Hvordan gjenkjenne hjernenes aneurisme ved hjelp av symptomer?

En cerebral fartøys aneurisme er en unormal utvidelse av en viss del av fartøyet, noe som fører til utseendet til et lite hulrom og akkumulering av blod i den. Denne typen aneurisme kalles også en cerebral aneurisme. Til årsakene til opprinnelsen kan tilskrives medfødt deformasjon av fartøyene, overførte sykdommer i hjernen og ulike hodeskader.

Ifølge statistikk, hos kvinner, er sykdommen vanligere enn hos menn.

Faktorer som provoserer utseendet til sykdommen inkluderer:

 • dårlige vaner,
 • tar medisiner,
 • økologi,
 • arvelighet,
 • konstant stressende situasjoner.

Blant de genetiske faktorene som kan forårsake sykdom, er det:

 • nyresykdom,
 • patologi av bindevev,
 • sirkulasjonsforstyrrelser.

Symptomer på en aneurisme av cerebral fartøy

Symptomer på hjernens aneurisme er avhengig av plasseringen av aneurysmen og forekomsten av komplikasjoner. Den farligste komplikasjonen, som kan være uforenlig med pasientens liv, er en aneurysmbrudd og blødning.

Vi anbefaler også at du leser:

I denne forbindelse er tegnene ikke alltid uttalt tydelig, noe som gjør det vanskelig å diagnostisere sykdommen tidlig og i tide, utføres terapien. Dessuten kan en aneurisme i hjernen til et bestemt punkt være asymptomatisk og ikke forstyrre en person.

For forebygging av sykdommer og behandling av manifestasjoner av åreknuter på bena av våre lesere rådes antivarikoznye gel "VariStop", fylt med planteekstrakter og oljer, skånsomt og effektivt fjerner det symptomene på sykdommen, forbedre symptomer, toner og styrker blodkar.
Uttalelse fra leger.

De vanligste symptomene på sykdommen er hodepine, som mange pasienter tar for manifestasjon av migrene. Når forverring tilstand som oppstår ved forstørrelse av aneurismen og hjernen klemme kan oppleve symptomer som kvalme, oppkast, økt intrakranialt trykk, tap av koordinasjon og bevegelse.

Deretter tilsettes symptomer på synshemming, kramper, epileptiske anfall, nedsatt luktesans, fotofobi. I de tilfellene der det er en aneurysmbrudd, kan det være koma, som ofte fører til pasientens død.

Derfor, når det er utålelig hodepine som ikke går etter at du har tatt medisiner, må du kontakte en spesialist og gjennomgå en medisinsk undersøkelse. Som regel hvis aneurisme var asymptomatisk, og plutselig er det sterk hodepine, de anses bud om blodårene sprekke, og den type smerte kalles cephalgia.

Symptomene kan komme plutselig og gradvis øke, men i alle fall er det nødvendig å huske at utseendet på noen uforklarlige symptomer som trenger å se en lege så snart som mulig og gå til sykehuset, fordi i de fleste kliniske tilfeller av cerebral arterie brudd er dødelig.

Diagnose av en aneurisme av cerebral fartøy

For tiden er det flere svært nøyaktige og pålitelige diagnosemetoder, noe som kan vise seg å være uunnværlig ved tidlig diagnose. I sin tur kan tidlig diagnose noen ganger redde pasientens liv, siden operasjonen er mye brukt og gir gode resultater.

Hvilke diagnostiske metoder kan bestemme en aneurisme av cerebral fartøy:

 1. Angiografi er studien av fartøy som bruker røntgenstråler og kontrastmidler. Denne metoden for diagnose er mye brukt i moderne medisin og kan bestemme graden av innsnevring eller utvidelse av hjernehalsens arterie. Metoden brukes til sykdomsforstyrrelser, ulike hjernesvulster, samt for blødning i hjernen.
 2. CT (computertomografi) hode - er en ikke-invasiv diagnostisk metode for å bestemme aneurisme ruptur, som anvendes umiddelbart dersom man har mistanke om legen mulighet for ruptur av cerebral arterie. Hvis kontrastmidler brukes i CT, kalles denne metoden CT angiografi.
 3. MRI (magnetisk resonansbilder) er en ufarlig diagnostisk metode, siden det brukes et magnetfelt og radiobølger av ulike frekvenser under diagnostikk. Hvis CT produserer et todimensjonalt bilde av skallen og fartøyene, så med MR, er det mulig å skaffe lag tredimensjonale bilder, slik at man kan undersøke alle detaljene av fartøyets aneurisme.
 4. Analyse av cerebrospinalvæske - utføres i tilfelle mistanke om brudd i cerebral arterien.

Behandling av cerebrale aneurismer

Hvis pasienten har en aneurisme i hjernen etter alle studiene, betyr dette ikke at han er garantert et brudd på fartøyet. Vanligvis avhenger klinikken av størrelsen på aneurysmen. Hvis det er av liten størrelse, vil det være nok for en slik pasient å være under oppsyn av en nevrolog eller angiolog, så vel som regelmessig gjennomgå en ambulant undersøkelse.

Sannsynligheten for en pause avhenger av kjønn, alder, yrke og sted for aneurisme. Jo eldre personen og hans aktivitet er forbundet med tung fysisk anstrengelse, jo mer sannsynlig er gapet.

Behandling av hjernen aneurismer fartøyer hovedsakelig kirurgisk, men nylig begynte å bruke metoden for endovaskulær embolisering, som er et godt alternativ metode for behandling av unruptured aneurismer. I denne behandlingen er at aneurismen er fylt med platinfilament for å fullstendig ødelegge patologien til fartøyet.

Blant kirurgiske operasjoner brukes en klipping metode (clipping), der et titan klips er plassert på aneurysm nakke. Et slikt klips forstyrrer deretter strømmen av blod til aneurismen.

Disse behandlingsmetodene er ganske risikable og komplekse, da andre hjerneskader under operasjonen kan bli skadet. Forebygging av aneurysm er ikke til stede, og med en slik diagnose er den beste forebyggingen en sunn livsstil.

Aneurysm av cerebral fartøy: symptomer, diagnose, behandling

Innholdet i artikkelen

 • Aneurysm av cerebral fartøy: symptomer, diagnose, behandling
 • Hvordan bestemme kranialtrykk
 • Systemisk vaskulitt: symptomer og behandling

Symptomer på en aneurisme av cerebral fartøy

Med apopleksjonsformen av en aneurisme i hjernebruskene i mange år, kan pasienten ikke innse at han lider av en alvorlig sykdom. Kun i 20-25% av tilfellene forekommer episodisk cephalalgi. Kliniske symptomer ligner på migrene. Smerten kan ikke fjernes av noen farmasøytiske preparater. Det er den sterke smerten som gjør at en konsulterer en lege.

