Hypertrofi av hjerteets venstre ventrikel - tegn på EKG

Hypertrofi i venstre ventrikel er en patologi i hjertet, der det er en fortykkelse av veggene, myocardiumets masse øker, noe som reduserer hjertets evne til å utvise blod. For å kunne behandle denne forstyrrelsen av myokardiet, er det nødvendig å bestemme hva som førte til utseendet på venstre ventrikulær hypertrofi (LVH), hvordan denne tilstanden av hjertet oppstod.

Risikogruppe

Forekomsten av hypertrofiske lidelser i venstre ventrikel (LV) avhenger av kjønn, alder, kroppsvekt, hjertesykdom. Denne patologien finnes ofte hos menn med betydelig overvekt, som lider av hypertensjon.

Hypertensjon er årsaken til LVH i 70% av tilfellene. Risikoen for hypertrofi av LV er økt risiko for hjertesvikt, iskemi 3 ganger, arytmi 5 ganger, hjerteinfarkt - 7 ganger.

En viktig faktor som bidrar til dannelsen av myokardiell patologi er fedme. En av deres visuelle indikatorer på fedme er midjen. Denne verdien reflekterer mengden av indre visceralt fett. Volumet av den kvinnelige midjen bør ikke overstige 88 cm, hanen - 102 cm.

Venstre ventrikulær hypertrofi

Økningen i tykkelsen til venstre ventrikel og dens masse kan forekomme isolert, men oftere er den kombinert med en økning i tykkelsen av inngripsvegg.

Myokardmasseindeks

Graden av hypertrofi i venstre ventrikel vurderes ved bruk av venstre ventrikulær myokardmasseindeks. Beregning av LVMI utføres i henhold til formelen, som tar hensyn til LV dimensjoner, høyde, vekt av en person.

I en normal LVMI hos menn - i størrelsesorden 71-94 g / m2 for kvinner - 64 -89 g / m 2, men når det er endringer Pumpe infarkt:

 • lys - masseindeksen er 135 - 151 g / m 2;
 • moderat - fra 152 til 172 g / m 2;
 • tung - mer enn 173 g / m 2.

Risikoen for farlige komplikasjoner er sterkt forbedret, selv for moderate endringer i venstre ventrikkel, noe som betyr at vekten kontroll er et nødvendig tiltak for å opprettholde helse med venstre ventrikulær hypertrofi.

Typer av hypertrofiske endringer

Hyppige typer av venstre ventrikulær hypertrofi er:

 • konsentrisk - tykkelsen øker, men volumet av hulrommet endres ikke;
 • eksentrisk - ventrikelens masse øker, volumet av hulrommet vokser, men tykkelsen på veggen er innenfor normen;
 • hypertrofi av interventricular septum.

Med eksentrisk hypertrofi av LV er veggene tykkere, men de mister ikke elastisitet og gjenopprettes når belastningen senker. Med konsentrisk hypertrofi, mister veggene elastisitet, og økende tykkelsen av ventrikkelen fører til en reduksjon i hulrommet, en reduksjon i hjerteutgangen.

konsentrisk type hypertrofi i venstre hjertekammer forekommer oftest, denne patologi øker risikoen for koronar hjertesykdom, hjerteinfarkt, og blir en årsak til tap av arbeidskapasitet og uførhet i midten alder.

Tykkelse av myokardium

Den vanlige tykkelsen på veggen til venstre ventrikel på en voksen mann er 1 - 1.1 cm, kvinner - 1 cm.

 1. Fortykning av venstre ventrikel i avslapningsfasen opptil 1,4 cm indikerer små endringer i myokardiet.
 2. Veggtykkelsen fra 1,4 til 1,6 cm tilsvarer moderat hypertrofi.
 3. Fortykning av LV 1,6 - 2 cm og mer indikerer alvorlig hypertrofi.

Moderat, og noen ganger signifikant, isolert venstre ventrikulær hypertrofi kan forårsake myralventilinsuffisiens. Denne typen lidelse ledsages av en utvidelse av LV-hulrommet.

Når symptom mitral ventil, en tilstand som er farlig for atrofi av den venstre ventrikkel i hjertet - den venstre ventrikkel mister funksjonalitet tar form av et vedheng enn truer dannelsen Cardiosclerosis, hjertesvikt.

Symptomer på atrofi utvikles gradvis, manifesteres av kortpustethet, hevelse, døsighet i løpet av dagen. På EKG oppdages hjertesymtestørrelser, og ultralyd viser tilstedeværelsen av arr, en reduksjon i myokardets størrelse sammenlignet med normen.

årsaker

 • I 70% av tilfellene utvikler venstre ventrikulær hypertrofi med hypertensjon.
 • Risikoen for LVH øker med aorta-stenose, hvor aortaldiameteren smalrer, og venstre ventrikel må utøve stor innsats for å utvise blod.
 • Årsaken til veksten i venstre ventrikkel er økt fysisk stress på hjertet. Forårsaker spenning i venstre ventrikkel ved å praktisere en sykkel, løping, ski.
 • Alvorlig kurs og alvorlig prognose i LVH forårsaket av dystrofisk kardiomyopati.

Hypertrofisk kardiomyopati blir årsaken til plutselig død hos unge idrettsutøvere i 50% tilfeller. Denne patologien kan være medfødt, karakterisert ved den ujevne tykkelsen av forskjellige områder av venstre ventrikulærvegg og interventionsformet septum.

Årsakene til hypertrofi i hjertets venstre hjerte er:

 • aktivering av sympatiske nerver;
 • sirkulasjon i blodet av hormonene katecholaminer, aldosteron, tyroksin, insulin, veksthormon.

En viktig rolle i utviklingen av LVH tilhører den arvelige faktoren. Det er en familieutsettelse for hypertensjon og hypertrofisk vekst av LV-muskellaget.

Fare for tilstanden til myokardiet er å røyke. Nikotin smalker perifer og koronar blodkar, som fører til iskemi (mangel på ernæring og oksygen) i hjertet, andre indre organer, lemmer.

Mekanismen for hypertrofiske endringer

Venstre ventrikel, som muskelene i skjelettmuskulaturen, som respons på den økende belastningen, blir trent, muskelfibrene øker i volum.

I utgangspunktet gir den tykkede veggen en kraftigere sammentrekning av hjerteets venstre hjertekammer, men i fremtiden er utvidelsen av veggen ikke kompenserende, men patologisk.

Koronar kapillærer kan ikke gi den utvidede venstre ventrikulærvegg med oksygen, og noen av muskelcellene er i iskemi. Hypertrofi i venstre ventrikkel fremkaller et brudd på koronar blodstrøm og kan føre til hjerteinfarkt, noe som blir lettere ved blodkarens sklerose.

På grunn av iskemi blir maten av kardiomycetene ødelagt, noen av dem erstattes av bindevev. I tykkelsen av myokardiet i LV øker innholdet av fibrin, noe som reduserer myokardets evne til å trekke seg sammen.

Over tid, i venstre ventrikel på grunn av kronisk iskemi, utvikler atrofi - dette er en tilstand hvor kardiomyocytter er utarmet, noe som fører til en reduksjon i tykkelsen av hjertet.

