Hva er en lacunar slag: symptomer, behandling og rehabilitering

Lacunar stroke, som også kalles iskemisk slag, er et hjerteinfarkt som oppstår som følge av lesjonen av små arterier som er ansvarlige for perforering. Plasseringen av patologi lokalisering er den pontomesencephalic regionen eller hjernehalvdelen av hjernen.

Bemerkelsesverdig er plasseringen av fokuset, som ligger så dypt som mulig, og lesjonsområdet er ikke mer enn 15 mm i diameter.

I tillegg bør det bemerkes at med iskemisk slag i 70-85% er merket lacunar. Denne patologien, som kan føre til døden.

Ifølge statistikken, i den første måneden etter angrepet, dør ca 15-25% av pasientene, og innen året rundt 29-40%. Hos eldre er denne prosentandelen litt høyere.

Hittil er lacunar cerebral infarkt en av de mest formidable patologiene. En stor andel av dødsfallene forekommer i land med velutviklede økonomier. Ifølge statistikken er det fra 60 til 80 personer ut av 100 tusen i ett år.

Det mest bemerkelsesverdige er at i Russland er tilfellene av dødelighet etter lacunarstrekk mer vanlig enn blant innbyggere i land som er medlemmer av EU og USA. Samtidig blir følgende statistikk notert: i Moskva dør 35% av pasientene etter første slag, i regioner når dette merket 50-60%.

For en sykdom av denne typen er karakteristisk at med det ikke er noen forstyrrelser av bevissthet, syn, tale i form av sensorisk avasi og andre funksjoner i hjernebarken.

I tillegg er det ingen tegn på skade på hjernestammen. Det er disse funksjonene som skiller lacunar iskemisk slag fra andre typer, der alle disse symptomene er tilstede.

Utvikling av sykdommen i lesjoner

For tiden skiller spesialister et lite, progressivt og komplett slag som påvirker menneskers hjerne. Små har reversible nevrologiske underskudd. Generelt er denne typen patologi diagnostisert dersom symptomene fullstendig regres innen 2 eller 3 uker. Til dato, ifølge statistikk, skjer dette i 10-15% av tilfellene.

I tillegg er det også et progressivt slag, som diagnostiseres dersom graden av nevrologisk underskudd øker med tiden. Samtidig regres neurologiske forstyrrelser, eller deres stabilisering blir tegn på fullført eller som det kalles, av et stort slag.

Lacunar stroke, som er en type iskemisk slag, forekommer i 15 til 30% av tilfellene. Utviklingen av patologi begynner i dannelsen av okklusjon av små kar i hjernen. Ofte er lokaliseringsstedet den subkortiske kjernen.

På lokaliseringsstedet varierer stroke som følger: nederlag av vaskulær og vertebrobasilar bassenget. Samtidig påvirkes det vaskulære bassenget:

 • indre halspulsårer;
 • anterior arterie;
 • midterarterien.

Nederlaget for vertebrobasilarbassenget skjer gjennom:

 • vertebral arterie;
 • basilar arterie;
 • cerebellum;
 • posterior cerebral arterie;
 • thalamus.

Faktorer som forårsaker infarkt

Som allerede nevnt, vises et lacunarslag eller et hjerteinfarkt som en konsekvens av arteriell hypertensjon som påvirker hjernen.

Det avhenger av hva som observeres arterielt trykk, hvor mye arteriene av arteriene har lidd og i hvilken tilstand de er. Det er viktig å spore hoppene som oppstår over dagen og deres hopp, fordi plutselige endringer eller senking av trykk kan forårsake lacunar slag.

I utgangspunktet er risikoen for å få cerebral infarkt hos personer med:

 • hyalindystrofi av hypertensjon;
 • aterosklerose;
 • tidligere overført smittsom betennelse i arterioler lokalisert i hjernen;
 • forhøyet blodsukker eller diabetes mellitus.

I tillegg er et ganske vanlig forårsakende middel til lacunar cerebral slagtilfelle vaskulitt, som kan manifestere seg i en ikke-spesifikk og spesifikk form.

Klinisk bilde

Svært ofte går pasienter med lignende problem til en medisinsk institusjon i en ganske forsømt form, fordi det ofte ikke ledsages av noen symptomer. Sykdommen kan forekomme som en mikrogrep eller forbigående iskemisk angrep.

Funksjonene i sykdomsforløpet er uttrykt av følgende faktorer:

 • arteriell hypertensjon i anamnesen;
 • fravær av meningeal og cerebrale tegn, det vil si svimmelhet, kvalme, oppfordring til å kaste opp og andre;
 • det er heller ikke noe bevissthetstap;
 • sykdommen manifesterer seg om natten på dagen, om morgenen danner alle tegn på lacunar slag;
 • Etter tilbakefall blir alle nedsatte hjernefunksjoner gjenopptatt med delvise neurologiske underskudd;
 • Når MR og CT utføres, oppdages det kun små foci med redusert tetthet, hvis infarkt er liten, kan de være helt fraværende.

I medisin er det flere syndromer som kan følge sykdommen. De vanligste er:

 1. Isolert motor type (55 - 60% av tilfellene). Lokaliseringen av patologien er den bakre låret på den indre kapsel. I dette tilfellet observeres lammelse av kroppshalvdelen og plegien på motsatt side av den hvor sykdommens fokal er lokalisert. I tillegg observeres ingen tegn.
 2. Isolert sensitiv type (21% av tilfellene). Årsaken er at den ventrale talamiske ganglionen blir skadet. I dette tilfellet er alle typer pasient følsomhet krenket, det vil si smerte, muskel ledd, temperatur, taktil og proprioceptiv. Sted for lokalisering av symptomer - lemmer, trunk og hode. Over tid kan følsomme forstyrrelser delvis forsvinne eller ende.
 3. Atactic hemiparesis (12% av tilfellene) utvikler seg når hulrom dannes i området av dorsalhøften av den indre kapsel og inne i varioliumbroen. Samtidig er muskelsvikt, ataksi på siden av lokaliseringen av sykdommen og pyramidale sykdommer notert.
 4. En plagsom øvre lem og en dysartri (6% av tilfellene). Patologien er som følger: i lagene i det nervøse vevet på broen dannes lakuner. I dette tilfellet er det problemer som tidligere er fraværende fra tale, klosset i bevegelse, lammelse av hode, armer og ben.

I tillegg, uavhengig av type syndrom, har lacunar stroke følgende symptomer:

 • ufrivillig bevegelse;
 • vandring utføres i små trinn;
 • oppfordrer til å urinere på en imperativ måte, mens du holder urin fra tid til annen, er bare umulig;
 • kan kombineres sensorisk og motor type slag;
 • i noen tilfeller er Parkinsons syndrom notert.

