Hva er en lacunar slag: symptomer, behandling og rehabilitering

Lacunar stroke, som også kalles iskemisk slag, er et hjerteinfarkt som oppstår som følge av lesjonen av små arterier som er ansvarlige for perforering. Plasseringen av patologi lokalisering er den pontomesencephalic regionen eller hjernehalvdelen av hjernen.

Bemerkelsesverdig er plasseringen av fokuset, som ligger så dypt som mulig, og lesjonsområdet er ikke mer enn 15 mm i diameter.

I tillegg bør det bemerkes at med iskemisk slag i 70-85% er merket lacunar. Denne patologien, som kan føre til døden.

Ifølge statistikken, i den første måneden etter angrepet, dør ca 15-25% av pasientene, og innen året rundt 29-40%. Hos eldre er denne prosentandelen litt høyere.

Hittil er lacunar cerebral infarkt en av de mest formidable patologiene. En stor andel av dødsfallene forekommer i land med velutviklede økonomier. Ifølge statistikken er det fra 60 til 80 personer ut av 100 tusen i ett år.

Det mest bemerkelsesverdige er at i Russland er tilfellene av dødelighet etter lacunarstrekk mer vanlig enn blant innbyggere i land som er medlemmer av EU og USA. Samtidig blir følgende statistikk notert: i Moskva dør 35% av pasientene etter første slag, i regioner når dette merket 50-60%.

For en sykdom av denne typen er karakteristisk at med det ikke er noen forstyrrelser av bevissthet, syn, tale i form av sensorisk avasi og andre funksjoner i hjernebarken.

I tillegg er det ingen tegn på skade på hjernestammen. Det er disse funksjonene som skiller lacunar iskemisk slag fra andre typer, der alle disse symptomene er tilstede.

Utvikling av sykdommen i lesjoner

For tiden skiller spesialister et lite, progressivt og komplett slag som påvirker menneskers hjerne. Små har reversible nevrologiske underskudd. Generelt er denne typen patologi diagnostisert dersom symptomene fullstendig regres innen 2 eller 3 uker. Til dato, ifølge statistikk, skjer dette i 10-15% av tilfellene.

I tillegg er det også et progressivt slag, som diagnostiseres dersom graden av nevrologisk underskudd øker med tiden. Samtidig regres neurologiske forstyrrelser, eller deres stabilisering blir tegn på fullført eller som det kalles, av et stort slag.

Lacunar stroke, som er en type iskemisk slag, forekommer i 15 til 30% av tilfellene. Utviklingen av patologi begynner i dannelsen av okklusjon av små kar i hjernen. Ofte er lokaliseringsstedet den subkortiske kjernen.

På lokaliseringsstedet varierer stroke som følger: nederlag av vaskulær og vertebrobasilar bassenget. Samtidig påvirkes det vaskulære bassenget:

 • indre halspulsårer;
 • anterior arterie;
 • midterarterien.

Nederlaget for vertebrobasilarbassenget skjer gjennom:

 • vertebral arterie;
 • basilar arterie;
 • cerebellum;
 • posterior cerebral arterie;
 • thalamus.

Faktorer som forårsaker infarkt

Som allerede nevnt, vises et lacunarslag eller et hjerteinfarkt som en konsekvens av arteriell hypertensjon som påvirker hjernen.

Det avhenger av hva som observeres arterielt trykk, hvor mye arteriene av arteriene har lidd og i hvilken tilstand de er. Det er viktig å spore hoppene som oppstår over dagen og deres hopp, fordi plutselige endringer eller senking av trykk kan forårsake lacunar slag.

I utgangspunktet er risikoen for å få cerebral infarkt hos personer med:

 • hyalindystrofi av hypertensjon;
 • aterosklerose;
 • tidligere overført smittsom betennelse i arterioler lokalisert i hjernen;
 • forhøyet blodsukker eller diabetes mellitus.

I tillegg er et ganske vanlig forårsakende middel til lacunar cerebral slagtilfelle vaskulitt, som kan manifestere seg i en ikke-spesifikk og spesifikk form.

Klinisk bilde

Svært ofte går pasienter med lignende problem til en medisinsk institusjon i en ganske forsømt form, fordi det ofte ikke ledsages av noen symptomer. Sykdommen kan forekomme som en mikrogrep eller forbigående iskemisk angrep.

Funksjonene i sykdomsforløpet er uttrykt av følgende faktorer:

 • arteriell hypertensjon i anamnesen;
 • fravær av meningeal og cerebrale tegn, det vil si svimmelhet, kvalme, oppfordring til å kaste opp og andre;
 • det er heller ikke noe bevissthetstap;
 • sykdommen manifesterer seg om natten på dagen, om morgenen danner alle tegn på lacunar slag;
 • Etter tilbakefall blir alle nedsatte hjernefunksjoner gjenopptatt med delvise neurologiske underskudd;
 • Når MR og CT utføres, oppdages det kun små foci med redusert tetthet, hvis infarkt er liten, kan de være helt fraværende.

I medisin er det flere syndromer som kan følge sykdommen. De vanligste er:

 1. Isolert motor type (55 - 60% av tilfellene). Lokaliseringen av patologien er den bakre låret på den indre kapsel. I dette tilfellet observeres lammelse av kroppshalvdelen og plegien på motsatt side av den hvor sykdommens fokal er lokalisert. I tillegg observeres ingen tegn.
 2. Isolert sensitiv type (21% av tilfellene). Årsaken er at den ventrale talamiske ganglionen blir skadet. I dette tilfellet er alle typer pasient følsomhet krenket, det vil si smerte, muskel ledd, temperatur, taktil og proprioceptiv. Sted for lokalisering av symptomer - lemmer, trunk og hode. Over tid kan følsomme forstyrrelser delvis forsvinne eller ende.
 3. Atactic hemiparesis (12% av tilfellene) utvikler seg når hulrom dannes i området av dorsalhøften av den indre kapsel og inne i varioliumbroen. Samtidig er muskelsvikt, ataksi på siden av lokaliseringen av sykdommen og pyramidale sykdommer notert.
 4. En plagsom øvre lem og en dysartri (6% av tilfellene). Patologien er som følger: i lagene i det nervøse vevet på broen dannes lakuner. I dette tilfellet er det problemer som tidligere er fraværende fra tale, klosset i bevegelse, lammelse av hode, armer og ben.

I tillegg, uavhengig av type syndrom, har lacunar stroke følgende symptomer:

 • ufrivillig bevegelse;
 • vandring utføres i små trinn;
 • oppfordrer til å urinere på en imperativ måte, mens du holder urin fra tid til annen, er bare umulig;
 • kan kombineres sensorisk og motor type slag;
 • i noen tilfeller er Parkinsons syndrom notert.

Diagnose og behandling av sykdommen

Først av alt utføres tester for å identifisere sykdommen. Samtidig oppdages arteriell hypertensjon umiddelbart. Etter et angrep kan alle symptomene forverres de neste dagene, ofte er denne tiden begrenset til timer. Det er derfor pasienten er under oppsyn av spesialister hele tiden.

Hvis sykdommen ble oppdaget så tidlig som mulig, vil riktig behandling få effekt, og alle motor- og andre funksjoner vil bli returnert til pasienten i perioden opptil 6 måneder. For å diagnostisere patologi brukes CT og MR. Først av alt er behandlingen rettet mot å redusere blodtrykket til normalt og forbedre blodsirkulasjonen.