I hypertrophied myokard er det bemerket:

 • reduksjon av komprimeringskraften til ventrikkelen;
 • økning i varigheten av reduksjonen;
 • dilatasjon - utvidelse av hulrommet;
 • reduksjon i utvidbarhet, noe som forverrer fyllingen av ventrikkelen;
 • en nedgang i koronarreserven - volumet av blod som ventrikelen kan i tillegg skyve ut når den lastes inn i blodet.

Symptomer på hypertrofi

Tegn på hypertrofi i myokardiet i venstre ventrikel er symptomer som er vanlig for manifestasjoner av hypertensjon karakterisert ved:

 • ødem av føttene, ankles;
 • stump smerte i hjertet;
 • svimmelhet, svakhet;
 • kortpustethet under fysisk anstrengelse;
 • takykardi med vanlig belastning.

Ved alvorlig hypertrofi utvikler stagnasjon i lungesirkulasjonen, "hjertesyma" oppstår, et tørt hjertehud vises.

diagnostikk

Hypertrofi av myokardiet i LV diagnostiseres ved instrumentelle målinger ved bruk av:

 • elektrokardiografi - EKG;
 • ekkokardiografi - ultralyd av hjertet;
 • X-stråler;
 • Beregnet tomografi.

elektrokardiogram

De karakteristiske tegnene på LVH er detektert på EKG i V 1-6 - dette betyr at elektrodene påføres thoraxområdet, og tallene 1 til 6 tilsvarer elektrodens stillinger.

For å karakterisere hypertrofi, ta hensyn til retningen til den elektriske aksen, som konvensjonelt gjennomføres gjennom hjertet langs dens lengde. Med venstre ventrikulær hypertrofi observeres normalt akselens normale posisjon, eller moderate avvik observeres.

Tegn på hypertrofi av myokardiet i venstre ventrikel på EKG-posten R og spor S tenner.

Manifestasjoner av hypertrofi i venstre ventrikel på EKG-båndet er:

 • endringer i QRS-komplekset:
  • Intervallets bredde er mer enn 0,12 s;
  • høy amplitude R med ledninger V5, V6;
  • patologisk form av Q-bølgen i fravær av hjerteinfarkt;
 • endringer i segmentet ST - en reduksjon i kurven til EKG-plottet i dette området med en negativ T-bølge, i normal posisjon på hjerteaksen, kan det være en økning i dette segmentet og en positiv T-bølge.

En informativ måte å diagnostisere LVH på et EKG er å bruke Sokolov-Lyon-indeksen. Et tegn på hypertrofi er overskuddet av summen av amplituden S og R av tennene i thoracic lederne:

 • etter 40 år - mer enn 35 mm;
 • opptil 40 år - mer enn 45 mm.

Hjerte ultralyd

Den mest informative metoden for å vurdere grad og type hypertrofi av LV er ekkokardiografi - ultralyd i hjertet. Denne metoden for diagnose er 5-10 ganger mer informativ enn EKG.

Ekkokardiografi gir deg mulighet til å måle tykkelsen på veggen av myokardiet på forskjellige segmenter av hjertevegget. Ultralydet i hjertet indikerer en patologi i et tidlig stadium av lidelsen, mens det på EKG hos 10-20% av pasientene ikke oppdages dette problemet i begynnelsen.

behandling

Reduksjoner i alvorlighetsgraden av venstre ventrikulær hypertrofi oppnås tidlig diagnose av årsakene til patologien og behandling av den underliggende hjertesykdom eller indre organer som bidro til utseendet av denne patologien.

Listen over legemidler som brukes ved behandling av hypertrofi i venstre hjertekammer omfatter ACE-inhibitorer, diuretika - dette gjør det mulig for blodtrykksmåleren som innstiller overvekst hjerteveggen.

Symptomatiske legemidler som forbedrer tilstanden til hjertemuskelen er:

 • Ca ++ kanal blokkere - Verapamil, Nifedipin, Diltiazem;
 • beta-blokkere - Sotalol, Atenolol,
 • ACE-hemmere for å senke blodtrykket - Enalapril, Diroton;
 • Sartai - angiotensinreseptorblokkere for å senke blodtrykket med antiarytmisk virkning - Losartan, Candesartan, Valsartan.

En forutsetning for vellykket behandling er kosttilskudd, med sikte på å redusere og opprettholde en stabil kroppsvekt. Med denne patologien er det nødvendig å utelukke stekte, krydret, fettstoffer, redusere saltinntaket.

outlook

Dødligheten i venstre ventrikulær hypertrofi er 4-5%. Høy risiko hos pasienter med LV hypertrofi kombinasjon med myokardisk iskemi, arytmi, cerebrale sirkulasjonsforstyrrelser.

I fravær av andre patologier fra hjertet, normalt arterielt trykk, er forventet levetid ved LV hypertrofi gunstig.

Hypertrofi av venstre ventrikulær myokardium (LVH): årsaker, tegn og diagnostikk, hvordan å behandle, prognose

Hypertrofi av venstre ventrikel (LVH) er et konsept som reflekterer fortykkelse av veggene i venstre ventrikel i aggregat eller uten utvidelse av hulrommet i venstre ventrikel (LV). En slik tilstand kan oppstå av ulike årsaker, men i de fleste tilfeller viser den hjertemuskulaturens patologi, noen ganger ganske alvorlig. Faren for LVH er at før eller senere utvikler kronisk hjertesvikt (CHF), da myokardiet ikke alltid kan fungere med samme belastning som det gjennomgår LVH.

Ifølge statistikken er LVH vanligere hos eldre pasienter (over 60 år), men med visse hjertesykdommer, observeres det hos voksne og barn, og selv i nyfødte perioden.

Årsaker til venstre ventrikulær hypertrofi

1. "Atletisk hjerte"

Dannelse av hypertrofi av venstre ventrikkel av hjertet veggen er en variant av normen bare i ett tilfelle - en mann, for en lang tid, og profesjonell idrett. På grunn av det faktum at det venstre ventrikulære kammeret utfører det meste av arbeidet med å utvise tilstrekkelig blod til hele kroppen volum, og lasten er det nødvendig å teste mer enn andre kameraer. I tilfeller der en person lang og hard trening, hans skjelettmuskulaturen krever mer blod flyt og øke muskelmasse flyt verdi gevinst muskel blir konstant. Med andre ord, hvis treningen begynner med jevne mellomrom, øker belastningen, og etter en stund blir belastningen på hjertemusklen permanent. Derfor øker myokardiet til LV sin masse, og veggene til LV blir tykkere og kraftigere.

Eksempel på et sportshjerte

Til tross for at idrettshjerte i prinsippet er en indikator på god idrettsutøvelse og utholdenhet, er det svært viktig å ikke gå glipp av det øyeblikket fysiologisk LVH kan gå inn i patologisk LVH. I dette henseende er idrettsutøvere observert av idrettsmedisinske leger, som klart vet hva slags sport LVH er tillatt, og i hva det ikke burde være. LVH er således spesielt utviklet for syklister (løping, svømming, roing, ski, gå, skiskyting etc.). Moderat utvikle LVH hos idrettsutøvere med utviklede styrker (bryting, boksing, etc.). I folk som er involvert i å spille sport, utvikler LVH i norm LVH svært lite eller utvikler seg ikke i det hele tatt.

2. Arteriell hypertensjon

Hos pasienter med høyt blodtrykkstall, dannes en lang og vedvarende spasme i perifere arterier. I denne forbindelse må venstre ventrikel presse blod med mer kraft enn ved normalt blodtrykk. Denne mekanismen er forårsaket av en økning i total perifer motstand av karene (OPSS), og med det er hjertet overbelastet med trykk. Etter noen år er veggen på LV tykkere, noe som fører til en rask slitasje på hjertemuskelen - CHF begynner.