Diagnose og behandling av sykdommen

Først av alt utføres tester for å identifisere sykdommen. Samtidig oppdages arteriell hypertensjon umiddelbart. Etter et angrep kan alle symptomene forverres de neste dagene, ofte er denne tiden begrenset til timer. Det er derfor pasienten er under oppsyn av spesialister hele tiden.

Hvis sykdommen ble oppdaget så tidlig som mulig, vil riktig behandling få effekt, og alle motor- og andre funksjoner vil bli returnert til pasienten i perioden opptil 6 måneder. For å diagnostisere patologi brukes CT og MR. Først av alt er behandlingen rettet mot å redusere blodtrykket til normalt og forbedre blodsirkulasjonen.

Ved behandling av lacunar stroke bruker spesialister grunnleggende terapi. Differensiell behandling er ikke brukt, da det ikke er behov for det. Behandlingsprinsipper er som følger:

 • bruke metabolske og nevrobeskyttende stoffer;
 • Målet med behandlingen er å forbedre blodsirkulasjonen;
 • I tillegg tilføres adekvat terapi av den underliggende sykdommen til de skadelige karene, det vil si symptomer på vaskulitt, diabetes mellitus, hypertensjon og aterosklerose elimineres.

Av særlig betydning er verken behandlingen, men rehabiliteringstiden. Det er fra hans oppførsel at full gjenoppretting av funksjonen til alle deler av kroppen avhenger.

Rehabiliteringsperiode

I rehabiliteringsperioden gjennomføres en rekke aktiviteter, både medisinske og pedagogiske, juridiske, sosiale og psykologiske. Alle er rettet mot å gjenopprette de tapte funksjonene som følge av lacunar slag.

Prinsipper for rehabiliteringsprogrammet:

 1. Hvis rehabiliteringsforanstaltninger startet så snart som mulig, For eksempel, fra de første dagene av manifestasjon av symptomene på sykdommen, er utvinningen mye raskere og mer fruktbart. Dette er en stor sjanse til å unngå mulige sekundære komplikasjoner, som kontrakturer, kongestiv lungebetennelse, tromboflebitt og andre.
 2. Rehabilitering skal kun utføres under tilsyn av spesialister. Hvis hendelsene er organisert feil, vil sjansen for fullstendig utvinning bli betydelig mindre.
 3. For å gjenopprette det er nødvendig å delta metodologen av treningsbehandling, en nevrolog, en fysioterapeut, en psykoterapeut, en ergoterapeut og en taleterapeut.
 4. Rehabiliteringsprosess innebærer nærvær og støtte til nære pasienter. Det er best å lade pasienten med de mest grunnleggende husarbeidene i helgene eller om ettermiddagen.

Sannsynlige konsekvenser og prognosen for spesialister

Hvis det ble observert en lacunary single stroke, er prognosene for spesialister ganske gunstige. Generelt, etter en periode med gjenoppretting etter tilbakefall, returneres alle funksjoner til pasienten, selv om det er mulig at følsomme rest- og motoriske symptomer fortsatt kan observeres.

Med hyppige tilbakefall er det en sjanse til å utvikle en lacunar tilstand i hjernen, og sannsynligheten for dette er veldig høy. Ifølge statistikk er slike komplikasjoner observert i 65-70% av tilfellene med gjentatte lesjoner.

Men til tross for at funksjonene gjenopprettes, lacunar stroke etterlater et uutslettelig avtrykk på personens mentale tilstand.

Den mentale tilstanden gir seg til gradvise endringer. Dermed blir minnefeil, kommunikasjonsvansker og desorientering notert. Konsekvensen av lacunar stroke er tearfulness, en følelse av egen hjelpeløshet, sannsynligvis utseendet av hyppige hysteriske og affektive forhold.

Forebyggende tiltak

Lacunar stroke påvirker ikke bare de eldre, men også den yngre generasjonen. Hva er mest bemerkelsesverdig, menn er mer utsatt for denne sykdommen enn kvinner. Hovedårsaken til hjerneinfarkt er en ugunstig livsstil, som er i en stressende tilstand, konstant stress på hjernens nevroner, blodårer og hjerte.

Til tross for situasjonenes alvor er Aspirin det beste medikamentet for å forebygge sykdommen. Det reduserer risikoen for gjenoppbygging av lesjonen betydelig. I dette tilfellet skal legemidlet kun tas i sin rene form.

I tillegg, for å beskytte deg mot sykdommen, bør du ta vare på og revurdere livsstilen din:

 • sørg for å følge en diett som ikke inneholder matvarer med økt sukker, kolesterol og andre skadelige stoffer;
 • sammen med det anbefales det å ta forebyggende preparater som oppnevnes av legen ved periodiske kontroller som bør utføres ikke mindre enn en gang i et halvt år;
 • Blodtrykk bør alltid overvåkes, det er best å måle det flere ganger om dagen (med alle indikasjoner bedre notert i dagboken);
 • i tilfelle manifestasjon av noen av symptomene på sykdommen, bør du umiddelbart kontakte en spesialist;
 • og selvfølgelig er det helt verdt å gi opp alkohol og røyking;
 • så ofte som mulig komme ut på naturen og pust frisk luft.

Ikke glem at tretthet, stress og overdreven trening bare øker sannsynligheten for sykdom, så alt skal være i moderasjon og konfliktsituasjoner og bør unngås helt. Sport bør være til stede i livet, men slik at det ikke skader helse.

Egenskaper av lacunar cerebral slag

Lacunar stroke er en type iskemisk slag. Enkelte forfattere anser innføringen av det generelle begrepet "ischemisk hjernesykdom" for å være hensiktsmessig, idet man tar hensyn til de spesifikke egenskapene i patologisk utviklingsmekanisme.

Isoleringen av dette skjemaet er basert på hulrommene som er identifisert i sykdommen i de subkortiske strukturer. Sykdommen ble ikke diagnostisert i lang tid i pasientens liv, siden det ikke manifesterer seg lenge med noen symptomer.

Som utvikling av nye diagnostiske teknikker ble det klart at lacunar stroke står for opptil 15% av alle tilfeller av hjerneinfarkt.

Ifølge den internasjonale klassifiseringen av sykdommer inngår patologi i gruppen av cerebrovaskulære sykdommer og behandles som en fornærmelse av uspesifisert opprinnelse (infarkt eller blødning).

Funksjoner av hjerneskade

Studier har vist at lacunarformen utvikler seg hovedsakelig hos pasienter med hypertensjon med alvorlig aterosklerose. Dette peker på eldre alder som den mest sårbare risikogruppen. På bakgrunn av nederlaget til større fartøy med aterosklerotiske plakk, har pasienter allerede tegn på utbruddet av kronisk hjerne-iskemi.

