen av aterosklerotiske plakk, som øker blodtrykket. I tillegg fjerner kalsiumkanalblokkere fenomenet angina pectoris.

De fleste terapeuter anbefaler pasienter med aterosklerose en kombinasjon av flere av de nevnte legemidlene, for eksempel et middel fra statinene + betablokkeren. Behandlingsforløpet med valgfrie legemidler varer minst tre måneder. Etter denne perioden kan du se de første resultatene og evaluere effektiviteten av det valgte behandlingsregime.

Kirurgisk behandling

Ved medikamentell behandling også ikke har den ønskede virkning på lipid-metabolisme, og blokkering av blodårene som mater hjerte, full, for å redusere alvorlighetsgraden av angina og forhindring av myokardinfarkt utført kirurgisk behandling av plakk i hjertet.

En av følgende kirurgiske prosedyrer utføres:

 • Stenting av hjerteslageren er en operativ behandling basert på den mekaniske ekspansjonen av vaskulær hulrom ved hjelp av en spesiell stentanordning. Under overvåkning av ultralyd setter legen et tynt kateter inn i et kar med kolesterolplakk. Når målet er nådd, stoppes kateteret, og for å utvide fartøyets lumen blir ballongen oppblåst i sin ende. Da er arterien festet i denne posisjonen med en spesiell maske-stent, og kateteret blir fjernet. Stenting er en av de mest effektive og minimalt invasive operasjonene for behandling av plakk i hjertet.
 • Endarterektomi - mekanisk fjerning av aterosklerotisk plakk med en del av den indre veggen av arterien;
 • Shunting er opprettelsen av en sirkulasjonsvei for blodtilførselen, som krysser arterieområdet, tilstoppet med en plakett. Operasjonen utføres laparoskopisk, shunten er laget av en spesiell gummirør som minner om strukturen i vaskemuren.

Oppskrifter av tradisjonell medisin: hvordan å "rense" fartøyene fra plaketter

Folkemetoder for å redusere kolesterol kan også bidra til å fjerne plakkene fra kroppen:

 • Personer med aterosklerose er anbefalt å spise 3-5 valnøtt kjerner daglige: mettet "nyttige" HDL fett og omega-3, produktet bokstavelig talt "pull" plaque med vaskulær overflate;
 • Rengjør beholderne med sitron og hvitløk: bla i kjøttkvern 4 skurte hoder (ikke skiver) hvitløk og 4 sitroner med hud. Hell 3 liter kokt vann (varm). Tilsett 72 timer, belastning og ta 1/3 glass 3 ganger om dagen. Det antas at dette middelet renser hjertets blodkar godt og lindrer kolesterolplakkene.
 • Behandling av urtedekk. For å redusere kolesterol brukt kamille apotek, kløver eng (rød), hagtorn.

Dermed er de viktigste metodene for behandling og forebygging av aterosklerose i hjertet et sunt balansert kosthold og tilstrekkelig fysisk aktivitet. Nødvendige medisiner terapi når den skal administreres samtidig garanterer senking av kolesterol, hjelper til med å oppløse de plakk og redusere alvorlighetsgraden av symptomene på koronar hjertesykdom. En hjelpemetode som reduserer antallet og diameteren av plakkene i hjertets blodkar er folkemessige oppskrifter for behandling av forhøyet kolesterol. I alvorlige kroniske former for aterosklerose, brukes kirurgiske operasjoner, som er en metode for radikal behandling.

Hvordan sjekke hjertets kar

Folk som konfronteres med symptomer på hjertesykdom (CHD), tenker på hvordan man kontrollerer hjertets blodkar. Dette problemet er relevant for de som er relatert til vaskulær risiko - slike mennesker er en periodisk diagnose av hjerteårer.

Om karene i hjertet

årene i hjertet (koronar eller koronarkar) utfører en viktig funksjon: de er ansvarlig for å forsyne den hjertemuskelen med oksygenrikt blod og tilveiebringe en ytterligere strøm av venøst ​​blod. Krenkelser av koronararteriens patentering medfører oksygen sult av myokardiet. Hjerteiskemi er fyldt med endringer i hjertefrekvensen, angina-angrep, utvikling av hjerteinfarkt. Kontakt derfor en spesialist så snart de første symptomene på angina oppstår.

