Lav blodpropp

Under normale forhold er blodet konstant i flytende tilstand. Hvis et fartøy er skadet, kommer vævspartikler inn i blodet, prosessen med blodkoagulasjon starter. Dette skaper en trombose som tetter opp i det skadede området.

Under visse omstendigheter kan dårlig blodproppering observeres. Dette er fulle av alvorlige blødninger og helseproblemer. Derfor er det viktig å finne ut årsakene til dette fenomenet i tide og handle.

Hva er denne sykdommen

Blod består av mange komponenter: proteiner, blodplater, erytrocytter, fibriner og andre. Hun er ansvarlig for å levere næringsstoffer og oksygen til alle indre organer og vev.

For å forhindre alvorlig blodtap i tilfelle vaskulær skade, blir prosessen med dannelse av trombi tilveiebragt når vevsfaktoren kommer inn i blodbanen. Hvis denne prosessen er ødelagt, indikerer den forekomsten av sykdommen.

Dårlig blodpropp er forbundet med mangel på visse enzymer. Det er en redusert produksjon av blodplater. Denne patologien er farlig for menneskers helse og liv. Hvis vaskulær skade er alvorlig, kan alvorlig blodtap føre til døden til en person.

Avhengig av provoserende faktor kan det være flere svar på spørsmålet om hva sykdommen heter:

 1. Hvis patologien er assosiert med mangel i fibrinogenes blod, kalles koagulasjonsforstyrrelsen fibrinogenese.
 2. Når en arvelig faktor spiller en nøkkelrolle, kalles sykdommen vanligvis hemofili. Dette problemet påvirker hovedsakelig menn.
 3. Sykdommen forårsaket av mangel på blodplater kalles "trombocytopeni".

Disse sykdommene har lignende årsaker til utseende og er preget av de samme symptomene.

Hva er årsaken til sykdommen?

Årsakene til dårlig blodpropp kan varieres. Og hos menn og kvinner, kan sykdommen skyldes ulike faktorer. Likevel er det en rekke generelle forutsetninger:

 1. Leversykdommer
 2. Feil i arbeidet med immunsystemet.
 3. Langsiktig behandling med ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler.
 4. Akutt mangel på kalsium i kroppen.
 5. Allergiske reaksjoner, som ledsages av en signifikant utgivelse av histaminer i blodet.
 6. Utvikling av kreft.
 7. Terapi med rusmidler rettet mot behandling av kardiovaskulære sykdommer.
 8. Ufordelige miljøforhold, ansettelse i farlig produksjon.
 9. Mangel på vitamin K i kroppen.
 10. Langvarig behandling med sterke antibakterielle stoffer.
 11. Bruk av legemidler som er utformet for å forhindre dannelse av nye kar i kroppen.

Hos kvinner fører behandlingen av åreknuter ofte til et problem. Det utføres ved hjelp av spesialiserte stoffer, for eksempel Troxevasin, Warfarin, Detralex og andre. Disse stoffene kan sterkt fortynne blodet, noe som fører til dannelsen av et brudd.

Hos menn blir arvelig faktor en hyppig årsak til problemet. En slik sykdom, som hemofili, overføres ofte fra generasjon til generasjon nettopp gjennom hannelinjen.

Årsaker til sykdommen hos barn

Brudd på blodpropp kan observeres selv i tidlig alder. De vanligste årsakene hos barn er:

 1. Sykdommer i kardiovaskulærsystemet.
 2. Medfødt hemofili, som var arvet av barnet.
 3. Mangel på vitamin K i kroppen.
 4. Autoimmune sykdommer.
 5. Blodtransfusjon ble utført.

Dårlig blodpropp i et barn kan være ekstremt farlig for helsen og til og med livet. Derfor er det nødvendig å diagnostisere det så tidlig som mulig og starte behandlingen.

Årsaker og fare for blødningsforstyrrelser i svangerskapet

Under babyens svangerskap gjennomgår en kvinnes kropp enorme endringer, så han må tilpasse seg nye forhold. Endringer forekommer i mange systemer. Dette fører ofte til funksjonsfeil, inkludert i sirkulasjonssystemet. Blant hovedårsakene til dårlig blodpropp under graviditeten er:

 1. For tidlig avløsning av morkaken.
 2. Emboli med fostervann.
 3. Omorganisering av immunforsvaret forårsaket av graviditet.

Brudd på blodpropp i gravide kan føre til negative konsekvenser for helse og til og med liv. Det er stor sannsynlighet for blødning etter fødsel, tidlig fødsel eller abort. Derfor utpeker spesialister nødvendigvis en rekke hensiktsmessige analyser for påvisning av patologi.

En gravid kvinne må ta godt vare på helsen. Et komplett nektelse fra røyking og drikking til og med små doser alkoholholdige drikker er obligatorisk. Det er nødvendig å skape et drikkeregime riktig, fordi overflødig væske i kroppen kan utløse blodfortynning.

Hvordan manifesterer sykdommen?

Tilstedeværelsen av sykdommen er indikert ved karakteristiske symptomer. De inkluderer:

 1. Lang og alvorlig blødning selv med liten skade på blodårene.
 2. Utseende på kroppen av blåmerker av ukjent opprinnelse.
 3. Hyppig blødning fra nesen.
 4. For rikelig menses.
 5. Blødende tannkjøtt mens du børster tenner eller spiser fast mat.
 6. Blødninger i tarmen, som oppdages ved blanding av blod i avføringen.

Disse tegnene bør være en unnskyldning for å umiddelbart konsultere lege. Spesialisten vil utføre den riktige diagnosen, og finne ut den nøyaktige årsaken til symptomatologienes utseende.

Hva kan føre til mangel på riktig behandling?

Hvis sykdommen ikke diagnostiseres i tide og ikke starter behandling, kan det oppstå alvorlige komplikasjoner. Spesialister gir flere svar på spørsmålet om hvor farlig forstyrrelsen av blodproppene er:

 1. Blødninger i hjernen.
 2. Sterk smerte og blødning i leddene.
 3. Utseendet på blødning i ulike områder av mage-tarmkanalen.

Ved alvorlige åpne sår vil det være vanskelig nok å stoppe blødning. Overdreven blodtap vil føre til forstyrrelse i arbeidet i alle indre organer. Hvis en person ikke mottar hjelp til tid og ikke mottar blodtransfusjon, vil han dø.