I motsetning til hemorragiske og iskemiske former for beroligelse, bryter denne patologien motstanden til ikke hovedarteriene, men av de minste kapillærene som ligger inne med hensyn til hjernens kortikalcenter (penetrerende). Diameteren av disse fartøyene er flere titalls mikron. Med normal sirkulasjon er de ansvarlige for å levere dype lag av hjerneceller.

For intracerebrale arterier er karakteristisk:

 • svært liten mulighet for erstatning med sikkerhetstanker;
 • streng lokal type patologisk lesjon av deler ikke mer enn 10 mm;
 • muligheten for transformasjon i mikroaneurysmer etterfulgt av blødning;
 • de tilhører ikke type arterier som er berørt av aterosklerose (de er ikke fartøy av muskel-elastisk type, for eksempel aorta, femorale arterie, koronarbein).

Aterosklerose forverrer den generelle ernæringen av hjernen, bidrar til utviklingen av hypertensjon, og dette kompliserer plasseringen av intracerebrale kar.

Det er viktig at halvkorsets kortikale område ikke påvirkes. Små blodpropper forårsaker foci av mykhet først, deretter dannes hulrom (lacunae) i deres sted. Størrelsen varierer fra 10 mm i diameter til 1,5 cm, muligens fusjonerer til større formasjoner. Gigantiske lacunae kalles hulrom mer enn 2 cm, men de er sjeldne. Inne i lacuna er blod eller plasma med fibrin. Vegger er en "pose" som kan bryte med fysisk stress, en kraftig økning i blodtrykk, hode traumer.

årsaker

En viktig rolle i dannelsen av patologiske forandringer i hjernens gjennomtrengende arterier er gitt til:

 • hypertensiv sykdom med ukontrollerte forskjeller i blodtrykk, hyppige kriser, fravær eller utilstrekkelig behandling;
 • konsekvensene av metabolske forandringer (forstyrret karbohydratmetabolisme og ionisk likevekt) i diabetes mellitus;
 • tilstander og sykdommer assosiert med økt blodpropper, og en tendens til trombose (omfattende traumer og brannskader, sjokk, et stort tap av fluid med langvarig oppkast, diaré, dehydrering, polycytemi vera og andre);
 • sykdommer i arterier av inflammatorisk natur (arteritt og vaskulitt) med smittsomme eller allergiske årsaker som hindrer den totale blodstrømmen gjennom hjernekarrene;
 • arvelige forandringer i strukturen i vaskemuren.

Sjelden kan årsaken til lacunarformen av et slag ikke være iskemi med vevnekrose, men et lite blødningsområde i nabolandet. I stedet for atherosklerose med tilstedeværelse av kolesterolplakk fra innsiden blir de gjennomtrengende karene tettere, taper hyalin og er sclerosed.

Kliniske manifestasjoner

Lacunar stroke, i motsetning til andre former, er ikke ledsaget av akutt forstyrrelse av bevissthet, tale, syn, motoriske funksjoner, da kortikale strukturer ikke er involvert i den patologiske prosessen.

Alle symptomene oppstår og vokser gradvis, avhenger av hulrommet, trykket på et bestemt subkortisk sentrum eller ødeleggelsen. Komplekser av symptomer er knyttet til syndrom, de tildeles ca 20. Neurologer snakker om "lacunar tilstand" i hjernen.

 • motor - utvikler delvis eller fullstendig tap av bevegelse i halvparten av kroppen eller en lem og ansikt, alle andre funksjoner blir bevart (halvparten av alle tilfeller av slag);
 • hemiparesis ataksisk - svakhet i arm eller ben, mer i hånd og føtter, med lagret styrke;
 • kombinasjon av hemiparese og tap av følsomhet (35% av tilfellene);
 • dysartri og "klosset hand" - kombinerer stemmeforandringer, og svakhet i hånden, vanskelighetene i leddene, mulige brudd på sammentrekninger av ansiktsmusklene og ben med den samme side;
 • hyperkinesis (flere unødvendige bevegelser) - ledsaget av en stor tremor av hender, obsessive bevegelser på bagasjerommet, tråkk av skuldrene, hode, samtidig er det brudd på tonen i de enkelte muskelgruppene;
 • Berørings isolert Syndrom (5%) - typisk brudd følsomhet i hushalvdelen til fullstendig tap, blir temperaturen av objekter ikke filt, skarp og sløv ende nål, noen ganger kombinert med en forandring av smerte.

Andre symptomer inkluderer:

 • anfall og økt muskelspenning fra begge sider;
 • redusert minne;
 • svajer mens du går, forstyrret balanse;
 • tap av kontroll av bekkenorganer, ufrivillig vannlating og avføring.

Lacunarformasjoner finnes i "stille" soner og viser ikke kliniske symptomer.

diagnostikk

For å bekrefte diagnosen må legen identifisere forholdet med hypertensjon, bekrefte gradvis utvikling av symptomer. En re-undersøkelse om noen dager kan tyde på en forverring av dynamikken, utseendet på flere tegn.

En moderne metode for å oppdage lacunae i hjernevevene er magnetisk resonansbilder og datatomografi. Det indikerer de minste formasjonene med redusert tetthet og dimensjoner på 1,7 mm i det subkortiske systemet, bestemmer formen, lokaliseringen. På syvende dagen av sykdommen er bildet mer tydelig.

Dessverre, med små størrelser lacunae, viser ingen MR eller CT-skanning patologi.

Hjelper ikke med diagnose og angiografi av cerebral fartøy.

Problemer med behandling

Behandling av lacunar stroke begynner nødvendigvis på sykehuset med korreksjon av antihypertensive behandling. Uten kontroll over blodtrykket er det umulig å oppnå resultater. Derfor er stor betydning knyttet til:

 • medisinsk behandling (tilstrekkelig søvn, mangel på negative følelser og stress, vennlig holdning til slektninger og ansatte), må pasienten slutte å røyke, hvis han ennå ikke har gitt opp;
 • diett i henhold til tabell nummer 10 (restriksjon av salt, fett og krydret mat, kaffe, søtsaker), anbefalte meieriprodukter, kyllingekjøttprodukter, grønnsaksalat, usøtet frukt.

De grunnleggende prinsippene for terapi er ikke forskjellig fra de generelle kravene til behandling av alle iskemiske slag, er delt inn i grunnleggende tiltak og spesifikke.

Grunnleggende behandling inkluderer:

 • bruk av antihypertensive stoffer for å optimalisere blodtrykket
 • regulering av blodpropp
 • tiltak mot cerebralt ødem;
 • om nødvendig, antikonvulsive midler.

Den spesifikke behandlingen inkluderer:

 • trombolyse i de første 6 timene (intravenøs injeksjon av fibrinolysin i henhold til skjemaet);
 • forbindelse av legemidler som reduserer trombusdannelse (aspirin-serien), antikoagulantia i henhold til indikasjoner;
 • beskyttelse av hjerneceller ved hjelp av nevroprotektorer.

