Koronar angiografi av hjertets kar - hva er det, er det trygt når

Kardiovaskulære sykdommer er en svært karakteristisk patologi for personer over 40 år. Og blant disse sykdommene er de vanligste forbundet med ufleksibilitet av karet og begrensning av hjertemuskulær ernæring.

For å klargjøre årsakene til hjertesykdom er det mange måter å diagnostisere. En av de mest informative kontrollene er koronar angiografi av hjertekarene - hva er det, er det farlig å gjøre det, og hvordan går eksamenen?

Generell informasjon

Dette er en invasiv manipulasjon, som tjener til å bestemme tilstanden til fartøyene som bærer blod og oksygen til hjertet. De kalles koronar. Venstre og høyre koronararterier Normalt gir de muskel ernæring og opprettholder hele kroppen.

I tilfelle uønskede hendelser, disse arteriene av ulike årsaker taper (stenose) eller tilstoppet (okklusjon). Tilførselen av hjertet med blod er betydelig begrenset eller på et bestemt sted stopper i det hele tatt, noe som er årsaken til koronar sykdom og hjerteinfarkt.

Dette er Røntgenundersøkelse lumen av koronarbeinene ved hjelp av et angiogram og et kontrastmiddel administrert gjennom et kateter bare i forgrunnen av hjerteårene. Skytingen utføres under forskjellige vinkler, som lar deg lage det mest detaljerte bildet av tilstanden til undersøkelsesobjektet.

Indikasjoner for prosedyren

På en planlagt måte utføres koronar angiografi for:

 • bekreftelse eller tilbakekalling av diagnosen IHD;
 • klargjøre diagnosen med ineffektivitet av andre metoder for å bestemme sykdommen;
 • bestemme arten og metoden til å reparere feilen under den kommende operasjonen;
 • Revisjon av tilstanden til kroppen som forberedelse til en åpen hjerteoperasjon, for eksempel i en skrue.

I nødstilfeller Prosedyren utføres i nærvær av de første tegnene og symptomene på et hjerteinfarkt eller i preinfarktstaten, som krever umiddelbar intervensjon i henhold til vitale indikasjoner.

Tenk på hvordan du skal forberede deg på koronar angiografi i hjertet, og også hvordan denne prosedyren er utført.

Fremstilling av

Før utnevnelse av koronarangiografi må det utføres en rekke undersøkelser for å utelukke eller bekrefte forekomst av faktorer som ikke tillater bruk av denne diagnostiske metoden. Treningsprogram:

 • blodprøver (totalt, for sukker, for hepatitt B og C, bilirubin og andre leverindikatorer, for HIV, for RW, for gruppen og Rh-faktoren);
 • urinalyse for tilstedeværelse av nyrepatologi;
 • EKG i 12 ledninger;
 • Undersøkelse og konklusjon av spesialister på eksisterende kroniske sykdommer.

Forutsatt at manipulering utføres direkte forberedelse før prosedyren:

 • Legen på forhånd kansellerer bestemte stoffer, for eksempel å redusere blodproppene;
 • utelukke matinntak på diagnosedagen - for å unngå komplikasjoner i form av oppkast, utføres testen på tom mage;
 • legen samler en allergisk anamnese, utfører en test med en kontrastmiddel.

Umiddelbart før koronar angiografi anbefales ta en dusj, barber håret i lysken, ta av smykker fra kroppen din (øredobber, ringer, piercinger), briller, flyttbare proteser, linser, bruk toalettet.

Hvordan det er gjort

Pasienten ligger på et spesielt bord. Til brystet er festet hjertesensorer. På området for kateterinnføring, lokalbedøvelse og desinfeksjon av huden. I venen, lage en mikrokut, gjennom hvilken et kateter settes inn.

Et kateter styres gjennom fartøyene under angiografens kontroll til koronararteriene. I sin tur blir et kontrastmedium innført i hver av dem, som beskriver det indre rommet til disse fartøyene. gjennomført skyting og festing fra forskjellige stillinger. Stedet for stenose eller okklusjon bestemmes.

Etter fullføring av overvåkingen blir kateteret forsiktig trukket fra venen. Såret er forsiktig lukket. Pasienten forblir fortsatt for en stund å lyve, og Legen skriver en konklusjon. Det indikerer størrelsen på de minste lumene i fartøyene, graden av innsnevring og den anbefalte metoden for å korrigere situasjonen - stenting eller omgå hjertekarene. I fravær av problemområder er en generell beskrivelse av kranspulsårene gitt.

Video om hvordan å gjøre ambulatorisk koronar angiografi av hjertet:

Vilkår og betingelser

Ofte utføres koronarografi på et sykehus som en del av en planlagt undersøkelse for IHD. I dette tilfellet er alle testene tatt her, noen dager før intervensjonen.

Det er mulig å utføre diagnostikk og ambulant. Men pasienten må tidligere selvstendig passere alle undersøkelsene på listen, få en kardiologs konklusjon om muligheten for å gjennomføre koronarografi og referere til den med en indikasjon på formålet med studien.

På poliklinisk basis innføring av et kateter for koronar angiografi gjennomføres for det meste gjennom venen av håndleddet og hånden - på den postoperative perioden belastningen på den, i motsetning til den invasjon gjennom den femorale årene, kan bli minimalisert for å unngå risikoen for blødning.

Kontra

En rekke stater tillater ikke denne metoden diagnose, så ty til alternativ. Foreløpig eksamen kan avsløre disse forholdene:

 • ukontrollert arteriell hypertensjon - Intervensjon kan provosere stress, som følge av en mulig hypertensiv krise;
 • post-stroke tilstand - agitasjon kan forårsake et annet angrep av sykdommen
 • intern blødning i et hvilket som helst organ - under invasjonen kan blodtap øke;
 • smittsomme sykdommer - viruset kan fremme trombusdannelse på snittet, samt peeling av seksjonene på karossens vegger;
 • diabetes mellitus i dekompensasjonsstadiet - en tilstand av betydelig skade på nyrene, høyt blodsukker, muligheten for et utbrudd av et hjerteinfarkt;
 • forhøyet temperatur av hvilken som helst opprinnelse - med høyt blodtrykk og hjertebanken kan føre til hjerteproblemer under og etter prosedyren;
 • alvorlig nyresykdom - Kontraststoff kan forårsake skade på kroppen eller forverre sykdommen;
 • intoleranse mot kontrastmedium - på dagen før diagnosen utføres en prøve;
 • økt eller nedsatt blodpropp - kan forårsake trombose eller blodtap

Risiko, komplikasjoner og konsekvenser

Koronar angiografi, som enhver invasjon, kan ha bivirkninger forårsaket av en feil reaksjon av kroppen til pasientens intervensjon og stress. Sjelden, men følgende hendelser oppstår:

 • blødning ved inngangsportene
 • arytmi;
 • allergier;
 • eksfoliering av det indre laget av arterien;
 • utvikling av hjerteinfarkt.

Prøveprosedyreundersøkelse er utformet for å forhindre disse forholdene, men noen ganger skjer dette. Leger som deltar i undersøkelsen, takler situasjonen, prosedyren avsluttes ved de første ugunstige tegnene, pasienten er tatt ut av en farlig tilstand og overført til et sykehus for observasjon.

Anbefalinger etter gjennomføring

Ifølge konklusjonen av legen som gjennomførte studien, kardiolog bestemmer måten å behandle pasienten på. Hvis det er indikasjoner, foreskrives tiden for stentplassering (på samme måte som koronarangiografi - ved hjelp av et kateter).

