Diagnose og behandling av koronar aterosklerose

Aterosklerose fanger selvsagt ledelsen blant kardiovaskulære sykdommer som fører til døden. Hovedårsakene til denne dynamikken: En passiv livsstil utfordrer sin utvikling, sykdommen er vanskelig å oppdage i de tidlige stadiene og helbredet i senere stadier. Den største trusselen blant forskjellige typer aterosklerose er koronar aterosklerose, som vil bli diskutert nedenfor.

Litt om terminologi

Koronararterien er en arterie som leverer oksygenmettet blod til den "sentrale" muskelen i hjertet, myokardiet. Sistnevnte er ansvarlig for rytmiske sammentrekninger av hjertet, som danner grunnlag for blodsirkulasjon og ikke opphører gjennom hele livet til en person.

Aterosklerose - en kronisk sykdom i arteriene, der de danner kolesterolplakk som blokkerer arterien lumen og forstyrrer den normale blodstrømmen.

Aterosklerose i kranspulsårene er korker inne i kranspulsårene, noe som fører til mangel på oksygen i hjernens vev.

Hvorfor smelter lumen av arterien?

Det handler om kolesterol. Den høye konsentrasjonen fører til dannelsen av plakk fra den på de indre veggene i arteriene. Veggene blir smalere, oksygen i viktige organer blir mindre, vev undergår hypoksi og dør av.

Høyt kolesterolnivå kan ha flere årsaker. Den mest åpenbare er feil diett. Jo mer stekte poteter kommer inn i magen, desto mer skadelig (hvis overflødig) substans kommer inn i blodet. Mindre tydelig er dårlig metabolisme, inkludert lipoproteiner, som er ansvarlige for å fjerne kolesterol fra kroppen. Lipoproteiner med høy tetthet klare sin oppgave, og lignende proteiner med lav og meget lav tetthet kan selv deponeres i plaketter sammen med kolesterol.

Pluggene opptrer i utgangspunktet som innskudd på fartøyets indre vegger. Over tid er vekstene større på grunn av kvittering av nye deler av "byggematerialet" og utseendet av bindevev i foci av lesjoner. Slik utvikler koronarosklerose seg. Deretter skjer en av to ting: enten fartøyet sakte men sikkert vokser opp for å fullføre blokkering, eller trombusbruddene, frigjør innholdet og umiddelbart blokkerer arterien.

Ved langsom utvikling av sykdommen i koronarbeinene, begynner pasienten å oppdage CHD (kronisk hjertesykdom) i kronisk form. Denne diagnosen betyr at hjertet mangler oksygen, og det ledsages av smerte i hjertet, dyspné, svimmelhet, rask tretthet. Når trombusbrudd oppstår, IHD i akutt form - myokardinfarkt. I dette tilfellet stopper oksygenforsyningen av hjertemuskelen plutselig, og myokardiet begynner å gjennomgå nekrose eller dør bare av. I dette tilfellet løses spørsmålet om en persons liv i de neste timene eller til og med minutter.

Dermed er innsnevring av lumen av arterien forårsaket av nedfall av kolesterol på vegger av fartøyene, fører til blokkering og kan forårsake både alvorlige kroniske sykdommer og plutselig død.

Hvem er predisponert for sykdommen?

Det er en bestemt kategori av mennesker som har sjanse til å bli syk, er høyere enn de andre. Deltakere i denne gruppen har følgende likheter:

 • Økt kolesterol i blodet. Mer kolesterol - flere sjanser for trombose.
 • En stillesittende livsstil. Stagnasjon av blod i kroppen hjelper kolesterolet å bosette seg på arteriene.
 • Fedme. Overvekt gir en belastning på hele kroppen, inkludert kardiovaskulærsystemet.
 • Hypertensjon. Økt trykk øker sjansen for å skade blodkarets vegger.
 • Diabetes mellitus. Den metabolske forstyrrelsen kan påvirke hele organismen uforutsigbart.
 • Feil mat. Spesielt farlig er det store antallet animalske fettstoffer, kolesterol og salt.
 • Røyking. Den smalker og dilaterer karene, øker belastningen på dem, samt ødelegger den indre strukturen til arteriene og venene.

De som har flere av disse faktorene i livet, må tenke på deres fremtid, siden sjansen for å utvikle aterosklerose er ganske høy for dem.

Symptomer på atherosklerose

Alle symptomene på utilstrekkelig blodsirkulasjon i hjertet kan deles inn i to kategorier: generell og iskemisk. Vanlige er forbundet med en forverring av blodstrømmen gjennom hele kroppen, iskemisk relatert spesielt til hjertet.

 • Kortpustethet, dårlig fysisk aktivitet. Lungene må gi mer oksygen til kroppen for å gjøre opp for mangelen.
 • Svimmelhet. Med utilstrekkelig blodtrykk kan hjernen ikke fungere normalt.
 • Kaldhet i hender og føtter. Blodet kommer ikke inn i de ytre kroppsområdene i tilstrekkelig volum, noe som avtar temperaturen.
 • Kvalme, oppkast, dårlig helse, forvirring. Alt som følger med hjertesykdommer.

Disse symptomene er et sikkert tegn på at sykdommen ennå ikke har fått full styrke, men er allerede nærmer seg.

Av de iskemiske symptomene er det verdt å nevne følgende:

 • Angrep av angina pectoris. Akutt smerte i brystet, vanligvis bakfra. Det manifesterer seg under trening og skyldes at hjertet ikke kan få nok oksygen.
 • Feil hjerterytme. Med mangel på blod kan hjertet utløses "tomgang".
 • Hypertensjon. Congestion i kranspulsårene øker blodtrykket.
 • Iskemisk hjertesykdom i kronisk eller akutt form. Som nevnt ovenfor kan mangel på mat til myokardiet føre til en rekke problemer, inkludert dødsfall.
 • Kardiofobi. Enkelt sagt, dette er frykt for døden i nærvær av problemer med hjertet. Farlig at noen frykt øker testosteron og puls, og disse endringene kan forverre et hjerteinfarkt eller et hjerteinfarkt.

Disse symptomene indikerer at det er et problem, og det må håndteres raskt. Derfor, hvis du finner flere av disse kardiologiske symptomene eller IHD i hjertet ditt, må du ikke få panikk og se en lege umiddelbart.

Medisinsk diagnose av sykdommen

Diagnose av nesten hvilken som helst sykdom, inkludert aterosklerose, er basert på pasientens spørsmål om hans tilstand av helse (anamnese) og ulike analyser.

I tillegg til anamnese og analyse, brukes ultralyd av hjerte og ekkokardiografi. Ultralydbildet av hjertet gir deg mulighet til å vurdere omfanget av lesjonen: endringer i den indre formen, veggtykkelsen, kompleksiteten av kamrene. Ved å utføre prosedyren med fysisk aktivitet kan du se områder som får mindre oksygen. Ofte brukes daglig EKG-overvåkning, hvor opptaksenheten er festet til kroppen og forblir hos personen lenge.