Hvilke vaskulære legemidler og neuroprotektorer er mest aktive i hjernens iskemi?

For å støtte og utvikle sikkerhetsblodstrøm, brukes narkotika som Cavinton, Nicergoline, Cinnarizine og Eufillin. I moderne nevrovitenskap anbefales disse rettsmidler ikke i forbindelse med det avslørte "ranets syndrom" (økt blodgass gjennom utvidede collaterals øker økt ischemiasonen, da blodet strømmer inn i en ny kanal).

Behovet for å øke metabolismen og energien i ødelagte hjerneceller krever stoffer med nevrobeskyttende og antioksidantvirkning. For dette gjelder: Glycin, Semax, Cerebrolysin, Nootropil, Mexidol, Cortexin.

Det moderne nivået av medisin tar hensyn til bevisgrunnlaget for klinisk effektivitet. Og det er dessverre ikke for disse stoffene. Likevel anser mange nevrologer at søknaden skal være praktisk og rettferdiggjort.

Hva er resultatet av et ubehandlet lacunar slag?

Brudd på diett og behandling i stedet for fullstendig utvinning fører til gjentatte slag. Den hyppigste konsekvensen av lacunae i hjernevevet er en gradvis endring i pasientens mentale status:

 • "feil" av minne utvikler, folk glemmer ikke bare navn, men også nært folk;
 • kommunikasjon hindres på grunn av økt nervøsitet, hysteri, tårefeil;
 • personen er disorientert på plass og i tid forstår ikke hvor "ungdomsperioden" er bosatt.

Hva skal jeg gjøre for å forebygge?

Forebygging av lacunarformen av iskemi er ikke forskjellig fra de generelle tiltakene for forebygging av cerebrale sirkulasjonsforstyrrelser:

 • sikre "lossing" fra nervøs overbelastning på jobben og i familien ved hjelp av praktiske sportslige aktiviteter, fotturer, fotturer;
 • selvhypnose, yoga terapi;
 • vedlikehold av kroppsvekt innenfor grensene for aldersnormer, om nødvendig, losningsdager;
 • Overholdelse av prinsippene for anti-sklerotisk diett, svikt etter 40 år fra kontraindisert mat;
 • kontroll over nivået av arteriell trykk;
 • behandling av hypertensjon når den oppdages
 • gjennomføre et fullstendig løpet av rehabiliteringsforanstaltninger ved akutt hjerneslag eller hjerteinfarkt en gang overført
 • på utnevnelse av en lege, tar trombosebeskyttende stoffer, med en protrombin-indekskontroll;
 • Søker medisinsk hjelp i tilfelle nye symptomer fra hjernen.

Pasienter med risikofaktorer anbefales å gjennomgå magnetisk resonansdiagnose hvert år. Metoden lar deg sammenligne og identifisere positive eller negative endringer. Tidlig korreksjon av behandling avhenger av den.

Hva er lacunar iskemisk slag og dets årsaker

Lacunar stroke er en av de typer cerebral iskemisk slag som utvikler seg mot en bakgrunn av høyt blodtrykk.

Det er forårsaket av skader på hjernens perforerende arterier, noe som provoserer forekomsten av små patologiske foci i hjernens dyp, vanligvis i hvitt materiale (hos 80% av pasientene) - de kalles lacunas. De kan ha en rund eller uregelmessig form, deres diameter varierer fra 1 mm til 2 cm.

Formasjoner som måler 1,5-2 cm regnes som gigantiske og er sjelden diagnostisert. For første gang introduserte "lacuna", som betyr "innsjø", på slutten av XIX-tallet Fandal, som viste lignende neoplasmer hos eldre pasienter med arteriell hypertensjon.

Funksjoner av patologi

Lacunar iskemisk hjerneslag ble beskrevet i 1965 som en manifestasjon av hypertensive encefalopati.

Med utviklingen av denne typen patologi, lider ikke cortex av hjernebarken. Lackene er lokalisert:

 • i hvitt materie, de grunnleggende nervenoderne, den indre kapsel og den visuelle bakken;
 • i cerebellum og varioliumbroen.

I motsetning til andre typer slag, med utviklingen av lacunarformen, er det brudd ikke i basilarterien, men i kapillærer, hvor størrelsen er bare noen få ti millioner mikrometer. De er lokalisert inne i hjernen, og deres funksjon er å gi blodstrøm til dette organet.

For nederlaget til perforering er arteriene preget av følgende:

 • når det er skadet, er det nesten umulig å erstatte dem med hjelpeskip;
 • patologisk lokal lokal, lesjonstørrelse maks. 2 cm;
 • kan dannes mikroanurysmer, som vil forårsake blødning;
 • i disse karene er det ingen kolesterolplakk.

Etiologi av sykdommen

Årsakene til lacunar slag er som følger:

 • uncompensated hypertensjon med plutselige trykkstigninger, kriser i fravær eller feil behandling;
 • Diabetes mellitus, der metabolisme av karbohydrater og elektrolytter er forstyrret;
 • patologier hvor blodkoagulasjon øker og det er risiko for blodpropper, inkludert erytremi, omfattende skader og brannskader, sjokk, dehydrering, provosert med langvarig oppkast og diaré;
 • betennelse i arteriene, utløst av infeksjon eller allergi og fører til brudd på blodsirkulasjonen;
 • Aterosklerose, hvor blodsirkulasjonen er forstyrret, som et resultat, mottar hjernen ikke næringsstoffer i riktig mengde, dette fører til at hypertensjonen utvikles.
 • genetiske endringer i strukturen av arterien veggen.

Av og til kan sykdommen ikke provosere iskemi og nekrose, og mindre blødning i det omliggende området, forårsaker inntrengende fartøyer er forseglet, de reduserte antallet hyaline, de er limt sammen.

Klinisk bilde

Sykdommen kan forekomme i form av et mikroslag eller til og med uten kliniske manifestasjoner. Det kan vokse i alle aldre. Sykdommer er beskrevet hos pasienter som kun er 25 år.

Funksjoner av patologien:

 • Slaget utvikler seg bare mot bakgrunnen av hypertensjon;
 • Det er ingen hodepine, svimmelhet, kvalme, oppkast, stiv nakke, bevissthetstap eller dets forstyrrelser;
 • Nevrale symptomer øker gradvis i løpet av 2-48 timer (vanligvis utvikler pasienten en lidelse under en natts søvn, og om morgenen våkner han symptomer på et slag);
 • prognosen for denne sykdommen er gunstig, etter et angrep er fullstendig eller delvis restaurering av hjernefunksjoner observert;
 • Studien av cerebral fartøy med bruk av kontrastmidler viser ingen brudd, datamaskin og magnetisk resonans avbildning kan oppdage små foci med redusert tetthet, men selv da ikke alltid, spesielt hvis infarkt er liten.