Hvilke tegn er årsaken til at en person tar hensyn til helsen deres? Først av alt er det smertefulle opplevelser i hjertet av hjertet eller den venstre halvdelen av brystet, som har et trykkende eller brennende tegn. De er ledsaget av svakhet, kortpustethet, økt hjertefrekvens, økt blodtrykk. Symptomer manifesteres under fysisk anstrengelse (angina av stress), sterk spenning, men forekommer også i hvile (hvile angina). I slike angrep, uttalte begynnelse og slutt, stopper de raskt når de tar nitroglyserin.

Forebyggende diagnostikk

Ikke alltid i nærvær av sykdommen manifesterer de karakteristiske symptomene på vaskulær sykdom tydelig. I lang tid er plagerne asymptomatiske, noe som medfører fare for komplikasjoner. Hvis en person har risikofaktorer er til stede: økt forekomst av sukker og kolesterol, stillesittende livsstil, røyking, fremskreden alder - er det anbefalt å gjennomgå vaskulære diagnostikk for forebyggende formål.

Hvorfor utføres koronar angiografi?

Legen kan anbefale koronarografi hvis pasienten:

 • Symptomer på koronar hjertesykdom, som brystsmerter (ondt i halsen)
 • Smerter i brystet, kjeve, nakke eller arm som ikke kan forklares av andre tester
 • Nytt eller verre brystsmerter (ustabil angina)
 • Hjertesykdom som pasienten ble født med (medfødt hjertesykdom)
 • Hjertesvikt
 • Andre blodkarproblemer eller brysttrauma
 • Problemet med hjerteventiler, som krever kirurgi

Du må kanskje også gjennomgå koronar angiografi hvis du skal ha en operasjon som ikke er relatert til hjertet, men med høy risiko for å ha hjerteproblemer under operasjonen.

Siden det er en liten risiko for komplikasjoner, er koronar angiografi vanligvis ferdig etter ikke-invasive tester av hjertet, som for eksempel et elektrokardiogram, ekkokardiogram eller stresstest.

Risiko for koronar angiografi av hjertekarene

Som de fleste prosedyrer utført på hjertet og blodårene, har koronarangiografi noen risiko. Alvorlige komplikasjoner er sjeldne. Potensielle risikoer og komplikasjoner inkluderer:

 • Hjerteinfarkt
 • Plutselig angrep
 • Skade på en kateterisert arterie
 • Hjerte rytmeforstyrrelser (arytmi)
 • Allergiske reaksjoner på maling eller preparater som ble brukt under prosedyren
 • Ruptur av hjertet eller arterien
 • Nyreskade
 • Rikelig blødning
 • infeksjon
 • Blodpropper
 • Strålingsbestråling fra røntgenstråler

Forbereder for hjerteinfarkt i hjertet

I noen tilfeller utføres kardangi angiografi raskt. Oftere er prosedyren imidlertid planlagt på forhånd, noe som gir tid til forberedelse.

Koronarografi utføres i kateterisering av sykehus (katode) laboratorier. Vanligvis kommer sykehuset om morgenen. Legen vil gi spesifikke instruksjoner og snakke med pasienten om medisinene han tar. Generelle prinsipper inkluderer:

 • Ikke spis eller drikk noe etter midnatt dagen før angiografi. Koronar angiografi planlegges ofte om morgenen.
 • Ta alle medisinene du tar med deg - i de opprinnelige flasker. Spør legen din om du skal ta vanlig medisinering om morgenen.
 • Hvis du har diabetes, spør legen din dersom du skal ta insulin eller andre orale medisiner før koronar angiografi.

Før prosedyren for koronarangiografi, bør legen vurdere pasientens medisinske historie, inkludert allergier som han har, og medisinene han tar. En lege kan gjennomføre en fysisk undersøkelse og kontrollere blodtrykk og puls. Pasienten vil bli bedt om å tømme blæren og bytte til sykehus klær. Du må kanskje fjerne kontaktlinser, briller, smykker og hårnål.

Hva du kan forvente av koronar angiografi

Under prosedyren

For prosedyren ligger pasienten på ryggen på røntgenbordet. Siden bordet kan vippes under prosedyren, kan setebeltene festes til bryst og ben. Røntgenkameraer kan bevege seg over og rundt hodet og brystet for å skyte fra forskjellige vinkler.

Den intravenøse linjen settes inn i venen på armen. Pasienten kan få smertestillende medisiner gjennom en dropper for å hjelpe ham med å slappe av, så vel som andre medisiner og væsker. Pasienten er våken under prosedyren, så det kan følge instruksjonene. Under prosedyren kan legen spørre deg om å ta dypt pust, holde pusten, hoste eller legg hendene i forskjellige stillinger.

