Terapeutiske øvelser for vaskulær helse

Årsaken til utviklingen av mange sykdommer kan være utarming og svekkelse av blodårene. Brudd på deres funksjoner fører til stagnasjon av blod i organene, forstyrrelse av varmeveksling og andre prosesser i kroppen. En person begynner å føle generell svakhet, utmattelse, mister appetitt, trykket av det avtar eller stiger.

Å eliminere slike problemer hjelper spesiell gymnastikk for blodårer. Regelmessige økter i forbindelse med narkotikabehandling kan oppnå gode resultater på bare noen få måneder.

Hvorfor du trenger å gjøre gymnastikk for blodårer

Den særegne vaskulære sykdommen ligger i det faktum at de begynner gradvis, sløvt, men samtidig er dødelige.

Ifølge statistikk er den hyppigste dødsårsaken vaskulær sykdom. Svake fartøy er økt risiko for utvikling:

 • Åreforkalkning.
 • Hypertensjon.
 • Iskemisk hjertesykdom.
 • Hjerneslag.
 • Hjerteinfarkt.

Som regel begynner folk å ta opp sykehuset først etter utviklingen av alvorlige komplikasjoner forårsaket av brudd på vaskulær funksjon. For å forhindre forekomsten, anbefales det at folk med åreknuter, brukket blodsirkulasjon, hodepine, hukommelsessvikt og andre patologier forbundet med svekkelse av blodårer daglig gjør gymnastikk for å styrke det vaskulære systemet.

Det er mange forskjellige teknikker som er utviklet spesielt for dette formålet. Noen av de mest effektive blant dem er:

 • Øvelser utviklet av den kinesiske professoren Hu Xiaofei.
 • Øvelser av Sietel.
 • Gymnasium Nisjer.
 • Åndedrettsgymnastikk.
 • Systemet med øvelser Daoin Yangchengong (utviklet av den kinesiske professoren Zhang Gaunde).

Det er også andre øvelser, for eksempel fra spasmer av hodeskårene, gymnastikk for hodeskruer, øvelser for underdelene, for nesekarene med aterosklerose, respiratorisk gymnastikk.

Studier av forskere fra Beijing University of Physical Education har vist at de største overbelastningsstedene som hindrer normal bevegelse av blod gjennom kroppen, inkluderer:

 • Underarm-området.
 • Elbow ledd.
 • Den midterste delen av brystet.
 • Kneledd.
 • Lysken.

Kinesiske eksperter anbefaler at de regelmessig utfører de foreslåtte øvelsene i bare 10 minutter om dagen. Dette vil gjenopprette blodsirkulasjonen og normal funksjon av blodårene. Vaskulær styrke blir også fremmet av dans og yoga.

Gymnasium Nisjer

Nishi Katsudzo har utviklet gymnastikk for å forbedre forsyningen av hjernen til hodet med oksygen og styrke kroppens forsvar. For å forbedre det vegetative systemet og blodsirkulasjonen, tilbyr Nishi øvelsene som presenteres nedenfor.

småfisk

Stilling - ligger på ryggen, hendene er under nakken. Hold føttene sammen, trekk fingrene mot deg. Lag en vibrerende kroppsbevegelse, simulerer bevegelsene til svømmende fisk. Bevegelser skal rettes til høyre og venstre side.

Varigheten av øvelsen er minst to minutter.

Stimulering av arbeidet i kapillærene

I den bakre posisjonen på ryggen, løft og fest hendene og føttene i oppreist stilling. Du må aktivt riste dem i 2-3 minutter.

Kinesisk gymnastikk anbefales å bli gjort to ganger om dagen - om morgenen og om kvelden.

Øvelser av byen

Professor A. Sitel utviklet en teknikk for å gjenopprette vaskulære funksjoner. Denne teknikken innebærer muskelavsla, som det er nødvendig å utføre langsomme og rytmiske bevegelser. For hver gruppe av muskler utviklet professoren separate bevegelser.

Ved hjelp av Sitel-øvelsene kan du oppnå en betydelig forbedring i staten uten å benytte seg av bruk av legemidler. For eksempel kan hodepine enkelt elimineres ved å gjenopprette blodsirkulasjonen.

Fordelen med Sitel-teknikken er at selv de pasientene som har avanserte ryggsykdommer, kan utføre sine øvelser.

 1. Stå opp mot veggen, lent mot henne med ryggen og hæler. Hendene øker over hodet ditt. Det er nødvendig å konsentrere seg om hendene, og i det øyeblikket de begynner å falle ned spontant, må du prøve å fikse dem, og ikke la dem gjøre det.
 2. For å slappe av muskler i lumbalområdet, må du stå med ryggen mot veggen og heve høyre benet 90 grader opp. Prøv å holde den i denne posisjonen i minst 25 sekunder. Gjenta øvelsen med venstre fot. Utfør vekselvis løft hvert ben 20 ganger.
 3. Stå oppreist, legg fingrene på bunnen av sakrummet. Ta et pust, teller til 10, mens du presser fingrene på sakrummet. I dette tilfellet skal ryggen skyves tilbake med ryggen, og skape motstand. Da må du puste dypt og gjenta øvelsen. Kjør 5-6 ganger, gradvis øke amplitude.
 4. For karene i nakken og hodet. Sitt på en stol, vipper hodet til høyre og klemmer henne med armen vendt. Pekefingeren på venstre hånd må holde den øverste vertebraen. Ta pusten og skape motstand med den høyre håndflaten. Ved utånding slapper du av musklene og gjentar handlingen med den andre hånden. Hver hånd å utføre 10 tilnærminger, gradvis øke amplitude.
 5. For å styrke hjertets kar, er det nødvendig å heve skulderbeltet så mye som mulig ved å fikse det i denne posisjonen i 15 sekunder. Så puster og senk skuldrene nedover. Gjenta minst 6 ganger.

Det bør tas i betraktning at Sitel-øvelsene har noen kontraindikasjoner. Du kan ikke gjøre gymnastikk når:

 • Tilstedeværelsen av ryggsmerter.
 • Graviditet.
 • Forhøyet trykk.
 • Tilstedeværelse av akutte kroniske sykdommer.
 • Alvorlige nevrologiske lidelser.
 • Forstyrrelse av det vestibulære apparatet.

Åndedrettsøvelser

Åndedrettsøvelser bidrar til å berike blodet med oksygen, som virker som en naturlig vasodilator. Det finnes flere metoder for å puste øvelser - Strelnikova, Qigong, Yoga, dype pusteteknikker i Buteyko.

Til tross for at slike teknikker ble utviklet av ulike spesialister, er alle pusteøvelser bygget opp på liknende prinsipper og utføres gjennom dyp inspirasjon gjennom nesen, forsinkelse av pust og en jevn utånding gjennom munnen.

For eksempel tilbyr Sitel å ligge med ryggen på en flat overflate, gjør så dypt som mulig et pust. Deretter må du ta et veldig sakte pust gjennom nesen din, og får gradvis luft tilbake i lungene. Innåndingen må gjøres til ribber er rettet og blir buet. I fravær av svimmelhet og ubehagelige opplevelser utfører 10 slike pusteutandringer.

Når du gjør yogapusteøvelser, ledsages innånding og utånding av fremspring og tilbaketrekking av magen. Takket være slike teknikker er det mulig å oppnå reduksjon i arterielt trykk og normalisering av vaskulær funksjon. Med regelmessige økter kan pasienter permanent bli kvitt hypertensjon.