Noen ganger utføres denne prosedyren rett under diagnosen, hvis det foreligger samtykke fra pasienten. Kardiologen kan også foreskrive en ambulant behandling eller aortokoronær bypassoperasjon.

Kostnad ved diagnose

Hvis det er en MHI-policy Koronar angiografi i henhold til indikasjoner er gratis. Men utleie av flertallet av sykehus tillater ikke å dekke hele denne metoden på kort tid. Vanligvis køen varer i flere måneder, fordi kvoten for undersøkelsen er begrenset. Det er mulig å bestå denne studien på kommersiell basis.

Koronarangiografi er en obligatorisk liste over diagnostiske prosedyrer for å bestemme graden av skade på hjertekarene. Prosedyren ble utført og standardisert i lang tid - dette tjener som en garanti for pasientsikkerhet. Kardiologisk nivå i landet gjør det mulig å identifisere patologi på et tidlig stadium og ta tiltak for å eliminere det eller forhindre utvikling.

Koronarografi: er konsekvensene farlige?

Medisinen går konstant fremover. De metodene som for få år siden kun var tilgjengelig for et begrenset antall personer som har tilgang til medisinske fasiliteter i utlandet, begynner gradvis å bli introdusert i innenlands medisin. Et slikt uvanlig begrep som "koronar angiografi" blir stadig hørt på våre sykehus. Men ikke alle pasienter og deres slektninger forstår hva som er meningen bak dette ordet, og i en stressende situasjon når det er nødvendig å ta en beslutning raskt, kan de ikke alltid tilstrekkelig vurdere informasjonen som legen gir dem. Og svært sjeldne pasienter innser de mulige risikoene og komplikasjonene som kan oppstå under eller etter koronar angiografi.

Hva er koronarografi?

Hjertet er et av menneskets viktigste organer. Som alle andre organer, kan den bare fungere når den er tilstrekkelig tilført næringsstoffer og oksygen fra blodet.

Det er interessant at hjertet, som er fylt med blod og passerer gjennom seg selv noen få liter blod per minutt, avhenger veldig tungt på de relativt små arteriene som passerer over overflaten.

Viktig: hjerteinfarkt og hjerneslag - årsaken til nesten 70% av alle dødsfall i verden!

Hypertensjon og trykksving forårsaket av det - i 89% av tilfellene blir pasienten drept med hjerteinfarkt eller hjerneslag! To tredjedeler av pasientene dør i de første 5 årene av sykdom!

Disse arteriene kalles koronararterier. Hjertet har to slike fartøyer - høyre og venstre kranspulsårer, som leverer blod til henholdsvis den bakre og den fremre veggen av kranspulsåren.

Over tid er det ved aterosklerotiske plakk på kar-veggen av disse arteriene, som kan overlappe deres lumen, delvis eller helt. Denne overlappingen fører til utvikling av koronar hjertesykdom - angina pectoris og hjerteinfarkt.

Iskemisk hjertesykdom er en av hovedårsakene til død og funksjonshemming over hele verden, og er derfor et viktig sted blant de medisinske problemene i vår tid.

Koronarangiografi er en prosedyre for å undersøke hjertets blodkar (koronararterier) med røntgenbilder. Til dette formål blir en radiopaque substans satt inn i en separat kranspulsårer, og røntgenbilder med en angiograf utføres parallelt.

Indikasjoner for prosedyren

Pasienten anbefales å utføre koronarangiografi hvis han har symptomer eller tegn på hjerte-og karsykdommer:

 • angina pectoris;
 • akutt koronarsyndrom (myokardinfarkt);
 • hjertesvikt;
 • før åpent hjerteoperasjon;
 • i nærvær av patologiske endringer på EKG eller ekkokardiografi.

I moderne medisin - dette er den mest nøyaktige og pålitelige metoden for å identifisere sted og grad av vaskulær hjertesykdom.

Hvordan utføres koronar angiografi?

For å forstå hvorfor og hvordan komplikasjoner utvikler seg under denne diagnostiske prosedyren, er det nødvendig å gjøre seg kjent med stadiene.

 • På dagen for prosedyren blir pasienten tatt til operasjonen. Under koronarografi er pasienten på operasjonstabellen i den bakre posisjonen. Pasienten er kateterisert av perifer venen, begynner infusjonsstøtte.
 • I de fleste tilfeller utføres koronarangiografi under lokalbedøvelse av arteriekateteriseringsstedet. Pasienten er våken på dette tidspunktet. Pasienten injiseres med visse beroligende midler som beroliger ham og forårsaker døsighet og avslapping. Generell anestesi brukes av og til - for eksempel i koronar angiografi for barn.
 • Under prosedyren overvåkes elektrokardiogrammet, blodtrykket og oksygenmetningen av blod.
 • Operasjonen kan utføres via to tilganger - femoral og radial arterie.
 • Plasser kateteriseringen behandlet med en løsning av antiseptisk.
 • Pasienten er dekket med sterilt undertøy.
 • Blokkens punkteringssted bedøves med lokalbedøvelse, hvorpå det korresponderende fartøyet (femoral eller radial arterie) kateteriseres.
 • En introducer blir introdusert i arterien, gjennom hvilken spesielle diagnostiske katetre utføres til koronarbeinene.
 • Etter at det diagnostiske kateteret er plassert ved utgangspunktet til venstre eller høyre kranspulsår, injiseres en røntgenkontrastmiddel og samtidig utføres røntgenangiografi. Under innføringen av kontrast kan pasienten føle et rush av varme eller varme, som raskt passerer.
 • Pasienten føler ikke hvordan kateteret passerer gjennom karene sine. Men han kan føle hjertebanken eller arytmier.
 • Etter å ha undersøkt venstre og høyre koronararterier i flere fremspring, blir kateteret fjernet. Introduksøren kan fjernes eller forlates i arterien, avhengig av resultatene av koronarangiografi.
 • Hvis koronarangiografien ble gjennomført gjennom lårarterien og introduksøren ble fjernet, ville legen sterkt presse dette området i ca. 10 minutter for å stoppe mulig blødning. Etter dette påføres en aseptisk dressing.
 • Som et alternativ til trykk kan forskjellige enheter for hemostase (for eksempel Angio-Seal) brukes.
 • Etter at operasjonen er fullført, blir pasienten levert til avdelingen.

Hyppigheten av komplikasjoner, risikofaktorer

Som alle invasive inngrep kan koronarangiografi ha komplikasjoner. Deres alvor endrer seg fra mindre og ikke-langvarige komplikasjoner til livstruende situasjoner, noe som kan føre til irreversible konsekvenser. Heldigvis, på grunn av forbedringer i utstyr og økt erfaring fra medisinsk personell, har forekomsten av komplikasjoner blitt betydelig redusert.

Et slående funn i behandlingen av hypertensjon

Det har lenge vært fast etablert at fra hypertensjon kan ikke fjernes permanent. For å føle lettelse, er det nødvendig å kontinuerlig drikke dyre farmasøytiske preparater. Er dette virkelig så? La oss forstå!

Risikoen for komplikasjoner øker hos eldre pasienter, nyresvikt, ukontrollert diabetes, fedme. Fra siden av kardiovaskulær risiko påvirke graden av koronar hjertesykdom, koronar anatomi, den kliniske situasjon (akutt hjerteinfarkt, kardiogent sjokk), kongestiv hjertesvikt, lav kontraktilitet, nylig flyttet et slag eller hjerteinfarkt, blødningstendens. Forekomsten av komplikasjoner påvirkes også av erfaringen fra medisinsk personell som utfører koronarografi.