Metoder for terapi

Etter at du har funnet ut årsakene til sykdom, er det nødvendig å bli definert med hva du skal gjøre videre. Behandling for dårlig blodpropp blir vanskelig og tidkrevende. Bare hvis alle doktorsforskriftene blir observert, vil det være mulig å oppnå et godt resultat.

Den viktigste metoden for terapi er bruk av passende medisiner. De inkluderer:

 1. K-vitamin for injeksjon.
 2. Midler som hemmer ødeleggelsen av fibrin i blodet. Disse inkluderer aminokapronsyre og noen andre.
 3. Medisiner utviklet for å forbedre blodkoagulerbarhet (koagulanter). De kan være direkte eller indirekte handling.
 4. Preparater som gjenoppretter normal produksjon av blodplater. Hyppigst brukt oprevekin og hydroxyurea.

En god effekt er gitt ved transfusjon til pasienten av blod fra blodgiverens blod. Den inneholder naturlige koagulasjonsfaktorer.

Spesifikke legemidler og doser velges av legen individuelt for hver pasient. Det er nødvendig å følge bruksanvisningen nøye, da en overdose av slike stoffer kan føre til negative konsekvenser.

Sammen med medisinerende terapi, anbefaler eksperter å følge en bestemt diett. Et godt resultat er gitt ved behandling med folkemidlene.

De beste folkemetoder

Etter at du har funnet ut hvorfor sykdommen har skjedd, må du umiddelbart begynne behandling. Samtidig med å ta medisiner, kan du bruke folkelige oppskrifter basert på medisinske planter. Blant de mest effektive av dem er:

 1. Dekoksjon av dioecious nettle. Takket være vitamin K og C som er inneholdt i den, kan den øke blodkoagulabiliteten og hemoglobinnivået, samt redusere sukkerkonsentrasjonen. For å forberede legemidlet, ta en spiseskje av det tørkede råmaterialet eller fem blader av fersk ung nettle. Hell dem et glass kokende vann og la det ta minst en halv time. Kokt infusjon drikker et kvart glass før hvert måltid.
 2. En avkok, tilberedt på basis av valnøttskall, har en god effekt. For forberedelsen er det nødvendig å klargjøre skallet slik at alle partisjonene som dekker kjernen, forblir i den. En spiseskje med hakket skall fylles med en halv liter kokende vann og kokes i 20 minutter. Deretter filtreres produktet og tas opp til 20 ml tre ganger om dagen.
 3. Arnica har egenskapen til å forbedre blodkoagulasjon. Basert på det er infusjonen utarbeidet. For å gjøre dette blir to spiseskjeer av tørket råstoff dampet med 200 ml kokende vann. Etter 40 minutter kan du filtrere sammensetningen. Ta denne medisinen på en spiseskje tre ganger om dagen.
 4. Et effektivt stoff vil være et medikament basert på gress. I et glass kokende vann, suge 15 gram tørt urt og insistere i ca 15 minutter. Ta det filtrerte produktet bør være på spiseskje før måltider tre ganger om dagen.

I noen tilfeller kan bruk av slike legemidler føre til utseende av allergiske reaksjoner. Rådfør deg med legen din før bruk.

Den rette dietten

Et viktig aspekt ved terapi er riktig ernæring. Det er nødvendig å introdusere i dietten så mange produkter som mulig, noe som forbedrer blodkoagulasjonen og gunstig påvirker sammensetningen. De inkluderer:

 1. Grønne kulturer. Spesiell oppmerksomhet bør gis til salat og spinat. De inneholder en stor mengde vitamin K.
 2. Pass på å spise fet fisk, for eksempel ørret eller laks. Skriv inn torskelever i dietten.
 3. Menyen skal inneholde så mange grønnsaker som mulig. Nyttig er kål, gulrøtter, mais, agurker, tomater og selleri.
 4. Det er flere frukter: epler, bananer, granatepler, pærer. Å drikke juice.
 5. Røde bær, for eksempel bringebær, currants og jordbær vil også være til nytte.
 6. Valnøtter.
 7. Legumes: bønner, linser, erter.
 8. Hvitt brød.
 9. Bokhvete grøt.
 10. Animalfett: krem, smør. Når du velger kjøtt, er det bedre å gi preferanse til lam eller svinekjøtt. Svinelever er også nyttig.

Prøv å helt utelukke følgende produkter fra dietten:

 1. Alkoholholdige drikker.
 2. Sterk svart te og kaffe.
 3. Pølseprodukter.
 4. Fete og begavede retter.
 5. Majones.
 6. Godterier.
 7. Halvfabrikata.

Kostholdet skal balanseres. Du trenger mye mat rik på vitaminer og mineraler. Dette er den eneste måten å raskt gjenopprette helsen på.

Nå vet du hva som kalles en blødningsforstyrrelse, hvorfor det skjer og hvordan man skal takle det. Derfor, ved de første alarmerende symptomene, konsultere en lege og ta en medisinsk undersøkelse.

Blodkoagulasjon. Faktorer, koagulasjonstid

Blod beveger seg i kroppen gjennom blodkar og har en væskeform. Men i tilfelle et brudd på fartøyets integritet, danner det en koagel i tilstrekkelig kort tidsperiode, som kalles trombose eller blodpropp. Ved hjelp av en trombose lukker såret, og stopper dermed blødningen. Såret er forlenget med tiden. Ellers, hvis prosessen med blodkoagulasjon er ødelagt av en eller annen grunn, kan en person dø selv fra en liten skade.

Hvorfor hindrer blodet?

Blodkoagulasjon er en svært viktig beskyttelsesreaksjon av menneskekroppen. Det forhindrer tap av blod, samtidig som konsistensen av volumet holdes i kroppen. Koblingsmekanismen utløses av en endring i blodets fysisk-kjemiske tilstand, som er basert på fibrinogenproteinet oppløst i plasmaet.

Fibrinogen er i stand til å omdanne til uoppløselig fibrin og slippe ut i form av tynne tråder. Disse trådene kan danne et tett nettverk med små celler, som forsinker de ensartede elementene. Det er det en blodpropp gjør. Over tid fortykker blodproppen gradvis, strammer sårets kanter og derved bidrar til tidlig helbredelse. Ved komprimering avtar koagulanten en gulaktig gjennomsiktig væske som kalles serum.