Elektroder på brystet kontrollerer hjertet gjennom hele prosedyren. Blodtrykksmansjetten overvåker blodtrykk og annen enhet, et pulsoksymeter, måler mengden oksygen i blodet. Pasienten kan motta medisiner (antikoagulantia) som forhindrer koagulasjon i kateteret og i kranspulsårene.

En liten mengde hår kan barberes i lysken eller på armen, der det skal være et kateter. Dette området vil bli vasket og desinfisert, da vil en lokalbedøvelse injiseres for nummenhet. Legen vil gjøre et lite snitt ved inngangspunktet og sette inn et kort plastrør (skjede) inn i arterien. Kateteret settes inn gjennom membranen inn i blodkarene og forsynes forsiktig til hjertet eller kranspulsårene.

Forbedre kateteret bør ikke forårsake smerte, pasienten vil ikke føle sin bevegelse i kroppen. Pasienten skal informeres legen dersom han føler seg ubehagelig.

Kontraststoff injiseres gjennom et kateter. Når dette skjer, kan pasienten ha en kortvarig følelse av varme eller rødhet. Ikke vær redd hvis hjertet savner slag - dette er et hyppig fenomen under koronar angiografi. Men igjen skal pasienten bli fortalt legen dersom han føler smerte eller ubehag.

Fargestoffet er lett å se på røntgenstråler når det beveger seg gjennom blodkarene, legen kan observere kurset og identifisere eventuelle blokkeringer eller innsnevring av karene. Avhengig av hva legen finner under angiografi, kan umiddelbart utføre tilleggshandlinger med et kateter som ballong angioplastikk eller stenting for å åpne en smalere arterie.

Koronarografi tar omtrent en time, selv om den kan vare lenger, spesielt i kombinasjon med andre prosedyrer. Forberedelse og postoperativ behandling kan ta noen flere timer.

Når koronar angiografi er avsluttet, blir kateteret fjernet fra lysken eller armen til pasienten, og snittet syes med manuell kompresjon klemme eller en liten plakett.

Pasienten vil bli tatt til utvinningsavdelingen for observasjon og kontroll. Når hans tilstand stabiliserer, vil han bli returnert til menigheten. Pasienten må ligge i flere timer for å unngå blødning. I løpet av denne tiden kan legen trykke på snittet for å forhindre blødning og fremme helbredelse. Noen ganger blir plasthylsen som først ble satt inn i blodkaret på plass i flere timer eller til og med over natten hvis pasienten får angioplastikk eller stenting. Hvis pasienten injiseres med antikoagulantia under prosedyren, kan for hurtig fjerning av konvolutten forårsake alvorlig blødning.

Pasienten kan være i stand til å gå hjem samme dag, eller måtte bli på sykehuset for en dag eller lenger. Drikk rikelig med væsker for å vaske malingen ut av kroppen. Hvis pasienten føler det, må han spise. Spør legen når du må fortsette å ta medisiner, når du kan ta et bad eller en dusj, gå tilbake til jobb og gjenoppta normale aktiviteter. Unngå anstrengende aktiviteter og hardt arbeid i flere dager. Injeksjonsstedet ditt vil trolig være følsomt for en stund. Et blåmerke og en liten støt på den er mulig.

Pasienten bør kontakte legen dersom:

 • Han la merke til blødning, nye blåmerker eller hevelse på stedet for innsetting av kateteret
 • Følg økt smerte eller ubehag ved innsatsen av kateteret
 • Det er tegn på infeksjon, som rødhet, drenering eller feber
 • En endring i temperatur eller farge på ben eller arm som ble brukt til prosedyren
 • Pasienten føler seg svak eller sløv
 • Smerte i brystet eller dyspnø øker

Hvis det er aktiv blødning på injeksjonsstedet, eller hevelse starter, klem såret og kontakt legehjelp.

Hva er koronarografi?

Koronar angiografi, koronar angiografi, er en invasiv metode for instrumentell medisinsk forskning som lar deg bestemme hvor passiv koronarkarene er.

Dette er den radiopaque metoden, dvs. ved å utføre det spesielle stoffet som fyller et lumen av et fartøy, brukes og tillater å vise det på et røntgenfotografi.

