Kreatinin i blod og urin: normal og patologisk årsak til abnormiteter i analyser

Biokjemisk blodanalyse inneholder ofte en slik indikator som kreatinin, som sammen med urea, kreatin og andre stoffer, er en viktig komponent av resterende nitrogen.

Før dannelse av kreatinin i musklene, passerer kreatin en ganske lang bane, som med deltakelse av enzymer begynner i renal parenkyma. Kreatin underkastes metylering i leveren, hvor avlevert til muskelen, hvor det omdannes til kreatin fosfat til hodet til myofibers (filamentøs muskelstruktur, og sikrer deres reduksjon) under virkningen av enzymet kreatinkinase (fosforylering). Det er det ødelagt, danner kreatinin, uorganisk fosfor rest og vann, men samtidig frigjør energi som benyttes kontraktile muskel.

ordningen for utveksling av kreatinin

Kreatinin fra muskelvev kommer inn i blodet. Siden det er en "ikke-terskel" substans, er det i nyrene filtrert fritt ved revers absorpsjon, eller noen ekstra behandling blir ikke eksponert, så den kan deretter frigjøres med urin fritt. Denne prosessen fortsetter kontinuerlig, derfor er svingninger i kreatinin i blodet ubetydelige, og innholdet, i tillegg til kjønn og alder, avhenger av hvor mye muskelmasse er utviklet hos en person og hvordan nyrene takler sin plikt. Økt nivå av kreatinin i blodet indikerer en reduksjon av nyrefunksjonen (glomerulær filtrering er svekket). I tillegg, ved å bruke denne indikatoren i blod og urin (kreatininkonsentrasjonen tildelt for en viss tid), kan du beregne hvor mye plasma som filtreres i nyreglomeruli per tidsenhet (Rebergs test).

Normen for alle er forskjellig

Hastigheten av kreatinin i blodet avhenger av kjønn og alder, og nivået, i tillegg til nyreaktivitet, på grunnloven (akkumulering av muskelmasse) og matpreferanser. I menneskeblod, bortsett fra endogene stoffer, er det fortsatt eksogene, kom med mat, så hvis serumkreatinin økt noe, og personen som leverer atletisk analyse og er ikke vegetarianer (og selv på terskelen til ingen blanke stemmer), du kan ikke skremme ham resultater.

Under undersøkelse av pasienten for å detektere nyresykdom bør anses som noen av funksjonene i de eldre, i legemet av eldre personer er det en reduksjon i kreatinin generasjon, og derfor analysen ikke nødvendigvis alvorlighetsgraden av prosessen, dvs, nyre tydelig lidelse, og Kretinin ujevne, ikke svært mye, og promo.

Men tilbake til normale verdier av denne indeksen, etter å merke seg at frekvensen av kreatinin hos kvinner er forskjellig fra menn. Dette er fordi det mannlige kjønns av naturen utrustet med mer muskelmasse (og hvis "gyngestol" for å delta?), Mens den kvinnelige halvdel av rundhet blir mer sannsynlig på grunn av fettlagrene som ikke er redusert, og denne energien er ikke nødvendig. Hos barn varierer graden av kreatinin med alderen, men du kan bekrefte dette ved å undersøke dataene i tabellen.

I analysen i andre tilfeller brukes andre måleenheter: mikromol per liter (μmol / l). deretter Verdiene i området 44,0 til 97,0 μmol / L regnes som normen hos kvinner, og fra 44,0 til 115,0 μmol / liter for menn. I tillegg er denne indikatoren trolig oftere enn andre biokjemiske studier i urin, så det er verdt å huske at en sunn voksen fjerner den fra kroppen til 2 gram per dag (N - 1-2 g / dag).

Hvorfor er nivået av kreatinin i blodet økt eller redusert?

Årsaken til å øke nivået av kreatinin er dets forbedrede formasjon på grunn av visse omstendigheter eller en reduksjon i utskillelsen av denne komponenten fra kroppen. For forhøyet kreatinin kan det resultere i mange patologiske forhold:

 1. Vesentlig (uttalt!) Endringer i leverens funksjonelle evner (akutt gul atrofi i leveren, mekanisk gulsott).
 2. Redusere eller dekompensere kardiovaskulær aktivitet.
 3. Patologi av lungene av en inflammatorisk natur, feberiske forhold;
 4. Tarmobstruksjon.
 5. Krenkelser av funksjonen til ekskresjonssystemet (nyresvikt, alvorlige progressive diffuse nyresår).
 6. Blokkering av urinveiene med steiner eller hevelse.
 7. Akromegali, gigantisme (økt syntese av somatotropin).
 8. Alvorlig sykdom av diabetes mellitus (som et resultat av en dyp hormonell ubalanse).
 9. Et sulten kosthold.
 10. Intensiv arbeid av det muskulære apparatet.
 11. Graviditet.
 12. Redusert binyrefunksjon.
 13. Muskeltumor i akutt nedbrytningstrinn.
 14. Effekter av legemidler som har en nefrotoksisk effekt.

I mellomtiden kan det bli funnet at i noen tilfeller i den biokjemiske analysen av blod kreatinin senkes. Årsakene til dette fenomenet kan være:

 • graviditet;
 • Langvarig fasting;
 • Langtidsbehandling med kortikosteroider.

Hvis leseren har lagt merke til, da graviditet og fasting kan gi både en økning og en reduksjon i konsentrasjonen av restkvoten.

Om nyrene - separat

I lys av at årsaken til økningen av kreatinin i blodet oftest er nyrepatologi, noe som fører til brudd på nyres funksjonelle evner, brukes denne analysen oftest til å diagnostisere disse sykdommene. Det skal imidlertid bemerkes at reservekapasiteten til nyresirkulasjonen er ganske høy, så kreatinin i singularet er usannsynlig å løse de diagnostiske søkeproblemer i de første stadiene. Han er ikke så følsom for øyeblikkelig å merke seg at noe er galt, så i avtaler er det ofte to indikatorer: kreatinin og urea (sistnevnte er mer følsom for nedsatt ekskresjonssystemfunksjon). Forresten, naturen av mat (spise kjøttprodukter) har også en effekt på ureainnholdet.

Med nyreinsuffisiens økes kreatinin i blodet regelmessig og det er ansett som et viktig kriterium i diagnosen, men igjen - økning av konsentrasjonen av kreatinin og urea er ikke observert i de første timene av akutt nyresvikt, og når mer enn halvparten av nyrefunksjonen av strukturelle enheter (nephrons) har kommet ned.

