Kardiomegali hos barn og voksne

Hjertet av en sunn person har klart studert dimensjoner. Metoder for å undersøke hulrommene gjorde det mulig å "beregne" volumet av indre kamre, ventilens område, diameteren av de atrioventrikulære passasjer. Kardiomegali er et begrep som er antatt å referere til et overdrevet utvidet hjerte. Dette gjelder kun en del eller alle fire divisjoner.

Spesifikke maksimale størrelser er ikke definert, så det er viktig å diagnostisere legenes mening.

Det skal utmerke kardiomegali fra myokardial hypertrofi, der det økte volumet er assosiert med fortykning av muskelen. Endringer oppdages oftest med bryst røntgen eller profylaktisk fluorografi. Ikke nødvendigvis en person har tegn på hjertesykdom. Deteksjonen av et utvidet hjerte krever imidlertid avklaring av årsakene gjennom en dypere undersøkelse.

Betingelser som simulerer kardiomegali

Radiologer vet at detekteringen av en forstørret hjerteskygge ennå ikke indikerer en ekte økning i hulrommene. "Falsk" diagnose er mulig med:

 • Syndrom av "direkte backs" - dannet et menneske med en flat brystet, svakt uttrykt fysiologisk krumning av ryggraden, med nedsenket sternum. I disse tilfeller vil det "spre" i hånden (radiologer snakke om "pannekake effekten"), skyggen av hjertet, fordi kroppen er klemt mellom ryggraden og brystbenet. Bilder i sideprojeksjonen gjør det mulig å måle avstanden mellom den åtte thoraxvirvel og brystbenet. Hvis den er mindre enn 11 cm hos menn og 9 cm hos kvinner, anses utvidelsen av hjertet å være feil.
 • Væsker i perikardial hulrom - effusjon observeres med perikardielle sykdommer, skader, redusert skjoldbruskfunksjon, vannretensjon i kroppen.
 • Økt forekomst av fett i hjertepunktet ("fettpute").
 • Medfødt patologi - fravær av perikardialt lag. I dette tilfellet flyttes skyggen av hjertet til venstre.
 • Væsker i pleurhulen - med pleurisy, skade på ribber og pleural ark. For diagnose bruk gjentatt radiografi i horisontal stilling. Bildet endres tydelig på grunn av at væskenivået forsvinner.
 • Et stort underliv med ascites, fettavsetninger som forårsaker oppstart av membranen. Hjertets skygge er lik den utvidede.

For å diagnostisere ekte kardiomegali er det nok metoder.

Hva er årsaken til patologien?

De vanligste årsakene til kardiomegali er forbundet med følgende patologiske forhold og sykdommer:

 • arteriell hypertensjon - bekreftes ved måling av det forhøyede nivået av arterielt trykk, lang "opplevelse" av sykdom, tegn på hypertrofi av en venstre ventrikel på et elektrokardiogram;
 • medfødte og anskaffe hjertefeil - auskultatorisk hørbar karakteristisk lyd, diagnosen avslører en endring i ventilens struktur og funksjon;
 • hjertets iskemi - informasjon om tidligere overført myokardinfarkt, angina, deteksjon av nedsatt permeabilitet av koronarbeholdere;
 • kardiomyopati - mangel på kommunikasjon med de angitte årsakene, indikasjon på mulig virusinfeksjon, kronisk alkoholisme;
 • Langsiktig bruk av rusmidler som Novocainamid, Metyldopha, cytostatika (i behandling av svulster) fører til autoimmun myokarditt og myokard substitusjon for fibralt arrvev.

Kliniske manifestasjoner

Det er ingen typisk symptomatologi som indikerer kardiomegali. Alle tegn er avhengig av sykdomsforbryteren i denne patologien og manifesteres ved vanlige hjerteklager.

Manifestasjoner av høyre og venstre ventrikulær svikt:

 • økt tretthet;
 • kortpustethet under fysisk aktivitet;
 • hjertebank;
 • anfall av dyspnea om natten;
 • ødem på føttene og bena;
 • hevelse i nakkens vener;
 • abdominal utvidelse;
 • tyngde på høyre side av hypokondrium.

Hvordan behandle smerte i hjertet?

Kardiomegali er ikke et symptom på iskemisk sykdom. Men akutt akutt hjerteinfarkt, langvarige angrep av stenokardi av stabil og ustabil type, tegn på atherosklerose kan føre til hypertrofi og dilatasjon (utvidelse av hulrommene) i hjertet. En aneurisme i venstre ventrikel fører til utvidelse av hjertet og forårsaker innsnevring av kranspulsårene.

Derfor kan smerten i hjertet karakteriseres av angrep som utstråler til venstre skulder, scapula, kjeve, for å fjerne nitroglyserin.

Arten av smerte i perikardial og pleurisy avhenger av kroppens stilling, øker ved inntetting, ved innånding, reduseres når vi vipper framover.

Noen pasienter føler seg bra i lang tid eller ikke forbinder tretthet og dyspnø med hjertesykdom. Derfor må legen finne ut i samtalen tilstedeværelsen av innledende kliniske manifestasjoner.

Hvorfor vokser barnets hjerte?

Kardiomegali kan være medfødt og kan bli funnet i fosteret med ultralydundersøkelse av en gravid kvinne. Denne patologien regnes som svært sjelden, men farlig. Om lag 1/3 av nyfødte med denne typen unormalitet dør innen de første 3 månedene. Og i 1/4 kronisk venstre ventrikulær svikt dannes.

Følgende årsaker til patologi hos barn er etablert:

 • smittsomme sykdommer hos moren under graviditeten;
 • røyking av mor;
 • ugunstig økologi, ioniserende stråling;
 • mutasjon på genetisk nivå;
 • medfødte hjertefeil.

Dannelsen av en abnormitet av Ebstein, en sjelden medfødt misdannelse (1% av alle arter) er forbundet med utvikling av kardiomegali. Vesken er dannet av en kombinert lesjon:

 • tricuspid ventil i høyre atrioventrikulær åpning;
 • ikke-spredning av den interatriale ovale blenderåpningen;
 • en reduksjon i størrelsen på høyre ventrikel.

Størrelsen på fostrets hjerte øker 2 ganger. Samtidig finnes trombi i hulrommene.

Ervervet patologi i barndommen er forbundet med avanserte infeksjoner, komplisert av allergisk myokarditt.

Hvilke symptomer bør barn være oppmerksomme på?

Diagnostikk av patologi hos spedbarn avhenger av foreldrenes oppmerksomhet og nærhet til mennesker. Det vanligste hos barn er:

 • hyppig overfladisk arytmisk puste;
 • porer i huden med cyanose rundt leppene og nesen;
 • mangel på appetitt
 • økt svette;
 • alvorlig takykardi
 • hevelse.

Algoritme for doktors handlinger i påvisning av kardiomegali

Hvis legen får en konklusjon om utvidede hjertestørrelser, bør hans taktikk nødvendigvis omfatte videre oppfølging, finne ut årsakene, velge en behandlingsplan.

Handlingsalgoritmen inkluderer alle faser:

 1. Det er nødvendig å bekrefte gyldigheten av kardiomegali.
 2. Still spørsmål før legene på de diagnostiske romene: Hvilke av hjertekamrene er forstørret og hvor mye, om det er hypertrofi eller dilatasjon av avdelingene.
 3. For å finne ut årsaken ved hjelp av pasientens spørreskjema, undersøkelse av dokumenter, medisinsk historie.
 4. For å vurdere graden av dysfunksjon i hjertet.
 5. Sjekk etter symptomer.
 6. Å bestemme terapiens taktikk: forebyggende tiltak (diett, diett, eliminering av risikofaktorer for iskemi, antihypertensive stoffer); foreskrive den nødvendige dosen av medisiner for behandling (glykosider, diuretika, β-blokkere, nitromedikamenter, kalsiumantagonister); Gi pasienten beskjed om spørsmålet om kirurgisk inngrep (eliminering av hjertesykdom, kranspulsåpning, skakering).

