Hjertets hjerterytme - hva er det, og hvordan å behandle det?

Hjertearytmi - brudd på frekvens, rytme og sekvens av hjertesammensetninger. De kan oppstå på strukturelle endringer i ledningssystemet med hjertesykdom og (eller) under påvirkning av autonome, endokrine, og elektrolytt, og andre metabolske forstyrrelser, forgiftninger, og noen medisinske effekter.

Ofte, selv med uttalt strukturelle endringer i myokardiet, skyldes arytmi delvis eller hovedsakelig metabolske forstyrrelser.

Hjertearytmi hva er det, og hvordan behandles det? Normalt samles hjertet med jevne mellomrom med en frekvens på 60-90 slag per minutt. I samsvar med kroppens behov kan det enten redusere sitt arbeid, eller øke antallet kutt i løpet av et minutt. Ifølge WHO er arytmi enhver rytme av hjerteaktivitet som er forskjellig fra den vanlige sinusrytmen.

årsaker

Hvorfor arrythmia oppstår, og hva er det? Årsakene til arytmi kan være funksjonsforstyrrelser i nervesystemet, eller anatomiske endringer. Ofte er hjerterytmeforstyrrelser et symptom på en sykdom.

Blant patologier i kardiovaskulærsystemet, følges følgende betingelser av arytmier:

 • iskemisk hjertesykdom på grunn av endringer i myokardiums struktur og utvidelse av hulromene;
 • myokarditt på grunn av brudd på hjertets elektriske stabilitet;
 • hjertefeil på grunn av økt stress på muskelceller;
 • skader og kirurgiske inngrep på hjertet fører til direkte skade på stiene.

Blant de viktigste utløserne av arytmieutvikling er følgende:

 • avhengighet av energidrikker og koffeinholdige;
 • urimelig forbruk av alkohol og røyking;
 • stress og depressive forhold;
 • overdreven fysisk anstrengelse;
 • forstyrrelser i metabolske prosesser;
 • slike hjertepatologier som vices, iskemisk sykdom, myokarditt, hypertensjon og andre tilstander;
 • forstyrrelser i skjoldbruskkjertelen;
 • smittsomme prosesser og soppinfeksjoner;
 • stater i overgangsalderen;
 • sykdommer i hjernen.

Idiopatisk arytmi kalles en tilstand hvor årsakene etter en omfattende undersøkelse av pasienten forblir ubestemt.

klassifisering

Avhengig av hjertefrekvens er følgende typer arytmi skjenket:

 1. Sinus takykardi. Ledende i dannelsen av elektriske impulser i myokardiet er sinusnoden. Med sinus takykardi overstiger hjertefrekvensen 90 slag per minutt. Det føles som et hjerteslag.
 2. Sinus arytmi. Dette er en unormal veksling av hjerteslag. Denne typen arytmi forekommer vanligvis hos barn og ungdom. Det kan være funksjonelt og relatert til puste. Når du inhalerer, blir hjertesammenheng hyppigere, og når du puster ut, blir de mindre hyppige.
 3. Sinus bradykardi. Den er preget av en reduksjon i hjertefrekvensen til 55 slag per minutt eller mindre. Det kan observeres hos friske, fysisk trente personer alene, i en drøm.
 4. Paroksysmal atrieflimmer. I dette tilfellet snakker de om et sterkt raskt hjerterytme med riktig rytme. Frekvensen av sammentrekninger under et angrep når 240 slag per minutt, forårsaker presyncope, økt svette, blekhet og svakhet. Årsaken til denne tilstanden ligger i utseendet av ytterligere impulser i atria, noe som resulterer i at resten av hjertemuskelen blir sterkt redusert.
 5. Paroksysmal takykardi. Dette er den riktige, men hyppige rytmen av hjertets arbeid. Hjertefrekvensen i dette tilfellet varierer fra 140 til 240 slag per minutt. Den starter og forsvinner plutselig.
 6. Arytmi. Dette er en for tidlig (ekstraordinær) sammentrekning av hjertemuskelen. Følelser i denne form for arytmier kan enten være en intensivert trykk i hjertet eller som en fading.

Avhengig av graden av kurs og alvorlighetsgraden av symptomene på hjertearytmi, bestemmes en behandlingsregime.

Symptomer på hjertearytmi

I tilfelle av hjertearytmi Symptomene kan variere innen vide grenser og bestemmes av frekvens og rytme av hjerte sammentrekninger, deres effekt på intrakardiale, cerebral, renal hemodynamikk og funksjon av den venstre ventrikkel.

Hovedtegnene på arytmi er hjerteslag eller en følelse av forstyrrelse, som falmer i hjertet. Forløpet av arytmier kan ledsages av kvelning, angina, svimmelhet, svakhet, besvimelse, utvikling av kardiogent sjokk.

Symptomatisk, avhengig av form for arytmi:

 1. Følelser med hyppige, uregelmessige hjerteslag er kjent med atrieflimmer.
 2. Fading av hjerteaktivitet og ubehag i hjerteområdet - med sinusarytmi.
 3. Med ekstrasystole klager pasientene om følelser av falming, sjokk og uregelmessigheter i hjertearbeidet.
 4. Hjertepatoklinasjoner er vanligvis forbundet med sinus takykardi.
 5. Paroksysmal takykardi karakteriseres ved å plutselig utvikle og stoppe hjertebanken til 140-220 ud. i min.
 6. Anfall av svimmelhet og svimmelhet - med sinus bradykardi eller svakhetssyndrom i sinuskoden.

Det er såkalte "stumme" arytmier som ikke manifesterer seg klinisk. De oppdages vanligvis ved fysisk undersøkelse eller elektrokardiografi.

Arrytmi i graviditet

Prognosen for graviditet og kommende fødsler avhenger av hvordan hjertet av en kvinne reagerer på de forventede hendelsene. Imidlertid må vi ikke glemme at graviditet i seg selv, er ikke helt en normal tilstand, kan forårsake rytmeforstyrrelser og gi arytmi. For eksempel viser utseendet på ekstrasystol eller paroksysmal takykardi under graviditet som regel ikke en organisk lesjon av myokardiet, og forekommer hos ca 19-20% av gravide kvinner. Og hvis du fortsatt har en sen toksisose for alt dette, trenger du ikke å vente fra hjertet, vil arytmiene intensivere.

