Hvordan hjerteinfarkt manifesterer seg på EKG: en oversikt

Fra artikkelen lærer du om rollen som EKG i hjerteinfarkt. Når det er karakteristiske tegn, hva de mener. Kardiogram som assistent ved å bestemme graden av patologiske forandringer i hjertevev og lokalisering av prosessen.

Elektrokardiografi med akutt forstyrrelse av blodstrømmen i myokardiet er "gullstandarden" av diagnosen. Informativiteten til studien øker i løpet av de første timene etter infarktets utvikling, når det registreres hjertens elektriske aktivitet, vises karakteristiske tegn på at blodstrømmen stanser til hjertets vev.

Klikk på bildet for å forstørre

Filmen blir registrert i løpet av utviklingen av patologien, kan fenomenet reflekterer bare de første blodstrømningsforstyrrelser, forutsatt at de ikke har utviklet seg ved tidspunktet for opptaket (ST-segment forandring med hensyn til kontur i forskjellige ledninger). Dette skyldes det faktum at for typiske manifestasjoner er det nødvendig:

 • krenkelse av eksitering av myokardvev (utvikler seg etter fullstendig nekrose eller nekrose av celler);
 • endring i elektrolyttblandingen (omfattende utbytte av kalium fra det ødelagte vev av myokardiet).

Begge prosessene tar tid, derfor vises tegn på hjerteinfarkt når hjertets elektroaktivitet registreres i 2-4 timer fra infarktets begynnelse.

Endringer på EKG er knyttet til tre prosesser som forekommer i infarktssonen, og deler den i regioner:

 1. Nekrose eller nekrose av vev (det er bare Q-infarkter).
 2. Skader på celler (kan senere gå til nekrose).
 3. Mangel på blodtilførsel eller iskemi (fullstendig restaurert i fremtiden).

Tegn på et utviklet infarkt på EKG-undersøkelsen:

Diagnose med hjerteinfarkt: klinisk og EKG-tegn, bilde med dekoding

Iskemisk hjertesykdom forårsaker irreversible effekter i hjertemuskelen. Fortsatt forstyrrelse av hjertecellemetabolismen fører til sirkulasjonsfeil og kan være komplisert ved hjerteinfarkt.

Denne komplikasjonen, som er preget av død av kardiomyocytter og er den vanligste årsaken til hjertestans.

Klinisk bilde av akutt form

Symptomer som karakteriserer hjerteinfarkt er forskjellige og avhenger av sykdomsformen. Hypertensiv krise, overdreven tretthet, alvorlig fysisk stress eller stressfaktorer som bidrar til manifestasjon av sykdommen.

 1. PIS. Det forekommer bare i halvparten av hjerteinfarkt. Det manifesterer seg i ustabil angina, som har et progressivt kurs.


Alvorlig tilstand. Hovedsymptomet er smerte syndrom av varierende alvorlighetsgrad. Intensiteten avhenger av det område som berøres av myokardiet.

Smerten er av en annen art:

Den særegne smerten i hjerteinfarkt er at de bestråle til halsen, kragebenet, venstre skulder, øre, underkjeven, tennene eller under scapulaen. Smerter varer fra en halv time til flere dager og slutter ikke etter å ha tatt nitrater.

Atypiske former for hjerteinfarkt. Hos eldre pasienter med tegn på aterosklerose kan det forekomme atypiske infarktformer. Dette kliniske bildet blir ofte observert mot bakgrunn av gjentatt myokardinfarkt.

Atypikalitet er forbundet med uvanlig lokalisering av smerte eller fravær:

 • Symptomer på pankreatitt er smerte i overlivet og høyre øvre kvadrant, kvalme, oppkast, hikke, flatulens.
 • Symptomer på et astmaanfall er økende dyspné.
 • Bestråling av smerte fra brystet til skulderen, underkjeven, armen, ileal fossa.
 • Bezbolevaya iskemi ved følsomhetsforstyrrelse, for eksempel i diabetes mellitus.
 • Neurologiske symptomer - Svimmelhet, nedsatt bevissthet.
 • Symptomer på interkostal neuralgi hos pasienter med osteokondrose.

Diagnostiske aktiviteter innen sykehuset

Præklinisk definisjon av diagnosen består i å intervjue pasienten og identifisere symptomene. Funksjonene i hjerteinfarkt inkluderer:

 • atypisk forlenget smertesyndrom;
 • ingen effekt av nitratinntak;
 • fraværet av smerteavhengighet på kroppens stilling;
 • en større intensitet av symptomer, i sammenligning med angrep som skjedde tidligere og avsluttet ikke med et hjerteinfarkt.

Lær om sykepleie for hjerteinfarkt fra en egen artikkel - hva må gjøres for pasienten?

Hva er kardial bypass etter et hjerteinfarkt og hvordan utføres det? Lær alt om operasjonen herfra.

Instrumental diagnostikk

De viktigste i diagnosen er instrumentelle metoder for forskning, som EGC og EchoCG.

EKG

EKG - Den hyppigste måten å oppdage myokardinfarkt, selv i tilfelle av asymptomatisk kurs. Akutte fasen og gjenvinningsprosess som kjennetegnes ved en negativ tann T. Når macrofocal myokardial detekteres unormalt QRS-kompleks eller tann Q. En helbredet hjerteinfarkt er manifestert i en nedsettelse i R-bølgeamplituden og opprettholde tann Q.

De foto-bildene er presentert nedenfor utførelser ligne EKG-forandringer i myokardial infarkt med dekoding og beskrivelse, inneholder i etapper (fra skrå til postinfarction) og lokalisering.

Klikk på bildet over for å se det helt.

ekkokardiografi

Ekkokardiografi avslører fortynning av ventrikulærveggen og en reduksjon i kontraktiliteten. Nøyaktigheten av studien avhenger av kvaliteten på bildet.

Laboratoriemetoder

Det er endringer i biokjemiske parametere av blod, Derfor utføres denne analysen ved diagnosen myokardinfarkt.

 • Antallet nøytrofiler vokser i de første to dagene, og når en topp på den tredje dagen. Deretter går det tilbake til normale verdier.
 • ESR øker.
 • Aktiviteten av leverenzymer-transferaser AcAt og AlAt øker.

Slike endringer forklares av betennelse i myokardvev og arrdannelse. Også, endringer i nivået av enzymer og proteiner finnes i blodet, noe som er signifikant for diagnosen.

 • Øke tallet myoglobin - innen 4-6 timer etter starten av smertsyndrom.
 • Kreatinfosfokinase (CK) øker med 50% i 8-10 timer etter sykdomsutbruddet. To dager senere vender han tilbake til normal.
 • Laktat dehydrogenase (LDH) - enzymaktiviteten stiger på den andre dagen av sykdommen. Verdiene returnerer til normal etter 1 til 2 uker.
 • troponin - kontraktil protein, hvorav mengden øker med ustabil angina. Dens isoformer er svært spesifikke for hjerteinfarkt.

Ytterligere forskning

I noen tilfeller kan de ovennevnte studiene ikke være nok. For den endelige diagnosen eller avklaring av nyansene i sykdomsforløpet kan følgende prosedyrer være påkrevd:

 • Bryst røntgen. Myokardinfarkt kan ledsages av stagnasjon i lungene. Dette er merkbart på det radiografiske bildet. Bekreftelse av komplikasjonen krever justering av behandlingsregime.
 • Koronar angiografi. Angiografi av kranspulsåren bidrar til å oppdage dens trombotiske okklusjon. Bestemmer graden av reduksjon i ventrikulær kontraktilitet. Denne studien utføres før kirurgi - angioplastikk eller aortokoronær bypass, som bidrar til gjenopprettelse av blodstrøm.

For å forhindre et hjerteinfarkt, behandling av eksisterende angina og iskemisk hjertesykdom, Unngå stress, overdreven stress, fysisk og følelsesmessig tretthet.

Myokardinfarkt på EKG

En EKG-infarkt har en rekke karakteristiske egenskaper som bidrar til å skille den fra andre ledningsforstyrrelser og spenningen i hjertemuskelen. Det er meget viktig for EKG-diagnose i de første få timer etter angrep, for å oppnå data om dybden av nederlag, graden av funksjonell svekkelse av hjertet, mulig brannsted. Derfor blir kardiogrammet fjernet så langt som mulig i ambulansen, og hvis dette ikke er mulig, så umiddelbart ved pasientens ankomst på sykehuset.

EKG tegn på hjerteinfarkt

Elektrokardiogram reflekterer den elektriske aktiviteten i hjertet - tolke de data som for forsknings kan få omfattende informasjon om hjertets ledningssystem, dens evne til å redusere patologiske foci av eksitasjon, så vel som gjennom en rekke sykdommer.

Det første tegn som skal være oppmerksom på, er deformasjonen av QRST-komplekset, spesielt en signifikant reduksjon i R-bølgen eller dens fullstendige fravær.

Det klassiske EKG-bildet består av flere seksjoner som kan ses på vanlig tape. Hver av dem er ansvarlig for en egen prosess i hjertet.

 1. Prong P - visualisering av atriell sammentrekning Med sin høyde og form er det mulig å bedømme atriens tilstand, deres koordinert arbeid med andre deler av hjertet.
 2. PQ Interval - viser utbredelsen av en puls av eksitering fra atria til ventriklene fra sinusknuten til den atrioventrikulær ned. Forlengelse av dette intervallet indikerer et brudd på konduktivitet.
 3. QRST kompleks - Ventrikulært kompleks, som gir fullstendig informasjon om tilstanden til hovedkamrene i hjertet, ventriklene. Analysen og beskrivelsen av denne delen av EKG er den viktigste delen av diagnosen et hjerteinfarkt, grunnleggende data er hentet herfra.
 4. ST segment - en viktig del, som normalt er en konturlinje (en rett horisontal linje i hovedaksen av EKG, som ikke har noen tenner), ved patologiske tilstander som er i stand senkes og heves. Dette kan være tegn på myokardisk iskemi, det vil si utilstrekkelig blodtilførsel til hjertemuskelen.