Plasma blodpropper er også involvert i blodplater, noe som strammer blodproppen. Denne prosessen ligner på å skaffe hytteost fra melk, når kasein (protein) brettes og serum dannes også. Såret i helbredelsesprosessen fremmer gradvis resorpsjon og oppløsning av fibrinkluten.

Hvordan starter koagulasjonsprosessen?

AA Schmidt i 1861 fant at prosessen med blodpropper er helt enzymatisk. Han fant at omdannelsen av fibrinogen, som oppløses i plasma, til fibrin (et uoppløselig spesifikt protein), skjer med deltagelse av trombin, et spesielt enzym.

En person i blodet har stadig en liten trombin, som er i en inaktiv tilstand, et protrombin, som det også kalles. Prothrombin dannes i den menneskelige leveren og omdannes til aktiv trombin ved virkningen av tromboplastin og kalsiumsalter tilstede i plasmaet. Det må sies at tromboplastin ikke er inneholdt i blodet, det dannes bare i prosessen med blodplateutslettelse og skade på andre celler i kroppen.

Fremveksten av tromboplastin er en ganske komplisert prosess, siden i tillegg til blodplater deltar noen proteiner i plasmaet i den. I fravær av individuelle proteiner i blodet kan blodkoagulasjon reduseres eller ikke i det hele tatt. For eksempel, hvis en av globulinene mangler i plasma, utvikler den kjente hemofili sykdommen (eller alternativt blødning). De menneskene som lever med denne sykdommen, kan miste betydelige mengder blod på grunn av til og med en liten ripe.

Fasene av blodkoagulasjon

Dermed er blodkoagulasjon en trinnvis prosess som består av tre faser. Den første anses som den vanskeligste, under hvilken dannelsen av en kompleks tromboplastinforbindelse oppstår. I neste fase krever blodkoagulering tromboplastin og protrombin (inaktivt plasmaenzym). Den første har en effekt på den andre og derved gjør den til en aktiv trombin. Og i den siste tredje fasen påvirker trombin i sin tur fibrinogen (et protein som er oppløst i blodplasmaet), og omdanner det til fibrin - et uoppløselig protein. Det er, ved hjelp av koagulasjon, passerer blodet fra væsken til gelatinøs tilstand.

Typer av trombi

Det er 3 typer blodpropper eller trombi:

 1. Fibrin og blodplater danner en hvite blodpropp, den inneholder et relativt lite antall røde blodlegemer. Vanligvis vises i de steder hvor skaden på fartøyet, hvor blodstrømmen er veldig rask (i arteriene).
 2. I kapillærer (svært små kar) dannes disseminerte fibrinavsetninger. Dette er den andre typen av trombus.
 3. Og de siste er røde blodpropper. De ser på steder med redusert blodgjennomstrømning og med det obligatoriske fraværet av endringer i fartøyets vegg.

Koagulasjonsfaktorer

Dannelsen av en trombose er en svært kompleks prosess som involverer mange proteiner og enzymer som er tilstede i blodplasma, blodplater og vev. Dette er faktoren for blodpropp. De av dem som er inneholdt i plasma er vanligvis betegnet av romerske tall. Arabisk indikerer faktorene for blodplater. I menneskekroppen er det alle koagulasjonsfaktorer av blodet, som er i en inaktiv tilstand. Hvis fartøyet er skadet, oppstår en rask sammenhengende aktivering av dem alle, noe som fører til at blodet brettes.

Blodkoagulasjon, norm

For å avgjøre om blodet normalt brettes, utføres en studie kalt et koagulogram. Å foreta en slik analyse er nødvendig hvis en person har tromboser, autoimmune sykdommer, åreknuter, akutt og kronisk blødning. Det er også obligatorisk for gravide og de som forbereder operasjonen. For denne typen forskning blir blod vanligvis tatt fra finger eller blodåre.

Blodkoagulasjonstid er 3-4 minutter. Etter 5-6 minutter foldes den helt og blir en gelatinøs blodpropp. Når det gjelder kapillærene, dannes trombosen på ca. 2 minutter. Det er kjent at med tiden øker tiden for blodkoagulering. Så, hos barn fra 8 til 11 år, starter denne prosessen i 1,5-2 minutter, og slutter etter 2,5-5 minutter.

Blodstimuleringsindikatorer

Prothrombin er et protein som er ansvarlig for blodpropp og er en viktig bestanddel av trombin. Hans hastighet er 78-142%.

Prothrombinindeksen (PTI) beregnes som forholdet mellom PTI akseptert som standard til PTI av pasienten som undersøkes, uttrykt som en prosentandel. Normen er 70-100%.

Prothrombintid er tidsperioden for hvilken koagulering finner sted, i normen på 11-15 sekunder hos voksne og 13-17 sekunder hos nyfødte. Ved hjelp av denne indikatoren er det mulig å diagnostisere DVS-syndrom, hemofili og overvåke blodtilstanden når du tar heparin. Trombintid er den viktigste indikatoren, i norm er det fra 14 til 21 sekunder.

Fibrinogen er et plasmaprotein, det er ansvarlig for dannelsen av blodpropp, dets mengde kan rapportere betennelse i kroppen. Hos voksne bør innholdet være 2,00-4,00 g / l, i nyfødte skal det være 1,25-3,00 g / l.

Antitrombin er et spesifikt protein som gir resorbsjon av den dannede trombus.

To systemer i kroppen vår

Selvfølgelig med blødning er svært viktig rask blodpropp for å redusere blodtap til null. Hun selv må alltid være i flytende tilstand. Men det er patologiske forhold som fører til koagulering av blod i karene, og dette medfører større fare for en person enn blødning. Slike sykdommer som tromboser av koronarbeholdere, tromboser i lungearterien, tromboser av cerebral fartøy, etc., er forbundet med dette problem.

Det er kjent at to systemer sameksisterer i menneskekroppen. En fremmer den hurtige koaguleringen av blod, den andre på alle mulige måter hindrer dette. Hvis begge disse systemene er i likevekt, vil blodet bli brettet med ekstern skade på karene, og inne i dem vil være flytende.

Hva fremmer blodpropp?

Forskere har bevist at nervesystemet kan påvirke prosessen med dannelse av blodpropp. Dermed avtar koaguleringstiden med smertefulle stimuli. Betingede reflekser kan også påvirke koagulering. Et stoff som epinefrin, som utskilles fra binyrene, fremmer hurtig koagulering av blod. Samtidig er det i stand til å gjøre arterier og arterioles smalere og dermed redusere mulig blodtap. K-vitamin og kalsiumsalter deltar også i blodpropp. De bidrar til å fremskynde denne prosessen, men det er et annet system i kroppen som hindrer det.

