Operasjon for å fjerne kolesterolplakkene i aterosklerose (endarterektomi)

Endarterektomi er et rekonstruktivt kirurgisk inngrep som tar sikte på å gjenopprette den normale strømmen av blod gjennom et fartøy som er rammet av aterosklerose. Endarterektomi er en operasjon som er utformet for direkte å fjerne fra den berørte arterien en aterosklerotisk plakk som smalker eller lukker fartøyet helt.

Endotel av arterier hos friske mennesker har en jevn og glatt overflate. Aterosklerotisk prosess påvirker veggene i karene, noe som fører til innsnevring av arterien lumen og forstyrrelse av blodstrømmen. Med fremdriften av atherosklerose på det vaskulære endotelet, blir kolesterol og dets derivater avsatt, kalsium og bindevevsfibre. Dette danner en aterosklerotisk plakk, noe som gjør arterieveggene harde og sprø samtidig. Brudd på lokal eller systemisk blodstrøm fører til utilstrekkelig blodtilførsel til indre organer. Iskemi utvikler seg med de karakteristiske kliniske symptomene på sykdommen.

Fjerning av plakk fra fartøy utføres ved hjelp av ulike metoder, blant annet er det også minimal invasiv. Praksis viser at endarterektomi er en effektiv, relativt sikker og rimelig metode for kirurgisk inngrep. Operasjonen utføres av kvalifiserte kirurger i spesialiserte klinikker eller kardiologiske sentre.

Preoperativ forberedelse

Før endarterektomi utføres, foreskrives pasienter med tromboseprofylakse et kortvarig forløb av antikoagulantia eller antiaggreganter og blir bedt om å slutte å ta NSAIDs.

En grundig terapeutisk og klinisk undersøkelse av pasientene består i å måle blodtrykk, bestemme lipidprofilen og parametrene til blodkoaguleringssystemet, gjennomføre elektrokardiografi og ekkokardiografi. Pasienter med diabetes undersøker endokrinologen og bestemmer nivået av sukker i blodet umiddelbart før operasjonen. 12 timer før intervensjon, anbefales ikke pasienter å ta mat og vann.

I preoperativperioden utfører spesialister instrumental undersøkelse av pasienter, som inkluderer en rekke diagnostiske metoder og lar deg finne sted plassen:

 • Ultralyd av fartøy,
 • MRI av hodet,
 • CT angiografi,
 • Digital subtraksjon angiografi.

Den viktigste indikasjon for CEA er en innsnevring av hulrommet i arterien (i første omgang - carotis (carotis) og hjerne), som ble årsaken til forbigående iskemisk anfall, vaskulær encefalopati, akutt cerebral ischemi, aterosklerotiske lesjoner i de lavere ekstremiteter, lesjoner av indre organer, som oppstår på en bakgrunn av hypoxi.

Endarterektomi er kontraindisert i personer som lider av hypertensjon, kreft-diabetes mellitus, koronar arteriesykdom, kongestiv hjertesvikt, Alzheimers sykdom.

Endarterektomi, som enhver kirurgisk inngrep, har risiko. dens oppføre seg i særlig alvorlige tilfeller, når medisinering er ineffektiv. I fremtiden, uten postoperativ omsorg og konservativ behandling, kan endarterektomi føre til dannelse av nye plakk i karene, akutt cerebral iskemi eller forbigående iskemisk angrep.

Fremdrift av operasjonen

Metoder for endarterektomi

Direkte endarterektomi

En klassisk operasjon for aterosklerose er en direkte endarterektomi. En angiosurgeon klemmer arterien over lesjonen og kutter huden og utskiller fartøyet. I snittet settes en shunt inn som forbinder tilstøtende deler av arterien. Lumen av arterien er åpnet, en spesiell enhet settes inn i snittet og kolesterolplakk er fjernet. I arterien legges en lapp for sin tvungen ekspansjon, og shunten trekkes ut. Etter gjenopprettingen av blodstrømmen suges fartøyet, og dreneringsrørene blir igjen i noen dager i såret. Fjerning av kolesterolplakk utføres ved bruk av kirurgiske instrumenter - et kikkertmikroskop og et operasjonsmikroskop. Varigheten av operasjonen er flere timer og avhenger av alvorlighetsgraden av patologien og pasientens tilstand.

Eversion endarterektomi

En annen mindre vanlig metode for endarterektomi er eversjon. Den består i transversal utskjæring av den berørte arterien under plakkens plassering. Muskelmembranen og adventitia eksfolierer fra den berørte intima og blir slått ut. Den modifiserte intima er avskåret, og muskellaget og adventitia blir returnert til deres sted. Såret er sutert, og om nødvendig blir en anastomose påført.

Carotid endarterektomi (fjerning av plaques fra karoten arterier)

Søvne arterier bærer blod fra aorta til hjernen. Deres nederlag er et alvorlig problem, som ofte fører til uførhet og død av pasienten. Plakkformer danner ofte trombi, som til slutt bryter vekk og går inn i systemisk sirkulasjon. Nedfallet av hjernekarrene manifesteres av tegn på akutt iskemi. Hvis arterioler og kapillærer er blokkert, utvikler iskemiske angrep eller mikrostroke.

Før kirurgi barberer menn halsen for å forhindre infeksjon. Etter anestesi blir et snitt gjort, arterien er isolert, endotelet skrapes og etter en fullstendig fjerning av plakett siktes snittet.

karotid endarterektomi (fjerning av en plakett fra halspulsåren)

I tilfelle av et slag bør karotid endarterektomi utføres i de første 14 dagene. Dette vil ikke kaste bort tid og oppnå de beste resultatene. Enhver forsinkelse er uakseptabel. Et gjentatt slag avsluttes ofte med dødelig utgang. Ifølge de fleste pasienter er karotid endarterektomi godt tolerert, gjenoppretting kommer raskt, komplikasjoner oppstår ikke praktisk.

Video: karotid endarterektomi

Endarterektomi med aterosklerose i bena

Endarterektomi - en operasjon med utrydding av aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter, noe som gjør det mulig å unngå amputasjon av det berørte benet. Du kan fjerne atheromatøs endret intima på flere måter: åpen, semi-lukket og lukket. Den åpne metoden består i å dreie arterien og separere den fra atherosklerotisk plakk. Den semi-lukket metode for bruk er bruk av spesielle instrumenter: vaskulære sløyfer eller ringer.

Typer anestesi i endarterektomi

 • Lokalbedøvelse blokkerer overføringen av nerveimpulser i det berørte området. Denne anestesjonsmetoden gjør at legen under operasjonen kan kontakte pasienten og overvåke helsen. Lokalbedøvelse er indikert ved bruk av eldre mennesker som lider av kroniske kardiovaskulære eller bronkopulmonale sykdommer. Det er kontraindisert for barn, personer med aphthous lidelser, følelsesmessig labilitet.
 • Endotracheal anestesi blokkerer helt smertefølsomhet. Pasienten sover under operasjonen. For generell anestesi bruk en blanding av nitrogenoksid og oksygen eller injisert intravenøst ​​fraksjonelle narkotiske analgetika.

Postoperativ periode

Endarterektomi utføres på et sykehus. Pasientens lengde på sykehuset er fra en dag til en uke, men kan endres av legen ved komplikasjoner. Pasienten, som opplevde en endarterektomi, er under kontinuerlig observasjon av spesialister i løpet av den første dagen. Hvis pasientene har ustabile parametre for hemodynamikk, overføres de til intensivavdelingen.

