Koronar angiografi av hjertets kar - hva er det, er det trygt når

Kardiovaskulære sykdommer er en svært karakteristisk patologi for personer over 40 år. Og blant disse sykdommene er de vanligste forbundet med ufleksibilitet av karet og begrensning av hjertemuskulær ernæring.

For å klargjøre årsakene til hjertesykdom er det mange måter å diagnostisere. En av de mest informative kontrollene er koronar angiografi av hjertekarene - hva er det, er det farlig å gjøre det, og hvordan går eksamenen?

Generell informasjon

Dette er en invasiv manipulasjon, som tjener til å bestemme tilstanden til fartøyene som bærer blod og oksygen til hjertet. De kalles koronar. Venstre og høyre koronararterier Normalt gir de muskel ernæring og opprettholder hele kroppen.

I tilfelle uønskede hendelser, disse arteriene av ulike årsaker taper (stenose) eller tilstoppet (okklusjon). Tilførselen av hjertet med blod er betydelig begrenset eller på et bestemt sted stopper i det hele tatt, noe som er årsaken til koronar sykdom og hjerteinfarkt.

Dette er Røntgenundersøkelse lumen av koronarbeinene ved hjelp av et angiogram og et kontrastmiddel administrert gjennom et kateter bare i forgrunnen av hjerteårene. Skytingen utføres under forskjellige vinkler, som lar deg lage det mest detaljerte bildet av tilstanden til undersøkelsesobjektet.

Indikasjoner for prosedyren

På en planlagt måte utføres koronar angiografi for:

 • bekreftelse eller tilbakekalling av diagnosen IHD;
 • klargjøre diagnosen med ineffektivitet av andre metoder for å bestemme sykdommen;
 • bestemme arten og metoden til å reparere feilen under den kommende operasjonen;
 • Revisjon av tilstanden til kroppen som forberedelse til en åpen hjerteoperasjon, for eksempel i en skrue.

I nødstilfeller Prosedyren utføres i nærvær av de første tegnene og symptomene på et hjerteinfarkt eller i preinfarktstaten, som krever umiddelbar intervensjon i henhold til vitale indikasjoner.

Tenk på hvordan du skal forberede deg på koronar angiografi i hjertet, og også hvordan denne prosedyren er utført.

Fremstilling av

Før utnevnelse av koronarangiografi må det utføres en rekke undersøkelser for å utelukke eller bekrefte forekomst av faktorer som ikke tillater bruk av denne diagnostiske metoden. Treningsprogram:

 • blodprøver (totalt, for sukker, for hepatitt B og C, bilirubin og andre leverindikatorer, for HIV, for RW, for gruppen og Rh-faktoren);
 • urinalyse for tilstedeværelse av nyrepatologi;
 • EKG i 12 ledninger;
 • Undersøkelse og konklusjon av spesialister på eksisterende kroniske sykdommer.

Forutsatt at manipulering utføres direkte forberedelse før prosedyren:

 • Legen på forhånd kansellerer bestemte stoffer, for eksempel å redusere blodproppene;
 • utelukke matinntak på diagnosedagen - for å unngå komplikasjoner i form av oppkast, utføres testen på tom mage;
 • legen samler en allergisk anamnese, utfører en test med en kontrastmiddel.

Umiddelbart før koronar angiografi anbefales ta en dusj, barber håret i lysken, ta av smykker fra kroppen din (øredobber, ringer, piercinger), briller, flyttbare proteser, linser, bruk toalettet.

Hvordan det er gjort

Pasienten ligger på et spesielt bord. Til brystet er festet hjertesensorer. På området for kateterinnføring, lokalbedøvelse og desinfeksjon av huden. I venen, lage en mikrokut, gjennom hvilken et kateter settes inn.

Et kateter styres gjennom fartøyene under angiografens kontroll til koronararteriene. I sin tur blir et kontrastmedium innført i hver av dem, som beskriver det indre rommet til disse fartøyene. gjennomført skyting og festing fra forskjellige stillinger. Stedet for stenose eller okklusjon bestemmes.

Etter fullføring av overvåkingen blir kateteret forsiktig trukket fra venen. Såret er forsiktig lukket. Pasienten forblir fortsatt for en stund å lyve, og Legen skriver en konklusjon. Det indikerer størrelsen på de minste lumene i fartøyene, graden av innsnevring og den anbefalte metoden for å korrigere situasjonen - stenting eller omgå hjertekarene. I fravær av problemområder er en generell beskrivelse av kranspulsårene gitt.

Video om hvordan å gjøre ambulatorisk koronar angiografi av hjertet:

Vilkår og betingelser

Ofte utføres koronarografi på et sykehus som en del av en planlagt undersøkelse for IHD. I dette tilfellet er alle testene tatt her, noen dager før intervensjonen.

Det er mulig å utføre diagnostikk og ambulant. Men pasienten må tidligere selvstendig passere alle undersøkelsene på listen, få en kardiologs konklusjon om muligheten for å gjennomføre koronarografi og referere til den med en indikasjon på formålet med studien.

På poliklinisk basis innføring av et kateter for koronar angiografi gjennomføres for det meste gjennom venen av håndleddet og hånden - på den postoperative perioden belastningen på den, i motsetning til den invasjon gjennom den femorale årene, kan bli minimalisert for å unngå risikoen for blødning.

Kontra

En rekke stater tillater ikke denne metoden diagnose, så ty til alternativ. Foreløpig eksamen kan avsløre disse forholdene:

 • ukontrollert arteriell hypertensjon - Intervensjon kan provosere stress, som følge av en mulig hypertensiv krise;
 • post-stroke tilstand - agitasjon kan forårsake et annet angrep av sykdommen
 • intern blødning i et hvilket som helst organ - under invasjonen kan blodtap øke;
 • smittsomme sykdommer - viruset kan fremme trombusdannelse på snittet, samt peeling av seksjonene på karossens vegger;
 • diabetes mellitus i dekompensasjonsstadiet - en tilstand av betydelig skade på nyrene, høyt blodsukker, muligheten for et utbrudd av et hjerteinfarkt;
 • forhøyet temperatur av hvilken som helst opprinnelse - med høyt blodtrykk og hjertebanken kan føre til hjerteproblemer under og etter prosedyren;
 • alvorlig nyresykdom - Kontraststoff kan forårsake skade på kroppen eller forverre sykdommen;
 • intoleranse mot kontrastmedium - på dagen før diagnosen utføres en prøve;
 • økt eller nedsatt blodpropp - kan forårsake trombose eller blodtap

Risiko, komplikasjoner og konsekvenser

Koronar angiografi, som enhver invasjon, kan ha bivirkninger forårsaket av en feil reaksjon av kroppen til pasientens intervensjon og stress. Sjelden, men følgende hendelser oppstår:

 • blødning ved inngangsportene
 • arytmi;
 • allergier;
 • eksfoliering av det indre laget av arterien;
 • utvikling av hjerteinfarkt.

Prøveprosedyreundersøkelse er utformet for å forhindre disse forholdene, men noen ganger skjer dette. Leger som deltar i undersøkelsen, takler situasjonen, prosedyren avsluttes ved de første ugunstige tegnene, pasienten er tatt ut av en farlig tilstand og overført til et sykehus for observasjon.

Anbefalinger etter gjennomføring

Ifølge konklusjonen av legen som gjennomførte studien, kardiolog bestemmer måten å behandle pasienten på. Hvis det er indikasjoner, foreskrives tiden for stentplassering (på samme måte som koronarangiografi - ved hjelp av et kateter).

