Oversikt over kalsiumkanalblokkere: En generell beskrivelse, typer legemidler i gruppen

Fra denne artikkelen vil du lære om kalsiumkanalblokkere og listen over disse legemidlene, under hvilke sykdommer de er foreskrevet. Ulike grupper av disse medisinene, forskjellene mellom dem, deres virkningsmekanisme. Detaljert beskrivelse av de mest foreskrevne blokkere av kalsiumkanaler.

Kalsiumkanalblokkere (CCBS forkortet), eller kalsiumantagonister (forkortet til AK) - er en gruppe av medisiner, representanter av kalsium som hindrer inngang i cellene via kalsiumkanaler. KKB opererer på:

 1. Kardiomyocytter (hjerte muskelceller) reduserer kardial kontraktilitet.
 2. Ledende system av hjertet - senk hjertefrekvensen (hjertefrekvensen).
 3. Glatte muskelbeholdere - utvide koronar og perifere arterier.
 4. Myometrium - redusere kontraktiliteten i livmoren.

Kalsiumkanaler er proteiner i cellemembranen som inneholder porer som passerer kalsium. På grunn av inntak av kalsium i cellene, oppstår muskelkontraksjon, frigivelse av nevrotransmittere og hormoner. Det finnes mange typer kalsiumkanaler, men de fleste CCBer (unntatt cilnidipin) påvirker bare deres langsomme L-type. Denne typen kalsiumkanal spiller hovedrolle i inntaket av kalsiumioner i glatte muskelceller og kardiomyocytter.

Klikk på bildet for å forstørre

Det finnes også andre typer kalsiumkanaler:

 • P-type - befinner seg i hjernenes celler.
 • N-type - lokalisert i hjernen.
 • R - befinner seg i cellene i cerebellumet og andre nevroner.
 • T - ligger i nevroner, celler med pacemakeraktivitet, osteocytter (celler av beinvev).

CCB er oftest foreskrevet for behandling av hypertensjon (AH) og angina pectoris (CHD), spesielt når det kombineres med diabetes mellitus. AK brukes til å behandle visse arytmier, subaraknoid blødning, Raynauds syndrom, forebygging av klyngens hodepine og forebygging av for tidlig fødsel.

KVB er oftest utpekt av kardiologer og terapeuter. Egen bruk av CCB er forbudt på grunn av risikoen for alvorlige komplikasjoner.

BPC Grupper

I klinisk praksis utmerker seg følgende grupper av BCC:

 • Dihydropyridiner (gruppe nifedipina) - virker hovedsakelig på karene, så de brukes til å behandle hypertensjon.
 • Fenylalkylaminer (verapamilgruppe) - opptre på myokardiet og hjertets ledningssystem, derfor er de foreskrevet hovedsakelig for behandling av angina og arytmi.
 • Benzodiazepiner (diltiazemgruppe) - en mellomproduktgruppe som besitter egenskapene til dihydropyridiner og fenylalkylaminer.

Fordel 4 generasjoner av CCB:

 1. 1 generasjon - nifedipin, verapamil, diltiazem.
 2. 2 generasjon - felodipin, isradipin, nimodipin.
 3. 3 generasjon - amlodipin, lercanidipin.
 4. 4 generasjon - cilnidipin.

Handlingsmekanisme

BCC binder seg til reseptorene av langsomme kalsiumkanaler, gjennom hvilke de fleste kalsiumioner kommer inn i cellen. Kalsium er involvert i funksjonen av sinusknuten og atrioventrikulær (regulere hjerterytme), reduksjon i hjertemuskelceller og vaskulære glatte muskulatur.

Ved å påvirke disse kanalene, BPC:

 • Avlaste hjertekontraksjoner, redusere oksygenbehovet.
 • Redusere tone i fartøyene og eliminere deres spasmer, redusere blodtrykket (BP).
 • Reduser krampen i kranspulsårene, og dermed øke blodtilførselen til myokardiet.
 • Senk hjertefrekvensen.
 • Blodplateaggregeringen forverres.
 • Motvirke dannelsen av nye aterosklerotiske plakk, undertrykker delingen av glatte muskelceller i vaskulærveggen.

Hver enkelt enkeltmedisin har ikke alle disse egenskapene samtidig. Noen av dem påvirker fartøyene mer, andre - på hjertet.

Indikasjoner for bruk

Kalsiumkanalblokkere foreskriver legene for behandling av følgende sykdommer:

 • AH (forhøyet blodtrykk). Ved å forårsake vasodilatasjon reduserer CCB systemisk vaskulær motstand, noe som senker blodtrykket. Disse stoffene påvirker hovedsakelig arteriene og har minimal effekt på venene. BCC inngår i fem hovedgrupper av antihypertensive stoffer.
 • Angina pectoris (smerte i hjertet). BCC dilaterer blodårene og reduserer hjertets kontraktilitet. Systemisk vasodilatasjon forårsaket av bruk av dihydropyridiner, senker blodtrykket, så faller belastningen på hjertet, noe som reduserer dens oksygenbehov. BPC, som virker i første rekke på hjertet (verapamil, diltiazem), senke hjertefrekvensen og svekket sammentrekning av hjertet, som fører til en reduksjon i oksygen det er behov for, noe som gjør dem til et effektivt middel for angina. CCB kan også utvide koronararteriene og forhindre deres spasmer, forbedre blodtilførselen til myokardiet. På grunn av disse effektene er CCB - sammen med beta-blokkere - grunnlaget for farmakoterapi for stabil angina pectoris.
 • Nadzheludochkovye arytmier. Noen CCB (verapamil, diltiazem) påvirker sinus og knuten, slik at de effektivt kan gjenopprette normal hjerterytme hos pasienter med atrieflimmer eller atrieflutter.
 • Raynauds sykdom (spastisk innsnevring av karene, oftest på hendene og føttene). Bruk av nifedipin bidrar til å eliminere spasmer i arteriene, og reduserer dermed frekvensen og alvorlighetsgraden av angrep av Raynauds sykdom. Noen ganger brukes amlodipin eller diltiazem til dette formålet.
 • Cluster hodepine (gjentatte anfall av svært alvorlig smerte i en halv av hodet, vanligvis rundt øyet). Verapamil bidrar til å redusere alvorlighetsgraden av anfall.
 • Avslapping av livmorens muskler (tocolyse). Noen ganger bruker leger nifedipin for å forhindre for tidlig fødsel.
 • Hypertrofisk kardiomyopati (en sykdom der det er sterk fortykkelse av hjertets vegger). Kalsiumkanalblokkere (verapamil) svekket sammentrekning av hjertet, slik at det er indisert for behandling av hypertrofisk kardiomyopati i tilfelle av en pasient kontraindikasjoner mot betablokkere.
 • Pulmonal hypertensjon (økt trykk i lungearterien). For å behandle pulmonal hypertensjon, er nifedipin, diltiazem eller amlodipin foreskrevet.
 • Subarachnoid blødning (blødning i rommet rundt hjernen). For å forhindre spasmer i blodkar, brukes nimodipin, som har en selektiv effekt på hjernearteriene.

Kontra

Kalsiumkanalblokkere har sine kontraindikasjoner, som tydelig er stavet ut i instruksjonene til medisinen. For eksempel:

 1. Midler fra grupper av verapamil og diltiazem er kontraindisert hos pasienter med bradykardi, patologi av hjertesystemet eller systolisk hjertesvikt. Også, de kan ikke foreskrives til pasienter som allerede tar beta-blokkere.
 2. Alle kalsiumantagonister er kontraindisert hos pasienter med lavt blodtrykk, ustabil angina, alvorlig aortastensose.
 3. BPC brukes ikke hos gravide og ammende kvinner.

Bivirkninger

Bivirkninger av CCB avhenger av egenskapene til gruppen av disse midlene:

 • Effekter på myokardiet kan forårsake hypotensjon og hjertesvikt.
 • En handling på hjertesystemet kan føre til blokader eller arytmier.
 • Innflytelse på karene forårsaker noen ganger hetetall, hevelse, hodepine, utslett.
 • Andre bivirkninger inkluderer forstoppelse, gynekomasti, økt følsomhet mot sollys.

