Hva er koronar angiografi av fartøy, hvordan det utføres, dets fordeler og ulemper

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er angiografien til kranspulsårene, for hvilke indikasjoner er denne undersøkelsen utført. Forberedelse for koronarangiografi, oppførsel og gjenopprettingstid.

Koronar angiografi (forkortet til KG, et annet navn - angiografi av koronararteriene) - en minimal invasiv metode for undersøkelse av koronar (koronararteriene) (karene som tilfører hjertemuskelen), slik at for å identifisere deres innsnevring eller fullstendig dekning.

KG er "gullstandarden" for undersøkelsen av hjertets blodkar, og overgår alle andre diagnosemetoder i nøyaktighet. For å utføre det, punkterer legene den femorale eller radiale arterien gjennom hvilken et langt kateter settes inn i koronarbeinene. Deretter, gjennom dette kateteret, innføres en kontrast som tillater visualisering av arteriene ved hjelp av en røntgenstråle. Kontrasterende gir deg mulighet til å identifisere stedene for delvis eller fullstendig overlapping.

CG ofte brukt i kardiologi og hjertekirurgi for å identifisere de aterosklerotiske lesjoner i koronararteriene og diagnose av forskjellige former av iskemisk hjertesykdom, inkludert hjerteinfarkt (MI) og angina.

Intervensjonelle kardiologer eller hjertekirurger utfører denne undersøkelsen.

Indikasjoner for KG

Koronarografi gir viktig informasjon til leger om tilstanden til blodkar som leverer blod til hjertet. Dette kan bidra til å diagnostisere ulike hjertesykdommer, planlegge videre behandling og gjennomføre visse prosedyrer.

Resultatet av CG er et videobilde (angiografi), som viser steder for å begrense eller overlappe koronararteriene.

Klikk på bildet for å forstørre

Denne undersøkelsesmetoden kan brukes til å diagnostisere mange hjertesykdommer, inkludert:

 • Koronar hjertesykdom (CHD) - en sykdom hvor aterosklerotiske plakk i koronararteriene forstyrre blodtilførselen til hjertemuskelen. IHD kan føre til utvikling av hjerteinfarkt og angina pectoris.
 • Myokardinfarkt er en farlig sykdom forårsaket av plutselig opphør av blodtilførselen til en del av myokardiet på grunn av fullstendig overlapping av lumen i kranspulsåren.
 • Angina pectoris er en sykdom som manifesteres av en pressende eller kjedelig smerte i hjertet forårsaket av begrensning av blodtilførselen til hjertemuskelen.

Også KG utføres noen ganger i henhold til følgende indikasjoner:

 • Tilstedeværelse av medfødte eller anskaffe hjertefeil før kirurgisk inngrep.
 • Patologiske resultater av ikke-invasive tester for å vurdere treningstoleranse (stresstester).
 • Hjertesvikt.

Etter å ha mottatt dataene fra KG, kan legen etablere en nøyaktig diagnose, identifisere årsaken til symptomene på sykdommen og gi pasienten en løsning på problemet.

Kontra

Koronarangiografi av hjertesykdommene i akutte tilstander har ingen absolutte kontraindikasjoner.

Relative kontraindikasjoner til CG:

 1. Akutt nyresvikt.
 2. Kronisk nyresvikt i diabetes mellitus.
 3. Fortsatt blødning i mage-tarmkanalen.
 4. En uforklarlig feber som kan knyttes til en infeksjon.
 5. Ubehandlet infeksjon.
 6. Stroke i akutt periode.
 7. Alvorlig anemi.
 8. Høy grad av arteriell hypertensjon, ikke egnet til rusmiddelbehandling.
 9. Krenkelser av vann-elektrolyttbalansen.
 10. Manglende samarbeid med pasienten på grunn av mental eller systemisk patologi.
 11. Tilstedeværelsen av en samtidig sykdom som dramatisk reduserer forventet levetid eller øker risikoen for medisinske inngrep.
 12. Pasientens nekte å gjennomføre ytterligere behandling, som kan inkludere stenting, shunting eller protese reparasjon av ventilen.
 13. Overdosering av hjerteglykosider.
 14. Tilstedeværelsen av alvorlige allergier mot kontrast.
 15. Alvorlig perifer arteriell sykdom, begrensende vaskulær tilgang.
 16. Dekompensert hjertesvikt eller akutt lungeødem.
 17. Nedsatt blodpropp.
 18. Infeksjonsskader på aortaklappen (endokarditt).

Koronar angiografi

Angiografi av kranspulsårene utføres i stillestående omgivelser i et røntgenoperasjonsrom. En kardiurgirurgi eller en intervensjonskardiolog, en anestesiolog, en operasjonssykepleier og en bedøvende pasient deltar i gjennomføringen. Denne undersøkelsen kan utføres både i henhold til planlagte indikasjoner, når legene kan fortelle i detalj hva koronar angiografi er og snarest når det ikke er tid til forklaring.

Klikk på bildet for å forstørre

Forbereder prosedyren

I presserende tilfeller, den minimale forberedelse for fremgangsmåten, omfatter det et elektrokardiogram opptak, sampling av blodprøver (resultater ikke forventet, ettersom det er nødvendig straks en operasjon), kuttet medisinsk undersøkelse.

Før du utfører CG, må pasienten fortelle legen sin om:

 • Tilstedeværelsen av allergiske reaksjoner;
 • mottak av medisiner.

Før den planlagte CG forberedelse til eksamen er gjennomført mer nøye, det inkluderer en full medisinsk undersøkelse, som tildeler den nødvendige minimum av laboratorie eller instrumental undersøkelse, basert på pasientens tilstand og eksisterende komorbiditet.

Generelle anbefalinger som forberedelse til angiografi av kar:

 • Ta alle medisinene du tar med deg til sykehuset. Spør legen hvilken av dem som skal fortsette å ta, og hvilke som skal avbrytes før koronar angiografi.
 • Hvis du har diabetes, spør legen din dersom du trenger å ta insulin eller ta orale medisiner før CG.
 • Etter midnatt før undersøkelsen, ikke spis eller drikk.
 • På morgenen før eksamen, ta en hygienisk dusj.

anestesi

KG utføres vanligvis under lokalbedøvelse, slik at pasienten er bevisst mens den holdes, men kateterinnføringsområdet er bedøvet.

Svært ofte blir pasientene bedøvet, dette gjør dem søvnige og avslappet. Imidlertid forblir pasientene bevisst og kan følge instruksjonene fra leger som noen ganger under undersøkelsen blir bedt om å ta dypt pust og holde pusten.

Noen ganger er det i små barns generelle anestesi brukt til å utføre CG, fordi det under prosedyren er nødvendig å ligge stille.

overvåking

Under prosedyren overvåkes pasientens tilstand, hjertets aktivitet. Vanligvis blir denne delen av undersøkelsen besvart av en anestesiolog. Til pasienten fester elektroder, slik at de i sanntid kan se på elektrokardiogrammet, samt sensorer som måler blodtrykk og oksygenmetning av blod.