Eventuelle endringer i kardiogrammet og abnormaliteter er forbundet med patologiske prosesser i hjertevevet. I tilfelle et hjerteinfarkt - med nekrose, det vil si nekrose av myokardceller og deres påfølgende erstatning med bindevev. Jo sterkere og dypere skaden, jo større sonen av nekrose, jo mer merkbar endringene vil være på EKG.

Det første tegn som skal være oppmerksom på, er deformasjonen av QRST-komplekset, spesielt en signifikant reduksjon i R-bølgen eller dens fullstendige fravær. Dette indikerer et brudd på depolariseringen av ventrikkene (den elektrofysiske prosessen som er ansvarlig for å kontraktisere hjertet).

Eventuelle endringer i kardiogrammet og abnormaliteter er forbundet med patologiske prosesser i hjertevevet. Ved myokardinfarkt - med nekrose av myokardceller med etterfølgende erstatning av bindevev.

Ytterligere endringer påvirker Q-tann - det blir unormalt lav, noe som indikerer en feilfunksjon av pacemaker - områder av spesielle celler i tykkelsen av myokardium som er i ferd med å sammentrekning av ventriklene.

ST-segmentet endres også - normalt er det på konturlinjen, men med et infarkt kan det stige høyere eller lavere. I dette tilfellet snakker de om høyde eller depresjon av segmentet, som er et tegn på iskemi av hjertevævet. I denne parameteren er det mulig å bestemme lokaliseringen av areken av iskemisk skade - segmentet er hevet i de deler av hjertet hvor nekrose er mest uttalt, og utelates i motsatte ledninger.

Også, etter en stund, spesielt nærmere scenen arrdannelse, det er en negativ dyp tann T. Dette spiss reflekterer den massive nekrose av hjertemuskelen og lar deg sette dybden av skaden.

Photo EKG med hjerteinfarkt med avkodning gir deg mulighet til å se de beskrevne funksjonene i detalj.

Båndet kan bevege seg med en hastighet på 50 og 25 mm per sekund, større diagnostisk verdi har lavere hastighet med bedre detalj. Når diagnosen hjerteinfarkt er gjort, tas ikke bare endringene i I, II og III hensyn til, men også i de styrkete. Hvis den samme maskinen kan spille prekordialavledningene vil V1 og V2 vise informasjon til høyre hjerte - høyre ventrikkel og atrium, samt topper, V3 og V4 fra toppen av hjertet, og V5 og V6 av venstre punkt til patologi avdeling.

Nærmere på scarringstrinnet, observeres en negativ dyp tann. Denne tannen gjenspeiler massiv nekrose av hjertemuskelen og gjør det mulig å skape dybden av skade.

Stadier av hjerteinfarkt på EKG

Infarkt fortsetter i flere stadier, og hver periode er preget av spesielle endringer på EKG.

 1. Iskemisk stadium (stadium av skade, akutt) er assosiert med utviklingen av akutt sirkulasjonsmangel i hjertets vev. Dette stadiet varer ikke lenge, så det har sjelden tid til å registrere det på kardiogrambåndet, men dets diagnostiske verdi er ganske høy. Tine T er forstørret, taper - det sies om den gigantiske koronar T, som er en harbinger av et hjerteinfarkt. Da stiger ST over isolinen, er stillingen her stabil, men ytterligere høyde er mulig. Når denne fasen varer lenger og blir en skarp, kan man observere en nedgang i T-bølgen, siden fokuset på nekrose strekker seg til de dypere lagene i hjertet. Mulige gjensidige, omvendte endringer.
 2. Akutt stadium (stadium av nekrose) oppstår 2-3 timer etter angrepet og varer opptil flere dager. På EKG, ser det ut som et deformert, bredt QRS-kompleks som danner en monofasisk kurve hvor det er praktisk talt umulig å skille mellom enkelte tenner. Jo dypere Q-bølgen på EKG, de dypere lagene ble påvirket av iskemi. På dette stadiet er det mulig å gjenkjenne et transmursjonsinfarkt, som vil bli diskutert senere. Karakterisert ved brudd på rytme - arytmier, ekstrasystoler.
 3. Kjenne utbruddet av subakutte scenen Det er mulig å stabilisere ST-segmentet. Når han kommer tilbake til isolin, utvikler infarktene ikke lenger på grunn av iskemi, begynner prosessen med utvinning. Den største verdien i denne perioden er sammenligningen av de eksisterende størrelsene på T-bølgen med de opprinnelige. Det kan være positivt eller negativt, men det vil sakte komme tilbake til konturen synkront med helbredelsesprosessen. Sekundær dypning av T-bølgen i den subakutiske fasen indikerer betennelse rundt nekroseområdet og varer med riktig medisinbehandling, ikke for lenge.
 4. I arrangeringen av arrdannelse, tannen R stiger igjen til sine karakteristiske indekser, og T er allerede på isolinen. Generelt blir den elektriske aktiviteten i hjertet svekket, fordi en del av kardiomyocytter døde og ble erstattet av bindevev som ikke har kapasitet til ledning og sammentrekning. Den patologiske Q, hvis noen, er normalisert. Denne scenen varer opptil flere måneder, noen ganger et halvt år.

Det er meget viktig for EKG-diagnose i de første få timer etter angrep, for å oppnå data om dybden av nederlag, graden av funksjonell svekkelse av hjertet, mulig brannsted.

Hovedtykkene av hjerteinfarkt på EKG

I klinikken er infarkt klassifisert etter størrelse og plassering av fokuset. Dette er viktig ved behandling og forebygging av forsinkede komplikasjoner.

Avhengig av størrelsen på skaden skiller de ut:

 1. Storfokus, eller Q-infarkt. Dette betyr at blodsirkulasjonsforstyrrelsen skjedde i et stort koronarfartøy, og et stort volum av vev påvirkes. Hovedfunksjonen er den dype og utvidede Q, og tannen R kan ikke ses. Hvis myokardial transmuralt, det vil si som påvirker alle deler av hjertet, er i ST-segmentet ligger høyt over kote i den subakutte periode observert dyp T. Hvis subepicardial skader som ikke er dyp og er plassert ved siden av det ytre skall, da er R vil bli registrert, selv om en liten ett.
 2. Småfokus, ikke-Q-infarkt. Iskemi utviklet i soner som er matet av terminale grener av kranspulsårene, denne typen sykdom har en mer gunstig prognose. Med et intramuralt infarkt (skaden går ikke utover hjertemuskelen), endres Q og R ikke, men en negativ T-bølge er tilstede. I dette tilfellet er ST-segmentet plassert på konturlinjen. Med subendokardial infarkt (fokuset på det indre skallet), er T normalt, og ST er deprimert.

Avhengig av plasseringen, er følgende typer infarkt bestemt:

 1. Anteroposterior Q-infarkt - Merkbare endringer i 1-4 thoracic ledninger der det ikke er R i nærvær av en bred QS, ST høyde. I I og II standard - en klassisk patologisk Q.
 2. Lateral Q-infarkt - identiske endringer påvirker 4-6 thoraxledninger.
 3. Bakre eller diafragmatisk Q-infarkt, det samme lavere - unormal Q og høy T i II og III fører, og styrkes også fra høyre ben.
 4. Hjertesvikt i intervensjonsseptum - I standard dyp Q, ST høyde og høy T. I 1 og 2 thoracic patologisk høy R, A-V blokade er også karakteristisk.
 5. Anterior ikke-Q-infarkt - i I og 1-4 thorax T over den bevarte R, og i II og III reduksjonen av alle tennene sammen med ST-depresjonen.
 6. Posterior ikke-Q-infarkt - i standard II, III og pectoral 5-6 positive T, reduseres i R og ST depresjon.

video

Vi tilbyr å se på en video om emnet i artikkelen.

Myokardinfarkt på EKG

For tiden er hjerteinfarkt en ganske vanlig sykdom. Hvis de første manifestasjonene er forvirret med angina, kan det føre til en trist konsekvens og ofte til et dødelig utfall. For å unngå en slik utvikling av hendelser, er det nødvendig så snart som mulig å ringe til en lege. EKG med hjerteinfarkt bidrar noen ganger til å redde liv og returnere pasientens liv til den vanlige rytmen.

Effektivitet av EKG

Kardiogram med hjerteinfarkt er "gullstandard" av diagnose. Den største informativiteten oppstår i de første timene etter utviklingen av det patologiske fokuset. Det var på dette tidspunktet under opptaket at tegnene på hjerteinfarkt på EKG ble spesielt akutte som følge av terminering av blodmetning av hjertevev.

Filmen, som resultatet av undersøkelsen av allerede utviklet patologi er registrert, gjenspeiler den første forstyrrelsen av blodstrømmen, med mindre det selvfølgelig ble dannet under prosedyren. Dette manifesteres av det endrede ST-segmentet i forhold til linjene med forskjellige ledninger, som har en forbindelse med behovet for en typisk manifestasjon:

 • forstyrret akkompagnement for hjertevev, som dannes etter fullstendig nekrose av celler eller deres nekrose;
 • endret elektrolytblanding. Etter et hjerteinfarkt, er det en omfattende frigjøring av kalium.

Begge prosessene tar en viss tid. Når det kommer fra hva, er et infarkt på EKG vanligvis manifestert i 2-3 timer etter at et infarkt har begynt. Endringer har en forbindelse med de følgende fremgangsmåter i det berørte området, noe som resulterer i dens atskillelse: immobilisering infarkt (nekrose av det), vevsskade som ytterligere kan bevege seg i nekrose, utilstrekkelig blodstrøm, noe som kan resultere i fullstendig gjenvinning ved rimelig terapi.

