Koronarangiografi av hjertets kar: Kjernen i prosedyren, indikasjoner og kontraindikasjoner

Koronarangiografi er en svært informativ, moderne og pålitelig metode for å diagnostisere lesjonen (konsentrasjon, stenose) av kransbunnen. Studien er basert på visualisering av passasje av kontrastmedium langs hjertets kar. Kontraststoff gjør det mulig å se prosessen på skjermen av en spesiell enhet i sanntid.

Koronararterier (koronararterier, hjertearterier) er kar som gir blodtilførselen til hjertet.

Koronarangiografi av hjertekarene er "gullstandarden" av kranspulsårforskning. Utfør prosedyren i røntgenstrålen. Intervensjonell kirurgi utvikler seg raskt og konkurrerer med "stor operasjon" i behandlingen av koronar hjertesykdom.

Leger av denne spesialiteten er kardiovaskulære kirurger som har gjennomgått seriøs trening. Nå blir de kalt - av intervensjonskirurger eller røntgen endovaskulære kirurger.

Røntgenkirurgi er et rom hvor leger utfører intrakardial forskning og behandling under sterile forhold ved hjelp av røntgenutstyr. Det er røntgenstrålen som gjør at legen kan se hjertet, kranspulsårene under hele prosedyren.

Da vil du lære: Når koronarografi er vist, vil vi dvele i detalj om det viktigste øyeblikket for pasienten - hvordan prosedyren går, og hvem når du kan begynne å jobbe. Hva er indikasjonene, mulige komplikasjoner.

Indikasjon for koronarografi

Hvem trenger å gjøre forskning? Indikasjonene er svært brede, det er flere og flere av dem. Vi vil vurdere de hyppigste tilfellene når forskning er uunnværlig.

 1. Under utviklingen av akutt koronarsyndrom (ACS) - dette er starten på et mulig myokardinfarkt. Faktum er at myokardinfarkt (hjertemuskulatur) har flere utviklingsstadier. Hvis i begynnelsen av denne hendelsen forsøker å gjenopprette blodstrømmen, vil ACS ikke ende med nekrose (død) av delen av myokardiet.
 2. Mistanke om koronar sykdom. Hvis pasienten har angina pectoris, så hvis det er innsnevring i henhold til koronar angiografi, må blodstrømmen i hjerteårene gjenopprettes før det oppstår iskemi eller et hjerteinfarkt.
 3. Når det er nøyaktig kjent at det er stenose i kranspulsåren (innsnevring av lumen aterosklerotiske plakk), men det er nødvendig å finne ut hvor mye det er uttrykt. Røntgen kirurger øyne (det vil si visuelt) vurdere volumet av stenose. På skjermen kan du se "en timeglass, når den er i stenosens plass, passerer kontrast en innsnevring. Hvis denne innsnevringen er svært liten - vurder deretter hastigheten som kontrastmiddelet er vasket av (tross alt er kontrasten normal blodstrøm).
 4. I de tilfellene når pasienten trenger en hjertekirurgi: erstatning av en eller flere ventiler eller en operasjon for aortaens forstørrelse (forstørrelse). I alle disse tilfellene bør legene avgjøre om det er en patologi i hjerteårene. Hvor mye kirurgi er nødvendig for pasienten? Bare en korreksjon av en flamme eller en rippe også?
 5. Det er velkjent at iskemisk hjertesykdom (koronar hjertesykdom) utvikles tre ganger oftere hos pasienter med en transplantert nyre enn hos den vanlige befolkningen i samme alder. I forbindelse med det økende antall transplantasjoner i verden blir dette problemet ganske akutt, og koronarografi utføres også av slike pasienter.
 6. Det er ikke lenger en sjeldenhet når studien utføres til pasienter med et transplantert hjerte for diagnose av angina pectoris.

Koronarografi er nødvendig for timing (som presserende) og metoden for behandling av stenotiske lesjoner i kranspulsårene. Hvis en kritisk innsnevring (mer enn 50% av den arterielle lumen), at et presserende behov for å bestemme hvorvidt en pasient behov for å koronararterie-bypasskirurgi eller koronar angioplastikk. Hvis innsnevringen ikke er kritisk, kan det være nok medisiner.

Kontra

Absolutte kontraindikasjoner eksisterer ikke. Hvis pasienten tar svært lang tid å ta medisiner som fortynner blodet, og det ikke er noe behov for koronar angiografi, kan prosedyren bli utsatt i 7-10 dager. I dette tilfellet anbefales det å avbryte medisinen. Det er nødvendig at etter prosedyren stoppet blodet raskt, og det var ingen risiko for blødning.

Hvordan virker prosedyren?

Vi vil vurdere hele prosedyren for koronarangiografi av hjerteskjoldene "fra pasientens side".

Hospitalisering og forberedelse

Pasienten ankommer om kvelden i avdelingen eller om morgenen kommer han på fastsatt tidspunkt for studien. På hendene skal han ha blodprøver (legen vil spesifisere hva), elektrokardiografi og ultralyd i hjertet.

I venterommet eller i menigheten vil pasienten få informasjon om samtykke på hånden, som må signeres (med mindre du har forandret deg til å gjennomgå en studie). Koronarografi utføres på tom mage, varigheten av hele prosedyren er fra 30 minutter til 2 timer. Pasienten tømmes neste dag. Om morgenen før utslipp vil ta alle testene.

Denne prosedyren kan utføres på to måter (det er en standard diagnostisk metode): gjennom armene og gjennom lårarterien.

Metoder for innføring av et kateter for koronar angiografi av hjertekarene

Før koronar angiografi, vil en nyxis (premedikasjon) bli brukt til å lindre nervøsitet.

Vanligvis er pasienten bevisst under studien og kommuniserer med legen. I sjeldne tilfeller er det nødvendig å nedsette pasienten i en tilstand av medisinsk søvn - så vil anestesiologen være på studien.

Hva skjer i operasjonen

 1. I begge tilfeller er lokalbedøvelse opprinnelig ferdig (lidokain og andre rusmidler).
 2. Punkterer fartøyet på låret eller armen, sett et kateter eller rør inn i karet. I utgangspunktet er det nødvendig å nå koronararterien munn (dette er stedet for utgangen av koronararterien fra aorta). Kirurgen setter inn et rør inn i pasientens høyre fartøy
 3. Lektekateteret stiger direkte til koronararteriene. I den andre enden (hvor de kom inn i huden) er en sprøyte med kontrast festet til kateteret. Her er det introdusert. Kontrast fyller hjerteslagene og vaskes av blodstrømmen. Under hele prosedyren er det et videoopptak. Legen observerer fremdriften av prosessen på skjermen. Skjermen kan roteres slik at pasienten også ser sine egne arterier. Du kan snakke med legen. Gjennom kateteret injiserer kirurgen kontrast fra sprøyten. Legen observerer fremdriften av prosessen på skjermen
 4. Etter å ha fullført prosedyren på punkteringsområdet, utøver legen fysisk trykk med hender. Det er nødvendig å stoppe blødningen.
 5. Deretter påføres en steril, pressende (veldig tett) bandasje og pasienten overføres til menigheten. Etter prosedyren pålegger kirurgen et tett bandasje på pasienten

Etter koronar angiografi

Pasienten anbefales ikke å komme seg ut av sengen fra 5 til 10 timer. Denne forskjellen er forståelig - fordi noen pasienter tar stoffer som fortynner blod. Og ikke i alle tilfeller kan de bli kansellert før prosedyren.

Du kan spise rett etter prosedyren. Kirurgen nærmer seg menigheten for å diskutere alle nyanser av studien.

Prosedyren for koronarangiografi blir nøye og gjentatte ganger studert og analysert av leger. En kopi av videoen vil bli gitt til deg umiddelbart i operasjonen.

Pasienten er utladet, hvis det ikke er noen komplikasjoner, neste dag. Du kan begynne å jobbe på en dag.

