Stenose av aortaklappen: hvordan og hvorfor det oppstår, symptomer, hvordan å behandle

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er aorta stenose, hva er mekanismene i utviklingen og årsakene til utseendet sitt. Symptomer og behandling av sykdommen.

Stenose av aorta er en patologisk innsnevring av et stort koronarfartøy, gjennom hvilket blod fra venstre ventrikel kommer inn i det vaskulære systemet (inn i den store sirkulasjonen av blodsirkulasjonen).

Hva skjer i patologi? Av ulike årsaker (medfødte misdannelser, reumatisme, forkalkning), smalner aorta lumen ved utgangen fra ventrikkelen (i ventilområdet) og gjør det vanskelig å tømme blod inn i vaskulærsystemet. Som et resultat av dette øker trykket i ventrikkelkammeret, volumet av blodutløp minker, og med tiden vises ulike tegn på utilstrekkelig blodtilførsel til organene (tretthet, tretthet).

Sykdommen varer i lang tid helt asymptomatisk (flere tiår) og manifesterer seg bare etter at smalens lumen er redusert med mer enn 50%. Utseendet på tegn på hjertesvikt, angina pectoris (en slags iskemisk sykdom) og svimmelhet forverrer verre pasientens prognose (livslengden reduseres til 2 år).

Patologi farlig dens komplikasjoner - lang progressiv innsnevring fører til en irreversibel økning i kammeret (dilatasjon) av den venstre ventrikkel. Pasienter med alvorlige symptomer (innsnevring av hulrommet etter at mer enn 50%) utviklet hjerteastma, lungeødem, akutt myokardial infarkt, plutselig hjertedød, uten åpenbare tegn på stenose (18%), sjeldne - ventrikkelflimmer, hjertestans tilsvarende.

Cure aorta stenose er helt umulig. Kirurgiske behandlingsmetoder (ventilproteser, dilatasjon av lumen ved ballongdynatasjon) vises etter utseendet av de første tegnene på aortainnsnevring (dyspné med moderat belastning, svimmelhet). I de fleste tilfeller er det mulig å forbedre prognosen betydelig (mer enn 10 år for 70% av de opererte). Klinisk oppfølging utføres på alle stadier gjennom hele livet.

Klikk på bildet for å forstørre

Legenekardiologen behandler pasienter med aortastensose, kirurgisk korreksjon utføres av kardiovaskulære kirurger.

Essensen av aorta stenose

Den svake forbindelsen til den store sirkulasjonen av blodsirkulasjonen (fra venstre ventrikelblod gjennom aorta går inn i alle organer) - en tricuspid aortaklaff ved munnen av fartøyet. Utvider, lar han i blodsystemet blodkroppene som ventrikkelen skyver når kutting og lukking forhindrer dem i å bevege seg tilbake. Det er på dette stedet at det er karakteristiske endringer i vaskulære vegger.

I patologi gjennomgår vev av ventiler og aorta ulike endringer. Disse kan være arr, adhesjoner, bindevevsadhesjoner, kalsiumsaltavsetninger (herding), aterosklerotiske plakk, medfødte misdannelser av ventilen.

På grunn av slike endringer:

 • fartøyets lumen smelter gradvis;
 • Ventilveggene blir uelastiske, tette;
 • utilstrekkelig avslørt og lukket
 • blodtrykket i ventrikkelen øker, forårsaker hypertrofi (fortykning av muskellaget) og dilatasjon (volumøkning).

Som et resultat, mangel på blodtilførsel til alle organer og vev.

Aortisk stenose kan være:

 1. Oververdi (fra 6 til 10%).
 2. Subvalvanced (fra 20 til 30%).
 3. Ventil (fra 60%).

Alle tre former kan være medfødt, oppkjøpt - eneste ventil. Og siden ventilformen forekommer oftere, da, når det gjelder aortastensose, er det vanligvis denne form for sykdommen som er underforstått.

Patologi er svært sjelden (i 2%) som uavhengig, kombinert med andre misdannelser (mitralventil) og sykdommer i kardiovaskulærsystemet (iskemisk hjertesykdom).

Aortisk stenose

Aortisk stenose - En innsnevring av aortaåpningen i ventilområdet, noe som gjør det vanskelig å tømme blod fra venstre ventrikel. Aortisk stenose i dekompensasjonsstadiet manifesteres av svimmelhet, besvimelse, rask tretthet, kortpustethet, angrep av stardokardi og kvelning. Under diagnosen aorta-stenose er EKG, ekkokardiografi, radiografi, ventrikulografi, aortografi og hjertekateterisering tatt i betraktning. Med aorta stenose ty til ballong valvuloplasty, prosthetics av ​​aorta ventilen; Muligheten for konservativ behandling med denne feilen er svært begrenset.

Aortisk stenose

Aortastenose eller aortastenose karakterisert ved innsnevring av utløpskanalen i området ved aorta halvmåneformet ventil, og derfor vanskeligere systoliske venstre ventrikulær tømming og kraftig øker trykkfallet mellom aorta og dens kammer. Aorta stenose i strukturen av andre hjertefeil står for 20-25%. Stenose av aortaåpningen er 3-4 ganger mer vanlig hos menn enn hos kvinner. Isolert aortastensose i kardiologi er sjelden - i 1,5-2% tilfeller; i de fleste tilfeller er denne feilen kombinert med andre ventildefekter - mitralstenose, aortainsuffisiens, etc.

Klassifisering av aortastensose

Ved opprinnelse er de medfødte (3-5,5%) og ervervet stenose av aorta-aorta preget. På grunn av lokalisering av unormal innsnevring, kan aortastenosose være subklaved (25-30%), nadvalvalnym (6-10%) og ventil (ca. 60%).

Graden av aorta-stenose bestemmes av gradienten av det systoliske trykket mellom aorta og venstre ventrikel, så vel som området for ventilåpningen. Med en mindre aortastensose i I-grad er området av hullet fra 1,6 til 1,2 cm2 (med en hastighet på 2,5-3,5 cm2); gradienten av systolisk trykk ligger i området 10-35 mm Hg. Art. Moderat aortastensose i II-grad er talt ved ventilåpningsområdet fra 1,2 til 0,75 cm2 og en trykkgradient på 36-65 mm Hg. Art. Alvorlig aortastensose i den tredje graden er kjent med en innsnevring av ventilåpningsområdet på mindre enn 0,74 cm2 og en økning i trykkgradienten over 65 mm Hg. Art.

Avhengig av graden av hemodynamiske forstyrrelser, kan aorta-stenose forekomme i en kompensert eller dekompensert (kritisk) klinisk variant, i forbindelse med hvilke fem trinn utmerker seg.

Fase I (full kompensasjon). Aorta stenose kan bare oppdages auscultatory, graden av innsnevring av aorta aorta er ubetydelig. Pasienter trenger dynamisk observasjon av en kardiolog kirurgisk behandling er ikke angitt.

II-scenen (latent hjertesvikt). Klager er gjort om tretthet, kortpustethet med moderat fysisk anstrengelse, svimmelhet. Tegnene på aorta-stenose bestemmes av EKG- og radiografidata, en trykkgradient i området 36-65 mm Hg. som tjener som indikasjon på kirurgisk korrigering av defekten.

III stadium (relativ koronarinsuffisiens). Vanligvis økt dyspné, fremveksten av angina pectoris, besvimelse. Graden av systolisk trykk overstiger 65 mm Hg. Art. Kirurgisk behandling av aorta stenose på dette stadiet er mulig og nødvendig.

IV-scenen (alvorlig hjertesvikt). Dyspnø i hvile, nattlige angrep av hjerteastma forstyrrer. Kirurgisk korrigering av defekten i de fleste tilfeller er allerede utelukket; I noen pasienter er kardiovaskulær behandling mulig, men med mindre effekt.

V stadium (Terminal). Stabil fremgang av hjertesvikt, uttalt dyspnø og edematøst syndrom. Narkotikabehandling kan bare oppnå en kortsiktig forbedring; kirurgisk korreksjon av aortastensose er kontraindisert.

Årsaker til aortastensose

Ervervet aortastensose er oftest forårsaket av revmatiske lesjoner av ventilflapper. I dette tilfellet deformeres ventilklaffene, blir sammen og blir tette og stive, noe som fører til en innsnevring av ventilringen. Årsakene til ervervet aortastenose kan også tjene aorta aterosklerose, forkalkning (forkalkning) aortaventilen, infeksiøs endokarditt, Pagets sykdom, systemisk lupus erytematosus, reumatoid artritt, terminal renal insuffisiens.

Medfødt aorta-stenose er observert med medfødt innsnevring av aorta- eller aorta-anomali - en bikuspid aortaklaff. Medfødt misdannelse av aortaklaven forekommer vanligvis før alderen 30 år; ervervet - i eldre alder (vanligvis etter 60 år). Fremskynde dannelsen av aortastensose, røyking, hyperkolesterolemi, hypertensjon.