Eksamenskurs

Koronarografien i seg selv varer omtrent 30-60 minutter. Nedenfor er trinn-for-trinn-sekvensen av denne prosedyren:

 1. Etter at du har gått inn i røntgenrommet, blir du bedt om å ligge på et spesielt bord. Hvis et kateter settes inn gjennom lårbenet i lysken, blir området barbert og behandlet med et antiseptisk middel.
 2. I underarmen er det installert et intravenøst ​​kateter, elektroder festet til kroppen for EKG-overvåkning, og en mansjett til måling av blodtrykk er plassert på skulderen.
 3. Du er dekket med sterilt undertøy, hvorpå arteriepunktersiden er bedøvet med injeksjon av lokalbedøvelse.
 4. I lysken eller på underarmens punktering, henholdsvis lårbenet eller den radiale arterien med en nål. En tynn leder (den ligner på en lang ledning) gjennom hvilken en spesiell introduksjon er innført i fartøyets lumen, blir introdusert gjennom nålen.
 5. Gjennom denne introduceren utføres et diagnostisk kateter som ledes gjennom karene til kranspulsårene.
 6. Etter kontakt av kateterspissen ved munningen av den ønskede koronararterien, legen setter en liten mengde av kontrast og samtidig gjør gjennomlysning (kontinuerlig radiografi som gjør det mulig å motta video fra spredning av fartøyet kontrast).
 7. Innføringen av kontrast kan gjentas flere ganger, fordi noen ganger må leger se på hjertets kar fra forskjellige vinkler.
 8. Deretter settes spissen av kateteret inn i en annen kranspulsår, og undersøkelsesprosedyren gjentas.
 9. Etter visualisering av begge kranspulsårene fra forskjellige vinkler, er undersøkelsen fullført, diagnostikk kateteret og introduktoren fjernes fra kroppen.
 10. Hvis vaskulær tilgang er gjennom lårarterien, presser legen, etter fjerning av innføreren, sterkt på stedet for introduksjonen i ca. 10 minutter for å stoppe blødningen. Som et alternativ til dette trykket kan spesielle enheter brukes som forsegler eller syr hullet i arterienes vegg.
 11. Hvis introduceringen ble satt inn i den radiale arterien, påføres et tett bandasje eller en spesiell oppblåst mansjett, som kan fjernes etter 2-3 timer.

Denne aktivitetssekvensen kan variere avhengig av de kliniske forholdene. For eksempel kan den suppleres med angioplastikk og stenting, hvor de detekterte steder med innsnevring eller blokkering av koronararteriene blir utvidet ved å oppblåse ballongen eller stenten. Noen ganger på slutten av koronar angiografi, er introduseren av den punkterte arterien ikke fjernet, siden det er planlagt å utføre angioplastikk eller stenting på den andre dagen.

Gjenoppretting etter KG

Etter undersøkelsen overføres pasienten til en postoperativ menighet hvor medisinsk tilsyn med tilstanden utføres. Hvis prosedyren ble utført gjennom den radiale arterien, kan en person umiddelbart etter overføring fra operasjonsrommet sette seg ned, og gå til ham er tillatt etter noen timer. Hvis CT utføres gjennom lårbenet, må pasienten ligge på ryggen, uten å bøye det tilsvarende benet, i løpet av den tiden legen indikerer. Samtidig anbefales det å drikke rikelig med vann slik at kontrasten som innføres i kroppen, utskilles av nyrene. Hvis det ikke er kvalme, kan du spise noe som er lett assimilert.

De fleste pasienter etter planlagt KG går hjem neste dag. I løpet av uken kan de bli forstyrret av generell tretthet, ømhet på stedet for vaskulær punktering og tilstedeværelse av et hematom i samme område.

Eksempler på anbefalinger etter uttak fra sykehus:

 • I 1-2 uker må du ikke ta et bad, ikke gå til badstuen, badet eller bassenget. På denne tiden kan du ta en dusj.
 • Hvis det er bandasje på stedet for vaskulær punktering, kan den fjernes dagen etter undersøkelsen.
 • Ikke kjør bilen i 1 uke.
 • Ikke løft vekter, ikke trene i 1-2 uker.

I tillegg til disse anbefalingene kan legen foreskrive bruk av visse medisiner. Disse instruksjonene må følges nøye av pasienten.

Mulige komplikasjoner

Koronarangiografi anses som en sikker prosedyre. Men, som enhver medisinsk metode, kan implementeringen ledsages av visse komplikasjoner.

Risikoen for å utvikle alvorlige komplikasjoner er estimert som 1 tilfelle per 1000 koronar angiografiprosedyrer.

Koronar hjerte

Metoden, kjent i medisin som koronar angiografi, er utformet for å pålidelig diagnostisere prosessene som forekommer i koronararterien. Leger er interessert i graden og stedet for innsnevring av dette fartøyet, i tillegg til arten av lesjonen. Denne metoden er mest effektiv i studien av iskemisk hjertesykdom (IHD).

Metoden gjør det mulig å ta en endelig avgjørelse når det gjelder kirurgi - koronar bypass kirurgi eller ballong angioplastikk. Koronar angiografi utføres i en nødssituasjon eller en planlagt måte - det avhenger av pasientens tilstand.

Essensen av metoden

Metoden er basert på invasiv instrumental forskning, relatert til radiopaque teknikker. I hulrommet av fartøyet introduseres en spesiell substans, fullstendig fyller lumen og lar seg se strukturen av arterien på røntgenstrålen. Om indikasjonene på denne diagnostiske prosedyren, snakker vi senere. For å ta en beslutning om koronar angiografi bør legen analysere:

 • Rh-faktor;
 • en generell blodprøve;
 • virale tester for hepatitt C og B;
 • blodgruppe;
 • bryst røntgen;
 • RW;
 • MO;
 • ekkokardiografi;
 • EKG (12 ledere).

Ytterligere studier utføres om nødvendig. Pasientens tilstand er spesifisert og diskutert ved den medisinske konsultasjonen (ofte involvert i en rekke spesialister), og pasienten forklarer metodens natur og de sannsynlige konsekvensene.

Prinsippet om koronarangiografi reduserer til bruk av et diagnostisk kateter, som er matet til en av arteriene som matker hjertet til pasienten som undersøkes. Gjennom kateterets lumen, injiseres et kontrastmiddel i karet, som har som oppgave å tynne hjerteslageren. Deretter tas et bilde.

Dette lar deg vurdere graden av hjertefunksjon og identifisere den påståtte skade på blodårene.

Hvorfor gjør dette?

Koronararterier leverer oksygen direkte til hjertemuskelen, slik at deres innsnevring eller blokkering kan føre til uønskede konsekvenser. Utilstrekkelig blodtilførsel til hjertet - årsaken til iskemi, og på lang sikt - myokardinfarkt.

Årsakene til nederlaget i arterien kan være flere:

 • aterosklerotiske plaketter;
 • krampe;
 • medfødte anomalier.

Hvordan å forberede

Smykker og dekorasjoner er best igjen hjemme. Omtrent 10 dager før teststart, bør du slutte å bruke medisiner som er ansvarlige for fortynning av blod (aspirin, warfarin). Bruk av medisiner før koronarprosedyren bør diskuteres med legen. Diabetikere rådfører seg med en endokrinolog, fordi det ikke er tilrådelig å ta passende medisiner.

Informer legen din om forekomsten av en (mulig) allergi mot følgende stoffer:

 • radiokontrastpreparater;
 • jod;
 • procaine;
 • alkohol;
 • antibiotika;
 • gummiprodukter (hansker).

Du kan ta med deg et standard sett med ting - tøfler, tannbørste, lim, et håndkle, såpe. Prosedyren tar ikke mye tid, men sykehusopphold kan vare opptil 2-3 dager. På kvelden for koronar angiografi, blir tarmens tarm forberedt av enema. Selvfølgelig trenger du ikke å ta mat og væsker om morgenen.

Hvordan undersøke fartøyene, notat.

Undersøkelsesområdet er forsiktig barbert, og legene gjør en punktering av arterien. Ofte er dette armhulen eller inngrepssonen.

I nærvær av alvorlige patologier er det nødvendig med en ytterligere undersøkelse - uten det er ikke koronar angiografi av hjertets karer gjort. Komplikasjoner kan forårsake nyrepatologi, nemlig filtreringsdysfunksjon. Dette forklares av det faktum at kontraststoffet slippes ut gjennom urinsystemet.

Utvikling av prosedyren

Røntgen-endovaskulær kirurgisk rom - Det er der pasienten blir levert til hvem koronarografisk undersøkelse er vist. Pasienten er bevisst gjennom hele prosedyren, selve prosessen anses å være et mindre traumer. Først er lokalbedøvelse gjort. Et kateter gjennom lårbenet penetrerer inn i øvre del av aorta og videre inn i koronar lumen. For å redusere observasjonstiden, er det mulig å trenge inn i underarmen.