Legene beskriver om lag 20 kliniske syndrom som kan observeres i utviklingen av lacunar slag. Den vanligste diagnosen er følgende:

 1. Den isolerte motorvarianten er den vanligste og forekommer hos 60% av pasientene. Lacunas dannes inne i kapsel og bro. Pasienten utvikler en lammelse av en halvdel av kroppen, vanligvis lemmer, noen ganger ansiktet. Flettet blir observert på motsatt side fra lacunae. Ingen nevrologiske symptomer utvikler seg mer.
 2. En isolert, sensitiv variant observeres hos nesten 20% av pasientene. Lacunas er i dette tilfellet lokalisert i den ventrale talamiske nerveknuten. Utvikle brudd på alle typer følsomhet: temperatur, nociceptiv, taktil, muskel-artikulær. Manifestasjoner av sykdommen kan gripe hodet, armer, ben og torso. Vanligvis blir følsomheten etter hvilken periode helt eller delvis gjenopprettet.
 3. Atactic hemiplegi utvikles når patologiske foci vises i kapsel og bro av hjernen. Det forekommer hos 12% av pasientene. Pasienten har muskulær hypotoni av hender eller føtter, pyramideforstyrrelser, nedsatt koordinering av bevegelse på siden av lesjonen.
 4. Dysartri og håndforlegenhet under bevegelse observeres hos 6% av pasientene, patologiske foci dannes i hjernens bro. Pasienten har en taleforstyrrelse, på den ene siden kan lammelse av lemmer og hode utvikles.

Følgende syndromer blir ofte diagnostisert:

 • dyskinesi;
 • et falskt bulbar syndrom;
 • Parkinsonism syndrom;
 • tvungen gang i små trinn;
 • Urgent oppfordring til å urinere, inkontinens;
 • hemiparesis og tap av følsomhet på halvparten av kroppen.

I utviklingen av lacunar slag er det ingen forstyrrelse av bevissthet eller syn, en systemisk forstyrrelse av den dannede talen (aphasia), samt andre symptomer på skade på hjernebarken.

Komplikasjoner og prognose

Hvis pasienten hadde en lacunar slag en gang, så er prognosen gunstig. De tapt funksjonene i hjernen er fullstendig restaurert, bare noen mennesker kan ha partielle forstyrrelser i bevegelse og følsomhet.

Hvis anfall observeres gjentatte ganger, kan de forårsake en konsekvens, som for eksempel lacunar tilstanden i hjernen, som ofte forekommer hos personer med vaskulær demens.

Med hensyn til forventet levealder er sannsynligheten for dødsfall 2%.

Det er umulig å si nøyaktig hvor mange bor etter et lacunarslag. Mye avhenger av pasientens alder, lokalisering av patologiske foci, alvorlighetsgraden av samtidige sykdommer, rettidig medisinsk hjelp.

Spesielt farlig er dannelsen av lacunae i hjernestammen, siden det er her at respiratoriske og kardiovaskulære sentre er lokalisert.

Sannsynligheten for et dødelig utfall øker med et gjentatt slag.

diagnostikk

For å gjøre diagnosen, samler legen en anamnese, avslører pasientens arterielle hypertensjon, en gradvis økning i tegn på patologi. Ved sekundær opptak kan legen legge merke til sykdomsprogresjonen, identifisere nye symptomer som ikke var der for noen dager siden.

Diagnosen er assistert av MR, som lar deg identifisere patologiske foci med en diameter på 1,7 mm, bestemme form og plassering. Mindre neoplasmer kan ikke påvises på noen måte.

Etter en uke blir kliniske manifestasjoner tydeligere.

terapi

Behandling av sykdommen utføres på sykehuset. En obligatorisk tilstand er korreksjon av arteriell hypertensjon, ellers vil det ikke være positive resultater.

 • å få nok søvn;
 • unngå stressende situasjoner, vær ikke nervøs;
 • slutte å røyke
 • diett, anbefales at tabellen nummer 10, bør utelukkes fra menyen fet, krydret, søtt, salt, koffeinholdige og alkoholholdige drikkevarer i kosten bør gjelde melkeprodukter, kylling, grønnsaker og usøtet frukt.

Alle terapeutiske tiltak er delt inn i grunnleggende og spesifikke.

Grunnleggende behandling er som følger:

 • tar medisiner som eliminerer hypertensjon
 • Hvis pasienten har et brudd på karbohydratmetabolismen, angiitt, ​​aterosklerose, må du ta medisiner som bidrar til å holde sykdommen under kontroll.
 • kontroll for blodkoagulasjon, om nødvendig - ta medikamenter som reduserer det
 • forebygging av cerebralt ødem, diuretika er foreskrevet for dette;
 • tar beroligende midler
 • utpeke antikonvulsive midler i henhold til indikasjoner.

Spesifikk terapi inkluderer følgende:

 • i 6 timer etter angrepet utføres trombolytisk terapi, injiseres fibrinolysin i venen;
 • foreskrive medisiner som forhindrer dannelsen av blodpropper (legemidler basert på acetylsalisylsyre, for eksempel Trombo ACC, CardiASK, Cardiomagnolo, antitrombotiske midler);
 • tar medisiner som forbedrer cerebral sirkulasjon, som f.eks. Mexidol, Piracetam, Omaron;
 • administrasjon av narkotika som forhindrer skade på nevroner i hjernen, for eksempel Cerebrolysin.

Hvis behandlingen utføres på riktig måte og i tide, skjer de kliniske manifestasjonene etter 3-6 måneder.

Hvis sykdommen ikke blir behandlet eller ikke overholder behandlingsordningen, oppstår ikke utvinning fra et slag, tvert imot utvikler alt gjentatte ganger. Hvis det gjentas ofte, blir pasienten forstyrret av psyken:

 • minnesproblemer er notert, en person glemmer navn og ansikter til familiemedlemmer og venner;
 • Pasienten blir nervøs, gråter;
 • en person orienterer seg ikke i rom og tid, ungdom "lever" igjen.

forebygging

Forebygging av utviklingen av lacunar slag består i å overholde en rekke regler. Det er nødvendig:

 • gi regelmessig tid til fysisk anstrengelse, å være ute;
 • passere automatisk trening, gjør yoga-terapi;
 • å forlate nikotin og ånder;
 • normalisere kroppsvekten;
 • å ekskludere fra menyproduktene som fremkaller utvikling av aterosklerose, for å begrense bruken av salt, hurtigmat;
 • ta piller for å normalisere trykket, konstant overvåke det;
 • hvis det var et hjerteinfarkt, må du gjennomgå et fullstendig løpet av rehabilitering;
 • hvis legen skriver, ta medisiner som forhindrer dannelsen av blodpropper, mot bakgrunnen av behandlingen, monitorer alltid protrombinindeksen;
 • Ved første tegn på et slag, besøk umiddelbart en lege og følg alle hans anbefalinger, ellers vil konsekvensene av lacunar slag være svært alvorlig.

