Koronarangiografi av hjertets kar: Kjernen i prosedyren, indikasjoner og kontraindikasjoner

Koronarangiografi er en svært informativ, moderne og pålitelig metode for å diagnostisere lesjonen (konsentrasjon, stenose) av kransbunnen. Studien er basert på visualisering av passasje av kontrastmedium langs hjertets kar. Kontraststoff gjør det mulig å se prosessen på skjermen av en spesiell enhet i sanntid.

Koronararterier (koronararterier, hjertearterier) er kar som gir blodtilførselen til hjertet.

Koronarangiografi av hjertekarene er "gullstandarden" av kranspulsårforskning. Utfør prosedyren i røntgenstrålen. Intervensjonell kirurgi utvikler seg raskt og konkurrerer med "stor operasjon" i behandlingen av koronar hjertesykdom.

Leger av denne spesialiteten er kardiovaskulære kirurger som har gjennomgått seriøs trening. Nå blir de kalt - av intervensjonskirurger eller røntgen endovaskulære kirurger.

Røntgenkirurgi er et rom hvor leger utfører intrakardial forskning og behandling under sterile forhold ved hjelp av røntgenutstyr. Det er røntgenstrålen som gjør at legen kan se hjertet, kranspulsårene under hele prosedyren.

Da vil du lære: Når koronarografi er vist, vil vi dvele i detalj om det viktigste øyeblikket for pasienten - hvordan prosedyren går, og hvem når du kan begynne å jobbe. Hva er indikasjonene, mulige komplikasjoner.

Indikasjon for koronarografi

Hvem trenger å gjøre forskning? Indikasjonene er svært brede, det er flere og flere av dem. Vi vil vurdere de hyppigste tilfellene når forskning er uunnværlig.

 1. Under utviklingen av akutt koronarsyndrom (ACS) - dette er starten på et mulig myokardinfarkt. Faktum er at myokardinfarkt (hjertemuskulatur) har flere utviklingsstadier. Hvis i begynnelsen av denne hendelsen forsøker å gjenopprette blodstrømmen, vil ACS ikke ende med nekrose (død) av delen av myokardiet.
 2. Mistanke om koronar sykdom. Hvis pasienten har angina pectoris, så hvis det er innsnevring i henhold til koronar angiografi, må blodstrømmen i hjerteårene gjenopprettes før det oppstår iskemi eller et hjerteinfarkt.
 3. Når det er nøyaktig kjent at det er stenose i kranspulsåren (innsnevring av lumen aterosklerotiske plakk), men det er nødvendig å finne ut hvor mye det er uttrykt. Røntgen kirurger øyne (det vil si visuelt) vurdere volumet av stenose. På skjermen kan du se "en timeglass, når den er i stenosens plass, passerer kontrast en innsnevring. Hvis denne innsnevringen er svært liten - vurder deretter hastigheten som kontrastmiddelet er vasket av (tross alt er kontrasten normal blodstrøm).
 4. I de tilfellene når pasienten trenger en hjertekirurgi: erstatning av en eller flere ventiler eller en operasjon for aortaens forstørrelse (forstørrelse). I alle disse tilfellene bør legene avgjøre om det er en patologi i hjerteårene. Hvor mye kirurgi er nødvendig for pasienten? Bare en korreksjon av en flamme eller en rippe også?
 5. Det er velkjent at iskemisk hjertesykdom (koronar hjertesykdom) utvikles tre ganger oftere hos pasienter med en transplantert nyre enn hos den vanlige befolkningen i samme alder. I forbindelse med det økende antall transplantasjoner i verden blir dette problemet ganske akutt, og koronarografi utføres også av slike pasienter.
 6. Det er ikke lenger en sjeldenhet når studien utføres til pasienter med et transplantert hjerte for diagnose av angina pectoris.

Koronarografi er nødvendig for timing (som presserende) og metoden for behandling av stenotiske lesjoner i kranspulsårene. Hvis en kritisk innsnevring (mer enn 50% av den arterielle lumen), at et presserende behov for å bestemme hvorvidt en pasient behov for å koronararterie-bypasskirurgi eller koronar angioplastikk. Hvis innsnevringen ikke er kritisk, kan det være nok medisiner.

Kontra

Absolutte kontraindikasjoner eksisterer ikke. Hvis pasienten tar svært lang tid å ta medisiner som fortynner blodet, og det ikke er noe behov for koronar angiografi, kan prosedyren bli utsatt i 7-10 dager. I dette tilfellet anbefales det å avbryte medisinen. Det er nødvendig at etter prosedyren stoppet blodet raskt, og det var ingen risiko for blødning.

Hvordan virker prosedyren?

Vi vil vurdere hele prosedyren for koronarangiografi av hjerteskjoldene "fra pasientens side".

Hospitalisering og forberedelse

Pasienten ankommer om kvelden i avdelingen eller om morgenen kommer han på fastsatt tidspunkt for studien. På hendene skal han ha blodprøver (legen vil spesifisere hva), elektrokardiografi og ultralyd i hjertet.

I venterommet eller i menigheten vil pasienten få informasjon om samtykke på hånden, som må signeres (med mindre du har forandret deg til å gjennomgå en studie). Koronarografi utføres på tom mage, varigheten av hele prosedyren er fra 30 minutter til 2 timer. Pasienten tømmes neste dag. Om morgenen før utslipp vil ta alle testene.

Denne prosedyren kan utføres på to måter (det er en standard diagnostisk metode): gjennom armene og gjennom lårarterien.

Metoder for innføring av et kateter for koronar angiografi av hjertekarene

Før koronar angiografi, vil en nyxis (premedikasjon) bli brukt til å lindre nervøsitet.

Vanligvis er pasienten bevisst under studien og kommuniserer med legen. I sjeldne tilfeller er det nødvendig å nedsette pasienten i en tilstand av medisinsk søvn - så vil anestesiologen være på studien.

Hva skjer i operasjonen

 1. I begge tilfeller er lokalbedøvelse opprinnelig ferdig (lidokain og andre rusmidler).
 2. Punkterer fartøyet på låret eller armen, sett et kateter eller rør inn i karet. I utgangspunktet er det nødvendig å nå koronararterien munn (dette er stedet for utgangen av koronararterien fra aorta). Kirurgen setter inn et rør inn i pasientens høyre fartøy
 3. Lektekateteret stiger direkte til koronararteriene. I den andre enden (hvor de kom inn i huden) er en sprøyte med kontrast festet til kateteret. Her er det introdusert. Kontrast fyller hjerteslagene og vaskes av blodstrømmen. Under hele prosedyren er det et videoopptak. Legen observerer fremdriften av prosessen på skjermen. Skjermen kan roteres slik at pasienten også ser sine egne arterier. Du kan snakke med legen. Gjennom kateteret injiserer kirurgen kontrast fra sprøyten. Legen observerer fremdriften av prosessen på skjermen
 4. Etter å ha fullført prosedyren på punkteringsområdet, utøver legen fysisk trykk med hender. Det er nødvendig å stoppe blødningen.
 5. Deretter påføres en steril, pressende (veldig tett) bandasje og pasienten overføres til menigheten. Etter prosedyren pålegger kirurgen et tett bandasje på pasienten

Etter koronar angiografi

Pasienten anbefales ikke å komme seg ut av sengen fra 5 til 10 timer. Denne forskjellen er forståelig - fordi noen pasienter tar stoffer som fortynner blod. Og ikke i alle tilfeller kan de bli kansellert før prosedyren.

Du kan spise rett etter prosedyren. Kirurgen nærmer seg menigheten for å diskutere alle nyanser av studien.

Prosedyren for koronarangiografi blir nøye og gjentatte ganger studert og analysert av leger. En kopi av videoen vil bli gitt til deg umiddelbart i operasjonen.

Pasienten er utladet, hvis det ikke er noen komplikasjoner, neste dag. Du kan begynne å jobbe på en dag.

Komplikasjoner av prosedyren

I praksis er komplikasjoner ekstremt sjeldne - ikke mer enn 1%. I litteraturen rapporteres fra 0,19 til 0,99% av komplikasjoner etter denne studien.

 • Blødning og påføring av trykkbinding. Det er obligatorisk etter undersøkelsen at legen som gjorde prosedyren, vil nærme seg deg. Han vil gå så ofte som situasjonen krever.
 • Allergiske reaksjoner mot kontrast. Det kan være kvalme, oppkast, utslett. Problemene går bort på egenhånd, eller de får injeksjoner av allergier.
 • Myokardinfarkt, arytmi, smerte i hjertet - ikke mer enn 0,05%. I menigheten ved siden av pasienten får lov til å finne en kjære. Pass på å observere to leger: doktoren i avdelingen og legen som gjorde koronarangiografi. Slike komplikasjoner vil bli diagnostisert på det tidspunktet.
 • Kontrast-indusert nefropati (akutt nyreskade) er ledsaget av en kortvarig økning i kreatinin i blodet på grunn av kontrast. Kreatinin er et produkt av proteinmetabolisme, en viktig indikator for nyrefunksjon. Kontrasten utskilles innen 24 timer uten skade på nyrene.
 • Perforering og ruptur av koronararterien. Det forekommer hos 0,22% av pasientene. Denne komplikasjonen utvikler seg hos pasienter med avansert aterosklerose i kranspulsårene. (Journal of Practice of Emergency Medical Care, 2014). Mer enn hos 99% av pasientene, kan komplikasjonen elimineres på operasjonstabellen.

funn

Koronarografi er nødvendig for legen å estimere med egne øyne hvordan, hvor og hvorfor kranspulsårene påvirkes. Etter studien vil pasienten få en nøyaktig diagnose.