3. Iskemisk hjertesykdom

Med iskemi opplever myokardiet en forbigående eller permanent mangel på oksygen. Naturligvis virker muskelceller uten ekstra energisubstrater ikke så effektive som vanlige, så de resterende kardiomyocytter må arbeide med en høyere belastning. Gradvis dannet kompenserende fortykkelse av hjertemuskelen - hypertrofi.

4. Kardiosklerose, myokarddystrofi

Veksten av binde (arr) vevet i hjertemuskelen kan oppstå etter hjerteinfarkt (myokardinfarkt) eller etter inflammatoriske prosesser (postmiokarditichesky kardiosklerosis). Hjerteinfarkt, ellers kjent som utarming av hjertemuskelen kan oppstå i ulike patologiske tilstander - anemi, anoreksi, forgiftning, infeksjoner, beruselse. Som et resultat av de beskrevne prosesser i cellene i hjertemuskelen stopper gjennomføringen av dens kontraktile funksjon, og denne funksjonen tar på å spre de resterende normale celler. Igjen, for fullverdig arbeid, trenger de en kompenserende fortykkelse.

5. Fordampet kardiomyopati

En slik sykdom er karakterisert ved overtrengning av hjertemuskelen og en økning i volumet av hjertekamrene. Som et resultat må venstre ventrikel utvise et større volum blod enn normalt, og dette krever ekstra arbeid. Det er en overbelastning av hjertevolum og myokard hypertrofi dannes.

6. Hjerte sykdommer

På grunn forstyrrelse av den normale anatomi av hjertet skjer enten ventrikulære trykk overbelastning (i tilfelle av aortastenose) eller overbelastning (i tilfelle av utilstrekkelig aortaventilen). Med vices av andre ventiler, utvikler tidligere eller senere hypertrofisk kardiomyopati av LV også.

7. Idiopatisk LVH

LVH er indikert i dette tilfellet dersom ingen årsak til sykdommen er blitt identifisert under full undersøkelse av pasienten. Men med denne form for LVH kan man snakke om genetiske forutsetninger for dannelse av kardiomyopati i henhold til hypertrofisk type.

8. Medfødt LVH

Med denne sykdomsformen begynner den i prenatalperioden og manifesterer seg i de første månedene etter fødselen av barnet. Grunnlaget for dette skjemaet er de genetiske lidelsene som førte til funksjonsfeil i hjerte muskelceller.

9. Samtidig hypertrofi av venstre og høyre ventrikkel

En slik kombinasjon er funnet i alvorlige hjertefeil - med stenos av lungekroppen, tetotogi av Fallot, defekt av interventricular septum, etc.

Hypertrofi av veggene i hjerteets venstre ventrikel hos barn

I barndommen kan LVH være medfødt eller oppkjøpt. Ervervet LVH skyldes hovedsakelig hjertefeil, carditt, pulmonal hypertensjon.

Symptomer hos barn kan være forskjellige. Et nyfødt barn kan være trist eller omvendt, rastløs og skrikende, dårlig suger et bryst eller en flaske, når suger og skrik, blir den nasolabiale trekant blå.

Et barn eldre kan allerede fortelle om sine klager. Han er bekymret for smerte i hjertet, tretthet, sløvhet, lunger, dyspnø med ubetydelig trening.

Barnkardiologen eller hjertekirurgen velger en taktikk for behandling av hypertrofi hos barn etter omhyggelig oppfølging og tilsyn med barnet.

Hvilke typer LV hypertrofi er der?

Avhengig av karakteren av fortykkelsen av hjertemuskelen, isoleres LVH-konsentriske og eksentriske typer.

Konsentrisk type (symmetrisk hypertrofi) dannes når veksten av den fortykkede muskelen oppstår uten en økning i hulrommet i hjertekammeret selv. I noen tilfeller kan LV-hulrommet reduseres tvert imot. Koncentrisk hypertrofi i venstre ventrikel er mest typisk for hypertensiv sykdom.

Eksentrisk hypertrofi venstre ventrikkel (asymmetrisk) antar ikke bare en fortykkelse og en økning i massen av LV veggen, men også en utvidelse av hulrommet. Denne typen er mer vanlig i hjertefeil, med kardiomyopatier og med myokardisk iskemi.

Avhengig av hvor tykk LV-veggen er, er moderat og alvorlig hypertrofi isolert.

I tillegg er hypertrofi isolert med obstruksjon av det utgående LV-systemet og uten det. Ved den første typen griper hypertrofi også interventrikulær septum, noe som resulterer i at LV-sonen nærmere roten av aorta får en markert innsnevring. Ved den andre typen overlapping i sonen av LV-overgangen, blir ikke overgangen observert. Det andre alternativet er gunstigere.

Er klinisk hypertrofi av venstre ventrikel?

Hvis du snakker om symptomene og noen spesifikke tegn på LVH, er det nødvendig å avklare i hvilken grad fortykkelsen av hjertets muskelvegg har nådd. I begynnelsen kan LVH derfor ikke manifestere seg i det hele tatt, og hovedsymptomene vil bli notert fra hoved hjertesykdommen, for eksempel hodepine med høyt blodtrykk, brystsmerter med iskemi etc.

Etter hvert som myokardets masse øker, vises andre klager. På grunn av det faktum at de fortykkede partier av kardiale ventrikulære muskler komprimere kransarteriene, samt fortykket myokard krever mer oksygen, det er smerter i brystet av angina-type (brenning, klemming).

I forbindelse med den gradvise dekompensasjon og redusere myokardial reserver for å utvikle hjertefeil, som er manifestert anfall av åndenød, hevelse i ansiktet og ekstremitetene så vel som lavere toleranse vanlig fysisk aktivitet.

Hvis noen av de beskrevne symptomene vises, selv om de ikke er veldig alvorlige og sjelden forstyrrer, er det fortsatt nødvendig å konsultere en lege for å finne ut årsakene til denne tilstanden. Tross alt, den tidligere diagnosen av LVH, jo høyere suksess med behandling og jo mindre er risikoen for komplikasjoner.

Hvordan bekrefte diagnosen?

Å mistenke venstre ventrikkel hypertrofi, er nok til å utføre en standard elektro. De viktigste kriteriene for hypertrofi i venstre hjertekammer på elektrokardiogram er forstyrrelser av repolarisasjon (noen ganger opp til ischemi) for prekordialavledningene kosovoskhodyaschaya eller kosoniskhodyaschaya ST-segment elevasjon i avledningene V5, V6, kan trykkes ned i ST-segmentet III, og aVF fører, så vel som negative T-bølger). I tillegg EKG lett bestemmes av spenningen forandrer tegn - økning i R-bølgeamplituden i venstre bryst fører - I, aVL, V5 og V6.

I tilfelle pasienten har tegn på hypertrofi av myokardiet og LV overbelastning på EKG, utpeker legen ham en oppfølgingsundersøkelse. Gullstandarden er ultralyd av hjertet, eller ekkokardiografi. På EchoX vil legen se graden av hypertrofi, tilstanden til LV-hulrommet, og vil også avsløre mulig årsak til LVH. Normal tykkelse på LV veggen er mindre enn 10 mm for kvinner og mindre enn 11 mm for menn.

