Det viktigste ved hjertekardiosklerose: essensen av sykdommen, typene, diagnosen og behandlingen

Fra denne artikkelen vil du lære: Hvilke endringer i hjertet forårsaker kardiosklerose, hvorfor det oppstår, hvor mye symptomene bryter tilstanden til pasientene. Er det spesielle metoder for behandling av denne patologien.

Kardiosklerose er en sykdom hvor normale hjerte muskelceller blir erstattet av et dårligere arrvev - myocardial scarring oppstår. Dette medfører tap av struktur (økning i størrelse, ekspansjon), rytmeforstyrrelser (arytmier) og redusert funksjonalitet (svakhet, hjertesvikt). dannet

Kardiosklerose forårsaker ikke alltid klager og symptomer. Hvis hjertets arr er utviklet bare litt (i form av små foci), presenterer pasientene ikke noen karakteristiske klager. Den utprøvde sklerotiske prosessen forstyrrer den generelle tilstanden til en person i form av smerte i hjertet, livstruende arytmi, alvorlig dyspnø, hevelse, fullstendig manglende evne til å motstå fysisk anstrengelse.

Generelt er symptomene bestemt av hovedårsakssykdommen som førte til utvikling av kardiosklerose og graden av hjertesvikt. Tross alt kan det ikke være en uavhengig (primær) patologi.

Endringer i myokardiet med kardiosklerose er irreversible, så det kan ikke herdes. Moderne behandlingsmetoder støtter myokardiet og eliminerer symptomene på hjertesvikt, underlagt livslang overholdelse av anbefalingene fra spesialister. Behandle sykdommen skal en kardiolog, og om nødvendig hjerte kirurg.

Essensen av patologi: hvorfor denne sykdommen er sekundær

Begrepet sekundær sykdom betyr at det ikke kan være en selvstendig patologisk tilstand, men oppstår alltid mot bakgrunnen av en annen patologi. Denne funksjonen er karakteristisk for kardiosklerose. Det vises aldri i en person som ikke har hatt klager eller sykdommer fra hjertet.

I sin essens er hjertesklerose erstatning av det ødelagte normale hjertevevet med et ustrukturert arrvæv. Og selv om arret ikke kan kalles et patologisk vev, kan alt det gjør, utføre en wireframe-funksjon på stedet for de ødelagte hjertecellene. Men for å ta på seg sin funksjon, er han ikke i stand.

Alt dette betyr at kardiosklerose er en naturlig prosess av arrdannelse på stedet for ødelagte celler i hjertet, som er adaptiv i naturen. Men hvis arrvævet blir for mye, sprer det seg til viktige strukturer i myokardiet eller ledningssystemet, dette forstyrrer normal funksjon og forårsaker symptomer på en reduksjon i kontraktil aktivitet i hjertet.

Typer av kardiosklerose

Avhengig av omfanget og omfanget av arrprosessen i hjertet, er det klassifisert i arter. Ifølge den internasjonale klassifikasjonen av sykdommer er det bare to: diffus og brennvidde.

Funksjoner av diffus prosess

Hvis cicatricial degenerasjon strekker seg til de fleste av en av avdelingene eller hele myokardiet, uten klare grenser, kalles det diffus cardiosklerose. En slik forandring i begynnelsen har en nettverksstruktur - den danner celler fra arrvæv av bindevev, mellom hvilke muskelcellene befinner seg. De utfører kontraktile bevegelser. Som fremdriften av kardiosklerose øker området for det strukturløse vevet på grunn av ødeleggelsen av muskulaturen, men fullstendig erstatning av det berørte området av myokardiet bør ikke forekomme.

Funksjoner av fokuseringsprosessen

Hvis kardiosklerose er begrenset av et lite område med klare grenser, kalles det fokal. En mer forståelig karakteristikk er et arr på hjertet. Som arret fra kuttene på huden, er det representert utelukkende av bindevev og inneholder ikke muskelceller. Et slikt nettsted er helt uten kontraktilitet og tjener bare som en sammenkoblingskomponent mellom friske muskelceller.

Når patologi blir farlig

I 40-45% forårsaker hjertesklerose ikke noen spesifikke symptomer som ville snakke om sin tilstedeværelse, og truer ikke pasientene.

Fare oppstår i slike tilfeller:

 1. Når den diffuse prosessen sprer seg over et stort område av hjertet og tynningen av myokardets vegger:
 • redusert myokardial kontraktilitet - hjertesvikt;
 • strekking av vegger og hulrom - en betydelig økning i størrelsen på hjertet.
 1. Et svakt arr på hele tykkelsen av myokardiet med fokal kardiosklerose er risikoen for å danne et hjertesyre-aneurisme (saccular protrusion).
 2. Tykk, tykk eller arr som påvirker den sentrale bane av nerveimpulsene til hjertet - risikoen ledningsforstyrrelser (blokk) og (arytmi: ekstrasystoli, paroksysmal fibrillering).

Hovedårsakene til

Scarring av myokardiet må nødvendigvis føres av ødeleggelse. I en rolle av årsakene som er i stand til å provosere ødeleggelse av kardiomyocytter (hjerteceller), kan det fungere:

 • Aterosklerose i hjertekarene. Det fører til en permanent forstyrrelse av blodsirkulasjonen i myokardiet, noe som til slutt forårsaker dystrofi - tap av struktur og ødeleggelse som vokser til en arrprosess.
 • Iskemisk sykdom. Det er direkte relatert til aterosklerose, men sentrale kar, koronararterier, påvirkes. Forårsaker mer uttalt og vanlig kardiosklerose sammenlignet med aterosklerotisk.
 • Myokardinfarkt - nekrose av hjertemuskelsiden. På stedet for de ødelagte cellene dannes et begrenset arr.
 • Myokarditt er en inflammatorisk prosess i hjertet. På steder med hjerteinfarkt, dannes bindevev.
 • Kardiomyopati og kardiodistrofiya - hjerte forskjellige endringer karakter hypertrofi (fortykning), restriktiv prosess (kompresjon), dilatasjon (utvidelse) bryte mat og forårsake ødeleggelse av kardiomyocytter fulgt sklerose.
 • Alvorlig hypertensjon og diabetes. I det første tilfellet opplever hjertet konstant overbelastning med økt trykk, i det andre oksygen sult på grunn av diabetisk involvering av de minste karene. Det generelle resultatet av disse tilstandene er dystrofi, ødeleggelse, sklerosering.