Det kan også være at under koronar angiografi vil du umiddelbart få en korreksjon av de trange arteriene (oppblås kanen under trykk i stedet for stenose).

Prosentandelen av komplikasjoner etter studien er lav, og metodens informativitet er pålitelig og viktig for videre behandling.

Koronar angiografi

Koronarangiografi er en invasiv studie som utføres for å diagnostisere koronar hjertesykdom. Metoden består i studiet av anatomi av koronararteriene ved å vise dem på den indre topografien angiografi ved røntgenopptak av pasienten, og involverer en innledende kateterisering av arterier med innføringen av radio-opak substans.

indikasjoner:

 • ustabil angina, utviklet mot en bakgrunn av hjerteinfarkt og ledsaget av dysfunksjon i venstre ventrikkel (med økt arterielt trykk, lungeødem og ineffektivitet ved medisinering);
 • gjentatt myokardinfarkt;
 • angina pectoris av III-IV funksjonell klasse;
 • Kommende hjerteoperasjon (erstatning av ventiler, kirurgisk behandling av hjertefeil) hos en pasient over 35 år med høy risiko for komplikasjoner;
 • iskemi i hvile;
 • iskemi, hjerterytmeforstyrrelse og senking av arterielt trykk under treningsprøver;
 • kongestiv hjertesvikt;
 • systolisk dysfunksjon i venstre ventrikel (med utkastningsfraksjon mindre enn 40%);
 • ervervet hjertefeil;
 • lyder i hjertet;
 • asymptomatisk løpet av iskemisk sykdom med stor risiko for komplikasjoner.

Denne metoden for diagnose brukes når det er umulig å skaffe pålitelige data om tilstanden til blodkar ved ikke-invasive metoder. Ofte involverer koronarangiografi etterfølgende ballongkardon-angioplastikk eller koronar bypass-kirurgi. I henhold til resultatene av undersøkelser kan ikke bestemme graden av koronar hjertesykdom, og forhindre skader på interventrikulære septum og venstre ventrikkel, mitral insuffisiens og identifisere andre abnormiteter, bestemme ytterligere løpet av behandlingen. Emergency koronar angiografi er angitt i langvarige smerter på en bakgrunn av koronar hjertesykdom når resultatene av EKG nøyaktig diagnose er ikke mulig.

Den forberedende fasen av prosedyren innebærer måling av puls på alle perifere arterier, påvisning av vaskulær støy, levering av generelle og biokjemiske blodprøver, analyse av koagulabilitet (koagulogram). Innføringen av en radiopaque substans ledsages ofte av en kort (ca. 30 sekunder) følelse av varme og kvalme. Valget av stoffet i de fleste tilfeller er gjort til fordel for ion-kontrastmedier. Ikke-ioniske stoffer er av høy pris, men samtidig antas det at de er mindre sannsynlig å forstyrre kontraktiliteten til venstre ventrikel, arytmi og vedvarende senkning av blodtrykk.

Punksjon utføres oftest gjennom femorale arterien. Pasienten ligger på ryggen, beina hans er litt fra hverandre. Etter å ha bestemt tilgangspunktet blir huden i denne sonen behandlet, sterile materialer plassert på det, og legen fortsetter til anestesi. Lokalbedøvelse er introdusert sakte, noe som gjør at pasienten bedre tolererer det ubehag som oppstår. Deretter brukes et lederkateter, som er fylt med saltvann. På slutten av prosedyren fjernes den, blødningen stoppes av en fingerpinne. Bruken av dressinger er uønsket, da det i dette tilfellet er vanskelig å kontrollere kontrollen med blødningsprosessen. I løpet av de neste seks timene foreskrives pasienten en sengestøtte. Det er svært viktig å overvåke arterielt trykk, hjertefrekvens, puls, temperatur og andre fysiologiske parametere første gang etter koronar angiografi.

Kontra:

 • brudd på blodpropp (om nødvendig, utarbeider prosedyren blod for transfusjon);
 • Nyresvikt (ved stabil kronisk nyresvikt til koronarangiografi, benyttet det potensielle behovet for etterfølgende hemodialyse);
 • allergiske reaksjoner på radioaktive midler (ofte kombinert i en anamnese med bronkial astma eller atopisk dermatitt, oppdages ved å introdusere testdoser av stoffet);
 • smittsomme sykdommer, samt inflammatoriske prosesser på huden på stedet for punktering;
 • hjertesvikt i dekompensasjonsstadiet;
 • alvorlige former for lesjoner av perifere arterier (risikoen for komplikasjoner i form av tromboembolisme øker).

Blant komplikasjoner lignende fremgangsmåte som blødning, infeksjon, hjerteinfarkt, slag, koronar spasme, forskjellige former av arytmi og død (med sannsynlighet 0,1%). Eldre alder, alvorlig aortal stenose og noen andre lidelser øker risikoen for død.

Koronar angiografi (koronar angiografi)

Som det er kjent, er det blodkar i blodet som leverer blod med oksygen inneholdt i det myokardium (hjertemuskulatur). Disse karene kalles koronar (koronar, eller deres eget hjerte). Deres normal funksjon er svært viktig for riktig drift av hjertemuskelen, forårsaker i sin tur avhenger av velferd i hele organismen. I tilfelle av blokkering av lumen vaskulære tromben eller aterosklerotiske plakk er en akutt eller kronisk hjertevevet hypoksi (oksygenmangel), som innebærer nekrose (dødt vev). Som et resultat utvikler slike sykdommer som iskemisk hjertesykdom (IHD) og myokardinfarkt. I de fleste tilfeller er slike sykdommer lett diagnostisert av resultatene av klinisk undersøkelse, EKG og ultralyd i hjertet.

Men det er ikke alltid mulig å bestemme forekomsten av patologi av kranspulsårene på grunnlag av bare disse dataene og utvikle en bestemt terapeutisk taktikk. Noen ganger må en lege bokstavelig talt "se" i hjertet av en person for å forstå hvilke patologiske prosesser som foregår i dette viktige organet. Er det mulig?

Mulighetene for moderne medisin vokser stadig. For hundre år siden, og legene kunne ikke forestille seg at en dag vil de være i stand til å se inne i hjertet av en levende person, for å se hvordan det slår, vurdere hvordan du skal betjene sine interne strukturer og blodårer som gir den med blod. For tiden er alt dette blitt mulig takket være spesialutstyr og høyteknologiske forskningsmetoder. Coronaroangiography (CAG) er en slik teknikk.

Koronar angiografi (eller koronar angiografi) - Denne instrumental Fremgangsmåte for diagnose av kardiovaskulære sykdommer, som blir utført ved innføring av radioopake substanser i sin sirkulasjonssystem av hjertet, slik at legen får røntgenkoronararteriene med påfølgende evaluering av åpenhet. Denne studien viser graden av svekkelse av blodstrømmen i disse arterier, som oppstår på grunn av en blodpropp, aterosklerotiske overlegg, vasospasme (for eksempel angina Prinzmetal), angir nærværet av myokardial ischemi, så vel som for å identifisere ytterligere legens tiltak når det gjelder hjertekirurgi behandling - behovet for stenting arterier eller aorto-koronary shunting (CABG).

Indikasjon for koronarografi

Hovedindikasjonene for denne diagnostiske metoden er følgende:
- akutt myokardinfarkt hos pasienter hvis stenting anses av legen etter behov (innen de første tolv timene fra begynnelsen av kliniske manifestasjoner);
- alvorlig stabil angina pectoris 3 - 4 FC (funksjonsklasse);
- stabil angina med tegn på alvorlig iskemi med mindre fysisk anstrengelse;
- variant angina av Princmetal;
- Fravær av effekt fra den pågående stoffterapien, i dette tilfellet spørsmålet om stenting eller CABG er tilrådelig;
- et tidligere myokardinfarkt ledsaget av dødelig rytmeforstyrrelse (ventrikulær fibrillering, fullstendig AV-blokkering, etc.) eller klinisk død;
- høy risiko for plutselig hjertedød;
- umulighet å gjennomføre et EKG eller ultralyd i hjertet med en belastning (lav toleranse for fysisk anstrengelse, så vel som for pasienter med lav ejektionsfraksjon ved ultralyd);
- før operasjonen på hjertets ventiler hos pasienter over førti år, samt med bryst og hjerte smerte;
- klargjøre diagnosen for kliniske eller yrkesmessige indikasjoner - i tilfeller der resultatet av andre undersøkelsesmetoder er tvilsomt;
- relapses av angina eller hjerteinfarkt innen 9 til 12 måneder etter stenting og CABG, henholdsvis.

Kontraindikasjoner for koronarografi

Det er ingen absolutte kontraindikasjoner for denne metoden.
Fra de relative kontraindikasjoner er følgende: akutt infeksjonssykdom, anemi (reduksjon i hemoglobin i blodet), patologien til blodkoagulering med mulig fare for forlenget blødning, slag, akutt eller kroniske sykdommer i andre organer (akutt kirurgisk eller gynekologisk patologi, dekompensasjon av diabetes, bronchial astma og så videre).