Dihydropyridin BCC

Dihydropyridiner er de mest foreskrevne kalsiumantagonister. Disse stoffene brukes primært til å redusere blodtrykket. De mest kjente stoffene fra denne gruppen er:

 • Nifedipin er en av de første CCBene som primært virker på blodårer. Tilordne for å redusere blodtrykket i hypertensive kriser, eliminere symptomer på vasospastisk angina, behandling av Raynauds sykdom. Nifedipin forverrer sjelden hjertesvikt, da forverring av myokardial kontraktilitet kompenseres av en reduksjon i belastningen på hjertet. Det er langtidsvirkende legemidler som brukes til å behandle hypertensjon og angina pectoris.
 • Nicaradipin - dette stoffet, som nifedipin, påvirker karene. Brukes til å forhindre angina angrep og behandling av hypertensjon.
 • Amlodipin og felodipin er noen av de mest foreskrevne CCB-ene. De handler på fartøyene, de forverrer ikke kontraktiliteten til hjertet. De har en langvarig effekt, noe som gjør dem praktiske til behandling av hypertensjon og angina pectoris. Deres bruk er spesielt nyttig for vasospastisk angina. Bivirkninger forbundet med utvidelse av arterier (hodepine, blits), kan de finne sted om noen dager.
 • Lercanidipin og isradipin - etter egenskaper som ligner på nifedipin, brukes kun til behandling av hypertensjon.
 • Nimodipin - dette stoffet har en selektiv effekt av hjernearterien. På grunn av denne egenskapen brukes nimodipin til å forhindre sekundær spasme av hjernearteriene i subarachnoid blødning. For behandling av andre cerebrovaskulære sykdommer, er nimodipin ikke brukt, siden det ikke er tegn på effektivitet med disse formålene.

Bivirkninger av alle dihydropyridin BCC er assosiert med vasodilasjon (hodepine, blits), de kan forsvinne om noen dager. Også ødem på beina utvikler seg ofte, noe som er vanskelig å bli eliminert av diuretika.

fenylalkylamin

Kalsiumkanalblokkere fra denne gruppen påvirker primært myokardiet og hjertesystemet i hjertet, slik at de oftest er foreskrevet for behandling av angina og arytmier.

Nesten den eneste CCA som brukes i klinisk medisin fra gruppen fenylalkylaminer er verapamil. Dette stoffet forverrer hjertets kontraktilitet, og påvirker også ledningen i atrioventrikulærnoden. På grunn av slike virkninger, er verapamil brukt til å behandle angina og supraventrikulær takykardi. Bivirkninger inkluderer økt hjertesvikt, en bradykardi, en blodtrykksfall, en økning i ledningsforstyrrelser i hjertet. Bruk av verapamil er kontraindisert hos pasienter som allerede tar beta-blokkere.

benzodiazepiner

Benzodiazepiner opptar et mellomliggende sted mellom dihydropyridiner og fenylalkylaminer, slik at de begge kan utvide blodårene og forverre kardial kontraktilitet.

Et eksempel på benzodiazepiner er diltiazem. Dette stoffet brukes oftest til angina pectoris. Det er en form for frigjøring av en forlenget handling, som er foreskrevet for behandling av hypertensjon. Siden diltiazem påvirker hjertets ledningssystem, bør det kombineres med forsiktighet med beta-blokkere.

Andre forholdsregler ved bruk av CCB

Ethvert legemiddel fra BPC-gruppen kan kun brukes som angitt av en lege. Følgende punkter bør vurderes:

Kalsiumkanalblokkere, de er også kalsiumantagonister: klassifisering, virkningsmekanisme og en liste over medisiner mot hypertensjon

Kalsiumantagonister er en gruppe medikamenter som har synlige forskjeller i kjemisk struktur og en identisk virkningsmekanisme.

De brukes til å senke blodtrykket.

Prosessen innvirkning på organismen er som følger: Det er et øyeblikks bremsing inntrengning av kalsiumioner i hjertemuskelceller, og arterier, vener og kapillærer relevante tubuli. For øyeblikket anses et brudd på balansen av dette stoffet i kroppens og blodets strukturer som en av hovedårsakene til fremveksten av hypertensjon.

Kalsium tar en aktiv rolle i omdirigering av signaler fra nerver til intracellulære strukturer som presser de minste enhetene av livet til kontrakt. Med økt trykk er konsentrasjonen av stoffet under vurdering ekstremt lavt, men i celler er det tvert imot høyt.

Som et resultat viser hjertemuskulaturen og karene en levende reaksjon på påvirkning av hormoner og andre biologisk aktive stoffer. Så hva er kalsiumantagonister og hva er de for?

Kalsiumets rolle i menneskekroppen

Med prosentandelen er dette stoffet femtedel blant alle mineralkomponentene som er tilgjengelige i kroppen. Omtrent 2% av kroppsvekten til en voksen faller på ham. Det er nødvendig for styrken og helsen til beinvev, som utgjør skjelettet.

Hovedkilden til kalsium er melk og avledede produkter fra den.

Til tross for noen kjente fakta, er det også nødvendig for andre prosesser som forekommer i hver organisme. Alle vet at kalsium er hovedstedet i listen over obligatoriske stoffer som er nødvendige for normal utvikling av bein og tenner.

Spesielt er det nødvendig for nyfødte, barn og ungdom, fordi organismen er i den første utviklingsstadiet. Likevel, folk i alle aldre, er det også ekstremt nødvendig. Det er viktig at de daglig mottar en daglig dose av dette essensielle mineral.

Hvis ungdommen av kalsium er nødvendig for riktig dannelsen av skjelettet og tennene, når kroppen gradvis slites ut, blir det en helt annen hensikt - å opprettholde bein styrke og elastisitet.

En annen kategori av mennesker, som han trenger i tilstrekkelig antall, er kvinner som venter på barnet. Dette skyldes at frukten skal få sin del av dette mineral fra mors kropp.

Kalsium er nødvendig for å opprettholde normal funksjon av hjertemuskelen. Han tar en aktiv rolle i sitt arbeid, og bidrar også til å regulere hjerteslag. Det er av denne grunn at det er viktig for hver levende organisme å få riktig mengde av dette kjemiske elementet.

Siden hjertet er kroppen som er ansvarlig for å levere alle deler av kroppen med blod, vil alle kroppssystemer lide av dårlig prestasjon. Det skal også bemerkes at mineralet brukes av menneskekroppen for å bevege musklene.

Med sin mangel vil muskelens ytelse svekkes kraftig. Blodtrykket avhenger av hjerteslag, og kalsium senker nivået. Derfor er det tilrådelig å begynne å ta dette uunnværlige stoffet.

Når det gjelder nervesystemet, spiller mineralet en viktig rolle i riktig drift uten feil og forstyrrelser.

Det nærer sin ende og bidrar til å utføre impulser. Hvis det i kroppen er et underskudd på dette stoffet, vil nerver begynne å bruke ukontrollerbare strategiske reserver, som sikrer tettheten av bein.

Overflødig kalsium

Innholdet av kalsium i blodet styres av selve kroppen, spesielt parathyroidkjertler. Dette antyder at med riktig og balansert ernæring blir ikke overskudd av dette mineral sporet.

Til å begynne med bør du gjøre deg kjent med hovedtegnene for opphopning av for store mengder kalsium:

 • kvalme og oppkast;
 • fullstendig mangel på appetitt;
 • forstoppelse, flatulens;
 • hjertebank og hjerteproblemer;
 • utseendet av sykdommer forbundet med organene av utskillelse, spesielt med nyrene;
 • rask forverring av en tidligere stabil mental tilstand til utseendet av hallusinasjoner;
 • svakhet, døsighet, tretthet.

Det overskytende av stoff relatert til problemet med inntak av vitamin D. Derfor er alle disse symptomene ikke alltid indikerer at kroppen har bare en dårlig opptak av kalsium.

De utprøvde symptomene på dette fenomenet er notert på en gang og ikke i det hele tatt. Utgangspunktet for denne prosessen er lang og overdreven bruk av organiske meieriprodukter. I tillegg er den økte konsentrasjonen av dette mineral diagnostisert i nærvær av ondartede formasjoner i luftveiene, brystkirtler, samt prostata hos menn.

Klassifisering av kalsiumantagonister

Preparater Kalsiumantagonister er delt inn i flere arter avhengig av kjemisk struktur:

 • fenylalkylaminderivater (Verapamil, Anipamil, Devapamil, Tiapamil, Tiropamil);
 • benzotiazepinderivater (Diltiazem, Clentiazem);
 • dihydropyridinderivater (Amlodipin, Barnidipin, Isradipin, Felodipin, etc.).

Dihydropyridin og ikke-dihydropyridin kalsium blokkere brukes hovedsakelig, avhengig av formålet.

dihydropyridine:

Nedigidropiridinovye:

 • aterosklerose av karoten arterier;
 • supranventikulær takykardi.

Handlingsmekanisme

Så hva er kalsiumantagonister? Dette er medisiner som er preget av evnen til effektivt å senke nivået av blodtrykk, både øvre og nedre.

Generelt blir deres aktive effekt sporet hos eldre mennesker.

kalsiumkanalblokkere selektive inhibitorer anses som er anordnet i sinusknuten og trasé Purkinjefibre, myokardiale myofibriller, glatte muskelceller i arterier, vener, kapillærer og skjelettmuskel.