Forstyrrelser av hemodynamikk i aortastensose

Med aortastensose utvikler brutto brudd på intrakardial og deretter generell hemodynamikk. Dette skyldes den vanskelige tømningen av venstre ventrikulær hulrom, noe som medfører en signifikant økning i systolisk trykkgradient mellom venstre ventrikel og aorta, som kan nå 20 til 100 eller mer mm Hg. Art.

Funksjonen til venstre ventrikel under forhold med økt stress er ledsaget av hypertrofi, hvorav avhenger av alvorlighetsgraden av aortaåpningsinnsnevring og tidspunktet for defekteksistensen. Kompenserende hypertrofi gir en langsiktig bevaring av normal hjerteutgang, som hemmer utviklingen av hjerte-dekompensering.

Men når aortastenose skjer tidlig nok brudd koronar perfusjon forbundet med en økning i slutt-diastolisk trykk i venstre ventrikkel og kompresjons forstørret myokard subendokardial fartøy. Det er derfor hos pasienter med aorta-stenose tegn på koronarinsuffisiens lenge før utbruddet av kardial dekompensasjon.

Som redusere kontraktilitet i forstørret venstre ventrikkel minsker størrelsen av slagvolumet og ejeksjonsfraksjon, som er ledsaget myogene venstre ventrikulær dilatasjon, øket fyllingstrykk og utviklingen av venstre ventrikulære systoliske dysfunksjon. På denne bakgrunn økt trykk i venstre atrium og lungesirkulasjonen, t. E. Utvikling av pulmonal arteriell hypertensjon. I dette tilfelle kan det kliniske bildet av aortastenose bli forverret av den relative feil på mitral ( "mitralizatsiey" aorta- defekt). Høyt trykk i pulmonal arteriesystemet fører naturlig til kompenserende hypertrofi i høyre ventrikel, og deretter til total hjertesvikt.

Symptomer på aortastensose

På scenen av full kompensasjon av aorta stenose pasienter i lang tid ikke føler seg bemerkelsesverdig ubehag. De første manifestasjonene er forbundet med en innsnevring av aortaåpningen til ca. 50% av dens lumen og er preget av kortpustethet under fysisk anstrengelse, rask tretthet, muskel svakhet, hjertebanken.

I trinn koronarinsuffisiens sluttet være svimmelhet, når hurtig endring i kroppsstilling, angina, paroksysmal (natt) kortpustethet, i alvorlige tilfeller - hjerteastma og lungeødem. Prognostisk ugunstig kombinasjon av angina med synkopale forhold og spesielt - vedlegget av hjerteastma.

Med utviklingen av høyre ventrikulær svikt er det ømmer, en følelse av tyngde i riktig hypokondrium. Plutselig hjertedød i aortastenose forekommer i 5-10% av tilfellene, hovedsaklig hos eldre pasienter med alvorlig innsnevring av ventilåpningen. Komplikasjoner av aortastenose kan være infeksiøs endokarditt, iskemisk cerebrovaskulær ulykke, arytmier, AV-blokk, hjerteinfarkt, gastrointestinal blødning fra den nedre magetarmkanalen.

Diagnose av aortastensose

Utseende hos en pasient med aortastensose er karakterisert ved hudens hud ("aortic pallor"), på grunn av en tendens til perifere vasokonstriktorreaksjoner; i senere stadier kan akrocyanose bli notert. Perifert ødem er påvist i alvorlig aortastensose. Med perkusjon er utvidelsen av hjertegrensen til venstre og ned bestemt; palpasjon er følte forskyvning av apical impuls, systolisk skjelving i jugular fossa.

Auskultatoriske tegn på aorta-stenose er en grov systolisk murmur over aorta og over mitralventilen, mykning av I- og II-toner på aorta. Disse endringene registreres også med fonokardiografi. I følge EKG-data, er tegn på hypertrofi av venstre ventrikel, arrytmi og noen ganger blokkad bestemt.

Mellom dekompensasjon på røntgen avslørte forlengelse skyggen av den venstre ventrikkel som en venstre hjerte forlengelse sløyfe lysbue, den karakteristiske konfigurasjon av aorta hjerte poststenotic utvidelse av aorta, pulmonal hypertensjon symptomer. Bestemt ved ekkokardiografi fortykkende klaffene av aortaventilen, noe som begrenser amplituden for bevegelsen av ventilklaffene under systole, venstre ventrikkel hypertrofi vegger.

For å måle trykkgradienten mellom venstre ventrikel og aorta blir hjertehulene probet, noe som gjør at vi kan indirekte dømme graden av aorta-stenose. Ventrikulografi er nødvendig for å oppdage samtidig myral insuffisiens. Aortografi og koronarografi brukes til differensial diagnose av aorta stenose med aneurisme av den stigende aorta og kranspulsårene.

Behandling av aorta stenose

Alle pasienter, inkl. med asymptomatisk, fullt kompensert aortastensose, bør være under nøye tilsyn av kardiologen. De anbefales å gjennomføre ekkokardiografi hver 6-12 måneder. Denne forekomsten av pasienter med sikte på å forebygge smittsom endokarditt krever forebyggende antibiotika før tannbehandling (kariesbehandling, tannutvinning, etc.) og andre invasive prosedyrer. Behandling av graviditet hos kvinner med aortastensose krever nøye overvåkning av hemodynamiske parametere. Indikasjon for abort er en alvorlig grad av aortastensose eller en økning i tegn på hjertesvikt.

Narkotikabehandling for aortastensose er rettet mot å eliminere arytmier, hindre IHD, normalisere blodtrykket, redusere utviklingen av hjertesvikt.

Radikal kirurgisk korreksjon av aortastensose er indikert ved de første kliniske manifestasjonene av defekten - utseendet av dyspné, angina smerter, synkopale forhold. Til dette formål kan ballongvalvuloplasti brukes - endovaskulær dilatasjon av aortastensose. Imidlertid er denne prosedyren ofte ineffektiv og ledsages av et etterfølgende tilbakefall av stenose. I tilfelle av brå endringer i ventiler av aortaklappen (oftere hos barn med medfødt misdannelse), brukes åpen kirurgisk plast av aortaklappen (valvuloplasti). I barnets hjertekirurgi blir Rosss operasjon ofte utført, og involverer transplantasjon av lungearterieventilen i aortaposisjonen.

Med de riktige indikasjonene anså det seg å utføre operasjonen av den supra-valvulære eller subvalvulære aorta-stenosen. Den viktigste metoden for behandling av aorta stenose i dag er en protese reparasjon av aortaklappen, hvor den berørte ventilen er helt fjernet og erstattet med en mekanisk analog eller xenogen bioprostese. Pasienter med en kunstig ventil krever livslang mottak av antikoagulantia. I de senere år har perkutan erstatning av aortaklappen blitt praktisert.

Prognose og forebygging av aorta stenose

Aortisk stenose kan være asymptomatisk i mange år. Utseendet til kliniske symptomer øker risikoen for komplikasjoner og dødelighet betydelig.

De viktigste, prognostisk signifikante symptomene er angina, synkope, venstre ventrikulær svikt - i dette tilfellet er gjennomsnittlig forventet levetid ikke over 2-5 år. Med rettidig kirurgisk behandling av aorta-stenose er 5-års overlevelse ca 85%, 10-årig overlevelse er ca 70%.

Tiltak for å forhindre aortastensose reduseres til forebygging av revmatisme, aterosklerose, infeksiv endokarditt og andre bidragende faktorer. Pasienter med aortastensose er gjenstand for oppfølging og oppfølging av kardiolog og reumatolog.

Aortisk stenose

Aortisk stenose Er en sykdom relatert til hjerterytmen i hjertesystemet. Ved ordet vice betyr organisk skade på strukturen til hjerteventilen eller ventilåpningen. Årsakene til utseendet på slike sykdommer er forskjellige, fra medfødte patologier og til konsekvensene av infektiv endokarditt.

Et spesielt trekk ved gruppen av sykdommer, som inkluderer aortastensose, er utseendet av alvorlige hemodynamiske lidelser. Siden normal blodstrøm blir forstyrret, må hjertet pumpe store mengder blod og takle høyere intrakardialt trykk enn om det klarte det som var i normen. Som et resultat oppstår en rekke skader i enkelte organers arbeid.

Det er også nødvendig å vite at aortastensose har en viktig funksjon - den har en ekstremt langsom manifestasjon. Dette skyldes en sterkere venstre ventrikulær muskel. Han klarer seg lenger med effekten av økt trykk, som oppstår i det med aortastensose.

Stenose av aortaklappen

Stenose i medisin er forstått som innsnevring. Stenose av aorta ventilen er preget av en vedvarende sammenbrudd av aorta aorta. Det kan enten ervervet (under påvirkning av visse sykdommer) eller medfødt (en genetisk forårsaket defekt i ventiler av aortaåpningen og som følge av medfødt aortastensose).

Ved lokalisering av lesjonen, er stenosen av aortaklappen delt inn i subvalvulær og ventil stenose. Den vanligste typen av aorta-stenose er selvfølgelig oppnådd valvulær aortastensose. Når den medisinske litteraturen nevner diagnosen "aortastensose", er den som standard spesifikk medfødt aorta-stenose.

