Aterosklerose av cerebral fartøy - symptomer og behandling

Aterosklerose er en farlig sykdom som påvirker hjernens blodkar. Med den er foci av kolesterol innskudd form på indre membran av arteriene, forårsaker de innsnevring av lumen av karene opp til fullstendig blokkering.

Med en sakte økende blokkering bestemmer symptomene på hjerne-arterie-aterosklerose graden av utilstrekkelig blodtilførsel til hjernen. Med rask blokkering av lumen av arteriene med en trombose eller innholdet i den disintegrerte kolesterolplakk, dannes foci av nekrose i hjernen.

Problemet med strømmen av aterosklerose er at den tidlige periode av sykdommen er nesten ikke følt, selv vaskulær stenose ved 2 3 ikke gir et klart bilde av sykdommen, men bare provoserer en svak svimmelhet og tinnitus, som en mann trekker å stresse eller tretthet.

I denne artikkelen vil vi snakke om årsakene til cerebral arteriosklerose, symptomer og aktuelle behandlingsmetoder. I tillegg vurderer diettaspekter for å senke blodkolesterolnivået.

Årsaker til aterosklerose

Hvorfor arteriosklerose oppstår av cerebral fartøy, og hva er det? På et tidlig stadium av den patologiske prosessen assosiert med brudd på lipidmetabolisme, begynner kolesterol å samle seg på overflaten av den tidligere skadede vaskemuren. Gradvis blir kalsiumsalter og filamenter av uformet bindevev avsatt på denne klyngen, slik at overflaten av den aterosklerotiske plakk begynner å skaffe seg en uregelmessig konveks form.

Ved å redusere fartøyets lumen, hindrer kolesteroloppbyggingen blodets passasje og skaper forutsetninger for utseendet av turbulent turbulens i blodstrømmen. Dette fører til ødeleggelse av blodplater og leukocytter, samt gradvis dannelse av en trombus. Under ugunstige forhold for kroppen, er det i stand til å komme ut og tette hjernearterien. Samtidig kan en ødelagt forringelse av blodsirkulasjonen i hjernens kar og føre til utslettelse bli revet av kolesterolplakkene.

Enkelt sagt, atherosklerose utvikler seg på grunn av et brudd i kroppen av fettmetabolismen. Som et resultat av dette, fra "dårlig kolesterol" på intima av karene, dannes aterosklerotiske plakk.

Også årsakene som bidrar til sykdommen er:

 • stillesittende livsstil (hypodynamien);
 • brudd på metabolske prosesser;
 • genetisk faktor (arvelighet);
 • Tilstedeværelsen av endokrine sykdommer;
 • dårlige vaner (røyking, alkohol);
 • underernæring (dominans i kosten av fett og kolesterol).

Ikke desto mindre er hovedårsaken til cerebral artery aterosklerose avsetningen av kolesterol på vegger av karene og dannelsen av aterosklerotiske plakk. Det er kjent at den morfologiske utviklingen av sykdommen er delt inn i flere stadier, som vi vil skrive like nedenfor.

bevis

Visse tegn på hjerne-arterie-aterosklerose inkluderer et slikt symptomatisk bilde:

 • Søvnløshet, mareritt om natten, vanskelig gjenoppretting og problemer med gjentatt å sovne;
 • Tap av halv kroppsfølsomhet;
 • Sterke, ofte gjentatte hodepine;
 • Endre gang, trinnene er usikre og rystende;
 • Endring i tale, syn, tinnitus;
 • Irritasjon, depresjon, tearfulness og en følelse av angst;
 • Varmepoeder og svette i ansiktet;
 • Tretthet, svakhet og fravær
 • Skjelving av haken og lemmer;
 • Problemer med minne;
 • Asymmetri i ansiktet.

De ovennevnte tegnene er ikke en diagnose ennå. For å bekrefte eller avvise aterosklerose må du kontakte en nevrolog eller, i det minste, kontrollere kolesterolnivået ved å passere den aktuelle analysen.

Symptomer på cerebral artery aterosklerose

I tilfelle utvikling av aterosklerose i hjerneskarene er de første symptomene smerter av hele overflaten av hodet, som først vises noen ganger, og deretter øker intensiteten og varigheten.

Det er endringer i ferd med å sovne og sove: søvnløshet, rastløs søvn, marerittdrømmer, døsighet i løpet av dagen. Pasienter rapporterer permanent tretthet, redusert effektivitet. Karakter og vaner endres: Konstant humørsvingninger, irritabilitet, tårefullhet, misnøye med livet og alle andre er mulige. Noen ganger er det mangel på koordinering og senking av noen bevegelser.

I mange mennesker manifesterer symptomene på aterosklerose på forskjellige måter, i tillegg kan denne sykdommen tilskrives dobbelt farlig fordi det er vanskelig å oppdage. Og det er ikke tidkrevende og vanskelig diagnose, og det faktum at de fleste foretrekker å ikke betale noen oppmerksomhet til tegn på sykdommen, de fleste av dem skylden på en enkel hodepine, tretthet og hodepine.

