Rehabiliteringsplan hjemme etter et slag av noe slag

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva inngår i rehabilitering etter hjerneslag hjemme, hvordan skal hver fase av utvinning finne sted. Hva du trenger å gjøre for å gjenopprette så raskt som mulig.

Alle pasienter som har hatt et slag har forstyrrelser i nervesystemet. Det kan være ubetydelig (for eksempel langvarig tale eller svakhet i arm og ben) og tungt (fullstendig fravær av bevegelse, tale, blindhet). I alle fall bør pasienter med hjerneslag etter uttak fra sykehuset være fullt rehabilitert hjemme.

Hovedoppgaven med rehabilitering er å gjenopprette de ødelagte nervecellene eller å gi betingelser for sunne hjerneneuroner å ta på seg sin funksjon. Faktisk må en person lære nytt å sitte, snakke, gå, utføre subtile manipulasjoner. Dette tar måneder, år og noen ganger tiår. Uten rehabilitering er det umulig å tilpasse seg hele livet. Siden en person er stadig på et sykehus eller et rehabiliteringssenter, kan en person ikke gjennomgå grunnleggende restaurering hjemme.

Prinsippene i denne artikkelen er relevante for pasienter som har hatt et slag av alvorlig iskemisk eller hemorragisk type.

Rehabilitering for hemorragisk slag varer lengre enn med iskemisk slagtilfelle, og i andre henseender er disse rehabiliteringene de samme.

Fem retninger for rehabilitering

 1. Generelle tiltak for pasienten: riktig ernæring, hygiene, hudpleie og forebygging av trykksår.
 2. Restaurering av bevegelser.
 3. Minnegjenoppretting.
 4. Tale restaurering.
 5. Støttende medisinering.

I denne artikkelen vil vi vurdere saker 2, 3 og 4 - hva pasienten hovedsakelig gjør hjemme selv. Det første punktet er mer relevant for de som bryr seg om å ligge pasienter, og legen utpeker medisinene helt.

Fire stadier av rehabilitering

 1. Opprettholde de viktigste funksjonene som livet avhenger av.
 2. Lære de grunnleggende ferdighetene til selvbetjening.
 3. Trener generelt motor-, tale- og intellektuelle ferdigheter, skaper forhold for deres gjenoppretting (evnen til å sitte, flytte, gå).
 4. Trening i implementeringen av fine lembebevegelser, faglige ferdigheter, full tale og andre evner.

Seks generelle prinsipper for rehabilitering

De viktigste tipsene og reglene for gjenopprettingsperioden:

 1. Tidlig start. Rehabilitering starter fra de første dagene på oppholdet på sykehuset og fortsetter hjemme til de tapte funksjonene gjenopprettes.
 2. Systematisk - Utfør regelmessig og jevnlig et sett med gjenopprettingstiltak. Stædig arbeid på deg selv og ønsket om å gjenopprette er nøkkelen til effektiv rehabilitering.
 3. Konsistens - Hver fase av utvinning er beregnet for en bestemt kategori av pasienter (for alvorlige slag, begynne rehabilitering fra første fase, med enklere fra ett av følgende). Det er viktig å flytte trinnvis og i tide til et nytt stadium (etter å ha oppnådd de fastsatte målene).
 4. Multidirectionality - alle tapte funksjoner (bevegelser, tale, minne) gjenopprettes parallelt samtidig i rehabiliteringsfasen.
 5. Bruk midler til rehabilitering: stokk, walker, rullestol, krykker. Rehabilitering etter et slag
 6. Kontrollspesialist. Uansett hvilken rehabilitering er hensiktsmessig i hjemmet, må pasienter etter et hjerneslag nødvendigvis observeres hos en nevrolog og behandle en rehabiliterer. Disse spesialistene vil bidra til å velge riktig sett med rehabiliteringsforanstaltninger og overvåke effektiviteten.

Restaurering av bevegelser

Den første retningen for rehabilitering etter et slag er å gjenopprette bevegelsen. Gitt at pareser og lammelse av varierende grad er 95% av hjerneslagspasienter, alt avhenger av dette. Hvis en person aktiverer, forbedrer blodsirkulasjonen i hele kroppen, forsvinner trusselene på sengene, kan han forsyne seg med grunnleggende behov - alle andre tapte evner vil også bli gjenopprettet raskt.

Generelle regler for treningsbehandling for å gjenopprette bevegelser etter et slag:

 • Komplekset av øvelser er bedre koordinert med en spesialist (lege LFK, rehabilitolog).
 • Gradvis øke belastningens intensitet med hensyn til de faktiske mulighetene.
 • Gradvis enkel teknikk for motor øvelser fra enkle fleksjon-utvidelse for å tynne målrettet bevegelser ved hjelp av hjelpemidler (Kransen, utvidere, gymnastisk stokk, sirkulære strikker, treningsutstyr, musikkinstrumenter). Hjelpemidler for å gjenopprette bevegelsene i hendene
 • Bevegelser bør ikke forårsake smerte. Hvis det oppstår, reduser du belastningen.
 • Før du utfører øvelsene, klargjør musklene ved hjelp av massasje, rubbing eller oppvarming.
 • Hovedmotstanden til treningstrening er muskelavsla, etter at de er berørt, er de sterkt anstrengte (de er i hypertoni).
 • Unngå overarbeid. Det er best å utføre gymnastikk to ganger om dagen, som varer omtrent en time.
 • Utfør treningsterapi, se pusten din, den skal være jevn, innånding og exhaling synkront følge en viss syklus med trening (for eksempel når du bukker pusten mens du utvider ekspirasjonen).
 • Under utførelsen av øvelser i stående eller sittende stilling er det ønskelig at noen nær hjelper pasienten eller kontrollerer tilstanden hans. Dette vil unngå skader som følge av mulige fall.
 • Profilakse av kontraktur - jo lenger lemmen er i samme posisjon (bøyd i albuen, kneet), jo mer blir musklene festet i feil posisjon. Rute mellom de bøyde segmentene en myk rulle (for eksempel rulle opp vev i ulnar eller popliteal fossa). Du kan også fikse det rettede lemmet til en hard overflate (brett) med en lapp eller bandasje.
 • Antall sykluser i hver øvelse kan være forskjellig: fra 2-3 til 10-15, som avhenger av pasientens fysiske evner. Å ha mestret en enklere gymnastikk, ikke stopp klassene. Gjør det før de nye øvelsene.

Øvelser for pasienter i recumbency

Elementær treningsterapi i forbindelse med rehabilitering hjemme er indikert for pasienter som gjennomgått alvorlig iskemisk eller hemorragisk hjerneslag. Alle er tvunget til å legge seg ned, ha grov ensidig lammelse (økt tonus, bøyning av arm og ben).

Egnet gymnastikk kan være dette:

 1. Konsekvent følge hver hånd flexor-extensor, og etter deres rotasjons (sirkulær) bevegelse: fingrene (knuging inn i en neve, neve løsgjørings), dusker i håndleddene, underarmene til albuene, hele hånden i skulderen. Gjør det samme bevegelsen hver avdeling og felles fot (tærne, ankel, kne, hofte).
 2. Øvelser med et håndkle. Heng håndkleet over sengen, ta det med en pensel, gjør noen bevegelser med denne hånden (med et håndkle): Bøy ved albuen som ligger på ryggen, sett bort fra stillingen på din side.
 3. Ligger på ryggen, bøy bena i knær og hofteledd, legg føttene på sengen. Embrace skinnene med kvastene over ankelleddene. Mens du hjelper hendene, bøy og unbend benet i kneet, ikke ta foten av sengen, slik at den glir langs den.

Gymnastikk i sitteposisjon

Formålet med øvelsene ble utført sittende - utvide volumet av bevegelser av hendene, styrke muskler i ryggen, deres forberedelse for å gå:

 1. Sitt på kanten av sengen, senk bena. Med hendene fra hverandre, grip børstene ved kanten. Bøy i ryggen mens du trekker torso fremover uten å slippe av hendene dine. I dette tilfellet ta pusten. Avslappende, puster ut. Gjenta omtrent 10 ganger.
 2. Sitt på sengen, ikke senk bena. Løft hvert bein i sin tur. Rid hendene på sengen fra baksiden, løft begge føttene sammen.
 3. Sitte, ikke senk bena, legg hendene på sengen, ta dem bak ryggen. Ta skulderbladene til hverandre, rett på skuldrene. På samme tid kaster du hodet bakover. Se pusten din: Forlate skulderbladene, pust inn, slappe av - puster ut.

Tre øvelser LFK i stående stilling

Målet med øvelsene fra stående stilling er rehabilitering av subtile bevegelser og faglige ferdigheter:

 1. Løft en liten gjenstand fra gulvet fra en stående stilling (for eksempel en mynt, en kampboks, en kamp), trykk på tastene på instrumentet eller tastaturet, kontrast tommelen til alle de andre igjen.
 2. Ta i penselutvidelsene. Klemme dem i en knyttneve, trekk hendene dine hverandre, unclenching - led til kofferten.
 3. Tren "saks". Stå på gulvet, spre beina til bredden på skuldrene. Hendene strekker seg foran deg. Utfør alternativ kryssing av hender, flytt dem til motsatt side.

Taleutvinning

Pasienter bør være forberedt på det faktum at det til tross for lange sessioner av talgjenoppretting (flere måneder eller år), kan det ikke være en positiv effekt. I 30-35% av tilfellene blir talen returnert spontant, ikke gradvis.

Anbefalinger for talgjenoppretting:

 1. Til pasienten var i stand til å snakke, må han stadig høre lyder, ord, utfoldet tale.
 2. Følg prinsippet om suksessive stadier av rehabilitering. Start med uttalen av individuelle lyder, gå til stavelser, enkle og komplekse ord, setninger, verser. Du kan hjelpe en person ved å si den første delen av et ord, en slutt som han sier seg selv.
 3. Lytte til musikk og sang. Det skjer at en person etter et slag ikke kan snakke normalt, men evnen til å synge er bevart. Må prøve å synge. Dette vil raskt gjenopprette talen.
 4. Før speilet, utfør øvelser for å gjenopprette ansiktsmusklene. Spesielt slik rehabilitering i hjemmet er faktisk, hvis strekket manifesteres av et forvrengt ansikt:
 • bared tenner;
 • brett og strekk leppene i form av et rør;
 • åpne munnen din, skyv tungen så langt du kan;
 • vekselvis bite over og underleppe;
 • slikk tungen leppene i en sirkel først inn i en, deretter til den andre siden;
 • Trekk opp dine munnhjørner til toppen, som om du smiler.