Aortisk stenose av årsaken

En av de vanligste årsakene til aorta stenose er revmatisk feber. Under påvirkning av midlet B hemolytiske Streptococcus revmatisme, smelter commissures (forbindende ventil støtte) etterfulgt av aortaventilen og fibrosing skjøtes. Etter dette blir kalkningen avsatt på ventilene, og størrelsen på aortaåpningen er betydelig innsnevret. Som et resultat utvikler aorta stenose.

Utseendet av aorta-stenose skyldes også aldersrelaterte endringer: Utseendet av kalsiumsalter på aortaklappen, etterfølgende fibrose og nedsatt mobilitet.

Det er også viktig å forstå hvilke patologiske prosesser som utløser aortastensose i hjertet. Disse prosessene er ekstremt viktige for riktig oppfatning av det kliniske bildet og formålet med dagens behandlingsregime.

Normalt er størrelsen på aortaåpningen hos en voksen ca. 4 cm. Når aortastensose opptrer, smelter dette hullet. Resultatet er at aortaåpningen har et mye mindre område enn i normen. Reduksjon av aortaåpningsområdet fører til komplikasjon av passering av blodstrømmen i aorta fra venstre ventrikel. For å forandre og fjerne denne vanskeligheten og ikke forstyrre prosessen med normal blodtilførsel av kroppen, prøver hjertet å øke trykknivået i det venstre ventrikulære kammeret. Trykket øker på tidspunktet for venstre ventrikelsystolen - det øyeblikk når blodet blir gasset til aorta av hjertet. I tillegg forlenger hjertet automatisk systole-tiden. Hjertet forsøker derfor å "tvinge" til å presse blod gjennom den trange aorta munnen, påvirket av aorta-stenose, og for å øke tiden for blodoverføring til aorta. Hjertet utløser disse mekanismene for det eneste formålet med å sikre en normal utslipp av blod inn i aortasystemet.

Effekten av økt trykk i det venstre ventrikulære kammeret går ikke ustraffet for hjertet. Som svar på en økning i systolisk trykk, er det hypertrofi av myokardiet (myokard) i venstre ventrikel. Dette utvikler seg slik at myokardiet kan takle en høytrykksgradient og sørge for at den frigjør et volum blod som kan gi blod til organene som trenger det. Men den økte muskelmassen i venstre ventrikkel er mye mindre avslappet og strukket. På grunn av dette under diastolen (avslapping av venstre ventrikel) øker diastolisk trykk raskt.

Normalt utfører hjertet følgende syklus:

1. Atriell systole: På grunn av muskelsammentrekning presses blod inn i ventrikkene. Da slapper atriene av, og deres diastol kommer.

2. Ventricular systole. Under sammentrekning av ventrikulær myokardium går blodstrømmen til lungene fra høyre ventrikel og inn i aortasystemet fra venstre. Og så rushes han inn i sirkulasjonen.

3. En vanlig diastol.

Det er viktig å forstå at når i en avdeling av hjertet er det en fase av hjertesyklusen, så i den andre avdelingen skjer motsatt helt. Så, når i systens atria, så i ventriklene i det øyeblikket vil det være en diastole.

Således vil høytrykket i det venstre ventrikkekammeret på tidspunktet for avslapningen forstyrre prosessen der det venstre atrium vil presse blodstrømmen inn i det venstre ventrikulære kammer. I enkle ord vil venstre atrium ikke tømmes helt, og det vil være en viss mengde blod i den. Derfor øker venstre atrium antallet av dens sammentringene, slik at det ikke er "overflødig blod" igjen i den.

Men til tross for at myokardiet i venstre ventrikel er sterkt nok, kan han ikke alltid takle det økende trykket. På et visst tidspunkt stopper ventrikkelen å motstå press og blir utvidet (strukket) under sin handling. I den strakte ventrikken fortsetter trykket å vokse og påvirker allerede det venstre atrium. Ikke i stand til å kjempe med høyt diastolisk trykk i kammeret i ventrikkelen, som er overflødig med blod, strekker atria også seg. Høyt venstre atrieltrykk påvirker lungene, og et fenomen som lungehypertensjon vises.

Som et resultat fører utseendet til aorta-stenose til følgende patologiske forhold:

1. Den strakte venstre ventrikkelen kan ikke lenger kaste ut det normale blodvolumet, noe som betyr at funksjonen til venstre ventrikel kan utvikle seg.

2. Som et resultat av den langvarige eksistensen av aortastensose, som ikke lenger ledsages av kompenserende prosesser, kan det rette hjerte bli påvirket. Som et resultat av effekten av økende trykk, først i venstre ventrikel, deretter i det venstre atrium, utvikles den etterfølgende eksponeringen mot lungene, mitral aorta stenose. Det vil bli preget av tilstedeværelsen av aorta-stenose og mangel på mitralventilen, som vil oppstå på grunn av forlengelsen av høyre hjerte.

Det antas at den tid i hvilken den venstre ventrikkel opphører å takle høyt systolisk blodtrykk, og til slutt strukket, slik at påfølgende karakteristisk for aortastenose endringer, er den gjennomsnittlige 4 år.

Forresten, i klinikken av aorta stenose er det et såkalt konsept for "kritisk stenose". Dette er en reduksjon i aortaklaffåpningen til 0,75 cm 2. Med denne varianten av aorta-stenose vil pasienten raskt utvikle lungeødem og hjertesvikt.

Og hvis aortaventilåpningen har et område fra 1,2 cm til 0,75 cm, blir denne stenosen kalt moderat aortastensose.

Følgelig, med innsnevring av aortaklaffåpningsområdet i området 2,0 til 1,2 cm, blir denne stenose kalt ubetydelig.

Aorta Stenose Symptomer

Som beskrevet ovenfor klager pasienter vanligvis ikke på aortastensose i ganske lang tid. I lang tid er han i kompensasjonsstadiet. Klager hos pasienter, ved eventuelle ubehagelige opplevelser, vises når aortaklaffåpningen allerede er bestemt til nesten halvparten.

De første "samtalene" for mulig tilstedeværelse av aorta-stenose er synkope eller synkope. Deres manifestasjon er forklart i følgende mekanisme, som følger med aortastensose. Faktum er at med aorta-stenose, vises en mekanisme med "fast ejection". Det består i det faktum at hjertet i løpet av trening ikke kan øke hjerteutgangen på grunn av en innsnevring av aortaklaffåpningen. På grunn av mangel på tilstrekkelig blodtilførsel, med fysisk anstrengelse, oppstår svimmelhet, kvalme og svakhet hos pasienter med aortastensose. Ved sen grader av stenose kan det midlertidige tap av bevissthet fremstå.

Også tegn på aorta-stenose kan oppstå i hjerte-iskemisk smerte. Denne kliniske manifestasjonen forklares av det faktum at i ventiler av aortaklappene begynner kranspulsårene, som går inn i blodforsyningssystemet i hjertet. På grunn av brudd på nivået av normalt trykk mellom venstre ventrikel og aortaåpningen, er det en nedgang i blodstrømmen i disse arteriene. Som et resultat er blodtilførselen til hjertet ikke nok, noe som betyr at myokardialkemi og dets kliniske manifestasjoner, hjertesmerter, vil oppstå.

Den tredje subjektive klagen med aortastensose vil være kortpustethet. Oppstår som følge av en forstyrrelse i funksjonen til venstre ventrikel, først i diastol, og deretter i systole, kan dyspné forvandle seg til venstre ventrikulær svikt. Det vil manifestere en hoste med rikelig, skumaktig, rosa slem. Det er skummende sputum med en rosa farge - dette er et klart tegn på stagnasjon i lungesirkulasjonen. Rosa farge i sputum skyldes en liten overgang av erytrocyter fra lungearteriesystemet til alveolene, som er tett omgitt av lungekar.

Men endelig for å bekrefte diagnosen aortastensose er bare mulig med en full undersøkelse av pasienten. Dette er den eneste måten å identifisere et antall symptomer som er karakteristiske for stenose av aorta aorta.

Først og fremst vær oppmerksom på utseendet. Med aorta-stenose, vil bleken av huden bli notert. Dette skyldes alle de samme nedsatte og reduserte utstrømmene av venstre ventrikel.

Som venstre ventrikkel med aortastenose fikk enda høyere muskelmasse og redusere raskt, så ikke være vanskelig å identifisere en sterk apikal impuls og karakteristiske skjelvinger i hele atrial området. Oftest er denne hjernerystelsen i resonans med hjertekontraksjoner.

Hvis du putter hendene i andre interkostalrom på høyre okologrudinnoy linjen (dette er det punktet hvor det er vanligvis tørket aorta), så vi kan føle skjelvende fingertuppene, som vil vises på tidspunktet for kontraksjon av venstre ventrikkel. Denne tremor er resultatet av blodstrømmen gjennom den smale aorta-elvemunningen. Og jo mer smal aorta er, desto lysere og bedre vil denne jitter eller "purring" bli bestemt.

Hvis du starter en pulstest, vil pasienten med aortastensose ha en sjelden, liten fylling. De mer sjeldne sammentrekningene forklares av den andre kompensasjonsmekanismen, som vil starte hjertet - ved å øke hyppigheten av sammentrekninger i venstre ventrikel.

