Lacunarinfarkt i hjernen - hva er det og hva som er farlig

Hva er en lacunarinfarkt i hjernen? Dette er ingenting annet enn et iskemisk hjerneslag med sine egne fysiologiske og anatomiske egenskaper, og det er derfor det kalles lacunar.

Denne form for cerebral vaskulær sykdom er blitt fremhevet ved oppdagelsen og innføring i praksis metoder som sette fagfolk på området se endringer i hjernen - en datamaskin, et magnetisk resonansavbildning (MRI).

Karakteristisk for et slikt slag

Dette er akutte sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen, som utvikler seg i de dype arteriene i hjernen. Foci har en liten diameter, i størrelsesorden 1-1,5 cm. Over tid, i stedet for et lite område av iskemi, dannes en lacuna cyste, så denne typen slag ble kalt lacunarinfarkt.

Ifølge spesiell medisinsk litteratur, lacunar infarcts står for 15% av alle slag. Ved å studere problemet på forskjellige tidspunkter, russiske nevrologer: E.I. Gusev, E.V. Schmidt, V.I. Skvortsova. Takket være deres anstrengelser har det blitt fastslått at problemfrekvensen blant fysiske personer (25-64 år) er 1-3 tilfeller per 1000 personer.

Årsaker og risikofaktorer

Hovedårsakene til utseendet på lacunae er:

 1. Arteriell hypertensjon. Utviklingen av lacunarinfarkt er mulig både i løpet av krisen og ved stabil arteriell trykk.
 2. Aterosklerose i hjernen. Til tross for tilstedeværelsen av aterosklerotiske lesjoner av hovedkaretene i hodet, er det i de fleste tilfeller ingen signifikante stenoser.
 3. kombinasjon aterosklerose og arteriell hypertensjon.
 4. Medfødte funksjoner eller misdannelser av hjerneskipene.
 5. Lacunar slag kan forårsakes mikroemboliomi av små arterier. Dette skjer med noen rytmeforstyrrelser (atrieflimmer), etter et hjerteinfarkt.
 6. Diabetes mellitus. Økt blodsukker fører til spesielle diabetiske lesjoner - angiopati av kar, inkludert hjernen. Progresjon av aterosklerose er direkte proporsjonal med alvorlighetsgraden av diabetes.
 7. røyke. Nikotin øker viskositeten av blodet og forårsaker spasmer (innsnevring) av karene.

Klinikk: symptomer og tegn

Vanligvis går sykdommen uten å miste bevisstheten. På grunn av symptomens fattigdom, blir det ofte diagnostisert med forsinkelse. På tidspunktet for utviklingen av et hjerteinfarkt, kan det være en økning i blodtrykket eller en forstyrrelse i rytmen. Enkle hull er manifestert av nevrologiske symptomer, som ikke fører til fullstendig immobilitet og behovet for ekstern pleie.

Varianter av kliniske symptomer:

 1. Motor lacunar infarkt. Det manifesteres av en enkel begrensning av mobiliteten til ett eller begge lemmer.
 2. Følsomt infarkt. Dette er en reduksjon i følsomheten til halvparten av kroppen eller lemmen.
 3. Koordinatorens slag. Det er samordningsbrudd. Pasienten klager over svimmelhet, usikker gang på grunn av ustabilitet.
 4. Lacunar infarkt, manifestert av intellektuelle funksjonshemminger: Senker ned mentale prosesser, reduserer minne, oppmerksomhet.

Andre varianter er mulige med kombinasjonen av de beskrevne kliniske tegn eller omvendt, uten fravær av symptomer.

Fare og konsekvenser

År med observasjon viste at en tredjedel av pasientene etter lignende sykdommer i cerebral sirkulasjon et år senere utviklet seg parkinsonisme, og i den fjerne perioden - demens eller, på annen måte, vaskulær demens.

Et annet fenomen ofte depresjon, tilbaketrekking til sykdom. Vanligvis skjer dette når flere lacuner vises.

klassifisering

Den kliniske klassifiseringen er basert på kliniske symptomer og vurderes i avsnittet om symptomer på lacunarinfarkt.

I utviklingen av sykdommen er det:

 • Den mest akutte perioden er de første 3 dagene;
 • akutt - 28 dager;
 • tidlig utvinning - de neste 6 månedene etter sirkulasjonsforstyrrelsen;
 • sen gjenoppretting - i 2 år.

På grunn av milde symptomer og fravær av uttalt motorisk tale og følsomme forstyrrelser, Det er svært vanskelig å beskrive egenskapene til hvert gap. Derfor er denne oppdelingen av sekundær betydning.

diagnostikk

Det er mulig å mistenke et lacunarinfarkt på grunnlag av pasientens klager. Men med full tillit til å snakke om arten av hjerneskade er mulig etter en detaljert undersøkelse ved hjelp av høyteknologisk utstyr.

Vanligvis dette tomografi, utforske hjernen på ulike nivåer. Enheten lager trinnvise virtuelle skiver.

Signalet fra menneskekroppens strukturer blir matet til radiologens personlige datamaskin og omformet til et bilde. Jo mindre trinnet er, desto større er sannsynligheten for å oppdage en lacuna.

Samtidig er det nødvendig å gjennomføre Søk etter årsaker til hjerteinfarkt. Det diagnostiske komplekset er som følger:

 1. Generelle kliniske tester av blod og urin. Blodtest for glukose. Biokjemisk analyse, med bestemmelse av nivået av kolesterol og lipoproteiner, indikatorer for blodkoagulasjonssystemet.
 2. EKG for diagnose av rytmeforstyrrelser (tabellen om dekoding og normer for EKG hos voksne finnes i en annen artikkel).
 3. Ultralyd dupleksskanning. Ultralyd gjør det mulig å se skipets vegg med medfødte mangler og tegn på aterosklerose.

Behandlingstaktikk

For tilstrekkelig terapi, og i fremtiden med sikte på å forhindre gjentatte brudd på hjernecirkulasjon, blir pasienter tildelt aspirin å redusere aggregering av blodelementer (liming og dannelse av blodpropper) og forbedring av fluiditeten. Den mest akseptable dosen er 75 mg acetylsalisylsyre, produsert spesielt for dette formålet.

Normalisering av blodsirkulasjon oppnås ved å forskrive medisiner som forbedrer mikrosirkulasjonen. Optimal valg - nicergolin, vinpocetin, pentoksifyllin. Først, et kurs av intravenøse dryppsinnledninger, med overgangen til en lang mottak av tabletter.

Samtidig anbefalt neyrotrofiki - medisiner som optimaliserer oksygenforsyningen til hjernen, og stimulerer gjenoppretting. Dette er cerebrolysin, actovegin, citicolin og ginkgo biloba preparater (memantin, tanakan, bilobyl).

Med utvikling av tegn på demens og dannelse av en lacunar-tilstand, anticholinesterasepreparater og forløpere av acetylkolin, en biologisk aktiv substans som deltar i å utføre impulser langs nerverbuksene, foreskrives. Dette er nevidin, neurromidin, galantamin i nødvendige doser.

Med Parkinsonisme pasienten må ta bestemte legemidler for å redusere tremor (cyklodol, amantadin).