Hva forhindrer blodpropp?

I leverenes celler er lungene heparin - et spesielt stoff som stopper blodproppene. Det gir ikke anledning til tromboplastin. Det er kjent at innholdet av heparin hos unge menn og ungdom etter arbeid reduseres med 35-46%, hos voksne endres det ikke.

Serum inneholder et protein kalt fibrinolysin. Det er involvert i oppløsningen av fibrin. Det er kjent at smerte av middels styrke kan fremskynde koagulering, men alvorlig smerte senker denne prosessen. Forhindrer blodpropper ved lav temperatur. Optimal er kroppstemperaturen til en sunn person. I kulden koagulerer blodet sakte, noen ganger skjer ikke denne prosessen i det hele tatt.

Forhøyelse av koagulasjonstiden kan salter av syrer (sitron og oksal) utfelle kalsiumsaltene som er nødvendige for hurtig koagulering, så vel som hirudin, fibrinolysin, natriumcitrat og kalium. Medisinsk leeches kan med nakkehjelpen produsere en spesiell substans - hirudin, som har en antikoagulerende effekt.

Clotting hos nyfødte

I den første uken av et nyfødt liv, er blodets koagulerbarhet svært langsom, men allerede i løpet av den andre uken nærmer protrombin og alle koagulasjonsfaktorer normen for en voksen (30-60%). Allerede 2 uker etter fødselen av fibrinogen i blodet øker sterkt og blir som en voksen. Ved utgangen av det første år av livet nærmer barnet seg en norm for en voksen med innholdet av de gjenværende faktorene av blodkoagulasjon. De når normen med 12 år.

Blodkoagulering og koagulering: konsept, indikatorer, analyser og normer

Blodkoagulering skal være normal, så grunnlaget for hemostase er likevektsprosessene. Det er umulig at vår verdifulle biologiske væske forverres for fort - dette truer med alvorlige, dødelige komplikasjoner (tromboser). Tvert imot kan den langsomme dannelsen av blodpropp føre til ukontrollabel massiv blødning, noe som også kan føre til døden til en person.

Komplekse mekanismer og reaksjoner, som involverer et antall stoffer i ett eller annet stadium, støtter denne balansen og gjør det mulig for kroppen å klare seg veldig raskt (uten å tiltrekke seg noen hjelp utenfor) og gjenopprette.

Graden av blodpropp kan ikke bestemmes av noen parameter, fordi mange komponenter deltar i denne prosessen, aktiverer hverandre. I forbindelse med dette er blodproppstestene forskjellige, hvor intervaller av deres normale verdier hovedsakelig avhenger av metoden for å gjennomføre studien, og også i andre tilfeller - fra kjønn til en person og dagene, månedene og årene de levde. Og det er usannsynlig at leseren vil være fornøyd med svaret: "Koagulasjonstid er 5 til 10 minutter ". Det er mange spørsmål...

Alt er viktig og alt er nødvendig

Blodstoppet hviler på en arkaisk mekanisme, som inneholder mange biokjemiske reaksjoner, som involverer et stort antall forskjellige komponenter, hvor hver spiller en viss rolle.

blodkoaguleringsskjema

I mellomtiden kan fraværet eller inkonsekvensen av minst én faktor koagulasjon eller antikoagulasjon forstyrre hele prosessen. Her er bare noen få eksempler:

 • En utilstrekkelig respons fra fartøyets vegger forstyrrer adhesjon og aggregeringsfunksjonen til blodplättene - blodplater som "føler" den primære hemostasen;
 • Lav evne til endotelial syntetiserer og utsondrer blodplateaggregasjonsinhibitorer (basisk - prostacyklin) og naturlige antikoagulanter (antitrombin III) blir tykkere beveger seg langs blodkar, noe som fører til dannelsen av sirkulerende helt unødvendige organismebunter, som for tiden er fri til å "sitte" knyttet til stenochke av ethvert fartøy. Disse propper (tromboser) er meget farlig når det kommer ut og begynner å sirkulere i blodstrømmen - dermed ikke lenger utgjør fare for vaskulære hendelser;
 • Fraværet av en plasmafaktor, som FVIII, er assosiert med en sykdom knyttet til sexhemofilien A;
 • Hemophilia B er funnet hos mennesker, hvis det av samme grunner (recessiv mutasjon i X-kromosomet, som er kjent for å ha bare en mann), forekommer Christman-faktor (FIX) -mangel.

Generelt er alle starter på nivået av den skadede åreveggen, som ved å utskille stoffer som er nødvendige for blodkoagulering, tiltrekker som sirkulerer i blodplater - blodplater. For eksempel von Willebrand faktor, "shill" blodplater til ulykkesstedet og bidra til deres adhesjon til kollagen - en potent stimulator av hemostase, skal straks begynne sitt arbeid, og fungerer godt, slik at du senere kan forvente dannelsen av høyverdig kork.

Når blodplater er opp til merket ved hjelp av sin funksjonalitet (klebemiddel og samlingsfunksjon), raskt innlemmes i arbeidet til andre komponenter av primære (vaskulær-blodplate) hemostase og i en kort tid danne en blodplateplugg, for å stoppe blod kommer ut av mikrovaskulaturen, kan du gjøre uten den spesielle innflytelsen fra andre deltakere i prosessen med blodpropp. Imidlertid, for dannelse av høyverdig kork, i stand til å lukke den skadde kar, som har en bredere avstand, at kroppen ikke klare uten plasmafaktorer.

I første fase (umiddelbart etter skade på vaskulærveggen) begynner følgelig konsekutive reaksjoner, hvor aktiveringen av en faktor gir impulsen til aktiveringen av resten. Og hvis noe mangler et sted eller faktoren viser seg å være uholdbar, blir prosessen med blodkoagulasjon hemmet eller kuttet helt av.

Generelt består koaguleringsmekanismen av 3 faser, som skal gi:

 • Dannelse av et komplekst kompleks av aktiverte faktorer (protrombinase) og transformasjon av proteinet syntetisert av leveren - protrombin, i trombin (aktiveringsfase);
 • Transformasjonen av faktorproteinet I (fibrinogen, FI) oppløst i blod i uoppløselig fibrin utføres i koagulasjonsfase;
 • Fullføring av koagulasjonsprosessen ved dannelse av en tett fibrinkolbe (tilbaketrekkingsfase).