Og hvis du undersøker blodtrykket, vil tilstedeværelsen av aortastensose reduseres i forhold til det normale systoliske ("øvre") trykket.

Men uten tvil er det mest korrekte kliniske tegn på aorta-stenose et bestemt bilde, som legen vil lytte med et stetofonendoskop.

Når aortaklaven tørkes, kan en systolisk grov støy lett oppdages av en stenotisk aortastensose. Årsaken til forekomsten er den samme som i "jitter", som allerede er beskrevet ovenfor. Blod passerer gjennom den trange delen av aorta, dets "vendinger" oppstår og det høres støy. Som jitter oppstår dette fenomenet ved sammentrekning av venstre ventrikel (det vil si systolen).

I tillegg er det andre interessante endringer i funksjonen til hjertevalvularapparatet, som kan høres på. Siden den systemiske sirkulasjonen blir sendt til en forholdsvis liten mengde av blod, den andre tonen (og han er stemmen til diastolen av venstre ventrikkel og oppnås ved sammenbruddet av tre aortaventilen) er mye svakere enn normalt. En liten mengde blod slår aortaklaffen med liten kraft. Noen ganger er denne andre tonen enda vanskelig å lytte til. Grunnen til dette er veldig enkel: når ventilene aortastenose ofte fibrozirovany, og derfor inaktive og, igjen, smell med en mye mindre kraft og lyd.

Mens det diastoliske trykket ikke begynte å øke i det venstre ventrikulære kammeret, vil den første tonen (renhetstone) høres relativt normalt. Men siden lengden på venstre ventrikel systole er økt, vil legen med et musikalsk øre kunne lytte til en liten reduksjon i sonoriteten til den systoliske tonen.

I tillegg, når det er dekompensasjon, og trykk under diastolen øker - i området av hjerteaksen, vises 3. og 4. toner. Disse tonene manifesterer seg ikke under normal funksjon av hjerteventilapparatet, og er derfor betraktet som patologiske. Disse tonene vil fortelle legen at det venstre atrium allerede har blitt involvert, og det sliter med å skyve blod inn i venstre ventrikel, hvor høyt diastolisk trykk forstyrrer det.

Med en forsømt patologisk prosess går de kliniske symptomene utover hjertet og ligger i de organene hvis blodtilførsel er gjenstand for brudd, med den eller andre profet. Med aorta-stenose lider lungene oftest. Hvis du lytter til dem med et stethofonendoskop, kan du høre våte boblende raler - dette er et tegn på tilstedeværelse av væske i lungene. Ved å trykke på lungene, hvis det er væske i dem, kan du høre hvordan slagljudet blir kortere og mindre sonorøst.

Aortisk stenose behandling

Behandling av aortastensose inkluderer kirurgiske og konservative metoder. I konservative metoder er oppmerksomheten fokusert på å eliminere konsekvensene av blodstrømssykdommer, hjertearytmier og forebygging av forekomsten av infeksiv endokarditt.

Den første forsøker å eliminere fenomenet stagnasjon i lungesirkulasjonen. Tilordne diuretika (oftest bruk Furosemide). Det er viktig å foreskrive dem, med tanke på alle kliniske, instrumentelle og subjektive data og gjelde med stor forsiktighet.

Med atriell fibrillasjon foreskrives hjerteglykosider (digoksin).

Også kaliumpreparater ble også mye brukt i behandlingen av aortastensose.

For å forbedre avslapping av hypertrophied myokardium, benyttes B-adrenoblokere eller antagonister av kalsiumblokkere (spesielt de som tilhører Verapamil-serien).

Bruken av en nitratgruppe i aortastensose er kontraindisert. Nitrater reduserer hjerteutgang og lite blodvolum. Dette kan lett føre til en blodtrykksfall til et kritisk nivå.

Oftest er konservative behandlingsmetoder kombinert med kirurgiske: de brukes til preoperativ forberedelse av pasienten og i den postoperative perioden.

Men den viktigste metoden for behandling av aorta stenose er kirurgiske behandlingsmetoder. De avhenger av graden av dekompensering av defekten, ulike forstyrrelser som er konsekvensene av defekten og kontraindikasjonene tilstede.

Oftest brukes protesen til aortaklappen eller ballongventilen.

Hovedindikasjonene for kirurgisk korreksjon av aortastensose er:

1. Tilstedeværelse av tilfredsstillende funksjon av myokardiet.

2. Hvis den systoliske trykkgradienten i aortaklaffområdet er høyere enn 60 mm Hg, Art.

3. På kardiogrammet er det tegn på økt venstre ventrikulær hypertrofi.

I hovedsak vil de viktigste kontraindikasjonene til operasjonen være:

1. Graden av trykk på aortaklappen er mer enn 150 mm fra st.

2. Uttalte dystrofiske forandringer i venstre ventrikulær myokardium.

Aortisk stenose kirurgi

En av de mest brukte kirurgiske inngrepene er kunstig protese av aortaklappen. Hvis likevel avsløres små endringer i ventilene med ventilen med aorta-stenose, er det mer hensiktsmessig å begrense seg til mindre voluminøs kirurgisk inngrep: operativ separasjon av leddene til aortaklappen.

Operasjonen for den kunstige erstatning av tricuspidortortisk ventil utføres ved først å forbinde pasienten med apparatet med kunstig sirkulasjon. Det vil si at hjertet er helt avskåret ("de-energized") fra den totale blodstrømmen.

Etter starten av den kunstige sirkulasjonen dissekerer aorta og aortaklaffen blir inspisert, så fjernes den. Størrelsen på aortaventilåpningen måles, dens dimensjoner kontrolleres mot implantatet, som ligger umiddelbart i operasjonen. Etter å ha overbevist om at implantatet tilsvarer størrelsen på hullet, blir det syet. Deretter kontrollerer kirurgen operasjonsområdet for integritet. Etter dette kontrolleres funksjonskapasiteten til den nye protesventilen. Deretter fjernes mulige luftbobler, da deres tilstedeværelse med naturlig blodstrøm til hjertet kan resultere i emboli og død. Etter alt dette er brystet lukket og sydd.

Etter operasjonen blir mye oppmerksomhet mot forebygging av postoperative komplikasjoner. Mest redd for fremveksten av postoperativ infeksiv endokarditt. Derfor er pasienter etter operasjonen for å korrigere aorta-stenose på terapi med bredspektret antibiotika. Den andre komplikasjonen, som er mest fryktet, er tromboembolisme. På grunn av dette tar pasienter etter en slik operasjon i lang tid antikoagulantia og antiaggreganter. Ofte liker de å bruke aspirin og heparin.

Under bruk av proteser brukes ulike typer implantater: ball- eller skiveproteser fra kunstige materialer eller biologiske implantater, tatt fra pasientens biologiske materiale. Selvfølgelig, best av alt, er det det andre delsettet av proteser. Siden de tas fra pasientens kropp, reduseres risikoen for avvisning av en ny ventil hos pasienter med aortastensose.

Det er viktig å forstå at jo tidligere implantasjonen av en ny ventil er laget, kan man få bedre resultater. Hvis du utfører en operasjon i de tidlige stadiene av aortastensose, vil risikoen for postoperative komplikasjoner bli mye lavere og postoperativ rehabilitering for pasienten blir lettere.

Aortisk stenose - årsakene til starten, de første symptomene, diagnosen og behandlingen

Helsen til menneskekroppen er en skatt som må verdsettes og støttes. Spesiell oppmerksomhet bør utvises til vårt hjerte, fordi bare takk til riktig og jevn drift av det, kan vi nyte livet. Det er mange faktorer som negativt påvirker hjertesystemet og fører til vices.

Leser dette materialet, du burde være interessert i dette emnet. Tross alt er aorta-stenose i de senere år blitt identifisert blant mange mennesker på planeten. Og hva som på en måte ville beskytte seg selv og barn, er det nødvendig å vite hvilke årsaker som påvirker utseendet og hvilke forebyggende tiltak som kan brukes.

Aortisk stenose - en kort beskrivelse av sykdommen

Det er en rekke sykdommer som er medfødte eller ervervet. En av de ervervede hjertefeil er aorta-stenose. Denne diagnosen etablerer omtrent 2-7% av befolkningen i en alder av sekstifem, oftere menn enn kvinner.

Aortisk stenose er en hjertefeil, som er representert ved aorta-innsnevring og er en konsekvens av patologiske forandringer i aortakleven og nær-ventilsystemene. Slike skader kompliserer utstrømningen av blod og fører til en signifikant forskjell i trykk i venstre ventrikel og aorta.

Forstyrrelsen av blodstrømmen er forårsaket av en økning i belastningen på venstre ventrikkel, siden passasje av aortaklappen ble innsnevret. I systole flyr blodet ikke helt fra ventrikkelen inn i aorta, og en del av det forblir i det.

Naturligvis øker ventrikkelen i dette tilfelle, hypertrofier, og dens kontraktilitet reduseres. Når sammentrekningen av funksjonen av sammentrekning begynner å stagnere blod, oppstår dyspnø.