Gjenoppretter minne og intelligens

Det anbefales å starte rehabilitering av intellektuelle evner under oppholdet på sykehuset etter stabilisering av den generelle tilstanden. Men du bør ikke overbelaste hjernen.
Funksjonell gjenoppretting av minne skal foregå av farmakologisk støtte til berørte berørte nervceller. Intravenøst ​​administrerte stoffer (Actovegin, Thiocetam, Pyracetam, Cavinton, Cortexin) eller tatt i form av tabletter. Deres terapeutiske effekter oppnås veldig sakte, noe som krever lang mottak (3-6 måneder). Forløpet av denne terapien må gjentas etter 2-3 måneder.

Narkotika som hjelper til med å gjenopprette minnet

Umiddelbare rehabiliteringsforanstaltninger for å gjenopprette minne:

 • Evnen til å huske blir gjenopprettet raskere hvis en person kan snakke, se, høre godt og er tilstrekkelig i atferd.
 • Opplæringsevne til å huske: Lytting og gjentatte numre, ord, rimer. Først oppnå kortvarig memorisering (gjentagelse er mulig umiddelbart etter å ha lyttet til informasjonen). Dens vilkår vil gradvis forlenge - på forespørsel å beregne pasienten vil selvstendig uttale figurene. Dette vil indikere effektiviteten av rehabilitering.
 • Vurder bilder, videoer, huske og uttale navnene på alt som er avbildet.
 • Spill brettspill.
Rehabiliteringsforanstaltninger for gjenopprettelse av minne

På hva vilkårene for rehabilitering avhenger og prognosen

Arbeidet med å gjenopprette nervesystemets funksjoner etter hjerneslag er et viktig element i rehabiliteringsperioden:

 • Om lag 70% av pasientene utfører de forventede resultatene (gjenopprettes så mye som mulig generelt).
 • I 15-20% overstiger effektiviteten av rehabilitering det forventede når det gjelder tid og funksjonalitet.
 • 10-15% av pasientene unnlater å oppnå forventet utvinning.
 • Mangel på rehabilitering i hjemmet er årsaken til dyp funksjonshemning etter et slag på 75%.

Forventningen og vilkårene for restaurering gjenspeiles i tabellen:

Recovery etter slag: retninger, tilnærminger, forebygging av tilbakefall

Til tross for at forekomsten av akutte vaskulære lidelser i hjernen (slag) og dødelighet fra dem er ganske store, har moderne medisin de nødvendige behandlinger som tillater mange pasienter å overleve. Hva da? Hvilke forhold og krav står overfor pasienten i sitt fremtidige liv etter et slag? Som regel er de fleste av dem permanent deaktivert, og Graden av utvinning av tapte funksjoner avhenger helt av rettidig, kompetent og omfattende rehabilitering.

Som kjent, i strid med cerebral sirkulasjon med hjerneskade i tap av forskjellige egenskaper av en organisme i forbindelse med en lesjon i en del av det sentrale nervesystemet. I de fleste pasienter blir motorfunksjon og tale ofte forstyrret. I alvorlige tilfeller kan pasienten ikke stå opp, sitte, spise mat alene og kontakte medarbeiderne. I denne situasjon, muligheten for i det minste delvis tilbake til tidligere tilstand er direkte relatert til rehabilitering etter slag, som er nødvendig for å starte så langt som mulig fra de første dagene etter utbruddet av sykdommen.

Veiledning og stadier av rehabilitering

Det er kjent at antall nevroner i hjernen er større enn vårt daglige behov, men i form av problemer og ødeleggelse av deres slag kan "slå" tidligere tidligere ledig celle, etablering av koblinger mellom dem og dermed gjenopprette enkelte funksjoner.

For å begrense størrelsen på lesjonen på den tidligste dagen foreskrevet slike legemidler etter et slag som er i stand til:

 • Reduser hevelsen rundt det berørte vevet (diuretika - mannitol, furosemid);
 • Gi en nevrobeskyttende effekt (actovegin, cerebrolysin).

Jo mer det vil være mulig å holde nervecellene rundt lesjonen i den tidlige post-slagperioden, jo mer effektive vil være videre behandling og rehabilitering.

Restorative tiltak bør velges og utføres individuelt, avhengig av alvorlighetsgraden av tilstanden og arten av bruddene, men de utføres til alle pasientene i følgende hovedområder:

 1. Bruk av terapeutisk fysisk trening og massasje for korrigering av motoriske lidelser;
 2. Tale- og minneutvinning;
 3. Psykologisk og sosial rehabilitering av en pasient i familien og samfunnet;
 4. Profylakse av forsinkede komplikasjoner etter slag og gjentatt slag, med tanke på eksisterende risikofaktorer.

Iskemisk hjerneslag eller infarkt ledsages av nekrose og død av nevroner med brudd på funksjonen til den delen av sentralnervesystemet der den utviklet seg. Som regel har cerebrale infarkt med små dimensjoner og hemispherisk lokalisering en ganske gunstig prognose, og gjenopprettingstiden kan fortsette raskt og veldig effektivt.

Hemoragisk slag tar livet av de fleste av sine overlevende og de overlevende fører ofte til brudd på vedvarende forskjellige funksjoner uten mulighet for en helt eller delvis erstattet. Dette skyldes det faktum at under en blødning ødelegges en betydelig mengde nervevev, blir interaksjoner mellom de resterende nevronene ødelagt som følge av cerebralt ødem. I denne situasjonen gir selv årlige vanlige og vedvarende studier ikke alltid det forventede resultatet.

Gjenoppretting etter et slag kan vare lenge nok, så Effektiviteten av tiltakene som tas på dette tidspunktet, avhenger av tålmodigheten og utholdenheten til slektninger, slektninger og pasienten selv. Det er viktig å innpode en følelse av optimisme og tro på det positive resultatet, å rose pasienten og oppmuntre, som mange av dem er utsatt for manifestasjoner av apati og irritabilitet.

Med tap av noen av hjernen er spesielt utpreget asthenic-depressive syndrom, så ikke bli fornærmet hvis du stryke en elsket en er ikke i humør, brummende familiemedlemmer, og nekter å utøve eller massasje. Insisterer på obligatorisk å holde dem ikke nødvendig, kanskje det vil være nok bare å snakke og på en måte distrahere pasienten.

Invaliditet etter et slag er fortsatt et betydelig medisinsk og sosialt problem, fordi selv de mest grundige og rettidige behandling og rehabilitering, gjenoppretter de fleste pasienter ikke helt sine tapte evner.

Terapi, som vil hjelpe pasienten til å komme seg raskere, bør startes tidlig i perioden. Som regel kan du starte den på stadium av pasientbehandling. I dette vil betydelig hjelp bli gitt av de kurative fysioterapeuter, rehabiliterende leger og massasje terapeuter i avdelingen for nevrologi eller vaskulær patologi i hjernen. Når pasientens tilstand er stabilisert, er det nødvendig å oversette det til Institutt for rehabilitering for videreføring av restorativ behandling. Etter uttømming fra sykehuset observeres pasienten i klinikk på bosattestedet, hvor han utfører de nødvendige øvelsene under veiledning av en spesialist, deltar på fysioterapi, massasje, terapeut eller tale terapeut.

Restaurering av motorfunksjoner

Blant effektene av hjerneslag, bevegelsesforstyrrelser okkupere en av de viktigste stedene, fordi de er uttrykt i varierende grad, nesten alle pasienter uavhengig av hjerteinfarkt eller blødning skjedde i hjernen til å være. De uttrykkes i skjemaet pareser (delvis tap av bevegelse) eller lammelse (fullstendig immobilisering) i arm eller ben. Hvis både armen og beinet på den ene siden av kroppen er begge slått, snakker de om hemiparese eller hemiplegi. Det skjer at endringene i lemmer ikke er like i alvorlighetsgrad, men det er mye vanskeligere å gjenopprette håndens funksjon på grunn av behovet for å etablere gode motoriske ferdigheter og skrive.

Det er forskjellige metoder for gjenopprettelse av motorfunksjon:

 • Øvelse terapi;
 • Elektrisk stimulering;
 • Bruk av biofeedback-metoden.

Terapeutisk fysisk trening

Den viktigste og mest tilgjengelige måten å gjenopprette ved lammelse - treningsbehandling (kinesitherapy). Dens oppgaver omfatter ikke bare utviklingen av forrige styrke, volumet av bevegelser i de berørte lemmer, men også restaureringen av evnen til å stå, gå, holde balansen og også oppfylle vanlige husholdningsbehov og selvbetjening. Slike vanlige handlinger for oss som dressing, vasking, spising kan føre til alvorlige vanskeligheter i nederlaget til enda et lem. Pasienter med alvorlige sykdommer i nervøsitet kan ikke selvstendig sitte i sengen.

Volumet og arten av øvelsene som utføres, avhenger av alvorlighetsgraden av pasientens tilstand. I tilfelle av dype brudd, først passiv gymnastikk: LFK-instruktør eller slektninger utfører bevegelseshelmer som ligger i pasienten, gjenoppretter blodstrømmen i musklene og utvikler leddene. Etter hvert som trivselet forbedrer, lærer pasienten å sitte på egenhånd, og deretter - stå opp og gå alene.

Passive øvelser for rehabilitering etter et slag

Hvis nødvendig, bruk en støtte - en stol, en rygg på sengen, en pinne. Hvis det er tilstrekkelig balanse, blir det mulig å gå først gjennom menigheten, deretter gjennom leiligheten og til og med langs gaten.

Noen pasienter med små områder av hjerneskader og en god reduksjonspotensial begynner å stå opp og selv vandre rundt på avdelingen så tidlig som den første uken av datoen for hjerneslag. I slike tilfeller er opprettholdelse av arbeidskapasitet mulig, noe som er svært viktig for unge.

Med en gunstig forlengelse av post-strokeperioden, blir pasienten tømt fra sykehuset for rehabilitering hjemme. Nøkkelen rolle overtas, vanligvis slektninger, tålmodighet, som er helt avhengig av videre rehabilitering. Ikke slett pasienten med hyppige og langvarige øvelser. Deres varighet og intensitet skal gradvis øke etter hvert som en eller annen funksjon gjenopprettes. For å lette bevegelsen av pasientens hjem, en brønn for å gi sine spesielle rekkverk i dusjen, toalettet vil ikke bli overflødige og små stoler for ekstra støtte.