Blodpropper

En multi-trinns kaskade-enzymatisk prosess, hvis endelige mål er dannelsen av en koagulasjon som kan lukke "gapet" i fartøyet, vil sikkert virke forvirrende og uforståelig for leseren, så det vil være tilstrekkelig å minne om at dette mekanismen tilveiebringes av forskjellige koagulasjonsfaktorer, enzymer, Ca2 + (kalsiumioner) og en rekke andre komponenter. I denne sammenheng er pasientene ofte interessert i spørsmålet: hvordan oppdages om noe er galt med hemostasen eller roen ned, å vite at systemene fungerer normalt? Selvfølgelig er det for slike formål tester for blodkoagulerbarhet.

Den vanligste spesifikk (lokal) analyse av den hemostatiske anses kjent, er ofte foreskrevet av leger, kardiologer og obstetricians mest informative koagulasjon (hemostasiogram).

Koagulering innebærer noen grunnleggende (fibrinogen, aktivert partiell tromboplastintid - aPTT og at en hvilken som helst av de følgende: internasjonale normaliserte forholdet - INR, protrombin index - PTI, protrombintid - PTV), som gjenspeiler den ekstrinsiske reaksjonsvei av blodkoagulasjonen, samt ytterligere indikatorer for blodkoagulering (antitrombin, D-dimer, RFMC, etc.).

I mellomtiden skal det bemerkes at utførelsen av et slikt antall tester ikke alltid er begrunnet. Det avhenger av mange forhold: hva legen leter etter, på hvilket stadium av reaksjonskaskaden fokuserer han på hans oppmerksomhet, hvor mye tid er tilgjengelig for medisinske arbeidere, etc.

Imitasjon av den eksterne vei for blodpropp

For eksempel kan aktivering av den ekstrinsiske reaksjonsveien til koagulasjon i laboratoriet kan simulere studie kalt protrombin leger for rask, rask nedbrytning, protrombin (PTT), eller tromboplastintid (alle forskjellige betegnelser i analysen). Grunnlaget for denne test, som er avhengig av faktorene II, V, VII, X, er en del av vevtromboplastin (det er i gang på en prøve av blod er koplet til rekaltsinirovannoy citratplasma).

Grenser for normale verdier for menn og kvinner av samme alder, er ikke forskjellig og er begrenset til området 78 - 142%, men hos kvinner som venter på barnet, er denne indikatoren litt forhøyet (men litt!). I barn, tvert imot, er normene innenfor rammen av mindre verdier og øker med tilnærmingen til voksen alder og utover:

Refleksjon av den interne mekanismen i laboratorieforhold

I mellomtiden, for å bestemme brudd på blodkoagulabilitet forårsaket av en funksjonsfeil i den interne mekanismen, blir ikke tromboplastin vev brukt i analysen - dette gjør at plasmaet kun kan bruke sine egne reserver. Under laboratorieforholdene blir den interne mekanismen sporet, venter til blodet tatt fra blodbanens blodkar er i seg selv. Utbruddet av denne komplekse kaskadereaksjonen sammenfaller med aktiveringen av HA-faktor (faktor XII). Aktivering av denne aktiveringen gir forskjellige forhold (kontakt av blod med en skadet vegg av blodkar, cellemembraner som har gjennomgått visse endringer), derfor kalles det en kontakt en.

Kontaktaktivering skjer utenfor kroppen, for eksempel når blod kommer inn i et fremmed miljø og kommer i kontakt med det (kontakt med glass i et reagensrør, instrumentering). Fjernelse av kalsiumioner fra blodet påvirker ikke starten på denne mekanismen, men prosessen kan ikke ende med dannelse av en blodpropp - det bryter av ved aktiveringsfasen av faktor IX, der det ikke lenger er nødvendig å gjøre det uten ionisert kalsium.

Tidspunktet for blodkoagulasjon eller tiden der den, mens den fortsatt er i flytende tilstand, heller ut i form av en elastisk blodpropp, avhenger av omdannelseshastigheten av fibrinogenprotein oppløst i plasma til uoppløselig fibrin. Det (fibrin) danner trådene som holder de røde blodcellene (erytrocytter), noe som får dem til å danne et bunt som dekker hullet i det skadede blodkaret. Blodstimuleringstiden (1 ml, tatt fra venen - Lee-White-metoden) i slike tilfeller er i gjennomsnitt begrenset til 4 til 6 minutter. Imidlertid har graden av blodkarakterisering sikkert et bredere spekter av digitale (tid) verdier:

 1. Blod tatt fra venen, går i form av en blodpropp fra 5 til 10 minutter;
 2. Koaguleringstid i henhold til Li-White i et glassprøverør er 5 - 7 minutter, i et reagensrør laget av silikon blir det utvidet til 12-25 minutter;
 3. For blod tatt fra en finger, betraktes indikatorene som normale: Begynnelsen er 30 sekunder, blødningens slutt er 2 minutter.

Til analysen som reflekterer den interne mekanismen, adresserer ved de første mistanke om brutto overtredelser av koagulerbarhet av et blod. Testen er veldig praktisk: den utføres raskt (så lenge blodet strømmer eller en blodpropp i testrørformene), disponerer med spesielle reagenser og komplisert utstyr, trenger pasienten ikke spesiell forberedelse. Selvfølgelig kan blodproppssykdommer funnet på denne måten gi grunn til å anta en rekke signifikante endringer i systemene som gir en normal tilstand av hemostase og tvinge videre forskning for å avsløre de sanne årsakene til patologi.

Med økende (forlenget) tid kan koagulerbarhet av blod mistenkes:

 • Mangel på plasmafaktorer designet for å gi koagulasjon, eller deres iboende underlegenhet, til tross for at de i blodet er tilstrekkelig
 • Alvorlig leversykdom, som forårsaket funksjonell svikt i orgelparenchymen
 • DIC-syndrom (i fase, når blodets evne til å koagulere faller);

Klumpetiden er langvarig i tilfeller av heparinbehandling, derfor bør pasienter som får denne antikoagulanten ta tester som vitner om tilstanden til hemostase ganske ofte.