Kalsium blokkere kan forbedre patenen av arterier, årer og små kapillærer, og har også slike effekter:

 • angina;
 • anti-ischemisk;
 • senking av høyt blodtrykk;
 • organbeskyttende (kardioprotektiv, nefrobeskyttende);
 • antiatherogenic;
 • normalisering av hjerterytmen;
 • nedgang i trykk i lungearterien og dilatasjon av bronkiene;
 • reduksjon av blodplateaggregering.

vitnesbyrd

Antagonistiske legemidler er foreskrevet for moderat arteriell hypertensjon, hypertensiv krise, samt andre typer hypertensjon i karene.

Liste over narkotika

For behandling av høyt blodtrykk, brukes følgende legemidler:

 1. amlodipin. Det refererer til BCCC-legemidler, som brukes til å eliminere denne sykdommen i en enkeltdose på 5 mg per dag. Om nødvendig kan du øke mengden av aktiv substans til 10 mg. Det bør tas en gang daglig;
 2. felodipin. Maksimal dose er 9 mg per dag. Det kan kun tas en gang i 24 timer;
 3. Nifedipin retard. Opptak er 40 til 78 mg to ganger daglig;
 4. lerkanidipin. Den optimale mengden av dette stoffet for å eliminere symptomene på høyt blodtrykk bør være fra 8 til 20 mg per dag. Ta det bare en gang om dagen;
 5. Verapamil retard. Maksimal enkeltdose av dette kalsiumkanalhemmermedikamentet er 480 mg per dag.

Kontra

Til tross for den høye effekten har alle kalsiumantagonister visse kontraindikasjoner. Dette gjelder først og fremst utseendet av bivirkninger, som påvirker organene i det kardiovaskulære systemet.

Som regel kan myokardiet lider. Brudd på hovedfunksjonene, til utseendet på en reduksjon i kontraktiliteten i hjertemuskelen.

Kalsium blokkere anbefales ikke for slike sykdommer:

 • takykardi;
 • bradykardi;
 • hypotensjon;
 • Hjertesvikt med nedsatt systolisk funksjon av venstre ventrikel;
 • graviditet og amming
 • syndrom av svakhet i sinuskoden.

Ifølge undersøkelser, ble det funnet at antagonisten kalium som kalsium undertrykker overdreven produksjon av human-pankreatisk hormon, og dermed blokkerer adgang til behandling av mineralioner i beta-celler.

Insulin spiller en rolle i å øke blodtrykket, noe som gir en sterk innvirkning på separeringen av de "eksitering" hormoner, fortykkelse av karveggene og salt oppbevaring.

Beslektede videoer

Oversikt over medisiner fra hypertensjon fra gruppen av kalsiumantagonister:

Eldre mennesker og gravide bør bruke lavest mulige doser av disse legemidlene. Bare på denne måten vil kroppen ikke bli alvorlig skadet. Det anbefales å konsultere din egen kardiolog for utnevnelse og bestemmelse av nødvendig dosering. Før du tar kalsium blokkere, må du lese instruksjonene og kontraindikasjoner i det for å sikre at stoffet er trygt.

Hvordan slå HYPERTENSION hjemme?

For å bli kvitt hypertensjon og rense blodårene, trenger du.

Nr. 9. Kalsiumantagonister (kalsiumkanalblokkere) og deres klassifisering

Du leser en serie artikler om antihypertensive (antihypertensive) legemidler. Ønsker du et mer helhetlig syn på emnet, vennligst start fra begynnelsen: En oversikt over antihypertensive stoffer som virker på nervesystemet.

Kalsiumantagonister (forkortet - AK) - en viktig gruppe medikamenter i kardiologi. Først av alt blir de brukt til behandling arteriell hypertensjon (AH). Kalsiumantagonister har et annet navn (synonym) - kalsiumkanalblokkere (forkortet til CCB). Begrepet BPC brukes mindre ofte enn i AK. Husk å huske at BPC er det samme som AK.

Virkningsmekanismen for kalsiumantagonister

I membranene av celler i kroppen vår er det flere typer kalsiumkanaler, som er i stand til å overføre Ca 2 + -ioner i en retning (inne i cellen eller utover). Kalsiumkanaler er flere typer. Alle kalsiumantagonister som brukes i kardiologi, virker bare på sakte L-kanal, som er inne strierte myokardiale muskelceller (både i ledende celler og i kontraktile celler) og i glatte muskler i blodkar. Kalsiumkanaler er aktivert katekolaminer (adrenalin, norepinefrin). Således, for normal drift av kalsiumkanalene samtidig krever kalsiumioner og (eller) adrenalin, er slik at samtidig bruk av kalsiumkanalblokkere og betablokkere nervøs unødvendig inhiberende aktivitet av kalsiumkanaler, (for blodkar ikke så dårlig, men dobbelt virkning på hjertemuskelen kan føre til forsinket atrioventrikulær ledning med utviklingen av AV-blokkad av forskjellige grader).

Kalsiumantagonister (Gr. anti - mot, Agon - bryting; bokstavelig oversettelse - krigere med kalsium) blokkere strømmen av kalsium gjennom kalsiumkanalene i cellemembranen fra det intercellulære rommet til muskelcellene i hjertet og blodkarene. Kalsium er nødvendig for å redusere muskelcellen. Jo høyere konsentrasjonen av kalsium i cellen, jo høyere er sammentrekningskraften.

Kalsiumpreparater (for eksempel, kalsiumklorid) Det er forbudt å gå intramuskulært på grunn av faren for ukontrollert sterk og langvarig sammentrekning av musklene som ville føre til kryss-klemmingen av blodkar og nekrose (koldbrann) muskelen med abscessdannelse (stor abscess). Kalsiumpreparater tillates å komme inn bare intravenøst.

På grunn av energikrevende arbeid for å fjerne kalsiumioner fra cellen Ca2 + konsentrasjon er 25 ganger høyere ute, enn i cellen (vi snakker om hjertet). Kalsiumioner på grunn av forskjellen i konsentrasjoner forsøker stadig å komme inn i buret med alle sannheter og skurker. På slutten av muskelkontraksjon er kalsiumioner aktivt fjernet fra cellen ion pumper mot forskjellen i konsentrasjon, som krever energiforbruk (ATP).

Her er det hensiktsmessig å huske og cadaveric rigor mortis. Det er et pålitelig tegn på død, refererer til tidlige kadaveriske endringer og er herding og stivhet av kroppens muskler. Etter døden stopper oksygenavgivelsen til cellene, ATP er ikke lenger dannet. Kalsiumioner siver gradvis inn i cellen på grunn av forskjellen i konsentrasjoner. I dette tilfellet kan kalsium ikke fjernes fra cellen ved ionpumper, fordi Dette er en flyktig prosess. Som et resultat, et par timer etter døden vokser konsentrasjonen av kalsium inne i muskelcellene passivt til ønsket nivå, og rigor mortis begynner. Den når maksimalt en dag etter døden og begynner deretter å svekkes gradvis på grunn av den enzymatiske ødeleggelsen av muskelproteiner. Hvis før døden var kramper, deretter intravital muskel sammentrekning på en gang passerer inn i post mortem rigor.

Kalsiuminntak med mat og blodtrykk

Studier av forskere har vist det diett rik på kalsium (for eksempel med høyt forbruk av meieriprodukter), kan redusere blodtrykket for 3-5 mm kvikksølv. Det antas at hormoner som øker nivået av kalsium i kroppen (parathyroidhormon, atriopeptid, samt vitamin D3), øker også arterielt trykk ved å begrense karene og aktivere sympathoadrenalsystemet. Et kalsiumrikt diett ved tilbakemeldingsmekanismen reduserer nivået av disse hormonene, og følgelig nivået på blodtrykket. Imidlertid er effekten av kalsiumrike diett kun merkbar hos personer med lavt nivå av kalsium i blodet.

Studier hos dyr har vist det for høye kalsiumnivåer i blodet kan også føre til arteriell hypertensjon.

Klassifisering av kalsiumkanalblokkere

Vanligvis brukes en klassifisering for den kjemiske strukturen, men det er komplisert for memorisering (for eksempel, dihydropyridinpreparater), så jeg forenkler foretrekker å dele kalsiumkanalblokkene som brukes i kardiologi, inn i 2 grupper på narkotikaforfedre og vanlige egenskaper:

№ 1. Gruppe verapamil (narkotikahandlingen på både muskelvev i hjertet og karene):

 • verapamil (det eneste tilgjengelige stoffet i gruppen),
 • gallopamilhydroklorid (ikke tilgjengelig på apotek i Russland og Hviterussland i henhold til søket etter apotek på steder poisklekarstva.ru eller tab.by)
 • diltiazem (det er på apotek, forskjellig fra verapamil og gallopamil ved kjemisk struktur, men tilhører denne gruppen i sine egenskaper),
 • klentiazem (det er fraværende i rusmidler i Russland og Hviterussland, det er lik i kjemisk struktur til diltiazem).