Bruken av denne metoden ble startet relativt nylig - på 60-tallet av XX-tallet. I kliniske studier og i erfaring med millioner av vanlige pasienter har imidlertid den høye diagnostiske verdien av denne studien blitt demonstrert.

Hvorfor er det nødvendig å undersøke tilstanden til koronarbeinene?

Koronar fartøy er fartøy som leverer blod, og dermed med oksygen, selve hjertemuskelen.

Innsnevringen av lumen av disse karene, fra okklusjon (okklusjon) fører til utilstrekkelig blodtilførsel til hjertemuskelen og dets iskemi. Disse prosessene ligger til grund for patogenesen av koronar hjertesykdom og hjerteinfarkt.

Årsakene til innsnevringen av lumen i koronarbeinene kan være deres spasmer, tilstedeværelsen av aterosklerotiske plakk, medfødte misdannelser av utviklingen av karene (sjeldnere).

Hvem er vist koronarografi?

Det finnes en rekke tydelige artikulerte indikasjoner på grunnlag av hvilken legen din må avgjøre hvorvidt å foreskrive koronar angiografi.

Indikasjoner for utnevnelse av koronarangiografi

Oppdrag av pasienten til høyrisikogruppen av komplikasjoner (i henhold til den kliniske undersøkelsen og resultatene av andre instrumentelle, ikke-invasive metoder)

 • Fravær av effekten av medisinering for koronar hjertesykdom
 • Pasienten har ustabil angina i tilfelle at stoffbehandling ikke klarte å gi det riktige resultatet. Denne indikasjonen gjelder for pasienter som har gjennomgått hjerteinfarkt tidligere, dersom det ble ledsaget av komplikasjoner som lungeødem, hypotensjon, venstre ventrikulær dysfunksjon
 • Tilstedeværelsen av angina pectoris hos en pasient med en historie med en tidligere historie med hjertesvikt
 • Vanskeligheter ved å bestemme risikoen for komplikasjoner med ikke-invasive diagnostiske teknikker
 • Diagnostisk undersøkelse før kirurgi på åpent hjerte hos en pasient eldre enn 35 år. For eksempel er det faktisk på tvers av kirurgisk inngrep angående behandling av patologien til ventilerte hjerteventiler, deres proteser, etc.
 • Hvordan utføres koronarografi?

  Gjennomføring av koronar angiografi er ikke en enkel prosess og innebærer en rekke forberedende stadier.

  Koronarografi kan utføres snarest eller planlagt, avhengig av den kliniske situasjonen og pasientens tilstand.

  På forberedelsesstadiet må pasienten testes for hepatitt C, B, HIV-test, 12-ledig EKG, RW-studie, generell blodprøve, bestemme blodtype og Rh-faktor.

  Etter en grunnleggende undersøkelse av en kardiolog som bestemmer seg for utnevnelsen av en koronar angiografiprosedyre, vil pasienten gjennomgå en grundig undersøkelse med leger av andre spesialiteter for å utelukke sammenhengende sykdommer eller avklare arten av deres kurs.

  En slik omfattende undersøkelse er nødvendig, da den tillater å kompilere et komplett bilde av pasientens helse og forutsi mulige komplikasjoner under koronar angiografi.

  Prosedyre for koronarangiografi

  Teknisk sett utføres koronarangiografi som følger. Pasienten er lagt på sofaen. Utfør lokalbedøvelse for å minimere smerte under prosedyren. Pasienten forblir bevisst.

  Neste - gjør en punktering i øvre del av låret. I noen tilfeller en punktering på underarmen.

  Gjennom dette hullet utføres en spesiell kateter (derfor refererer denne studien til invasive teknikker).

  Legen korrigerer bevegelsen av kateteret og oppnår så forsiktig hjertets kar. Videre inn i lumen av koronarbeholdere gjennom kateteret innføres en røntgenkontrast substans.

  Ved hjelp av en spesiell enhet - en angiograf - blir bevegelsen av det røntgenkontraherende stoffet med blodstrøm gjennom koronarbeinene registrert. Bildet vises på en spesiell skjerm, og lagres også på et digitalt medium.

  Kontraststoff er vist på bildene i form av skygger, og overfører nøyaktig formen på blodkarets lumen og tillater å bestemme tilstedeværelsen i dem av steder med innsnevring eller områder der blod ikke kommer inn i det hele tatt.