Diagnostiske metoder

Ved undersøkelse bestemmer legen hudens blep, kortpustethet, hevelse, hører lyder i hjertet, stillestående raler i lungene. Dette kan bare oppdages i nærvær av nedsatt generell sirkulasjon, myokardiums svakhet.

Bruken av diagnostiske teknikker kan identifisere sykdommen i den første perioden.

Røntgenstudie

Radiografi er ofte den første måten å oppdage patologi på. Undersøkelsen radiografien i direkte og laterale projeksjoner er nå erstattet med et fluorografisk fotografi. På den bestemmer legen økningen i tverrgående og langsgående dimensjoner, beregner forholdet mellom bredden av hjerteskyggen og brystet (normalt ikke mer enn 50%).

Radiologer vet hvordan man skiller skygger i perikarditt, feier væske inn i pleurhulen. I konklusjonen er den sannsynlige størrelsen av hulrommene i hjertet indikert.

På en vanlig radiograf, kan vi se overbelastning av fartøyene i nedre delene av lungene, patologi av aorta og lungearterier.

EKG

Elektrokardiogrammet kan brukes til å bedømme fortykning av veggene i ventriklene eller atriene, tilstedeværelsen av iskemi, cikatriske endringer i endring, dystrofi og områder av kardiosklerose.

Disse endringene gir tilleggsinformasjon til diagnosen.

Muligheter for ekkokardiografi

Metoden gjør det mulig å vurdere anatomiske egenskaper og bidrar til å identifisere årsaken, hjertets funksjonelle tilstand.

På ekkokardiogrammet er ventilapparatet, bevegelsen av ventilene, de nøyaktige dimensjonene til kamrene sett. Du kan bestemme arten av hjertesykdom (revmatisme, septisk endokarditt).

Hjertekateterisering

Metoden brukes når du forbereder en pasient for kirurgi, når det er viktig å kjenne hemodynamikk inne i hjertet. Graden av omvendt blodstrøm vurderes. Coronarography of coronary arteries brukes samtidig til å vurdere deres patency.

 • generell og biokjemisk blodprøve;
 • hormonbalanseforskning;
 • lipider;
 • reumatoid faktor;
 • bakposev for påvisning av infeksjon.

Graden av vevshypoksi bestemmes ved metning med oksygen.

Behandlingsalternativer

Pasienten tilbys en begrenset fysisk aktivitet. Kostholdet krever ikke salt, noe som reduserer væsken. Produkter som ikke inneholder animalsk fett er vist, vitaminer fra grønnsaker og frukt er nødvendig.

Legemidler er foreskrevet avhengig av den underliggende sykdommen som førte til kardiomegali, eller graden av hjertesvikt.

Valget av legen må inneholde hjerteglykosider, diuretika i henhold til skjemaet, nitrater av langvarig virkning.

Kirurgiske operasjoner bidrar til å eliminere medfødte mangler, forbedre ernæringen av hjertemuskelen. De kan forlenge pasientens liv, men ikke bli kvitt patologi. Hjertetransplantasjon er mulig i fremtiden vil bli mer tilgjengelig for pasienter.

Patologi er svært vanskelig å behandle, hovedsakelig på grunn av utilstrekkelig informasjon om årsakene. Studien av utløsermekanismen på molekylivå vil forhindre sykdom.

Hva er kardiomegali, eller "bullish hjerte"?

Kardiomegalys syndrom i folket kalles "bullish hjerte". Med denne patologien øker det sentrale organet i sirkulasjonssystemet i volum mot bakgrunnen av myokardets utarming.

Forsvarte muskelfibre kan ikke gi økt blodtilførsel til de utvidede ventrikkene, så hjertet begynner å slites ut raskere. Det truer en person med organsvikt, hjerteinfarkt og slag. Hvorfor oppstår patologien, hvordan identifiseres den i de tidlige stadiene, og er det en effektiv behandling?

Årsaker til patologi

Fremveksten av medfødt (idiopatisk) kardiomegali skyldes hovedsakelig arvelighet. Den oppkjøpte form av patologi er dannet mot en bakgrunn av en rekke sykdommer, inkludert kardiovaskulære og andre systemer og individuelle organer. Økt størrelse på hjertet er ofte funnet hos profesjonelle idrettsutøvere, men de er ikke alltid en patologi.

Faktorer som forårsaker kardiomegali hos voksne

Hos voksne blir kardiomegali diagnostisert oftere enn hos barn. Den oppnådde form av patologi utvikler seg vanligvis på grunn av patologier i hjertet av organisk og uorganisk opprinnelse.

De vanligste årsakene til organforhøyelse i størrelse er:

 • medfødt kardiomyopati;
 • arteriell hypertensjon;
 • hjertefeil;
 • alvorlig anemi
 • hjerteinfarkt;
 • nyresvikt
 • pulmonalt hjerte;
 • Chagas sykdom;
 • effusjon i perikardialposen;
 • kronisk alkoholisme.

I tillegg til sykdommer kan syndromet av "hjernehjerte" fremkalle fortsatt bruk av visse medisiner - for eksempel kardiotoksiske Novokainamid og Methyldopa eller cytotoksiske antitumormidler. Slike legemidler forårsaker autoimmun myokarditt, som følge av at hjertemuskelen erstattes av et fibrøst arrvev.

Hvorfor vokser barnets hjerte?

Kardiomegali av fosteret er en alvorlig patologi. Det er ekstremt sjeldent, og utsikten er vanligvis skuffende. Statistikk viser at en tredjedel av babyene med denne diagnosen dør innen 2-3 måneder etter fødselen, og 25% har forlatt ventrikulær svikt.

Medfødt kardiomegali hos barn utvikles av ulike årsaker. Disse inkluderer:

 • infeksjoner båret av en gravid mor;
 • ugunstig økologisk situasjon;
 • genmutasjoner;
 • å røyke en mor under graviditet
 • medfødte hjertefeil.

Ervervet kardiomegali i barndommen blir ofte komplikasjoner av allergisk myokarditt eller tidligere infeksjoner.

Hvordan påvirker profesjonell sport hjertet?

I profesjonelle idrettsutøvere, blir venstre ventrikkel ofte betydelig forstørret og forstørret. Derfor tilpasser hjertet seg til økt fysisk stress og behovet for å opprettholde en sterk blodutløsning.

Ofte er det "bullish hjerte" avslørt i syklister, biathletter, skiløpere, marathoners, fordi slike idretter krever større utholdenhet. Mindre kardiomegali lider profesjonelle boksere og brytere.

Under påvirkning av konstant fysisk anstrengelse, utvider ventrikler og atria, men dette indikerer ikke alltid en patologi. I trente mennesker øker myokardiet med ca 15-20%, som regnes som en variant av normen.

For å arbeide i en styrket modus, blir hjertet større i størrelse. Dette skyldes utvidelsen av små fartøyer og dannelsen av nye. Som et resultat, forbedrer trophic organet, det effektivt setter blodet i blod med oksygen.

Imidlertid har tilpasningsmekanismer sine grenser. Ved overdreven belastning, som vanligvis er knyttet til brudd på treningsregimet, kan hjertevolumet overstige 1200 cm³. I dette tilfellet diagnostiseres patologien.

Kliniske manifestasjoner

De åpenbare symptomene på kardiomegali er ofte fraværende eller maskert for manifestasjoner av andre sykdommer som forårsaket en økning i hjertet. Vanligvis på pasientens avtale, vil pasienten bare stemme ordinære hjerteklager.