Komplikasjoner av prosedyren

I praksis er komplikasjoner ekstremt sjeldne - ikke mer enn 1%. I litteraturen rapporteres fra 0,19 til 0,99% av komplikasjoner etter denne studien.

 • Blødning og påføring av trykkbinding. Det er obligatorisk etter undersøkelsen at legen som gjorde prosedyren, vil nærme seg deg. Han vil gå så ofte som situasjonen krever.
 • Allergiske reaksjoner mot kontrast. Det kan være kvalme, oppkast, utslett. Problemene går bort på egenhånd, eller de får injeksjoner av allergier.
 • Myokardinfarkt, arytmi, smerte i hjertet - ikke mer enn 0,05%. I menigheten ved siden av pasienten får lov til å finne en kjære. Pass på å observere to leger: doktoren i avdelingen og legen som gjorde koronarangiografi. Slike komplikasjoner vil bli diagnostisert på det tidspunktet.
 • Kontrast-indusert nefropati (akutt nyreskade) er ledsaget av en kortvarig økning i kreatinin i blodet på grunn av kontrast. Kreatinin er et produkt av proteinmetabolisme, en viktig indikator for nyrefunksjon. Kontrasten utskilles innen 24 timer uten skade på nyrene.
 • Perforering og ruptur av koronararterien. Det forekommer hos 0,22% av pasientene. Denne komplikasjonen utvikler seg hos pasienter med avansert aterosklerose i kranspulsårene. (Journal of Practice of Emergency Medical Care, 2014). Mer enn hos 99% av pasientene, kan komplikasjonen elimineres på operasjonstabellen.

funn

Koronarografi er nødvendig for legen å estimere med egne øyne hvordan, hvor og hvorfor kranspulsårene påvirkes. Etter studien vil pasienten få en nøyaktig diagnose.

Det kan også være at under koronar angiografi vil du umiddelbart få en korreksjon av de trange arteriene (oppblås kanen under trykk i stedet for stenose).

Prosentandelen av komplikasjoner etter studien er lav, og metodens informativitet er pålitelig og viktig for videre behandling.

Koronarangiografi - flere typer diagnose av tilstanden til koronarbeinene

For å forhindre plutselige problemer, som er fulle av kardiovaskulære sykdommer, er det nødvendig å ta dem under kontroll. Tidlige undersøkelser vil hjelpe deg til ikke å gå glipp av farlige øyeblikk og ta de nødvendige tiltakene. Konsekvensene, hva det er, koronar angiografi av hjertens kar, konsekvenser, pris og pasientens kommentarer om det - om alt dette, og ikke bare vil vi snakke i dette materialet.

Hva er koronarografi?

Korresponderende med ernæringen av hjertemuskelen er koronarbeholdere. Det avhenger av deres tilstand om denne funksjonen vil være fullt funksjonell.

For å finne ut om det er hindringer for levering av mat gjennom blodet til myokardiet, forårsaket av utilstrekkelig funksjon av koronararteriene, utføres en prosedyre kalt koronarangiografi.

Elena Malysheva vil fortelle i detalj om hva som er koronarografi:

Til hvem hun er utnevnt til

Studien er utført i forbindelse med pasientens akutte tilstand (myokardinfarkt) eller i form av en diagnostisk sjekk.

Anbefal pasienter med slike problemer:

 • hvis stoffbehandling ikke virker,
 • når du forbereder deg på kirurgi,
 • når det er indikasjoner på at tilførselen av hjertemuskelen oppstår i utilstrekkelige mengder.

Hvorfor gå gjennom denne prosedyren

Koronarografi svarer på spørsmål:

 • er det en innsnevring av kanalen i arteriene,
 • lokalisering av problemområder,
 • naturen av patologi,
 • størrelsen på delen som har en innsnevring: omfanget og graden av dimensjon av lumen.

På grunn av det faktum at pasienten under manipulasjonen er under påvirkning av ioniserende stråling, utføres øvelsen, etter behov, som bestemmes av legen.

Typer av diagnostikk

 • Intravaskulær diagnostikk, som bruker ultralyd - metoden er sjelden brukt.
 • CT-koronarografi - Ikke-invasiv måte å kontrollere tilstanden til koronarbeinene. Metoden er moderne, men ikke alle medisinske institusjoner har nødvendig utstyr. Det utføres ved hjelp av datatomografi ved hjelp av elektrokardiografisk synkronisering. Metoden har evnen til å gi høye nøyaktighetsresultater.
 • Metoden som gjelder kateterisering. Metoden kalles selektiv intervensjon. Denne metoden for diagnose er det første alternativet som ble utviklet for å studere koronarvaskulatoren. Hittil er det mye brukt. I motsetning til andre diagnosemetoder er det mulig å utføre samtidig behandling. Hvis målet bare er diagnose, kan metodens invasivitet tilskrives manglene.
 • MR koronar angiografi - En metode som ikke brukes i medisinske institusjoner, men mer i vitenskapelig forskning. Metoden for evaluering av resultatene er ikke tilstrekkelig utviklet for å oppnå en nøyaktig analyse.

Indikasjoner for

 • raffinering diagnose av tilstanden til koronar fartøy og hjertet på dagen før kirurgi,
 • undersøkelse av tilstanden til tidligere installerte stents og shunts,
 • Behovet for koronarangiografi for å bestemme mulig forekomst av koronararterieinnsnevring for å bekrefte koronar sykdom;
 • angrep av smerte i brystet,
 • hjerteinfarkt - prosedyren utføres snarest;
 • komplekse tiltak for diagnose av hjertesykdommer forbundet med koronar og andre fartøy i dette området;
 • Tilstedeværelsen av symptomer som indikerer underernæring av myokardiet;
 • iskemisk sykdom, som viser lite av seg selv;
 • tilfeller når behandling av angina ved å ta medisiner ikke gir det forventede resultatet;
 • andre hjerte studier har vist muligheten for koronararteriesykdom,
 • avslørte at pasienten har en forstyrrelse av rytmer i farlig grad;
 • hvis pasienten har hatt et hjerteinfarkt og har anginaangrep.

Kontraindikasjoner for utførelse

Koronarografi er ikke gjort i tilfelle av:

 • Hvis en pasient har et kontrastmiddel som forårsaker allergi,
 • pasientens tilstand gjør det umulig for ham å samarbeide med en lege under prosedyren,
 • pasienten har et barn

Det neste kapitlet vil fortelle om mulige komplikasjoner og konsekvenser etter koronar angiografi av hjertets kar.

Er metoden trygg

Manipulering gir, i tilfelle av en selektiv prosedyre, ikke mer enn 1% av komplikasjoner. Mulige komplikasjoner ved diagnostisering av en invasiv metode:

 • trombusbrudd under kateterutvikling,
 • ventrikulær fibrillasjon,
 • luftemboli,
 • hjerteinfarkt,
 • skade på veggen av hjertet.

CT koronar angiografi er en sikrere metode. De listede komplikasjonene når diagnosen utføres på denne måten, er umulig.

Forberedelse for koronarangiografi av hjertekarene er diskutert nedenfor.

Koronar angiografi av hjertets kar - hva er det, er det trygt når

Kardiovaskulære sykdommer er en svært karakteristisk patologi for personer over 40 år. Og blant disse sykdommene er de vanligste forbundet med ufleksibilitet av karet og begrensning av hjertemuskulær ernæring.

For å klargjøre årsakene til hjertesykdom er det mange måter å diagnostisere. En av de mest informative kontrollene er koronar angiografi av hjertekarene - hva er det, er det farlig å gjøre det, og hvordan går eksamenen?

Generell informasjon

Dette er en invasiv manipulasjon, som tjener til å bestemme tilstanden til fartøyene som bærer blod og oksygen til hjertet. De kalles koronar. Venstre og høyre koronararterier Normalt gir de muskel ernæring og opprettholder hele kroppen.