  Obstruksjon av fartøyets lumen ble kalt "okklusjon". Påvisning av en slik blokkering er en direkte indikasjon for umiddelbar hurtig eller minimal invasiv behandling av kranspulsårene.

  Som regel utføres stenting av koronarfartøyene eller deres ballongdynatasjon på steder med innsnevring i dette tilfelle. Disse prosedyrene kan utføres samtidig med koronarangiografi (med enighet om dette øyeblikk med pasienten og i nærvær av relevante data oppnådd under studien)

  Til hvem er koronarografi kontraindisert?

  Som i en hvilken som helst medisinsk metode for diagnose eller behandling i tilfelle av koronarangiografi, er det både deres egne indikasjoner og kontraindikasjoner for sin adferd.

  Det er ingen absolutte kontraindikasjoner for denne studien. Imidlertid er det en rekke meget signifikante relative kontraindikasjoner, noe som kan føre til avskaffelse av koronarangiografi.

  Så kontraindikasjoner for koronar angiografi:

  • Pasienten har en allergi mot røntgenkontraststoffet administrert til pasienten i studien
  • Pasienten har nyre- eller hjertesvikt. Som allerede nevnt ovenfor er dette en relativ kontraindikasjon. Derfor er det etter medisineringstiden mulig å stabilisere pasientens tilstand og dermed gjøre det mulig å utføre koronar angiografi
  • Anemi, koagulering av pasientens blod - koronarangiografi i dette tilfellet kan også utføres etter passende forberedelse, stabilisering av pasientens tilstand og under "dekselet" av den aktuelle medisinterapien
  • Pasienten har diabetes mellitus
  • Pasienten har en akutt smittsom sykdom
  • Pasienten har endokarditt
  • Forverring av magesår
  • Pasienten har arteriell hypertensjon, noe som ikke gir seg til medisinsk korreksjon

  I hvilke tilfeller er det en nødsituasjon, og hvor - en planlagt koronarangiografi?

  Nødkoronarografi er indisert for pasienter med en kraftig forverring i tilstanden etter endovaskulær operasjon. Tegn på slik forverring kan være negative endringer på EKG, forringelse av pasientens velvære, økning i nivået av enzymer i blodet)

  Også en akutt koronar angiografi er vist til pasienter på sykehus med en plutselig økning i alvorlighetsgraden i løpet av IHD (en forverret intensitet angina angrep)

  Mulige komplikasjoner av koronar angiografi

  Det er fare for komplikasjoner etter denne prosedyren. De vanligste komplikasjonene av koronar angiografi er:

  • Blødning ved punkteringsstedet (på låret eller på underarmen)
  • Arrhythmier av forskjellige slag
  • Utvikling av en allergisk reaksjon på radioaktive stoffer
  • Akutt eksfoliering av intima av arterien
  • Utvikling av hjerteinfarkt

  En detaljert historie og detaljert undersøkelse av pasienten av sin behandlende lege og andre spesialister gjør det mulig å minimere risikoen for slike komplikasjoner.

  Og likevel, før prosedyren, skal pasienten nødvendigvis informeres om den eksisterende risikoen for mulige komplikasjoner og gi sin skriftlige avtale om gjennomføringen av denne studien.

  Vaskulært system

  Til henne tilhører blodkar og hjerte. Funksjonen til den første er bevegelsen av blod, den andre - i injeksjonen.

  Skipene er oppdelt som følger:

  • aorta - den viktigste arterielle stammen, som bærer blod fra ventrikkelen;
  • arterier - store kar som forråder oksygenert blod til indre organer;
  • arterioles - arterier av middels og liten størrelse, noe som gir blod til vev
  • Kapillærer - de minste fartøyene, som tjener bokstavelig talt hver celle;
  • Venules - vener av liten størrelse, drenering av blod fra vev;
  • venene er store fartøy som beveger blodet tilbake til hjertet, venene i venene er mye tynnere.

  Enkel skade på kapillærene eller større fartøy har vanligvis ikke en signifikant effekt på helsen. Mye mer farlig er den konstante forstyrrelsen av arbeidet, fordi med en reduksjon i blodkarets lumen, reduseres tilstrømningen eller utstrømningen av blod. Begge er like ødeleggende.

  Indikasjoner for verifisering

  Det er ingen karakteristiske tegn på vaskulære lesjoner. Arterier og vener er forbundet med ulike organer, og hvis det er feil i blodet, påvirker de det "eget" orgel. Derfor oppnår sykdommen symptomer som er forbundet med patologien til dette organet, som selvfølgelig gjør diagnosen vanskelig.