Det er en klassifisering som undersøker eller, nærmere bestemt, studerer denne sykdommen i henhold til alle slags prinsipper eller aspekter. Spesiell oppmerksomhet er gitt til opprinnelsen til aortastensose. Han kan være medfødt når det er en utviklingsmisdannelse som oppstår selv i livmoren, og ervervet.

Følgende typer av denne sykdommen karakteriserer den på stedet (lokalisering):

 • ventil,
 • nadvizkapanny eller subvalvular.

Å være oppmerksom på alvorlighetsgraden av denne sykdommen, skiller de:

 • minor,
 • moderat,
 • en alvorlig type av denne sykdommen.

Avhengig av arten av sirkulasjonsforstyrrelsen, er det kompensert og dekompensert aortastensose.

Endringer i hemodynamikk

Det kliniske bildet av stenose av aorta aorta skyldes de karakteristiske hemodynamiske sykdommene som oppstår med denne aorta. Ved aorta-stenose er blodstrømmen fra venstre ventrikel til aorta vanskelig, noe som resulterer i at gradienten av systolisk trykk mellom kaviteten i venstre ventrikel og aorta økes betydelig. Den overstiger vanligvis 20 mm Hg. og noen ganger når 100 mm Hg. Art. og mer.

På grunn av denne trykkbelastningen øker funksjonen til venstre ventrikel og hypertrofi oppstår, som avhenger av graden av innsnevring av aortaåpningen. Så, hvis området av aortaåpningen er ca 3 cm i normen, vil reduksjonen med halvparten forårsake allerede uttrykt brudd på hemodynamikk.

Spesielt alvorlige forstyrrelser oppstår når hullområdet er redusert til 0,5 cm?. Ende diastolisk blodtrykk kan være normal eller litt økning (opp til 10- 12 mm Hg. V.) Som et resultat av venstre ventrikkel avslapping, som er forbundet med markert hypertrofi det.

På grunn av de store kompensasjonsegenskapene til den hypertrophied venstre ventrikkelen, forblir hjerteproduksjonen normal i lang tid, selv om den øker mindre under trening enn hos friske personer. Når symptomer på dekompensasjon opptrer, er det en større utbredelse av end diastolisk trykk og dilatasjon av venstre ventrikel.

 1. Koncentrisk hypertrofi i venstre ventrikel.

Den innsnevring og tilstopping av aorta-blodstrøm fra venstre ventrikkel (dvs. blodstrømningsveien ved forekomsten av såkalte "tredje barriere") fører til en betydelig økning i systolisk trykk-gradient mellom den venstre ventrikkel og aorta, som kan nå 50 mm Hg. Art. og mer.

Som et resultat øker systolisk trykk i LV og intramuskulær spenning kraftig. En signifikant og langvarig økning i afterload fører til utvikling av alvorlig konsentrisk hypertrofi av myokardiet i LV. I dette tilfellet øker kaviteten i ventrikkelen ikke i størrelse.

I lang tid (15-20 år) vil forbli fullt ut kompensert for feil til tross for det høye trykk-gradient, sørger forstørret venstre ventrikkel normal blodsirkulasjon og blodtrykket (i det minste ved stillstand). Dette fremmes også av bradykardi, karakteristisk for aortastensose og kompenserende forlengelse av LV systole.

Til tross for fortsettes i en lengre tid av normal hjertemuskelen og de LV systolisk funksjon, alvorlig myokardial hypertrofi ledsaget diastolisk dysfunksjon oppstår hovedsakelig på grunn av forstyrrelser i muskel ventrikulær compliance og avslapping aktiv undertrykking prosess LV myokardium.

Forstyrrelse av diastolisk fylling av ventrikkelen er ledsaget av en økning i LV CSD og fyllingstrykk. Som et resultat blir den diastoliske blodstrømmen omfordelt til fordel for LP, noe som øker dens sammentrekninger. Atriumets bidrag til dannelsen av sjokkvolumet økes betraktelig.

Dette er faktisk den andre viktige kompensasjonsmekanismen for å opprettholde normal hjerteutgang. Hvis atriumet av en eller annen grunn "faller ut" av sammentrekning (for eksempel ved atrieflimmer), er det en kraftig forverring av tilstanden til pasienter med aortastensose.

På den annen side er diastolisk LV dysfunksjon naturlig ledsaget av en økning i trykk i LP, så vel som i venene til den lille sirkulasjonen.

Under disse forholdene, virkningen av eventuelle negative faktorer (trening, økning i blodtrykket hos hypertensive pasienter med samtidig, forekomst av atrieflimmer og andre.) Kan føre til en merkbar økning av stagnasjon i lungene og kliniske tegn på venstre ventrikkel svikt, i dette tilfellet danner det diastoliske.

 • Fast slagvolum.

  Til tross for at hjerteutgang hos pasienter med stenose i aortaåpningen forblir uendret i lang tid, øker økningen under treningen markant. Dette skyldes hovedsakelig eksistensen av en "tredje barriere" på vei for blodstrømmen - hindring av aortaklaffringen.

  Den manglende evne til adekvat øke LV RO under belastning (fast slagvolum) forklare den hyppige forekomst av aortastenose i pasienter med tegn på nedsatt cerebral perfusjon (svimmelhet, synkope) typisk for disse pasientene, selv under lyte kompensasjon.

  Brudd på perfusjonen av perifere organer og vev lettes av vasokonstrictor vaskulære reaksjoner, inkludert aktivering av CAC, RAAS og vasokonstrictor endotelfaktorer.

 • Krenkelser av koronar perfusjon.

  Krenkelser av koronar perfusjon med stenose av aorta aorta forekommer tidlig nok. De er forårsaket av følgende faktorer:

  • uttrykt hypertrofi av myokardiet av LV og relativ utbredelse av muskelmasse over antall kapillærer (relativ koronarinsuffisiens);
  • økt CDP i hypertrofisk LV og henholdsvis en reduksjon i den diastoliske gradienten mellom aorta og ventrikkelen, under påvirkning av hvilken krans blodblodstrømning oppstår under diastol;
  • kompresjon av subendokardiale kar med hypertrophied myokardium av LV.

  Således, selv i fravær av samtidig aterosklerotisk innsnevring av koronararterier hos pasienter med aortastenose naturlig viste tegn på koronar insuffisiens, og lenge før utviklingen av kardial dekompensasjon.

  Kardial dekompensasjon vanligvis oppstår i de senere stadier av sykdommen da redusert kontraktilitet av den hypertrophied myokard LV avtar PV og SV-verdi, er det en betydelig utvidelse av venstre ventrikkel (myogene dilatasjon) og den raske økningen i slutt-diastolisk trykk i den, dvs. systolisk LV dysfunksjon oppstår.

  Dette øker trykket i LP og blodårer i den lille sirkulasjonen av blodsirkulasjonen og utvikler et bilde av venstre ventrikulær svikt.

  Noen ganger pasienter med alvorlig venstre ventrikkelsvikt med en betydelig utvidelse av venstre ventrikkel og den fibrøse ringen spjeldventil er utviklet relativ mitral insuffisiens ( "mitralizatsiya" aorta- defekt), noe som ytterligere forverrer symptomene på lunge lunger.

  Til slutt, hvis i løpet av 2-3 år fra datoen for forekomsten av venstre ventrikulær svikt ikke forekommer, død, høyt blodtrykk i lungearterien kan føre til kompensatorisk hypertrofi av prostata, og deretter til sin manglende evne, selv om endringene ikke er karakteristisk for de pasientene som helhet aorta stenose.

  De kan som regel se ut i den siste fasen av sykdomsutviklingen, spesielt med "mitralisering" av aorta hjertesykdom.

 • Grader av aorta stenose

  Avhengig av graden av hemodynamiske forstyrrelser, utmerker man 5 stadier av aortastensose.

  1. Fase 1 - full kompensasjon.

  Patologi manifesterer seg ikke på noen måte, men er funnet ut ved en tilfeldighet under undersøkelsen. Aorta stenose er bare auskultatorisk, graden av forstyrrelse av aorta aorta er liten. Pasienter krever en dynamisk observasjon av kardiologen; kirurgisk behandling er ikke angitt.

 • Fase 2 - latent hjertesvikt.

  Karakterisert av følgende klager:

  • tretthet,
  • kortpustethet med moderat fysisk anstrengelse;
  • svakhet;
  • hjertebank;
  • svimmelhet.
  Tegnene på aorta-stenose bestemmes av EKG og radiografi, en trykkgradient i området 36-65 mm Hg. st., som blir en indikasjon på kirurgisk korrigering av defekten.
 • Fase 3 - Relativ koronarinsuffisiens.

  Vanligvis økt dyspné, fremveksten av angina pectoris, besvimelse. Graden av systolisk trykk overstiger 65 mm Hg. Art. Kirurgisk behandling av aorta stenose på dette stadiet er mulig.

 • Fase 4 - alvorlig hjertesvikt.

  Dyspnø i hvile, nattlige angrep av hjerteastma forstyrrer. Smerter i hjertet av hjertet vises og i ro. Kirurgisk korrigering av defekten er som regel utelukket; I noen pasienter er kardiurgirurgisk behandling mulig, men med mindre effekt.