I tilfelle uønskede hendelser, disse arteriene av ulike årsaker taper (stenose) eller tilstoppet (okklusjon). Tilførselen av hjertet med blod er betydelig begrenset eller på et bestemt sted stopper i det hele tatt, noe som er årsaken til koronar sykdom og hjerteinfarkt.

Dette er Røntgenundersøkelse lumen av koronarbeinene ved hjelp av et angiogram og et kontrastmiddel administrert gjennom et kateter bare i forgrunnen av hjerteårene. Skytingen utføres under forskjellige vinkler, som lar deg lage det mest detaljerte bildet av tilstanden til undersøkelsesobjektet.

Indikasjoner for prosedyren

På en planlagt måte utføres koronar angiografi for:

 • bekreftelse eller tilbakekalling av diagnosen IHD;
 • klargjøre diagnosen med ineffektivitet av andre metoder for å bestemme sykdommen;
 • bestemme arten og metoden til å reparere feilen under den kommende operasjonen;
 • Revisjon av tilstanden til kroppen som forberedelse til en åpen hjerteoperasjon, for eksempel i en skrue.

I nødstilfeller Prosedyren utføres i nærvær av de første tegnene og symptomene på et hjerteinfarkt eller i preinfarktstaten, som krever umiddelbar intervensjon i henhold til vitale indikasjoner.

Tenk på hvordan du skal forberede deg på koronar angiografi i hjertet, og også hvordan denne prosedyren er utført.

Fremstilling av

Før utnevnelse av koronarangiografi må det utføres en rekke undersøkelser for å utelukke eller bekrefte forekomst av faktorer som ikke tillater bruk av denne diagnostiske metoden. Treningsprogram:

 • blodprøver (totalt, for sukker, for hepatitt B og C, bilirubin og andre leverindikatorer, for HIV, for RW, for gruppen og Rh-faktoren);
 • urinalyse for tilstedeværelse av nyrepatologi;
 • EKG i 12 ledninger;
 • Undersøkelse og konklusjon av spesialister på eksisterende kroniske sykdommer.

Forutsatt at manipulering utføres direkte forberedelse før prosedyren:

 • Legen på forhånd kansellerer bestemte stoffer, for eksempel å redusere blodproppene;
 • utelukke matinntak på diagnosedagen - for å unngå komplikasjoner i form av oppkast, utføres testen på tom mage;
 • legen samler en allergisk anamnese, utfører en test med en kontrastmiddel.

Umiddelbart før koronar angiografi anbefales ta en dusj, barber håret i lysken, ta av smykker fra kroppen din (øredobber, ringer, piercinger), briller, flyttbare proteser, linser, bruk toalettet.

Hvordan det er gjort

Pasienten ligger på et spesielt bord. Til brystet er festet hjertesensorer. På området for kateterinnføring, lokalbedøvelse og desinfeksjon av huden. I venen, lage en mikrokut, gjennom hvilken et kateter settes inn.

Et kateter styres gjennom fartøyene under angiografens kontroll til koronararteriene. I sin tur blir et kontrastmedium innført i hver av dem, som beskriver det indre rommet til disse fartøyene. gjennomført skyting og festing fra forskjellige stillinger. Stedet for stenose eller okklusjon bestemmes.

Etter fullføring av overvåkingen blir kateteret forsiktig trukket fra venen. Såret er forsiktig lukket. Pasienten forblir fortsatt for en stund å lyve, og Legen skriver en konklusjon. Det indikerer størrelsen på de minste lumene i fartøyene, graden av innsnevring og den anbefalte metoden for å korrigere situasjonen - stenting eller omgå hjertekarene. I fravær av problemområder er en generell beskrivelse av kranspulsårene gitt.

Video om hvordan å gjøre ambulatorisk koronar angiografi av hjertet:

Vilkår og betingelser

Ofte utføres koronarografi på et sykehus som en del av en planlagt undersøkelse for IHD. I dette tilfellet er alle testene tatt her, noen dager før intervensjonen.

Det er mulig å utføre diagnostikk og ambulant. Men pasienten må tidligere selvstendig passere alle undersøkelsene på listen, få en kardiologs konklusjon om muligheten for å gjennomføre koronarografi og referere til den med en indikasjon på formålet med studien.

På poliklinisk basis innføring av et kateter for koronar angiografi gjennomføres for det meste gjennom venen av håndleddet og hånden - på den postoperative perioden belastningen på den, i motsetning til den invasjon gjennom den femorale årene, kan bli minimalisert for å unngå risikoen for blødning.

Kontra

En rekke stater tillater ikke denne metoden diagnose, så ty til alternativ. Foreløpig eksamen kan avsløre disse forholdene:

 • ukontrollert arteriell hypertensjon - Intervensjon kan provosere stress, som følge av en mulig hypertensiv krise;
 • post-stroke tilstand - agitasjon kan forårsake et annet angrep av sykdommen
 • intern blødning i et hvilket som helst organ - under invasjonen kan blodtap øke;
 • smittsomme sykdommer - viruset kan fremme trombusdannelse på snittet, samt peeling av seksjonene på karossens vegger;
 • diabetes mellitus i dekompensasjonsstadiet - en tilstand av betydelig skade på nyrene, høyt blodsukker, muligheten for et utbrudd av et hjerteinfarkt;
 • forhøyet temperatur av hvilken som helst opprinnelse - med høyt blodtrykk og hjertebanken kan føre til hjerteproblemer under og etter prosedyren;
 • alvorlig nyresykdom - Kontraststoff kan forårsake skade på kroppen eller forverre sykdommen;
 • intoleranse mot kontrastmedium - på dagen før diagnosen utføres en prøve;
 • økt eller nedsatt blodpropp - kan forårsake trombose eller blodtap

Risiko, komplikasjoner og konsekvenser

Koronar angiografi, som enhver invasjon, kan ha bivirkninger forårsaket av en feil reaksjon av kroppen til pasientens intervensjon og stress. Sjelden, men følgende hendelser oppstår:

 • blødning ved inngangsportene
 • arytmi;
 • allergier;
 • eksfoliering av det indre laget av arterien;
 • utvikling av hjerteinfarkt.

Prøveprosedyreundersøkelse er utformet for å forhindre disse forholdene, men noen ganger skjer dette. Leger som deltar i undersøkelsen, takler situasjonen, prosedyren avsluttes ved de første ugunstige tegnene, pasienten er tatt ut av en farlig tilstand og overført til et sykehus for observasjon.

Anbefalinger etter gjennomføring

Ifølge konklusjonen av legen som gjennomførte studien, kardiolog bestemmer måten å behandle pasienten på. Hvis det er indikasjoner, foreskrives tiden for stentplassering (på samme måte som koronarangiografi - ved hjelp av et kateter).

Noen ganger utføres denne prosedyren rett under diagnosen, hvis det foreligger samtykke fra pasienten. Kardiologen kan også foreskrive en ambulant behandling eller aortokoronær bypassoperasjon.

Kostnad ved diagnose

Hvis det er en MHI-policy Koronar angiografi i henhold til indikasjoner er gratis. Men utleie av flertallet av sykehus tillater ikke å dekke hele denne metoden på kort tid. Vanligvis køen varer i flere måneder, fordi kvoten for undersøkelsen er begrenset. Det er mulig å bestå denne studien på kommersiell basis.

Koronarangiografi er en obligatorisk liste over diagnostiske prosedyrer for å bestemme graden av skade på hjertekarene. Prosedyren ble utført og standardisert i lang tid - dette tjener som en garanti for pasientsikkerhet. Kardiologisk nivå i landet gjør det mulig å identifisere patologi på et tidlig stadium og ta tiltak for å eliminere det eller forhindre utvikling.

Koronar hjerte

Metoden, kjent i medisin som koronar angiografi, er utformet for å pålidelig diagnostisere prosessene som forekommer i koronararterien. Leger er interessert i graden og stedet for innsnevring av dette fartøyet, i tillegg til arten av lesjonen. Denne metoden er mest effektiv i studien av iskemisk hjertesykdom (IHD).