Gymnastikk for aterosklerose

Aterosklerose anbefales for å utføre følgende:

 • Daglig å gå, jogge. Hvis ønskelig kan du kombinere løp med øvelser på skulderbelte.
 • Utfør torsoen på kofferten.
 • Gjøre gymnastikk, noe som bidrar til utvikling av en god balanse.
 • Vri hodet til høyre og venstre side, fest det i settet i noen sekunder.

Over tid kan du begynne å øke lasten ved hjelp av små manualer. Begynn umiddelbart økten med mye stress og rask takst bør ikke være, fordi pasienten i dette tilfellet kan føle seg dårlig.

Øvelser for beina på bena

Spesielt ofte er det sykdommer i beinene på beina, fordi de må tåle daglig høye belastninger - lenge står i stående stilling, går, løfter vekter. For fartøy i underekstremiteter, anbefales det å gjøre slike øvelser:

 • I stående stilling er føttene rette. Det er nødvendig å klatre sakte på tær og gå ned. Kjør 20-30 slike heiser, og fortynn sokkene fra hverandre og gjenta igjen 20-30 klatrer på tærne. Deretter må du ta med sokkene sammen og fortynne hælene og igjen stige på tærne 20-30 ganger.
 • En god øvelse for beinene på beina går på en flat overflate. Du må gå så at føttene på føttene ikke kommer av gulvet.
 • I den bakre posisjonen på baksiden, bøy knærne og utfør bevegelser som etterligner sykling. "Twist pedals" trenger 2-3 minutter, ta en kort pause og gjenta øvelsen.
 • I utsatt stilling er det nødvendig å rotere føttene og skinner inn i høyre og venstre side.

Styrking av cerebral fartøy

Selv helt friske mennesker kan lide av et brudd på vaskulær tone. Denne tilstanden kalles vegetovaskulær dystoni. For å normalisere blodsirkulasjonen må du utføre slik gymnastikk for hjernens kar:

 • Stå opp mot veggen, lener seg tett mot kroppen hennes. Gjør et pust slik at brystet tetter tett mot veggen, og musklene i nakken spennes så hardt som mulig. Fiks i denne stillingen i noen sekunder, og gjenta øvelsen.
 • Squat og legg en hånd på pannen. Prøv å vippe hodet fremover, og skape motstand mot håndflaten din. Muskler i nakken skal være anstrengt på samme tid. Hold deg i denne stillingen i minst 5 sekunder.
 • Deretter er det nødvendig å gjenta de forrige bevegelsene, vippe hodet ikke fremover, men i sidene.
 • En god effekt gir også en slik øvelse: vippe hodet til siden, og drei det forsiktig i en sirkel - først til høyre og deretter til venstre.

Styrking av blodkar og hjerte

For hjerte og blodårer er det veldig nyttig å sykle, svømme, gå på trappene, utføre kardioøvelser. Den enkleste og mest effektive blant dem er:

 • Å gå på tærne, løfte knærne høyt.
 • Imitasjon av å sykle på ryggen.
 • Øv "saks" med føttene, liggende også på ryggen.

Det bør huskes på at med svekket hjerte- og vaskulær aktivitet, kan du ikke overbelaste kroppen med forstyrrende aktiviteter.

Det viktigste er å regelmessig utføre øvelser med streng syklighet: belastningen skal alltid følges av avslapping. Dette bidrar til å øke hjertets muskelfibre og styrke karene.

Vaskulær trening: vanlig mosjon og bevegelse er den beste forebyggingen!

Dystoni av karene er en hyppig brudd på blodsirkulasjonen, årsakene til disse kan være relatert til både genetisk predisponering og eksterne faktorer. Stress, mangel på fysisk aktivitet, røyking, konsekvensene av sykdommene forårsaket - alt dette fører til at blodårene er i økt tone. Innsnevring av lumen fører til nedsatt blodtilførsel, økt blodtrykk, spesielt hvis det er en diagnose av "neurokirkulatorisk dystoni", noe som i stor grad forverrer løpet av disse prosessene. Hjelp å gjenopprette hele blodsirkulasjonen kan ikke så mye apotekstroger, hvor mange aktive livsstil og enkle øvelser for blodårer.

Trening av kapillærene - en uunnværlig tilstand for å forbedre det vaskulære systemet

De minste blodkarene er kapillærene. De er ansvarlige for livet til hver celle i kroppen, leverer næringsstoffer til det og frigjør det fra nedbrytningsprodukter. Kapillærene gjennomsyret hele kroppen av mannen, deres totale "lengde" er minst 60 tusen kilometer. Hvis det er et hinder i form av et innsnevret fartøy i veien for blodstrømmen, vil det i de nærmeste cellene bli akkumulering av giftige dekomponeringsprodukter som ikke vil bli utskilt i tide. Dette vil føre til sykdomsutbruddet, ikke bare i kardiovaskulærsystemet, men også i andre vitale organer.

Den japanske forskeren og helbrederen Katsudzo Nishi kalte blod "livets elv" og skapte et helt system for å helbrede kroppen gjennom trening av kapillærer og øvelser for å styrke karene:

 • Den enkleste, men effektive metoden som kan forbedre tilstanden til kapillærene og blodsirkulasjonen er trening-vibrasjon. Gjør det om morgenen, uten å komme seg ut av sengen. Løfter opp bena og hender, bør du bare fin og ofte riste dem i 1,5 - 2 minutter. I tillegg til en slags vibro-massasje av kapillærene, skjer en omfordeling av lymfevæsken, noe som bidrar til å rense kroppen av toksiner og toksiner.
 • En annen øvelse fra arsenalen til Nishi - "Gullfisk". Liggende på en flat seng, må du sette hendene under nakken på nivå med fjerde nakkevirvel, trekker tærne, og i stor grad anstrengt, produserer en levende små bevegelser over alt, som en fisk. Denne øvelsen bidrar til å kvitte seg med den overdrevne tonen i nerver som befinner seg i ryggraden, og fremmer aktiv blodsirkulasjon.

Å trene kapillære fartøy bør gjøres regelmessig, gjenta øvelsene to ganger om dagen - om morgenen, etter oppvåkning og om kvelden.

Video: Et sett med øvelser på Nishi-systemet

Hvordan bli kvitt spasmer av cerebral fartøy

Forstyrrelser av blodsirkulasjon og vaskulær dystoni er årsakene til hvilke spasmer av cerebrale fartøy oppstår. De kliniske manifestasjonene av spastiske anfall er kjent for mange. Dette er

 1. Regelmessig forekommende hodepine, svimmelhet, endringer i blodtrykksindikatorer;
 2. Kvalme, taleforstyrrelser og bevegelseskoordinasjon;
 3. Lyder i ørene, minneforstyrrelser;
 4. Tretthet og kraftig nedgang i effektiviteten.

Provoke spasmer av blodårer kan være en stressende situasjon, en endring i atmosfærisk trykk, kroniske sykdommer i ryggraden (osteochondrose, for eksempel). For å minimere risikoen for spasmer, er det nødvendig å styrke hjernens kar. Dette vil hjelpe et sunt kosthold, overholdelse av regimet for arbeid og hvile, medisinske urter og spesielle øvelser.