Det utgjør ingen spesiell risiko for kvinners helse slik arytmi som fullstendig eller ufullstendig atrioventrikulær blokk. I tillegg fremmer graviditet hyppig ventrikkelrytmen, og tiltak er tatt bare i tilfeller av hjertefrekvensen faller av eller under 35 slag per minutt (fødsel - tang). Men med organisk hjertesykdom hos kvinner som behandles med økt oppmerksomhet siden forekomsten av atrieflimmer i denne situasjonen er en kontraindikasjon til bevaring av svangerskapet. I tillegg krever valg av leveringsmetode før termen også spesiell omsorg. Det virker som en mild, i andre tilfeller et keisersnitt hos slike pasienter kan møte tromboemboli i lungearterien (lungeemboli).

Selvfølgelig kan ingen forby en graviditet, så kvinner med hjertepatologi bevisst tar risikoer, drevet av et verdsatt ønske - å bli mor. Men hvis graviditet allerede har skjedd, må doktorgravenes forskrifter og anbefalinger følges nøye: å observere regimet for arbeid og hvile, å ta nødvendige medisiner og å bli innlagt på sykehus, om nødvendig, under tilsyn av leger. Fødtene til slike kvinner, som regel, foregår i en spesialisert klinikk hvor en kvinne når som helst kan motta akuttmedisinsk behandling (tatt hensyn til hjertepatologi) i tilfelle uforutsette omstendigheter.

diagnostikk

Hvis det oppdages tegn på arytmi, vil legen foreskrive en fullstendig undersøkelse av hjertet og blodårene for å fastslå årsaken til uorden. De viktigste diagnosemetodene lytter til hjertet og EKG.

I tilfelle patologien ikke er av permanent karakter, brukes Holter-overvåkning - døgnopptak av hjerteslag ved hjelp av spesielle sensorer (utført på sykehus). I noen tilfeller er passiv forskning ikke nok. Da induserer legene arytmi ved kunstige midler. For dette har flere standardtester blitt utviklet. Her er de:

 • fysisk belastning;
 • kartlegging;
 • elektrofysiologisk studie;
 • test ved hjelp av en skråstilt tabell.

Behandling av hjertearytmi

Ved diagnostisert hjertearytmi er valget av behandlingstaktikk basert på årsaken, type hjertearytmi og den generelle tilstanden til pasienten. Noen ganger, for å gjenopprette normal drift av hjertet, er det nok å foreta en medisinsk korreksjon av den underliggende sykdommen. I andre tilfeller kan pasienten kreve medisinsk eller kirurgisk behandling, som nødvendigvis skal utføres under systematisk tilsyn med EKG.

Legemidler som brukes i legemiddelbehandling for arytmier:

 • kalsiumkanalblokkere - verapamil / diltiazem;
 • beta-blokkere - metoprolol / bisoprolol / atenolol;
 • kaliumkanalblokkere - cordaron / sotohexal;
 • blokkere av natriumkanaler - novokain / lidokain.

Til kirurgisk inngripen utveier stadiene av alvorlig nedbrytning av muskelhjertets vev. Følgende prosedyrer kan tilordnes:

 • pacing;
 • implantering av en cardioverter-defibrillator;
 • kateter radiofrekvens ablation.

Behandlingen av hjertearytmi, spesielt dens komplekse former, håndteres kun av en kardiolog. Bruk av disse legemidlene kan bare baseres på strenge indikasjoner, avhengig av type arytmi. Ved begynnelsen av behandlingen bør legemidlet velges under tilsyn av en lege, og i alvorlige tilfeller bare i sykehusinnstilling. Gitt diagnosen, velger legen en medisinbehandling.

Folkemidlene

På en gang vil vi legge merke til at ved diagnosen en hjertearytmi, bør nasjonale midler bare brukes som tillegg til tradisjonelle medisinske preparater, men i det hele tatt ikke å erstatte dem. Faktisk akselererer urter bare prosessen med utvinning, men er ikke i stand til å kurere en person helt. Det er fra dette at du bør fortsette når du velger oppskrifter du liker.

 1. Hell 30 bær av hagtorn med et glass kokende vann og sett blandingen på en liten brann i 10-15 minutter. Buljongen brukes i frisk form i like store deler om dagen.
 2. Bland en flaske alkoholtinktur av valerian, hagtorn og morwort. Rist blandingen godt og legg den i kjøleskapet i 1-2 dager. Legemidlet er tatt 30 minutter før du spiser 1 teskjef.
 3. Kok et glass vann i en emaljepanne, og tilsett deretter 4 g Adonis-gress. Kok blandingen i 4-5 minutter over lav varme, kjøl det og legg kasserollen på et varmt og tørt sted i 20-30 minutter. Den filtrerte buljongen lagres i kjøleskapet, tatt 1 ss skje 3 ganger om dagen.
 4. Skiv 0,5 kg sitroner og hell dem med fersk honning, og legg til blandingen av 20 kjerner, tatt fra frøene til aprikoser. Bland blandingen grundig og ta 1 spiseskje i morgen og kveld.

effekter

Forløpet av en hvilken som helst arytmi kan bli komplisert ved fibrillering og fluttering av ventriklene, noe som tilsvarer å stoppe blodsirkulasjonen og føre til pasientens død. Allerede i de første par sekunder, svimmelhet, svakhet, da - tap av bevissthet, ufrivillig vannlating og kramper. Blodtrykk og puls er ikke bestemt, pustestopp, elever utvides - tilstanden til klinisk død setter seg inn.

Hos pasienter med kronisk sirkulasjonsfeil (angina pectoris, mitral stenose), under paroksysmer av takyarytmi, oppstår dyspnø og lungeødem kan utvikle seg.

Når fullstendig atrioventrikulær blokkering eller asystoli kan utvikle synkope (angriper Morgani-Ademsa-Stokes-episodene er kjennetegnet ved tap av bevissthet), forårsaket av en kraftig reduksjon i blodsirkulasjon og redusere blodtrykket og cerebral blodstrøm.

Tromboemboliske ubalanser med atrieflimmer i hver sjette sak fører til hjerneslag.

forebygging

Selv når du vet hva slags sykdom, så vil noen råd om hvordan du behandler arytmi, være ubrukelig hvis du ikke holder fast i enkle regler for forebygging hjemme:

 1. Morgenøvelse, eller friidrett.
 2. Overvåk blodsukkeret og blodtrykket
 3. Nekter alle dårlige vaner.
 4. Oppretthold vekten din innenfor normale grenser.
 5. Å lede en maksimal rolig, jevn livsstil, å være minimal utsatt for overdreven følelser, stress og belastninger.
 6. Riktig kosthold bestående av utelukkende naturlige produkter.