Den antatte indeksen for koagulerbarhet av blod reduserer sine verdier (forkortes):

 • I fasen av høy koagulasjon (hyperkoagulasjon) av DIC-syndrom;
 • Med andre sykdommer som forårsaket den patologiske tilstanden til hemostase, det vil si når pasienten allerede har blødningsforstyrrelser og refereres til økt risiko for blodpropper (trombose, trombofili, etc.);
 • Kvinner som bruker prevensjonsmiddel eller langtidsbehandling for orale hormonholdige stoffer;
 • Hos kvinner og menn, som tar kortikosteroider (i utnevnelsen av kortikosteroider alder er svært viktig - mange av dem barn og eldre kan føre til betydelige endringer i hemostase, derfor ikke lov til å bruke i denne gruppen).

Normalt er normene lite forskjellige

Indikatorer for blodpropp (rate) for kvinner, menn og barn (henviser til en alder for hver kategori) i prinsippet variere litt, selv om noen indikatorer på kvinner endre fysiologisk (før, under og etter menstruasjon, under graviditet) Derfor er kjønn av en voksen fortsatt tatt i betraktning ved utførelse av laboratorietester. I tillegg, i kvinner i befruktningsdyktig enkelte parametre har til å bevege seg noen få, fordi kroppen vil stoppe blødninger etter fødselen, slik koagulasjonssystemet begynner å fremstille på forhånd. Fritak for noen indekser av blod koagulasjon er en kategori av barn av de første dagene av livet, for eksempel hos nyfødte PTV for et par er høyere enn hos voksne, mannlige og kvinnelige (voksenpris - 11 - 15 sekunder), og premature barn protrombintid øker i 3 - 5 sekunder. Sant nok, et sted til fjerde dagen i livet reduseres PTV og etterlevelse levrer voksne.

Møte med normen av de enkelte indikatorer på blodlevring, og kan ha for å sammenligne dem med sine egne parametere (hvis testen ble utført forholdsvis nylig, og i hendene har en form med resultatene av studien), vil hjelpe leseren til tabellen nedenfor:

Blodpropp: hva er det, og hva påvirker blodpropp?

innhold

Blood clotting er et komplekst system med biologiske reaksjoner som gjør at du kan holde blod i flytende tilstand i vaskulærsengen og stopper blødning ved trombose. Det vil si at hvis skikkets integritet er forstyrret, dannes en blodpropp på kort tid, som lukker såret og stopper blodtapet. Gradvis blir såret strammet. Hvis prosessen med blodkoagulasjon forstyrres av påvirkning av noen faktorer, kan selv mindre skader ha farlige konsekvenser.

Hvordan finner blodproppene sted?

Betydningen av blodpropp er vanskelig å overvurdere. Takket være denne prosessen er volumet av blod som er lagret i kroppen, helt bevart. Forandringen i dens konsistens skjer under påvirkning av fysisk-kjemiske reaksjoner. Hovedrollen i denne prosessen spilles av proteinfibrinogen. Hvis det blir skadet, blir det uoppløselig fibrin, som er en tynn filament. De danner et tett nettverk med mange celler og forsinker tapet av blodceller. Dermed dannes en trombose. Gradvis blir det tettere, sårets kanter strammes, helingsprosessen begynner. Trombocytter spiller en viktig rolle i prosessen med komprimering av blodproppen. Gradvis blir såret strammet og fibrinkolben oppløses.

Blodkoagulasjon består av tre trinn:

Disse stadiene forårsaker til slutt prosessene, på grunn av hvilke blodpropper dannes. Hver koagulasjonsfaktor er viktig på sin egen måte, men de viktigste er proteiner. Koagulasjonsprosessen er også umulig uten andre elementer.

I normal tilstand har blodet en vannaktig konsistens. Den består av et stort antall elementer helt oppløst i væsken.

Denne prosessen er påvirket av ulike faktorer.

Hva påvirker denne prosessen

Hva påvirker blodkoagulasjon? I menneskekroppen er det to systemer. Hvis de jobber normalt, er blodet i det skadede området curdled, men i karene endres ikke tilstanden og forblir væske.

Positivt påvirkes koagulasjonsprosessen av:

 • Nervesystemet. Ved alvorlige smertefulle irritasjoner, kjøler blodet raskere.
 • Betingede reflekser er også en faktor som påvirker denne prosessen.
 • Ved skader begynner binyrene å produsere adrenalin, noe som akselererer blodproppene. Og også det smalker lumen av arteriene, og dermed reduserer sannsynligheten for blodtap.
 • K-vitamin og kalsiumsalter. De øker også prosessen med koagulasjon.

Hvis det er et annet system som forhindrer blodpropper:

 1. Lunger og lever inneholder heparin. Han stopper blodpropp og dannelse av tromboplastin. Det er interessant at i unge mennesker etter fysisk anstrengelse reduseres mengden heparin i kroppen.
 2. Proteinfibrinolysin. Under sin innflytelse oppløses fibrin.
 3. For mye smerte kan redusere prosessen med blodpropp.
 4. I alvorlig forkjølelse kan blodet ikke koagulere.

Blodkoagulasjon er svært sakte hos de yngste barna. Denne situasjonen fortsetter gjennom de første syv dagene av livet. Gradvis stiger protrombinnivået, tilstanden til alle koagulasjonsfaktorer normaliseres.

Blodet til et barn som har nådd et år, vil være praktisk talt i en slik tilstand som blodet av en voksen.

Hvordan bestemme blodproppene

Skille mellom det eksterne og det interne scenen, hvorved koagulasjonsprosessen utføres. Arbeidet med faktorene er aktivert i cellemembranene som har hatt skade i skader.

Under påvirkning av kationer, koagulerer blodet raskere, og anionen reduserer denne prosessen. Hele systemet virker ikke uten vevstromboplastin. Alle prosesser bør starte ett minutt etter å ha blitt skadet.

Det utføres på denne måten:

 • en liten mengde vaselinolje påføres på glasset på klokken;
 • i alkohol fuktig bomullsull og gni fingeren
 • Engangsnål gjør en punktering;
 • blodet som begynte å strømme ut, tørke med bomullsull og klemme ut en ny dråpe, den suges inn med en pipette;
 • Denne pipetten er forsmurt med paraffinolje;
 • Materialet ekstruderes på et glass som har blitt oljet med petrolatumolje;
 • Prosedyren gjentas til blodet koagulerer slik at det ikke kan tas ved pipettering.