Ofte kan endringer i størrelsen på hjertet bedømmes ved å utføre den vanlige brystrøntgen i to fremspring. Ved å vurdere noen parametere (hjerteets midje, hjertebarken, etc.), kan radiologen også mistenke endringer i hjertekammers konfigurasjon og deres størrelser.

Video: EKG tegn på hypertrofi i venstre ventrikel og andre hjertekamre

Er det mulig å kurere hypertrofi av venstre ventrikel for alltid?

Behandling av LV hypertrofi er redusert for å eliminere årsakssaker. Så, når det gjelder hjertefeil, er den eneste radikale behandlingen kirurgisk korrigering av defekten.

I de fleste situasjoner (hypertensjon, iskemi, kardiomiodistrofiya etc.) til behandling av hypertrofi i venstre hjertekammer nødvendig med kontinuerlig bruk av medikamenter som ikke bare påvirker mekanismene i den underliggende sykdom, men også for å beskytte hjertemuskelen fra omdanning, dvs. eie kardioprotektive virkninger.

Slike rusmidler som enalapril, kvadripryl, lisinopril, normaliser blodtrykket. I løpet av langtidsstudier på stor skala ble det påvist at denne gruppen av legemidler (ACEI) innen seks måneder fra starten av behandlingen fører til normalisering av LV-veggtykkelsesindekser.

Legemidler fra gruppen av beta-blokkere (bisoprolol, karvedilol, nebivalol, metoprolol) ikke bare reduserer hjertefrekvensen og "slappe" hjertemuskelen, men også redusere den før- og etterbelastning på hjertet.

Preparater av nitroglyserin eller nitrater har evnen til å utvide karene (vasodilaterende effekten), som også reduserer belastningen på hjertemuskelen.

Ved samtidig hjertesykdom og utvikling av CHF, er bruk av diuretika (indapamid, hypotiazid, diurett, etc.) indikert. Når de tas, reduseres volumet av sirkulerende blod (BCC), noe som resulterer i en reduksjon i hjertet overbelastningsvolum.

Enhver behandling, det være seg som mottar en av de stoffer (hypertensjon - monoterapi) eller flere (i iskemi, aterosklerose, hjertesvikt - et kompleks terapi), bare utpekt lege. Selvmedisinering, som selvdiagnose, kan forårsake uopprettelig helsehelse.

Snakker om behandling av LVH for alle, bør det bemerkes at de patologiske prosessene i hjertemuskelen er reversible når oppdraget behandling i tide, i de tidlige stadier av sykdommen, og å ta medikamenter utføres hele tiden, og i noen tilfeller - for livet.

Hva er farlig for LVH?

I tilfelle når en liten hypertrofi av LV diagnostiseres i de tidlige stadier, og den underliggende årsaken til sykdommen er mottagelig for terapi, har en fullstendig kur for hypertrofi all sjanse for suksess. Men med alvorlig hjertepatologi (avanserte omfattende hjerteinfarkt, utbredt kardiosklerose, hjertefeil), kan komplikasjoner utvikles. Slike pasienter kan ha hjerteinfarkt og slag. Langvarig hypertrofi fører til alvorlig CHF, med hevelse over hele kroppen helt opp til anasarca, med total intoleranse mot normal husholdningsbelastning. Pasienter med alvorlig hjertesvikt kan ikke bevege seg i huset normalt på grunn av alvorlig kortpustethet, kan ikke knytte skosler, tilberede måltider. I de senere stadiene av CHF er pasienten ikke i stand til å forlate huset.

Forebygging av uønskede virkninger er regelmessig medisinsk kontroll med utførelsen av ultralyd i hjertet hvert sjette år, samt konstant inntak av narkotika.

outlook

Prognosen for LVH er bestemt av sykdommen som førte til det. Derfor, i hypertensjon, hell korrigeres ved hjelp av blodtrykkssenkende medisiner, er gunstig prognose, utvikler hjertesvikt sakte, og folk lever i flere tiår, er livskvalitet påvirkes ikke. Hos eldre med myokardisk iskemi, så vel som med hjerteinfarkt, kan utviklingen av CHF ikke forutsies av noen. Det kan utvikle seg sakte og raskt nok, noe som fører til funksjonshemming av pasienten og funksjonshemning.

Hypertrofi i venstre ventrikel - tegn på EKG. Behandling av myokardial hypertrofi i hjertets venstre hjertekammer

LVH er en spesifikk lesjon i hjertet, hvor den øker i størrelse og blir mer mottakelig for eventuelle endringer. Det påvirker hypertrofi hovedsakelig myokardium - hjertens sterkeste muskel gjør det vanskelig å redusere, slik at risikoen for å utvikle andre sykdommer øker.

Hva er venstre ventrikulær hypertrofi

Hypertrofi av hjerte, eller med andre ord, hypertrofisk kardiomyopati - en fortykkelse av veggen av den venstre ventrikkel i hjertet, som fører til funksjonsfeil på aortaventilen. Problemet er vanlig blant pasienter med hypertensjon, som idrettsutøvere, folk som fører en stillesittende livsstil, alkohol-avhengige og de som tok over tendensen til sykdommen er arvelig.

Hypertensjon av myokardiet i hjertets venstre ventrikler tilhører klasse 9 på skalaen av ICD-10, sammen med andre sykdommer i sirkulasjonssystemet. Denne patologien er i utgangspunktet et syndrom av andre hjertesykdommer, hvor de indirekte tegnene er åpenbare. For å unngå mulige problemer i fremtiden er det nødvendig å intensivt behandle det hypertrophied orgelet i tide, umiddelbart etter påvisning av patologier.

Grader av venstre ventrikulær hypertrofi

Avhengig av tegn på LVH og størrelsen på deformert muskelvev, kan flere stadier av utviklingen av sykdommen skelnes:

Moderat ventrikulær hypertrofi (LVH) oppstår som følge av hypertensjon eller andre hjertesykdommer. Dette ubetydelige ved første øyekast øker signalet om overbelastning av hjerte og at risikoen for hjerteinfarkt (hjerteinfarkt, hjerneslag) øker for pasienten. Ofte oppstår uten tegn, det er bare funnet ved analyse av et elektrokardiogram. Hvis venstre ventrikel forstørres - det er nødvendig å bli behandlet med hjelp av spesialister, best av alt - permanent.

LVH er karakterisert ved degenerative forandringer i hvilken mitral ventilen befinner seg nær overflaten av skilleveggen og hindrer blodstrømmen forårsaker overdreven muskelspenning og belastning på den venstre ventrikkel.

Økt hjerte venstre ventrikkel - årsaker

Årsaker til hypertrofi i hjertets venstre hjerte kan varieres, blant annet både kroniske og oppkjøpte sykdommer i ulike deler av kroppen:

 • hypertensjon;
 • fedme: svært farlig utvikling av sykdommen hos unge barn som er overvektige;
 • ischemi;
 • diabetes mellitus;
 • arytmi, aterosklerose;
 • hyppig overdreven fysisk aktivitet
 • alkoholisme, røyking;
 • høyt blodtrykk;
 • lungesykdommer;
 • aorta stenose;
 • forstyrrelser i mitralventilens arbeid;
 • stress, psykiske sykdommer, nervøs utmattelse.