Ved behandling av lacunar stroke bruker spesialister grunnleggende terapi. Differensiell behandling er ikke brukt, da det ikke er behov for det. Behandlingsprinsipper er som følger:

 • bruke metabolske og nevrobeskyttende stoffer;
 • Målet med behandlingen er å forbedre blodsirkulasjonen;
 • I tillegg tilføres adekvat terapi av den underliggende sykdommen til de skadelige karene, det vil si symptomer på vaskulitt, diabetes mellitus, hypertensjon og aterosklerose elimineres.

Av særlig betydning er verken behandlingen, men rehabiliteringstiden. Det er fra hans oppførsel at full gjenoppretting av funksjonen til alle deler av kroppen avhenger.

Rehabiliteringsperiode

I rehabiliteringsperioden gjennomføres en rekke aktiviteter, både medisinske og pedagogiske, juridiske, sosiale og psykologiske. Alle er rettet mot å gjenopprette de tapte funksjonene som følge av lacunar slag.

Prinsipper for rehabiliteringsprogrammet:

 1. Hvis rehabiliteringsforanstaltninger startet så snart som mulig, For eksempel, fra de første dagene av manifestasjon av symptomene på sykdommen, er utvinningen mye raskere og mer fruktbart. Dette er en stor sjanse til å unngå mulige sekundære komplikasjoner, som kontrakturer, kongestiv lungebetennelse, tromboflebitt og andre.
 2. Rehabilitering skal kun utføres under tilsyn av spesialister. Hvis hendelsene er organisert feil, vil sjansen for fullstendig utvinning bli betydelig mindre.
 3. For å gjenopprette det er nødvendig å delta metodologen av treningsbehandling, en nevrolog, en fysioterapeut, en psykoterapeut, en ergoterapeut og en taleterapeut.
 4. Rehabiliteringsprosess innebærer nærvær og støtte til nære pasienter. Det er best å lade pasienten med de mest grunnleggende husarbeidene i helgene eller om ettermiddagen.

Sannsynlige konsekvenser og prognosen for spesialister

Hvis det ble observert en lacunary single stroke, er prognosene for spesialister ganske gunstige. Generelt, etter en periode med gjenoppretting etter tilbakefall, returneres alle funksjoner til pasienten, selv om det er mulig at følsomme rest- og motoriske symptomer fortsatt kan observeres.

Med hyppige tilbakefall er det en sjanse til å utvikle en lacunar tilstand i hjernen, og sannsynligheten for dette er veldig høy. Ifølge statistikk er slike komplikasjoner observert i 65-70% av tilfellene med gjentatte lesjoner.

Men til tross for at funksjonene gjenopprettes, lacunar stroke etterlater et uutslettelig avtrykk på personens mentale tilstand.

Den mentale tilstanden gir seg til gradvise endringer. Dermed blir minnefeil, kommunikasjonsvansker og desorientering notert. Konsekvensen av lacunar stroke er tearfulness, en følelse av egen hjelpeløshet, sannsynligvis utseendet av hyppige hysteriske og affektive forhold.

Forebyggende tiltak

Lacunar stroke påvirker ikke bare de eldre, men også den yngre generasjonen. Hva er mest bemerkelsesverdig, menn er mer utsatt for denne sykdommen enn kvinner. Hovedårsaken til hjerneinfarkt er en ugunstig livsstil, som er i en stressende tilstand, konstant stress på hjernens nevroner, blodårer og hjerte.

Til tross for situasjonenes alvor er Aspirin det beste medikamentet for å forebygge sykdommen. Det reduserer risikoen for gjenoppbygging av lesjonen betydelig. I dette tilfellet skal legemidlet kun tas i sin rene form.

I tillegg, for å beskytte deg mot sykdommen, bør du ta vare på og revurdere livsstilen din:

 • sørg for å følge en diett som ikke inneholder matvarer med økt sukker, kolesterol og andre skadelige stoffer;
 • sammen med det anbefales det å ta forebyggende preparater som oppnevnes av legen ved periodiske kontroller som bør utføres ikke mindre enn en gang i et halvt år;
 • Blodtrykk bør alltid overvåkes, det er best å måle det flere ganger om dagen (med alle indikasjoner bedre notert i dagboken);
 • i tilfelle manifestasjon av noen av symptomene på sykdommen, bør du umiddelbart kontakte en spesialist;
 • og selvfølgelig er det helt verdt å gi opp alkohol og røyking;
 • så ofte som mulig komme ut på naturen og pust frisk luft.

Ikke glem at tretthet, stress og overdreven trening bare øker sannsynligheten for sykdom, så alt skal være i moderasjon og konfliktsituasjoner og bør unngås helt. Sport bør være til stede i livet, men slik at det ikke skader helse.

Egenskaper av lacunar cerebral slag

Lacunar stroke er en type iskemisk slag. Enkelte forfattere anser innføringen av det generelle begrepet "ischemisk hjernesykdom" for å være hensiktsmessig, idet man tar hensyn til de spesifikke egenskapene i patologisk utviklingsmekanisme.

Isoleringen av dette skjemaet er basert på hulrommene som er identifisert i sykdommen i de subkortiske strukturer. Sykdommen ble ikke diagnostisert i lang tid i pasientens liv, siden det ikke manifesterer seg lenge med noen symptomer.

Som utvikling av nye diagnostiske teknikker ble det klart at lacunar stroke står for opptil 15% av alle tilfeller av hjerneinfarkt.

Ifølge den internasjonale klassifiseringen av sykdommer inngår patologi i gruppen av cerebrovaskulære sykdommer og behandles som en fornærmelse av uspesifisert opprinnelse (infarkt eller blødning).

Funksjoner av hjerneskade

Studier har vist at lacunarformen utvikler seg hovedsakelig hos pasienter med hypertensjon med alvorlig aterosklerose. Dette peker på eldre alder som den mest sårbare risikogruppen. På bakgrunn av nederlaget til større fartøy med aterosklerotiske plakk, har pasienter allerede tegn på utbruddet av kronisk hjerne-iskemi.

I motsetning til hemorragiske og iskemiske former for beroligelse, bryter denne patologien motstanden til ikke hovedarteriene, men av de minste kapillærene som ligger inne med hensyn til hjernens kortikalcenter (penetrerende). Diameteren av disse fartøyene er flere titalls mikron. Med normal sirkulasjon er de ansvarlige for å levere dype lag av hjerneceller.

For intracerebrale arterier er karakteristisk:

 • svært liten mulighet for erstatning med sikkerhetstanker;
 • streng lokal type patologisk lesjon av deler ikke mer enn 10 mm;
 • muligheten for transformasjon i mikroaneurysmer etterfulgt av blødning;
 • de tilhører ikke type arterier som er berørt av aterosklerose (de er ikke fartøy av muskel-elastisk type, for eksempel aorta, femorale arterie, koronarbein).

Aterosklerose forverrer den generelle ernæringen av hjernen, bidrar til utviklingen av hypertensjon, og dette kompliserer plasseringen av intracerebrale kar.

Det er viktig at halvkorsets kortikale område ikke påvirkes. Små blodpropper forårsaker foci av mykhet først, deretter dannes hulrom (lacunae) i deres sted. Størrelsen varierer fra 10 mm i diameter til 1,5 cm, muligens fusjonerer til større formasjoner. Gigantiske lacunae kalles hulrom mer enn 2 cm, men de er sjeldne. Inne i lacuna er blod eller plasma med fibrin. Vegger er en "pose" som kan bryte med fysisk stress, en kraftig økning i blodtrykk, hode traumer.