Noen ganger utføres denne prosedyren rett under diagnosen, hvis det foreligger samtykke fra pasienten. Kardiologen kan også foreskrive en ambulant behandling eller aortokoronær bypassoperasjon.

Kostnad ved diagnose

Hvis det er en MHI-policy Koronar angiografi i henhold til indikasjoner er gratis. Men utleie av flertallet av sykehus tillater ikke å dekke hele denne metoden på kort tid. Vanligvis køen varer i flere måneder, fordi kvoten for undersøkelsen er begrenset. Det er mulig å bestå denne studien på kommersiell basis.

Koronarangiografi er en obligatorisk liste over diagnostiske prosedyrer for å bestemme graden av skade på hjertekarene. Prosedyren ble utført og standardisert i lang tid - dette tjener som en garanti for pasientsikkerhet. Kardiologisk nivå i landet gjør det mulig å identifisere patologi på et tidlig stadium og ta tiltak for å eliminere det eller forhindre utvikling.

Koronarangiografi av hjertets kar: Kjernen i prosedyren, indikasjoner og kontraindikasjoner

Koronarangiografi er en svært informativ, moderne og pålitelig metode for å diagnostisere lesjonen (konsentrasjon, stenose) av kransbunnen. Studien er basert på visualisering av passasje av kontrastmedium langs hjertets kar. Kontraststoff gjør det mulig å se prosessen på skjermen av en spesiell enhet i sanntid.

Koronararterier (koronararterier, hjertearterier) er kar som gir blodtilførselen til hjertet.

Koronarangiografi av hjertekarene er "gullstandarden" av kranspulsårforskning. Utfør prosedyren i røntgenstrålen. Intervensjonell kirurgi utvikler seg raskt og konkurrerer med "stor operasjon" i behandlingen av koronar hjertesykdom.

Leger av denne spesialiteten er kardiovaskulære kirurger som har gjennomgått seriøs trening. Nå blir de kalt - av intervensjonskirurger eller røntgen endovaskulære kirurger.

Røntgenkirurgi er et rom hvor leger utfører intrakardial forskning og behandling under sterile forhold ved hjelp av røntgenutstyr. Det er røntgenstrålen som gjør at legen kan se hjertet, kranspulsårene under hele prosedyren.

Da vil du lære: Når koronarografi er vist, vil vi dvele i detalj om det viktigste øyeblikket for pasienten - hvordan prosedyren går, og hvem når du kan begynne å jobbe. Hva er indikasjonene, mulige komplikasjoner.

Indikasjon for koronarografi

Hvem trenger å gjøre forskning? Indikasjonene er svært brede, det er flere og flere av dem. Vi vil vurdere de hyppigste tilfellene når forskning er uunnværlig.

 1. Under utviklingen av akutt koronarsyndrom (ACS) - dette er starten på et mulig myokardinfarkt. Faktum er at myokardinfarkt (hjertemuskulatur) har flere utviklingsstadier. Hvis i begynnelsen av denne hendelsen forsøker å gjenopprette blodstrømmen, vil ACS ikke ende med nekrose (død) av delen av myokardiet.
 2. Mistanke om koronar sykdom. Hvis pasienten har angina pectoris, så hvis det er innsnevring i henhold til koronar angiografi, må blodstrømmen i hjerteårene gjenopprettes før det oppstår iskemi eller et hjerteinfarkt.
 3. Når det er nøyaktig kjent at det er stenose i kranspulsåren (innsnevring av lumen aterosklerotiske plakk), men det er nødvendig å finne ut hvor mye det er uttrykt. Røntgen kirurger øyne (det vil si visuelt) vurdere volumet av stenose. På skjermen kan du se "en timeglass, når den er i stenosens plass, passerer kontrast en innsnevring. Hvis denne innsnevringen er svært liten - vurder deretter hastigheten som kontrastmiddelet er vasket av (tross alt er kontrasten normal blodstrøm).
 4. I de tilfellene når pasienten trenger en hjertekirurgi: erstatning av en eller flere ventiler eller en operasjon for aortaens forstørrelse (forstørrelse). I alle disse tilfellene bør legene avgjøre om det er en patologi i hjerteårene. Hvor mye kirurgi er nødvendig for pasienten? Bare en korreksjon av en flamme eller en rippe også?
 5. Det er velkjent at iskemisk hjertesykdom (koronar hjertesykdom) utvikles tre ganger oftere hos pasienter med en transplantert nyre enn hos den vanlige befolkningen i samme alder. I forbindelse med det økende antall transplantasjoner i verden blir dette problemet ganske akutt, og koronarografi utføres også av slike pasienter.
 6. Det er ikke lenger en sjeldenhet når studien utføres til pasienter med et transplantert hjerte for diagnose av angina pectoris.

Koronarografi er nødvendig for timing (som presserende) og metoden for behandling av stenotiske lesjoner i kranspulsårene. Hvis en kritisk innsnevring (mer enn 50% av den arterielle lumen), at et presserende behov for å bestemme hvorvidt en pasient behov for å koronararterie-bypasskirurgi eller koronar angioplastikk. Hvis innsnevringen ikke er kritisk, kan det være nok medisiner.

Kontra

Absolutte kontraindikasjoner eksisterer ikke. Hvis pasienten tar svært lang tid å ta medisiner som fortynner blodet, og det ikke er noe behov for koronar angiografi, kan prosedyren bli utsatt i 7-10 dager. I dette tilfellet anbefales det å avbryte medisinen. Det er nødvendig at etter prosedyren stoppet blodet raskt, og det var ingen risiko for blødning.

Hvordan virker prosedyren?

Vi vil vurdere hele prosedyren for koronarangiografi av hjerteskjoldene "fra pasientens side".

Hospitalisering og forberedelse

Pasienten ankommer om kvelden i avdelingen eller om morgenen kommer han på fastsatt tidspunkt for studien. På hendene skal han ha blodprøver (legen vil spesifisere hva), elektrokardiografi og ultralyd i hjertet.

I venterommet eller i menigheten vil pasienten få informasjon om samtykke på hånden, som må signeres (med mindre du har forandret deg til å gjennomgå en studie). Koronarografi utføres på tom mage, varigheten av hele prosedyren er fra 30 minutter til 2 timer. Pasienten tømmes neste dag. Om morgenen før utslipp vil ta alle testene.

Denne prosedyren kan utføres på to måter (det er en standard diagnostisk metode): gjennom armene og gjennom lårarterien.

Metoder for innføring av et kateter for koronar angiografi av hjertekarene

Før koronar angiografi, vil en nyxis (premedikasjon) bli brukt til å lindre nervøsitet.

Vanligvis er pasienten bevisst under studien og kommuniserer med legen. I sjeldne tilfeller er det nødvendig å nedsette pasienten i en tilstand av medisinsk søvn - så vil anestesiologen være på studien.