Video: Et sett med aktive øvelser etter et slag

Spesiell oppmerksomhet bør gis for å gjenopprette håndens funksjon med evnen til å utføre små bevegelser og skrive. Det er nødvendig å utføre øvelser for å utvikle musklene i hånden, og returnere koordinasjonen av fingerbevegelser. Det er mulig å bruke spesielle simulatorer og penselutvidelser. Det vil også være nyttig, sammen med gymnastikk, å bruke en håndmassasje, noe som forbedrer trofismen i musklene og reduserer spasticitet.

Arbeid og lek terapi for restaurering av motoriske ferdigheter av børster

Denne prosessen kan ta mye tid og utholdenhet, men resultatet blir ikke bare de enkleste manipulasjonene, for eksempel kamme, barbering, binde skoene og til og med selvlaging og spising.

Hvis rehabiliteringsperioden er gunstig, er det nødvendig å utvide sirkelen av kommunikasjon og husholdningsoppgaver av pasienten. Det er viktig at en person føles som et fullstendig medlem av familien, og ikke en hjelpeløs ugyldig. Ikke forsøm og snakk med en slik pasient, selv om han ikke fullt ut kan svare på spørsmålene. Dette vil bidra til å unngå mulig apati, depresjon og lukning av pasienten med motvilje mot ytterligere utvinning.

Måter å "røre" pasienten fra utsiden

Elektrostimuleringsmetode muskelfibre er basert på virkningen av pulserende strømmer av forskjellige frekvenser. Dette forbedrer trofismen i det berørte vevet, øker muskelkontraktiliteten, normaliserer tonen med spastisk parese og lammelse. Det er spesielt tilrådelig å bruke elektrostimulering for langsiktige pasienter, i hvem aktiv restorativ gymnastikk er vanskelig eller umulig. For tiden er det mange forskjellige enheter som tillater å bruke denne metoden hjemme under tilsyn av behandlende lege klinikker.

Når du bruker biofeedback metode Pasienten utfører visse oppgaver og samtidig, sammen med legen, mottar hørbare eller visuelle signaler om ulike funksjoner i organismen hans. Denne informasjonen er viktig for legen å vurdere dynamikken i utvinning, og pasienten gir deg også mulighet til å øke reaksjonshastigheten, hastigheten og nøyaktigheten av handlinger, samt observere positive resultater fra øvelsene. Metoden er som regel realisert ved hjelp av spesielle dataprogrammer og spill.

Rehabilitering ved hjelp av biofeedback-metoden (BFR)

Sammen med passiv og aktiv kinesitherapi gir en god effekt også en applikasjon etter en slagmassasje, spesielt med tilbøyelighet til spasticitet og langsiktig rehabiliteringsrehabilitering. Det utføres ved hjelp av konvensjonelle teknikker og har ingen signifikante forskjeller fra det i andre nevrologiske sykdommer.

Det er mulig å starte en massasje på sykehuset tidlig i post-strokeperioden. Dette vil hjelpe en massør på et sykehus eller rehabiliteringssenter. I fremtiden kan en massasje hjemme også bli betrodd til en spesialist, eller slektninger kan mestre sine grunnleggende prinsipper.

Gjenopprette tale- og minnefunksjonen

Restaurering av tale etter et slag er et viktig stadium, først og fremst, sosial rehabilitering av pasienten. Jo raskere kontakten er etablert, desto raskere blir det mulig å komme tilbake til det normale livet.

Tale kapasitet lider i de fleste av dem som har hatt et slag. Dette kan skyldes ikke bare en funksjonsfeil i ansiktsmuskulaturen og artikulasjonen, men også å skade talesenteret som ligger i høyrehåndede mennesker på venstre halvkule. Med nederlaget til de relevante delene av hjernen, kan evnen til å reprodusere meningsfulle setninger, telle og også forståelse av omvendt tale forsvinne.

For å hjelpe pasienten i tilfelle slike forstyrrelser, vil spesialisten - talet terapeut - aphasiologen komme. Ved hjelp av spesielle teknikker og konstant trening vil han ikke bare hjelpe pasienten, men gi også råd til sin familie og venner om videre utvikling av tale. Å gjennomføre øvelser for å gjenopprette tale bør starte så tidlig som mulig, klasser skal være vanlige. Familiens rolle i tilbakevending av evnen til å snakke og kommunisere med andre kan ikke overemphasized. Selv om det virker som pasienten ikke forstår noe, må du ikke ignorere ham og isolere ham fra kommunikasjon. Kanskje, selv uten evne til å si noe, er han godt klar over den talte talen. Over tid vil han begynne å uttale enkelte ord, og deretter hele setninger. Restaureringen av tale bidrar også til å returnere evnen til å skrive.

Flertallet av pasientene som har hatt et slag, er minnet ødelagt. De husker ikke de siste hendelsene i deres liv, slektninger til slektninger kan virke ukjente for dem. For å gjenopprette minnet må du kontinuerlig trene den med enkle øvelser og teknikker. På mange måter kan disse øvelsene minne deg om klasser med små barn. Så, med pasienten er det mulig å lære barnehagerymer, som lett blir husket og reprodusert. Først er det nok å huske en setning, så en hel stanza, gradvis komplisere og øke mengden av lagret materiale. Når du gjentar setningene, kan du bøye fingrene, danner ekstra assosiative forbindelser i hjernen.

I tillegg til rim kan du huske hendelser fra pasientens liv, hvordan dagen gikk, hva skjedde et år eller en måned siden, og så videre. Som minne blir tal og kognitive funksjoner gjenopprettet, man kan fortsette å løse kryssord, og huske ulike tekster.

Klasser for gjenopprettelse av minne er nyttige for å tilbringe hele tiden: for mat, når du rengjør huset, på tur. Det viktigste er at de ikke skal gi pasienten angst og forårsake negative følelser (minner om ubehagelige hendelser fra fortiden).

Video: øvelser for å gjenopprette tale med afferent afasi

Psykologisk og sosial rehabilitering

I tillegg til å ta vare på pasienten etter et slag, gjenopprettelse av motoriske og kognitive funksjoner, spiller psykologisk og sosial tilpasning en viktig rolle. Det er spesielt viktig hos unge og dyktige pasienter med en liten mengde hjerneskade, som sannsynligvis kommer tilbake til deres tidligere livsstil og arbeid.

Gitt det mulig smertesyndrom, manglende evne til å utføre de vanlige handlingene, delta i det offentlige liv, og behovet for konstant hjelp fra andre, er slike pasienter utsatt for depresjon, irritabel og tilbaketrukket. Oppdrag av slektninger er å gi et støttende psykologisk miljø i familien, støtte og oppmuntre pasienten.

Noen ganger er det hallusinasjoner etter et slag, og pasienten kan beskrive dem til deres slektninger. I slike tilfeller, vær ikke redd: for å eliminere dem, er det tilstrekkelig å foreskrive spesielle medisiner.

De utførte rehabiliteringstiltakene bør svare til den virkelige funksjonelle evnen til organismen, idet man tar hensyn til dybden av nevrologiske lidelser. Ikke isoler pasienten, med henvisning til tap av evnen til ordinær tale eller glemsomhet - det er bedre å fortelle ham det riktige ordet eller instruere en ukomplisert lekser. For mange for effektiv utvinning og optimistisk holdning til øvelser, er det viktig å føle seg nødvendig.

I tillegg til å skape et hjem av psykologiske komfort, gir god effekt klasser med terapeuten, og når det er nødvendig - reseptbelagte legemidler (sedativa, antidepressiva).

Sosial tilpasning spiller en viktig rolle i retur til det normale livet. Det er bra når det er en mulighet til å gå tilbake til det forrige arbeidet eller å utføre en annen, enklere. Hvis en person allerede er pensjonert eller hvis det er uregelmessigheter som ikke tillater ham å jobbe, må du se etter andre sosialiseringsmetoder: å besøke teater, utstillinger, hobbyer.

Spesialisert sanatorium er en annen metode for sosial tilpasning. I tillegg til fysioterapi, økter med ulike spesialister, mottar pasienten noen ganger en nødvendig forandring av miljøet og ytterligere kommunikasjon.

Forebygging av sen komplikasjoner og gjentatte slag

De fleste pasienter og deres slektninger er interessert i spørsmålet: hvordan å unngå tilbakefall av en forferdelig sykdom og dens komplikasjoner i fremtiden? Hva er behandlingen etter et slag? For dette er det tilstrekkelig å observere enkle forhold:

 1. Fortsettelse av de initierte rehabiliteringsmåtene (treningsbehandling, massasje, minne og taletrening);
 2. Bruk av fysioterapeutiske metoder for påvirkning (magneto-, laserterapi, varmebehandling) for å bekjempe økt muskelton i de berørte lemmer, tilstrekkelig analgesi;
 3. Normalisering av blodtrykk (med blødningshistorie og tilstedeværelse av hypertensjon), utnevnelse av antiaggreganter (med iskemisk hjerneskade);
 4. Normalisering av en livsstil med unntak av dårlige vaner, overholdelse av diett etter et slag.

Generelt er det ingen strenge begrensninger og betydelige egenskaper i ernæring, så det er alt etter et slag som ikke kan skade en sunn person.

Imidlertid er det nødvendig å ta hensyn til den samtidige patologien og arten av endringene. Hvis funksjonen til bekkenorganene er forstyrret, er pasientens løgnestilling tilrådelig å utelukke matvarer som bidrar til å redusere tarminnholdet, men øker andelen av grønnsaksalat, frukt og korn. For å unngå forstyrrelser fra urinsystemet, er det bedre å ikke bli involvert i surt, saltt og også retter fra sorrel.

Kosthold i hjerneslag beror på mekanismen for akutt cerebrovaskulær ulykke og tidligere årsaker. Så med blødninger på grunn av hypertensjon, er det bedre å ikke spise salt mat, rikelig med drikke, sterk kaffe og te.

Det er nødvendig å følge et anti-arterosklerotisk diett etter et iskemisk slag (hjerneinfarkt). Med andre ord er det ikke nødvendig å gi preferanse til fete, stekte retter, lett tilgjengelige karbohydrater, noe som bidrar til utviklingen av aterosklerotisk lesjon i de vaskulære veggene. Det er bedre å erstatte dem med fettfattig kjøtt, grønnsaker og frukt.

Stroke og alkohol er uforenlige ting, uavhengig av om infarkt eller blødning forekom hos pasienten. Bruk av selv små doser alkohol fører til økning i hjertefrekvens, økt blodtrykk, og kan også bidra til vaskulær spasme. Disse faktorene kan forårsake et gjentatt slag med forverring av nevrologiske lidelser og til og med dødelig.