Symptomer hos voksne

Det er umulig å diagnostisere kardiomegali hjemme. Imidlertid bør følgende endringer i hans tilstand varsle personen:

 • alvorlig tretthet;
 • kortpustethet etter fysisk aktivitet;
 • rask puls;
 • dyspnea om natten;
 • abdominal utvidelse;
 • hevelse av årer på nakken;
 • hevelse i ankelen;
 • vekt i ribbenområdet til høyre.

Alle disse tegnene kan indikere en feil i høyre eller venstre ventrikel. Jo tidligere en person går til et sykehus, jo mer sannsynlig er det at han vil starte behandling i de tidlige stadiene av sykdommen og komme forbi med medisiner alene.

Symptomer på sykdommen hos barn

Et lite barn, spesielt en baby, kan ikke stemme sine klager, men kardiomegali i barndommen har et ugunstig kurs. Tidlig diagnose av alvorlig patologi avhenger direkte av foreldrenes omsorg. De bør varsles om barnet:

 • rask puste;
 • blek hud med blå lepper og nese;
 • dårlig appetitt;
 • hevelse;
 • alvorlig svette;
 • rask puls.

Differensiell diagnose

Hjerter av friske mennesker kan variere i størrelse. Det avhenger av mange faktorer - grunnloven, asymmetrien av organets plassering, brystets geometri. Ikke alltid et lite hjerte er normen, og økt volum indikerer ikke nødvendigvis en patologi.

For riktig valg av behandling er differensial diagnose av kardiomegali av fundamental betydning. Det gjør det mulig å identifisere den primære sykdommen, som forårsaket syndromet av "hjernehjerte" med samtidige symptomer.

Følgende klassifisering av kardiomegali er basert på etiologi:

 1. Iskemisk sykdom (iskemisk kardiomyopati og hjerte-aneurisme).
 2. Medfødte og anskaffe mangler.
 3. Arteriell hypertensjon.
 4. Myokarditt.
 5. Fortyndet kardiomyopati.
 6. Alkoholisk myokarddystrofi.
 7. Myokarddystrofi forårsaket av endokrinopati.
 8. Hemokromatose.
 9. Andre arter ("sportshjerte", sarkomer, myxomer, fedme, etc.).

Metoder for undersøkelse

Diagnose av kardiomegali begynner med en fysisk undersøkelse av pasienten. Legen avslører hudens hud, tilstedeværelse av dyspné, hevelse. Med myokardial svakhet og brudd på generell sirkulasjon, høres hjertemormer og stagnerende hvesende i lungene. Deretter brukes hardware diagnostiske metoder og laboratorieanalyser utføres.

Røntgen

Nå har et fluorografisk bilde erstattet granskningsradiografen. Det lar deg se om det er en endring i hjertestørrelsen, for å beregne forholdet mellom bredden av hjerteskyggen og bredden på brystbenet (normen er opptil 50%).

Den generelle radiografien viser stagnasjon i blodkarrene i de nedre pulmonale avdelinger, patologi av aorta og lungeneårene.

EKG

EKG fungerer som en hjelpemetode som gir tilleggsinformasjon. Bildene kan sees fortykning av ventrikulær og atrial vegg, iskemi, arrdannelse etter hjerteinfarkt, myokardialt tynning, og områder påvirket cardiosclerosis.

ekkokardiografi

Ekkokardiografi utføres for å studere de anatomiske egenskapene til hjertet. Metoden bidrar også til å evaluere funksjonen og avklare årsaken til patologien. På ekkokardiogrammet settes de nøyaktige dimensjonene til kamrene, ventilapparatet, bevegelsen av ventilene.

Hjertekateterisering

Metoden brukes som forberedelse til pasientens operasjon. Det lar deg vurdere hemodynamikk, graden av omvendt strømning av blodstrømmen. Parallelt, for å studere patronen til kranspulsårene, utføres deres koronarografi.

Laboratorietester

I diagnosen kardiomegali kan det også kreves ytterligere tester:

 • generelle og biokjemiske blodprøver;
 • lipidanalyse;
 • analyse av reumatoid faktor
 • hormon nivå forskning;
 • bakteriekultur (for påvisning av infeksjoner).

behandling

"Bulls hjerte" er en irreversibel patologi. Støttende behandling av kardiomegali kan forbedre pasientens livskvalitet, redusere utviklingen av hjertesvikt. Med rettidig diagnose er det mulig å administrere konservativ terapi, og komplikasjoner kan kreve kirurgi.

Konservative metoder

Pasienter med kardiomegali anbefales å begrense fysisk aktivitet, slutte å røyke og alkoholholdige drikker, og opprettholde en normal vekt. For å forhindre hevelse, bør pasienten forlate saltet og redusere væskeinntaket.

Kostholdet skal inneholde frukt og grønnsaker rik på vitaminer, og animalsk fett bør kastes.

Riktig utvalgte medisiner støtter myokardets kontraktilitet og reduserer utviklingen av hjertesvikt. Formålet med disse eller andre legemidler er avhengig av den underliggende sykdommen, men behandlingsregime kan omfatte:

 • beta-blokkere for å stimulere hjertearbeid og redusere blodtrykket
 • vanndrivende for å fjerne overflødig natrium fra kroppen;
 • ACE for å stimulere hjertepumpens funksjon;
 • antikoagulantia for å forhindre utvikling av blodpropper som forårsaker hjerteinfarkt.

Når er det nødvendig med kirurgi?

Hvis medisinering er ineffektiv, foreskrives pasienten en operasjon som bidrar til å eliminere fosterskader og forbedre myokardnæringen. Kirurgisk inngrep forlenger livet til en pasient med et "bullish hjerte", men lindrer ikke patologien.

Av de kirurgiske metodene for kardiomegali, er følgende mest brukte:

 • operasjon på hjerteventiler (for eksempel fjerning av en smal ventil med erstatning med en kunstig);
 • koronar arterie bypass grafting (utpekt med iskemisk sykdom);
 • tilleggsutstyr til venstre ventrikel (implantering av pumpe for hjertesvikt);
 • enheter for overvåking av hjerterytme (pacemaker, kontrollerende sammentrekninger av myokardiet).

Kardiomegali (unntatt den medfødte formen, som er ekstremt sjelden) er ikke en uavhengig sykdom, men et symptom forårsaket av andre patologier i kroppen. I forbindelse med dette er behandlingen rettet mot terapi og forebygging av den underliggende sykdommen.

Det er viktig å utelukke faktorer som forårsaker forhøyninger i blodtrykk, utvikling av iskemi og lungeproblemer. Du bør også se legen din regelmessig, da rettidig diagnose øker effektiviteten av vedlikeholdsbehandling.

Hva er kardiomegali og hva er dens konsekvenser

Kardiomegali er en patologi i hjertet, som har et annet navn - "hjerte hjerte". Betydningen av patologi er at størrelsen på hjertet øker kraftig og en forandring i form oppstår, noe som medfører ubehagelige konsekvenser.

Det kan antas at dette faktisk er myokardisk hypertrofi. Men nei. Med kardiomegali er det ikke bare en økning i hjertemuskelen. Det kan variere i størrelse som en del av hjertet, og alle fire avdelinger. Det er ingen systemer i endringene.

Det viktigste er at endringer i størrelsen på hjertemuskelen fører til at den er avtagende, etterfulgt av tap av funksjonalitet. Deretter forverres blodtilførselen til ventriklene, som også i noen grad gjennomgår endringer, og hjertet begynner å slites ut i en akselerert modus. Derfor hjerteinfarkt, hjerneslag, hjertesvikt og andre problemer.

Cardiomegaly. Hva er det

Normalt har det menneskelige hjerte følgende dimensjoner:

 • Lengden er 10 - 11 cm.
 • Bredden er 8 - 11 cm.
 • Tykkelsen er 6 - 8.5 cm.
 • Vekt - opptil 230 gram hos voksne, hos nyfødte - fra 20 gram.
 • Formen på hjertet kan være oval eller konisk.

