Fjerning av kolesterolplakk fra karoten arterier

Den søvnige arterien er en av de viktigste fartøyene, som er ansvarlig for blodtilførselen av vev, organer, hjernen. Hvis prosessen med blodsirkulasjon er noe som forstyrrer, så er det en risiko for at en person vil få alvorlige helseproblemer, opp til et dødelig utfall. En av årsakene til brudd på full blodsirkulasjon - kolesterolplakk i karene, eller med andre ord - aterosklerose. Derfor er det svært viktig å fjerne plakk fra karoten arterien, så vel som andre kar, for å unngå farlige konsekvenser.

Hvilke metoder brukes av leger i slike tilfeller? Hvis plakk ikke når en stor størrelse, og ikke smalker lumenet sterkt, er pasienten foreskrevet medisinering. Men fjerning av plaques i halspulsårene gjennom kirurgisk inngrep er den mest pålitelige metoden.

Hvordan kan jeg fjerne plakk i halspulsåren?

Måten å kvitte seg med kolesterolplakkene avhenger av hvor smal lumen i arterien er innsnevret:

 • med en ubetydelig mengde plaketter, når de gir blod til å sirkulere fullt ut langs fartøyene, brukes medisinsk terapi, samt en livsstilskorreksjon;
 • hvis karlumenet blitt redusert vesentlig, og pasienten har forbigående iskemisk anfall, eller hadde hatt et slag, i slike tilfeller er den eneste vei ut - fjerning av plakk fra fartøyet ved hjelp av kirurgi.

Korreksjon av en livsstil består i nektelse av røyking, alkohol, overholdelse av diett. En person bør være oppmerksom på fysisk stress. Alle disse faktorene bidrar til å bremse utviklingen av aterosklerose i karoten arterier. Like viktig er kontrollen av helse. Spesiell oppmerksomhet til arteriell trykk, blodsukker i diabetes mellitus. En person må stadig kontrolleres av nivået av kolesterol.

Medisinsk terapi består i anvendelse av:

 • spasmolytika;
 • antiplatemidler;
 • antikoagulantia.

Behandling med rusmidler utføres under tilsyn av en lege.

Operasjoner som er gjort ikke nakke for å eliminere kolesterolplakk fra halspulsåren:

 • carotid endarterektomi;
 • eversion endarterektomi;
 • Stenting (kjernen i metoden er stenten på blokkeringsstedet, som ikke lar fartøyets lumen smale).

Indikasjoner og kontraindikasjoner for kirurgi

Aterosklerose av karoten arterier er hovedindikatoren for endarterektomi. En slik operasjon kan forbedre en persons livskvalitet, samt hindre utviklingen av en farlig sykdom - et slag som kan føre til døden. Fjerning av plakk fra karene ved kirurgi betraktes som det beste alternativet for behandling av aterosklerose. Tross alt er det garantert å hjelpe pasienten fra mulige konsekvenser, i motsetning til medisinering.

Hovedindikasjonene for operasjonen:

 1. Carotid stenose større enn 50%, og hvis de siste seks måneder personen har i det minste ett transient iskemisk angrep, vil det være 100% indikasjon for kirurgisk inngrep.
 2. Stenose av karoten arterien er over 70%, og det er behov for aortokoronar bypass.
 3. Progressivt slag.
 4. Stenose av karoten arterien er mer enn 70%.

Det er pasienter som har kolesterolplakk dannet på karossens vegger, ikke får seg til å føle seg. Slike pasienter kalles asymptomatisk. For dem er kirurgi for å fjerne plakkene indikert hvis karotidarterie-stenose er over 65%, og plakkestabilitet observeres også. En annen tilstand er lav kirurgisk risiko.

Det er flere faktorer der operasjonen er utført med forsiktighet, eller er generelt kontraindisert:

 • i de siste seks månedene har en person lidd av hjerteinfarkt;
 • hjertesvikt;
 • hevelse;
 • omfattende slag
 • ustabil angina;
 • hypertensiv sykdom;
 • Alzheimers sykdom.

undersøkelsen

Først og fremst blir pasienten vist med ultralyd dupleksskanning, hvorved legen kan visualisere en kolesterisk plakk i halspulsåren. Denne diagnostiske metoden bidrar til å få et komplett bilde av det berørte fartøyet, samt å bestemme graden av stenose og den særegne plassen. Hvis ultralyddiagnosen bidro til å finne ut all nødvendig informasjon, er en slik undersøkelse nok til å sende pasienten til operasjonen.

I de tilfellene når en person ikke observerer betydelige symptomer, men han har hatt et slag, eller det er en sjanse for å utvikle et slag, er det nødvendig å ty til slike diagnostiske metoder:

En ytterligere undersøkelse kreves av pasienter som:

 • tidligere endarterektomi
 • kirurgisk inngrep i nakken;
 • ha en kort hals
 • strålebehandling i nakken.

Før prosedyren for å fjerne plakk fra halspulsåren, gir pasienten en samlet analyse av blod og urin, han får et elektrokardiogram og arteriografi.

drift

Alt begynner med anestesi. Generell anestesi brukes som regel, men noen ganger tar de til lokalbedøvelse (det regnes som en av de mest avanserte metodene). Lokalbedøvelse brukes sjelden, da det kan føre til panikk i pasienten under prosedyren på grunn av ubehagelige følelser i nakken og frykten. Men hvis det i en anamnese er kontraindikasjoner til generell anestesi, er den eneste måten å ty til lokalbedøvelse.

Fordeler med generell anestesi:

 • reduksjon i intensiteten av hjernevæskemetabolisme;
 • økt cerebral blodstrøm i løpet av prosedyren;
 • reduksjon av angst hos pasienten og legen.

Carotid endarterektomi

 1. Kirurgen gjør et kutt på nakken for å få tilgang til halspulsåren.
 2. Arterien er tildelt
 3. Den indre halspulsåren klemmes, og deretter den generelle, deretter den ytre.
 4. Ved å bruke en skalpell, utføres en arteriotomi.
 5. Plakk er fjernet.
 6. Plastet blir patched.
 7. Legen gjør drenering av såret og lag-for-lag suturer.

Eversion endarterektomi

Forberedelse for en slik prosedyre er ikke forskjellig fra forberedelsen til en standardoperasjon. Det krever mer fullstendig mobilisering av karoten arterien. I stedet for et langsgående snitt kutter legen i en vinkel den indre halspulsåren i bifurkasjonsområdet fra den vanlige halspulsåren. Etter det blir plakkene fjernet med eversjonsmetoden. Prosedyren ligner fjerning av tåen fra foten. Plakk er forsinket til den skiller seg helt fra arterienes vegger.