Mange pasienter, spesielt unge, er interessert i om sex er tillatt etter et slag. På grunn av ulike undersøkelser har forskere ikke bare vist at det ikke er skade, men også fordelene ved rehabilitering. Det er imidlertid visse nyanser forbundet med en alvorlig sykdom:

 • Mulig forstyrrelse av funksjonen til det urogenitale systemet, redusert følsomhet og styrke;
 • Inntak av antidepressiva, irritabilitet og apati med nedsatt seksuell lyst;
 • Motorforstyrrelser som gjør seksuell kontakt vanskelig.

Med en gunstig nåværende gjenopprettingsperiode er det mulig å vende tilbake til normale ekteskapelige forhold, så snart pasienten føler seg sterk og lyst. Den moralske støtten og varmen til ektefellen vil også bidra til forbedring av den psyko-emosjonelle tilstanden. Moderat fysisk aktivitet og positive følelser vil ha en ekstremt gunstig effekt på videre utvinning og tilbake til et fullt liv.

Konsekvensene av slag for total menneskelig helse er direkte avhengig av volum og lokalisering av lesjonen i hjernen. I alvorlige og omfattende slag er komplikasjoner fra andre organer uunngåelige, de vanligste som er:

 1. Inflammatoriske prosesser i luftveiene (kongestiv lungebetennelse hos pasientene i sengetøy);
 2. Krenkelse av bekkenorganens funksjon med sekundær infeksjon (blærebetennelse, pyelonefrit);
 3. Bedsores, spesielt med feil omsorg;
 4. Minske peristaltikk i tarmene med å senke innholdet langs den, noe som er fulle av utviklingen av kronisk betennelse, forstoppelse.

Å ta vare på en pasient som har hatt et slag, må huskes at en person som plutselig mistet sin tidligere livsstil, evnen til å jobbe og kommunisere i sitt vanlige miljø, krever ikke bare moralsk støtte, men også kjærlighet og godhet.

Generelt skjer rehabilitering etter et iskemisk hjerneslag raskere og lettere enn etter blødning. Mange pasienter kommer tidlig tilbake til sin vanlige livsstil tidlig nok, og unge og ufrivillige mennesker gjenoppretter selv ferdigheter i sitt tidligere arbeid. Utfallet og konsekvensene av sykdommen er avhengig av tålmodighet, utholdenhet og ønske om utvinning, ikke bare hos pasienten, men også av hans slektninger. Det viktigste er å tro på et vellykket resultat, så et positivt resultat vil ikke ta lang tid å vente.

Gjenopprette minne, syn og tale etter et hjerneslag hjemme

Stroke er en alvorlig og kompleks sykdom, på grunn av hvilken pasienter kan ha nedsatt funksjon av muskel-skjelettsystemet, tale og minne. Fullstendig eller delvis gjenoppretting etter et slag er mulig selv hos en person i alderen og med flere patologier.

Individuell lyst, hjelp og støtte til slektninger, samt streng etterlevelse av legens instruksjoner gjør at vi kan komme seg på kort tid og gå tilbake til vårt gamle liv.

Hvor lenge varer rehabiliteringsperioden?

Prosessen kan være lang og vanskelig, så en person bør være forberedt på forhånd for dette hvis han ønsker å gjenopprette tapte funksjoner. Fullstendig rehabilitering av hjernen er mulig hos 70% av pasientene. Alle de andre kan bare telle på delvise.

Hvor mye tid vil være nødvendig for dette - avhenger bare av hvilken type slag som skjedde, den generelle tilstanden av helse og ønsket om å gå tilbake til fullverdig aktivitet.

Etter iskemisk slag

Rehabilitering etter iskemisk berøring utføres i henhold til det enkelte program. Det er laget på grunnlag av observasjoner av pasienten, hans tilstand, tilstedeværelsen av kliniske indikasjoner, syndrom og andre faktorer (alder). Det er 4 stadier:

 1. Rehabilitering i den akutte perioden (utført i den første måneden etter et slag).
 2. Fase av tidlig gjenoppretting (2-6 måneder).
 3. Fase av sen recovery (6-12 måneder).
 4. Rehabilitering i restperioden (etter 1 år).

Etter et hemorragisk slag

Termen for rehabilitering med hemorragisk form for slag beror bare på alvorlighetsgraden av sykdommen.

Tidlig rehabilitering skjer i det første året etter hendelsen og er hovedfasen, under hvilke aktive medisinske tiltak er tatt. Senere skjer dette mye langsommere.

Taleutvinning

Stroke fører ofte til tap av tale. afasi - dette er vanskelig å forstå andres tale og presentere sine egne tanker. ataxiophemia - umulighet eller feil uttale av lyder. For å kunne returnere talevirksomhet kan en person trenge fra 1 til 3 år.

Det er derfor de anbefaler aktiv hjemmekommunikasjon og samhandling med pasienten. For å rehabilitere tale etter et slag, anbefales det:

 • spør enkle spørsmål som krever et ord svar på ett ord (ja eller nei);
 • sakte og tydelig uttale ord;
 • aktive aktiviteter med en mann på uttalen av lyder;
 • ingen frykt for å spørre en uforståelig tale.

Effektive øvelser

For å gjenopprette tale hjemme, anbefales pasienten å utføre et kompleks av enkle, men effektive øvelser:

 1. Hyppig uttale av tongue twisters.
 2. Folding tungen i form av et rør og trekke det ut i noen sekunder.
 3. Maksimal strekking av språket med en forsinkelse og i 3-5 sekunder og etterfølgende hvile.
 4. Enkel slikking av øvre og nedre lepper med bevegelse av tungen fra høyre til venstre og omvendt.
 5. Grinning av tannkjøttet.
 6. Myk bite av øvre og nedre lepper.

Memory Recovery

Jo tidligere minnegjenoppretting begynner, desto flere resultater kan du oppnå. Aktive handlinger begynner rett etter at leger eliminerer trusler mot livet.

Det første stadiet er mottak av stoffet for rehabilitering av minne og støtte av hjerneceller. Utnevnt av en lege. Godta både på sykehuset og hjemme. Ofte er det:

 • preparater for vasodilatasjon (Vazobral);
 • alfa blokkere;
 • -blokkere;
 • beroligende midler;
 • nootropics (akseleratorer av metabolske prosesser).

Pass på å overvåke din tilstand av helse og tilstand slik at den kritiske situasjonen for hjerneslaget ikke skjer igjen. Uten liten betydning er funksjonell regenerativ behandling. Dette er en hjernevirksomhetsopplæring som tar sikte på å huske hendelser, figurer, faktorer og annen informasjon.

Psykologisk trening

Stroke er en seriøs test og en byrde for enhver person, som senere blir forfulgt av apati og depresjon. Mange opplever aggresjon, raskt temperament og til og med tap av kontroll over deres følelsesmessige tilstand.

Pasienten kan ikke engang merke slike manifestasjoner i forhold til slektninger og nære venner. derfor Tålmodighet og forståelse. Varme, kjærtegn og støtte vil tillate deg å raskt overvinne krisen, som kan trekke på lenge. Det er også verdt en stund å forene med det faktum at en person kan ha vrangforestillinger og hallusinasjoner.

Spesielle medisiner foreskrevet av behandlende lege kan tas. Alternativt kan du sende en person til et sanatorium eller en dispensar, der det er rehabiliteringsprosedyrer og komplisert terapi.

Liste over medisiner

Vi foreslår at du gjør deg kjent med listen over de viktigste legemidlene, hvis mottak anbefales for pasienter som har hatt et slag:

 • aktovegin - Et preparat for en intravenøs introduksjonsmetode. Normaliserer og forbedrer prosessen med blodsirkulasjon i hjernen og bidrar til restaureringen av taleapparatet.
 • Cere - En medisin som ligner på den forrige i funksjonene.
 • piracetam - bidrar til å aktivere minne og prosessen med å tenke, fører til raskere utvinning av hjerneceller.
 • Pantogamum - aktiverer metabolske prosesser i celler.
 • vinpocetine - piller som bidrar til å stabilisere prosessen med overføring av nerveimpulser.

Husk at å ta medisiner uten resept og oppfølging av lege kan føre til negative konsekvenser! Nedenfor er et bord med en komplett liste over medisiner.

Vi legger inn det vestibulære apparatet

Manglende evne til å holde balansen er en alvorlig avvik og en bivirkning av et slag som kompliserer livet. Slike pasienter opplever hyppig svimmelhet, tretthet. I offentlig transport svinger de raskt. Og dette er bare en liten del av de negative manifestasjonene, som de må møte daglig.

Den ideelle måten å gjøre dette på er å utføre en enkel øvelse: Sitte på en stol, sving sakte fra venstre til høyre og omvendt. For å forenkle treningen Du kan lene hendene på en hard overflate, med fokus på hendene. Konstant trening ved hjelp av metoden for forskyvning av tyngdepunktet fører til positive skift i gjenoppretting av brudd på det vestibulære apparatet.

Prosessen med rehabilitering hjemme

Restaurering hjemme er et viktig og ansvarlig stadium hvis en person søker å vende tilbake til sitt tidligere liv. Noen klarer å komme på føttene raskt nok, og noen denne prosessen kan bli forsinket på ubestemt tid. Hvor raskt går det tilbake til normalt?

Trening og trening

LFK er en vanlig og tilgjengelig metode for rehabilitering etter et slag. Hovedoppgaven er å:

 • gjenopprette muskel tone;
 • lære å holde balanse;
 • gå riktig;
 • utføre husholdningsoppgaver
 • ta vare på seg selv.

Vi anbefaler deg å ta hensyn til flere nasjonale oppskrifter:

 • 2 er grundig malt sitron og appelsin 2 (med skall), i en beholder med den resulterende masse tilsettes 2 ss honning og blandes grundig. Den resulterende saften skal være full 1 teskje 2-3 ganger om dagen i en uke.
 • I kokende vann legges grener og bark av fjellas, som er insistert på 2 timer. Det tas en gang om dagen for 20 ml i 3 uker.

Til tross for den utbredt bruk av folkemetoder og spesielle simulatorer, kan pasienten klare seg uten dem, spesielt hvis du trenger å utvikle en venstre eller høyre arm. For å gjøre dette bør du utføre fysiske øvelser:

 1. Bøy og unbend fingre, tær, knær og hender. Gjør translasjonsbevegelser av hofte- og spinaeforbindelsen.
 2. Stretching med hjelp av langets av øvre eller nedre lemmer i 20-30 minutter.
 3. Alle slags bevegelsesbaner med hender og holde gjenstander.
 4. Gradvis senke og heve ben i sitteposisjon på sengen.