Hvis alt er normalt i menneskekroppen, skal blodet koagulere i ti minutter ved en temperatur på 25ºC. Hvis det oppstår brudd, er den nødvendige behandlingen foreskrevet. Hvis blodet ikke stikker seg, har personen hemofili. Denne sykdommen blir ikke behandlet, men hvis du overvåker helsen din, kan du leve med det i lang tid.

I tillegg er det andre måter (for Sukharev, for Duke, etc.).

Prosessbrudd

Hvorfor blodet er redusert, alle burde vite. Tross alt kan brudd på denne tilstanden få alvorlige konsekvenser.

Både heve og senke denne prosessen er svært farlige forhold.

Brudd kan oppstå av følgende grunner:

 • bruk av visse stoffer;
 • slike genetiske mutasjoner som hemofili;
 • forstyrrelser på grunn av slike sammenhengende sykdommer som mangel på vitamin K i kropps- eller leverpatologien.

Redusert koagulasjon i et hvilket som helst stadium er farlig. Det kan forårsake intern blødning. Ofte er en "provocateur" et magesår. I dette tilfellet er det nødvendig å ta tiltak så snart som mulig. Enda flere konsekvenser kan ha økt koagulabilitet.

Avhengig av scenen av sykdommen, er slike konsekvenser mulige:

 1. En trombose kan komme av. Trombi kalt blodpropper. Dette er den farligste konsekvensen av brudd på koaguleringssystemet. Selv små trombier kan føre til sirkulasjonsforstyrrelser, og hvis det er blokkering av fartøyet, er det mulig å få et dødelig utfall. Clotting kan skyldes traumer eller en bestemt medisinering. Den farligste ting er hvis en blodpropp hindrer lungearterien. Denne komplikasjonen slutter ofte i pasientens død.
 2. Tromboflebitt. I dette tilfellet er trombi lokalisert på veggene på karene og blokkert lumen. På grunn av dette, har visse områder av kroppen lider av utilstrekkelig blodtilførsel.
 3. Økt koagulasjon kan føre til irreversibel skade på hjerte og hjerne. Hva er det, eksperten kan fortelle mer detaljert.

Det som påvirker blodkoagulabilitet, bør alle vite, for å unngå komplikasjoner i tilfelle brudd i tid.

Faktorer av blodkoagulasjon og hvordan prosessen med blodkoagulasjon oppstår

Hovedvæsken i menneskekroppen, blod, er preget av en rekke egenskaper som er avgjørende for den livlige aktiviteten til alle organer og systemer. En av disse parametrene er blodets koagulerbarhet, som karakteriserer kroppens evne til å forhindre stort blodtap i strid med blodkarets integritet ved å danne koagulasjoner eller trombi.

Hvordan finner blodproppene sted?

Verdien av blodet ligger i sin unike evne til å levere ernæring og oksygen til alle organer, sikre samspillet, evakuere avfallsslag og giftstoffer fra kroppen. Derfor blir selv et lite blodtap en trussel mot helsen. Overgang av blod fra væske til gelatinøs tilstand, det vil si, hemokoagulasjon begynner med en fysisk-kjemisk forandring i blodsammensetning, nemlig fra transformasjonen av fibrinogen oppløst i plasma.

Hva er hovedstoffet når det dannes blodpropper? Vaskulær er et signal for fibrinogen, som begynner å transformere, transformerer til uoppløselig fibrin i form av tråder. Disse trådene, sammenvevd, danner et tett nettverk, hvor cellene holder opp de ensartede elementene i blod, og danner et uoppløselig plasmaprotein som danner en trombose.

Deretter sår lukkes koagulere forseglet gjennom innsatsen til blodplater, er sårkantene strammet og risikoen nøytralisert. Transparent gulaktig væske, som frigjøres når blodproppen tykner, kalles serum.

Prosessen med blodkoagulasjon

For bedre å visualisere denne prosessen, kan vi huske måten å skaffe cottage cheese: koagulering av melkeprotein kasein bidrar også til dannelsen av serum. Over tid løser såret på grunn av gradvis oppløsning av fibrinpropper i nærliggende vev.

Trombi eller koaguleringer, dannet i denne prosessen, er delt inn i 3 typer:

 • Hvit trombus, dannet fra blodplater og fibrin. Vises i lesjoner med høy blodstrømningshastighet, hovedsakelig i arteriene. Det kalles så fordi erytrocytene i trombuset inneholder en spormengde.
 • Disseminert avsetning av fibrin dannes i svært små kar, kapillærer.
 • Rød blodpropp. Kollapset blod oppstår bare i fravær av skade på vaskemuren, med forsinket blodgass.
til innholdet ↑

Hva er involvert i mekanismen for koagulasjon

Den viktigste rollen i koagulasjonsmekanismen tilhører enzymer. Dette ble først lagt merke til i 1861, og det ble konkludert med at det var umulig å fortsette i fravær av enzymer, nemlig trombin. Siden koagulering er assosiert med overgangen av fibrinogen oppløst i plasma til et uoppløselig fibrinprotein, er dette stoffet det viktigste i koagulasjonsprosesser.

Hver av oss har trombin i liten mengde i inaktiv tilstand. Dens andre navn er protrombin. Det syntetiseres av leveren, interagerer med tromboplastin og kalsiumsalter, og blir til en aktiv trombin. Kalsiumioner er tilstede i blodplasmaet, og tromboplastin er et produkt av ødeleggelsen av blodplater og andre celler.

For å forhindre at reaksjonen avtar eller svikter, er tilstedeværelsen av en viss konsentrasjon av de viktigste enzymer og proteiner nødvendig. For eksempel, en kjent genetisk sykdom hemofili, hvor en person er sliten, og kan miste blødning farlig blodvolum på grunn av en ripe, forårsaket av det faktum at globulin involvert i blod ikke kan takle den oppgave på grunn av mangel på konsentrasjon.

Mekanismen for blodkoagulering til innholdet ↑

Hvorfor er blodpropp i skadede kar?