  Oftest tjener følgende forhold som en indikasjon for studiet av fartøyer:

  1. Unormalt blodtrykk.
  2. Økt intrakranielt trykk.
  3. Enhver craniocerebral skade.
  4. Migrene og hodepine, hvis årsak ikke er definert.
  5. Tumorer i hjernen.
  6. Forberedelse for hjerteoperasjon.
  7. Eventuelle tegn på iskemi.
  8. Varicose sykdom.
  9. Ødem og tyngde i ekstremiteter, fenomenet chilliness, kramper.
  10. Risikofaktorer: røyking, overvekt, diabetes og lignende.

  Utnevnelse av en spesialist

  Hvordan sjekke hjernens fartøy kan bare si en spesialist. For det første med en slik ulempe, slå til en nevrolog. Dets område er karene i nervesystemet og hjernen. Det er han som leder arteriene i hodet og nakken.

  Kardiologen tilordner en kontroll av hjertesykdommene for å skille hjertesykdommer og blodårer, hvis symptomatologi er svært nært.

  Undersøkelse av vener og arterier er foreskrevet av en angiolog eller angiokirurg, som har ansvar for blod og lymfekar.

  Undersøkelse av hodeskårene

  Kontroll av tilstanden til fartøyene i hodet og nakken gjøres oftest. For det første er symptomene på brudd i dette tilfellet mest uttalt, og for det andre - det mest smertefulle. En person med en pressende, men ikke sterk smerte i brystet, for lang tid ignorerer det i håp om at dette fenomenet er midlertidig. Alvorlig hodepine og svimmelhet forårsaker pasienten å søke råd mye raskere.

  Undersøkelsen av nakken, som regel, utnevnes sammen med undersøkelsen av hjerneskipene, siden de danner et enkelt system. Lesjoner av nakkeårene er preget av de samme symptomene.

  Magnetisk resonanstomografi

  Den mest informative og moderne forskningsmetoden Den gir mulighet til å få et komplett bilde av funksjonelle og anatomiske egenskaper ved blodsirkulasjon.

  Metoden er basert på bestråling av pasienten med radiosignaler i et magnetfelt. Tomografen registrerer signaler med forskjellig effekt, avhengig av miljøet - bevegelige eller stasjonære, og også på hastigheten på blodstrømmen. Som et resultat får spesialisten lagdelte bilder av hjernen og dermed arterier og vener i skallen og nakken i et tredimensjonalt bilde. På denne måten avsløres noen patologi av store og små kar.

  Fullstendigheten av bildet til en viss grad avhenger av kraften til tomografien.

  rheoencephalography

  MR-undersøkelse er selvfølgelig den mest kvalitative måten å sjekke fartøyene på hodet og nakken, men også den dyreste. I stedet for tomografi kan rheoencefalografi foreskrives.

  Essensen av metoden er redusert til registrering av elektrisk ledningsevne av blodstrømmen. Signalet fra sistnevnte er forskjellig fra signaler fra andre vev på grunn av pulsering. Ved hjelp av en rheografi blir det oppnådd informasjon om blodpåfylling av karene i nakken og hodet, blodstrømningshastigheten, veggtilstanden og så videre.

  Prosedyren er mye mindre praktisk og tar mer tid. Arbeidsmekanismen til apparatet er elektrodplater, som i undersøkelsesprosessen skal påføres de studerte områder av hodet.

  Doppler ultralyd

  Eller tosidig skanning. Det er en ultralydundersøkelse av hodet og nakken ved hjelp av en spesialisert sensor. Prosedyren er helt smertefri, enkel og lar deg få øyeblikkelige resultater.

  Denne metoden er universell og har ingen kontraindikasjoner. Og derfor er det vant til å kontrollere karene i hele kroppen. Det er veldig enkelt: pasienten er plassert på sofaen, sensoren blir brukt på området under studien, og et bilde vises på skjermen. Doppler ultralyd er også foreskrevet for de minste pasientene - barn 4-5 år, forutsatt at de kan ligge ubevegelig i 15-20 minutter.