Utviklingen av legemet i et barn kan oppstå ved brudd på prosolene for repolarisering av myokardiet og som en konsekvens - en økning i ventrikelens vegger. Hvis en slik situasjon oppstår, må den forebygges, og deretter overvåkes permanent under voksen alder og forhindre progresjon. Konstant trening kan naturlig føre til hjerteforstørrelse, mens arbeid knyttet til vektløfting er en potensiell trussel om systolisk overbelastning, slik at du bør normalisere din fysiske aktivitet og overvåke helsen din.

En annen indirekte årsak er søvnforstyrrelse, hvor en person slutter å puste i en kort periode. Det kan observeres hos kvinner i overgangsalderen eller hos eldre og medføre konsekvenser slik som utvidelse av diameteren på karene i hjertet, skillevegger og vekst av hjerte avdelinger, økt blodtrykk, arytmi.

Tegn på venstre ventrikulær hypertrofi

Symptomer på kardiomyopati er ikke alltid opplagt, ofte mistenker folk ikke et problem. Hvis fosteret utviklet seg feil under graviditeten, kan det være en medfødt misdannelse og hypertrofi i venstre hjerte. Slike tilfeller bør observeres fra fødselen og ikke tillate komplikasjoner. Men hvis det i hjertets arbeid er periodiske forstyrrelser, og personen føler noen av disse tegnene, er det mulig at veggene i ventrikkelen ikke er i orden. Symptomatologien til dette problemet er dette:

 • kortpustethet;
 • svakhet, tretthet;
 • smerte i brystet;
 • lav hjertefrekvens;
 • hevelse i ansiktet om ettermiddagen;
 • forstyrret søvn: søvnløshet eller overdreven søvnighet
 • hodepine.

Typer av venstre ventrikulær hypertrofi

Typer av hypertrofi i venstre ventrikkel varierer avhengig av strukturen av endringer i hjertemuskulaturen. Skje: konsentrisk og eksentrisk LVH, dilatasjon av ventrikkelen. Distribuere på grunnlag av ekkokardiografiske indikatorer (kardiogram) og tykkelsen på organets vegger. Hver type LVH er ikke en uavhengig sykdom, men oppstår som følge av andre patologier i menneskekroppen.

Eksentrisk hypertrofi

Ekskentrisk hypertrofi av myokardiet er preget av en økning i hjertet og volumet av kamrene i parallell med kompresjonen av musklene i venstre ventrikel. Det er provosert av en kraftig økning i kardiomyocytter, deres transversale størrelse endres ikke samtidig. Også eksentrisk LVH truer bremsing av puls, komplikasjoner av pusten. Vises med hjertefeil eller etter et hjerteinfarkt.

Koncentrisk hypertrofi i venstre ventrikulær myokardium

Konsentrisk glsh forekommer på grunn av hyperfunksjon av myokardiocytter på grunn av trykkbelastning. Størrelsen på hulrommet endres ikke, noen ganger blir den enda mindre. Størrelsen på veggene i venstre ventrikel øker, den totale massen av myokard og hjerte. Konsentrisk hypertrofi oppstår med hypertensjon, hypertensjon; er årsaken til en nedgang i koronarreserven.

Fortynning av venstre ventrikel

Utvannelse er utvidelsen av hjertets venstre hjertekammer, oppstår når myokardets arbeid endrer eller overbelaster den friske ventrikkelen. Hvis hjertet bue er langstrakt, kan dette også være det første symptomet på LVH. Noen ganger fører aorta-stenose til dilatasjon, når den innsnevrede ventilen ikke kan utføre sin pumpefunksjon. Utsatte sykdommer er ofte årsakene til kardial utvidelse, i sjeldne tilfeller kan det oppstå i seg selv, som medfødt patologi.

Hva er farlig venstre ventrikulær hypertrofi

Hvis venstre ventrikel er hypertrofisk - dette er ikke en sykdom, men det kan provosere mye i fremtiden, blant annet dødelig utfall av hjerteinfarkt, slag, angina og andre hjertesykdommer. Ofte er en økning i kroppen på grunn av en aktiv livsstil, hos idrettsutøvere, når hjertet jobber hardere enn i gjennomsnittlig kropp. Slike endringer kan ikke utgjøre en trussel, men i hvert enkelt tilfelle er det nødvendig med en kvalifisert konsultasjon og en lege.

Diagnose av kardiomyopati

Diagnostikk av venstre ventrikulær hypertrofi forekommer på flere måter: Påvisning av EKG-tegn på sykdommen, undersøkelse av hjertet ved ultralyd eller ved hjelp av en magnetisk resonansbilder. Ved forekomst av noen problemer med hjertet og symptomer bør kontakte en kardiolog, og hvis du allerede har hatt en slags vise og mistenkelige komplikasjoner - du trenger en hjertekirurg, og muligens behandlingsapparatet.

Hypertrofi av venstre ventrikel på EKG

EKG - en vanlig diagnosemetode, bidrar til å kjenne tykkelsen på hjertemuskelen og voltazhnye tegn. Men for å identifisere LVH i EKG uten medvirkning av andre måter kan være vanskelig: feilaktig diagnose av hypertrofi kan leveres, som i EKG-tegn som var karakteristisk, kan sees på en frisk person. Derfor, hvis du har dem funnet - dette kan skyldes økt kroppsvekt eller dens spesielle grunnlov. Da er det verdt å gjennomføre en ekkokardiografisk undersøkelse.

LVH på ultralyd

Ultralydforskning bidrar til å dømme mer sannsynlige individuelle faktorer og årsaker til hypertrofi. Fordelen med ultralyd er at denne metoden tillater ikke bare å diagnostisere, men også å bestemme egenskapene i løpet av hypertrofi og den generelle tilstanden til hjertemuskelen. Parametrene for hjerteekardiografi avslører slike endringer i venstre ventrikkel som:

 • ventrikulær veggtykkelse;
 • forholdet mellom myokardmasse og kroppsvekt
 • koeffisienten av asymmetri av selene;
 • retning og hastighet av blodstrømmen.

MR i hjertet

Magnetic resonance imaging bidrar til å tydelig beregne området og omfanget av utvidelse av ventrikkelen, atriumet eller andre rom i hjertet, for å forstå hvor sterk de dystrofiske endringene er. MR hjerteinfarkt viser alle anatomiske trekk og konfigurasjon av hjertet som det var, "peeling" det, som gir legen en full body bildebehandling, og detaljert informasjon om status for hver avdeling.

Hvordan behandle venstre ventrikulær hypertrofi

Mange mennesker er utsatt for hypertrofi i hjertet. Hvis problemet er sterkt uttalt, utføres medisinsk eller kirurgisk behandling av hjertets venstre ventrikulær hypertrofi. I dette tilfellet, avhengig av omfanget av lesjonen, kan behandlingen være rettet mot å forhindre sykdomsprogresjonen eller returnere myokardiet til normale størrelsesgrenser. Men det skjer at denne tilstanden er reversibel, hvis sykdommen ikke kan helbredes helt, så kan regresjon oppnås ved å korrigere slike ting som:

 • livsstil;
 • type mat;
 • hormonbalanse
 • fedme;
 • antall fysiske aktiviteter.