For å forbedre blodtilførselen til hjernen i området fra daglige øvelser må inkludere bevegelser som krever en endring i posisjonen til hodet - vippes fra side til side, rotasjon, knipser og salto. Når du utfører øvelser, må du overvåke pusten, flytte hodet jevnt, uten å rykke. Når det er ubehagelige opplevelser, mørkere i øynene, alvorlig svimmelhet, bør gymnastikk avbrytes og gjenopptas etter en kort hvile som reduserer bevegelsens intensitet.

Kompleks av øvelser for å forbedre blodstrømmen i hjernen

 • Det utføres stående, ben - på skuldrene. Roter hodet med klokken og tilbake i 2-3 minutter.
 • IP - det samme. Løft hendene opp, vri fingrene. Lene fremover, utfør bevegelsene til "wood chopping". Gjenta 8 ganger.
 • IP - det samme. Makhi bener vekselvis: venstre ben av ideen til høyre, høyre ben til venstre hånd.
 • IP - det samme, knærne litt bøyd. Hendene strekker seg ut til sidene og produserer asynkrone rotasjoner: venstre hånd roterer fremover, høyre hånd. Øvelse forbedrer minnet og tankens hastighet.
 • IP - Liggende på ryggen, ben og armer strekkes langs kroppen. Løft dine rette ben så høyt som mulig, med hendene dine for å støtte nedre ryggen. Utfør Beryozka-stativet opptil 5 minutter.

Utmerket gymnastikk for hjernedansene. Utfører dansesteg, en person trener koordinering, blod er beriket med oksygen, og sirkulasjonen forbedrer seg. Hjerneskipene blir mer elastiske, deres tone avtar. I tillegg er dans en fin måte å lindre følelsesmessig stress på, bli kvitt stress. Og dette er en svært viktig faktor i forbedringen av hjerneskip.

Video: En enkel øvelse for å styrke svake fartøy

Styrking av beinene i beina - et trygt steg i et sunt liv

"Payback" for opprøret - den økte belastningen som beinene på beina opplever. Svakhet i beinårene kan føre til stagnasjon av blodet og som følge av alvorlig skade på venene. For å forhindre sykdommer i beinene i beina, er det ikke noe bedre middel enn bevegelse. For å redusere byrden på nedre lemmer, er øvelser mer effektive i vann. Svømming, aqua aerobic, adopsjon av balneologiske bad og til og med enkel helling av føtter med kaldt vann - dette stimulerer blodsirkulasjonen og forårsaker at beinene i beina trekkes sammen - for å utvide seg mer intensivt. Slike vanlige lading for fartøyene fremmer styrken og gjør veggene i beinene mer elastiske.

Kompleks av øvelser rettet mot å styrke beinene i beina

 • IP Stående på gulvet, beina bredere enn skuldre. Lene forover og ned, dra overflaten av gulvet med fingrene. Hold beina rett.
 • IP - sitter på gulvet. Benene skal bli utvidet så bredt som mulig, hender foldet på brystnivået, bøyes fremover for å nå gulvet med bøyde hender. Pass på at beina er rett. Etter hver 8-10 løyper, ta et minutt pause.
 • IP - knelende. Hendene strekker seg ut til sidene og begynner å gå på knærne frem og tilbake. Med tretthet - legg deg ned på gulvet og få pusten igjen.

Øvelser for forebygging av venøs insuffisiens av ben og åreknuter

For å forbedre beinene på beina er nyttig uhørt jogging. Hvis du nærmer deg trening uten overdreven fanatisme, doserer intensiteten av lastene og varigheten av løpene, vil fordelene være utvilsomt. Kontraindikasjoner for trening kan være:

 1. Spiser kort før jogging;
 2. Støy eller buzz i ørene;
 3. Svakhet i bena;
 4. Svært lavt blodtrykk.

Hvis det oppstår overdreven tretthet eller ubehag under jogging, er det bedre å stoppe, gjør noen pusteøvelser for å gjenopprette pusten og fortsette å gå. For å øke treningsintensiteten bør kun være når kroppen er fullt tilpasset den økte fysiske stressen.

Video: forebyggende øvelser for beina

Sunn nakkefartøy - et løfte om velvære

Nakken er en ekstremt viktig del av menneskekroppen. Det er her at viktige arterier er konsentrert, hvor blodtilførselen av hjernen og ryggraden oppstår. De svekkede musklene i nakken forårsaker at personen hele tiden strekker seg for å holde hodet og ryggen rett. Denne spenningen fører til klemmer av fartøyene, klemmen av nerveender. Derfor - brudd på blodsirkulasjonen, hodepine, høyt blodtrykk og andre ubehagelige symptomer.

Forsterke nakke musklene, kan du gjenopprette nakkens kar og dermed bli kvitt plager. Blant øvelsene er hovedstedet besatt av svinger, skråninger og rotasjon av hodet. Alle bevegelser bør utføres ekstremt jevnt, uten å glemme å overvåke riktig pust. Gode ​​resultater er gitt av kinesisk gymnastikk, hvor det ikke er skarpe og aktive bevegelser. Øvelser for nakkekar og muskelforsterkning kan utføres hjemme og på jobb - dette krever ikke et spesielt utstyrt sted.

Øvelser for å styrke musklene i nakken

 • Stå ved veggen, og prøv å holde alle deler av kroppen tett presset mot den vertikale overflaten. Ved inspirasjonen med all sin styrke, "imprint" i veggen, så mye som mulig strekker musklene i nakken. Hold pusten og hold denne posisjonen i 5-6 sekunder.
 • Når du sitter på en stol, skal håndflaten plasseres på pannen og sterkt presset, slik at hodet setter seg tilbake. Samtidig strekker du på nakken din, bør du motstå fremadbevegelsen av hodet. Denne "konfrontasjonen" ved maksimal spenning bør oppbevares i 5-7 sekunder, mens pusten stoppes. På slutten av tiden, pust ut luften og hvil i 10-12 sekunder. Gjenta bevegelsene 3 til 7 ganger.
 • Lignende bevegelser gjøres med helling av hodet fremover og sidelengs. Denne gymnastikken er god fordi du kan trene hver time for 1-2 øvelser - det er ekstremt nyttig for utvidelsen av fartøyene i nakken og hjernen.
 • Snu langsomt hodet i en halvcirkel, fra den ene skulderen til den andre, hold den i sine ytre posisjoner. Gjenta 8-12 ganger, gradvis øke amplitude.

Video: øvelser som er nyttige i IRR

Hvordan trene hjertet og blodårene?

For å holde blodårene og hjertet i god stand i lang tid, må vi være oppmerksom på deres vanlige opplæring. Spesielt gjelder dette eldre mennesker som på grunn av alder har redusert fysisk aktivitet. Tilstrekkelig oksygen og mulig trening - dette bør ikke glemmes for eldre.

Trening av hjertet og blodårene skal begynne om morgenen, umiddelbart etter oppvåkning. Rotasjon av hender og føtter er en øvelse som vil få blodbanen til å "våkne", fartøyene vil ekspandere samtidig. Skråninger, knebøy og hjørner av kroppen skal utføres med konstant overvåkning av hjertefrekvensen. Hvis pulsen på en uutdannet person er innenfor 90-100 slag per minutt, mottar hjertet sitt ikke nok oksygen og blod. Med en økning i graden av generell fysisk aktivitet øker hjertefrekvensen også. Derfor fungerer hjertet med større effektivitet, mottar en tilstrekkelig mengde blod på grunn av et godt arbeid i aorta.