Metoden gjør det mulig å ta en endelig avgjørelse når det gjelder kirurgi - koronar bypass kirurgi eller ballong angioplastikk. Koronar angiografi utføres i en nødssituasjon eller en planlagt måte - det avhenger av pasientens tilstand.

Essensen av metoden

Metoden er basert på invasiv instrumental forskning, relatert til radiopaque teknikker. I hulrommet av fartøyet introduseres en spesiell substans, fullstendig fyller lumen og lar seg se strukturen av arterien på røntgenstrålen. Om indikasjonene på denne diagnostiske prosedyren, snakker vi senere. For å ta en beslutning om koronar angiografi bør legen analysere:

 • Rh-faktor;
 • en generell blodprøve;
 • virale tester for hepatitt C og B;
 • blodgruppe;
 • bryst røntgen;
 • RW;
 • MO;
 • ekkokardiografi;
 • EKG (12 ledere).

Ytterligere studier utføres om nødvendig. Pasientens tilstand er spesifisert og diskutert ved den medisinske konsultasjonen (ofte involvert i en rekke spesialister), og pasienten forklarer metodens natur og de sannsynlige konsekvensene.

Prinsippet om koronarangiografi reduserer til bruk av et diagnostisk kateter, som er matet til en av arteriene som matker hjertet til pasienten som undersøkes. Gjennom kateterets lumen, injiseres et kontrastmiddel i karet, som har som oppgave å tynne hjerteslageren. Deretter tas et bilde.

Dette lar deg vurdere graden av hjertefunksjon og identifisere den påståtte skade på blodårene.

Hvorfor gjør dette?

Koronararterier leverer oksygen direkte til hjertemuskelen, slik at deres innsnevring eller blokkering kan føre til uønskede konsekvenser. Utilstrekkelig blodtilførsel til hjertet - årsaken til iskemi, og på lang sikt - myokardinfarkt.

Årsakene til nederlaget i arterien kan være flere:

 • aterosklerotiske plaketter;
 • krampe;
 • medfødte anomalier.

Hvordan å forberede

Smykker og dekorasjoner er best igjen hjemme. Omtrent 10 dager før teststart, bør du slutte å bruke medisiner som er ansvarlige for fortynning av blod (aspirin, warfarin). Bruk av medisiner før koronarprosedyren bør diskuteres med legen. Diabetikere rådfører seg med en endokrinolog, fordi det ikke er tilrådelig å ta passende medisiner.

Informer legen din om forekomsten av en (mulig) allergi mot følgende stoffer:

 • radiokontrastpreparater;
 • jod;
 • procaine;
 • alkohol;
 • antibiotika;
 • gummiprodukter (hansker).

Du kan ta med deg et standard sett med ting - tøfler, tannbørste, lim, et håndkle, såpe. Prosedyren tar ikke mye tid, men sykehusopphold kan vare opptil 2-3 dager. På kvelden for koronar angiografi, blir tarmens tarm forberedt av enema. Selvfølgelig trenger du ikke å ta mat og væsker om morgenen.

Hvordan undersøke fartøyene, notat.

Undersøkelsesområdet er forsiktig barbert, og legene gjør en punktering av arterien. Ofte er dette armhulen eller inngrepssonen.

I nærvær av alvorlige patologier er det nødvendig med en ytterligere undersøkelse - uten det er ikke koronar angiografi av hjertets karer gjort. Komplikasjoner kan forårsake nyrepatologi, nemlig filtreringsdysfunksjon. Dette forklares av det faktum at kontraststoffet slippes ut gjennom urinsystemet.

Utvikling av prosedyren

Røntgen-endovaskulær kirurgisk rom - Det er der pasienten blir levert til hvem koronarografisk undersøkelse er vist. Pasienten er bevisst gjennom hele prosedyren, selve prosessen anses å være et mindre traumer. Først er lokalbedøvelse gjort. Et kateter gjennom lårbenet penetrerer inn i øvre del av aorta og videre inn i koronar lumen. For å redusere observasjonstiden, er det mulig å trenge inn i underarmen.

Den andre fasen av koronar angiografi - injeksjon av kontrastmedium. Blodstrømmen bærer stoffet gjennom fartøyene - hele prosessen er løst ved hjelp av en angiograf, en spesiell opptaksenhet. Resultatet sendes til skjermen, og sendes deretter til den digitale datalager. Også resultatet er demonstrert til pasienten, det som skjer på skjermen forklares.

I bilder (eller en dataskjerm) vises kontrastmiddelet i form av skygger som formidler kantlinjene av arterielle lumen. Innsnevring av blodårer er merkbar på en gang - blodet flyter ikke der, fremhevet av en kontrastmiddel. Slike blokkeringer kalles "okklusjoner". Deteksjon av okklusjon er en anledning til umiddelbar kirurgisk inngrep.

Hvis en pasient har et ønske, kan leger implantere stenter (vaskulær endoprosteser) parallelt. Etter avslutning av prosesskomplekset gir legen følgende informasjon:

 • grad av arterie skade;
 • Koronarangiografi av de berørte hjertekarene (innspilling på en elektronisk bærer);
 • anbefaling om behandlingstaktikk.

Indikasjoner og kontraindikasjoner

Hvis prosedyren var rent instrumental, ville det ikke være noen problemer i det hele tatt, men en kontrastfluid injiseres i arterien. Derfor, sammen med indikasjonene er det også kontraindikasjoner, hvorav legene varsler pasienten alltid.

La oss starte med vitnesbyrdet. Hjertekirurgi foreskrives av hjertekirurg i følgende tilfeller:

 • Risikogruppe. Prosedyren er indikert for pasienten dersom legen henviste til risikogruppen, basert på instrumentelle og kliniske studier.
 • Angina pectoris. En pasient som har en historie med et tidligere hjerteinfarkt, må gjennomgå en koronar diagnose.
 • Ineffektiv medisinsk behandling av iskemisk hjertesykdom.
 • Ustabil angina. En slik diagnose sørger for medisinering, hvis det ikke gir et forutsigbart resultat, foreskrives koronar angiografi.
 • Nøyaktig diagnose. En rekke alvorlige patologier krever instrumentell diagnostisk bekreftelse. Dette inkluderer patologier av aorta og hjertevalv, samt koronar sykdom.
 • Nederlag av blodårer. Ofte kreves en operasjon utført av en kirurg på et åpent hjerte her. Pasienter, hvis alder overstiger baren på 35 år, trenger spesiell oppmerksomhet. Diagnose er også nødvendig før protese hjerteventiler.
 • Ventrikulære arytmier.
 • Et hjerteinfarkt.
 • Kardiopulmonal gjenopplivning.

Hvem er kontraindisert i koronar angiografi

Studien anses som relativt trygg - det er ingen absolutte kontraindikasjoner. Samtidig er det flere årsaker til at koronar angiografi av skadede hjertebeholdere kan overføres og til og med kanselleres.

Dette er årsakene til:

 • en allergisk reaksjon på et kontrastmiddel implantert i arterien;
 • diabetes mellitus;
 • hjerte- eller nyresvikt (kontraindikasjon betraktes som relativ - etter en intensiv legemiddelbehandling er pasientens tilstand normalisert);
 • problemer med blodpropp, anemi (ekstra medisinering er nødvendig);
 • akutt smittsom sykdom;
 • magesår (stadium av eksacerbasjon);
 • endokarditt;
 • arteriell hypertensjon, ikke egnet til medisinering.

Potensielle farer

Utfallet av prosedyren er overveldende positiv. Legene er imidlertid alltid klar til å hjelpe i tilfelle plutselige komplikasjoner - opp til kirurgisk inngrep. Koronarografi kan føre til følgende komplikasjoner:

 • svikt i hjertefrekvensen;
 • blødning i punkteringsområdet;
 • koronararterie trombose;
 • en allergisk reaksjon;
 • Projeksjoner på diagnosetidspunktet.