Siden den viktigste årsaken er hypertensive sykdommer, kan en tilstrekkelig reduksjon betraktes som en av forbindelsene i helbredelsesprosessen. Velger en tilstrekkelig dose og kombinasjon av terapeut og kardiolog. Ved utnevnelse av korreksjonsordningen tar hensyn til pasientens alder og tilstedeværelsen av signifikante sammorbiditeter: diabetes mellitus, kronisk nyresykdom.

Prognose og forebygging

Aspirin og andre blodfortynnere ble nevnt ovenfor. Men uten korreksjon av livsstil, endringer i vanlige innstillinger knyttet til ernæring og dårlige vaner, Det er umulig å bekjempe konsekvensene av lacunarinfarkt, forebygging av lacunarstatus og vaskulær demens.

Hva menes med dette:

 1. Økning i motoraktivitet, reduksjon i diett, produkter som inneholder kolesterol.
 2. Ikke-røyk og alkoholmisbruk. Et glass rød tørr vin er tillatt i fravær av andre kontraindikasjoner.
 3. Overholdelse av absolutt alle anbefalinger for behandling av hypertensjon og diabetes.

Påvisning av tegn på atherosklerotisk lesjon under ultralyds dupleksskanning, høyt nivå av "dårlig" kolesterol og lipoproteiner - indikasjoner på utnevnelse av hypokolesterol diett og legemidler som reduserer kolesterol.

De tar lang tid disse stoffene, under kontroll av en biokjemisk blodprøve på grunn av deres hepatotoksisitet. Hvis det er uttalt, mer enn 70%, er stenose av hovedarteriene en rådgivning av karsykiren anbefalt.

 • Med høy risiko for emboli, Tilstrekkelig behandling av arytmi og utnevnelse av kraftige stoffer for fortynning av blod er vist. Kategorisk anbefales det ikke å engasjere seg i selvmedisinering, da disse midlene, hvis analfabeter, kan forårsake dødelig blødning.
 • Prognosen avhenger av pasientens og hans slektninger, hvem bør være interessert i å gjenopprette og forebygge utvikling av intellektuelle forstyrrelser i pasienten.

  Lacunar stroke / infarkt: forekomst, tegn, hvordan å behandle

  Begrepet "slag" for de fleste av oss er assosiert med alvorlige nevrologiske lidelser, lammelser, taleforstyrrelser, ernæring og livet generelt. Denne prosessen frykter irreversibiliteten av hjerneskade, hvor pasientens levetid og hans nærmeste familie endres helt. Men det er slag som oppstår uten noen symptomer vedvarer, når verken offer for dem, eller hans slektninger er ikke klar over de endringene som skjedde eller dukket opp brudd er ikke vanskelig og rask regress. Dette - lacunar slag (lacunar infarkt i hjernen).

  Med lacunar-icicle forekommer en liten fokus av nekrose i de dypere delene av hjernehalvene eller dens stamme, forårsaket av skade på perforerende arterier. Siden disse arteriene har en relativt liten kaliber, vil foci av nekrose også være liten - maksimalt en og en halv til to til to centimeter i diameter. Av samme grunn lacunar stroke ikke ledsages av skade på hjernebarken, men er alltid plassert dypt i hjernen.

  Lacunarinfarkt er tilskrevet iskemisk hjerneskade, den vanligste årsaken til at arteriell hypertensjon og vaskulære forandringer er provosert av den. I sjeldnere tilfeller er små hemorragier mulige, noe som også resulterer i dannelse av hulrom i de dype hjernestrukturer - talamus, periventrikulær sone.

  Lacunarstreker utgjør omtrent en femtedel av alle akutte vaskulære lesjoner i hjernen. Ofte oppdages deres effekter med MR for andre sykdommer. Lacunarstreker anses også for å være en av de hyppigste patoanatomiske funnene hos mennesker som led av hypertensjon i løpet av livet. Dette skyldes at opptil 80% av slike infarksjoner ikke kan forårsake symptomer på grunn av deres små størrelse og skade på de deler av hjernen som ikke er ansvarlige for bevegelse, følsomhet, tale etc.

  En karakteristikk for lacunar hjerneinfarkt er fraværet av signifikant innsnevring av store cerebrale arterier, og finner ofte ikke substratet for emboli i hjertet. Hvis fokuset på nekrose ikke når opp til 15 mm, er det umulig å oppdage det selv ved hjelp av moderne utstyr. Store lacunae over 20 mm er svært sjelden diagnostisert, og de kalles gigantiske.

  Årsaker til lacunar slag

  Studier av årsakene til lacunar hjerneskade har blitt utført siden slutten av XIX århundre. Ved å analysere resultatene fra obduksjonen av hundrevis av dødsfall, formulerte forskere både risikofaktorer og karakteristiske endringer i hjernens kar, som førte til lacunar slag. Blant årsakene er:

  Knus gjennomtrengende arterier bevirker et slag på grunn av det lille antall sikkerheter, noe som gir "flyt" av blod fra andre vaskulære, så hvis selv en liten arterieokklusjon uunngåelig nekrose i området ved sin blodtilførsel. De viktigste mekanismer for dannelse av lacunar infarkt mikroangiopati vurderes på bakgrunn av arteriell hypertensjon og fortykkelse av veggene i arteriene som skyldes perforeringen av systemisk aterosklerose.

  Arteriell hypertensjon er hovedårsaken til patologi. Det fører til impregnering plasma fra blodårene, fibrinoid nekrose i bakgrunnen krampe når en hypertensiv krise. En konsekvens av kronisk virkningen av forhøyet trykk blir hyalinosis - avsetning av proteinmassen, slik at lav-forlengbare veggene av arterier og sprø, så vel som lokal trombose, mikroaneurysmer og små blødninger.

  aterosklerose ikke påvirker de små blodårene, men vises i de store kar i hode og nakke, bidrar indirekte til avbrudd av blodstrøm i hjernen. Endrer arterier er segmentell i naturen, i tillegg til de rammede fartøyene har en liten størrelse, og er ikke egnet "for rollen av" typiske mål for aterosklerose og hypertensjon, si mange eksperter er ikke den spesifikke årsaken til et hjerteinfarkt (aterosklerotiske, hypertensiv), og av den kombinerte natur av endringene i de karvegger, spesielt siden de fleste eldre pasienter har begge, og en annen sykdom samtidig.

  I tillegg til atherosklerose og hypertensjon, lacunar iskemisk slag kan utløse sykdommer som diabetes, arytmier, kronisk ischemisk hjertesykdom, valvulær patologien til blodkoagulering. Når Valvulær lesjoner, forstyrrelser av hemostase hoved patogenetiske mekanisme lacunar infarkt emboli vurderes når fragmenter av blodpropper, overlapper trombotisk med ventilklaffer faller inn perforering arterie og tette dem.

  Manifestasjoner av lacunarinfarkt

  Som nevnt ovenfor, på grunn av dybden av plasseringen av nekrosefoci og deres relativt små størrelse, kan symptomatologien være skarpe, eller til og med helt fraværende. De cerebrale tegnene, som alltid følger andre typer slag, er ikke karakteristiske for lacunar lesjoner, det vil si at verken bevissthet eller vitale funksjoner (puste, kardial aktivitet) ikke vil bli krenket.