Behandling av hypertrofi av hjertets venstre hjertekammer medisinsk

Medikamenter med hypertrofi i hjerteets venstre hjerte kan ha en effektiv effekt hvis de tas under tilsyn av en lege. Fullstendig eliminere symptomene på høyt blodtrykk er umulig, men å ta antihypertensive medisiner med denne sykdommen og slanking vil bidra til å bekjempe årsakene og forhindre forverring av helsen. For å kurere LVMP, foreskrive slike medisiner:

Verapamil - et anhyrytmisk middel fra gruppen kalsiumkanalblokkere. Reduserer myokardets kontraktilitet, reduserer hjertefrekvensen. Du kan bruke den til voksne og barn, dosene settes individuelt.

Betablokkere - reduser trykket og volumbelastningen i hjertehulen, bidrar til å balansere rytmen og redusere risikoen for blems.

Sartaner - effektivt redusere den totale byrden på hjertet og omforme myokardiet.

Myokardial hypertensjon ligger i hjertet av klasse 9 på skalaen av ICD-10, sammen med andre sykdommer i sirkulasjonssystemet. Det er bare å gi fortrinn til stoffene, hvis kvalitet er kontrollert og vist klinisk, kan de eksperimentelle verktøyene ikke bare ha den forventede effekten, men også negativt påvirke all helse generelt.

Kardiomyopati kirurgisk behandling

Drift med venstre ventrikulær hypertrofi kan være nødvendig for å fjerne den hypertrophied muskelregionen i sent og avanserte stadier av sykdommen. Til dette formål blir hele hjertet eller dets separate deler transplantert. Hvis årsaken til LVOM er skade på ventilen eller septum, er det første forsøk på å transplantere disse organene, noe som er enklere enn operasjonen med hele hjertet. Ved slik innblanding vil pasienten måtte tilbringe hele livet under en kardiologs omsorg og ta medisiner for å forhindre trombose av koronarbeinene.

Folk behandling av venstre ventrikulær hypertrofi

Behandling av hypertrofi av venstre ventrikkel i hjertet av folk rettsmidler kan hjelpe i de senere stadier av lesjoner, men det er effektivt ved lave forstørrelser, for å forebygge utvikling, redusere risikoen for mer alvorlige konsekvenser. Fullstendig helbrede sykdommen du vil ikke lykkes, men lindrer ubehag, brystsmerter, svakhet og besvimelse folkemedisinskan. Slike midler er kjent:

Urtepreparater som en ekstra terapi i hovedbehandlingen (blåbær, morwort, hawthorn bogury, horsetail, cornflower, adonis)

Permanent melk: Kok og hell for natten i en termos, eller sett i ovnen til en brun skorpe.

Lily av dalen i form av dråper av tinktur eller grus. For tinktur helle liljen av dalen med vodka eller alkohol, insistere på et mørkt sted i 2 uker, ta 10 dråper 3 ganger om dagen i 2 måneder. Kashitsa: hell kokende vann over liljen av dalen blomster, insistere 10 minutter. Drenne deretter vannet, slip anlegget og ta en spiseskje 2 ganger om dagen. Anbefales i kombinasjon med dråper.

Hvitløk honning: knust hvitløk blandet med honning i 1: 1 proporsjoner, insisterer en uke på et mørkt sted, ta 1 ss 3 ganger om dagen før du spiser.

Rød tørr vin, infundert med tørket rosmarin. Hell bladene med vin, insister om en måned på et mørkt sted, belastning og ta før du spiser.

Tranebær, gnidd med sukker: en teskje 4 ganger om dagen.

Kosthold med hypertrofi i hjerteets venstre ventrikel

For å justere dietten for kardiomyopati, følg disse tipsene:

 • gi opp salt
 • Spis ofte, omtrent 6 ganger om dagen, men i små porsjoner;
 • slutte å røyke, drikk mindre væske;
 • velg mat med mindre fett og kolesterol;
 • begrense antall animalske fettstoffer;
 • sunne melkeprodukter, meieriprodukter, friske grønnsaker og frukt;
 • Spis mindre mel og søtt;
 • hvis du er overvektig - følg dietten for vekttap og reduser byrden på hjertet.

Video: Myokard hypertrofi i venstre ventrikel

Informasjonen som presenteres i denne artikkelen er kun til informasjonsformål. Materialene i artikkelen kaller ikke for uavhengig behandling. Kun en kvalifisert lege kan diagnostisere og gi råd om behandling basert på individuelle pasienters individuelle egenskaper.

Tegn på LVH på EKG

Venstre ventrikulær hypertrofi eller venstre ventrikulær hypertrofi er en økning i volumet av hjertets strukturelle enhet (venstre ventrikel) på grunn av en økning i funksjonelle belastninger som er uforenlige med mulighetene. Hypertrofi på EKG er ikke årsaken til sykdommen, men dens symptom. Hvis ventrikelen går utover den anatomiske størrelsen, eksisterer problemet med myokard overbelastning allerede.

Ekspresserte tegn på LVH ved EKG bestemmes av kardiologen, i det virkelige liv opplever pasienten symptomer på hjertesykdommer som bestemmer dilatasjon (patologisk utvidelse av hjertekammeret). De viktigste er:

 • ustabilitet i hjerterytmen (arytmi);
 • et symptom på kortvarig fading av hjertet (ekstrasystole);
 • Stabilt økt trykk;
 • ekstracellulær hyperhydrering av ekstremiteter (hevelse, på grunn av væskeretensjon);
 • mangel på oksygen, brudd på frekvens og dybde av pusten (kortpustethet);
 • smerte i hjertet, brystplassen;
 • kortvarig bevissthetstank (besvimelse).

Hvis symptomer manifesteres jevnlig, krever denne tilstanden en legehøring og en elektrokardiografisk undersøkelse. Hypertrofisk ventrikel mister sin evne til å redusere fullstendig. Brudd på funksjonalitet vises i detalj på kardiogrammet.

Grunnleggende konsepter for EKG for venstre ventrikel

Rytmisk arbeid i hjertemusklen skaper et elektrisk felt med elektriske potensialer som har en negativ eller positiv pol. Forskjellen mellom disse potensialene er fast i ledningene - elektrodene er festet på lemmer og pasientens bryst (grafen er merket "V"). Elektrokardiografen registrerer endringen i signaler som kommer til et bestemt tidsrom, og viser det som en graf på papir.

Det faste tidsintervallet reflekteres på den horisontale linjen i grafen. Vertikale vinkler (tenner) angir dybde og frekvens av impulsendringer. Tennene med positiv verdi vises oppover fra tidslinjen, med en negativ verdi nedover. Hver tann og bly er ansvarlig for å registrere funksjonaliteten til en bestemt hjerteavdeling.

Parametrene til venstre ventrikkel er: tenner T, S, R, segment S-T, leder - I (første), II (andre), III (tredje), AVL, V5, V6.

 • T-tann er indeksen for gjenopprettingsfasen av muskelvevet i hjertekammerets ventiler mellom sammentrekninger av hjertets midtermuskellag (myokard);
 • Q, R, S - disse tennene viser agitasjonen av hjerte ventriklene (spenningstilstand);
 • ST, QRST, TP er segmenter, som betyr avstanden mellom de tilstøtende tennene horisontalt. Segment + tann = intervall;
 • Jeg og II fører (standard) - viser de fremre og bakre veggene i hjertet;
 • III standard bly - fikserer I og II for settet av indikatorer;
 • V5 - sidevegg av venstre ventrikel foran;
 • AVL - sidevinklet hjertevegg foran til venstre;
 • V6 - venstre ventrikel.