Viktigheten av riktig ernæring

Riktig ernæring etter et slag er en viktig nyanse. Begrensninger er ikke bare tilgjengelige for de pasientene som ikke har de tilsvarende patologiene. For å unngå problemer med tarmene, anbefaler vi at du utelukker skarpe, salte matvarer.

Leger anbefaler ikke å spise etter en iskemisk hjerneslag stekt og fet mat, siden den inneholder en stor mengde skadelige karbohydrater.

konklusjon

Konsekvensene av et slag kan korrigeres i dag! Alle bør huske dette. Mulighetene for medisin gir pasientene en sjanse til å bli med på raske sunnere på kort tid: å gjenopprette gang, tale og tankeprosess. Det er i dine hender er muligheten til å gå tilbake til et lykkelig og fullt liv og spørsmålet om hvor lang tid det tar for alt dette.

Raskt utvinning etter et slag

Hvordan komme seg raskere etter et slag

Brudd på tale og bevegelser etter et slag kan være svært forskjellig. Graden av utvinning avhenger av størrelsen på regionen som er berørt i hjernen - de sonene som er ansvarlige for bevegelse og tale. Jo mer skade, jo verre og tregere gjenopprettelsen av tapte funksjoner. Noen mennesker som har hatt slag, bevegelser og tale blir restaurert i de første ukene eller månedene etter det, andre kan forbli litt hindret, og den tredje - svært begrenset. Den mest aktive prosessen med utvinning skjer i det første året etter et slag. Etterpå sakter den betydelig, og til slutt, i løpet av årene, tilpasser en person til brudd på funksjoner. Hovedprinsippet for restaureringsperioden er ikke å gi opp og fortsette å trene musklene i kropps-, tale- og selvbetjeningsevner. Det er en feil å tro at gjentatte sykehusinnleggelser er absolutt nødvendige for dette. Du kan og bør trenes hjemme, spesielt siden den syke personens hjemmemiljø støtter og hjelper i seg selv.

Noen pasienter som har hatt et slag, virker helt likegyldige for deres tilstand, tilstand av helse og ferdigheter. Slike mennesker er motvillige til å engasjere seg bare når de oppfordres til å trene av en medisinsk faglig, og selv da, som om å gjøre en tjeneste. De ligner stadig og opptatt med noe monotont, for eksempel å se på TV. Men uten hjelp fra utenforstående forsøker de ikke å takle noe.

Nære personer bør ikke gi opp i dette tilfellet, siden det ikke er skadelighet av karakter, latskap og lunger i hjernen, etter nederlaget til visse soner. I slike pasienter er selv små brudd på motorfunksjoner dårlig restaurert. Bare tålmodighet kan hjelpe, som vil betale hundrevis.

Hvis du har en kjære etter et slag, passer passformen til denne beskrivelsen, og deretter overvinne han motviljen mot å lære. Men overdriv ikke det, fordi noen har ubetydelig trivsel eller humør. I disse tilfellene, trekk kort, forlatt den kjære alene og la ham hvile.

Legene anbefaler å være forlovet med personen etter et slag ved å restaurere bevegelser og tale i 30-40 minutter 1-2 ganger om dagen, hvis han har normal tilstand av helse og humør. Med svakhet, hodepine, økt trykk, utseende av svimmelhet eller kortpustethet, bør klasser reduseres til 10-20 minutter.

Hvis personen som har rammet et slag har allerede begynt å reise seg og bevege seg rundt, legg deretter gradvis til treningsvariet - prøv å gå med ham på ujevne overflater, for eksempel på sand, gress eller jord. La han da gjøre det selv og gå videre til enda vanskeligere - løfte til små høyder, åser og deretter klatre opp trappene i huset.

For å gå en person som har hatt et slag, bruk enten høye sko som fikser foten (støvler, høy støvler) eller ortopediske sko med samme tiltak. Det er bedre hvis det er sko ikke på snørebånd, men på glidelåser, slik at din kjære lærer hvordan du kobler fra og fjerner den så snart som mulig.

For selvbetjeningsevner må du ha spesiell oppmerksomhet, regelmessig lære noe nytt til noe nytt. Så lærer han seg gradvis å holde en gaffel, knapp opp knapper, sette på sko og kle seg. Lær ham å bruke låser, brytere og trykk, ta telefonens håndsett. Hjelp ham, men gjør ikke alt for ham - dette vil sterkt sakte prosessen med å gjenopprette ferdigheter og evner. Ikke prøv å kontrollere alt og stadig "legg stropper", ikke bli nervøs hvis en elsket forsøker å gjøre noe og dråper platen eller heller vannet. Sett ham rolig på en stol og rengjør alt uten panikk.

Oftere involverer pasienten å utføre, enkle lekser, slik at han føler seg egnet. Først la han sette rene sokker i pakken, legg håndklær i hauger. Senere kan du stole på å vaske eller vaske vasken i en vaskemaskin, feie. Det er viktig å være oppmerksom på involvering av en syk hånd i disse handlingene, så prosessen med gjenoppretting vil skje raskere.

Hvis en person i noen år ikke kan gå tilbake til sin tidligere arbeidsaktivitet, må han omskole seg. Det er viktig å huske at etter slag er nattskift forbudt, med økte støynivåer, forretningsreiser og i varmt og kaldt vær.

Hvordan gjenopprette tale etter et slag?

For en stund etter beroligelsen lider pasienten av en taleforstyrrelse. Men for en tilstrekkelig oppfatning av det omkringliggende livet, er normal kommunikasjon, så vel som mental helse hos en person som har hatt et slag, forståelse av tale og riktig uttale viktig. Derfor er det nødvendig å gjenopprette den tapte funksjonen på kortest mulig tid. I noen kan rehabilitering oppstå raskt nok, i flere måneder og til og med uker. For andre vil det ta lang tid å kontakte omgivelsene som følge av konstant kommunikasjon og vanlig trening. Det er også de for hvem talen vil forbli vanskelig og begrenset.

Å gjenopprette tale etter sykdom er en av de viktigste oppgavene som må tas opp i nær fremtid. I dag er det effektivt gjort ved hjelp av stamceller. I tillegg bidrar til restaurering av ledning av nerveimpulser og trening med en taleterapeut.

Behandling med stamceller

Moderne medisin bruker stamceller til å gjenopprette talefunksjonen. Sammen med celleterapi mottar pasientens kropp ytterligere interne krefter, den har sterke impulser, et ønske om å gjenopprette og snakke igjen. Maksimal effektivitet fra slik behandling kan oppnås hvis du starter behandling i de aller første dagene etter slag.

Selve prosedyren for stamceltransplantasjon utføres to ganger daglig i dispensariet, med et tre måneders intervall mellom prosedyrene. Behandlingen begynner med det faktum at fartøyene i utgangspunktet gjenopprettes: deres iskemi, tendens til spasmer, atherosklerotisk trombi og plakk elimineres. Fartøy blir elastiske, tykkelsen på veggene og selve sengen er normalisert. Og på de stedene hvor det oppstod en blokkering eller deres brudd, er det bygget nye sikkerhetsbaner.

Tale av pasienten etter et slag

Med størrelsen på skaden i hjernebarken av sonene som er ansvarlig for tale, er timingen for utvinning nært beslektet. Jo mer hjernen er skadet, jo verre og tregere kommer det tilbake etter et slag til en persons evne til å snakke. Hvis du innen et år fortsatt kan gjenopprette pasientens tale, så vil tiden for rehabilitering av tale forsinkes.

Personen som har gjennomgått sykdommen, tilpasser seg gradvis talefeilene som forblir etter slag, så folk rundt seg skal behandles med forståelse. I intet tilfelle skal pasienten bli gitt til seg selv og isolert fra kommunikasjon. For at talefunksjonen gradvis skal komme seg etter et slag, må vi kommunisere mer med pasienten, invitere ham til å snakke, diskutere hva som skjer og utføre enkle øvelser.

Brudd på talefunksjon i slag

Eventuelle slag relatert til slag er berettiget til eliminering. At rehabilitering var rask og effektiv, det er nødvendig å forstå spesifikkene til bruddet og velge riktig metode for gjenoppretting. Pasienten, avhengig av arten av taleforstyrrelser, kan ha sensorisk avasi eller motorsmerte.

Med motorphasia kan en pasient oppleve tale ved øre og forstå det. Imidlertid er det svært vanskelig for ham å uttale ordene riktig og tydelig formulere tankene sine. Han kan nesten ikke lese og skrive, men oftere gjør han det ikke i det hele tatt.

Med sensorisk avasi er pasientens evne til å oppfatte andres tale helt tapt. Noen ganger kan han snakke usammenhengende, men hans egen tale er ikke kontrollert. Lesevitenskapen er bevart, men for pasienten er meningen med lesingen ikke klar. Evnen til å skrive er helt fraværende.

Som følge av den overførte sykdommen er pasientens tale meningsløs, det er forvirret, avviker fra bevegelser, uttrykksfulle ansiktsuttrykk og mange intonasjoner. En person forsøker å uttrykke sine tanker, men siden han ikke korrekt uttaler eller henter de riktige ordene, blir han aggressiv, ofte tårefull og irritabel. Etter et slag er oppfatningen av omverdenen tapt.

Gjenopprette tale etter sykdom

Umiddelbart, så snart pasientens tilstand er stabilisert, anbefaler leger at han begynner med å gjenopprette talevansker. Selvfølgelig, for at rehabilitering skal skje raskere og bedre, bør en talepraktiker gjøre med pasienten, men det er også nødvendig med støtte og hjelp fra slektninger.

Arbeidet til en spesialist vil bestå i gradvis restaurering av tale ved hjelp av kort, barnas lotto, lesing av primeren, uttale av ord etter stavelser og helt. Han vil lære deg hvordan du kompenserer tale med tegnspråk og mye mer etter et slag.

Folk som omgir pasienten med sin oppmerksomhet og omsorg, kan også bidra til prosessen med å komme tilbake til det normale livet. For det første kan du ikke unngå å snakke med ham. Tale i kommunikasjon skal være sakte, stille og rolig. Det er nødvendig å stille pasientens spørsmål, synge med ham eller snakke tunge twisters. En god effekt kan fås hvis du leser teksten høyt, og deretter be dem om å tilbakestille dem. Du kan bruke numeriske serier, for eksempel, for eksempel å nevne ukedagene i rekkefølge.

og her å diskutere i nærvær av pasienten sin tale vanskeligheter, å snakke om de negative konsekvensene av et slag er strengt forbudt. Det er bedre å oppmuntre ham, rapportering om de små, men prestasjonene. Deretter vil et konkret resultat bli sett raskere.