Personer i fare anbefales å gjennomgå en MR hvert år, noe som bidrar til å spore sykdommens dynamikk og rette behandlingen i tide.

Slægtninge til pasienten og medisinsk personell bør vise spesiell følsomhet overfor lacunarslaget som har gått siden det gunstige utfallet av sykdommen i stor grad avhenger av deres velvillige holdning.

Diagnose, terapi og prognose av livet i lacunar slag

Lacunar stroke er et av varianter av iskemisk hjerneslag. I dette tilfellet virker den hvite saken som lesjonen. Konsekvensene av denne patologien er endringer i psyken, kognitive forstyrrelser, nevrologiske syndromer.

Generelle egenskaper

Patologi refererer til de farligste sykdommene hittil. Den høyeste prosentandelen av dødsfall forekommer i økonomisk utviklede land. Ifølge statistikken, om lag 60-80 personer ut av 100.000 dør hvert år.

Med denne patologien er det et brudd på patenen til små kapillærer som befinner seg inne i hjernens kortikale sentre. På grunn av sirkulasjonsforstyrrelser, dannes foci av lesjon på stedet der hulrom (lacunae) med en størrelse på 1 til 2 cm, fylt med blod, dannes.

Lacunar stroke er diagnostisert i 15-30% av tilfeller av hjerneblødninger. Sone for lokalisering av lesjonen er den subkortiske kjernen. Avhengig av plasseringen, er det brudd i vaskulær og vertebrobasilar bassenget. I det første tilfellet lider den fremre, midtre og indre halspulsåren. Krenkelser i vertebrobasilarbassenget skjer gjennom:

 • thalamus,
 • cerebellum;
 • vertebral arterie;
 • posterior cerebral arterie;
 • basilære arterie.

Omtrent 20 kliniske syndrom er beskrevet, noe som kan manifesteres i lacunar slag. De vanligste er følgende:

 • Isolert motorvariant, der lacunas dannes inne i broen og kapsel. Dette skjemaet er preget av ensidig lammelse av kroppen.
 • Isolert sensitivt alternativ. Brudd på all slags følsomhet.
 • Atactic hemiplegi. Det er et brudd på koordinering av bevegelser på den berørte siden, muskel hypotensjon observeres.
 • Dysartri. Det er taleforstyrrelse, forlamning av lemmer utvikler seg.

I Russland lider denne patologien oftere enn i landene i EU og USA. I Moskva dør 35% av pasientene som følge av den første blødningen, i andre regioner er slike indikatorer mye høyere og beløper seg til 50-60%.

Relapses of lacunar stroke forekommer i 12% av tilfellene.

Årsaker til sykdommen

Lacunar berøring skjer ofte på grunn av den vanlige økningen i blodtrykket. Også ulike patologiske forandringer i hjernens kar er faktorer som kan provosere utviklingen av denne sykdommen.

Av grunnene som bidrar til utviklingen av sykdommen, kan du relatere:

 • diabetes mellitus;
 • cerebral aterosklerose av cerebral fartøy;
 • systemisk vaskulitt, uavhengig av type;
 • nedsatt blodpropp;
 • smittsomme sykdommer i hjernen;
 • tromboser.

Ytterligere faktorer inkluderer nervesjokk, røyking, alkohol, en livsstil og dårlig underernæring.

Symptomer på lacunar slag

Det er en rekke symptomer som gjør at vi kan gjenkjenne lacunarslaget. Men etter hvert som den patologiske fokus er lokalisert i en viss dybde, og strekker seg ikke til hjernebarken, i de fleste tilfeller er pasienten ikke har noen visuelle defekter, beholdt bevissthet, mentale og motoriske funksjoner ikke er brutt, noe som er typisk for en vanlig slag.

Denne sykdommen vil bidra til å identifisere slike symptomer, noe som indikerer en diffus lesjon av hjernens substans:

 • ubalanse i å gå;
 • ukontrollert tarmbevegelse eller urinering;
 • manifestasjon av anfall av bilateral type;
 • markert forverring av minnet;
 • tap av klarhet i talespråket.

Derfor er det verdt å være oppmerksom på slike primære tegn som:

 • ensidig svakhet hos noen muskelgrupper;
 • flere plutselige bevegelser av ufrivillig natur: rifling av skuldre, hode, feiende bevegelser med hender;
 • syndrom av "plagsom hånd", som observeres med en skarp nummenhet av enkelte ledd;
 • Ikke for uttalt brudd på taktil, smerte og temperaturfølsomhet.

Svært ofte utvikler lacunar stroke om natten, under søvn. På evigheten til en person kan legge merke til en alvorlig hodepine, som vanligvis er forbundet med overarbeid.

Ved den minste manifestasjonen av de beskrevne symptomene, bør du umiddelbart konsultere en lege.

diagnostikk

For å identifisere sykdommen krever en grundig undersøkelse. For å bestemme patologien er følgende diagnostiske tiltak tildelt:

 • magnetisk resonans avbildning;
 • datatomografi;
 • Dopplerografi av karotid- og vertebrale arterier;
 • ultralyd diagnostikk.

Hvis patologien oppdages tidlig, vil den riktige behandlingen bli mer effektiv og tillate pasienten å returnere motor og andre nedsatte funksjoner i halvårsperioden.

behandling

Symptomer i lacunar slag etter et angrep kan forverres i løpet av de neste dagene. Det er av denne grunn at pasienten skal være under konstant tilsyn av leger.

Behandling i dette tilfellet innebærer:

 • å velge den mest hensiktsmessige metode for behandling for lindring av de primære vaskulære sykdommer, som inkluderer aterosklerose, vaskulitt, diabetes eller hypertensjon;
 • bruk av medisiner som bidrar til å forbedre blodsirkulasjonen i hjernen;
 • bruk av antiaggreganter, som reduserer blodets økning i blodpropp
 • utnevnelse av narkotika som forbedrer metabolismen (metabolske legemidler);
 • Bruk av nervebeskyttende stoffer for å beskytte nevroner fra døden.

I behandlingsprosessen tilhører rehabiliteringsperioden en spesiell rolle. Det er av korrektheten av tiltakene som utføres i løpet av denne perioden at gjenopprettingen av organismen og full funksjon av alle deler av pasientens kropp er avhengig.

rehabilitering

Under gjenopprettingsperioden utføres en rekke tiltak som gjenoppretter funksjonaliteten til kroppen som er tapt under lacunar slag.