En dag etter operasjonen begynner de konservativ terapi. Pasientene er tildelt:

 1. antikoagulanter - "Wessel Douay F", "Fragmin", "Fenilin", "Warfarin". De undertrykker aktiviteten til blodkoagulasjonssystemet og forhindrer trombusdannelse på grunn av redusert fibrindannelse.
 2. Narkotika som forbedrer mikrosirkulasjonen - Angioprotektorer: "Vinpocetin", "Trental", "Cavinton". De normaliserer blodstrømmen i karene i den mikrocirkulatoriske sengen, utvider arteriolene, kapillærene og venulene, forbedrer blodets reologiske egenskaper.
 3. nootropics - "Actovegin", "Fenibut", "Pyracetam", "Cerebrolysin". Legemidler stimulerer mental aktivitet, forbedrer hukommelse, øker læringsevnen og hjernens motstand mot en rekke skadelige effekter, overdreven stress og hypoksi.
 4. analgetika - "Analgin", "Amidopirin", "Indomethacin", "Ibuprofen". De lindrer smerte, undertrykker smertefull aktivitet, uten å ha en betydelig effekt på andre typer følsomhet.
 5. Bredspektrum antibiotika fra gruppen av fluorokinoloner, makrolider, cephalosporiner, penicilliner.

Suturer fjernes den syvende dagen. Etter uttømming pasienter under langvarig antiblodplateterapi foreskrevet - "Acetylsalisylsyre", "Clopidogrel", antihypertensive stoffer - "Capoten", "Analapril". Med progressive aterosklerose foreskrevet statiner -. "Lovastatin", "fluvastatin"

En måned etter operasjonen, bør pasienter se en lege, slik at den satte pris på blodtrykk og tilstanden til huden på stedet av snittet. Hvis svimmelhet, ubehag, smerte og parestesier i ekstremitetene, heshet, synsforstyrrelser, beruselse symptomer, rødhet og hevelse i såret, blødning fra sår, pustevansker og dyspepsi symptomer, bør du straks oppsøke lege.

For å redusere risikoen for ny plakkdannelse, hjemme, bør du normalisere mat og i alvorlige tilfeller - for å følge en streng diett. I kostholdet må du inkludere matvarer som inneholder vegetabilsk fett, proteiner, komplekse karbohydrater, fiber og vitaminer. Leger anbefale å gjøre sport, for å normalisere kroppsvekt, slutte å røyke og gjennomgå periodiske undersøkelser, inkludert bestemmelse av lipid-profil og blodkoagulasjonssystemet.

komplikasjoner

Komplikasjoner etter endarterektomi utvikles vanligvis hos personer i fare:

 • De eldre,
 • røykere,
 • Svekket og alvorlig syk,
 • Å ha plaketter i andre fartøy,
 • Tidligere gjennomgått en lignende operasjon,
 • Lider alvorlige somatiske sykdommer, onkopatologi, endokrinopati.

Komplikasjoner som oppstår under endarterektomi, innbefatter slag, blødning, hjertekomplikasjoner, restenose, skade på nevrovaskulære bunter av halsen og kranienervene, infeksjon, trombose, allergiske til anestesi, lymfekar og skade spyttkjertlene, gjentakelse.

Endarterektomi er en effektiv prosedyre som gjenoppretter blodstrømning gjennom fartøy som er rammet av aterosklerose. Dette er en ganske vanlig operasjon, som mange spesialister ty til. Men ikke alle pasienter er i stand til å betale for denne tjenesten. Den gjennomsnittlige kostnaden for kirurgi i kommersielle klinikker i Moskva vil koste pasienten 70 000 rubler. I de fleste offentlige klinikker utføres denne operasjonen kostnadsfritt innenfor rammen av den obligatoriske sykeforsikringen eller på bekostning av kvoten til Helse-departementet i Russland.

Det skal huskes at kirurgisk behandling vil bidra til å kvitte seg med patologien til pasienten mye raskere enn den konservative. For i dag i Russland er det ingen forberedelser som behandler fullstendig aterosklerose og dets skjermer - et slag eller et hjerteinfarkt. Under operasjonen, kirurgen ikke bare fjerne plakk, de avlaste pasienter fra tidlig død ved å redusere risikoen for slag eller hjerteinfarkt.

Fjerning av kolesterolplakk fra karoten arterier

Den søvnige arterien er en av de viktigste fartøyene, som er ansvarlig for blodtilførselen av vev, organer, hjernen. Hvis prosessen med blodsirkulasjon er noe som forstyrrer, så er det en risiko for at en person vil få alvorlige helseproblemer, opp til et dødelig utfall. En av årsakene til brudd på full blodsirkulasjon - kolesterolplakk i karene, eller med andre ord - aterosklerose. Derfor er det svært viktig å fjerne plakk fra karoten arterien, så vel som andre kar, for å unngå farlige konsekvenser.

Hvilke metoder brukes av leger i slike tilfeller? Hvis plakk ikke når en stor størrelse, og ikke smalker lumenet sterkt, er pasienten foreskrevet medisinering. Men fjerning av plaques i halspulsårene gjennom kirurgisk inngrep er den mest pålitelige metoden.

Hvordan kan jeg fjerne plakk i halspulsåren?

Måten å kvitte seg med kolesterolplakkene avhenger av hvor smal lumen i arterien er innsnevret:

 • med en ubetydelig mengde plaketter, når de gir blod til å sirkulere fullt ut langs fartøyene, brukes medisinsk terapi, samt en livsstilskorreksjon;
 • hvis karlumenet blitt redusert vesentlig, og pasienten har forbigående iskemisk anfall, eller hadde hatt et slag, i slike tilfeller er den eneste vei ut - fjerning av plakk fra fartøyet ved hjelp av kirurgi.

Korreksjon av en livsstil består i nektelse av røyking, alkohol, overholdelse av diett. En person bør være oppmerksom på fysisk stress. Alle disse faktorene bidrar til å bremse utviklingen av aterosklerose i karoten arterier. Like viktig er kontrollen av helse. Spesiell oppmerksomhet til arteriell trykk, blodsukker i diabetes mellitus. En person må stadig kontrolleres av nivået av kolesterol.

Medisinsk terapi består i anvendelse av:

 • spasmolytika;
 • antiplatemidler;
 • antikoagulantia.

Behandling med rusmidler utføres under tilsyn av en lege.

Operasjoner som er gjort ikke nakke for å eliminere kolesterolplakk fra halspulsåren:

 • carotid endarterektomi;
 • eversion endarterektomi;
 • Stenting (kjernen i metoden er stenten på blokkeringsstedet, som ikke lar fartøyets lumen smale).

Indikasjoner og kontraindikasjoner for kirurgi

Aterosklerose av karoten arterier er hovedindikatoren for endarterektomi. En slik operasjon kan forbedre en persons livskvalitet, samt hindre utviklingen av en farlig sykdom - et slag som kan føre til døden. Fjerning av plakk fra karene ved kirurgi betraktes som det beste alternativet for behandling av aterosklerose. Tross alt er det garantert å hjelpe pasienten fra mulige konsekvenser, i motsetning til medisinering.

Hovedindikasjonene for operasjonen:

 1. Carotid stenose større enn 50%, og hvis de siste seks måneder personen har i det minste ett transient iskemisk angrep, vil det være 100% indikasjon for kirurgisk inngrep.
 2. Stenose av karoten arterien er over 70%, og det er behov for aortokoronar bypass.
 3. Progressivt slag.
 4. Stenose av karoten arterien er mer enn 70%.

Det er pasienter som har kolesterolplakk dannet på karossens vegger, ikke får seg til å føle seg. Slike pasienter kalles asymptomatisk. For dem er kirurgi for å fjerne plakkene indikert hvis karotidarterie-stenose er over 65%, og plakkestabilitet observeres også. En annen tilstand er lav kirurgisk risiko.