Den paralytiske typen cerebral aneurisme fører til et progressivt nederlag av kranialnervene. Oculomotor og optisk nerve lider oftest. Pasienten kan raskt miste synsskarphet. Ved brudd på blodårer, kan pasienten falle inn i koma. Utilgjengelig gjengitt medisinsk behandling er dødelig.

Diagnose av en aneurisme av cerebral fartøy

Det mest nøyaktige bildet av sykdommen kan oppnås ved angiografi. Også utnevne en datamaskin og magnetisk resonans bildebehandling. Basert på resultatene av disse undersøkelsene, gjør legen en nøyaktig diagnose og utvikler behandlingstaktikk.

Behandling av cerebrale aneurismer

Med noen få aneurysmer av liten størrelse er det utpekt en overvåkingsundersøkelse for å overvåke vekstdynamikken. I andre tilfeller foreskrives pasienten kirurgisk behandling: klipping eller okklusjon. For tiden anses endovaskulær embolisering som et alternativ til kirurgi og brukes i økende grad.

Aneurysm av cerebral fartøy - symptomer, behandling og forebyggende tiltak

Menneskelig liv er fylt med negative faktorer som påvirker kroppen negativt. Skadelige vaner, farlig arbeid, conniving holdning til helse øker risikoen for farlige sykdommer, for eksempel cerebrale aneurismer.

Beskrivelse av sykdommen, utbredelse, statistikk

vaskulær aneurisme er en "fremspring", utvidelse av blodåreveggen på grunn av sin blod tynning eller strekking, noe som kan resultere i "aneurysmal sac", som øker i størrelse, ligger i nærheten av press på vev. Dette er en sjelden sykdom som finnes i 5% av befolkningen - noen syke mennesker vet ikke engang om tilgjengeligheten.

Årsaker og risikofaktorer

I vår tid har forskere ikke avledet en enhetlig teori om utseendet til en aneurisme. Det antas at det oppstår under påvirkning av følgende faktorer:

 • arvelighet - medfødte sykdommer i muskelvev i arterien;
 • skader på fartøyet;
 • Emboli, som forstyrrer den normale prosessen med blodstrømning;
 • stråling eksponering;
 • aterosklerose;
 • hyalinose - tynning av veggen av blodkanalen;
 • mottak av orale prevensjonsmidler.

De forverrer utseendet til en aneurisme, øker risikoen for brudd på følgende faktorer:

 • alkoholmisbruk;
 • røyking,
 • avansert alder (60 år);
 • økt blodtrykk;
 • aterosklerose;
 • luftveissykdommer.

Typer, skjemaer og stadier

Aneurysmer kommer i følgende former:

 • sacculated - Den vanligste typen, i utseende, ligner en liten sek med blod, som ligger på arterien eller på stedet for forgrening av blodkar. Det kalles også "bær". Ofte ser det ut til eldre.
 • spinkel Er en forlengelse av veggen av fartøyet eller arterien.
 • lateral - ligner en svulst på sideväggen av blodkanalen.

Også typene aneurysmer er klassifisert etter sted (avhengig av navnet på arterien) og i størrelse:

 • miliær - deres størrelse er opptil 3 mm
 • normal - fra 4 til 15 mm;
 • stor - fra 16 til 25 mm;
 • giganten - mer enn 25 mm.

Beskrivelse av sykdommen:

 1. Utviklingen av sykdommen begynner med en gradvis tynning av væsken i blodkaret eller arterien.
 2. Etter en stund dannes en liten pose med blod på tynnveggets side, som øker i størrelse, begynner å presse på det omkringliggende vevet.
 3. I fravær av behandling kan dette fremspringet sprekke, og en hjerneblødning vil oppstå.

Farer og komplikasjoner

Den cerebrale fartøyens aneurisme avviker noen ganger med brudd på en aneurysmal sac. I dette tilfellet oppstår en subarachnoid blødning, som ender til en persons død eller med en funksjonshemning i en viss grad.

Bare 25% av mennesker med aneurysmbrudd vil klare seg uten alvorlige helseproblemer.

Aneurysme kan ikke briste ut - det vil vokse og nå en stor størrelse, klemme vevene som omgir den, og manifestere seg som en svulst, forårsaker hodepine eller noen nevrologiske lidelser.

Andre komplikasjoner:

På aneurysmen til abdominal aorta og risikofaktorene for denne sykdommen, les her.

Symptomatiske og første tegn

Vanligvis er utviklingen av sykdommen asymptomatisk, selv om mye avhenger av plasseringen og graden av utvikling. Symptomer på en aneurisme av cerebral fartøy kan være:

 • uventet hodepine;
 • smerte i øyet, sløret syn;
 • fotofobi og følsomhet for høye lyder;
 • svakhet og kvalme;
 • nummenhet i ansiktsmuskler;
 • bevissthetstap.

Symptomer på brudd på en aneurysmal sac:

 • kvalme og oppkast;
 • uutholdelig hodepine;
 • lysskyhet;
 • panikk, endringer i en persons mentale tilstand;
 • bevissthetstap
 • koma.

Lær mer om sykdommen fra denne videoen:

Hvilken lege skal jeg kontakte?

Ved de første tegnene, som tyder på forekomst eller utvikling av en aneurisme i hjernen, konsulter en spesialist - nevrokirurg eller nevrolog. Henvisningen til dem er gitt av terapeuten. En nevrolog vil foreskrive undersøkelser og tester.

diagnostikk

Vanligvis mistenker en person ikke engang at en "tidsbombe" er modning i hodet - tilstedeværelsen av en aneurisme blir avslørt enten ved utilsiktede undersøkelser eller under brudd. Undersøkelser er en kompleks prosess som består av ulike typer forskning: fysiske og metoder for medisinsk bildebehandling. Differensial diagnostikk utføres for å utelukke hjernesvulst.

For å bekrefte forekomsten av patologi, utfør følgende typer fysisk undersøkelse:

 1. auskultasjon - En metode som bruker et phonendoskop, er rettet mot å lytte til lyder i kroppen. Det gjør det mulig å avsløre patologiske lyder på nivået av sirkulasjonssystemet.
 2. Måling av trykk - bidrar til å foreslå årsaken til en aneurisme.
 3. Neurologisk undersøkelse - bidrar til å bestemme de patologiske refleksene som oppstår ved brudd i sentralnervesystemet. Motoraktiviteten er også sjekket.