Datatomografi (CT), multislice CT, elektronstråle-tomografi kan utvide bildet, lære mer om tilstanden til hjertet i pasienten. Innføringen av kontrastmidler under undersøkelsene viser en detaljert tegning av arterier, årer og kar. Basert på denne informasjonen, kan legen velge hvilken type behandling.

Intravaskulær ultralyd, radionuklidstudier, tredemølleprøve, scintigrafi og veloergometri foreskrives om nødvendig for å avklare detaljene i diagnosen.

Generelt er diagnosen kranspuls aterosklerose ganske omfattende i sine metoder og avhenger av den enkelte pasient, hans evner og evnen til sykehuset der han befinner seg.

Hvordan behandle kranspulsårene?

Den første og viktigste regel i behandling er ingen selvbehandling! I beste fall vil det ikke ha noen effekt, og sykdommen vil utvikle seg videre. I verste fall kan sykdommen forverres.

I milde tilfeller og tilfeller av moderat alvorlighetsgrad er medisinering og livsstilsendringer tilstrekkelig. Narkotika er rettet mot to formål: bekjempe ytterligere innsnevring av fartøyets lumen og eliminere konsekvensene av koronar aterosklerose. Det første elementet oppnås ved å redusere kolesterolet i blodet, det andre er realisert ved å styrke og beskytte hjertemuskelen.

Forbedre livsstilen spiller her enda viktigere rolle enn tabletter. Tilstrekkelig diett, moderat trening under veiledning av kardiolog, avvisning av dårlige vaner, behandling av fedme og andre sykdommer som diabetes mellitus, vil sette pasienten på føttene så raskt som medisinsk inngrep. Og generelt er det ikke en enkelt sykdom, som vil bli sterkt påvirket av en sunn livsstil.

I alvorlige tilfeller kan legen foreskrive en kirurgisk prosedyre hvis det ikke er noen annen vei ut. Et vanlig alternativ er implantasjon av en stent, ved hjelp av hvilken det er mulig å utvide den skadede beholderen og gi normal blodstrøm. Hvis dette ikke er nok, kan det være nødvendig med aortokoronær bypassoperasjon. Denne metoden gjør at du kan skape en sunn løsning for blod, ignorerer det atheroskleriske karet.

Uansett hvilken metode legen vil foreskrive til pasienten, som behovet for å starte behandling så snart som mulig - for å ta tabletter, jogge, eller registrere deg for en operasjon, fordi aterosklerose tapt tid kan koste ytterligere trivsel eller til og med livet.

Prognose for aterosklerose

Hvis du starter behandling i tide, kan utviklingen av sykdommen stoppes. Fullstendig gjenopprette skadede arterier er nesten umulig, men med rettidig tiltak og kompetent medisinsk inngrep vil sclerotiske plakkene redusere, blodstrømmen vil øke og pasientens tilstand vil bli bedre.

Men vi må akseptere at aterosklerose av hjertets hjerteslag er den sykdommen som må leve med. Du kan ikke ta en uke til å drikke piller, løpe, spise grønnsaker og bli frisk. De som står overfor denne sykdommen må forandre livsstilen, tilpasse den til nye forhold, hvis de ikke vil tilbringe resten av tiden på sykehus og intensivavdelinger.

Forebygging av sykdom

Hvis leseren føler seg bra og ikke har tenkt å gi 10-20 år av livet for å bekjempe en alvorlig kronisk sykdom, bør han nå tenke på hans helse. Det faktum at aterosklerose av hjertets kransbeholdere ikke manifesterer seg i et tidlig stadium, legger til brannen, og det kan bare oppdages etter manifestasjonen av symptomene. Det er for sent.

Forebygging er enkel: Du må forlate dårlige vaner, mosjon eller fysisk arbeid, spise fullstendig, behandle sykdommer i tide og besøke kardiologen en gang til år for undersøkelse. Det er ikke så lett å følge denne listen, men dens overholdelse vil forbedre livskvaliteten og forlenge det sterkt.

Som et resultat er aterosklerose i kranspulsårene en farlig kronisk sykdom som manifesterer seg i de sene stadiene og kan føre til døden dersom det forsømmes. Det påvirker hjertets sentrale arterier og er motvillig til å behandle, selv om du kan stoppe det og til og med oppnå positiv dynamikk. For ikke å finne seg selv liggende på intensiven etter et hjerteinfarkt, du trenger tid til å oppsøke lege dersom symptomene vedvarer, eller enda bedre - ta vare på helsen og ikke bli syk i det hele tatt.

Egenskaper og metoder for behandling av koronar aterosklerose

En ganske vanlig sykdom, som består i å redusere koronararteriene. Koronar aterosklerose manifesteres ved å begrense koronar lumen av arteriene som mater hjertemuskelen. Som en konsekvens begynner hjertets celler å dø av gradvis på grunn av utilstrekkelig tilførsel.

De viktigste symptomene og årsakene til sykdommen

Sykdommen betraktes som en flertrinns kompleks patologi, hvor flere organer er involvert samtidig. I mange år kan en person ikke engang mistenke nærværet av en slik sykdom, siden det er praktisk talt ingen signifikant symptomatologi. Manifest sykdom kan da i form av hjerteinfarkt, hjertesvikt. Det er på grunn av dette at det ofte er et dødelig utfall.

årsaker til

En slik sykdom manifesteres ved dannelsen av kolesterolplakk på veggene i kranspulsårene, på grunn av hvilket fartøyets lumen da reduseres betydelig, og derfor forringes blodstrømmen.

Hovedårsakene og provoserende faktorer, som vanligvis tildeles av leger:

 • røyking,
 • hypertensiv sykdom;
 • høyt blod kolesterol;
 • vektig;
 • stillesittende stillesittende livsstil.

Gruppen av arvelige forutsetninger har en svært diffus og todelt karakter. Noen forskere har valgt å fremheve rettferdige arvelige egenskaper av kroppen bare i perspektivet av det menneskelige blod. Noen er imidlertid mer tilbøyelige til å tro at selv overføring av tradisjoner og livsstil er viktigere når man tolker den arvelige faktoren. Regimet og stilen til mat, livsstil, hengivenhet til sport - alt dette spiller en avgjørende rolle i dette spørsmålet.

Det er også svært viktig å oppdage sykdommen i tide, siden jo tidligere behandlingen starter - jo flere sjanser for utvinning. I tillegg bør en person tydeligvis innse at hvis han har noen forutsetninger for utviklingen av en slik sykdom, bør man være mer forsiktig og nøye overvåke sin livsstil, diett.

Symptomatologi av sykdommen

I tilfelle av denne sykdommen er situasjonen komplisert hovedsakelig av det faktum at symptomatologien ligner en rekke andre forskjellige sykdommer, og derfor er ikke alle personer umiddelbart etter deteksjonen til legen. Ofte begynner folk ikke å behandle sykdommen i tide, fordi de bare skriver ut slike symptomer for aldersrelaterte endringer i kroppen.