Likevel er alvorlige komplikasjoner sjeldne: mindre enn 2% av pasientene; dødelighet er mindre enn 0,08%.

Konsekvenser av kardiovaskulærsystemet

Lokal vaskulær skade

Komplikasjoner fra vaskulær tilgang er en av de vanligste og alvorlige komplikasjonene av koronar angiografi. Det mest slående symptomet på disse komplikasjonene er blødning fra arteriepunktsiden.

Det er viktig å huske på at den koronare blod føres gjennom kanalen, karakterisert ved at trykket når høye verdier (større enn 100 mm Hg. V.) Så stoppe blødning ut fra et slikt fartøy er ikke så lett, særlig hvis den femorale arterien. Det er umulig å klemme det over punkteringsstedet.

I de første dagene etter koronar angiografi er frekvensen av vaskulære komplikasjoner 0,7% -11,7%. Alvorlig blødning og transfusjon av blodprodukter er forbundet med et lengre opphold på sykehuset og en reduksjon i overlevelse.

Bruken av små diameter introducere, tidlig fjerning, kontroll av doser av antikoagulanter, bruk av enheter for hemostase tillater leger å redusere risikoen for vaskulære komplikasjoner av koronar angiografi.

Hematom og retroperitoneal blødning

Hvis blodet fra femorale arterien dukker opp på den fremre overflaten av lårbenet - en hematomform. De fleste av disse hematomene er ikke-farlige og kombinerer ikke med lumen av arterien. Store hematomer kan føre til dyp venetrombose av nedre ekstremiteter og komprimering av nerver, noe som medfører tap av følsomhet. Noen ganger er blodtap så stor at det blir nødvendig å transfisere blodprodukter. Store hematomer forekommer hos ca. 2,8% av pasientene. Femoral hematom

Retroperitoneal blødning er en potensielt livstruende komplikasjon av arteriell tilgang. Faren er at slik blødning ikke har eksternt synlige tegn og detekteres svært sent når pasienten utvikler magesmerter med blodtrykksfall og en reduksjon i nivået av hemoglobin. Risikofaktorer for utvikling av retroperitoneal blødning er alderdom, kvinnelig kjønn, høy punktering av femoral arterien.

pseudoaneurisme

Denne komplikasjonen dannes dersom hematomet fortsetter å forbinde til lumen av arterien, noe som fører til en blodstrøm i blødningshulen. Forekomsten av pseudoaneurysmer er 0,5-2,0%. Risikofaktorene for utviklingen er det samme som for hematom.

Pseudoaneurysmer opptil 2-3 cm i størrelse krever ikke en operasjon.

Arterio-venøs fistel

Oppstår når nålen passerer gjennom arterien og venen, som fører til dannelsen av en kanal mellom dem. Forekomsten av arterio-venøs fistel er ca. 1%. Vanligvis er fistel i en tredjedel av tilfellene lukket konservativt innen et år. Hvis dette ikke skjedde - kan du lukke det kirurgisk.

Stratifisering av femoral og iliac arterier

Det oppstår svært sjelden (0,42%), det utvikler seg når arterievegget er ødelagt og blodet trenger inn mellom membranene. Stratifikasjonen kan helt eller delvis blokkere blodstrømmen til underbenet og bære en trussel mot pasientens liv.

Trombose og emboli i arterien

Oftest forekommer hos kvinnelige pasienter med et lite lumen i karet, sykdommer i perifere arterier, diabetes, ved bruk av katetre eller en stor diameterinnføringsenhet. Pasienter klager vanligvis på smerte i benet, forringelse av følsomhet og motorisk funksjon. Behandlingen består av perkutan trombektomi eller trombolytisk terapi.

Forebygging av lokale vaskulære komplikasjoner består i streng overholdelse av doktors anbefalinger vedrørende motorregimet etter koronar angiografi.

Rytme og ledningsforstyrrelser

Under koronarografi kan pasienten oppleve en reduksjon (bradykardi) eller en økning (takykardi) av hjertefrekvens, uregelmessig hjerterytme (arytmi). Vanligvis passerer disse lidelsene raskt og trenger ikke medisinsk behandling. Bradykardi er observert hos 3,5% av pasientene, takykardi er 1,3-4,3%. Oftere oppstår forstyrrelser av rytme og ledning på grunn av kjed av et myokardium ved en spiss på et kateter.

For å oppdage og rettidig behandling av disse komplikasjonene i operasjonen, gjennomføres kontinuerlig EKG-overvåking.

Myokardinfarkt

Denne alvorlige komplikasjonen kan oppstå under koronar angiografi. Forekomsten av hjerteinfarkt under eller umiddelbart etter koronar angiografi avhenger av graden av kranskärlssykdom og er mindre enn 0,1%. Men forbedring av utstyr, forbedre opplevelsen av legene, bruk av kraftigere antikoagulanter og platehemmere, bedre forberedelse av pasienter for kirurgi, bruk av nye kontrastmidler bidro sterkt redusere forekomsten av hjerteinfarkt under prosedyren.

fornærmelse

Under koronarangiografi kan pasienten utvikle et slag på grunn av lukning av blodkarene i hjernen med trombi, emboli eller luft. Forekomsten av slag øker når pasienten har diabetes, arteriell hypertensjon, tidligere slag og nyresvikt, langvarig koronar angiografi. Utbredelsen av denne komplikasjonen er ca. 0,07%.

Stratifisering eller perforering av store fartøy

Heldigvis utvikler perforering av hjertekamrene, kranspulsårene eller de intratorakale store karene (aorta) svært sjelden når koronar angiografi utføres. Forekomsten av stigende aorta disseksjon er 0,04%, perforering av kranspulsårene er 0,3-0,6%. Pilen indikerer utstrømningen av kontrast utenfor kranspulsåren, som indikerer tilstedeværelsen av dens perforering

Arteriell hypotensjon

Redusering av blodtrykk er et av de vanligste problemene under koronar angiografi. Det kan være på grunn av hypovolemia (reduksjon av volumet av sirkulerende blod), senke minuttvolum, hjertetamponade, arytmi, regurgitasjon, patologisk vasodilatering på grunn av innføring av kontrast, blodtap.

Komplikasjoner fra andre organer

Allergiske reaksjoner og bivirkninger

Lokalt bedøvelse

Allergiske og systemiske toksiske reaksjoner på lokalbedøvelse er svært sjeldne. Oftest er disse kutane eller vagusreaksjoner, noen ganger anafylaktiske, som utgjør en umiddelbar trussel mot livet. Svært ofte er de forårsaket av konserveringsmidler som finnes i legemiddeloppløsningen. Forhindre disse reaksjonene ved å bruke anestetika uten konserveringsmidler i formuleringen.

Generell anestesi

I de fleste tilfeller er det ikke nødvendig med generell anestesi med koronarografi. Imidlertid blir lett sedasjon og analgesi med kortvirkende stoffer ofte brukt til å øke pasientens komfort og redusere angst. I dette tilfellet bør overdreven sedering unngås, noe som medfører en risiko for å stoppe pusten eller forstyrre luftveiene. Kontinuerlig overvåking av blodtrykk, hjertefrekvens, BH og oksygenmetning bør utføres hos alle pasienter. Anafylaktiske reaksjoner på sedasjonsmedikamenter er svært sjeldne. Behandling av bivirkninger avhenger av alvorlighetsgrad. For å unngå slike komplikasjoner, bør pasienten fortelle leger om tilstedeværelsen av allergier mot narkotika og mat (spesielt sjømat).