№ 2. Gruppe av nifedipin, eller dihydropyridinpreparater (de fungerer bare på glatte muskler i blodkar):

 • nifedipin (forfedre av gruppen),
 • amlodipin, lercanidipin (disse er moderne forberedelser av ny generasjon med mottaksfrekvens 1 gang per dag),
 • felodipin, nimodipin (registrert i Russland, men ikke i Republikken Hviterussland),
 • nitrendipin, lacidipin, nicardipin, isradipin (de er alle fraværende fra apotek i Russland og Hviterussland).
 1. forskjeller i bruksområder av narkotika (hjerte eller blodkar) fører til store forskjeller i bivirkninger og kontraindikasjoner,
 2. legemidler fra gruppen verapamil handle på både myokard og kar, så de inkonsekvens (!) med beta-blokkere,
 3. legemidler fra gruppen nifedipin (dihydropyridinderivater) virker bare på fartøyene, så kombinasjon med beta-blokkere er mulig og til og med anbefalt i tilfelle av nifedipin.

Hvis man nærmer seg strengt vitenskapelig, da verapamil effekten på glatt muskel av fartøyene overskrider effekten på myokardiet med en faktor på 1,4, diltiazem - 7 ganger og nifedipin - 14 ganger. derfor verapamil sterkere enn alle andre AK-handlinger på myokardiet, diltiazem Forenklet henvist til verapamilgruppen, og virkningen av nifedipin på myokardiet blir forsømt på grunn av dets ubetydelighet.

Sammenligning av kalsiumantagonister med beta-blokkere

I motsetning til betablokkere, alle kalsiumantagonister:

 • ikke begrense bronkiene og er derfor trygge å bruke hos pasienter med bronkial astma,
 • ikke forringe blodets lipidprofil (dvs. ikke øke kolesterol og triglyserider i blodet), i noen grad redusere viskositeten til blodet.

Interessant å vite

L-type kalsiumantagonister inkluderer også medikamenter, forstørre cerebral fartøyene: Cinnarizine, flunarizin. På apotek er bare det første stoffet solgt (Cinnarizine), Noe som forbedrer blodsirkulasjonen i hjernen og reduserer hodepine, tinnitus, øker motstanden av nerveceller av mangel på oksygen. Cinnarizin virker primært på hjerneskarene og påvirker nesten ikke blodtrykket og hjertefrekvensen. Tilordnet til aterosklerose av cerebrale kar for behandling av iskemisk slag, vestibulare sykdommer (svimmelhet, tinnitus og andre. På grunn av problemer i det indre øret), forstyrrelser av perifer sirkulasjon (dvs. i ekstremitetene).

Kalsiumkanalblokkere: en gjennomgang av legemidler

Kalsiumkanalblokkere eller kalsiumantagonister (AK) er legemidler som hemmer opptaket av kalsiumioner i celler gjennom kalsiumkanaler.

Kalsiumkanaler er proteinformasjoner gjennom hvilke ioner av kalsium beveger seg i retning til cellen og fra cellen. Disse ladede partiklene deltar i dannelsen og gjennomføringen av en elektrisk impuls, og gir også en reduksjon i muskelfibrene i hjerte og vaskulære vegger.
Kalsiumantagonister brukes aktivt til behandling av koronar hjertesykdom, hypertensjon og hjerterytmeforstyrrelser.

Handlingsmekanisme

Disse stoffene reduserer strømmen av kalsium inn i cellene. I dette tilfellet øker koronarbeinene, forbedrer blodstrømmen i hjertemuskelen. Som et resultat forbedres tilførselen av oksygen til myokardiet og fjerning av metabolske produkter.

Redusere hyppigheten av hjertesammentrekninger og kontraktilitet i myokardiet, AK reduserer behovet for et hjerte i oksygen. Disse stoffene forbedrer myokardiums diastoliske funksjon, det vil si dens evne til å slappe av.
AK utvider perifere arterier, noe som bidrar til å senke blodtrykket.

Noen av legemidlene i denne gruppen (verapamil, diltiazem) har antiarytmiske egenskaper.
Disse stoffene reduserer aggregeringen ("liming") av blodplater, og forhindrer dannelsen av koagulasjoner i koronarbeinene. De viser antiaterogene egenskaper, og forbedrer indeksene av kolesterol metabolisme. AK beskytter cellene, undertrykker prosessene av lipidperoksydasjon og senker frigivelsen av de farlige lysosomale enzymer inn i cytoplasma.

Klassifisering i henhold til kjemisk struktur

AK, avhengig av den kjemiske strukturen, er delt inn i tre grupper. I hver av gruppene er pregene fra den første og den andre generasjon skilt ut, karakterisert ved selektiviteten ("målrettethet") av handlingen og varigheten av effekten.

Klassifisering AK:
Derivater av difenylalkylamin:

 • 1 generasjon: verapamil (isoptin, phinoptin);
 • 2 generasjon: anipamil, gallopamil, phalipamil.
 • 1 generasjon: diltiazem (kardil, dilzem, tilzem, dilakor);
 • 2. generasjon: altiazem.
 • 1 generasjon: nifedipin (Corinfar, Cordafen, Cordyepin, Fenigidin);
 • 2. generasjon: Amlodipin (Norvasc), isradipin (Lomir), nicardipin (Cardin), nimodipin, nisoldipin (siskor), nitrendipin (baypress), Valium, felodipin (Plendil).

Derivater av difenylalkylamin (verapamil) og benzotiazepin (diltiazem) virker på både hjertet og karene. De har antianginal, antiarytmisk, hypotensiv virkning. Disse stoffene reduserer hyppigheten av hjertesammensetninger.

Derivater av dihydropyridin utvider karene, har antihypertensiv og antianginal virkning. De er ikke vant til å behandle arytmier. Disse stoffene forårsaker en økning i hjertefrekvensen. Deres effekt på angina pectoris og hypertensjon er mer uttalt enn i de to første gruppene.

For tiden er dihydropyridinderivater av den andre generasjon mye brukt, spesielt amlodipin. De har lang varighet og er godt tolerert.

Indikasjoner for bruk

Angina of Stress

For langvarig behandling av angina pectoris, brukes verapamil og diltiazem. De viser den mest hos unge pasienter med angina kombinert med sinus bradykardi, hypertensjon, bronkial obstruksjon, hyperlipidemi, biliær dyskinesi, tendens til diaré. Ytterligere indikasjoner på valget av disse legemidlene er utelukket atherosklerose av karene i nedre ekstremiteter og cerebrovaskulær insuffisiens.

I mange tilfeller er kombinert terapi indikert som kombinerer diltiazem og beta-blokkere. Kombinasjonen av AK med nitrater er ikke alltid effektiv. Kombinasjonen av betablokkere og verapamil kan brukes med stor forsiktighet for å unngå mulig alvorlig bradykardi, hypotensjon, hjerteledning og redusere hjertets kontraktilitet.

Myokardinfarkt

Det kan være hensiktsmessig å anvendelse av diltiazem melkoochagovogo i pasienter med hjerteinfarkt ( "hjerteinfarkt uten tann Q»), når det ikke er noen sirkulasjonssvikt, og ejeksjonsfraksjon er større enn 40%.

Med transmural myokardinfarkt ("med tann Q") er AK ikke vist.

Hypertensiv sykdom

AK kan forårsake omvendt utvikling av venstre ventrikulær hypertrofi, beskytte nyrene, ikke forårsake metabolske forstyrrelser. Derfor er de mye brukt i behandlingen av hypertensjon. Spesielt vist er derivater av nifedipin II-generasjon (amlodipin).

Disse stoffene er spesielt indikert i kombinasjonen av arteriell hypertensjon med angina pectoris, forstyrrelser av lipidmetabolisme, obstruktiv bronkial sykdom. De bidrar til å forbedre nyrefunksjonen i diabetisk nefropati og kronisk nyresvikt.

Legemidlet "Nimotop" er spesielt indikert for kombinasjonen av hypertensjon og cerebrovaskulær insuffisiens. Ved brudd på rytme og hypertensjon anbefales det spesielt å bruke legemidler av verapamil og diltiazemgrupper.

Hjerte rytmeforstyrrelser

Ved behandling av arytmier, brukes agenter fra gruppene verapamil og diltiazem. De senker ledningen av hjertet og reduserer sinusknutens automatiskitet. Disse medisinene undertrykker mekanismen for re-entry i supraventricular takykardier.

AK brukes til å stoppe og forhindre angrep av supraventrikulær takykardi. De bidrar også til å redusere forekomsten av hjertekontraksjoner i atrieflimmer. Disse legemidlene er foreskrevet for behandling av supraventrikulær ekstrasystol.