  Samtidig betyr fraværet av cerebrale symptomer ikke at hjernen ikke påvirkes. Allokere en rekke såkalte lakunære syndromer, noe som indikerer en fokal lesjon av nervesystemet og manifesteres av et nevrologisk underskudd.

  Følgende er vanlige tegn på lacunar cerebral slag:

  1. Tilstedeværelsen av arteriell hypertensjon, som alltid går foran utviklingen av denne typen hjernepatologi;
  2. Det hyppige utseendet på nevrologiske symptomer om natten, tidlig om morgenen, er spesielt karakteristisk for hodepine den foregående kvelden, noe som vanligvis indikerer en økning i blodtrykket;
  3. På tidspunktet for dannelse av fokus for nekrose, blir trykket hevet til moderate figurer eller tilbake til normalt, kan smerten i hodet være helt fraværende eller ubetydelig;
  4. Pasienten er aktiv, bevisstheten er normal, det er ingen meningeal tegn, den høyere nervøse aktiviteten blir ikke krenket, selv i de tilfellene når tilstedeværelsen av hemiparesis ikke forårsaker tvil;
  5. Symptomer på fokal hjernelesjoner øker gradvis, i flere timer eller til og med en dag;
  6. Restaurering av motorforstyrrelser skjer ganske raskt, vanligvis innen et halvt år;
  7. Når angiografi av vaskulær patologi ikke oppdages, viser CT og MR at foci er 1,5-1,7 cm i diameter, som blir mest merkbare ved slutten av den første uken etter slag, og med små størrelser av nekrose kan de ikke detekteres.

  lacunar slag på diagnostiske bilder

  Lacunar syndromer tildeles ganske mye, blant dem er de vanligste som er:

  • Isolert ensidig parese med en reduksjon i motorfunksjonen på den ene siden av kroppen, som er funnet i omtrent halvparten av pasientene med symptomatisk patologi - pasienten klager over svakhet i arm, ben, dårlig styring;
  • Isolert reduksjon av smerte, taktil og andre følsomheter i et begrenset område av kroppen - i ansikt og arm, begge lemmer på den ene siden, lemmer og ansikt på den ene siden av kroppen;
  • I en tredjedel av tilfellene er det en kombinasjon av parese og nedsatt følsomhet på den ene siden på ansikt og arm, både lemmer, ansikt og lemmer;
  • Hemiparese med nedsatt koordinasjon;
  • Syndrom av taleforstyrrelser og "plagsom hånd".

  En funksjon av symptomene på lacunar syndromer er fraværet av nedsatt bevissthet, syn, tegn på skade på hjernebarken. Asymptomatiske lacunarinfarkter kan ligge bak demens og alvorlige intellektuelle lidelser.

  Symptomer på fokus hjerneskade kan oppstå som et raskt i de første 1-2 timer etter et hjerteinfarkt, og gradvis vokser i 3-5 dager. Generelle cerebrale symptomer er fraværende. Mange pasienter rett før slaget mark hyppige TIA, og hypertensive kriser gjentakende, oppdager noen som med press for å "takle" var vanskelig, de vanlige forberedelsene har opphørt å holde det på et normalt nivå, og begynte å forstyrre hodepine i kveld.

  Fokale nevrologiske symptomer Når lacunar slag er redusert i parese, er det mindre sannsynlig - lammelse, delvis tap av følsomhet på den ene siden av kroppen, ubehag i bekkenorganene i form av urininkontinens og avføring. Mulige brudd på tale, depresjon, ikke uttalt endringer i den intellektuelle sfæren.

  I de fleste tilfeller av lacunarinfarkt, lider intellektet ikke, men pasienter kan fortsatt oppleve noen problemer med å huske ny informasjon, utføre komplekst mentalt arbeid, noen noterer seg en reduksjon i minne og konsentrasjon av oppmerksomhet.

  Det er klart at symptomene på lacunar slag vil bli bestemt av lokaliseringen og involvering av spesifikke strukturer, men et mildt eller moderat forløb av patologi, eller til og med helt asymptomatisk, regnes som karakteristisk.

  På nederlaget av thalamus eller hjernestammen, kan man snakke en isolert brudd på følsomhet. Isolert hemiparese er karakteristisk for lacunar slag i broen, hjernebenet, den indre kapsel - det vil si hvor bunter av motorens nervefibre er kompakte. Syndrom av taleforstyrrelser og "plagsom hånd" utvikler vanligvis når lacunarinfarkt er lokalisert i hjernebaseområdet, den indre kapsel.

  På den ene siden, lysinstallasjoner og rask gjenoppretting av de forstyrrede funksjoner gir en fin mulighet til en kur, på den andre - disponere for utilstrekkelig oppmerksomhet på den delen av fagfolk, og i asymptomatisk pasient og mottok ikke noen profesjonell hjelp som bidrar til utviklingen av vaskulære lidelser, tilbakefall lakunære infarkter og mer alvorlige slag med et dyp nevrologisk underskudd.

  cyste etter et slag

  Etter å ha løst fokusen på nekrose, dannes et sirkulært hulrom i hjernestoffet fylt med gjennomsiktig cerebrospinalvæske. En slik cyste truer ikke livet og forårsaker ikke signifikante nevrologiske lidelser, men det er bevis på et tidligere lacunarinfarkt, hvis symptomatologi ikke kunne være.

  Konsekvenser av lacunar infarkt oppstår i løpet av noen få år, oftere - med flere lacunae og gjentatte brudd på cerebral sirkulasjon. Blant de hyppigste konsekvensene anses vaskulær demens (demens) og psykiatriske lidelser, som fører til forandringer i oppførsel, en kraftig nedgang i intelligens og mental aktivitet til et fullstendig tap av evne til selvstendig å leve og egenpleie.

  Behandling av lacunar slag

  Pasienter med lacunarinfarkt behandles i nevrologiske avdelinger. De er nødvendigvis foreskrevet antihypertensiv terapi, medisiner for gjenoppretting av nervesvev og profylakse av trombose og emboli.

  Hypotensiv terapi Den omfatter bruk av ACE-inhibitorer (enalapril, lisinopril), diuretika (indapamid, furosemid), vasodilatorer (nifedipin, diltiazem), og andre. Lacunar slagpasienter krever kontinuerlig overvåking av blodtrykket, men det er viktig at det ikke blir for lav.

  Ved en uttalt atherosklerotisk lesjon av karotid- og vertebrale arterier, samt pasienter eldre enn 75 år, kan du ikke raskt slå ned trykket, da dette kan føre til enda større brudd på blodstrømmen i hjernen.

  Et viktig stadium i behandlingen av cerebral infarkt anses å være antitrombotisk terapi. Pasienter er vist aspirin, heparin, klopidogrel. Når kardioembolisk mekanisme av slag, når årsaken er blokkering av perforerende arterier med fragmenter av koagulasjoner eller overlapper på hjerteventilene, må antikoagulantia (heparin, warfarin) foreskrives.

  For å forhindre påfølgende lacunarstrekk som er vant til å gjentas, foreskrives aspirin opptil 325 mg. Hvis pasienten ikke tolererer aspirin, reduseres dosen til 50 mg per dag og suppleres med dipyridamolbehandling ved en daglig dose på 400 mg i to delte doser.

  Aspirin er indikert i nærvær av mikroangiopati, en kombinasjon av hjernepatologi med kardiovaskulære lesjoner. Ved samtidig krenkelse av lipidmetabolisme foreskrives diett og hypolipidemiske stoffer (statiner).