Kontraststoff

Bivirkninger på kontrast kan deles inn i toksisk og anafylaktisk. Den giftige og allergiske effekten av kontrasten som brukes, avhenger av dens egenskaper. Nye stoffer (som Vipipac) forårsaker sjeldne milde reaksjoner (feber, bryststyrke, kvalme og oppkast), som i de fleste tilfeller går på egen hånd. Mer alvorlige komplikasjoner som krever behandling - fallet i blodtrykk, bradykardi, lungesødemidlet - er enda mindre vanlig. Allergiske reaksjoner kan oppstå som utslett, kløe, hodepine, noen ganger - anafylaktisk sjokk, Quinck ødem eller bronkospasme. For å redusere risikoen for komplikasjoner, bør pasienten informere legen om eksisterende allergier mot medisiner, mat (spesielt sjømat), tilstedeværelse av astma eller atopisk dermatitt.

Heparininducert trombocytopeni

Dette er en alvorlig immunologisk komplikasjon etter administrering av heparin. Siden leger bruker heparinisert løsning for koronarografi, er det risiko for å utvikle denne tilstanden. Symptomer på heparininducert trombocytopeni forekommer flere dager etter prosedyren. De kan inkludere en reduksjon av antall blodplater, venøse og arterielle tromboser.

Smittsomme komplikasjoner

Infeksjonell prosess kan utvikle seg ved punktpulsårspunktet. Denne komplikasjonen forekommer hos mindre enn 1% av pasientene. Symptomer kan inkludere rødhet på stedet for operativ tilgang, utslipp fra såret, en økning i temperaturen. Risikoen for infeksjon øker hvis det er et hematom på punkteringsstedet. For å redusere risikoen for denne komplikasjonen, bør pasienten ta en hygienisk dusj eller et bad før du utfører operasjonen, forsiktig barbere lysken eller underarmen; For dette formål er det bedre å bruke en elektrisk barbermaskin, og ikke kniver, da sistnevnte kan gi riper eller kutt på huden. Det er også viktig at medisinsk personell som arbeider i operasjonen, følger strengt med regler for asepsis og antiseptika. I den postoperative perioden må ikke vann komme inn i punkteringsstedet de første 2 dagene.

Nyreskade

Innføringen av et kontrastmiddel, nyrearterieemboli eller en blodtrykksfall under koronarangiografi kan forårsake alvorlig nyreskade. Forekomsten av nyrekomplikasjoner avhenger av tilstedeværelsen av risikofaktorer (nyresvikt, diabetes, eldre alder, bruk av gammel høymolaritetskontrast) og varierer fra 3% til 16%. Heldigvis har de fleste pasienter med denne komplikasjonen en mild, midlertidig nedsatt nyrefunksjon, som foregår hovedsakelig i en uke. I alvorligere tilfeller kan akutt og kronisk insuffisiens utvikles, noe som kan kreve hemodialyse ("kunstig nyre"). Nyfropatiens forekomst og alvorlighetsgrad avhenger av det anvendte kontrastmediet. For å hindre utviklingen av denne komplikasjonen, er det nødvendig at pasienten ikke er dehydrert - det vil si etter nok koronar angiografi, er en tilstrekkelig mengde vann full.

Åndedrettssvikt

Åndedrettssvikt kan utvikle seg på grunn av mange årsaker, inkludert lungeødem med kongestiv hjertesvikt og tidligere lungesykdommer, allergiske reaksjoner og overdreven sedering.

Hvordan unngå konsekvenser

Selv om forekomsten av komplikasjoner ikke er veldig høy, er det anbefalinger som kan redusere risikoen for utvikling.

Det skal huskes at den viktigste måten å forhindre komplikasjoner er å velge en erfaren medisinsk personell. Ifølge utenlandske kolleger kan en erfaren lege anses som utfører mer enn 100 koronarografi om året.

Preoperativ forberedelse

I noen tilfeller utføres koronarangiografi svært raskt - i de første timene av hjerteinfarkt. Under disse forholdene tar forberedelsen minimum tid og reduserer det faktum at det medisinske personalet raskt stiller spørsmål om pasientens klager og anamnese, gjennomfører den minste nødvendige undersøkelsen, fjerner EKG og samler blod for test. I tillegg mottar pasienten de nødvendige legemidlene for å behandle akutt koronarsyndrom, han er kateterisert perifer venen. Etter dette blir pasienten transportert til operasjonen. Dette haster skyldes det faktum at tiden før kirurgi med akutt myokardinfarkt spiller en stor rolle - jo tidligere ble det gjennomført, desto bedre er resultatet.

I de fleste tilfeller utføres koronarangiografi rutinemessig. For å forberede seg på sin adferd, gjennomgår pasienten en detaljert undersøkelse hos en lege som gjennomfører en undersøkelse og undersøkelse av pasienten, evaluerer laboratorie- og instrumentdata. Pasienten bør informere legen om sykdommene hans, noe som kan påvirke adferd og komplikasjoner av koronarangiografi (f.eks. Diabetes mellitus og nyresykdom); allergier mot medisiner og mat; legemidler som han tar. Laboratoriet (generell blodprøve, generell urinanalyse, koagulogram, biokjemisk blodprøve) og instrumentell (EKG, ekkokardiografi) undersøkelse, som gjør det mulig å diagnostisere sammenhengende patologi.

Vanligvis, før prosedyren, trenger pasienten:

 • Følg legenes anbefalinger; Du kan ikke bruke medisiner som ikke er foreskrevet til pasienten.
 • Ikke spis eller drikk etter midnatt dagen før koronar angiografi; foreskrevne tabletter vaskes ned med en liten flass av vann.
 • Barber inguinalområdet og / eller underarmen, gjennom hvilken intervensjonen vil bli utført. Denne prosedyren gjøres best med en elektrisk barbermaskin, for ikke å skade huden - dette vil redusere risikoen for å utvikle smittsomme komplikasjoner.
 • Ta en hygienisk dusj dagen før koronar angiografi.
 • Spør en lege om muligheten for å utføre en diagnostisk operasjon gjennom den radiale arterien.

Gjennomføring av koronar angiografi gjennom den radiale arterien kan redusere forekomsten av alvorlige komplikasjoner og dødelighet etter prosedyren.

Ofte pasienten før operasjonen er foreskrevet beroligende midler, som vil tillate ham å slappe av litt og slappe av.

Postoperativ periode

Etter prosedyren forblir pasienten i medisinsk institusjon i minst en dag. På dette tidspunktet overvåkes parametrene for blodtrykk og puls, og medisinsk korreksjon utføres.

Umiddelbart etter koronar angiografi, bør pasienten strengt følge legenes anbefalinger for sengeleste. Lengden på liggeposisjonen avhenger av stedet for operativ tilgang (femoral eller radial arterie), om introduksøren ble tatt, og på metoden for hemostase.

Hvis hemostasen ble utført ved å trykke på lårbenet - du må ligge i 6-8 timer; Hvis en spesiell enhet ble brukt for å stoppe blødning, kan pasienten sette seg ned etter 1-2 timer.

Fordi kontrastmaterialet utskilles i urinen, skal pasienten drikke nok vann hvis han ikke har kontraindikasjoner, og overvåke diurese (teller mengden urin).

Det er nødvendig å straks informere det medisinske personalet om eventuelle klager eller komplikasjoner.

Det intravenøse kateteret blir fjernet noen få timer etter operasjonen, og bandasjen er over arteriepekningsstedet neste dag.