For å fastslå diagnosen av en aneurysm i hjerneskibene, bør pasienten gjennomgå en medisinsk bildebehandlingsundersøkelse:

 1. Beregnet Tomografi utføres ved hjelp av røntgenstråler og vil bidra til å identifisere utvidede kar og komprimerte områder av hjernevævet, tegn på blødning. CT vil bidra til å identifisere selv de første patologiske formasjonene.
 2. Magnetic resonance imaging gjennomført ved hjelp av radiobølger og magnetisk stråling. Det gjør det mulig å avsløre fremspringet av blodkarets vegger og kompresjonen av hjernevævet, tilstedeværelsen av blødning. Med hjelp av MR vil legen få detaljerte og nøyaktige bilder av hjernens sirkulasjonssystem.
 3. angiografi - En metode når et spesielt stoff blir introdusert i et sirkulasjonssystem hos en person, som er tydelig synlig i løpet av MR eller CT. Denne metoden lar deg beregne graden av blokkering av arterier og plasseringen av en aneurisme, avslører hjernens steder med brudd på blodsirkulasjonen.
 4. Positron Emisjon Tomography lar deg identifisere områder med redusert eller økt blodsirkulasjon. PET utføres ved å registrere strålingen, som fremkommer på grunn av stoffet administrert til kroppen.
 5. Lumbal punktering - punktering av lumbale ryggraden, slik at du får en cerebrospinalvæske. Hvis et aneurysm gjennombrudd har skjedd, vil det være spor av blod i denne væsken.

Og om symptomene på hjertets aorta-aneurisme og dets fare, finner du mange viktige detaljer i en annen artikkel.

Metoder for behandling

Når det oppdages en aneurisme av cerebral fartøyene, oppstår spørsmålet hos pasienter om det er nødvendig å behandle det og hvordan? Hvis en aneurisme ikke blir revet, er beslutningen om å gjennomføre behandling tatt av personen selv. Behandlingen av en brast hjerneaneurysme utføres kirurgisk klipping eller endovaskulær okklusjon.

Clipping er en av de mest komplekse operasjonene. Det er gjort ved hjelp av trepanering av skallen, disseksjon av det harde skallet i hjernen og ender med klipping (slår av blodposen med et klipp) aneurisme og fjerning av blødningen.

Aneurismen er, som den var, utelukket fra sirkulasjonssystemet, mens beholderens permeabilitet bevares. Kaviteten til en aneurisme dør gradvis og erstattes av bindevev. Mangelen på en operasjon er vanskeligheten med å få tilgang til de dypeste delene av hjernen.

Endovaskulær okklusjon utføres ved å sette et kateter inn i blodet gjennom et fjernt fartøy og fremme det til aneurismen. I hulens hulrom blir en spiral satt inn fra metallet, noe som fører til død av en aneurisme. Utvilsomt pluss operasjoner - ingen behov for trepanering av skallen og muligheten for tilgang til dypgående fartøy.

Hvordan kan operasjonen for klipping av cerebrale aneurysmer ses på videoen:

Hvordan bestemme aneurysmen i hjerneskipene?

Aneurysm av cerebral fartøy kalt en sykdom der skikkets funksjon er forstyrret. I dette tilfellet, hvis du ikke behandler en aneurisme, og personen kan ha alvorlige konsekvenser, som inkluderer blødning i hjernevevet. Hvordan definere sin tilstedeværelse i første fase?

Symptomatologi.

Metoder for diagnose og behandling.

Årsaker og symptomer på vaskulær sykdom i hodet

Årsaker til en pulserende vene på hodet

Når det kan være et brudd på cerebrale aneurismer?

Hva du trenger å vite før du fjerner aneurysmen i hjernen?

Typer aneurysmer av cerebral fartøy

Er det en naturlig korreksjon av visjon?

Hva skal jeg gjøre hvis hodet mitt er skadet?

Den mest alvorlige typen meningitt er bakteriell

Den vanligste skaden i idrett er en neseskade

Hvor mange ganger vasker jeg nesen min med en baby?

Den optimale behandlingstiden for hjernerystelse i hjernen

Aneurysmer av cerebral fartøy

Aneurysmer av cerebral fartøy Er patologiske lokale fremspring av veggene i hjernens arterielle kar. Med svulstliknende strøm av cerebrale aneurysmer imiterer en klinikk med volumetrisk utdanning med skade på de visuelle, trigeminale og oculomotoriske nerver. Når apopleksi av cerebralkarbens aneurysm manifesteres av symptomer på subaraknoid eller intracerebral blødning, som plutselig oppstår som følge av brudd. Aneurysm av cerebral fartøy diagnostiseres på grunnlag av data fra anamnese, neurologisk undersøkelse, kraniografi av skallen, undersøkelse av cerebrospinalvæske, CT, MR og MRA i hjernen. Hvis det er tegn på en aneurisme i hjerneskarene, er den gjenstand for kirurgisk behandling: endovaskulær okklusjon eller klipping.

Aneurysmer av cerebral fartøy

En aneurisme av cerebral fartøy er en konsekvens av en endring i strukturen i vaskemuren, som normalt har 3 lag: det indre - intima, det muskulære laget og det ytre - adventitia. Degenerative endringer, underutvikling eller skade på ett eller flere lag av vaskemuren fører til tynning og tap av elastisitet av den berørte delen av karvegveggen. Som et resultat, i et svekket sted under blodstrømmenes trykk er det et fremspring av vaskulærveggen. Dette danner en aneurisme av cerebral fartøyene. Den hyppigste aneurisme av cerebral fartøy er lokalisert ved forgrening av arteriene, siden trykket utøves på veggen av fartøyet er den høyeste.

Ifølge noen data er en aneurisme av cerebral fartøy til stede i 5% av befolkningen. Imidlertid er det ofte asymptomatisk. En økning i aneurysmal utvidelse ledsages av tynning av veggene og kan føre til brudd på aneurysm og hemorragisk slag. En aneurisme i hjernen har en nakke, kropp og kuppel. Den aneurysmale halsen som ligner fartøyets vegg er preget av en trelagsstruktur. Kuppelen består bare av intima og er det svakeste punktet i hvilken hjernebruskens aneurisme kan briste. Det vanligste brukket er observert hos pasienter i alderen 30-50 år. Ifølge statistikken er det den briste aneurismen av cerebral fartøy som forårsaker opptil 85% av ikke-traumatisk subarachnoid blødning (SAH).