 • Fase 5 er terminal.

  Stabil fremgang av hjertesvikt, uttalt dyspnø og edematøst syndrom. Narkotikabehandling bidrar til å oppnå en kortsiktig forbedring; kirurgisk korreksjon av aortastensose er kontraindisert.

 • Årsaker til patologisk utvikling

  Før du finner ut årsakene til utviklingen av aorta-stenose, må det bemerkes at patologi kan være medfødt eller oppkjøpt. Den medfødte arten står for ca 10% av alle tilfeller av sykdommen, og er resultatet av en anomali i utviklingen av aortaklappen og dens forskjellige defekter. Normen vurderes når ventilen har 3 skodder.

  De regulerer blodstrømmen fra venstre ventrikel inn i aorta. Med medfødt patologi vil dette elementet bestå av to eller en ventiler. Den to- eller enkeltbladede ventilen er forskjellig fra det normale med et smalere lumen som forhindrer opiatstrømmen av blod. Dette medfører overbelastning av venstre ventrikel.

  I de aller fleste tilfeller er aortastensose en kjøpt hjertesykdom. Slike patologi hos voksne begynner å skje etter å ha nådd 60 år. Spesialister identifiserer en rekke faktorer, noe som øker risikoen for å utvikle aortastensose.

  Disse inkluderer røyking, høyt kolesterol i blodet, hypertensjon. Ervervet aortaklaff stenose utvikles som følge av følgende årsaker:

  • sykdom med revmatisme;
  • arvelighet;
  • degenerative prosesser i ventilens struktur;
  • forkalkning av aorta
  • aterosklerose av aorta
  • systemisk lupus erythematosus;
  • alvorlig nyresvikt
  • endokarditt infeksiøs.

  Hos pasienter med revmatisme er ventiler ventiler påvirket, noe som forårsaker sammentrekning. Som et resultat av denne prosessen blir de tette og mister fleksibilitet, noe som medfører en innsnevring av hullet i ventilen. Avsetningen av salter på aortaklaffen eller forkalkningen fører ofte til at mobiliteten til ventiler reduseres.

  Som et resultat av dette oppstår en innsnevring også. Denne typen patologisk transformasjon oppstår med infektiv endokarditt. I noen tilfeller fører degenerative prosesser som observeres i ventilen, til aorta-stenose. De begynner å dukke opp i folk etter 60 år.

  Fordi denne årsaken er knyttet til aldersrelaterte forandringer og ventilforringelse, kalles sykdommen idiopatisk stenose av aorta. Degenerative prosesser som forårsaker stenose forekommer i aterosklerose av aorta selv. I dette tilfellet er det sklerose og nedsatt mobilitet av ventiler.

  Med aorta-stenose observeres en obstruktiv prosess i hjertet - et problem i bevegelsen av blodstrømmen til aorta fra venstre ventrikel.

  Tegn og symptomer

  På scenen av absolutt kompensasjon for stenose av aorta-aorta, opplever pasienter ikke betydelig ubehag. Symptomer på hjertesykdom oppstår når aortaklaffåpningen er innsnevret til 50% og manifesterer seg:

  • kortpustethet, som først vises under fysisk aktivitet, og deretter i ro eller under søvn;
  • synkope-tilstander: svimmelhet, kvalme og besvimelse som skyldes en belastning eller rask endring i kroppsposisjon på grunn av forbigående mangel på cerebral sirkulasjon;
  • rask tretthet og generell svakhet;
  • angrep av hjerteastma og lungeødem (under alvorlige forhold);
  • anginale angrep.

  Ved visuell inspeksjon av pasienten bestemmes det:

  • skarp lakk;
  • akrocyanose (i sen fase).

  Deretter utvikler pasienten pulmonal hypertensjon, og mitralventilens funksjon kan forstyrres, noe som fører til utvikling av høyre ventrikulær svikt, som manifesteres av følgende symptomer:

  • hevelse i ekstremiteter;
  • alvorlighetsgrad og ubehag i riktig hypokondrium
  • økt leverstørrelse;
  • ascites.

  Når auskultasjon (lytting) av hjertet og lungene er bestemt:

  • grov systolisk murmur i aortasonen;
  • endringer i II og I tone (oftere blir de svekket);
  • våt hvesenhet i lungene (på utviklingsstadiet av venstre ventrikulær svikt).

  Patologi hos barn

  I nyfødte og førskolebarn oppstår denne patologien noen ganger uten symptomer, men etter hvert som symptomene øker, blir stenose uttalt. Det er en økning i hjertestørrelsen og følgelig forblir volumet av sirkulerende blod og det smale lumen i aortaklappen uendret.

  Innsnevring av aortaklaven hos nyfødte oppstår på grunn av unormal utvikling av ventiler under intrauterin utvikling, som vokser sammen eller ikke skilles i 3 separate ventiler. Å se en slik patologi i fosteret kan allerede være ved 6 måneder med graviditet ved hjelp av ekkokardiografi.

  Noen ganger skjer stenose i de første dagene etter fødselen, hvis aortaåpningen er mindre enn 0,5 cm. I 30% av tilfellene forverres tilstanden sterkt i 5-6 måneder. Men hos de fleste pasienter forekommer symptomene på aortastensose gradvis over flere tiår.

  Slike diagnoser er obligatoriske, siden barnet utvikler en kritisk stenose umiddelbart etter fødselen. Faren for tilstanden er at venstre ventrikel med en aorta-stenose virker med en for høy belastning. Hvis patologien oppdages i tide, utføres operasjonen etter fødselen av barnet og forhindrer et ugunstig utfall.

  En kritisk stenose bestemmes når aortaventilen inn i hulrommet er mindre enn 0,5 cm. Ikke-kritiske stenose fører til en forringelse tilstand av barnet under det første leveår, men i løpet av flere måneder etter fødselen, føles tilfredsstillende babyen.

  I dette tilfellet vil det være utilstrekkelig vektøkning og takykardi med kortpustethet. Hvis foreldre mistenker tegn på ubehag hos barn, er det nødvendig å konsultere barnelege. 70% av barna med denne medfødte hjertesykdommen føles normale.

  Gjett at stenosen av aorta av det nyfødte kan være av følgende grunner:

  • kraftig forverring av barnets tilstand i de første 3 dagene etter fødselen;
  • hyppig oppblåsning;
  • babyen blir treg;
  • det er ingen appetitt;
  • tap i vekt;
  • rask puste mer enn 20 ganger per minutt;
  • Huden blir en blåaktig nyanse.

  I eldre barn er situasjonen ikke så ille som for nyfødte. Legen overvåker sykdomsutviklingen i dynamikken og velger riktig korrigeringsmetode. Ignorer åpenbare tegn på sykdommen kan ikke være, behandling er nødvendig, siden et dødelig utfall er mulig. Det finnes 3 varianter av patologisk utvikling:

  • Ventilflikene sitter fast sammen og separasjon er nødvendig;
  • Ventilbladene endres slik at en komplett erstatning er nødvendig.
  • diameteren av ventilens åpning er så liten at den ikke kan passere gjennom seg en anordning for å erstatte en del av orgelet.
  Det er viktig å følge legenes anbefalinger og bli undersøkt i tide. Hvis det ikke er behov for akutt kirurgi, er kirurgisk inngrep gjort etter 18 år når vekstperioden vil ende. I dette tilfellet må du installere en kunstig ventil som ikke slites ut og ikke krever utskifting.

  diagnostikk

  Diagnose i aortastensose reduseres til følgende: bestemme årsaken til stenose, vurdere alvorlighetsgraden og funksjonen til venstre ventrikel. Det er viktig å identifisere patologien til andre hjerteventiler, samt tilknyttede systemiske sykdommer. Tilstrekkelig bruk bør gjøres av diagnostiske teknikker, spesielt de som krever kirurgisk inngrep.

  Medfødt aortastensose, som regel, påvirker ikke utviklingen av barnet. Derfor avslører ikke når man undersøker kroppens karakteristiske trekk. Oppmerksomhet er trukket på hudens hud. Unge mennesker kan bli diagnostisert med hjertepulver.

  Dette er deformasjonen av brystet, dannet som et resultat av virkningen på det av et betydelig forstørret hjerte. Palpasjonen av puls- og hjerteområdet, med deteksjon av støy, gir ofte en erfaren kliniker nøkkelen til å diagnostisere en eller annen patologi i hjertet.

  Funksjonene i pulsbølgen, som kan tas i betraktning på perifere fartøy, er en liten fylling av puls. Palpasjon av hjerteområdet gir legen symptomet "systolisk tremor", som et spesifikt symptom på uttalt aortastensose. Det er også mulig å bestemme forekomsten av hypertrofi av hjertemuskelen.

  Auscultation eller lytting lar deg lage en bestemt ide om hjertets problemer, skapt av ham toner og lyder. En annen kombinasjon av demping og migrasjon av systolisk støy er avslørt. Kanskje utseendet til en tredje tone eller systolisk lyd.