Hva skjer i operasjonen

 1. I begge tilfeller er lokalbedøvelse opprinnelig ferdig (lidokain og andre rusmidler).
 2. Punkterer fartøyet på låret eller armen, sett et kateter eller rør inn i karet. I utgangspunktet er det nødvendig å nå koronararterien munn (dette er stedet for utgangen av koronararterien fra aorta). Kirurgen setter inn et rør inn i pasientens høyre fartøy
 3. Lektekateteret stiger direkte til koronararteriene. I den andre enden (hvor de kom inn i huden) er en sprøyte med kontrast festet til kateteret. Her er det introdusert. Kontrast fyller hjerteslagene og vaskes av blodstrømmen. Under hele prosedyren er det et videoopptak. Legen observerer fremdriften av prosessen på skjermen. Skjermen kan roteres slik at pasienten også ser sine egne arterier. Du kan snakke med legen. Gjennom kateteret injiserer kirurgen kontrast fra sprøyten. Legen observerer fremdriften av prosessen på skjermen
 4. Etter å ha fullført prosedyren på punkteringsområdet, utøver legen fysisk trykk med hender. Det er nødvendig å stoppe blødningen.
 5. Deretter påføres en steril, pressende (veldig tett) bandasje og pasienten overføres til menigheten. Etter prosedyren pålegger kirurgen et tett bandasje på pasienten

Etter koronar angiografi

Pasienten anbefales ikke å komme seg ut av sengen fra 5 til 10 timer. Denne forskjellen er forståelig - fordi noen pasienter tar stoffer som fortynner blod. Og ikke i alle tilfeller kan de bli kansellert før prosedyren.

Du kan spise rett etter prosedyren. Kirurgen nærmer seg menigheten for å diskutere alle nyanser av studien.

Prosedyren for koronarangiografi blir nøye og gjentatte ganger studert og analysert av leger. En kopi av videoen vil bli gitt til deg umiddelbart i operasjonen.

Pasienten er utladet, hvis det ikke er noen komplikasjoner, neste dag. Du kan begynne å jobbe på en dag.

Komplikasjoner av prosedyren

I praksis er komplikasjoner ekstremt sjeldne - ikke mer enn 1%. I litteraturen rapporteres fra 0,19 til 0,99% av komplikasjoner etter denne studien.

 • Blødning og påføring av trykkbinding. Det er obligatorisk etter undersøkelsen at legen som gjorde prosedyren, vil nærme seg deg. Han vil gå så ofte som situasjonen krever.
 • Allergiske reaksjoner mot kontrast. Det kan være kvalme, oppkast, utslett. Problemene går bort på egenhånd, eller de får injeksjoner av allergier.
 • Myokardinfarkt, arytmi, smerte i hjertet - ikke mer enn 0,05%. I menigheten ved siden av pasienten får lov til å finne en kjære. Pass på å observere to leger: doktoren i avdelingen og legen som gjorde koronarangiografi. Slike komplikasjoner vil bli diagnostisert på det tidspunktet.
 • Kontrast-indusert nefropati (akutt nyreskade) er ledsaget av en kortvarig økning i kreatinin i blodet på grunn av kontrast. Kreatinin er et produkt av proteinmetabolisme, en viktig indikator for nyrefunksjon. Kontrasten utskilles innen 24 timer uten skade på nyrene.
 • Perforering og ruptur av koronararterien. Det forekommer hos 0,22% av pasientene. Denne komplikasjonen utvikler seg hos pasienter med avansert aterosklerose i kranspulsårene. (Journal of Practice of Emergency Medical Care, 2014). Mer enn hos 99% av pasientene, kan komplikasjonen elimineres på operasjonstabellen.

funn

Koronarografi er nødvendig for legen å estimere med egne øyne hvordan, hvor og hvorfor kranspulsårene påvirkes. Etter studien vil pasienten få en nøyaktig diagnose.

Det kan også være at under koronar angiografi vil du umiddelbart få en korreksjon av de trange arteriene (oppblås kanen under trykk i stedet for stenose).

Prosentandelen av komplikasjoner etter studien er lav, og metodens informativitet er pålitelig og viktig for videre behandling.

Koronarangiografi - hva er det og når er det foreskrevet?

Foreløpig spiller hjertecentre en viktig rolle i å bevare helsen og livet til mennesker. Dette skyldes at prosentandelen av kardiovaskulære sykdommer øker hvert år. Hva å avsløre disse patologiene, brukes ulike metoder for diagnostikk.

En av de pålitelige og effektive måtene for å kontrollere tilstanden til hjertet og blodårene er koronar angiografi.

Typer av koronar angiografi

Koronar angiografi er en effektiv metode for å diagnostisere blodkarene i hjertet

Koronarangiografi er metoden for diagnose, hvor hjertens kranspulsårer undersøkes med en radiopaque metode. Denne prosedyren gjør det mulig å fastslå lokaliseringen og graden av innsnevring av fartøyet.

Denne metoden er invasiv - under studien er integriteten til huden ødelagt. Det er flere måter å utføre prosedyren på, men interferenskoronarografi utføres oftest.

I studien innføres kontraststoffer som absorberer røntgenstråler og forbedrer bildene av fartøyene på skjermen. Hvis du ikke bruker dem, vil bildet bare vise hjerteets disposisjon.

For diagnosen er pasienten sykehus i flere dager.

Denne nyansen forklares av at spesialopplæring er nødvendig for koronarografi og oppfølging etter det (for å unngå komplikasjoner).

Det finnes flere typer koronar angiografi:

 1. CT koronar angiografi. Ved hjelp av denne metoden undersøkes lumen, tykkelsen av arterienes vegger, kalkningsregionen. I dette tilfellet injiseres et kontrastmiddel direkte i venen.
 2. Intervensjonsmetode. Det er den vanligste metoden for diagnose. Det består i det faktum at vener av hender er gjennomboret og satt inn i det et kateter, som sakte beveger seg mot hjertet. Innføringen av kateteret kan også utføres gjennom hoftarterien. Kateterets fremgang overvåkes ved hjelp av røntgen-fjernsyn.
 3. Ultralyd koronar angiografi. Det brukes ekstremt sjelden, det brukes hovedsakelig til vitenskapelig forskning. Med intervensjonsprosedyren har felles egenskaper - det utføres også med kateterisering. Imidlertid adskiller det seg ved at en ultralydsensor er festet til kateterets spiss, ved hjelp av hvilken tilstanden av fartøyets vegger blir evaluert.

I tillegg, avhengig av tidspunktet for å forberede seg på studien, er disse typene koronarangiografi preget:

 • planlagt
 • nødsituasjon
 • Emergency

Utfør koronar angiografi i røntgenrommet der relevant utstyr er plassert. Disse prosedyrene utføres i et stasjonært miljø, men i noen diagnostiske sentre er det mulig å utføre en poliklinisk undersøkelse.

Oppgave for diagnostikk

Koronarografi gjør det mulig å vurdere stedet og graden av innsnevring av koronarbeinene

Koronarangiografi er foreskrevet i tilfeller der spesialister må oppdage plugging, samt innsnevring av kranspulsårene fra høyre eller venstre side.

Vanligvis kan diagnosen bekrefte eller motbevise en alvorlig hjertesykdom - iskemisk sykdom. I tillegg er retningen til prosedyren gitt før du forbereder hjerteintervensjoner. Det krever også en diagnose for å velge riktig behandling.

I terapi er koronar angiografi brukt til å identifisere sykdommer på riktig og pålitelig måte.

Indikasjoner for koronar angiografi er også:

 • Spasmer av kranspulsårene.
 • Post-infarkt tilstand.
 • Hjertesvikt.
 • Angina pectoris.
 • Hjertefeil.
 • Aterosklerose av koronarbeinene.
 • Medfødte sykdommer i kranspulsårene.

I tillegg er diagnosen viktig å gjøre med akutt infarkt i de første timene av utseendet av smerte bak brystbenet.