årsaker

En viktig rolle i dannelsen av patologiske forandringer i hjernens gjennomtrengende arterier er gitt til:

 • hypertensiv sykdom med ukontrollerte forskjeller i blodtrykk, hyppige kriser, fravær eller utilstrekkelig behandling;
 • konsekvensene av metabolske forandringer (forstyrret karbohydratmetabolisme og ionisk likevekt) i diabetes mellitus;
 • tilstander og sykdommer assosiert med økt blodpropper, og en tendens til trombose (omfattende traumer og brannskader, sjokk, et stort tap av fluid med langvarig oppkast, diaré, dehydrering, polycytemi vera og andre);
 • sykdommer i arterier av inflammatorisk natur (arteritt og vaskulitt) med smittsomme eller allergiske årsaker som hindrer den totale blodstrømmen gjennom hjernekarrene;
 • arvelige forandringer i strukturen i vaskemuren.

Sjelden kan årsaken til lacunarformen av et slag ikke være iskemi med vevnekrose, men et lite blødningsområde i nabolandet. I stedet for atherosklerose med tilstedeværelse av kolesterolplakk fra innsiden blir de gjennomtrengende karene tettere, taper hyalin og er sclerosed.

Kliniske manifestasjoner

Lacunar stroke, i motsetning til andre former, er ikke ledsaget av akutt forstyrrelse av bevissthet, tale, syn, motoriske funksjoner, da kortikale strukturer ikke er involvert i den patologiske prosessen.

Alle symptomene oppstår og vokser gradvis, avhenger av hulrommet, trykket på et bestemt subkortisk sentrum eller ødeleggelsen. Komplekser av symptomer er knyttet til syndrom, de tildeles ca 20. Neurologer snakker om "lacunar tilstand" i hjernen.

 • motor - utvikler delvis eller fullstendig tap av bevegelse i halvparten av kroppen eller en lem og ansikt, alle andre funksjoner blir bevart (halvparten av alle tilfeller av slag);
 • hemiparesis ataksisk - svakhet i arm eller ben, mer i hånd og føtter, med lagret styrke;
 • kombinasjon av hemiparese og tap av følsomhet (35% av tilfellene);
 • dysartri og "klosset hand" - kombinerer stemmeforandringer, og svakhet i hånden, vanskelighetene i leddene, mulige brudd på sammentrekninger av ansiktsmusklene og ben med den samme side;
 • hyperkinesis (flere unødvendige bevegelser) - ledsaget av en stor tremor av hender, obsessive bevegelser på bagasjerommet, tråkk av skuldrene, hode, samtidig er det brudd på tonen i de enkelte muskelgruppene;
 • Berørings isolert Syndrom (5%) - typisk brudd følsomhet i hushalvdelen til fullstendig tap, blir temperaturen av objekter ikke filt, skarp og sløv ende nål, noen ganger kombinert med en forandring av smerte.

Andre symptomer inkluderer:

 • anfall og økt muskelspenning fra begge sider;
 • redusert minne;
 • svajer mens du går, forstyrret balanse;
 • tap av kontroll av bekkenorganer, ufrivillig vannlating og avføring.

Lacunarformasjoner finnes i "stille" soner og viser ikke kliniske symptomer.

diagnostikk

For å bekrefte diagnosen må legen identifisere forholdet med hypertensjon, bekrefte gradvis utvikling av symptomer. En re-undersøkelse om noen dager kan tyde på en forverring av dynamikken, utseendet på flere tegn.

En moderne metode for å oppdage lacunae i hjernevevene er magnetisk resonansbilder og datatomografi. Det indikerer de minste formasjonene med redusert tetthet og dimensjoner på 1,7 mm i det subkortiske systemet, bestemmer formen, lokaliseringen. På syvende dagen av sykdommen er bildet mer tydelig.

Dessverre, med små størrelser lacunae, viser ingen MR eller CT-skanning patologi.

Hjelper ikke med diagnose og angiografi av cerebral fartøy.

Problemer med behandling

Behandling av lacunar stroke begynner nødvendigvis på sykehuset med korreksjon av antihypertensive behandling. Uten kontroll over blodtrykket er det umulig å oppnå resultater. Derfor er stor betydning knyttet til:

 • medisinsk behandling (tilstrekkelig søvn, mangel på negative følelser og stress, vennlig holdning til slektninger og ansatte), må pasienten slutte å røyke, hvis han ennå ikke har gitt opp;
 • diett i henhold til tabell nummer 10 (restriksjon av salt, fett og krydret mat, kaffe, søtsaker), anbefalte meieriprodukter, kyllingekjøttprodukter, grønnsaksalat, usøtet frukt.

De grunnleggende prinsippene for terapi er ikke forskjellig fra de generelle kravene til behandling av alle iskemiske slag, er delt inn i grunnleggende tiltak og spesifikke.

Grunnleggende behandling inkluderer:

 • bruk av antihypertensive stoffer for å optimalisere blodtrykket
 • regulering av blodpropp
 • tiltak mot cerebralt ødem;
 • om nødvendig, antikonvulsive midler.

Den spesifikke behandlingen inkluderer:

 • trombolyse i de første 6 timene (intravenøs injeksjon av fibrinolysin i henhold til skjemaet);
 • forbindelse av legemidler som reduserer trombusdannelse (aspirin-serien), antikoagulantia i henhold til indikasjoner;
 • beskyttelse av hjerneceller ved hjelp av nevroprotektorer.

Hvilke vaskulære legemidler og neuroprotektorer er mest aktive i hjernens iskemi?

For å støtte og utvikle sikkerhetsblodstrøm, brukes narkotika som Cavinton, Nicergoline, Cinnarizine og Eufillin. I moderne nevrovitenskap anbefales disse rettsmidler ikke i forbindelse med det avslørte "ranets syndrom" (økt blodgass gjennom utvidede collaterals øker økt ischemiasonen, da blodet strømmer inn i en ny kanal).

Behovet for å øke metabolismen og energien i ødelagte hjerneceller krever stoffer med nevrobeskyttende og antioksidantvirkning. For dette gjelder: Glycin, Semax, Cerebrolysin, Nootropil, Mexidol, Cortexin.

Det moderne nivået av medisin tar hensyn til bevisgrunnlaget for klinisk effektivitet. Og det er dessverre ikke for disse stoffene. Likevel anser mange nevrologer at søknaden skal være praktisk og rettferdiggjort.

Hva er resultatet av et ubehandlet lacunar slag?

Brudd på diett og behandling i stedet for fullstendig utvinning fører til gjentatte slag. Den hyppigste konsekvensen av lacunae i hjernevevet er en gradvis endring i pasientens mentale status:

 • "feil" av minne utvikler, folk glemmer ikke bare navn, men også nært folk;
 • kommunikasjon hindres på grunn av økt nervøsitet, hysteri, tårefeil;
 • personen er disorientert på plass og i tid forstår ikke hvor "ungdomsperioden" er bosatt.

Hva skal jeg gjøre for å forebygge?

Forebygging av lacunarformen av iskemi er ikke forskjellig fra de generelle tiltakene for forebygging av cerebrale sirkulasjonsforstyrrelser:

 • sikre "lossing" fra nervøs overbelastning på jobben og i familien ved hjelp av praktiske sportslige aktiviteter, fotturer, fotturer;
 • selvhypnose, yoga terapi;
 • vedlikehold av kroppsvekt innenfor grensene for aldersnormer, om nødvendig, losningsdager;
 • Overholdelse av prinsippene for anti-sklerotisk diett, svikt etter 40 år fra kontraindisert mat;
 • kontroll over nivået av arteriell trykk;
 • behandling av hypertensjon når den oppdages
 • gjennomføre et fullstendig løpet av rehabiliteringsforanstaltninger ved akutt hjerneslag eller hjerteinfarkt en gang overført
 • på utnevnelse av en lege, tar trombosebeskyttende stoffer, med en protrombin-indekskontroll;
 • Søker medisinsk hjelp i tilfelle nye symptomer fra hjernen.