  For å forbedre mikrosirkulasjonen i hjernevævet, bruk nicergolin, vinpocetin, nootropil. Det anbefales at du utpeker nevrotroporer (akatinol, magnesiumsulfat), vitamin B-gruppe. Når du utvikler depresjon, er antidepressiva (fluoksetin, amitriptylin) indikert.

  I tillegg til legemiddelbehandling gjennomgår pasienter rehabiliteringskurs for å gjenopprette motorfunksjon, følsomhet, tale, etc. Massasje, fysioterapi, spesielle øvelser med parese og taleopplæringshjelp. Du kan gjenopprette minne og intellektuelle evner ved å løse problemer, huske dikt eller korte tekster.

  For å unngå forekomst av lacunar slag er det viktig å følge forebyggende tiltak. Pasienter som lider av høyt blodtrykk bør være under konstant tilsyn av terapeuten, og behandling med antihypertensiv behandling bør være slik at trykknivået holdes innenfor det normale området.

  Pasienter med kardiovaskulær patologi som er predisponert for trombose og emboliske komplikasjoner, observeres hos en kardiolog som foreskriver aspirin og om nødvendig antikoagulantia. Hvis aterosklerose av karoten og vertebrale arterier diagnostiseres, kan det være nødvendig med en operasjon for å forbedre blodstrømmen.

  Etter lacunarslaget, er pasienten vist som støttebehandling med nevrotektorer, vitaminer, vaskulære legemidler, som foreskrives kurs 1-2 ganger i året.

  Prognosen etter lacunar infarkt er ansett for å være gunstig, da det var nevrologisk forstyrrelse ganske raskt regress og muligens fullstendig restaurering av forstyrrede funksjoner. Imidlertid bør denne sykdommen gis på grunn oppmerksomhet av nevrolog på grunn av reinfarkt skje minst hver tiende pasient, og en tredjedel noen år økende tegn på vaskulær encefalopati med mangel på intelligens og psykiske lidelser.

  Ifølge noen rapporter, fortsetter kun 30% av pasientene etter 10 år å leve, de fleste av dem har uttalt tegn på demens. For å unngå en slik utvikling av hendelser, er det nødvendig å følge legenes anbefalinger tydelig og observere tiltak for å hindre sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen.

  Hva er farlig lacunarinfarkt i hjernen: konsekvensene og symptomene

  Hvis en person utvikler et lacunar hjerneinfarkt, kan konsekvensene være ganske alvorlige opp til taleforstyrrelser og utvikling av lammelse av lemmer. Stroke er den vanligste årsaken til befolkningens for tidlig død. Tapet i hjernen utvikler seg på grunn av akutt forstyrrelse av hjernecirkulasjonen.

  Stroke er ikke en uavhengig sykdom, men en konsekvens av en annen patologi (hypertensjon, trombose, tromboembolisme). Det er 2 former for slag: hemorragisk og iskemisk. Lacunarinfarkt tilhører den andre typen. Hva er etiologien, klinikken, behandlingen og konsekvensene av et lacunarinfarkt i hjernen?

  Funksjoner av lacunarinfarkt

  Hjernen er matet av arterier. De er store, mellomstore og små. Med en lacunar type slag, dannes små fokaler med infarktstørrelse på 10-15 mm. Dette skyldes tilstopping av små arterier i hjernen. I den generelle strukturen av cerebrale infarkt er andelen lacunarinfarkt ca 20%. Denne patologien er vanlig hos eldre. Jo eldre personen, jo høyere er risikoen for å utvikle akutt cerebrovaskulær ulykke. Lacunar type hjerneskade refererer til små slag. I dette tilfellet er nevrologiske lidelser midlertidige. I de fleste tilfeller er funksjonen til nervesystemet gjenopprettet.

  Lacunar stroke er preget av det faktum at det manifesterer bare fokale nevrologiske symptomer. Meningeal og cerebrale symptomer er fraværende. Ofte oppstår denne patologien ubemerket for pasienten og oppdages ved en tilfeldighet under CT eller MR i hjernen. I denne typen iskemisk slag, mot en bakgrunn av akutt mangel på oksygen i hjernen, dannes små hulrom, kalt lacunas. Foci er oftest lokalisert i basalganglia, broenes base.

  Etiologiske faktorer

  Hva er årsakene til utviklingen av et lacunar hjerneinfarkt? Foreløpig er de viktigste etiologiske faktorene i denne patologien følgende:

  • hypertensiv sykdom;
  • aterosklerose av cerebrale arterier;
  • tilstedeværelse av trombi;
  • tromboembolisme.

  Hovedårsaken er høyt blodtrykk. Manglende overholdelse av legenes anbefalinger, uregelmessig inntak av antihypertensive stoffer, hyppige hypertensive kriser, er alle utløsende faktorer i utviklingen av et lacunar hjerneinfarkt. Primær arteriell hypertensjon er forårsaket av nedsatt hjertefunksjon.

  Årsaken kan være IHD, hjerteinfarkt.

  En vanlig årsak til blokkering av arterier er atherosklerose. Det forekommer mot bakgrunnen av irrasjonell ernæring og lipidmetabolismeforstyrrelser. På innsiden av fartøyet blir plakkene dannet, innsnevring av arterienes lumen og fremme blodplateaggregering.

  Andre mulige årsaker til hjerteinfarkt inkluderer smittsomme sykdommer i små kar i hjernen, autoimmun patologi. Hovedårsaken til lacunarinfarkt er akutt eller subakut hemodynamisk lidelse. I denne situasjonen er det en hypertensive krise. Denne tilstanden er preget av en økning i blodtrykk til verdier som er uacceptable for pasienten. Hver person har sine egne kriterier for utviklingen av krisen.

  Det finnes en rekke predisponerende faktorer som bidrar til utviklingen av et hjerteinfarkt. Disse omfatter røyking, misbruk av alkohol, en liten mengde av sikkerheter mellom arterier, forekomst av diabetes, fattig diett, stress, hjerterytmeforstyrrelser, genetisk disposisjon, den eldre eller alderdom. Overvekt og hypodynami er også risikofaktorer. Lacunarinfarkt forekommer oftere hos menn. Den høyeste risikoen for slag er for personer over 85 år gammel.

  Kliniske manifestasjoner

  Symptomer på lacunar cerebral slag er forskjellige. Lacunar stroke er preget av fokal symptomer. Dette skyldes det faktum at lacunene dannes dypt i hjernen, uten å påvirke cortexen og skallet i hjernen. I de fleste tilfeller utvikles denne form for hjerneinfarkt forbigående. Karakteristisk for følgende funksjoner:

  • motoriske forstyrrelser;
  • vanskeligheter med å snakke;
  • brudd på hudfølsomhet;
  • økt muskel tone;
  • kramper;
  • brudd på koordinering av bevegelser;
  • endre gang
  • brudd på funksjonen til bekkenorganene
  • minneverdigelse.