Det er flere faktorer der operasjonen er utført med forsiktighet, eller er generelt kontraindisert:

 • i de siste seks månedene har en person lidd av hjerteinfarkt;
 • hjertesvikt;
 • hevelse;
 • omfattende slag
 • ustabil angina;
 • hypertensiv sykdom;
 • Alzheimers sykdom.

undersøkelsen

Først og fremst blir pasienten vist med ultralyd dupleksskanning, hvorved legen kan visualisere en kolesterisk plakk i halspulsåren. Denne diagnostiske metoden bidrar til å få et komplett bilde av det berørte fartøyet, samt å bestemme graden av stenose og den særegne plassen. Hvis ultralyddiagnosen bidro til å finne ut all nødvendig informasjon, er en slik undersøkelse nok til å sende pasienten til operasjonen.

I de tilfellene når en person ikke observerer betydelige symptomer, men han har hatt et slag, eller det er en sjanse for å utvikle et slag, er det nødvendig å ty til slike diagnostiske metoder:

En ytterligere undersøkelse kreves av pasienter som:

 • tidligere endarterektomi
 • kirurgisk inngrep i nakken;
 • ha en kort hals
 • strålebehandling i nakken.

Før prosedyren for å fjerne plakk fra halspulsåren, gir pasienten en samlet analyse av blod og urin, han får et elektrokardiogram og arteriografi.

drift

Alt begynner med anestesi. Generell anestesi brukes som regel, men noen ganger tar de til lokalbedøvelse (det regnes som en av de mest avanserte metodene). Lokalbedøvelse brukes sjelden, da det kan føre til panikk i pasienten under prosedyren på grunn av ubehagelige følelser i nakken og frykten. Men hvis det i en anamnese er kontraindikasjoner til generell anestesi, er den eneste måten å ty til lokalbedøvelse.

Fordeler med generell anestesi:

 • reduksjon i intensiteten av hjernevæskemetabolisme;
 • økt cerebral blodstrøm i løpet av prosedyren;
 • reduksjon av angst hos pasienten og legen.

Carotid endarterektomi

 1. Kirurgen gjør et kutt på nakken for å få tilgang til halspulsåren.
 2. Arterien er tildelt
 3. Den indre halspulsåren klemmes, og deretter den generelle, deretter den ytre.
 4. Ved å bruke en skalpell, utføres en arteriotomi.
 5. Plakk er fjernet.
 6. Plastet blir patched.
 7. Legen gjør drenering av såret og lag-for-lag suturer.

Eversion endarterektomi

Forberedelse for en slik prosedyre er ikke forskjellig fra forberedelsen til en standardoperasjon. Det krever mer fullstendig mobilisering av karoten arterien. I stedet for et langsgående snitt kutter legen i en vinkel den indre halspulsåren i bifurkasjonsområdet fra den vanlige halspulsåren. Etter det blir plakkene fjernet med eversjonsmetoden. Prosedyren ligner fjerning av tåen fra foten. Plakk er forsinket til den skiller seg helt fra arterienes vegger.

Når plakkene er helt fjernet, vaskes lommen med en fysiologisk løsning. Så suger kirurgen den indre arterien til den generelle.

Postoperativ periode

Når den generelle anestesien slutter å fungere, er pasienten fortsatt i operasjonen. Legene overvåker mulige nevrologiske underskudd. Etterpå blir pasienten overført til intensivavdelingen, der de holdes nøye i ca 6-8 timer.

I fremtiden overvåker sykepleiere:

 • nevrologisk status;
 • trykk;
 • Sårets tilstand på nakken.

Etter operasjonen foreskrives pasienten antikoagulantia og disaggregerende terapi. Han er på sykehuset i flere dager. All denne gangen regulerer legen hjernens sirkulasjon.

Såret som gjenstår etter operasjonen på nakken er liten. Det forårsaker ikke mye ubehag for pasienten. Vanligvis fjernes suturene en uke etter prosedyren. Når pasienten slippes ut, forklarer legen i detalj hva som er mulig og hva som ikke kan gjøres, foreskriver medisiner.

komplikasjoner

Under operasjonen og etter det kan slike komplikasjoner oppstå:

 1. Arteriell hypertensjon. Ubalansen i nivået av blodtrykk forårsaker kirurgisk inngrep i områdene av karoten sinus. Dette påvirkes også av halogenert fluorokarbon, som brukes til generell anestesi. Når kirurgen presser halspulsåren, produserer pasientens kropp cerebral renin, noe som bidrar til en ubalanse i blodtrykket. Postoperativ hypertensjon stoppes med vasoaktive midler.
 2. Hypotensjon. Trykkfall refleks under manipulering av halspulsåren, og bradykardi utvikler seg også.
 3. Hematom. I 1-2% av alle operasjoner på nakken dannes en hematom som krever medisinsk inngrep. Utviklingen av hematomet fremmes av legemidler som brukes under operasjonen (antiaggreganter, heparin). Noen ganger øker hematomen på nakken så mye som mulig, noe som bryter mot luftveiene (det er fare for respiratorisk asfyksi).
 4. Tilgang til infeksjon. Dette skjer sjelden, men ofte blir smitteårsaken det dannede hematomet på nakken etter fjerning av plakk.
 5. Dysfunksjon av kraniale nerver. Dette er en av de hyppigste komplikasjonene, som skjer fra 3 til 35% av alle tilfeller etter fjerning av plakk. grunnen:
 • traumer av vagusnerven (manifesterer seg heshet, brudd på hostemekanismen);
 • skade på sublingualnerven (tunge bøyer seg til siden, det er problemer med å tygge og svelge, talen er ødelagt);
 • traumer til ansiktsnerven (slynge vinkelen til munnen).
 1. Hjerneslag. Dette er en av de mest alvorlige komplikasjonene etter fjerning av plaques, som forekommer i 1-3% av alle tilfeller.

Risikoen for komplikasjoner øker dersom pasienten:

 • diabetes mellitus;
 • Plakk er i vanskelig tilgjengelige steder;
 • det er alvorlige sykdommer i kardiovaskulærsystemet, lungene;
 • innsnevring av lumen eller blokkering av halspulsåren oppstod etter tidligere overført endarterektomi.

rehabilitering

Rehabiliteringsperioden etter fjerning av kolesterolplakk fra halspulsåren varer i ca to uker. Når en pasient kommer hjem, må han følge slike anbefalinger for å sikre full utvinning:

 1. Fortsett å holde nakken rett. Under hvile og søvn skal hodet økes litt (legg rullen under puten). Hvis du føler deg trøtt i nakken, må du hvile.
 2. I løpet av rehabiliteringsperioden, må du regelmessig ta medisiner som legen har tildelt. Først og fremst er disse antikoagulantia, som forhindrer dannelsen av blodpropp i karene. Om nødvendig foreskriver legen smerte medisiner som lindrer ubehag i et sår rundt halsen.
 3. Daglig aktivitet gjenopptas kun med tillatelse fra den behandlende legen.
 4. Du kan ikke kjøre bil i tre uker etter at platen er fjernet. For slike aktiviteter er det nødvendig med legens tillatelse.
 5. Å unngå betydelig fysisk anstrengelse er en viktig betingelse for rehabiliteringsperioden. Denne anbefalingen bør overholdes etter en og en halv time etter prosedyren.
 6. Du kan vaske nakken din bare etter legens tillatelse.
 7. Overholde riktig ernæring, ikke bare under rehabilitering, men også i fremtiden. Gi preferanse til produkter som inneholder en minimal mengde fett, spis fersk frukt og grønnsaker, ulike kornblandinger. Det er nødvendig å nekte stekt, krydret, fet mat, brus.