Prinsippene for rehabiliteringsperioden er som følger:

 • Jo tidligere prosessen med rehabilitering begynner, desto mer effektivt vil kroppen bli gjenopprettet. Tid initieres utvinning perioden reduserer sannsynligheten for gjentatte komplikasjoner, som kan omfatte en sekundær inflammasjon i lungene (lungebetennelse, kongestiv), tromboflebitt.
 • Restaureringsprosessen bør fortsette utelukkende under tilsyn av leger. Med feil organisering av rehabiliteringstiltak reduseres sjansene for full rehabilitering betydelig.
 • En fullverdig rehabilitering krever deltagelse av en taleterapeut, en fysioterapeut, en fysioterapeut, en psykoterapeut, en nevrolog.
 • Støtte til slektninger og venner er svært viktig under rehabilitering. Det anbefales å instruere pasienten ikke å gjøre vanskelige ting hjemme, noe som gir ham muligheten til å føle sin egen verdi.

Prognose og konsekvenser

Prognosen for pasientens helse i lacunar slag er relativt gunstig. På grunn av det faktum at det hvite stoffet består av en rekke nerveprosesser og ligger i de dype lagene i hjernen, rehabiliteres de fleste pasientene på kort tid.

I et enkelt tilfelle av slag, forekommer vanligvis ikke alvorlige komplikasjoner. Men i fravær av behandling er det en trussel om tilbakefall, noe som kan føre til mer utprøvde brudd på blodsirkulasjonen.

I gjentatte manifestasjoner av patologi er det en risiko for negative konsekvenser - nemlig eksistensen av vaskulær demens (demens) eller vaskulær encefalopati. Som et resultat begynner pasienten å ha problemer med tale, minne, kognitive funksjoner, evnen til å konsentrere seg om noe og til og med enkle mentale oppgaver forverres. Under slike forhold mister pasienten muligheten til selvbetjening, utførelse av faglig og arbeidsaktivitet.

Forebyggende tiltak

Stroke kan forekomme ikke bare i avansert, men også i ung alder. Dette skyldes ofte feil livsstil, vanlige spenninger, store belastninger på kardiovaskulærsystemet.

Å spise sunn mat er en av de forebyggende metodene. For å unngå risikoen for å utvikle lacunar slag, må du gi opp ferske og krydret mat, unntatt fra diett mat med høyt innhold av sukker og kolesterol. I tillegg bør du gi opp å spise, noe som bidrar til å øke blodtrykket.

I tillegg til riktig ernæring må du trene regelmessig, i hvert fall i den grad det tillater deg å gjøre helse. Det er ikke nødvendig å gi preferanse til tung sport. Det er mulig å gjøre daglig gåing, sykling, svømming eller øve yoga.

Også, for å redusere risikoen for slag på lacunar-typen, vil det hjelpe følelsesmessig lindring, full søvn, en riktig organisert modus for arbeid og hvile. Det er nødvendig å unngå mentale og fysiske overbelastning, stressende situasjoner.

En annen viktig regel for forebygging - nektet å røyke og drikke alkohol.

Forløpet for å ta antihypertensive medisiner er foreskrevet for personer som har hatt et slag for å opprettholde sin helse i en tilfredsstillende tilstand.

Lacunar stroke er en farlig patologi, hvis det oppdages, handle umiddelbart for å unngå komplikasjoner. Den riktige tilnærmingen til behandling og organisering av rehabilitering vil sikre en persons livsviktige aktivitet.

Lacunary stroke: utvinning fra sykdom og konsekvenser for livet

Lacunar cerebral slag er en type iskemisk sirkulasjonsforstyrrelse i hjernen. Den dype plasseringen av infarktfokuset bestemmer variasjonen av kliniske muligheter. Forskjellen mellom lacunar iskemi og kortikal slag er fravær av tale, syn eller bevissthetsforstyrrelse.

Prognosen for et hjerteinfarkt avhenger av plasseringen av fokuset og den aktuelle behandlingen startet. Hjernens funksjoner gjenopprettes dersom pasienten kom inn på sykehuset umiddelbart eller senest 3-4 timer etter at de første tegnene ble utstilt.

klassifisering

Ved mekanismen for dannelse av hjerneinfarkt deler TOAST-klassifiseringen iskemisk slagtilfelle i 5 subtyper:

 1. Kardioembolisk utseende utvikler seg på grunn av embolus som oppstår i hjertehulen med atrieflimmer, valvulære defekter.
 2. Aterotromboembolisk type forekommer mot bakgrunn av aterosklerose av store kar.
 3. Lacunar stroke oppstår når små arterier er blokkert.
 4. Et hjerneinfarkt av ukjent opprinnelse.
 5. Iskemi av sjelden etiologi i arvelige sykdommer.

Forresten! I Russland, et årlig slag på 400 tusen mennesker, hvorav 70-85% er iskemisk hjerneinfarkt. Andelen lacunar iskemi står for mer enn 15% av totalen.

Funksjoner av lacunar slag

Når lacunary iskemisk myokardialt beregnede eller magnetisk resonanstomografi ikke viser forandringer i hjernen eller detektere små lesjoner til mindre enn 1,5 cm. Skadede områdene ligger dypt i subkortikale kjerner, thalamus, hvit substans i hjernen, indre kapsel, Pons.

I utviklingsprosessen blir foci transformert til cyster fylt med cerebrospinalvæske. Begrenset område med hjerneskade i form av lacunae (innsjøer) skyldes nedsatt blodsirkulasjon i små hjernekar. Lacunar iskemi er oftere forårsaket av blokkering av den midtre cerebrale, fremre eller indre halspulsåren.

Symptomer på hjerteinfarkt utvikles avhengig av lokalisering. Lacunar subtypen er preget av en strømning i form av motor eller sensoriske forstyrrelser.

Utbruddet av et slag fremkaller et hopp i blodtrykk. Utviklingen av sykdommen påvirker vaskulitt - infeksiøs eller aseptisk betennelse i karene.

En viktig funksjon! Ved lacunar slag er det ingen syns-, hørsels- eller talefeil, og bevisstheten er også bevart. I tillegg er hjernestammen ikke skadet. I tillegg er det ingen kilde til emboli i hjertet.