Den andre fasen av koronar angiografi - injeksjon av kontrastmedium. Blodstrømmen bærer stoffet gjennom fartøyene - hele prosessen er løst ved hjelp av en angiograf, en spesiell opptaksenhet. Resultatet sendes til skjermen, og sendes deretter til den digitale datalager. Også resultatet er demonstrert til pasienten, det som skjer på skjermen forklares.

I bilder (eller en dataskjerm) vises kontrastmiddelet i form av skygger som formidler kantlinjene av arterielle lumen. Innsnevring av blodårer er merkbar på en gang - blodet flyter ikke der, fremhevet av en kontrastmiddel. Slike blokkeringer kalles "okklusjoner". Deteksjon av okklusjon er en anledning til umiddelbar kirurgisk inngrep.

Hvis en pasient har et ønske, kan leger implantere stenter (vaskulær endoprosteser) parallelt. Etter avslutning av prosesskomplekset gir legen følgende informasjon:

 • grad av arterie skade;
 • Koronarangiografi av de berørte hjertekarene (innspilling på en elektronisk bærer);
 • anbefaling om behandlingstaktikk.

Indikasjoner og kontraindikasjoner

Hvis prosedyren var rent instrumental, ville det ikke være noen problemer i det hele tatt, men en kontrastfluid injiseres i arterien. Derfor, sammen med indikasjonene er det også kontraindikasjoner, hvorav legene varsler pasienten alltid.

La oss starte med vitnesbyrdet. Hjertekirurgi foreskrives av hjertekirurg i følgende tilfeller:

 • Risikogruppe. Prosedyren er indikert for pasienten dersom legen henviste til risikogruppen, basert på instrumentelle og kliniske studier.
 • Angina pectoris. En pasient som har en historie med et tidligere hjerteinfarkt, må gjennomgå en koronar diagnose.
 • Ineffektiv medisinsk behandling av iskemisk hjertesykdom.
 • Ustabil angina. En slik diagnose sørger for medisinering, hvis det ikke gir et forutsigbart resultat, foreskrives koronar angiografi.
 • Nøyaktig diagnose. En rekke alvorlige patologier krever instrumentell diagnostisk bekreftelse. Dette inkluderer patologier av aorta og hjertevalv, samt koronar sykdom.
 • Nederlag av blodårer. Ofte kreves en operasjon utført av en kirurg på et åpent hjerte her. Pasienter, hvis alder overstiger baren på 35 år, trenger spesiell oppmerksomhet. Diagnose er også nødvendig før protese hjerteventiler.
 • Ventrikulære arytmier.
 • Et hjerteinfarkt.
 • Kardiopulmonal gjenopplivning.

Hvem er kontraindisert i koronar angiografi

Studien anses som relativt trygg - det er ingen absolutte kontraindikasjoner. Samtidig er det flere årsaker til at koronar angiografi av skadede hjertebeholdere kan overføres og til og med kanselleres.

Dette er årsakene til:

 • en allergisk reaksjon på et kontrastmiddel implantert i arterien;
 • diabetes mellitus;
 • hjerte- eller nyresvikt (kontraindikasjon betraktes som relativ - etter en intensiv legemiddelbehandling er pasientens tilstand normalisert);
 • problemer med blodpropp, anemi (ekstra medisinering er nødvendig);
 • akutt smittsom sykdom;
 • magesår (stadium av eksacerbasjon);
 • endokarditt;
 • arteriell hypertensjon, ikke egnet til medisinering.

Potensielle farer

Utfallet av prosedyren er overveldende positiv. Legene er imidlertid alltid klar til å hjelpe i tilfelle plutselige komplikasjoner - opp til kirurgisk inngrep. Koronarografi kan føre til følgende komplikasjoner:

 • svikt i hjertefrekvensen;
 • blødning i punkteringsområdet;
 • koronararterie trombose;
 • en allergisk reaksjon;
 • Projeksjoner på diagnosetidspunktet.

Tolkning av mottatt informasjon bør være ideell - menneskelig liv er avhengig av det. Full koronar angiografi består av:

 • høyre fremspring (fremre skrå);
 • angiokinografier av venstre ventrikel;
 • ventrikulogrammer (skrå venstre fremspring).

Av og til diagnostiske prosess fører til dannelse av bloduttredelser og blodpropper i nærheten av punkteringen såret kan bli betent (konsekvens trengte inn infeksjon).

Det er også tilfeller av arteriell perforering (fartøyet er revet eller et hull dannes i det). Heldigvis lider sannsynligheten for en ekstremt lav - en pasient fra 100 000 undersøkte.

Mulige komplikasjoner

Noen risikoer for komplikasjoner (men skarpe) eksisterer alltid. La oss liste de vanligste problemene som påvirker enkelte pasienter:

 • alle slags arytmier;
 • blødning (vi har allerede bemerket at de forekommer i punkteringssteder);
 • eksfoliering av intima av arterien (akutt stadium);
 • en allergisk reaksjon;
 • hjerteinfarkt.

Minimering av risikoen kan bare være gjennomveide medisinske beslutninger. Legen samler en anamnese, undersøker pasienten og beregner sannsynligheten for komplikasjoner.

Vi anbefaler at du leser materiale for å sjekke blodkarene til en person.

Koronar angiografi i studien av kardiovaskulærsystemets patologi

Videre er denne studien "gullstandarden" i diagnosen koronar hjertesykdom. Koronarografi er nødvendig for verifisering av diagnosen IHD. Uten data fra denne instrumentale studien kan diagnosen hjertesykdom ikke betraktes som nøyaktig.

Hva er koronarografi?

Koronar angiografi, koronar angiografi, er en invasiv metode for instrumentell medisinsk forskning som lar deg bestemme hvor passiv koronarkarene er.

Dette er den radiopaque metoden, dvs. ved å utføre det spesielle stoffet som fyller et lumen av et fartøy, brukes og tillater å vise det på et røntgenfotografi.

Bruken av denne metoden ble startet relativt nylig - på 60-tallet av XX-tallet. I kliniske studier og i erfaring med millioner av vanlige pasienter har imidlertid den høye diagnostiske verdien av denne studien blitt demonstrert.

Viktig råd fra redaksjonen!

Alle bruker kosmetikk, men studier har vist forferdelige resultater. En forferdelig figur av året - i 97,5% av de populære sjampoene er stoffer som forgifter kroppen vår. Sjekk sammensetningen av sjampoen din for tilstedeværelsen av natriumlaurylsulfat, natriumlauretsulfat, kokosulfat, PEG. Disse kjemikaliene ødelegger krøllens struktur, håret blir sprøtt, mister elastisitet og styrke.

Den mest forferdelige tingen er at denne muck gjennom porene og blodet akkumuleres i organene og kan forårsake kreft. Vi anbefaler på det sterkeste at du ikke bruker midler som disse stoffene er funnet på. Eksperter fra vårt redaksjonskontor gjennomførte testing av sjampo, hvor førsteplassen ble tatt av midler fra selskapet Mulsan Cosmetic.

Den eneste produsenten av all naturlig kosmetikk. Alle produkter er produsert under streng kontroll av sertifiseringssystemer. Vi anbefaler å besøke den offisielle nettbutikken (mulsan.ru). Hvis du tviler på kosmetikkens naturlige egenskaper, må du sjekke utløpsdatoen, den bør ikke overstige 11 måneder.

Hvorfor er det nødvendig å undersøke tilstanden til koronarbeinene?

Koronar fartøy er fartøy som leverer blod, og dermed med oksygen, selve hjertemuskelen.

Innsnevringen av lumen av disse karene, fra okklusjon (okklusjon) fører til utilstrekkelig blodtilførsel til hjertemuskelen og dets iskemi. Disse prosessene ligger til grund for patogenesen av koronar hjertesykdom og hjerteinfarkt.