Stadier av

Basert på kurs og progresjon av de ovennevnte symptomene på aterosklerose i hjerneskarene, er det flere stadier:

 1. Den første fasen. Har ikke uttalt symptomer, men fortsatt mannen som ser etter deres helse, merker endringer som tretthet etter mindre fysisk anstrengelse, svimmelhet, tilbakevendende hodepine, tap av hukommelse og ytelse. Slike symptomer vises ofte om ettermiddagen, men etter hvile eller søvn passerer de seg selv.
 2. Stage av progresjon. På dette stadiet har en person en tendens til å overvurdere sin styrke og evne i sine feil å klandre andre. Det er en økning i symptomene i første fase. De blir slått av angst, depresjon, mistenksomhet. Fra tid til annen oppdages svimmelhet, ustansighet av gangen, skjelving av fingrene eller hodet, utryddelse av tale eller kvælning under spising.
 3. Dekompensasjonsstadiet. Svært stadium av åreforkalkning av cerebral fartøy, som er preget av tap av minne, evne til å tenke og tjene seg selv. På dette stadiet er det ofte lammelser, slag. Behov for ekstern omsorg.

Cerebral aterosklerose kan føre til kroniske cerebrale sirkulasjonsforstyrrelser og utvikling av vaskulær encefalopati og ligger til grunn for forbigående cerebrale sirkulasjonsforstyrrelser (TIA) og slag.

diagnostikk

For tiden brukes ultralydsundersøkelser for å bestemme forekomsten av sykdomsforløpet:

 1. Angiography of cerebral vessels - denne metoden er komplementær selv med en bekreftet diagnose, når ved å introdusere et spesielt stoff i blodkaret, vurderes tilstanden til veggene.
 2. Transcranial Doppler ultralyd eller ultralyd av hjernens intrakraniale kar.
 3. Tosidig skanning eller ultrasonografi av ekstrakranielle fartøy.

Disse metodene er sikre og i forbindelse med de grunnleggende laboratorietester (OAB, OAM, biokjemisk blodprøve), som gjør det mulig å beregne kolesterolnivåindikatoren, gi fullstendig informasjon om pasientens tilstand.

forebygging

Den mest effektive måten å forhindre aterosklerose i hjernen er diett, avvisning av dårlige vaner og en aktiv livsstil. Personer utsatt for denne sykdommen vil være nyttige for å utelukke produkter som inneholder kolesterol, erstatte animalsk fett med grønnsak, inkludere i dietten av meieriprodukter, magert kjøtt, grønnsaker og frukt. Det er nødvendig å begrense forbruket av salt, fett, stekt og stekt mat.

Dietten vil være nyttig å inkludere produkter som tang, bønner, blomkål, nøtter og rosiner, aubergine, kvede, grapefrukt, moden kirsebær og vannmelon.

Behandling av cerebral arterie aterosklerose

Ordningen for behandling av aterosklerose er en langsiktig og oftere en livslang prosess. I denne forbindelse er målene for terapi:

 • reduksjon av iskemiske manifestasjoner;
 • restaurering av en del av celler og deres funksjoner;
 • forebygging av alvorlige konsekvenser av slag
 • endre fettmetabolismen for utgangen av "dårlig" kolesterol.

Nevrologgen tar seg av disse oppgavene, hans jobb er å identifisere personer med lignende problemer, vurdere alvorlighetsgraden av sykdommen og utføre konservativ terapi. Først av alt er den designet for å forbedre blodtilførselen til hjernen for å forhindre forebygging av arteriell trombose.

medisinering

Moderne metoder for narkotikabehandling er rettet mot å eliminere konsekvensene av cerebrovaskulær aterosklerose og gjenopprette normal funksjonalitet i blodkar og arterier. Til dette formål:

 1. Statiner (Lipitor, Atoris, Zocor, mertinil, etc.) - redusere blodkolesterolnivåer til det normale og bidra til å stabilisere aterosklerotisk plakk og økning i størrelse.
 2. Fibrer (fenofibrat) - senker nivået av triglyserider. Godta kurs, kontrollbehandling etter 1-2 måneders kontinuerlig opptak.
 3. Nikotinsyre, så vel som dets derivater - disse stoffene kan noen ganger brukes til å behandle aterosklerose av cerebrale kar.
 4. Gallsyresekvestranter (kolestid) er ionbytterharpikser, de kan binde fettsyrer i tarmen og ikke tillate dem å bli absorbert.
 5. Ezetemibe - forhindrer aktiv absorpsjon av kolesterol i tarmen.
 6. Hypotensive stoffer er piller som senker blodtrykket. De må tas daglig.
 7. Antiaggreganter (trombotisk rump, kardiomagnesium) er stoffer som fremmer blodfortynning, noe som reduserer risikoen for blodpropper.
 8. Vitaminer i gruppe B, vitamin C, vitamin A - har en generell styrke effekt og refererer til hjelpemidler.

Etter undersøkelsen vil den behandlende legen foreskrive de aktuelle legemidlene. Resept av medisiner vil være lang nok, og i noen tilfeller må de tas for livet. Derfor, før du tar medisiner, bør du nøye lese instruksjonene og mulige bivirkninger.