Pasienter med risikofaktorer anbefales å gjennomgå magnetisk resonansdiagnose hvert år. Metoden lar deg sammenligne og identifisere positive eller negative endringer. Tidlig korreksjon av behandling avhenger av den.

Lacunarinfarkt i hjernen - hva er det og hva som er farlig

Hva er en lacunarinfarkt i hjernen? Dette er ingenting annet enn et iskemisk hjerneslag med sine egne fysiologiske og anatomiske egenskaper, og det er derfor det kalles lacunar.

Denne form for cerebral vaskulær sykdom er blitt fremhevet ved oppdagelsen og innføring i praksis metoder som sette fagfolk på området se endringer i hjernen - en datamaskin, et magnetisk resonansavbildning (MRI).

Karakteristisk for et slikt slag

Dette er akutte sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen, som utvikler seg i de dype arteriene i hjernen. Foci har en liten diameter, i størrelsesorden 1-1,5 cm. Over tid, i stedet for et lite område av iskemi, dannes en lacuna cyste, så denne typen slag ble kalt lacunarinfarkt.

Ifølge spesiell medisinsk litteratur, lacunar infarcts står for 15% av alle slag. Ved å studere problemet på forskjellige tidspunkter, russiske nevrologer: E.I. Gusev, E.V. Schmidt, V.I. Skvortsova. Takket være deres anstrengelser har det blitt fastslått at problemfrekvensen blant fysiske personer (25-64 år) er 1-3 tilfeller per 1000 personer.

Årsaker og risikofaktorer

Hovedårsakene til utseendet på lacunae er:

 1. Arteriell hypertensjon. Utviklingen av lacunarinfarkt er mulig både i løpet av krisen og ved stabil arteriell trykk.
 2. Aterosklerose i hjernen. Til tross for tilstedeværelsen av aterosklerotiske lesjoner av hovedkaretene i hodet, er det i de fleste tilfeller ingen signifikante stenoser.
 3. kombinasjon aterosklerose og arteriell hypertensjon.
 4. Medfødte funksjoner eller misdannelser av hjerneskipene.
 5. Lacunar slag kan forårsakes mikroemboliomi av små arterier. Dette skjer med noen rytmeforstyrrelser (atrieflimmer), etter et hjerteinfarkt.
 6. Diabetes mellitus. Økt blodsukker fører til spesielle diabetiske lesjoner - angiopati av kar, inkludert hjernen. Progresjon av aterosklerose er direkte proporsjonal med alvorlighetsgraden av diabetes.
 7. røyke. Nikotin øker viskositeten av blodet og forårsaker spasmer (innsnevring) av karene.

Klinikk: symptomer og tegn

Vanligvis går sykdommen uten å miste bevisstheten. På grunn av symptomens fattigdom, blir det ofte diagnostisert med forsinkelse. På tidspunktet for utviklingen av et hjerteinfarkt, kan det være en økning i blodtrykket eller en forstyrrelse i rytmen. Enkle hull er manifestert av nevrologiske symptomer, som ikke fører til fullstendig immobilitet og behovet for ekstern pleie.

Varianter av kliniske symptomer:

 1. Motor lacunar infarkt. Det manifesteres av en enkel begrensning av mobiliteten til ett eller begge lemmer.
 2. Følsomt infarkt. Dette er en reduksjon i følsomheten til halvparten av kroppen eller lemmen.
 3. Koordinatorens slag. Det er samordningsbrudd. Pasienten klager over svimmelhet, usikker gang på grunn av ustabilitet.
 4. Lacunar infarkt, manifestert av intellektuelle funksjonshemminger: Senker ned mentale prosesser, reduserer minne, oppmerksomhet.

Andre varianter er mulige med kombinasjonen av de beskrevne kliniske tegn eller omvendt, uten fravær av symptomer.

Fare og konsekvenser

År med observasjon viste at en tredjedel av pasientene etter lignende sykdommer i cerebral sirkulasjon et år senere utviklet seg parkinsonisme, og i den fjerne perioden - demens eller, på annen måte, vaskulær demens.

Et annet fenomen ofte depresjon, tilbaketrekking til sykdom. Vanligvis skjer dette når flere lacuner vises.

klassifisering

Den kliniske klassifiseringen er basert på kliniske symptomer og vurderes i avsnittet om symptomer på lacunarinfarkt.

I utviklingen av sykdommen er det:

 • Den mest akutte perioden er de første 3 dagene;
 • akutt - 28 dager;
 • tidlig utvinning - de neste 6 månedene etter sirkulasjonsforstyrrelsen;
 • sen gjenoppretting - i 2 år.

På grunn av milde symptomer og fravær av uttalt motorisk tale og følsomme forstyrrelser, Det er svært vanskelig å beskrive egenskapene til hvert gap. Derfor er denne oppdelingen av sekundær betydning.

diagnostikk

Det er mulig å mistenke et lacunarinfarkt på grunnlag av pasientens klager. Men med full tillit til å snakke om arten av hjerneskade er mulig etter en detaljert undersøkelse ved hjelp av høyteknologisk utstyr.

Vanligvis dette tomografi, utforske hjernen på ulike nivåer. Enheten lager trinnvise virtuelle skiver.

Signalet fra menneskekroppens strukturer blir matet til radiologens personlige datamaskin og omformet til et bilde. Jo mindre trinnet er, desto større er sannsynligheten for å oppdage en lacuna.

Samtidig er det nødvendig å gjennomføre Søk etter årsaker til hjerteinfarkt. Det diagnostiske komplekset er som følger:

 1. Generelle kliniske tester av blod og urin. Blodtest for glukose. Biokjemisk analyse, med bestemmelse av nivået av kolesterol og lipoproteiner, indikatorer for blodkoagulasjonssystemet.
 2. EKG for diagnose av rytmeforstyrrelser (tabellen om dekoding og normer for EKG hos voksne finnes i en annen artikkel).
 3. Ultralyd dupleksskanning. Ultralyd gjør det mulig å se skipets vegg med medfødte mangler og tegn på aterosklerose.

Behandlingstaktikk

For tilstrekkelig terapi, og i fremtiden med sikte på å forhindre gjentatte brudd på hjernecirkulasjon, blir pasienter tildelt aspirin å redusere aggregering av blodelementer (liming og dannelse av blodpropper) og forbedring av fluiditeten. Den mest akseptable dosen er 75 mg acetylsalisylsyre, produsert spesielt for dette formålet.

Normalisering av blodsirkulasjon oppnås ved å forskrive medisiner som forbedrer mikrosirkulasjonen. Optimal valg - nicergolin, vinpocetin, pentoksifyllin. Først, et kurs av intravenøse dryppsinnledninger, med overgangen til en lang mottak av tabletter.

Samtidig anbefalt neyrotrofiki - medisiner som optimaliserer oksygenforsyningen til hjernen, og stimulerer gjenoppretting. Dette er cerebrolysin, actovegin, citicolin og ginkgo biloba preparater (memantin, tanakan, bilobyl).

Med utvikling av tegn på demens og dannelse av en lacunar-tilstand, anticholinesterasepreparater og forløpere av acetylkolin, en biologisk aktiv substans som deltar i å utføre impulser langs nerverbuksene, foreskrives. Dette er nevidin, neurromidin, galantamin i nødvendige doser.

Med Parkinsonisme pasienten må ta bestemte legemidler for å redusere tremor (cyklodol, amantadin).

Siden den viktigste årsaken er hypertensive sykdommer, kan en tilstrekkelig reduksjon betraktes som en av forbindelsene i helbredelsesprosessen. Velger en tilstrekkelig dose og kombinasjon av terapeut og kardiolog. Ved utnevnelse av korreksjonsordningen tar hensyn til pasientens alder og tilstedeværelsen av signifikante sammorbiditeter: diabetes mellitus, kronisk nyresykdom.