Siden det fortsatt er slik som hypertrofi, er det nødvendig å forstå forskjellene i endringene i slike prosesser.

klassifisering

Et slikt fenomen som kardiomegali hos pasienter kan være:

 • Idiopatisk - i utviklingen av dette fenomenet, er årsakene til endringer ikke bestemt. Oppstår sjelden, utviklingsmekanismene er også dårlig forstått.
 • Medfødt - det er sjelden bestemt, alvorlig kurs, ugunstig prognose. Den viktigste årsaken til et slikt brudd - medfødt hjertesykdom, genetisk predisponering, smittsomme sykdommer under svangerskapet.
 • Ervervet - i dette tilfellet er årsakene organiske og uorganiske sykdommer i hjertet og blodårene.
 • Fysiologisk - forekommer hos idrettsutøvere, hypersthenikere. Dette alternativet er normen, ikke patologi.
 • Alkoholholdig - kjennetegnes av en ugunstig prognose med hyppige alvorlige komplikasjoner og dødsfall. Mange eksperter anbefaler å ta denne patologien fra hverandre, siden utviklingsmekanismen og årsakene er forskjellige fra andre.

Økt hjerte - årsaker

Ulike faktorer fører til utviklingen av "hjertehjertet":

 • Sykdommer i kardiovaskulærsystemet:
  • Hypertensiv sykdom - her utvikler økningen i hjertet trinnvis. Alt begynner med dannelsen av hypertrofi i venstre ventrikel, som i mange år kan vare med stabile blodtrykkstall. Gradvis gjennomgår det venstre atrium også hypertrofi, noe som fører til utvikling av kardiomegali. Med en ondartet og rask kurs av hypertensjon, kan kardiomegali, som påvirker hele hjertet, utvikle seg veldig raskt.
  • Kardiale misdannelser - mens graden av økning avhenger direkte av type feil. I begynnelsen av kardiomegali generelt manifesterer man seg ikke i det hele tatt, men med utviklingen av den underliggende sykdommen blir kurset raskt.
  • Aterosklerose - dermed gradvis utvikling av aterosklerotisk sykdom kardiosklerosis, karakterisert ved at tilsetningen av venstre ventrikulære hypertrofi og en økning i asymmetri er dannet interventricular septum. I slike tilfeller utvikles alvorlig hjertesvikt og hjertearytmi.
  • Inflammatoriske sykdommer i myokardiet (myokarditt) - med denne patologien utvikles en markant økning i hjertet under alvorlig myokarditt. Videre, med utvikling av kardiosklerose med myokardinflammasjon, er det en moderat eller uttalt økning i hjertet og utvidelsen av dets kamre.
  • Kardiomyopati.
  • Iskemisk hjertesykdom - kardiomegali alltid utvikler seg etter en omfattende myokardinfarkt med venstre ventrikkel-aneurysmidannelse, Cardiosclerosis på grunn av aterosklerose og hjerteinfarkt, hjertefeil.
  • Aneurysmer - hovedsakelig plassert på den fremre veggen til venstre ventrikel, hjertepunktet av hjertet. I sjeldnere tilfeller er aneurysmer lokalisert på bakveggen til venstre ventrikel. Alt dette fører også til utvikling av kardiomegali.
  • Tumorer i hjertet - kan være både ondartet og godartet. Fra sorten avhenger plasseringen av neoplasma av alvorlighetsgraden av kardiomegali.
  • Lungehjertet - med utviklingen av nederlaget til høyre hjerte i form av dilatasjon og hypertrofi.
  • Perikarditt (effusjon i hjertehulen) - under slike forhold kompliserer væsken som samler seg i hjertehulen, betydelig hjerteaktiviteten, noe som fører til økningen.

 • Andre patologi:
  • Sykdommer i det endokrine systemet - ved sekundær arteriell hypertensjon utvikler kardiomegali.
  • Diabetes mellitus - fører gradvis til utvikling av aterosklerotiske lesjoner av koronarbeholdere, iskemisk hjertesykdom, noe som medfører økning i hjerte og hjertesvikt.
  • Anemi - alvorlige former for anemi er ledsaget av en økning i volumet av sirkulerende blod, en reduksjon i total vaskulær motstand. Hjertet i hjertet utvikler seg til årsaken til kardiomegali.
  • Kardiomyodystrofi, som ikke bare skyldes sykdommer i kardiovaskulærsystemet, men ofte på grunn av alkoholmisbruk, noe som fører til utseende av hjertedystrofi og økning.
  • Langsiktig bruk av rusmidler, noe som medfører utvikling av autoimmun myokarditt.
  • Hypertyreoidisme - et overskudd av hormoner fører til toksisk sjokk myokardial muskelfibre, det dystrofisk transformasjon og fremveksten av atrieflimmer. Dette fører igjen til utseendet av kardiomegali.
  • Hypotyreoidisme - resultatet av denne foreteelse blir myxedema, i hvilken den utviklende bradykardi (bremse puls), lavt blodtrykk, kongestiv symptomer på lungekretsløpet og hjertesvikt. Resultatet av denne prosessen er utvidelsen av hjertehulene og hypertrofi av hjertemuskelen.
  • Amyloidose av hjertet - ledsages av forekomster av amyloidprotein i perikardiet, noe som fører til utvikling av et forstørret hjerte og dets mangel.
  • Hemokromatose - for en slik sykdom er typisk akkumulering av jern i parenkymorganene, så vel som i hjertet, som er årsaken til utseendet av kardiomegali.
  • Sann polycytemi - blodtykkelse, blodproblemer øker byrden på hjertet og medfører utvikling av et stort hjerte.

Hvordan er "stort hjerte" dannet

 1. Patologi ventiler og hypertensjon - på grunn av brudd på hemodynamikk eller øke motstanden av vaskulære vegger utvikle hypertrofiske myokardiale endringer på grunn av problemer med å passere blod i riktig retning. Som et resultat øker styrken av sammentrekningene i hjertet, muskelfibrene vokser og hypertrofi vises. Konstant progresjon av sykdommer fører til involvering av alle kamrene i hjertet, som er mekanismen som fører til kardiomegali.
 2. Myokarditt og kardiomyopati av enhver genese - permanent betennelse (myokarditt at) eller avbrytelse av normal størrelse, volum, overflate (kardiomyopati) blir forårsaker fortykning av hjertemuskelen engasjement i hjerte hulrom, toksisitet og utvikling av hypertrofi som til slutt danner kardiomegali.

Til tross for det faktum at et stort antall årsaker fører til utvikling av patologi, er resultatet av dette nederlaget myokardieutarmning og forandring i dets funksjoner. Svake muskelfibre er ikke i stand til å gi et tilstrekkelig nivå av blodsirkulasjon i forstørrede kamre i hjertet.

Det er en faktor i utviklingen av høy slitestyrke av hjertet, som ikke klarer å takle stress, den mister sin funksjon som hjertemuskelen blir insolvent, noe som fører til hjertesvikt og død.

Cardiomegaly. symptomer

Dessverre er det ingen klart definerte symptomer på denne prosessen. Dette syndromet, som kardiomegali, er dannet i lang tid, og de ledende manifestasjonene er tegn på hjertepatologi. Klager i dette tilfellet avhenger av den underliggende sykdommen, noe som førte til utvikling av kardiomegali.

De vanligste tegnene er:

 • Fatigability, reduksjon i arbeidskapasitet.
 • Forekomsten av dyspné med fysisk anstrengelse.
 • Hjertebank.
 • Svimmelhet.
 • Utseende av dyspné om natten.
 • Hevelse i nedre ekstremiteter.
 • Tyngde i riktig hypokondrium.
 • Forhøyelse av mage i volum.
 • Hevelse i livmorhalsen.
 • Smerte av forskjellig natur og lokalisering i hjertet.