I akutt nyresvikt (ukompliserte tilfeller) kreatinin stiger til 40-80 mol / l pr dag, men for store lesjoner ledsaget av en betydelig dysfunksjon, karakterisert ved svært høye tall (800-900 mmol / l, og noen ganger når opp til 2600 mikromol / l). Alvorlig skade muskelsystemet (polytrauma) og den samtidige utviklingen av OPN gir en kraftig økning i kreatinin nivå på grunn av den forbedrede utdanning.

På denne måten, en økning i nivået av kreatinin og urea kan ikke alltid tilskrives de tidligste tegn på nyreskade, Selv om det i noen autoritative kilder finnes en lignende setning som sannsynligvis refererer til kronisk form av sykdommen, hvor kreatinin faktisk anses som hovedindikatoren for klinisk laboratoriediagnose for klassifisering av CRF.

Kreatinin i urinen

I lys av at ekskresjonssystemet spiller en viktig rolle i svingningene av denne indikatoren, bestemmes kreatinin ofte i urin, som samles innen 24 timer, men bare 20 ml tas til analyse.

Årsaken til økt utskillelse av kreatinin i urinen kan kalles følgende sykdommer:

 1. Akutte infeksjoner;
 2. Gigantisme og akromegali (hyperproduksjon av veksthormon);
 3. Diabetes mellitus, redusert skjoldbruskfunksjon;
 4. Crash syndrom (knusing av muskelvev);
 5. Strålingssykdom.

Et høyt nivå av kreatinin i urinen kan gi intens fysisk aktivitet (økt oppløsning av kreatinfosfat og dannelse av kreatinin), som, som kjent, ikke gjelder for patologi.

Et lavt nivå av kreatinin i urinen kan observeres når:

 • Atrofiske forandringer i det muskulære apparatet;
 • Omfattende muskelskade som følge av skader av ulike opprinnelser og kirurgiske inngrep;
 • Langvarig knusing av vev;
 • Akutt dermatomyositis;
 • Hematologisk patologi (anemi, leukemi, leukemi);
 • Degenerasjon og amyloidose av nyrene;
 • Danner nyresvikt
 • Økt skjoldbruskfunksjon
 • Bruk av rusmidler med en uttalt giftig virkning (kvikksølvforbindelser, sulfonamid-stoffer, antibiotika, barbiturater, hormoner, tiaziddiuretika);
 • Ved begynnelsen av bruk av adrenokortikotrop hormon (ACTH).

Hvordan ta analysen og hva skal jeg gjøre med et forhøyet nivå av kreatinin?

De tar analysen som alle andre LHC (biokjemisk blodprøve). Kom på tom mage om morgenen til laboratoriet, venter kø gi en blodåre i albuen og litt lidelse (mens "myggstikk"), vil resten være eksperter som studerte det. Resultatet vil være klart på samme dag (studien av kreatinin begynner umiddelbart, han liker ikke tomgangstid).

Med hensyn til urinanalyse blir pasienten instruert hvordan man monterer den (for en dag, to, tre...). Vanligvis oppsamles urin om 24 timer, kostholdet er normalt, hvis en person ikke er en god kjøtt-eater, en arbeidsolsk eller en olympisk mester (masse kjøtt, fysisk anstrengelse - høyt kreatinin).

Ganske uforståelig er argumentene til pasienter som har mottatt et svar som ikke tilfredsstiller dem, og som prøver å redusere kreatinin uavhengig av hverandre. Det eneste som en person kan være oppmerksom på, er mat og arbeidsbelastning. Kanskje de forårsaket en feil analyse, så må bare revidere livsstilen. Hvis dette er ok, så er det bedre å gå direkte til legen.

Nesten eksperter på nettstedet vårt kan gi råd om konkrete nasjonale midler eller medisinen som er til salgs i et apotek. Det er nødvendig å finne og eliminere årsaken, da forhøyet kreatinin i seg selv vil gå bort. Sannsynligvis fra artikkelen kan det konkluderes med at denne komponenten er en indikator på alvorlige brudd i kroppen (med unntak av aktiv arbeidsaktivitet og predileksjon for kjøttprodukter), inkludert utvikling av nyresvikt. Derfor vil pasienter med dette problemet først og fremst anbefale å besøke legen, finne ut årsaken og omfanget av lesjonen, og deretter redusere konsentrasjonen, etter anbefaling fra spesialisten og ta den foreskrevne behandlingen.

På grunn av hva kreatinin i blodet og grunnleggende metoder for økning

Kreatinin kan kalles en indikator som gjør at du kan vurdere arbeidet til nyrene. Og å utføre en analyse for å bestemme nivået av dette stoffet i blodet til en person er en slags test for kvaliteten på nyrene som helhet.

En særlig stor prosentandel av kreatinin finnes i musklene. I små mengder ligger stoffet i hjernen. Men hvis vi snakker spesielt om innholdet i blodet, vil indikatorene avhenge av følgende faktorer:

 • generell tilstand av det menneskelige muskelsystemet;
 • kvalitet av ekskretory funksjon av nyrene.

Hva er kreatinin?

Kreatinin er en molekylær struktur som er produktet av muskelmetabolisme. Stoffet frigjøres når proteinforbindelsene ødelegges. Og hovedmengden av kreatinin dannes i musklene. Deretter, med blodstrømmen, kommer kreatinin inn i nyrene, hvor det blir filtrert, og stoffet blir en del av urinen. Nesten hele volumet av kreatinin utskilles av nyrene.

Den totale mengden av stoffet i løpet av dagen forblir praktisk talt uendret, siden muskelmassen til en person ikke gjennomgår noen sterke endringer. Og hvis en person har abnormiteter i blodkreatinin (en økning i antall), så kan det være et problem med nyrefunksjon.

I noen tilfeller er det en nedgang i innholdet av stoffet i blodet. Hvorfor skjer dette og hva betyr det? Og det er akkurat det som skal diskuteres i dag.

Kreatinin i svangerskapet

En analyse av serum for kreatinin under graviditet er foreskrevet for å overvåke arbeidet med nyrene som bærer kvinnens barn. Men hvis en forhøyet indikator tyder på problemer med arbeidet, blir det under svangerskapet ofte senket.