Når plakkene er helt fjernet, vaskes lommen med en fysiologisk løsning. Så suger kirurgen den indre arterien til den generelle.

Postoperativ periode

Når den generelle anestesien slutter å fungere, er pasienten fortsatt i operasjonen. Legene overvåker mulige nevrologiske underskudd. Etterpå blir pasienten overført til intensivavdelingen, der de holdes nøye i ca 6-8 timer.

I fremtiden overvåker sykepleiere:

 • nevrologisk status;
 • trykk;
 • Sårets tilstand på nakken.

Etter operasjonen foreskrives pasienten antikoagulantia og disaggregerende terapi. Han er på sykehuset i flere dager. All denne gangen regulerer legen hjernens sirkulasjon.

Såret som gjenstår etter operasjonen på nakken er liten. Det forårsaker ikke mye ubehag for pasienten. Vanligvis fjernes suturene en uke etter prosedyren. Når pasienten slippes ut, forklarer legen i detalj hva som er mulig og hva som ikke kan gjøres, foreskriver medisiner.

komplikasjoner

Under operasjonen og etter det kan slike komplikasjoner oppstå:

 1. Arteriell hypertensjon. Ubalansen i nivået av blodtrykk forårsaker kirurgisk inngrep i områdene av karoten sinus. Dette påvirkes også av halogenert fluorokarbon, som brukes til generell anestesi. Når kirurgen presser halspulsåren, produserer pasientens kropp cerebral renin, noe som bidrar til en ubalanse i blodtrykket. Postoperativ hypertensjon stoppes med vasoaktive midler.
 2. Hypotensjon. Trykkfall refleks under manipulering av halspulsåren, og bradykardi utvikler seg også.
 3. Hematom. I 1-2% av alle operasjoner på nakken dannes en hematom som krever medisinsk inngrep. Utviklingen av hematomet fremmes av legemidler som brukes under operasjonen (antiaggreganter, heparin). Noen ganger øker hematomen på nakken så mye som mulig, noe som bryter mot luftveiene (det er fare for respiratorisk asfyksi).
 4. Tilgang til infeksjon. Dette skjer sjelden, men ofte blir smitteårsaken det dannede hematomet på nakken etter fjerning av plakk.
 5. Dysfunksjon av kraniale nerver. Dette er en av de hyppigste komplikasjonene, som skjer fra 3 til 35% av alle tilfeller etter fjerning av plakk. grunnen:
 • traumer av vagusnerven (manifesterer seg heshet, brudd på hostemekanismen);
 • skade på sublingualnerven (tunge bøyer seg til siden, det er problemer med å tygge og svelge, talen er ødelagt);
 • traumer til ansiktsnerven (slynge vinkelen til munnen).
 1. Hjerneslag. Dette er en av de mest alvorlige komplikasjonene etter fjerning av plaques, som forekommer i 1-3% av alle tilfeller.

Risikoen for komplikasjoner øker dersom pasienten:

 • diabetes mellitus;
 • Plakk er i vanskelig tilgjengelige steder;
 • det er alvorlige sykdommer i kardiovaskulærsystemet, lungene;
 • innsnevring av lumen eller blokkering av halspulsåren oppstod etter tidligere overført endarterektomi.

rehabilitering

Rehabiliteringsperioden etter fjerning av kolesterolplakk fra halspulsåren varer i ca to uker. Når en pasient kommer hjem, må han følge slike anbefalinger for å sikre full utvinning:

 1. Fortsett å holde nakken rett. Under hvile og søvn skal hodet økes litt (legg rullen under puten). Hvis du føler deg trøtt i nakken, må du hvile.
 2. I løpet av rehabiliteringsperioden, må du regelmessig ta medisiner som legen har tildelt. Først og fremst er disse antikoagulantia, som forhindrer dannelsen av blodpropp i karene. Om nødvendig foreskriver legen smerte medisiner som lindrer ubehag i et sår rundt halsen.
 3. Daglig aktivitet gjenopptas kun med tillatelse fra den behandlende legen.
 4. Du kan ikke kjøre bil i tre uker etter at platen er fjernet. For slike aktiviteter er det nødvendig med legens tillatelse.
 5. Å unngå betydelig fysisk anstrengelse er en viktig betingelse for rehabiliteringsperioden. Denne anbefalingen bør overholdes etter en og en halv time etter prosedyren.
 6. Du kan vaske nakken din bare etter legens tillatelse.
 7. Overholde riktig ernæring, ikke bare under rehabilitering, men også i fremtiden. Gi preferanse til produkter som inneholder en minimal mengde fett, spis fersk frukt og grønnsaker, ulike kornblandinger. Det er nødvendig å nekte stekt, krydret, fet mat, brus.

Tegn, på grunn av hvilke du trenger å konsultere en lege etter utslipp:

 • en skarp feber, en chill (disse kan være tegn på en infeksjon som krever umiddelbar behandling);
 • Fra såret i nakken begynte å skille seg ut av en syfilis, huden rundt såret spylte, det var hevelse og smertefulle opplevelser;
 • problemer med fordøyelse, kvalme, som kan være en bivirkning på medisiner tatt;
 • alvorlig hodepine, hukommelsestap, svimmelhet, synproblemer;
 • hevelse i nakken;
 • brudd på tale, koordinering;
 • økt svette.

Hvis en person ikke søker medisinsk hjelp til de første mistenkelige symptomene som har oppstått i rehabiliteringsperioden, truer dette med farlige konsekvenser.

forebygging

Prosessen med dannelse av kolesterolplakk varer en svært lang tid, og det gjør seg ikke til å føle seg. Noen ganger er aterosklerose diagnostisert allerede i de siste stadiene, når behandling med medisiner og folkemetoder ikke lenger hjelper, og fjerning av plakk etter operasjon er nødvendig. Men for å forhindre en slik tilstand må man vite om de grunnleggende tiltakene for å forhindre denne sykdommen.

Høyt kolesterol i blodet er hovedårsaken til dannelsen av kolesterolplakk. For å redusere dette nivået, og ikke la det stige, er det nødvendig å følge tre grunnleggende regler:

 • observere en diett
 • å ta medisiner
 • å kontrollere vekten.