Med ventrikulære arytmier er AK ineffektiv.

Bivirkninger

AK forårsaker vasodilasjon. Som et resultat kan svimmelhet, hodepine, rødhet i ansiktet, hjertebanken oppstå. Som et resultat av lav vaskulær tone, oppstår hevelse i bena, ankler, føtter. Spesielt er det karakteristisk for preparater av nifedipin.
AK svekke myokardial evne til å trekke seg sammen (negativ inotrop effekt), lav puls (negativ kronotropisk effekt), langsom atrioventrikulær ledningstid (negativ dromotropisk handling). Disse bivirkningene er mer uttalt i derivatene av verapamil og diltiazem.

Ved bruk av nifedipinpreparater er forstoppelse, diaré, kvalme og sjeldne oppkast mulig. Bruk av verapamil i høye doser hos noen pasienter forårsaker alvorlig forstoppelse.
Svært sjelden er det bivirkninger fra huden. De manifesteres av rødhet, utslett og kløe, dermatitt, vaskulitt. I alvorlige tilfeller er utviklingen av Lyells syndrom sannsynlig.

Uttakssyndromet

Etter en plutselig seponering av AK blir de glatte muskler i koronar og perifere arterier overfølsomme for kalsiumioner. Som et resultat utvikles spasmer av disse karene. Det kan manifesteres av økte episoder av angina pectoris, økt blodtrykk. Uttakssyndromet er mindre karakteristisk for verapamilgruppen.

Kontra

I forbindelse med forskjellen i farmakologisk virkning av stoffer, er kontraindikasjoner for forskjellige grupper forskjellig.

Derivater av verapamil og diltiazem, bør unngås hos syk sinus syndrom, atrioventrikulær blokkering, systolisk venstre ventrikkeldysfunksjon, kardiogent sjokk. De er kontraindisert ved et systolisk blodtrykksnivå under 90 mm Hg. så vel som Wolff-Parkinson-White-syndromet med anterogradlevering langs en ekstra vei.

Legemidler fra verapamil og diltiazem-grupper er relativt kontraindikert i digitalis-forgiftning, uttalt sinus bradykardi (mindre enn 50 slag per minutt), tilbøyelighet til alvorlig forstoppelse. De bør ikke kombineres med beta-blokkere, nitrater, prazosin, kinidin og disopyramid, fordi i dette tilfellet er det fare for en kraftig nedgang i blodtrykket.

Klassifisering av kalsiumkanalblokkere

Kalsiumblokkere kanalov- gruppe av stoffer som er mye brukt til behandling av hypertensjon, hjertefeil, hjerterytmeforstyrrelser, diastolisk dysfunksjon, Raynauds syndrom, esophageal spasme, så vel som i behandlingen av cerebral sirkulatoriske lidelser og bipolare forstyrrelser.

I gruppen av kalsiumkanalblokkere inkluderer stoffer som adskiller seg i deres kjemiske egenskaper så vel som farmakokinetikk og farmakodynamikk.

Ifølge kjemisk struktur er kalsiumkanalblokkere delt inn i tre grupper (tabell 1).

Generasjoner av kalsiumkanalblokkere: I, II og III (se tabell 1).

mindre uttalt negativ inotrop virkning, en stor selektivitet for koronar og cerebral arterie til kalsiumkanalblokkere generasjoner, II og III er typiske.

Tabell 1. Hovedgrupper av kalsiumkanalblokkere

Farmakologisk gruppe - Kalsiumkanalblokkere

Forberedelser av undergrupper ekskludert. aktiver

beskrivelse

Kalsiumkanalblokkere (kalsiumantagonister) er en heterogen gruppe medikamenter med samme virkemekanisme, men varierer i en rekke egenskaper, inkl. på farmakokinetikk, vevselektivitet, effekter på hjertefrekvens, etc.

Kalsiumioner spiller en viktig rolle i reguleringen av ulike vitale prosesser i kroppen. Penetrerer inn i celler, aktiverer de bioenergetiske prosesser (transformasjon av ATP til cAMP, fosforylering av proteiner, etc.) som sikrer realisering av cellens fysiologiske funksjoner. Den økede konsentrasjon (inkludert iskemi, hypoksi og andre patologiske tilstander), kan de overdrevet forbedre prosessen med cellulær metabolisme, øke vev oksygenbehov og forårsake ulike destruktive endringer. Transmembranoverføring av kalsiumioner utføres gjennom spesiell, såkalt. kalsiumkanaler. Kanalene for Ca 2 + -ioner er ganske varierte og komplekse. De befinner seg i sinoatriale, atrioventrikulære veier, Purkinje-fibre, myokardiale myofibriller, glatte muskelceller i karene, skjelettmuskler etc.

Historisk bakgrunn. Den første klinisk viktige representanten for kalsiumantagonister, verapamil, ble oppnådd i 1961 som et resultat av forsøk på å syntetisere mer aktive analoger av papaverin, som har en vasodilerende effekt. I 1966 ble nifedipin syntetisert, i 1971 - diltiazem. Verapamil, nifedipin og diltiazem er de mest studerte representanter for kalsiumantagonister, de anses å være prototypemedisiner, og egenskapene til nye stoffer i denne klassen er vanlige gitt i sammenligning med dem.

I 1962 og Hass g. Hartfelder funnet at verapamil er ikke bare utvider blodkarene, men også har negative inotrope og kronotrope virkninger (i motsetning til andre vasodilatorer, slik som nitroglyserin). På slutten av 60-årene antydet A. Fleckenstein at effekten som følge av reduksjonen av verapamil Ca 2 + -ioner inntreden i kardiomyocytter. Ved å studere virkningen av verapamil på isolerte hjerte papillære muskelstrimler dyrene fant han at stoffet gir den samme virkning som fjerning av Ca 2 + -ioner fra perfusjonsmediet, tilsetning av Ca 2 + -ioner cardiodepressive virkningen av verapamil frigjøres. Rundt den samme tid ble det foreslått å ringe medikamenter nær verapamil (prenylamin, gallopamil etc.), kalsiumantagonister.

Senere ble det funnet at noen stoffer fra forskjellige farmakologiske grupper også har evne til å moderat påvirke strømmen av Ca 2+ inne i cellen (fenytoin, propranolol, indometacin).

I 1963 ble verapamil tillatt for klinisk bruk som et antianginal middel (antianginal (anti + angina pectoris) / anti-iskemiske stoffer - legemidler som øker blodstrømmen til hjertet eller reduserer behovet for oksygen, brukes til å forhindre eller stoppe anginaangrep). Litt tidligere, med samme formål, ble det foreslått et annet derivat av fenylalkylamin, prenylamin (Difril). Senere ble verapamil mye brukt i klinisk praksis. Prenylamin var mindre effektivt og ble sluttet å bli brukt som medisin.

Kalsiumkanaler Er transmembrane proteiner av kompleks struktur, bestående av flere underenheter. Natrium-, barium- og hydrogenioner strømmer også gjennom disse kanalene. Det er potensielle avhengige og reseptoravhengige kalsiumkanaler. Gjennom potensielle avhengige kanaler, passerer Ca 2+ ioner gjennom membranen så snart potensialet synker under et visst kritisk nivå. I det andre tilfellet strømmen av kalsiumioner over membranen styres av spesifikke agonist (acetylcholin, katekolaminer, serotonin, histamin og lignende) når de kommuniserer med cellereseptorer.

For tiden identifisere flere typer kalsiumkanaler (L, T, N, P, Q, R), med forskjellige egenskaper (inkludert ledning varighet av åpningen) og som har forskjellig vevslokalisering.

Kanaler av L-type (long-pasting stor kapasitans, fra engelsk. langvarig - lang levetid stor - stor; refererer til ledningsevnen for kanalen) blir langsomt aktivert ved depolarisering av cellemembranen og forårsake en langsom inntrengning av Ca 2 + -ioner i cellen og dannelsen av langsomme kalsium-potensial, for eksempel i kardiomyocytter. L-type kanaler er lokalisert i kardiomyocytter i cellene i hjerteledningssystemet (sinuauricular og AV-noder), glatte muskelceller i arterier, bronkial, livmor, urinledere, galleblære, fordøyelsessystem, skjelettmuskel-celler, blodplater.

Sakte kalsiumkanaler dannes av en stor a1-underenhet som danner riktig kanal, samt mindre tilleggsunderenheter - a2, β, γ, δ. alfa1-underenhet (molekylvekt 200-250 tusen) er forbundet med et kompleks av underenheter a2p (molekylvekt ca 140 000) og intracellulær p-underenhet (molekylvekt 55-72 tusen). Hver a1-underenheten består av 4 homologe domener (I, II, III, IV), og hvert domene består av 6 transmembransegmenter (S1-S6). A-underenhetskomplekset2β og β-underenhet kan påvirke egenskapene til α1-subenheten.