Hastigheten av kreatinin hos kvinner er 53-97 μmol / l. Under graviditet (oftest i første og andre trimester), etter en laboratorieanalyse, blir sankningen diagnostisert.

Dette avviket fra normen forklares av en signifikant økning i det totale blodvolumet. Nyrene jobber også i en mer intens modus. Reduksjon av blodkreatinin under graviditet er en fysiologisk norm. Og indeksene i 35-70 mkmol / l er ikke patologi.

Tips! Hvis en kvinne i svangerskapet blir svak, eller overholder en vegetarisk meny, reduseres mengden av stoffet kanskje ikke veldig godt. Og fremtidens mor vil bli anbefalt å revidere kostholdet for å få vekten som er nødvendig for svangerskapet.

Kreatinin: Pediatriske parametere

Normen i serumkreatinin hos barnet, avhenger i stor grad på deres alder, samt aktiviteten til vekst og øke muskelmasse. Hos nyfødte barn på grunn av den økte belastningen overføres til barnet under fødselen, er ytelsen alltid høy og kan sammenlignes med nivået av kreatinin i voksen. En betydelig grad av kreatinin er i ungdomsårene, på grunn av sterk vekst av organismen.

alder

Norm, μmol / l

50-90 (månedlig skal indikatoren senke med 5-10 μmol / l)

Jenter - 50-80

Guttene - 60-95

Hovedårsaken til reduksjonen i mengden kreatinin hos barn er reduksjonen i muskelmasse. Kreatinin er et biprodukt av muskelkontraksjon. Det er derfor i noen sykdommer assosiert med en betydelig reduksjon i muskelmasse, diagnostiseres en patologisk nedgang i sine indekser.

Kreatinin i blodet av kvinner: Hvorfor kan det senkes?

Hastigheten av kreatinin i blod av kvinner er avhengig av alder, samt effektiviteten av nyrene.

Hvorfor det er en nedgang i indikatorer, akkurat leger vet ikke. Men det antas at nedgangen i innholdet av dette stoffet hos kvinner kan provoseres av følgende forhold:

 • streng overholdelse av vegetarisk kosthold
 • mangel på vekt;
 • graviditet;
 • mottak av glukokorticider.

Kreatinin hos menn

Nyrene kan ikke filtrere ut alt stoffet som har gått inn i dem, siden utslipp av kreatinin i blodet ikke stopper for et sekund. Samtidig inneholder menns blodplasma stabile indikatorer på stoffet, som direkte avhenger av aldersindeksene, egenskapene til muskelaktivitet og næringsstofftype.

For å oppnå mer nøyaktige indikatorer ved deklarering av laboratorietester, er det ønskelig å observere følgende regler:

 • Blodprøvetaking bør utføres utelukkende om morgenen på tom mage;
 • Det anbefales å helt avstå fra muskelbelastninger før du besøker laboratoriet, og for å unngå overoppheting eller hypotermi.
 • en dag før du tar materialet du trenger for å utelukke fra diettmaten rik på proteiner;
 • Samtidig bør du slutte å bruke kaffe eller for sterk te.

Normen av kreatin hos menn presenteres i tabellen.

Tips! Hos menn er nivået av kreatinin litt høyere enn hos kvinner. Dette forklares av oppførelsen av en litt annen livsstil, så vel som forskjellen i organers og systemers arbeid.

Aldersegenskapene er også viktige for menn. Mange av dem går jevnlig på treningssentre, tar dopingmedisiner som forbedrer muskelsystemet.

Vanlige årsaker

Årsaker til å senke nivået av materie i kroppen hos menn kan være:

 • reduksjon i totalt volum av muskelmasse, provosert av ulike sykdommer;
 • samtidig som et lavprotein diett opprettholdes;
 • med alvorlig leverskade;
 • med alvorlig nedsatt nyrefunksjon
 • utvikling av kreftformet tumor;
 • sjokkstatus
 • dårlig blodtilførsel til nyrene;
 • obstruksjon av urinveiene;
 • utvikling av hjertesvikt;
 • alvorlig dehydrering av kroppen;
 • levercirrhose.

Vanlige årsaker til nedsatt kreatinin

En lav indikator på stoffet diagnostiseres relativt sjeldent. Årsakene til denne avviket kan være i den eksisterende graviditeten eller i alderen. Men det er også ganske objektive grunner:

 • Et kraftig tap av muskelmasse, noe som er en konsekvens av utviklingen av muskeldystrofi. Fare er også et traume til musklene.
 • Årsakene til lave indekser kan bli funnet i utviklingen av alvorlige leversykdommer, spesielt cirrhose.
 • Opprettholde en vegetarisk type diett, strenge dietter, sult - men felles årsaker reduksjon av kreatinin, fordi i dette tilfellet kroppen er ikke lenger nødvendig å gjøre dette protein for ham.
 • Hjertefeil kan også være ledsaget av nedsatt score.
 • Noen ganger er årsakene til mangel på kreatinin kreft, så vel som smittsomme sykdommer, som er preget av dårlig ernæring av nyrene med blod.
 • Indikatorene kan påvirkes av bruk av kortikosteroider.
 • Faren i denne forbindelse er dehydrering av kroppen, samt mangelen på et antidiuretisk hormon.

Tips! Nøyaktige årsaker vil tillate etablering av ytterligere laboratorieundersøkelser.

Hvordan øke det lave nivået av kreatinin

Tiltakene som kan tas for å øke satsene avhenger av den etablerte diagnosen. Men oftest anbefales det å øke volumet av muskelmasse.

Det vil også være nødvendig å nekte å følge kostholdet og begynne å inkludere i dietten så mange produkter som inneholder manglende menneskekroppsprotein. Den daglige menyen i dette tilfellet skal inneholde:

Anbefales også for mottak av vitamin-mineral komplekser, som kan gjenopprette mangelen på disse stoffene. Hvis årsakene til lavt kreatinin er noen sykdommer, vil det være nødvendig med en nødvendig behandling.

Årsaker til nedsatt kreatinin i blodet

En kjemisk blodprøve er en analyse som lar deg vurdere pasientens helse og identifisere mulige sykdommer. I laboratoriet er dusinvis av indikatorer for blodsammensetning og en av dem kreatinin (Crea). Hva betyr det når analysen viste abnormiteter? Kreatinin i blodet er senket årsak. Hva betyr denne diagnosen, og hva slags feil i kroppen signaliserer han.