Årsaker til cerebrale aneurismer

Medfødt aneurisme av cerebral fartøy er en konsekvens av utviklingsavvik, noe som fører til brudd på den normale anatomiske strukturen til veggene sine. Det er ofte kombinert med andre medfødte patologier: polycystisk nyresykdom, koarkasjon av aorta, bindevevsdysplasi, cerebral arteriovenøs misdannelse og lignende.

Ervervet hjerne aneurisme kan utvikles som et resultat av endringer i karveggen etter å ha fått en traumatisk hjerneskade, mot en bakgrunn av hypertensjon, aterosklerose og vaskulær Hyalinosis. I noen tilfeller er det forårsaket av en drift i cerebrale arterier av smittsom emboli. En slik aneurisme av cerebral fartøy i nevrologi kalles mykotisk. Dannelsen av en aneurisme av cerebral fartøy lettes av hemodynamiske faktorer, som ujevn blodstrøm og arteriell hypertensjon.

Klassifisering av en aneurisme av cerebral fartøy

Ifølge sin form av en aneurisme av cerebral fartøy, er det sccular og spindelformet. Og de førstnevnte er mye mer vanlige, i et forhold på ca. 50: 1. I sin tur kan saccular aneurisme av cerebral fartøy være single eller multi-chambered.

Lokaliseringen av en aneurisme av cerebral fartøyene er klassifisert i en aneurisme av den fremre cerebral arterien, den midtre cerebrale arterien, den indre halspulsåren og vertebro-basilære systemet. I 13% av tilfellene er det flere aneurismer plassert på flere arterier.

Det er også en klassifisering av hjerneslag i størrelse, i henhold til hvilke isolert miliærtuberkulose aneurisme størrelse opp til 3 mm, liten - 10 mm, medium - 11 til 15 mm, stort - 16 til 25 mm og gigant - mer enn 25 mm.

Symptomer på en aneurisme av cerebral fartøy

I sine kliniske manifestasjoner av cerebrale aneurysmer kan ha en tumorlignende eller apopleksisk kurs. Når tumor utførelse av cerebrale aneurismer og progressivt, og nådde en betydelig størrelse, begynner å presse anordnet ved siden av sin anatomiske hjerne dannelse, noe som fører til utseendet av relevante kliniske symptomer. Tumor-lignende aneurisme av cerebral fartøy er preget av et klinisk bilde av den intrakraniale svulsten. Dens symptomer er avhengig av plasseringen. Den vanligste svulstliknende aneurysmen i hjerneskarene er avslørt i området med den visuelle crossover (chiasma) og i hulskinnet.

Aneurysm i den chiasmatiske regionen er ledsaget av forstyrrelser i skarphet og synsfelt; med langvarig eksistens kan føre til atrofi av optisk nerve. Hjerneslag, som ligger i det kavernøse sinus, kan være ledsaget av en av de tre syndromer kavernøse sinus som representerer en kombinasjon parese III, IV og VI par CHMN med lesjoner i ulike grener av trigeminal nerve. Parese III, IV og VI par er klinisk manifestert av oculomotoriske forstyrrelser (svekkelse eller manglende evne til konvergens, utvikling av strabismus); nederlag av trigeminusnerven - symptomer på trigeminal neuralgi. Langvarig aneurisme av cerebral fartøy kan bli ledsaget av ødeleggelse av bein av skallen, som avdekkes under røntgenstråler.

Ofte har en aneurisme av cerebral fartøy et apopleksisk kurs med plutselig utseende av kliniske symptomer som følge av brudd på aneurysmen. Bare sporadisk aneurysmbrudd foregår av hodepine i frontal-oftalmiske regionen.

Brudd på aneurisme av cerebral fartøy

Det første symptom på ruptur av en aneurysm er en plutselig veldig intens hodepine. I utgangspunktet kan den ha en lokal karakter som tilsvarer plasseringen av aneurismen, da blir den diffus. Hodepine er ledsaget av kvalme og gjentatte ganger gjentatte oppkast. Det er meningeal symptomer: hyperestesi, stivhet av occipital muskler, symptomer på Brudzinsky og Kernig. Deretter er det et bevissthetstap som kan vare i en annen tidsperiode. Det kan være epileptiforme anfall og psykiske lidelser fra liten forvirring til psykose. Subarachnoid blødning, som oppstår når aneurysm av cerebral fartøy blir brutt, ledsages av en langvarig spasme av arteriene som ligger nær aneurisme. Omtrent 65% av tilfellene fører denne vaskulære spasmen til skade på hjernesubstansen av typen iskemisk slag.

I tillegg til subarachnoid blødning kan en bristet aneurisme av cerebral fartøy føre til blødning i stoffet eller hjernens ventrikler. Intrakerebralt hematom er observert i 22% tilfeller av aneurysmbrudd. I tillegg til generelle cerebrale symptomer, manifesterer seg seg med økende fokal symptomatologi, avhengig av lokalisering av hematom. I 14% av tilfellene forårsaker den bruddet aneurisme i hjerneskarene en blødning til ventriklene. Dette er den vanskeligste varianten av sykdomsutviklingen, som ofte fører til døden.

Fokal symptomatologien, som er ledsaget av den bristede aneurysmen i hjerneskibene, kan være mangfoldig og avhenger av lokaliteten av aneurysmlokalisering. Således fører cerebral aneurisme som befinner seg i området av bifurcation av karoten arterien til utseendet av synsfunksjonsforstyrrelser. En aneurisme av den fremre cerebral arterien er ledsaget av parese av de nedre ekstremiteter og psykiske lidelser, midtre cerebral hemiparese på motsatt side og taleforstyrrelser. Lokaliseres i vertebrobasilær system basilære cerebrale aneurismer ved brudd karakterisert dysfagi, dysartri, nystagmus, ataksi, alternerende hemiplegi, parese av sentral ansiktsnerven og trigeminus lesjon. Aneurysmen til hjerneskibene som befinner seg i hulskernen, ligger utenfor dura materen, og derfor er bruddet ikke ledsaget av blødning i kranialhulen.