Tabellen presenterer årsakssammenheng mellom mekanismer for utbruddet av kardiosklerose, dets umiddelbare årsaker og arter.

Kardiosklerose: hva er det, beskrivelse, symptomer, terapi taktikk

Hva er kardiosklerose, og hvordan er det manifestert? Denne hjertesykdommen er av kronisk natur, hvor veksten av bindevev forekommer i hjertemuskelen. Dette er vanligvis ledsaget av en reduksjon i antall muskler som ikke er i stand til.

Kardiosklerose ser sjelden ut som en uavhengig sykdom og utvikler seg oftest på grunn av andre patologier i kroppen.

Om hjertesykdom

Med kardiosklerose blir normale hjerte muskelceller (kardiomyocytter) ødelagt og bindevev dannes i deres sted. Fibrene i dette vevet har ikke muligheten til å utføre de samme funksjonene som kardiomyocytter. De kontrakt ikke, så hjertemuskelen mister delvis effektiviteten.

Hovedfaktoren i opprinnelsen til denne patologien er kronisk patologi av kardiovaskulærsystemet, som et resultat av hvilke kardiomyocytter mister sin beskyttelse og begynner å forverres.

Årsaker og risikofaktorer

Kardiosklerose er nok folk med alle aldre. Men årsakene til at patologiske prosesser begynner å forekomme i vevet i hjertemuskelen, kan variere avhengig av alder.

Barn lider ofte av denne sykdommen som følge av dystrofiske eller inflammatoriske prosesser som forekommer i myokardiet. Hos voksne blir patologi oftere dannet under påvirkning av forstyrret metabolisme. Årsakene til utviklingen av sykdommen varierer avhengig av dens type.

Hovedfaktorene som bidrar til utviklingen av kardiosklerose er:

 • Høyt blodtrykk. Hos hypertensive pasienter beveger blodet seg mye raskere gjennom blodårene. Som et resultat oppstår turbulens noen ganger i blodet, noe som bidrar til akkumulering av kolesterol, innsnevring av koronarbeinene og redusert tilgang av næringsstoffer til vevet i hjertemuskelen.

 • Krenkelse av stoffskiftet av fett. Kolesterolet i kroppen kan øke og som følge av forstyrrelser i metabolske prosesser.
 • røyke. Under påvirkning av nikotin i hjertemuskelen, er det spasmer, noe som på kort sikt forverrer blodtilførselen. Hyppig røyking bidrar også til akkumulering av kolesterol og innsnevring av koronarbeinene.
 • arvelighet. Kardiosklerose kan være en medfødt sykdom der et barn er født med patologisk innsnevrede blodkar i hjertet.
 • overvekt. Hvis en person er overvektig, blir hans hjertemuskulatur utsatt for økt stress. For å sikre en normal blodsirkulasjon, må hjertemuskelen jobbe mye mer intensivt, noe som øker slitasje og kan føre til brudd på myokardiecellens funksjoner.
 • Nervøs overbelastning. Konstante stressfulle situasjoner forårsaker økt aktivitet av binyrene. De begynner i en forbedret modus for å produsere hormoner som reduserer tone i blodårene og forstyrrer metabolismen.
 • Strålingsbestråling. Ved bestråling kan den molekylære strukturen av myokardceller forstyrres, som et resultat av hvilke de vil begynne å bryte ned, bli erstattet av et bindevev.
 • Kardiosklerose kan også danne som en komplikasjon av andre sykdommer:

  • sarkoidose. Denne sykdommen forårsaker patologiske prosesser i myokardiet, noe som fører til utseendet av inflammatoriske neoplasmer. I behandlingsprosessen fjernes vellykkede neoplasmer, men i deres sted er det bindevev, som forårsaker patologi.
  • hemokromatose. Sykdommen er preget av opphopning av jern i hjertets vegger. Når jernnivået overstiger de tillatte grensene, oppstår betennelse, ledsaget av en økning i bindevevet.
  • sklerodermi. Sykdom, hvor kroppen begynner å intensivt utvide bindevev. Disse prosessene kan påvirke hjertemuskelen, noe som vil føre til dannelsen av kardiosklerose.

  klassifisering

  Typer avhengig av plasseringen og intensiteten av vekst av bindevev:

  1. Fokalisert kardiosklerose. Denne sykdomsformen er preget av utseendet i hjertet av individuelle kikatriske formasjoner. Ofte vises brennpunktet etter myokarditt eller hjerteinfarkt.
  2. Diffus kardiosklerose. Med denne sykdomsformen dannes bindevev jevnt over hele myokardets område. Vanligvis oppstår som en komplikasjon av kronisk iskemi eller etter giftige eller smittsomme lesjoner i hjertet.

  Kardiosklerose er avhengig av årsaken delt inn i følgende former:

  1. Aterosklerotisk. Den er dannet på grunn av sykdommer som forårsaker hypoksi i hjertemuskulaturens celler - oftest på grunn av kronisk iskemi i hjertet.
  2. Postinfarction. Som et resultat av et hjerteinfarkt, er det en omfattende død av kardiomyocytter, i stedet hvor bindevev fremkommer.
  3. Myocarditic. Det dannes på grunn av betennelsesprosesser i vevet i hovedorganet.

  I sjeldne tilfeller kardiosklerose kan ha en medfødt karakter. Denne typen sykdom kan oppstå som følge av andre medfødte hjertesykdommer - for eksempel subendokardiell fibroelastose eller kollagenose.

  Farer og komplikasjoner

  Kardiosklerose er en ganske farlig sykdom som kan forårsake komplikasjoner som akutt eller kronisk hjertesvikt. Akutt insuffisiens kan oppstå som følge av blokkering av blodårene med en embolus eller trombus. Slike fenomener fører ofte til brudd på arterien og død av pasienten.

  Kronisk svikt er dannet mot en bakgrunn av gradvis innsnevring av arteriene på grunn av atherosklerotiske prosesser. En slik kardiosklerose kan føre til hjertehypoksi, koronar hjertesykdom, atrofi eller hjerte dystrofi.

  symptomer

  I de første stadiene av kardiosklerose får nesten ikke seg seg. Symptomene på sykdommen begynner å manifestere, når patologiske prosesser går aktivt. Følgende symptomer kan oppstå:

  • kortpustethet - i første fase vises etter fysisk anstrengelse, i fremtiden kan dyspnø oppstå selv under søvn eller hvile;
  • hjertebanken;
  • Lyder i hjertet, arytmi;
  • økt blodtrykk;
  • konstant svakhet, redusert ytelse;
  • hoste, angrep som dominerer om natten;
  • smerte i brystregionen;
  • hevelse i ekstremiteter og magehulen;
  • blek hud, kalde ekstremiteter;
  • kvalme, svimmelhet, besvimelse
  • økt svette.