Tegn, på grunn av hvilke du trenger å konsultere en lege etter utslipp:

 • en skarp feber, en chill (disse kan være tegn på en infeksjon som krever umiddelbar behandling);
 • Fra såret i nakken begynte å skille seg ut av en syfilis, huden rundt såret spylte, det var hevelse og smertefulle opplevelser;
 • problemer med fordøyelse, kvalme, som kan være en bivirkning på medisiner tatt;
 • alvorlig hodepine, hukommelsestap, svimmelhet, synproblemer;
 • hevelse i nakken;
 • brudd på tale, koordinering;
 • økt svette.

Hvis en person ikke søker medisinsk hjelp til de første mistenkelige symptomene som har oppstått i rehabiliteringsperioden, truer dette med farlige konsekvenser.

forebygging

Prosessen med dannelse av kolesterolplakk varer en svært lang tid, og det gjør seg ikke til å føle seg. Noen ganger er aterosklerose diagnostisert allerede i de siste stadiene, når behandling med medisiner og folkemetoder ikke lenger hjelper, og fjerning av plakk etter operasjon er nødvendig. Men for å forhindre en slik tilstand må man vite om de grunnleggende tiltakene for å forhindre denne sykdommen.

Høyt kolesterol i blodet er hovedårsaken til dannelsen av kolesterolplakk. For å redusere dette nivået, og ikke la det stige, er det nødvendig å følge tre grunnleggende regler:

 • observere en diett
 • å ta medisiner
 • å kontrollere vekten.

Kolesterol går inn i kroppen med mat. Derfor må du begrense inntaket av fettfisk og fisk, og gi preferanse til fettfattige varianter. Meieriprodukter bør velges med lav prosentandel av fett. Grunnlaget for ernæring - friske grønnsaker, frukt, som bidrar til å fjerne overflødig fett fra kroppen.

Hvis en streng diett ikke gir de ønskede resultatene, vil du i slike tilfeller ty til medisiner som reduserer nivået av kolesterol i blodet, og dermed forhindre dannelse av plakk i karene. Oftest er legemidler fra gruppen statiner foreskrevet. Deres mottak krever kontroll av lipidspektret. De har også negativ innvirkning på de indre organers arbeid, spesielt leveren. En annen ulempe - avskaffelsen av stoffet truer med å reversere økningen i kolesterol.

For å forhindre dannelse av kolesterolplakk, bør en person overvåke sin vekt. Det bør ikke overstige normale verdier. For dette kan du beregne kroppsmasseindeksen selv - vekt / høyde2. Tallet skal ikke være mer enn 30.

Kolesterolplakk blir ikke alltid dannet ved forhøyede kolesterolnivåer. En viktig faktor er tilstanden til veggene til fartøyene, som må styrkes.

De viktigste måtene å styrke fartøyene:

 • å forlate dårlige vaner (røyking, å drikke alkoholholdige drikker);
 • ta hensyn til fysisk aktivitet;
 • overvåke blodtrykk (om nødvendig, behandle hypertensjon);
 • kontroller din følelsesmessige tilstand.

Hvordan bli kvitt kolesterolplakk i halspulsåren?

Diabetes mellitus provoserer ikke bare problemer med nivået av glykemi, overflødig vekt, sykdommen blir årsaken til utviklingen av aterosklerose i blodårene. Aterosklerose av karoten arterien blir den farligste sykdommen når karbohydratmetabolismen forstyrres.

I tilfelle sykdom forverres tilstanden av helse betydelig, pasienten mister sin evne til å jobbe, og sannsynligheten for et dødelig utfall øker. Plakk i halspulsåren forstyrrer blodsirkulasjonen i hjernen alvorlig, frarøver normal næring, tilstrekkelig funksjon.

Plakkens sammensetning er en sterk opphopning av kolesterol, bindevev og andre fettfraksjoner. Når tumorer størrelsen blir for stor, er det trombose i halspulsåren, diabetikere vender insult.Holesterinovaya plakk i halspulsåren antyder at svulster er til stede i andre blodkar, må tas opp så snart som mulig behandling.

Hvordan er plakk dannet

Den menneskelige nakke har to somnolens og to vertebrale arterier samtidig. Ved hjelp av arteriene i livmoderhalsen, strømmer blodet til hjernen og ansiktet, blodstrømmen er ganske intens, noen avvik fra normen forårsaker en forverring av trivsel.

Prediktorene for plakk blir mikroskopiske gap på overflaten av halspulsåren blodstrømmen ved en viss retardasjon del arterie, tilstedeværelse av knuter. Årsakene bør søkes i vanlig bruk av tung mat med høyt kaloriinnhold. Som et resultat akkumuleres små klumper av kolesterol i arteriene, som er i stand til å migrere gjennom fartøyene, festes til de svakeste stedene.

Når fettballen festet til fartøyets vegger, er det en aktiv opphopning av bindevev. Leger kaller denne prosessen liposklerose. Etter en stund øker oppbyggingsstørrelsen seg fast på veggene i arterien.

Videre fortsetter neoplasmaen å øke, noe som øker sannsynligheten for uheldige konsekvenser. Faren er også at:

 1. en diabetisk aterosklerotisk plakk kan komme av;
 2. når et brudd oppstår en delvis eller fullstendig lukking av fartøyet;
 3. øyeblikkelig død oppstår.

Når plakkene forblir på plass, akkumuleres kalsiumsalter i skallet og gir det fasthet. Dermed begynner den siste fasen av dannelsen av neoplasma - atherokalcinose. Selv en stabil plakett utvikler seg videre, det varer i et par år.

Når svulsten inneholder mange lipider, anses den ustabil, er risikoen for brudd økende.

Diabetikere oppdager også heterogene aterosklerotiske plakk, den patologiske tilstanden er komplisert ved sårdannelse, mange blødninger på overflaten.

Symptomatik, tiltak av diagnose

Symptomer på forekomsten av kolesterolplakk gjør seg ikke kjent i lang tid, noe som er en alvorlig fare for diabetikeren. Eksplisitte tegn på sykdommen avhenger av plasseringen, størrelsen på innskuddet, pasientens helsestatus.

Vanligvis oppdager en person uvanlig tretthet etter mild fysisk anstrengelse, moderat ømhet. Siden mange diabetikere er overvektige, merker de ikke symptomene på den patologiske tilstanden, skriver den av for ubehag fra overskytende kilo.

I alvorlige og til forekomme iskemiske anfall, når deres pasienten har sammenblanding av tale, nummenhet i øvre eller nedre ekstremiteter, forringelse av syn (ofte i ett øye), muskel slabost.Diabetik lider av konstant tretthet, tap av styrke, selv uten fysisk anstrengelse. I begynnelsen er angrepene korte, så varer i opp til en dag.

Før du begynner behandling, skal legen:

 • utfører en undersøkelse av pasienten;
 • setter symptomene
 • bestemmer predisponerende faktorer.

Risikofaktorer inkluderer hyppige stressende situasjoner, hypodynami, langvarig røyking, avanserte infeksjoner og alder over 35 år.

Legen foreskriver auskultasjon av karoten arterier, dette er viktig for påvisning av hvirvelstrømmer.

Etter å ha passert instrumental diagnostiske metoder: ultralyd, MR, CT, blodtrykksmåling.

medisinering

Konservativ behandling av diabetisk aterosklerose bidrar til å redusere lesjonens størrelse uten kirurgi. Legemidler som foreskrives av kardiologer gjør det mulig å redusere konsentrasjonen av fett i blodkar. Ved normalisering av kolesterol med lav tetthet er det mulig å fikse plakkens størrelse, stoppe videre spredning.