Likevel er det en rekke veltalende symptomer som indikerer at det er nødvendig å begynne å behandle kroppen så snart som mulig:

 • smerte i brystet. Ofte lokalisert på venstre side. Smerten kan ha forskjellig intensitet, trykke eller brenne. Svært ofte kan smerte gis i ryggen eller i venstre skulder;
 • kvalme, oppkast;
 • svimmelhet;
 • kortpustethet. Ved senere stadier av sykdomsutviklingen kan man nå store skalaer: En person kan ikke bare puste seg i en liggende stilling og er derfor tvunget til å til og med sove halvt sittende.

Tydeligvis er alle disse symptomene svært lik andre hjertesykdommer (hjerteinfarkt, hjertesvikt) og derfor er disse sykdommene veldig lett forvirret med hverandre. Men ikke glem at hvert av disse symptomene er alvorlig nok, og derfor, når slike følelser oppstår, er det i alle fall nødvendig å umiddelbart konsultere en lege.

Symptomatisk kan være fraværende i mange år, spesielt på et tidlig stadium. Men sykdommen er veldig viktig å identifisere så snart som mulig. Derfor er det så viktig å bli undersøkt regelmessig.

Spesielt gjelder det de som i utgangspunktet har en predisposisjon til sykdomsutviklingen, er i fare eller har ulike provokasjonsfaktorer.

Metode for behandling

Før du begynner å behandle noen sykdom for en start, må du bestemme deg for den endelige diagnosen. I tillegg bør den behandlende legen først forklare pasienten at terapi for å takle sykdommen bør være omfattende. Det inkluderer ikke bare medisinsk behandling, men også først og fremst en forandring i livsstilen.

Metoder for diagnose

Diagnose sykdommen, for å ytterligere avgjøre hva som kan behandles ved hjelp av følgende studier:

Disse kjerne av moderne diagnostiske teknikker tillater oss ikke bare til å bekrefte eller avkrefte en presumptiv diagnose, men også for å kunne identifisere nøyaktig hvilket stadium sykdommen er, hvor mye det har allerede klart å finne den menneskelige kropp, og hva er de viktigste forutsetninger og prognoser for videre utvikling av pasientens tilstand.

Under eksamenene eller ved undersøkelsen klargjør legen at det finnes noen ekstra symptomer. Å lyde dem alle uten unntak er svært viktig. Dette vil bidra til å korrekt diagnostisere, samt å identifisere ko-morbid sykdommer som er tilstede i menneskekroppen. Dette er svært viktig for å etablere samspillet mellom ulike sykdommer blant seg selv, samt for å etablere grunnårsaken. Tross alt bør narkotika for behandling av aterosklerose utnevnes på en omfattende måte og utføre funksjonen for ikke bare å stoppe utviklingen av sykdommen, men også eliminering av grunnårsakene. Ellers vil sykdommen oppstå igjen og igjen til årsaken er funnet og eliminert.

Det vil også være nødvendig å gjennomgå komplekse standardtester: en blod- og urintest. I tillegg er det svært viktig å gjennomgå en undersøkelse med jevne mellomrom for å bestemme den generelle tilstanden til hjertet og kroppens legeme.

Konservative behandlingsmetoder

Velg medisiner for aterosklerose, avhengig av hvilket stadium sykdommen er for øyeblikket. Hvis dette er den første fasen og ingen signifikante inngrep er påkrevd, vil det være nok bare å foreskrive piller som bidrar til å senke kolesterolnivået i blodet.

Særlig nå brukes mye B-vitaminer, spesielt nikotinsyre - det fremmer en mer rask utveksling av fett i kroppen, for derved å hindre dannelsen av kolesterol plakk i karene. Øvelse viser at under påvirkning av nikotinsyre, er hjertesmerten betydelig redusert. Hvis behandlingen ble startet på et tidlig stadium, forsvinner smerten i noen tilfeller helt.

Når legemidler med jod er foreskrevet, forbedrer pasientens helse vanligvis veldig raskt. I tillegg er det ingen ringing i ørene og støy i hodet. Dette oppnås ved å forbedre immunforsvarets tilstand.

Kolin og metionin reduserer utviklingen av aterosklerose betydelig, bidrar til å gjenopprette pasientens normale liv. Også etter å ha tatt medisiner i denne gruppen, var det en signifikant reduksjon av antall angina angrep.

Statiner. I øyeblikket anses de for å være et av de mest effektive stoffene i kampen mot aterosklerose. Så med rette tro fordi det er statiner som hemmer direkte syntese av kolesterol av menneskekroppen. Men det bør tas hensyn til at denne gruppen medikamenter er strengt kontraindisert hos pasienter som har ulike problemer med leveren.

Også i noen tilfeller kan legene foreskrive piller som fremmer blodfortynning. I dette tilfellet fremmer denne terapi mer ledig blodstrøm gjennom karene.

kirurgi

Hvis stoffene ikke gir de ønskede resultatene i diagnosen aterosklerose, pleier de vanligvis å gi kirurgisk inngrep. Det bidrar til å gjenopprette blodstrømmen til normalt volum. Ofte er to hovedtyper av kirurgisk inngrep akseptert for dette:

 • stentimplantasjon. Dette er en spesiell type kirurgisk inngrep, handlingen av legene i løpet av hvilken er rettet mot å utvide kanalen på fartøyet for å gjenopprette normal blodstrøm;
 • bypass kirurgi. Det forutsetter gjenopprettelsen av en normal bane for blodstrøm omgå det okkluderte stedet av fartøyet. I dette tilfellet er ulike måter å sette opp løsninger på. En slik operasjon utføres vanligvis på det mest ekstreme, dersom pasienten allerede har hatt et hjerteinfarkt eller hvis lumen på fartøyet er innsnevret med minst 75%.

I noen tilfeller er slike operasjoner også tillatt, der feilene i noen fartøy er rettet eller kolesterolplakkene enkelt fjernes.

Men uansett hvilken behandling som ble valgt, kan det under ingen omstendigheter være selvmedisinerende. Det er nødvendig å konsultere legen, da bare en ekte ekspert vil bidra til å velge et effektivt legemiddel avhengig av alle sykdomsfunksjonene.

Også bare en lege på grunnlag av den utførte undersøkelsen og egenskapene i sykdomsforløpet kan konkludere om kirurgi er nødvendig.

Det er strengt forbudt å prøve å plukke ut sine egne livsviktige medisiner, som de kan ofte være kompatible med hverandre og deres bruk, minst, vil ikke bringe den ønskede effekt, og enda verre - skade. Også i nærvær av samtidige sykdommer kan det være en rekke kontraindikasjoner som gjør stoffet helt uakseptabelt for bruk av den aktuelle pasienten. Det er derfor når du ser medisin i et apotek eller hvis du hører noe fra naboene dine, bør du ikke eksperimentere med din egen helse alene.

Funksjoner av ernæring

Når aterosklerose eller for å forhindre at det er svært viktig å overvåke dietten. All mat bør være slik en sammensetning, for ikke å provosere en økning i nivået av kolesterol i blodet. For å gjøre dette anbefales det ikke å bruke smør, kyllingegg, rømme. Det er også verdt å merke seg bruk av for fet, stekt og røkt mat.