  Auskultatorisk bilde av aorta lyder varierer, avhengig av opprinnelse og alvorlighetsgrad. Variabilitet av blodtrykksindekser, hos pasienter med patologi av stenose av aorta aorta, er som følger. I tilfelle isolering av patologien er det en tendens til hypotensjon, og de systoliske trykkstallene blir vanligvis redusert til 90-100 mm Hg.

  Det er verdt å merke seg at i 10% av tilfellene er det en tendens til hypertensjon. Venetisk trykk endres lite, og det er utsatt for økning bare i stadiet av hjertesvikt. Blant de mange metodene for å diagnostisere hjertesykdommer og aorta misdannelser, spesielt, noen fortjener mest oppmerksomhet.

  På grunn av det faktum at de er effektive og tilgjengelige i diagnosen patologi. Betinget er det mulig å dele diagnosen i metoder som ikke krever intervensjon (uten å svekke vevets integritet) og manipulering av invasiv natur. Vi lister dem:

  1. Elektrokardiografi er gullstandarden i diagnosen av mange sykdommer i kardiovaskulærsystemet.

  Men dessverre, med aorta-defekter, kan det ikke finnes spesifikke EKG-endringer.

  Det er tegn på hypertrofi i venstre ventrikel, en endring i hjerteets elektriske akse, og i senere stadier - tegn på mitralinsuffisiens. Og også forstyrrelser av en varm rytme på typen av en ciliary arytmi.

 • Radiografisk undersøkelse. Det gjør det mulig å bestemme størrelsen på hjertet og de store fartøyene.

  Over observasjonens år har klinikere funnet ut at denne eller den patologien som forårsaker endringer i konturene til hjertet, fører til karakteristiske radiografiske bilder.

  Dette betyr at konfigurasjonen av forholdene for denne eller den aktuelle feilen har sin egen silhuett i bildet. Følgelig, med aorta-stenose, vil hjertet ha en "aortisk konfigurasjon". Dessverre bidrar studien til å etablere bare en utpreget grad av stenose.

 • Ultralydundersøkelse av hjertet eller ekkokardiografi (EchoCG).

  Det gjør det mer sannsynlig å etablere denne eller den hjertesvikt og bestemme ventilens struktur, arten av bevegelsene, samt området av aortaåpningen.

  Tykkelsen på veggene i ulike deler av hjertet og tilstanden til store fartøy er også estimert. Det er mulig å visualisere kalsiumavsetningene på ventilflappene.

 • Doppler-ekkokardiografi er en av de typer ultralyddiagnostikk som gjør det mulig å estimere de dynamiske parametrene til det undersøkte mediet.

  Det er mulig å måle trykkgradienter mellom ventrikkelen og aorta og for å oppdage selv en mindre grad av aortastensose.

  Bestem også omvendt blodstrøm fra aorta i ventrikkelen og tilstedeværelsen av restmengden i venstre ventrikel etter systole.

 • Hjertekateterisering er en invasiv prosedyre, hvis essens er å introdusere en sonde gjennom en stor blodåre.

  Dette verktøyet sendes til hjertet for videre undersøkelse av tilstanden til ventiler og graden av innsnevring av koronararteriene.

  Lar deg også måle trykkgradienten i ulike avdelinger. Denne manipulasjonen utføres før den operative behandlingen av patologien til valvulært hjerte. Mindre vanlig, under diagnostisk bruk, brukes koronar angiografi, ventrikulografi og aortografi.

 • Behandling av aorta stenose

  Behandling av aortastensose blir nødvendig med vekst av truende symptomer, noe som indikerer videre utvikling av sykdommen, som blir livstruende. Behandling av sykdommen har to hovedmål:

  • forebygging av hjertesvikt og som følge av pasientens død;
  • redusere alvorlighetsgrad av symptomene på sykdommen.

  Metodene for behandling av aortaventilstenose er konvensjonelt delt inn i medisinske og kirurgiske seg. Både medfødt og ervervet aortastenosose behandles, ut fra alvorlighetsgraden av sykdomsutviklingen og intensiteten i kurset.

  Den langsomme utviklingen av stenose krever ikke umiddelbar kirurgisk inngrep, i motsetning til den raskt utviklende. Med den oppkjøpte sykdomsformen, bør behandlingen utføres parallelt med sykdomsbehandling, som forårsaket forekomsten av aortastensose.

  Inntaket av medisiner tar sikte på å bremse utviklingen av hjertesvikt, hindre iskemisk hjertesykdom, normalisere blodtrykket og eliminere arytmi.

  Det er kontraindikasjoner for å åpne hjertekirurgi for personer i avansert alder, ungdom, samt personer med dårlig helse. Sistnevnte to kategorier kan tilordnes en alternativ prosedyre i form av ballongvalvuloplasti, hvoretter en tynn kapsel settes inn i aortaklappen for å oppblåse den.

  Dette er en mye tryggere og mer pålitelig prosedyre enn en åpen hjerteoperasjon. Bruken av denne type operasjon for behandling av eldre anses å være ineffektiv, fordi forbedringen på grunn av aldersrelaterte endringer i kroppene vil være kortvarig.

  Øvelsen er også perkutan erstatning av ventilen, men hovedmetoden for behandling av aorta-stenose er ventilproteser, hvor ventilen erstattes av en mekanisk analog eller en xenogen bioprostese. Denne pasienten er foreskrevet livslang mottak av antikoagulantia.

  Pulmonal arterieventiltransplantasjon i aorteposisjonen utføres i pediatrisk cardiosurgery. De kan også ty til plast subvalvular eller supra-valvular stenose. Aortisk stenose hos kvinner i nærvær av komplikasjoner kan være årsaken til abort, derfor er det nødvendig å være spesielt oppmerksom på hemodynamikk.

  Komplikasjon av symptomer truer en alvorlig risiko for pasientens liv, i alvorlig form gir sykdommen deg muligheten til å leve bare noen få år.

  medisinering

  Hvis kirurgisk inngrep er umulig, eller hvis det ikke er noen indikasjoner, er medisiner foreskrevet. I tillegg er legemiddelbehandling indisert for pasienter som har gjennomgått en ventilutskiftingsoperasjon. Konservativ behandling av aortastensose består av følgende behandlingstiltak:

  • stabilisering av blodtrykksindeksen;
  • reduserer løpet av den patologiske prosessen;
  • eliminering av brudd på hjerterytmer.

  Følgende legemidler brukes:

  • beta-blokkere;
  • nitrater;
  • diuretika for å redusere risikoen for hjertesvikt;
  • angiotensin-konverterende enzym-inhibitorer;
  • hjerte glykosider.

  Kirurgisk behandling

  Metoder for kirurgisk behandling av aortastensose består i å erstatte den skadde ventilen operativt. Indikasjoner, kontraindikasjoner for kirurgi bestemmes av legen individuelt. indikasjoner:

  • aortaåpningsområdet er mindre enn 1 cm × 2;
  • barns medfødt aorta stenose;
  • kritisk stenose under graviditet;
  • Venstre ventrikulær ejektionsfraksjon mindre enn 50%.
  • eldre alder (70 år og over);
  • 5 grad av sykdom;
  • alvorlig sammenhengende sykdom.

  Følgende kirurgiske metoder brukes:

  • prostetikk av aortaklappen;
  • ballong valvuloplasty;
  • perkutan erstatning av ventilen.

  Prostetisk aortaklaff

  Prostetika er en vanlig type operativ behandling av aortastensose. I form av en protesventil som brukes som kunstige materialer (silikon, metall) og biomaterialer - en ventil fra sin egen lungearterie eller donor. Indikasjon for operasjonen:

  • området av aortaåpningen er mindre enn 1 cm;
  • alvorlig aortastensose med svimmelhet og tegn på hjertesvikt;
  • innsnevring av aortaklaffen er ledsaget av problemer med andre hjerteventiler eller koronarbeholdere;
  • arytmi i ventriklene;
  • fra venstre ventrikkel er bare 50% av blodet utladet;
  • redusert blodtrykk i arteriene i tilfeller med fysisk anstrengelse.

  Etter å ha utført en slik operasjon, er det ofte nødvendig å administrere antikoagulanter som fortynner blodet. Dette skyldes at operasjonen øker risikoen for trombose. Donorprotesen sys midlertidig, levetiden er 5 år. Deretter utfører du en annen operasjon.

  • eliminerer symptomene på sykdommen;
  • forbedrer tilstanden til hjertet og blodkarene;
  • operasjonen er effektiv selv i alderen.

  I tilfeller der en åpen inngrep ikke er mulig, utføres en transkutan ventilutskifting. Ved hjelp av et kateter, er en spesialpakket kunstventil plassert i aorta, som åpnes og tettes tett mot karets vegger.

  • krever åpning av brystet;
  • lang gjenopprettingstid;
  • en annen operasjon er mulig;
  • Ikke utfør i alvorlige kroniske sykdommer i nyrer, lunger og lever og irreversible forandringer i hjertet.

  Ballong valvuloplasty og perkutan ventil erstatning

  Ballongvalvuloplasti brukes til å behandle barn. Det blir også et preparat for proteser. Voksne pasienter en slik teknikk utføres i unntakstilfeller, da ventilene til ventilen blir sprø med alderen og blir ødelagt som følge av inngrep.