En del av medisinen er rettet mot å senke blodtrykket, fortynne blodet. Slike midler vil være et tiltak for å forhindre dannelsen av nye plaketter, forbedre livskvaliteten. Mange diabetikere utpeker slike piller bare for å hindre helseproblemer.

På grunn av viskøs blod blir svekket og skadet kar ekstremt utsatt for tetting, en økning i antall blodplater. Medisinering bør ikke bare være en kur, men en del av pasientens livsstil.

Behandling vil ikke gi resultater, det vil ikke være mulig å kvitte seg med neoplasma, hvis risikofaktorer ikke elimineres, er det viktig:

 1. revidere dietten
 2. dietten gir mye fiber;
 3. å engasjere seg i fysisk kultur;
 4. fullt hvile.

For hele behandlingsperioden må du holde kroppen under kontroll, mens du forbedrer ditt velvære, er det forbudt å slutte å ta medisiner. Hvis du følger de anbefalte retningslinjene, er diabetikere ikke truet av alvorlige og farlige konsekvenser, er risikoen for tilbakefall null.

Når det gjelder folkemessige behandlingsmetoder, er de absolutt ubrukelige i hundre prosent av tilfellene.

Kirurgisk fjerning av plakett

Fjerning av kolesterolplakk fra karoten arterier utføres ved forskjellige metoder, doktoren velger en behandlingsmetode på individuell basis. Neoplasmen kan fjernes ved ballongangioplasti med etterfølgende stenting eller ved hjelp av endarterektomi.

Ved ballongangioplasti brukes lokalbedøvelse, endarterektomi utføres utelukkende under generell anestesi. I noen tilfeller, praksis med å eliminere plakk med en laser, prosedyren for trombolyse.

Indikasjoner for kirurgi er en stor plakkestørrelse. Kirurgisk lindring er berettiget dersom neoplasma opptar mer enn 70% av arterie lumen. Slike forekomster danner vanligvis lenge, diabetikken gjennom denne perioden følte ubehag og karakteristiske symptomer, men gjorde ingenting.

Andre eksplisitte indikatorer på behovet for intervensjon:

 • Fravær av positiv dynamikk etter bruk av medisiner;
 • ustabilitet av plakkene;
 • ujevnhet av skallet.

Du kan ikke nøle med operasjonen, når det er en spesifikk symptomatologi for en mikroinfarkt, et slag. Prisen på utsettelse er livet til en syk person.

Det er kontraindikasjoner til den metode som er vist av reaksjoner fra leger, ikke alle er egnet for diabetikere Kirurgisk behandling av atherosclerotiske avsetninger, særlig dekompensert diabetes. Ikke utfør en operasjon når blodtrykksnivået er for høyt. Kardiologen setter oppgaven til å utjevne trykket, umuligheten av å gjøre dette utsetter operasjonen.

Utrolig kompleksitet er også et brudd på hjertefrekvensen, intervensjonen kan ikke utføres med en langvarig inflammatorisk prosess. Årsaken er enkel - kroppen kan ikke reagere på innføring av anestesi. Fare er også allergisk mot visse medisiner, uten som det er umulig å gripe inn.

Ballongangioplastikk utføres i tilfellet når endarterektomi for en rekke årsaker er umulig. I tillegg anbefales prosedyren i nærvær av sykdommer i blodårene, noe som kan forstyrre bruken av endovaskulære verktøy.

Absolutt kontraindikasjon er total okklusjon av blodkar, en kompliserende faktor er deres sløyfe, tortuositet. Når det er en cerebral blødning i sykdommens historie, blir operasjonen utsatt for et par måneder. Du kan ikke trene kirurgisk behandling for Alzheimers sykdom, trombolyse.

Om åreforkalkningen vil fortelle eksperten i videoen i denne artikkelen.

Plaques i halspulsåren: behandling, symptomer

Kronisk reduksjon av elastisitet og styrke av blodårer regnes som en av de farligste sykdommene. Det er ofte mulig å diagnostisere aterosklerose bare på et stadium når det allerede er åpenbare problemer med blodtilførsel og å gi nok oksygen til hjerte og hjerne. Dette skjer når fartøyets lumen smaler til halvparten eller mer. Plakkavsetning er hovedårsaken til utviklingen av hjertesykdom, hjerneslag eller hjerteinfarkt.

Ifølge WHO kan kolesterolplakkene i karene vises i alle aldre. Aterosklerose - utseendet av fettavsetninger på blodkarets vegger - påvirker 10% av barn under 15 år, 30% av voksne og 80% av eldre.

symptomatologi

Gjennomføring av komplekse diagnostiske tiltak for å bestemme plaques i halspulsåren (aterosklerose) er basert på pasientens historie og klager. I de tidlige stadier av sykdomsutviklingen kan symptomene virke ubetydelige eller ligne andre patologier. Det er derfor pasienten selv og den tilstedeværende legen kan ikke engang gjette at atherosklerose utvikler seg, til blodtilførselen av hjernen er betydelig svekket.

For oksygenmangel i hjernevevet, er følgende symptomer typiske:

 • migrene;
 • søvnløshet;
 • redusert effektivitet;
 • minneproblemer;
 • taleforringelse;
 • problemer med å konsentrere seg;
 • en følelse av tyngde i hodet, som en kald;
 • støy i ørene;
 • plutselig mørke i øynene;
 • økt fysisk og mental tretthet.

Forløpene til et slag kan være plutselig svakhet eller nummenhet, vanligvis en side av kroppen, sløret tale, nedsatt koordinering av bevegelser, plutselig blindhet for ett øye. For noen av disse symptomene, bør legen kontaktes umiddelbart. Denne tilstanden kalles et forbigående iskemisk angrep og kan vare fra flere ti minutter til en dag. Den farligste konsekvensen av TIA, som skyldes en signifikant reduksjon i lumen av karoten arterien, løsningen av et atherosklerotisk plakk i halspulsåren og blokkaden av små kar eller blodstrøm, kan være et slag. En mer omfattende hjerneskade har risikoen for å bli irreversibel.

Årsaker til aterosklerose

Normalt er arteriene glatte, elastiske og strekkbare, noe som sikrer normal blodtilførsel til hjernen. På arteriene fører blod oksygen og andre næringsstoffer til hjernebarken. I fravær av normal blodtilførsel er den menneskelige hjernebarken svært følsom for mangel på oksygen.

Over tid kan arteriene bli innsnevret og sprø på grunn av den konstante opphopningen av fettstoffer på veggene deres - plaketter. I karoten arterien kalles slike fettavsetninger, akkumulert i mikrotraumas, som kalles aterosklerose. Når størrelsen og antall plakkene øker, smalner den frie lumen av fartøyene, noe som signifikant begrenser blodstrømmen til hjernebarken.

Plaques er dannet fra uoppløste fettpunkter. På innsiden av friske fartøyer kan innskudd ikke holdes, slik at utviklingen av sykdommen er mulig med svake vegger, mikrotraumas eller sprøhet. Når plakkene festes til fartøyets vegger, oppstår det gradvis komprimering og vekst. Over tid fyller oppbyggingen fartøyets frie lumen.

Hovedårsakene til plakkdannelse er:

 • nikotinavhengighet og alkoholmisbruk;
 • noen sykdommer i det endokrine systemet;
 • forekomsten av overflødig vekt;
 • brudd på karbohydratmetabolismen, type 1 og 2 diabetes i historien;
 • hypertensivt hjerte og karsykdom;
 • underernæring (mettet med dårlig kolesterol, dyr og høysmeltende fett);
 • lav fysisk aktivitet;
 • visse virus- og bakterieinfeksjoner;
 • hyppig stress og økt angstnivå.