Kirurgisk inngrep

Hvis medisinen er ineffektiv, er kirurgisk inngrep mulig. Indikasjonen er en ultralydundersøkelse, hvorav 70% innsnevring av lumen i hjernebarken ble avslørt. Det er nødvendig å konsultere en kirurg som velger typen operasjon.

Den mest brukte karotid endarterektomi, hvor veggen av det berørte karet blir dissekert, blir trombosen fjernet, arterien gjenopprettes ved suturering. Også nylig, en ny type operasjon - angioplastikk. I arterien settes et kateter inn, som utvider karet, og derved gjenoppretter blodstrømmen og skyver kolesterolplakkene.

I noen tilfeller kan du søke stenting. For dette er en ledningsramme installert i fartøyet, som sprer arterien og holder sin form.

diett

Suksessen og effektiviteten av behandlingen av aterosklerose er direkte avhengig av overholdelse av dietten. Oftest er personer med overvekt utsatt for denne sykdommen. For å unngå komplikasjoner av sykdomsforløpet og akselerere utvinning, trenger du en diett for å lage en kostholdsstil.

Fra kostholdet bør utelukkes matvarer med høyt innhold av kolesterol:

 • Fett kjøtt og fisk;
 • Alkoholholdige drikker;
 • Sjokolade, kaker, boller, kakao;
 • Fettete, rike supper og buljonger;
 • Lever, hjerne, nyre;
 • Alle typer fett og animalsk fett;
 • Skarpe, salte retter;
 • Kaffe, sterk svart te.

I stedet for animalsk fett kan du bruke flytende fett av vegetabilsk opprinnelse. Spesielt nyttig er oljer som inneholder flerumettede fettsyrer i Omega-gruppen: Omega-3, Omega-6, Omega-9. De er rike på linfrø og olivenolje. Til tross for det høye kaloriinnholdet bidrar disse produktene til rensing og styrking av blodkarene, gir dem elastisitet, normaliserer metabolske prosesser.

Overholde regimet

En pasient i alle aldre trenger trening, gjennomførbare fysiske øvelser. Nyttige lange turer, svømming, klasser i gruppen "Helse". Det anbefales ikke å delta i krafttrening. På den stasjonære sykkelen er det nødvendig å etablere en mild modus.

Pasienten trenger positive følelser. De vil tillate å kvitte seg med negative konsekvenser av livspenninger. I slektssirkelen bør det gis oppgaver og råd fra en eldre person. Hans kunnskap og erfaring bør evalueres av slektninger.

outlook

Det er verdt å forstå at cerebral aterosklerose er klassifisert som en kronisk sykdom, så behandling er ofte livslang. Avhengig av hvor raskt diagnosen ble utført og behandlingen startet, vil prognosen også avhenge av.

I praksis av nevrologer er det kjent om omfattende former for cerebrovaskulær aterosklerose, noe som likevel tillot folk ikke bare å leve lenge, men også å forbli effektiv. Imidlertid er tilfeller når den første kliniske manifestasjonen av denne sykdommen slutter med et slag og et dødelig utfall for en person ikke uvanlig.

Derfor spiller legene en så viktig rolle i den tidlige diagnosen av sykdommen og den kvalifiserte behandlingen.

En fullstendig beskrivelse av aterosklerose av cerebrale kar: årsaker, behandling, prognose

Fra denne artikkelen vil du lære: hvordan og hvorfor det er en utvikling av aterosklerose av hjerneskip, manifestasjoner og konsekvenser av patologi, hvilke behandlingsmetoder som finnes, og hvor effektive de er.

Aterosklerose av karene i hjernen - innsnevring eller tilstopping av kolesterolplakk av arterielle kar som bringer blod til hjernen. Resultatet av slike endringer er forverring av blodtilførselen til hjernen, et brudd på sin normale struktur og tap av funksjoner. I 85-90% av tilfellene er personer eldre enn 45-50 år syk.

Symptomene og konsekvensene forårsaket av aterosklerose av cerebrale kar, forskjellig fra periodisk svimmelhet og redusere minne før de slag (hjernevevet nekrose del) pasienter med alvorlig nedsatt funksjonsevne (lammelse, tap av evne til å vandre og elementær selvbetjening).

Sykdommen utvikler seg gradvis i flere måneder eller til og med år. Hos 80-90% av pasientene forstyrrer ikke de første manifestasjonene av aterosklerose i hjernearteriene den generelle tilstanden og den vanlige levemåten. Hvis det etter utseendet er å konsultere en spesialist, kan sykdomsprogresjonen og irreversible sykdommer i hjernesirkulasjonen (slag) forebygges. Behandlingsmedisin, livslang i form av periodiske kurs 2-3 ganger i året. I 20-30% av tilfellene er det nødvendig med kirurgi.

Er engasjert i behandling av en nevrolog. Om nødvendig innebærer kirurgisk behandling en vaskulær eller endovaskulær nevrokirurg. Fullstendig utvinning er umulig, forhindrer utviklingen av patologiske forandringer i blodårene og normaliserer den cerebrale blodstrømskanalen.