  Metoden er ideell for å studere store og små blodkar i hele kroppen, men kvaliteten på kapillærkontrollen avhenger av kapasiteten til utstyret.

  elektroencefalografi

  Enheten registrerer og registrerer svingninger i hjernens potensialer. I dette tilfellet undersøkes bare arteriene og blodårene i hodet. Metoden er mindre informativ, den gir informasjon om brudd på normal blodgjennomstrømning og nervedannelse. Men med epilepsi, taleforstyrrelser og lignende, er elektroensfalografi uunnværlig.

  Beregnet Tomografi

  Metoden bruker røntgenstråler. Med hjelpen får du informasjon om den fysiske tilstanden til veggene, men vurder ikke blodstrømmen. Dermed er tilstedeværelsen eller fraværet av svulster, oppdaget patologien til karene, tilstanden til veggene vurderes - innsnevring, ekspansjon, tilstedeværelse av lesjoner og så videre.

  CT anbefales ikke for hyppig bruk. For pasienter med ikke-flyttbare implantater-stimulanter, er pins, proteser, computertomografi imidlertid ideelle.

  CT er foreskrevet for undersøkelse av karene i hode og nakke og hele kroppen.

  ultralyd

  Metoden er utformet for å undersøke nakkens fartøy, nemlig karoten, intervertebrale arterier, samt de bakre og fremre cerebellære arterier. De er ansvarlige for fullstendig ernæring av hjernen med oksygen, og derfor påvirker et brudd i arbeidet sine funksjoner.

  Arbeidselementet til apparatet er en ultralydskanner. Pasienten undersøkes av en skanner, og bildet av arterien er oppnådd på skjermen.

  Hjerteundersøkelse av hjertet

  • I dag er den mest populære metoden dopplerografi. Aorta og venøs stamme er store fartøy, og ultralyd skanning tillater dem å bli vurdert med stor nøyaktighet. Doppler ultralyd er helt trygt for hjertet og lar deg få øyeblikkelige resultater.
  • Datatomografi er ikke mindre populær og veldig informativ. Med en slik hjerteundersøkelse brukes ofte input av et kontrastmedium - jod, for eksempel. Ved hjelp av CT er det mulig å vurdere tilstanden til arterieveggene, detektere svulster og andre lidelser.
  • Koronarografi refererer til kirurgiske metoder og utføres i ekstreme tilfeller når pasienten er på operasjonstabellen. Kontraststoff injiseres direkte inn i arterien, og skannerenheten er et angiogram, resultatet blir registrert. Den utvilsomt fordelen med metoden er evnen til umiddelbart å kompensere for innsnevring av hjertebeholderen.

  Undersøkelse av ekstremiteter

  Normalt er undersøkelse av beinene på bena foreskrevet, siden arteriene og venene i de øvre lemmer er mindre utsatt for sykdommer.

  For å vurdere tilstanden til fartøyene, brukes Doppler ultralyd, ultralyd - denne prosedyren er nesten alltid foreskrevet sammen med hjerteundersøkelse, samt flebografi og flebomanometri

  • Phlebography - radiografi på bakgrunn av å skrive inn et kontrastmiddel, gir informasjon om den fysiske tilstanden til venene.
  • Flebomanometri er måling av venetrykk ved ulike fysiske belastninger.

  Av alle metodene forblir Dopplerography det mest informative, siden metoden gjør det mulig å oppdage skadede venøse ventiler og lokalisere sykdomsfokuset.

  Komplett vaskulær undersøkelse

  For verifikasjon av alle hoved- og perifere fartøy brukes MR angiografi. Undersøkelsen utføres av en magnetisk resonans-tomografi uten å gå inn i et kontrastmiddel. Kraften til magnetfeltet til apparatet er ikke mindre enn 1 T.

  MR-angiografi tilveiebringer data som en fysisk tilstand av arterier og vener - utvidelse eller sammentrekning av veggene, utseendet av ateromatøs plakk, aneurysmidannelse og funksjon - en vegg elastisitet nivå, betennelse, og så videre.

  Studien er lang. Vanligvis holdes økter i opptil 15 minutter, antall prosedyrer er opptil 6. I noen tilfeller kan økten ta opptil 60 minutter. MR angiografi er bare tilgjengelig i spesialiserte klinikker.

  Kontroll av blodårene er en viktig del av diagnosen med et svært stort antall lidelser. Noen ganger blir denne prosedyren den siste diagnostiske metoden. Indikasjoner for utførelsen av mye og hvis en spesialist tildeler en sjekk, ignorer anbefalingen er ikke verdt det.

  Les Mer Om Fartøyene