  Indikasjon for operasjonen:

  • medfødt aorta stenose hos barn - enkeltbladet eller bicuspid ventil;
  • hos voksne før ventiltransplantasjonsoperasjonen, hvis åpningen er mindre enn 1 cm;
  • under graviditet;
  • som den eneste mulige behandlingen hos personer med alvorlige sammenhengende sykdommer, som er kontraindikative for operasjonen for å erstatte ventilen.
  Operasjonen består i å mekanisk øke klaringen i området ventilventiler med en spesiell ballong.

  Operasjonen utføres uten å trenge inn i brysthulen. En spesiell ballong settes inn gjennom lårbenet, som utvider det smalte aorta lumen.

  Manipulering utføres under kontroll av radiografi. Fordeler med metoden:

  • lav traumatisme;
  • godt tolerert;
  • Gjenopprettingsperioden tar fra noen dager til to uker.

  Med feil manipulasjon kompliseres aortastenosose ved en ventilsvikt, hvor en del av blodet vender tilbake til venstre ventrikulær hulrom. I noen tilfeller resulterer prosedyren i emboli i hjernekarene og utviklingen av et slag.

  Svært sjelden operasjonen er komplisert ved infeksjon, hjerteskader eller hjerteinfarkt. Ulemper med metoden:

  • Effektiviteten hos voksne er 50%;
  • Sannsynlighet for at ventilåpningen igjen vil smelte;
  • Det er umulig å gjøre hvis kalsiumavsetningene er på ventiler;
  • Ikke utfør i nærvær av trombose eller betennelse.

  Noen ganger forårsaker denne metoden følgende komplikasjoner:

  • ventilens fiasko;
  • emboli av cerebral fartøy;
  • hjerteinfarkt;
  • hjerneslag.

  Perkutan erstatning av ventilen utføres i henhold til ett prinsipp med ballongvalvuloplasti. Forskjellen er at i dette tilfellet installeres en kunstig ventil som åpner etter introduksjon gjennom arterien. En slik metode for å erstatte aortaklappen er preget av minimal traume, men det er kontraindikasjoner.

  Med aortastensose

  Effektiv behandling av aortastensose er umulig uten å overholde den aktuelle dietten. Følgende produkter anbefales:

  • søt te;
  • fettfattig kjøtt og fisk;
  • gjærte melkprodukter;
  • frukt, grønnsaker, juice;
  • grøt.

  Det kreves å utelukke forbruket av følgende produkter:

  • kaffe;
  • krydret, salt, røkt, fett;
  • fast food;
  • Drikker med gass og desserter som inneholder farger;
  • alkohol.

  I tillegg krever pasienten et kompleks av vitaminer. Overvekt er nødvendig for å redusere.

  Behandling med folkemidlene

  Bruken av tradisjonell medisin er bare mulig etter konsultasjon med en lege. Følgende metoder brukes:

  1. Grind i kjøttkvern 4 kg rødder og blader av selleri, på 400 øtt rødder med pepperrot hvitløk, 8 sitroner med peeling.

  Det resulterende stoffet skal plasseres i en emalje- eller glassbeholder i 12 timer på et varmt sted (+ 30 ° C), deretter i kjøleskap i tre dager.

  Etter denne tiden, press juice fra blandingen og ta en dessertskje tre ganger daglig før måltider på 15 minutter.

 • Pre-hakket, grundig blande 30 g mjødurt, 20 g teblader av nyre og Leonurus fem lapper, 15 g av bjørkeblader og blomster av Crataegus, 10 g peppermynte blader.

  Hell 300 ml kokende vann en teskje samling, la i en time å insistere og ta en halv kopp før måltider tre ganger om dagen.

 • Rør grundig til 20 g plantain blader og gress mjødurt, 15 g blader av brennesle urt Astragali sherstistotsvetkovogo, 10 g Solblom blomst, urt balsam, ryllik.

  En teskje av blandingen helle 200 ml bratt kokende vann og ta 50-70 ml per dag tre ganger i en til tre måneder.

 • Bland 40 g bjørkblad med våte blad, 30 gram meadowsweed, 20 g horsetail gress, neseblader dioecious, linden blomster hjerteformet, elderbær svart; 10 g krydderurt urt.

  Hell en teskje av samlingen med et glass kokende vann, la for å infuse i en time og drikk to eller tre sip hele delen hele dagen.

 • Godt etablert i behandlingen av aortastensose er den neste samlingen. Knus og bland 5 deler urter uliginose, 4 deler Motherwort urt fem lapper, 3 deler kjerringrokk urt, 2 deler av blader mor Hestehov, dill frø luktende, urter og blomster ryllik hagtorn.

  Brew i en time en teskje av blandingen med et glass kokende vann, filtrer og drikk 100 ml to ganger om dagen med et kurs på 2 måneder.

 • komplikasjoner

  Komplikasjoner uten kirurgi er:

  1. Progresjon av kronisk hjertesvikt til terminal med dødelig utgang.
  2. Akutt venstre ventrikulær svikt (lungeødem).
  3. Fatal forstyrrelser av rytme (ventrikulær fibrillasjon, ventrikulær takykardi).
  4. Tromboemboliske komplikasjoner ved forekomsten av atrieflimmer.
  Komplikasjoner etter kirurgi er postoperativ blødning og betente sår, hindring av hvilke er imidlertid hemostase (moxibustion små og mellomstore skip i såret) under operasjonen, i tillegg til vanlig bandasje i den tidlige postoperative periode.

  På et senere tidspunkt kan akutt eller gjentatt bakteriell endokarditt med ventilskader og restenose utvikles (re-fusion av ventilfliker). Forebygging er antibiotika.

  Forebygging av sykdom

  Medfødt stenose av aortaklappen kan ikke forebygges. Forebygging av den oppkjøpte formen av denne sykdommen skal begynne med definisjonen av samtidig patologier og overholdelse av forholdsregler som er felles for alle kardiovaskulære sykdommer:

  • eliminering av overdreven fysisk anstrengelse;
  • begrensning av bruken av salt og væsker;
  • utelukkelse fra menyen med stekt og fet mat;
  • nektelse av røyking og alkoholmisbruk;
  • regelmessig inntak av foreskrevet medisin
  • utføre de nødvendige diagnostiske tiltakene;
  • Kontakt lege hvis det er noen alarmerende symptomer.

  I tillegg er det flere regler som pasienter med aortastensose bør følge:

  • vanlig besøk til kardiologen;
  • utfører ekkokardiografi hver sjette måned eller et år;
  • forebyggende bruk av antibiotika før gjennomføring av invasive prosedyrer.

  En egen sak er graviditet. Det er nødvendig å ha særlig kontroll over hemodynamikken til en kvinne "i en interessant posisjon". Alvorlig sykdomssykdom eller utseendet på alle tegn på hjertesvikt kan føre til at svangerskapet avsluttes (av medisinske årsaker).

  "Anerkjennelse" av symptomene på aortastensose er en hjørnestein for leger og pasienter selv. Utseendet på nye symptomer øker sykdommens "angrep", vektar tilstanden til pasientene, og reduserer varigheten og livskvaliteten betydelig.

  Derfor bør et hint ved det første symptomet bli et signal for umiddelbar behandling og obligatorisk forebygging. Begrepet "rett til å overgi seg til en sykdom" for en person som er bevæpnet med nødvendig kunnskap, bør ikke eksistere.

  Livsstil med aortastensose

  I dag er hjertesykdom, inkludert stenose av aortaklappen, ikke en dom. Folk med denne diagnosen lever fredelig, går inn for sport, pleier og føder sunne barn.

  Likevel, glem at hjertets patologi ikke er verdt det, og bør lede en viss livsstil, de viktigste anbefalingene som er:

  1. Overholdelse av kostholdet - utelukkelse av fete og stekte matvarer; avvisning av dårlige vaner spise et stort antall frukt, grønnsaker, frokostblandinger, gjærte melkprodukter; begrensning av krydder, kaffe, sjokolade, fete varianter av kjøtt og fjærfe;
  2. Tilstrekkelig fysisk aktivitet - gå, gå til skogen, inaktiv svømming, gå på ski (alt etter avtale med legen).

  Graviditet for kvinner med aorta-stenose er ikke kontraindisert dersom stenosen ikke er kritisk, og alvorlig sirkulasjonsmangel oppstår ikke. Avbrytelse av graviditet er bare indikert når en kvinne har en forverrende tilstand.

  Funksjonshemming er bestemt i nærvær av sirkulasjonsinsuffisiens 2B-3 stadier. Etter operasjonen bør fysisk aktivitet utelukkes for rehabiliteringsperioden (1-2 måneder eller mer, avhengig av hjertets tilstand).

  Barn etter operasjonen bør ikke gå på utdanningsinstitusjoner i den perioden som legen anbefaler, og unngå overfylte steder for å hindre infeksjon med luftveisinfeksjoner, noe som kan forverre barnets tilstand dramatisk.

  Les Mer Om Fartøyene