Elektrokardiogrammet evaluerer frekvensen, høyden, graden av serration og plasseringen av tennene i forhold til den horisontale i lederne. Indikatorene er sammenlignet med normer for hjerteaktivitet, endringer og avvik analyseres.

Hypertrofi av venstre ventrikel på kardiogrammet

Sammenlignet med normer, vil tegn på hypertrofi i venstre ventrikel på EKG ha følgende forskjeller.

På EKG-tegn på hypertrofi i venstre ventrikel: dekoding

Hypertrofi er ikke en sykdom, men et syndrom, det vil si begynnelsen av et hjertesvikt. Dette er en prosess som fører til en økning i hjertestørrelsen. Hvorfor er det slik? Hvorfor gjør EKG?

En type hjertecelle kalles kardiomyocytter. De blir mer. Men de opptar bare en fjerdedel av den totale overflaten av muskelvevet. Og resten er bindevev. Oftere enn ikke slike prosesser er ikke normen. De er ledsaget av fremveksten av helseproblemer og forstyrrelse av hjertesystemet. Men under fysisk anstrengelse oppstår fysiologisk hypertrofi også. Idrettsutøvere som holder seg til en aktiv livsstil står ofte overfor et lignende problem. Dette skyldes det faktum at organene krever mer oksygen, og hjertet begynner å overføre blodet kontinuerlig. Skipene vokser, og hjertemuskelen ser ut til å være oppblåst. Spesielt gjelder det venstre ventrikel. Fordi det er en del av en stor sirkulasjon av blodsirkulasjon.

La oss studere årsakene til sykdommen mer detaljert:

 1. Høyt blodtrykk.
 2. Stenose av aortaklappen.
 3. Hypertrofisk kardiomyopati - økningen er størst.
 4. Idrettsøvelser - hjertemuskelen fungerer over normen. For å overvinne store belastninger må du tilpasse. Hvis idrettsutøvere fortsetter å engasjere seg i samme regime, vil hypertrofi bli kronisk.
 5. Overvekt, da det er et økt behov for ytterligere oksygen til cellene i organene.
 6. Andre plager. Disse inkluderer muskeldystrofi, andre hjertesykdommer, Fabrys sykdom, etc.

Etter det sorterte de hovedårsakene, du kan gå til symptomatologien, fordi en rettidig samtale til legen kan forhindre ytterligere konsekvenser.

Hva er tegn på venstre ventrikulær hypertrofi?

Indirekte attributter inkluderer følgende:

 • konstant kortpustethet, selv om det ikke er store belastninger. For eksempel, med hverdagsvandring;
 • smerte i brystet;
 • økning i antall hjerteslag;
 • øyeblikkelig tretthet under sporten.

Spenningsskilt er knyttet til selve hjertet.

Hva vil skje med hypertrofi i venstre ventrikel, hvis ikke behandlet

Sirkulasjonssystemet kombinerer flere elementer. Derfor fører en sammenbrudd i arbeidet til en av dem til en dysfunksjon av hele systemet. Hva er komplikasjonene av hypertrofi i venstre ventrikel? Først av alt er det:

 • hjertesvikt. Manglende evne til å pumpe riktig mengde blod;
 • arytmi;
 • iskemisk sykdom. Vevsceller får lite oksygen;
 • hjerteinfarkt;
 • slag;
 • hjertestans;
 • lungeødem;
 • de første stadiene av aterosklerose;
 • akutt glomerulonephritis.

Behandling for hypertrofi i venstre ventrikel: er EKG-effektiv

En lege som behandler denne typen sykdom er en kardiolog. Og det første han anbefaler er et EKG. Hvis diagnosen er bekreftet av EKG, vil et ytterligere trinn være en ultralydsundersøkelse av hjertet. På annen måte kalles denne prosedyren for ekkokardiografi (ekkokardiografi). Denne metoden vil hjelpe en spesialist til å bestemme nøyaktig hvor mange ganger orgelet har blitt større, hvorfor vekten har økt, hvor mye hjertesvikt er uttrykt. Hvis pasienten ikke har mulighet til å gjøre dette, er et annet alternativ for å etablere diagnosen en radiografi av hjertet i 2 fremskrivninger. I sjeldne tilfeller utføres en ekstra prosedyre - kontrasterende mage-tarmkanalen.

For å klargjøre noen av nyansene av sykdommen, er det nødvendig å overvåke resultatene av EKG hele dagen. I tillegg til elektrokardiogrammet er det også nødvendig å overvåke blodtrykksindikatorene, identifisere de karakteristiske egenskapene. Det er nesten umulig å eliminere hypertrofi i venstre ventrikel. Oftere prøver å beseire tegn. Men de sykdommene som oppstår med hypertrofi, kan og bør behandles. Hver sykdom har sitt eget behandlingsløp, og det er ønskelig å prøve å stoppe den irreversible prosessen. For å gjøre dette foreskriver legene spesielle enzymer som fjerner hovedtegnene.

I tillegg er det viktig å endre kostholdet ditt. Det er nødvendig å spise mer meieriprodukter, sjømat, grønnsaker og frisk frukt. Vi må gi opp fete, stekte, salte matvarer, søtsaker. Idrettsøvelser med moderat trening vil bidra til å styrke hjertemuskelen, men det er verdt å vite målet.

I ekstreme tilfeller tilbringer spesialister kirurgisk inngrep med hypertrofi av venstre eller høyre ventrikler for å fjerne det skadede området.

Hypertrofi i venstre ventrikel: hvordan å forebygge sykdom

Har kardiologer et uforståelig ordforråd. Og hvis i resepsjonen rapporterer legen at tegn på hypertrofi i hjerteets venstre hjerte er funnet, er du i forvirring og panikk: hva betyr dette begrepet, er det ikke et hjerteinfarkt på vei?

Når du kommer hjem, finner du transkripsjonen av diagnosen på Internett. Etter å ha sørget, skjønner at det ikke er noen arv - gyldig i lommen og fullstendig fravær av gode, men dårlige vaner. Med skadedommen har du rett, men med Validol kan du og vente. Det er enklere å metodisk ødelegge årsakene som førte til hypertrofi, og tilstanden vil bli bedre.

Myokard hypertrofi i venstre ventrikel (LVH) er karakteristisk for hjertesykdommer, det er feil å betrakte det som en aldersrelatert funksjon hos eldre. LVH er det første tegn på at kardiovaskulærsystemet svikter, og det siste kompenserte trinnet foran alvorlige sykdommer. Vi vil demontere i detalj LVHs tegn, vi vil finne ut hvordan det påvirker helsetilstanden. Og bare svar på hovedspørsmålet - hvordan man oppfører seg til pasienten, for å leve lykkelig og lenge, selv med hypertrophied venstre ventrikkel.

Hypertrofi som det er

Vi vil ikke gå inn i detaljer om anatomi, vi vil bare huske at det menneskelige hjerte har 2 ventrikler og 2 atrierer, som utfører hjertestrekk.

Venstre ventrikel er den første som tar opp feil i kardiovaskulær aktivitet, og reagerer på dem. For å takle belastningen i hypertensjon, arytmi eller høy fysisk stress, "vender" venstre ventrikel på en bestemt måte - muskelveggene blir tykkere, kaviteten utvides. Det er klart at stramt muskelvev er mindre i stand til sammentrekning enn sunt og elastisk, og derfor vises endringer på EKG.