Funksjonene i EKG myokardial region enn den patologiske sonen dannet som følger: R-bølge fravær eller vesentlig reduksjon av dens høyde, tilstedeværelsen av dype patologisk tann Q, løfting over den isoline segmentet ST, er tilstedeværelsen av negative tann T. Den motstående side av infarktet er bestemt ved tilstedeværelsen av segmentet ST, som ligger under isolinivået.

Som et resultat gjør tegnene på EKG det mulig å:

 • å bestemme tilstedeværelsen av et hjerteinfarkt;
 • lokaliser hjerteområdet der infarkt skjedde;
 • Bestem hvor lenge infarkt tilstanden har oppstått;
 • bestemme videre behandlingens taktikk;
 • Forutsi muligheten for ytterligere komplikasjoner, risikoen for dødelig utfall.

Hvordan ser EKG ut som et hjerteinfarkt av en annen tidsperiode

Endringer i EKG manifesteres i samsvar med hvor mye tid siden patologien utviklet seg. Denne informasjonen er ekstremt viktig for videre behandling. Det mest levende displayet forekommer i infarkter som har et stort volum av berørt vev. I løpet av studien er følgende stadier bestemt:

 • En akutt type sykdom har en tidsperiode fra noen få timer til 3 dager. På EKG ser ut som en høy plassering av segmentet S-T relativt isolin plassert over skadeområdet. På grunn av det under diagnosen er det umulig å se tannen T;
 • Subakuttstadiet varer fra den første dagen til 3 uker. På kardiogrammet bestemmes av den langsomme reduksjonen av segmentet S-T til isolinen. Hvis isolinen nås av segmentet, er dette trinnet ferdig. Også under prosedyren bestemmes en negativ T;
 • Scarringstadiet, hvor arret er dannet. Denne fasen varer fra flere uker til 3 måneder. I løpet av denne perioden kommer tannen T gradvis tilbake til isolinen. Det kan være positivt. På båndet bestemmes den økte høyden av tannen R. I nærvær av Q-tannen reduseres dens patologiske størrelse.

Hvordan er infarkt av forskjellig størrelse bestemt?

Under kardiogrammet er det mulig å bestemme patologisk fokus, avhengig av lesjonens område. Forutsatt at den er nær hjertevevets yttervegg, utvikler anterior type infarkt, som kan fange hele veggen av blodkaret. Dette vil forstyrre blodbanen til et stort fartøy. En liten lesjon påvirker enden av grenene av arteriene. Det finnes følgende typer patologiske lesjoner.

macrofocal

Det er to alternativer. Transmural type, der det berørte området dekker hele tykkelsen på veggen av myokardiet. I dette tilfellet, blir EKG-bølge bestemt ved fravær av R, den delen av dybde forlengelse Q. Som et resultat, S-T saget langt over isoline segment går over i T-bølgen av infarktområdet. I den subakutte perioden bestemmes den negative tannen T.

En stor fokal lesjon av subepicardial typen er preget av plasseringen av det berørte området nær det ytre skallet. I dette tilfellet registreres den reduserte tann R, utvidelse og utvidelse av Q-bølgen. S-T-komplekset ligger over infarktområdet, under linjene i andre ledninger. Negativ T bestemmes i nærvær av en subakut type.

melkoochagovyj

Infarction av subendocardial type bestemmes av lesjonen av regionen nær den indre hjertemembranen. I dette tilfellet vil EKG vise utjevningen av T-bølgen. Intramural er preget av en lesjon i muskellaget. I dette tilfellet er abnormalitetene til tennene Q, R.

Endre avhengig av plasseringen av patologien

For å oppdage tilstedeværelsen av endringer, må du installere 12 elektroder. Hvis det er enda den minste antakelsen om en infarkt tilstand, bør et mindre antall elektroder brukes. Basert på funnet av det patologiske fokuset, blir kardiogrammet registrert annerledes.

Det er en annen lokalisering av det patologiske fokuset:

 • anterior myokardial karakteriserer oppspytt av en dyp høyre hånd tann Q, høyre ben - S-T-segmentet, rullende på de negative T bølgesensorer som stråler ut fra området av brystet, fravær av faste tenner R, forskjøvet fra den rette segmentet hender-S-T;
 • et lateralt infarkt representeres av endringer som stammer fra venstre arm, høyre ben i form av en forstørret tann Q, en økning i segmentet S-T;
 • Q-infarkt er preget av endringer som stammer fra thorakelektroder i form av en signifikant høyde av S-T-segmentet, positiv T;
 • Den bakre delen viser den endrede tilstanden som kommer fra høyre ben i form av en bred Q-bølge, den positive T-bølgen, som er preget av deformasjon;
 • Infarkt av interventrikulær septum er representert ved endringer fra venstre arm, thoracic region. Dette skifter det nedre segmentet av S-T, bestemmer den positive tannen T, fordyper Q;
 • Et høyre ventrikulært infarkt på EKG er bestemt ganske vanskelig som et resultat av en vanlig blodstrømkilde. Deteksjonen krever tilsetning av ytterligere elektroder.

Er det alltid mulig å bestemme patologi?

Til tross for metodenes høye effektivitet, er det noen vanskeligheter der det er vanskelig å dechifisere definisjonen av et infarkt ved et elektrokardiogram. Disse innbefatter overvekt av testen, som påvirker strømføring, oppdagelsen av nye arr vanskelig avhengig av tilgjengelighet av arrdannelse på hjertet, i strid med den blokade av ledningsevne, trykkende aneurisme i hjertemuskelen komplisere diagnose av nye dynamikk.

Men hvis moderne enheter brukes, er det mulig å utføre automatiske beregninger av infarkt. Hvis du bruker 24 timers overvåking, kan du følge pasientens tilstand hele dagen. EKG er den første metoden for å oppdage et infarkt. Med hjelpen er det mulig å oppdage patologiske foci i tide, noe som øker sjansen for utvinning.

EKG, del 3c. EKG endringer i hjerteinfarkt

Dette er den siste og vanskeligste delen av min EKG-syklus. Jeg vil prøve å snakke om det, tar som grunnlag "Guide til elektrokardiografi"VN Orlova (2003).

Hjerteinfarkt (Latinsk infarcio - jeg fyller) - nekrose (nekrose) av vevet på grunn av at blodtilførselen opphører. Årsakene til blodstrømarangrep kan være forskjellig - fra blokkering (trombose, tromboembolisme) til skarp spasmer av blodkar. Et infarkt kan oppstå i enhver kropp, for eksempel er det et hjerneinfarkt (slag) eller et hjerteinfarkt av nyrene. I hverdagen betyr ordet infarkt "hjerteinfarkt", Det er, nekrose av hjertets muskelvev.

Generelt er alle myokardinfarktene delt inn i iskemisk (oftere) og hemoragisk. Med et iskemisk infarkt, slutter blodstrømmen gjennom arterien på grunn av noe obstruksjon, og med hemorragiske arteriebrudd (utbrudd) med den etterfølgende frigjøringen av blod inn i det omgivende vev.

Myokardinfarkt påvirker hjertemuskelen ikke kaotisk, men på enkelte steder. Faktum er at hjertet mottar arterielt blod fra aorta langs flere koronararterier og deres grener. Hvis du bruker koronar angiografi For å vite på hvilket nivå og i hvilket fartøy blodstrømmen stoppet, er det mulig å forutsi hvilken del av myokardiet som lider av ischemi (mangel på oksygen). Og omvendt.

Myokardinfarkt oppstår når opphør oppstår
blodstrømmen langs en eller flere hjerteårer.

Koronarangiografi er studien av patenen av hjertets hjerteslagarterier ved å introdusere et kontrastmedium i dem og utføre en rekke røntgenstråler for å vurdere hastigheten på kontrastforplantning.

Siden skolen husker vi at hjertet har 2 ventrikler og 2 atria, derfor, logisk, alle av dem bør bli påvirket av et hjerteinfarkt med like sannsynlighet. likevel, Fra et hjerteinfarkt lider alltid venstre hjertekammer, Fordi veggen er tykkeste, gjennomgår enorme belastninger og krever en stor blodtilførsel.

Hjertekamre i en seksjon.
Veggene i venstre ventrikel er mye tykkere enn høyre.

Isolerte atriske og høyre ventrikulære infarkter - En stor sjeldenhet. Ofte påvirkes de samtidig med venstre ventrikel, når iskemi går fra venstre ventrikel til høyre eller til atrium. Ifølge patologer, spredning av infarkt fra venstre ventrikel til høyre observeres i 10-40% alle pasienter med hjerteinfarkt (overgangen er vanligvis på baksiden av hjertet). På atriene skjer overgangen i 1-17% av tilfeller.

Stadier av myokardisk nekrose på EKG

Mellom det sunne og døde (nekrotiske) myokardium i elektrokardiografi er mellomliggende stadier skilt ut: ischemi og skader.

Typen EKG er normal.

Dermed er stadiene av hjerteinfarkt i infarkt som følger:

 1. ISCHEMIA: Dette er den første lesjonen av myokardiet, hvor Det er ingen mikroskopisk endring i hjertemuskelen ennå, og funksjonen er allerede delvis svekket.

Som du må huske fra den første delen av syklusen, skjer to motsatte prosesser i rekkefølge på cellemembranen i nerve- og muskelceller: depolarisering (excitasjon) og repolarisering (gjenoppretting av potensiell forskjell). Depolarisering er en enkel prosess, som det bare er nødvendig å åpne ionkanaler i cellemembranet, hvorav, på grunn av forskjellen i konsentrasjoner utenfor og inne i cellen, vil ioner løpe. I motsetning til depolarisering, Repolarisering er en energiintensiv prosess, for hvilken energi i form av ATP er nødvendig. For syntese av ATP er det nødvendig med oksygen, så når myokardiell iskemi begynner repolariseringsprosessen først å lide. Avbrytelse av repolarisering manifesteres ved endringer i T-bølgen.