Kanaler T-type - forbigående (fra engelsk. transient - flyktig, kortsiktig; refererer til kanalens åpningstid), blir raskt inaktivert. Kanaler av T-typen kalles lav terskel. De åpner med en potensiell forskjell på 40 mV, mens L-type kanaler er klassifisert som høyt terskel - de åpnes ved 20 mV. Kanaler av T-typen spiller en viktig rolle i genereringen av hjertekontraksjoner; I tillegg deltar de i reguleringen av ledning i den atrioventrikulære knutepunktet. Kalsiumkanaler av T-type finnes i hjertet, nevronene, samt i thalamus, forskjellige sekretoriske celler, etc. N-type kanaler (fra engelsk. nevronale - vi mener preferansefordeling av kanaler) finnes i nevroner. N-kanaler aktiveres i overgangen fra svært negative verdier av membranpotensialet til sterk depolarisering og regulerer sekresjonen av nevrotransmittere. Strømmen av Ca 2 + -ioner gjennom dem i presynaptiske endringer hemmeres av norepinefrin gjennom a-reseptorer. P-type kanaler, som opprinnelig ble funnet i Purkinje-cellene i cerebellumet (dermed navnet på sistnevnte), finnes i granulære celler og i gigantiske blekksprut-aksoner. Kanaler N-, P-, Q- og de nylig beskrevne R-typene regulerer tilsynelatende sekresjonen av nevrotransmittere.

Cellene i det kardiovaskulære system er fortrinnsvis anordnet langsomme kalsiumkanaler av L-typen, samt T- og R-typer, og i vaskulære glatte muskelceller inneholde tre typer kanaler (L, T, R), i myokard-celler - generelt L-type og i cellene i sinusknuten celler og neurohormonal - T-type kanaler.

Klassifisering av kalsiumantagonister

Det er mange klassifiseringer av CCB-er - avhengig av kjemisk struktur, vevsspesifikitet, virkningsvarighet, etc.

Den mest brukte klassifiseringen, som gjenspeiler kjemisk heterogenitet av kalsiumantagonister.

Basert på den kjemiske strukturen er vanligvis K-antagonister av L-type delt inn i følgende grupper:

- fenylalkylaminer (verapamil, gallopamil, etc.);

- 1,4-dihydropyridiner (nifedipin, nitrendipin, nimodipin, amlodipin, lacidipin, felodipin, nicardipin, isradipin, lerkanidipin et al.);

- Benzotiazepiner (diltiazem, clentiazem, etc.);

- difenylpiperaziner (cinnarizin, flunarizin);

I praksis, avhengig av påvirkningen på tonen i det sympatiske nervesystemet, og hjertefrekvensen, er kalsiumantagonister delt inn i to grupper - en refleksøkning (dihydropyridinderivater) og reduserer (verapamil og diltiazem, i henhold til den arbeids i mange henseender lik beta-blokkere), hjertefrekvens.

I motsetning til dihydropyridiner (som har neglisjerbar negativ inotrop effekt) og fenylalkylamin-benzotiazepiner ha negativ inotrop (redusert kontraktilitet av myokard) og negative kronotropiske (bremse hjertefrekvens) effekter.

I henhold til klassifiseringen gitt av I.B. Mikhailov (2001), BPC er delt inn i tre generasjoner:

a) verapamil (isoptin, finoptin) - derivater av fenylalkylamin;

b) nifedipin (fenigidin, adalat, corinfar, cordafen, cordipin) er dihydropyridinderivater;

c) diltiazem (Diazem, Diltiazem) - derivater av benzotiazepin.

a) verapamilgruppe: gallopamil, anipamil, falipamil;

b) gruppen av nifedipin: isradipin (Lomir), amlodipin (Norvasc), felodipin (Plendil), nitrendipin (Oktidipin), nimodipin (Nimotop), nicardipin, lacidipin (Latsipil), Valium (Foridon);

c) diltiazemgruppe: klentiazem.

Sammenlignet med første generasjon CCB har andre generasjons CCBer en lengre handlingstid, høyere vevsspesifikitet og færre bivirkninger.

Representanter for den tredje generasjonen BPC, som ikke er registrert i Russland (naftopidyl, emopamil, lercanidipin), har en rekke ytterligere egenskaper, for eksempel alfa-adrenolytisk og sympatolytisk aktivitet.

Farmakokinetikk. BCC administreres parenteralt, tatt oralt og sublinguelt. De fleste kalsiumantagonister administreres internt. Skjema for parenteral administrering finnes i verapamil, diltiazem, nifedipin, nimodipin. Sublinguelt brukes nifedipin (for eksempel med hypertensive kriser, anbefales det å tygge tabletten).

Som lipofile forbindelser absorberes de fleste CCBs raskt ved inntak, men på grunn av den "første" effekten gjennom leveren, er biotilgjengeligheten svært variabel. Unntak er amlodipin, isradipin og felodipin, som langsomt absorberes. Binding til blodproteiner, hovedsakelig med albumin, er høyt (70-98%). Tmax er 1-2 timer for første generasjons legemidler og 3-12 timer for CCB II-III generasjon og avhenger også av skjemaet. Med sublinguell opptak Cmax oppnås innen 5-10 minutter. I gjennomsnitt T1/2 fra blodet til den første generasjonen CCB - 3-7 timer, for andre generasjon CCB - 5-11 timer. CCB trenger godt inn i organer og vev, fordelingsvolumet er 5-6 l / kg. BCC er nesten helt biotransformert i leveren, metabolitter er vanligvis inaktive. Noen kalsiumantagonister har imidlertid aktive derivater - norverapamil (T1/2 ca 10 timer, har ca 20% av verapamilens hypotensive aktivitet, deacetyldiazem (25-50% koronar dilatasjon av den opprinnelige forbindelsen - diltiazem). De utskilles hovedsakelig av nyrene (80-90%), delvis gjennom leveren. Ved gjentatt inntak kan biotilgjengeligheten øke, og utskillelsen senkes (på grunn av metning av leverenzymer). De samme endringene i farmakokinetiske parametere er observert med levercirrhose. Eliminering er også sakte hos eldre pasienter. Varigheten av den første generasjonen BPC er 4-6 timer, den andre generasjonen - i gjennomsnitt 12 timer.

De viktigste virkningsmekanisme kalsiumantagonister er at de hemmer penetrasjonen av kalsiumioner fra det ekstracellulære rommet inn i muskelcellene i hjertet og karene gjennom de langsomme kalsiumkanaler av L-typen. Å redusere konsentrasjonen av Ca2 + ioner i celler av kardiomyocytter og vaskulær glatt muskulatur, utvider de koronararteriene og perifere arterier og arterioler, har uttalt vasodilaterende aktivitet.

Spekteret av farmakologiske aktiviteten av kalsiumantagonister omfatte virkningen på hjertets kontraktilitet, sinusknuten aktivitet og AV-ledningstid, vaskulær tonus og vaskulær motstand, bronkial funksjon av mage- og tarmkanalen og urinveiene. Disse stoffene har evne til å hemme aggregering av blodplater og modulere frigivelsen av nevrotransmittere fra presynaptiske endinger.

Innflytelse på kardiovaskulærsystemet

Fartøy. For å redusere vaskulære glatte muskelceller, kalsium er nødvendig, som, som kommer inn i cytoplasma av cellen, danner et kompleks med calmodulin. Det resulterende komplekset aktiverer kinasen av lette kjeder av myosin, noe som fører til fosforylering og muligheten for dannelse av tverrgående broer mellom aktin og myosin, noe som resulterer i reduksjon av glatte muskelfibre.

Kalsiumantagonister, blokkerende L-kanaler, normaliserer transmembranstrømmen av Ca 2 + -ioner, forstyrret i en rekke patologiske tilstander, spesielt ved hypertensjon. Alle kalsiumantagonister forårsaker avslapping av arteriene og har nesten ingen innvirkning på venene (ikke forandre forløp).

Heart. Den normale funksjonen av hjertemusklene avhenger av strømmen av kalsiumioner. For å forbinde eksitasjonen og sammentrekningen i alle celler i hjertet krever inntak av kalsiumioner. I hjertemuskelen, den cardiomyocyte som virker innover, Ca2 + binder seg til en proteinkompleks - den såkalte troponin, og dermed endre konformasjonen til troponin eliminere blokkerende virkning av troponin-tropomyosin kompleks dannet actomyosin broer, hvorved det er en reduksjon cardiomyocyte.

Ved å redusere strømmen av ekstracellulære kalsiumioner, forårsaker CCBer en negativ inotrop effekt. Et karakteristisk trekk ved dihydropyridiner er at de strekker seg overveiende perifere kar, noe som fører til en markert økning baroreflex tone av det sympatiske nervesystem og deres negativ inotrop effekt forsvinner.