Hvis det er første tegn på arytmi, bør du ikke vente på mer alvorlige symptomer som skal festes, kontakt lege umiddelbart, så vil risikoen for komplikasjoner og vektøkning være mye lavere.

outlook

I prognoseplanen er arytmier ekstremt tvetydige. Noen av dem (supraventricular extrasystoles, sjeldne ventrikulære ekstrasystoler), som ikke er forbundet med hjertets organiske patologi, utgjør ingen trussel mot helse og liv. Atrieflimmer, tvert imot, kan forårsake livstruende komplikasjoner: iskemisk berøring, alvorlig hjertesvikt.

De mest alvorlige arytmiene flatterer og ventrikulær fibrillering: de utgjør en umiddelbar trussel mot livet og krever gjenopplivning.

arytmi

arytmi - eventuelle brudd på regelmessigheten eller frekvensen av normal hjerterytme, samt hjertens elektriske ledningsevne. Arytmen kan fortsette asymptomatisk eller bli følt i form av palpitasjon, fading eller forstyrrelser i hjertearbeidet. Noen ganger er arytmier ledsaget av svimmelhet, besvimelse, smerte i hjertet, en følelse av mangel på luft. Arytmier detektert i løpet av de fysiske og instrumentelle diagnostikk (kardial auskultasjon, elektrokardiogram, CHPEKG, Holter-overvåkning, stresstester). Ved behandling av alle typer arytmier bruker medikamentterapi og hjerte teknikker (RFA, installasjon av pacemakeren, kardioverterdefibrillator).

arytmi

Begrepet "arytmi" kombinerer ulike mekanismer for forekomst, manifestasjoner og prognose av sykdomsforstyrrelsen og kjennetegning av elektriske impulser i hjertet. De oppstår som følge av brudd på hjertesystemet, noe som gir konsekvente og regelmessige sammentrekninger av myokardiet - en sinusrytme. Arytmier kan forårsake alvorlig dysfunksjon i hjertet eller funksjonene til andre organer, samt seg selv komplikasjoner av ulike alvorlige patologier. De manifesteres av hjertebank, avbrudd, hjertesvikt, svakhet, svimmelhet, smerte eller trykk i brystet, kortpustethet, svimmelhet. I fravær av rettidig behandling, er arytmier forårsaket av angina angrep, lungeødem, tromboembolisme, akutt hjertesvikt, hjertestans.

Ifølge statistikk er brudd på ledning og hjertefrekvens hos 10-15% av tilfellene dødsårsaken fra hjertesykdom. Den spesialiserte delen av kardiologi, arytmologi, omhandler studien og diagnosen av arytmier. Skjemaer arytmier tachykardi (rask puls som er større enn 90 slag per minutt..), bradykardi (reduksjon i hjertefrekvensen mindre enn 60 slag per minutt..), arrythmia (ekstraordinære hjertesammentrekninger), atrieflimmer (kaotisk reduksjons enkelte muskelfibre), blokade av ledningssystemet og et al.

Rhythmic sekvensiell sammentrekning av hjertet er gitt av spesielle muskelfibre i myokardiet, som danner hjertets ledende system. I dette system er den første orden pacemakeren sinusknuten: det er i sin spede begynnelse med eksitasjonsfrekvensen av 60-80 ganger per minutt. Gjennom hjertemuskelen av høyre atrium strekker det i knuten, men det er mindre opphisset og gir en forsinkelse, slik at atriene å begynne med reduseres, og deretter, som utbredelsen av eksitasjonsstrålen av hans og øvrige delene av ledende system, i ventriklene. Dermed gir det ledende systemet en viss rytme, frekvens og sekvens av sammentrekninger: første atria, og deretter ventrikler. Nederlag ledende infarkt system fører til utvikling av arytmier (arytmier), og dens enkelte ledd (knuten, grenblokk eller ben) - til ledningsforstyrrelse (sperringene). Samtidig kan det koordinerte arbeidet mellom atriene og ventrikkene bli alvorlig forstyrret.

Årsaker til arytmi

På årsaker og mekanismene for arytmier er delt inn i to kategorier: har forbindelse med hjertesykdommer (organisk), med tilhørende (ikke-organisk eller funksjonell). Forskjellige former av organiske arytmier og blokkader er hyppige ledsagere av kardiale sykdommer: koronar hjertesykdom, myokarditt, kardiomyopati, medfødte misdannelser og hjerteskader, hjertesvikt og komplikasjoner med hjertekirurgi.

Hjertet i utviklingen av organiske arytmier er skade (iskemisk, inflammatorisk, morfologisk) i hjertemuskelen. De hindrer den normale forplantningen av den elektriske puls gjennom hjertens ledningssystem til de forskjellige avdelingene. Noen ganger påvirker skaden sinusnoden - den viktigste driveren til rytmen. I dannelsen av kardiosklerose forhindrer arrvæv den ledende funksjon av myokardiet, noe som bidrar til forekomsten av arytmogene foci og utviklingen av lednings- og rytmestørrelser.

Gruppen av funksjonelle arytmier inkluderer nevogene, diselekoloid, iatrogene, mekaniske og ideopatiske rytmeforstyrrelser.

Utvikling simpatozavisimyh arytmier nevrogen opprinnelse bidrar til overdreven aktivering av tonen i det sympatiske nervesystemet under stress, sterke følelser, intens mental eller fysisk aktivitet, røyking, alkohol, sterk te og kaffe, krydret mat, nevroser og så videre. D. aktivering av det sympatiske tone også føre til sykdom skjoldbruskkjertelen (hypertyroidisme), rus, feber, blodsykdommer, virale og bakterielle toksiner, industri- og annet rus, hypoksi. Kvinner som lider av premenstruelt syndrom kan oppleve sympatiske arytmier, smerte i hjertet, fornemmelser av kvelning.

Vagependant neurogene arytmier er forårsaket av aktivering av det parasympatiske systemet, spesielt vagusnerven. Vagozavisimye arytmier oppstår vanligvis om natten og kan være forårsaket av sykdommer i galleblæren, tarmer, magesår 12 duodenal ulcus og mage, blære sykdommer, i hvilke den økte aktiviteten av vagusnerven.

Disferrolytiske arytmier utvikler seg i tilfeller av elektrolytbalanseforstyrrelser, spesielt magnesium, kalium, natrium og kalsium i blodet og myokardiet. Iatrogen rytmeforstyrrelser forekommer som et resultat av den arytmogene effekten av visse legemidler (hjerteglykosider, p-blokkere, sympatomimetika, diuretika, etc.).

Bidra til utvikling av arytmier mekanisk brysttraume, fallende, sjokk, elektrisk støt og skade m. G. idiopatisk arytmier muligens arytmier installeres uten grunn. I utviklingen av arytmier spiller den arvelige forutsetningen en rolle.