Prognose og forebygging

Aspirin og andre blodfortynnere ble nevnt ovenfor. Men uten korreksjon av livsstil, endringer i vanlige innstillinger knyttet til ernæring og dårlige vaner, Det er umulig å bekjempe konsekvensene av lacunarinfarkt, forebygging av lacunarstatus og vaskulær demens.

Hva menes med dette:

 1. Økning i motoraktivitet, reduksjon i diett, produkter som inneholder kolesterol.
 2. Ikke-røyk og alkoholmisbruk. Et glass rød tørr vin er tillatt i fravær av andre kontraindikasjoner.
 3. Overholdelse av absolutt alle anbefalinger for behandling av hypertensjon og diabetes.

Påvisning av tegn på atherosklerotisk lesjon under ultralyds dupleksskanning, høyt nivå av "dårlig" kolesterol og lipoproteiner - indikasjoner på utnevnelse av hypokolesterol diett og legemidler som reduserer kolesterol.

De tar lang tid disse stoffene, under kontroll av en biokjemisk blodprøve på grunn av deres hepatotoksisitet. Hvis det er uttalt, mer enn 70%, er stenose av hovedarteriene en rådgivning av karsykiren anbefalt.

 • Med høy risiko for emboli, Tilstrekkelig behandling av arytmi og utnevnelse av kraftige stoffer for fortynning av blod er vist. Kategorisk anbefales det ikke å engasjere seg i selvmedisinering, da disse midlene, hvis analfabeter, kan forårsake dødelig blødning.
 • Prognosen avhenger av pasientens og hans slektninger, hvem bør være interessert i å gjenopprette og forebygge utvikling av intellektuelle forstyrrelser i pasienten.

  Lacunar type slag: årsaker, symptomer, konsekvenser

  Lacunar stroke er en type iskemisk hjerneslag, som er preget av dannelsen av en liten lesjon som ligger i den hvite delen av hjernen. Forskernes interesse rundt om i verden i denne patologen skyldes konsekvensene. Hos mange pasienter blir det årsaken til kognitive forstyrrelser, endringer i psyken og parkinsonisme.

  Lacunar stroke er en av de typene iskemiske sykdommer i cerebral sirkulasjon

  Generell informasjon

  De fremre, midtre og bakre hjernearteriene forsyner blod til hjernehalvene, og deres grener - kortikale deler, og derfor fikk de sitt navn - kortikale arterier. Fra cerebrale arterier plummet hun ned til hjernens dybde, de perforerende arteriene avgår. Disse er små fartøy, mindre enn 2 mm i diameter, opptil 1 cm i lengden. De gir et hvitt stoff til blodet og kobler de kortikale og sentrale arteriene til et enkelt system. Sistnevnte går inn i hjernen fra siden av basen.

  Lacunar stroke oppstår når perforerende arterier påvirkes. Blokkering av fartøyet fører til en stopp av blodstrømmen i området ved sin blodtilførsel, oksygenmangel og mineraler. Som en konsekvens utvikler nekrotiske prosesser og et lesionsenter dannes. Som med tiden løsner det mykede stoffet i hjernen, i stedet for fokuset dannes et hulrom - en lacuna. Ifølge ulike kilder, er dens diameter som er mindre enn 1,2 cm. Situasjonen forverres av det faktum at perforatoren arterien kollateralene system er meget dårlig utviklet, i strid med blodstrømmen i et fartøy kan det ikke kompenseres for ved tilstøtende.

  Mekanismen for utvikling og årsaker

  Lacunar stroke forekommer oftest mot bakgrunnen av hypertensjon

  Som allerede nevnt oppstår lacunar slag på grunn av et brudd på blodstrømmen i hjernens perforerende arterier. Hittil har forskere identifisert to poeng som ligger i mekanismen for utvikling av patologi:

  1. endre fartøyer som oppstår som en konsekvens av hypertensjon - fibrinoid nekrose, og hyalinosis sklerose arterievegger, dannelse av mikroaneurysmer;
  2. fortykning av endotelet av perforerende arterier mot bakgrunnen av aterosklerose, dannelsen av trombi.

  Nylig har det blitt lagt merke til embolisk komponent. Det ble spesielt funnet at hos pasienter med infeksiv endokarditt ble lakunar dannet på grunn av okklusjon av kar med partikler med valvulær vegetasjon.

  Lacunar stroke er vanligere hos pasienter med slike risikofaktorer:

  • arteriell hypertensjon;
  • aterosklerotisk sykdom;
  • diabetes mellitus, redusert glukosetoleranse;
  • fedme, overflødig kroppsvekt;
  • brudd på lipidbalansen;
  • røyking, alkoholmisbruk.

  Alle disse risikofaktorene kan endres, og forbedrer prognosen for pasienten og hans kjære. Dette er viktig for å forebygge lacunar slag, som er farlig for konsekvensene.

  Klinisk bilde

  Ofte er lacunar slag foran cephalalgia før sengetid

  Vanligvis utvikler lacunar-typen av slagtilfelle om natten. På kvelden på torsdagen av pasienter er det økt blodtrykk og hodepine.

  Under påvirkningstiden blir pasientens generelle tilstand ikke forstyrret. Hodepine er fraværende, blodtrykk forblir innenfor normale grenser.

  Symptomer på irritasjon av meninges er negative. Fokale tegn på hjerneskade øker gradvis eller spasmodisk.

  Avhengig av strekkstedet, er det kliniske bildet preget av flere nevrologiske syndromer.

  • Motor hemiparesis er et brudd på motorfunksjoner på halvparten av kroppen. Det er mer enn halvparten av alle tilfeller av sykdommen. Svakhet dekker armen, benet, ansiktet. Noen ganger trekkes kun to avdelinger inn i prosessen - hånd og ansikt, hånd og fot. Som regel etableres tegn på parese under en nevrologisk undersøkelse. Subjektive klager om brudd på lemfunksjon er fraværende.

  Nevrologen undersøker pasienten

  • Gemianesthesia - ensidig tap eller svekkelse av alle typer følsomhet. Isolert følsomhetsforstyrrelse forekommer hos ca 5% av pasientene.
  • Omtrent en tredjedel av pasientene kombinerer tap av følsomhet og manglende evne til å bevege seg.
  • Hos 10% av pasientene er ataktisk hemiparese diagnostisert. Det skjer når fokuset ligger i broområdet og på baksiden av hjernens indre kapsel. I dette tilfellet er det moderate manifestasjoner av parese i kombinasjon med ataksi i den ene halvdelen av kroppen. Sist sett ustøhet når han går, ustabilitet i Romberg posisjon, det blir umulig å utføre fokusprøve lemmer på den berørte side - å røre fingeren til tuppen av nesen, utføre calcaneal-kne test, heve liten gjenstand på gulvet.
  • Ved 5% av pasientene manifestert lakunære slag typen tale nedsatt, ataksi symptomer, dysmotility i hånden - det såkalte syndrom dysartri og klosset hånd.

  Mild ataksi i hånden

  • Gemichoreya-hemiballism - en av de hyperkinetiske syndromene. Det ser ut når strekningen er lokalisert i thalamus og lentikulær kjernen. Gemichorea manifesteres ved kaotisk trolling av små muskelgrupper av lammede lemmer. Hemiballisme er en forholdsvis sjelden hyperkinesi, som manifesteres av rotasjonsbevægelser med stor amplitude i lemmer.
  • Nedfallet av hodet til kaudatkjernen manifesteres av Parkinsonsk syndrom.

  Hva skjer ikke i et lacunar slag?