Hjemmehjelp

De fleste pasienter etter planlagt koronarangiografi slippes hjem neste dag. De kan føle seg trette. På arterien punkteringsstedet kan hematom være i to uker.

Ved utslipp anbefales pasienten:

 • Unngå å ta et bad eller en dusj i 1-2 dager. Samtidig må du holde såret tørt.
 • Ikke kjør i 3 dager.
 • Du kan ikke løfte vekter; Det er nødvendig å unngå overdreven fysisk aktivitet i 2-3 dager.

Legen bør konsulteres dersom pasienten:

 • det ble blødning fra såret i stedet for kateterisering av arterien;
 • det er økning i smerte, ødem, rødhet og / eller utslipp på arteriepunktersiden;
 • Det er en solid, sensitiv formasjon (større enn en ert) under huden nær stedet for operativ tilgang;
 • økt kroppstemperatur;
 • forandring i farge, følelse av kulde, nummenhet i beinet eller armen på siden av kroppen der arterien ble kateterisert;
 • svakhet eller utmattelse dukket opp;
 • utviklet brystsmerter eller kortpustethet.

Koronarangiografi er gullstandarden for å detektere nærvær og omfang av aterosklerotisk lesjon av koronararteriene. Heldigvis er dette en relativt sikker prosedyre med få komplikasjoner. Bruken av moderne utstyr og preparater, riktig forberedelse av pasienten før kirurgi, etterlevelse av pasienter postoperative anbefalinger fra leger - alt dette gjør det mulig å redusere risikoen for koronar angiografi til et minimum. Og selvfølgelig er den største betydningen for å forhindre komplikasjonene, å tilhøre opplevelsen av medisinsk personell som driver operasjonen.

Koronarangiografi er en viktig og nødvendig prosedyre for å opprettholde helse

Kardiovaskulære sykdommer har blitt ganske vanlig i den moderne verden, og dette skyldes en nedgang i fysisk arbeidskraft, en overflod av junk food og en stressende livsstil. Diagnose tilbyr en rekke alternativer for å oppdage patologi, og en av de aktuelle teknikkene kalles - hjerteinfarkt i hjertet.

Essensen av koronarangiografi ligger i metoden for å studere tilstanden til kranspulsårene ved hjelp av røntgenstråler. En eksamen i praksis kalles også angiografi.

Koronar hjertesykdom (CHD), koronar angiografi ble isolert som en "gullstandard" for diagnostisering, bidra til rettidig påvisning av sykdommen og tillater deg å stoppe de farlige konsekvensene av koronarsykdom i tid. En slik undersøkelse lar deg bestemme metoden og varigheten av behandlingen, behovet for en operasjon.

Indikasjon og formål

Hovedindikasjonen, der hjerteinfarkt i hjertet er påført, er iskemisk hjertesykdom, noe som medfører plugging og innsnevring i koronarbeinene. Oftest er angiografi indikert for pasienter som forbereder seg mot aortokoronar bypass, stenting. Også med et komplekst sykdomsforløp, eller sammenhengende patologier, som for eksempel hjerteinfarkt, utføres undersøkelsen for å bestemme prioritet for behandlingen.

Generelt brukes koronarografi til følgende klager og patologier:

 1. Langvarig smerte i brystet, kortpustethet. Disse forholdene kan indikere en innsnevring i hjertekarene.
 2. Mangelen på effektivitet i behandlingen av legemiddelbehandling i koronar hjertesykdom og andre sykdommer i kardiovaskulærsystemet.
 3. Metoden for diagnose før du utfører operasjonen i forbindelse med utskifting av ventilen i hjertet.
 4. Evaluering av den utførte kirurgiske inngrep på hjertet og karene - shunting.
 5. Det er foreskrevet for barn, hvis det er mistanke om en medfødt defekt av det vaskulære systemet i hjertet.
 6. Med kardiovaskulære sykdommer for å bestemme behandlingsmetoden (hjertesvikt, IHD).
 7. Det utføres under eller før pasientens operasjon med hjertepatologi.
 8. Etter skader i brystet.

Det er mange indikasjoner på teknikken, men dette betyr ikke at koronarografi er nødvendig for alle pasienter, med klager på smerte i hjertet.

Det endelige valget for diagnosens formål forblir hos den behandlende legen, basert på pasientens helse og alder. Også, angiografi utføres ikke separat, men utføres i forbindelse med andre varianter av undersøkelsen.

Målet med undersøkelsen

Koronarangiografi av hjertekarene er nødvendig for å spore stedet for innsnevring eller blokkering i karene, for å bestemme tilstanden til blodtilførselen til hjertet og operasjonsmodusen til tilstøtende blodkar. Alle data vises på en spesiell skjerm, og er tydelig synlig for legen. En slik undersøkelse avslører nøyaktig området for det innsnevrede fartøyet.

En viktig del i diagnosen er angiografi hos barn, noe som gjør det mulig å unngå konsekvensene av medfødte mangler i kardiovaskulærsystemet. Også, prosedyren gjør at du kan redusere traumer og mengden skade når du erstatter koronarbeholdere (shunting).

Metodikk og andre funksjoner i prosedyren

Koronarangiografi av hjertet utføres under spesielle forhold, unntatt muligheten for penetrasjon av nosokomial infeksjon og sterke smertefulle opplevelser. For å gjøre dette utføres alle manipulasjoner ved steril instrumentering og under påvirkning av lokalbedøvelse (anestesi).

Arterien punkteres på bestemte steder i armer eller ben, og et plastrør settes inn for å få tilgang til instrumentene og innføre kontrast. Sårhet vises bare ved selve anestesi eller under en annen undersøkelse. Ofte er det ubehag, da undersøkelsen kan provosere spasmer. I brystområdet er spesielle elektroder festet for å kontrollere hjertets arbeid.

Nylig leste jeg en artikkel som forteller om den naturlige kremet "Bee Savior Chestnut" for behandling av åreknuter og rensing av blodkar fra blodpropper. Med denne krem ​​er det alltid mulig å kurere åreknuter, for å eliminere smerte, forbedre blodsirkulasjonen, forbedre årenes tone, raskt gjenopprette karossens vegger, rengjør og gjenopprett åreknuter hjemme.

Jeg var ikke vant til å stole på noen informasjon, men bestemte meg for å sjekke og bestilte en pakke. Jeg la merke til en forandring i en uke: smerten var borte, beina mine stoppet summende og hevelse, og i 2 uker begynte de venetiske kjeglene å synke. Prøv og deg, og hvis du er interessert, så er lenken under en artikkel.

Det nøyaktige området for innføring av instrumenter bestemmes av legen, men oftest er de tilbøyelige til å få tilgang gjennom lårbenet i lysken. Ved undersøkelse bruk abdominal aorta, fotsåp, hender. Fare for punktering gjennom hendene er farlig, da det er en trussel mot spasmodisk eller trombose i arterien.

Etter punkteringen blir et kateter introdusert til gruppen av hjertearterier. Ved bruk av kateteret, er kontrasten som kreves for nøyaktig diagnose, introdusert. På dette tidspunktet overvåker legen tilstanden til fartøyene, utfører opptaket av de fylte arteriene i røntgen og avslører patologiske områder. Det er nødvendig å undersøke begge høyre og venstre hovedkaronararteriene vekselvis.

Ofte utføres operasjonen straks etter slutten av koronarangiografi, fjerning av kateteret. Etter avslutningen av undersøkelsen utfører legen enten søm eller heving av såret etter en punktering.

Under prosedyren er pasienten våken, konstant overvåking av nivået av trykk, hjertets arbeid.