Hvorfor trenger du analyse

Kreatinin dannes i kroppens muskelvev. Dette er det endelige produktet av proteinmetabolisme. Selve stoffet er ikke nødvendig for kroppen vår og må utskilles av nyrene sammen med urinen. En studie for kreatinin i legens blod utføres for å vurdere funksjonen av nyrene og tilstanden til muskelvev. Disse to systemene er direkte involvert i produksjon og produksjon av kreatinin.

Nivåene av kreatinin i blodet er:

Indikatoren for mengden av dette stoffet i blodet forblir stabil hele dagen. Hva betyr dette? Det skal skilles nøyaktig så mye som det dannes i muskler. Stoffet er giftig for kroppen, og dets overskudd i blodet fører til forgiftning. Hva er reduksjonen i kreatinin?

Lav graviditetsnivå

Under graviditeten viser mange biokjemiske indikatorer avvik. I forventede mødre blir det observert en reduksjon i nivået av kreatinin i blodet opp til tredje trimester. Dette skyldes økningen av det totale blodvolumet og det intense arbeidet med nyrene. Det normale nivået av kreatinin hos gravide kvinner er 34-71 μmol / l.

Men hvis en forventningsfull mor undervektig, kan legene mistenker reduksjon i kreatinin fra en mangel på protein i kosten mat. Protein er svært viktig for gravide kvinner og deres ufødte barn. Han er byggmester av muskelvev, og med hans mangel på et barn kan bli født svake og med lav fødselsvekt.

Lavt nivå med dietter

I dag prøver mange kvinner og menn å gi opp dyremat. Vegetarismen blir stadig mer populært i vårt land. Men plantefôr kan ikke gi kroppen det nødvendige proteinet. Av denne grunn har vegetarianere alltid lavt kreatinin i blodet fra mangel på protein i kroppen.

Dersom kreatinin i blodet (Crea) nedgradert kritisk, leger anbefaler pasienter å forlate en streng diett og justere kraften i favør av bruk av protein. mangel på protein i kroppen truer med å svekke den muskel-skjelettsystemet, inkludert hjertemuskelen. Dette truer utviklingen av ulike sykdommer.

Reduksjon i fysisk aktivitet

En reduksjon av kreatinin i blodet kan forekomme i forhold til en reduksjon i fysisk aktivitet. Så hos personer som har lang levetid til sengelast, er det lave kreatininnivåer i blodet.

Dette avviket er oftest midlertidig og nivået normaliseres når det kommer tilbake til vanlig livsstil.

Også et lavt nivå av kreatinin kan oppstå med muskelskader, medfødte abnormiteter i muskelvev og hos eldre. Alle disse endringene anses ikke som livstruende, men kan kreve justering av fysisk aktivitet og ernæring.

Patologisk nedgang

Til tross for at når nivået av kreatinin i blodet senkes, er årsakene oftest fysiologiske, i fravær av åpenbare grunner, kan leger mistenke patologiske forandringer. Kreatinin senket mulige årsaker:

 • Forstyrrelse av tarmen. Proteinet kommer inn i kroppen vår med mat, og hvis tarmen ikke fungerer som den skal, dette materialet kan ikke bare bli absorbert murene, kan dette patologi føre til en nedgang i kreatinin i blodet. I dette tilfellet blir pasienten tildelt ytterligere diagnostiske prosedyrer og tilstrekkelig terapi.
 • Dysfunksjon i leveren. Kreatinin er produktet av et proteinbrudd kalt kreatin. Dette stoffet syntetiseres i leveren fra kroppens egne proteiner og leveres med mat. Hvis pasienten har alvorlig leverskade forbundet med vevdød, kan kreatin ganske enkelt ikke syntetiseres av den i tilstrekkelige mengder, og blodtallet reduseres betydelig. Dette mønsteret observeres oftest i sen fase av skrumplever og levernekrose.
 • Hjertesvikt. Evaluering av kreatinin i blodet utføres for alle pasienter med mistanke om hjertesvikt. Med en liten reduksjon i hjertemuskelen, reduseres nivået av kreatinin.
 • Onkologiske sykdommer. I noen tilfeller, med utviklingen av en svulst, er det en nedgang i muskelmasse, og dermed kreatinin i blodet. Denne analysen kan imidlertid ikke tilskrives tidlig diagnose av onkologi.
 • Funksjonshemming. Ofte hos pasienter med mangel på nedre lemmer, observeres en nedsatt kreatinin i blodet. Dette skyldes mangel på muskelvev og mangel på normal fysisk aktivitet.
 • Utmattelse av kroppen. Med fullstendig utmattelse av kroppen, kommer ikke vitaminer og sporstoffer, inkludert protein, inn i blodet. Depletion kan utvikles fra langvarig fasting og i alvorlige langsiktige sykdommer. I anoreksi er det også åpenbare tegn på utmattelse, som er en dødelig trussel mot mennesker. Denne tilstanden krever umiddelbar intervensjon av spesialister, fordi hver tapt dag reduserer sjansen for utvinning.

Hvis det er redusert i barnet

Blods serum hos barn undersøkes ved fødselen og i henhold til spesielle indikasjoner på legen. Hos nyfødte er nivået av kreatinin alltid høyt, dette skyldes sterk muskelspenning når den går gjennom fødselskanalen. Fra og med første levemåned, blod frekvensen av dette stoffet i barn beregnes i henhold til alder, hvis barnet er en økning i serumkreatinin, kan dette ofte bety et hopp på vekst.

Dette fenomenet er observert i ungdomsårene. Men hvis årsaken til økningen var feil mat, kan leger råder foreldre til å gjennomgå barnemeny i favør av en økning i diett av frukt og grønnsaker som kan redusere ytelsen. Dette vil bidra til å redusere kreatinin til normale nivåer.

Men nedgangen i nivået av kreatinin (Crea) i et barns blod uten patologi betyr en reduksjon i muskelmasse. Dette kan oppstå som følge av smittsomme sykdommer eller underernæring. Korrigerende terapi for barn er foreskrevet av lege etter en fullstendig undersøkelse for patologi.

Når skal du se lege

Så, din lave kreatinin kan være forårsaket av både fysiologiske og patologiske årsaker. Det er viktig å konsultere en lege i tide ved følgende tegn:

 • Forstyrrelse av tarmen.
 • Smerte og tyngde i riktig hypokondrium.
 • Smerte i hjertet.
 • Generell svakhet.
 • Smittsomme sykdommer.
 • Skade.
 • Sjokk stater.