Figur 1 viser en variant av et normalt elektrokardiogram. Det er ikke nødvendig å forstå hva EKG-linjene betyr, ikke ta brødet fra funksjonalistiske leger. Men for sammenligning, se figur 2. Dette er innspillingen av et kardiogram av en pasient med alvorlig LV hypertrofi.

På denne EKG-posten, tydelige synlige tenner og segmenter, som indikerer normal operasjon av myokardiet. Hvis endringer forekommer i hjertemuskelen, vil grafikkkurven endres. Og hvert segment av det normale EKG - bildet er ansvarlig for en bestemt hjerteavdeling. Med hypertrofi i venstre ventrikel, kan tennene Q og S ikke være til stede, endrer segmentet RST, dybden på S-tannen endres. Den aller første tannen P kan være klart negativ i ledningen V1. I tillegg til de som er oppført, er det flere endringer, vi har også tatt det mest vanlige.

På figur 2 ser du hvordan EKG ser ut i en pasient med venstre ventrikulær hypertrofi.

EKG indikerer ikke alltid en patologi. Ofte blir hypertrofi observert hos mennesker utsatt for høye belastninger - for eksempel i profesjonelle idrettsutøvere. Men det endrede kardiogrammet er en direkte veiledning til handling. Det er nødvendig å motta kompetent kardiologisk konsultasjon, om nødvendig - behandling og tilleggsundersøkelse. La oss nå snakke om sykdommer og vaner som forårsaker LVH.

Faktorer - provokatører

Tegn på hypertrofi i hjertets venstre hjerte kan provosere både patologiske og fysiologiske årsaker. Patologisk - det er plager som er medfødte eller ervervet i livet. Disse inkluderer:

 • Malformasjoner av hjertemuskelen;
 • Hypertensiv sykdom;
 • Medfødte anatomiske defekter i myokardiet;
 • Aterosklerose og andre patologier.

Fysiologiske årsaker til LVH inkluderer overbelastninger forbundet med enten forbedret sportsopplæring eller med profesjonelle plikter. Selvfølgelig, fra sesongarbeid på dacha å nekte fra frykt for hypertrofi er det ikke verdt det, men lasten må distribueres riktig alltid. Røyking, overvekt, hypodynami er også faktorer - provokatører.

Du spør, men hva med alder? Og erklæringen om at hjertesykdom er den vanlige ødningen til den eldre befolkningen? La oss prøve å overbevise deg om at ærverdige år og hypertrofi er på ingen måte synonymt. Vi forstår hva som er årsaken til aldersrelatert hjertehypertrofi.

Egenskaper av ærverdig alder

LV hypertrofi i alderdommen - et fenomen som er felles. Det er forbundet med aterosklerotiske endringer. Fartøyer som fører blod til hjertet, blir mindre elastisk og fleksibel, smalner aterosklerotisk plakk sitt lumen, vev og muskler begynner å lide av mangel på mat og oksygen.

Årsakene til atherosklerose er banale - alt du elsker i ungdommen, akkumuleres gradvis i kroppen i form av unødvendig fett og danner disse plakkene. Husk at de konstante følgesvennene og vennene til aterosklerose er:

 1. Olje og rikelig mat.
 2. Røkt kjøtt, marinader, avhengighet av salt og sukker.
 3. Hypodinami og feil hvile. Ligg på sofaen som alle, men det burde være - i bassenget, på isbanen, på fotballbanen.
 4. Mangel på søvn. Interessant arbeid om natten, en presserende rapport, et spennende dataspill stjeler ofte din natts søvn? Aterosklerose vil bare være fornøyd med dette.
 5. Røyking, avhengighet til kaffe. Husk at kaffepause ikke skal bli en livsstil.

Myokard er en muskel som fungerer uten å stoppe. Og mangelen på næringsstoffer til henne er en tragedie. For det første utvikler hypertrofi til venstre ventrikel, og i noen tid vil du ikke føle noen patologiske symptomer. Og etter helsetilstanden vil det raskt forandre seg, det vil være kortpustethet og brystsmerter. På fotball eller svømming, vil bare minner forbli, knektene på EKG vil endres, og besøk til apoteket og polyklinikken vil skaffe den nødvendige populariteten. Hvis dette scenariet ikke passer deg, må du gjøre noe. Akkurat nå. Eliminer dårlige vaner, endre regimet umiddelbart.

Symptomer og nødvendig diagnostikk

Hypertrofi av LV er lumsk og kan være asymptomatisk i noen tid. Derfor begynner pasienten behandling i avanserte stadier, som har i arsenalen av kronisk patologi. At dette ikke skjedde, vær oppmerksom på følgende forhold:

 • Økt tretthet og redusert evne til å arbeide produktivt;
 • Smerte bak brystbenet, svimmelhet og dyspné;
 • Tremor av børster, økt svette eller skarp lakk;
 • Differensialtrykk, hjertebank og ujevn hjertefrekvens;
 • Kortsiktig "fading" av kardiale sammentrekninger;
 • Hevelse, besvimelse.

Hvert symptom krever en diagnose. Først må du gjøre et elektrokardiogram. Det videre scenariet er enkelt: med EKG-resultatet, gå til kardiologen, og han vil bestemme hvilke tilleggstester som trengs. For å avklare årsakene til LVH og detaljert diagnose kan følgende tilordnes:

 1. EKG med et stort antall ledere;
 2. Biokjemi av blod;
 3. Ultralyd av hjertet;
 4. Holter overvåking.

Som et tillegg er nyrestudier tildelt, spesielt i hypertensive sykdommer - isotop renografi og så videre. De må gå gjennom og legenes anbefalinger for å følge pedantisk. Ellers vil lidelsen hevne deg.

Hvis ikke behandlet

Hvis du ikke tar hensyn til endringer i hjertemuskelen, bekreftet av undersøkelsen, ignorerer legenes anbefalinger, snart vil en av diagnosene vises på poliklinisk kort:

 1. Kronisk hjertesvikt;
 2. arytmi;
 3. Stabil eller ustabil angina.
 4. Iskemisk hjertesykdom.

Disse patologiene er livstruende i bokstavelig forstand. Gjør uten rusmidler og regimet vil ikke tillate.

Hva å gjøre

Å eliminere årsakene til patologi er den eneste riktige vei ut. Reduser blodtrykket til konstant normal ytelse, normaliser regimet og diett - en primær og gjennomførbar oppgave. En årlig medisinsk undersøkelse mot en bakgrunn av fullstendig helse og velvære vil bidra til å forutse utviklingen av sykdommen, ikke nekte å besøke klinikken.

Anbefalt ernæring med begrensning av kolesterolholdige matvarer, det optimale er Middelhavet diett. Tilstrekkelig mobilitet, hvile i luften, full natts søvn og fravær av stress vil føre til det faktum at tegn på hypertrofi i hjertets venstre hjertekammer bare ikke kommer til syne. Hvis dette skjer, og kardiologen har foreskrevet behandling - ta medisinen regelmessig. Noen ganger er medisiner foreskrevet for livet.

Enkelte legemidler som korrigerer blodtrykk, for eksempel betablokkere og ACE-hemmere, kan redusere LVH betydelig, og til og med hale til å regresere. Vær oppmerksom på deg selv, hold hjertet friskt til alderdom!

Les Mer Om Fartøyene