For hver pasient bestemmes indikasjoner og kontraindikasjoner av en kardiolog, kardiurgirurg og, om nødvendig, av andre spesialister, strengt individuelt.

Forberedelse for forskning

Før du utfører koronar angiografi er det svært viktig å observere drikking og spiseform. Studien utføres strengt på en tom mage (det siste måltidet i 6 til 8 timer), siden det er mulig å utvikle oppkast under intravenøs kontrast og aspirasjon (oppkast) av oppkast. To til tre timer før studien, er det lov å drikke ikke så store mengder rent drikkevann for at nyrene skal fungere riktig, siden de må fjerne kontrastmaterialet fra kroppen.

I tilfelle av den planlagte studiet, når pasienten er referert fra klinikken eller kardiologiske sykehus, må han ha følgende metoder for inspeksjon armer: urinanalyse, klinisk fullstendig blodanalyse med definisjonen av blodplater, protrombin indeks, blodlevring tid og andre indikatorer på blodkoagulering, biokjemiske blodprøver, tester for HIV, syfilis, hepatitt B og C, EKG resultater, ekkokardiografi (ultralyd av hjertet).

Hvis pasienten blir tatt med til beredskapsundersøkelse (et ambulanseteam, fra en hjerte- eller gjenopplivingstjeneste med mistanke om hjerteinfarkt), kan undersøkelsesdataene omgående utføres om nødvendig.

Hvordan utføres koronarografi?

Koronarangiografi er en invasiv diagnosemetode, det vil si at forskning er innført i vev og organer i menneskekroppen. Det utføres i planlagt eller nødstilfelle. I en planlagt undersøkelse blir pasienten innlagt på sykehuset et par dager før i den kardiologiske eller kardiovaskulære avdelingen på sykehuset, hvor de nødvendige diagnostiske metoder utføres, som beskrevet ovenfor, etter den behandlende legenes skjønn.

Før sykepleier tar en pasient på en Gurney i et kabinett rentgenhirurgicheskih studier utført det premedisinering - administrering av anestesimidler og beroligende midler (ketorol, relanium intramuskulært eller intravenøst). Videre forskyve pasienten på bordet i et kontor, bedøve punkteringsstedet av den radielle arterie (håndledd) eller lårarterie (i lysken) ved subkutan bedøvelse med lidokain eller annen bedøvelse, og deretter gå direkte til punktering (punktering hud og arterier). Etter få tilgang til arterien (vanligvis stråling) det er innsatt innførings - steril engangs rør med en ventil hindrer inntrengning av blod inn i det, og en sideåpning for injeksjon av kontrast. Gjennom innføringskateteret er innstukket leder på å nå den radielle arterie med koronar aorta sinus deri. Videre er føringskateter satt inn og installert ved munningene av høyre og venstre koronare arterier blir kateteret båret på innføringen av røntgentett materiale som gjør det mulig å se skyggen av en arterie på skjermen, som hjertearterien og uten kontrast absorbere røntgenstråler. Det er således et skudd gjennom røntgen installasjon, slik at for å beregne koronararterien i forskjellige projeksjoner (arterie ikke ligger i et enkelt plan).

Resultatene av kontrast vises på installasjonsskjermen, og lagres deretter i datamaskinen med videre evaluering og tolkning av resultatene. Etter en vellykket kontrast blir kateteret enten fjernet, eller legene bestemmer om de skal ha en nødballongangioplasti eller sette inn en stent inn i den trange arterien.

Etter avslutning av prosedyren påføres et trykkbandasje på håndleddet, som ikke krever ytterligere dressinger, og pasienten leveres til avdelingen. Hele prosedyren tar omtrent 15 - 30 minutter uten å forårsake smertefulle opplevelser i pasienten, og teller ikke punkteringsstedet (punktering).

Etter en rutinemessig undersøkelse forblir pasienten i kardiologiavdelingen i flere dager for å vurdere den generelle tilstanden og avgjøre videre behandlingsmetoder. Om nødvendig kan tiden for sykehusinnleggelse økes i samsvar med behovet for kardiologisk kirurgisk behandling.

Ved en test utført for nødindikasjoner overføres pasienten til kardiovaskulær avdeling for videre overvåking og behandling.

Dekryptere resultatene av koronarangiografi

Evaluering av data oppnådd under koronarangiografi utføres av en røntgen kirurg, kardiurgirurg og kardiolog. Avhengig av graden av innsnevring av koronararteriene, er følgende termer uttalt:

- okklusjon - fullføre blokkering av arterien med en aterosklerotisk plakk eller trombus - lumen av arterien ved resultat av koronarangiografi er innsnevret med mer enn 90%;
- stenose - delvis innsnevring av arteriene med 30 - 90% - skille brønnhode stenose (ved munningen av arterien eller ikke mer enn tre millimeter fra dens opprinnelse), den lokale innsnevring (for 1 - 3 mm arterie), omfattende stenose (på en betydelig del av arterien innsnevring dens lumen);
- aneurisme av arterien (fremspring av veggen, som forstyrrer normal blodstrøm og er fulle av ruptur av veggen med blødning);
- forkalkninger (Avsetning av kalsiumsalter, vanligvis i kombinasjon med aterosklerotiske plakk i blodåreveggen, som også kaller begrensning og forstyrrelser av blodstrømmen i denne arterie).

Figuren viser delvis obstruksjon av koronararterien.

Resultatene er viktige for leger når det gjelder behov for kirurgisk behandling. Således, for eksempel, med en grad av innsnevring av arterielumen med mer enn 75%, blir pasienten vist kardiologisk kirurgisk reperfusjon (gjenoppretting av blodstrøm) i myokardiet.

Komplikasjoner av koronarangiografi

Siden denne studien er invasiv, mye mindre utført på hjertet, er det en risiko for komplikasjoner utviklings på statistikk i to tilfeller av hundre. Dødelighet i koronar angiografi er mindre enn 1%. Likevel, i meget sjeldne tilfeller kan utvikle ventrikkelflimmer, koronar arteriell trombose med utviklingen av omfattende myokardial infarkt, slag, trombose i den radielle arterie, infeksiøs betennelse på stikkstedet, akutt nyresvikt som en reaksjon på utskillelsen av kontrastmiddel gjennom nyrene, for å allergisk reaksjon kontrastmedier, opp til utviklingen av anafylaktisk sjokk.

Forebygging av komplikasjoner er en forsiktig historie mot nyresykdom, anafylaktiske (apllergicheskih) reaksjoner, spesielt jodpreparater, og rettidig administrering av antikoagulanter (heparin, fraxiparin, warfarin).

Langtidskomplikasjoner kan betraktes som statistisk bevis på at lave doser av stråling mottatt i løpet av avbildningsstudier av hjertet, øker risikoen for kreft hos pasienter med et gjennomsnitt på 3%.

CT-koronarografi og dens typer

Sykdommer i hjertet og kardiovaskulærsystemet påvirker mennesker i stadig større grad, og hvis tidligere slike sykdommer var særegne bare for folk i avansert alder, lider i dag også unge mennesker av lignende problemer. Av denne grunn er det viktig å nøye overvåke tilstanden til dette organet, så vel som å legge merke til alle symptomene, samt avvik knyttet til hjertet. En svært viktig faktor er også rettidig diagnose, utført ved hjelp av høyteknologiske metoder, hvorav en med rette anses som CT-koronarografi.

Koronar angiografi - hva er det?

Koronarangiografi kalles vanligvis en prosedyre, hvor røntgenbilder av blodkar relatert til selve hjertet er laget. Dette skjer konstant i løpet av tiden da fartøyene er fylt med kontrast, noe som gjør det mulig å undersøke veggene og lumen av alle arteriene perfekt. Uten kontrastmiddel kan du ikke lage klare bilder, bare hvis du har det, vil en spesialist kunne studere dem og gjøre en korrekt diagnose. Kontrast vil fylle hele fartøyets lumen, noe som gjør det mulig å oppnå lignende effekt fra prosedyren. Ofte utføres dets funksjon av urografi, eller mer nøyaktig, av en urografisk løsning.

Prinsippet om å gjennomføre studien er ekstremt enkelt, fordi i begynnelsen av studien setter legene bare inn i karene den tidligere nevnte substansen, så er alt dette tatt opp på røntgenapparatets film. Moderne teknologi kan gjøre uten film, men dette er sjeldent. Når alt er registrert, vil legen begynne å studere informasjonen som er mottatt under forskningen. Diagnosen er basert på hvordan kontrastmediet fyller fartøyets lumen. Dette gjør det ikke bare mulig å bestemme graden av innsnevring, men også å oppdage mulige defekter, blant hvilke oftest koagulasjoner forekommer.

klassifisering

La oss se på hovedtyper av koronarangiografi, hvorav det bare er tre:

 • generell koronar angiografi;
 • selektiv koronagraf;
 • koronar angiografi ved hjelp av en datamaskin tomografi.

Vurder alle metoder, men den mest populære er sistnevnte, da essensen er basert på de mest moderne og progressive teknologiene.

Generell koronarografi

En vanlig koronarangiografi er en enkel studie som utføres på en standard røntgenmaskin. Det gir deg mulighet til å diagnostisere et stort antall sykdommer assosiert med hjertekarrene. Denne prosessen skjer når et kontrastmiddel injiseres direkte inn i koronarbeinene.