Klassifisering av arytmier

Etiologisk, patogenetisk, symptomatisk og prognostisk heterogenitet av arytmier forårsaker diskusjoner om deres ensartede klassifisering. I henhold til det anatomiske prinsippet er arytmier delt inn i atriell, ventrikulær, sinus og atrioventrikulær. Med tanke på frekvensen og rytmen av hjertekontraksjoner, foreslås det å skille tre grupper av rytmeforstyrrelser: bradykardi, takykardi og arytmi.

Den mest komplette klassifiseringen er basert på de elektrofysiologiske parametrene for rytmeforstyrrelser, ifølge hvilke arytmier er isolert:

 • I. Den elektriske impulsen forårsaket av brudd på formasjonen.

Denne gruppen av arytmier inkluderer nomotopiske og heterotopiske (ektopiske) rytmeforstyrrelser.

Nomotopisk arytmier er forårsaket av en brudd på den automatiske funksjonen til sinusnoden og inkluderer sinus takykardi, bradykardi og arytmi.

Separat i denne gruppen er syndrom av svakhet i sinuskoden (SSSU) isolert.

Heterotopiske arytmier kjennetegnes ved dannelsen av passive og aktive ektopiske excitasjonskomplekser i myokardiet, plassert utenfor sinusnoden.

Med passive heterotopiske arytmier er utseendet til en ektopisk puls forårsaket av en bremsing eller brudd på hovedpulsens oppførsel. Passive ektopiske komplekser og rytmer inkluderer atrielle, ventrikulære, atrioventrikulære væskeforstyrrelser, migrasjon av den supraventrikulære pacemakeren, popping sammentrekninger.

Når aktiv heterotopi oppstår ektopisk puls eksiterer myokard tidligere puls hovedsakelig pacemakeren ektopisk og å redusere "interrupt" sinusrytme av hjertet. De aktive komplekser og rytmer omfatter: arytmi (atrial, ventrikulær opprinnelse fra atrioventrikulær forbindelser), og paroksysmal takykardi neparoksizmalnuyu (som stammet fra atrioventrikulær forbindelsen atrial og ventrikulær form), atrieflutter og flimmer (fibrillering) atriene og ventriklene.

 • II. Arrytmier forårsaket av nedsatt intrakardiell ledningsfunksjon.

Denne gruppen av arytmier oppstår på grunn av en minskning eller opphør av pulsen forplantning langs ledningssystemet. ledningsforstyrrelser inkluderer sinoatrialnuyu, intraatrial, atrioventrikulær (I, II og III grad) blokkade ventrikulær preexcitation syndrom, intraventrikulær grenblokk (en-, to-, og tre-stråle).

 • III. Kombinert arytmier.

Arrytmier som kombinerer lednings- og rytmeforstyrrelser inkluderer ektopiske rytmer med blokkad av utgangs-, parasystol- og atrioventrikulær dissosiasjon.

Symptomer på arytmi

Manifestasjoner av arytmier kan være svært forskjellige og avgjøres av frekvensen og rytmen av hjertekontraksjoner, deres innflytelse på intrakardielle, cerebrale, nyrehemodynamika, samt funksjonen til venstre ventrikulær myokardium. Det er såkalte "stumme" arytmier som ikke manifesterer seg klinisk. De oppdages vanligvis ved fysisk undersøkelse eller elektrokardiografi.

De viktigste manifestasjonene av arytmier er hjerteslag eller en følelse av forstyrrelse, som falmer i hjertets arbeid. Forløpet av arytmier kan ledsages av kvelning, angina, svimmelhet, svakhet, besvimelse, utvikling av kardiogent sjokk.

Hjertebank er vanligvis forbundet med sinus takykardi, svimmelhet og besvimelse - med sinus bradykardi eller sinus-syndrom, kardial fading og ubehag i hjerteområdet - en sinus-arytme.

Med ekstrasystole klager pasientene om følelser av falming, sjokk og uregelmessigheter i hjertearbeidet. Paroksysmal takykardi karakteriseres ved å plutselig utvikle og stoppe hjertebanken til 140-220 ud. i min. Følelser med hyppige, uregelmessige hjerteslag er kjent med atrieflimmer.

Komplikasjoner av arytmier

Forløpet av en hvilken som helst arytmi kan bli komplisert ved fibrillering og fluttering av ventriklene, noe som tilsvarer å stoppe blodsirkulasjonen og føre til pasientens død. Allerede i de første par sekunder, svimmelhet, svakhet, da - tap av bevissthet, ufrivillig vannlating og kramper. Blodtrykk og puls er ikke bestemt, pustestopp, elever utvides - tilstanden til klinisk død setter seg inn.

Hos pasienter med kronisk sirkulasjonsfeil (angina pectoris, mitral stenose), under paroksysmer av takyarytmi, oppstår dyspnø og lungeødem kan utvikle seg.

Når fullstendig atrioventrikulær blokkering eller asystoli kan utvikle synkope (angriper Morgani-Ademsa-Stokes-episodene er kjennetegnet ved tap av bevissthet), forårsaket av en kraftig reduksjon i blodsirkulasjon og redusere blodtrykket og cerebral blodstrøm.

Tromboemboliske ubalanser med atrieflimmer i hver sjette sak fører til hjerneslag.

Diagnose av arytmi

Det primære stadium av arytmidiagnose kan utføres av en terapeut eller kardiolog. Den inneholder en analyse av pasientens klager og bestemmelse av perifer pulskarakteristikk for hjertearytmier. I neste fase utføres instrumentelt ikke-invasiv (EKG, EKG-overvåking) og invasiv (CHEPI, VEI) forskningsmetoder:

Et elektrokardiogram registrerer hjertefrekvens og frekvens i flere minutter, derfor er det kun permanent, stabile arytmier registrert ved EKG. Rytmeforstyrrelsene, som er paroksysmale (midlertidige), er diagnostisert ved metoden til Holter daglig overvåking av EKG, som registrerer hjerteens daglige rytme.

For å identifisere de organiske årsakene til arytmi, utføres Echo-CG og Echo-CG stress. Invasive diagnostiske metoder tillater kunstig utvikling av arytmi og bestemmer mekanismen for dens forekomst. I løpet av intrakardiell elektrofysiologisk undersøkelse blir kateterelektroder som registrerer det endokardiale elektrogrammet i ulike deler av hjertet, ført til hjertet. Endokardial EKG sammenlignes med resultatet av innspilling av et eksternt elektrokardiogram utført samtidig.