Tolkning av mottatt informasjon bør være ideell - menneskelig liv er avhengig av det. Full koronar angiografi består av:

 • høyre fremspring (fremre skrå);
 • angiokinografier av venstre ventrikel;
 • ventrikulogrammer (skrå venstre fremspring).

Av og til diagnostiske prosess fører til dannelse av bloduttredelser og blodpropper i nærheten av punkteringen såret kan bli betent (konsekvens trengte inn infeksjon).

Det er også tilfeller av arteriell perforering (fartøyet er revet eller et hull dannes i det). Heldigvis lider sannsynligheten for en ekstremt lav - en pasient fra 100 000 undersøkte.

Mulige komplikasjoner

Noen risikoer for komplikasjoner (men skarpe) eksisterer alltid. La oss liste de vanligste problemene som påvirker enkelte pasienter:

 • alle slags arytmier;
 • blødning (vi har allerede bemerket at de forekommer i punkteringssteder);
 • eksfoliering av intima av arterien (akutt stadium);
 • en allergisk reaksjon;
 • hjerteinfarkt.

Minimering av risikoen kan bare være gjennomveide medisinske beslutninger. Legen samler en anamnese, undersøker pasienten og beregner sannsynligheten for komplikasjoner.

Vi anbefaler at du leser materiale for å sjekke blodkarene til en person.

Koronar angiografi av hjertet - hva er det og hvordan å forberede seg

Hvor trist å ikke si dette, men i de siste tiårene har antallet personer som lider av hjertesykdom økt veldig mye. Våre forskere forsøker å finne mer informative diagnostiske metoder og effektive medisiner for å bekjempe patologiene i det kardiovaskulære systemet.

Hvis du står overfor denne situasjonen, vil du være nyttig informasjon om hva som er coronagraph i hjertet, hvordan det utføres, hvilke konsekvenser det kan være.

Koronar angiografi av hjertet - en karakteristisk

Koronarografi (CVG) eller angiografi er en medisinsk prosedyre som utføres for å bestemme tilstanden til arterier som foder hjertet. Dens essens ligger i introduksjonen til karene i hjertet av et stoff (kontrast), som er tydelig synlig i fluoroskopi. Således er det mulig å se både fartøyene selv og alle sammenbruddene i dem.

Angiografi utføres under lokalbedøvelse, og er lik i sykelighet til intravenøs injeksjon, bare med tykkere nål. Gjennom manipulasjonen er pasienten bevisst og kan kommunisere med legen.

Den første fasen av koronar angiografi er punktering av huden og introduksjonen gjennom armeren til armen eller benkateteret 2-3 mm tykk. Kateteret passerer gjennom buken, og deretter thorakale aorta og når hjertet. Gitt at det ikke er smertefulle ender inne i karene, føler pasienten ikke kateterets fremgang.

Den andre fasen er introduksjonen av et røntgenkontrastmedium og observasjonen av fremdriften langs arteriene. Hele prosessen er innspilt på en plate eller videokassett, og kan revideres mer nøye etter prosedyren.

Det tredje trinnet er å fjerne kateteret og trykke på punkteringsstedet for å forhindre blødning. Varigheten av prosedyren, hvis utført kun koronarografi, er vanligvis ca. 20-40 minutter. Hvis tilgangen var gjennom armen, vender pasienten tilbake til avdelingen etter endt angiografi.

Hvis tilgangen var gjennom lårbenet, vil pasienten ikke kunne gå i 12-24 timer, og for denne perioden blir han overført til intensivavdelingen. Etter prosedyren anbefales pasienten å hvile, rikelig med opptil 2 liter, for å fjerne det injiserte kontrastmediet for å unngå allergiske reaksjoner.

Og etter 2 dager kan pasienten slippes ut fra sykehuset. Pasienten bør forstå at koronar angiografi er en diagnostisk prosedyre, ikke en terapeutisk, hvoretter smerten ikke vil forsvinne.

Koronar angiografi er ikke det samme for sporten, for eksempel, for å lære at et sted i fremre synkende arterie har plakett størrelse på 70% eller i riktig koronar er fullstendig blokkert blodstrøm til den nedre delen (okklusjon).

Og for å på grunnlag av pasientens klager, undersøkelsen data og resultatene av koronar angiografi for å velge pasientadministrasjon taktikk - enten gå på behandles konservativt og tar medisiner, eller krever mer radikale metoder, slik som stenting eller koronar bypass (CABG).

På hvilken vei å gå må du bestemme med legen. Det er to dusin forskjellige nyanser som må tas i betraktning når du løser dette, noen ganger ikke et enkelt spørsmål. Dette er forekomsten av lesjonen, og graden av innsnevring av lumen og plassenes plassering, de medfølgende sykdommene, pasientens alder, den økonomiske siden av problemet, etc.

I tillegg til vaskulær patency kan koronarangiografi indikere tilstedeværelse av tidligere myokardinfarkt. Kan identifiseres områder av hjertet som ikke krympes - en aneurisme. Det er også mulig å estimere størrelsen på denne aneurysmen og dens kliniske betydning.

Hele prosedyren er registrert på et elektronisk datamedium og anses som veiledende i 6 måneder. Hvis du har en plate med en plate, selv om du trenger en åpen operasjon i et medisinsk senter, trenger du ikke å gjenta disse prosedyrene.

Typer av koronar angiografi

Avhengig av omfanget av studien, kan tradisjonell koronarografi være:

 • Generelt: Alle koronarbeholdere blir undersøkt;
 • selektiv: bare ett eller flere koronarbeholdere blir undersøkt.

Foreløpig kan koronar angiografi av hjertets arterier utføres ved hjelp av en datamaskin tomografi. Denne teknikken kalles CT-koronarangiografi eller MSCT (multispiral computertomografi av koronarfartøy). Etter introduksjonen av den radiopaque substansen blir pasienten plassert i en multispiral datatomografi.

Denne teknikken konkurrerer med tradisjonell koronar angiografi, siden den kan utføres på kortere tid, og krever ikke sykehusinnleggelse av pasienten.

Hver av de ovennevnte metodene har sitt eget vitnesbyrd og har sine egne mangler og fordeler, kun legen vil kunne bestemme den nødvendige studien av hjertets blodkar.

Virtual koronar angiografi

Virtual coronary angiography - Beregnet tomografi av hjertet og dets fartøy er en ny metode for å diagnostisere koronar hjertesykdom. Alle har sikkert hørt om en sykdom som kalles iskemisk hjertesykdom, eller angina.

Mekanismen av sykdommen er forbundet med innsnevring av en eller flere kranspulsårer som fôrer muskel i hjertet. Strømmen av blod gjennom arteriene okkludert av kolesterolet, reduseres, og hjertet lider av mangel på oksygen. Klinisk manifesterer dette seg ved angrep av brystsmerter, som vanligvis oppstår under fysisk anstrengelse og forsvinner i ro.

Noen ganger i et trangt område av arterien plutselig er det en fullstendig blokkering, og delen av muskel i hjertet forbundet med dette fartøyet dør ganske enkelt. Denne tilstanden kalles hjerteinfarkt. Hvis tiden for å identifisere farlige innsnevring av koronarkarene, kan de bli eliminert ved kirurgi eller ballongdilatasjon, helbrede de syke fra bouts av brystsmerter og hindre utvikling av hjerteinfarkt.

Angiografi (koronarografi) i sin klassiske versjon har blitt brukt lenge, og er fortsatt en metode for å velge diagnose av hjertesykdom. Gjennom en av de viktigste arteriene til pasienten blir et spesielt kateter satt inn i hjertet hans, en kontrastmiddel injiseres, og ved hjelp av en røntgen blir avsløring av koronarbeinene avslørt.