Selektiv koronar angiografi

Koronar angiografi av hjertekar av en selektiv art er en forbedret versjon av den generelle studien. Under en slik diagnostisk prosedyre fokuserer spesialisten på et lite antall fartøy, og noen ganger er det enda begrenset til en. For å utføre en slik prosedyre er det viktig å forhåndsinstallere et spesielt kateter, gjennom hvilket selve kontrast vil bli matet. Det er viktig at bildene ble tatt på en god film, som manglende overholdelse av denne tilstanden, vil bildekvaliteten bli dårlig, på grunn av hva legen ikke er i stand til å fastslå nøyaktig hva tilstanden til blodårene, og vil derfor ikke være riktig diagnostisert og er valgt behandling.

Selektiv koronarangiografi krever ikke en stor mengde kontrastmiddel, og blant dens egenskaper er det nødvendig å skille prosessens hastighet, og bildene kan oppnås annerledes (vi snakker om de forskjellige fremskrivninger av bilder). Ulempen med denne metoden for forskning er at hele prosessen ikke kan utføres på samme prober, de krever utskifting, noe som kan resultere selv i atrieflimmer. Utstyret som kreves for å utføre slik diagnostikk, er også vanskelig, det må ha en hurtigopptaksfunksjon. Vær oppmerksom på kvaliteten på probene.

MSCT koronar angiografi

Under dette komplekse begrepet skal forstås som multispiral computertomografi, rettet mot studiet av koronarfartøy. Denne diagnostiske prosedyren fanger også mange andre viktige elementer, for eksempel hjerteventiler. Den eneste ulempen ved prosedyren er at den ikke kan utføres i hvert medisinsk senter. Saken er at for CT-koronarangiografi er det nødvendig med en høyhastighets datortomografi, den må være multispiral og minst 32-skive for at koronarografi skal utføres.

Før du starter en slik undersøkelse, vil spesialisten fylle hjerteskarene med kontrast (i det overveldende flertallet av situasjoner brukes forskjellige jodforbindelser). Etter dette må pasienten umiddelbart ligge under tomografen, slik at spesialisten begynner å ta bilder. Denne typen forskning er utrolig enkel og rask, det krever heller ingen innlegging av sykehus, fordi etter utgivelsen av resultatene får du lov til å gå hjem (forutsatt at bildene er normale). Av denne grunn er coronaroangiografi ved hjelp av en datortomografi et utmerket alternativ til de tidligere diskuterte metodene. Men listen over fordeler ved CT-koronarangiografi:

 1. Nesten fraværende invasivitet.
 2. Evnen til å utføre en slik undersøkelse uten sykehusinnleggelse, og for en kort periode.
 3. Betydelig redusert risiko for å utvikle komplikasjoner.
 4. Muligheten for å identifisere mange skjulte plager, for eksempel stenose av blodårer.
 5. Muligheten for tidlig påvisning av typen aterosklerotiske plakk som vises (de kan bli kalsinert eller mykt).
 6. Muligheten til å vurdere arbeidet til spesialister på pålegg av skudd, samt vegger, er et alternativ og kontrollerer dem etter en tid med den aktuelle prosedyren.
 7. Mulighet for en detaljert studie av hjertet.

Indikasjoner for prosedyren

Fastslått at det er bedre: standard koronar angiografi eller CT scan - selvsagt nødvendig, men i mange tilfeller vil det avhenge av kapasiteten på det medisinske senteret, hvor du vil gjennomføre undersøkelsen. Det er verdt å nevne at en slik fremgangsmåte kan også utføres selv i tilfelle av myokardinfarkt i akutt form, og det er ganske egnet for de menneskene som yrke er forbundet med belastningen på hjertet eller, for eksempel, en alvorlig nervøs spenning, på grunn av hva og kontinuerlige diagnostikk nødvendig. Eksperter oppmerksom på at praktisk talt alle indikasjoner for CT koronar angiografi basert på det faktum at det er viktig å vurdere tilstanden til fartøyene, samt for å vurdere enhver terapi eller diagnose av en bestemt sykdom. Det er visse sykdommer hvor en slik undersøkelse ofte gjøres, men la oss se på bare tilfeller når det er nødvendig (det handler om diagnostikk, ikke identifisering av den spesifikke sykdommen):

 1. Det oppstod angina angrep som oppstod under behandlingen av en slik sykdom som hjerteinfarkt.
 2. Behovet for diagnose, som oppstod før en seriøs operasjon i hjertet eller koronarbeinene.
 3. Mistanke om utviklingen av en smittsom form for endokarditt.
 4. Utseendet til Kawasaki sykdom.
 5. Behovet for kirurgisk operasjon (det trenger ikke nødvendigvis å berøre hjertet) raskt for de personer som har hatt et hjerteinfarkt.
 6. Hjertesvikt i stillestående form.
 7. Myokardinfarkt, som skjedde på grunn av ukjent for pasienten og spesialisten grunn.
 8. Feil i behandlingen som brukes til å behandle ondartet arytmi.
 9. Mangelen på effekten av sterke medisiner som følge av kampen mot angina pectoris.
 10. Kontroller tilstanden til hjertet og koronarbeinene før pasienten transplanteres til noen organer.
 11. Hjertesvikt, årsaken til dette er ukjent for leger.
 12. Hjertesvikt i kronisk form, som kan ledsages av angina, og i noen situasjoner - problemer med prosessen med å trekke sammen ventrikkelen.
 13. Skader på brystet, nemlig - et kjedelig traumer, som ble overført i nyere tid.
 14. Hypertrofisk kardiomyopati.
 15. Ulike patologiske prosesser som forekommer i aorta, samt i koronarbeinene.

Som det ble sagt før, kan listen over indikasjoner fortsettes, da det er noen sykdommer som krever en slik kontroll ved minste avvik, for eksempel iskemisk hjertesykdom.

Kontra

Kontraindikasjoner assosiert med computertomografi er svært viktige, som om det ignoreres, er det enda en risiko for at pasienten dør, til tross for at det er svært få absolutte kontraindikasjoner. Her er deres liste:

 • graviditet (scenen har ikke stor betydning, bølgene vil skade barnet, så vel som kontrast);
 • forkalkning, som påvirker koronararteriene;
 • individuell intoleranse mot jod, som brukes som en kontrast;
 • arytmi;
 • nyre- eller leverinsuffisiens
 • diabetes mellitus i alvorlig form;
 • plager som har påvirket skjoldbruskkjertelen;
 • takykardi.

Men denne kontraindikasjonen slutter ikke der, siden det er situasjoner der det er bedre å ikke utføre CT-koronarangiografi, men om nødvendig kan det gjøres, men bare etter å ha konsultert en spesialist og normaliserer tilstanden din. Her er en liste over disse relative kontraindikasjoner:

 1. Ventrikulær arytmi, som er preget av ukontrollert natur (i så fall kan spesialisten kun referere til CT-koronarangiografi hvis arytmen blir kontrollert).
 2. Det skjedde forgiftning gjennom hjerteglykosider.
 3. Hypokalemi, som ikke kan kontrolleres.
 4. Infektiv form for endokarditt.
 5. Sykdommer i indre organer (muligheten for å utføre prosedyren kan kun avgjøres av en spesialist).
 6. Hypertensjon, som ikke kan kontrolleres.
 7. Signifikant økning i kroppstemperatur.
 8. Utseende av patologiske prosesser assosiert med prosessen med blodpropp.
 9. Hjertesvikt dekompenseres.

Alle disse sykdommene, som er nevnt ovenfor, betraktes som relative, det vil si prosedyren kan utføres, men bare hvis det er absolutt nødvendig og med tilgjengeligheten av foreløpig trening, som inkluderer stabilisering av pasientens tilstand.

Fremstilling av

For at en spesialist skal kunne diagnostisere det, er det viktig å ta bilder godt, og dette vil kreve ikke bare høy kvalitet utstyr, men også et kontrastmiddel som gir deg det beste resultatet. Det er på grunn av kontrast at det blir nødvendig å forberede seg på studien. Legen vil nødvendigvis trenge informasjon om nivået av kreatinin i blodet, samt urinstof. Det beste alternativet vil være hvis du bestiller enkle tester om noen dager. Det er viktig at de utføres ikke tidligere enn 2 uker før CT-koronar angiografi.

Analyser - dette er ikke alt som er nødvendig for å være begrenset til, du bør også gå til prosedyren for en tom mage. Det er også viktig å diskutere med eksperten mange andre viktige punkter, for eksempel bør pasienter som tar betablokkere diskutere dette med en spesialist på forhånd. I tilfelle at rytmen i hjertet ditt overstiger 60 slag per minutt, så sannsynligvis må du ta spesielle medisiner for å redusere det. Hvis du ikke gjør dette, vil alvorlig forstyrrelse forstyrre forskningen.