Memo å jobbe med en pasient i hjerneslag

 • Etter et slag kan en person lett huske objekter enn noen handlinger med dem. Derfor, rolig, men vedvarende må du spørre ham, fra hva de drikker, på hva de sitter, hva de spiser og be dem om å vise dette objektet på bildet.
 • Pasienter som har sensorisk avasi, skiller ikke mellom lyder som er nært i lyden. For en passende øvelse med dem anbefales det å tegne bilder for ord og be om å vise det navngitte objektet. For eksempel, et hus - tom eller en nyre - en tønne.
 • Når du kommuniserer med en pasient, bør du vite at når flere mennesker snakker samtidig, etter et slag, skiller de ikke mellom lyder og ord.
 • I de med motorafasi kan forståelsen av tale gjenopprettes av ordets uttale. Derfor, jo før en slik person begynner å snakke, jo raskere vil han kunne forstå andres tale.
 • På en gang, som en person kan korrekt uttale ord, er det nødvendig å fremkalle interesse fra ham selvstendig. For eksempel kan du gi ham en selvstendig oppgave å sette inn setningen de manglende bokstavene i setningen. For eksempel: en katt innsjøer... boller, en fugl sitter... et tre.
 • Stroke folk er forbudt å se på tv i mer enn to timer om dagen. Og du må velge positive, interessante programmer. For eksempel vil sportsfans som ser på sportsprogrammer, oppmuntre til kommentarer, og dette vil i sin tur påvirke gjenopprettelsen av tale.

Stroke er en svært kompleks sykdom, så for å delta i rehabilitering av pasienten må du være tålmodig og vise maksimal forståelse. Ikke korrigér feil og pek på feilene. Og den minste suksessen, tvert imot, bør ses og oppmuntres. Bare ved felles innsats kan du lykkes.

Recovery etter et slag - Eksempler fra avisen "Vestnik HLS"

Mer om denne sykdommen, les overskriften. STROKE

Gjenoppretting etter et slag, hastighet og fullstendighet av rehabilitering avhenger av størrelsen på hjerneskade.

I enkelte pasienter etter slag, bevegelse og tale er fullstendig restaurert i de første ukene eller månedene, forblir andre vanskelige, og de tredje er nesten ikke gjenopprettet.

Den raskeste prosessen er gjenoppretting av tapte funksjoner i det første året etter et slag. Pasienten avstemmes med sin stilling, tilpasser seg eksisterende mangler, fremgang i rehabiliteringsstopp

En pasient etter et slag, så snart hans tilstand tillater det, skal begynne å gjøre fysiske øvelser for å gjenopprette mobiliteten til de lammede lemmer så fullt som mulig og redusere konsekvensene av strekket til et minimum. Og mens den løgne pasienten ikke klarer å gjøre noe selv, bør hans slektninger være forlovet med ham - gjør passiv gymnastikk, massasje

Mange paralyserte pasienter etter beroligelsen faller i depresjon og bryr seg ikke om tilstanden deres, de ønsker ikke å rehabilitere gymnastikk, de prøver ikke å gjenopprette tale etter et slag. Hele dagen ligger de i sengen uten å flytte. I slike pasienter er selv små brudd på motorfunksjoner dårlig restaurert.

Ofte skjer dette ikke på grunn av dovenskap og depresjon, men på grunn av nederlaget til visse områder av hjernen. Slike pasienter bør stimuleres til å raskt overvinne konsekvensene av hjerneslag.

Nedenfor er historiene til hjerneslagpatienter som var i stand til å gjenopprette seg selv, inkludert etter omfattende slag, da legene spådde fullstendig immobilitet før livets slutt. Historiene er hentet fra avisen "Vestnik ZHZH" fra rubrikken "Liv etter et slag"

Gjenoppretting etter et stort slag

Menn led store hjerneslag, det meste av hjernen led, halvparten av kroppen var lammet, syn og tale ble tapt. Kona ble fortalt at det er lite håp, og hvis han ikke dør i neste uke, vil han bli lammet for livet. Men besluttsomhet, utholdenhet, viljestyrke og selvtillit hjalp ham med å komme seg på føttene og tjene seg selv, selv om mange av konsekvensene av strekningen har vært opp til nå.

Det antas at resten av den intakte hjernen kan ta over funksjonene til den skadede delen og overføre impulser til de lammede kroppsdelene. Men dette er mulig ved hjelp av trening og tro på å forbedre tilstanden din

For en mann var det veldig vanskelig å lære å svelge, spise mat, kontrollere blæren, men han bestemte seg for ikke å gi opp, men timen kjemper for sin helse. Det viktigste er ikke å bli vant til staten der du er, men gå framover daglig.

Den delen av hjernen som styrer tale og forståelse av språket, har gjenopprettet etter å ha utført spesielle øvelser som ble anbefalt på sykehuset. Han utførte disse øvelsene 1 år etter et slag hver dag, og deretter i ytterligere fem år i de tilfellene da personen begynte å vri.

Etter at han hadde lært å sitte på et sted som ikke følte seg, begynte pasienten å tenke på hvordan han ville lære å stå og bevege seg. Men dette hadde ikke nok styrke - han svelget maten med vanskeligheter, så han spiste litt. Mesteparten av dagen han tilbrakte å sitte i rullestol lærte han å knytte seg til henne med en sunn hånd, og flytte rullestolen med en sunn fot, som presset fra gulvet. Livet ble umiddelbart mer interessant.

Da lærte jeg å kle og kle seg selv.

Selv om fem år senere ble hånden og benet forblevet lammet, lærte mannen å gå med en pinne, stige ned trappene ved hjelp av et rekkverk bakover.

Før quadriplegic pasient etter et slag kommer til å stå opp, er det nødvendig å fastsette posisjonen hvor foten er, ellers kan du falle - lammet ben under stige opp fra stolen, er sengen ikke er i stand til å holde vekten av kroppen og så viste det seg i. Det tar tid å lære å stole på lammet ben og holde balansen i kroppen.

Det er veldig nyttig å strekke den lammede armen og hver finger på den flere ganger om dagen, men du må være forsiktig så du ikke bryter leddene på grunn av mangel på følsomhet i hånden. Hvis det er normalt, er det nyttig å følgende øvelse: å holde sunn hånd på den faste støtten, prøver å gjøre sit-ups, alt fra tre ganger, bringe til 10 (2-3 ganger om dagen)

4 år etter slag etter slag lamme seg turer i barnevognen sete, bare hvis han føler at han er sliten eller miste balansen, kler han og kjoler, inkludert sko, forbereder et måltid, prøv å grunn av alle krefter blir selvstendige (HLS 2003, nummer 10, s. 14-15, 2003, nr. 21, side 24)

Mannen led hjerneslag. Etter det tok jeg mye medisin, men tilstanden var svært beklagelig.

Saken hjalp - det var en medisinsk utstilling, og en lege oppfordret ham til å kjøpe en Frolov TDI-1-simulator. Det var også to måneders kurs om bruken av denne simulatoren. Pasienten tok kurs, behersket endogen pust på simulatoren. Startet med 5 minutter. Klasser ble gitt til ham veldig hardt, de måtte mobilisere all sin viljestyrke og energi slik at de ikke kunne bli forlatt.

Som følge av dette tok mannen med seg klassen i to timer. Oppnådde konkrete suksesser - begynte å dispensere med rusmidler, trykket falt fra 230/150 til 130-140 / 90. Det føles bra, det er lyder i hodet, nesten alle konsekvensene av hjerneslag forsvunnet - den lammede armen og benet blir gradvis restaurert. (HLS 2003, nr. 22, side 19)

Gjenoppretting etter et slag

En kvinne på 53 år fikk et slag, selv om hypertensive ikke ble vurdert, var trykket alltid 120/80. Men på dagen for hjerneslag, da ambulansedoktor målt trykket, viste det seg seg å være 240/70.

I tre måneder lå hun hjemme uten å flytte. Paralyserte høyre side. Armen og benet hang som en pisk, tale etter at et slag ble ødelagt. Pasienten mistet helt mot, men sykepleieren overbeviste henne om at det var mulig å overvinne konsekvensene av hjerneslag. Så begynte kvinnen å kjempe for helse: hennes venstre hånd masserte høyre side, lese høyt for å gjenopprette tale, gjorde øvelser. Da høyre ben begynte å fungere, begynte jeg å gå rundt i rommet lenge. Hånden stod ikke over midjen, da begynte hun å markere med en venstre hånd på etikettveggen og prøvde å nå dem med høyre hånd. Gradvis begynte armer og ben å fungere normalt. Dette hjalp daglig trening. Siden da har 12 år gått, fra konsekvensene av strekningen var det bare en støy i hodet. (HLS 2000, nr. 11, side 7)

Hvordan gjenopprette tale etter et slag

En 54 år gammel mann fikk et høyresidet til sykehuset. Legene anså det håpløst, de gjennomførte ingen behandling. Noen få timer etter strekningen våknet jeg opp i en vanlig menighet, ikke i intensiv omsorg. Kona overtalte legene til ikke å skrive av pasienten, men å kjempe for livet hans. Som et resultat ble livet reddet, men levetiden på utslippet ble tildelt 3-4 år.

Gjenopprettingen var veldig treg, pasienten etter at slaget måtte lære å gå igjen, snakke, lese - meningen med lesingen var konstant unnvikende, bare et halvt år senere, kom evnen til logisk tenkning tilbake. Tale terapeut anbefalte å lese avisen høyt for gjenopprettelsen av tale, og flere ganger for å uttale vanskelige ord. Men det var ganske kjedelig. På den tiden ble alle lest av romanen Valentin Pikul. Og pasienten begynte å lese det første volumet høyt, kona var lytteren. Ord uttalt flittig, søker en korrekt uttale. Jeg leste lenge, fordi romanen var fanger. Etter det første volumet ble talen mye mer forståelig, nesten alle ordene klarte å bli uttalt riktig. Etter det andre volumet kom den gamle stemmen tilbake og fargen hans, snakket mannen som før før sykdommen.

Hans høyre hånd kunne ikke gjenopprettes, og han begynte å skrive med sin venstre hånd. Første scribbles ble oppnådd, etter to års trening ble underlaget fullstendig gjenopprettet, og ble lik den høyre håndskriften, men bare skrivehastigheten falt.

Gjenoppretting etter et slag gikk ikke så jevnt som det kan virke fra denne beskrivelsen. Disse små seirene skjedde mot bakgrunnen av smerter, inkludert hypertensjon, angina pectoris, spasmer i arm og ben, erfaringer om deres ubrukelighet.