Flere øvelser for hjertet og blodårene

 • Stig opp til tåen og gå med en svært høy kneløft.
 • Bena er på skulderbredde. Hendene stiger opp, mens de klemmer hendene i låsen. Når kroppen er tiltet til høyre, trekkes høyre ben til høyre. Hensikten med å streve for å utføre så dypt som mulig. Gjenta de samme bevegelsene til venstre. Utfør 8-9 ganger, ikke glem å kontrollere pusten.
 • Hendene sprer seg og rytmisk klapper hendene på motsatt skulder. Den høyre armen er venstre skulder og omvendt. På samme tid holde saken rett. Øk repetisjonen og tempoet i fravær av ubehag i hjertet opptil 50 ganger.
 • Armene senkes langs kroppen, bena er tett presset mot hverandre. Hendene gjør en full sirkel: bakover - oppover - fremover. Roter syklusen først i en retning, og reverser retningen. Gjentakelser - fra 10 til 50.
 • Ligger på ryggen, må du heve knærne bøyd i vinkelen på 90 ° og simulere bevegelsene til å sykle. Ikke hold pusten.
 • Mens du ligger ned, strekker du ut albuene til en høyde på 30-40 cm og gjør kryssbevegelser. Gjenta 20-25 ganger.

Aktivt, hjertet kan bli hjulpet av svømming, sykling, kardio øvelser, gå på trappene. Vi bør ikke glemme bare én ting: lasten skal øke gradvis. Det viktigste når du gjør øvelser er ikke deres antall og intensitet, men regelmessighet. En streng syklus må observeres: belastning og avslapping. Da vil muskelfibrene i hjertet øke, hjertemuskelen og blodkarene styrkes, og fordelene med trening blir tydelige.

Video: øvelser for å forbedre kardiovaskulærsystemet gjennom musklene

Gymnastikk for hypertensjon

Spesielt viktig er trening av blodkar i hypertensjon. Økt blodtrykk er ofte forbundet med det faktum at veggene i fartøyene mister evnen til å slappe av og blodet blir "presset" gjennom de smalte karene. Legg til problemer med økt trykk aterosklerotisk endring i arteriene - kolesterolplakk på veggene sine. Hvis du ikke gjør noe for å trene sakte fartøy, kan en kronisk økning i trykk føre til alvorlige konsekvenser.

Viktig! Når hypertensjon ikke kan utføre skråninger, skarpe klaffer med hender og føtter, alle øvelser som sikrer blodstrømmen til hodet. Du kan ikke holde pusten på muskelarbeidet - dette kan føre til en enda større økning i trykk.

Øvelser for hypertensiver

 • Oppvarming: Vandre rundt i rommet, med glatte kroppssvingninger. Hender og føtter utfører ikke skarpe bevegelser - kort mahi, bøyning, halve knekk. Når du går, kan du utføre sirkulære bevegelser med bekkenet ditt. Varighet - 5 minutter.
 • Sitte på en stol, legg føttene i en avstand på 30-40 cm, løft opp hendene dine. Senker hendene ned og trekker dem bak ryggen, lener seg fremover, til knærne. Hodet skal holdes rett, utseendet er rettet fremover.
 • Uten å stige opp fra stolen, skal rette armer trekkes ut til sidene, samtidig øke kneet bøyd i kneet til brystet. Hendene på samme tid reduserer seg selv, og bidrar til å holde det hevede benet. Utfør alternativt høyre og venstre fot, 6-8 ganger.
 • Hender til sidene - inhaler, på utånding av hender for å sette på taljen og utføre helling av kroppen til høyre. Gjenta med en mager til venstre. Du kan utføre øvelsen mens du sitter og står.
 • Hendene spredes fra hverandre, kroppen holder seg rett. Høyre bein bør være tydelig pekte til høyre, hold i en høyde på 30-40 cm. Gjenta de samme bevegelsene med venstre fot.

Video: øvelser for å normalisere trykket

Åndedrettsøvelser

Berikning av blodet med oksygen, som er en naturlig vasodilator, er i stor grad assistert av respiratorisk gymnastikk. Det er flere praksiser med helseforbedrende pusteøvelser - Kinesisk gymnastikk Qigong, pusteøvelser Strelnikova, dyp pustemetode Buteyko, yoga. Med alle de ulike teknologiene brukes pusteprinsippene med stor grad av likhet: et dypt kort pust gjennom nesen, et pustepust og en nesten uoppdagelig naturlig utgang gjennom munnen.

Med yogisk pust, ledsages inspirasjonen av fremspring i magen, etter en pause følger en utandning - magen trekkes så mye som mulig. Flere pusteøvelser kan redusere blodtrykket og normalisere blodårene. Og utviklingen av åndedrettspraksis vil bidra til å glemme hypertensjon i mange år.

Video: Pusteøvelser for hypertensive mennesker

Fysioterapi etter hjerteinfarkt og slag

Fysiske øvelser bidrar ikke bare til forebygging av kardiovaskulære sykdommer. Restorativ behandling i post-infarktperioden sørger for obligatorisk innføring av fysisk terapi. Det første komplekset av treningsbehandling er foreskrevet for å bli utført mens du er på sykehuset, under tilsyn av en lege. Men selv etter utslipp, bør pasienten daglig utføre en spesiell øvelse, og veksler den mulige belastningen og avslapningen, ikke mindre enn en halv time. For å gjenopprette myokardiet krever en full tilførsel av blod og næringsstoffer, og dette krever en rimelig fysisk belastning.

Klasser i stolen, som består av vekslende økning og senking av beina og hender, utføres i rolig takt med en klar overholdelse av pustens rytme. Å vandre på ett sted, vipper til høyre og venstre, flapping ben - disse øvelsene skal gjøres ved å kontrollere pulsen. Hjertesatsen bør ikke stige over 120 slag per minutt.

Det overførte strekket kan også kompenseres ved bruk av massasje og treningsbehandling. For å gjenopprette kroppens tapte evne til å bevege seg, må du systematisk og ivrig engasjere seg i lading. De første øvelsene må gjøres med en assistent, men etter en tid kan pasientens valgte kompleks utføres av pasienten selvstendig. Med treningsbehandling etter et slag er det viktig å unngå tretthet og overdreven arbeidsbelastning. Regelmessighet og regelmessighet i øvelsene i treningsterapi kan gjenopprette glede av bevegelse.

Nyttige og nødvendige øvelser for hjertet

Under påvirkning av regelmessig mosjon øker kroppens generelle utholdenhet, blir hjertet til en økonomisk driftsmodus - frekvensen av sammentrekninger minker og deres styrke øker samtidig. Dosert aktivitet fører til en forbedring av myokardnæringen med blod, en økning i mengden av metabolske prosesser i den. Korrekt dosering av belastningen i nærvær av hjertesykdommer utføres etter EKG-diagnostikk med funksjonelle tester.

Les i denne artikkelen

Hvorfor det er verdt å gjøre øvelser for hjertet

Hovedlaget i hjertet er en muskel som kontinuerlig blir kontraheret gjennom livet. Det er negativt påvirket av både fysisk inaktivitet og overdreven fysisk aktivitet, som en person ikke er klar til. Derfor, for å opprettholde hjertet og blodkarene i optimal form, er det nødvendig med daglig trening som spesielle øvelser. Med tilstrekkelig varighet og intensitet av yrker, skjer slike endringer i kroppen:

 • intensiteten av metabolske prosesser øker;
 • normal kroppsvekt;
 • økt lungevolum;
 • stabiliserer blodtrykk og hjertefrekvens
 • normal rytme gjenopprettes;
 • innholdet av kolesterol og triglyserider i blodet reduseres;
 • Sentral og perifer sirkulasjon forbedres.