Diagnose av en aneurisme av cerebral fartøy

Ofte kjennetegnes en aneurisme av cerebral fartøy av et asymptomatisk kurs og kan detekteres tilfeldig ved undersøkelse av en pasient på grunn av en helt annen sykdom. Med utviklingen av kliniske symptomer på cerebral aneurismer nevrolog diagnostisert basert på historie data, nevrologisk undersøkelse av pasienten, røntgen og tomographic undersøkelser, studier cerebrospinalvæsken.

Neurologisk undersøkelse gjør det mulig å identifisere meningeal og fokal symptomer på basis av hvilke det er mulig å sette en aktuell diagnose, dvs. å bestemme plasseringen av den patologiske prosessen. Radiografi av skallen kan oppdage forstente aneurysmer og ødeleggelsen av skallenbasen. Mer nøyaktig diagnose er gitt av CT og MR i hjernen. Endelig er det mulig å diagnostisere en aneurisme av cerebral fartøy ved resultatene av en angiografisk studie. Angiografi lar deg bestemme plasseringen, formen og størrelsen på aneurismen. I motsetning til røntgenangiografi krever magnetisk resonans (MRA) ikke innføring av kontrastmidler og kan utføres selv i den akutte perioden for brudd på aneurisme av cerebral fartøy. Det gir et todimensjonalt bilde av tverrsnittet av fartøyene eller deres tredimensjonale volumbilde.

I fravær av mer informative diagnosemetoder kan den brutte aneurisme av cerebral fartøy diagnostiseres ved å utføre lumbal punktering. Påvisning av blod i det resulterende cerebrospinalvæsket indikerer tilstedeværelsen av subaraknoid eller intracerebral blødning.

I løpet av diagnosen bør tumor-lignende cerebrale aneurysmer differensieres fra svulster, cyster og hjerneabsess. Apopleksisk cerebral aneurisme krever differensiering fra epileptisk angrep, forbigående iskemisk angrep, iskemisk berøring, meningitt.

Behandling av cerebrale aneurismer

Pasienter med cerebrale aneurysmer som er små i størrelse, bør konstant observeres hos en nevrolog eller en nevrokirurg, da en slik aneurisme ikke er en indikasjon på kirurgisk behandling, men må overvåkes for sin størrelse og kurs. Konservative terapeutiske tiltak er rettet mot å forhindre en økning i aneurysmstørrelsen. De kan omfatte normalisering av blodtrykk eller hjertefrekvens, korreksjon av blodkolesterolnivå, behandling av konsekvensene av TBI eller eksisterende smittsomme sykdommer.

Operativ behandling er rettet mot å forebygge aneurysmbrudd. Dens hovedmetoder er klipping av aneurysm cervix og endovaskulær okklusjon. Stereotaktisk elektrokoagulasjon og kunstig trombose av aneurysm kan brukes ved hjelp av koagulanter. Med hensyn til vaskulære misdannelser utføres radiokirurgisk eller transkraniell AVM fjerning.

Den sperrede aneurisme av cerebral fartøy er en akutt tilstand og krever konservativ behandling som ligner på behandling av hemorragisk slag. Indikasjonene er kirurgisk behandling: fjerning av hematom, endoskopisk evakuering eller stereotaksisk aspirasjon. Hvis en aneurisme i hjerneskarene er ledsaget av blødning i ventriklene, dannes ventrikulær drenering.

Prognose av en aneurisme av cerebral fartøy

Prognosen for sykdommen avhenger av stedet der cerebral aneurisme befinner seg, på størrelse og på forekomst av en patologi som fører til degenerative endringer i vaskulær eller hemodynamiske lidelser. Den cerebrale aneurisme som ikke øker i størrelse kan eksistere gjennom hele pasientens liv uten å forårsake noen kliniske endringer. Den sperrede aneurismen av hjerneskarene i 30-50% av tilfellene fører til pasientens død. Hos 25-35% av pasientene etter aneurysmbrudd er det vedvarende invaliderende effekter. Gjentatt blødning observeres hos 20-25% av pasientene, dødeligheten etter at den når 70%.

Aneurysme av cerebral fartøyer - en tidsbombe

Som barn spilte vi ofte en krig. Jeg husker hvordan de gjorde en "bombe" - de hente vann i en plastpose, bundet den og kastet den inn i "fiendens leir". I kontakt med noe ble pakken revet, og vannet fløy i alle retninger...

Omtrent, fungerer aneurisme i hjerneskibene som en tidsbombe. Hun, som den pakken fylt med vann, er bare konsekvensene mye tristere. Veggene til karene eller hjertet er tynnet og utstøpt, og den formede sekken er fylt med blod. Keglen presser på nerveenden eller omkringliggende vev i hjernen, noe som forårsaker kjedelig smerte. Men en aneurysmbrudd er en stor fare. Enhver pinlig bevegelse kan aktivere denne tidsbomben og forårsake et dødelig utfall. Fra en aneurisme har slike utrolige personligheter som Charles de Gaulle, Albert Einstein, Andrei Mironov og Evgeny Belousov dødd.

Hvorfor er denne sykdommen og hvordan håndteres den?

Sykdommen gir et rødt flagg

Årsaken til cerebrale aneurismer kan være medfødte blodkar, bindevev eller sirkulatoriske forstyrrelser, så som unormale plexus i vener og arterier i hjernen som påvirker blodsirkulasjon i kroppen. Sykdommen kan utvikle seg som følge av tidligere skader og til og med blåmerker, høyt blodtrykk, aterosklerose, røyking og bruk av narkotika. Noen forskere foreslår at årsaken til sykdommen også kan tjene som et hormonell prevensjonsmiddel.

Det er ganske vanskelig å diagnostisere en aneurisme - symptomene kan ikke vises i hele livet. I sjeldne tilfeller er det alvorlig hodepine i frontal-oftalmiske regionen.

Å provosere en aneurysmbrudd kan være et sterkt hopp i blodtrykk, alvorlig fysisk stress og stress. Ofte skjer dette spontant. Ved blødning i et subaraknoidrom er det en plutselig og veldig sterk hodepine, lysimmunitet, kvalme, oppkast, bevissthetstap. I tilfelle av en hjerneblødning, hematom dannet og som et resultat, forverring av syn, skjeling, stirrende øyne, sløret, slurring av tale, immunitet mot utenlandsk tale, beslag, delvis eller fullstendig tap av bevissthet.

Vi skiller "fienden": former for aneurisme i hjerneskibene

På basis av anatomiske sykdom dividert med saccular (blodåreveggen strekkes i form av en pose) og spindelen (i et begrenset område forlengelse av beholderveggen er utformet som en spindel).