Variasjoner av T-bølgen med iskemi:
a - normen, b - negativ symmetrisk "koronar" tann T (skjer ved hjerteinfarkt)
i - høy positiv symmetrisk "koronar" tann T (med infarkt og en rekke andre patologier, se nedenfor),
g, d - tofasetann T,
e-redusert tann T (amplitude mindre enn 1 / 10-1 / 8 av R-bølgen),
g - flatt tann T,
3 - svakt negativ T-bølge.

Med myokardisk iskemi er QRS-komplekset og ST-segmentene normale, og T-bølge forandret: Den er forstørret, symmetrisk, like-sidig, forstørret i amplitude (span) og har en spiss apex. I dette tilfellet kan T-bølgen være enten positiv eller negativ - dette avhenger av plasseringen av det iskemiske fokuset i tykkelsen av hjertemuren, og også på retningen til den valgte EKG-ledningen. Iskemi - reversibelt fenomen, med tiden metabolisme (metabolisme) blir gjenopprettet til normal eller fortsetter å forverres med overgangen til skaderens stadium.

 • Skader: dette dypere nederlag myokard, hvor under mikroskopet er bestemt en økning i antall vakuoler, hevelse og degenerasjon av muskelfibrene, et brudd på membranstrukturen, mitokondriell funksjon, acidose (surgjøring av mediet), etc. Lider både depolarisering og repolarisering. Det antas at skaden primært påvirker ST-segmentet. ST-segmentet kan flyttes over eller under isolinen, men dens bue (dette er viktig!) i tilfelle skade er konveks mot forskyvningen. Således, hvis den er skadet myokard buen ST-segment rettet mot forspenningen som skiller det fra mange andre stater hvor buen er rettet mot konturen (ventrikulær hypertrofi, grenblokk blokade et al.).

  Varianter av forskyvning av ST-segmentet ved skade.

  Tine T hvis det er skadet, kan ha forskjellige former og størrelser, avhengig av alvorlighetsgraden av samtidig iskemi. Skader kan heller ikke eksistere lenge og går over til iskemi eller nekrose.

 • nekrose: hjerteinfarkt. Det døde myokardiet kan ikke depolarisere, slik at de døde celler ikke kan danne en tann R i det ventrikulære komplekse QRS. Av denne grunn, når transmuralt infarkt (død av myokardiet på noe sted gjennom tykkelsen av hjertevegget) i denne EKG-derivatet av tannen R eksisterer ikke i det hele tatt, og dannes ventrikulært kompleks av QS-type. Hvis nekrose påvirker bare en del av veggen av myokardiet, et kompleks av type QRS, hvor tannen R er redusert, og tann Q er økt i forhold til normen.

  Varianter av et ventrikulært kompleks QRS.

  Vanligvis stikker Q og R må adlyde et sett med regler, for eksempel:

  • Q-tannen bør alltid være til stede i V4-V6.
  • bredden på tannen Q bør ikke overstige 0,03 s, og dens amplitude bør IKKE overstige 1/4 av amplituden til R-bølgen i denne ledningen.
  • tann R bør øke i amplitude fra V1 til V4 (dvs. i hver påfølgende bly fra V1 til V4, bør tannen R heves høyere enn i den forrige).
  • i V1 kan normal tann være fraværende, så har det ventrikulære komplekset form QS. Hos mennesker i opptil 30 år kan QS-komplekset sjelden være i V1-V2 og hos barn - selv i V1-V3, selv om det alltid er mistenkelig for infarkt av forreste del av interventricular septum.
 • Hvordan EKG ser ut, avhengig av infarktssonen

  Så, for å si det enkelt, nekrose påvirker tann Q og hele ventrikulære komplekset QRS. skader gjenspeiles i segment ST. ischemi påvirke tine T.

  Tanndannelsen på EKG er normal.

  Deretter vurderer jeg bildet jeg forbedret fra "Guide to Electrocardiography" VN Orlov, som ligger midt i den betingede veggen av hjertet sone av nekrose, på sin periferi - skadeområde, og utenfor - iskemisk sone. Langs hjertets vegg er de positive endene av elektrodene (fra nr. 1 til 7).

  For å lette oppfatningen gjennomførte jeg betingede linjer som tydelig viser EKG fra hvilke soner som er registrert i hver av disse lederne:

  Skjematisk oversikt over EKG, avhengig av infarktssonen.

  • Elektrode nr. 1: plassert over transmursjonsinfarktssonen, derfor har det ventrikulære komplekset form QS.
  • Nr. 2: ikke-transmural infarkt (QR) og transmural skade (ST-stigning med konveksitet oppover).
  • Nr. 3: transmural skade (løft ST med konveksitet oppover).
  • № 4: her i det originale bildet er ikke helt klart, men forklaringen gitt at elektroden er plassert over sonen transmural skaden (ST løfting) og transmural ischemi (negativ symmetrisk "koronar" tann T).
  • № 5: over sone av transmural iskemi (negativ symmetrisk "koronar" tann T).
  • № 6: periferi ischemi sone (Dvuxfazny tann T, dvs. en første fase tann bølgen T kan være både positiv og negativ fase - motsatt den første..).
  • № 7: vekk fra iskemisonen (redusert eller flatt tann T).

  Her er et annet bilde for uavhengig analyse ("Praktisk elektrokardiografi", VL Doshchitsin).

  Et annet system av avhengighet av typen EKG endres fra infarktssonene.

  Faser av infarkt på EKG

  Betydningen av stadier av hjerteinfarkt er veldig enkelt. Når blodtilførselen stopper helt i hvilken som helst del av myokardiet, dør muskelcellene midt i dette området raskt (i flere titalls minutter). Ved periferien av fokus dør celler ikke umiddelbart. Mange celler blir gradvis "gjenopprett", resten blir irreversibelt drept (husk, som jeg skrev ovenfor, at faser av iskemi og skade ikke kan eksistere for lenge?). Alle disse prosessene reflekteres i stadier av myokardinfarktutvikling. Det er fire av dem: akutt, akutt, subakutt, arr. Videre resulterer jeg i den typiske dynamikken i disse stadiene på EKG i henhold til Orlovs veiledning.

  1) Det mest akutte stadiet av hjerteinfarkt (skadefase) har en omtrentlig varighet fra 3 timer til 3 dager. Nekrose og tilhørende Q-tann kan begynne å danne, men det kan ikke være. Hvis tannen Q dannes, blir høyden av R-bølgen i denne ledningen redusert, ofte til fullstendig forsvunnelse (komplekst QS i transmursjonsinfarkt). Den viktigste EKG-funksjonen i det akutte stadiet av hjerteinfarkt er dannelsen av den såkalte enfaset kurve. En enkeltfase kurve består av ST-segmenthøyde og høy positiv T-bølge, som fusjonerer sammen.

  Offset av ST-segmentet over isolinen på 4 mm og over minst i en av de 12 normale lederne snakker om alvorlighetsgraden av hjertefallet.

  Merk. De mest oppmerksomme besøkende vil si at hjerteinfarkt ikke kan begynne med stadier av skade, fordi mellom normen og skadefasen skal beskrives ovenfor iskemfase! Det stemmer. Men fasen av iskemi varer bare 15-30 minutter, slik at ambulansen vanligvis ikke har tid til å registrere den på EKG. Men hvis dette er mulig, er EKGer synlige høye positive symmetriske "koronar" tenner T, karakteristisk for subendokardiell iskemi. Det er under endokard er den mest sårbare del av myokard av hjertet vegg, som i hjertet hulrom overtrykk, som hindrer blodtilførselen til hjertemuskelen ( "klemmer" blodet fra hjertets arterier siden).

  2) Akutt stadium varer opptil 2-3 uker (for å gjøre det lettere å huske - opptil 3 uker). Områder med iskemi og skade begynner å synke. Nekrosisonen utvides, Tanden Q ekspanderer og øker i amplitude. Hvis tann Q ikke vises i det akutte stadiet, dannes det i det akutte stadiet (det finnes imidlertid hjerteinfarkt og uten Q-bølge, om dem nedenfor). ST segment på grunn av skade sone begrensning begynner gradvis å nærme seg konturlinjen, og tine T blir negativ symmetrisk "koronar" på grunn av dannelsen av en sone av transmural iskemi rundt skadestedet.

  3) Subakutt stadium varer opptil 3 måneder, av og til lenger. Skadesonen forsvinner på grunn av overgangen til ischemia-sonen (derfor nærmer ST-segmentet konturen tett), sone av nekrose er stabilisert (Så om den sanne størrelsen på infarkt dømme på dette stadiet). I første halvdel av den subakutiske scenen på grunn av utvidelsen av iskemisonen, er en negativ Tannen T er utvidet og øker i amplitude opp til giganten. I andre halvdel forsvinner iskemien gradvis, som følger med normaliseringen av T-bølgen (dens amplitude avtar, det har en tendens til å bli positiv). Dynamikk for endringer i T-bølgen er spesielt merkbar på periferien zoner av iskemi.

  Hvis stigningen i ST-segmentet ikke returnerte til normal etter 3 uker etter infarkt, det anbefales det ekkokardiografi (ekkokardiografi) å ekskludere aneurysmer av hjertet (sakkulær utvidelse av veggen med forsinket blodstrøm).

  4) Cicatricial stadium hjerteinfarkt. Dette er den siste fasen, hvor nekroseplassen dannes sterk bindevev arr. Han er ikke begeistret og krymper ikke, så EKG vises i form av tann Q. Siden arr, samt noen arr forblir for resten av livet, og hjerteinfarkt arr stadiet varer til siste hjerteslag.