  Lacunar slag type har et karakteristisk trekk - selv ved full hemiparese og hemianesthesia pasienten blir ingen tegn til fokale lesjoner av kortikale områder av hjernen.

  Ingen nevrologisk syndrom i denne patologien inkluderer slike symptomer:

  • endring av bevissthet;
  • brudd på visuelle felt;
  • tap av praktiske, målbevisste ferdigheter (apraxia);
  • brudd på sentral tale (avasi, agrafi);
  • tegn på skade på hjernestammen.

  Dette skyldes det faktum at sentrene som er ansvarlige for disse funksjonene, befinner seg i hjernebarken, og lacunar fornærmelser påvirker de subkortiske lagene.

  diagnostikk

  Årsakene til nevrologiske syndromer kan være svært forskjellige. Dette og blødning, og betennelsesprosesser, og ødeleggelsen av myelinskjeden av nervefibre. Den eneste måten å etablere årsaken til hjerneskade er å visualisere lacunae ved hjelp av CT og MR. Det er viktig ikke bare å skaffe data fra instrumentelle metoder, men også å korrelere dem med eksterne symptomer korrekt.

  Av spesiell interesse er de såkalte mute lacunar slag. De varierer i små størrelser, og derfor er det ingen åpenbar nevrologisk symptomatologi. Denne typen slag er det hyppigste patoanatomiske funnet fra siden av sentralnervesystemet. Likevel kan slike mikroslag forårsake ubehagelige konsekvenser, både for pasienten og for sine kjære.

  outlook

  Prognose for en enkelt lacunar slag er gunstig

  Generelt er prognosen for pasientens liv og helse relativt gunstig. Siden det hvite stoffet som ligger i hjernens dype lag består av nervecelleprosesser, blir de fleste pasientene fullstendig restaurert på relativt kort tid. Imidlertid er gjentatte lacunarstreker fulle av negative konsekvenser. Oftest forårsaker de disirkulatorisk encefalopati og vaskulær demens. Som et resultat lider pasienten av kognitive funksjoner, minnet forverres, evnen til å konsentrere oppmerksomhet og utføre enkle mentale oppgaver. I fremtiden trenger slike pasienter ekstern omsorg.

  Lacunar iskemisk slag

  Hva er funksjonene ved lacunar-iskemisk slag?

  Så iskemisk lacunar slag er en type hjerneinfarkt som kan skyldes lesjonen av relativt små og ofte lange perforerende arterier. I de aller fleste tilfeller ligger lacunar stroke så dypt som mulig i en eller annen hjernehalvdel. Selv om det selvsagt er tilfeller når lacunar slag, eller rettere, er fokuset av hans lesjon lokalisert i den såkalte pantomesencephalic regionen i hjernen.

  Lacunar påvirkning

  Med denne typen hjernestamme, kan lesionsområdet vanligvis ikke overstige 15-20 millimeter i diameter, og slike parametere av lesjonsfokuset regnes allerede som gigantiske. Årsaken til at lacunar stroke vanligvis utvikler kan kalles en kardiogen type emboli eller en okklusjon av en liten arterie.

  Oftest utvikler iskemisk lacunar slagtilfelle hos pasienter som er eldre enn seksti år, og har allerede en historie om sine helseproblemer:

  • Disse eller andre, reumatiske, hjertefeil.
  • Noen forstyrrelser i hjerterytmen eller i vaskulær ledningsevne.
  • Slike nødforhold som hjerteinfarkt.
  • Systemiske sykdommer og særlig diabetes mellitus.

  Den dominerende rollen i forekomsten av iskemisk lacunar slag kan være visse brudd på de såkalte rheologiske egenskapene til blodet vårt, visse patologier som påvirker hovedarteriene.

  For denne typen hjerneslagspatologi er karakterisert ved utvikling under søvn (eller om natten) i fravær av ekstremt akutt utbrud og plutselig dypt bevissthetstab.

  Hvilke typer iskemisk slag er det i det hele tatt?

  Infarction of the brain (lacunar infarkt)

  En av typer hjerneinfarkt (iskemisk slag) er lacunarinfarkt, som er en liten (opptil 15 mm i diameter) hjerneskade som oppstår når lokal sirkulasjon og gassutveksling forstyrres. Årsakene til denne situasjon er varierte og ikke helt forstått, men oftest er det - en blokkering av supplyskip som et resultat av endringer i sine vegger (aterosklerose, inflammasjon), treffer emboli (blodpropp, fettdråper, kolonier av bakterier, etc.). De fleste av dem finnes i den periventrikulære regionen, basale ganglia, thalamus - sentrale, dypt beliggende strukturer i hjernen. Lacunarinfarkt står for 20-30% av alle slag.

  Lacunarinfarkt kan forekomme i enhver alder av personen, men sannsynligheten for at den forekommer øker med alderen og når en maksimumsverdi etter 85 år. Oftere forekommer brudd på blodsirkulasjonen av hjernen hos menn. De viktigste risikofaktorene for forekomst av lacunar cerebrale infarkt er:

  • hypertensiv sykdom,
  • diabetes mellitus,
  • kronisk nyresvikt,
  • kardioklerose etter infarkt,
  • anomalier i sirkulasjonssystemet og hjertefeil,
  • revmatisme,
  • hjertearytmi,
  • forstyrrelser i blodkoagulasjonssystemet, blodsykdommer.

  Klinisk bilde

  De kliniske symptomene på hjerneinfarkt kan være mindre eller tydelige, men kortvarige. Dette avhenger av lokalisering av lesjonen i sentralnervesystemet. Oftere er det representert av mono- eller hemiparesis, forstyrrelser i statikk og koordinering av bevegelser, syndrom av taleforstyrrelser og minne. Generelle cerebrale symptomer (letargi, forvirring, forvirring, hodepine, kvalme og oppkast) er vanligvis fraværende.

  Magnetic resonance imaging (MR) er den mest foretrukne metoden for å bestemme lokalisering, og viktigst ved å vurdere utviklingsstadiet av den iskemiske prosessen. I den akutte fase av de mest informasjonsmengden diffusjons-vektet imaging (forkortet som DBU) - bilder oppnådd ved å bruke en spesiell pulssekvens anordnet i MR-avbildere ekspert klasse, som vi gjelde for alle studiepasienter uten unntak.

  Ved bruk av DWI kan se forandringen i den minimale diffusjon (bevegelseshastighet) av væsken i hjernevevet på molekylært nivå, noe som er det første tegn av ischemisk hjerneskade. I tillegg, når hjernen studien i pasienter med mistanke om lacunar infarkt (som i alle andre tilfeller), bruker vi hele settet med pulssekvenser i henhold til internasjonale standarder, for å identifisere mulige ledsagende endringer.

  Pasienten er 32 år gammel. Etter å ha besøkt nevrolog, gikk hun til MR-kontoret for å utelukke systemisk skade på sentralnervesystemet med en foreløpig diagnose av "forbigående iskemisk angrep".

  Når hjerne skanning i flere moduser i de kortikale regioner av venstre parietallapp lacunar infarkt 7 mm i diameter ble funnet. Akutt myokardialt klart synlig på DWI (pulssekvens, er tilgjengelige i ekspert klasse tomografi), men dårlig synlig i modusunder-trykning signal fra den fri væske.

  Riktig og rettidig diagnose, som omfatter registreringer av årsak-virkningsforhold i utviklingen av patologisk prosess, noe som bidrar vesentlig til den ovennevnte metode for MR undersøkelse vil avgjøre taktikk av avbøtende tiltak.

  Etter behandlingen ble pasientens tilstand forbedret. På MR-tomografi etter 3 måneder er positiv dynamikk merkbar.