Kolesterol går inn i kroppen med mat. Derfor må du begrense inntaket av fettfisk og fisk, og gi preferanse til fettfattige varianter. Meieriprodukter bør velges med lav prosentandel av fett. Grunnlaget for ernæring - friske grønnsaker, frukt, som bidrar til å fjerne overflødig fett fra kroppen.

Hvis en streng diett ikke gir de ønskede resultatene, vil du i slike tilfeller ty til medisiner som reduserer nivået av kolesterol i blodet, og dermed forhindre dannelse av plakk i karene. Oftest er legemidler fra gruppen statiner foreskrevet. Deres mottak krever kontroll av lipidspektret. De har også negativ innvirkning på de indre organers arbeid, spesielt leveren. En annen ulempe - avskaffelsen av stoffet truer med å reversere økningen i kolesterol.

For å forhindre dannelse av kolesterolplakk, bør en person overvåke sin vekt. Det bør ikke overstige normale verdier. For dette kan du beregne kroppsmasseindeksen selv - vekt / høyde2. Tallet skal ikke være mer enn 30.

Kolesterolplakk blir ikke alltid dannet ved forhøyede kolesterolnivåer. En viktig faktor er tilstanden til veggene til fartøyene, som må styrkes.

De viktigste måtene å styrke fartøyene:

 • å forlate dårlige vaner (røyking, å drikke alkoholholdige drikker);
 • ta hensyn til fysisk aktivitet;
 • overvåke blodtrykk (om nødvendig, behandle hypertensjon);
 • kontroller din følelsesmessige tilstand.

Slik fjerner du plaques i nakkens kar

Behandling av kolesteriske plakk

Aterosklerose er en sykdom som utvikler umerkelig, og oftere påvirker menn fra fylte 40 år, og kvinner er fire ganger mindre sannsynlige. Konsekvensen av atherosklerose er så alvorlige sykdommer som hjerteinfarkt og hjerneslag. Hittil representerer de den største fare for menneskelivet, fordi de ifølge statistiske data okkuperer det første innen dødelighet i alle land, uavhengig av utviklingsnivået. Kolesterolplakk er hovedstrukturen for aterosklerose. De er farlige skadelige faktorer av sykdommen.

Utdanningsmekanismen

Forekomsten av plakk er forbundet med et brudd på fettmetabolismen. Det er bevist at en av bestanddelene av fettmetabolismen er prosessen med dannelse og bruk av lipoproteiner og triglyserider. De produseres i natt av leveren celler fra fettet matet fra dyrets mat, går inn i blodet, når cellenivået, hvor de deltar i konstruksjonen av vevstrukturen, syntese av hormoner og vitaminer. Resterne returneres til leveren for destruksjon. Som navnet antyder, er lipoproteiner forbindelser av fettmolekyler og protein. Den fete delen er kjent for alt kolesterol.

Forskere har oppdaget tre fraksjoner av lipoproteiner, som spiller en rolle i utviklingen av aterosklerose:

 • høy tetthet,
 • lav tetthet
 • veldig lav tetthet.

Hvis for mye lipoprotein akkumuleres (enten mye fett inntas med mat eller leveren ikke er i stand til å behandle), begynner den skadelige effekten på vaskemuren. Dessuten har lipoproteiner med høy tetthet en positiv effekt, og lavt tjene som byggemateriale for kolesterolplakk. Navnet "godt kolesterol" og "dårlig kolesterol" har tatt rot.

Hva er en kolesterisk plakk?

For utseendet av en plakett er to forhold nødvendige:

 • brudd på balansen av fettmetabolismen;
 • skade på fartøyets indre vegg.

Normalt er en viss balanse opprettholdt mellom "godt" og "dårlig" kolesterol, hvor høy tetthet lipoproteiner dominerer. Når aterosklerose øker andelen protein-fettkomplekser med lav og meget lav tetthet.

Små inntrengninger vises på intima (indre skall) av store og mellomstore arterier. Spesielt ofte på steder for forgrening av blodårer. Vitenskapelig bevis forbinder dem med en virusinfeksjon. Med influensa, akutt luftveissykdom, herpes på nesenes lepper og vinger, finnes virus ikke bare på ytre slimhinner, men også i karene. Dette er vist ved parallelle data på økningen i dødelighet fra hjerneslag og hjerteinfarkt under et utbrudd av respiratoriske virusinfeksjoner og influensa. Den samme tiltak har en chlamydial infeksjon, cytomegalovirus.

Videre foregår dannelsen av plakk i 3 trinn:

 • Stage fete flekker - på skadestedet er vaskemassen løsnet og hovent, det er beskyttet mot ekstern eksponering av enzymer. Når deres bestander går tomt, blir "dårlig" kolesterol deponert i det skadede intima. Varigheten av denne prosessen er forskjellig, det kan være et sted fra barndommen, siden under mikroskopet finnes det hos barn.
 • På fettstedet ser bindevevsfibre frem og vokser, blir det tettere, men fortsatt freset og mykt. På dette stadiet kan kolesterolplakkene oppløses og fartøyet frigjøres. På den annen side er det fare for å rive av et plakk, som danner en trombose og blokkerer arterien. Vegget på lesionsstedet komprimeres, sårdannelse, som fremmer brudd og ytterligere øker risikoen for blodpropper.
 • Det er en avsetning av kalsiumsalter (atherocalcinose), komprimering og vekst av plakk. Oppløsning er ikke lenger mulig. Betingelser er opprettet for å redusere blodstrøm og blodplateaggregering. De danner blodpropper (trombus), som forårsaker kliniske manifestasjoner. Med rask utvikling skjer akutte plutselige sykdommer eller kronisk kurs med gradvis overlapping av blodtilgang til det berørte organet.

symptomer

Aterosklerotisk prosess påvirker arterielle kar med medium og stor størrelse. Venøse og lymfatiske kar, samt små kapillærer, er ikke skadet. En favoritt sted av plakk - Beholdere elastiske (hovedarteriene, deriblant torakale og abdominale aorta, femorale arterie) og muskel-elastisk type (karotidarterie, karene i hjertet, hjerne, nyrer).

Tilstedeværelsen av kolesterolplakk i hjertets kar fører til et brudd på blodtilførselen til myokardiet (muskelvev) og forårsaker kronisk koronarinsuffisiens i form av anginaangrep eller et akutt infarkt. Graden av hjerteskader avhenger av skadeområdet, utbredelsen, kroppens evne til å utvikle ytterligere sirkulasjon (sikkerhetsbeholdere).