Mange pasienter gir ikke vesentlig betydning for reduksjonen av dette stoffet, men faktisk kan denne indikatoren snakke om å utvikle patologier som kan føre til alvorlige sykdommer. Husk at kroppen vår er en debugged mekanisme. Feil i noen prosess fører til forstyrrelse av hele kroppen. Derfor er det viktig å nøye overvåke at alle organer utfører sine funksjoner fullt ut, og dette er bare mulig med riktig ernæring og tilstrekkelig fysisk anstrengelse. Leve en sunn livsstil, og du vil unngå mange sykdommer.

Av hvilke grunner kan nivået av kreatinin i blodet senkes eller økes og hva det indikerer

Utviklingen av kreatinin i kroppen er et helt normalt fenomen. Du kan lære nivået etter å ha bestått de riktige testene.

Mengden av denne metabolitten kan fortelle om kroppen ikke mindre enn innholdet av leukocytter, erytrocytter og blodplater i blodet.

Av hvilke grunner kan nivået av kreatinin i resultatene av blodbiokjemi økes eller reduseres, hvor økningen og nedgangen avhenger av hvordan man behandler den - svarene på alle spørsmålene videre.

Hva er det, normen hos voksne og barn

Kreatinin er produktet av kroppens produksjon. Plasseringen av hans reproduksjon er muskelvev. De inneholder kreatinfosfat, som danner kreatinin.

Lavt eller for høyt nivå av kreatinin i blodet kan snakke om forverring av helsen av ulike årsaker. Tabellen viser nivåene av kreatinin i blodprøven for ulike aldersgrupper hos barn, kvinner og menn.

Mengden av et stoff er avhengig av en rekke faktorer som ikke er relatert til sykdommer og patologier. idrettsutøvere, hvis oppgave er å bygge muskler, er nivået ganske høyt. Jo mer muskelmasse, jo mer aktiv er stoffets utvikling.

Produksjonen er provosert og proteinrik mat. Disse inkluderer biff, svinekjøtt, kanin, kylling og kalkun kjøtt, samt fisk.

I noen tid kan nivået stige på betingelse bruk av visse legemidler. Disse inkluderer antibiotika (tetracykliner og cephalosporiner) og legemidler som fjerner betennelse uten steroider (ibuprofen, etc.).

Mer om dette stoffet og dets funksjoner i kroppen blir fortalt på videoen:

Hva er økningen i indikatoren

Økt betydning for kardiovaskulær sykdom

Påvisning av forhøyet kreatinin i blod av menn og kvinner i påvisning av kardiovaskulære sykdommer snakker om sin mangel. Jo høyere nivået av stoffet er, desto større er sannsynligheten for hjerteinfarkt, myokardinfarkt, aterosklerose i ekstremiteter eller cerebrovaskulære kar og kardiogent sjokk.

Andre mulige sykdommer

Nivå av stoff i blodet kan øke med utviklingen av disse sykdommene og kroppsbetingelsene:

 • strålingssykdom;
 • brannsår;
 • hypertyreose;
 • obstruksjon av urinveiene;
 • prostatitt;
 • skader på nyrene;
 • akromegali;
 • gigantisme;
 • nyresvikt
 • giftose under graviditet;
 • muskeldystrofi;
 • dehydrering av kroppen;
 • hypertyreose;
 • koldbrann;
 • nedsatt leverfunksjon
 • lupus erythematosus;
 • diabetisk nephropati;
 • skader på muskler og bein;
 • leptospirose;
 • bakteriell infeksjon av nyrene;
 • betennelse i musklene.

Hvordan senke høyt nivå: behandling taktikk

Selvfølgelig er det verdt det, fordi det i de fleste tilfeller indikerer farlige sykdommer eller deres overhengende utseende. Vær oppmerksom på listen over tiltak som kan tas etter diagnosen:

 • Bruk av medisiner, som fjerner giftstoffer og normaliserer protein metabolisme. Legen kan anbefale slike legemidler som Lespidan.
 • Bruken av tradisjonelle medisiner. Deres rolle kan spille avkok av ris og medisinske planter.
 • Reduksjon av fysisk aktivitet. Spesialisten bør identifisere den optimale daglige treningen og foreslå hvordan du justerer livsstilen i samsvar med kroppens egenskaper.
 • Behandling på sykehus. Tiltaket er tatt når alvorlige sykdommer som krever spesiell oppmerksomhet og sykehusinnleggelse er identifisert.
 • Drikker mer drikkevann. Tiltaket er tatt etter påvisning av nyreproblemer. En stor mengde vann i dette tilfellet fremmer utskillelsen av kreatinin. Bestem den daglige dosen av væske hvis en spesialist, gitt nyresystemet.
 • Ekstrakorporeal avgiftning. Dette gjelder tilfeller av nyrepatologier.
 • Korrigering av dietten. Kostholdet vil være svært effektivt, da det begrenser inntaket eller den totale utelukkelsen fra menyen med salt og mat med høyt proteininnhold vil ha en gunstig effekt på kroppen.

Hvordan redusere innholdet av diett

Med høyt kreatinin vises en diett i blodet. Listen angir produkter som bør konsumeres i minimumsmengder:

 • sukker;
 • salt;
 • egg;
 • magert kjøtt (kylling, kanin, kalkun, magert biff)
 • fisk.

Disse produktene skal helt eliminere:

 • melk;
 • stekt kjøtt og grønnsaker;
 • røkt produkter;
 • fet fisk;
 • fett kjøtt;
 • rik kulinariske produkter;
 • skarpe krydder;
 • te;
 • kaffe.

Vær oppmerksom på produkter som vil vise seg å være svært nyttige:

 • grøt på vannet;
 • grønnsak og smør;
 • pasta;
 • svart brød;
 • havremelkaker;
 • ost;
 • hytteost;
 • tørket frukt;
 • nøtter;
 • frukter;
 • bær;
 • grønnsaker (unntatt for paprika);
 • greener;
 • fettfattige meieriprodukter (yoghurt, etc.);
 • kompotter,
 • fruktdrikker;
 • honning;
 • mineralvann uten gass.

Reduksjon i mengde i biokjemisk analyse

Lavt nivå av kreatinin indikerer ikke en funksjonsfeil i kardiovaskulærsystemet. Men noen faktorer som forårsaker en nedgang, kan forårsake utviklingen av sykdommen.