Du kan også vurdere anbefalingene om ernæring i større detalj, som gjør kosthold er svært viktig i behandlingen av koronar aterosklerose og arteriosklerose, og andre varianter:

 1. Aterosklerose provoserer overdreven kolesterol i blodet, som følger med mat. For å forhindre akkumulering i blodet må du spise mer frukt og grønnsaker. De bidrar bare til normalisering av kroppen og spesielt fordøyelsessystemet.
 2. Meieriprodukter er også svært nyttige for kroppen, men i tillegg til å eliminere rømme og smør fra denne listen, er det også nødvendig å begrense forbruket av for fett meieriprodukter til det maksimale. Det er bedre å gi preferanse til ikke-fete typer meieriprodukter.
 3. Minimere forbruket av animalsk fett.
 4. Hvitløk. Men det skal brukes med stor forsiktighet. Selv før du konsulterer med en lege og har fått godkjenning, bør du først observere dine følelser. Ja, mange hevder at hvitløk fremmer resorpsjon av plakk på veggene i blodårene, men det er også i stand til å forårsake overdreven hjerteslag, noe som for en slik pasient kan være bare dødelig. Hvis alt det samme viste seg, kan du bare kjøpe i apoteket en rekke stoffer i sammensetningen som det er partikler av hvitløk.
 5. Spis små måltider noen ganger om dagen. Dette bidrar til å redusere kroppsvekten.
  Riktig ernæring er svært viktig når som helst i behandlingen. Og selv om terapien vil gi de ønskede resultatene, er det fortsatt viktig å overvåke dietten for å hindre tilbakefall.

Ytterligere anbefalinger

I tillegg til det faktum at det er nødvendig å ta medisiner fra aterosklerose, er det også nødvendig å være oppmerksom på noen svært viktige punkter om din livsstil, slik at behandlingen gir de ønskede resultatene. Slike råd vil ikke bare hjelpe med atherosklerose senke sykdomsforløpet på et tidlig stadium, men også forbedre pasientens tilstand i senere stadier og forhindre sykdomsutbrudd hvis den bare har en predisposisjon.

For å gjøre dette trenger du:

 • unngå stressende situasjoner. I noen tilfeller kan behandling omfatte bruk av beroligende midler;
 • du må spille sport. Ja, det vil ikke være utmattende treningsøktene, men moderat fysisk anstrengelse er nødvendig. Dette kan være terapeutisk gange eller svømming;
 • observere en diett.

Overholdelse av kosthold og mosjon er også viktig ut fra det synspunkt at med en slik sykdom er det svært viktig å kontrollere vekten din. Folk som ikke er overvektige, har ikke slike sykdommer. Derfor er det så viktig å kontrollere kroppsmasseindeksen din.

Overvekt vekker hypertensjon, og det er en av hovedårsakene til denne sykdommen.

Så, oppsummering, kan det bemerkes at det er mulig å vinne sykdommen bare hvis man skal anvende komplekse tiltak for å bekjempe sykdommen. Hvis du ikke forandrer din livsstil samtidig eller fortsetter å spise som før, så vil selv de mest effektive stoffene ikke hjelpe. Effekten vil bli merkbar bare en stund, og så kommer alle symptomene tilbake med fornyet kraft. Også, for å forhindre utbruddet av en slik sykdom, er det nødvendig å nøye vurdere deres vaner, kosthold og livsstil. Bare på denne måten vil det være mulig å oppnå ønsket resultat, det vil si for å forhindre forekomsten.

video

Hvordan rengjøre kolesterolkarbonene og slippe av med problemer hele tiden?!

Forårsake symptomer på høyt blodtrykk, høyt blodtrykk og en rekke andre kardiovaskulære sykdommer er tilstoppet med kolesterol fartøy, konstant nervøs stress, langvarig og dype erfaringer, gjentatte sjokk, et svekket immunforsvar, arv, natt arbeid, eksponering for støy, og til og med et stort antall av forbruk av salt!

Ifølge statistikken kan ca 7 millioner årlige dødsfall være forbundet med høyt blodtrykk. Men studier viser at 67% av hypertensive mennesker ikke engang mistenker at de er syke!

Derfor bestemte vi oss for å publisere et eksklusivt intervju der hemmeligheten om å bli kvitt kolesterol og bringe trykket tilbake til det normale, avsløres. Les artikkelen.

Hovedårsakene til koronararterien aterosklerose, diagnose og behandling

Aterosklerose i kranspulsårene er en kronisk patologi som fører til utvikling av lipidplakk på det vaskulære endotelet. Sykdommen utvikler seg gradvis, forårsaker iskemisk skade på hjertet på grunn av innsnevring av karetets lumen eller fullstendig blokkering.

I fravær av terapi fremkaller aterosklerotiske endringer vaskulær insuffisiens, noe som kan føre til pasientens død. Derfor bør det overveies nærmere hva som er aterosklerose i kranspulsårene, dets årsaker, symptomer og terapier.

Beskrivelse av sykdommen

Hva er koronar aterosklerose? Dette er en kronisk patologi som fører til en gradvis konsolidering og innsnevring av koronararteriene på grunn av utviklingen av plakk på det vaskulære endotelet. Sykdommen utvikler seg over flere tiår.

Vanligvis oppstår de første tegn på atherosklerotiske vaskulære lesjoner i ung alder, men sykdommen begynner å utvikle seg i middelaldrende mennesker. De første symptomene på aterosklerose i koronararterien forekommer vanligvis etter 45-55 år.

Utviklingen av aterosklerotiske plaques opptrer mot bakgrunnen av akkumulering av lipoproteiner med lav densitet, som inneholder kolesterol.

Patologiske neoplasmer vokser gradvis, begynner å bøye seg inn i lumen i koronararterien. Dette fører til brudd på blodstrømmen til fullstendig stopp. Narrowing lumen av arteriene forårsaker oksygen sult av hjertemuskelen, et brudd på sin funksjon, utvikling av iskemisk skade.

Aterosklerose i kranspulsårene har følgende stadier:

 1. I de første stadier av patologi, er bremsningen av blodstrømmen, utseendet av mikroskader på det vaskulære endotelet. Slike endringer fører til en gradvis avsetning av lipider på intima av arteriene, og derved utvikler en fett flekk. Svekkelsen av beskyttelsesmekanismer forårsaker en økning i spredning av veggen av karene, veksten av neoplasmer, deres fusjon i lipidbånd.
 2. I andre etasje er det en vekst av fete formasjoner. Som et resultat vises aterosklerotiske plakk på intima av kranspulsårene. På dette stadiet, utviklingen av blodpropp, som er i stand til å komme ut og lukke arterien lumen.
 3. På den siste fasen blir plakkene komprimert på grunn av avsetning av kalsiumsalter. Dette provoserer innsnevring av arterie lumen, dens deformasjon.

Hovedårsakene til atherosklerose

Aterosklerose av hjertets hjertebeholdere er i stand til å utvikle seg under påvirkning av eksogene og endogene årsaker. Leger tildele omtrent 200 ulike provokasjonsfaktorer, noe som øker risikoen for patologi.