I noen situasjoner vil enkel CT-koronarangiografi ikke være nok, og spesialisten vil be deg om å gå gjennom eller bare gi resultatene (forutsatt at du har gjort det tidligere) av andre diagnostiske prosedyrer, for eksempel ultralyd eller MR. Du må også fjerne alle metall smykker, klær og så videre før prosedyren.

utførelse av handlinger

La oss se på hvordan CT-koronarografi er gjort, fordi det er viktig å være klar for denne prosedyren. For å utføre tomografien, trenger du en klinikk hvor du har alt nødvendig utstyr, ideelt - hvis du bruker en 64-bit-enhet, er det verste mulige alternativet 32-skive. Her er en omtrentlig sekvens av den ikke-invasive prosedyren som vurderes:

 1. Ta et spesielt stoff som vil senke hjertefrekvensen litt (dette skjer omtrent en time før studien starter).
 2. Innføringen av en spesiell kontrastmiddel gjennom et intravenøst ​​kateter.
 3. Skanning av kranspulsårene ved hjelp av en datortomografi (vi snakker om å overvåke tilstanden til disse fartøyene).
 4. Synkronisering som opptrer med et elektrokardiogram, det gjør det mulig å ta bilder på den tiden, kalt "diastole", det vil si, avslappet tilstand av hjertemuskelen mellom slag.

Det er viktig å forstå at koronar angiografi er en utrolig sensitiv diagnostisk prosedyre for hjertefrekvensen. Du bør lytte til eksperten i alt og utføre hans kommandoer, fordi bare for å få et normalt bilde.


Når prosedyren er fullført, vil spesialisten gi pasienten en spesiell rådgivende mening, samt en disk der informasjon knyttet til hele forskningsprosessen vil bli lokalisert. Legen vil fortelle deg alle viktige punkter om denne situasjonen, og fortell deg alt som er viktig å vite om den videre behandlingsprosessen (dette vil bli bestemt av tilstanden til koronarbeinene). Det er verdt å merke seg at prisen på CT-koronarografi varierer fra 15 000 rubler til 25 000 rubler.

Vær oppmerksom! Ikke argumenter med en spesialist hvis han bestemte deg for å tilordne deg en annen diagnosemetode, fordi legen styres av informasjon fra andre studier, samt med en undersøkelse som gjør at de bedre kan forstå de individuelle egenskapene i din situasjon og foreskrive behandling!

Koronar angiografi av hjertets kar - hva er det, er det trygt når

Kardiovaskulære sykdommer er en svært karakteristisk patologi for personer over 40 år. Og blant disse sykdommene er de vanligste forbundet med ufleksibilitet av karet og begrensning av hjertemuskulær ernæring.

For å klargjøre årsakene til hjertesykdom er det mange måter å diagnostisere. En av de mest informative kontrollene er koronar angiografi av hjertekarene - hva er det, er det farlig å gjøre det, og hvordan går eksamenen?

Generell informasjon

Dette er en invasiv manipulasjon, som tjener til å bestemme tilstanden til fartøyene som bærer blod og oksygen til hjertet. De kalles koronar. Venstre og høyre koronararterier Normalt gir de muskel ernæring og opprettholder hele kroppen.

I tilfelle uønskede hendelser, disse arteriene av ulike årsaker taper (stenose) eller tilstoppet (okklusjon). Tilførselen av hjertet med blod er betydelig begrenset eller på et bestemt sted stopper i det hele tatt, noe som er årsaken til koronar sykdom og hjerteinfarkt.

Dette er Røntgenundersøkelse lumen av koronarbeinene ved hjelp av et angiogram og et kontrastmiddel administrert gjennom et kateter bare i forgrunnen av hjerteårene. Skytingen utføres under forskjellige vinkler, som lar deg lage det mest detaljerte bildet av tilstanden til undersøkelsesobjektet.

Indikasjoner for prosedyren

På en planlagt måte utføres koronar angiografi for:

 • bekreftelse eller tilbakekalling av diagnosen IHD;
 • klargjøre diagnosen med ineffektivitet av andre metoder for å bestemme sykdommen;
 • bestemme arten og metoden til å reparere feilen under den kommende operasjonen;
 • Revisjon av tilstanden til kroppen som forberedelse til en åpen hjerteoperasjon, for eksempel i en skrue.

I nødstilfeller Prosedyren utføres i nærvær av de første tegnene og symptomene på et hjerteinfarkt eller i preinfarktstaten, som krever umiddelbar intervensjon i henhold til vitale indikasjoner.

Tenk på hvordan du skal forberede deg på koronar angiografi i hjertet, og også hvordan denne prosedyren er utført.

Fremstilling av

Før utnevnelse av koronarangiografi må det utføres en rekke undersøkelser for å utelukke eller bekrefte forekomst av faktorer som ikke tillater bruk av denne diagnostiske metoden. Treningsprogram:

 • blodprøver (totalt, for sukker, for hepatitt B og C, bilirubin og andre leverindikatorer, for HIV, for RW, for gruppen og Rh-faktoren);
 • urinalyse for tilstedeværelse av nyrepatologi;
 • EKG i 12 ledninger;
 • Undersøkelse og konklusjon av spesialister på eksisterende kroniske sykdommer.

Forutsatt at manipulering utføres direkte forberedelse før prosedyren:

 • Legen på forhånd kansellerer bestemte stoffer, for eksempel å redusere blodproppene;
 • utelukke matinntak på diagnosedagen - for å unngå komplikasjoner i form av oppkast, utføres testen på tom mage;
 • legen samler en allergisk anamnese, utfører en test med en kontrastmiddel.

Umiddelbart før koronar angiografi anbefales ta en dusj, barber håret i lysken, ta av smykker fra kroppen din (øredobber, ringer, piercinger), briller, flyttbare proteser, linser, bruk toalettet.

Hvordan det er gjort

Pasienten ligger på et spesielt bord. Til brystet er festet hjertesensorer. På området for kateterinnføring, lokalbedøvelse og desinfeksjon av huden. I venen, lage en mikrokut, gjennom hvilken et kateter settes inn.

Et kateter styres gjennom fartøyene under angiografens kontroll til koronararteriene. I sin tur blir et kontrastmedium innført i hver av dem, som beskriver det indre rommet til disse fartøyene. gjennomført skyting og festing fra forskjellige stillinger. Stedet for stenose eller okklusjon bestemmes.

Etter fullføring av overvåkingen blir kateteret forsiktig trukket fra venen. Såret er forsiktig lukket. Pasienten forblir fortsatt for en stund å lyve, og Legen skriver en konklusjon. Det indikerer størrelsen på de minste lumene i fartøyene, graden av innsnevring og den anbefalte metoden for å korrigere situasjonen - stenting eller omgå hjertekarene. I fravær av problemområder er en generell beskrivelse av kranspulsårene gitt.

Video om hvordan å gjøre ambulatorisk koronar angiografi av hjertet:

Vilkår og betingelser

Ofte utføres koronarografi på et sykehus som en del av en planlagt undersøkelse for IHD. I dette tilfellet er alle testene tatt her, noen dager før intervensjonen.

Det er mulig å utføre diagnostikk og ambulant. Men pasienten må tidligere selvstendig passere alle undersøkelsene på listen, få en kardiologs konklusjon om muligheten for å gjennomføre koronarografi og referere til den med en indikasjon på formålet med studien.

På poliklinisk basis innføring av et kateter for koronar angiografi gjennomføres for det meste gjennom venen av håndleddet og hånden - på den postoperative perioden belastningen på den, i motsetning til den invasjon gjennom den femorale årene, kan bli minimalisert for å unngå risikoen for blødning.

Kontra

En rekke stater tillater ikke denne metoden diagnose, så ty til alternativ. Foreløpig eksamen kan avsløre disse forholdene:

 • ukontrollert arteriell hypertensjon - Intervensjon kan provosere stress, som følge av en mulig hypertensiv krise;
 • post-stroke tilstand - agitasjon kan forårsake et annet angrep av sykdommen
 • intern blødning i et hvilket som helst organ - under invasjonen kan blodtap øke;
 • smittsomme sykdommer - viruset kan fremme trombusdannelse på snittet, samt peeling av seksjonene på karossens vegger;
 • diabetes mellitus i dekompensasjonsstadiet - en tilstand av betydelig skade på nyrene, høyt blodsukker, muligheten for et utbrudd av et hjerteinfarkt;
 • forhøyet temperatur av hvilken som helst opprinnelse - med høyt blodtrykk og hjertebanken kan føre til hjerteproblemer under og etter prosedyren;
 • alvorlig nyresykdom - Kontraststoff kan forårsake skade på kroppen eller forverre sykdommen;
 • intoleranse mot kontrastmedium - på dagen før diagnosen utføres en prøve;
 • økt eller nedsatt blodpropp - kan forårsake trombose eller blodtap

Risiko, komplikasjoner og konsekvenser

Koronar angiografi, som enhver invasjon, kan ha bivirkninger forårsaket av en feil reaksjon av kroppen til pasientens intervensjon og stress. Sjelden, men følgende hendelser oppstår:

 • blødning ved inngangsportene
 • arytmi;
 • allergier;
 • eksfoliering av det indre laget av arterien;
 • utvikling av hjerteinfarkt.

Prøveprosedyreundersøkelse er utformet for å forhindre disse forholdene, men noen ganger skjer dette. Leger som deltar i undersøkelsen, takler situasjonen, prosedyren avsluttes ved de første ugunstige tegnene, pasienten er tatt ut av en farlig tilstand og overført til et sykehus for observasjon.

Anbefalinger etter gjennomføring

Ifølge konklusjonen av legen som gjennomførte studien, kardiolog bestemmer måten å behandle pasienten på. Hvis det er indikasjoner, foreskrives tiden for stentplassering (på samme måte som koronarangiografi - ved hjelp av et kateter).