Den omfattende statistikken om utvikling av aterosklerose forklarer at i de ovennevnte årsaker faller størstedelen av den voksne befolkningen.

Risikofaktorer

Det er også risikogrupper. Hos pasienter som tilhører minst en av dem, er risikoen for å utvikle aterosklerose av karene betydelig høyere. Risikofaktorer er:

 1. Age. Jo eldre personen blir, jo lavere er elasticiteten til fartøyene på grunn av den lave produksjonen av kollagen.
 2. Økt blodtrykk. Overtrykk på veggene på fartøyene kan føre til mikrotrauma og redusert elastisitet.
 3. Diabetes mellitus. Med denne sykdommen reduseres kroppens evne til å bryte ned LDL og glukose betydelig.
 4. Ufordelaktig arvelighet. Risikoen for deponering av kolesterolplakk i karene øker hvis slektningene hadde tilfeller av aterosklerose eller iskemisk hjertesykdom.

Årsaken til regelmessig observasjon av en spesialist tilhører en risikogruppe og virkningen av flere provokasjonsfaktorer. Ellers er risikoen for kritiske tilstander høy.

Mulige komplikasjoner

Den mest alvorlige komplikasjonen av utilstrekkelig blodtilførsel til hjernebarken er et slag. Leger vurderer ulike muligheter for å utvikle en kritisk tilstand i aterosklerose:

 1. Forstyrrelse av blodtilførselen til hjernen. Den fri lumen av arteriene kan være så smal at den normale tilførsel av blod til hjernen blir umulig.
 2. Brudd på kolesterolplakk. En del av den oppbyggede kanten kan komme av og komme inn i blod med mindre blodkar, blokkere dem.
 3. Blokkering av blodstrømmen med en blodpropp. Noen plakk brytes, og deretter sender kroppen blodplater til det skadede stedet. Blodplater danner blodpropp som kan blokkere eller senke blodstrømmen.

Stroke kan føre til alvorlige konsekvenser for hjernens normale funksjon. I noen tilfeller kan en kritisk tilstand være dødelig.

diagnostikk

De viktigste metodene for å diagnostisere kolesterol innskudd på veggene i arteriene og karene inkluderer samling av pasientklager, ultralyddiagnose, CT, MR-angiografi og cerebral angiografi. Auskultasjonen av arteriene er obligatorisk, noe som gjør det mulig å avgjøre om det er innsnevringer i karene.

Omtrent en kan bestemme graden av vaskulær lesjon ved en enkel måling av blodtrykk. Denne informasjonen vil også være nødvendig av legen når han utvikler et kurs for behandling av kolesterolplakk i halspulsåren for å ordinere doseringen av medisiner riktig.

En svært effektiv diagnostisk metode er Doppler ultralyd, som lar deg oppdage plaketter hvis de er tilgjengelige. Den dyktige lege vil være i stand til å selv grovt anslag deres størrelse og sammensetning (eventuelt fett, kolesterol, forkalket plakk i halspulsårene, kan behandlingen være forskjellig, avhengig av sedimenttypen).

Datatomografi og angiografi er mer nøyaktige og informative metoder for å diagnostisere aterosklerose. Under studiet blir et kontrastmiddel introdusert i karet, og deretter er området røntgenstrålet. Under prosedyren kan legen avgjøre omfanget av skaden, men denne instrumentelle metoden er farlig for risikoen for plakkfeil, så det er sjelden tatt til.

MR gir deg mulighet til å oppnå den samme informasjonen uten behov for kontrastmiddel og pasientens eksponering for røntgenstråler.

Metoder for terapi

Avhengig av kompleksiteten til arteriell lesjon, er fettavsetninger foreskrevet et behandlingsforløp. Plaques i halspulsåren behandles med en konservativ metode (dvs. medikamentell), ved å korrigere dietten og dietten, livsstilen og radikalt (ved kirurgisk inngrep). Tidlig appell for medisinsk hjelp vil unngå de farlige konsekvensene av å redusere blodkarets lumen. Tilstrekkelig behandling av aterosklerotiske plakk i halspulsåren i de tidlige stadiene kan uten kirurgisk inngrep.

Endring i livsstil

Det første som legen anbefaler, er å redusere den negative effekten av innskudd på patency av fartøyene og senke utviklingen av sykdommen - dette er en livsstilsendring. Spesielt er det sett av nødvendige tiltak omfatter regelmessig måling av blodtrykket med innføringen av resultatene i en spesiell dagbok, regime endring og diett, kontroll av andre kroniske sykdommer, blodsukkerkontroll i diabetes og kolesterol.

Det anbefales å mette dietten med produkter med lavere innhold av kolesterol og salt. Du kan spise frokostblandinger, grønnsaker og frukt, kokt fisk, solsikkeolje, planter av rødt-rød nyanser (hagtorn, fjellaske, skurk, Kalina). For å redusere vekten, som er en hyppig følgesvenn av aterosklerose, er det bedre å bruke kalori diett og aktivt engasjere seg i idrett. Også, bør du gi opp dårlige vaner. Fullstendig behandling av plakk i halspulsåren er umulig uten rettelse av livsstil.

medisinering

Medisinsk behandling av leger kalles en konservativ metode. Legemidler som er foreskrevet til pasienter for behandling av aterosklerotiske plakk i karoten arterien, bidrar til å redusere lipider i blodet og normalisere nivået av kolesterol. I tillegg gir den medisinale effekten deg muligheten til å fikse plakkens størrelse på ett nivå og forhindre den ytterligere økningen.

Vanligvis ordinerer terapeuter og kardiologer medisiner av følgende grupper:

 1. Blodfortynnere, som forhindrer dannelsen av blodpropper. Kan foreskrives (uavhengig av spesifikke symptomer) for behandling av plaques på halspulsåren "Aspirin", "Cardiomagnum" eller "Acetylsalicylsyre". I tillegg er slike medisiner ofte anbefalt til eldre pasienter, selv av terapeuter, da blod blir tykkere med alderen.
 2. Hypotensive stoffer som bidrar til å redusere blodtrykket. For å behandle plakkene i halspulsåren, brukes i regel preparater av flere grupper. Disse er kalsiumantagonister (for eksempel "Verapamil") og angiotensinblokkere ("Fozicard", "Renipril").
 3. Statiner som senker kolesterolet. Ved behandling av plakk i karoten arterien brukes "Atorvastatin" og "Cardiostatin".
 4. Legemidler som styrker vaskulære vegger og øker elastisiteten. Ofte utpeker leger "Piracetam", "Asparks", "Riboxin" eller "Ascorutin".
 5. Anestesi er foreskrevet hvis nødvendig. De betegner som regel "Paracetamol" eller "Ibuprofen".

Alle oppførte legemidler er foreskrevet av kurset, de må tas kontinuerlig, og ikke fra tid til annen.

Folk oppskrifter

Folkemedisiner for behandling av plakk i halspulsåren relaterer seg hovedsakelig til diett. For eksempel anbefaler folkrådene å spise et kilo og en halv av modne kirsebær om dagen, og drikker noen få glass melk. Det er også ønskelig å spise flere eggplanter, solbær, rå gresskarjuice, vannmeloner, grønn te. Grense bør være lever og nyrer, brisling, svart te, egg og sjokolade. Animalfett må byttes ut med vegetabilsk olje.

For å behandle en kolesterisk plakk i en halspulsårer med folkemidlene kan det være en tinktur av en mordant. To spiseskjeer frø skal fylles med vodka. Sammensetningen må stå i to uker, med jevne mellomrom skal kapasiteten ristes. Ta tinkturen er strengt tapt, fordi planten er giftig. På den første dagen må du begynne å ta en enkelt dråpe, fortynnet i 50 ml varmt vann. Drikk tre ganger om dagen i 30 minutter før måltider. Gradvis bør dosen økes til 15 dråper.