Dvs, manifestasjonene av kardiomegali er direkte avhengig av den ledende patologien. Selvfølgelig, jo tyngre sykdommen, jo raskere sin utvikling hos pasienter, jo raskere vil det utvidede hjertet få seg til å føle seg og føre til utvikling av hjertesvikt og død.

Faren for dekompensering av tilstanden ligger i det faktum at i utviklingen av hjertesvikt tar mange ikke de første symptomene alvorlig, og refererer dem til tretthet, vær og så videre. Ofte søker pasienter medisinsk hjelp når kardiomegali er allerede et av de åpenbare syndromene av hjertesvikt.

Hvis en person har en patologi i kardiovaskulærsystemet, er det til tross for å ta medisiner, overholdelse av kosthold og ernæring, verdt å kontakte en lege umiddelbart dersom følgende symptomer oppstår:

 • Ulike brudd på hjerterytmen.
 • Utvikling og progresjon av dyspnø.
 • Økende tretthet, tretthet.
 • Edema syndrom.
 • Ubehagelige opplevelser i hjertet.

Det er klart at slike symptomer er uspesifikke, som kan følge med et stort antall sykdommer, men det er med denne tilstanden at rettidig diagnose vil bidra til å avgjøre årsakene og starte en passende behandling.

Kardiomegali i fosteret og hos barn

I tillegg til utvikling av cardiomegaly, er en prosess hos barn ofte ledsaget av utseendet hypertrofi og kammerveggene, og samtidig øke hjerte er nesten tre ganger mer enn sin størrelse.

Dessuten fant diagnosen ofte:

 • Foci av liten og / eller stor kardiosklerose.
 • Blodpropper på ventiler og i hjertekamrene.
 • Utvidelse av atriale ventrikulære ventiler.

Årsakene som fører til utvikling av medfødt kardiomegali hos barn er som følger:

 • Smittsomme sykdommer hos moren.
 • Røyking.
 • Alkoholinntak under graviditeten.
 • Utmattelse av kroppen.
 • Sterke former for vitaminmangel.
 • Arvelige årsaker.
 • Stråling.

"Bull Heart" er klinisk uttrykt hos nyfødte pasienter med slike tegn:

 • Cyanose, som oppstår umiddelbart etter fødselen. Det kan manifesteres i ansiktet og hele kroppen (nesten alltid vitner om medfødte misdannelser.
 • Utvikling av dyspnø under gråt.
 • Forekomst av hyppig overfladisk pust med ujevne luftveisbevegelser.
 • Takykardi.
 • Dårlig appetitt.
 • Alvorlig svette
 • Symptomer som er karakteristiske for den ledende patologien som førte til kardiomegali.
 • Asfyksi i fødsel.
 • Fødselstrauma i sentralnervesystemet.

Barn som er eldre kan klage på:

 • Dårlig appetitt.
 • Irritabilitet.
 • Tretthet, sløvhet, tretthet.
 • Overtredelse av nervesystemet.
 • Smerte i hjertet.
 • Ustabiliteten til den psykomotoriske sfæren.

Hvordan identifisere et utvidet hjerte

Korrekt og aktualitet av diagnostiske metoder lar oss først og fremst bestemme riktig taktikk for behandling av patologi og å evaluere pasientens tilstand i sin helhet.

For diagnostisering av kardiomegali, er følgende metoder brukt for pasienter:

 • Ekstern undersøkelse, innsamling av anamnese.
 • Ultralyd, som bestemmer økningen i parametrene for slike parametere:
  • Slutt systolisk volum.
  • Det endelige diastoliske volumet.
  • Effektvolum.
  • Ejection fraksjon.
 • Røntgenundersøkelse.
 • EKG.
 • CT, MR i hjertet.
 • Punkturbiopsi.
 • Angiografi.
 • Transesofageal kardioskopi.

Med det du kan forveksle

De viktigste patologiene som også gir en økning i skyggen av hjertet og med hvilken differensialdiagnose skal utføres er:

 • Tilstedeværelse av væske i perikardialhulen.
 • Akkumuleringen av en stor mengde fettavsetninger rundt hjertet.
 • Syndromet av "straight back" - en slik patologi manifesterer seg i individer med et flatt bryst, et hul brystben, en svak bøyning av ryggraden.
 • Fravær av perikardium.
 • Akkumuleringen av væske i pleurhulen (pleurisy).
 • Forhøyelse av magen med ascites.

Først etter å ha bestemt årsaken og nøyaktig diagnose kan du fortsette behandlingen.

Hvordan behandle kardiomegali

Det skal forstås at behandling av syndromet uten behandling av den underliggende patologien ikke er korrekt.

De viktigste tilnærmingene til behandling av kardiomegali:

 • I fravær av medfødte og / eller oppkjøpte hjertesvikt hos barn, hypotensiv behandling med angiotensinkonverterende enzymhemmere.
 • I nærvær av en slik patologi som hjertefeil er kun kirurgisk inngrep effektiv.
 • Hos voksne:
  • Begrensning av fysisk aktivitet.
  • Diet.
  • Behandling av den underliggende sykdommen - hjertefeil krever bruk av indikasjonene.
  • Hypertensiv sykdom - kontroll av blodtrykkstall ved hjelp av narkotika fra ulike grupper (det er foreskrevet, justert og legemidlene er kun utvalgt av legen).
  • Ved utvikling av hjertesvikt - Vanndrivende medisiner er påkrevd (kun for legenes resept).
  • Transplantasjon av hjertet.

outlook

Først av alt er pasientens generelle tilstand, alvorlighetsgraden av den underliggende sykdommen og den tidligere behandlingen viktig i dannelsen av en prognose for en slik hjertepatologi. Den mest ugunstige er den idiopatiske formen, dødsraten som den høyeste. Bestemmelsen av prognosen hos pasienter avhenger av frekvensen av hjertesvikt og dets kurs.

Kardiomegali: hvordan er dannet, symptomer, diagnose, egenskaper hos barn, behandling

Det normale menneskelige hjerte er preget av følgende dimensjoner - ca 10-11 cm i lengde, 8-11 cm i bredde og 6-8,5 cm i tykkelse. Hos nyfødte er parametrene svært forskjellige - omtrent 3 x 4 x 1,8 cm i gjennomsnitt. Normalt har hjertet til en mann eller en kvinne med en hypersthenisk type konstitusjon en konisk form, og hjertet til en kvinne eller en mann med en astenisk type er oval. Hos nyfødte er hjertet sfærisk og antar en oval konisk form som barnet vokser opp og når voksenalderen. Hjertemassen er i gjennomsnitt fra 20 gram i en nyfødt til 230 gram i en voksen.

Økningen i de beskrevne parametrene i hjertet på grunn av visse sykdommer eller patologiske forhold kalles kardiomegali, eller "bullish" hjerte (bokstavelig talt et stort hjerte). Imidlertid forvirrer mange pasienter ofte begreper kardiomegali og hypertrofi av myokardiet, for eksempel venstre ventrikel. Disse begrepene er forskjellige i det i kardiomegali økes den totale massen av hele hjertet både ved å fortykke hjerteets muskelvegg og ved å utvide sine kamre (dilatasjon av atria og ventrikler). I det andre tilfellet etter myokardial hypertrofi realisere jevning av muskelfibrene i ett eller flere kamre i hjertet, som for eksempel myokardial hypertrofi av høyre atrium eller venstre ventrikkel, og t. D.