Kolesterol plakk i blodårene i halsen forringe strøm til alle organer som ligger i hodet. Først av alt, hjernen, øyet. Dette kommer til uttrykk ved reduksjon i sine funksjonsevne: minne, syn, tankeprosess, muligheter for opplæring. Hodepine med kvalme og oppkast, økt blodtrykk og utviklingen av essensiell hypertensjon er også assosiert med aterosklerose av cerebrale kar og nyrer av plakk i halspulsåren. Med den plutselige separering av blodproppen del eller plakk opptrer akutte sirkulasjonsforstyrrelser - slag med hel eller delvis lammelse, sykdommer i indre organer. Det kliniske bildet avhenger av trombosiden.

Etter tretti år kan pasientene ha symptomer på plakkens plassering i thorax aorta. Klinisk er dette manifestert av ubarmhjertig smerte bak brystbenet, og gir i ryggen. I motsetning til angina pectoris, er de ikke avhengige av fysisk aktivitet eller stress. En alvorlig komplikasjon er et brudd på aorta.

Med lesjoner av lårbenet og benets ben, kald føtter, claudikasjon, forårsaker smerte fra å stoppe, gangrene på foten med alvorlig smerte og nedbrytning av vevet.

Endringer i nyrearterien kan helt fjerne organet fra operativ tilstand, noe som fører til kronisk nyresvikt, akkumulering av nitrogenholdige stoffer og urin som ikke har blitt utskilt i urinen. Forstyrrelse av binærnæringen forårsaker vedvarende ukontrollert hypertensjon.

Blokkering av abdominal aorta er årsaken til magesmerter, nekrose av tarmvev, bukspyttkjertel.

Utviklingen av tidlig aterosklerose av små bekkenbåter avsløres med en reduksjon i potens og erektil dysfunksjon hos menn.

Kolesterol innskudd er mulig på huden på leddene, nakken, brystet. Ofte oppstår hos kvinner. I dette tilfellet er de ikke forbundet med fartøyene. Det riktige navnet på kolesterolplakkene på ansiktet er xanthelasm. De ser ut som et resultat av nedsatt fettmetabolisme. Noen ser til og med dem som en slags markør for graden av utvikling av den atheroskleriske prosessen i kroppen.

Xantelasmer har en rund, flat eller tuberøs struktur, størrelsene fra veldig små til erter. Disse er godartede formasjoner. Vokse i løpet av livet, smertefritt, mykt til berøring. Plasseringen av kolesterolplakk i øynene er rent kosmetisk defekt, påvirker ikke synet. Anbefalingene fra leger som følger en diett er de samme som ved utvikling av aterosklerose. Xanthelasma kan vokse, vises igjen på neste sted. På forespørsel fra pasienten blir fjerning av kolesterolplakk på øyelokkene gjort ved hjelp av kald handling (kryoterapi), termokoagulering, laserstråle, kirurgisk.

Hvordan stoppe aterosklerose?

Fjern kolesterolplakk med stoff kan ikke. Ulike kirurgiske metoder brukes til dette.

Først av alt bør pasientene gjennomgå en full diagnostisk undersøkelse, inkludert definisjonen av et forstørret lipogram, elektrokardiografi, ultralydundersøkelse av hjertet, nyrene. Mulighetene for hjernen er studert ved hjelp av computertomografi, elektroencefalografi. Ved innføring av kontrastmidler i angiografi, magnetisk resonansbilder, bestemmes plasseringen og størrelsen av tromben i karet.

Under kirurgi fjerner kirurgen, sammen med trombosen, en del av plakkene. På hvor raskt å fjerne kolesterolplakkene avhenger levedyktigheten til det berørte organet og personen selv.

I de første stadiene av sykdommen (fettflekk) brukes slike legemidler som enzymer til oppløsning av kolesterolplakk, men de må injiseres direkte inn i stedet for fartøyets lesjon. Slike behandlinger er svært kompliserte og er kun mulig i spesialiserte vaskulære sentre. Derfor er det mye mer reelt å tenke ikke på hvordan å bli kvitt kolesterolplakk, men hvordan å forhindre deres tidlige utseende, om mulighetene for å forhindre atherosklerose.

Det er to typer årsaker til aterosklerose:

 • grunner som vi ikke kan påvirke (alder, arvelig disposisjon, kjønn);
 • Innenfor en persons muligheter til hans ønske.

Det er det andre alternativet som burde være av interesse for folk etter førti år.

Det er fem retninger hvor individets rolle er viktig:

 • overeating fet mat av animalsk opprinnelse - forårsaker inntak av overskytende dårlig kolesterol i kroppen, som leveren ikke klarer å takle;
 • mangel på aktive bevegelser - begrenser kolesterolforbruket av kroppen, den forstyrrede balansen av fettmetabolismen fører til patologi;
 • Røyking og alkoholisme - En av tiltakene av nikotin og alkohol er redusert til giftig skade på leveren, og kroppen klarte ikke å behandle fett;
 • Overvekt - fører til forstyrrelse av alle typer metabolisme, inkludert fett;
 • økt følsomhet for stress - kroppen er konstant påvirket av adrenalinhormonet, det forstyrrer den adaptive mekanismen, forårsaker akkumulering av lipoproteiner med lav tetthet.

Kosthold i strid med fettmetabolismen bør utelukke animalsk fett (fett kjøtt, fett, smør, krem), søte og mel retter. Daglig er det nødvendig å ta minst 0,4 kg grønnsaker og frukt. Det er bevist at bare ved hjelp av kosthold innen en måned kan nivået av "dårlig" kolesterol reduseres med 10%.

Den fysiske belastningen skal doseres, opptil 40 minutter daglig. Vandring, svømming, sykling anbefales. Under ingen omstendigheter bør du trene i en alder av 50 år etter motorsport.

Motstand mot stress kan utarbeides ved hjelp av automatisk trening, inntak av lette vegetabilske beroligende stoffer.

Av stoffene som bidrar til å redusere kolesterol, blir statiner mye brukt. Legen vil hjelpe deg med å finne medisinen du trenger.

Skriv den første kommentaren

Rengjøring av fartøyene hjemme

Sykdommer i hjertet og blodårene er de vanligste i verden. Det er svært viktig å opprettholde blodkar i en sunn tilstand. De gir tilgang til blodbærende oksygen og andre næringsstoffer til cellene i organer og vev. Ved passering av livet på veggene i blodkarene forsinkede kolesterol, innsnevring deres lumen, blir de plohoprohodimymi, mister sin elastisitet, noe som hemmer strømningen av blod og oksygen og næring av kroppens vev. I tilfellet med dannelsen av aterosklerotisk plakk eller blodpropp lumen helt eller delvis lukket og tilgangen av oksygen til vevene kan stoppes eller begrenset, noe som fører til iskemi så vel som til alvorlige sykdommer så som hjerteinfarkt, slag, aterosklerose. Når trombus er brutt, kan tromboembolisme av lungearterien utvikle seg.