Tilt-testen blir utført på en spesiell bord og ortostatisk simulerer betingelser som kan føre til arytmi. Pasienten plasseres på et bord i en horisontal stilling, puls og blodtrykk ble målt, og deretter etter injeksjonen tabellen er skråstilt i en vinkel på 60-80 ° i 20 - 45 minutter, bestemmelse av avhengighet av blodtrykket, frekvens og rytme av hjerte kontraksjoner ved å endre kroppsstilling.

Ved hjelp av metoden for transesophageal elektrofysiologisk studie (CHEPI), utføres elektrisk stimulering av hjertet gjennom spiserøret og et transesofagealt elektrokardiogram registreres, som korrigerer hjerterytmen og konduktiviteten.

Flere hjelpe diagnostisk test innbefatter en prøve med lasten (trinn tester, prøven med knebøy, marching, kulde, etc. Eksempel), farmakologiske tester (med izoproterinolom med dipiridomolom med ATP og al.), Og utført for å diagnostisere koronar hjertesykdom og muligheten dommer en belastning på grunn av hjertearytmi.

Behandling av arytmier

Valget av terapi for arytmier bestemmes av årsakene, type rytmeforstyrrelser og ledning av hjertet, og også av pasientens tilstand. I noen tilfeller, for å gjenopprette en normal sinusrytme, kan det være tilstrekkelig å behandle den underliggende sykdommen.

Noen ganger for behandling av arytmier er spesiell medisinsk eller kardiologisk kirurgisk behandling nødvendig. Utvelgelse og administrering av antiarytmisk terapi utføres under systematisk EKG-overvåking. Ved eksponeringsmekanismen tildeles fire klasser av antiarytmiske legemidler:

 • 1 klasse - membranstabiliserende legemidler som blokkerer natriumkanaler:
 • 1A - øke repolarisasjonstiden (prokainamid, kinidin, aymalin, disopyramid)
 • 1B - redusere repolarisasjonstiden (trimecaine, lidokain, mexiletin)
 • 1C - ikke utøve sterk innflytelse på repolarisering (flekainid, propafenon, enkinid, etatsizin, moracizin, lappaconitinhydrobromid)
 • 2 klasse - p-adrenoblokere (atenolol, propranolol, esmolol, metoprolol, acebutolol, nadolol)
 • Grad 3 - forleng repolarisering og blokkere kaliumkanaler (sotalol, amiodaron, dofetilid, ibutilid, bBretiliumtosylat)
 • 4 klasseklokke kalsiumkanaler (diltiazem, verapamil).

Ikke-medisinske behandlinger for arytmier inkluderer elektrokardiostimulering, implantering av en cardioverter-defibrillator, radiofrekvens ablation og åpen hjerteoperasjon. De utføres av kardiokirurger i spesialiserte avdelinger. Implantasjon av pacemaker (ECS) - kunstig pacemaker er rettet mot å opprettholde en normal rytme hos pasienter med bradykardi og atrioventrikulære blokker. Implantert defibrillator profylaktisk sutureres til pasienter som har høy risiko for plutselig innsettende ventrikkeltakykardi og utfører automatisk pacing og defibrillering umiddelbart etter sin utvikling.

Ved bruk av radiofrekvensablation (RFA av hjertet) gjennom små punkteringer, brukes et kateter til å cauterize hjertet område som genererer ektopiske impulser, som kan blokkere impulser og forhindre utviklingen av arytmi. Kirurgiske operasjoner på det åpne hjertet utføres med hjertearytmier forårsaket av en aneurisme i venstre ventrikel, hjerteventilfeil, etc.

Prognose for arytmier

I prognoseplanen er arytmier ekstremt tvetydige. Noen av dem (supraventricular extrasystoles, sjeldne ventrikulære ekstrasystoler), som ikke er forbundet med hjertets organiske patologi, utgjør ingen trussel mot helse og liv. Atrieflimmer, tvert imot, kan forårsake livstruende komplikasjoner: iskemisk berøring, alvorlig hjertesvikt.

De mest alvorlige arytmiene flatterer og ventrikulær fibrillering: de utgjør en umiddelbar trussel mot livet og krever gjenopplivning.

Forebygging av arytmier

Hovedretningen for forebygging av arytmier er behandling av hjertepatologi, som nesten alltid er komplisert av et brudd på hjertets rytme og konduktivitet. Det er også nødvendig å utelukke ekstrakardiale årsaker til arytmi (tyrotoksikose, rusmidler og febertilstander, autonom dysfunksjon, elektrolytt ubalanse, stress, etc.). Det anbefales å begrense inntaket av stimulanter (koffein), ekskludering av røyking og alkohol, det uavhengige utvalg av antiarytmiske og andre legemidler.

Typer av arytmi i hjertet

Arrhythmia er et vanlig navn for en gruppe hjerterytmeforstyrrelser. Patologi utvikler ofte i nærvær av organisk skade på hjertemuskelen (vices, infarcts), forgiftning av kroppen, endringer i vann-saltbalansen. Typer av arytmi er forskjellige i mekanismen og årsakene til starten, kliniske symptomer, prognose, derfor kan behandlingen variere betydelig.

Normalt, hvert hjerteslag - et konsekvent klart kutt i atria og ventrikler. Som et resultat, i fravær av fysisk anstrengelse, er puls 60-80 slag på 60 sekunder. Under utviklingen av arytmi, er det en endring i hyppigheten av sammentrekninger av hjertemuskelen: den avtar, øker eller rytmen blir uregelmessig. Årsaken til rytmeforstyrrelsen er endringen i hjertets funksjonalitet. Det finnes slike typer hjertearytmi, som skyldes et brudd:

 1. Automatisme.
 2. Ledningsevne.
 3. Oppstemthet.
 4. Den blandede typen.

Tabellen viser tydelig hvilken type arytmi det er

Arrhythmias forårsaket av et brudd på automatisme

Det er en unormal endring i hjertefrekvensen eller deres sekvens. Klassifisering av arytmier innebærer identifisering av to former for forstyrrelser, avhengig av den patologiske mekanismen: nomotopisk og heterotopisk.

Nomotopisk form

Denne type arytmi er preget av en endring i parametrene for impulsbevegelsen. Sinusnoden beholder imidlertid sin funksjon som primær pacemaker. Det genererer impulser, noe som fører til reduksjon i myokardiet.

Sinus takykardi

For patologi kjennetegnes av en signifikant økning i antall sammentrekninger av hjertemuskelen samtidig som en normal rytme opprettholdes. En økning i frekvensen av pulsgenerering ved sinusnoden er notert, derfor kan hjertefrekvensen nå 180 slag per minutt.