Forberedelse og gjennomføring av prosedyren

Koronarografi er basert på røntgenstråler

For å få mer nøyaktige resultater av studien, er det nødvendig å følge noen anbefalinger angående forberedelsen av prosedyren. Disse reglene inkluderer:

 1. Gjennomføring av en rekke studier (urin og blodprøver, elektrokardiografi, ultralydsundersøkelse av hjertet).
 2. Tømmer blæren før en diagnose.
 3. Avslag på å spise på kvelden før og på dagen for koronar angiografi.
 4. Tar en dusj og fjerner hår fra inngangsområdet (hvis prosedyren utføres gjennom arterien som ligger på låret).
 5. Unngå stressende situasjoner og fysisk overbelastning.
 6. Avskaffelse av medisiner som fortynner blod en uke før prosedyren.
 7. Økning i den daglige normen av væsken som brukes opptil tre liter.

I tillegg bør pasienten ikke ha noen smykker, for å spare tid er det viktig å forlate produktene hjemme. Det kan være nødvendig å fjerne kontaktlinser fra øynene.

Det er også viktig å informere spesialisten om medisinene som pasienten tar og om tilstedeværelsen av kroniske patologier.

Koronarografi utføres som følger:

 • Før diagnosen må pasienten signere samtykke til studien.
 • Etter dette blir pasienten plassert på et spesielt bord og festet. Dette er nødvendig for å sikre at kateteret ikke beveger seg under flytting.
 • For anestesi utføres lokalbedøvelse, og et kontrastmiddel administreres under kateterisering.
 • Koble deretter en hjerte-skjerm, som styrer rytmen til hjertet og trykket.
 • Innen ti minutter tar de bilder i flere fremskrivninger, og dataene registreres.

For å hindre infeksjons- og blødningsfare, påføres en spesiell dressing på punkteringsstedet for en dag. Varigheten av prosedyren er fra tjue minutter til en time.

Mulige komplikasjoner

For statistiske data komplikasjoner etter prosedyren for koronar angiografi er notert hos to prosent av pasientene. Hyppige konsekvenser etter diagnose er ødem i ansikt og tunge, utslett, kløe og brennende følelse på huden.

Slike reaksjoner virker som bivirkninger på kontrastmediet. I noen tilfeller kan anafylaktisk sjokk oppstå.

De farligere komplikasjonene inkluderer:

 1. Vaskulær skade
 2. hematom
 3. trombose
 4. Ventrikulær fibrillasjon
 5. Inflammatoriske infeksjonssykdommer
 6. Nyresvikt

Blant de alvorligste konsekvensene - et hjerteinfarkt eller et slag, men slike forhold er svært sjeldne. Alvorlige komplikasjoner bløder på steder der en punktering ble gjort, et brudd på hjertets rytme.

Mer informasjon om koronarografi finner du i videoen:

I risikogruppen for komplikasjoner etter koronar angiografi er barn og pasienter i avansert alder, pasienter med hjerteventilfeil. Risikoen for å utvikle uønskede effekter øker også hos personer med nyresykdom, lungesykdom, diabetes, samt cerebrovaskulær patologi.

Kontra

Med nyresvikt er koronarangiografi forbudt!

Det er noen begrensninger for koronar angiografi. Kontraindikasjon til utførelsen av denne diagnostiske metoden er en predisponering for allergiske reaksjoner på et kontrastmiddel.

Også koronar angiografi bør ikke gjøres i følgende tilfeller:

 • Krenkelse av blodpropp.
 • Redusert kalium i blodet.
 • Skarpe hopp med blodtrykk.
 • Smittsomme sykdommer.
 • Økt temperatur.
 • Alvorlig anemi.
 • Akutt og kronisk nyresvikt.
 • Diabetes mellitus.
 • Forverring av magesår.
 • Akutt slag.
 • Digitalis forgiftning.
 • Blødende indre organer.
 • Forverring av kroniske sykdommer.

Det anbefales ikke å utføre prosedyren dersom pasienten har nyre-, lever- eller lungesykdom. Dessuten kan en kontraindikasjon for koronar angiografi være pasientens overdreven kroppsvekt og avansert alder.

Mulige utfall av koronar angiografi

Koronarangiografi er en nøyaktig og effektiv metode for diagnostisering av IHD

Under diagnosen blir tilstanden til koronarbeinene tatt i betraktning: plassering, innsnevring, veggtykkelse. Disse indikatorene tillater oss å bestemme følgende patologier i hjertet og blodkarene:

 1. Okklusjon - tilstedeværelsen av fullstendig blokkering av arterialgrenen. Dette fenomenet kan indikere et hjerteinfarkt.
 2. Stenose - innsnevring av lumen i kranspulsårene. Med sin utvikling er blodsirkulasjonen forstyrret på grunn av betydelig overlapping av blodkar. I dette tilfellet snakker de om iskemisk sykdom.
 3. Anomaløs arrangement av koronarbeholdere indikerer medfødte patologier.
 4. Hvis den lokale innsnevringen av arteriene blir observert på røntgenbildet, indikerer dette en blokkering av fartøyet. Denne tilstanden kan være et tegn på atherosklerose.
 5. Når arterien er innsnevret til 3 mm fra opprinnelsen, er det en mistanke om atherosklerotisk lesjon, trombose eller arteritt.
 6. Når de blir deponert på kalsiums vaskulære vegger, snakker de om diabetes, hyperkalsemi, endokarditt.

I tillegg til resultatene av koronarangiografi, tar en spesialist for å bekrefte diagnosen hensyn til og dechifrerer andre studier.

Koronar angiografi - effektiv diagnose av hjertesykdom

Koronarangiografi (CAG) er en moderne måte å studere hjertekaronader i hjertet ved hjelp av kontrasterende og røntgenapparater. Koronar angiografi er i stand til å identifisere graden av innsnevring av koronararteriene, til lengden, skadestedet, vurdere prognose, behandlingsmetoder. Også, en lege kan gjøre ultralyd av vaskulær endotel, måle blodtrykk i lumen. Angiografi (angiografi) av hjerteblodårene til dato, utført på de mest moderne maskiner (røntgen eller CT scan), er trygg og har en lav komplikasjonsrate.

Essensen av metoden

Hva er koronar angiografi eller angiografi av hjertekarre? Gjennom en av de store arteriene, innføres et spesielt kateter, som gradvis beveger seg til hjertet. Deretter blir et kontrastmiddel (urografi) gitt til det for bedre visualisering av myokardfartøyene, flere røntgenstråler er tatt i forskjellige fremskrivninger. I tillegg til bildet, er det nødvendig med et videoopptak av hele studien, slik at legen senere kan vurdere de omtvistede punktene igjen. Av arten av fyllingen av arterier kontrast kan bedømmes på størrelse, diameteren av testbeholderen uregelmessigheter i strukturen, nærværet av en aneurisme, stenose, trombose, veggen brister, lengden av lesjoner av aterosklerotisk plakk.

Det viktige poeng er CT-angiografi evaluering av graden av innsnevring av kransarterien som en prosentandel, som gjør det mulig å bestemme med stor sannsynlighet CHD trinn (iskemisk hjertesykdom), så vel som vurdering av muligheten for kirurgi (for å etablere den shunt stenting).

Typer av koronar arteriografi

CAG kan utføres på en konvensjonell røntgenmaskine eller på en datamaskin tomografi. Det andre alternativet brukes nå i økende grad. Det fulde navnet på denne prosedyren er multispiral beregnet tomografi av kranspulsårene (MSCT-koronar angiografi). Den moderne tomografen lar deg lage tredimensjonale bilder av hjerte, ventiler og kranspulsårer, noe som gir legen mer verdifull og fullstendig informasjon om tilstanden deres.