  Stroke kan gå ubemerket for en person. Bevisstheten er ikke krenket. Ofte oppstår symptomer under søvn. Den vanligste motorimpulsen utvikler seg. Den er karakterisert bare av nedsatt bevegelse. Dette fører til parese av lemmer, ansiktsmuskler. Ofte er paresene ensidige. Alvorlighetsgraden av slike forstyrrelser er bestemt av størrelsen på områdene av hjerneekrose. Når thalamus er berørt, kan det oppstå sensoriske forstyrrelser. Det manifesterer seg i form av endringer i følsomhet og paresthesier.

  Noen ganger er sensoriske og motorforstyrrelser kombinert. For et lacunarinfarkt i hjernen er et symptom på en vanskelig hånd typisk. Sistnevnte kan kombineres med dysartri (et brudd på talefunksjonen). Disse symptomene kan indikere involvering i prosessen med grunnlaget for broen. Symptomene på et slag forekommer ikke umiddelbart, men etter en stund. Dette gjør diagnosen vanskelig. I motsetning til omfattende slag, med lacunar er det ingen synshemming. Den vurderte form for hjerneinfarkt har det mest gunstige kurset og prognosen for livet.

  Konsekvenser av hjerneinfarkt

  Med lacunar cerebral infarkt, er konsekvensene forskjellige. De er avhengige av følgende faktorer:

  • soner av hjerneskade;
  • størrelsen på infarktstedet;
  • aktualitet i diagnosen og tilstrekkelig omsorg.

  De vanligste konsekvensene av lacunar slag er:

  • minneverdigelse;
  • utviklingen av demens;
  • brudd på prosessen med avføring og urinering;
  • spyttsekresjon;
  • stivhet av bevegelser;
  • ustansighet av gang
  • brudd på koordinering av bevegelser;
  • taleforringelse.

  Ofte endres den psykiske tilstanden til den berørte personen. Han blir whiny, hysterisk. Alle disse endringene, i motsetning til det omfattende slaget, utgjør ikke en trussel mot livet. Likevel forverres livskvaliteten betydelig. For å gjenopprette motorfunksjoner og tale, tar det noen ganger år.

  Diagnostiske tiltak

  Behandling utføres bare etter pasientens undersøkelse. Diagnostikk inkluderer:

  • MR eller CT i hjernen;
  • et pasientintervju;
  • ekstern inspeksjon;
  • måling av blodtrykk, puls telling;
  • temperaturmåling;
  • lytter til hjertet og lungene;
  • gjennomføre et elektrokardiogram
  • påvisning av meningeal symptomer;
  • analyse av blod og urin;
  • Studie av lipidsammensetningen av blod;
  • angiografi.

  I samtaleprosessen er det av stor betydning å identifisere pasientens risikofaktorer for utvikling av hjerneslag (hypertensjon, aterosklerose, kriser, tidligere hjerteinfarkt). For å utelukke et stort hjerteinfarkt, er meningeal symptomer bestemt (Kernig, Brudzinsky). Den viktigste metoden for diagnose - CT eller MR. Med hjelpen er det mulig å finne lesjoner (lacunae), hvis størrelse kan være fra 0,1 cm til 2 cm.

  Terapeutisk taktikk

  Behandlingen av denne patologien skal være omfattende.

  Terapi er rettet mot å forbedre blodsirkulasjonen, normalisere blodtrykket, forbedre kognitiv funksjon.

  Grunnleggende terapi inkluderer:

  • anvendelse av nevrotro-sekorer ("cerebrolysin");
  • bruk av antihypertensive stoffer (ved høyt trykk);
  • oksygenmetning og normalisering av ekstern respirasjon;
  • anvendelse av nitrater (i tilfelle av IHD);
  • eliminering av cerebralt ødem;
  • normalisering av syre-base balanse;
  • bruk av symptomatiske midler.

  For behandling og forebygging av gjentatte lacunar stroke antiplatelet midler ("Aspirin") brukes.

  I tilfelle av arteries emboli kan Warfarin foreskrives. For å forhindre utvikling av demens, kan legen utnevne følgende midler: Neuromedin, Gliatilin, Memantine. Hvis en person utvikler depresjon og pseudobulbar syndrom, kan "Fluoxetin", "Amitriptylin" brukes. Ved å påvise aterosklerose innebærer behandling langvarig bruk av statiner. Dermed passerer lacunar cerebral infarkt ikke uten spor.

  Prognosen er relativt gunstig.

  Hva er lacunarinfarkt i hjernen?

  Lacunarinfarkt - lesjon av små perforerende arterier i hjernen. Som et resultat er det et brudd på blodstrømmen i karene, noe som resulterer i vevdød.

  Navnet skyldes det faktum at denne prosessen er ledsaget av dannelsen av en lacuna - et hulrom som er lokalisert i hjernens dype områder.

  Denne patologien innebærer forekomst av små lesjoner - fra 15 til 20 mm i diameter, men de er ekstremt farlige.

  • All informasjon på nettstedet er til informasjonsformål og er IKKE en veiledning til handling!
  • Du kan sette PRECISE DIAGNOSEN bare doktoren!
  • Vi ber deg om ikke å ta selvmedisinering, men gjør en avtale med en spesialist!
  • Helse til deg og dine kjære!

  De vanligste årsakene til lacunar hjerneinfarkt er kardiogen emboli og arterie okklusjon.

  Risikofaktorer

  Som regel manifesterer sykdommen seg i den eldre generasjonen - pasientens hovedmasse er over 60 år gammel. Det er også en rekke faktorer som kan stimulere utviklingen av patologi.

  Disse inkluderer følgende sykdommer:

  • hjertefeil av revmatisk type;
  • arytmi - avvik fra normal rytme i hjertet, samt brudd på patency av fartøyene;
  • hjerteinfarkt;
  • generelle sykdommer i kroppen, hvorav separat bør tildeles diabetes.

  Et karakteristisk trekk ved patologien er fraværet av en akutt fase, besvimelse. Ofte manifesterer man sig om natten, under søvn.

  symptomer

  Gitt sykdommens alvor, og også at det blir "yngre", bør du vite symptomene som karakteriserer det slik at du kan gi tilstrekkelig hjelp til tiden.

  De første tegnene kan observeres selv 3-5 dager før angrepet begynner. Disse inkluderer høyt blodtrykk, signifikant blodtrykk hopper mot en høy venøs bakgrunn. En person forblir bevisst selv under et angrep, til tross for at lesjonene påvirker de dypeste delene av hjernen.

  Den klassiske manifestasjonen av patologi, som observeres i nesten alle tilfeller, er forstyrrelsen av musklene som er ansvarlige for funksjonen av en side av stammen. Mer enn 50% av tilfellene er taleforstyrrelser, koordinering av bevegelser, problemer med bevegelse.

  Konsekvensene av sykdommen kan være forskjellige. I halvparten av tilfellene, når pasienten mottar rettidig og tilstrekkelig hjelp, kan prognosen være gunstig. Av stor betydning er graden av skade, samt hvilken sone som ble skadet.

  Lacunarinfarkt kan forårsake følgende konsekvenser:

  Derfor er funksjonshemming med lacunar hjerneinfarkt et svært sannsynlig utfall.

  lokalisering

  I de fleste tilfeller observeres lesjoner med lacunarinfarkt i den hvite delen av hjernevevet, ganglia, i den indre kapsel og talamus. Disse lesjonene er ca 80%. En annen 20% er skaden på hjernen og hjernens bro.