  Stadier av hjerteinfarkt.

  hva endringer EKG er i cicatricial stadium? Arrområdet (og dermed Q-tannen) kan til en viss grad redusere på grunn av:

  1. sammentrekning (komprimering) av arrvev, som bringer sammen intakte deler av myokardiet;
  2. kompenserende hypertrofi (økning) av nærliggende deler av et sunt myokardium.

  Områder med skade og iskemi i cicatricial stadium er fraværende, derfor segmentet ST på isolinen og T-bølgen er positiv, redusert eller jevnet. Imidlertid er det i en rekke tilfeller i cicatricial-scenen fortsatt registrert liten negativ tann T, Hva er knyttet til en permanent irritasjon av et nærliggende sunt myokard med et arrvev. I slike tilfeller bør amplituden T av tannen ikke overstige 5 mm og bør ikke være lengre enn en halv tann Q eller R i samme ledning.

  For å være lettere å huske, holder varigheten av alle stadier lyden til den tredoble og øker ved å øke:

  • opptil 30 minutter (iskemfase),
  • opptil 3 dager (akutt stadium),
  • opptil 3 uker (akutt stadium),
  • opptil 3 måneder (subakutt stadium),
  • Resten av livet (cicatricial stadium).

  Generelt er det andre klassifiseringer av infarktstrinn.

  Differensiell diagnose av infarkt på EKG

  På tredje studieåret patologisk anatomi og fysiologi alle elevene i medisinsk skolen må lære at alle reaksjonene av kroppen til samme effekt i forskjellige vev på et mikroskopisk nivå oppstår den samme typen. Sammensetningene av disse komplekse påfølgende reaksjoner kalles typiske patologiske prosesser. Her er de viktigste: betennelse, feber, hypoksi, tumorvekst, dystrofi og så videre. Med noen nekrose utvikler betennelse, i utløpet som bindevev dannes. Som jeg påpekte ovenfor, ordet hjerteinfarkt kom fra lat. infarcio - jeg fyller, som skyldes utviklingen av betennelse, hevelse, migrering av blodceller i det berørte organet og dermed dens sel. På et mikroskopisk nivå fortsetter betennelsen på samme måte hvor som helst i kroppen. Av denne grunn infarkt-lignende EKG-endringer det er også med hjerte skader og hjerte svulster (metastaser i hjertet).

  Ikke alle "mistenkelige" tannene T, avviket fra isolinsegmentet ST eller det plutselige utseendet til Q-bølgen skyldes et hjerteinfarkt.

  Normalt amplitude tenner T er fra 1/10 til 1/8 av amplituden til R-bølgen. En høy positiv symmetrisk "koronar" tann T forekommer ikke bare med iskemi, men også ved Hyperkalemi, økt vagal tone, perikarditt (se EKG nedenfor), etc.

  EKG for hyperkalemi (A - normal, B-E - med økning av hyperkalemi).

  Tenner T kan se unormal ut når også hormonelle lidelser (hypertyreoidisme, klimakteriell myokarddystrofi) og med endringer i komplekset QRS (for eksempel med bunter av buntgrenblokken). Og det er ikke alle grunnene.

  Funksjoner av ST-segmentet og T-bølgen
  med forskjellige patologiske forhold.

  ST segment kan stige over konturlinjen ikke bare med skade eller hjerteinfarkt, men også med:

  • hjerte aneurisme,
  • PE (lungeemboli),
  • angina av Prinzmetalla,
  • akutt pankreatitt,
  • perikarditt,
  • koronar angiografi,
  • sekundært - med blokkering av bunden av bunten, ventrikulær hypertrofi, syndrom av tidlig repolarisering av ventrikkene, etc.

  EKG-variant med PE: McGinn-White Syndrome
  (dyp s-tann i jeg leder, dyp Q og negativ T i bly III).

  Nedgang i ST-segmentet forårsaker ikke bare et hjerteinfarkt eller skade på myokardiet, men også andre årsaker:

  • myokarditt, giftig skade på myokardiet,
  • mottak av hjerteglykosider, aminazin,
  • posttyicardial syndrom,
  • hypokalemi,
  • refleks årsaker - akutt pankreatitt, cholecystitis, magesår, brokk i esophagus aperture, etc.,
  • sjokk, alvorlig anemi, akutt respiratorisk svikt,
  • akutte sykdommer i cerebral sirkulasjon,
  • epilepsi, psykoser, svulster og betennelse i hjernen,
  • røyking,
  • sult eller overspising,
  • karbonmonoksidforgiftning,
  • sekundær - med blokkering av buntgrenen, ventrikulær hypertrofi, etc.

  Prong Q mest spesifikt for hjerteinfarkt, men det kan også vises midlertidig og forsvinner i følgende tilfeller:

  • hjerneinfarkt (spesielt subaraknoid blødning),
  • akutt pankreatitt,
  • sjokk
  • koronar angiografi,
  • uremi (den siste fasen av akutt og kronisk nyresvikt),
  • hyperkalemi,
  • myokarditt og andre.

  Som jeg nevnte ovenfor, er det infarkt uten tann Q på EKG. For eksempel:

  1. i tilfelle av subendokardial infarkt, når et tynt lag av myokardiet dør av nær endokardiet til venstre ventrikel. På grunn av den hurtige passasjen av eksitasjon i denne sonen tann Q har ikke tid til å danne. På EKG reduserer tannens høyde (på grunn av tap av eksitasjon av deler av myokardiet) og Segment ST faller under konturen med en bule nedover.
  2. intramuralt infarkt myokardium (inne i veggen) - den befinner seg i tykkelsen av myokardets vegg og når ikke endokardiet eller epikardiet. Excitasjon omgår sone av infarkt fra to sider, i forbindelse med hvilken tann Q er fraværende. Men rundt infarkt sone er dannet transmural iskemi, som manifesteres på EKG ved hjelp av en negativ symmetrisk "coronary" T-bølge. Dermed kan intramuralt myokardinfarkt diagnostiseres ved utseendet negativ symmetrisk bølge T.

  Fortsatt å huske det EKG er bare en av metodene for forskning når du stiller diagnosen, selv om det er en veldig viktig metode. I sjeldne tilfeller (med atypisk lokalisering av nekrosisonen) er myokardinfarkt mulig selv med et normalt EKG! På dette vil jeg stoppe nedenfor.

  Hvordan på et elektrokardiogram skille infarkter fra annen patologi?

  på 2 hovedtrekk.

  1) karakteristisk dynamikk av EKG. Hvis endringer i form, størrelse og plassering av tenner og segmenter observeres på EKG over tid, kan man si med stor tillit om hjerteinfarkt. I infarkt avdelinger på sykehus EKG gjøres daglig. Til EKG var det lettere å vurdere infarktets dynamikk (som er mest uttrykkes på periferien av det berørte området), anbefales det å søke merker på bruksområder for brystelektroder, slik at etterfølgende sykehus EKG blir fjernet i thoracic ledninger helt identisk.

  Dette fører til en viktig konklusjon: Hvis en pasient har hatt patologiske endringer i kardiogrammet tidligere, Det anbefales å ha en "kontroll" EKG-prøve hjemme, slik at en ambulanselege kunne sammenligne det friske EKG med den gamle og konkludere med at de oppdagede endringene er prescriptive. Hvis pasienten tidligere har hatt hjerteinfarkt, blir denne anbefalingen jernregelen. Hver pasient med avansert hjerteinfarkt bør få et kontroll EKG ved utslipp og lagre det hvor han lever. Og på lange turer å bære med seg.

  2) tilgjengeligheten av gjensidighet. Gjensidige endringer er "Speil" (i forhold til isolinen) endres i EKG på motsatt veggen venstre ventrikkel. Det er viktig å ta hensyn til elektrodens retning på EKG. For "null" -elektroden ligger hjertesenteret (midten av interventricular septum), derfor ligger en vegg i hjertehulet i positiv retning, og motsatt - på den negative siden.

  • for Q-bølgen vil den gjensidige forandringen være en økning i tannen R, og omvendt.
  • Hvis segmentet ST forskyves over isolinen, vil den gjensidige forandringen være ST offset under konturlinjen, og omvendt.
  • for en høy positiv "koronar" T-bølge vil den gjensidige forandringen være negativ tann T, og omvendt.

  EKG med bakre membran (lavere) myokardinfarkt.
  direkte tegn er synlige i II, III og aVF-ledninger, gjensidig - i V1-V4.

  Gjensidig endring i EKG i noen situasjoner er de eneste, der du kan mistenke et hjerteinfarkt. For eksempel, ved bakre basal (bakre) infarkt myokardinfarkt, direkte tegn på infarkt kan bare dokumenteres i bly D (dorsalis) over himmelen [les e] og i ytterligere thoracic fører V7-V9, som ikke er inkludert i standarden 12 og utføres kun på forespørsel.

  Ytterligere thoracic fører V7-V9.

  konkordans EKG-elementer er ensrettede med hensyn til EKG-tennets kontur med samme navn i forskjellige ledninger (det vil si ST-segmentet og T-bølgen er rettet i samme retning i samme ledning). Det skjer med perikarditt.

  Det motsatte konseptet - uoverensstemmelse (Multidirectional). Vanligvis antydes uoverensstemmelsen mellom ST-segmentet og T-bølgen i forhold til R-bølgen (ST avbøyes til den ene siden, T til den andre). Karakteristisk for fullstendig blokkering av bunten av Hans.

  EKG i begynnelsen av akutt perikarditt:
  Det er ingen Q-bølge, og gjensidige endringer er karakteristiske
  konsistente endringer i ST-segmentet og T-bølgen.

  Det er mye vanskeligere å fastslå tilstedeværelsen av et hjerteinfarkt, hvis tilgjengelig intraventrikulær ledningsforstyrrelse (buntgrenblokkade), som i seg selv endrer seg en betydelig del av EKG fra QRS-ventrikulærkomplekset til T-bølgen.