Selv om denne studien er gullstandarden i kardiologi, den mest nøyaktige metoden for diagnostisering, er den invasiv, det vil si at det krever inntrenging i pasientens kropp. Som enhver kirurgisk prosedyre kan koronarangiografi forårsake komplikasjoner og uønskede bivirkninger - infeksjon, blødning, skade på blodkar, etc.

Komplikasjoner av denne prosedyren er svært sjeldne, for eksempel i USA blir dusinvis av slike prosedyrer vellykket utført daglig i hvert av de store sykehusene. Amerikanske kardiologer har samlet stor erfaring med terapeutisk bruk av koronarangiografi. De er i stand til i de fleste tilfeller å hjelpe pasienten og uten operasjon, noe som fører til okklusjonsstedet en ballong som åpner veggene på fartøyet og gjenoppretter blodstrømmen.

Da, for å styrke dette nettstedet, er en stentfjær satt inn i arterien, som holder stedet for den tidligere blokkering fra å lukke igjen. For å være rettferdig, bemerker vi at slike operasjoner også gjennomføres i Jekaterinburg.

Men til tross for suksessen med den invasive undersøkelsen av hjertet, kan evnen til å oppnå nøyaktig informasjon om tilstanden til pasientens koronarbein uten å presse forskjellige rør inn i det, se veldig attraktivt ut.

Hvert år rundt i verden blir et stort antall mennesker observert om hjertesykdom, mange av dem dør fra hjerteinfarkt. Nesten halvparten av dødsfallene er plutselige, fullstendig helse, ingen advarselsskilt, ingen brystsmerter.

Innsnevringen av hjerteskjoldene begynner i ung alder og utvikler seg gradvis. Røyking, høyt kolesterol, høyt blodtrykk, stress, diabetes og arvelighet øker risikoen for sykdommen.

Den nye metoden - virtuell koronarangiografi, gjør det mulig å studere tilstanden til blodkarrene i hjertet, patenter av stenter etter skanning, for å måle nivået av forkalkning av blodkar, for å motta indikatorer på hjertefunksjoner. Studien utføres ved hjelp av en moderne tomografi med etterfølgende behandling på en datamaskin og opprettelsen av tredimensjonale modeller av hjerte og blodkar.

Tomografi har eksistert i mange år, men til tomografien har dukket opp, noe som gjør det mulig å bygge et bilde i en splittet sekund, var det ikke mulig å undersøke organer som beveger seg raskt i prosessen med forskning - deres bilde ble smurt.

For flere år siden, da enheter som bygde et bilde i noen sekunder dukket opp, ble det tillatt å fjerne langsomt bevegelige organer, som tarmene (virtuell koloskopi). Og nå er det hjerteens sving.

Computer coronarography anbefales å gjøre:

 1. Computer coronarography er indisert for pasienter som ikke har noen klager fra siden (angina smerter) i hjertet, men som har risikofaktorer for utvikling av hjerte-og karsykdommer:
  • Alder: menn over 40 år; kvinner over 45 år.
  • Tilgjengelige sykdommer: høyt blodtrykk; høyt kolesterol; diabetes mellitus; vaskulær sykdom; led stroke; hjertesykdom i nære slektninger.
  • Livsstil: Overvektig; fedme; Overbelastning på jobb emosjonelt stress; røyking, sekundær røyking.
 2. Pasienter som gjennomgått stenting av koronararteriene, som en kontroll over tilstanden til stentene.

Varigheten av virtuell koronarangiografi er 40-50 sekunder, krever ikke sykehusinnleggelse og anestesi. Kontraststoff injiseres i ulnarvenen, og imaging er synkronisert med en bestemt fase av hjertesyklusen.

Virtual coronary angiography er en rask og billig metode, enkel for pasienten og informativ for legen. I protokollene som er gjenopprettet, kan du få informasjon om tilstanden til hjertesykdommene og forhindre utvikling av hjerteinfarkt, redusere risikoen for plutselig død.

Selvfølgelig ikke denne studien ikke erstatte helt normal koronar angiografi, som gjør det mulig ikke bare å diagnostisere, men også for å behandle innsnevring av arteriene, men det er absolutt et godt alternativ for de mange pasienter som trenger bare en forebyggende diagnose.

Indikasjon for koronarografi

Å gjøre dette forskning er nødvendig for å klargjøre den diagnose og en pasient som lider av ischemisk hjertesykdom - koronar angiografi er behandlet "gullstandard" undersøkelse av pasienten, på grunn av sine resultater, er det optimale behandlings valgte strategi (kirurgi og sitt slag, medikamentterapi).

Indikasjoner for koronarografi er:

 • kliniske manifestasjoner av iskemisk hjertesykdom, inkludert den første oppstår eller ustabil angina;
 • høy risiko for CHD hos pasienten, selv i fravær av klager (bestemt av resultatene av laboratorie- og instrumentstudier);
 • ineffektivitet ved behandling av angina og andre manifestasjoner av iskemisk sykdom;
 • ustabil angina, som utvikler seg i en pasient som tidligere hadde hatt et myokardialt infarkt, men standardbehandling er ineffektiv - en pasient med lungeødem, hypotensjon, hjertepumpefunksjon forstyrrelser;
 • postinfarkt angina pectoris;
 • umulighet å bestemme omfanget av lesjonen ved hjelp av andre metoder for forskning;
 • Forberedelse av en pasient over 35 år til kirurgisk inngrep på åpent hjerte (erstatning av ventilen, korreksjon av kjøpte og medfødte misdannelser).

Kontra

Mulige kontraindikasjoner til undersøkelsen Som de fleste andre invasive inngrep har koronarangiografi en rekke kontraindikasjoner som ikke er absolutte, da pasientene reagerer annerledes enn prosedyren:

 • Allergiske reaksjoner på ulike stoffer, inkludert sammensetningen av midlene for angiografi.
 • Endokarditt.
 • Sirkulasjonsforstyrrelser, insuffisiens.
 • Problemer med nyres funksjon.
 • Alvorlige former for hypertensjon.
 • Diabetes mellitus.
 • Peptisk sår i forverringsstadiet.
 • sykotiske sykdommer.

Før koronarangiografien blir pasienten bedt om forekomst av eksisterende sykdommer, om nødvendig utføres ytterligere tester for å utelukke alle overraskelser og ubehagelige konsekvenser. Koronarangiografi av hjertet gjør det mulig å få en nøyaktig vurdering av tilstanden til arteriene, tilstedeværelsen av sammenbrudd, deres antall og alvorlighetsgraden.

Basert på resultatet av prosedyren, bestemmer legen om å utføre operasjon - ballongangioplastikk, stenting eller utføre en åpen hjerteoperasjon. Hvis pasientens tilstand tillater det, kan du begrense bruken av medisinering.

Klargjøring av pasienten

Ved utnevnelse av hjerteinfarkt i hjertet, forklarer legen pasienten essensen, hensikten og mulige bivirkninger eller komplikasjoner av denne metoden for diagnose. Før du utfører denne diagnostiske prosedyren, er pasienten tildelt et antall undersøkelser:

 • klinisk blodprøve;
 • analyse for bestemmelse av blodtype og Rh-faktor;
 • biokjemisk blodprøve;
 • koagulasjon;
 • blodprøver for hepatitt B og C, Wasserman's reaksjon og HIV;
 • EKG i tolv ledere;
 • ekkokardiografi;
 • Om nødvendig utnevnes ytterligere undersøkelser og konsultasjoner av leger av beslektede spesialiteter.

Pasienten nødvendigvis må sette en lege varslet om tilgjengeligheten av allergiske reaksjoner på medisiner, kroniske sykdommer (diabetes, hypertensjon, peptisk ulcer, slag eller hjerteinfarkt) og konstant medisinering tatt.

Koronarografi kan utføres i en poliklinisk eller ambulant innstilling av en kardiologisk kirurgisk enhet. Legen oppfordrer pasienten til at studien utføres på tom mage. Før prosedyren starter, blir punkteringsstedet utarbeidet:

 • toalett,
 • barberingsområder i håndleddet, armhulen eller lysken.