Har det lov til å trene fysisk?

Fysisk aktivitet vises til alle kategorier av mennesker, inkludert de med sykdommer i hjerte-kar-systemet, med unntak av:

 • periode med dekompensering av blodsirkulasjon;
 • akutt inflammatorisk prosess;
 • smittsomme sykdommer med økt kroppstemperatur;
 • arytmiangrep;
 • aneurysmer av hjertet og blodkarene;
 • hypertensive krise.

For pasienter med hjerteprofil er en individuell tilnærming til yrker nødvendig. For å bestemme endringer i hjertemusklene under belastningens påvirkning, utføres en elektrokardiologisk undersøkelse i ro og etter å ha gått på tredemølle eller på et veloergometer. Dataene som er oppnådd, kan bidra til å velge intensjons intensiteten i øvelsen, noe som ikke manifesteres av iskemiske prosesser i myokardiet.

Grunnleggende regler for opplæring

For ikke å forårsake forverring av hjerte og karsykdommer, og også dra nytte av trening, må du følge visse regler:

 • før øvelsen for å måle blodtrykk og hjertefrekvens
 • bestemme det optimale fysiologiske intervallet for hjertefrekvensen;
 • å være forlovet ikke tidligere enn 1,5 - 2 timer etter måltid
 • Når det er smerte i hjertet, svimmelhet eller alvorlig kortpustethet, slutte å trene;
 • å styrke hjertet mest passende hjerte (gå, løpe, svømme, sykle);
 • Tempoet i sysselsettingen er å foretrekke for langsom eller middels og varighet - ikke mindre enn en halv time om dagen;
 • Plutselige bevegelser og økt intensitet uten forbehandling er forbudt.

Nyttige øvelser for hjertets muskel

Korrekt sammensatt kompleks av gymnastikk består av 5 - 10 minutters introduksjonsdel - oppvarming. På dette tidspunktet utføres enkle øvelser på alle større muskelgrupper. Dette er gjort for å forberede ledd og muskelvev for trening.

Deretter følger hovedtrinnet som varer fra 15 til 25 minutter. Etter utførelsen er det nødvendig å gå i et rolig tempo og utføre strekk inntil hjertefrekvensen gjenoppretter innenfor de forrige grenser.

Å styrke hjertet

Det terapeutiske gymnastikkomplekset for å øke utholdenheten i hjertemusklen, øke inntaket av næringsstoffer, stimulere blodsirkulasjonen kan inkludere slike øvelser:

 • I stående stilling: sirkulære bevegelser av hendene, alternative håndheiser, svinger til siden.
 • Bevegelse av bagasjerommet: skråninger til siden, ned, bevegelsens bevegelser, og deretter den øvre halvdelen av bagasjerommet.
 • Alternativ løfting av knærne med å bringe dem til magen.
 • Sving bena fremover og sidelengs, med hånden din fast på stolens bakside eller annen støtte.

Hver øvelse må først utføres 3 ganger i hver retning, og øker gradvis antall repetisjoner til 5-8.

pusting

Slike trening kan utføres selv i sengen. De krever ikke spesiell trening eller spesialutstyr. Den enkle oppfyllelsen av folk i alderdom og påvirkning av metabolske prosesser gjør respiratorisk gymnastikk til en universell rehabiliteringsmetode.

Anbefalinger for klasser:

 • Optimal å bruke på naturen tidlig om morgenen.
 • Hjemme kan du øve på et åpent vindu eller i et godt ventilert rom.
 • Fra siste måltid skal passere minst 2,5 - 3 timer.
 • Pusten er jevn, ryggen er rett, sitter på en stol eller på gulvet.

Først må du bruke 5-8 åndedrettssykluser, varigheten av inspirasjon og utånding er lik, maksimal komfortabel varighet. Deretter følger en syklus med utånding, som er 2 ganger lenger enn innånding. For eksempel puster inn 3 teller, ekspaling - ved 6. Den totale varigheten er ca 5 - 7 minutter. Etter at slike belastninger er lett overført, begynner øvelser med forsinkelse av pusten - først etter innånding, og deretter etter utånding.

Hvert stadium skal gradvis øke i tide. Det viktigste er å utføre slike øvelser hver dag og uten overdreven stress.

På pusteøvelser, som er rettet mot å forhindre utvikling av hjerte-og karsykdommer, se i denne videoen:

For å helbrede hjertet

Spesiell oppmerksomhet i begynnelsen av koronar blodstrømningsforstyrrelser er gitt til øvelser på skulderbeltet. Det bør huskes på at hvis det er smerter i hjertet, kan du starte øvelsene først etter EKG-studien.

Terapeutisk trening for å forbedre blodsirkulasjonen i myokardiet kan bestå av slike øvelser:

 1. Rotasjon av armer rundt en stor sirkel i stående stilling.
 2. Manualer som veier 500 g (alternativ - plastflasker med vann) heves ved å bøye albuene i retning av den nedenfra og opp til skuldrene.
 3. De henvendte hendene med håndkler blir hevet fra under til skuldrene, etter at de har fått overhodet, blir de overført.
 4. Push-ups, starter 5 ganger fra veggen. Hendene med vekt på skuldernivå. Etter hvert som treningen skrider frem, bør stopphøyden gradvis reduseres. Ikke hold pusten.
 5. Squats på et komfortabelt nivå.

I utgangspunktet kan antall repetisjoner være 10 eller enda mindre, men da, med regelmessige klasser, bør den bringes til 50.

Med hjertesykdom

For å gjenopprette normal drift av hjertemusklene i nærvær av patologi i hjertet og blodårene, er et av alternativene så komplekse:

 • Den forberedende stadium - en sirkulær bevegelse av ankelleddet i en sittende stilling, øke på tærne og knærne stående bevegelse, rotasjon av bekkenet i en sirkel og overkroppen til siden. Hver øvelse gjentas 8 ganger i begge retninger.
 • Vandre på innsiden, utenfor foten. Gå deretter på stedet eller gå i naturen i 15 minutter. Gradvis kan du legge til en høy kneløft eller en halv knebøy.
 • Den endelige fasen - 10 minutter gjenoppretter pusten.
Fysioterapi øvelser i IHD

Under bevegelsen bør pulsen ikke stige mer enn 100 - 120 slag per minutt. Øk intensiteten og varigheten av trening er bare mulig etter 2,5 måneder. Etter seks måneders regelmessig trening, er gått erstattet av en lett løp.

Fysisk aktivitet i sykdommer i hjerte og blodkar må være strengt dosert før begynnelsen er nødvendig å oppsøke lege og gjennomgå en elektro. For å styrke hjerte anbefalte terapeutiske komplekser med gradvis økende varighet og intensitet. Pusteøvelser kan brukes selv i alderdommen og i nærvær av moderat sirkulasjonssvikt.

Nyttig video

For øvelser i hjertesykdom, se denne videoen:

Enkle pusteøvelser for hjertet kan gjøre underverk. Det vil hjelpe med takykardi, arytmi, aneurisme, for å gjenopprette og styrke veggene i blodårene etter operasjonen. Hva skal jeg gjøre?