Hvordan komplikasjoner skiller slike tilstander:

 • blødning under eller etter prosedyren;
 • trombose eller spasmer i arteriene, aneurysmer;
 • Tilstedeværelse av en hematom ved punkteringsstedet.

I svært sjeldne tilfeller er det farlige eller dødelige komplikasjoner. Mindre enn ett i tusen tilfeller er dødelig. Infarctions og slag forekommer sjelden. På grunn av den minimal, men fortsatt livstruende pasienten, foreskrives koronar angiografi bare hvis det er tilstrekkelige indikasjoner.

For behandling av åreknuter og rensing av blodårer fra THROMBOV anbefaler Elena Malysheva en ny metode basert på kremen av åreknuter. Den består av 8 nyttige medisinske planter, som har ekstremt høy effektivitet ved behandling av åreknuter. I dette tilfellet brukes bare naturlige ingredienser, ingen kjemi og hormoner!

Fremstillingsprosess

Koronarografi krever foreløpig forberedelse før prosedyren. For en del av legene er det nødvendig med en avtale for undersøkelse, inkludert blodprøver for biokjemi og generelle indikatorer, utførelse av koagulogram og vurdering av urintilstanden. Om nødvendig foreskriver legen ultralyd, elektrokardiogram, radiografi.

Mange av våre lesere for behandling av varicose bruker aktivt den kjente metoden basert på naturlige ingredienser, oppdaget av Elena Malysheva. Vi anbefaler deg å lese det.

Det anbefales ikke å spise og drikke fra pasientens side, fra kl. 12 om kvelden før dagens behandling. Medisininntaket kan kun begrenses av legenes resept, men det er nødvendig å indikere alle legemidler som tas. Spesiell oppmerksomhet er gitt til personer som tar insulin.

Siden anestesi og kontrast innføres i kroppen, er det nødvendig å informere legen om mulige allergiske reaksjoner. Før undersøkelsen fjerner du alle smykker, kontaktlinser og tømmer blæren.

Kontra

Siden prosedyren er forbundet med traumer til huden, ved innføring av et kateter og kontrast, er en gruppe kontraindikasjoner identifisert for koronarangiografi.

Ikke foreskrive en prosedyre for sykdommer forbundet med sirkulasjonssystemet, med nyresvikt og alvorlig sykdom i nyrene, lungene. Hvis pasienten har både intern og ekstern blødning.

Før undersøkelsen overvåkes temperaturen på pasientens kropp, siden forhøyede indekser er uakseptable for manipulering. Individuelt utført forskning hos personer med diabetes og i alderdom.

Hvis pasienten har kontraindikasjoner, så er det etter nødvendig undersøkelse utført koronarografi. Det er verdt å huske at pasienten etter avslutning av manipulasjon trenger å spare stedet for innføring av kateteret. Den ekstremitet hvor punkteringen ble utført, bør begrenses fra bøyning og belastning. For å gjenopprette normal funksjon av nyrene, er økt væskeinntak indikert.

I tilfelle når såret er vondt i lang tid eller hvis inflammasjonen starter, temperaturstigning eller andre uvanlige symptomer, så for å unngå komplikasjoner er det nødvendig å konsultere lege.

Koronarografi utføres både i offentlige medisinske institusjoner og i private medisinske klinikker. Kostnaden for prosedyren i byen Moskva starter fra 8 og slutter opp til 36 tusen rubler, men i gjennomsnitt kan du gjøre prosedyren for 18-20 tusen. I St. Petersburg starter kostnaden fra 11 tusen og er begrenset til 40 tusen på moderne utstyr. Noen medisinske institusjoner følger kvoten eller den obligatoriske helseforsikringsprosedyren gratis.

Koronar angiografi av kar: hva er det og hvordan er det gjort

Verdensstatistikk sier at i første omgang blant alle sykdommer er hjertesykdommer. For å forebygge hjertesykdom og å bestemme taktikk for behandling, blir pasientene ofte ofte tildelt angiografi av fartøy.

Koronar angiografi - hva er det? Denne studien av hjertebeholdere i hjertet ved hjelp av kontrastmedium og røntgenstråle, eller uten bruk av moderne utstyr. Forkortet som CAG. Prosedyren kan utføres rutinemessig i en forebyggende undersøkelse, eller i en nødsituasjon for å bestemme tilstanden til koronarbeinene hvis det er mistanke, eller de første tegn på infarkt i de første 5 til 12 timer.

Hva er koronar angiografi

Studien av koronar fartøy som fôrer hjertets muskelvev og sikrer normal funksjon, Det er svært viktig for å avsløre patologiske endringer og rettidig behandling.

Koronarangiografi av fartøy er en visuelt informativ type undersøkelse, Det gjør det mulig å nøye avsløre årsaken til forstyrrelsen av tilstanden til koronarbeinene. Studien utføres bare i forhold til en medisinsk institusjon av legekardiologer strengt etter indikasjoner:

 • iskemisk hjertesykdom;
 • forberedende stadium før operasjoner, stenting, shunting;
 • vedvarende alvorlig smerte bak brystbenet;
 • mistanke om hjerteinfarkt;
 • hjerterytmeforstyrrelser, som truer pasientens liv;
 • oppfølgingsprøver etter ulike hjerteoperasjoner;
 • Diagnostisk undersøkelse for å klargjøre diagnosen.

Er det farlig?

Med noen innblanding i menneskekroppen, er det noen komplikasjoner mulig. I koronar angiografi, de utgjør kun 1% av det totale antall prosedyrer som utføres og kan manifesteres som:

 • fibrillering av kardiale ventrikler;
 • med passasje av en blodpropp langs kanalen til kateterfartøyet;
 • forekomst av luftemboli;
 • skade på hjertet vevet;
 • hjerteinfarkt.

Prosedyren utføres imidlertid på et sykehus, hvor spesialister befinner seg døgnet rundt, hvem vil kunne gjennomføre betimelig behandling og redusere risikoen for alvorlige komplikasjoner. Hvorvidt koronarografi er farlig, utfør det og på hvilken måte løser ikke bare legen, men pasienten selv.

Når du utfører koronarografi uten kontakt direkte med hjertet, er komplikasjoner fraværende.

Hvordan er det gjort

Hva er koronarografi, og hvordan det er gjort, bør kardiologen fortelle behandlingslegen. Før prosedyren blir flere diagnostiske undersøkelsesmetoder rutinemessig tildelt:

 • blod og urintester;
 • Ultralyd av hjertet;
 • ekkokardiografi;
 • prøver for forekomst av virus;
 • EKG;
 • konsultasjoner av leger av beslektede spesialiteter (i hvert enkelt tilfelle, individuelt etter behov og pasientens tilstand).

Pasienten forbereder på forhånd for prosedyren: Studien utføres på tom mage (du kan ikke spise mat fra kvelden etter 18-00 dagen før prosedyren). I følge legenes resept anbefales det at enkelte pasienter tar spesielle medisiner. Om nødvendig, stedet for fremtidig punktering barbering.

Koronarangiografi utføres ved to hovedmetoder: invasiv eller ved hjelp av tomografi.

invasiv

Metoden for selektiv koronarografi innebærer Introduksjon gjennom huden under lokalbedøvelse i arterien (femoral, radial) spesielle kateter, som utføres før koronarbeinene. Deretter introduseres en spesiell kontrast.

Kontraststoff i koronarografi fordeles over alle koronarbeholdere, og ved hjelp av en angiograf er det mulig å se på kvaliteten på distribusjon og fylling av blodkar på skjermen. For å få et komplett bilde av patronen av koronarbeinene, tas bilder fra alle sider.