En annen måte å folkebehandle plaques av halspulsåren er løkjuice med honning. For ett glass løkjuice må du legge til så mye naturlig honning. Ta formelen du trenger en spiseskje tre ganger om dagen i en halv time før måltider.

Også veldig effektivt for å eliminere symptomene og behandle plaketter på halspulsåren hagtorntinktur, lofant tibetansk, kaukasisk dioscorea. Du kan godta dem på flere måter:

 1. En spiseskje med lofant helles et glass kokende vann og kok på lav varme i 10 minutter. Etter sammensetningen må du la den brygge, spenne gjennom gasbind eller en sil og legge til en teskje honning. Ta to spiseskjeer tre ganger om dagen. Kurset er en måned, så er det nødvendig med en ukentlig pause, hvoretter det er mulig å gjenta behandlingen i henhold til samme ordning.
 2. To deler av lofanten blandes med en del av hagtornet og ett stykke sitronmelisse. Hell et glass kokende vann og insister i 30-40 minutter. Drikkeinfusjon bør være en tredje kopp tre ganger daglig i en halv time før måltider. Behandlingsforløpet er en måned, etter en ukes pause kan du gjenta behandlingen tre til fire ganger mer.
 3. En halv teskje Dioscorea kaukasisk helle et glass kokende vann og sett i et vannbad i 15-20 minutter. Deretter filtreres buljongen for å ta en spiseskje tre ganger daglig etter måltider. Behandlingen og bruddene er de samme som i forrige sammensetning.

Kirurgisk inngrep

Med en stor innsnevring av fartøyets frie lumen kan kirurgisk behandling foreskrives. Drift med en plakett på halspulsåren lar deg fjerne veksten og gjenopprette fartøyets diameter. Pasienter gjøre endarterectomi (gjennom et lite innsnitt kirurgen fjerner oppbyggingen blokkerer strømmen av blod) eller angioplastikk og stenting (kirurg kunstig utvider arterien, og setter en spesiell stent, slik operasjon er anbefalt når pasienten har foreligget et tilstander eller problemområder er lokalisert i et fjerntliggende sted hvor farlig å gjennomføre en standardoperasjon). Angioplastikk og stenting er en ny metode, så resultatene av operasjonen i det lange løp er lite undersøkt.

Operasjoner på karoten arterier: indikasjoner, typer, oppførsel, resultat

Søvne arterier er ansvarlige for blodtilførselen til hjernevevet, og derfor er patologiene i disse karene relatert til livstruende forhold.

Haster operasjon er angitt i følgende tilfeller:

 • Deformasjon med en bøyning eller vridning (tortuosity av halspulsåren);
 • Krenkelse av fartøyets integritet (skåret eller kuttet skade);
 • Aneurysme av karoten arterien (stratifisering av veggen med trusselen om brudd);
 • Innsnevring av fartøyets lumen som fører til hjernehypoksi;
 • Blokkering av halspulsåren med en embolus eller trombus;

Planlagte operasjoner utføres ved diagnosen aterosklerose, når kolesterolplakkene overlapper fartøyets lumen, forhindrer normal blodstrøm.

Progressiv aterosklerose av karoten arterier - sykdommen er irreversibel og ikke godt studert. Kolesterolinnsatsen (plakkene) som er dannet i karet, løser ikke og forsvinner ikke som følge av konservativ behandling, selv den mest progressive.

Midlertidig forbedring av helsetilstanden etter medisinbehandling, skyldes hovedsakelig utvidelsen av blodkarets vegger under påvirkning av narkotika, og delvis gjenoppretting av blodsirkulasjonen. Etter seponering av bruk av farmakologiske midler (eller formuleringer utarbeidet i henhold til folkehensyn), forekommer hypoxiaangrep (oksygen sult i hjernen) uunngåelig, og risikoen for iskemisk berøring øker. Kirurgi på halspulsåren er den mest progressive og effektive metoden for behandling av vaskulær patologi.

I de fleste tilfeller er medisinske kolesterol plakk i halspulsåren detektert etter et slag, eller i løpet av en ultralydundersøkelse på neurologiske forstyrrelser (hodepine, svimmelhet, uskarpt syn, besvimelse, svekket bevegelse koordinasjon, etc.).

Tidlig bruk av kirurgi for å gjenopprette fartøyets funksjonalitet kan forhindre iskemiske slag i 60% av tilfellene (ifølge WHO). drift teknikk for aterosklerose valgt kirurg etter tosidig skanning og MDCT gi et detaljert bilde av tilstanden av carotis, og andre fartøy, og tillate å objektivt vurdere de mulige risikoer i radikalet behandling.

Rekonstruktiv kirurgi på karoten arterier

I moderne vaskulær kirurgi brukes ulike teknikker for rekonstruksjonsoperasjoner på karoten arterier, men tilgangsteknikken er den samme i alle tilfeller:

 1. Huden er kuttet litt under kanten av underkjeven bak auricleen;
 2. Snittet er laget i fremspring av brystmastoidmuskel til grensen til den nedre og midtre tredjedel av nakken;
 3. Det subkutane fettvev og muskel (m.platysma) blir dissekert før utseende av karoten arterie divisjonen (side bifurcations);
 4. Ansiktsvenen krysses av klemmer;
 5. En vanlig halspulsårer er allokert;
 6. Den sublinguale nerven er allokert;
 7. Den indre halspulsåren er allokert.

Når du arbeider med den indre halspulsåren, er det nødvendig med ekstremt forsiktig kontakt med de vaskulære veggene, da enhver uforsiktig bevegelse kan føre til ødeleggelse av plakk, og som følge av den distale embolien. Det videre forløpet av operasjonen avhenger av tilstanden til fartøyene (graden av parietal forkalkning, kriminalitet, strekking av veggene er tatt i betraktning).

Carotid endarterektomi

Carotid endarterektomi er en klassisk åpen operasjon på halspulsåren, som har til hensikt å fjerne kolesterolplakkene. En mye brukt gjenoppbyggingsmetode er plasten til fartøyet med en lapp. Etter innføring av direkte antikoagulant (oftest heparin brukes) og overlappende ved klemming av karotidarterier, utføres disseksjonen langs frontvegget. I lumen blir elastiske shunts introdusert for å forhindre hypoksi i hjernen. Dermed blir det kirurgiske feltet ekssanguined, mens den normale blodtilførselen til hjernevevvet forblir.

karotid endarterektomi (fjerning av en plakett fra halspulsåren)

Det neste trinnet er separasjonen av sklerotisk plakett fra fartøyets vegger. Etter sirkulær frigjøring av kolesteroldannelse krysses den endelige delen av plaketten, og slippes deretter til toppen. I den eksterne og indre halspulsåren blir plakk exfoliert til intima laget, som deretter sutureres til veggen av karet med en spesiell tråd.

Den tredje fasen av operasjonen er å vaske fartøyet med saltløsning, sammen med hvilke fragmenter av plakk er fjernet - denne manipulasjonen forhindrer dannelsen av en migrerende trombus i halspulsåren.

Den endelige fasen er lukningen av den kirurgiske åpningen i arterien. Kunstige og biologiske materialer (PTFE, xenopericardium eller autolog transplantasjon) brukes til å lage plasten. Valget av type patch er laget av legen, basert på tilstanden til veggene til fartøyene. Flappen er arkivert med filamentformede filamenter, så blir shuntet fjernet, tettheten av patch-anslaget kontrolleres.