Essens, stadier av sykdommen

Aterosklerose av cerebral fartøy er en kronisk sykdom, som er basert på tap av vaskulær veggen med kolesterolplakk - overdreven forekomst av kolesterol i form av knuter. Disse plakkene stikker inn i fartøyets lumen, noe som forårsaker innsnevring av lumen, tap av styrke og elastisitet av veggen. Sykdommen påvirker bare arteriene - fartøy som bærer blod beriket med oksygen og næringsstoffer til hjernen.

Patologiske endringer i cerebral arterier i aterosklerose forekommer i flere stadier og er utsatt for gradvis progresjon:

 1. Overdreven mengde kolesterol (atherogen fett, lipider) i blodet - hyperkolesterolemi, hyperlipidemi.
 2. Impregnering av hjernens arteries indre vegger med kolesterolinnlegg, akkumulering i form av knuter, plakk.
 3. Betennelse i vaskulær veggen, dannelsen av tette arr, øker størrelsen på kolesterolplakkene, blir til aterosklerotisk.
 4. Avsetningen av kalsium på overflaten av plakkene, deres brudd, som forårsaker dannelsen av trombi.
 5. Konstruksjon eller utryddelse (komplett overlapping) av lumenarteriene med plakk og trombi, redusert styrke, risiko for spontan ruptur av fartøyet.
 6. Reduksjon i tilstrømningen av arterielt blod, nedsatt blodsirkulasjon eller nekrose (hjerneslag) i hjernen.

Årsaker til utvikling og risikofaktorer

Ved aterosklerose av cerebrale kar er bare en direkte årsak til utvikling - et økt nivå av kolesterol og andre aterogene fett (low-density lipoprotein, triglyserider). En slik bytteforstyrrelse kan bare forekomme hos et begrenset antall personer (ca. 30-40%). Personer med økt risiko for å utvikle sykdommen kalles en risikogruppe:

 • alder over 45 år;
 • fedme;
 • hypertensiv sykdom (høyt blodtrykk);
 • nærvær av aterosklerose av cerebral fartøy i nære slektninger;
 • diabetes mellitus;
 • tobakksrøyking;
 • systematisk misbruk av alkohol
 • stillesittende livsstil;
 • økt koagulerbarhet av blod (blodtykkelse).

I 50 til 60% av pasienter med aterosklerose av de cerebrale arterier kombinert med en lignende vaskulære lesjoner på andre steder (koronararteriene i hjerte, aorta, de nedre lemmer, nyre, tarm). Derfor bør de typiske tegn og symptomer på nervesystemet i kombinasjon med aterosklerose på alle andre områder beskytte mot aterosklerotiske lesjoner av cerebrale arterier.

Symptomer og konsekvenser av cerebral aterosklerose

I seg selv er aterosklerosen av karene i hjernen ikke farlig og manifesterer seg ikke. Fare og negative symptomer forårsaker sykdommer og forstyrrelser i hjernecirkulasjonen, som aterosklerose provoserer.

Manifestasjoner og tegn på cerebral artery aterosklerose kan være akutt (først oppstår) og kronisk (observert i flere måneder, år). Typer og manifestasjoner av denne patologien er gitt i tabellen:

Egenskaper av sykdomsforløpet, som symptomene er avhengige av

I 25 til 30% av pasienter med aterosklerose kan utvikles i 10-15 år, uten å forårsake forstyrrelse av cerebral sirkulasjon, med disse pasientene alle arteriene i varierende grad overrasket aterosklerotiske prosess. I 15-20% av pasientene i løpet av noen få måneder eller år, er det alvorlige forstyrrelser i blodsirkulasjonen i hjernen, som fører til uførhet som sykdomsprosessen påvirker bare en arterie.

Symptomer på atherosklerose av hjernens arterier og tidspunktet for deres oppstart avhenger av slike faktorer:

  1. Graden av økning i kolesterolnivået - jo høyere er det, desto raskere er progressjonen av aterosklerose.
  2. Livstiden til overflødig kolesterol er over 5 år - risikoen for cerebral aterosklerose øker med 50-60%.
  3. Individuelle trekk ved forgrening av hjernearteriene og deres diameter. For eksempel, hvis de har den type stammen (flere arterier er ansvarlig for alle blodtilførsel), eller bort fra hverandre i en rett vinkel - rask progresjon av aterosklerose og forstyrrelser av den cerebrale sirkulasjon tidlig og alvorlige.
  4. Fraværet av sammenhenger mellom hjerne- og vertebrale arterielle systemer i hjernen - separasjonen av Willis-sirkelen, fraværet av collaterals. Dette øker risikoen for alvorlige og tidlige cerebrale sirkulasjonsforstyrrelser med 60-70%.
 1. Hva slags arterie overrasket - hvert fartøy er ansvarlig for flyten av blod til et bestemt område av hjernen: anterior cerebral arterie til frontallappen, midten - parietotemporal, tilbake - til occipital og lillehjernen. Den vanligste (55-65%) er berørt av bassenget i den midtre cerebrale arterien.