  Deteksjonen av slike endringer er bare mulig på magnetfelter på høyfelt på 1.5T eller 3T, og krever også en tilstrekkelig studietid.

  CTEL har en høyfelttomografi Philips Achieva 1,5T, og hver pasient har en individuell tilnærming.

  Opptak på en MR-undersøkelse utføres av spesialister, og når studien varer så lenge som nødvendig.

  For å registrere seg for en studie, samt finn ut mer informasjon om MR, kan du ringe: 8 (495) 304-304-9.

  Behandling av iskemisk slag av stamme og lacunar

  Den hyppigste sykdommen i hjernen, som fører til funksjonshemning og død - er et slag. Ofte er årsaken til et hjerneslag en blokkering av blodårene. Det provoserer et økt nivå av kolesterol. Ønsker å være sunn og ikke møte denne sykdommen, se hva du spiser.

  innhold

  Iskemisk beroligende behandling

  Behandlingen i den akutte perioden er viktigst, og behandlingen av iskemisk slag går som følger:

   normalisere funksjonen av respirasjon normalisering av kardiovaskulære systemet for å korrigere trykk antioksidanter vitaminer nevroprotektorer

  Etter utnevnelse etter rehabiliteringsperioden, besøk regelmessige konsultasjoner og undersøkelser med den behandlende legen, besøk sanatoriet.

  Behandling av iskemisk hjerneslag er ganske alvorlig, da blodstrømmen i hjernen stopper. Det første de gjør er å sykehus pasienten. Det er allerede et termogram som vil bidra til å bestemme graden av hjerneskade, slagart og på grunnlag av dette, gjør en avtale for hjerneslagsbehandling.

  Etter behandling og utslipp fortsetter pasienten å gjennomgå rehabilitering, siden det er nødvendig å eliminere de mulige konsekvensene etter et slag, gjenopprette hjernens funksjon og andre berørte deler av kroppen.

  Berør iskemisk venstre sidebehandling

  Hver side av hjernen er ansvarlig for en viss sfære av menneskelig aktivitet.

  Den høyre halvkule for:

  Hvilken hemisfære er berørt, disse evnene er forvrengt, påvirker ofte tale og mange andre synlige tegn på et slag.

  Behandling av iskemisk beredskapsbehandling

  Medisinsk behandling av iskemisk slag:

  1. Antikoagulanter - nadroparin, heparin, enoksiparin, daltoparin
  2. Neuroprotektorer - glycin, pyracetam, cerebrolysin, pentoksifyllin, vinpocetin, kalsiumkanalblokkere og instenon
  3. Gjenvinning - ginkgo biloba, vinpocetin, pentoxifyllin, pyracetam, fenothyrolyte

  I prinsippet er disse stoffene standarden for behandling av iskemisk slag.

  Preparater for behandling av iskemisk slag:

  Iskemisk slagbehandling og gjenoppretting er sammenhengende, etter at sykehusbehandlingen ikke slutter, er det et annet kurs i fysioterapi, massasje.

  Stamme-iskemisk slagbehandling

  Stroke stroke er det som skjer i hjernestammen.

  Årsaker til stemmeslag:

  - hormonelle prevensjonsmidler, mottak av dem i lang tid

  - kontroller hjerterytmen

  Iskemisk hjerneslag symptomer behandling, symptomer:

  - blek hud eller rødt ansikt

  - blodtrykk stiger

  - Pust og blodsirkulasjon forstyrres

  Gjentatt iskemisk beredningsbehandling prognose i halve tilfellene av sykdommen gjentas, men i 70% fører til døden. Vi må overvåke vår helse før tilbakefallet oppstår.

  Lacunar iskemisk slagbehandling

  Lacunar iskemisk slagfremkallende myokardinfarkt.

  Ofte om kvelden, hodepine og økt press, og om morgenen oppstår de første symptomene - tretthet, følelsesløshet, desorientering.

  Behandling lacunar iskemisk hjerneslag gir seg bra, du må starte behandlingen til tiden og husk at livsstil er nøkkelen til utvinning.

  Hva er lacunar iskemisk slag og dets årsaker

  Lacunar stroke er en av de typer cerebral iskemisk slag som utvikler seg mot en bakgrunn av høyt blodtrykk.

  Det er forårsaket av skader på hjernens perforerende arterier, noe som provoserer forekomsten av små patologiske foci i hjernens dyp, vanligvis i hvitt materiale (hos 80% av pasientene) - de kalles lacunas. De kan ha en rund eller uregelmessig form, deres diameter varierer fra 1 mm til 2 cm.

  Formasjoner som måler 1,5-2 cm regnes som gigantiske og er sjelden diagnostisert. For første gang introduserte "lacuna", som betyr "innsjø", på slutten av XIX-tallet Fandal, som viste lignende neoplasmer hos eldre pasienter med arteriell hypertensjon.

  Funksjoner av patologi

  Lacunar iskemisk hjerneslag ble beskrevet i 1965 som en manifestasjon av hypertensive encefalopati.

  Med utviklingen av denne typen patologi, lider ikke cortex av hjernebarken. Lackene er lokalisert:

  • i hvitt materie, de grunnleggende nervenoderne, den indre kapsel og den visuelle bakken;
  • i cerebellum og varioliumbroen.

  I motsetning til andre typer slag, med utviklingen av lacunarformen, er det brudd ikke i basilarterien, men i kapillærer, hvor størrelsen er bare noen få ti millioner mikrometer. De er lokalisert inne i hjernen, og deres funksjon er å gi blodstrøm til dette organet.

  For nederlaget til perforering er arteriene preget av følgende:

  • når det er skadet, er det nesten umulig å erstatte dem med hjelpeskip;
  • patologisk lokal lokal, lesjonstørrelse maks. 2 cm;
  • kan dannes mikroanurysmer, som vil forårsake blødning;
  • i disse karene er det ingen kolesterolplakk.

  Etiologi av sykdommen

  Årsakene til lacunar slag er som følger:

  • uncompensated hypertensjon med plutselige trykkstigninger, kriser i fravær eller feil behandling;
  • Diabetes mellitus, der metabolisme av karbohydrater og elektrolytter er forstyrret;
  • patologier hvor blodkoagulasjon øker og det er risiko for blodpropper, inkludert erytremi, omfattende skader og brannskader, sjokk, dehydrering, provosert med langvarig oppkast og diaré;
  • betennelse i arteriene, utløst av infeksjon eller allergi og fører til brudd på blodsirkulasjonen;
  • Aterosklerose, hvor blodsirkulasjonen er forstyrret, som et resultat, mottar hjernen ikke næringsstoffer i riktig mengde, dette fører til at hypertensjonen utvikles.
  • genetiske endringer i strukturen av arterien veggen.

  Av og til kan sykdommen ikke provosere iskemi og nekrose, og mindre blødning i det omliggende området, forårsaker inntrengende fartøyer er forseglet, de reduserte antallet hyaline, de er limt sammen.

  Klinisk bilde

  Sykdommen kan forekomme i form av et mikroslag eller til og med uten kliniske manifestasjoner. Det kan vokse i alle aldre. Sykdommer er beskrevet hos pasienter som kun er 25 år.

  Funksjoner av patologien:

  • Slaget utvikler seg bare mot bakgrunnen av hypertensjon;
  • Det er ingen hodepine, svimmelhet, kvalme, oppkast, stiv nakke, bevissthetstap eller dets forstyrrelser;
  • Nevrale symptomer øker gradvis i løpet av 2-48 timer (vanligvis utvikler pasienten en lidelse under en natts søvn, og om morgenen våkner han symptomer på et slag);
  • prognosen for denne sykdommen er gunstig, etter et angrep er fullstendig eller delvis restaurering av hjernefunksjoner observert;
  • Studien av cerebral fartøy med bruk av kontrastmidler viser ingen brudd, datamaskin og magnetisk resonans avbildning kan oppdage små foci med redusert tetthet, men selv da ikke alltid, spesielt hvis infarkt er liten.