Fartøysrengjøring hjemme er brukt til å opprettholde blodkar i god stand. Dette er en langsiktig kompleks behandling, inkludert bruk av medisiner, tradisjonell medisin. I tillegg er det nødvendig å inkludere i menyen nyttige matvarer som bidrar til å redusere blodkolesterolnivået.

Årsaker til vaskulær obstruksjon

Fartøy begynner å tette opp i sin ungdom, så det er viktig å lede en sunn livsstil fra en ung alder. Hovedårsakene til plugging av vener og arterier:

 • Genetisk predisposisjon.
 • Hypertensjon.
 • Røyking.
 • Overvekt.
 • En stillesittende livsstil.
 • Underernæring og høyt kolesterol.

Hvordan skal du spise?

Når du renser blodkarene hjemme, er ernæring veldig viktig. Legene anbefaler å følge reglene:

 1. Prøv å drikke så mye vanlig vann som mulig.
 2. Spis så lite kjøtt som mulig og gi preferanse til fiskeretter.
 3. På bordet bør alltid være mange grønnsaker, friske urter, frukt, bær, retter fra frokostblandinger.
 4. Utelukkende utelukkende fra diettprodukter som inneholder dårlig kolesterol.
 5. Drikk grønn te, som også bidrar til å senke blodtrykket.
 6. Prøv å drikke så lite kaffe som mulig.
 7. Nekter å drikke alkohol.
 8. Innlemme i diettprodukter som inneholder umettede fettstoffer og fremme fjerning av kolesterol fra kroppen. Dette er sjømat, fettfattig havfisk, nøtter, fiskeolje, frø.

Medisineringsterapi

Narkotika er et effektivt middel for å kvitte seg med kolesterolplakk og blodpropper.

Det anbefales ikke å rengjøre fartøyene selv. Prescribe medikamenter bør bare være lege, siden tabletter kan ha kontraindikasjoner og bivirkninger.

For rensing bruk betyr flere grupper:

 1. Statiner er effektive forberedelser for å rense blodårene. I tillegg har de antitumor og antiinflammatoriske effekter, nesten ingen bivirkninger. Behandlingsforløpet avhenger av pasientens alder og hvor mye blodkarene er tilstoppet. Kanskje de må tas for livet.
 2. Fibrater. De bidrar til å redusere dannelsen av fett, redusere innholdet av skadelig kolesterol. Bivirkningen av fibrater er kolelithiasis.
 3. Vitaminer: askorbinsyre og vitamin B.
 4. Sequestants av gallsyrer. Reduser innholdet av gallsyrer i blodet. Bivirkninger - svekke effekten av andre stoffer, føre til brudd på tarmens arbeid.

Folkemidlene

Mange stoler fortsatt mer på hjemme-metoder, så de er interessert i å rengjøre fartøyene med folkemessige rettsmidler. Siden antikken er mange oppskrifter kjent, basert på medisinske urter, planter, frukt, grønnsaker og andre produkter. Spesielt effektive er avkok og infusjoner fra laurbærblad, gran, linfrø, valerianrot og andre planter. Irreplaceable produkter for å rense blodårer - hvitløk, sitroner, honning.

Bay leaf

Rengjøring av fartøyene med et løvblad er en kjent metode som har kontraindikasjoner. Du kan ikke bruke dette krydderet under graviditet, da det er fulle av abort. I tillegg er det ikke anbefalt å bruke et slikt middel for gastrointestinale sykdommer (med magesår, tilbøyelighet til forstoppelse) og diabetes mellitus.

Oppskrift 1

For å rense fartøyene må du ta det vanlige tørkede bladet, som selges i butikkene. Infusjonen er tilberedt som følger: Ta 300 gram kokende vann og hell 25 laurbærblad, beholderen pakkes med et håndkle og går i flere timer. De drikker om kvelden i små sip. Behandlingsforløpet varer tre dager. Det må gjentas i en uke. Det er viktig å huske at under behandlingen med laurbærblad må du følge et vegetarisk diett, og også å utelukke alkoholholdige drikker.

Oppskrift 2

Bay leaf (8 stykker) hell vann (0,5 liter), brann og kok i 5 minutter. La kokongen bryte i 5 timer. Ta avkok i tre dager tre ganger.

Sitron og hvitløk

I hvitløk er phytoncides som har en anti-inflammatorisk effekt. Askorbinsyre, inneholdt i sitron, har en generell styrke effekt. Rengjøring av sitron og hvitløk kan kalles en universell metode. Med hjelpen kan karene i bena og hjernen rengjøres.

Oppskrift 1

For å få tinkturen må du ta tre liter vann, fire sitroner med peeling, fire store hvitløksklær. Sitron og hvitløk hakket i kjøttkvern, hell vann, lukk tett og la i tre dager. Ta medisinen tre ganger daglig for en tredjedel av glasset. Infusjon kan være full i lang tid.

Oppskrift 2

Forbered hvitløk (ca 350 g) og alkohol (ett glass). Hvitløk forelsket, legg i en krukke, legg inn et mørkt sted, gi et lite stativ. Deretter legger du til alkohol, lukker tett og holder deg på et kjølig sted i ti dager. Ta infusjon, legg til noen dråper i en kvart kopp melk eller vann. Hver dag legger du til en dråpe.

Urter for rengjøringsfartøy

Fartøysrengjøring utføres med hell ved hjelp av urter. Det er mange oppskrifter, men selvmedisinering bør brukes forsiktig, og det er best å konsultere leger.

Oppskrift 1

For å forberede buljongen trenger du en kløver (200 gram hoder), vann (1 liter), honning (to spiseskjeer). Hell kløverhodene med vann, kok i ti minutter på lav varme. Etter dette, topp opp til en liter og insistere på tre timer, legg deretter honning. Infuse med honning i ytterligere to timer. Behandlingsforløpet er hele perioden med blomstring av kløveren. Dosering - ett glass om dagen.