Ved plasseringen av en aneurisme av cerebral fartøy, kan den være overfladisk - på den konvekse overflaten av hjernen, og dyp - plassert direkte inne i hjernens substans.

Aneurismen kan nå 60 mm i diameter.

Hvordan diagnostisere en aneurisme av cerebral fartøy på et tidlig stadium?

Klager om hodepine, nedsatt syn og tale, immunitet mot tale rettet mot pasienten, delvis lammelse er åpenbare tegn på utvikling av aneurysm. I slike tilfeller kan du gjennomføre en datamaskin eller magnetisk resonansavbildning av hjernen med et vaskulært program som lar deg utforske strukturen i hjernen og avsløre en aneurisme i hjernebruskene på et tidlig stadium.

Også for diagnostisering av sykdommen blir det innført en spesiell substans for pasienten, som kan ses i røntgenbilder.

Obligatorisk konsultasjon av terapeuten.

Behandling av cerebrale aneurismer

Dessverre er det umulig å forhindre sykdommen, men hvis du overvåker blodtrykk og kolesterol i blodet, utelukker bruk av rusmidler, tobakk og fettstoffer, reduseres risikoen for sykdommen kraftig.

Behandling av en aneurisme er rent individuell og avhenger av dens type, størrelse og plassering. Sannsynligheten for et gap og en persons alder kan også ha stor innvirkning.

Fjerning av en aneurisme av cerebral fartøy skjer kirurgisk - ved å klippe aneurisme, okklusjon eller endovaskulær embolisering. Sistnevnte metode brukes mer enn en gang i løpet av en persons liv.

En aneurisme av hjerneskarene er en "bombe" av forsinket handling?

Alle elementer i menneskekroppen er sammenhengende. Brudd på ett system påvirker den andre, noe som resulterer i en sykdom. Dårlige vaner, hyppige belastninger og sykdommer fører til farlige forhold. Et eksempel er en aneurisme av cerebral fartøy.

Beskrivelse av aneurysm av cerebral fartøy

Aneurysm av blodårer - utvidelse av væggene i arterien.

Aneurysm av cerebral fartøy er et fremspring av arterien veggen

En aneurysmal sac er dannet på grunn av dilatasjon, utvidelse og tynning av arterieveggene. Øke størrelsen fører til trykk på tilstøtende vev og områder.

Litt statistikk: Bare 5% av befolkningen står overfor patologi, men 85% av pasientene har blødning i nærliggende områder. Patologi blir oftest diagnostisert hos kvinner. Alder - 30-60 år. I 2% av tilfellene utdanning er dannet hos barn.

Aneurysm vises i hvilken som helst del av hjernen, men er oftere dannet i områdene forgrening av karene, spesielt i halspulsåren.

klassifisering

Aneurysmer varierer i størrelse, plassering og form. Utdanning kan være:

 • saccat - er små sekker fylt med blod;
 • s-form;
 • sfæriske runde aneurysmer;
 • lateral - en av veggene i arterien er påvirket av svulsten;
 • spindelformet - oppstår i ekspansjonen av fartøyet.

Typer aneurysmer av cerebral fartøy og forskjeller

Ved opprinnelse skiller de:

 • falsk - penetrasjon av blod oppstår som et resultat av dannelsen av en åpning i fartøyets vegge, og hulrommet i aneurismen er ikke et element i arterien;
 • sann - patologi dannes i prosessen med fremspring av fartøyets vegg;
 • stratifisert - inne i arterieveggen er det et aneurysmhulrom, og blodstrømmen utføres gjennom et lite hull i det berørte området.

Avhengig av antall patologiske formasjoner og deres kamre utmerker seg:

 • flere og enkle;
 • enkeltkammer og flerkammer.
 • liten - ikke mer enn 3 mm i diameter;
 • konvensjonell - 3-11 mm;
 • stor - 11-25 mm;
 • gigantisk - over 25 mm.

I tillegg er cerebrale aneurismer delt inn i:

 1. Arterial - Oftere traff Willis-sirkelen - på dette stedet går fartøyene sterkt av. Neoplasmen har formen av en sac eller liten sfære.
 2. Arteriovenous - danner en tangle av venøse vener, som kontakter og kommuniserer med arteriene. Trykket i sistnevnte er høyere, så blodet fra dem trenger inn i blodårene, noe som resulterer i en aneurisme som komprimerer nervevevet og forstyrrer blodtilførselen av hjernen.

En type arteriovenøs type er aneurismen av venene til Galen. Utdannelse oppstår i sjeldne tilfeller, ofte påvirker pasienter i liten alder - nyfødte og babyer. Fraværet av manifestasjoner i halv tilfeller og høy dødelighet gjør denne patologien til en farlig motstander.

årsaker

Mange årsaker kan føre til dannelsen av en aneurisme, særlig:

 • kroniske patologier av smittsom natur
 • arvelig predisposisjon (svakhet i hjernen arterier);
 • svulster i hjernen;
 • aterosklerotisk sykdom;
 • alvorlige skader forårsaket av en enkelt eller langvarig eksponering.

Årsaken til aneurysmutvikling kan ikke identifiseres i alle tilfeller. Noen ganger blir patologi en ubehagelig overraskelse for både pasienten og legen.

Brudd på cerebrale aneurysmer er en farlig tilstand, som ofte fører til alvorlige konsekvenser

Risikoen for aneurysmbrudd øker med følgende faktorer:

 • pernicious avhengighet: alkohol, røyking, narkotika;
 • store størrelser av aneurismer;
 • luftveissykdommer;
 • radioaktiv stråling;
 • fedme;
 • hyppig stress;
 • eldre alder er over 60 år;
 • høyt blodtrykk.

symptomer

Små svulster manifesterer seg ikke på noen måte, slik at pasienten kanskje ikke engang mistenker en aneurisme.

Noen ganger oppdages patologi ved et uhell, utfører diagnostikk etter traumer eller forverring av velvære.

Aneurysm-brudd forårsaker hjerneblødning

Levende tegn er karakteristiske for brudd på en aneurysm, pasienten har følgende symptomer:

 • epileptiske anfall
 • besvimelse;
 • langvarig kvalme og oppkast;
 • plutselig og alvorlig smerte i hodet;
 • lavt blodtrykk;
 • feber,
 • psykiske lidelser: søvnløshet, økt irritabilitet, aggressivitet, angst og sakte reaksjon;
 • generell svakhet;
 • fløyter i ørene
 • problemer med vannlating
 • motoriske forstyrrelser, inkludert lammelse og kramper;
 • problemer med tale (forståelse og forståelse av tale forverres, det er vanskelig for en pasient å snakke og reprodusere enda enkle ord).