Pålitelige diagnostiske metoder

Mistenkelser av aterosklerose av cerebral fartøy må enten bekreftes eller bekreftes. For dette brukes laboratorietester (blodprøver) og instrumentelle (hardware studies) diagnostikk:

 • Biokjemisk analyse av blodets lipidspektrum: Kolesterol, triglyserider, LDL (lavt tetthet lipoproteiner). For dette må du donere blod fra venen. Analysen bekrefter ikke diagnosen aterosklerose, men bestemmer bare om en person er i fare for denne sykdommen: om prisene overskrides for minst en av disse indikatorene. Hos 50% av pasientene med åpenbare symptomer på aterosklerose er de studerte parametrene innenfor det normale området.
 • US-Doppler, tosidig skanning av cerebral fartøy. Metoden er den mest informative for å studere bare store cerebrale arterier.
 • Angiografi av hjernens arterier - innføring av kontrastmiddel direkte inn i halsens arterielle system. Hvert stort og lite fartøy er kontrastert og blir synlig på røntgenfilmen, røntgenmonitor. Dette er den mest pålitelige metoden i diagnosen aterosklerose.
 • Tomografi av hjernen (CT eller MR) med intravenøs injeksjon av kontrastmedium er en god, rask og pålitelig diagnosemetode som viser tilstanden til alle cerebrale kar.
Metoder for diagnostisering av cerebral arterie aterosklerose

Moderne behandling

Kompleks av terapeutiske tiltak for hjernens arteriell aterosklerose:

 1. diettmat;
 2. medisinsk korreksjon av kolesterol metabolisme;
 3. reduksjon i blodviskositet;
 4. forbedring av blodtilførselen til hjernen;
 5. korreksjon av blodtrykk;
 6. kirurgiske operasjoner.

Behandling bør være livslang i form av alternerende behandlingsforløp med disse eller andre typer legemidler 2-3 ganger i året. Siden aterosklerose er en bakgrunnssykdom, en forløper for cerebral sirkulasjonsforstyrrelser, er hovedmålet med terapi ikke så mye å kurere det helt, for å forhindre progresjon og komplikasjoner. Fullstendig gjenoppretting er bare mulig på scenen av de første endringene.

1. Kostholdsmat

Å begrense mengden kolesterol som brukes sammen med mat, kan redusere konsentrasjonen i blodet. Ved en aterosklerose av kar av hjernefett av animalsk opprinnelse, stekte retter, er røykte produkter forbudt. Grunnlaget for dietten - produkter som inneholder omega-3 fettsyrer (grønnsaker og frukt, fisk, lin og olivenolje, nøtter).

2. Medisinsk korreksjon av kolesterol metabolisme

For å redusere konsentrasjonen av kolesterol brukte legemidler:

  1. Antikviteter: Simvastatin, Lovastatin, Atorvastatin, Atoris. Det har vært vitenskapelig bevist at systematisk administrasjon pålidelig (med 40%) reduserer risikoen for iskemisk berøring og andre sykdomsforstyrrelser. Det er nok å bruke stoffet en gang om dagen.
Antioksidanter brukes til å redusere kolesterolkonsentrasjonen
 1. Omega-3 fettsyrer - den kraftigste substansen av naturlig opprinnelse mot arteriosklerose av blodkar, inkludert hjernearteriene. Det er best å fylle ut forsyningen med omega-3 mat (linolje, gul fisk, nøtter). Legemidler og biologisk aktive tilsetningsstoffer produseres også.
 2. E-vitamin (tokoferol). I seg selv har den en svak effekt mot aterosklerose, men i kombinasjon med andre midler forbedrer dets terapeutiske effekter.

3. Blodfortynning

Ethvert stadium av cerebral artery aterosklerose er en indikasjon på å ta blodtynning medisiner:

 • Acetylsalisylsyre, aspirin, kardiomagnolo, magnikor, lospirin;
 • Clopidogrel, Tromboneet, Plavix, Plagril;
 • Warfarin, Cincumar. Mer egnet til pasienter med alvorlige symptomer på cerebral aterosklerose, komplisert av enhver type hjernesirkulasjonsforstyrrelser.

4. Forbedre hjernens ernæring

Forberedelser av denne gruppen påvirker ikke aterosklerose av cerebrale kar, men de tillater at nerveceller ikke mister funksjonen mot bakgrunnen av sirkulasjonsforstyrrelser:

 • Normaliserende mikrocirkulasjon: Cavinton, Trental, Cerebrolysin, Plestazol;
 • Cerebroprotectors: Cinnarizine, Fezam, Ceraxon, Sermion, Neuraxon;
 • Nootropics: Thiocetam, Nootropil, Pyracetam, Cortexin.

5. Kontroll av blodtrykk

Gradvis normalisering av høyt blodtrykk og opprettholde det på et normalt nivå (ikke høyere enn 140/90) bremser forverringen av aterosklerotiske forandringer i hjerneskarene med 30-40%. For dette er mottaket av de tilsvarende antihypertensiva midler angitt: bisoprolol, Berlipril, Lipraside, Valsacor. De er utnevnt av en lege-terapeut eller kardiolog.