Kardiologer skiller slike former for sinus takykardi:

 • Fysiologisk. Det skjer i en helt sunn person under fysisk anstrengelse, en stressende situasjon, erfaringer;
 • Patologisk. Utvikler med iskemisk hjertesykdom.

Med denne form for arytmi opplever pasientene slike symptomer:

 • Hjertebank. Hjertet "skjelver" i brystet;
 • Kortpustethet ved lav belastning;
 • svakhet;
 • Redusert effektivitet;
 • Det kan også være smerter bak brystbenet, svimmelhet, bevissthetstap.

Spesiell behandling av den fysiologiske formen for takykardi er ikke nødvendig, det er tilstrekkelig å utelukke provokerende faktorer. Patologisk arrytmi krever nøyaktig diagnose og terapi av den underliggende sykdommen.

Sinus bradykardi

Denne form for arytmi er preget av en reduksjon i hjertefrekvensen på mindre enn 60 slag i 60 sekunder. Denne tilstanden er forårsaket av nedsatt automatisering av sinuskoden når den blir utsatt for den parasympatiske nerven.

 • Ikke-kardiale. Det er forbundet med en toksisk effekt på sinusnoden, aktivering av den parasympatiske nerven, noe som fører til et brudd på den vagale komponenten. Hovedårsakene: hypothyroidism, gulsott, alkalose, overdosering av legemidler, smittsomme sykdommer.
 • Intrakardiell. Utvikler på grunn av skade på sinuskoden. Årsakene er slike sykdommer: hjertesykdom, hjerteinfarkt, iskemi, kardiosklerose.

På et tidlig stadium er det ingen signifikant symptomatologi, bare med utvikling av patologi er det svimmelhet, smerte i hjertet, svak puls. Behandling innebærer å fjerne årsakene til arytmi, ofte ved bruk av Belloid, Euphyllin, Alupent, Atropine.

Sinus arytmi

Staten er preget av en ikke-jevn og ikke-konstant fordeling av impulser i noden. Det er mulig som en økning, og en reduksjon i puls. Årsaken til tilstanden er ustabiliteten til vagusnerven eller den ujevne fyllingen av myokardiet med blod i løpet av pusten. Tilstanden utvikler seg ofte i ung alder etter alvorlige smittsomme sykdommer.

Pasienter føler seg forandret i hjertefrekvensen under trening, det er svakhet, en synkope er mulig.

Heterotopiske arytmier

Denne patologien oppstår når man undertrykker excitabiliteten til sinusnoden, slik at den nye driveren av rytmen blir den ventrikulære komponenten.

Atrioventrikulær rytme

Noen faktorer (infarkt, infeksjon, revmatisme, bruk av kinidin, digitalis) fører til utseendet til en ny pacemaker i den atrioventrikulære knutepunktet. Dette fører til en reduksjon i tiden det tar impulsen for å nå atriene eller ventrikkene.

En indikasjon på patologien er en økning i pulsering av vener på nakken. Hjertefrekvensen er innenfor 40-80 slag.

Syndrom av svakhet i sinuskoden

Patologi oppstår på grunn av brudd på automatikken av sinuskoden. Årsakene til patologi er iskemiske lesjoner, kardiosklerose, myokarditt eller organiske defekter. Som et resultat er det vist at migrasjon av pacemakeren med involvering av den atrioventrikulære knutepunktet. Det er 3 varianter av syndromet: forbigående, latent og vedvarende.

Arrytmier forårsaket av nedsatt spenning

Allokere følgende former for patologi: ekstrasystol og paroksysmal takykardi.

beats

Med dette bruddet er en eller flere sammentrekninger av hjertemuskelen notert, noe som er ekstraordinært. Den utvikler seg på grunn av impulser, ikke bare fra sinusnoden, som er den viktigste driveren til rytmen, men også fra de sekundære elementene, som bare skal utføre de grunnleggende impulser i normen.

Av spesiell fare er arytmi, som folk ikke føler. I slike tilfeller er akut behandling nødvendig. Med utviklingen av ekstrasystolen merker pasientene følgende symptomer:

 • Sterke støt
 • Svette og varme blinker;
 • "Somersault av hjertet";
 • Feil av angst;
 • Mangel på luft;
 • Fading av hjertemuskelen;
 • Mulig: hodepine, kortpustethet, svimmelhet, urinasjonsforstyrrelser, angina pectorisangrep.

Måling av puls er ofte ikke veiledende, fordi bare de normale pulsslagene når lemmerne.

Paroksysmal takykardi

Patologi er et brudd på hjertets rytme, som preges av en kraftig økning i hjertefrekvensen til 240 slag. Kanskje fremveksten av ekstra signaler fra sekundære drivere av rytme. Behandling av dette skjemaet innebærer å arrestere en akutt tilstand ved hjelp av Verapamil, Novakainamid, og med ventrikulær type - Lidocaine, Etatsizin, Etomozin.

Blandet arytmi

Dette er den farligste patologien, utviklingen av denne skyldes brudd på flere myokardfunksjoner: spenning og ledningsevne.

Atrieflimmer

Denne patologiske tilstanden er preget av en forandring i rytmen, som er forbundet med fremveksten av kaotiske impulser i myokardiet, fibrillering av individuelle muskelfibre. Hjertefrekvensen kan nå 500-600 slag. Atriell fibrillering er preget av utseendet av et pulsfeil: antall minuttskår er større enn pulsbølgene. Ved langvarig patologi øker risikoen for stroke og koagulasjonsdannelse betydelig. Dette er den vanligste varianten av arytmi, som hovedsakelig forekommer hos eldre pasienter.

Det finnes slike typer patologi:

 • Permanent. Ineffektivitet av elektrisk kardioversjon er notert. Varigheten av angrepet er mer enn en uke;
 • Vedvarende. Kan være tilbakevendende;
 • Forbigående. Angrepet kan vare opptil 7 dager, vanligvis opptil 24 timer.

Symptomer på arytmipasienter merker følgende:

 • Kaotisk hjerterytme;
 • svette;
 • Skjelving og frykt;
 • svakhet;
 • polyuri;
 • Mulig: svimning, svimmelhet.

Restaurering av normal sinusrytme gjør det mulig å eliminere symptomene helt.

Atrieflimmer

Denne form for blandet arytmi er en supraventrikulær takykardi. Karakterisert ved ukoordinert elektrisk aktivering av atria til 700 slag. Som et resultat avtar mykardiumets kontraktilitet, tapet av fyllingsfasen av ventriklene.