Etter administrering av kontrastmedium Pasienten kan bli varm i kroppen. Senker hjertefrekvensen, som tydeligvis føltes. Dette er nødvendig for å utføre et klart skudd og en direkte grundig visning av tilstanden til fartøyene på skjermen til enheten. Etter avslutning av prosedyren, blir hjerterytmen gjenopprettet.

Fordelen kontaktmetoden, om nødvendig, er evnen til umiddelbart å utføre ballongdynatasjon eller utføre stenting, som utføres etter avtale med pasienten (bevisst). Ulempen er ioniserende strålingseksponering.

Hele prosedyren for koronarangiografi tar fra 20 minutter til en time, i gjennomsnitt 30-40 minutter. Pasientene ligger og føler seg ikke ubehag.

invasiv

Metode CT (beregnet tomografi) av koronar angiografi utføres uten innføring i kroppen av noen verktøy.

En time før diagnosen tar pasienten medisin som reduserer antall hjerteslag.

Umiddelbart før du tar bilder intravenøst, injiseres et kontrastmiddel og hjertet skannes i forskjellige vinkler.

Med ekstra synkronisering av tomografi med elektrokardiografi, kan du ta bilder under diastolen. På denne måten et 3D-bilde er oppnådd, hvor tilstanden til hjertets kransbeholdere er tydelig synlig.

En funksjon av denne typen diagnose er følelsen av sjeldne hjerteslag, samt behovet for å utføre forskjellige kommandoer fra legen under undersøkelsen.

Pasienten mottar resultatet av undersøkelsen umiddelbart etter hendene etter at diagnoseundersøkelsen er fullført.

Kontraindikasjoner for utførelse

Det er visse kontraindikasjoner for å utføre koronarangiografi:

 • graviditet;
 • en allergi mot et kontrastmiddel;
 • diabetes mellitus;
 • lever- eller nyreinsuffisiens
 • Ukontrollert arytmi i hjertet (etter behandling kan prosedyren utføres);
 • patologiske forstyrrelser av blodkoagulabilitet;
 • høy kroppstemperatur;
 • rus;
 • hjertesvikt;
 • smittsomme sykdommer i hjertet.

Under akutte forhold som truer livet, er noen kontraindikasjoner betingede (etter skjønn fra den behandlende legen og på pasientens tilstand). Etter behandling av visse typer patologiske forhold og stabilisering av pasientens helse kan en undersøkelse gjennomføres.

Lær av denne artikkelen hva er ultralyddopplerografi.

Konsekvenser av koronar angiografi

I det hele tatt ikke klare forhold etter diagnostisk undersøkelse er det nødvendig å kontakte legen umiddelbart. Konsekvensene av koronar angiografi er minimal, men fortsatt skjer:

 • utviklingen av et hjerteinfarkt, når en person er for bekymret;
 • arterie traumer;
 • en separasjon av tromben, noe som kan føre til hjerneslag eller hjerteinfarkt;
 • komplikasjon av nyrene;
 • hvis diagnosen er for lang, røntgenbestråling;
 • for tynne vegger i hjertet eller fartøyene kan rive;
 • blødning ved punkteringsstedet gjennom huden eller innsiden når karet eller vevet i hjertet er skadet;
 • infeksjon i kroppen etter prosedyren (dårlig behandlet kateter eller administrasjonssted);
 • allergiske reaksjoner på ekstra medisiner.

konklusjon

Hvert tiltak i menneskekroppen har sine egne farer. Muligheten for å utvikle komplikasjoner reduseres når pasienten klart utfører alle forberedende trinn for en diagnostisk undersøkelse.

Til tross for kontraindikasjoner og minimal risiko for komplikasjoner forblir koronarangiografi en av de mest informative måtene for diagnostisk undersøkelse av hjertekarene som reddet mange liv.

Farlig koronar angiografi av hjertet

Ofte stilte spørsmål

Ischemisk (koronar) hjertesykdom (CHD) - en kronisk sykdom forårsaket av utilstrekkelig blodtilførsel til hjertemuskelen, eller, med andre ord, dens ischemi. Størstedelen (97-98%) av tilfellene, er et resultat av aterosklerose i hjertets arterier koronar arteriesykdom, er den, innsnevring av hulrommet på grunn av den såkalte aterosklerotiske plakk, noe som resulterer i aterosklerose på de indre veggene i arteriene. Samtidig kan sykdomsforløpet være annerledes, og derfor utmerker flere store kliniske former for IHD. Dette - angina, myokardialt infarkt, og såkalt hjerteinfarkt, som er en direkte konsekvens av lidelse et hjerteinfarkt. Disse sykdomsformene finnes hos pasienter både isolert og i kombinasjoner, inkludert deres ulike komplikasjoner og konsekvenser. Disse inkluderer hjertesvikt, dvs. reduksjon av pumpefunksjonen av hjertemuskelen, hjerterytmeforstyrrelser eller arytmier, fylt med den samme hjertesvikt, og noen ganger plutselig hjertestans og noen andre komplikasjoner.

Denne rekke manifestasjoner av sykdommen bestemmer det brede spekteret av terapeutiske og forebyggende tiltak som brukes til behandling av koronar hjertesykdom.

For å bestemme taktikken til diagnose og behandling av koronararteriesykdom, er det nødvendig å konsultere en kardiolog.

Daglig mottakelse utføres av:

 • Estrin Sergey Igorevich, instituttleder for cardiosurgery, 7. bygning, 2. etasje, avdeling for cardiosurgery, daglig fra 9.00 til 10.00.
 • Leger Oleg Valentinovich, kardiosurgeon. Du kan få mer informasjon ved å ringe 095 403 4981.

Iskemisk hjertesykdom i dag er den viktigste dødsårsaken og funksjonshemming blant mennesker i moden og avansert alder. I de siste årtier har en angiografisk studie av koronarfartøyer blitt aktivt brukt i en kardiologisk klinikk. I dette tilfellet er koronarangiografi som regel den logiske endelige lenken i den komplekse undersøkelsen av en pasient med hjertesykdom (CHD). siden det er den mest informative metoden for å løse slike viktige problemer som:

 • Bekreftelse av diagnosen IHD;
 • klargjøring av lokalisering av lesjonen i vaskulærsengen;
 • definisjon av behandling taktikk.

Koronar angiografi - radiopaque testmetode, som er den mest nøyaktige og pålitelige måten å diagnostisere koronararteriesykdom, som gjør det mulig å nøyaktig bestemme naturen, plasseringen og omfanget av innsnevring av koronararterien.

Denne metoden er "gullstandarden" i diagnostisering av koronarsykdom og lar deg løse spørsmålet om valg og mengde av disse ytterligere medisinske prosedyrer som ballong angioplastikk og koronar bypass operasjon. Denne metoden er "gullstandarden" i diagnostisering av koronarsykdom og lar deg løse spørsmålet om valg og mengde av disse ytterligere medisinske prosedyrer som ballong angioplastikk og koronar bypass operasjon.

Obligatorisk er: generell blodprøve, blodgruppe, Rh-faktor, prøver for hepatitt B- og C-virus, HIV, RW, 12-ledig EKG, ekkokardiogram.

Etter sykehusinnleggelse blir du undersøkt av den behandlende legen, og om nødvendig er spesialister fra andre spesialiteter involvert. Tilstanden er avklart ved koronarangiografi, essensen og mulige resultater av prosedyren forklares.