  Det er kjent at lesjoner med lacunarinfarkt aldri spredte seg til hjernebarken. Med det er det endringer i perforerende arterier forårsaket av hypertensjon.

  Disse inkluderer:

  • fibrinoid nekrose;
  • hyalinose av vaskulær veggen;
  • tilstedeværelse av kolesterol innskudd;
  • plasmorrhages;
  • erstatning av muskel og elastiske strukturer i hjernevævet med bindemiddel.

  Disse forandringene fører til tilstopping av fartøyene, deres innsnevring og følgelig til brudd på blodstrømmen, næring av vev og deres død.

  Lacunarinfarkt kan ledsages av ulike symptomer, de utvikler seg avhengig av lokalisering av lesjoner.

  De vanligste av disse er:

  • forekommer oftest og er omtrent 55% av tilfellene;
  • Det observeres når lacunaen er plassert inne i brovevet, i den bakre låret av den indre kapselen;
  • sykdomsforløpet er ledsaget av en pest eller lammelse av den ene halvdelen av kofferten motsatt den av lesjonen;
  • ingen andre nevrologiske symptomer blir observert.
  • ifølge statistiske data er det om lag 21% av tilfellene;
  • utvikler seg med lesjoner som ligger på sidene til ventral thalamus ganglion;
  • Samtidig endres følsomheten - reaksjoner på temperatur, smerte, taktil kontakt, etc.;
  • Sensitivitetsforstyrrelser påvirker hode, lemmer og kropp. Vanligvis over tid blir de svakere eller forsvinner helt.
  • dette syndromet er typisk for situasjoner der lesjoner observeres inne i Varolium-broen, den indre lårets dorsal lår;
  • Følgende tegn er: moderat muskel svakhet, som strekker seg til øvre og nedre ekstremiteter, pyramidale lidelser, ataksi.
  • en av de sjeldne syndromene;
  • er forårsaket av arrangement av lacunae i basal lag av broenes nervøse vev;
  • manifesteres av taleforstyrrelser, ustabilitet i å gå, forstyrrelser av operasjonen av øvre lemmer;
  • i noen tilfeller plethysme eller lammelse av muskler i ekstremiteter, utvikler hodet.

  Sjelden forekommende, men sannsynlige syndromer:

  • Hyperkinetisk, hvor ukontrollerte lembebevegelser forekommer;
  • pseudobulbar syndrom;
  • gå i små trinn;
  • ukontrollert trang til å urinere;
  • Parkinsons sykdom;
  • hemiparese og hemianestesi.

  Diagnose av lacunarinfarkt i hjernen

  Dersom en lacunarinfarkt er mistenkt, skal pasienten være under konstant tilsyn av spesialister. Primær tester og diagnostiske aktiviteter bør bekrefte forekomsten av hypertensjon. Alvorlighetsgraden av symptomer kan øke innen få timer eller dager etter angrepet.

  Angrepet overtar ofte en person i en drøm. I dette tilfellet, selv om kvelden, kan du observere den "første klokken": migrene og høyt blodtrykk. Imidlertid betaler de fleste ikke særlig oppmerksomhet til disse symptomene, da de skriver ut deres vanlige tretthet. Om morgenen, følelsesløp i musklene, generell svakhet, desorientering.

  Med rettidig assistanse til gjenoppretting kan det ta opptil seks måneder. Diagnose utføres ved hjelp av metoder for MR og CT.

  Patogenesen av myokardinfarkt er beskrevet i den følgende publikasjon.

  På grunn av dem bestemmes størrelsen på en lacuna, etter at diagnosen er utført og behandlingsprogrammet, avhending av en arteriell hypertensi er utført.

  forskjeller

  Lacunarinfarkt er en type iskemisk infarkt. Det adskiller seg fra andre arter i sitt karakteristiske kliniske og morfologiske mønster.

  En signifikant rolle i utviklingen av lacunarinfarkt kan spilles av individuelle anatomiske egenskaper hos organismen - når sikkerheten i blodtilførselen er dårlig utviklet.

  Hovedårsaken til lacunarinfarkt er langvarig arteriell hypertensjon. I dette tilfellet vil alvorlighetsgraden av symptomer ikke bare avhenge av blodtrykkets størrelse, men også på egenskapene til organismen som påvirker økningen i diastolisk trykk, hvor det ikke er normal reduksjon i trykk under søvnen.

  Forløpet av lacunarinfarkt ledsages av tilstedeværelse av spesifikke tegn:

  • tilfeldig gjenkjenning, siden patologi kan forekomme nesten asymptomatisk;
  • å være i full bevissthet, selv i den akutte fasen av sykdommen;
  • Ingen tegn på skade på hjernehjernens kortikale strukturer: det er ikke noe brudd på talefunksjon, minne, tap av evnen til å lese, skrive;
  • med høy grad av sannsynlighet er det mulig å nesten fullføre utvinning, noe som ikke krever lang tid.

  Samtidig, hvis pasienten har en diffus lesjon av hjernevevet, kan symptomene ikke bare manifesteres, men blir også gradvis mer uttalt.

  Disse tegnene kan omfatte: hukommelsessvikt, økt muskelton, manglende evne til å kontrollere urinprosessen.

  Behandling og forebygging

  Behandling av lacunarinfarkt, i motsetning til iskemisk, innebærer bruk av bare grunnleggende terapi. I dette tilfellet er metodene for differensiert terapi (trombolyse) ikke relevante.

  Behandlingen inkluderer følgende aktiviteter:

  • eliminering av hovedvaskulær sykdom (det kan være diabetes, hypertensjon, aterosklerose);
  • normalisering av blodsirkulasjonen;
  • bruk av nevroprotektorer, samt narkotika som forbedrer metabolisme.

  Faren for å utvikle sykdommen er betydelig økt i dagens tempo i livet: stressende forhold, betydelig stress på karene og hjertet.

  Den optimale måten som kan tas for å forhindre lacunarinfarkt er aspirin. Det anbefales å bruke det i en ren, oppløst form.

  Det er ønskelig å følge en sunn livsstil:

  • følg diett, observere en diett, unntatt mat høyt i dårlig kolesterol, sukker;
  • ta medisiner, hvis handling er rettet mot å styrke veggene i hjernens blodårer;
  • kontinuerlig overvåke blodtrykket;
  • forlate dårlige vaner og hold deg til en moderat aktiv livsstil, og prøv å bruke mer tid i frisk luft.

  Om behandling av hjerteinfarkt hjemme, les her.

  Om hjerneinfarkt, snakker vi videre.

  Det er nødvendig å beskytte seg mot stress, for å utvikle vane med å hvile, å observere regimet. Også, som en profylakse, anbefales det å gjennomgå en MR-skanning en gang i året for å oppdage eventuelle brudd i fartøyene i tide.

  Dårlig oppdagbar og tilstrekkelig farlig lacunar cerebral infarkt

  Med utviklingen av akutt iskemi kan små hulrom dannes i hjernevevet - lacunae. De er ledsaget av mild til moderat alvorlighetsgrad av bevegelse, tale, følsomhet. I fremtiden har pasientene utviklet minnesnedgang, noe som reduserer tankeprosessene. Til behandling benyttes nevrotro-sekvenser, vaskulære legemidler og antiaggreganter.