Pasienten, som hadde tidligere engasjert i psykisk arbeid, ikke ønsker å forlate hjernen din uten belastning, så det er en skrivemaskin begynte å skrive historien - minnet om sin venn, poeten-soldat, som deretter begynte å publisere en lokal avis, lese bøker av filosofer. Etter et hjerneslag har vært nesten 20 år, og dødsdommen ikke finne sted. (HLS 2001, nr. 15, side 15)

Hvordan det var mulig å helt gjenopprette etter et slag

Kvinnen etter sterk stress har kommet ned med et slag, selv om hun alltid førte til en sunn livsstil. Jeg lå lenge i depresjon, jeg trodde at livet var over. Men en dag, etter å ha lest "HELL", trodde jeg at mange mennesker sliter med sykdommen deres i enda vanskeligere forhold enn hun. Etter at disse tankene med en stor innsats rullet ned fra sofaen, og å gi meg en fysisk belastning, begynte å svinge fra side til side. Da kom legene som besøkte henne hver dag, og bidro til å komme tilbake til sofaen.

Dette var begynnelsen, langsomt begynte den tidligere sengepatienten å krype på hennes høyre side, gå med krykker. Dette varte i seks måneder, til hun ble transportert for å bo i et landsbyhus. Der kravlet hun på gresset og var glad for at hun kunne bevege seg, selv om koordineringen av bevegelsene ble ødelagt. Alle disse anstrengelsene var ikke bortkastet. Nå er hun 63 år gammel, hun står opp tidlig om morgenen, gjør øvelser, og kjører hver morgen på skogstier. Hun har sågar og pinner ved til ovnen, og arbeider i hagen om sommeren. Konsekvensene av hjerneinfarkt forsvant helt. (HLS 2003, nr. 9, side 8)

Stadier av rehabilitering etter et slag

Kvinnen fikk et slag i september 2002, høyre side forblev lammet. På sykehuset, hvor hun kom, smittet legene henne med optimisme, lovet at ved nyttår ville hun løpe. Mer enn et år passerte. Inntil jeg løp, men optimismens ånd fortsetter, blir konsekvensene av hjerneslag sakte sakte.

Det siste året etter at strekket kan deles inn i fem stadier av rehabilitering.

1. trinn (Oktober-desember 2002) Pasienten vet bare hvordan han skal lyve og gråte mye. I oktober ble 10 massasjeprosedyrer utført. I november - 30 injeksjoner (cerebrolysin, piracetam). I desember - begynte å praktisere terapeutisk gymnastikk med en trener. Jeg lærte å sitte i puter, etter at jeg var i stand til å se på TV, lese, løse kryssord.

2. trinn (Januar - mars 2003) I januar, om morgenen, begynte presset å stige, det ble gjennomført et injeksjonsforløp. I februar gikk hun i løpet av massasje, fortsatte å håndtere friksjonen av terapeutisk gymnastikk.

I februar lærte jeg meg selv å sitte i sengen med et tau festet til sofaens ben som den ligger på. Sitter hun, lærte hun å stryke, sy. Fordi hun er venstrehåndet fra fødselen, og høyre hånd er lammet, viste dette arbeidet seg bra for henne.

3. trinn (April - juli) Siden april begynte hun å lære å gå, i venstre hånd er det en krykke, på begge sider - datter og barnebarn. Datteren støttet fra høyre lammede side, barnebarnet og en krykke til venstre. Pasienten kom fra sofaen til vinduet - 10 trinn, og tilbake. Det ble vurdert - 1 gang. Med hver leksjon økte antall ganger. Det var et håp om at han ville lære å gå. På den tiden var det allerede seks måneder etter strekningen

Det fjerde stadiet av rehabilitering etter et slag (August). I august ble kvinnen transportert til dacha, der hun likte - frisk frukt, luft. Det begynte å bevege seg mer. Og vandre var bedre - på den ene siden var det bare en krykke, og til høyre er det fortsatt en datter eller barnebarn.

Den femte fasen av rehabilitering (september-november, et år etter slag) I september begynte å trekke en kvinne gikk på gaten, hun lærte også å jobbe pasienten sitter og hjelpe høste avlingen med hagen - økologiske grønnsaker for bevaring, krøller druer for vin. Høyre hånden fungerte ikke, det presset bare ned grønnsakene.

10. november begynte hun å gå rundt huset bare med en trollstang, uten støtte fra familien sin: Fra sofaen flyttet hun til en stol og deretter til en annen stol, som ligger ved siden av bordet. Holder seg til bordet, hun reiser seg til føttene, og lener seg på sin krykke, går gjennom leiligheten til inngangsdøren og tilbake. Dette er 15 meter. Først gjorde jeg 2-3 fly om dagen, i slutten av november hadde jeg allerede 40 flyreiser. Det tok minst 2 timer om dagen å gå.

På slutten av november gjorde hun et kurs av injeksjoner og massasje.

(HLS 2004, nr. 2, side 11)

Gjenopprette etter et slag hjalp massasje, krukker og gåing

En mann på 57 år overtok et hjernebrems. Før denne hendelsen tenkte han ikke på en sunn livsstil, prøvde å spise mer kunnskapsrik, og flytte mindre. Sykdommen gjorde at han revurderte sin holdning til livet. Som et resultat, et år etter slagtaket, droppet han 28 kg overvekt, trykk, trykk 115/70, blodbiokjemi er normalt.

I hans brev snakker han om stadier av rehabilitering etter hjerneslag.

Umiddelbart etter overføringen fra intensivavdelingen til den vanlige menigheten bestemte pasientens kone seg ikke for å begrense seg til den foreskrevne behandlingen, men å starte rehabilitering selvstendig. Tross alt er de første timene og dagene etter strekket viktigst for maksimal gjenoppretting av tapte funksjoner.

Etter å ha lest at cervical osteochondrosis bidrar til forstyrrelsen av hjernecirkulationen, ble det lagt stor vekt på å massere etter et slag. Mens pasienten fortsatt ikke kunne sitte, masserte hans kone ørepennene hans, popliteal fossa, føtter, ryggrad. Masseringen ble utført med fingre og massasje baller 2-3 ganger om dagen.

To uker senere lærte venstre ben "igjen", en måned etter slaget - en hånd, om en halv og en halv time at pasienten snakket klart tydelige ord.

Så snart den lammede pasienten fikk lov til å sitte etter et slag, begynte kona å massere ham krageområdet, først forsiktig og deretter mer intensivt. Hennes vanlige massasje vekslet med honning, og en måned senere la hun til krukkene som hun plasserte langs ryggraden i 2 rader.

To måneder etter strekningen ble pasienten transportert til et sanatorium hvor han ble foreskrevet fysioterapi, massasje, spaserturer. Først kunne en mann passere 300 m per dag, en måned senere dro han 3 km. Alt dette gjorde jeg gjennom "Jeg kan ikke", ofre søvn, TV og andre sanatorielle fristelser.

I kostholdet han foretrukket grønnsaker og frukt retter, unngår å spise fett, søt, salt og egg.

Blodprøven viste fortsatt et høyt nivå av kolesterol, da for utviklingen av ernæringsstrategien tok det mer grundig og eliminert alle skadelige produkter.

Etter sanatoriet holdt mannen fortsatt en diett og gikk mye - 1 time i morgen og om kvelden i noe vær. Han gikk først i ro og da, jo raskere begynte han å flytte av og til til en jogge. Lasten regulert av pulsfrekvensen økte og reduserte dem langsomt - etter en energisk spasertur fløy ikke på sofaen, og tok en kontrastdusj, og øvte seg for avslapning.

(HLS 2004, nr. 7, side 16)

Gjenoppretting av tale etter et slag.

Dette folkemidlet bidrar til å gjenopprette tale etter et slag.

Bland en halv kopp honning og et halvt glass løkjuice. Hold blandingen i kjøleskapet. Insisterende sammensetning er ikke nødvendig, enn det er fersk, jo bedre.

Ta en blanding av 1 ss. l. tre ganger om dagen i 20 minutter før måltider. Når delen er ferdig, lag en ny. Behandlingsforløpet er 1 uke. Ta en pause i 7 dager, ta deretter et andre kurs - en kopi av den første. (HLS 2004, nr. 7, side 21)

Hvordan takle konsekvensene av hjerneslag.

Kvinnen er 81 år gammel. Hun har allerede hatt 3 slag. Overvinne dens effekter, spesielt svimmelhet, hjelper henne med infusjon av urter, reseptet som ble anbefalt av en nevropatolog.

1 ss. l. hofter, 1 ss. l. frukt av hagtorn. 1 ss. l. Leonurus helles 1 liter kokende vann i en termosflaske. Drikk 1 glass 3 ganger om dagen. Behandlingsforløpet er 3 måneder. (HLS 2004, nr. 10, side 26)

Restaurering av tale etter et slag med reddik

Dette er et rimelig og velprøvd folkemåte for talgjenoppretting. Sett revet eller tynt skiverradd under tungen og tungen. Oppbevares i munnen. Pasienten skal føle seg kald og brennende. Hvis mage-tarmkanalen er syk, bør den akkumulerte spytten spytte ut. Fremgangsmåte å gjøre 3-4 ganger om dagen. (HLS, side 38, 2012, nr. 6)

Hvordan det var mulig å overvinne konsekvensene av hjerneslag ved hjelp av egg

En 78 år gammel mann led av et slag. Datteren leser om den helbredende kraften til egg, om det faktum at friske landsbyegg bidrar til å komme seg fra et slag, og sendte sin syke far til landsbyen til sin søster. Der spiste han 2 egg hver morgen og kveld. En måned etter behandling kom han til liv - han begynte å gå, tale og minne ble gjenopprettet. Alle naboene var forbauset, ingen trodde han kunne komme seg ut av sengen.

Mannen bodde hele sommeren i landsbyen, fikk vekt og føles nå bra. (HOOO 2002, nr. 23, side 19)

Gjenoppretting etter hemorragisk slag.

Mannen skjedde hemorragisk slag. Deretter tilbrakte han 2 år uten lammelse uten bevegelse. Hans kone og slektninger tok seg av ham. Han ville ligge stille hvis hærens kamerat ikke kom og ikke skamme seg: "Hvordan kan vi legge seg rundt og holde" staben "rundt oss? Hvis høyre side ikke er lammet, må vi jobbe med oss ​​selv. " Kammerat bundet stroppene til bena på sofaen som pasienten lå på, og krevde at han prøvde å løfte kroppen og sette seg ned.