  Typer av hjerteinfarkt

  For noen tiår siden delte de transmurale infarkter (ventrikulært kompleks av QS type) og nontransmural vinkelinfarkter (som QR), men det ble snart klart at dette ikke ga noe med hensyn til prognosen og mulige komplikasjoner. Av denne grunn er myokardinfarkt i dag bare delt inn i Q-infarkter (hjerteinfarkt med Q-bølge) og ikke-Q-infarkter (hjerteinfarkt uten Q-bølge).

  Lokalisering av hjerteinfarkt

  I EKG-konklusjonen er nødvendigvis angitt infarkt sone (for eksempel: anterolaterale, bakre, lavere). For dette er det nødvendig å vite i hvilke led EKG-tegn på forskjellige lokaliseringer av infarkt manifesteres.

  Her er et par ferdige ordninger:

  Diagnose av hjerteinfarkt ved lokalisering.

  Aktuell diagnose av hjerteinfarkt
  (høyde - Stig, fra engelsk. høyde; depresjon - redusere, fra engelsk. depresjon)

  Endelig

  Hvis du ikke forstår noe fra det skriftlige, vær ikke opprørt. Myokardinfarkt og generelle EKG-endringer i IHD - det vanskeligste emnet på elektrokardiografi for studenter den medisinske skolen. På Det medisinske fakultet begynner EKG å studere fra det tredje året på propedeutikk av interne sykdommer og de blir undervist 3 flere år før diplomet er mottatt, men få kandidater kan skryte av stabil kunnskap om dette emnet. Jeg hadde en venn som (som det viste seg senere) etter at det femte kurset var spesielt allokert til underordnet for obstetrisk gynekologisk strøm, for å møte med EKG-bånd som ikke er forståelig for henne.

  Hvis du vil mer eller mindre forstå EKG, må du bruke mange dusinvis av timer for omtenksom lesing lærerhjelp og se hundrevis av EKG-bånd. Og når du kan tegne EKG fra hjerteinfarkt eller rytmeforstyrrelser fra minnet, gratulere deg selv - du er nær målet.

  EKG med hjerteinfarkt: tegn, lokalisering og dekoding av kardiogram

  Jeg vil gjerne fortelle deg om den grunnleggende metoden for diagnose - EKG ved hjerteinfarkt. I følge kardiogrammet lærer du å bestemme graden av nederlag i hjertet ditt ved patologi.

  Hvis du merker de første symptomene, er det nødvendig å få et EKG raskt og konsultere en kardiolog. I denne artikkelen kan du lære å forberede deg på denne prosedyren og hvordan den vil bli dechifrert. Denne artikkelen vil være nyttig for alle, siden ingen er immun mot denne patologien.

  Kort beskrivelse

  Myokardinfarkt er en nekrose (nekrose av vev) av en del av hjertemusklen som oppstår ved utilstrekkelig inntak av hjerte muskel oksygen på grunn av sirkulasjonsfeil. Det er hjerteinfarkt som er den viktigste dødsårsaken, i dag, og funksjonshemmingen til mennesker rundt om i verden.

  EKG med hjerteinfarkt er hovedverktøyet for diagnosen. Når symptomer oppstår som er karakteristiske for sykdommen, bør du umiddelbart besøke en kardiolog og gjennomgå en EKG-test, da de første timene er svært viktige.

  Også, regelmessige undersøkelser bør utføres for tidlig diagnose av forverring av hjertet. Den viktigste symptomatologien:

  • kortpustethet;
  • smerte bak brystbenet;
  • svakhet;
  • hjertebank, hjertesvikt;
  • angst;
  • alvorlig svette.

  Hovedfaktorene, som følge av hvilket oksygen som kommer inn i blodet dårlig og blodstrømmen er forstyrret, er:

  • koronar stenose (på grunn av en trombus eller en plakk, smalere arterien åpningen, noe som forårsaker et hjerteinfarkt med hjerteinfarkt).
  • koronar trombose (lumen av arterien er tilstoppet plutselig, på grunn av hvilken det er en stor fokalnekrose av hjertets vegger).
  • stenosering av koronar sklerose (innsnevring av lumen av noen kranspulsårer, som forårsaker småfokale myokardinfarkt).

  Myokardinfarkt utvikler seg ofte mot bakgrunnen av arteriell hypertensjon, diabetes mellitus og aterosklerose. Det kan også oppstå på grunn av røyking, fedme og en immobile livsstil.

  Å gi betingelser for hjerteinfarkt, på grunn av hvilket oksygeninntaket er redusert, kan være:

  • konstant spenning;
  • Nerve overstrain;
  • overdreven fysisk anstrengelse;
  • operativ intervensjon;
  • forskjeller i atmosfærisk trykk.

  EKG ved myokardinfarkt utføres ved hjelp av spesielle elektroder som er koblet til EKG-apparatet og som registrerer signalene som er gitt av hjertet. For et konvensjonelt EKG er seks sensorer tilstrekkelige, men for den mest detaljerte analysen av hjertefunksjonen, brukes tolv ledere.

  Typer av hjertesykdommer

  Kardiologisk patologi kan skaffe seg ulike former. Elektrokardiografisk diagnose av hjerteinfarkt er i stand til å oppdage følgende typer sykdommer:

  • transmuralt;
  • subendokardial;
  • utført.

  Hver sykdom har en spesifikk tilstand av nekrose, skade, iskemi. Transmural myokardinfarkt har tegn på storfokalnekrose, som påvirkes av 50% til 70% av veggene i venstre ventrikel. Hjelper med å oppdage tegn på hjerteinfarkt av denne typen depolarisasjonsvektor av motsatt veggen.

  Kompleksiteten i diagnosen er at en signifikant del av myokardiet ikke viser endringene som forekommer i det, og bare vektorens indekser kan peke på dem. Subendokardial myokardinfarkt tilhører ikke små fokale former for sykdommer.

  Den fortsetter nesten alltid omfattende. Den største vanskeligheten for leger i å undersøke tilstanden til det indre organet er sløring av grensene til det berørte myokardiet.

  Når funksjonene ved subendokardial skade oppdages, observerer legene tidspunktet for manifestasjonen. Symptomer på hjerteinfarkt av subendokardial type kan betraktes som en fullstendig bekreftelse på forekomsten av patologi, dersom de ikke forsvinner innen 2 dager. Intramuralt myokardinfarkt anses å være sjeldent i medisinsk praksis.

  Det oppdages ganske raskt i de første timene da det begynte, siden vektoren av myokardial eksitasjon på EKG indikerer metabolske prosesser som har endret seg i hjertet. Kalium forlater cellene som er berørt av nekrose. Men vanskeligheten med å oppdage patologi er at strømmen av skade på kalium ikke dannes, fordi den ikke når epikardiet eller endokardiet.

  For å oppdage denne typen hjerteinfarkt er det nødvendig med en enda lengre overvåkning av pasientens tilstand. EKG skal utføres regelmessig i 2 uker. En tolkning av resultatene av analysen er ikke en full bekreftelse eller fornektelse av den foreløpige diagnosen. For å klargjøre tilstedeværelsen eller fraværet av sykdom er det bare mulig når man analyserer tegnene i dynamikken i utviklingen.

  Vifte av myokardinfarkt

  Avhengig av symptomene, utmerker seg flere varianter av myokardinfarkt:

  • Anginøse er den vanligste varianten. Det varer i mer enn en halv time og går ikke etter at du har tatt medisinen (nitroglycerin) med sterk presseklemme eller klemmer smerter bak brystbenet. Denne smerten kan gi til venstre halvdel av brystet, så vel som til venstre arm, kjeve og rygg. Pasienten kan oppleve svakhet, angst, frykt for død, alvorlig svetting.
  • Astmatisk - et alternativ der det er kortpustethet eller kvelning, et sterkt hjerterytme. Smerter skjer ofte ikke, selv om det kan være en forløper for dyspné. Denne varianten av sykdomsutviklingen er karakteristisk for eldre aldersgrupper og for personer som allerede har gjennomgått hjerteinfarkt.
  • Gastralgic - en variant preget av uvanlig lokalisering av smerte, som manifesterer seg i overlivet. Det kan spre seg til scapula og tilbake. Dette alternativet er ledsaget av hikke, kløe, kvalme, oppkast. På grunn av obstruksjon av tarmen, oppblåsthet er mulig.
  • Cerebrovaskulær - symptomer forbundet med cerebral iskemi: svimmelhet, besvimelse, kvalme, oppkast, orienteringstap i rommet. Utseendet til nevrologiske symptomer kompliserer diagnosen, som kan være helt riktig i dette tilfellet bare ved hjelp av et EKG.
  • Arrhythmic - et alternativ der hovedsymptomet er et hjerteslag: en følelse av hjertestans og avbrudd i hans arbeid. Smerter er fraværende eller manifesteres bare litt. Mulig utseende av svakhet, dyspné, synkope eller andre symptomer forårsaket av blodtrykksfall.
  • Malosymptomic - et alternativ der deteksjon av overført myokardinfarkt bare er mulig etter fjerning av EKG. Imidlertid kan infarkt føres av slike milde symptomer som årsakssvikt, kortpustethet, uregelmessig hjerteslag.

  Ved en hvilken som helst variant av myokardinfarkt for en nøyaktig diagnose er det nødvendig å gjøre et elektrokardiogram.

  Hjertekardiogram

  Menneskelige organer passerer en svak strøm. Dette gjør det mulig å lage en nøyaktig diagnose ved hjelp av en enhet som registrerer elektriske impulser. Elektrokardiografen består av:

  • en enhet som forsterker en svak strøm;
  • en enhet som måler stress
  • opptaksenhet automatisk.