Det finnes slike varianter:

 • Typisk. Sirkulasjon av eksitasjonsbølgen er notert i høyre atrium i en normal sirkel. Hjertefrekvensen er 250-350 slag;
 • Atypisk. Excitasjonsbølgen sirkulerer i begge atria langs en unormal sirkel. Hjertefrekvensen kan nå 700 slag.

Symptomer på patologien: hjertebanken, kortpustethet, redusert fysisk utholdenhet, ubehag i hjertet, angina pectoris, knuste blodårer i halsen, svimmelhet, senking av blodtrykk. Frekvensen av arytmiangrep kan variere fra 1 til 12 måneder til flere paroksysmer per dag.

Behandling av patologi er rettet mot å arrestere et angrep, gjenopprette en normal sinusrytme, som forhindrer utviklingen av episoder i fremtiden. For dette formål er betablokkere, hjerteglykosider, kalsiumkanalblokkere, antiarytmika mye brukt.

Arrytmier forårsaket av ledningsforstyrrelser

Patologi er knyttet til forekomsten av hindringer i impulser. Som et resultat kan de ikke trenge inn i de underliggende avdelingene eller finne sted med forsinkelse. Denne tilstanden kalles en blokkad. Det er medfødt eller ervervet, i stand til lokalisering i ulike deler av hjertemuskelen. Det finnes slike typer arytmi:

 • Atrielle blokkeringer er preget av forsinkede impulser. Den patologiske tilstanden er noen ganger forvekslet med utviklingen av bradykardi. Skille mellom venstre og høyre blokkade, som avhenger av type atrium. Denne rytmeforstyrrelsen forekommer noen ganger hos friske mennesker;
 • Atrioventrikulære blokkater (atrioventrikulær) forekommer når det er hindringer for impulser på vei fra atrium til ventrikel;
 • Ventrikulære blokkeringer. Patologi er preget av et brudd på ledningsevne i bunten av Hans. Årsaken til patologien kan være iskemiske lesjoner, kardiomyopati, endokarditt, infarkt. Sykehusinnleggelse og nødbehandling er nødvendig når begge bena i bunten er blokkert.

Behandling av denne type arytmi er basert på bruk av isoprenalinhydroklorid, orciprenalinsulfat, atropin. Under alvorlige forhold foreskrives elektrostimulering. Implantasjon av pacemakeren er indisert for pasienter etter 60 år.

Arrytmi kan føre til utvikling av alvorlige patologier. Derfor krever denne tilstanden nøye og nøyaktig diagnose, effektiv behandling. Ved første tegn på patologi bør du konsultere en kardiolog.

Arrytmi hos voksne - behandlingsmetoder

Et ledende system av hjertet er sammensatt av venstre atrium, venstre ventrikkel, grenblokk, venstre gren høyre grenblokk, høyre ventrikkel, atrioventrikulærknuten, høyre atrium, sinus, superior vena cava.

Hjerterytme avhenger av spesielle sentre som sender impulser langs stier atriene og ventriklene. Normalt er den elektriske impuls født i sinusknuten av høyre atrium og ble ført gjennom den atrioventrikulær gastrisk node og bunt av His i ventriklene i hjertet, som fører til en reduksjon i hviletilstand av 60-90 slag / min.

I hvilken som helst del av det ledende systemet kan endringer oppstå som bryter med rytme og ledningsevne.

Arytmi - hva er det? Årsaker til arytmi

Endring av sekvensen av eksitasjon og sammentrekning av hjerte og atriets ventrikler, krenkelse av frekvensen og styrken av hjerteslagene med adventen av ekstraordinære og for tidlige sammenføyninger kalles hjertearytmi.

Hjertets hjerteslag oppstår på grunn av:

 • hjertesykdommer: myokarditt, misdannelser, kardiomyopati, infarkt;
 • forstyrrelser i balansen mellom elektrolytter (endringer i blodnivåer av magnesium, kalsium og kalium);
 • forstyrrelser i nervesystemet: neuroser, stress;
 • forstyrrelser i skjoldbruskkjertelen: thyrotoxicosis, hypothyroidism;
 • eksponering for giftige stoffer: nikotin, alkohol, antibiotika og andre legemidler;

Siden forstyrrelser i hjertets arbeid er annerledes, kan de ikke legges uten oppmerksomhet for eliminering av alvorlige sykdommer og konsekvenser. Avbrudd kan indikere svikt av andre viktige systemer og organer i kroppen. Interne organer vil ikke ha nok blod og oksygen hvis hjertefrekvensen er for langsom. Hvis hjerteslagene er for hyppige, fyller hjertet ikke fullt ut med blod og hviler ikke, slik at utløsningen av hjertet minker og oksygen sulten øker.

Hva er hjertearytmier? Typer av arytmi

1. Takykardi

Korrekt (rask) rytme av sinus takykardi ved en frekvens på 90-100 slag per minutt. Årsaker til sinusarytmi:

 • sterke spennende følelser;
 • stor fysisk belastning av kroppen;
 • vegetativ-vaskulær dystoni;
 • hjertesvikt;
 • tyrotoksikose, anemi, myokarditt;
 • forhøyet kroppstemperatur.

2. Paroksysmal takykardi

Med rask hjerterytme, men den rette rytmen og frekvensen på 140-240 slag / minutt under et angrep, oppstår en slik takykardi. Det starter plutselig og kan vare noen få sekunder eller dager, og plutselig slutter. Accompany takykardi med feber, svette, ubehagelige følelser i hjertet, svimning og svakhet.

3. Bradykardi

Korrekt (redusert) rytme av sinus bradykardi ved en frekvens på 40-60 slag / min. Bradykardi med nedsatt i skjoldbruskkjertelen (hypotyroidisme), visse virale infeksjoner, toksiske substanser vises under hvile eller sove i fysisk trenet og friske mennesker.

4. Hjerteblokkering

På grunn av en bradykardi med en frekvens på mindre enn 40 slag per minutt, oppstår hjerteblokkering ledsaget av svimmelhet og svimmelhet. Årsakene til det er:

 • hjerteinfarkt;
 • cardio;
 • myokarditt;
 • medisiner: Verapamid, beta-adrenoblokere, hjerteglykosider.

5. Extrastrosis

Det manifesteres ved for tidlig sammentrekninger av hjertet: ved fading av hjerteslag eller forstyrrelser. Ofte lider friske mennesker. Det er anfall sjeldne opptil 5 ekstrasystoler / min, de er ikke følte og krever ikke behandling. Hyppige angrep på opptil 6 eller flere ekstrasystoler / min med en bestemt følelse og svimmelhet krever en lege undersøkelse.