Men de vanligste er følgende grunner:

 • Øk nivået av "dårlig" kolesterol i blodet. Dette stoffet er hovedkomponenten for aterosklerotiske plakk, derfor kan den høyt konsentrere seg på veggene av karene;
 • Røyking. En skadelig vane fremkaller syntesen av nitrogenoksyd, som forstyrrer blodstrømmen, akselererer utviklingen av aterosklerose i kranspulsårene;
 • Arteriell hypertensjon;
 • Fysisk inaktivitet. Sedentary livsstil fører til en bremse av metabolisme, et brudd på stoffskiftet av fett og proteiner;
 • Misbruk av matvarer som er rike på mettet fett;
 • Arvelig predisposition;
 • Seksuelt tilbehør. Kvinner i reproduktiv alder utvikler sjelden aterosklerose i koronarbeinene. Dette skyldes syntese av østrogener, som beskytter arteriene. Men etter utbruddet av overgangsalderen hos kvinner øker risikoen for å utvikle sykdommen betydelig;
 • Age. Folk over 35 er utsatt for aterosklerose;
 • Fedme. Pasienter med overvekt er 3 ganger mer sannsynlig å oppleve aterosklerotiske vaskulære lesjoner;
 • Alkoholisme. Misbruk av alkoholholdige drikker fører til brudd på blodstrømmen, provoserer utviklingen av aterosklerose;
 • Diabetes mellitus. Sykdommen fører til forstyrrelse av metabolske prosesser i kroppen, og øker dermed risikoen for å utvikle koronar aterosklerose.

Klinisk bilde av sykdommen

I de tidlige stadiene fortsetter aterosklerose av hjertets hjertekarsier i latent form. Vanligvis er de første tegn på sykdommen folk i middelalderen.

Derfor anbefaler leger at det gjennomføres årlige undersøkelser for alle som har krysset 35-årsmerket. Imidlertid kan røyking, hypertensjon, hyperkolesterolemi føre til en tidligere utvikling av symptomer på koronar aterosklerose.

De første tegn på sykdommen inkluderer følgende symptomer:

 • Sårhet i brystet, bestråling i ryggen eller venstre skulder;
 • Utseende av dyspné ved begynnelsen av smertesyndrom. Noen ganger er pasientene ikke i horisontal stilling på grunn av åndedrettsbrudd;
 • svimmelhet;
 • Kvalme og oppkast.

Med videre fremgang av aterosklerose i koronarbeinene er symptomene som følger:

 • Angina pectoris. Tilstanden er preget av en sjelden smerte bak brystbenet, som utvikler seg etter intens fysisk anstrengelse eller følelsesmessig overstyring;
 • Cardio. Akutt myokardisk iskemi fører til dannelse av fibroseområder gjennom hele hjertemuskelen. Tilstanden forårsaker et brudd på hjertets kontraktile funksjon;
 • Arytmi. Patologi utvikles som et resultat av skade på myokardiet, nedsatt impulserutledning;
 • Hjerteinfarkt. Hvis det er et brudd på kolesterolplakk, så oppstår en koagel på overflaten. Denne klumpen forstyrrer normal blodstrøm, provoserer utviklingen av nekrose av kardiomyocytter. Vanligvis utvikler hjerteinfarkt fra 4 til 10 am, når nivået av adrenalin stiger i blodet. Omtrent 50% merker utseendet til symptomer-forløperne før angrepet.

Diagnostiske tiltak

Det er mulig å mistenke utviklingen av aterosklerotiske lesjoner av koronarbeholdere under EKG, som bestemmer tegnene på hjertemuskulær iskemi.

For å bekrefte atherosklerose av hjertets hjertearterier, utføres følgende studier:

 1. Stress scintigrafi. Metoden tillater å etablere lokalisering av lipid-neoplasmer på intima av karene, graden av deres ekspresjon;
 2. Intravaskulær ultralyd og ultralyd med doppler. Tillat å oppdage endringer i skipets struktur: tykkelsen av veggene, størrelsen på kamrene, tilstedeværelsen av avdelinger med nedsatt kontraktilitet, vurdere hemodynamikk og morfologi av ventiler;
 3. Koronar angiografi. Det er en røntgenundersøkelse av hjertet med kontrast. Metoden bidrar til å bestemme lokaliseringen og lengden av de berørte fartøyene, graden av innsnevring av arterien;
 4. Pre-stress ECHO. Teknikken tillater å bestemme forbigående brudd på kardial kontraktilitet i områder med endret blodstrøm.

Funksjoner av konservativ terapi

Taktikken for å behandle aterosklerose av hjertets kransbeholdere bestemmes av sykdomsstadiet. Med rettidig diagnose av patologi, involverer terapi en endring i livsstil:

 • Overgivelse av dårlige vaner;
 • Normalisering av ernæring. Anbefal å dramatisk redusere inntaket av animalsk fett, gi opp stekte matvarer, søtsaker. Du bør gå inn i kostholdet frisk frukt og grønnsaker, frokostblandinger, surmjölkprodukter;
 • Regelmessig moderat fysisk aktivitet, som anbefales av en kardiolog. Dette vil bidra til å normalisere metabolske prosesser;
 • Vekt normalisering.

Ved de første stadiene av sykdommen vil symptomene bli eliminert og de patologiske endringene i karene vil bli redusert ved konservativ behandling. De valgte stoffene er statiner, som effektivt reduserer nivået av kolesterol i blodstrømmen ved å hemme syntesen av lipidforbindelsen av hepatocytter.

Behandling av koronar aterosklerose innebærer utnevnelse av narkotika som reduserer behovet for hjerte muskel i oksygen.

Dette gjør at du kan beskytte hjertet, redusere alvorlighetsgraden av iskemi. For dette formål, brukte stoffer fra følgende grupper: beta-blokkere, ACE-hemmere, kalsiumkanalblokkere, antiaggreganter.

Operativ behandling

I avanserte tilfeller involverer behandling med aterosklerose kirurgisk inngrep. Bruk stort sett følgende metoder:

 • Aortokoronær bypass. Forutsetter etableringen av en bypass for blodstrømmen, omgå det berørte området;
 • Ballong angioplastikk. Det er basert på innføring av et spesielt kateter i lårarterien og fører deretter til problemområdet. Da blåses ballongen, noe som gjør det mulig å utvide arterien lumen;
 • Coronary stenting. Teknikken innebærer innføring av en stent i det berørte fartøyet, som har et stivt rammeverk.
 • Tidlig diagnose gjør det mulig å korrigere aterosklerotiske endringer i karene og lagre pasientens liv.

Mulige komplikasjoner og prognose

Aterosklerose i koronarbeinene kan føre til utvikling av akutt eller kronisk vaskulær insuffisiens. Kronisk form av patologi innebærer gradvis innsnevring av fartøyet. Som et resultat oppstår atrofisk og hypoksisk skade på myokardiet, er iskemi mulig.

Ved akutt insuffisiens utvikles hjerteinfarkt. Denne komplikasjonen kan føre til et dødelig utfall dersom en aneurisme briste seg. Aterosklerotiske vaskulære lesjoner kan bidra til utvikling av perifere arterielle sykdommer, hjerneslag, iskemisk forbigående angrep.