Pasienten blir levert til kontoret for røntgen endovaskulær kirurgi. Prosedyren er lavt traumatisk - hele pasienten er pasienten bevisst.

Etter lokalbedøvelsen, er studien startet - et spesielt kateter styres gjennom lårarterien og den øvre del av aorta inn i lumen i koronararteriene.

En radiopaque substans injiseres gjennom kateteret, som bæres av blodstrømmen gjennom koronarbeholderne. Prosessen er løst ved hjelp av en spesiell installasjon - en angiograf.

Resultatet vises både på skjermen og plassert i et digitalt arkiv.

I løpet av koronarografi er omfanget og omfanget av kranspulsårssykdommen etablert, som bestemmer videre behandlingstaktikk.

Om nødvendig, etter avtale med pasienten, samtidig ballongdynatasjon og (eller) installasjon av vaskulære endoprosteser - stenter.

Etter studien viser spesialisten pasienten sin koronarangiografi og forklarer graden av kranskärlssykdom, anbefaler videre behandlingstaktikk.

Etter undersøkelsen er en skriftlig konklusjon og en oversikt over koronarangiografi på CD-disken gitt til pasientens hender.

Angioplastikk er en medisinsk prosedyre som utelukker lukkede eller smalte fartøy ikke kirurgisk. Denne prosedyren utføres av en spesialist - en intervensjonell radiolog eller en røntgen kirurg. Under angioplastikk går legen inn i en miniatyrballong festet til et tynt rør (kateter) i et blodkar gjennom en liten størrelse på en blyantspiss, et snitt på huden.

Under kontroll av fluoroskopi ledes kateteret til stedet for arterieinnsnevring. Etter å ha nådd det skadede området, blåses ballongen for å øke klaring og forbedre blodstrømmen i karet.

Før prosedyren for angioplastikk, gjør spesialisten nødvendigvis et angiogram (fluoroskopisk undersøkelse av arteriene).

Prosedyren foregår i tre faser:

 • Plassering av kateteret i den blokkerte arterien,
 • inflasjon av ballongen for å åpne den tilstoppede arterien,
 • fjerning av kateteret.

Angioplastikk utføres under lokalbedøvelse, slik at du bare kan føle noe trykk på punkteringsstedet gjennom hele prosedyren.

ACSH-dette er et kirurgisk inngrep, som et resultat av hvilken blodstrømmen i hjertet blir restaurert under stedet for innsnevring av fartøyet. Med denne kirurgiske manipulasjonen rundt innsnevringsstedet opprettes en annen vei for blodstrøm til den delen av hjertet som ikke er forsynt med blod.

Shunts, for forbigående bane av blod, er skapt fra fragmenter av andre arterier og vener av pasienten. Ofte for dette bruk den indre thoracal arterien (HAV), som ligger på innsiden av brystbenet eller en stor subkutan ven som ligger på beinet. Kirurger kan velge andre typer shunts. For å gjenopprette blodstrømmen, er venøs shunts koblet til aorta og deretter suturert til fartøyet under innsnevringsstedet.

Tradisjonell CABG Det utføres gjennom et stort snitt i midten av brystet, kalt median sternotomi. (Noen kirurger foretrekker å utføre en mininotomi). Under operasjonen kan hjertet stoppes. Samtidig blir pasientens blodsirkulasjon støttet av kunstig sirkulasjon (IC). I stedet for hjertet fungerer hjerte-lungeapparatet (en kunstig sirkulasjonsanordning) som sikrer blodsirkulasjon i hele kroppen. Blod fra pasienten kommer inn i apparatet av kunstig sirkulasjon, hvor gassutveksling finner sted, blodet er mettet med oksygen, som i lungene, og deretter langs rørene blir det levert til pasienten. I tillegg blir blodet filtrert, avkjølt eller oppvarmet for å opprettholde den ønskede temperaturen til pasienten. Imidlertid kan kunstig sirkulasjon også ha en negativ effekt på pasientens organer og vev.

Det er flere tilnærminger til behandling av IHD, som er individuelle for hver pasient. Blant dem:

For å bestemme behandlings taktikken, er det nødvendig å foreta en nøyaktig diagnose og konsultere en kardiolog.

Daglig mottakelse utføres av:

Estrin Sergey Igorevich, instituttleder for cardiosurgery, 7. bygning, 2. etasje, avdeling for cardiosurgery, daglig fra 9.00 til 10.00.

Leger Oleg Valentinovich, kardiosurgeon. Du kan få mer informasjon ved å ringe 095 403 4981.

Stamceller gir opphav til alle vev i kroppen og spiller en viktig rolle i normal utvikling og restaurering av skadede organer. Dette er en "ambulanse" av kroppen som rushes inn i et skadet organ og eliminerer problemet, erstatter syke celler.

Metoden består av flere stadier.

Den første fasen - tildeling av stamceller fra pasientens beinmarg. Under sterile laboratoriebetingelser omdannes de resulterende celler til millioner av stamceller som er klare for administrasjon til den samme pasienten.

Den neste fasen - introduksjon av stamceller. Når hjertesykdom påføres direkte til hjertemusklene ved mikroinjeksjon, eller inn i karene som gir hjertet. Det er mulig og intravenøs introduksjon av celler, ikke forskjellig fra den vanlige "dropper". Når stamceller går inn i de skadede sonene i hjertemusklen, gir de opphav til dannelsen av nye fartøy, noe som igjen forbedrer ernæringen av hjertet og gjenoppretter dens funksjon.

Daglig mottakelse utfører:

Doktor Denisova Elena Mikhailovna, lege i medisinsk vitenskap. Sci., Lektor, Institutt for allmennpraksis, familiemedisin.

Konsultasjon du kan få via telefon. + 38 099 672 55 83, fra mandag til fredag ​​fra 13 00 - 17 00.

I koronar hjertesykdom bør koronarangiografi utføres nødvendigvis, da kun denne undersøkelsen kan svare på de viktigste spørsmålene: hvor alvorlig er sykdommen og hvilken behandlingsmetode du skal velge.

Koronarangiografi er nå en helt sikker undersøkelsesmetode. Alvorlige komplikasjoner (hjerteinfarkt, hjerneslag) forekommer i ett eller to tilfeller fra tusen studier. Den største ulempen ved tradisjonell koronarangiografi utført gjennom lårarterien er sannsynligheten for komplikasjoner ved arteriepunktsiden - hematom, som krever sengelast og i noen tilfeller kirurgisk behandling. Denne ulempen er berøvet metoden for å utføre koronarangiografi gjennom den radiale arterien. I dette tilfellet er det ingen lokale komplikasjoner, er det ikke nødvendig med hvilerom, koronarografi kan gjøres på poliklinisk basis. I vårt senter utfører vi koronarografi på poliklinisk basis, pasienten blir utladet samme dag.

Det er farlig å forlate sykdommen uten full undersøkelse. Koronarangiografi laget i tid vil tillate å estimere alvorlighetsgrad av sykdommen, å velge den nødvendige behandlingsmetode og lagre fra neste hjerteinfarkt.

Stenting og shunting er perfekte forskjellige behandlingsmetoder. De er ikke et alternativ til hverandre. I visse stadier av sykdommen er en av dem foretrukket. Hovedoppgaven til den behandlende legen er å fortelle pasienten om fordelene og ulempene ved hver metode objektivt.

Smerte i hjertet kan skyldes en rekke årsaker, inkludert ikke-hjerte-opprinnelse. For å finne ut om du trenger coronagraphography og videre undersøkelse, trenger du en kardiologkonsultasjon.

Les Mer Om Fartøyene