  I følge kardiogrammet, som vises på skjermen eller trykt på papir, en spesialist og diagnoser. I det menneskelige hjerte er det spesielle vev, ellers kalles de et ledende system, de overfører til musklene signaler som indikerer avslapning eller sammentrekning av orgelet.

  Den elektriske strømmen i hjertecellene kommer i perioder, disse er:

  • depolarisering. Den negative cellulære ladningen av hjertemusklene erstattes av en positiv;
  • repolarisering. En negativ intracellulær ladning gjenopprettes.

  En skadet celle har lav elektrisk ledningsevne enn en sunn celle. Dette er hva elektrokardiografen retter. Ved å passere kardiogrammet kan du registrere effekten av strømmer som oppstår i hjertets arbeid.

  Når det ikke er strøm, korrigerer galvanometeret en jevn linje (isoliner), og hvis cellene i myokardiet er begeistret i forskjellige faser, retter galvanometeret en karakteristisk stang rettet oppover eller nedover.

  Den elektrokardiografiske kontrollen løser tre standardleder, forsterket tre og seks thorax. Hvis det er indikasjoner, blir det lagt til flere ledninger for å sjekke de bakre kardiale avdelingene.

  Hver elektrokardiograf registreres med en egen linje, som ytterligere bidrar til å diagnostisere hjertesvikt.
  Som et resultat har det komplekse kardiogrammet 12 grafiske linjer, og hver av dem er studert.

  Det er fem punkter på elektrokardiogrammet - P, Q, R, S, T, det er tilfeller der U også er lagt til. Hver har sin egen bredde, høyde og dybde, og den er også rettet hver i sin retning.

  Mellom tennene er det intervaller, de blir også målt og studert. Intervallavvik registreres også. Hver tann er ansvarlig for funksjonene og egenskapene til visse muskulære deler av hjertet. Eksperter tar hensyn til forholdet mellom dem (alt avhenger av høyde, dybde og retning).

  Alle disse indikatorene bidrar til å skille mellom normal myokardial arbeid fra nedsatt, forårsaket av ulike patologier. Hovedkjernen til elektrokardiogrammet er å identifisere og registrere viktig for diagnosen og videre behandling av symptomene på patologi.

  Lokalisering av hjerteinfarkt

  EKG diagnostikk av hjerteinfarkt gjør det mulig å bestemme lokalisering av iskemi. For eksempel kan det manifestere seg i veggene til venstre ventrikel, på frontveggene, skilleveggene eller sideveggene.

  Det er verdt å merke seg at myokardinfarkt er mindre sannsynlig å forekomme i høyre ventrikel, så spesialister bruker spesielle brystledninger i diagnosen for å bestemme det.

  Lokalisering av hjerteinfarkt ved EKG:

  • Anterior infarct - LAP arterien er påvirket. Indikatorer: V1-V4. Leader: II, III, aVF.
  • Posterior infarkt - RCA arterien er berørt. Indikatorer: II, III, aVF. Leader: Jeg, aVF. Lateral infarkt - Circuflex arterien er berørt. Indikatorer: I, aVL, V5. Leder: VI.
  • Basal infarkt - RCA arterien er berørt. Indikatorer: ingen. Leder V1, V2.
  • Segmentinfarkt - Septal performan arterien er berørt. Indikatorer: V1, V2, QS. Leder: Ingen.

  Forberedelse og prosedyre

  Mange tror at EKG-prosedyren ikke krever spesiell forberedelse. For en mer nøyaktig diagnose av hjerteinfarkt er det imidlertid nødvendig å følge følgende regler:

  1. Stabil psyko-emosjonell bakgrunn, pasienten skal være ekstremt rolig og ikke nervøs.
  2. Hvis prosedyren er om morgenen, bør du slutte å spise.
  3. Hvis pasienten røyker, er det tilrådelig å avstå fra å røyke før prosedyren.
  4. Det er også nødvendig å begrense væskeinntaket.

  Før undersøkelsen er det nødvendig å fjerne de ytre klærne og bar skinnene. Spesialisten reparerer elektrodefestepunktet med alkohol, og bruker en spesiell gel. Elektroder er plassert på brystet, ankler og hender. Under prosedyren er pasienten i horisontal stilling. EKG-tiden er ca. 10 minutter.

  Under normal drift av orgelet har linjen samme syklighet. Sykler, karakterisert ved en sekvensiell sammentrekning og avslapping av venstre og høyre atria, ventrikler. I dette tilfellet utføres komplekse prosesser i hjertemuskulaturen, ledsaget av bioelektrisk energi.

  De elektriske impulser som er dannet i forskjellige deler av hjertet, fordeles jevnt i hele kroppen og når huden til personen som fester apparatet ved hjelp av elektroder.

  Dekoding av EKG i hjerteinfarkt

  Myokardinfarkt er delt inn i 2 typer - stort brennvidde og småfokus. EKG gjør det mulig å diagnostisere storskala fokal myokardinfarkt. Elektrokardiogrammet består av tenner (fremspring), intervaller og segmenter.

  På kardiogrammet med infarkt, ser fremspringene ut som konkav eller konvekse linjer. I medisinsk praksis er det flere typer tenner, som er ansvarlige for prosesser som forekommer i myokardiet, de er betegnet med latinske bokstaver.

  Pigment P - karakteriserer atrielle sammentrekninger, fremspring Q R S reflekterer kondisjonen til ventrikels kontraktile funksjon, fremspringet T løser deres avslapping. Prongen R er positiv, tennene Q S, negativ og rettet nedover. En reduksjon i R-bølgen indikerer en patologisk forandring i hjertet.

  Segmenter er segmenter av en rett linje som forbinder fremspring til hverandre. ST-segmentet som ligger på mellomlinjen regnes som normen. Intervallet er et bestemt område, bestående av fremspring og et segment.

  Stort fokal myokardinfarkt, på kardiogrammet, vises ved modifikasjon av komplekset av fremspring Q R S. Utseendet til den patologiske utbredelsen Q indikerer utviklingen av patologi. Q-indikatoren anses å være det mest stabile tegn på hjerteinfarkt.

  Et elektrokardiogram gir ikke alltid tegn som indikerer utviklingen av patologi fra første gang, men bare i 50% av tilfellene. Det første karakteristiske tegn på utvikling av patologi er hevningen av ST-segmentet.

  Hva ser et omfattende hjerteinfarkt ut på et kardiogram? For storfokus MI er følgende mønster typisk:

  • tann R - helt fraværende;
  • tann Q - betydelig forstørret i bredde og dybde;
  • segment ST - plassert over isolinet;
  • T-bølge - har i de fleste tilfeller en negativ retning.

  EKG endringer

  I løpet av studien kontrolleres slike funksjoner og avvik:

  1. Brudd på blodsirkulasjonen, noe som fører til arytmi.
  2. Begrensning av blodstrøm.
  3. Avslag i arbeidet til høyre ventrikel.
  4. Tykkelse av myokardiet - utviklingen av hypertrofi.
  5. Krenkelse av hjertets rytme som følge av hjertets patologiske elektriske aktivitet.
  6. Transmural infarkt av et hvilket som helst stadium.
  7. Funksjoner av hjerteets plassering i brystet.
  8. Regelmessig hjertefrekvens og intensitet av aktivitet.
  9. Tilstedeværelsen av skade på myokardets struktur.

  Normal ytelse

  Alle pulser i hjerterytmen er løst i form av en graf, hvor endringene i kurven registreres vertikalt, og tiden for tilbakeslag og stigninger beregnes horisontalt.

  Zubtsy - vertikale striper er utpekt av bokstavene i det latinske alfabetet. Horisontale segmenter måles, fikser endringene - intervaller for hver hjerteprosess (systoler og diastoler).

  Hos voksne er de normale parametrene for et sunt hjerte som følger:

  1. Før sammentrekningen av atria, vil tannen P bli utpekt. Det er determinanten av sinusrytmen.

  Det kan være negativt og positivt, og varigheten av en slik markør er ikke mer enn en tiendedel av et sekund. Avvik fra normen kan indikere forstyrrede diffuse metabolske prosesser.

 • PQ-intervallet har en varighet på 0,1 sekunder.

  Det er i løpet av denne tiden at sinusimpulsen kan passere gjennom det artioventikulære veikrysset.

 • Zubets T forklarer prosessene under repolarisering av høyre og venstre ventrikler. Det indikerer scenen av diastol.
 • 0,3 sekunder varer på grafen av QRS-prosessen, som inkluderer flere bulker. Dette er en vanlig depolariseringsprosess ved sammentrekning av ventrikkene.
 • Angivelse av studien for infarkt

  EKG-verdiene for hjerteinfarkt er svært viktige under diagnosen av sykdommen og identifisering av dens egenskaper. Diagnosen bør være rask til å lære egenskapene til hjertemuskulaturen og forstå hvordan man skal gjenoppnå pasienten.

  Lokaliseringen av det berørte området kan være forskjellig: død av høyre ventrikulært vev, skade på perikardialsekken, død av ventilen.

  Også det nedre venstre atrium kan påvirkes, noe som ikke tillater at blodet forlater dette området. Transmural infarkt fører til obstruksjon av fartøyene i området med koronarforsyningen av hjertemuskulaturen. Definere øyeblikk i diagnosen av et hjerteinfarkt:

  • Nøyaktig lokalisering av muskelens dødssted.
  • Perioden for slående handling (hvor lenge tilstanden varer).
  • Nedbørets dybde. På EKG-tegn på hjerteinfarkt er det lett å identifisere, men du må finne ut trinnene i lesjonen, som avhenger av dybden av fokus og styrken av spredningen.
  • Samtidig lesjoner av andre deler av hjertemuskulaturen.