Narkotika for blodtrykkskontroll

6. Operativ behandling: indikasjoner og effektivitet

Aterosklerose av hjernens arterier, to typer operasjoner på karene utføres: endovaskulær (gjennom punktering) og åpen (gjennom snittet). Indikasjoner for kirurgisk behandling er begrenset eller liten (opptil 1 cm) innsnevring av mer enn 50% av 1 til 3 hoved cerebral fartøy. Med ensartede flere lesjoner i arteriene er operasjonen upraktisk. Indikasjoner forekommer hos 45% av pasientene. De kan bestemmes bare etter angiografi eller tomografi av hjernen.

Endovaskulær kirurgi

Endovaskulære inngrep er en virkelig effektiv metode for å forhindre effekten av avansert aterosklerose (iskemisk berøring).

Essensen av operasjonen: en punktering av arterien på låret eller skulderen, innføringen i lumen av et tynt kateter, som under kontroll av datautstyr utføres til den trange kar av hjernen. I dette området er en stent (vår) installert, og eliminerer innsnevringen.

Tradisjonell operasjon

Åpen intervensjon på fartøy som befinner seg i kranialhulen er ikke teknisk mulig. Så du kan eliminere aterosklerotiske plakk på halsens halshalsarterier. Bruk enten direkte fjerning av revet plakk fra arterie lumen (endarterektomi kirurgi) eller erstatning av det endrede stedet med en kunstig protese (bypass kirurgi, vaskulær protese).

Den mest sannsynlige prognosen

Statistiske data om aterosklerose av cerebral fartøy er som følger:

 • Hos 50-60% av pasientene i alderen 40 til 55 år, resulterer symptomene på sykdommen i iskemisk slag på grunn av en kraftig innsnevring av ett stort fartøy. Konsekvensene for 45 - 55% av dem - en dyp funksjonshemming eller død.
 • Ca. 80% av pasientene med cerebral aterosklerose over 65 år lider av kronisk eller forbigående forringelse av hjernecirkulasjon. I 30% av dem etterpå er det et slag.
 • I 5-7% av mennesker er sykdommen asymptomatisk og har ingen konsekvenser.

Disse dataene indikerer at jo yngre symptomene på aterosklerose vises, jo verre konsekvenser og dårligere prognosen. Hvis problemet oppdages på et tidlig stadium, kan det i 30-45% av tilfellene løses ved endovaskulær kirurgisk behandling. I mennesker etter 60 år er innsnevringen av fartøyene løs. I 80% tilfeller øker medisinsk behandling blodtilførselen til hjernen.

Årsaker og behandling av aterosklerose av hodene i hodet

Aterosklerose, som påvirker hjernens kar, er en kronisk lidelse, hvor lipidplakkene blir avsatt på de indre veggene i arteriene. Deretter utvides disse plakkene og erstattes av bindevev.

Den smalende arterielle lumen hindrer normal blodtilførsel til hjernevævet og provoserer en rekke ubehagelige konsekvenser. Flere detaljer om årsakene, symptomene og metodene for behandling av sklerose, vil vi fortelle i artikkelen presentert.

Årsaker til utvikling

Forskere fortsetter å undersøke årsakene til denne alvorlige patologien. Det finnes en rekke dominerende teorier som forklarer utseendet av aterosklerose:

 • genetisk;
 • Infeksjonssykdommer;
 • peroksyd;
 • karbohydrat;
 • immunologisk;
 • lipid.

Lipidteori ser hovedårsaken i brudd på kolesterol metabolisme. Det er kjent at den morfologiske utviklingen av sykdommen er delt inn i flere stadier, som vi vil skrive om litt senere.

Risikofaktorer

Risikogruppen inkluderer pasienter i moden alder (40-45 år). Andre faktorer kan imidlertid provosere aterosklerose.

Her er deres liste:

 • alkoholavhengighet;
 • røyking,
 • hyperlipidemi (høy konsentrasjon av kolesterol i blodet);
 • arteriell hypertensjon (og andre vaskulære patologier);
 • fedme;
 • hyppige stressende situasjoner;
 • hypodynami (stillesittende livsstil, stillesittende arbeid);
 • genetisk predisposisjon;
 • alder og kjønn (sykdommen er mer vanlig hos voksne kvinner);
 • hormonelle feil;
 • diabetes mellitus.

Etter 55 år øker sannsynligheten for vaskulær skade dramatisk - særlig hos kvinner. Unge mennesker er i det minste litt påvirket av aterosklerose.

Symptomer og utviklingsstadier

Tegn på åreforkalkning av cerebral fartøy er ganske variert. Det kliniske bildet har en svak karakter og er delt inn i flere grunnleggende stadier:

 • Fase ett. Elevene reagerer svakt på lys, reflekser er asymmetriske og patologiske.
 • Fase to. Det er en nedgang i arbeidskapasitet, vilje og minne blir brutt, kognitiv funksjonalitet forverres. Tallrike mikroslag berører faints og lammelse.
 • Den tredje fasen. Kognitive funksjoner er helt svekket, hjernevævet er alvorlig skadet.

For å identifisere problemet på et tidlig stadium, må du være klar over dens manifestasjoner.