Prosessen med blodpropp er en tre-fase overgang til hverandre:

 • Den første fasen består i dannelse av tromboplastin. Det er han som mottar signalet fra de skadede karene og starter reaksjonen. Dette er den vanskeligste scenen på grunn av den komplekse strukturen av tromboplastin.
 • Omdannelsen av et inaktivt protrombinenzym til en aktiv trombin.
 • Den siste fasen. Denne fasen slutter dannelsen av en trombus. Det er en effekt av trombin på fibrinogen med deltakelse av kalsiumioner, noe som resulterer i et fibrin (uoppløselig trådformet protein) som lukker såret. Kalsiumioner og proteintrombostenin kondenserer og fikser koaguleringen, noe som resulterer i tilbaketrekking av koagulasjonen (reduksjon) på nesten et par timer. Senere blir såret erstattet av bindevev.

Kaskadprosessen med dannelse av en trombus er ganske komplisert, siden et stort antall forskjellige proteiner og enzymer deltar i koagulering. Disse nødvendige cellene (proteiner og enzymer) involvert i prosessen er faktorer for blodpropp, 35 av dem er kjent, hvorav 22 er blodplater og 13 er plasma.

Faktorene i plasma er vanligvis betegnet av romerske tall, og blodplatefaktorene av arabere. Normalt kroppen har alle disse faktorene i en inaktiv tilstand, og prosessen med rask aktivering starter når vaskulære lesjoner, noe som resulterer i hemostase inntreffer, det vil si stoppe blødningen.

Plasmafaktorer er av protein natur og aktiveres i tilfelle vaskulær skade. De er delt inn i 2 grupper:

 • Avhengig av vitamin K og dannet bare i leveren;
 • Uavhengig av vitamin K.

Også faktorer kan bli funnet i leukocytter og røde blodlegemer, noe som forårsaker en enorm fysiologisk rolle av disse cellene i blodproppene.

Faktorer for folding er ikke bare i blodet, men også i andre vev. Faktoren for tromboplastin er funnet i et stort volum i hjernebarken, moderkreft, lunger.

Trombocytfaktorer utfører følgende oppgaver i kroppen:

 • Øk graden av trombin dannelse;
 • Fremmer omdannelsen av fibrinogen til uoppløselig fibrin;
 • Blodproppen løses;
 • Bidra til innsnevring av blodkar;
 • De deltar i nøytraliserende antikoagulantia;
 • De fremmer "liming" av blodplater, noe som forårsaker hemostase.
til innholdet ↑

Blodkoagulasjonsrate i henhold til tid

En av hovedindikatorene for blod er et koagulogram - en studie som bestemmer kvaliteten på koagulasjonen. Legen vil alltid referere til denne studien hvis pasienten har tromboser, autoimmune lidelser, åreknuter, uklar etiologi av akutt og kronisk blødning. Også denne analysen er nødvendig for de nødvendige tilfellene under operasjon og under graviditet.

Reaksjonen av blodproppen utføres ved å ta blod fra fingeren og måle tiden hvor blødningen stopper. Clotting rate er 3-4 minutter. Etter 6 minutter bør dette allerede være en gelatinøs blodpropp. Hvis blodet fjernes fra kapillærene, skal koaguleringen dannes etter 2 minutter.

Barn har raskere blodkoagulasjon enn voksne: blodet stopper etter 1,2 minutter, og blodproppen dannes etter 2,5-5 minutter.

Også i studien av blod er målinger viktige:

 • Prothrombin er et protein som er ansvarlig for koagulasjonsmekanismer. Hans hastighet: 77-142%.
 • Prothrombin indeks: forholdet mellom standardverdien av denne indikatoren til verdien av protrombin i pasienten. Norm: 70-100%
 • Prothrombintid: perioden hvor koagulasjon oppstår. Hos voksne bør det være innen 11-15 sekunder, hos små barn 13-17 sekunder. Det er en diagnostisk metode for mistanke om hemofili, DIC-syndrom.
 • Trombintid: viser graden av trombusdannelse. Norm av 14-21 sekunder.
 • Fibrinogen - et protein som er ansvarlig for trombose, noe som indikerer tilstedeværelsen av betennelse i kroppen. Normalt bør det være i blodet 2-4 g / l.
 • Antitrombin - et spesifikt proteinsubstans, som sikrer oppløsning av trombus.
til innholdet ↑

Under hvilke forhold opprettholdes likevekten til de to omvendte systemene?

Hos mennesker to systemer som brukes samtidig for å sikre klumpningsprosesser: man organiserer de tidlig debut av trombedannelse, for å redusere blodtap til null, den andre på alle mulige måter som hindrer og bidrar til å opprettholde blod i den flytende fase. Ofte, med visse helseproblemer, oppstår patologisk koagulasjon av blod inne i ubeskadigede blodkar, noe som er en stor fare, som langt overstiger faren for blødning. Av denne grunn er det tromboser av hjerneskip, lungearterier og andre sykdommer.

Det er viktig at begge systemene fungerer riktig og er i en tilstand av intravital likevekt, hvor blodet vil bli brettet bare når fartøyene er skadet, og inne i det intakte vil forbli væske.

De faktorene som koagulerer blod raskere

 • Smertefulle irritasjoner.
 • Nervøs agitasjon, stress.
 • Intensiv adrenalinproduksjon av binyrene.
 • Forhøyede nivåer av vitamin K i blodet.
 • Kalsiumsalter.
 • Høy temperatur. Det er kjent ved hvilken temperatur blodet i mennesket brettes - ved 42 grader C.

Faktorer som forhindrer blodpropp

 • Heparin - et spesielt stoff som forhindrer dannelsen av tromboplastin, og dermed stopper koagulasjonsprosessen. Det er syntetisert i lungene og leveren.
 • Fibrolizin - et protein som hjelper oppløsning av fibrin.
 • Angrep av alvorlig smerte.
 • Lav omgivelsestemperatur.
 • Effekter av hirudin, fibrinolysin.
 • Inntaket av kaliumsitrat eller natrium.

Det er viktig når mistanke om dårlig blodkoagulasjon avslører årsakene til situasjonen, og eliminerer risikoen for alvorlige lidelser.

Når må jeg gjennomgå blodkoagulasjonstester?

Det er nødvendig å straks passere diagnosen blodtilstanden i følgende tilfeller:

 • Hvis det er problemer med å stoppe blødning;
 • Påvisning av forskjellige blåaktig flekker på kroppen;
 • Fremveksten av omfattende hematomer etter en mindre skade;
 • Blødende tannkjøtt;
 • Høy blødningsfrekvens fra nesen.
til innholdet ↑

Les Mer Om Fartøyene