I noen tilfeller kan arytmieøvelser bidra til å kontrollere rytmfeil. Dette kan være fysisk trening, puste, stavgang og løping. Komplett behandling av arytmi uten et sett med øvelser er ekstremt sjelden. Hva slags kompleks bør jeg gjøre?

Diagnosen av bradykardi og sport kan fullt ut eksistere sammen. Men om det er mulig å utøve sport, hvilke øvelser er bedre, om det kjører for voksne og barn er akseptabelt, er det bedre å sjekke med en kardiolog.

Fysisk belastning etter hjerteinfarkt og riktig livsstil kan returnere en person i drift etter 4-6 måneder. Hvordan gjenopprette?

For de fleste pasienter er hjerteopplæring for hjertet ganske enkelt nødvendig. Bekreft deres fordel til noen kardiolog, og de fleste aktivitetene for å styrke kan gjøres hjemme. Hvis hjertet gjør vondt etter klassen, er noe galt. Forsiktighet er nødvendig etter operasjonen.

Varianter, hvordan å styrke hjertet, avhenger hovedsakelig av hans tilstand. De påvirker også karene, nerver. For eksempel, i eldre hjerte muskler vil støtte trening. Etter et hjerteinfarkt, med arytmi, kan folkemedisiner ordineres.

Du må trene hjertet ditt. Imidlertid er ikke alle treningsbelastninger mulig med arytmi. Hva er tillatt belastninger for sinus og atrieflimmer? Er det mulig å gjøre sport i det hele tatt? Hvis det er arytmi hos barn, er sport tabu? Hvorfor arrytmi oppstår etter klassen?

LFK begynner etter et hjerteinfarkt fra de første dagene. Øvelseskomplekset øker gradvis. For å gjøre dette, bestemmer legene graden av treningsterapi, som pasienten er klar etter hjertesvikt og stenting, om noen.

Utfør øvelser etter et slag vil være obligatorisk, ellers vil motoraktiviteten ikke returnere. Det er et spesielt kompleks av treningsbehandling for hender og føtter, gymnastikk for fingrene, klasser for studiet av å gå. Hva kan jeg gjøre og hvordan?

Hvordan trene personer med hjerte-og karsykdommer

Zozhnik vurderer hvorfor "kjernene" trenger å gjøre fysiske øvelser og hvordan. Men husk: hvis du lider av høyt blodtrykk eller hjertesykdom, bør du kontakte legen din og gå gjennom alle nødvendige tester før du starter noen form for trening - spesielt slik at du ikke tidligere har engasjert.

Fysisk belastning for hjertes helse

Omtrent 1 av 5 tilfeller av hjertesykdom (CHD) i utviklede land er forbundet med lav fysisk aktivitet (hypodynami). Regelmessig fysisk aktivitet med moderat intensitet reduserer risikoen for å utvikle koronar hjertesykdom og kan redusere sannsynligheten for å dø av hjertesykdom.

Forskere fra National Heart Foundation of Australia sier:

"Mangel på fysisk aktivitet er forbundet med en mindre gunstig prognose for overlevelse hos de som gjennomgikk hjerteinfarkt sammenlignet med pasienter som støtter motoraktivitet".

Personer med hjerte-og karsykdommer kan dra nytte av vanlig trening:

Forbedring av fysiologiske funksjoner

Fysisk rehabilitering forbedrer alltid objektive indikatorer på funksjonelle evner (evne til å arbeide) hos pasienter med hjertesykdommer. Utholdenhetstrening forbedrer mobiliteten blant berørte overlevende og øker avstanden til at personer med perifer vaskulære sykdommer, samt personer som lider av limp, kan gå til fots.

Symptom reduksjon

Regelmessig trening reduserer de tilbakevendende symptomene på angina pectoris, reduserer hjertesvikt og slagrelatert dyspné, og reduserer alvorlighetsgraden av lameness når man går på pasienter med perifer vaskulær sykdom.

Forbedring av koronar risikoprofil

Regelmessig fysisk aktivitet med moderat intensitet reduserer høyt blodtrykk og triglyseridkonsentrasjon, og øker også høydensitetslipoproteiner (hjertebeskyttende kolesterol) hos personer med iskemisk hjertesykdom. I tillegg reduserer vanlig trening insulinresistens og øker følsomheten mot glukose hos personer som er utsatt for å utvikle diabetes.

Redusert dødsrate

Regelmessig beveger folk opptil 25% reduserer sjansene for å dø etter et hjerteinfarkt sammenlignet med pasienter som hadde en stillesittende livsstil før infarkt.

Forbedre fysisk kondisjon

Øvelser med vekter øker fysisk styrke og selvtillit hos personer med hjerte-og karsykdommer, og øker også evnen til å utføre fysiske aktiviteter knyttet til fysisk styrke.

Det er viktig å merke seg at effekten av vanlig fysisk aktivitet på helsen til kardiovaskulærsystemet og personens evne til å arbeide er et veldig kortvarig fenomen. Så snart en person slutter å trene, faller hans funksjonelle evner raskt. I tillegg tillater kombinasjonen av vanlig trening med samtidig medisinsk støtte å ytterligere styrke hjertets helse.

Forbedre livskvaliteten

Fysisk rehabilitering er knyttet til små, men stabile endringer i evalueringen av livskvaliteten blant dem som gjennomgikk hjerteinfarkt, samt personer med hjertesvikt og perifer vaskulær sykdom.

Regelmessig trente mennesker med hjertesykdommer noterer seg ofte økt tillit til sine evner; de har en følelse av velvære, og en nedgang i depresjon og følelser av angst. Det som er viktig, føler disse menneskene mindre sosial isolasjon.

Hvordan nøyaktig trening hjelper mennesker med hjertesykdom

Stillingen til American College of Sports Medicine (ACSM) bemerker at vanlige aerob treningsøkter reduserer hjertefrekvensen og blodtrykket både i ro og under trening. Deretter reduseres belastningen på hjertet, og ubehagelige symptomer på angina pectoris kan manifestere mer forsiktig.

Regelmessig trening styrker musklene, styrker transporten og oksygenleveransen til vevet, noe som resulterer i at pasienten føler seg mer energisk og mindre sliten. Dette er et viktig poeng for personer med hjertesykdom, hvis aerobic ytelse er dårligere enn deres sunne jevnaldrende. Det bemerkes at de viktigste forbedringene blir observert hos personer med den svakeste fysiske forberedelsen.

Kontraindikasjoner av "kjerner" til opplæring

ACSM Retningslinjer for utbedring og utvikling av treningsprogrammer angir kontraindikasjoner for trening for personer med hjerte-og karsykdommer.

Kontraindikasjoner til trening for de som lider av hjerte-og karsykdommer:

o ustabil angina

o Ukontrollert hypertensjon med systolisk trykk> 180 mm Hg. og / eller diastolisk> 110 mmHg. i hvilemodus

o Ortostatisk trykkfall (> 20 mmHg systolisk og / eller> 10 mmHg diastolisk) med manifesterte symptomer (svimmelhet, kvalme, svakhet, tåke i øynene, bevissthetstap)

o Alvorlig aorta stenose,

o Ukontrollert atriell eller ventrikulær arytmi,

o Sinus takykardi (puls> 120 slag / min.),

o ukontrollert hjertesvikt

o Atrioventrikulær blokkad av klasse III hos pasienter uten pacemaker,

o Aktiv perikarditt og myokarditt,

o Nylig overført emboli,

o Akutt tromboflebitt,

o alvorlig kronisk sykdom eller feber,

o ukontrollert diabetes mellitus

o skjoldbrusk, hypo- og hyperkalemi, hypovolemi,

o Alvorlige ortopediske sykdommer som forstyrrer motoraktivitet.