  Legene beskriver om lag 20 kliniske syndrom som kan observeres i utviklingen av lacunar slag. Den vanligste diagnosen er følgende:

  1. Den isolerte motorvarianten er den vanligste og forekommer hos 60% av pasientene. Lacunas dannes inne i kapsel og bro. Pasienten utvikler en lammelse av en halvdel av kroppen, vanligvis lemmer, noen ganger ansiktet. Flettet blir observert på motsatt side fra lacunae. Ingen nevrologiske symptomer utvikler seg mer.
  2. En isolert, sensitiv variant observeres hos nesten 20% av pasientene. Lacunas er i dette tilfellet lokalisert i den ventrale talamiske nerveknuten. Utvikle brudd på alle typer følsomhet: temperatur, nociceptiv, taktil, muskel-artikulær. Manifestasjoner av sykdommen kan gripe hodet, armer, ben og torso. Vanligvis blir følsomheten etter hvilken periode helt eller delvis gjenopprettet.
  3. Atactic hemiplegi utvikles når patologiske foci vises i kapsel og bro av hjernen. Det forekommer hos 12% av pasientene. Pasienten har muskulær hypotoni av hender eller føtter, pyramideforstyrrelser, nedsatt koordinering av bevegelse på siden av lesjonen.
  4. Dysartri og håndforlegenhet under bevegelse observeres hos 6% av pasientene, patologiske foci dannes i hjernens bro. Pasienten har en taleforstyrrelse, på den ene siden kan lammelse av lemmer og hode utvikles.

  Følgende syndromer blir ofte diagnostisert:

  • dyskinesi;
  • et falskt bulbar syndrom;
  • Parkinsonism syndrom;
  • tvungen gang i små trinn;
  • Urgent oppfordring til å urinere, inkontinens;
  • hemiparesis og tap av følsomhet på halvparten av kroppen.

  I utviklingen av lacunar slag er det ingen forstyrrelse av bevissthet eller syn, en systemisk forstyrrelse av den dannede talen (aphasia), samt andre symptomer på skade på hjernebarken.

  Komplikasjoner og prognose

  Hvis pasienten hadde en lacunar slag en gang, så er prognosen gunstig. De tapt funksjonene i hjernen er fullstendig restaurert, bare noen mennesker kan ha partielle forstyrrelser i bevegelse og følsomhet.

  Hvis anfall observeres gjentatte ganger, kan de forårsake en konsekvens, som for eksempel lacunar tilstanden i hjernen, som ofte forekommer hos personer med vaskulær demens.

  Med hensyn til forventet levealder er sannsynligheten for dødsfall 2%.

  Det er umulig å si nøyaktig hvor mange bor etter et lacunarslag. Mye avhenger av pasientens alder, lokalisering av patologiske foci, alvorlighetsgraden av samtidige sykdommer, rettidig medisinsk hjelp.

  Spesielt farlig er dannelsen av lacunae i hjernestammen, siden det er her at respiratoriske og kardiovaskulære sentre er lokalisert.

  Sannsynligheten for et dødelig utfall øker med et gjentatt slag.

  diagnostikk

  For å gjøre diagnosen, samler legen en anamnese, avslører pasientens arterielle hypertensjon, en gradvis økning i tegn på patologi. Ved sekundær opptak kan legen legge merke til sykdomsprogresjonen, identifisere nye symptomer som ikke var der for noen dager siden.

  Diagnosen er assistert av MR, som lar deg identifisere patologiske foci med en diameter på 1,7 mm, bestemme form og plassering. Mindre neoplasmer kan ikke påvises på noen måte.

  Etter en uke blir kliniske manifestasjoner tydeligere.

  terapi

  Behandling av sykdommen utføres på sykehuset. En obligatorisk tilstand er korreksjon av arteriell hypertensjon, ellers vil det ikke være positive resultater.

  • å få nok søvn;
  • unngå stressende situasjoner, vær ikke nervøs;
  • slutte å røyke
  • diett, anbefales at tabellen nummer 10, bør utelukkes fra menyen fet, krydret, søtt, salt, koffeinholdige og alkoholholdige drikkevarer i kosten bør gjelde melkeprodukter, kylling, grønnsaker og usøtet frukt.

  Alle terapeutiske tiltak er delt inn i grunnleggende og spesifikke.

  Grunnleggende behandling er som følger:

  • tar medisiner som eliminerer hypertensjon
  • Hvis pasienten har et brudd på karbohydratmetabolismen, angiitt, ​​aterosklerose, må du ta medisiner som bidrar til å holde sykdommen under kontroll.
  • kontroll for blodkoagulasjon, om nødvendig - ta medikamenter som reduserer det
  • forebygging av cerebralt ødem, diuretika er foreskrevet for dette;
  • tar beroligende midler
  • utpeke antikonvulsive midler i henhold til indikasjoner.

  Spesifikk terapi inkluderer følgende:

  • i 6 timer etter angrepet utføres trombolytisk terapi, injiseres fibrinolysin i venen;
  • foreskrive medisiner som forhindrer dannelsen av blodpropper (legemidler basert på acetylsalisylsyre, for eksempel Trombo ACC, CardiASK, Cardiomagnolo, antitrombotiske midler);
  • tar medisiner som forbedrer cerebral sirkulasjon, som f.eks. Mexidol, Piracetam, Omaron;
  • administrasjon av narkotika som forhindrer skade på nevroner i hjernen, for eksempel Cerebrolysin.

  Hvis behandlingen utføres på riktig måte og i tide, skjer de kliniske manifestasjonene etter 3-6 måneder.

  Hvis sykdommen ikke blir behandlet eller ikke overholder behandlingsordningen, oppstår ikke utvinning fra et slag, tvert imot utvikler alt gjentatte ganger. Hvis det gjentas ofte, blir pasienten forstyrret av psyken:

  • minnesproblemer er notert, en person glemmer navn og ansikter til familiemedlemmer og venner;
  • Pasienten blir nervøs, gråter;
  • en person orienterer seg ikke i rom og tid, ungdom "lever" igjen.

  forebygging

  Forebygging av utviklingen av lacunar slag består i å overholde en rekke regler. Det er nødvendig:

  • gi regelmessig tid til fysisk anstrengelse, å være ute;
  • passere automatisk trening, gjør yoga-terapi;
  • å forlate nikotin og ånder;
  • normalisere kroppsvekten;
  • å ekskludere fra menyproduktene som fremkaller utvikling av aterosklerose, for å begrense bruken av salt, hurtigmat;
  • ta piller for å normalisere trykket, konstant overvåke det;
  • hvis det var et hjerteinfarkt, må du gjennomgå et fullstendig løpet av rehabilitering;
  • hvis legen skriver, ta medisiner som forhindrer dannelsen av blodpropper, mot bakgrunnen av behandlingen, monitorer alltid protrombinindeksen;
  • Ved første tegn på et slag, besøk umiddelbart en lege og følg alle hans anbefalinger, ellers vil konsekvensene av lacunar slag være svært alvorlig.

  Personer i fare anbefales å gjennomgå en MR hvert år, noe som bidrar til å spore sykdommens dynamikk og rette behandlingen i tide.

  Slægtninge til pasienten og medisinsk personell bør vise spesiell følsomhet overfor lacunarslaget som har gått siden det gunstige utfallet av sykdommen i stor grad avhenger av deres velvillige holdning.

  Les Mer Om Fartøyene