  Hvis det er uregelmessig hjerterytme og hjertesvikt, utvikler sykdommen seg raskt. Symptomene vil øke etter hvert som patologien utvikler seg.

  Kardiosklerose refererer til svært alvorlig kardiovaskulær skade. Fravær av rettidig behandling vil nødvendigvis føre til komplikasjoner, og i nødstilfeller - og til et dødelig utfall. Derfor, når det er slike tegn som forårsaket kortpustethet, rask puls og svakhet i kroppen, er det nødvendig å raskt konsultere en kardiolog.

  diagnostikk

  For å identifisere denne patologien, brukes mange diagnostiske tester. Først en lege undersøker pasienten, undersøker symptomatologi og historie av sykdommen. Deretter tildeles følgende diagnostikk:

  1. EKG. Det kan oppdage foci av endret myokard, svikt av rytme og hjerteledning.
  2. angiografi. Det brukes til å oppdage koronar kardiosklerose.
  3. biopsi. Det gjør det mulig å fastslå diffuse endringer i vevet i hjertemuskelen.
  4. ekkokardiografi. Det kreves for å avsløre graden av vekst av bindevev, samt endringer i ventilens arbeid.
  5. radiografi. Tilordne for å bestemme stadiet av sykdommen, samt oppdage en aneurisme. I alvorlige former på røntgen vil det bli oppdaget en økning i hjertestørrelsen.
  6. CT eller MR. Ofte utføres disse undersøkelsene i begynnelsen av sykdommen. De tillater oss å identifisere små foci av spredning av bindevev.

  Laboratorietester av pasientens blod og urin kan også foreskrives. De tillater oss å identifisere noen av de sykdommene som forårsaket utviklingen av sykdommen.

  Behandlingstaktikk

  For tiden er det ikke utviklet en ganske effektiv metode for behandling av kardiosklerose. Å vende bindevev tilbake til kardiomyocytter ved hjelp av noen medisiner er umulig. derfor Terapi av denne sykdommen er vanligvis rettet mot å eliminere symptomer og forhindre komplikasjoner.

  Hvordan behandles kirurgisk

  Kirurgiske og konservative metoder brukes i behandlingen. De første er:

  • Hjertetransplantasjon. Det regnes som det eneste effektive behandlingsalternativet. Indikasjoner for denne operasjonen er: reduksjon av hjerteutgang til 20% eller mindre av normen, fravær av alvorlige sykdommer i indre organer, lav effektivitet ved behandling av legemidler.
  • Coronary Artery Bypass Surgery. Det brukes til progressiv innsnevring av blodårene.
  • Implantering av pacemakere. Denne operasjonen utføres med kardiosklerose ledsaget av alvorlig arytmi.

  av narkotika

  For behandling gjelder narkotika som er rettet mot å eliminere symptomer hjertesvikt:

  • Betablokkere: Metoprolol, Bisoprolol, Carvedilol;
  • Angiotensin-konverterende enzym-hemmere: Enalapril, Captopril, Lizinopril;
  • Diuretika: Butemannid, Furosemid;
  • Hjerteglykosider - for eksempel Digoxin;
  • Antagonister av aldosteron - Spironolacton.

  Disse forberedelsene endre arbeidet i hjertet, gi regulering av lasten. Som en profylakse av trombusdannelse kan legemidler for fortynning av blod brukes.

  Prognose og forebyggende tiltak

  Prognosen avhenger av tilstedeværelsen av samtidige patologier og komplikasjoner som følge av sykdommen. I fravær av arytmi, fortsetter sykdommen mye lettere. På forverring av prognosen kan det påvirke slike problemer som: sirkulasjonssykdom, atrieflimmer, kardial aneurisme, ventrikulær ekstrasystol.

  For å redusere risikoen for å utvikle sykdommen, følg forebyggende tiltak:

  • bruk mer protein mat, mens du forlater mat som inneholder animalsk fett;
  • Ikke røyk og ikke drikk alkohol;
  • å kjempe mot fedme
  • å kontrollere blodtrykket.

  I tillegg, i nærvær av hjertesykdom bør observeres regelmessig (hver 6-12 måneder) med en kardiolog og gjennomgå eksamener. Tidlig registrering av kardiosklerose vil bidra til å forhindre utvikling av sykdommen og minimere risikoen for livstruende komplikasjoner.

  Kardiosklerose: klassifisering, årsaker, tegn, diagnose, behandling og forebygging

  En av de ganske farlige manifestasjonene av hjertets iskemi er en tilstand som kardiosklerose. Kjenne deg selv er veldig vanskelig, fordi ofte manifestasjoner av sykdommen bare kan identifiseres ved utførelse av spesielle studier. Ofte manifestasjoner av kardiosklerose er forskjellige endringer i rytmen i hjertet (arytmi) og smertesyndrom.

  cicatricial endringer i myokardiet i kardiosklerose

  Kardiosklerose er en patologisk prosess som påvirker hjertemuskelen (myokard). I myokardiet er det en spredning av bindevev, som danner arr av varierende størrelse og plassering (lokalisering). Dette vevet erstatter ødelagte eller nekrotiske fibre i hjertemuskelen på grunn av hjerteinfarkt, betennelse (myokarditt) eller kronisk iskemi.

  Typer av kardiosklerose

  I medisin er det forskjellige klassifikasjoner av hjerte muskel lesjoner, som er forent under fellesnavnet "cardiosklerose." En slik klassifisering er fordelingen av utbredelsen av den patologiske prosessen i:

  • fokal kardiosklerose;
  • diffus cardiosklerose.

  Fokalform sykdom som kjennetegnes ved forekomst i myokardiet separat plassert arrdannelse, som enten kan være liten (melkoochagovyj kardio) og stor i området (stor kardiosklerosis). Vanligvis oppstår denne form for lesjon på grunn av myokardinfarkt eller myokarditt. Etter omfattende myokardinfarkt, som pasienten tidligere har hatt, er det ofte en storfokal kardiosklerose, som preges av dannelsen av massive felt av spredning av bindevev. Som et resultat kan en av hjertets vegger helt erstatte arret og da sier de at en kronisk aneurisme i hjertet dannes.