  Det er viktig å vurdere. Tendensindeksene er også i tilfelle av buntbunken som blokkerer i nedre del, noe som provoserer starten på neste stadium - det transmurale infarkt i venstre ventrikulær septum.

  I fravær av rettidig behandling kan sykdommen spre seg til høyre ventrikel ettersom blodstrømmen er forstyrret, og de nekrotiske prosessene i hjertet fortsetter. For å unngå forverring av helsen, administreres pasienten metabolske og diffuse legemidler.

  Stadier av myokardisk nekrose

  Mellom det sunne og døde (nekrotiske) myokardium i elektrokardiografi er mellomliggende stadier skilt ut:

  ISHEMIA: Dette er den første lesjonen av myokardiet, der det ikke er en mikroskopisk forandring i hjertemuskelen ennå, og funksjonen er allerede delvis ødelagt.

  Som du må huske fra den første delen av syklusen, oppstår to motsatte prosesser på cellemembranen i nerve- og muskelceller: depolarisering (excitasjon) og repolarisering (gjenoppretting av potensiell forskjell). Depolarisering er en enkel prosess, som det bare er nødvendig å åpne ionkanaler i cellemembranet, hvorav, på grunn av forskjellen i konsentrasjoner utenfor og inne i cellen, vil ioner løpe.

  Til forskjell fra depolarisering er repolarisering en energiintensiv prosess som krever energi i form av ATP. For syntese av ATP er det nødvendig med oksygen, så når myokardiell iskemi begynner repolariseringsprosessen først å lide. Brudd på repolarisering manifesteres ved endringer i T-bølgen.

  Når myokardiskemi QRS-kompleks og ST-segmentene i normale og forandrede tann D en avansert, symmetrisk, likesidet, økes i amplitude (akse) og har en spiss topp. I dette tilfellet kan T-bølgen være enten positiv eller negativ - dette avhenger av plasseringen av det iskemiske fokuset i tykkelsen av hjertemuren, og også på retningen til den valgte EKG-ledningen.

  Iskemi - reversibelt fenomen, til slutt metabolisme (metabolisme) gjenopprettes til normal eller fortsetter å forverres med overgangen til skaderens stadium.

  SKADE: den dypere lesjon infarkt, karakterisert ved mikroskopisk bestemte økning i antall av vakuoler, hevelse og degenerasjon av muskelfibre, svekket membranstruktur, mitokondriell funksjon, acidose (surgjøring), etc. Lider både depolarisering og repolarisering. Det antas at skaden primært påvirker ST-segmentet.

  ST-segmentet kan flyttes over eller under konturen, men dets bue (dette er viktig!) Er skadet av en konveksitet i forskyvningsretningen. Således, hvis den er skadet myokard buen ST-segment rettet mot forspenningen som skiller det fra mange andre stater hvor buen er rettet mot konturen (ventrikulær hypertrofi, grenblokk blokade et al.).

  Tine T i tilfelle skade kan være av forskjellige former og størrelser, avhengig av alvorlighetsgraden av samtidig iskemi. Skader kan heller ikke eksistere lenge og går over til iskemi eller nekrose.

  Nekrose: død av myokardiet. Det døde myokardiet kan ikke depolarisere, slik at de døde celler ikke kan danne en tann R i det ventrikulære komplekse QRS. Av denne grunn, når transmuralt infarkt (død fra hjertemuskelen på en del over hele tykkelsen av hjerteveggen) i denne bortføring ECG R-bølge er ikke tilstede i det hele tatt, blir dannet, og den ventrikulære komplekse typen QS.

  Hvis nekrose påvirker bare en del av veggen av myokardiet, dannes et kompleks av QrS-type, hvor R-tannen reduseres, og Q-tannen forstørres i forhold til normen. Normalt må Q- og R-tennene adlyde en rekke regler, for eksempel:

  • Q-tannen bør alltid være til stede i V4-V6.
  • bredden på tannen Q bør ikke overstige 0,03 s, og dens amplitude bør IKKE overstige 1/4 av amplituden til R-bølgen i denne ledningen.
  • tannen R skal øke i amplitude fra V1 til V4 (dvs. i hver påfølgende bly fra V1 til V4, bør tannen R heves høyere enn i den forrige).
  • i V1 kan den normale tannen være fraværende, da har det ventrikulære komplekset form QS. Personer under 30 år gammel kompleks QS normale kan noen ganger være i V1-V2, og barna - selv i V1-V3, selv om det alltid er mistenkelig hjerteinfarkt foran interventricular septum.

  Diagnose hos pasienter med blokkering av buntgrenavdelinger

  Tilstedeværelsen av blokade av høyre ben hindrer ikke påvisning av store endringer. Og hos pasienter med venstre benblokkade er EKG-diagnose av hjerteinfarkt veldig vanskelig. Mange EKG tegn på store endringer ble foreslått mot bakgrunnen av blokkering av venstre ben. Ved diagnostisering av akutt MI er de mest informative av dem:

  1. Utseendet til Q-bølgen (spesielt den unormale Q-bølgen) i minst to ledere fra lederne aVL, I, V5, V6.
  2. Reduksjon av tannen R fra ledningen V1 til V4.
  3. Serrering av det stigende kneet til S-bølgen (Cabrer's) er ikke mindre enn i to ledninger fra V3 til V5.
  4. Concordant-forskyvning av ST-segmentet i to eller flere tilstøtende fører.

  Ved identifisering av noen av disse tegn på myokardial 90-100% sannsynlighet, men disse endringene bare skje i 20-30% av pasienter med hjerteinfarkt midt blokade av venstre ben (endringer i ST-segmentet, og T-bølgen er observert på 50% i dynamikk). Derfor utelukker fraværet av EKG-endringer i pasienten med blokkering av venstre pedicle i ingen tilfelle muligheten for hjerteinfarkt.

  For nøyaktig diagnose er nødvendig for å bestemme aktiviteten til enzymer eller kardial troponin T. Omtrent de samme prinsipper diagnose av hjerteinfarkt hos pasienter med ventrikulær Preeksitasjonssyndrom, pasienter med implantert pacemaker (konstant stimulering av ventriklene).

  Hos pasienter med blokkering av venstre forreste gren er tegn på store fokale endringer av den nedre lokaliseringen:

  1. Registrering i II-derivat av komplekser av QS, qrS og rS type (tann r "alt =" ">

  Fasen av transmurale infarksjons spesialister er delt inn i 4 faser:

  • Den mest akutte scenen, som varer fra minutt til flere timer;
  • Et akutt stadium som varer fra en time til to uker;
  • Et ukomplisert stadium som varer fra to uker til to måneder;
  • Cicatricial stadium, som oppstår etter to måneder.

  Transmural infarkt refererer til akutt stadium. På EKG kan det bestemmes av stigende tann "ST" til "T", som er i negativ posisjon. I den siste fasen av transmursjonsinfarkt dannes Q-tannen. ST-segmentet holdes på instrumentindikatorene fra to dager til fire uker.

  Hvis pasienten fortsetter å øke segmentet "ST", under en andre undersøkelse, indikerer dette at han utvikler en aneurisme i venstre ventrikel. Dermed er transmursjonsinfarkt preget av tilstedeværelsen av Q-bølgen, "ST" -bevegelsen mot isolinen og "T" -bølgeforhøyelsen i den negative sonen.

  Lavere infarkt og dets egenskaper

  Et infarkt i bakre områder av ventrikkelen er vanskelig å diagnostisere ved hjelp av EKG. I medisinsk praksis viser ca 50% av diagnosene ikke problemer med bakre områder av ventrikkelen. Den bakre ventrikulære veggen er delt inn i slike deler:

  • Diaphragmatic avdeling, hvor det er bakre vegger, ved siden av membranen. Iskemi i denne delen forårsaker et lavere infarkt (bakre diafragmatisk infarkt).
  • Basal avdeling (øvre stenochki), ved siden av hjertet. Hjertets iskemi i denne delen kalles det bakre basale infarkt.

  Det lavere infarkt oppstår ved tilstopping av høyre koronararterie. Komplikasjoner kjennetegnes av en lesjon av intervensjonens septum og bakre veggen.

  Med lavere infarkt, endres EKG-verdiene som følger:

  • Den tredje tann Q blir stor for den tredje tannen R med 3 mm.
  • Cikatrisk infarkt er preget av en nedgang i Q-bølgen til halv R (VF).
  • Utvidelsen av den tredje tann Q til 2 mm er diagnostisert.
  • Med bakre infarkt stiger andre tann Q over den første Q (i en sunn person blir disse indikatorene reversert).

  Det skal bemerkes at tilstedeværelsen av en Q-bølge i en av lederne ikke er en garanti for et bakre infarkt. Det kan forsvinne og vises med intens pust av en person. Derfor, for å diagnostisere et bakre infarkt, utfør EKG flere ganger.

  Vanskeligheter i elektrokardiografi

  Kompleksiteten ligger i følgende:

  1. Overdreven vekt av pasienten kan påvirke hjertestrømmenes adferd.
  2. For å bestemme nye arr av hjerteinfarkt er det vanskelig, hvis allerede i hjertet en cicatricial endring.
  3. Den svekkede konduktiviteten til en fullstendig blokkasjon, i dette tilfellet, er vanskelig å diagnostisere iskemi.
  4. Fryst hjerte aneurysmer ikke fikse en ny dynamikk.

  Moderne medisin og nye EKG-enheter kan enkelt utføre beregninger (dette skjer automatisk). Ved hjelp av hemmere overvåking kan du fikse hjertearbeidet hele dagen.

  I moderne avdelinger er det en kardiomonitoring og har en akustisk alarm som gjør det mulig for leger å legge merke til endrede hjertekontraksjoner. Den endelige diagnosen er laget av en spesialist på resultatene av et elektrokardiogram, kliniske manifestasjoner.

  Les Mer Om Fartøyene