Senking av kreatinin utløses av disse faktorene:

 • begynnelsen av svangerskapet;
 • atrofi av muskelvev
 • reduksjon i antall viktige stoffer i kroppen etter en stiv diett;
 • kakeksi;
 • onkologi;
 • et kraftig tap av muskelmasse.

I hvert fall, hvis kreatininet i den biokjemiske blodprøven er høyere eller lavere enn normalt, du må tenke på din egen helse. Spesielt gjelder det et høyt nivå. Etter deteksjonen er det nødvendig å treffe tiltak for å forebygge eller rettidig helbrede eksisterende sykdommer og eliminere negative faktorer.

Hvordan forstå at kreatinin er senket: årsakene og symptomene

Kreatinin tilhører en gruppe molekylære proteinstrukturer, er det endelige produktet av oppløsning etter å ha passert metabolisme i muskelvevet.

Hva er responsen av kreatinin i kroppen?

Et stoff er dannet fra enzymet av kreatin, som gir musklene energi. Hver dag i kroppen behandles opptil 2% kreatin til sluttproduktet av nedbrytning. Deretter utløser det sirkulasjonssystemet som det transporteres til urinsystemet.

Kreatinin er det endelige produktet av proteinreaksjoner i muskelvev. Du kan finne ut hvilken rolle kreatin spiller i menneskekroppen, hvordan å forberede seg på analysen, og hvordan kreatin er relatert til bilirubin i en artikkel om betydningen av kreatinin for kroppen.

I nyrene filtreres kreatinin og utskilles sammen med urin. Den daglige dosen av stoffer i normen er på et visst nivå. Eventuelle avvik fra standardindeksene indikerer mindre lidelser eller alvorlige patologier. Nedgangen i kreatinin, som økningen, indikerer noen funksjonsfeil i celler og vev.

Nivået av kreatinin er nært knyttet til alderskategorien og kjønn. Hos barn varierer enzymfrekvensen betydelig fra voksne. For å dekke indikatorene, benyttes spesielle tabeller.

Kreatinin Nomader

Mengden av det endelige enzymet aminosyre-protein metabolisme i blodet refererer til en konstant verdi. Mindre avvik utenfor den nedre grensen er bestemt med visse hormonelle tilstander, endringer i kroppsvekt og endringer i næringsstoffets natur.

Hos kvinner er kreatininpoengene alltid lavere enn menns, og barna har det laveste innholdet. Denne faktoren skyldes forskjellen i volumet av muskelmasse.

Mannlige kreatinintabletter

Kvinnelig kreatinintabell

Årsaker til nedsatt kreatinin

En lavere mengde kreatinin er ikke relatert til indeksen for nyrebeskadigelse eller alvorlig funksjonsfeil i viktige prosesser. Tilstanden av enzymet i blodet bestemmes av visse faktorer som lett kan korrigeres.

Spesielle terapeutiske tiltak er ikke nødvendig. Unntak er alvorlig utmattelse eller anoreksi (en patologisk mangel på appetitt). Betingelser forårsaket av nedsatt kreatinin er mindre vanlige enn med økninger.

Hypoproteinemi er ikke et diagnostisk kriterium for tilstanden til nyrene. Filtreringsarbeidet forblir uendret.

Det er andre grunner:

 • Metabolske prosessforstyrrelser

Faktoren av denne lidelsen kan være endringer i kostholdssystemet hos menn og kvinner. Det er ofte forbundet med strenge dietter, der det er en kraftig reduksjon i kroppsvekt. Etter normalisering av dietten, kommer alle indikatorene raskt tilbake til normal. Hvis årsaken til metabolsk lidelse er en kronisk sykdom, må du gjennomgå en test.

 • Utslettelse av energireserver

Kroppen har visse energiressurser. Fra konstant tung fysisk arbeidskraft eller økt last under idrett, kan de være oppbrukt. Den viktigste etterfyllingen av proteinbutikker kommer fra muskelvev. Pasienten har en viss nedgang i kroppsvekt og en endring i kreatininverdiene på undersiden. Like manifestet i menn og kvinner.

 • Dystrofiske prosesser i muskler

Endringer kan skyldes en avvik mellom produktets næringsverdi og tap av energi under arbeidet. Dystrofi er også årsaken til funksjonshemning, noe som fører til atrofi av muskelfibre. Dette observeres ofte i liggende pasienter etter et slag og med uhelbredelige kroniske sykdommer.

 • Langvarig terapi med glukokortikosteroider

Hormonbehandling kan undertrykke noen metabolske prosesser. Dette skyldes den sterke effekten av rusmidler.

 • Spesifikk reduksjon av kreatinin

Denne endringen i enzymparametrene forbundet med kjønn:

 1. Hos kvinner Kroppen opprettholder en økt mengde østrogener, som påvirker protein metabolisme. Forfatningen av kroppen er mer skjøre, og den gjennomsnittlige aktiviteten er mye mindre enn den mannlige kjønn.
 2. Under graviditet. Reduksjonen i kreatinin er direkte relatert til føtale bærer i første trimester. I utgangspunktet er det en massiv restrukturering, og kroppen bruker kolossale ressurser på utviklingen av systemene og organene til det ufødte barnet. Energikostnadene øker, men forårsaker ikke angst. Forandringen i enzymetivået i denne tilstanden er normen.
 3. Hos menn Reduksjon i produktet av oppløsning går ganske ofte i kombinasjon med leverenes patologi. Hepatitt og cirrhose er resultatet av en feil livsstil, som ifølge statistikk blir hyppigere etterfulgt av menn. Røyking, alkoholisme og dårlig ernæring fører til brudd i arbeidet til mange organer og systemer.
 4. Hos barn. For lavt kreatinin i barndommen indikerer noen ganger abnormiteter som er farlige for en skjøre organisme. Fra fødselen kan babyer ha hjertefeil som vokser til mangel. Ulike infeksjoner, stillesittende livsstil og diabetes mellitus provoserer en nedgang i stoffet. Det er nødvendig å følge barnets tilstand nøye og overvåke nivået av kreatinin ved hjelp av tester.

Symptomer på lavt kreatinin i blodet

Spesifikke manifestasjoner med redusert enzym er relatert til tilstanden til organismen.

 • nedsatt tarmfunksjon (frustrasjon, fordøyelsesbesvær av mat);
 • smerte og følelse av tyngde i riktig hypokondrium;
 • Kollapsen av styrker av ukjente grunner;
 • synlig emaciering, nedsatt aktivitet;
 • smerte i hjertet.