Klemmer fjernes, en lås er plassert i munnen av den indre halspulsåren for å tillate blodstrømning gjennom det felles fartøy. Etter å ha fjernet små trombotiske formasjoner i den eksterne arterien, fjernes klemmen. I det restaurerte området etableres drenering fra elastisk silikon i området av sårets nedre kant, hvoretter lag-for-lag vevsutvikling utføres.

Eversion carotid endarterektomi

Denne typen operasjon er indikert for stenose av den indre halspulsåren i munnområdet, hvis plakk ikke overstiger 2 cm i diameter, og med tilfredsstillende tilstand av det indre vaskulære vev. Etter tildeling av et nettsted bifurcation fartøy utfører tester på kroppens respons på opplevelsen av halspulsåren (evalueringen utføres i henhold til indikasjonene på blodtrykk og blodstrømmen gjennom den midtre cerebrale arterien). Hvis toleransen til fartøyets klemme er mottakelig, fortsett til hoveddelen av operasjonen:

 • Den indre halspulsåren blir avskåret fra glomus, deretter dissekert i munnregionen;
 • Den kryssede arterien er fastklemt med tynn pincett;
 • Intima flakene sammen med middels skallet (med en skalpell og en kirurgisk kapsel);
 • Det ytre skallet på fartøyet gripes av pincet og vridd i motsatt retning (akkurat som en strømpe fjernes);
 • Plakk exfolierer langs hele lengden av arterien - opp til stedet for fartøyets normale lumen.

Den inverterte arterien blir inspisert for intimal delaminering, og den fysiologiske løsningen pumpes inn i karet. Hvis det ikke er noen forgrenede intimafibrer i lumen etter skylling med en stråle under trykk, så er det mulig å gå videre til sluttstadiet av operasjonen.

Når detekteres fragmenter av vaskulært vev som er synlig i lumenet, kan ikke videre rekonstruksjon utføres. I dette tilfellet utføres carotisarterieproteser.

Etter fjerning av kolesterolformasjoner og blodpropper fra den indre arterien fortsetter kirurgen til endarterektomi fra den vanlige halspulsåren. Det siste stadiet suturer veggene på fartøyet med en 5-0 tråd, eller 6-0.

Blodstrømmen gjenopprettes strengt i henhold til følgende skjema:

 1. Klemmen fjernes fra den indre halspulsåren (i flere sekunder);
 2. Den indre arterien klemmes sekundært i anastomosen;
 3. Sperren fjernes fra den ytre halspulsåren;
 4. Klemmen fjernes fra den felles arterien;
 5. Fjernet et gjentatt klipp fra den indre halspulsåren

stenting

Stenting er en operasjon for å gjenopprette fartøyets lumen ved hjelp av en rørformet expander (stent). Denne kirurgiske teknikken gir ikke utvinning av en plakett fra en dissekert beholder. Intraarteriell formasjon, innsnevring av lumen, presser tett mot veggen av karet med en rørstent, hvorpå blodstrømmen gjenopprettes.

Operasjonen utføres under lokalbedøvelse, under kontroll av røntgenapparat. Gjennom punktering på hofte (eller hånd) blir funnet kateter ledes til området for stenosis av halspulsåren. Mesh filterkurv, fange fragmenter uhell kolesterol plakk, er montert like over det behandlede område (dette er nødvendig for å hindre inntrengning av emboli, eller blodpropp i hjernen).

For å øke effektiviteten av operasjonen blir ballongstentene brukt, økende i volum på stedet for innsnevring av arterien. Den oppblåste ballongen presser tett plakkene mot veggen. Etter restaureringen av det normale lumen, blir ballongen deflatert og fjernet gjennom kateteret sammen med fellefilteret.

Carotid artroplastisk

Arteriell protese er indikert for omfattende skade på veggene i den indre halspulsåren i kombinasjon med uttalt kalsinose. Å anvende stenting og åpen carotid endarterektomi er i dette tilfelle uhensiktsmessig. Fartøyet er avskåret på munnstedet, det berørte vevet blir resektert og erstattet av en endoprostese som faller i diameter med den indre arterien.

I halspulsårens aneurisme, blir følgende fremgangsmåte brukt: karet er klemt og excisionen blir skåret ut, hvoretter en shunt med et implantat settes inn i lumen. Etter dannelsen av anastomose fjernes shunten, luft fjernes fra lumen av karet og transplantasjonen, og klemmene fjernes.

Operasjoner med tortuosity av karoten arterier

Medfødt deformitet av karoten arterier (tortuositet) er en av de vanligste årsakene til iskemisk berøring og hjernesirkulasjonsforstyrrelser. Ifølge statistikken hadde hver tredje pasient som døde av et slag en vridd karotid- eller vertebralarterie.

ulike former for crimp arterier

Operasjonsteknikker velges avhengig av karpatologisk art:

 • Bøyning i skarp vinkel (kinking);
 • Formasjon av en løkke (coiling);
 • Økning i lengden av arterien.

Det krympede fragmentet av karet blir resektert, hvorpå karet er rettet (redresjon).

Komplikasjoner etter operasjoner på halspulsåren

Følgende karotid endarterektomi er følgende komplikasjoner mulig:

 1. Hjerteinfarkt eller hjerneslag
 2. Tilbakeslag av sykdommen (re-dannelse av plakk);
 3. Kortpustethet
 4. Økt blodtrykk;
 5. Nestenes nederlag;
 6. Sårinfeksjon.

Betraktelig færre komplikasjoner etter stenting, men med en sparsom operasjon er negative konsekvenser mulige, blant hvilke den mest alvorlige er dannelsen av en trombose. Andre ubehagelige øyeblikk opplevd av kirurger inkluderer: indre blødninger, traumer i kateterinnlegget, skade på arterievegget, allergisk reaksjon, stentforskyvning inne i karet. I de tidlige dager er det problemer med å svelge, heshet, "en klump i halsen," hjertebanken. Gradvis går ubehagelige symptomer helt ut.

Kontraindikasjoner til operasjonen på halspulsårene

Absolutte kontraindikasjoner inkluderer:

 • Intoleranse mot anestesi;
 • Flyttbare plaketter;
 • Kompleks anatomisk struktur av fartøyet;
 • Akutt nyresvikt;
 • Allergi mot titan og kobolt (stentmaterialer);
 • Tynning av veggene i arterien med samtidig deformasjon;
 • Dårlig tilstand av alle fartøy.

Operasjonen utføres ikke med pasientens generelle alvorlige tilstand, tilstedeværelsen av uhelbredelige kroniske sykdommer i hematopoiesis.

rehabilitering

Etter operasjonen blir pasienten plassert i intensivavdelingen. I tre dager er sengestøtten vist. Fire dager senere kan du stå opp, ta korte turer under oppsyn av en lege. I to uker er fysisk aktivitet, knebøy, bakker og andre brå bevegelser forbudt. Hodet og nakken er i en statisk, men ikke stresset tilstand. Med stor forsiktighet blir hodeskuddene gjort. Det er nødvendig å følge legenes anbefalinger om kosthold og livsstil (alkoholholdige drikker, røyking er utelukket).

Operasjoner på halspulsåren utføres ved bruk av velutviklede kirurgiske teknikker under tilsyn av medisinsk utstyr med høy presisjon, noe som reduserer risikoen for komplikasjoner betydelig. I de fleste medisinske tilfeller er radikal kirurgisk behandling en mer effektiv teknikk i forhold til konservativ terapi. Etter uttømming gjennomgår pasientene en undersøkelse på klinikken hvor operasjonen ble utført hver sjette måned.

Les Mer Om Fartøyene