4. Atriell fibrillasjon

Uregelmessig (kaotisk) hjerterytme, puls av forskjellig fylling og frekvens på 100-150 slag per minutt er karakteristiske for atrieflimmer som er utsatt for dannelse av trombi. Årsakene til vedvarende eller paroksysmal flimmer:

 • iskemisk hjertesykdom;
 • hypertyreose;
 • mitral defekter;
 • alkoholisme.

Hjertedrytmi er de viktigste vanlige symptomene

Når arytmier oppstår:

 • forsterket sladder i hjertesonen eller deres fading med ubehagelige opplevelser;
 • overdreven svette og generell svakhet
 • svimmelhet og svimmelhet.

Førstehjelp i hjertearytmi

Ved utseende av alvorlig svakhet og smerte bak brystbenet, er kvælning gitt av premedisinsk hjelp for å forhindre patologiske impulser. Årsak til hjertesykdom for pasienten. Pasienten får Valocardin eller Corvalol, som er praktisk plassert på sengen eller i lenestolen og åpner vinduet for tilgang til frisk luft.

Cardiobrigada diagnostiseres ved hjelp av et kardiogram, og pasienten sendes direkte til et sykehus. Hvis paroksysmer av arytmier er periodiske, så prøv å stoppe angrepet selv med et stoff mot arytmi, som tidligere er foreskrevet av lege og ikke forårsaker ambulanse.

Det mest effektive middelet for atrieflimmer er Propanorm eller Propafenon. Paroksysmalarytmi (supraventricular) kan fjernes ved refleksbehandling - "streining" -teknikken for å øke tonen i vagusnerven.

Advarsel! Det er forbudt:

 • Pressing av øyeboller for å unngå peeling av netthinnen;
 • massasje av karoten arterien (karoten sinus) - aterosklerotiske plakk kan bli skadet i denne sonen. Spesielt alvorlige konsekvenser kan oppstå hos eldre pasienter.

Hjertesymptom - behandling

Behandling av arytmi er bare nødvendig for utnevnelse av lege. Det er veldig viktig å følge en diett med matvarer som inneholder:

 • Kalium (med tørkede aprikoser, rosiner, poteter, persille, frø, kål);
 • magnesium (bokhvete og havre korn, nøtter, tørkede frukter, gjær og agurker, bønner og erter, bønner pods, spinat og alfalfaspirer);
 • kalsium (melkeprodukter med - ostemasse og ost, sjømat, nøtter, solsikkefrø og gresskar, bete og mais, kokker og kål).

Mangelen på kalium fører til hypokalemi, noe som vil forårsake hjerterytmeforstyrrelser uavhengig av sykdommene. Forhindre takykardi ved å inkludere i kostholdet med solbær, tørket frukt, svisker, rosiner og tørkede aprikoser, honning, nøtter, bananer og avokadoer.

Legemidler er foreskrevet individuelt, det avhenger av den underliggende sykdommen og funksjonelle lidelser i nervesystemet: neuroser, stress, vegetarisk dystoni. Elektrisk stimulering brukes i atrieflimmer med tilstedeværelse av alvorlige lidelser og risiko for hjertestans.

Midlertidig elektrostimulering utføres av esophageal eller endocardial elektroder. De gir hjertet en puls fra en ekstern pacemaker. Når hjertefrekvensen er normalisert, er den slått av, og pasienten fortsetter å motta antiarytmiske legemidler.

For behandling av arytmi, brukes narkotika: Belloid eller Bellaspon, tinktur eller ekstrakt av Valerian, Persen eller Corvalol, Novo-Passit eller Tincture of the Motherwort.

Advarsel arytmi og tillate hjerte resten, lei av arytmier, spesielt atriale legemidler såsom Cordarone eller amiodaron, sotalol eller Sotaleks, Ritmonorm eller Propafenon. Kalium og magnesium tilskudd medisiner Asparks, Magnerot og Panangin.

For permanent elektrisk stimulering utføres kardiovirurgi og implantatet implantert - en elektrisk pacemaker med tilstedeværelse av spesielle batterier. For å plassere den under brystets hud eller muskel, bruk lokalbedøvelse og ta en 4 cm snitt.

Restore synkron sammentrekning av hjerte defibrillatoren implantert fibre og med hjelp av elektriske utladningskapasitet på 1-40 J. enheten er satt inn i den øvre delen av brystet gjennom et innsnitt for å innføre elektrodene for å teste den automatiske funksjon, da snittet sys etter implantasjonen programmering.

Radiobølgeablasjon (RFA) - en minimal invasiv kirurgi blir utført for å kurere noen typer arytmi i nærvær av meget høy puls og puls underskudd, for eksempel, med syndromet WPW.

Etter studien tar elektrofysiologiske metoder et spesielt kateter for å utføre små punkteringer. Gjennom dem blir visse problemområder i de ledende strukturer i hjertet brent av radiobølger.

Behandling av hjertearytmi med folkemessige rettsmidler

Det er nyttig å behandle arytmi med urter:

Infusjon av hagtorn: 5 g råvarer veies på et bad i 200 ml kokende vann -15 minutter, filtreres og tas før måltider.

infusjon : likeverdige deler av mynte, valerian, rosmarin, johannesurt og humle vil være nødvendig. En halv liter kokende vann dampet samlingen (2 ss) og vi insisterer på 8 timer. Vi smelter infusjonen uten tykk og drikker tre ganger om dagen. Kurs - 1,5-2 måneder.

Peppermynte i sammensetningen av andre urter eller behandler uregelmessigheter i rytmene til hjertemuskelen:

infusjon: hell kokende vann 1 ts. peppermynte og insistere 1 time. Vi drikker på tom mage før frokost.

Infusjon av urter: vil trenge blomster av marigold, mynte, rue, cikoria og hagtorn i like store mengder av vekt. Brygger som te 1 ts. og drikk om en halv time til 100 ml tre ganger om dagen.

Forebygging av arytmi

 • utvidelse av menykildene til vitaminer og fiber: grønnsaker, frukt og bær i rå form;
 • nedgang i matvarer med høyt kolesterol. Slike smalets, lard, sukker, smør, søtsaker, salt.

I havsalt inneholder sporstoffer som er nødvendige for arbeidet i hjertemusklen, så det forbrukes på knivens spiss med et glass vann før du spiser uten salt.

For å lette arbeidet i hjertet, ta tiltak for å gå ned i vekt: tilbringe løst dager på bokhvete, cottage cheese, kefir og epler. Øv om morgenen, gå oftere i naturen, jogge eller ski, svømme i vann eller svømmebassenger. Nekter å drikke og røyke.

Les Mer Om Fartøyene