Årsakene til innsnevringen av lumen i koronarbeinene kan være deres spasmer, tilstedeværelsen av aterosklerotiske plakk, medfødte misdannelser av utviklingen av karene (sjeldnere).

Hvem er vist koronarografi?

Det finnes en rekke tydelige artikulerte indikasjoner på grunnlag av hvilken legen din må avgjøre hvorvidt å foreskrive koronar angiografi.

Indikasjoner for utnevnelse av koronarangiografi

Oppdrag av pasienten til høyrisikogruppen av komplikasjoner (i henhold til den kliniske undersøkelsen og resultatene av andre instrumentelle, ikke-invasive metoder)

 • Fravær av effekten av medisinering for koronar hjertesykdom
 • Pasienten har ustabil angina i tilfelle at stoffbehandling ikke klarte å gi det riktige resultatet. Denne indikasjonen gjelder for pasienter som har gjennomgått hjerteinfarkt tidligere, dersom det ble ledsaget av komplikasjoner som lungeødem, hypotensjon, venstre ventrikulær dysfunksjon
 • Tilstedeværelsen av angina pectoris hos en pasient med en historie med en tidligere historie med hjertesvikt
 • Vanskeligheter ved å bestemme risikoen for komplikasjoner med ikke-invasive diagnostiske teknikker
 • Diagnostisk undersøkelse før kirurgi på åpent hjerte hos en pasient eldre enn 35 år. For eksempel er det faktisk på tvers av kirurgisk inngrep angående behandling av patologien til ventilerte hjerteventiler, deres proteser, etc.
 • Hvordan utføres koronarografi?

  Gjennomføring av koronar angiografi er ikke en enkel prosess og innebærer en rekke forberedende stadier.

  Koronarografi kan utføres snarest eller planlagt, avhengig av den kliniske situasjonen og pasientens tilstand.

  På forberedelsesstadiet må pasienten testes for hepatitt C, B, HIV-test, 12-ledig EKG, RW-studie, generell blodprøve, bestemme blodtype og Rh-faktor.

  Etter en grunnleggende undersøkelse av en kardiolog som bestemmer seg for utnevnelsen av en koronar angiografiprosedyre, vil pasienten gjennomgå en grundig undersøkelse med leger av andre spesialiteter for å utelukke sammenhengende sykdommer eller avklare arten av deres kurs.

  En slik omfattende undersøkelse er nødvendig, da den tillater å kompilere et komplett bilde av pasientens helse og forutsi mulige komplikasjoner under koronar angiografi.

  Prosedyre for koronarangiografi

  Teknisk sett utføres koronarangiografi som følger. Pasienten er lagt på sofaen. Utfør lokalbedøvelse for å minimere smerte under prosedyren. Pasienten forblir bevisst.

  Neste - gjør en punktering i øvre del av låret. I noen tilfeller en punktering på underarmen.

  Gjennom dette hullet utføres en spesiell kateter (derfor refererer denne studien til invasive teknikker).

  Legen korrigerer bevegelsen av kateteret og oppnår så forsiktig hjertets kar. Videre inn i lumen av koronarbeholdere gjennom kateteret innføres en røntgenkontrast substans.

  Ved hjelp av en spesiell enhet - en angiograf - blir bevegelsen av det røntgenkontraherende stoffet med blodstrøm gjennom koronarbeinene registrert. Bildet vises på en spesiell skjerm, og lagres også på et digitalt medium.

  Kontraststoff er vist på bildene i form av skygger, og overfører nøyaktig formen på blodkarets lumen og tillater å bestemme tilstedeværelsen i dem av steder med innsnevring eller områder der blod ikke kommer inn i det hele tatt.

  Obstruksjon av fartøyets lumen ble kalt "okklusjon". Påvisning av en slik blokkering er en direkte indikasjon for umiddelbar hurtig eller minimal invasiv behandling av kranspulsårene.

  Som regel utføres stenting av koronarfartøyene eller deres ballongdynatasjon på steder med innsnevring i dette tilfelle. Disse prosedyrene kan utføres samtidig med koronarangiografi (med enighet om dette øyeblikk med pasienten og i nærvær av relevante data oppnådd under studien)

  Til hvem er koronarografi kontraindisert?

  Som i en hvilken som helst medisinsk metode for diagnose eller behandling i tilfelle av koronarangiografi, er det både deres egne indikasjoner og kontraindikasjoner for sin adferd.

  Det er ingen absolutte kontraindikasjoner for denne studien. Imidlertid er det en rekke meget signifikante relative kontraindikasjoner, noe som kan føre til avskaffelse av koronarangiografi.

  Så kontraindikasjoner for koronar angiografi:

  • Pasienten har en allergi mot røntgenkontraststoffet administrert til pasienten i studien
  • Pasienten har nyre- eller hjertesvikt. Som allerede nevnt ovenfor er dette en relativ kontraindikasjon. Derfor er det etter medisineringstiden mulig å stabilisere pasientens tilstand og dermed gjøre det mulig å utføre koronar angiografi
  • Anemi, koagulering av pasientens blod - koronarangiografi i dette tilfellet kan også utføres etter passende forberedelse, stabilisering av pasientens tilstand og under "dekselet" av den aktuelle medisinterapien
  • Pasienten har diabetes mellitus
  • Pasienten har en akutt smittsom sykdom
  • Pasienten har endokarditt
  • Forverring av magesår
  • Pasienten har arteriell hypertensjon, noe som ikke gir seg til medisinsk korreksjon

  I hvilke tilfeller er det en nødsituasjon, og hvor - en planlagt koronarangiografi?

  Nødkoronarografi er indisert for pasienter med en kraftig forverring i tilstanden etter endovaskulær operasjon. Tegn på slik forverring kan være negative endringer på EKG, forringelse av pasientens velvære, økning i nivået av enzymer i blodet)

  Også en akutt koronar angiografi er vist til pasienter på sykehus med en plutselig økning i alvorlighetsgraden i løpet av IHD (en forverret intensitet angina angrep)

  Mulige komplikasjoner av koronar angiografi

  Det er fare for komplikasjoner etter denne prosedyren. De vanligste komplikasjonene av koronar angiografi er:

  • Blødning ved punkteringsstedet (på låret eller på underarmen)
  • Arrhythmier av forskjellige slag
  • Utvikling av en allergisk reaksjon på radioaktive stoffer
  • Akutt eksfoliering av intima av arterien
  • Utvikling av hjerteinfarkt

  En detaljert historie og detaljert undersøkelse av pasienten av sin behandlende lege og andre spesialister gjør det mulig å minimere risikoen for slike komplikasjoner.

  Og likevel, før prosedyren, skal pasienten nødvendigvis informeres om den eksisterende risikoen for mulige komplikasjoner og gi sin skriftlige avtale om gjennomføringen av denne studien.

  Kvg kardiologi

  Kjeler av hydrogen type

  oppvarmingskapasitet fra 120 til 630

  Designet for oppvarming og varmtvannsforsyning for boliger, offentlige, industrielle bygninger, samt lagrings- og hjelpeanlegg.

  Kjennetegn ved kjelen:

  - komplett kjeleutstyr

  - Høyt nivå av automatisering, sikkerhet, pålitelighet i drift;

  - Tilstedeværelse av luke for rengjøring fra mekaniske urenheter.

  Hva er koronar angiografi eller angiografi?

  Koronar angiografi (CVG ) eller angiografi Er en medisinsk prosedyre som utføres for å bestemme tilstanden til arteriene som foder hjertet. Dens essens ligger i introduksjonen til karene i hjertet av et stoff (kontrast), som er tydelig synlig i fluoroskopi. Således er det mulig å se både fartøyene selv og alle sammenbruddene i dem.