Funksjoner i løpet av graviditeten

Tegn på patologi hos barn

Et barn som lider av en aneurisme i hjernen opplever følgende symptomer:

 • kvalme og svimmelhet;
 • brudd på koordinering av bevegelse;
 • døsighet;
 • skinn av huden;
 • bevissthetstap
 • Forverring av oppfatningen (barnet tar ikke hensyn til andre mennesker);
 • atferdsendring på grunn av smerte: hyppig gråt uten grunn, angst.

Med en lang bane av patologi ligger babyen i utviklingen fra sine jevnaldrende.

diagnostikk

Aneurysm oppdages oftere ved en tilfeldighet, siden patologi ikke plager pasienten i begynnelsen av utviklingen. Når det oppstår spesifikke symptomer, kontakt lege så snart som mulig. Spesialisten vil inspisere pasienten og om nødvendig foreskrive flere undersøkelser, blant annet:

 1. Angiografi - diagnostiserer patologi i 99% av tilfellene. Identifiserer graden av vaskulære lesjoner, bestemmer plasseringen, form og størrelse av lesjonen.
 2. CT-angiografi ved bruk av kontrastmiddel - lar deg få et detaljert bilde av blodkar og vurdere lesjonens art under brudd på aneurysmen.
 3. Magnetic resonance imaging (MRI) - gir et detaljert bilde av hjernen og dets kar, hjelper til med å oppdage blødninger, bestemme formen og størrelsen på lesjonen.
 4. Spinal punktering - brukes til ikke-informative resultater av CT og MR. Det er en analyse av cerebrospinalvæske for tilstedeværelse av blod og blødning.

Differensial diagnostikk

Aneurysm skal skilles fra hjernesvulster og parasittiske sykdommer. Siden disse patologiene kombinerer vanlige symptomer: nedsatt bevissthet, hodepine, kvalme, oppkast, forverring av arbeidet med hørsel og syn.

Hvordan skille en aneurisme i hjernen fra andre patologier - bord

 • karakterisert ved en rund eller langstrakt form;
 • i bildene under MR og CT er det klare grenser;
 • neoplasmen er lokalisert på stedet for fartøylokalisering;
 • når en aneurysmal sak er oppdaget.
 • på bildet har formasjonen en uregelmessig form;
 • grensen til svulsten kan være enten klar eller vag;
 • strukturen er ikke homogen;
 • ved svulstens kanter er det ødem.
 • Cysten har en avrundet form og en klar kontur;
 • det er flere lesjoner;
 • heterogenitet av strukturen er observert;
 • det er ødem i formasjonens kanter.
 • reduksjon av synsskarphet i en aneurysm av halspulsåren;
 • hodepine;
 • problemer med å svelge;
 • taleforringelse;
 • økt lysfølsomhet;
 • skjelving av hender og føtter, kramper;
 • kvalme om morgenen og oppkast, som ikke bringer lindring;
 • økt hodepine ved endring av kroppsstilling;
 • forverring av syn (tåke og sløret syn);
 • hallusinasjoner;
 • hormonelle sykdommer: fedme, funksjonsfeil i menstruasjonssyklusen - hos kvinner, impotens - hos menn;
 • taleforringelse og intellektuell kapasitetsreduksjon;
 • brudd på oppmerksomhet og fravær
 • endre atferd - fra aggressivitet til eufori.
 • økt kroppstemperatur;
 • opphisset tilstand og hallusinasjoner;
 • hemming av bevissthet;
 • døsighet;
 • voksende smerte - skarp og paroksysmal.

behandling

Medisineringsterapi

Valget av medisiner er i stor grad avhengig av alvorlighetsgraden av sykdommen og kroppens individuelle egenskaper. Av denne grunn, foreskrive narkotika og bestemme doseringen bør bare legen basert på studiene.

Vær oppmerksom! Medikamenter lindrer ikke pasienten i vaskulære aneurysmer, og oppgaven med terapi er å redusere risikoen for brudd.

Under terapi bruk:

 1. Antikonvulsiva midler (fosfenytoin, fenobarbital, klonazepam). Senk spredningen av nerveimpulser.
 2. Forberedelser for normalisering av blodsirkulasjon (Tanakan, Vinpocetine, Cavinton).
 3. Anestesi (morfin).
 4. Antihypertensive stoffer (kaptopril, hydralazin, klonidin og labetalol). Berør tonen i arteriene, og derved reduseres sannsynligheten for brudd på fartøyets vegg.
 5. Kalsiumkanalblokkere (Nimodipin, Fenigidin). Forbedre blodsirkulasjonen, forhindrer utseendet av spasmer.
 6. Antiemetiske stoffer (Prochlorperazine, Cerucal). Reduser frekvensen av oppkast.

Medisiner - galleri

Kirurgisk inngrep

Kirurgisk inngrep brukes ofte i en aneurisme. Patologi er vanskelig å gjenkjenne, så i de fleste tilfeller starter behandlingen når formasjonen er allerede ganske stor. I tillegg er operasjonen den eneste måten å redde en pasient når et aneurysm brister.

Nylig har stereotaktisk radiokirurgi blitt utbredt, noe som innebærer bruk av høy presisjonsstråling og, til tross for navnet sitt, er ikke en operativ inngrep. Gamma stråler forårsaker en fortykning av karenees vegger og en langsom lukning av deres lumen.

Embolisering er en minimal invasiv metode for kirurgisk inngrep, mens klipping er en åpen type operasjon

Minimalt invasive metoder

Minimalt invasive metoder brukes i følgende situasjoner:

 • Fra blødningstidspunktet har gått eller har skjedd mindre enn 12 timer;
 • Aneurysmhalsen har en liten diameter;
 • pasientens tilstand er ustabil
 • Andre patologier eller komplikasjoner blir observert;
 • Det er vanskeligheter med tilgang til fartøyet.

Operativ inngrep utføres på flere måter:

 1. Embolisering. Spesielle emboliserende stoffer blir introdusert i formasjonens hulrom, noe som fører til at blodstrømmen i aneurismen stopper, styrker fartøyet, som forhindrer rupturen.
 2. Endovaskulær teknikk. Leger bruker spesielle spiraler, sylindre eller stenter som leveres til hulrommet i aneurismen med et fleksibelt kateter. Manipulasjon fører til forvirring av utdanning.