  Finescale cardiosklerose preget av små foci av grovfibrer bindevev, oftest i form av tynne hvite lag, jevnt fordelt i tykkelsen av myokardiet. Denne formen av sykdommen er et resultat av mangel på oksygen (hypoksi) til cellene i hjertemuskelen, slik at de avtar i størrelse, atrofi og gjennomgår forskjellige strukturelle forandringer (dystrofi).

  I diffus form av kardiosklerose utseendet av bindevev forekommer jevnt gjennom myokardiet. En lignende forandring karakteriserer tilstedeværelsen av en kronisk form for iskemisk hjertesykdom (iskemisk hjertesykdom).

  fibrotiske forandringer i den berørte hjertemuskelen

  Etiologisk klassifisering

  I tillegg til ovennevnte klassifisering av kardiosklerose-typer, er det også en etiologisk klassifisering, som er konstruert i henhold til prinsippet om å bestemme den foregående årsakssfaktoren.

  Kardioklerose etter infarkt

  Kardioklerose etter infarkt er en form for sykdommen som utvikler seg etter at en pasient har hatt hjerteinfarkt. Oftere kardiosklerose etter at den er brennvidde. Siden myokardceller ikke er i stand til å reprodusere, som følge av død av muskelfibre med hjerteinfarkt i deres sted, dannes bindevev som danner grove tette arr. Med gjentatte infarkter oppstår nye felt av spredning av bindevev. På periferien av slike arr oppstår kompenserende hypertrofi av myokardiet, det vil si at hjertemuskelen øker i størrelse for å sikre at hjertet oppfyller kontraktilfunksjonen. Deretter er muligheten for myokardium utmattet, og det er en utvidelse av hjertehulene (dilatasjon).

  Som nevnt ovenfor, etter et hjerteinfarkt, kan en kronisk aneurisme i hjertet bli dannet på grunn av massiv sklerose. Aneurysm er et fremspring av veggen til venstre ventrikel (fordi det ofte er et hjerteinfarkt), dannet ved spredning av bindevev i stedet for nekrose. Slike kroniske aneurysmer fører til utvikling av kongestiv hjertesvikt ved brudd på blodstrømmen i de indre organene.

  Cardiosclerosis hovedgrunnen (som mild aterosklerotisk og postinfarction) - fett (aterosklerotisk) plaques som hemmer blodstrømmen i kransarteriene forsyne hjertemuskelen

  Aterosklerotisk kardiosklerose

  Aterosklerotisk kardiosklerose er basert på en tilstand som koronar aterosklerose. Det er en manifestasjon av den kroniske formen av IHD. I motsetning til kardioklerose etter kardiokardi og postinfarkt, tar prosessen med oppstart av denne patologien lang tid. Denne formen av sykdommen er et resultat av langvarig hypoksiske celler, som er en konsekvens av dårlig blodtilførsel til hjertemuskelen på grunn av koronarkarene. Cardiosclerosis i dette tilfelle er av en diffus karakter, når det ikke forekommer dystrofi og atrofi av muskelceller, og med en ytterligere progresjon av CHD oppstår utvidelse av hjertet hulrom, kan utvikle ervervet hjertesykdom i det tilfelle som involverer ventiler.

  Kardiokardittkardiosklerose

  Den postmykardiske formen av kardiosklerose utvikles som et resultat av starten av den inflammatoriske prosessen i myokardiet. Dette skjemaet er typisk for unge pasienter med en historie med foreliggende infeksjoner, allergiske reaksjoner, samt inflammasjon og kronisk brennpunktene infeksjon er til stede i kroppen. Når postmiokardicheskom cardiosclerosis lide annen side av hjertet, og gjennomtrengning av bindevevet er diffus karakter, blir det jevnt påvirker hele tykkelsen av myokard.

  Medfødt kardiosklerose

  Det er ekstremt sjeldent hos pasienter diagnostisert med en form for kardiosklerose, som for eksempel medfødt (primær) kardiosklerose i hjertet. Det oppstår på grunn av medfødte sykdommer, som for eksempel kollagenose eller subendokardiell fibroelastose.

  Årsaker til kardiosklerose

  Hver sykdom har sin opprinnelse. Hovedårsakene til kardiosklerose er funnet i sykdommer som ga impuls til utviklingen av sykdommen, så vel som pasientens livsstil. Med utgangspunkt i Great Medical Encyclopedia er hovedårsakene til kardiosklerose bare tre. Disse er:

  • Narrowing av store kar i hjertet, som et resultat av at det er mangel på blodtilførsel til myokardiet og hypoksi utvikler seg;
  • Inflammatoriske prosesser som påvirker hjertemuskelen;
  • Økningen i hjertemuskelen i volumet, strekningen av veggene (f.eks. på grunn av utvidet kardiomyopati).

  Utseendet til en slik tilstand er også påvirket av livsstilsegenskaper og genetisk predisponering (for eksempel til aterosklerose).

  Den vanligste årsaken Cardiosclerosis - aterosklerose, hjerteblodårer, ofte kombinert med en historie med hjerteinfarkt, til hvilken hjertevevet svarte sklerose

  Utviklingen av hjertepatologi er mest påvirket av:

  1. Stillesittende livsstil og mangel på fysisk aktivitet og sport;
  2. røyking,
  3. Bruk av fede og krydrede matvarer i store mengder;
  4. Systematisk overspising og som følge av overdreven kroppsvekt;
  5. Misbruk av alkoholholdige drikker;
  6. Regelmessig overdreven fysisk anstrengelse i lang tid;
  7. Konstant stress;
  8. Arvelighet.

  På grunn av slike faktorer øker antallet kardiovaskulære sykdommer i verden hvert år. Og med dem øker risikoen for å få kardiosklerose.

  Symptomer på kardiosklerose

  Denne sykdommen er bemerkelsesverdig av det faktum at den ofte utvikler asymptomatisk. Spesielt gjelder det fokuseringsformen og den moderate graden av diffus cardiosklerose. Legene forbinder vanligvis diagnosen "kardiosklerose" med et brudd på rytmen til hjertet eller smertesyndromet. Noen ganger er arytmier av forskjellige grader de første tegn på utviklingsprosessen av sklerosering. Ved diffus cardiosklerose kan de ledsages av symptomer på hjertesvikt og nedsatt hjertemuskulær sammentrekning. Jo større området vevskader er, jo sterkere manifestasjoner av hjertesvikt og rytmeforstyrrelser.