I celler av sinus- og AV-noder skyldes depolarisering hovedsakelig den innkommende kalsiumstrømmen. Effekt av nifedipin på automatikk og AV-holder på grunn av en redusert mengde av kalsium kanalen virker i fravær av eksponering til tidspunktet for deres aktivering, inaktivering og utvinning.

Med en økning i hjertefrekvens forblir graden av blokkering av kanalene forårsaket av nifedipin og andre dihydropyridiner praktisk talt uendret. I terapeutiske doser hemmer dihydropyridiner ikke ledning av AV-noden. I motsetning til dette reduserer verapamil ikke bare kalsiumstrømmen, men hemmer også deaktiveringen av kanalene. Samtidig er jo høyere hjertefrekvensen, desto større grad av blokade forårsaket av verapamil, så vel som diltiazem (i mindre grad) - dette fenomenet kalles frekvensavhengighet. Verapamil og diltiazem reduserer automatisme, langsom AV-holdning.

Bepridil blokkerer ikke bare sakte kalsium, men også raske natriumkanaler. Den har en direkte negativ inotrop effekt, reduserer hjertefrekvensen, forårsaker forlengelse av QT-intervallet og kan provosere utviklingen av polyformal ventrikulær takykardi.

Reguleringen av det kardiovaskulære systemet er også involvert kalsiumkanaler T-type, som er plassert i hjertet i sinusknuten og noder, så vel som i Purkinje-fibrene. kalsium-antagonist ble opprettet - mibefradil, som blokkerer kanalene L- og T-type. Således følsomhet for L-type kanaler 20-30 i løpet av mindre enn følsomheten av T-kanalene. Den praktiske bruk av dette medikament for behandling av hypertensjon og kronisk stabil angina er blitt suspendert på grunn av alvorlige bivirkninger på grunn, tilsynelatende ved inhibering av P-glykoprotein og cytokrom P450 isoenzym CYP3A4, så vel som på grunn av uønsket vekselvirkning med mange cardiotropic legemidler.

Vevselektivitet. I den mest generelle form av den forskjell i virkningen av BPC på det kardiovaskulære system er som verapamil og andre fenylalkylamin virker fortrinnsvis på myokard, inkludert på AV-ledning, og i mindre grad på fartøyer, nifedipin og andre dihydropyridiner, i større grad - på vaskulær muskel og mindre - på det ledende system av hjertet, og noen har en selektiv tropisme for koronar (nisoldipin - i Russland ikke er registrert) eller hjerne (nimodipin beholdere); diltiazem er middels og omtrent like påvirker blodårer og hjertet ledningssystemet, men svakere enn de forrige.

Effekter av CCB. Vev selektivitet av CCBs forårsaker en forskjell i deres effekter. Dermed forårsaker verapamil mild vasodilasjon, nifedipin - en uttalt vasodilasjon.

Farmakologiske virkninger av PM gruppe verapamil og diltiazem, er lik: de har en negativ utenlands, kronotrop og dromotropisk effekt - kan redusere hjertets kontraktilitet, redusere hjerte- å bremse atrioventrikulær ledning. I litteraturen de kalles "kardio" eller "bradykardisk" BPC. Laget kalsium-antagonister (fortrinnsvis dihydropyridiner), karakterisert ved meget spesifikk virkning på visse organer og vaskulære regioner. Nifedipin og andre dihydropyridiner kalt "vazoselektivnymi" eller "vasodilaterende" BPC. Nimodipin, som har høy lipofilisitet har blitt utviklet som et legemiddel som virker på hjernen fartøy for å avlaste krampe. Således dihydropyridiner ingen klinisk betydningsfull effekt på sinusfunksjon og atrioventrikulær ledningstid, vanligvis ikke påvirke hjertefrekvensen (HR, men kan øke som følge av refleks aktivering av sympathoadrenal systemet som svar på en kraftig økning systemiske arterier).

Kalsiumantagonister har uttalt vasodilaterende aktivitet og har følgende effekter: antianginal / antiischemiske, hypotensive, organ (kardioprotektive, nefrobeskyttende), antiaterogeniske, antiarytmisk, reduksjon i pulmonalt arterietrykk og utvidelse av bronkiene - CCB noen karakteristiske (dihydropyridiner), reduksjon av blodplate-aggregering.

Antianginal / anti-kjemisk Effekten skyldes både en direkte effekt på myokard og koronarbeholdere, og effekten på perifer hemodynamikk. Ved å blokkere innføringen av kalsiumioner i kardiomyocytter, reduserer CCB det mekaniske arbeidet i hjertet og reduserer oksygenforbruket i myokardiet. Utvidelse av perifere arterier fører til en reduksjon i perifer motstand og BP (reduksjon i etterbelastning), noe som fører til en reduksjon av myokardveggspenningen og myokardisk oksygenbehov.

hypotensiv Effekten er forbundet med perifer vasodilasjon, med redusert OPSS, senking av blodtrykket, økning av blodstrømmen til vitale organer - hjertet, hjernen, nyrene. Den hypotensive effekten av kalsiumantagonister kombineres med moderat diuretisk og natriuretisk virkning, noe som fører til en ytterligere reduksjon i OPSS og BCC.

kardio effekt skyldes det faktum at den anropte CCL vasodilatasjon som resulterer i reduksjon systemisk vaskulær motstand og blodtrykk og følgelig til en reduksjon i etterbelastning, noe som reduserer hjertearbeid og myokardial oksygenbehov og kan forårsake regresjon av venstre ventrikulære hypertrofi og myokardial forbedre diastolisk funksjon.

nedsatt beskyttelse Effekten skyldes eliminering av vasokonstriksjon av nyrekar og en økning i nyreblodstrømmen. I tillegg øker CCB den glomerulære filtreringshastigheten. Øker natriurese, supplerer den hypotensive effekten.

Det er data på antiatherogenic (antisklerotisk) effekt, oppnådd i studier i human aorta vevskultur, hos dyr, samt i en rekke kliniske studier.

antiarytmisk effekt. For BCC, som har en utbredt antiarytmisk aktivitet, inkluderer verapamil, diltiazem. Kalsiumantagonister av dihydropyridin-naturen har ikke antiarytmisk aktivitet. Antiarytmisk effekt assosiert med inhibering av depolarisering og retardasjon i AV-noden, som er reflektert på den elektro QT-intervall forlengelse. Kalsiumantagonister kan hemme fasen av spontan diastolisk depolarisering og derved undertrykke automatisme, primært av sinoatriale knutepunkt.

Reduksjon av blodplateaggregering er assosiert med et brudd på syntesen av prostaglandiske prostaglandiner.

Hovedbruk av kalsiumionantagonister skyldes deres effekt på kardiovaskulærsystemet. Ved å indusere vasodilasjon og redusere OPSS, senker de BP, forbedrer koronar blodstrøm og reduserer oksygenbehovet i myokardiet. Disse legemidlene reduserer blodtrykket i forhold til dosen, i terapeutiske doser påvirker det normale blodtrykket litt, forårsaker ikke ortostatiske fenomener.

felles avlesninger til formålet med CCB-er hypertensjon, angina, vasospastisk angina (Prinzmetal), men forskjellige farmakologiske egenskapene til denne gruppen bestemme tilleggsindikasjoner (og kontra) til deres anvendelse.

Denne gruppen av medikamenter som påvirker ledningsevnen og eksitabiliteten av hjertemuskelen, benyttes som antiarytmika, de er isolert i en separat gruppe (IV klasse antiarytmika). Kalsiumantagonister brukes til supraventrikulær (sinus) takykardi, takyarytmi, ekstrasystol, fladder og atrieflimmer.

Effektivitet ved BPC angina er forårsaket av det faktum at de dilatere koronararteriene og reduserer myokardial oksygenbehov (på grunn av senkning av blodtrykket, hjertefrekvensen og hjertets kontraktilitet). I en placebo-kontrollerte studier vist at BPC redusere hyppigheten av angrep av angina og ST-segment depresjon reduseres under trening.

Utviklingen av vasospastisk angina bestemmes av en reduksjon i blodkropp i blodet, og ikke en økning i myokardisk oksygenbehov. Effekten av CCB i dette tilfellet er sannsynligvis formidlet av utvidelsen av kranspulsårene, og ikke ved påvirkning av perifer hemodynamikk. En forutsetning for bruk av CCB i ustabil angina var hypotesen om at kranspuls spasmer spiller en ledende rolle i utviklingen.

Hvis ledsaget av angina supraventrikulær (supraventrikulære), takykardi - gruppe anvendes medikamenter verapamil eller diltiazem. Hvis angina kombinert med bradykardi, AV ledningsforstyrrelser og hypertensjon - nifedipin-preparater er foretrukne grupper.