Åpne type operasjoner

 1. Klipping. Utfør trepanering av skallen og danner en midlertidig åpning. Den berørte delen av fartøyet er skilt fra hjernevævet ved hjelp av et klips, og unngår dermed aneurismen fra blodet.
 2. Styrke veggene. I alvorlige tilfeller er pasientens fartøy innpakket med kirurgisk gasbind eller muskel. Dette styrker væggene i arterien og blokkerer patologisk formasjon.

Strømforsyning

Korrigering av ernæring er en annen behandlingsretning. Ved en aneurisme av fartøy av en hjerne anbefaler du å bruke følgende produkter:

 • tunfisk, ørret, sardin, makrell - øke mengden nyttig kolesterol;
 • Laks og laks - forbedre blodkoagulasjon og normalisere blodtrykket;
 • brokkoli - har en positiv effekt på hjertet på grunn av en stor mengde fiber, jern, magnesium og vitamin D, B og C;
 • kirsebær - normaliserer blodtrykket, påvirker nervesystemet positivt og styrker de vaskulære veggene;
 • gresskar - senker blodtrykket, er en kilde til beta-karoten og kalium - nyttige stoffer for blodkar;
 • jordbær - forhindrer dannelsen av patologi, gjenoppretter metabolisme og utøver en forsterkende effekt på de vaskulære veggene;
 • rødbær - har i sammensetningen av oxycoumarin, på grunn av hvilken koagulerbarheten av blod er normalisert;
 • kornavlinger - inneholder syrer av omega-3 og fordøyelig fiber, noe som påvirker fartøyets tilstand positivt;
 • avokado - normaliserer innholdet av kolesterol i blodet;
 • grapefrukt - en positiv effekt på fartøyets levedyktighet.

Listen over forbudte produkter avhenger av patologien som forårsaket utviklingen av en aneurisme. Så når diabetes utelukkes fra menyen:

 • tilsetningsstoffer og krydret krydder;
 • søtsaker, spesielt sjokolade;
 • produkter med konserveringsmidler;
 • fett kjøtt;
 • røkt, tørket og stekt mat;
 • ketchup, majones og margarin;
 • pølser.

Anbefalte produkter - galleri

Livsstil og rehabilitering

Etter operasjonen blir pasienten vist en lang rehabilitering, i en periode på ikke mindre enn 18 måneder. Det inkluderer tiltak for å gjenopprette hjernens tapte funksjoner.

 1. Ved hjelp av spesielle øvelser trener de minne, kognitive ferdigheter, tale.
 2. For reisen brukes barnevognen mest.
 3. Utfør terapeutisk gymnastikk. Store belastninger kan påvirke kroppens tilstand negativt, men du bør ikke helt oppgi fysisk aktivitet. Lysøvelser vil ha en positiv effekt på kardiovaskulærsystemet.

I tillegg, for å redusere gjenopprettingsperioden vil det hjelpe fysioterapi og tradisjonell medisin.

fysioterapi

Fysioterapi har følgende effekter på kroppen:

 • forbedrer blodtilførselen til skadede områder;
 • reduserer graden av skade på hjernevævet;
 • normaliserer motoraktivitet;
 • hindrer klemming av nerver.

Til behandling:

 • elektrostimulering av muskler - er tilførsel av strøm til områder av muskelvev som har vært spasmodisk;
 • ultralyd - brukes til å absorbere blod og stimulere musklene, men på grunn av den aggressive reaksjonen i nervesystemet brukes sjelden;
 • elektroforese - er innføring av stoffer i det berørte området ved hjelp av elektromagnetiske bølger;
 • jodid-brom-, nåle-, oksygen-, hydrogensulfidbad;
 • Anvendelser med paraffin og poser med kaldt (is) - brukes til å gjenopprette følsomheten til vev og motorfunksjon.

Folkemidlene

Alternativt brukes tradisjonell medisin, men du bør først konsultere en spesialist.

 1. Dekoksjon av poteter. Frukten og huden er kokt i 15 minutter, deretter filtrer. Den resulterende væsken brukes til mat. Anvendt til formålet med profylakse av hypertensiv krise.
 2. Juice rødbeter og honning. Bland 1 glass juice og 1 ss. l. honning. Spis 1/3 kopp 1 ganger daglig før måltider. Brukes til å redusere trykk.
 3. Avkjøling av immortelle. I 1 liter varmt vann tilsett 25 g tørkede blomster av planten. Mediet kokes i 30 minutter. Kjøttboks kjølig og ta 20 ml per dag.
 4. Infusjon av mais mel. I et glass kokende vann tilsett 1 ss. l. mel. Rør og la produktet stå over natten. Morgenfilter og bruk på tom mage.
 5. Roten av valerianen. I et glass varmt vann legg til 10 g av den knuste roten av planten. Mediet kokes i 20 minutter, deretter avkjøles i 2 timer. Påfør ved forhøyet trykk 3 ganger daglig for 1 ss. l.

Tradisjonell medisin - galleri

Prognose, mulige komplikasjoner og konsekvenser

Sen diagnostikk og tidlig behandling resulterer ofte i brudd på en aneurisme, noe som igjen kan føre til:

 • iskemisk og hemorragisk slag;
 • koma;
 • hjerneskade og hevelse;
 • døden.

Statistikken indikerer skuffende data: 5% av pasientene dør etter operasjon, 15% dør før omsorg, og for halvparten av pasientene blir dødsfallet en måned etter forstyrrelsen av utdanningen.

Forebyggende tiltak

Hvis patologi er medfødt eller arvelig, vil forebyggende tiltak ikke avlaste en aneurisme. Imidlertid er det mulig å redusere graden av manifestasjon av sykdommen og unngå rupturen. For å gjøre dette trenger du:

 • unngå blodtrykksprang;
 • bli kvitt dårlige vaner;
 • normalisere søvn og modus for drift
 • gjennomgår regelmessig forebyggende undersøkelser;
 • holder seg til riktig ernæring og en sunn livsstil.

Hvordan gjenkjenne en aneurysm - video

En aneurisme av cerebral fartøy er en farlig patologi som kan føre til døden. Sykdommen er vanskelig å oppdage, derfor er det i nærvær av provoserende faktorer nødvendig å regelmessig gjennomgå undersøkelser og følge legenes anbefalinger. Vær sunn!

Les Mer Om Fartøyene