  Symptomer på kardiosklerose i sin postinfarkt og aterosklerotiske former er omtrent det samme. Disse er:

  1. Økt hjertebank, smerte i hjertet;
  2. Utbruddet av problemer med å puste (dyspnø);
  3. Lungeødem (akutt form for venstre ventrikulær svikt);
  4. Hjertets rytme registreres med avbrudd (ciliary arytmi, blokkater, etc.).
  5. Tegn på kongestiv hjertesvikt (ødem i bena, væskeakkumulering i buk, pleurhule, forstørret lever, etc.).

  Også begge former av sykdommen kan følge hypertensjon.

  Alle de viktigste symptomene på denne sykdommen utvikles på en økning, fordi i seg selv har kardiosklerose en tendens til å utvikle seg ettersom muskelvevet er erstattet av arr.

  Behandling av kardiosklerose

  For valg av den mest effektive behandlingen for slike endringer første legen foreskriver en diagnostisk prosedyre for å oppdage graden av skade av hjertemuskelen arr, antall brennpunkter, Cardiosclerosis syn, og hva som var årsaken til forekomsten. For dette formålet er et sett med aktiviteter vanligvis tilordnet, for eksempel:

  • Elektrokardiogram i dynamikk;
  • En ekkokardiogram;
  • Undersøkelse av koronarfartøy;
  • Magnetisk resonansavbildning av hjertet.

  I tillegg undersøker kardiologen pasientens anamnese og identifiserer sykdommen som utløste utviklingen av kardiosklerose.

  Generelt er det ingen enkelt metode for effektivt å behandle kardiosklerose. Komplekset av terapeutiske tiltak er rettet mot å eliminere årsaken til sykdommen - aterosklerose i IHD, konsekvensene av hjerteinfarkt eller betennelse i hjertemuskelen.

  Så, i den postmykardiske formen av sykdommen vil vektleggingen være på å behandle en allergisk reaksjon eller infeksjon, som ble årsaken til kardiosklerose.

  Med diffus aterosklerotisk form vil det være nødvendig å redusere mengden kolesterol i pasientens blod, Korrigere blodtrykket og utføre tiltak for å gjenopprette blodtilførselen i koronararteriene. For dette brukes narkotikabehandling med bruk av antikoagulantia og vasodilatatorer. Også, uten feil, velger legen terapi for å redusere tegn på hjertesvikt hos pasienten. På dette stadiet utføres behandling av kardiosklerose ved hjelp av legemidler som er kjent under det vanlige navnet på hjerteglykosider, ved administrering av diuretika, betablokkere og preparater av ACE-hemmergruppen. Korreksjon av koronararterie patency forstyrrelser kan innebære kirurgiske metoder (koronar arterie bypass grafting, stenting).

  I tillegg er pasientens diett, livsstil og fysiske aktivitet underlagt korreksjon. Det er obligatorisk å observere en sunn livsstil, med anbefaling og tillatelse fra en kardiolog - det er mulig å tildele fysiske aktiviteter i form av å gå i frisk luft og et kompleks av terapeutisk gymnastikk. Oppgivelse av dårlige vaner er også en del av behandlingen av kardiosklerose.

  • Avslag på bruk av bordsalt.
  • Kontroller mengden væske som forbrukes per dag.
  • Avslag på produkter som kan opphisse nervesystemet og ha samme effekt på kardiovaskulærsystemet (kakao, te, kaffe, alkohol).
  • Kontraindisert stekt kjøtt og fisk (bare stewed eller bakte alternativ) og matvarer som har høyt kolesterol - egg, biprodukter.

  En del av den komplekse behandlingen for behandling av kardiosklerose kan også være sanatoriumbehandling. Siden sykdomsprosessen med kardiosklerose er ganske lang, bør du først tilpasse deg til at behandling av denne sykdommen også vil være en lang prosess rettet mot kompleks gjenoppretting av kroppen.

  Forebygging av kardiosklerose

  Basert på prinsippene for behandling av sykdommen, er det mulig å identifisere de viktigste måtene for å forhindre kardiosklerose. De består hovedsakelig i å overvåke utviklingen av den underliggende utløsersykdommen, hvis den allerede er tilstede hos pasienten, eller ved å kontrollere forekomsten av denne sykdommen. Også blant forebyggende tiltak er opprettholdelsen av en sunn livsstil, avvisningen av dårlige vaner, unngått stress, aktiv fysisk aktivitet, riktig ernæring og kontroll over vekt.

  Som det fremgår av det foregående, er kardiosklerose ikke en dom. Dette er en tilstand som noen ganger er vanskelig å diagnostisere uten alvorlige symptomer. Men det er samtidig et logisk resultat i forekomsten av andre sykdommer i kardiovaskulærsystemet: aterosklerose, hjerteinfarkt, kronisk iskemisk hjertesykdom, myokarditt.

  Prediksjon oppstår under en hvilken som helst av de former Cardiosclerosis helt avhengig av alvorligheten av sykdommen - fravær av vekter i form av alvorlige sirkulasjonsforstyrrelser eller arytmier dens resultat å være gunstigere.

  Men forekomsten av en aneurisme i hjertemuskelen, full atrioventrikulær blokade eller alvorlig form for takykardi kan være dødelig for pasienten. I disse tilfellene er det mulig å bruke slike former for behandling som kirurgi og innføring av en pacemaker for å opprettholde livskvaliteten til en person. I andre tilfeller kan behandling utføres konservativt ved bruk av antiarytmiske legemidler, diuretika, perifere vasodilatorer for å gjenopprette metabolske prosesser i hjertet, forbedre blodtilførselen og kompensere for skadede vevsdeler. Også komplekset med gjenopprettende tiltak, som fotturer, sanatoriumbehandling, streng diett og kolesterolkontroll, bidrar til å forbedre pasientens tilstand.

  For å minimere risikoen for kardiosklerose til et minimum, bør man følge reglene for en sunn livsstil, forlate dårlige vaner og ikke overse sunn fysisk aktivitet.