Kontroller nivået av kreatinin anbefales etter traumer, alvorlig nervøsitet og graviditet.

Hvordan øke kreatinin?

Hvis laboratorietester viste en reduksjon i kreatinin, indikerer dette utilstrekkelig energi i musklene og deres svekkelse. Det anbefales at enzymparametrene normaliseres, fordi eventuelle avvik tyder på brudd på metabolske prosesser. Økningen i nedbrytingsproduktet er kombinert med langvarig terapi, men når den er redusert, er det lett å få det tilbake til normal:

 1. Øk belastningen på muskelvev på et økende prinsipp. fysisk trening bør utføres daglig uten overbelastning av kroppen.
 2. For å gjenopprette energiressursene i kroppen må det justeres sovemodus. Stor utmattelse og mangel på hvile fører til kronisk tretthet og nedsatt arbeidsevne.
 3. Strenge dietter og kostholdsbegrensninger er utelukket. Kostholdet suppleres med proteinmat (kjøtt, fisk, meieriprodukter, alle slags spiselige nøtter, retter fra ris og pasta).
 4. Med en reduksjon i proteinbutikker, vannutveksling. Justering av væskeinntaket vil gjenopprette natrium-kaliumbalansen. En dag anbefales å konsumere minst 1,5 liter renset vann.
 5. Ved akselerasjon av metabolske reaksjoner involvert vitamin- og mineralkomplekser. De forbedrer metabolske prosesser på mobilnivå, hjelper til med restaurering av energiressurser.
 6. Sedentary livsstil er erstattet av aktive utendørs turer. For en seng-pasient utvikle spesielle rehabiliteringsøvelser.

Noen foreldre siden barndommen vant barnet til en sunn mat, og oversetter dem bare på vegetative produkter. Å gjøre dette er forbudt, siden vegetarisme fører til mangel på proteinforbindelser og mangel på tilstrekkelig energi. Mangelen på muskelmasse er forårsaket av stress på grunn av barnets ustabile psyke.

Hvor korrekt å passere analysen på en kreatinin?

Pålitelige resultater av blod og urin oppnås bare om morgenen på tom mage. Kreatinin er nært knyttet til nyrens arbeid og etterfylling av ressurser, så dets indikatorer vil bekrefte et organskader eller indikere mangel på energi.

For å sikre at resultatene ikke forvrenges, anbefales det:

 1. å forlate tunge eller svekkende belastninger 48 timer før leveransen av ett biologisk materiale eller bestemmelse av clearance (forholdet mellom enzymet i urin og blod);
 2. alkoholholdige drikkevarer aksepteres ikke 24 timer før laboratorietester, da det påvirker blodsammensetningen;
 3. For å bestemme nøyaktig nivået av kreatinin om to dager, er det nødvendig å redusere forbruket av proteinmat og te, for å nekte kaffe helt.
 4. Normalt er det siste måltidet gjort senest kl. 7.00 den foregående analysedagen, det er tillatt å bruke renset vann uten gass;
 5. 20 minutter før inngangen til behandlingsrommet, anbefales pasienten å sitte og slappe av rolig.

Endringen i nivået av kreatinin i undersiden av en voksen person er i de fleste tilfeller ikke forbundet med patologier. Gravide kvinner gjenoppretter vanligvis til andre trimester. Hvis denne tilstanden er funnet i barnet, er det nødvendig med en omfattende undersøkelse. Reduksjon av enzymet i lang tid kan være en konsekvens av skjulte patologier, inflammatoriske prosesser, utviklingsforsinkelse og psykiske lidelser.

Flere detaljer om kreatin, hvorfor vi trenger det, hovedindikatorene i analysen du kan lære av denne videoen.

Sankning av kreatinin i blodet: årsaker hos kvinner, menn og barn

Senking av kreatinin i blodet kan ikke ignoreres, fordi kreatinin sikkert kan kalles en av faktorene som bestemmer nyrene. Nivået av dette stoffet i blodet viser hvor godt nyrene fungerer riktig og om det er noen unormaliteter i deres arbeid.

Følgende faktorer påvirker nivået av kreatinin i humant blod:

Den generelle tilstanden til alle pasientens muskelgrupper.

Aktiviteten av ekskretorisk funksjon av nyrene.

Den største verdien av nivået av kreatinin er observert i det menneskelige muskelsystemet. Selv om noe av det er funnet selv i hjernen.

Hva er det

Kreatinin er et resultat av muskelmetabolisme. Hovedprosentdelen av det forekommer i musklene, som står ut under sammenbrudd av proteinforbindelser. Neste ting er nyrene der kreatininen er filtrert. Nesten alt går ut av kroppen med urin.

I lys av den konstante muskelmassen til en person i løpet av dagen, endres mengden av stoffet i blodet praktisk talt ikke.

Det er tilfeller der mengden kreatinin, tvert imot, av en eller annen grunn reduseres. For å forstå essensen av situasjonen, er det nødvendig å forstå årsakene til forekomsten.

Norm for nivået av kreatinin og årsakene til depresjon

På en gravid kvinne

For kvinner er normalverdien 53-97 μmol / l. Ved graviditet må pasienten bestå test for å kontrollere nivået av kreatinin i blodet. Dette vil hjelpe spesialisten å evaluere arbeidet til pasientens nyrer.

Kreatinin i svangerskapet reduseres ofte til tallene 35-70 μmol / l, som er en variant av normen. Denne avviket fra de vanlige verdiene skyldes et betydelig økt blodvolum og økt arbeid av nyrene.

Forbedre situasjonen og øke resultatene i analysen, og øk konsentrasjonen av kreatinin vil hjelpe vektøkning opp til verdiene anbefalt av graviditetstiden.

barn

Hos barn varierer normalverdien av stoffet i blodet avhengig av alder og omfang av vekst. Den største verdien (som i en voksen) er observert i de to første ukene av livet, noe som skyldes en alvorlig belastning på kroppen ved fødselen.

Kreatinin senket

Kreatinin er en metabolitt, et biprodukt av aminosyre-protein metabolisme i menneskekroppen. Det er produsert av kreatinmolekyler, som spiller en viktig rolle i arbeidet i muskelsystemet. Det bidrar til å utføre energi metabolisme i alle vev - spesielt muskuløs.