  Les i denne artikkelen

  Årsaker til lacunar hjerneinfarkt

  Utviklingen av dette slaget fremkaller oftest hypertensjon. Ved alvorlig hypertensjon forekommer endringer i perforerende arterier - deponering av lipidkomplekser, erstatning av muskler og elastiske fibre med fibroider, foci av nekrose i veggene. Angiopati er ledsaget av en fortykning av veggene, en reduksjon i fartøyets lumen, en reduksjon i forsyningen av hjernens område. Iskemi og død av celler fører til dannelse av små hulrom - lacunae.

  Perforering arterier har en liten diameter (ca 2 mm) og en lengde på opptil 10 mm. De leverer et hvitt stoff til blodet, kobler fartøyene i cortex og den sentrale delen av hjernen til et enkelt nettverk. Slagsonen i det overveldende flertallet av tilfellene er plassert i den subkortiske regionen, den indre delen eller hjernestammen. Cerebral mikroangiopati kan også resultere i:

  • aterosklerotiske endringer;
  • alkoholmisbruk;
  • kroniske lungesykdommer;
  • svikt av nyrefunksjon
  • diabetes mellitus;
  • infeksjon;
  • autoimmune sykdommer.

  Myokardinfarkt, atrieflimmer, ventil defekter kan føre til tromboemboliske cerebral vaskulær eller karotid, vertebrale arterier etterfulgt lacunar slag.

  Og her handler det mer om iskemisk hjerneslag.

  Symptomer på patologi

  Sykdomsutbruddet er akutt eller gradvis, i det første tilfellet øker symptomatologien i 1 til 1,5 timer, og i det andre oppstår brannforstyrrelser i 3 til 5 dager. Noen ganger er lacunar slag foran transiente angrep av iskemi. I motsetning til vanlig hjerneinfarkt, med lacunar er det ingen kvalme, oppkast, bevissthetstap, alvorlig hodepine.

  Karakteristiske trekk ved denne patologien:

  • delvis forstyrrelse av bevegelse og følsomhet i lemmer;
  • problemer med å koordinere bevegelser, svelge;

  Mild ataksi i hånden

 • rystelse når du går, når du prøver å berøre nesen med fingeren eller hente en liten gjenstand, er det plutselig å falle inn;
 • forandringen i talenes klarhet;
 • ufrivillig vannlating
 • depressive lidelser;
 • problemer med å huske nåværende informasjon
 • manglende evne til å opprettholde oppmerksomheten i lang tid;
 • reduserer hastigheten på å tenke;
 • umulighet for samtidig utførelse av flere oppgaver.
 • Forløpet av lacunar slag er ikke alvorlig, det er kjente varianter av skjulte "mute" lesjoner i hjernen. En slik situasjon anses ikke som gunstig, siden i fravær av rettidig diagnostikk og komplisert terapi, ser det ut til alvorlige minneforstyrrelser, oppfatning og behandling av informasjon, og manglende evne til å målrette bevegelser.

  Hva er farlig lacunarinfarkt

  I lang tid ble denne type hjerteinfarkt ansett som en godartet variant av utvikling. Men overvåking av pasienter som har hatt til og med en liten typen akutt cerebral ischemi, viste at de etter hvert utvikler seg forstyrrelse av kognitiv funksjon, redusert intelligens, er det tegn på lem tremor av Parkinsons type, er det avvik.

  Diagnostiske metoder

  For å oppdage denne sykdommen ta hensyn til tilstedeværelsen av:

  • arteriell hypertensjon;
  • brudd på rytmen av sammentrekninger av hjertet;
  • diabetes mellitus;
  • disirkulatorisk encefalopati;
  • iskemiske angrep;
  • Lys eller moderat fokal nevrologiske lidelser;
  • mikroangiopati av fundusfartøyene - innsnevring av arterioler og utvidelse av den sentrale venen.

  For å se fokus på ødeleggelse av hjernevev, må du utføre en MR- eller CT-skanning, men med en hulromdiameter på 1 til 5 mm gir deteksjonen betydelige vanskeligheter. I slike tilfeller er det kun tatt hensyn til kliniske manifestasjoner, noe som heller ikke alltid er tilstrekkelig.

  Behandling av lacunarinfarkt i hjernen

  Først av alt må du oppnå stabilisering av blodtrykket. For dette formål er ACE-hemmere mest effektive. Perindopril, da den beskytter mot utviklingen av kognitive (kognitive) lidelser. Narkotika er tilgjengelig under handelsnavn Prestarium, Prenes, Stoppress. Det brukes alene eller i kombinasjon med Arifon. Legemidler fra følgende grupper er også vist:

  Lacunar cerebral infarkt

  Lacunar cerebral infarkt - iskemisk slag, som dekker et lite område av hjernevev, der en lacuna formes. Fokus på slag kan være av flere natur. Det kliniske bildet består av ulike fokal symptomer som ikke kommer til alvorlig grad av alvorlighetsgrad. I fremtiden er det mulig å utvikle kognitive underskudd. Diagnose utføres ved hjelp av klinisk og instrumentell forskning, med tanke på at små lakuner ikke kan registreres ved hjelp av neuroimaging metoder. Kompleks behandling inkluderer etiopathogenetisk, vaskulær, neuroprotektiv og symptomatisk behandling.

  Lacunar cerebral infarkt

  Lacunar hjerneinfarkt (lacunar slag) - danner en spiss cerebrovaskulære ulykker, morfologisk resultat av disse er dannelse av små hulrom (lacuna) i stedet for tapt som et resultat av iskemisk hjernevevet. Begrepet "gap" har dukket opp i praksis i medisin i 1843 på grunn Fendalyu, som først ga navnet identifisert ved obduksjon hos pasienter med hypertensive hjerne hulrom. Et detaljert lacunar cerebral infarkt ble beskrevet i 1965. Fisher, som identifiserte sin tilknytning til hypertensive encefalopati.

  I vår tid står lacunar stroke for omtrent en tredjedel av alle iskemiske slag. På grunn av den lille størrelsen på lacunae (fra 1 til 15-20 mm), moderate og jevne milde kliniske manifestasjoner, ble lacunar cerebral infarkt ansett som relativt godartet. Imidlertid har kliniske observasjoner ført spesialister innen nevrologi til konklusjonen at denne patologien er årsaken til dannelsen av kognitive underskudd, sekundærparkinsonisme og psykiske lidelser.

  Årsaker til lacunar hjerneinfarkt

  Lacunar stroke oppstår på grunn av et brudd på blodpassasje gjennom en av hjertets perforerende arterielle blodkar. I 80% av tilfellene er infarktssonen lokalisert i den hvite cerebrale substansen av subkortiske strukturer og indre kapsel, i de resterende tilfeller - i hjernens og stammenes bro. I de fleste tilfeller, cerebralt infarkt, vises lacunar type på bakgrunn av kronisk hypertensjon og er forbundet med endringer i veggen på grunn av dets gjennomhullende fartøyer - cerebral mikroangiopati. Morfologisk kan det være hyalinose, intravaskulær deponering av lipidlag, fibrotisk erstatning av muskulære og elastiske strukturer i vaskulær veggen, fibrinoid nekrose. Slike forandringer medfører en betydelig innsnevring og okklusjon av lumen av arterien, som et resultat av hvilket blodtilførselen av området av cerebral vev som tilføres det, forstyrres. Iskemi og nekrose utvikler seg i denne sonen. Over tid er det dannet et gap på stedet for døde celler.