Oppskrift 2

Ta et hundre gram hule, immortelle, bjørkeknopper og kamille. Forbereder tinkturen om kvelden. En spiseskje urteblanding helle kokende vann (halv liter) og insistere en halv time. Drenne deretter gjennom en gasbind eller et silke et glass infusjon, legg det en skje med honning, og drikk den. Ikke drikk noe før morgenen. Om morgenen, tilsett kokende vann til resten av kvelden, fyll på, kjøl, hell et glass, legg til honning og drikk før måltider i en halv time. Behandlingsforløpet varer til herbalblandingen er ferdig.

Bær for rengjøringsbeholdere

Du kan rense fartøyene med bær, som inneholder mange vitaminer og næringsstoffer.

Oppskrift 1

Kok hundrosen (et halvt glass) og insistere på termoene. Kul, stamme, legg til honning (spiseskje) og drikk et glass på tre måltider i løpet av dagen.

Oppskrift 2

Å konsumere bær av fjellaske i løpet av sin modning til 300 gram om dagen.

Rengjøring av cerebral fartøy

Oppskrift 1

Tradisjonell medisin antyder rengjøring av hodene av hodet ved hjelp av rosiner, valnøtter og mandarin. Dette middelet bør tas i lang tid. Oppskriften er veldig enkel: hver morgen, spis en mandarin, rosiner (en håndfull), tre stykker valnøtt nøtter. Ingredienser blander ikke og endrer ikke mengden og konsistensen. Etter ca 20 minutter kan du ikke spise og drikke, deretter drikke rent vann (et glass) og spise frokost. Behandlingsforløpet varer fra tre måneder til seks måneder.

Oppskrift 2

Og igjen hvitløk med sitron. På kvelden skal du hvile hvitløkshodet og blande det med en presse, tilsett solsikkeolje (1 glass), helst unrefined, deretter kjøle ned. I morgen klemme juice fra en sitron. Bland det med en hvitløk-olje blanding (begge må tas i en teskjeft) og ta en halv time før måltider. Behandlingsforløpet - en til tre måneder, antall mottakelser - tre ganger om dagen. Etter pause, gjenta kurset.

Som konklusjon

Før du renser blodkarene hjemme, bør du kontakte legen din. Trenger ikke selvforeskrivende tabletter, samt legemidler som er tilberedt i henhold til hjemmelagde oppskrifter. Selv folkemessige rettsmidler som virker helt ufarlige, kan ha kontraindikasjoner.

Kolesterolplakk i blodkar

Det er kolesterolplakkene i karene som ofte blir årsakene til sykdommer i kardiovaskulærsystemet. Ifølge statistikken er dødeligheten i Russland fra disse sykdommene 800 per 100 000 av befolkningen.

 • Faktorer som fører til økt risiko for atherosklerose
 • Endringer i plaketter som oppstår over tid
 • Kliniske manifestasjoner
 • Plaques i livmorhalsområdet
 • Diagnose av aterosklerotiske plakk
 • Behandling av plakk

Forekomsten av plakk er forårsaket av nedbøyning på veggene av karene av lipoproteinkomplekser med lav tetthet som inneholder lipider og kolesterol, som de bærer. Disse forbindelsene har en signifikant molekylvekt, noe som bidrar til deres avsetning på veggene av karene.

Plakkene blokkerer ikke bare lumen, men har også en negativ effekt på strukturen i vaskemuren. I de avsatte innskuddene på veggene er det en spredning av bindevev, som forårsaker dens komprimering, sklerose, og derved frarøver veggen av beholderen med den nødvendige elastisitet. Kalsiumavsetninger fører til herding av plakk. Dette fører til deformasjon av veggen og reduserer fartøyets lumen til den overlapper helt.

Aterosklerotiske plaketter utgjør en trussel mot livet senere! Deres diagnose og behandling bør være rettidig.

Hittil er det ingen enkelt hypotesen om atherosklerose. De vanligste er:

 • Lipoproteininfiltrering er den primære akkumulering av lipoproteiner.
 • Autoimmun - et brudd i immunsystemets arbeid, som fører til at makrofager og leukocytter angriper cellene i sin egen organisme, infiltrerer karveggen.
 • Viral - den primære faktoren er viral skade på endotelet.

Faktorer som fører til økt risiko for atherosklerose

Den farligste årsaken er røyking. Effekten av nikotin på blodkar er ekstremt negativ. Det forårsaker skade på veggen, innsnevring av fartøyene, noe som ytterligere provoserer utviklingen av plaketter. Blant annet skal følgende noteres:

 • Hyperlipoproteinemia.
 • Diabetes mellitus.
 • Hypertensjon.
 • Stress, overbelastning, kronisk tretthet.
 • Hypodinami, stillesittende arbeid.
 • Arvelige faktorer.

I dag vurderes risikoen for å utvikle sykdommen i henhold til SCORE-skalaen, som ble utviklet av europeiske forskere. Alle kan finne ut om risikoen for seg selv på nettstedet til European Cardiology Society.

I tillegg til provokerende faktorer i utviklingen av aterosklerose er det også et system for beskyttelse mot det. Det innebærer HDL-transportkolesterol til leveren, og sikrer dermed stoffskiftet. Immunsystemets celler, eller rettere, stoffene de produserer, deltar i den komplekse reguleringen av aterogeneseprosessen, dvs. utvikling av aterosklerose.

Endringer i plaketter som oppstår over tid

I de sene stadiene av sykdommen er det brudd i blodkoaguleringssystemet. Plakk er dannet på stedet av lipidpunktet, uten å skade endotelet. I løpet av sykdommens utvikling kan mikrofrakturer i endotelet føre til aktivering av blodplater og deres vedlegg til bruddet. Som et resultat oppstår en trombose. I tillegg accelererer disse blodcellene utviklingen av fibrose i det berørte aterosklerosefartøyet. Oftest oppløser slike små blodpropper alene, uten å gi noen symptomer. Samtidig gjenopprettes epithelets integritet.

Trombi dannet på den skadede overflaten av plakk kan komme av og falle med en blodstrøm inn i andre kar med mindre kaliber, og forårsaker alvorlig skade!

På denne tiden begynner plakkene å skje, vokse som en gren av et tre. For en plakett, passerer dette ikke uten spor. For det første er det en ekstra kilde til blødning; slike fartøy er skjøre og lett skadet. For det andre skaper en stor tilstrømning av blod gunstige forhold for tilstrømningen av hvite blodlegemer, leukocytter.

Kalkning i plakkene når til og med bentetthet, på grunn av at kalsium er deponert i dem, vises også osteokalcin og andre proteiner, som vanligvis finnes i benvev.