CT-skanning er raskere og lettere for pasienten enn for røntgenstråler. På noen få sekunder vises dusinvis av deler av fartøy i forskjellige planer på film og video, prosentandelen av stenose, endotelens indre struktur, blir nærmere bestemt bestemt. Hvis vi sammenligner disse to undersøkelsene, overgår CT-angiografi av hjertet langt effektiviteten og sikkerheten til X-ray CAG.

 • Du kan vurdere alle de interessante delene av hjertet, blodkarene, ventiler gjennom et tredimensjonalt bilde.
 • Det er mulig å evaluere typen aterosklerotisk plakk.
 • Svak sjanse for ubehagelige komplikasjoner.
 • Hastigheten og komforten i studien, som gjør at du kan bruke den i en ambulant innstilling.

Volum coronarography undersøkelse utført på den totale andelen (undersøke alle vener og arterier i hjertemuskelen) og selektivt (vurdere passasje av kontrast på fartøyet). I sistnevnte tilfelle blir kateteret påført den undersøkte arterien. Med selektiv angiografi er risikoen for atrieflimmer høyere enn generelt.

Indikasjoner for CAGs

Det er mange grunner til denne prosedyren, deres kardiolog bestemmer legen sin. De vanligste indikasjonene på diagnose av hjerteskjermer er følgende:

 • Myokardinfarkt.
 • Eksisterende angina eller for å klargjøre diagnosen IHD.
 • Langvarig eller hyppig smerte i brystet uten en fast årsak.
 • Gjentakelse av angina angina som oppstod etter prosedyren for aortokoronær skanning.
 • Før noen operasjoner på hjertet.
 • Rytmeforstyrrelser som ikke stoppes av medisiner.
 • Hjertesvikt (noen typer).
 • Brystskader.
 • En plutselig opphør av hjerteaktivitet av en ukjent grunn.
 • Kardiomyopati med forsterkning av hjertet.
 • Patologiske endringer i aorta.

Kontraindikasjoner til CAG

 • intoleranse av preparater basert på jod eller andre kontrastmidler;
 • nedsatt blodpropp;
 • alvorlig patologi fra indre organer;
 • terminal stadium av den onkologiske prosessen;
 • alvorlig nyre- og hjertesvikt.
 • arytmi i ventriklene, ikke mottagelig for narkotikakontroll
 • lavt blodkalium;
 • forgiftning med hjerte glykosider;
 • ondartet hypertensjon
 • feber temperatur;
 • smittsomme skader på hjerteventilene;
 • noen sykdommer i akutt stadium.

Etter eliminering av ovennevnte kontraindikasjoner er det mulig å utføre CT-koronarangiografi. For pasienter med alvorlige sykdommer, utføres CAGs med konstant overvåking av trykk og elektrokardiogrammer under og etter prosedyren.

Hvordan forberede seg på koronar angiografi?

Hvis legen har bestemt at det er indikasjoner på en røntgenkontrastundersøkelse av hjertet, må pasienten først:

 • å passere en generell og avansert blodprøve, koagulogram, blodgruppe og rhesus;
 • blodprøve for hepatitt B, C, HIV, syfilis;
 • elektrokardiogram;
 • veloergometry;
 • ekkokardiografi.

Det vil også bli nødvendig med konsultasjon av smale spesialister, behandling av forverrelser av kroniske sykdommer, sanering av infeksjonsfokus. Umiddelbart før studien er det verdt å ta en dusj og barbere injeksjonsstedet (lårområdet), begrenser inntaket av vann og mat.

Teknikk for forskning

Angiografi av koronarbeinene utføres under lokalbedøvelse, generell anestesi er ikke nødvendig. Tilgang kan være lårbenet (oftest), albuen, axillær eller subklavisk arterie. De siste 2 blir brukt svært sjelden. Femoral tilgang er mest akseptabel, siden fartøyet har en bred diameter og ikke er skadet ved punktering.

For at undersøkelsen skal passere trygt, og pasienten ikke opplevde, injiserer intramuskulært en beroligende middel. Det er nødvendig å introdusere antikoagulanter for å utelukke trombose i arterien. Til dette formål benyttes en heparinløsning. Lidokain bedøve injeksjonsstedet (lysken), blir innført i arterien og kateteret guide som beveger seg direkte til munningen av kransarterien. Etter mottak av urografi er det tatt flere fotografier, noe som tydelig viser kontrastens passasje langs undersøkt fartøy.

Etter angiogrammet påføres injeksjonsstedet et stramt bandasje, og det er også nødvendig med streng stønn i 24 timer. Etter 24 timer blir bandasjen fjernet, og du kan stå opp. For å forbedre utskillelsen av kontrastmedium, anbefales et rikelig drikkegruppe.

Komplikasjoner av koronarangiografi

I forbindelse med tilgjengeligheten av moderne utstyr, digitalt utstyr, medisiner, forbedring av kvaliteten og ferdighetene i undersøkelsen, oppstår komplikasjoner i ett tilfelle per 1000 pasienter. Følgende forhold kan klassifiseres som ubehagelige konsekvenser.

 • Blødning og blåmerker ved punkteringsstedet (ofte femoral tilgang).
 • Myokardinfarkt på grunn av koronararterie okklusjon (en sjelden komplikasjon av koronar angiografi).
 • ONMK (brudd på cerebral sirkulasjon skjer nå ikke).
 • Punktering eller stratifisering av arterien.
 • Arrytmier (atrieflimmer).
 • Allergisk reaksjon på urografi.
 • Lokale reaksjoner i form av rødhet, betennelse.
 • Generell vaskulær reaksjon (kollaps, reduksjon av hjerteslag, lunger, kald svette, kvalme).

Resultat av koronarografi

Basert på de mottatte angiografiske bildene, trekker legen konklusjoner om graden av stenose i kranspulsårene. Hvis fartøyet er innsnevret til halvparten av diameteren, vil dette ikke påvirke blodtilførselen til hjertemuskelen betydelig. Hvis stenosen er signifikant (mer enn 50% av lumenet), vil denne patologien senere føre til myokardiell iskemi, smertesyndrom med utvikling av angina pectoris eller hjerteinfarkt. Også angitt er typen av stenose: diffus (på noen avstand) eller lokal (på ett sted). Sistnevnte er gunstigere. I tillegg er den tilgjengelige parietale trombi, deres utseende, plassering (i en arterie eller i flere) beskrevet.

Til slutt angir legen mulige måter for pasienten å løse problemet: angioplastikk, etablering av en stent- eller aortokoronær shunt. Disse invasive teknikkene er gjeldende hvis alle 3 kranspulsårene påvirkes eller det er en uttalt stenose av ett fartøy gjennom hele lengden. Valget av behandlingstaktikk vil avhenge av resultatene av CAG, symptomatologien tilstede, pasientens klager og tilstedeværelsen av komplikasjoner.

Koronarangiografi: egenskaper og dekodingsprosedyrer

Koronar angiografi er et invasivt diagnostisk tiltak som utføres for å undersøke tilstanden av kransløp og blodårer.

Ved hjelp av denne prosedyren er det mulig å bestemme patologiske endringer i arteriene, så vel som for kvantitative og kvalitative egenskaper.

Det finnes følgende typer koronar angiografi:

 • Emergency - utføres innen seks timer med et akutt koronarsyndrom.
 • nødsituasjon - viser i 6-12 timer og samtidig opprettholde myocardio tegn på ineffektivitet av narkotika, samt i forverring av pasientens tilstand etter koronar bypass kirurgi eller endovaskulær intervensjon.
 • planlagt - utnevnes i nærvær av objektive tegn på myokardisk iskemi, farlige ventrikulære rytmeforstyrrelser, før kirurgiske inngrep, som en differensialdiagnose med hjerteinfarkt. Etter kardialtransplantasjon.