Forløpet av lacunar slag

Iskemisk slag, som regel, begynner plutselig om natten, manifesterer seg om morgenen. Infarction av denne arten er ofte asymptomatisk, men kan manifestere seg i form av flere lacunar syndromer. De vanligste av disse er:

 • Den hyppigste - isolerte motortypen - forekommer i 50% av tilfellene. Det manifesterer en lammelse av den ene halvdelen av stammen på siden motsatt fokuset av lesjonen i hjernen. Lammelse påvirker ansikt, arm, ben og tær. Muskelsvakhet observeres med et mikroslag eller forbigående angrep, og første øker, deretter regres. Alle andre hjernefunksjoner blir bevart. Etter et slag er det fullstendig gjenoppretting.
 • Mindre ofte er det et sensorisk isolert utseende. Det vises på bagasjerommet, ansiktet, lemmer med alle slags sensoriske forstyrrelser - temperatur, taktil, smertefull.
 • Den vanligste typen er syndrom av dysartri og en vanskelig arm. Han er kjent ved kombinasjonen av afasi med ataksi i hånden - et brudd på koordinering av bevegelser. Syndromet manifesteres ved lammelse av lemmer, brudd på bevegelser, gang.
 • Ataxisk hemiparesis er preget av brudd på følsomheten til hånden eller hånden på samme side.

I tillegg til de viktigste syndromene, er det andre lidelser i form av tics og ufrivillig vannlating. Gangen endres - pasienten beveger seg med små trinn. Noen ganger oppstår tegn på Parkinsons sykdom.

Symptomene på lacunar slag ser plutselig ut, og utvikles gradvis over flere dager. Noen ganger oppstår en sykdom i hjernens sirkulasjon i form av et mikroslag, som varer i flere minutter. Forbigående angrep kan forekomme 2-3 ganger om dagen.

komplikasjoner

Med et enkelt slag er prognosen gunstig. I de fleste tilfeller blir hjernens funksjoner gjenopprettet uten konsekvenser. Noen ganger observeres restmotor eller sensoriske symptomer. Men angrep av et hjerteinfarkt kan gjenta. Her i slike tilfeller utvikles alvorlige konsekvenser:

 • Demens utvikler seg med en betydelig reduksjon i blodstrømmen til hjernen;
 • lacunar tilstanden manifesteres av flere nevrologiske symptomer -
  dysartri, flagrende gang, hemiparese, brudd på vannlating.

Vaskulær demens betyr demens forårsaket av oksygen sult i hjernen. Årsaken til hypoksi er et brudd på cerebral sirkulasjon. En person blir komplett ugyldig, ikke orientert i rom og tid. Slike pasienter, forlater huset, mistes ofte, så de trenger tilsyn og omsorg for slektninger.

outlook

Blant personer som har opplevd et lacunarslag, går bare 20% tilbake til sin tidligere livsstil, de kan jobbe igjen. Halvparten av pasientene mister evnen til å bevege seg, og 18% mister talen sin. Dødelighet av pasienter i løpet av den første måneden av sykdom er 15-25%.

Prognosen for liv og arbeidsevne avhenger av plasseringen av utbruddet. Lengden på oppholdet på sykefraværet er relatert til alvorlighetsgrad av sykdommen, graden av gjenoppretting av funksjonsnedsettelser. Vanligvis, etter 2,5-3 måneder, vurderer medisinskkommisjonen behovet for å utvide funksjonshemmet. Noen, men ikke alle, pasienter får funksjonshemning.

behandling

Ved første tegn på et slag, må du ringe en ambulanse. Utfallet av sykdommen avhenger av hvor tidlig behandlingen har begynt. I medisin er det begrepet terapeutisk vindu - dette er en kort periode på 3-4 timer, hvor hjernens funksjoner kan gjenopprettes. Jo tidligere behandlingen starter, desto mer sannsynlig er det å overleve eller ikke bli livslang ugyldig.

Et interessant faktum! Mayor av global statistikk, de fleste ved første tegn på hjerneslag ikke ringe en ambulanse, og slektninger eller prøver å ta de nasjonale tiltak - en pille for en hodepine. Som et resultat er verdifull tid uopprettelig tapt.

Allerede på prehospitalet gir pasienten pasienten medisinske prosedyrer:

 • stabilisere blodtrykket
 • støtte hjerteaktivitet;
 • kontroller nivået av glukose;
 • Når kroppstemperaturen stiger, blir parasittamol gitt;
 • fjern akutt hodepine med ketoprofen eller ibuprofen;
 • gi oksygen.

Etter å ha utført hovedaktivitetene, er pasienten innlagt på et tverrfaglig sykehus der det er en nevrokirurgisk eller nevrologisk avdeling.

På et sykehus, om ikke mer enn 4,5 timer, begynner trombolytisk behandling. For å gjøre dette, introdusere Plasminogen. Parallelt bekjemper de ødemets ødem, korrigerer vann-elektrolyttbalansen. Etter en dag, gi antiplatelet narkotika basert på aspirin.

Stroke på iskemisk type forekommer mot en bakgrunn av en hypertensi, en diabetes. Derfor krever sykdomsbehandling en integrert tilnærming. Til dette formål forberedes en annen virkningsmekanisme for:

 • grunnleggende behandling av den underliggende sykdommen - vaskulitt, diabetes, aterosklerose;
 • antihypertensiva;
 • antiaggreganter for forebygging av tilbakefallende slag - Aspirin, Clopidogrel;
 • Legemidler som forbedrer hjernecirkulasjonen - de metabolske og nevrobeskyttende midler som velges av en nevrolog.

I tilfelle av slag, sammen med medisinsk behandling, begynner gjenoppretting allerede i den akutte perioden. Når pasientens tilstand har stabilisert seg, blir effekten på det lokomotoriske systemet påført. Først brukes passiv gymnastikk og kinesioterapi.

Rehabiliteringsperiode

Av stor betydning for utvinning etter et slag er behandling med treningsterapi, robotteknikker. Rehabilitering begynner på tredje eller femte dagen i sykehusavdelingen, hvor pasienten kom inn.

Etter slutten av den akutte perioden med lacunar cerebral slag, fortsetter behandlingen i rehabiliteringsavdelingen på samme sykehus. Det beste alternativet er å gjennomgå rehabilitering i et medisinsk senter eller et spesialisert sanatorium.

Terapeutisk gymnastikk, kroppsopplæring, massasje under oppsyn av en lege, eliminerer de gjenværende effektene av et hjerteinfarkt. Etter utladning utfører pasienten det foreskrevne settet med øvelser hjemme. Dessuten er det nødvendig å konsultere periodisk hos lege-rehabilitolog.

Med hjerneslag er det nødvendig å gjenopprette ikke bare lembebevegelse, men også psykomotional tilstand. For dette anbefales det å besøke en nevrolog og en psykolog.

Lacunar stroke truer helsen og livet til en person. Men ved sine første tegn kan du ikke få panikk eller ringe slektninger og spørre hva du skal gjøre. Den mest riktige avgjørelsen er ikke å miste verdifull tid, for å ringe for nødhjelp. Dette er den eneste måten å forhindre komplikasjoner, og i mange tilfeller for å redde sitt eget liv.

Les Mer Om Fartøyene