  Kardiosklerose - hva er denne sykdommen og hvordan å behandle den

  Kardiosklerose er en sykdom preget av erstatning og spredning av bindevev i myokardiet, noe som forårsaker dannelse av arrendringer og brudd på hjertemuskulærens funksjonelle kapasitet. Dette kan føre til ulike sykdommer, trombose i blodårene og til og med døden. Denne patologiske tilstanden manifesterer seg oftest hos eldre eller hos personer som har en historie om hjertesykdom, som for eksempel myokarditt. Med spørsmål om hva som er kardiosklerose, og hvordan å behandle denne patologiske tilstanden, vil vi finne ut mer om det.

  Hjertet er orglet som gir blodpumping. Det er hans funksjonelle evne som påvirker mengden oksygen som kommer til kroppens vev. Den består av:

  1. Kameraer som ser ut som hulrom fylt med blod separeres av en partisjon. Noen av dem er forbundet med hjelp av ventiler, og sikrer at blod gjennomgår gjennom alle deler av hjertemuskelen. Det er akseptert å tildele 4 kamre: høyre og venstre auricles, de er adskilt av en interdigitinal septum, høyre og venstre ventrikel, som deles av interventricular septum.
  2. Kammens vegg, som består av flere lag, nemlig endokardium, myokard og perikardium. Deres tykkelse, elastisitet og sammensetning på mobilnivå er forskjellige for alle kamre. Merk at IVF og MMP septa også er dekket med endokardium.
  3. Det ledende systemet, som er ansvarlig for reguleringen av kontraktilitet i myokardiet. Den består av en sinus og atrioventrikulær knutepunkt, fibre og en bunke av Hans.
  4. Koronarbeholdere som befinner seg på den ytre overflaten av hjertemuskelen. Deres funksjonelle oppgaver er tilførsel av blod til hjertet og sikring av ernæring.

  klassifisering

  I medisinsk praksis er det vanlig å skille slike typer av kardiosklerose, avhengig av utbredelsen:

  1. Fokalisert kardiosklerose. Denne patologiske tilstanden er ledsaget av dannelsen av individuelle arr i hjertemuskelen. Det kan være småfokus - når det mottar utilstrekkelig oksygen eller storfokalitet - dannes som et resultat av hjerteinfarkt eller myokarditt.
  2. Diffuse. Karakterisert ved erstatning av muskelvev i hele myokardets område. Dannelsen av denne patologiske tilstanden oppstår som et resultat av tilstedeværelsen av iskemisk hjertesykdom.

  Klassifiser den patologiske tilstanden også avhengig av faktorene som førte til dannelsen. fornem:

  1. Primær kardiosklerose (medfødt). Formet som et resultat av tilstedeværelsen av bindevevssykdommer, som er av systemisk natur. De kan være arvelige eller ervervet under fosterutvikling.
  2. Kardioklerose etter infarkt, dannes på grunn av tilstedeværelsen i anamnesen av en patologisk tilstand, slik som myokardinfarkt. I muskelfibrene finner du bindevev, som har utseende på arr, på deres perifere del, det er hypertrofi av myokardiet. Det er nødvendig å gjenopprette den normale evnen til hjertet til prosessen med sammentrekning. Over tid øker kaviteten i hjertemusklen, fordi funksjonaliteten er utmattet.
  3. Aterosklerotisk kardiosklerose i hjertet. For å danne denne patologiske tilstanden er det nødvendig med betydelig tid, fordi cellene i hjertemuskelen må lider av langvarig hypoksi. Denne typen cardiosklerose og IHD er nært beslektet, og dette er hovedfaktoren i utviklingen av hjerteinfarkt. Med denne patologien bør være spesielt oppmerksom på forebygging av komplikasjoner.
  4. Postmyokarditt cardiosklerose. Denne patologiske tilstanden fremkommer som et resultat av dannelsen av en inflammatorisk prosess i myokardiet. Det er nødvendig å understreke at denne typen sykdom er forskjellig fra alt som manifesteres hos unge mennesker hvis de har en historie med smittsom genese, allergier, smittsomme og inflammatoriske prosesser i kroppshulen. Det kan påvirke ulike deler av hjertemuskelen.

  Mulige faktorer

  Som enhver sykdom som er oppkjøpt, så vel som kardiosklerose som er anskaffet over tid, dannes det som følge av påvirkning av bidragende faktorer.

  1. Hypertensiv sykdom. Denne patologiske tilstanden er ledsaget av en økning i arterielt trykk til høye figurer og en akselerasjon av blodstrømmen, noe som igjen kompliserer hjertefunksjonen og forårsaker kolesterolplakier og tette blodårer. Hjertemusklen får ikke nok oksygen, det er en form for hypoksi.
  2. Forstyrrelse av metabolske prosesser (spesielt fett). Denne patologiske tilstanden, som den forrige, er ledsaget av utseendet av kolesterol innskudd og hjertemuskulaturhypoksi.
  3. Skadelige vaner (spesielt røyking) fører til en innsnevring av fartøyets lumen og en reduksjon i mengden oksygen som kommer inn i hjertet.
  4. Vektig. Denne patologiske tilstanden fører til en dobbelt byrde på hjertet, fordi den må overgå et større volum blod. Som et resultat slites hjertemuskelen ut og blir gammel.
  5. Langvarig eksponering for stressende situasjoner. Overutnyttelse av nervesystemet ledsages av produksjonen av binyrene en overdreven mengde hormoner, hvis virkning er rettet mot å undertrykke denne tilstanden. Det er de som forårsaker tap av elastisitet og forstyrrelser av metabolske prosesser. Alt dette er årsaken til hjertehypoksi og dannelsen av kardiosklerose.
  6. Strålingsbestråling fører til deformasjon eller død av myokardceller og deres erstatning med bindevev.
  7. En stillesittende livsstil.
  8. Bruk av overdreven mengder krydret og fettstoffer.
  9. Overbelastninger av fysisk natur som er til stede i lang tid.

  Kardioklerose utvikler seg ofte som følge av slike sykdommer og patologiske prosesser:

  1. Myokardinfarkt og aterosklerotiske forandringer i hjertekarene.
  2. Sarkoidose. Det preges av dannelsen av ulike neoplasmer i hjertemuskelen.
  3. Gemogromatoz. Denne patologiske tilstand er ledsaget av akkumulering i hjertemuskelen av store mengder sporstoffer med en overvekt av jern, som fører til døden av muskelfibre og deres erstatning med bindevev.
  4. Sklerodermi.