Årsaker til kardiomegali

Økningen i hjertemuskels størrelse og masse skyldes ikke nødvendigvis en sykdom. Så for eksempel i en person som er profesjonelt engasjert i sport, er en utvidet hjerte muskel ikke et tegn på alvorlig sykdom, men en ganske naturlig manifestasjon av den totale økningen i muskelmasse i kroppen. Et slikt hjerte, tvert imot, karakteriserer kroppens generelle kondisjon og utholdenhet, samt evne til tilstrekkelig å gi blodtilførsel til organer og muskler under forhold med sterk fysisk anstrengelse. Tross alt, jo mer muskelmasse av en person, jo mer blod skal strømme til musklene, og derfor bør hjertet jobbe hardere enn en uutdannet person.

På samme måte kan hjertet beskrives hos personer med en hypertensiv type bygning, hvor kroppens størrelse og vekt er mye større enn individets befolkning. Men her er det nødvendig å ta hensyn til tilstedeværelsen av en vesentlig utviklet muskulatur, og Ikke forveksle hypersthenics med overvektige personer.

I tillegg til fysiologiske grunner som bidrar til økning i hjertestørrelse, fører utviklingen av kardiomegalier ofte til visse sykdommer. Disse inkluderer:

1) sykdommer i kardiovaskulærsystemet

Det er som regel hjerteventilfeil og hypertensjon. Myokardial hypertrofi på grunn av det faktum at brudd på hemodynamikk i hjertet (med ventil sykdom) eller høy motstand vaskulær (hypertensjon), er hjerte tvunget til å gjøre større innsats for å presse blodet i riktig retning. Etter hvert som styrken av hjertefrekvensen øker, vokser muskelfibre i hjertet og myokardial hypertrofi utvikler seg. Til slutt påvirker en progressiv økning i hjertemuskelen alle hjertekamrene og utvikler kardiomegali.

I tillegg til disse sykdommene kan kardiomegali føre til viral myokarditt (betennelse i hjertemuskelen) og kardiomyopati (ILC) (arkitektoniske feilfunksjon av hjertet) eller pasta toksiske dyshormonal natur. Kardiomyopati i det første tilfellet er på grunn av patologisk påvirkning av alkohol hos personer som bruker det regelmessig, og i den andre - igjen, patologisk, påvirkning av visse hormoner på hjertefunksjonen, slik som tyroid hormon eller binyrene.

Tumorer i hjertet, som rhabdomyomer, myxomer og andre, fører alltid til økning i hjertets masse og til en endring i konfigurasjonen.

Ikke desto mindre fører kardiosklerose, for eksempel etter et nylig hjerteinfarkt, til og med et stort hjerteinfarkt, til kardiomegali sjelden. Dette skyldes det faktum at i cardiosclerosis vesentlig del av den normale hjertemuskelen er erstattet av arrvev, og kompensatorisk hypertrofi av myokard av hjerte upåvirket deler av en generell økning av dens størrelse og vekt ikke.

2) Andre sykdommer

I tillegg til hjertets patologi kan andre sykdommer føre til kardiomegali, til tider ikke mindre alvorlig enn kardial.

Så, diabetes mellitus er ofte kombinert med brudd på fett og protein metabolisme, som i siste instans påvirker hjertet og blodkarene, dets blodtilførsel - kranspulsårene. Spesielt blir avsetningen av overskytende kolesterol på veggene i kranspulsårene i liten grad fremmet av den giftige effekten av overskudd av glukose på indre innside av karene - på endotelet. Som et resultat utvikler pasienten iskemisk hjertesykdom, noe som kan forårsake myokardial hypertrofi og kardiomegali.

Anemi uttrykt utmattelse, sult og compliance er ytterst vanskelig og således farlige dietter, alvorlig fedme - alle disse lidelser i legemet fører til dannelse av kardiomiodistrofii - avbrytelse av den normale funksjon av hjertemuskelcellene. Dette medfører en kompenserende økning i enkelte deler av hjertet, og deretter hele orgel.

Symptomer på et "hjertehjerte"

Hvis kardiomegali er forårsaket av profesjonell sport eller konstitusjonelle trekk ved en person, som nevnt tidligere, bør det ikke observeres symptomer fra hjertet i mennesker.

Men i tilfelle av sykdommer i enkelte organer er kliniske manifestasjoner tilstede, men de er ikke strengt spesifikke og er bestemt av hovedpatologien. Hvis pasienten på grunn av hjertesykdom utvikler kronisk hjertesvikt, vil han klage på økt tretthet, mindre eller alvorlig kortpustethet under fysisk anstrengelse, periodisk smerte i brystet etc.

Det kan også være hevelse på bena og føttene, en følelse av forstyrrelse i hjertet, vedvarende svakhet og redusert toleranse for fysisk aktivitet. Når disse klager vises, må pasienten se en lege så snart som mulig, spesielt hvis han har kroniske sykdommer.

Kardiomegali i fosteret og barn

Utvidelsen av hjertet som oppstår under intrauterin perioden er en medfødt og svært alvorlig sykdom. Kardiomegali i fosteret kan utvikles på grunn av virkningen av negative faktorer på den gravide kvinnen under kardiovaskulærsystemet, som begynner å utvikle seg i embryoen veldig tidlig - fra den andre til den åttende uken. Det er på den 17. dagen en kardiogen plate begynner å danne, og ved begynnelsen av den tredje måneden av graviditeten har embryoet allerede dannet et firekammerat hjerte.

Så, de negative faktorene som påvirker det ufødte barns kardiovaskulære system:

 • Ioniserende, inkludert røntgenstråling, stråling,
 • Virale sykdommer hos moren, spesielt røde hunder, alvorlige influenzavirus, cytomegalovirusinfeksjon, herpes, etc.,
 • Røyking, alkohol, narkotika,
 • Bruk av visse legemidler, for eksempel antikonvulsiva midler, barbiturater, etc.,
 • En alvorlig brudd på kosthold, sult, utmattelse, alvorlig beriberi.

I tillegg kan vi ikke utelukke arvelighet, særlig på moderlinjen.

På grunn av disse faktorene kan fosteret danne hjertefeil, for eksempel unormaliteten av Ebstein, som oftest fører til moderat kardiomegali. Kardiomegali i fosteret er som regel kombinert med andre misdannelser, så vel som med medfødte kromosomale lidelser, for eksempel med Downs syndrom. I en liten del av saken er det ingen synlige hjerteårsaker til kardiomegali i fosteret, så denne typen sykdom kalles idiopatisk kardiomegali.

Symptomatologi av medfødt sykdom er svært typisk og typisk - barnet umiddelbart etter fødselen blir observert cyanose i ansiktet eller hele kroppen, kortpustethet når det gråter og suger, uttalt takykardi. For å bekrefte diagnosen hos nyfødte, brukes metoder som brystrøntgen og ultralyd i hjertet.

outlook Medfødt cardiomegaly tvilsom som babyer overleve etter fødselen i 45% av tilfellene, drept - i 30% av tilfellene, og de resterende barn med alvorlige hjertesykdommer, derimot, er kompatible med fremtidige liv.

Selvfølgelig, i tilfelle av årsaker, for eksempel medfødt hjertesykdom hos fosteret, noe som fører til kardiomegali, leger opptrer lettere, i motsetning til den idiopatiske form av sykdommen, når det ikke er noen åpenbar grunn er det ikke. Så, moderne personell og teknisk utstyr i noen av perinatale sentre og sentre for Cardiovascular Surgery, gjør det mulig å operere på barnet i de første dagene etter fødselen, og senere for å forlate nyfødte og gi ham en sjanse til et sunt liv.

Kardiomegali hos barn i tidlig, førskole- og skolealder dannes ved ukorrigerte medfødte eller kjøpte hjertefeil. Symptomer er i utgangspunktet koking ned til følgende symptomer:

 1. Utseendet på tretthet, tretthet,
 2. Dårlig appetitt,
 3. Søvnforstyrrelser,
 4. Dårlig ytelse i skolen,
 5. Neurologiske lidelser,
 6. Psykoterapeutisk labilitet.