Noen ganger utføres denne prosedyren rett under diagnosen, hvis det foreligger samtykke fra pasienten. Kardiologen kan også foreskrive en ambulant behandling eller aortokoronær bypassoperasjon.

Kostnad ved diagnose

Hvis det er en MHI-policy Koronar angiografi i henhold til indikasjoner er gratis. Men utleie av flertallet av sykehus tillater ikke å dekke hele denne metoden på kort tid. Vanligvis køen varer i flere måneder, fordi kvoten for undersøkelsen er begrenset. Det er mulig å bestå denne studien på kommersiell basis.

Koronarangiografi er en obligatorisk liste over diagnostiske prosedyrer for å bestemme graden av skade på hjertekarene. Prosedyren ble utført og standardisert i lang tid - dette tjener som en garanti for pasientsikkerhet. Kardiologisk nivå i landet gjør det mulig å identifisere patologi på et tidlig stadium og ta tiltak for å eliminere det eller forhindre utvikling.

Koronar angiografi er hva det er

Kardiovaskulære sykdommer er en svært karakteristisk patologi for personer over 40 år. Og blant disse sykdommene er de vanligste forbundet med ufleksibilitet av karet og begrensning av hjertemuskulær ernæring.

For å klargjøre årsakene til hjertesykdom er det mange måter å diagnostisere. En av de mest informative kontrollene er koronar angiografi av hjertekarene - hva er det, er det farlig å gjøre det, og hvordan går eksamenen?

Generell informasjon

Dette er en invasiv manipulasjon, som tjener til å bestemme tilstanden til fartøyene som bærer blod og oksygen til hjertet. De kalles koronar. Venstre og høyre koronararterier Normalt gir de muskel ernæring og opprettholder hele kroppen.

I tilfelle uønskede hendelser, disse arteriene av ulike årsaker taper (stenose) eller tilstoppet (okklusjon). Tilførselen av hjertet med blod er betydelig begrenset eller på et bestemt sted stopper i det hele tatt, noe som er årsaken til koronar sykdom og hjerteinfarkt.

Dette er Røntgenundersøkelse lumen av koronarbeinene ved hjelp av et angiogram og et kontrastmiddel administrert gjennom et kateter bare i forgrunnen av hjerteårene. Skytingen utføres under forskjellige vinkler, som lar deg lage det mest detaljerte bildet av tilstanden til undersøkelsesobjektet.

Indikasjoner for prosedyren

På en planlagt måte utføres koronar angiografi for:

 • bekreftelse eller tilbakekalling av diagnosen IHD;
 • klargjøre diagnosen med ineffektivitet av andre metoder for å bestemme sykdommen;
 • bestemme arten og metoden til å reparere feilen under den kommende operasjonen;
 • Revisjon av tilstanden til kroppen som forberedelse til en åpen hjerteoperasjon, for eksempel i en skrue.

I nødstilfeller Prosedyren utføres i nærvær av de første tegnene og symptomene på et hjerteinfarkt eller i preinfarktstaten, som krever umiddelbar intervensjon i henhold til vitale indikasjoner.

Tenk på hvordan du skal forberede deg på koronar angiografi i hjertet, og også hvordan denne prosedyren er utført.

Fremstilling av

Før utnevnelse av koronarangiografi må det utføres en rekke undersøkelser for å utelukke eller bekrefte forekomst av faktorer som ikke tillater bruk av denne diagnostiske metoden. Treningsprogram:

 • blodprøver (totalt, for sukker, for hepatitt B og C, bilirubin og andre leverindikatorer, for HIV, for RW, for gruppen og Rh-faktoren);
 • urinalyse for tilstedeværelse av nyrepatologi;
 • EKG i 12 ledninger;
 • Undersøkelse og konklusjon av spesialister på eksisterende kroniske sykdommer.

Forutsatt at manipulering utføres direkte forberedelse før prosedyren:

 • Legen på forhånd kansellerer bestemte stoffer, for eksempel å redusere blodproppene;
 • utelukke matinntak på diagnosedagen - for å unngå komplikasjoner i form av oppkast, utføres testen på tom mage;
 • legen samler en allergisk anamnese, utfører en test med en kontrastmiddel.

Umiddelbart før koronar angiografi anbefales ta en dusj, barber håret i lysken, ta av smykker fra kroppen din (øredobber, ringer, piercinger), briller, flyttbare proteser, linser, bruk toalettet.

Hvordan det er gjort

Pasienten ligger på et spesielt bord. Til brystet er festet hjertesensorer. På området for kateterinnføring, lokalbedøvelse og desinfeksjon av huden. I venen, lage en mikrokut, gjennom hvilken et kateter settes inn.

Et kateter styres gjennom fartøyene under angiografens kontroll til koronararteriene. I sin tur blir et kontrastmedium innført i hver av dem, som beskriver det indre rommet til disse fartøyene. gjennomført skyting og festing fra forskjellige stillinger. Stedet for stenose eller okklusjon bestemmes.

Etter fullføring av overvåkingen blir kateteret forsiktig trukket fra venen. Såret er forsiktig lukket. Pasienten forblir fortsatt for en stund å lyve, og Legen skriver en konklusjon. Det indikerer størrelsen på de minste lumene i fartøyene, graden av innsnevring og den anbefalte metoden for å korrigere situasjonen - stenting eller omgå hjertekarene. I fravær av problemområder er en generell beskrivelse av kranspulsårene gitt.

Video om hvordan å gjøre ambulatorisk koronar angiografi av hjertet:

Vilkår og betingelser

Ofte utføres koronarografi på et sykehus som en del av en planlagt undersøkelse for IHD. I dette tilfellet er alle testene tatt her, noen dager før intervensjonen.

Det er mulig å utføre diagnostikk og ambulant. Men pasienten må tidligere selvstendig passere alle undersøkelsene på listen, få en kardiologs konklusjon om muligheten for å gjennomføre koronarografi og referere til den med en indikasjon på formålet med studien.

På poliklinisk basis innføring av et kateter for koronar angiografi gjennomføres for det meste gjennom venen av håndleddet og hånden - på den postoperative perioden belastningen på den, i motsetning til den invasjon gjennom den femorale årene, kan bli minimalisert for å unngå risikoen for blødning.

Kontra

En rekke stater tillater ikke denne metoden diagnose, så ty til alternativ. Foreløpig eksamen kan avsløre disse forholdene:

 • ukontrollert arteriell hypertensjon - Intervensjon kan provosere stress, som følge av en mulig hypertensiv krise;
 • post-stroke tilstand - agitasjon kan forårsake et annet angrep av sykdommen
 • intern blødning i et hvilket som helst organ - under invasjonen kan blodtap øke;
 • smittsomme sykdommer - viruset kan fremme trombusdannelse på snittet, samt peeling av seksjonene på karossens vegger;
 • diabetes mellitus i dekompensasjonsstadiet - en tilstand av betydelig skade på nyrene, høyt blodsukker, muligheten for et utbrudd av et hjerteinfarkt;
 • forhøyet temperatur av hvilken som helst opprinnelse - med høyt blodtrykk og hjertebanken kan føre til hjerteproblemer under og etter prosedyren;
 • alvorlig nyresykdom - Kontraststoff kan forårsake skade på kroppen eller forverre sykdommen;
 • intoleranse mot kontrastmedium - på dagen før diagnosen utføres en prøve;
 • økt eller nedsatt blodpropp - kan forårsake trombose eller blodtap

Risiko, komplikasjoner og konsekvenser

Koronar angiografi, som enhver invasjon, kan ha bivirkninger forårsaket av en feil reaksjon av kroppen til pasientens intervensjon og stress. Sjelden, men følgende hendelser oppstår:

 • blødning ved inngangsportene
 • arytmi;
 • allergier;
 • eksfoliering av det indre laget av arterien;
 • utvikling av hjerteinfarkt.

Prøveprosedyreundersøkelse er utformet for å forhindre disse forholdene, men noen ganger skjer dette. Leger som deltar i undersøkelsen, takler situasjonen, prosedyren avsluttes ved de første ugunstige tegnene, pasienten er tatt ut av en farlig tilstand og overført til et sykehus for observasjon.

Anbefalinger etter gjennomføring

Ifølge konklusjonen av legen som gjennomførte studien, kardiolog bestemmer måten å behandle pasienten på. Hvis det er indikasjoner, foreskrives tiden for stentplassering (på samme måte som koronarangiografi - ved hjelp av et kateter).

Noen ganger utføres denne prosedyren rett under diagnosen, hvis det foreligger samtykke fra pasienten. Kardiologen kan også foreskrive en ambulant behandling eller aortokoronær bypassoperasjon.

Kostnad ved diagnose

Hvis det er en MHI-policy Koronar angiografi i henhold til indikasjoner er gratis. Men utleie av flertallet av sykehus tillater ikke å dekke hele denne metoden på kort tid. Vanligvis køen varer i flere måneder, fordi kvoten for undersøkelsen er begrenset. Det er mulig å bestå denne studien på kommersiell basis.

Koronarangiografi er en obligatorisk liste over diagnostiske prosedyrer for å bestemme graden av skade på hjertekarene. Prosedyren ble utført og standardisert i lang tid - dette tjener som en garanti for pasientsikkerhet. Kardiologisk nivå i landet gjør det mulig å identifisere patologi på et tidlig stadium og ta tiltak for å eliminere det eller forhindre utvikling.