  Det skal bemerkes at årsaken til kardiosklerose kan være allergier, prosessene til smittsom genese, og i noen tilfeller også arvelighet.

  Klinisk bilde

  For det første manifesteres ikke dannelsen av hjertekardiosklerose av noen patologiske symptomer. Spredning av bindevev er ubetydelig og fører ikke til forringelse av elasticiteten til de vaskulære veggene, den funksjonelle kapasiteten til hjertemuskelen.

  Uten synlige tegn kan fokal kardiosklerose, dannet som et resultat av et infarkt, også forekomme, spesielt når det berørte området er overfladisk lokalisert. Krenkelser av hjertemuskulaturens funksjon er ofte ledsaget av sykdommer som har forårsaket dannelsen av kardiosklerose.

  Om prosessen med sklerose kan bevises ved slike patologiske symptomer:

  • anfall av kortpustethet;
  • hosteangrep;
  • brudd på hjerterytmen av en annen natur;
  • økt hjertefrekvens;
  • raskt tap av styrke;
  • edematøse prosesser;
  • svimmelhet.

  Vel, se nå tegnene på kardiosklerose mer detaljert.

  Kortpustethet og hoste

  Dette symptomet er hovedindikasjonen for tilstedeværelsen av hjertesvikt som følger med kardiosklerose. Vær oppmerksom på at den begynner å dukke opp etter flere år fra den tiden da spredning av bindevev fant sted. Dyspné kan virke betydelig raskere hvis årsaken til kardiosklerose er hjerteinfarkt.

  Symptomet er preget av manglende evne til å gjenopprette funksjonell rytme av inspirasjon og utløp. I noen tilfeller kan det virke parallelt med hoste, hjertebank og smerte bak brystbenet.

  Kortpustethet er dannet som et resultat av tap av hjertemusklens evne til å utføre en pumpefunksjon. Stagnerende fenomener observeres i den lille sirkulasjonen av blodsirkulasjon, som følge av forsinket gassutveksling og respiratorisk funksjonsforstyrrelse.

  Utseendet til dyspnø kan provosere:

  • fysisk belastning;
  • Løgnposisjon av pasienten (blodet rushes til hjertet);
  • stressende situasjoner.

  Vær oppmerksom på at det er umulig å kvitte seg med dette patologiske symptomet, fordi det er ledsaget av forandringer som er irreversible i hjertet. Med progresjonen av den patologiske prosessen kan kortpustethet forstyrre pasienten ikke bare i nærvær av provoserende faktorer, men også i ro.

  Hoste. Dette patologiske symptomet, som det forrige, vises som et resultat av stillestående prosesser i lungene. Det er en overflod av bronkiene, en økning i deres størrelse, noe som forårsaker irritasjon av hostreseptorene. I det overveldende flertallet av tilfellene er hosten tørr og godt behandlingsbar.

  Brudd på rytmen og økt hjertefrekvens

  De dannes når delene Cardiosclerosis lokalisering påført det ledende system av hjertet og føre til skader på fibrene, på hvilken det er overføring av impulser. Alt dette fører til en forsinket reaksjon til deler av hjertemuskelen for å gjennomføre reduksjonsprosessen, forringelse av blodstrømmen og blod altfor intensiv omrøring av hjertekammeret, noe som øker risikoen for dannelse av blodpropper.

  Krenkelser kan forekomme i form av:

  1. Takykardi. Det er preget av en økning i hyppigheten av hjertekontraksjoner som oppstår ved sirkulasjonsfeil.
  2. Bradykardi. Det manifesterer seg i form av en bremsing av hjerterytmen, i de fleste tilfeller er dette symptomet usynlig for pasienten og oppdages ved en tilfeldighet.
  3. Arytmi. Dette symptomet er karakterisert ved utseendet av ekstra kardiale sammentrekninger, noe som fører til brudd på den totale rytmen. Diagnose av denne prosessen kan kun utføres ved elektrokardiografi.

  Arrhythmier ledsager kardiosklerose, bare hvis lesjonene er små i størrelse. Dette symptomet kan føre til dårlig prognose, fordi risikoen for alvorlige komplikasjoner øker.

  Forbedret hjertebank. Dette symptomet på kardiosklerose er dannet som følge av uregelmessigheter i rytme eller ujevn hjertekontraksjon. Pasienten kan klage på unormalt hjerterytme i magen eller nakken. Inspeksjon kan vise pulsering, som er lokalisert i xiphoid-prosessen.

  Følelsen av tretthet, som fremstår ganske raskt, indikerer hjertesvikt. Hjertet mister evnen til å kaste ut det nødvendige blodvolumet, noe som har en nedgang i blodtrykket og utilstrekkelig oksygenforsyning til vevet.

  Hurtig tretthet vises ikke bare som følge av fysisk anstrengelse, men også mental. Det kan være et brudd på konsentrasjon, minneforstyrrelse.

  Ødem og svimmelhet

  Ødem er bevis på kardiosklerotisk hjertesykdom i forsømt form. De vises ikke hos alle pasienter og indikerer stillestående prosesser i en stor sirkulasjonssirkel. Dette symptomet indikerer brudd på funksjonell kapasitet til høyre ventrikel og utvikling av stagnasjon som følge av tap av evne til å pumpe blod i ønsket volum.

  Favorittlokaliseringen av edematøse prosesser er områdene i kroppen som blodstrøm og lavt blodtrykk er bremset, oftest er disse underkroppene. Det er en ekspansjon og hevelse i venene, som til slutt endrer seg til hevelse som følge av væske som kommer inn i det myke vevet.

  Det særegne ved dette symptomet er at det først vises bare om morgenen og forsvinner om dagen. Over tid er ødem tilstede hele dagen.

  Svimmelhet. Dette symptomet, som det forrige, er bevis på et forsømt sykdomsforløp, det manifesterer seg fra tid til annen. Dette skjer som et resultat av tilførsel av utilstrekkelig oksygen til hjernen. Kroppen prøver å forsvare seg, redusere energikostnadene og bruke oksygen som gir hjertemuskelen så lenge som mulig.

  diagnostikk

  Det faktum at cardio er svært vanskelig sykdom kjent for enhver lege, for oppnevning av adekvat behandling han må først gjøre en korrekt diagnose, wire: innsamling av anamnestiske data som angir overført hjertesykdom (og ikke bare) selv i barndommen; samling av pasientklager med spesifikasjonen av tidspunktet for utseendet til de første patologiske symptomene som indikerer sykdommen.