  Angiografi utføres under lokalbedøvelse, og er lik i sykelighet til intravenøs injeksjon, bare med tykkere nål. Gjennom manipulasjonen er pasienten bevisst og kan kommunisere med legen.

  Den første fasen av koronar angiografi er punktering av huden og introduksjonen gjennom armeren til armen eller benkateteret 2-3 mm tykk. Kateteret passerer gjennom buken, og deretter thorakale aorta og når hjertet. Gitt at det ikke er smertefulle ender inne i karene, føler pasienten ikke kateterets fremgang.

  Den andre fasen er introduksjonen av et røntgenkontrastmedium og observasjonen av fremdriften langs arteriene. Hele prosessen er innspilt på en plate eller videokassett, og kan revideres mer nøye etter prosedyren.

  Det tredje trinnet er å fjerne kateteret og trykke på punkteringsstedet for å forhindre blødning.

  Varigheten av prosedyren, hvis utført kun koronarografi, er vanligvis ca. 20-40 minutter. Hvis tilgangen var gjennom armen, vender pasienten tilbake til avdelingen etter endt angiografi. Hvis tilgangen var gjennom lårbenet, vil pasienten ikke kunne gå i 12-24 timer, og for denne perioden blir han overført til intensivavdelingen. Etter prosedyren anbefales pasienten å hvile, rikelig med opptil 2 liter, for å fjerne det injiserte kontrastmediet for å unngå allergiske reaksjoner. Og etter 2 dager kan pasienten slippes ut fra sykehuset.

  Hva er koronaventrikulografi?

  Coronaroventriculography (CVG) er en invasiv metode for å undersøke koronararterier og venstre ventrikulær funksjon. Med hjelp er et tilgjengelig radiokontrastbilde av blodsirkulasjon i kranspulsårene og venstre ventrikkel tilgjengelig for analyse. For å gjøre dette blir kateterisering og selektiv innføring av et kontrastmedium inn i koronarbunnen utført. I dag er coronaroventriculography "gullstandarden" av studien. Uten det er det umulig å virkelig sammenligne et spesifikt klinisk bilde av IHD med karakteren av de anatomiske endringene i koronarbunnen og tilstanden til venstre ventrikel.

  Koronar arteriografi gir en anatomisk kart over hjertearteriene, inkludert plassering, alvorlighetsgrad og form for stenotic lesjoner. Den karakteriserer også den distale retning, dens forgrening, tilstedeværelse av et tegn og forekomst av aterosklerose, stake hver arterie og dens grener i blodtilførselen til hjertemuskelen, koronar strøm forskjell i de enkelte seksjoner av myokard, tilstedeværelse av sivile sirkulasjon og dens funksjonelle verdi. Når kontrastkoronararteriene kan oppdage tilstedeværelsen av blodpropper i hulrommet, å beregne den kvantitative verdi av stenose, for å identifisere og gi funksjonell vurdering arteriespasmer utføre farmakologiske tester som bestemmer koronarstrømmen reserve.

  Kateterisering og venstre ventrikkel opasifisering tillater å registrere dynamisk trykk, beregne volumindeksene for endelig tilstander ventrikkelen og en integrert indikator på dets funksjon - ejeksjonsfraksjon. Analyse av venstre ventrikulær veggkinetikk gir anledning til å evaluere forekomst av myokardial ischemi i områder perfuserte arteriell sykdom, og forutsi sannsynligheten for forandringer i regional myokardial funksjon av disse regionene i tilfelle av revaskularisering.

  Koronaventrikulografi er således uunnværlig i volumet av anatomisk og funksjonell informasjon ved undersøkelsesmetoden, som reflekterer alvorlighetsgraden av hjertesykdom.

  Indikasjoner for koronaventrikulografi

  Bestemmelse indikasjoner Cincinnati basert på vurdering av alvorlighetsgraden av de kliniske manifestasjoner av koronar hjertesykdom, respons til medikamentterapi av sykdommen, så vel som resultatene av ikke-invasiv testing funksjonelle status av koronar blodstrøm (belastningstest). Det er viktig å vurdere risikoen for å utvikle akutt koronarinsuffisiens.

  Det skal bemerkes at i nasjonalmedisinen er det ingen generelt aksepterte indikasjoner på koronar ventrikulografi. I verden har de eksistert i lang tid og er periodisk spesifisert i retning av å utvide disse indikasjonene for spesifikke kliniske situasjoner.

  Det er to generelle strategier i bruk av koronaventrikulografi.

  1. Cincinnati praktisk talt ubegrenset rutineprosedyre som brukes i pasienter med koronar hjertesykdom. Således basert på verdien oppnådd angiografisk bildet diagnose bli bekreftet, og den valgte behandlingsstrategi: konservativ terapi, revaskularisering endovaskulær eller kirurgisk behandling.

  2. Begrensede indikasjoner på koronar ventrikulografi. Det utføres hos pasienter med stor risiko for uønsket utfall (utvikling av akutt koronarinsuffisiens). Risikoen er bestemt på grunnlag av en vurdering av det kliniske bildet av sykdommen og resultatene av stresstester. Sammen med denne indikasjonen for oppførsel av CVC regnes en betydelig forringelse av livskvaliteten (begrensende angina) mot bakgrunnen av tilstrekkelig medisinering. Målet med CVG i dette tilfellet er å velge taktikken for myokardial revaskularisering: endovaskulær revaskularisering eller CABG.

  Koronar angiografi av hjertets kar - hva er det, er det trygt når

  Kardiovaskulære sykdommer er en svært karakteristisk patologi for personer over 40 år. Og blant disse sykdommene er de vanligste forbundet med ufleksibilitet av karet og begrensning av hjertemuskulær ernæring.

  For å klargjøre årsakene til hjertesykdom er det mange måter å diagnostisere. En av de mest informative kontrollene er koronar angiografi av hjertekarene - hva er det, er det farlig å gjøre det, og hvordan går eksamenen?

  Generell informasjon

  Dette er en invasiv manipulasjon, som tjener til å bestemme tilstanden til fartøyene som bærer blod og oksygen til hjertet. De kalles koronar. Venstre og høyre koronararterier Normalt gir de muskel ernæring og opprettholder hele kroppen.

  I tilfelle uønskede hendelser, disse arteriene av ulike årsaker taper (stenose) eller tilstoppet (okklusjon). Tilførselen av hjertet med blod er betydelig begrenset eller på et bestemt sted stopper i det hele tatt, noe som er årsaken til koronar sykdom og hjerteinfarkt.

  Dette er Røntgenundersøkelse lumen av koronarbeinene ved hjelp av et angiogram og et kontrastmiddel administrert gjennom et kateter bare i forgrunnen av hjerteårene. Skytingen utføres under forskjellige vinkler, som lar deg lage det mest detaljerte bildet av tilstanden til undersøkelsesobjektet.

  Indikasjoner for prosedyren

  På en planlagt måte utføres koronar angiografi for:

  • bekreftelse eller tilbakekalling av diagnosen IHD;
  • klargjøre diagnosen med ineffektivitet av andre metoder for å bestemme sykdommen;
  • bestemme arten og metoden til å reparere feilen under den kommende operasjonen;
  • Revisjon av tilstanden til kroppen som forberedelse til en åpen hjerteoperasjon, for eksempel i en skrue.

  I nødstilfeller Prosedyren utføres i nærvær av de første tegnene og symptomene på et hjerteinfarkt eller i preinfarktstaten, som krever umiddelbar intervensjon i henhold til vitale indikasjoner.

  Tenk på hvordan du skal forberede deg på koronar angiografi i hjertet, og også hvordan denne prosedyren er utført.