Først var det veldig vanskelig. Hodet mitt vondt, jeg snurret, men pasienten fortsatte å jobbe hele tiden: han ville stige, da med sin høire hånd ville han utvikle sitt venstre ben og arm, for det stanset han til og med sovende om dagen. Fra "loggen" begynte å bli en mann. Til slutt begynte jeg å snu meg fra side til side, sett deg ned. Så lærte han å senke beina fra sofaen til gulvet. Sitter i første 5-10 sekunder, økte denne tiden gradvis.

Så begynte han med hjelp av sin kone, og deretter stolen, å stå på gulvet. Det tok 2-3 sekunder og satte seg. Et år etter begynnelsen av treningen begynte å gå rundt leiligheten alene.

Den samme vennen brakte Paul Braggs bok The Miracle of Fasting. En mann i to år sultet i 24 timer i uken, deretter byttet til 36-timers faste, og en gang i måneden på sultestreik i 3-4 dager.

Resultatet av slik rehabilitering etter et slag (5 år har gått, hvorav 3 års trening og fasting):

1. Klarhet i hodet,

2. Trykket fra 160 / 120-130 redusert til 140/100,

3. Piller er ikke lenger nødvendig.

4. Alle leddene roterer fritt, selv om venstre side fortsatt er "død". Men mannen lærte å kontrollere den.

Du kan beseire konsekvensene av hjerneinfarkt selv. For å gjøre dette må du inkludere viljestyrke og utholdenhet, du må jobbe hardt. Ta vare på deg selv. Hvis du ikke gjør det, vil ingen leger hjelpe deg. Bare uavhengige daglige aktiviteter gir et positivt resultat.

(HLS 2006, nr. 1, side 18)

Hver dag som i starten.

Tre-time verdensmester i fartskøyter Maria Isakova led et slag på 80 år. Venstre side ble lammet. Men den tidligere mesteren sa til seg selv: "Jeg må stå opp til enhver pris."

I de første dagene etter slaget begynte pasienten å sitte opp i sengen, overvinne svimmelhet, svakhet og advarsler fra leger. I sengen prøvde jeg å bevege meg så godt jeg kunne: løfte min sunn arm og ben, og så økte pasienten min med en sunn hånd. Da en datter kom til sykehuset for å ta vare på datteren sin, tvunget hun å sette 2 stoler ved siden av henne, og stole på dem prøvde å utføre øvelsene, som hun gjorde hver morgen før strekningen. Det viste seg selvfølgelig likhet med det som var før, men pasienten tvunget seg til ikke å legge seg ned: hun snudde seg, bøyde sig ned, tvang seg til å løfte knærne litt, skildrer å gå, prøvde selv å kneppe seg. Legene ble overrasket over utholdenhet.

Etter en tid styrket, klarte jeg å gå med en pinne og støtte datteren min.

Da jeg kom hjem fra sykehuset, tillot jeg meg heller ikke å slappe av. Hver morgen tvinger hun seg til å komme seg ut av sengen, gjør gymnastikk fordi hun ikke vil forandre sin vanlige livsstil, så vasker hun seg og forbereder kaffe. Alt viser seg veldig sakte. Så legger han seg til hekling, som han ble avhengig av etter sykehuset, før han aldri strikket.

Han knytter 20 løkker, og tvinger seg til å gå rundt i leiligheten, hvor trøtt han er, legger seg igjen for å strikke. Etter slaget har 7 år gått, hele leiligheten er nå dekorert med strikkede tepper, servietter, kapper og gir dem til slektninger.

Det er veldig viktig å håndtere en syk person, å være nødvendig og ha det gøy fra det som ble gjort. Å se resultatet av saken er som en medisin.

(HLS 2005, nr. 24, s. 16-17)

Gjenoppretting av tale etter et slag.

En kvinne på 56 år led 2 slag, etter den første hun lammet høyre side, etter at andre talet gikk tapt. En datter snakket avisen og spurte hvordan han skulle gjenopprette tale etter et slag.

Reagerer på lederen av den nevrologiske avdelingen til Det russiske akademiske medisinske vitenskaps vitenskapelige senter for neurologi, professor, doktorgrad i medisinske vitenskapen A. S. Kadykov.

Restaurering av tale og bevegelser etter et slag forekommer ikke alltid samtidig, tale kommer langsomt tilbake.

Selv med de mest alvorlige taleforstyrrelsene, lider intellektet som regel ikke. Derfor, ikke behandle en pasient etter et slag, som et urimelig barn. Viktigst - kommuniser mer med pasienten, det skal ikke være verbal isolasjon. Først må du snakke, navngi varer i den nominative "Kjøleskap, tallerken, ost", noe som betyr at du kommer ut av kjøleskapet en tallerken med ost. I fremtiden kompliserer talenøvelsene.

Oppfordre pasienten til sine egne uttalelser, oftere stille spørsmål. Vær tålmodig, ikke haster pasienten med et svar. Prøv å få hvert ord uttalt sakte og tydelig. Snakk leksjon når du ser at pasienten er trøtt, ikke forårsake irritasjon, tvinger til å trene tiden ut.

med god helse, kan klasser for å gjenopprette tale vare i 30-60 minutter. Gjør dem 1-3 ganger om dagen, du kan gjøre og kortere klasser, men øke tallet til 5-6 ganger.

For hjemmebaserte talerehabiliteringsøkter i en lammet pasient var mer effektive, må du få en foreløpig konsultasjon med en taleterapeut. (HLS 2010, nr. 13, side 25)

Hvordan håndtere konsekvensene av hjerneslag.

Skriver en kvinne som har hatt et slag. Hun ser veien ut av sykdommen på jakt etter glede, men liten, men glede. Gleden for henne er å nå målet.

Straks etter slaget hadde hun en forferdelig periode med fortvilelse, da alle tanker bare handlet om sykdommen. Denne situasjonen hjalp henne til å overvinne denne tilstanden. Da hun satt på en stol ved inngangen, kom en kjent kvinne opp til henne og fant ut hva som hadde skjedd, en venn sa at dette er en skadelig sykdom, og nå vil alt avhenge av den syke som vil vinne. Disse ordene har sunket inn i sjelen, pasienten ønsket veldig mye å komme tilbake til sitt tidligere liv, da hun gikk til landet, skied. Jeg skjønte at hvis du bare venter på at alt skal passere seg selv, lyver og føler deg synd, da er dette veien til en blindgyde. Vi må kjempe og overvinne vår sykdom.

Før denne samtalen, kunne hun bare gå rundt i rommet, etter at samtalen begynte å trekke, legge til skritt, glede seg over at antall trinn øker. Hun gjorde øvelsen mens han lå ned, i 30 minutter, så gikk igjen, dagen gikk ut i arbeid på seg selv. Det var spenning, interessen for livet returnerte. Nye seire gir ny glede.

For å gjenopprette minnet etter et slag før du legger deg til seng, prøvde du å gjenopprette tekstene som ble lest om ettermiddagen. For en tur tok seg selv teksten til fabler og lærte dem.

Det er både forverring og dårlig humør, men kona tillater ikke at de rydder opp, skifter straks mentalt til noe hyggelig å distrahere.

(HLS 2010, nr. 18, s. 9-10)

Hvordan behandle hodepine etter et slag.

Kvinnen fikk et slag for 2 år siden, appellerte til avisen med en klage om at etter et slag er det ingen hodepine, svimmelhet, en følelse av frykt.

Hun har ansvaret for lederen av nevrologiske avdelingen til det russiske akademiske medisinske vitenskapelige senter for neurologi, professor, doktor i medisinske vitenskapen A. S. Kadykov.

Hodepine kan være og før et slag. I seg selv fører et slag til hodepine svært sjelden. Derfor, hvis de dukket opp nylig, er det nødvendig å finne ut årsaken til deres forekomst. Det skjer at hodepine etter et slag oppstår med for mye intensitet av gjenopprettingsøvelser.

Når hodet gjør vondt, bruk folkemessige rettsmidler - legg et gult kort til føttene, eller lag en infusjon av en blanding av urter: oregano, mynte, jeskesørre i like store mengder. 1 ss. l. samling for 1 kopp kokende vann - drikk i 3 delte doser om dagen. løpet av behandlingen - 2-3 uker. Dette middelet er bra for hodepine av nevrologisk natur.

Svimmelhet etter et slag kan være pi-vaskulær dystoni.

Feeling av frykt vil fjerne Relanium, Seduxen, men først prøv vegetabilske folkemedisiner - tinkturer eller tinkturer av motherwort, valerian. (HLS 2010, nr. 4, side 28,)

Rehabilitering etter et slag

En mann i en alder av 68 led av et slag. Han tilbrakte 16 timer i et bad uten bevissthet, siden han bodde alene. Venstre side var fullstendig lammet. Fra de aller første dagene var det et stort ønske om å fullt ut gjenopprette. Det tok 4 år etter slaget, til det er greit, men besluttsomheten går ikke bort.

Pasienten står opp klokka 6, gjør gymnastikk i sengen, deretter 100-150 sit-ups, 50-70 push-ups fra turneringen. Utvikler sin venstre arm, han reiser murstein 30 ganger, klemmer 20 ganger fra seg selv og tiltrekker seg.

Til frokost spiser du kokt vann havregryn, legger i dem tørket aprikoser, svisker, rosiner, friske eller frosne bær, valnøtter, revet gulrøtter.

For å forhindre et gjentatt slag, drikker han en blanding av sitroner, hvitløk og honning 3 ganger om dagen.

På middag spiser 3 ss. l. bokhvete groats, gjennomvåt i kefir med tillegg av honning. En time etter middag - et glass kefir (HLS 2010, nr. 6, side 9)

Ifølge oppskriften Avicenna

En kvinne hadde et slag for 8 år siden. Høyre side ble lammet, talen ble ødelagt. Ambulansen tok ikke pasienten til sykehuset, de foreskrev behandling hjemme.

Når neste dag sykepleieren kom til å sette en injeksjon, pasienten mimikk ba henne om å ta blod fra en vene, t. Til. Avlesningen på Avicenna som hjelper hjerneslag årelating. Sykepleier lenge uenige, men da tok likevel blod. Samme dag gjenvunnet pasienten sin tale.

Neste dag, da vi så forbedringer, tok sykepleieren blodet igjen - 5 ml. Min fot gikk bort. På den tredje dagen etter å ha tatt blod, gjenopprettet pasienten etter slag. Nå tror ingen at hun hadde et slag. (HLS 2011, nr. 4, side 40)

Ikke bruk folkemedisiner uten å konsultere en lege! Husk at alle metoder kan ha individuelle kontraindikasjoner.

Les Mer Om Fartøyene