  Etter dette er følgende undersøkelser planlagt:

  1. EKG - denne studien tillater deg å bestemme funksjonene i hjerterytmen.
  2. Angiografi. Undersøkelsen avslører de berørte områdene av fartøyene der kolesterolplakk og overbelastning er lokalisert. For å utføre det, injiseres et kontrastmiddel i blodet, noe som gjør det mulig å bestemme patronen av karene.
  3. Biopsi - lar deg tegne et biopsi materiale for videre undersøkelse av patologisk vev.
  4. ECHO-kardiografi, gjør det mulig å vurdere hjertekapslens funksjonelle kapasitet.
  5. Radiografisk undersøkelse gjør at du kan bestemme størrelsen på hjertet, samt utviklingsstadiet av aneurysmen.
  6. Beregnet tomografi er en analog av røntgenbilder, men den gir et mer nøyaktig bilde av hjertets tilstand og lokaliseringen av lokaliseringen av den patologiske prosessen.

  Det er også nødvendig å utføre forskning, for eksempel en generell blod- og urintest. Undersøkelsesdataene betraktes som hjelpestoffer og bidrar til å bestemme hvilke faktorer som førte til dannelsen av kardiosklerose.

  Helbredende tiltak

  Behandling av kardiosklerose kan utføres både konservativt og operativt. For å bestemme terapeutisk taktikk, er det først og fremst tatt hensyn til den provokerende faktoren for utvikling av den patologiske prosessen.

  Når det gjelder terapi med medisiner, er avtalen berettiget:

  • ACE-hemmere (kaptopril, enalapril, lisinopril), hvis tiltak er rettet mot å hindre prosessen med utvidelse av hjertekamrene;
  • beta-blokkere (bisoprolol, caverdilol) - bidra til å øke volumet av hjerteutgang;
  • diuretika (furosemid) - bidra til å redusere intensiteten av manifestasjoner av hjertesvikt;
  • statiner, bidrar til å redusere mengden kolesterol i blodet;
  • hjerte glykosider (digoksin).

  Hvis sykdommen krever kirurgisk inngrep, kan den utføres av:

  • aortokoronary shunting - normal blodstrøm blir gjenopprettet til kranspulsårene;
  • reseksjon av en aneurisme av hjertet, som gjør det mulig å normalisere kontraktil kapasiteten til det upåvirket myokardium;
  • implantering av en pacemaker, anses det for forsvarlig å utføre denne intervensjonen i nærvær av ledningsforstyrrelser og et økt nivå av spenning,
  • hjerte transplantasjon, er det nødvendig hvis endringene er irreversible.

  Ganske ofte folk bruker til å behandle Cardiosclerosis oppskrifter fra kilder av tradisjonell medisin som i cardiosclerosis anbefaler å bruke narkotika som er gjort på grunnlag av urter som har vanndrivende og anti-stivnet egenskaper. Imidlertid, etter å ha besluttet å bli behandlet ved hjelp av slike forskrifter, er det nødvendig å være forsiktig og motta samråd med behandlende lege. Tross alt vil denne selvbehandlingen ikke bare føre til forbedring, men vil også føre til komplikasjoner.

  Vær oppmerksom på at det beste resultatet blir observert ved en kombinasjon av tradisjonelle og nasjonale behandlingsmetoder (under kontroll av legen).

  komplikasjoner

  Oppsummering av informasjonen ovenfor, kan vi konkludere med at kardiosklerose er en sykdom som ledsages av irreversible endringer. Det er et brudd på funksjonen av hjertemuskelen og risikoen for en rekke komplikasjoner. Selv i tilfelle rettidig behandling for hjelp og eliminering av en provokerende faktor, forårsaker bindevev i myokardiet negative konsekvenser. De kan mildnes ved rask eller konservativ behandling, men de vil ikke være i stand til å bli kvitt dem for alltid. Kardiosklerose fører ofte til dannelsen av slike patologiske prosesser og forhold som:

  • hjertesvikt i kronisk form;
  • en aneurisme av hjertemuskelen;
  • en rekke rytmeforstyrrelser;
  • tromboembolisme;
  • syndrom, som kalles "kronisk tretthet".

  Forebygging og ernæring anbefalinger

  I nærvær av denne patologiske tilstanden må du spesielt nøye og nøye behandle dietten. Dette forklares ved at kardiosklerose er ledsaget av forstyrrelser i metabolske prosesser og dannelsen av kolesterolinnsatser i fartøyets lumen, innsnevrer dem og bryter patenten.

  1. Bruk ikke mer enn 1,5-2 liter væske per dag, fordi overflødig mengde kan føre til dannelse av ødem.
  2. Reduser mengden salt som brukes, fordi det har evne til å beholde væske i kroppen.
  3. Avvis forbruket av karbonholdige og alkoholholdige drikkevarer, kaffe. Dette forklares av at de har en negativ innvirkning på tilstanden til det menneskelige nervesystemet.
  4. Ekskluder fra diettretter som inneholder en stor mengde kolesterol (spesielt fett og stekt kjøtt, egg).
  5. Overgi bruk av produkter som fører til dannelse av gassformasjon (melk, bønner, soyabønner og erter).

  Det anbefales å berike dietten med grønnsaker og frukt, kyllingekjøtt og prøv å ikke overbelaste kroppen. Matinntak bør være hyppige og små porsjoner.

  Vær oppmerksom på, med kardiosklerose, må du være spesielt oppmerksom på kroppsvekt, og i noen tilfeller bør det få lov til å øke.

  Hvis kardiosklerose diagnostiseres i tide, og tilstrekkelig behandling er startet, vil prognosen være ganske gunstig. I vår tid har denne patologiske tilstanden blitt ganske utbredt, og et betydelig antall mennesker lever med det til en svært gammel alder.

  For å forhindre dannelsen av tilbakefall, er det nødvendig å nøye overvåke daglig behandling, ernæring og inntak av foreskrevne medisiner. Det vil også være positivt å utøve kontroll over blodtrykk og puls, fordi dette vil tillate å kontrollere sykdomsforløpet.

  Så du vet hva denne kardiosklerosen er, hvordan du kan forebygge utvikling og utføre behandling.

  Les Mer Om Fartøyene