1. Indikasjon

Hovedangivelsen for koronarangiografi er iskemisk hjertesykdom. Denne prosedyren lar deg bestemme pasientens taktikk: revaskularisering av myokardiet eller behandling med medisiner.

Koronarangiografi er tildelt for å bestemme følgende kriterier:

 • vaskulære anomalier, tilstanden til kranspulsårene og blodtilførsel av myokardiet;
 • arten av aterosklerotisk lesjon
 • hjerteinfarkt og kranspulsåre.

Koronarangiografi er foreskrevet som en diagnostisk studie, som utføres før en åpen hjerteoperasjon for pasienter fra 35 år.

2. Kontraindikasjoner

Utførelse av koronar angiografi kan gjøres praktisk for alle pasienter, da denne prosedyren ikke har noen signifikante kontraindikasjoner.

Det er en rekke relative kontraindikasjoner for koronarangiografi:

 • anemiske forhold;
 • akutte smittsomme sykdommer;
 • nedsatt blodpropp;
 • slag;
 • kroniske sykdommer i indre organer.

For hver pasient bør kontraindikasjoner bestemmes individuelt av kardiologen. Om nødvendig henvises pasienten til konsultasjon til andre spesialister.

3. Pasientpreparasjon

Forberedelse er nødvendig før angiografisk undersøkelse.

Det er viktig å følge en rekke anbefalinger for å få et mer nøyaktig bilde av diagnosen:

 • Vær oppmerksom på mat og drikkregime - Koronagrafien utføres på tom mage, fordi det er store risikoer for utseende ved innføring av kontrast og aspirasjon. Drikkevann er tillatt 3 timer før prosedyren.
 • Gjennomgår kliniske undersøkelser - detaljert generell analyse av blod (definisjon protombirovannogo indeks og blodplatetellinger, senkning), biokjemi, urinanalyse, forskning på HIV, hepatitt, syfilis, ultralyd av hjerte og EKG.

Hvis det er et presserende behov for en angiografisk undersøkelse, gjennomføres de forberedende tiltakene raskt.

Les videre - prisen for Dellecito. Gjennomgang av pris tilbud på CIS apotek.

I nyheten (her) listen over hjertesykdommer.

4. Hvordan utføres diagnosen?

Koronarangiografi gjør det mulig å bestemme graden av innsnevring av det vaskulære lumen og å velge den mest effektive behandlingen.

Metoden er radiopaque, så behovet er å bruke et spesielt kontrastmedium som fyller fartøyene og lar deg visuelt avsløre graden av stenose. Denne prosedyren er kjent siden 1960 og er fortsatt den mest informative og relevante.

Koronografien utføres i flere ganske kompliserte stadier:

 • Etter å ha oppnådd de nødvendige resultatene av foreløpige diagnostiske prosedyrer, er pasienten lov til å utføre en angiografisk studie.
 • Før pasienten injiseres bedøvelsesmiddel, fordi prosedyren i seg selv er smertefull. Til tross for dette forblir pasienten med et klart sinn.
 • Spesialisten gjør en punktering i underarmen eller låret, gjennom hvilken et kateter administreres, kontrollert av legen. Gjennom det introduseres et kontrastmedium som fyller arteriene og blodårene.
 • Bevegelsen av kontrast styres av en angiograph - en spesiell enhet som bidrar til å bringe bildet til skjermen.

Når du undersøker koronararteriene, gjør kontrasten deg i stand til å identifisere områder med innsnevring som ikke mottar tilstrekkelig ernæring. De områdene som ikke mottar blod, vises som forskjellige skygger på skjermen. I nærvær av overdreven fylling, får fartøyene form av "okklusjon".

I dette tilfellet er det behov for kirurgisk inngrep. Hvis pasienten samtykker samtidig med den angiografiske undersøkelsen, utføres stenting, noe som gjør det mulig å øke clearance for å gi fri blodstrøm.

5. Fortolkning av resultater

Resultatene oppnådd etter den angiografiske undersøkelsen kan bare deklareres av en erfaren spesialist. Uten tilstedeværelse av viss kunnskap er det umulig å diagnostisere.

Studie av hjernen:

 • Medfødte abnormiteter i blodårene - kontrasten går fra arteriene til venøs bane, omgå kapillærene.
 • Arteriell trombose og aterosklerose - bilder av vaskulære strukturer blir kraftig avbrutt.
 • Sinus trombose og craniocerebral trauma - innsnevrer lumen av venus sinus (et mellomrom som ligger mellom hjernens skall og bladene).
 • Aterosklerotiske vaskulære lesjoner, iskemi, inflammatoriske prosesser er en langsom spredning av kontrast i innsnevringsområdet.
 • Aneurysme, kraniocerebralt trauma, hematom, hemorragisk hjerneslag - brutte blodårer bestemmes når de kommer inn i det omkringliggende kontrastvevet.
 • Aterosklerose, aneurisme, mural trombose, patologier medfødte - fremspring karvegger, vaskulære konturer og dermed ujevn.

Undersøkelse av fartøy i lemområde:

 • Tromboflebitt, trombose og tromboembolisme - med okklusjon av blodårer, er spredningen av kontrast langs sengen suspendert.
 • Aterosklerose, svulster, hematom, arteritt, endarteritt - innsnevring av det vaskulære lumen med minst 30% og ikke mer enn 90%.
 • Varicosity, aneurysmer og medfødte patologier - fartøyets vaskular, tilstedeværelse av utvidelser, fremspring av karossens vegger.
 • Medfødte misdannelser - tilstedeværelse izvivistosti og forgreninger partier, kontrastfylte i andre arterier, vener eller lymfekar, tilstedeværelsen av hulrommene er fylt med kontrast.

Undersøkelse av koronarfartøyer:

 • Emboli, trombose, aterosklerose - reduksjon i lumen mer enn 90% og fullstendig blokkering.
 • Iskemisk hjertepatologi, hematom etter traumer til brystbenet, arteritt, medfødte anomalier og myokarditt - er ledsaget av stenose og uttrykkes ved en innsnevring av karene fra 30 til 90%.
 • Trombose, arteritt og aterosklerose - innsnevring fra begynnelsen av karene til innen 3 mm.
 • Misdannelser, aneurysmer og hjertesykdom - utvidelse, innsnevring og tortuositet av vener og arterier, kontrastovergang og unormal plassering.
 • Konsekvensene av aterosklerose og endokarditt er en innsnevring av lumen på grunn av kalsiumavsetninger.
 • Dysplasi av fibromuskulær karakter, aterosklerose, endokarditt og konsekvenser av traumer.

6. Mulige komplikasjoner

På grunn av det faktum at koronar angiografi er en invasiv prosedyre utført på hjertet, er risikoen for komplikasjoner 2: 100. Dødeligheten overstiger ikke 1%.

Mulige komplikasjoner inkluderer:

 • ventrikulær fibrillasjon;
 • omfattende myokardinfarkt;
 • trombose av den radiale arterien;
 • slag;
 • smittsomme og inflammatoriske prosesser;
 • nyresvikt
 • anafylaktisk sjokk.

For å forhindre utvikling av komplikasjoner, er en foreløpig undersøkelse av nyrene foreskrevet. Anafylaktoid reaksjoner på jodpreparater. Før du begynner prosedyren, anbefales det å ta Warfarin, Frakssiparin eller Heparin som angitt av en lege. Med overholdelse av medisinske anbefalinger og regler er risikoen for bivirkninger minimal.