Koronar angiografi

Denne type undersøkelse utføres ikke på polyklinisk nivå. Spesielt utstyr og trening er nødvendig. Derfor, metoden for diagnose som en obligatorisk bruk i hjerte sentre etter å ha konsultert en hjerte kirurg. Leger av polyklinikker har informasjon om hvor du skal sende en pasient, en tidsplan for rådgivning. Ofte kan du gjøre en avtale via telefon.

Undersøkelse nødvendig for konsultasjon av kardiosurgeon

For å forberede seg på undersøkelse av en spesialist i polyklinikken, bør en fullstendig undersøkelse utføres:

 • en vanlig blodprøve med formel og blodplater;
 • koagulerbarhet av blod;
 • biokjemiske indikatorer som indikerer tilstanden til hjertemuskelen;
 • lipidogram for å bekrefte graden av utvikling av aterosklerotisk prosess (undersøkelse av totalt kolesterol, høydensitetslipoproteiner og lav tetthet);
 • enkelte laboratorier beregner samtidig risikoen for komplikasjoner av aterosklerose;
 • blod elektrolytter;
 • blodsukker og urin;
 • Analyser som gjør det mulig å bedømme funksjonen til lever og nyrer;
 • Andre studier for å eliminere kroniske smittsomme sykdommer og AIDS.

Obligatoriske maskinvaremetoder er:

 • Fluorografi (lar deg dømme ikke bare lungevevvet, men også størrelsen på hjertet, dets konturer);
 • elektrokardiografi (ECG) i dynamikken bekrefter behovet for konsultasjon, gir en mening om hjerterytmen sammentrekninger, det er en overbelastning av forskjellige avdelinger, tilstanden for muskelfibre og arrdannelse med hjerteinfarkt viser vedvarende iskemi med en dårlig prognose;
 • hjerteultralyd (US), og som viser bildet på funksjonen av de forskjellige deler av hjertet, et verk av ventiler mellom atriene og ventriklene, så vel som store fartøyer, hypertrofi (fortykkelse av veggen) av hjertemuskelen.

Gjennomføring av disse undersøkelsene er nødvendig for å forkorte ventetiden for resultatet av konsultasjon av hjertekirurg i senteret.

Hvem er vist koronarografi?

Metoden for koronarangiografi av hjertekarene er bare nødvendig dersom man, med samtykke fra pasienten, velger en metode for kirurgisk inngrep for å lette sin tilstand. Kardiokirurger bør bestemme om stenting (innsnevring av smalkaret ved stentinnsetting) vil hjelpe eller en bypassoperasjon er nødvendig (gjennomføring av det vaskulære veikrysset som omgår den berørte trombusen). Og det er mulig å fase opp begge operasjonene trinn for trinn.

Koronarografi anbefales ikke.

 • hvis pasienten noen gang har hatt en allergisk reaksjon på et kontrastmiddel;
 • med en økning i kroppstemperaturen;
 • hvis det ikke er nok blodkoagulasjon eller alvorlig anemi (anemi);
 • lavt innhold av kalium i blodet;
 • pasienten har diabetes mellitus, nyre, lever og lungesykdom i et alvorlig stadium;
 • i gammel alder;
 • ved overvekt.

Forskningsregler for forskning

Siden koronar angiografi utføres på et sykehus, må pasienten strengt følge legenes instruksjoner. Legen bestemmer hvilke legemidler som kan tas og som kan trekkes tilbake. Om kvelden kan du ikke spise, ikke spise dagen av prosedyren. Dette er gjort for å forhindre kvalme og oppkast ved studietiden.

Hvordan utføres koronarografi?

Under lokalbedøvelse er en punktering laget med en tykk nål av ulnar- eller lårarterien. Det beste stedet for tilgang er valgt av kirurgen. Generell anestesi er ikke nødvendig, vanligvis med pasienten de snakker og spør om deres helse. Noen noterer ubehagelige opplevelser når det gjelder innføring av en nål.

Deretter settes et tynt langt kateter (plastrør) inn i arterien gjennom nålens lumen. Det må bringes så nært som mulig til hjertets kar. Hjertekirurgen observerer fremdriften av kateteret på skjermen.

Etter å ha installert kateteret på riktig sted, injiseres et kontrastmiddel, det fyller hjerteslagene og deres små grener. På kirurgens instruksjoner er røntgenstråler tatt i forskjellige fremskrivninger.

Etter fjerning av kateteret er porten (administrasjonsstedet) lukket med en spesiell dressing eller sutur. Etter prosedyren anbefales pasienten sengestøtte, som begrenser bevegelsen av lemmen som brukes til å "komme inn" i arteriesystemet. I noen dager er et lett diett foreskrevet og mye væske brukes til å fjerne kontrastmediet gjennom nyrene.

Hvis blødning på punkteringsstedet ikke stopper, øker hevelse og blåmerker, muligens svimmelhet. Dette bør informeres raskt av medisinsk personell.

Hvilke komplikasjoner kan utvikle seg?

Ulike komplikasjoner etter koronar angiografi observeres hos omtrent to prosent av pasientene. En mild bivirkning er kløe, utslett på huden, svimmelhet i ansiktet, tungen. Det er en allergisk reaksjon på et kontrastmiddel. Mye sjeldnere er det et allergisk sjokk på operasjonstabellen. Mulige lokale symptomer i form av hematom, trombose og skade på fartøyet. De behandles vellykket på sykehuset.

Komplikasjoner i form av hjerteinfarkt eller hjerneslag betraktes som alvorlige. Selv om det er vanskelig å koble til, er fremveksten av en akutt sykdom nettopp med prosedyren med den eksisterende stenosen i hjerteårene og en utpreget atherosklerotisk prosess. Medisinsk statistikk indikerer et dødelig utfall i ett tilfelle av tusen.

Betraktes denne tjenesten å være betalt eller ikke?

Kostnad for koronar angiografi av hjerteskjermer i henhold til ulike klinikker i Moskva fra 10 til 33 tusen rubler. Dette er tilfelle pasienten ikke kan vente på køen for en gratis prosedyre i kvoten tildelt av det obligatoriske helseforsikringsfondet. Alle klinikker har en oversikt over personer som trenger en konsultasjon av en kardiovirurg for koronar angiografi. Køene selv er etablert av hjertesentrene selv, da tilskudd mottas.

Indikasjon for koronarografi

Hovedindikasjonene for denne diagnostiske metoden er følgende:
- Akutt myokardinfarkt hos pasienter, stenting anses av legen etter behov (innen de første 12 timene fra starten av kliniske manifestasjoner);
- alvorlig stabil angina pectoris 3 - 4 FC (funksjonsklasse);
- Stabil angina med tegn på alvorlig iskemi med mindre fysisk anstrengelse;
- variant angina av Prinzmetal;
- Fravær av effekt fra pågående medisinering, i dette tilfellet er spørsmålet om stenting eller CABG tilrådelig;
- et tidligere hjerteinfarkt ledsaget av dødelig rytmeforstyrrelse (ventrikulær fibrillering, fullstendig AV-blokkering, etc.) eller klinisk død;
- høy risiko for plutselig hjertedød;
- umulighet å utføre et EKG eller ultralyd i hjertet med en belastning (lav toleranse for fysisk anstrengelse, så vel som for pasienter med lav ejektionsfraksjon ved ultralyd);
- før operasjonen på hjertets ventiler hos pasienter eldre enn førti år, samt med bryst og hjerte smerte;
- spesifikasjon av diagnosen for kliniske eller yrkesmessige indikasjoner - i tilfeller hvor resultatene av andre undersøkelsesmetoder er tvilsomme;
- tilbakefall av angina eller myokardinfarkt innen henholdsvis 9 og 12 måneder etter stenting og CABG.

Kontraindikasjoner for koronarografi

Det er ingen absolutte kontraindikasjoner for denne metoden.
Fra de relative kontraindikasjoner er følgende: akutt infeksjonssykdom, anemi (reduksjon i hemoglobin i blodet), patologien til blodkoagulering med mulig fare for forlenget blødning, slag, akutt eller kroniske sykdommer i andre organer (akutt kirurgisk eller gynekologisk patologi, dekompensasjon av diabetes, bronchial astma og så videre).

For hver pasient bestemmes indikasjoner og kontraindikasjoner av en kardiolog, kardiurgirurg og, om nødvendig, av andre spesialister, strengt individuelt.

Forberedelse for forskning

Før du utfører koronar angiografi er det svært viktig å observere drikking og spiseform. Studien utføres strengt på en tom mage (det siste måltidet i 6 til 8 timer), siden det er mulig å utvikle oppkast under intravenøs kontrast og aspirasjon (oppkast) av oppkast. To til tre timer før studien, er det lov å drikke ikke så store mengder rent drikkevann for at nyrene skal fungere riktig, siden de må fjerne kontrastmaterialet fra kroppen.

I tilfelle av den planlagte studiet, når pasienten er referert fra klinikken eller kardiologiske sykehus, må han ha følgende metoder for inspeksjon armer: urinanalyse, klinisk fullstendig blodanalyse med definisjonen av blodplater, protrombin indeks, blodlevring tid og andre indikatorer på blodkoagulering, biokjemiske blodprøver, tester for HIV, syfilis, hepatitt B og C, EKG resultater, ekkokardiografi (ultralyd av hjertet).