Symptomene på sykdommen er som følger:

 • hodepine (vondt og kjedelig) - gradvis intensiverer og gir konstant ubehag;
 • små "fluer", flimrende foran øynene;
 • svimmelhet og ringing i ørene
 • uttalt problemer med motoriske ferdigheter (koordinering av bevegelse);
 • svimlende gang
 • svette og rødme ansikt;
 • søvnforstyrrelser (pasienten våkner ofte om natten, sover rastløs, ser mareritt);
 • hake, armer og hode skjelver ofte;
 • den generelle bevegelseshastigheten reduseres;
 • formen på eleven endres, de begynner å skjelve;
 • Fenene til fundus blir smalere og blir mer ødeleggende;
 • en person kan bli asymmetrisk;
 • nivået av kolesterol i blodet øker;
 • Pulsen på nakken øker (samtidig kan blodtrykket være normalt).

Visse skift er også sporet i pasientens oppførsel. Det er overdreven mistanke, stemningen uten tilsynelatende årsaker blir alarmerende. Karakteren til pasienten blir rask-temperert, pasientens nære notater, hans økende grumbling og et ønske om å kvele over småbiter. Slike pasienter er utsatt for langvarig depresjon.

Aterosklerose kan føre til demens (demens). På dette stadiet husker pasienten ikke innkommende informasjon, kan han ikke kritisk vurdere sin tilstand, feilaktig defecates og trenger omsorg for slektninger. Pasientene opplever midlertidig desorientering (de lever i sin egen fortid, de tror at de er 30, ikke 65 år gamle).

diagnostikk

Moderne diagnosemetoder kan raskt avsløre aterosklerose i hjernen. Det finnes en rekke instrument- og laboratorieundersøkelser som kan skille mellom sykdommen:

 • Lipidogram (blodprøve for kolesterolinnhold);
 • ultralyd duplex skanning (nøkkelparametere av hodekarene vurderes - tilstanden til vertebrale, subklaviske, karotiske arterier, brakiocefalisk stamme, aterosklerotisk plakett);
 • CT angiografi av cerebral arterier;
 • angiografi (studien er radiografisk i naturen);
 • MR i hjernen;
 • Ultralyd av indre organer og hjerte.

Det er verdt å merke seg at sistnevnte metode brukes oftest i polyklinikker. Ultralyd er komplisert i naturen (det kan inkludere dupleksskanning og angiografi), men legen bestemmer alltid for en bestemt type undersøkelse.

Metoder for behandling

Hva er vanligvis behandlet for åreforkalkning i hjernen? Den enkleste måten å forhindre utviklingen av denne sykdommen er å tenke på forhånd om forebyggingsmetodene. Hvis diagnosen er utført, er en streng diett og medisin foreskrevet. I dette tilfellet er narkotika delt inn i flere grupper.

Pasienter som lider av skadelig avhengighet (alkohol, tobak), er det nødvendig å raskt slippe av med disse vanene. Det anbefales å begrense ditt eget kosthold (ingen matvarer med kolesterol), normalisering av blodtrykk og sukkernivå.

Kirurgisk inngrep

Hvis medisinen er ineffektiv, er kirurgisk inngrep mulig. Indikasjonen er en ultralydundersøkelse, hvorav 70% innsnevring av lumen i hjernebarken ble avslørt. Det er nødvendig å konsultere en kirurg som velger typen operasjon. Den mest brukte karotid endarterektomi, hvor veggen av det berørte karet blir dissekert, blir trombosen fjernet, arterien gjenopprettes ved suturering.

Det er tilfeller av reseksjon av fartøyet (dets kirurgiske fjerning etterfulgt av utvinning). Et godt alternativ er ballongangioplasti, ledsaget av stenting. Prosedyren er kombinert med angiografi og utføres under lokalbedøvelse. Fremgangsmåtene i prosedyren er som følger:

 • et kateter utstyrt med en spesiell ballong tilføres til stedet for arteriell innsnevring;
 • Ballongen blåser opp (samtidig øker arterien);
 • rammen av fartøyet er etablert.

Riktig ernæring

Et balansert kosthold kombinert med medisinering kan gi svært gode resultater.

Vi har utarbeidet et spesielt materiale om hvilken type diett som er nødvendig for aterosklerose, noe som vil bringe blodkarene tilbake til det normale.

Det er nødvendig å introdusere følgende produkter i daglig diett:

 • friske grønnsaker og frukt (kål er spesielt verdsatt);
 • sjøfisk;
 • sjømat;
 • tørket frukt;
 • nøtter;
 • en fugl;
 • vegetabilsk olje;
 • bær.

Det er en annen kategori av produkter - de som er kategorisk kontraindisert i aterosklerose.

Her er deres liste:

 • fete varianter av kjøtt (biff, svinekjøtt);
 • pickles;
 • salt;
 • fettkrem;
 • melk;
 • Røkt produkter;
 • mat tilberedt av steking;
 • animalsk fett.