Samlingen av anamnese bør utføres med identifisering av samtidige patologier som kan oppstå uten symptomer. Hver pasient før prosedyren forklares viktigheten av atferd og mulige farer.

Etter samtykke skriver pasienten et bekreftelsespapir. Tolkning av resultater består av nøyaktige resultater: En beskrivelse av den morfologiske tilstanden og graden av vaskulær og arteriell sykdom.

7. Gjennomsnittlig kostnad

Koronarangiografi er en ganske informativ prosedyre, noe som er ganske dyrt. I Russland koster denne prosedyren fra 25 000 rubler, og på Ukrainas territorium - innen 8000 UAH.

Koronar angiografi (koronar angiografi)

Koronarangiografi fortsetter å være "gullstandarden" for å diagnostisere koronararterie-stenoser, bestemme effektiviteten av medisinering, PCI og CABG.

Koronarangiografi er kontrasten av koronararteriene under røntgenkontroll med introduksjonen av RKV i munnen av arteriene og innspillingen av bildet på røntgenfilmen og videokameraet. I økende grad bruker de datamaskinens harddisk og CD-plater, mens bildekvaliteten ikke forringes.

Indikasjon for koronarografi

I de siste tiårene, indikasjoner for koronar fortsatte å ekspandere i forbindelse med distribusjon av slik behandling av en koronar aterosklerose og koronar hjertesykdom som TBCA med stent og CABG, er koronar angiografi brukes til å vurdere koronar sykdom (sammentrekning og deres lengde, alvorlighetsgraden og lokalisering av aterosklerotiske lesjoner) som bestemmer behandlingsstrategi og prognose hos pasienter med IHD-symptomer. Det er også svært nyttig for å studere dynamikken i koronar tone, umiddelbare og langsiktige resultater TBCA, bypass kirurgi og medikamentell behandling. Kort sagt, indikasjonene på koronarangiografi kan formuleres som følger:

 1. utilstrekkelig effektivitet av legemiddelbehandling hos pasienter med iskemisk hjertesykdom og løsning av problemet med annen behandlingstaktikk (TBCA eller CABG);
 2. diagnose og differensialdiagnose hos pasienter med en uklar diagnose av tilstedeværelse eller fravær av IHD, cardialgi (vanskelig tolket eller tvilsomt data om ikke-invasive og stresstester);
 3. Bestemmelse av koronarbunnen i representanter for yrker assosiert med økt risiko og ansvar i tilfeller av mistanke om tilstedeværelse av tegn på IHD (piloter, kosmonauter, transportførere);
 4. AMI i de første timene av sykdommen for å utføre (intrakoronær) trombolytisk terapi og / eller angioplastikk (TBA) for å redusere nekrosisonen; tidlig etterfylling angina eller tilbakefall av MI;
 5. evaluering av CABG-resultater (patency of aortocoronary and mammocoronary shunts) eller PCI i tilfelle av tilbakefall av angina angrep og myokardisk iskemi.

Bestemmelse av graden av stenose og varianter av lesjonen av koronarkanalen

Koronararterie-stenoser er delt inn i lokal og diffuse (utvidet), ukomplisert (glatte, jevne konturer) og komplisert (med taggete, uregelmessige konturer podrytymi, wicking PKB i stedet for plakk sårdannelse, mural trombose). Ukomplisert stenose vanligvis med stabil sykdom, komplisert - nesten 80% av tilfellene oppstår hos pasienter med ustabil angina, akutt koronarsyndrom.

Gemodipamicheski betydelig, dvs. E. Den begrensende koronar blodstrøm, vurdere begrensning av kardiameteren med 50% eller mer (men dette tilsvarer det området på 75%). Imidlertid stenose mindre enn 50% (såkalt ikke-hindrende, nestenoziruyuschy koronar aterosklerose) kan være prognostisk ugunstig i tilfelle av brudd på plaquedannelse mural trombose ustabilitet med utviklingen av koronar blodstrøm og hjerteinfarkt. Okklusjoner - fullstendig dekning, karlukning på den morfologiske struktur - er kjegleformet (bremse utviklingen av sammentrekning, fulgt av fullstendig lukning av fartøyet, noen ganger til og med uten hjerteinfarkt), og et plutselig brudd av fartøyet (trombotisk okklusjon oftest i AMI).

Det finnes ulike muligheter for å kvantifisere forekomsten og alvorlighetsgraden av koronar aterosklerose. I praksis bruker ofte en enkel klassifisering, vurderer de viktigste tre hovedpulsåren (LAD OA og PCA) og velge en-, to- eller tre-fartøy koronar sykdom. Separat indikere lesjonen av stammen til LCA. Proksimal tydelig stenose av PNA og OA kan betraktes som tilsvarende venstre hovedkransarterien lesjoner. Stor gren 3 alvorlige koronare arteriene (intermediarnaya, diagonal, stump marginal, og posterolateral zadneniskhodyaschaya) blir også tatt hensyn til ved vurdering av alvorlighetsgraden av, og som kjernen kan gjennomgå endovaskulær behandling (TBCA, stentironanie) eller bypass-kirurgi.

Det er viktig for polyposisjonell kontrast av arteriene (minst 5 fremskrivninger av LCA og 3 - PCA). Det er nødvendig å utelukke stratifisering av grener på den stenotiske delen av fartøyet som studeres. Dette gjør det mulig å unngå underestimering av graden av innsnevring i plakkens eksentriske arrangement. Dette bør huskes i standardanalysen av angiogrammer.

Selektiv opasifisering av venøs aortocoronary og aortoarterialnyh (indre brystarterien og fordøyelseskjertelen arterien) pode ofte inngår i plan koronarograficheskogo studie hos pasienter etter CABG åpenhet og for å vurdere funksjon av shunten. For venøse shunter, med start i den fremre vegg av aorta ca. 5 cm over munningen av PKA bruke koronare katetre JR-4 og modifisert AR-2, til den indre brystarterien - JR eller IM for gastroepiploic - Cobra kateter.

Til hvem skal du vende?

Metode for koronarangiografi

Koronar angiografi kan utføres både separat og i forbindelse med kateterisering av høyre hjerte og venstre (noen ganger til høyre) HS, en biopsi av myokard, da, sammen med vurderingen av kransarterier er videre nødvendig å kjenne trykk parametre i bukspyttkjertel, høyre atrium, lungeemboli, minuttvolum og hjerteindeks, indikatorer for total og lokal kontraktilitet i ventriklene (se ovenfor). Når koronar angiografi bør gis kontinuerlig overvåking av EKG og blodtrykk bør ha en fullstendig blodtelling, og evaluere de biokjemiske parametere av blodelektrolytter, koagulering, indikatorer for urea og kreatinin blodprøver pas syfilis, HIV og hepatitt. Det er også ønskelig å ha en brystrøntgendata og for avsøking av toveis beholdere iliofemoral segment (når lårarteriens, er at mens det i de fleste tilfeller). Indirekte antikoagulanter avbrytes 2 dager før den planlagte koronarangiografien med koagulasjonskontroll. Pasienter med en økt risiko for systemisk tromboemboli (atrieflimmer, mitral ventil, en historie med episoder av systemisk tromboembolisme) kan på tidspunktet for avskaffelse av indirekte antikoagulantia få intravenøs ufraksjonert heparin eller subkutan lavmolekylært heparin under koronar angiografi på prosedyren. Når rutinen CAG leveres til pasienten ved røntgen opererer faste, er premedisinering administreres parenteralt og sedative antihistaminer. Den behandlende lege må innhente skriftlig informert samtykke fra pasienten for å gjennomføre prosedyren med angivelse av de sjeldne, men mulige komplikasjoner av denne teknikken.