Kreatinin "er født i lyset" når proteinforbindelser ødelegges og energi frigjøres. Dette skjer oftest når man fordøyer mat, under fysisk arbeid, som alltid involverer muskler.

Etter sin "fødsel" går kreatinin inn i blodet, og det leverer det til nyrene. Der blir det filtrert, og forlater deretter kroppen med urin.

Leger, basert på data på nivået av kreatinin i blodet, lærer om metabolisme av protein og tilstanden til nyrene i pasienten. Med det kan du finne mange sykdommer i de tidlige stadiene.

Admissibel kreatininhastighet

Det tillatte nivået av kreatinin avhenger av kjønn, alder, livsstil, nivå av fysisk aktivitet og hormonelle prosesser, grunnlaget for menneskekroppen. I en sunn kropp forblir konsentrasjonen av metabolitten i blodet stabil døgnet rundt, bare stigende litt når musklene trekker seg sammen. Skarpe hopp med kreatinin - et tegn på alvorlige nyresykdommer.

Lavt kreatinin - årsaker

En lav konsentrasjon av kreatinin i blodet (hypokreatinemi) er et svært sjeldent fenomen. Dette er et tegn på problemer med proteinmetabolisme gjennom hele kroppen eller bare i ett muskelvev.

Nyresvikt har ingen særlig effekt på konsentrasjonen av denne metabolitten i blodet. Her er problemet annerledes: kroppens proteinrester, akkumulert i musklene, er utarmet.

I seg selv, lavt kreatinin til sykdommer gjelder ikke, det er ikke nødvendig å behandle det. Faktorer som reduserer konsentrasjonen, mye, og hos menn og kvinner, kan de være forskjellige. Her er de vanlige årsakene til at den senker for begge kjønn:

 • "Rationell" utmattelse på grunn av vegetarisk vegetarisk eller vegansk kosthold med lav proteininnhold;
 • kurativ fasting;
 • patologisk utmattelse (kakeksi), forårsaket av kroniske sykdommer i indre organer;
 • reduksjon i muskelmasse på grunn av utilstrekkelig fysisk anstrengelse;
 • utseendet av muskelatrofi med begynnelsen av alderdom;
 • langsiktig glukokortikosteroid farmakoterapi, hvilke leger tilskrives allergi og revmatisme;
 • det termiske (endelige) stadiet av onkologiske sykdommer;
 • edematøse fenomener;
 • Dehydrering (alvorlig dehydrering av kroppen);
 • mangel på antidiuretisk hormon på grunn av dehydrering
 • alvorlige smittsomme sykdommer, som ofte ledsages av alvorlige problemer med blodtilførsel til nyrene.

Årsaken gipokreatinemii kan også være et langt sengeleie på grunn av alvorlige sykdommer i det kardiovaskulære systemet (slag, myokardialt infarkt, akutt hjertesvikt), eller immobilisering-indusert benbrudd av lemmer og lammelse.

Den psykologiske faktoren spiller også sin rolle. Dermed reduseres kreatinin i blodet med sjokkbetingelser, alvorlig stress og psykisk traumer.

Årsaker til redusert kreatinin, spesifikt for et bestemt kjønn

Kvinnelig kropp er forskjellig fra maskulin ved forekomst av østrogener, en mer skjøre konstitusjon, langsommere assimilering av proteiner. I tillegg er kvinner vanligvis mindre aktive enn menn, og gjør mindre vanskelig arbeid. Derfor har de senket kreatinin i blodet oftere. De spesifikke faktorene som fører til dette inkluderer:

 • Første trimester (første tre måneder) av graviditet. Det skjer at det går ned i andre trimester.
 • Alvorlige tilfeller av anoreksi, når en kvinne mister mer enn 30% av kroppens normale vekt.

I menn, nedsatt kreatinin er mindre vanlig enn hos kvinner, på grunn av bedre utvikling av muskler, raskere assimilering av proteiner, tilstedeværelsen av det mannlige hormonet testosteron, og viktigst, økt fysisk aktivitet. Vanligvis faller kreatinin hos menn på grunn av:

 • kroniske alvorlige leversykdommer (skrumplever, hepatitt, atrofiske prosesser);
 • problemer med blodstrømmen i leveren;
 • problemer med blodtilførsel til nyrene;
 • obstruksjon av urinalkanaler (steiner, neoplasmer);
 • sykdommer i Duchenne og Becker, som forårsaker muskeldystrofi. Disse sykdommene er vanligvis ikke forårsaket av en livsstil eller dårlig økologi og overføres utelukkende etter arv.

Hvordan forbedre

Øk konsentrasjonen av kreatinin i blodet er ikke vanskelig. For å gjøre dette trenger du bare:

 • Øk den fysiske belastningen til å bygge muskler, men prøv samtidig ikke å overbelaste kroppen;
 • Å observere en drømmemodus - å sove ikke mindre enn 7 timer, for å prøve å ikke legge seg for sent;
 • endre kostholdet ditt: flere matvarer med høyt proteininnhold. Disse inkluderer fisk, kjøtt, melk, pasta, nøtter og ris;
 • drikke rikelig med vann (minst 1,5 liter per dag);
 • ta vitamin-mineral komplekser for å fylle mangel på protein.

Når du må ta en analyse for kreatinin

Legene henvises til denne analysen dersom pasienten har:

 • arteriell hypertensjon;
 • nyresvikt
 • sepsis (blodforgiftning);
 • sjokkstatus.

Denne analysen må gis til pasienter før dialyseprosedyren (blodrensing ved nyresvikt) og inntak av nyreprøver.

Alle som går inn i intensivavdelingen og intensivavdelingen, kontrolleres også for kreatinin.

Før overlevering er det nødvendig:

 • i noen dager ikke fysisk overexerting kroppen din;
 • for å begrense inntaket av proteinmat, en dag før levering for å spise maksimalt 200 gram kjøtt eller fiskeprodukter;
 • ikke drikk kaffe og alkohol;
 • drikke nok vann (minst en og en halv liter om dagen).

Et lavt nivå av kreatinin i blodet kan både bety ingenting, og være en harbinger og et tegn på alvorlig sykdom. For å fastslå årsakene til hans demotion er legens virksomhet. Hvis det ikke er forårsaket av sykdommer, er det ikke vanskelig å returnere det normale nivået av denne metabolitten i blodet. Du trenger å trene mer, få nok søvn, spis godt og med kreatinin vil alt være bra igjen.

Les Mer Om Fartøyene