Om nødvendig må pasienten ta medisiner foreskrevet av legen før prosedyren. På kvelden for angiografi bør pasienten observere en rekke enkle regler:

 • Det anbefales ikke å spise og drikke etter midnatt dagen før prosedyren;
 • Du bør ta med deg til klinikken alle medikamenter tatt;
 • Før du tar vanlig medisinering om morgenen på dagen for studien, anbefales det at du konsulterer legen din. Spesielt gjelder dette insulin i diabetes mellitus;
 • Ikke glem å informere legen din om allergi;
 • Før prosedyren er det nødvendig å tømme blæren;
 • Det er nødvendig å ta av ringer, kjeder, øredobber, briller;
 • Det bør være forberedt på at legen spør å fjerne kontaktlinser.

Forberedelse i avdelingen:

 • Søsteren skal installere kanylen.
 • Om nødvendig vil dripinfusjon utføres for å redusere risikoen for nyresvikt.
 • Hvis du føler deg urolig bekymret, kan du be om beroligende medisiner natten før og før prosedyren.
 • Området for punkteringen blir ryddet og, om nødvendig, barbert.
 • For å unngå hudinfeksjon, barbering hjemme eller i lang tid før prosedyren ikke kan utføres.

Punktstedet er valgt avhengig av pasientens anatomi og funksjonene i prosedyren - på håndleddet den radiale arterien eller lårarterien i lysken, til venstre eller høyre.

Denne prosedyren er invasiv. Invasive prosedyrer er de som en medisinsk enhet settes helt eller delvis inn i kroppen gjennom kroppen eller gjennom huden.

For å unngå å komme inn i pasientens kropp av bakterier og små fremmedlegemer:

 • punkteringssteder vaskes med alkohol,
 • alle midler som brukes under prosedyren, er tidligere sterilisert og forberedt for bruk på et sterilt bord,
 • personalet bruker en hette, maske, så vel som sterile kjoler og hansker,
 • mulige kontaktflater, og også pasienten er dekket med sterile ark.

Hvordan utføres prosedyren

Ved utførelse av koronarangiografi blir pasientens team overvåket av et team av spesialister: en kardioreanimatolog, en anestesiolog. Før kirurgens punktering utfører kirurgen lokalbedøvelse. Deretter utføres følgende handlinger:

 1. Etter punktering av femoral, aksillær, brachialis eller radial arterie (adgang utvalg bestemmes avhengig av det tilgjengelige utstyr, eller lege preferanse) ved hjelp av en leder (intradyussera) spesiell kateter er innført i lumen av den punktering nålen.
 2. Etter at kateteret og intraduisatoren er installert, fjernes punkteringsnålen, og for å hindre koagulering av pasienten injiseres heparin og hele systemet vaskes med en blanding av saltvann og heparin.
 3. Et kateter under kontroll av fluoroskopi eller Echo-CG beveger seg langs blodkarene til øvre del av aorta.
 4. Fra dette øyeblikket begynner pasienten å måle blodtrykket kontinuerlig, og kateteret beveger seg pent inn i det vanlige bagasjerommet eller inn i en av grener av koronararteriene.
 5. Et radiopaque preparat settes inn i kateteret ved hjelp av en spesiell sprøyte, som med blodstrømmen kommer inn i koronarbeinene og fyller dem på noen få sekunder.
 6. Ved hjelp av en spesiell apparat-angiograf blir de oppnådde resultatene løst: patologiske endringer i koronararteriene, tortuositet av akkordene, områder av stenose og reaksjon på sammentrekning av hjertemuskulaturen. Når bilder tas, visualiseres høyre og venstre koronararterier.
 7. De oppnådde resultatene kan løses på røntgenbilder eller røntgenbånd. Ved hjelp av programvare blir resultatene digitalisert (om nødvendig kan et 3D-bilde av koronararteriene utføres). Opptak av resultatene gis til pasienten i form av skriftlig konklusjon og innspilling av røntgenbilder (på en disk eller film).

Etter fullførelse av bildene legen ekstraherer system og stopper blødningen med en steril trykk bandasje som består av en duk presses mot en spesiell innretning for påføring av trykk til området arterien punktiruemoy.

Trykket svekkes 15 minutter etter at påføringen er påført, og etter en halv time blir enheten fjernet og en vanlig trykkbinding påføres på punkteringsstedet. Forbindelsen fjernes dagen etter undersøkelsen.

Dersom det foreligger visse indikasjoner umiddelbart etter at studien er fullført, kan pasienten tilbys en rekonstruktiv endovaskulær behandling: ballongangioplastikk eller stentning av koronarbeinene.

Når du utfører koronar angiografi gjennom en radial arterie, kan pasienten komme hjem innen noen timer etter at studien er fullført. Det anbefales at det sparsomme diett og begrensningen i bøyning av overkroppen, som ble gjennomført med arteriepunkmenten, anbefales.

Etter prosedyren for å forebygge mulige brudd på nyrens funksjon, anbefales det at en pasient drikker rikelig. Når alvorlig svakhet, kortpustethet, lavt blodtrykk, alvorlig smerte eller hevelse i punkteringsområdet, bør du umiddelbart konsultere en lege.

Med andre typer tilgang er pasienten under medisinsk tilsyn i løpet av dagen og observerer sengestøtten. Med selektiv koronarografi. Pasienten er innlagt på sykehus (vanligvis per dag). Legen vurderer pasientens nåværende tilstand, advarer om mulige farer og konsekvenser.

I fravær av kontraindikasjoner sendes til operasjonen. Angiografi er smertefri, pasienten er bevisst og kommuniserer med legen. Selektiv koronarangiografi av hjerteskarene inkluderer følgende stadier:

 1. Novokain eller lidokain anestesi.
 2. Gjennomføring av et kateter gjennom lårets arterie og øvre del av aorta til koronarbeinens munn (muligens gjennom underarmen i underarmen).
 3. Innføring av radiopaque forberedelse.
 4. Å fikse prosessen med et angiogram, se hva som skjer på skjermen og ta opp resultatene. Arteriene er skutt i flere fremspring og forskjellige fly.

CT-koronarangiografi krever ikke forberedende prosedyrer. Følg bare visse anbefalinger:

 • Ikke bruk stoffer og produkter som fremmer økningen i hjertefrekvensen.
 • gi opp røyking og alkohol;
 • på dagen for en diett
 • ikke spis.

CT - angiografi utføres i flere stadier. Den første - studien av koronar kalsium (CaScore) - den første fasen, avslørende tilstedeværelsen av aterosklerose i koronarbeinene.

Utført uten innføring av et spesielt stoff, er å beregne mengden kalsium i kranspulsårene.

Bestemmer behovet for CT-skanning. Den andre CT-angiografien tilbys liggende på ryggen med armene hevet bak hodet. Den totale tiden for prosedyren varer fra 40 til 60 minutter og inkluderer følgende trinn:

 • tar Isoket eller Nitroglycerin;
 • innføring av en radio-kontrast jodholdig substans ved hjelp av en automatisk perfusor og saltoppløsning;
 • skanning av avdelingene i kranspulsårene ved tomografien, pasientens overholdelse av pusteforsinkelsen;
 • skaffe bilder i aksialplanet.

Under økten er pasienten i konstant kommunikasjon med legen, og mottar klare instruksjoner og forklaringer. Ti minutter etter CT-angiografi, vil pasienten kunne komme tilbake til sin vanlige livsstil. Siden resultatene krever detaljert tolkning, mottar pasienten dem neste dag.

Etter prosedyren

Når koronar angiografi er avsluttet, blir kateteret fjernet fra lysken eller armen til pasienten, og snittet syes med manuell kompresjon klemme eller en liten plakett. Pasienten vil bli tatt til utvinningsavdelingen for observasjon og kontroll. Når hans tilstand stabiliserer, vil han bli returnert til menigheten.