Pasienten legges på operasjonsbordet, EKG-elektroder anbragt kun på en lem (prekordialelektrodene må også være for hånden i tilfelle av nødvendighet). Etter behandling av stikkstedet og slipp-ark gjøre det sterilt sted i lokalbedøvelse arterie punktering punkt og i en vinkel på 45 ° punktert arterie. Ved å nå blodstrømmen av paviljongen i punkteringen nålen er innsatt leder 0,038 0,035 inches, nålen fjernes og fartøyet monterte innførings. Deretter administreres vanligvis 5000 IU heparin bolus eller kontinuerlig system vasket isotopisk heparinisert natriumkloridløsning. Kateterinnførings (ved hjelp av forskjellige typer av koronare katetere for venstre og høyre koronararteriene), er det avanserte under fluoroskopisk kontroll inntil pære av aorta og for kontroll av blodtrykket med halebenet kateteret kanylert koronar ostia. Størrelse (tykkelse) av katetrene varierer fra 4 til 8 F (1 F = 0,33 mm), avhengig av tilgang til: de femorale kateter ved hjelp av 6-8 F, den radielle - 4-6 F. Ved hjelp av en sprøyte med PKB 5-8 ml kontras manuelt selektivt venstre og høyre kransarterier i ulike projeksjoner fra den craniale og caudale skjevstilling, prøver å visualisere alle deler av arteriene og armene.

Ved stenoser utført skyting i to ortogonale projeksjoner for å gi mer presis bedømmelse av graden og eksentrisiteten av stenose: i LCA, vi vanligvis våkne opp på høyre fremre skrå eller rett (som bedre kontrollert fat LCA), høyre (PCD) i en venstre skråprojeksjon.

LCA stammer fra venstre koronare) aortisk sinus kort (0,5-1,0 cm), og trommelen, og deretter fordelt pas fremre nedadgående (LAD) og i hylsen (OA) arterie. PNA er på den fremre interventrikulære sporet hjerte (også kalt den venstre fremre nedstigende arterie), og gir de diagonale og septal grener leverer stort område av LV myokardium - en frontvegg, interventricular septum og spisspartiet av sideveggen. OA er plassert i den venstre atrioventrikulær spor av hjertet og gir stumpe marginale gren, levopredserdnuyu og venstre Postero-type blodtilførsel synkende gren tilfører LV sidevegg, og (mindre ofte) en nedre vegg av venstre ventrikkel.

PCD beveger seg fra aorta fra den høyre koronar sinus, er bare den høyre atrioventrikulær spor av hjertet, i den proksimale tredje gir gren kjegle og sinusknuten, i den midtre tredjedel - høyre ventrikulær arterie i den distale tredjedel - arterie skarp kant, posterolateral (fra det avviker gren til atrioventrikulær knutepunkt) og posterior nedstigende arterier. RCA leverer prostata, lunge stammen og sinusknuten, en bunnvegg og grenser til den venstre ventrikkel drikke interventricular septum.

Skriver kardial perfusjon bestemmes av hva arterie former posterolateral nedstigende gren: ca. 80% av det avviker fra PCD - riktig type av blodtilførselen til hjertet, ved 10% - fra OA - venstretypen blodtilførsel og en 10% - av den PCD og OA - Blandet eller en balansert type blodtilførsel.

Arteriell tilgang for koronarografi

Velg tilgang til koronararteriene, vanligvis avhenger av drifts legen (hans erfaringer og preferanser) og tilstanden i perifere arterier, pasientens koagulasjonsstatus. Den mest vanlige bruken, safe og felles femoral tilgang (lårarterie er stor nok, ikke faller av selv om sjokket er langt borte fra de vitale organer), men i enkelte tilfeller er det nødvendig å bruke andre metoder for å sette inn et kateter (armhulen eller underarm, skulder, eller brachialis; radial eller radial). Således, i pasienter med aterosklerose av de nedre lemmer eller som tidligere ble drevet på denne anledning, polikliniske pasienter som brukes punktering av arteriene i de øvre ekstremiteter (skulder, aksillær, radiale).

På lårbenet, eller i lårbenet, er den fremre veggen til høyre eller venstre lårben arterien godt palpert og punktert 1,5-2,0 cm under inguinalbåndet i Seldinger-metoden. Nåling over dette nivået vil føre til vanskeligheter finger stoppe blødning etter fjerning av innførings og en mulig retroperitoneal hematom, under dette nivå - å utvikle pseudoaneurysms eller arteriovenøs fistel.

Når armhulen metoden ofte punktert høyre aksillær arterien, minst - til venstre. På grensen av det ytre område av armhulen følbar pulserende arterien, som er stiplet på samme måte som den lår, etter lokal anestesi med den etterfølgende montering av innførings (for denne arterie, prøver vi å ta kateterene på ikke mer enn 6 F for å gjøre det lettere å stoppe blødninger og redusere sannsynligheten for utvikling av et hematom på denne punkt for punktering etter studien). Denne metoden er nå sjelden brukes av oss på grunn av innføringen av et par år siden, radial tilgang.

Humerus eller brachialis, har metoden vært brukt i en lang tid: selv Sones i 1958 brukt det for selektiv kateterisering av koronararteriene, slik at et lite innsnitt og separering av arterien med vaskulære suturering ved slutten av prosedyren. Når forfatteren av denne fremgangsmåten var ikke stor forskjell i antallet komplikasjoner sammenlignet med lårarterie punktering, men hans etterfølgere frekvens av vaskulære komplikasjoner (distal embolisme, arteriell spasme i strid med blodtilførselen til ekstremiteter) var større. Bare i sjeldne tilfeller, å bruke denne tilgangen på grunn av de ovennevnte vaskulære komplikasjoner og vanskeligheter med å feste brakialarterien ved sin perkutan punktering (uten innsnitt).

Radial måte - for å punktere den radielle arterie ved håndleddet - begynte å bli brukt mer og mer for poliklinisk koronar angiografi og hurtig aktivering av pasienten, av innføringskateteret og tykkelsen i de siste 5-10 år i slike tilfeller ikke overstiger 6 F (vanligvis 4-5 F), og at femoralis og på skuldertilganger kan bruke katetre 7 og 8, F (dette er spesielt viktig i komplekse endovaskulære tiltak som er nødvendige når to eller flere ledere og ballongkatetere for behandling av forgreningen lesjoner med stenten).

Før punktering av den radiale arterien utføres Allen-testen med den radiale og ulna arterie-klemmen for sikkerhetsstillelse i tilfelle komplikasjon etter prosedyren - okklusjon av den radiale arterien.

Radial arterie punktering utføres med en fin nål, og deretter gjennom en ledning til beholderen innføringssett, gjennom hvilke umiddelbart tilføres en blanding av nitroglyserin og isosorbid dipitrata (3 mg) og verapamil (2,5-5 mg) for å forhindre spasmer i arterien. For subkutane anestesi ved anvendelse av 3,1 ml av 2% lidokain-løsning.

Ved radial tilgang kan være vanskelig å gjennomføre kateteret i den oppstigende aorta på grunn av kruseren, den høyre arteria subclavia og brachiocephalic stammen, ofte kreve andre koronare kateter (ikke Judkins som i den femorale) type Amplatz og flere katetre for å oppnå munningene av koronararteriene.

Les Mer Om Fartøyene