  Fremstilling av

  Før utnevnelse av koronarangiografi må det utføres en rekke undersøkelser for å utelukke eller bekrefte forekomst av faktorer som ikke tillater bruk av denne diagnostiske metoden. Treningsprogram:

  • blodprøver (totalt, for sukker, for hepatitt B og C, bilirubin og andre leverindikatorer, for HIV, for RW, for gruppen og Rh-faktoren);
  • urinalyse for tilstedeværelse av nyrepatologi;
  • EKG i 12 ledninger;
  • Undersøkelse og konklusjon av spesialister på eksisterende kroniske sykdommer.

  Forutsatt at manipulering utføres direkte forberedelse før prosedyren:

  • Legen på forhånd kansellerer bestemte stoffer, for eksempel å redusere blodproppene;
  • utelukke matinntak på diagnosedagen - for å unngå komplikasjoner i form av oppkast, utføres testen på tom mage;
  • legen samler en allergisk anamnese, utfører en test med en kontrastmiddel.

  Umiddelbart før koronar angiografi anbefales ta en dusj, barber håret i lysken, ta av smykker fra kroppen din (øredobber, ringer, piercinger), briller, flyttbare proteser, linser, bruk toalettet.

  Hvordan det er gjort

  Pasienten ligger på et spesielt bord. Til brystet er festet hjertesensorer. På området for kateterinnføring, lokalbedøvelse og desinfeksjon av huden. I venen, lage en mikrokut, gjennom hvilken et kateter settes inn.

  Et kateter styres gjennom fartøyene under angiografens kontroll til koronararteriene. I sin tur blir et kontrastmedium innført i hver av dem, som beskriver det indre rommet til disse fartøyene. gjennomført skyting og festing fra forskjellige stillinger. Stedet for stenose eller okklusjon bestemmes.

  Etter fullføring av overvåkingen blir kateteret forsiktig trukket fra venen. Såret er forsiktig lukket. Pasienten forblir fortsatt for en stund å lyve, og Legen skriver en konklusjon. Det indikerer størrelsen på de minste lumene i fartøyene, graden av innsnevring og den anbefalte metoden for å korrigere situasjonen - stenting eller omgå hjertekarene. I fravær av problemområder er en generell beskrivelse av kranspulsårene gitt.

  Video om hvordan å gjøre ambulatorisk koronar angiografi av hjertet:

  Vilkår og betingelser

  Ofte utføres koronarografi på et sykehus som en del av en planlagt undersøkelse for IHD. I dette tilfellet er alle testene tatt her, noen dager før intervensjonen.

  Det er mulig å utføre diagnostikk og ambulant. Men pasienten må tidligere selvstendig passere alle undersøkelsene på listen, få en kardiologs konklusjon om muligheten for å gjennomføre koronarografi og referere til den med en indikasjon på formålet med studien.

  På poliklinisk basis innføring av et kateter for koronar angiografi gjennomføres for det meste gjennom venen av håndleddet og hånden - på den postoperative perioden belastningen på den, i motsetning til den invasjon gjennom den femorale årene, kan bli minimalisert for å unngå risikoen for blødning.

  Kontra

  En rekke stater tillater ikke denne metoden diagnose, så ty til alternativ. Foreløpig eksamen kan avsløre disse forholdene:

  • ukontrollert arteriell hypertensjon - Intervensjon kan provosere stress, som følge av en mulig hypertensiv krise;
  • post-stroke tilstand - agitasjon kan forårsake et annet angrep av sykdommen
  • intern blødning i et hvilket som helst organ - under invasjonen kan blodtap øke;
  • smittsomme sykdommer - viruset kan fremme trombusdannelse på snittet, samt peeling av seksjonene på karossens vegger;
  • diabetes mellitus i dekompensasjonsstadiet - en tilstand av betydelig skade på nyrene, høyt blodsukker, muligheten for et utbrudd av et hjerteinfarkt;
  • forhøyet temperatur av hvilken som helst opprinnelse - med høyt blodtrykk og hjertebanken kan føre til hjerteproblemer under og etter prosedyren;
  • alvorlig nyresykdom - Kontraststoff kan forårsake skade på kroppen eller forverre sykdommen;
  • intoleranse mot kontrastmedium - på dagen før diagnosen utføres en prøve;
  • økt eller nedsatt blodpropp - kan forårsake trombose eller blodtap

  Risiko, komplikasjoner og konsekvenser

  Koronar angiografi, som enhver invasjon, kan ha bivirkninger forårsaket av en feil reaksjon av kroppen til pasientens intervensjon og stress. Sjelden, men følgende hendelser oppstår:

  • blødning ved inngangsportene
  • arytmi;
  • allergier;
  • eksfoliering av det indre laget av arterien;
  • utvikling av hjerteinfarkt.

  Prøveprosedyreundersøkelse er utformet for å forhindre disse forholdene, men noen ganger skjer dette. Leger som deltar i undersøkelsen, takler situasjonen, prosedyren avsluttes ved de første ugunstige tegnene, pasienten er tatt ut av en farlig tilstand og overført til et sykehus for observasjon.

  Anbefalinger etter gjennomføring

  Ifølge konklusjonen av legen som gjennomførte studien, kardiolog bestemmer måten å behandle pasienten på. Hvis det er indikasjoner, foreskrives tiden for stentplassering (på samme måte som koronarangiografi - ved hjelp av et kateter).

  Noen ganger utføres denne prosedyren rett under diagnosen, hvis det foreligger samtykke fra pasienten. Kardiologen kan også foreskrive en ambulant behandling eller aortokoronær bypassoperasjon.

  Kostnad ved diagnose

  Hvis det er en MHI-policy Koronar angiografi i henhold til indikasjoner er gratis. Men utleie av flertallet av sykehus tillater ikke å dekke hele denne metoden på kort tid. Vanligvis køen varer i flere måneder, fordi kvoten for undersøkelsen er begrenset. Det er mulig å bestå denne studien på kommersiell basis.

  Koronarangiografi er en obligatorisk liste over diagnostiske prosedyrer for å bestemme graden av skade på hjertekarene. Prosedyren ble utført og standardisert i lang tid - dette tjener som en garanti for pasientsikkerhet. Kardiologisk nivå i landet gjør det mulig å identifisere patologi på et tidlig stadium og ta tiltak for å eliminere det eller forhindre utvikling.

  Koronar angiografi av hjertets kar: essensen av metoden, indikasjoner, kontraindikasjoner

  Iskemien i hjertemuskelen er en tilstand som er veldig farlig for menneskelivet. Tidlig diagnose av sykdommer som fører til brudd på blodsirkulasjonen, lar deg velge den mest effektive behandlingstaktikken og forbedre pasientens livskvalitet. Den mest informative metode for forskning i denne situasjonen, anerkjenner eksperter hjertekarbonens koronarangiografi - det er gjennom henne at legen lærer om sted, grad og natur av innsnevring av lumen av arterien som bærer blod til myokardiet. Om hvordan koronarangiografi utføres, om indikasjoner, kontraindikasjoner, forberedelse til studien, og også om mulige komplikasjoner, vil du lære av vår artikkel.

  En kort historisk referanse

  Nesten hundre år siden - i 1929 - tysk forsker W. Forrsmann etter omfattende eksperimenter utført under fluoroskopi seg gjennom venstre cubital vene inn i høyre atrium urinkateter 65 centimeter i lengden. Til tross for at dette eksperimentet ble kritisert av forskerne fra forskeren, kan han i dag sikkert betraktes som grunnleggeren av koronarangiografi.

  11 år senere - i 1940 - ga New York-legerne A. Cournard og D. Richards offentligheten hemodynamiske parametere for hjertekateterisering hos pasienter med revmatiske ventildefekter. Samtidig opprettet disse forskerne et diagnostisk program som gjør at metoden kan brukes i klinisk praksis. I 1956 mottok forfatterne av koronarografi Nobelprisen i fysiologi eller medisin.

  På omtrent samme tid - i 1953 - Seldinger teknikk ble utviklet av lav-traumatiske hjertekateterisering avdelinger, som gjorde det lettere å diagnostisere og redusere risikoen for komplikasjoner.