Dihydropyridiner (nifedipin i doseringsformen av langsomt frigjort, lacidipin, amlodipin) er stoffer av valg for behandling av hypertensjon hos pasienter med halspulsåren.

Med hypertrofisk kardiomyopati, ledsaget av et brudd på prosessen med hjerteavsla i diastol, brukes legemidlene i andre generasjons verapamil-gruppen.

Til dags dato finnes det ingen tegn på effekt av CCB i et tidlig stadium av myokardinfarkt eller for sekundær forebygging. Det er dokumentert at verapamil og diltiazem, kan redusere risikoen for reinfarkt hos pasienter etter den første infarkt uten patologisk bølge, Q, som er forsenket betablokkere.

CCB brukes til symptomatisk behandling av Raynauds sykdom og syndrom. Det har blitt vist at nifedipin, diltiazem og nimodipin reduserer symptomene på Raynauds sykdom. Det bør bemerkes at første generasjon BPC - verapamil, nifedipin, diltiazem karakterisert ved korte virkningsvarighet som nødvendig mottak 3-4 ganger i løpet av dagen og sammen med variasjoner vasodilaterende og blodtrykkssenkende virkning. Legemidler med forsinket frigivelse av andre generasjons kalsiumantagonister sikrer konsistensen av terapeutisk konsentrasjon og forlenger varigheten av legemidlet.

Kliniske kriterier for effektiviteten av kalsiumantagonister er normalisering av blodtrykk, reduksjon i frekvensen av smertefulle angrep bak brystbenet og i hjerteområdet, og en økning i treningstoleranse.

BCC brukes også i kompleks behandling av sykdommer i sentralnervesystemet, inkl. Alzheimers sykdom, senil demens, Huntingtons chorea, alkoholisme, vestibulære lidelser. Ved nevrologiske forstyrrelser assosiert med subarachnoid blødning, brukes nimodipin og nicardipin. CCB er foreskrevet for å forhindre kald sjokk, for å eliminere stamming (ved å undertrykke krampaktig sammentrekning av membranene i membranen).

I en rekke tilfeller er det ikke så mye som er hensiktsmessig å foreskrive kalsiumantagonister på deres effektivitet når det gjelder tilstedeværelse av kontraindikasjoner for administrering av legemidler til andre grupper. For eksempel, med KOL, intermittent claudikasjon, type 1 diabetes mellitus, kan betablokkere være kontraindisert eller uønsket.

En rekke funksjoner ved farmakologisk aktivitet av CCB gir dem en rekke fordeler i forhold til andre kardiovaskulære midler. Kalsiumantagonister er således metabolisk nøytrale - de er preget av fravær av bivirkninger på lipid og karbohydratmetabolisme; de øker ikke tonen i bronkiene (i motsetning til beta-blokkere); Ikke reduser fysisk og mental aktivitet, ikke forårsake impotens (som beta adrenoblokker og diuretika), ikke forårsake depresjon (for eksempel preparater av reserpin, klonidin). BKK påvirker ikke elektrolyttbalansen, inkl. til nivået av kalium i blodet (som diuretika og ACE-hemmere).

kontraindikasjoner beregnet for kalsium-antagonister er markert hypotensjon (Sad under 90 mm Hg..), syk sinus-syndrom, akutt fase av hjerteinfarkt, kardiogent sjokk; for gruppen verapamil og diltiazem - AV-blokkering av ulike grader, uttalt bradykardi, WPW-syndrom; for nifedipin-gruppen - uttalt takykardi, aorta- og subaortisk stenose.

Ved hjertesvikt bør bruk av CCB unngås. Forsiktig utnevne BCC til en pasient med alvorlig stenose i mitralventilen, alvorlige forstyrrelser i hjernecirkulasjonen, hindring av mage-tarmkanalen.

Bivirkninger forskjellige undergrupper av kalsiumantagonister er svært forskjellige. Uønskede effekter av BPC, særlig dihydropyridiner, er forårsaket av kraftig vasodilatasjon - mulig hodepine (meget ofte), svimmelhet, hypotensjon, ødem (inkludert ben, føtter og ankler, albuer); når nifedipin brukes - varme blinker (rødhet av ansiktets hud, følelse av varme), refleks takykardi (noen ganger); ledningsforstyrrelser - AV blokkering. Samtidig anvendelse av diltiazem og verapamil spesielt øker risikoen symptomene hver legemiddeleffekter - inhibering av funksjonen av sinusknuten, AV ledning, den negative inotrope effekt. I / i innføringen av verapamil hos pasienter som tidligere har tatt beta-adrenoblokker (og vice versa), kan forårsake asystol.

Dyspeptiske fenomen, forstoppelse (oftere når du bruker verapamil) er mulig. Sjelden, utslett, døsighet, hoste, kortpustethet, økt aktivitet av hepatiske transaminaser. Sjeldne bivirkninger er hjertesvikt og narkotika Parkinsonisme.

Søknad under graviditet. I overensstemmelse med FDA-retningslinjer (Food and Drug Administration), som bestemmer muligheten for bruk av narkotika i svangerskapet, medikamenter fra gruppen av kalsiumkanalblokkere for fostereffekter relatert til C-FDA kategori (Study of gjengivelse i dyr viste negative effekter på fosteret og tilfredsstillende og velkontrollert studier på gravide kvinner har ikke blitt utført, men de potensielle fordelene forbundet med bruk av rusmidler hos gravide kan begrunne bruken deres, til tross for mulig risiko).

Søknad i ammingsperioden. Selv om komplikasjoner hos mennesker ikke er dokumentert, penetrerer diltiazem, nifedipin, verapamil og muligens andre BCCs i morsmelk. Når det gjelder nimodipin, er det ikke kjent om det trenger inn i human morsmelk, men nimodipin og / eller dets metabolitter finnes i rotmælk i høyere konsentrasjoner enn i blod. Verapamil trer inn i morsmelk, passerer gjennom morkaken og detekteres i blodet i navlestrengen under fødsel. Rapid IV-administrasjon forårsaker hypotensjon hos moren, noe som fører til uro hos fosteret.

Forringet lever- og nyrefunksjon. I tilfelle leversykdom er en reduksjon i dosen av CCB nødvendig. Ved nyresvikt er dosejustering bare nødvendig med bruk av verapamil og diltiazem på grunn av muligheten for kumulasjon.

Pediatrics. CCB skal brukes med forsiktighet til barn under 18 år. deres effektivitet og sikkerhet er ikke etablert. Det er imidlertid ingen spesifikke pediatriske problemer som vil begrense bruken av CCB i denne aldersgruppen. I sjeldne tilfeller, etter intravenøs administrering av verapamil, ble alvorlige negative hemodynamiske effekter observert hos nyfødte og spedbarn.

Geriatri. Hos eldre bør CCB brukes i lave doser, fordi I denne kategorien av pasienter reduseres stoffskiftet i leveren. Med isolert systolisk hypertensjon og tilbøyelighet til bradykardi, er det foretrukket å foreskrive dihydropyridinderivater av langvarig virkning.

Interaksjon av kalsiumantagonister med andre legemidler. Nitrater, beta-adrenoblokker, ACE-hemmere, diuretika, trisykliske antidepressiva, fentanyl, alkohol øker den hypotensive effekten. Ved samtidig bruk av NSAID, sulfonamider, lidokain, diazepam, antikoagulanter mulig å endre binding til plasmaproteiner, en betydelig økning i den fri fraksjon BPC og følgelig en økt risiko for bivirkninger og overdosering. Verapamil øker den giftige effekten av karbamazepin på sentralnervesystemet.

Det er farlig å administrere CCB (spesielt verapamil og diltiazemgrupper) med kinidin, prokainamid og hjerteglykosider, muligens en overdreven reduksjon i hjertefrekvensen. Grapefruktjuice (stor mengde) øker biotilgjengeligheten.

Kalsiumantagonister kan brukes i kombinasjonsbehandling. Spesielt effektiv er kombinasjonen av dihydropyridinderivater med beta-blokkere. I dette tilfellet forsterkes de hemodynamiske effekter av hvert legemiddel, og den hypotensive effekten blir forbedret. Beta-adrenoblokere forhindrer aktivering av sympatisk binyresystemet og utvikling av takykardi, mulig i begynnelsen av behandlingen med CCB, og reduserer også sannsynligheten for å utvikle perifer ødem.

Til slutt kan det bemerkes at kalsiumantagonister er effektive midler for behandling av kardiovaskulære sykdommer. For å evaluere effekt og rettidig påvisning av uønsket virkning av BPC under behandling er nødvendig for å utføre overvåking av blodtrykket, hjertefrekvensen, AV ledning, er det også viktig å overvåke tilstedeværelsen og alvorligheten av hjertesvikt (forekomst av hjertesvikt kan føre til en kansellering BPC).

Les Mer Om Fartøyene