Prognosen for koronar aterosklerose er bestemt av hvor tydelig pasienten følger anbefalingene fra en kardiolog, observerer en diett, en sunn livsstil. Dette gjør at du kan begrense videre progresjon av patologi, for å opprettholde god helse. Hvis pasienten har dannet foci av nekrose, akutt forstyrrelse av blodstrømmen, er prognosen ikke gunstig.

Aterosklerose i kranspulsårene er en kronisk vaskulær patologi. Sykdommen fører til forstyrrelse av myokardnæringen, slik at det kan føre til utvikling av alvorlige komplikasjoner.

Hvordan manifesterer koronar aterosklerose seg og sin behandling?

Aterosklerose i kranspulsårene er en alvorlig nok sykdom som kan forårsake død, siden kranspulsårene er de viktigste blodkarene som leverer hjertet. De er tortuous, og deres diameter er liten, så her forekommer ofte avsetning av kolesterolplakk. I dette tilfellet mister fartøyets vegger sin elastisitet og senere sårdannelse.

Sykdommen rammer oftest mennesker eldre enn 45 år, men i noen tilfeller kan aterosklerotiske endringer oppdages hos personer under 30 år.

Faktorer som bidrar til utviklingen av sykdommen

Aterosklerose av hjertets hjertekaronier kan provoseres av følgende faktorer:

 1. En utilstrekkelig diett, der for mye skadelig kolesterol dannes i menneskekroppen.
 2. Skadelige vaner, som å røyke eller drikke alkohol.
 3. Arvelig disposisjon.
 4. Kronisk stress eller depressiv tilstand.
 5. Naturlig aldring av kropp og kjønn. Ofte blir det observert en sykdom hos menn, hvis alder er over 40 år.
 6. Mangel på tilstrekkelig fysisk aktivitet.
 7. Metabolske sykdommer.
 8. Sykdommer i det endokrine systemet (ofte koronar aterosklerose blir en følgesvenn av diabetes mellitus).
 9. Hypertensjon, der trykket stiger over 140/90 mm Hg.

Symptomer på sykdommen

På første stadium manifesterer sykdommen seg ikke på noen måte, og det kan bare oppdages ved undersøkelse. I fremtiden utvikler pasienten ustabil angina.

Symptomer på kranspuls aterosklerose:

 1. Å trykke eller brennende smerter i brystet, gir til venstre skulder eller rygg.
 2. Smertefulle opplevelser intensiverer etter spenning eller fysisk stress og varer ikke mer enn en kvart time, mens normaliseringen av pasientens tilstand forsvinner alene.
 3. Du kan kvitte seg med anfall med Nitroglycerin.
 4. Hvis pasienten er i horisontal stilling, har han kortpustethet.
 5. Angina pectoris kan være ledsaget av svimmelhet, cephalalgia, kvalme.

Avhengig av angina klassen, virker det både med sterk fysisk anstrengelse, og i ro og etter minimal aktivitet.

Vanlige tegn på atherosklerose inkluderer rask aldring av pasienten. Hans hud blir fortynnet og tørr, turgoren av vev er ødelagt, og arteriene på bøyningsflatene og templene ser svingete ut.

Hvordan sykdommen er diagnostisert

For å diagnostisere koronar aterosklerose samles anamnesis, og den faktiske og normative kroppsmasseindeksen bestemmes, og blodtrykket måles også. Det er også nødvendig å donere blod for sukker og kolesterol.

Metoder for å diagnostisere sykdommen inkluderer:

 • Ultralydsundersøkelse av hjertet.
 • Elektrokardiogram (grafisk registrering av hjertefunksjon og pulsering av hjertemusklene)
 • Sykkel ergometri (en studie som viser latent koronarinsuffisiens og bestemmer individets følsomhet for fysisk stress).
 • Treadmill test (elektrografisk undersøkelse, utført etter fysisk anstrengelse på tredemølle).
 • Angiografi (kontrastradiografisk undersøkelse av blodårer, vurdering av blodkarens funksjonelle tilstand og patologiske prosesser).
 • Datamaskin eller magnetisk resonansavbildning.

terapi

Behandling av aterosklerose i koronararteriene bør være kompleks. Det er ikke bare nødvendig å ta medisiner foreskrevet av en lege, men også å følge en diett. For å bli kvitt sykdommen må du følge følgende anbefalinger:

 • Reduser fettforbruket med minst 10%. Fjern fra diett smør, transfett, smiler. Bytt dem ut med vegetabilske oljer (oliven, solsikke, mais, linfrø).
 • Reduser bruken av matvarer som inneholder mettede fettsyrer (egg, krem, fett kjøtt).
 • Øk antall matvarer som inneholder flerumettede fettsyrer (fisk av noe slag, sjømat) i kosten.
 • Øk antall matvarer rik på fiber (grønnsaker, frukt).
 • Reduser saltinntaket.

For behandling av aterosklerose, bruker hjertebeholdere medikamenter fra forskjellige farmakologiske grupper. I noen tilfeller er de kombinert.

statiner

Preparater fra denne gruppen undertrykker produksjonen av enzymet HMG-CoA reduktase, som er ansvarlig for produksjonen av kolesterol. Det øker også antall membranrecept som tillater lipoproteider med lav tetthet å bli bundet og fjernet fra blodbanen. Dette bidrar til å senke kolesterolnivået. Statiner gjenoppretter elastisiteten i vaskemuren og har en anti-inflammatorisk effekt.

De mest populære og effektive stoffene fra gruppen statiner inkluderer:

 • Lovastatin.
 • Simvastatin.
 • Fluvastatin.
 • Atorvastatin.
 • Provastatin.

Som regel blir narkotika tatt en gang om dagen etter middagen, siden maksimal produksjon av kolesterol skjer om natten. Behandlingen starter med en minimums dose av et hvilket som helst middel, som gradvis økes.

De vanligste bivirkningene som oppstår ved bruk av statiner er kvalme, oppkast, diaré, myopati.

Anionbytterharpikser

Preparater av denne gruppen binder gallsyrer, som et resultat av hvilken leveren syntetiserer dem, i tillegg til å bruke kolesterol. Disse stoffene inkluderer:

Legemidler frigis i form av pulver, som oppløses i væsken og tas med mat 2 til 3 ganger om dagen. Effekten av søknaden observeres en måned etter begynnelsen av mottaket.

Ved bruk av slike legemidler kan det være bivirkninger fra fordøyelsessystemet i form av kvalme, oppblåsthet, opprørt av avføringen. Oftest er denne gruppen medikamenter foreskrevet i kombinasjon med statiner.

fibrater

De foreskrives ved forhøyet nivå av triglyserider i blodplasma. De fremmer aktiv produksjon av et enzym som bryter ned lipoproteiner med lav tetthet. For slike legemidler bærer:

Ta disse medisinene to ganger daglig før måltider. Når de brukes, utvikles bivirkninger fra mage-tarmkanalen i form av kvalme, oppkast, diaré. I sjeldne tilfeller kan muskel svakhet eller svimmelhet oppstå.