  I 1958 utviklet M. Sones og utførte en selektiv koronarangiografi, som i dag er en variasjon av metoden.

  Essens og typer koronar angiografi

  Således, koronar angiografi - en fremgangsmåte for forskning av koronar (coronary heart) fartøyer hvor de injiserte kontrastmiddel og utføre en serie av røntgenbilder i ulike projeksjoner. Det er "gullstandarden" for å diagnostisere tilstanden til hjertekarene.

  Avhengig av indikasjonene, kan studien gjennomføres i forskjellige volumer:

  • i den generelle koronarangiografien er alle kranspulsårene gjenstand for diagnose;
  • I koronar angiografi blir selektiv kontrast bare gitt i noen få kar - de som må undersøkes.

  I dag finnes det en metode for koronar angiografi, som utføres ved hjelp av en multispiral datortomografi. I dette tilfellet blir kontrastmiddelet først innført i pasientens kropp og deretter plassert i MSCT-apparatet. Fordelene ved CT-koronarangiografi er:

  • ingen behov for sykehusinnleggelse av pasienten;
  • kort sikt for diagnostikk;
  • dens høye informativitet.
  • som regel en høyere kostnad enn tradisjonell koronar angiografi;
  • Tilstrekkelig lav tilgjengelighet for visse deler av befolkningen.

  Hver av teknikkene har en rekke indikasjoner, som hver har både fordeler og ulemper i forhold til andre. Den type koronarangiografi som kreves av pasienten, bestemmes av legen basert på den kliniske situasjonen.

  Også i løpet av denne studien kan om nødvendig noen ytterligere manipulasjoner utføres, noe som gjør det mulig å avklare graden og arten av lesjonen av kranspulsårene. Disse inkluderer:

  • venstre sidet ventrikulografi (ved hjelp av legen vurderer kontraktiliteten til venstre ventrikel, arten av bevegelsen av veggene, diagnostiserer mangel på mitralventilen, hvis noen);
  • aortography (arteriografi aorta) - kan detektere aorta-klaff-tilbakestrømming og for å vurdere tilstanden til veggene i aorta fra forskjellige avdelinger, arten av dens ødeleggelse og utblåsingen fra sine hovedarteriene;
  • coronaroscintography (utført etter drift av CABG for å bestemme passabiliteten til shunts).

  vitnesbyrd

  Koronarografi er foreskrevet for personer som lider av koronar hjertesykdom, som har stor risiko for å utvikle komplikasjoner av denne patologien, eller hvis den tidligere behandlingen ikke viste et positivt resultat.

  Så vitnesbyrdet til denne studien er som følger:

  • den første dukket opp angina pectoris;
  • ustabil (progressiv) angina pectoris;
  • angina som ikke reagerer på tradisjonell medisinering;
  • postinfarkt angina (som skjedde umiddelbart etter hjerteinfarkt);
  • faktisk hjerteinfarkt (for å gjennomføre en undersøkelse snarest - innen de første 12 timene fra sykdomsbegyndelsen);
  • tegn på utilstrekkelig blodtilførsel (iskemi) i hjertemuskelen, detektert på et elektrokardiogram eller ved å utføre daglig overvåking av EKG;
  • prøver med fysisk aktivitet (veloergometri, tredemølle, transesofageal elektrostimulering), hvor myokardets iskemi detekteres;
  • alvorlige hjerterytmeforstyrrelser;
  • Behovet for differensial diagnose med hjertesykdom av en annen (ikke-iskemisk) natur;
  • noen kiste skader;
  • hypertrofisk kardiomyopati;
  • infeksiv endokarditt;
  • Kawasaki sykdom.

  I tillegg er koronar angiografi utført i forberedelse for hjertekirurgi, hjertetransplantasjon, lunge, nyre eller leversykdom, og noen ganger for å fastslå tilstanden i koronararteriene hos pasienter med risiko for relaterte yrker - piloter, førere av visse typer kjøretøy, kosmonauter og andre.

  Kontra

  Koronarografi kan utføres til pasienter i alle aldre som er i noen - selv i alvorlig tilstand. Verdien av denne forskningsmetoden i en rekke kliniske situasjoner er så stor at den ikke har absolutt kontraindikasjoner - de som det er absolutt umulig å utføre diagnostikk. Det er kontraindikasjoner relativ, som inkluderer:

  • intoleranse overfor pasienten til et bestemt radiokontrastpreparat;
  • arteriell hypertensjon, hvor det er svært vanskelig å redusere trykket av medisiner (ukontrollert);
  • redusert konsentrasjon i blodet av kalium (hypokalemi);
  • alvorlig, ukontrollert ventrikulær arytmi;
  • brudd på blodkoagulasjonssystemet;
  • Dekompensert hjertesvikt;
  • akutt smittsom sykdom;
  • alvorlig nyresvikt
  • ONMK (slag);
  • alvorlig anemi
  • kronisk smittsom sykdom i akutt stadium;
  • aktiv blødning av noe slag (gastrointestinal, livmor og andre).

  Hvis pasienten har en eller flere av de nevnte sykdommene, blir koronarangiografien utsatt til pasientens tilstand er stabilisert. I nødstilfeller kan legen holde det til tross for tilstedeværelsen av relative kontraindikasjoner (selvfølgelig er risikoen for komplikasjoner i denne situasjonen betydelig økt, men noen ganger bare på denne måten er det mulig å redde pasientens liv).

  Er forberedelse til koronarografi nødvendig?

  Koronarangiografi er en seriøs studie som krever noe forberedelse for det.

  Først og fremst bør pasienten være maksimalt informert om studienes natur, målene forfulgt av legen, å utnevne ham, om mulige komplikasjoner. I tillegg er pasienten undersøkt. Han kan bli tildelt:

  • en utvidet blodprøve;
  • blodprøve for gruppen og Rh-faktor;
  • biokjemisk blodprøve (lever, nyretester, elektrolytter);
  • en blodprøve for koagulogram (koagulogram);
  • blodprøve for infeksjon (hepatitt B, C, HIV, syfilis og så videre);
  • EKG;
  • Ultralyd av hjertet (ekkokardiografi);
  • last EKG-testing;
  • daglig EKG-overvåking;
  • konsultasjoner av spesialister og undersøkelser anbefalt av dem (i tilfelle pasienten har samtidig patologi).

  Det er viktig at pasienten advarer legen om de allergiske reaksjonene som noen gang har skjedd med ham (spesielt om allergier mot medisiner), fortalt om alle kroniske sykdommer og oppført hvilke medisiner han tar hele tiden. Hvis disse legemidlene kan påvirke informativiteten til koronarangiografi, kan legen anbefale at de blir kansellert eller ta hensyn til opptaket ved evaluering av studienes resultat.

  Utfør koronarografi avhengig av den kliniske situasjonen:

  • planlagt eller i nødstilfelle
  • poliklinisk eller i hjerteoperasjonen.

  Studien utføres på tom mage - det siste måltidet skal være senest 8 timer før det.

  Pasienten holder toalettet på stedet der punktet på fartøyet skal utføres, og fjerner hårdekket fra dette området av kroppen. Også før utbruddet av koronar angiografi må han ta medisiner hvis dette er foreskrevet av en lege.

  Forskningsmetodikk

  Koronarangiografi er en invasiv studie. I løpet av hele utførelsesperioden kontrolleres pasientens tilstand av en anestesiolog og kardioreanimatolog.