Diagnose og behandling i tilfelle av oppkjøpt kardiomegali er ikke mye forskjellig fra voksne.

Diagnose av kardiomegali

normal størrelse på hjertet (venstre) og kardiomegali (høyre) på røntgenstrålen)

Så når er diagnosen kardiomegali legitim og av hvilke metoder kan den bekreftes? Utvilsomt er det første stedet for diagnostisk verdi ekkokardioskopi (ultralyd i hjertet).

Størrelsen på hjertet ultralyd i samsvar med følgende indikatorer:

 • BWW - det endelige diastoliske volumet - 110-145 ml,
 • CSR - det endelige systoliske volumet - 45-75 ml,
 • FV - ejektjonsfraksjon - 55-65%
 • VO-sjokkvolum - 60-80 ml.

Med kardiomegali øker de beskrevne volumparametrene. Dimensjonene til hjertehulene og tykkelsen av de hypertrophied atrium og ventrikulære vegger, hvis noen, blir også målt. FV kan imidlertid reduseres betydelig, hos pasienter med kronisk hjertesvikt eller utvidet kardiomyopati. I tillegg til å måle hjerteegenskapene, vurderes organets konfigurasjon og ventilapparatets aktivitet visuelt.

Som echocardioscopy komplementære metoder benyttes brystrøntgen, elektrokardiogram, hjerte-MRI eller nål biopsi av hjertevevet (ved mistanke om hjerte tumor for å bekrefte diagnosen, er det meget sjeldent).

"Gullstandarden" for diagnose av hjertepatologi er ultralyd av hjertet, spesielt hos nyfødte spedbarn og barn i det første år av livet. Det er obligatorisk å gjennomføre denne studien for idrettsutøvere og personer med hypersthenisk type konstitusjon, for å utelukke alvorlig hjertepatologi.

Video: kardiomegali, dilatert kardiomyopati på ekkokardiografi

Behandling av kardiomegali

Hvis vi snakker om behandling av "biff hjerte" uten misdannelser hos spedbarn og små barn, er behandlingen primært tildelt medisiner - kaptopril 1,8 mg / kg kroppsvekt av nyfødte, 3-4 ganger om dagen. Dette stoffet er en ACE-inhibitor og har organo virkning på hjertevev. Hvis under påvirkning av dette stoffet er en gradvis nedgang i EDV og ESV for ultralyd resultater, kan vi snakke om begynnelsen av utvinning. Normalisering av hjerteaktivitet skjer gradvis, innen to til tre år.

I tilfelle Når et barn er diagnostisert med medfødt hjertesykdom, er kirurgi nødvendig i vilkår fastsatt av en lege (pediatrisk cardiosurgeon) med full tid eksamen.

Hos voksne er terapi rettet mot å eliminere årsakssykdommen som forårsaket utvidelsen av hjertet. Vices viser også kirurgisk behandling; kronisk hjertesvikt - diuretika (1,5 mg indapamid morgen veroshpiron 25-50mg om morgenen, etc.), hypertensjon - antihypertensive medikamenter (perindopril 5 mg x 1 tid, enalapril 5 mg x 2 ganger, etc.) under hormonelle forstyrrelser - korreksjon av hormonell bakgrunn under oppsyn av endokrinologen.

I ekstremt alvorlige tilfeller, når pasienten lider av en livskvalitet, og toleransen for minimal innenlandsk aktivitet reduseres, kan han gjennomgå en hjerte-transplantasjonsoperasjon. For tiden gjennomføres slike operasjoner i Russland og utlandet.

Prognose med utvidet hjerte

Den prognostiske verdien av kardiomegali bestemmes først og fremst av arten, stadiet og varigheten av årsakssykdommen. Således kan kronisk hjertesvikt forårsaket av utvidet kardiomyopati for eksempel raskt utvikles til alvorlige stadier innen to til tre år. Dødeligheten blant en slik gruppe pasienter er utvilsomt høyere enn hos personer med operert hjertesykdom og fravær av hjertesvikt. I alle fall bestemmes prognosen bare som et resultat av tilsynet med behandlende lege for pasienten, og ekkokardioskopi spiller en viktig rolle i dette.

cardiomegaly

cardiomegaly Er en forandring i formen, parametrene og totalmassen til hjertet mot en økning i disse parametrene, som er manifestasjonen av hovedkronisk hjerte, og noen ganger ekstrakardielle patologiske forandringer. I de fleste situasjoner betyr ikke dette begrepet en egen nosologisk enhet, men et syndrom. Kardiomegali kan være både medfødt og oppkjøpt type, derfor kan denne patologien forekomme hos pasienter av forskjellige aldersgrupper.

Årsaker til kardiomegali

Idiopatisk variant av kardiomegali er en sjeldenhet, men nå på grunn av bruk av høypresisjonsdiagnostiske metoder kan selv kardiomegali av fosteret detekteres. Fremveksten av kardiomegali av den medfødte formen er provosert av arvelige genetiske faktorer, og derfor er prognosen for bevaring av den normale livskvaliteten til denne pasientkategorien ekstremt tvilsom.

De viktigste provokasjonsfaktorene i dannelsen av kardiomegali ervervet form er forskjellige patologiske forandringer i hjertet av en organisk og ikke-organisk natur. Et bemerkelsesverdig faktum er at stadig kardiomegali forårsake sykdommer assosiert med svekket hjerte hemodynamikk, som inkluderer hjerteklaffsykdom, høyt blodtrykk og forskjellige former for kardiomyopati (alkohol, giftige, utvidede, innsnevrede). I mindre grad hjerteparametere variere med organiske sykdommer, så vel som utviklingen av enda massiv Cardiosclerosis ikke påvirker hjertets tilstand hulrom og muskelmasse. Til tross for det faktum at i de senere år en nedgang i sykelighet myokarditt smittsomme natur, men de patologiske forandringer som oppstår i denne tilstanden, provosere utviklingen av cardiomegaly på kortest mulig tid.

Også, man bør ikke glemme den fysiologiske varianten av kardiomegali, som forekommer hos personer med hypersthenisk type fysikk og profesjonelle idrettsutøvere. Økningen og forlengelsen av hjertemuskelfibre i denne situasjonen er en kompensasjonsmekanisme og bør ikke betraktes som en patologi.

I dag viser kardiologisk praksis en signifikant økning i forekomsten av kardiomyopati av alkoholisk genese, noe som uunngåelig provoserer utviklingen av kardiomegali på grunn av en betydelig utvidelse av hjertehulene. Denne kliniske varianten av kardiomegali kjennetegnes av en ekstremt ugunstig prognose og et høyt dødelighetsnivå på grunn av komplikasjoner.

I pediatri komplikerer kardiomegali løpet av viral myokarditt, som oppstår som en manifestasjon av barndomsvirus sykdommer. Denne kategorien av patologiske forandringer i myokardiet skjer som et resultat av utløsningen av autoimmune mekanismer.

Symptomer på kardiomegali

På grunn av det faktum at utviklingen av cardiomegaly tar lang tid, og det er på bakgrunn av eksisterende hjertesykdom, pasienter ikke har konkrete klager, kan du angi riktig konklusjon uten bruk av ekstra undersøkelses-. Flere pasienter klager, som reflekterer den underliggende patologien. Det vil si, i en situasjon når en person over lengre tid lidd av hypertensjon, primære symptomer på at han vil feire, vil være symptomer på høyt blodtrykk, særlig uttrykt i krisen sykdomsforløpet (hodepine, kvalme, svimmelhet).