  Serebral mikroangiopati utgjør ca 75% av lacunarinfarktene. Blant hennes etiofaktorov sammen med hypertensjon virker aterosklerose, diabetes, alkoholisme, kronisk obstruktiv lungesykdom, kronisk nyresvikt med en økning i serumkreatinin, i sjeldne tilfeller - infeksiøse og autoimmune vaskulære lesjoner. En fjerdedel av tilfellene av lakunære infarkter grunn av aterosklerotisk og cardioembolism (i cardiosclerosis etter myokardinfarkt, atrieflimmer, valvulær hjertesykdom), okklusjon av brachiocephalic arterier.

  Symptomer på lacunarinfarkt i hjernen

  Ofte varierer lacunarstreken med en debut med en rask utvikling av fokal symptomer innen 1-2 timer. Imidlertid er det gradvis mulig med en økning i symptomer i perioden fra 3 til 6 dager. I noen tilfeller er tidligere forbigående iskemiske angrep notert. Karakteristisk er fraværet av cerebrale manifestasjoner, kortikale lidelser og meningeal symptomkompleks, bevaring av bevissthet. Det kan være hemiparesis, sensoriske lidelser i hemitip, ataksi, dysartri, bekken dysfunksjon, pseudobulbar syndrom. Mulig isolert motor, ataksisk eller sensorisk lidelse, samt blandede nevrologiske manifestasjoner. Ofte er det depresjon og milde brudd på kognitive funksjoner.

  Kognitive underskudd kan bestå i vanskeligheten med å huske ny informasjon, forverre minnet for dagens hendelser, redusere muligheten til å konsentrere seg og kvaliteten på den intellektuelle aktiviteten. Det er en viss treghet av tankeprosesser, vanskeligheter med å skifte oppmerksomhet fra en oppgave til en annen eller omvendt, med fokus på en oppgave. Med tiden etter et lacunarinfarkt, kan kognitiv svekkelse øke betydelig. Alvorlige minnefunksjoner utvikles, evnen til å oppleve og assimilere informasjon (gnosis) reduseres, motoriske ferdigheter (praksis) går tapt.

  Den kliniske symptomatologien av cerebral infarkt avhenger av plasseringen. Men med lokalisering forblir det nevrologiske underskuddet mildt til moderat, og kurset er aldri alvorlig. I noen tilfeller er det et "stumt" subklinisk forløb av lacunar slag, hvor manifestasjoner er generelt fraværende. En slik tilsynelatende velstand er prognostisk ugunstig, så ofte observert i flere infarkter, tillater ikke rettidig levering av kvalifisert medisinsk assistanse og over tid fører ofte til dannelsen av alvorlig kognitiv svekkelse.

  Diagnose av lacunar cerebral infarkt

  Når diagnostisering av en nerve telles en historie med hypertensjon, alvorlig arytmi, diabetes, kronisk cerebral ischemi, forbigående iskemisk anfall; egenskaper av det kliniske bildet av et slag (mild eller moderat fokal symptomatologi i fravær av cerebrale manifestasjoner); data av instrumentell diagnostikk. Under ophthalmoskopi avslører oftalmologkonsultasjoner ofte tegn på mikroangiopati: innsnevring av retinale arterioler, dilatasjon av den sentrale venen av netthinnen.

  Visualiser fokus for lacunar slag med CT eller MR i hjernen. Men hvis strekkssonen er for liten, er det ikke på tommelen, det er ikke synlig. I slike tilfeller er diagnosen hovedsakelig basert på klinikken. Som en del av søket etter årsaken til hjerneinfarkt utføres ultralyd av hodekarene, en undersøkelse av blodets lipidspektrum. Hos pasienter som er yngre enn 45 år bør utelukkes systemisk vaskulitt, metabolske sykdommer, antifosfolipid syndrom, og andre. Forstå etiologien av vaskulære forstyrrelser er ledende til å bygge tilstrekkelig forebygging av tilbakevendende slag.

  Behandling av lacunar cerebral infarkt

  Etiopatogenetichesky komponent lacunar slag terapi rettet mot normalisering og vedlikeholde en tilstrekkelig blodtrykket tall, cardioembolism varsel lipidmetabolismen korreksjon. Pasienter med hypertensjon og hjertepatologi er parallelt overvåket av en kardiolog. De er foreskrevet antihypertensiv terapi, antitrombotiske legemidler (warfarin, heparin, acetylsalisylsyre, klopidogrel). Behandling med heparin og warfarin angitt i pasienter med lacunar slag, cardioembolic etiologi og høy sannsynlighet for sin gjenta (etter hjerteinfarkt, atrieflimmer, tilstedeværelsen av en kunstig hjerteventil og P. m.). Acetylsalisylsyre-ta anvendes i nærvær av mikroangiopati cerebral vaskulær inntas i en individuell dose kan administreres i kombinasjon med dipyridamol. Korrigering av lipidsammensetningen av blodet utføres ved hjelp av statiner (lovastatin, simvastatin, etc.).

  For å gjenopprette cerebral blodstrøm og cerebral mikrosirkulasjonen som spasmolytisk nicergolin kan anvendes, anbefales det vinpocetin, pentoxifyllin. Når kognitive underskudd for å forebygge demens båret neurotrofisk terapi omfattende neuroprotectors (ipidacrine amantadin, kolin), legemidler ginkgo biloba, nootropika (memantin, piracetam). Den positive effekten av spesielle øvelser for opplæring, minne og tenkning ble notert. I nærvær av en depressiv syndrom diett komplement antidepressiva (fluoksetin, klomipramin, maprotilin, amitriptylin).

  Prognose og forebygging av lacunar cerebral infarkt

  Resultatet av en lacunarinfarkt er relativt gunstig. På bakgrunn av rettidig og intensiv behandling er det mulig å fullføre regresjonen av det neurologiske underskuddet. Imidlertid utvikler 30% av pasientene innen få år fra infarktstidspunktet kognitive sykdommer, noe som fører til utvikling av vaskulær demens og mentale abnormiteter. Enda oftere er det symptomer på vaskulær parkinsonisme. Sannsynligheten for disse komplikasjonene øker betydelig med gjentatte lacunarstreker, hvis frekvens når 12%. Undersøkelser av langtidseffekter viste at etter en tiår etter lacunarslaget var bare en tredjedel av pasientene i live, hvorav de fleste led av demens.

  Primær forebygging lakunærinfarkt innebærer riktig korreksjon av hypertensjon, regelmessig bruk av aspirin protivoagregantnoy som har behov for terapi av pasienter med kardiovaskulære patologier, adekvat terapi av kronisk cerebrovaskulær insuffisiens. For å forebygge tilbakefall av lacunar slag anbefalt langvarig bruk av aspirin, i nærvær av alvorlig okklusjon av arteriene brachiocephalic mulig kirurgisk behandling av cerebrovaskulær sykdom - karotid endaterektomiya, etablering av ekstra-intrakraniell anastomose. For å hindre forverring av kognitive forstyrrelser hos pasienter som har hatt en lakunære slag, må du ta oppfriskningskurs kombinert vaskulær og neurotrophic terapi.

  Les Mer Om Fartøyene