  • Først og fremst utfører kardiosurgen lokalbedøvelse av punkteringsstedet - injiserer Lidocaine, Ultracaine eller annet lokalbedøvelseslag for lag. I prosessen med forskning er pasienten bevisst.
  • Da legen utfører en punktering av en arterie - brachialis, armhulen, radial eller femoral (i legens skjønn, og avhengig av maskinvaren), setter innførings entrer lumen av nålen kateter, og deretter sletter punktering nål.
  • For å unngå koagulasjon vaskes systemet med en blanding av heparin og saltvann.
  • Under kontrollen av ultralyd eller fluoroskopisk enhet, blir kateteret avansert langs arterien i retning av hjertet opp til den stigende aorta.
  • Når kateteret når aorta, under kontroll av arterielt trykk, blir det flyttet til felles stammen eller til noen av grenene (venstre, høyre eller deres grener) av kranspulsårene.
  • Et kontrastmedium blir introdusert i kateteret, som sirkulerer langs blodbanen med blodstrøm og fyller dem opp og når koronararteriene.
  • En rekke røntgenstråler utføres i forskjellige fremskrivninger, resultatene digitaliseres, registreres i datamaskinen, og deretter utstedt til pasienten på et elektronisk medium sammen med konklusjonen, og kan også skrives ut.

  Under diagnosen registrerer enhetene EKG, trykk i aorta og hjertekamre.

  Pasienten under koronarangiografi føler smerte under punktering av arterien og med lokalbedøvelse, en følelse av varme fra innføringen av kontrastmiddelet, noen ganger smerte typisk for anginaangrep.

  Ved slutten av undersøkelsen fjerner legen kateteret fra pasientens blodkanal og påfører et spesielt sterilt trykkbandasje til punkteringsstedet for å stoppe blødningen. Etter 30 minutter, bytt denne bandasjen med en vanlig bandasje, som fjernes etter 24 timer.

  Hvis koronar angiografi avslører endringer som elimineres ved kirurgisk inngrep-stenting, CABG, ballongangioplasti, kan de utføres umiddelbart etter at diagnosen er fullført.

  Varigheten av pasientens opphold under tilsyn av medisinsk personell avhenger av tilgangen gjennom hvilken kateteret ble satt inn, samt i sin generelle tilstand:

  • Hvis koronarangiografien ble gjennomført gjennom den radiale arterien, kan eksaminanden forlate avdelingen innen få timer, forutsatt at han har et sparsomt skjema for armen, hvis arterie var punktert.
  • De gjenværende tilgangene krever at pasienten blir på sykehuset innen 24 timer etter undersøkelsen.

  For å øke hastigheten på fjerning av kontrastpreparat og for å lette arbeidet med nyrene, bør pasienten drikke mer væske, og i tilfelle symptomer på koronarangiografi komplikasjoner (om dem - under), kontakt lege omgående.

  Hva studien viser

  Ved å fylle lumen i koronararteriene, gir kontrastmiddelet legen en mulighet til å vurdere tilstanden til hele hjertets arterielle system og tilstrekkelig blodtilførsel til disse karene i myokardiet. Dermed oppdages patologiske endringer i arteriene, områdene og graden av deres innsnevring, reaksjon på sammentrekning av hjertemusklene.

  Type og grad av innsnevring (stenose) er hovedparameteren som legen er interessert i når det utføres koronar angiografi.

  • Hvis fartøyets lumen er redusert med mindre enn 50%, blir blodtilførselen til myokardiet ikke forstyrret, noe som betyr at risikoen for å utvikle iskemiske komplikasjoner er lav. Med progresjonen av den patologiske prosessen (for eksempel veksten av en aterosklerotisk plakk eller dannelsen av en parietal trombus) vil fartøyets lumen reduseres - prognosen blir ugunstig.
  • Hvis fartøyets lumen er innsnevret med 50% eller mer, opplever myokardiet en oksygenmangel. Denne tilstanden krever en tidlig gjenoppretting av normal blodtilførsel, ettersom utsettelse kan føre til hjerteinfarkt. Pasienten anbefales slike typer intervensjoner, som for eksempel koronararterie-bypasstransplantasjon, ballongangioplastikk eller stentplassering.

  Stenose av stenose er forskjellig. Det er flere av sine typer, preget av en annen prognose for pasienten:

  • Lokal stenose er det gunstigste alternativet, da det i liten grad påvirker stedet på fartøyet.
  • diffus stenose fanger en lang del av fartøyet, med områder med innsnevring og normal lumen på fartøyet som erstatter hverandre;
  • ukomplisert stenose - med glatte, glatte vegger;
  • komplisert stenose - ved innsnevringsstedet ligger aterosklerotisk plakk med sårdannelse eller parietal trombi; han er farlig høy sannsynlighet for progresjonering.

  I tillegg til stenose i koronarangiografi kan områder av okklusjon (okklusjon) av fartøyets lumen og aterosklerose av forskjellig alvorlighetsgrad detekteres.

  Når studien er fullført, forteller legen pasienten om resultatet, svarer på spørsmål og gir anbefalinger om behandling.

  komplikasjoner

  Som regel, hvis emnet oppfyller alle anbefalingene, og legen utfører diagnosen riktig, oppstår det ingen komplikasjoner av koronar angiografi. Noen ganger kan slike komplikasjoner forekomme:

  • blødning fra punkteringsstedet (forekommer hos 1 pasient ut av 1000);
  • hematom (på den nasjonale måten - en blåmerke), ødem på punkteringsstedet;
  • dannelse av pseudoaneurysmer på tilgangsstedet;
  • en allergisk reaksjon på kontrast (som regel bruk jodholdige legemidler, som er ganske allergifremkallende);
  • hjerterytmeforstyrrelser;
  • trombose av koronarbeholdere;
  • vegetative reaksjoner (arteriell hypotensjon, bradykardi, kald svette og andre);
  • iskemisk slag;
  • hjerteinfarkt;
  • skade på arterien gjennom hvilken kateteret settes inn til det brister
  • Kontrastert nefropati (nyreskader forårsaket av kontrastmiddel);
  • pasientens død (mindre enn 1 tilfelle per 1000 undersøkelser).

  Risikoen for komplikasjoner er høyere i slike pasientgrupper:

  • barn og eldre / eldre alder (65 år og eldre);
  • personer med hjertefeil;
  • personer med utilstrekkelig funksjon av venstre ventrikel (PV mindre enn 35%);
  • Det er en innsnevring av venstre kranspulsårer;
  • personer med samtidig kronisk patologi i dekompensasjonsstadiet (nyre, leverinsuffisiens, diabetes mellitus og andre).

  konklusjon

  Koronarangiografi er en metode for å undersøke tilstanden til hjertets kranspulsårer, og sørge for innføring av et kontrastmiddel i dem og den påfølgende utførelse av en rekke røntgenbilder i forskjellige fremskrivninger. Dette er en svært informativ diagnosemetode, som gjør det mulig å bestemme plasseringen og graden av innsnevring (stenose) av arterien hos en pasient med ulike former for IHD, for å vurdere risikoen for komplikasjoner og å utvikle den mest effektive behandlingstaktikken.

  Hovedangivelsen for koronarangiografi er iskemisk hjertesykdom, det er ingen absolutte kontraindikasjoner for det, men det finnes en rekke relative som kan elimineres bedre før du går videre til studien.

  Diagnostiseringsprosessen er som regel godt tolerert, komplikasjoner er svært sjeldne.

  Hvis legen anbefaler at du gjennomgår koronar angiografi, er det absolutt tegn på denne studien, komplikasjonene av disse er mye verre og farligere enn den er. Ikke tenk på om du skal gå til diagnosen eller ikke - selvfølgelig å gå, fordi det i mange tilfeller er koronarografi som bidrar til å forbedre pasientens livskvalitet og til og med redde det.

  Til hvilken lege å søke

  Koronar angiografi styres av en kardiurgirurg. For konsultasjonen kommer pasienten til ham etter en grundig undersøkelse av kardiologen. Ta en henvisning til en kardiolog er tilgjengelig fra den lokale terapeuten. I tillegg til disse legene deltar en lege av funksjonell diagnostikk, en røntgenkirurg, en anestesiolog i undersøkelsen av pasienten før operasjonen.

  Medisinsk animasjon om emnet "Coronarography":

  Les Mer Om Fartøyene