Dessverre er kardiomegaly tilhørende kategorien "klinisk skjulte syndromer", som er maskert under manifestasjoner av andre sykdommer. De fleste pasienter med kardiomegali noterer smerte syndromet i hjerteområdet, noe som ikke har noe å gjøre med det typiske angina pectoris angrepet, men kan signifikant svekke pasientens livskvalitet. Dette smertestrømmen, som regel, stoppes raskt ved å ta Valocordin 15 dråper en gang. Tegn på cardiomegaly hos pasienter ofte ledsaget av utviklingen av klinisk hjertesvikt, symptomer som vokser sakte progressiv dyspné, mindre brudd hjerterytme, svimmelhet og redusert ytelse.

Ved den første undersøkelsen av en pasient med kardiomegali, bør det tas spesiell forsiktighet for å samle anamnese data som kan bidra til å verifisere årsaken til utviklingen. I tillegg gir detaljering av pasientens klager mulighet til å klargjøre arten og karakteren av kardiomegali. For eksempel, for en gitt patologi er pathognomonic forverring av pasientens tilstand av dagen i løpet av natten, i løpet av hvilken den markerte progresjon av dyspné og alvorlig kardiomegali med paroksysmal forekomsten av hjerteastma.

Praktisk sett i 100% tilfeller av kardiomegali, som oppstår som følge av utviklingen av bakgrunnskardiologisk patologi, observerer pasientene en progressiv reduksjon i toleransen for vanlig fysisk aktivitet. Mange pasienter tror ikke at dette symptomet er relatert til fremdriften av kardiomegali, og kardiologer er av motsatt oppfatning.

Diagnose av kardiomegali

En betydelig økning i hjerteparametere for å diagnostisere kardiolog kan allerede under den innledende undersøkelse av pasienten basert på data fra perkusjons og auskultatoriske endringer. Dermed observeres ekspansjonen av relativ kardial sløvhet med uttalt dilatasjon av hulrommene i høyre hjerte. I tillegg er det en ekspansjon og noe forskyvning av apikalimpuls. Auskultatoriske endringer reflekterer samtidig skade på ventylapparatet i større grad og består i utseendet av støy i forskjellige auskultative punkter. Diagnose av venøs hypertensjon og stasis av den systemiske sirkulasjon fra en erfaren lege er ikke vanskelig, og er for å bestemme tegn på det myke vevet av nedre lem ødem, ascites, hud og vaskulære manifestasjoner.

Som diagnostiske tiltak som gjør det mulig på en pålitelig måte påvise forandringer i hjerte størrelse og form, er det mulig å anvende tilgjengelig og komplisert i forhold til teknisk ytelse instrumentelle diagnostiske fremgangsmåter (stråle bildeteknikker elektrokardiografisk overvåknings). den nøyaktighet som imidlertid for en pasient undersøkelse av virkningen, slik at den innstilte opprinnelige årsaken kardiomegali, brukes i angiografi, transesophageal echocardioscopy og til og med nål biopsi, når 100%.

Standardmetoden for diagnose i forbindelse med screening-metoder for inspeksjon av en hvilken som helst kategori av pasienter som er en X-ray, men det bør huskes på at denne fremgangsmåten gjør det mulig å gjenkjenne uttrykt graden av kardiomegali grunn av en betydelig utvidelse av hulrom i hjertet på grunn av uttynningen av sin muskelveggen. I noen tilfeller har påvisning av cardiomegaly med en standard røntgenundersøkelse ikke utgjøre en Vanskeligheten ligger i visualisering av endringer i skyggen av mediastinum, økt kardiotorakal indeks og dannelsen av de typiske konfigurasjoner av hjertet. Tillegg til standard røntgenundersøkelse av brystrøntgen er et sideriss med en samtidig kontrast i spiserøret, slik indirekte bestemme lokaliseringen av de berørte deler av hjertet. Differensialdiagnose av kardiomegali ved røntgenundersøkelse bør utføres med sykdommer som perikardiale cyster, tumorer i mediastinum og perikarditt, siden alle disse sykdommene, en eller annen måte, er visualisert som den utvidede skyggen av mediastinum.

EKG undersøkelse av pasienten lar deg installere bare indirekte tegn på cardiomegaly i en situasjon der størrelsen på hjertet økt på grunn av hypertrofi av venstre eller høyre hjerte, selv om disse endringene er karakteristisk for en rekke hjertesykdommer.

I en situasjon hvor mistenkt kardiomegali hos barn, så vel som behovet for å detalj endringene ikke bare størrelsen, men også vevet struktur muskler, for å evaluere de hemodynamiske parametere, er den eneste pålitelige metode for diagnose ekkokardiografi, utført i en standard transtorakal tilgang. Ved utførelse av ultralydsundersøkelse av hjertekonstruksjonene, blir ventilapparatet, nærværet av diffus eller fokal myokardisk skade, og hulrommet undersøkt for nærvær av volumdannelser.

Invasive metoder for hjerteundersøkelse, som inkluderer intrakavitær kateterisering, brukes som terapeutisk og diagnostisk tiltak og er den mest informative måten å bestemme årsaken til kardiomegali. Ved hjelp av disse teknikkene blir endringen i den intrakavitære trykkgradienten, tilstanden til det ventilerte hjerteapparatet, tilstedeværelsen av endringer i koronararteriene og den patologiske shunt evaluert.

Behandling av kardiomegali

Hvis en person er diagnostisert med kardiomegali, bør pasienten bli advart om at denne patologien innebærer utvikling av irreversible endringer i myokard og hjertehulrom, og kirurgi er den eneste effektive metoden for å eliminere disse patologiske endringene. I andre henseender brukes konservativ behandling, så vel som ikke-farmakologiske metoder, for å eliminere mulig forverring av kardiomegali og forhindre komplikasjoner.

Ikke medisinske metoder for forebyggende behandling er korreksjonen av spiseadferd (begrensning av matvarer mettet med kolesterol og triglyserider, samt en skarp restriksjon av saltinntak i kroppen med mat). Med kardiomegali, ledsaget av kardiovaskulær svikt, bør det tas spesiell vekt på vannbehandling og daglig diuresekontroll. Hvis det er mulig, bør pasienten begrense fysisk aktivitet hvis det er en alvorlig grad av hjertesvikt.

Den grunnleggende retning av medisinsk behandling av en pasient med kardiomegali er en årsaks behandling, medikamenter som kan kompensere for hemodynamiske forstyrrelser, så vel som å eliminere faktorer som bidrar til kardiomegali. I situasjoner hvor økningen i størrelsen på hulrommene eller tykkelsen på hjerteveggen, observert hos en pasient med en historie med hypertensiv, foretrukne medikamenter kombinert antihypertensiva, hvori blandingen må inneholde et diuretikum (Enap H - 1 tablett om morgenen). Hvis kardiomegali utviklet på bakgrunn av ischemisk hjerteskade, er flerkomponentbehandling etter medikamentkategorier man ønsker å inkludere: betablokkere (Egilok en daglig dose på 50 mg), langtidsvirkende nitrat (Kardiket retardere 40 mg per dag), hjerteglykosider (digoksin vedlikehold dosering på 125 ug).

På grunn av det faktum at cardiomegaly vanligvis ledsaget av et brudd på hemodynamikk ved systemisk sirkulasjon, bør nøye betales til pasienter med tegn til stagnasjon, ledsaget av alvorlig ødem syndrom. I denne situasjon, er den eneste gyldige metoden medisinsk korreksjon tilstrekkelig diurese stimulering ved hjelp av diuretika forskjellige farmakologiske virkninger (Furosemide ved en daglig dose på 40 mg, Veroshpiron i en daglig dose på ikke mindre enn 0,025 mg).

Blant de kirurgiske teknikkene for behandling av kardiomegali blir palliative kirurgiske håndbøker for eliminering av valvulære defekter påført.

Les Mer Om Fartøyene