Hvis pasienten blir tatt med til beredskapsundersøkelse (et ambulanseteam, fra en hjerte- eller gjenopplivingstjeneste med mistanke om hjerteinfarkt), kan undersøkelsesdataene omgående utføres om nødvendig.

Hvordan utføres koronarografi?

Koronarangiografi er en invasiv diagnosemetode, det vil si at forskning er innført i vev og organer i menneskekroppen. Det utføres i planlagt eller nødstilfelle. I en planlagt undersøkelse blir pasienten innlagt på sykehuset et par dager før i den kardiologiske eller kardiovaskulære avdelingen på sykehuset, hvor de nødvendige diagnostiske metoder utføres, som beskrevet ovenfor, etter den behandlende legenes skjønn.

Før sykepleier tar en pasient på en Gurney i et kabinett rentgenhirurgicheskih studier utført det premedisinering - administrering av anestesimidler og beroligende midler (ketorol, relanium intramuskulært eller intravenøst). Videre forskyve pasienten på bordet i et kontor, bedøve punkteringsstedet av den radielle arterie (håndledd) eller lårarterie (i lysken) ved subkutan bedøvelse med lidokain eller annen bedøvelse, og deretter gå direkte til punktering (punktering hud og arterier). Etter få tilgang til arterien (vanligvis stråling) det er innsatt innførings - steril engangs rør med en ventil hindrer inntrengning av blod inn i det, og en sideåpning for injeksjon av kontrast. Gjennom innføringskateteret er innstukket leder på å nå den radielle arterie med koronar aorta sinus deri. Videre er føringskateter satt inn og installert ved munningene av høyre og venstre koronare arterier blir kateteret båret på innføringen av røntgentett materiale som gjør det mulig å se skyggen av en arterie på skjermen, som hjertearterien og uten kontrast absorbere røntgenstråler. Det er således et skudd gjennom røntgen installasjon, slik at for å beregne koronararterien i forskjellige projeksjoner (arterie ikke ligger i et enkelt plan).

Resultatene av kontrast vises på installasjonsskjermen, og lagres deretter i datamaskinen med videre evaluering og tolkning av resultatene. Etter en vellykket kontrast blir kateteret enten fjernet, eller legene bestemmer om de skal ha en nødballongangioplasti eller sette inn en stent inn i den trange arterien.

Etter avslutning av prosedyren påføres et trykkbandasje på håndleddet, som ikke krever ytterligere dressinger, og pasienten leveres til avdelingen. Hele prosedyren tar omtrent 15 - 30 minutter uten å forårsake smertefulle opplevelser i pasienten, og teller ikke punkteringsstedet (punktering).

Etter en rutinemessig undersøkelse forblir pasienten i kardiologiavdelingen i flere dager for å vurdere den generelle tilstanden og avgjøre videre behandlingsmetoder. Om nødvendig kan tiden for sykehusinnleggelse økes i samsvar med behovet for kardiologisk kirurgisk behandling.

Ved en test utført for nødindikasjoner overføres pasienten til kardiovaskulær avdeling for videre overvåking og behandling.

Dekryptere resultatene av koronarangiografi

Evaluering av data oppnådd under koronarangiografi utføres av en røntgen kirurg, kardiurgirurg og kardiolog. Avhengig av graden av innsnevring av koronararteriene, er følgende termer uttalt:

- okklusjon - fullføre blokkering av arterien med en aterosklerotisk plakk eller trombus - lumen av arterien ved resultat av koronarangiografi er innsnevret med mer enn 90%;
- stenose - delvis innsnevring av arteriene med 30 - 90% - skille brønnhode stenose (ved munningen av arterien eller ikke mer enn tre millimeter fra dens opprinnelse), den lokale innsnevring (for 1 - 3 mm arterie), omfattende stenose (på en betydelig del av arterien innsnevring dens lumen);
- aneurisme av arterien (fremspring av veggen, som forstyrrer normal blodstrøm og er fulle av ruptur av veggen med blødning);
- forkalkninger (Avsetning av kalsiumsalter, vanligvis i kombinasjon med aterosklerotiske plakk i blodåreveggen, som også kaller begrensning og forstyrrelser av blodstrømmen i denne arterie).

Figuren viser delvis obstruksjon av koronararterien.

Resultatene er viktige for leger når det gjelder behov for kirurgisk behandling. Således, for eksempel, med en grad av innsnevring av arterielumen med mer enn 75%, blir pasienten vist kardiologisk kirurgisk reperfusjon (gjenoppretting av blodstrøm) i myokardiet.

Komplikasjoner av koronarangiografi

Siden denne studien er invasiv, mye mindre utført på hjertet, er det en risiko for komplikasjoner utviklings på statistikk i to tilfeller av hundre. Dødelighet i koronar angiografi er mindre enn 1%. Likevel, i meget sjeldne tilfeller kan utvikle ventrikkelflimmer, koronar arteriell trombose med utviklingen av omfattende myokardial infarkt, slag, trombose i den radielle arterie, infeksiøs betennelse på stikkstedet, akutt nyresvikt som en reaksjon på utskillelsen av kontrastmiddel gjennom nyrene, for å allergisk reaksjon kontrastmedier, opp til utviklingen av anafylaktisk sjokk.

Forebygging av komplikasjoner er en forsiktig historie mot nyresykdom, anafylaktiske (apllergicheskih) reaksjoner, spesielt jodpreparater, og rettidig administrering av antikoagulanter (heparin, fraxiparin, warfarin).

Langtidskomplikasjoner kan betraktes som statistisk bevis på at lave doser av stråling mottatt i løpet av avbildningsstudier av hjertet, øker risikoen for kreft hos pasienter med et gjennomsnitt på 3%.

Leger terapeut Sazykina O.Yu.

Hvorfor utføres koronar angiografi bare på et sykehus?

Hovedårsaken til at pasienten er obligatorisk på sykehuset for denne studien er behovet for punktering (punktering) av den perifere arterien (femoral) og tilhørende komplikasjoner. Femoral arterie - et stort fartøy som ligger i en dybde på 2-4 cm fra hudoverflaten i lyskeområdet. For å forhindre blødning, noe som kan være farlig, er en pasient etter studien foreskrevet et begrenset motorregime under tilsyn av medisinsk personell. Men nylig har det vært en annen tilgang - gjennom en liten radial arterie, som vi probed på håndleddet. Tilgang, kalt radial, som ikke fører til alvorlig blødning. Pasienten kan stå opp straks etter testen, og det er ikke nødvendig med hvilerom. Observasjonen er begrenset til flere timer.
I klinikken til CELT brukes radial (radial) arteriell tilgang som den viktigste. Erfaringen med å bruke denne teknikken indikerer en lavere forekomst av lokale komplikasjoner, som er 0-0,7%. Muligheten for tidlig rehabilitering av pasienten etter CAG radial tilgang og det nesten fullstendige fraværet av bivirkninger gjør det mulig å utføre CAG i ambulante innstillinger.

Hvordan utføres ambulant koronar angiografi?

Algoritmen til koronar angiografi i polikliniske innstillinger inkluderer tre stadier.

I første fase velges pasienter for diagnostisk prosedyre, og ytterligere tester utføres.
Indikasjoner for koronar angiografi:
- identifisert eller mistenkt IHD;
- smerte bak brystbenet, mistenkelig for angina pectoris;
- hjerteinfarkt;
- planlagt kirurgi for hjertefeil
- hjertesvikt, ventrikulære rytmeforstyrrelser.

Indikasjoner for koronar angiografi bestemt av behandlende lege i samsvar med godkjente kriterier. Under forberedelsen av pasienten for CAG nødvendige analyser og studier utføres. I tillegg til disse kan ytterligere studier foreskrives.

Den andre fasen av ambulant CAG- den faktiske prosedyren angiografi. Pasienten går inn på daghospitalet. Etter å ha bedømt stabiliteten i tilstanden hans, utføres premedikasjon og han blir transportert til røntgenrommet hvor prosedyren utføres koronar angiografi. Etter anestesi fortsetter tilgangssonene til studien - et spesielt kateter føres gjennom arterien av underarmen inn i lumen koronararterier. Ved hjelp av et kateter injiseres en røntgenkontrast substans i blodet, på grunn av hvilken fartøyets lumen blir synlig på en spesiell enhet - en angiograf. I løpet av koronar angiografi bestemme graden og størrelsen på lesjonen av koronarbeinene, som bestemmer den videre behandlingstaktikken. Denne prosedyren har lav traumatisme, som gjør at den kan utføres under lokalbedøvelse uten bruk av generell anestesi. Prosedyrets varighet, som regel, overskrider ikke 20 minutter. Fra den operasjonelle pasienten, ledsaget av medisinsk personell, leveres det til sykehuset på dagssykehuset.

Den tredje fasen poliklinisk CAG- observasjon av pasienten i forhold til avdelingen til et daghospital innen 4-5 timer etter utført forskning. I menigheten kan pasienten drikke vann eller juice uten begrensninger og spise. I fravær av komplikasjoner blir pasienten gitt hjem.

På dagen av poliklinisk CAG pasienten mottar en konklusjon med anbefalinger for videre behandlingstaktikk og en disk med resultatet koronar angiografi.
Hvis det oppstår komplikasjoner under CAG eller i kontrollperioden, blir pasientene innlagt på intensiv sykehusobservasjonsenhet.

Les Mer Om Fartøyene