Hvis du har en av de ovennevnte kontraindikasjoner, må du vente med trening.

Hvordan og hvor mye å trene folk med hjertesykdommer

Hvis en person med hjertesykdom ikke har kontraindikasjoner til opplæring, kan han gradvis øke sin motoraktivitet under tilsyn av en lege. Det er legen som må godkjenne type, frekvens, varighet og intensitet i trening som vil tilsvare fysiske evner og vil ikke skade mennesker med kardiovaskulære sykdommer.

Aerobic trening

Ifølge ACSM forskere, å gå, å øve elliptiske og trening sykler, går trappen er den beste typen aerobic trening for personer med hjertesykdommer.

Betydelige forbedringer observeres når personer med hjertesykdom trent i aerob stil 3 ganger i uken i minst 12 uker. Og hvis folk trener oftere 3 ganger i uken, blir forbedringene enda mer merkbare.

Australske eksperter anbefaler pasienter med stabil tilstand av kardiovaskulær sykdom med tiden gi opplæring i 30 eller flere minutter om dagen, trene på de fleste dager i uken, og til og med daglig.

Varigheten av aerob trening for personer uten kontraindikasjoner skal være 30 minutter. Og valget for en person har 2 muligheter: enten å tilbringe en halvtimannsopplæring i 1 gang, eller bryte disse 30 minuttene i 3 treningsøkter i 10 minutter.

Basert på dataene som ble mottatt i før treningsprøven (som legen eller en kvalifisert spesialist skal utføre), anbefaler ACSM trening med en intensitet på 40-80%, som beregnes ut fra hjertereservenHRR).

Heart reserve er forskjellen mellom maksimal puls og puls i ro.

Hvordan beregne intensiteten av trening:

 1. Bestem maksimal hjertefrekvens, ta fra nummer 220 din alder.
 2. Bestem hjertefrekvensen i 1 minutt i ro.
 3. Beregn forskjellen mellom maksimal frekvens og puls i hvilemodus.
 4. Beregn den nødvendige intensiteten ved hjelp av Carvonen-metoden:

For eksempel, beregne intensiteten på nivået på 50% for en person i alderen 60 år og en puls på 65 bpm. i hvilemodus.

Mål hjertefrekvens =% intens. x ledning. reserve + puls i hvile

Maksimal hjertefrekvens: 220 - 60 år = 160 slag / min.

Kardial reserve: 160 - 65 (puls i hvilen) = 95 slag / min.

Den endelige beregningen: 65 (pus i hvile) + 50% intens. x 95 slag / min. = 112 slag per minutt.

112 slag per minutt. - Den omtrentlige hjertefrekvensen som du trenger å trene.

Hvordan velge intensitet uten å gjøre beregninger

Forskere fra British Heart Foundation mener at trening bør foregå på et slikt intensitetsnivå, hvor hjertefrekvensen er markant akselerert og personen blir vanskeligere å puste. I dette tilfellet bør en person være i stand til å opprettholde en samtale. Hvis han ikke kan snakke i ferd med aerob trening, så er intensiteten for høy.

Noen "kjerner" er ikke i stand til å overholde ovennevnte anbefalinger om varighet og intensitet i opplæringen. Imidlertid er det i begynnelsen et minimum av aktivitet. Begynn med en kort 5-10 minutters gange i et lavt tempo, fordi det er mye bedre enn ingenting i det hele tatt.

Trening av "kjerner" med vekter

Trening med vekter kan effektivt og sikkert øke styrken og utholdenheten til muskler hos pasienter med klinisk stabil kransykdom. Styrketrening på overkroppen fører til en forbedring av kardiovaskulærsystemet ved å senke blodtrykk og hjertefrekvens. Derfor bidrar en slik opplæring til å redusere byrden på hjertet i arbeidet med arbeidskraft og daglig aktivitet.

I tillegg, som nevnt av eksperter fra Institutt for hjerterehabilitering og kardiovaskulær forskning, er styrketrening spesielt viktig for de mest skjøre pasientene som på grunn av svakhet i beina opplever vanskeligheter med aerob trening.

Brukt treningsutstyr:

I løpet av styrketrening kan du bruke gummiutvidere, simulatorer og til og med frie vekter - lykter og dumbbells.

Anbefalinger for å gjøre øvelsene:

o Løft og senk vekten med full kontroll,

o Unngå å puste,

o Unngå sterk stress og belastning,

o Ikke press klemmestangen (håndtaket) eller håndtaket på maskinen for mye, da dette kan føre til for høy trykkstøt.

Intensitet og treningsvolum:

Intensiteten bør velges slik at en person kan utføre 10-15 gjentakelser uten signifikant belastning på et nivå på ca. 30-40% av 1-timers maksimum for muskler i overkroppen og ca. 50-60% av maksimum for muskler i underkroppen (dets maksimum i tilfelle av "kjerner" for å identifisere er kontraindisert! Det kan regnes med "strømkalkulatoren" her, men å gjøre øvelser til poenget med avvisning til kjernene er i alle tilfeller kontraindisert). Øk arbeidsvekten med ikke mer enn 1-2 kg for overkroppen og 1-4,5 kg for underdelen, men bare når du kan utføre alle 15 repetisjoner uten betydelig belastning.

I de første stadiene i øvelsene for de grunnleggende muskelgruppene (armer, skuldre, bryst, rygg, rumpa, magesmerter og ben) er det nødvendig å utføre bare én tilnærming. Totalt for trening anbefales det å utføre 8 til 10 øvelser for de nevnte musklene.

Treningsfrekvens:

Styrketrening anbefales 2-3 ganger i uken, mens mellom trening av en muskelgruppe skal ta minst 48 timer.

Andre viktige punkter:

o Styrketrening bør starte først etter at en person har gjennomført en grundig aerob trening. (Generelt anbefales det også å lese: "Hvorfor er det nødvendig å gjøre oppvarming og hekling").

o Tren store muskelgrupper før små.

o Inkluder multi-joint øvelser i trening som involverer mer enn 1 muskelgruppe.

o Etter trening skal en person føle seg moderat, men ikke veldig sliten.

Det er viktig å merke seg at siden de fleste fysiske aktivitetsrelaterte fordelene hovedsakelig skyldes aerob trening, arbeid med vekter bør utfylle, og ikke erstatte, aerobic.

Stillingen fra American Heart Association sier at trening bør suppleres med daglige aktiviteter - gå til fots i pauser på jobben, bruke trapper i stedet for heiser, arbeide hjemme eller i hagen. Det bemerkes at ved 5-6 timer av den totale fysiske aktiviteten per uke (inkludert daglige aktiviteter), kan pasienter oppnå maksimale helsemessige fordeler.

Den beste aktiviteten for å starte treningsøktene går

For personer med hjertesykdom har gått flere fordeler i forhold til andre typer fysisk aktivitet i begynnelsen av treningen. Denne typen trening kan forbedre fysisk form og helseindikatorer betydelig, som ble nevnt i begynnelsen av artikkelen.