Pasienten må ligge i flere timer for å unngå blødning. I løpet av denne tiden kan legen trykke på snittet for å forhindre blødning og fremme helbredelse. Noen ganger blir plasthylsen som først ble satt inn i blodkaret på plass i flere timer eller til og med over natten hvis pasienten får angioplastikk eller stenting.

Hvis pasienten injiseres med antikoagulantia under prosedyren, kan for hurtig fjerning av konvolutten forårsake alvorlig blødning. Pasienten kan være i stand til å gå hjem samme dag, eller måtte bli på sykehuset for en dag eller lenger. Drikk rikelig med væsker for å vaske malingen ut av kroppen.

Hvis pasienten føler det, må han spise. Spør legen når du må fortsette å ta medisiner, når du kan ta et bad eller en dusj, gå tilbake til jobb og gjenoppta normale aktiviteter. Unngå anstrengende aktiviteter og hardt arbeid i flere dager.

Injeksjonsstedet ditt vil trolig være følsomt for en stund. Et blåmerke og en liten støt på den er mulig. Pasienten bør kontakte legen dersom:

 1. Han la merke til blødning, nye blåmerker eller hevelse på stedet for kateterinnføringen.
 2. Følg økt smerte eller ubehag på stedet for innsetting av kateteret.
 3. Det er tegn på infeksjon, som rødhet, drenering eller feber.
 4. Endring i temperatur eller farge på ben eller arm som ble brukt til prosedyren.
 5. Pasienten føler seg svak eller sløv.
 6. Smerte i brystet eller dyspnø øker.

Hvis det er aktiv blødning på injeksjonsstedet, eller hevelse starter, klem såret og kontakt legehjelp.

Forklaring av resultatene

Koronarårene i hjertet undersøkelsen ikke varer lenge, og etter inngrepet anbefales sparsom diett som gir restriksjoner på bøyd lemmer, brukt under kirurgisk behandling for å hindre ytterligere åpning av blødning i punktering. For å forhindre forekomsten av ulike lidelser i nyrene, anbefales pasienten å drikke så mye som mulig.

Det er tilfeller hvor stikkstedet blir skarpe smerte natur, ga signifikant svelling med en utpreget knuse kan forårsake følelser av svakhet, senke blodtrykket eller dyspné. I dette tilfellet bør legen informeres umiddelbart.

Det kan være en viss risiko for komplikasjoner fra en slik prosedyre som koronar hjertekar. Ofte oppstått av dem:

 • utseendet av blod på stedet der punkteringen ble utført;
 • arytmi;
 • forekomst av allergi;
 • alvorlig eksfoliering av intima av arterien;
 • utvikling av hjerteinfarkt.

Grundig undersøkelse av flere spesialister samtidig gjør det mulig å redusere risikoen for videre utvikling av denne typen plager. Når det gjelder resultatene av CAG i kardiologi, representerer de en kombinasjon av mange konklusjoner om den generelle tilstanden til karene i hjerteområdet, inkludert nivået av deres innsnevring, samt tilstrekkelig blodtilførsel til myokardiet.

Når innsnevring av lumen er avslørt, forårsaker opptil halvparten ikke endringer som medfører alvorlige konsekvenser. Hvis imidlertid koronarundersøkelsen av hjerteskjærene viste et overskudd av de nødvendige parametrene, indikerer dette et signifikant brudd. Å gjenopprette behovet for kirurgisk behandling.

De oppnådde bildene gjør det mulig å bestemme typene av stenose:

 • lokal - dekke et relativt lite område av fartøyet;
 • diffus - referer til et ganske stort område.

Inndelingen av stenose er også underforstått av veggene:

 • glatt og glatt
 • underkutt og ujevnt.

Komplisert form er ganske vanlig og oppstår på grunn av sårdannelse av aterosklerotisk plakk. Som et resultat av en koronar undersøkelse av blodkarene, kan en fullstendig blokkering av lumen i hjertekarene detekteres. I dette tilfellet er området av myokardiet underlagt restriksjon av oksygen og mange næringsstoffer.

Koronar hjertebeholdere bidrar også til å bestemme alvorlighetsgraden og utbredelsen av aterosklerose. For å gjøre dette er det tilstrekkelig å vurdere tilstedeværelsen av stenoser og aterosklerotiske plakk i hovedarteriene i hjerteområdet.

Til slutt bør en, to eller tre fartøyslesjoner av systemet angis. Vi merker også at denne prosedyren er ganske dyr.

Potensielle farer

Utfallet av prosedyren er overveldende positiv. Legene er imidlertid alltid klar til å hjelpe i tilfelle plutselige komplikasjoner - opp til kirurgisk inngrep. Koronarografi kan føre til følgende komplikasjoner:

 • svikt i hjertefrekvensen;
 • blødning i punkteringsområdet;
 • koronararterie trombose;
 • en allergisk reaksjon;
 • Projeksjoner på diagnosetidspunktet.

Tolkning av mottatt informasjon bør være ideell - menneskelig liv er avhengig av det. Full koronar angiografi består av:

 • høyre fremspring (fremre skrå);
 • angiokinografier av venstre ventrikel;
 • ventrikulogrammer (skrå venstre fremspring).

Av og til diagnostiske prosess fører til dannelse av bloduttredelser og blodpropper i nærheten av punkteringen såret kan bli betent (konsekvens trengte inn infeksjon).

Det er også tilfeller av arteriell perforering (fartøyet er revet eller et hull dannes i det). Heldigvis lider sannsynligheten for en ekstremt lav - en pasient fra 100 000 undersøkte.

Mulige komplikasjoner

Noen risikoer for komplikasjoner (men skarpe) eksisterer alltid. La oss liste de vanligste problemene som påvirker enkelte pasienter:

 • alle slags arytmier;
 • blødning (vi har allerede bemerket at de forekommer i punkteringssteder);
 • eksfoliering av intima av arterien (akutt stadium);
 • en allergisk reaksjon;
 • hjerteinfarkt.

Minimering av risikoen kan bare være gjennomveide medisinske beslutninger. Legen samler en anamnese, undersøker pasienten og beregner sannsynligheten for komplikasjoner.

Råd etter prosedyren

De viktigste anbefalingene er som følger:

 1. Seng hviler og ingen last.
 2. Begrensning av mobilitet og bøyning av lemmen som manipulasjon ble utført på.
 3. Rikelig drikke for å forhindre nedsatt nyrefunksjon.
 4. For fysisk arbeid er det verdt å returnere bare etter noen dager, hvis pasienten føler seg bra.

Alle tiltak er rettet mot å gjenopprette personen og forhindre blødning i punkteringsområdet. Pasienten brukte 24 timer på sykehuset. I tilfelle plutselig smerte eller hevelse i punkteringen, er det nødvendig med en lege.

Kortpustethet, svakhet og lavt blodtrykk kan indikere en arteriell blødning, som er en trussel mot pasientens liv.

På grunn av den høye sannsynligheten for komplikasjoner etter en hoftepulsepunktur, bør pasienten ikke nekte å bli på sykehuset. Det er verdt å vurdere at lårbenet er lokalisert i en dybde på 2-4 cm fra huden og er et ganske stort fartøy.

Hvis du begynner å flytte noen timer etter prosedyren, begynner blødning, noe som er vanskelig å stoppe. Nylig har pasienter et valg. For å få en koronar angiografi er det mulig gjennom en radial arterie på et håndledd. Slik tilgang ble kalt radial, men utfører ikke kirurgi i alle klinikker.

Denne teknikken har følgende fordeler:

 • ingen sannsynlighet for alvorlig blødning
 • pasienten kan ikke holde seg til sengen hvile;
 • under tilsyn av leger etter at operasjonen ikke kan være mer enn to timer;
 • ingen bivirkninger.

Les Mer Om Fartøyene