Folk oppskrifter

Behandling av aterosklerose av kranspulsårene ved hjelp av metoder for tradisjonell medisin er en lang prosess. For å redusere nivået av kolesterol trenger du ikke bare å ta midler basert på medisinske planter, men også endre livsstilen din.

Å senke nivået av kolesterol og styrke veggene til fartøyene bruk:

 • Hvitløk. For å forberede produktet, knuses 5 store hvitløkhoder grundig, blandes med samme mengde honning i mai og går på et mørkt sted i tre dager. Legemidlet er lagret i kjøleskapet og hver dag i et halvt år tar de 2 g om morgenen og om kvelden før måltider.
 • Clover. 80 gram rødkløver helles med en liter vodka og får stå i minst ti dager. Filter og konsum 15 ml tinktur til lunsj og om kvelden før sengetid. Behandlingen fortsetter i minst seks måneder.
 • Sitron. 10 g nåler helles 400 ml vann og koker over lav varme i 5 minutter. Etter avkjøling, filtrer. 2 sitroner skales og forsiktig jordet. Masse helle kjøttkraft oppnådd og insistere 3 dager. Tilsett 50 g honning og bland godt. På en dag må du ta 50 ml av legemidlet. Behandlingen fortsetter i tre måneder.
 • Røtt av hest-radise. Mediet gnides på en fin rist og blandes med fettfattig rømme. Hver dag blir det konsumert på en teskje en gang om dagen under måltider. Resepsjonen fortsetter i minst 2 måneder.
 • Løk. 50 ml juice presset fra pærene blandes med 20 ml aloe juice og samme mengde honning. Agenten er lagret i kjøleskapet og tatt 5 ml en gang daglig før sengetid. Behandlingsforløpet er 3 måneder.

I tilfelle at aterosklerose oppdages sent, og det utgjør en trussel mot pasientens liv, er kirurgisk inngrep nødvendig for å gjenopprette den forstyrrede blodsirkulasjonen. Det er to metoder som tillater å eliminere problemet - stenting og shunting.

stenting

I lumen av koronarbeinene er det innført et rammeverk som utvider den smalte delen. Stenten ser ut som et metallrør bestående av celler. Han er plassert i det berørte fartøyet, deretter oppblåst med en spesiell ballong, som presser inn i veggene.

Intervensjon utføres under lokalbedøvelse. Under operasjonen kan pasienten kommunisere med kirurgen og utføre sine kommandoer. For innføring av en stent, en dirigent og en spesiell ballong brukes et spesielt kateter.

Etter at ballongen er riktig installert, fjernes lederen og kateteret. Operasjonen gir gode resultater, men i 20% av tilfellene er det mulig å trekke fartøyet på nytt. Årsaken til dette er en overdreven opphopning av muskelvev.

bypass

Hvis pasienten har en progressiv innsnevring av hovedartarien, som fører til hjertemuskelen, utføres aortokoronar bypass-kirurgi. Denne operasjonen lar deg gjenopprette blodstrømmen ved å installere spesielle vaskulære proteser (shunts). I motsetning til stenting gjør omkjøring det mulig å omgå steder med innsnevring.

Dette er en alvorlig operasjon som varer i 3 til 4 timer. Ved utførelsen, bruk enheten av kunstig blodsirkulasjon. Rehabiliteringsperioden etter en slik kirurgisk inngrep er ganske lang. Hvis pasienten ikke overholder alle forskrifter fra legen og uavhengig slutter å ta medisiner, er et tilbakefall mulig.

komplikasjoner

Hvis flere fartøy påvirkes av aterosklerotiske plakk, kan dette føre til at pasienten dør. Også dødelig utfall kan provosere brudd på et atherosklerotisk plakk. Oftest forekommer det i løpet av den kalde årstiden om morgenen etter oppvåkning. En provokatør er også en sterk stress eller fysisk belastning.

Som et resultat er det en svingning i tone i kranspulsåren, økt blodgass, en kraftig økning i blodtrykk eller hjertefrekvens. Koagulasjonsevnen til blod har også en effekt.

Ved trombosering av hele lumen i kranspulsåren skjer et dødelig utfall. I 60% av tilfellene oppstår pasientens død før han går inn på sykehuset. Ved delvis skade på fartøyet er det ustabil angina.

Komplikasjoner av sykdommen kan være hjerteinfarkt, som er preget av symptomer:

 • En skarp smerte i brystet som kan gi i ryggen.
 • Fallende blodtrykk.
 • Kortpustethet.
 • Bevisstap.

I dette tilfellet er det nødvendig med sykehusinnleggelse og gjenopplivning.

En annen komplikasjon av sykdommen er kardiosklerose, hvor cellene i hjertemuskelen er erstattet av arrvæv. Det deltar ikke i sammentrekning av hjertet og forårsaker overdreven myokardiell belastning.

Utseendet av kardiosklerose er vist ved følgende symptomer:

 • Arytmi.
 • Smertefulle opplevelser i hjertet av hjertet, som intensiverer med fysisk anstrengelse på kroppen.
 • Hevelse.
 • Kortpustethet.
 • Svakhet.

forebygging

For å forhindre atherosklerose av karene, er det nødvendig:

 1. Bli kvitt dårlige vaner.
 2. Normaliser maten. Ekskluder fra kostholdet av fete og stekte matvarer. Preferanse bør gis til grønnsaker og frukt, kokt kokt eller kokt med et par små mengder vegetabilsk olje.
 3. Å gå inn for sport og å gå på frisk luft.
 4. Normaliser kroppsvekten.
 5. Tid til å behandle smittsomme sykdommer.

Ved en aterosklerose av kranspulsårene er det nødvendig å ta kontakt med kardiologen, endokrinologen, reumatologen og karsykirgen.

Koronar aterosklerose - dets årsaker, symptomer, diagnose og behandling

Koronar aterosklerose (eller aterosklerose i hjertets hjerteslagarterier) er overvekst av blodkar ved fettavsetninger. Overflødig kolesterol deponeres i form av plakk på veggene i blodårene og reduserer deres klaring, hindrer blodstrømmen og kompliserer arbeidet i hjertemuskelen. Aterosklerose av hjertets hjerteslagarter fører til en betydelig reduksjon i tilførselen av nytt blod til myokardiet, på grunn av hvilket han begynner å mangle oksygen og ernæring.