Kliniske manifestasjoner

I praksis av leger oftest er det en avvik mellom hva som skjer i kroppens kliniske manifestasjoner. For eksempel kan symptomatologien uttalt, men skaden på karene er minimal.

Symptomatologi tilsvarer nederlaget til et bestemt arterielle basseng. Koronar hjertesykdom utvikler seg som følge av utryddet av aterosklerotiske plakk i koronararteriesystemet. Stroker eller iskemi i hjernevævet oppstår ved skader på hjernearteriene. Trombose av ekstremitetens arterier manifesteres ved intermitterende claudikasjon.

Oftest har utviklingen av plaques en karakteristisk lokalisering. Et favorittsted er bifurcation av arterier, på disse stedene endrer blodstrømmen, blir det ujevnt, noe som fører til utvikling av plakk.

Plaques i livmorhalsområdet

Aterosklerotiske plakk i halsens kar er ganske vanlig. Fartøy i denne avdelingen er utsatt for skade, i tillegg er de ganske tynne og undergår konstant trykk fra lastene

På grunn av den lille kaliber av blodkar begynner personen å legge merke til symptomer mye tidligere enn med arteriosklerose hos større arterier. Veggene til karene i livmorhalsområdet er så tynne, men på grunn av de ovenfor beskrevne prosessene blir tynnere enda mer.

Den viktigste symptomatologien i dette tilfellet blir observert fra siden av hjernen:

 • Hodepine.
 • Svimmelhet.
 • Søvnforstyrrelser, opp til søvnløshet.
 • Demens, tap av etterretning.
 • Utseendet til psykiske lidelser.

Også med plakk i livmorhalsområdet er det en nedgang i styrke, tretthet, minnetap, en følelse av tyngde i nakken og hodet.

Diagnose av aterosklerotiske plakk

På grunn av sykdommens lange stille sykdom er det ekstremt vanskelig å diagnostisere det i de tidlige stadiene. Ved hjelp av vanlig årlig undersøkelse er det mulig å mistenke i tide tilstedeværelsen av vaskulær skade og begynne behandling.

I mange klinikker er det mange muligheter for å diagnostisere sykdommen. En kompetent lege vil fortelle deg hvordan du kjenner arten av den vaskulære lesjonen, for å identifisere årsaken og foreskrive en terapi.

De mest populære og informative måtene for å diagnostisere aterosklerose er MR og ultralyd undersøkelse av fartøy. Dessverre, i noen tilfeller har selv disse metodene ikke et tilstrekkelig utvalg for en nøyaktig diagnose, særlig i de første stadiene av sykdommen.

Undersøkelsen skal være fullført og ta hensyn til pasientens klager!

En adresse til en spesialist vil hjelpe deg med å finne måter å sjekke blodårene på for kolesterolplakk. I tillegg til de ovenfor beskrevne instrumentelle metodene må vi ikke glemme den biokjemiske analysen av blod, som kan bestemme forstyrrelsene i lipidmetabolismen i de tidligste stadier.

Behandling av plakk

Dessverre er det ikke mulig å oppløse plakkene helt i veggene til fartøyene. Spesielt gjelder det tilfeller av forkalkning av eksisterende plakk. Resorpsjonen eller oppløsningen av slike formasjoner er ganske enkelt umulig. Det er nødvendig å forstå at hovedmål for behandlingen er lindring av symptomer og effekten på provokerende faktorer. Når du prøver å fjerne plakk, kan det oppstå forskjellige komplikasjoner, for eksempel trombose.

Hvis spørsmålet om kolesterolplakk oppløses, er det et strengt svar - nei, da oppstår problemet med å søke etter andre behandlingsmetoder. Det finnes flere metoder.

Først stenting av koronararteriene, som er et kirurgisk inngrep for å gjenopprette lumen i den blokkerte arterien. Operasjonen utføres i et spesielt operasjonsrom under kontroll av røntgenstråler. Lumen av fartøyet opprettholdes ved hjelp av en spesiell ballong innført i det nødvendige fartøyet. Å komme inn i det, utvides ballongen, og åpner dermed stenten. En viss ramme dannes i karet. Det er verdt å huske at stentene i dag er dekket med en spesiell medisinsk sammensetning som ikke oppløses, men har en forebyggende effekt på aterosklerotiske plakk.

En annen metode er aortocoronary shunting, hvis mål er å skape en sikkerhet i forhold til den blokkerte blodbanen. Med andre ord, et annet fartøy er opprettet kunstig omgå den forbløffende aterosklerosen. Den normale blodtilførselen til organet blir dermed gjenopprettet, de kliniske manifestasjonene reduseres, og pasienten føler seg lettet.

Hovedgruppen medisiner foreskrevet for behandling av aterosklerose i mange år forblir statiner. De gir en forbedring i pasientens livskvalitet, en økning i forventet levealder. Viktigst av alt, bidrar de til å redusere nivået av skadelig kolesterol, stabilisere nivået av totalt kolesterol, forhindre fremveksten av nytt kolesterol og redusere veksten av eksisterende plaques.

Således, etter notering av mulige metoder for behandling av aterosklerose, kan det ses at plakkene ikke kan oppløses, men likevel er det en mulighet til å gjenopprette normal blodsirkulasjon i de berørte arterielle bassenger.

Plaques i karene i livmorhalsområdet, hvordan bli kvitt

Aterosklerose er en konsekvens av en usunn livsstil og påvirker dessverre mer av befolkningen i voksen alder.

Gradvis tilstopping av blodårer påvirker dårlig vevet som kommer fra et bestemt arterielt nettverk.

I tilfelle av plakater på ekstremiteter fartøyene, vil personen føle nummenhet i fingertuppene, chill og bare ubehag, men utslettelse av carotis truende cerebral iskemi. På grunn av det økende antall slag blant befolkningen, er det et behov for å fremme dette emnet.

Årsakene til atherosklerotisk plakkdannelse

Aterosklerose og fartøy i livmorhalsområdet og andre lokaliseringer oppstår på grunn av en kombinasjon av to faktorer: skade på endotelet (indre lag av vaskemuren) og hyperkolesterolemi. I nærvær av bare en av dem, er det ikke opprettet forhold for aterosklerose, men skader på vaskemuren kan oppstå uansett livsstil. Endotelens tilstand reflekterer:

 • dårlige vaner, spesielt røyking, som frigjør et stort antall frie radikaler;
 • ultrafiolett bestråling eller annen ioniserende stråling;
 • langvarig bruk av orale prevensiver;
 • sykdommer av autoimmun natur;
 • rus;
 • arteriell hypertensjon;
 • stressfaktorer, på grunn av spasmer av små kapillærer som fôrer veggene i blodkarene;
 • virusinfeksjoner som herpes eller cytomegalovirus og mye mer.