I tillegg er det en ganske lett-å-intensiv type aerob trening, som som regel lett tolereres av pasienter med hjertesykdom. I tillegg går det ikke å kjøpe et abonnement på treningsstudioet eller treningsutstyret - bare ett par sportssko.

Risiko og forholdsregler

Ifølge forskere fra National Heart Foundation of Australia er fordelene som observeres på grunn av fysisk aktivitet, langt høyere enn risikoen forbundet med det. Spesialister fra ACSM rapporterer at utviklingen av kardiovaskulære komplikasjoner under trening blir observert 1 gang for hver 100.000-300.000 timers trening. Samtidig merker deres kolleger fra Australia at dødsfallet til pasienter med hjertesykdom under trening er bare 1 gang for 750 000 trenings timer. Det bør bemerkes at risikoen i fravær av trening for kjernene - høyere.

Generelt er ekspertene enige om at risikoen for gjentakelse og utvikling av komplikasjoner øker under fysisk aktivitet hos personer som tidligere førte til stillesittende livsstil og overgikk den anbefalte intensiteten i trening. For å redusere risikoen, må pasienten starte med trening av lavest intensitet og øke den svært gradvis.

Således, som kjent av ACSM-forskere, er fysisk aktivitet for rehabilitering trygg for pasienter med stabilisert hjertesykdom. Alvorlige komplikasjoner er svært sjeldne; Videre reduseres risikoen for komplikasjoner av hjertesykdom under trening hos pasienter som trener regelmessig.

I hvilke tilfeller skal treningen stoppes umiddelbart?

ACSM påpeker at uansett hvilken type trening en person med hjertesykdom gjør, bør han være oppmerksom på de fire viktigste advarselsskiltene som indikerer en mulig forverring av hans helse:

 1. Fremveksten av vedvarende eller tilbakevendende smerte stenokardicheskie (smerte eller trykk i brystet, smerter i kjeven eller halsen, følelse av ubehag i de nedre deler av armene, smerter i skuldre og rygg).
 2. Uventet pusteproblemer, kortpustethet,
 3. svimmelhet,
 4. Overtredelse av hjertefrekvensen.

Symptomer som kan være årsaken til avslutningen av opplæringen, australske eksperter har også kvalme, svette uvanlig, også tretthet, smerter i bena og fremveksten av fysisk svakhet.

Ved forekomst av en av de ovennevnte symptomene, er det nødvendig å slutte trening (gradvis redusere intensiteten) og konsultere lege.

Hvordan kan du trene mennesker med hjertesykdom?

Ekstremt nidkjær fysisk aktivitet eller aktivitet, hvor intense perioder veksler med plutselige stopp, belaster hjertet sterkt, spesielt hos personer som leder en stillesittende livsstil. For eksempel gir raking en tung våt snø med en spade en betydelig økning i hjertefrekvens og blodtrykk. Av denne grunn forekommer hjerteinfarkt ofte hos middelaldrende og eldre som rydder den snødekte veien.

For personer med hjertesykdom anbefaler britiske forskere å unngå slike intense daglige aktiviteter som å bære svært tunge gjenstander eller hardt arbeid i hagen, for eksempel å grave opp landet. Det anbefales heller ikke å delta i hendelser med høy intensitet - ikke spill basketball, fotball, volleyball, squash og så videre.

Generelt bør personer med hjertesykdom eller høyt blodtrykk unngå spente fysiske aktiviteter som forårsaker alvorlighetsgrad av pust eller forsinkelse, samt alvorlig belastning.

Kjernene bør også unngå statiske øvelser som krever bruk av kraft mot et fast objekt eller for å holde kroppen i spenningsposisjon (for eksempel å skyve en vegg eller en øvelseslinje). I tillegg anbefales folk med høyt blodtrykk å unngå dreven mengden kraft arbeid, i hvilke hender løfte vekt over hodet.

Viktig!

Hvis du tar medisiner for å senke blodtrykket, bør du unngå brå endringer i plasseringen av kroppen - for eksempel "rask" å reise seg fra stolen, retur fra en liggende posisjon til en stående posisjon, da det kan føre til svimmelhet. Du må også forlenge tiden som er tildelt hitchen, da det å ta medisiner kan redusere trykket for mye hvis du plutselig avslutter treningen.

I tillegg, når en lege tildeler deg et nytt stoff, må du sørge for å angi om det vil påvirke den fysiske aktiviteten du gjør. Dette gjelder spesielt for beta-blokkere, noe som reduserer hjertefrekvensen.

Treningsnotat for personer med hjerte-og karsykdommer:

Ikke start trening før du får godkjenning fra lege.

o Øk nivået på motoraktiviteten jevnt - gradvis øke både treningsvarighet og intensitet.

o Hver av treningene bør bestå av tre blokker: en grundig oppvarming, hoveddelen og en hitch.

o Ikke trene umiddelbart etter å ha spist, vent minst en halv time.

o Pass på at du drikker nok væske før, under og etter treningen.

o Din trenings uniform bør være behagelig, og sko - passer perfekt i størrelse.

o Ikke trene under ekstreme kulde, varme og høy høyde. Hvis du trener i kulde og vind, kle deg varmt, ikke glem det skjerf og lue.

o Tren ikke med en virusinfeksjon eller høy kroppstemperatur.

o Stopp trening hvis farlige symptomer vises og rapporter dem til legen.

o Ikke ta en varm dusj de første 15 minuttene etter treningens slutt - dette kan utløse en økning i hjertefrekvens og arytmi.

konklusjoner:

Som du kan se, bør hjertesykdom ikke være grunnen til å nekte fysisk anstrengelse. Videre, hvis folk med hjerte-og karsykdommer vil forbedre sin helse, trenger de bare å flytte. Det er imidlertid kritisk viktig å ikke overdrive det. Ikke jage etter postene, for alt dette er ikke verdt helsen og livet ditt. Tren med glede, styrke hjertet og leve lenge.

o Øvelse for personer med hjerte-og karsykdom, ACSM Aktuell kommentar.

o ACSMs retningslinjer for treningsprøving og resept, 9. utg., treningsrecept for pasienter med CVD.

o ACSMs ressurser til personlig trener, Chapt. 15, kardiorespiratoriske treningsprogrammer.

o Fysisk aktivitet og ditt hjerte, The British Heart Foundation (BHF).

o Fysisk aktivitet hos pasienter med kardiovaskulær sykdom: ledelsesalgoritme og informasjon til generell praksis, National Heart Foundation of Australia.

o Å være aktiv når du har hjertesykdom, U.S. National Library of Medicine.

o T. Briffa, A. Maiorana, Fysisk aktivitet for personer med kardiovaskulær sykdom: anbefalinger fra National Heart Foundation of Australia, Med J Aust 2006; 184 (2): 71-75.

o hjertesvikt - trening, Cleveland Clinic.

o Paul D. Thompson, Moderne omtaler innen kardiovaskulær medisin: Treningsrecept og prosedyre for pasienter med koronar arteriesykdom, sirkulasjon, 2005; 112.

o Anbefalinger for Prescribing trening til pasienter med hjertesykdom, Den sentrale helseopplæringsenheten, Hong Kong.

o ortostatisk hypotensjon, MD.

o ortostatisk hypotensjon, Cleveland Clinic.

Les Mer Om Fartøyene