Årsaker til aterosklerose

Koronar aterosklerose er provosert av følgende faktorer:

 • Overdreven inntak av animalsk fett i kroppen, rik på mettede fettsyrer. Som et resultat øker konsentrasjonen av lipoproteiner med lav densitet i blodet, som legger seg på de indre veggene av karene, og danner plakk.
 • Hypodinami ble en følgesvenn av det siviliserte livet. Takket være utviklingen av transport begynte folk å bevege seg med komfort og uten problemer. Legene mener imidlertid at for å opprettholde en sunn tone, må en person passere på dagen for rekkefølgen på 10 kilometer.
 • Genetisk predisposisjon øker sjansen for å utvikle aterosklerose hos noen mennesker.
 • Paul - det er kjent at kvinner lider mindre fra atherosklerose på grunn av at kvinnekroppen genererer hormonet østrogen, som forhindrer sclerotisering av blodkar. Men etter overgangsalderen mister kvinner sin naturlige beskyttelse.
 • Alder - vanligvis tilstanden til fartøyene forverres etter 35 år, først og fremst hos menn.
 • Overvekt - det er tydelig at overvektige mennesker er mange ganger mer sannsynlig å ha problemer med tette blodårer.
 • Skadelige vaner er også en viktig faktor som bidrar til aterosklerose, spesielt med hensyn til røyking.
 • Diabetes mellitus - med denne sykdommen, er mange metabolske prosesser i kroppen brutt, det gjelder også metabolismen av fett.

I alt oppdaget forskere om to hundre forskjellige årsaker som forårsaker aterosklerose av hjertekardonene i hjertet.

Video om årsakene og risikofaktorene for utviklingen av koronar aterosklerose:

Symptomer på atherosklerose

Symptomer på koronar aterosklerose kan ofte ikke forårsake angst hos en person generelt, og i andre tilfeller ligner symptomene på andre sykdommer. Derfor er det viktig å foreta en tidlig diagnose av denne skadelige sykdommen. Faktisk vil forsømt atherosklerose med stenose uunngåelig føre til alvorlige komplikasjoner dersom det ikke behandles.

Det bør ikke være vanskelig å gjøre diagnostikk, opplever følgende følelser:

 • brennende, nesten utålelig smerte i brystet;
 • tyngde i brystet, gir til venstre arm eller tilbake;
 • kortpustethet, som ikke stopper selv når du ligger ned
 • pusteforstyrrelser;
 • skarp svimmelhet;
 • kvalme som fører til oppkast.

Disse symptomene er vanlige for en hel gruppe hjertesykdommer, som IHD, kardiosklerose, angina, hjerteinfarkt. Men med kardiosklerose er det fortsatt hevelse, og med hjertesvikt kan det være bevissthetstap.

Spesielt farlig er aterosklerose ved at den i utgangspunktet fortløper helt uten symptomer, og det oppdages ofte ved et uhell ved rutinemessige undersøkelser.

Video om prosessen med dannelsen av koronar aterosklerose:

Diagnose av koronar aterosklerose

Hvis det er mistanke om atherosklerose, blir følgende studier tildelt:

 • Biokjemisk blodprøve, som viser et økt innhold av kolesterol i det og et brudd på andelen lipoproteiner.
 • Ultralyddopplerografi gjør det mulig å vurdere blodstrømmen i koronarbeinene.
 • Angiografi (koronar hjerte) er en metode som gir mye informasjon. Med hjelpen er det mulig å vurdere stedet for innsnevring av fartøyets lumen og dens grad. I blodet injiseres en røntgenkontrast substans som gjør det vaskulære nettverket synlig og lar en vurdere sin tilstand.
 • Elektrokardiogrammet gjør det mulig å oppdage iskemiske forandringer i myokardiet, pasientens abnormiteter i rytmen og andre karakteristika ved hjerteslagene.
 • Radionukliddiagnostikk.
 • Sykkel ergometri, tredemølle tester.
 • Ekkokardiografi.
 • Datatomografi, inkludert multispiraltype.

Her er den detaljerte beskrivelsen av pasientens følelser viktig, takket være det er mulig å klargjøre diagnosen og velge et skjema hvor aterosklerose av aorta og koronararterier vil bli behandlet mest effektivt.

Behandling av koronar aterosklerose

Behandling av koronar aterosklerose avhenger av scenen av sykdommen som den ble funnet på. Hvis en pasient ble diagnostisert på et tidlig stadium av aterosklerose, så er det vanligvis begrenset til medisinering med legemidler som senker kolesterolnivået i blodet.

Aterosklerose bør behandles så snart som mulig slik at det ikke fører til mye mer alvorlige komplikasjoner. Moderne medisiner har tilstrekkelig antall metoder og midler for å kurere pasienter uten å gripe til alvorlige inngrep i kroppen:

 • Diet. Det er viktig å dramatisk redusere antall animalske fettstoffer som kommer med mat i kroppen. De kan erstattes med vegetabilsk fett, spesielt de som er rike på flerumettede fete organiske syrer, som hindrer utviklingen av aterosklerose.
 • Endre livsstilen. Det er viktig for pasienten å tvinge seg til å bevege seg så mye som mulig i hverdagen.
 • Bruk av farmakologiske legemidler fra utslipp av statiner kan redusere blodnivået av kolesterol og atherogene lipider. Men når man søker dem, bør legen ta hensyn til at det er mye felles mellom kolesterol og testosteron (opprinnelse og nær struktur). Derfor er disse stoffene kontraindisert for unge menn som har sex.
 • Bruk av legemidler som reduserer behovet for myokard i oksygen, beskytter hjertemuskelen og utjevner iskemiske manifestasjoner. Disse inkluderer kalsiumkanalblokkere, betablokkere, antiplateletmidler og ACE-hemmere.

Men hvis det allerede er startet aterosklerose av hjertets hjertekaronier, vil behandling med sine konservative tiltak vise seg å være ineffektiv. Deretter må blodstrømmen i koronarbeinene gjenopprettes ved kirurgisk inngrep:

Aortokoronær bypassoperasjon

Aortokoronary shunting involverer opprettelsen av en forbigående rute for blodstrømmen, omgå stedet med innsnevring eller okklusjon. Pasienten tar et fragment av et annet fartøy og syr det over og under det skadede området. Etter det fortsetter blodet å sirkulere gjennom det innsnevrede fragmentet, men det meste går langs omveien.

Ballong angioplastikk

Ballongangioplastikk refererer til metodene for endovaskulær kirurgi. Her gjennomføres intervensjonen gjennom en punktering fremstilt i femorale arterien. Et kateter settes inn i karet og retrogrades til stedet der koronararterien er innsnevret. Etter dette oppblåses en ballong på enden av kateteret og derved forstørrer fartøyets lumen. Blodstrømmen gjenopprettes, og hjertevævets iskemi opphører.

Coronary stenting

Koronar stenting på mange måter ligner fremgangsmåten beskrevet ovenfor. Bare ved ballongangioplasti, etter å ha forstørret lumenet, blir ballongen fjernet, hvoretter fartøyet smalrer igjen, og med stenting åpnes ballongen med en stent - et spesielt design med et tilstrekkelig stivt skjelett. Stentmaterialet har en minneeffekt, det vil si, det husker formen. Over tid strammer vascular tissue gjennom stentens meshwork og reparerer det på en pålitelig måte. Noen ganger stenter er kurativ - på deres overflate er brukt et stoff som sakte oppløses og tillater ikke dannelse av blodpropper, og dermed reduserer sannsynligheten for komplikasjoner.

Og du eller dine slektninger har allerede opplevd koronar aterosklerose? Klarte du å overvinne denne sykdommen og på hvilken måte? Del historien din i kommentarene.

Les Mer Om Fartøyene