Separat bør vi fokusere på kolesterol. Dette stoffet er uunnværlig i kroppen vår, det er på grunnlag av kolesterol at sexhormoner syntetiseres. Det deltar også i andre metabolske prosesser, uten hvilken normal vitale aktivitet er umulig, men det er bare nødvendig å øke innholdet i blodet, da det er forutsetninger for aterosklerose. Denne prosessen er alltid systemisk, hvis en person har kolesterolplakier i nakke- eller kranspulsårene, dette indikerer at det på dette stedet var tidligere episoder med iskemi.

Etter at mikroerosjon er dannet på intima av arterievegg, begynner kolesterolpartiklene å lagre på den ujevne overflaten og danner en plakett som gradvis vokser. Jo høyere konsentrasjonen av kolesterol i blodet, desto hurtigere blir beholderens lumen fylt.

En spesiell rolle blir spilt i prosessen med plakkdannelse ved lave og svært lave tetthetslipoproteiner, som en person mottar fra utsiden med mat. De fleste av disse fettene er i matvarer som inneholder animalsk fett og palmeolje.

Symptomer på tilstedeværelse av plakk i halsbeholderne

Aterosklerose i nakkekarrene symptomer først etter at plakkene forstyrrer den lokale blodstrømmen betydelig, og patenen av arterien vil reduseres med 50% eller mer. Spørsmålet om hvordan man oppdager plakk i store fartøy i livmorhalsområdet og hvordan man blir kvitt dem på et tidlig stadium, løses ved hjelp av regelmessige ultralydstudier, forutsatt at de er predisponerte for atherosklerose og de første symptomene.

Aterosklerose av hovedkarotene i nakken (karotid og vertebral) fører til hode-iskemi som helhet. Det første tegn på alvorlig sirkulasjonsforstyrrelse i dette området er svimmelhet, som kan forsterkes ved å dreie og vippe hodet. Periodisk hodepine etter fysisk anstrengelse kan også vitne til fordel for hypoksi mot bakgrunn av arteriosklerose. Nesten alltid, denne symptomatologien er ledsaget av nummenhet av fingre og tær, parestesi, en følelse av kravling, en generell tretthet som ikke reduseres etter søvnen.

I alvorlige tilfeller blinker fluer før øynene, tinnitus eller hørselstap legges til bildet ovenfor. I sjeldne tilfeller oppdages svimmelhet etter plutselige hodebevegelser, hvis årsak er en komplett overlapping av fartøyets lumen når nakkeposisjonen endres.

diagnostikk

Diagnose plakk i karene i livmorhalsområdet, og i andre områder av kroppen, hjelper ultralyd dupleksskanning. En slik studie hjelper ikke bare å visualisere stedet for den forstyrrede blodstrømmen, men også å studere egenskapene til blodsirkulasjonen. Operasjonsprinsippet for slik diagnostisk utstyr er refleksjonen av en ultralydbølge fra strømmen av blod og bløtvev, basert på mottatte signaler, et bilde er opprettet på skjermen. Denne hendelsen er helt trygg og har minst kontraindikasjoner.

Diagnosen bør alltid suppleres med en biokjemisk blodprøve, hvor brudd på lipidogrammet vil bli sett. Økningen i lipider over 8 mmol / l viser på en pålitelig måte atterosklerose.

Behandling av aterosklerose

Hvis aterosklerose i livmorhalsbeholdere diagnostiseres ved utjevning av arteriene med mindre enn 50%, bør behandlingen være konservativ. For å normalisere tilstanden og redusere risikoen for slag kraftig, er det nok å revidere ernæringsfunksjonene. Den primære oppgaven med diettbehandling er å redusere kroppsvekten til normal, kontrollere blodtrykket, samt en reduksjon i blodnivået av liposproteiner med lav tetthet. For å gjøre dette er det tilstrekkelig å begrense inntaket av karbohydrater, animalsk fett og salt.

Den behandlende legen er forpliktet til å gjennomgå avtalene om behandling av hypertensjon, om noen, og foreskrive også medisiner som reduserer konsentrasjonen av kolesterol i blodet. Kolesterol syntesehemmere som Atorvastatin, Fluvastatin, Pravastatin og deres generikk er utmerket i denne oppgaven. Tilføy det konservative behandlingsforløpet etterfulgt av antiaggreganter, for eksempel Cardiomagnet, Magnikor eller Aspirin Cardio. Disse stoffene forbedrer blodreologien, reduserer risikoen for trombotiske komplikasjoner og fremmer normal blodstrøm i forhold til innsnevrede kar.

I tilfelle at blodstrømmen forstyrres signifikant, tilbys pasienten å utnytte kirurgisk restaurering av patenen til halsens arterier. For dette er to alternativer for kirurgisk behandling gitt: åpen tilgang og endovaskulær. Plaques i halsens kar som strekker seg til en betydelig lengde, kan kun fjernes ved endarterektomi. For å gjøre dette, er et snitt gjort i nakken, gjennom hvilken arterien er fjernet, og hele plakk er fjernet, sammen med lokalt endotel. Endovaskulær kirurgi hjelper i tilfelle plassering av plakk i et område av fartøyet som er vanskelig for kirurgen, for eksempel i vertebralarterien. Denne metoden lar deg behandle en pasient med minimal vevskader. Gjennom punkteringen legges et kateter inn i karet, i enden der det er en selvutløsende stent. Etter å ha nådd den ugjennomtrengelige delen av arterien, blir stenten i sin lumen og gjenoppretter blodstrømmen. Komplikasjoner med denne operasjonsmetoden er mye mindre, ulempen med metoden er bare høy kostnad.

Etter å ha utført noen av operasjonene, anbefales pasienten å holde seg til dietten for å forhindre fremveksten av nye plaketter. Derfor kan det sies at det er mye lettere å forhindre atheroskleroseutbrudd ved å kontrollere mat enn å søke hjelp fra kirurger senere.

I tillegg vil kostholdet, mot bakgrunnen av eksisterende aterosklerose, være mye strengere enn forebyggende avholdenhet fra for mye fettstoffer. Husk også at det ikke er nødvendig å utsette referansen til legen ved forekomst av symptomer på denne sykdommen, da det truer med et slag.

Les Mer Om Fartøyene