Måltider bør deles (det er bedre å spise 5-6 ganger, redusere deldosen enn tett "fylle" magen tre ganger om dagen). Det anbefales ikke å spise mat (noen) før du går til sengs.

preparater

Alle narkotika rettet mot åreforkalkning, betinget delt inn i fire grupper. Klassifisering er avhengig av effekten av medisiner på visse områder av kroppen og ser slik ut:

 1. Narkotika, som har til hensikt å forhindre absorpsjon av kolesterol i blodet.
 2. Statiner er stoffer som undertrykker syntesen av triglyserider og kolesterol, noe som reduserer konsentrasjonen i blodplasmaet.
 3. Legemidler som fjerner lipoproteiner og atherogene lipider, som forbedrer energiomsetningen.
 4. Andre stoffer (Parmidin, Anginin, Anginin, Vazoprostan).

Uavhengig bruk av medisin uten medisinsk rådgivning anbefales ikke. Vi lister stoffene som er foreskrevet av leger i slike tilfeller:

Folkemidlene

For å lette ditt velvære kan du ty til hjelp av folkemidlene - de fleste er alltid til stede. Her er noen enkle anbefalinger:

 1. Daglig bruk en spiseskje med ferskpresset potet juice.
 2. Prøv å drikke litt vegetabilsk olje hele dagen (et par eller tre skjeer vil være nok).
 3. Bland biet honning og hakket hvitløk, og bruk deretter denne blandingen på en teskje før du spiser.
 4. Spis mer rå løk.
 5. Spis riktig - se etter mangel på fettstoffer i kostholdet ditt.

Det er også mer komplekse oppskrifter for tradisjonelle healere. Her må du blande forskjellige ingredienser:

 1. Rød pepperrot skal gnides med en gratin (250 gr), legg i en gryte, hell varmt vann (3 liter) og koke. Etter 20 minutter fjernes buljongen fra brannen. Kjøle blandingen og ta av resten av pepperrot, bruk tre ganger om dagen for et halvt glass.
 2. Rør i like store mengder tørket aprikoser, rosiner, fiken, svisker og dogrose. Bay med kaldt vann, plasser i kjøleskapet for natten. Bland blandingen og bland denne gruelen daglig på en spiseskje. Kurs - 30 dager.
 3. Hakk en stor løk og bland med et glass sukker. Skjul i 3 dager i et mørkt rom. Den resulterende vasselen bør tas etter 3 timer for en skje. Kurset skal strekkes i 3 måneder.

Aterosklerose i hjernen er også korrigert av folkemessige rettsmidler basert på ulike medisinske urter og plantekomponenter. De mest verdifulle av dem er elekampan, bokhvete, blader av jordbær, plantain, rowanberry bark.

Her er noen oppskrifter:

 • Tørre blader av plantain helles med kokende vann (250 g). Den resulterende buljongen er infundert i ca. 15 minutter og er full i små sip (før måltider - i 40 minutter).
 • Bokhvete blomster (spiseskje) helles med kokende vann (400 g) og fjernes til et halvt mørkt sted. Det er nødvendig å vente på fullstendig kjøling av buljongen, deretter stram den og bruk tre ganger om dagen for 150 gram.
 • Klipp jordbærbladet, hell det med kokende vann. 20 minutter, bør buljongen infunderes, hvorpå du kan drikke. Periodikk - fire ganger om dagen. Dosen er en spiseskje

forebygging

Vi skrev allerede at forebygging av atherosklerose er basert på et sunt kosthold og en avvisning av dårlige vaner. Akkumuleringen av fett er fulle av en rekke ubehagelige konsekvenser, blant annet dannelsen av kolesterolplakk. Protein bør gå inn i kroppen, men det bør hentes ut fra diettprodukter - bønner, bønner, soyabønner, fisk.

Fysisk trening har også en betydelig effekt på vaskulær helse. Regelmessig trening vil styrke veggene til fartøyene og gjøre dem mer elastiske. Forstå regimet av arbeidsdagen din:

 • Reduser belastninger;
 • eliminere stress;
 • trene ekstra dagtid søvn.

Reguler blodtrykket, kontroller legen din minst en gang hvert annet år. Med diabetes, tett kontrollere vekten, senke nivået av kolesterol, trene mer intensivt. Etter 45 år gjennomgår du regelmessig en omfattende undersøkelse fordi du går inn i en risikogruppe. Generelt anbefaler eksperter å tenke på helsen din i 20 år og hvert 5. år gjør en biokjemisk blodprøve, og kontrollerer nivået av kolesterol.

Hovedfaren for cerebral aterosklerose er et asymptomatisk kurs i de tidlige stadier. Når du har funnet tegnene beskrevet ovenfor, ikke nøl med å kontakte polyklinikken.

I dagens verden er aterosklerose en av de viktigste årsakene til døden i befolkningen. Prognosen for sykdommen er ganske trist - iskemisk hjertesykdom. I mange pasienter kan sykdommen forhindres - dette gjelder også for genetisk predisponering. En sunn livsstil kan forsinke utbrudden av en sykdom og dens etterfølgende forverring. Derfor er det verdt å lytte til våre anbefalinger.

Det er også viktig å vite om en annen form for sykdommen, kalt cerebral aterosklerose.

Behandling av cerebral arterie aterosklerose

Til dags dato, en av de viktigste faktorene for cerebrovaskulær sykdom, er den ledende årsak til død og uførhet i befolkningen i utviklede land er cerebral aterosklerose av hjernearterier. Dette er en typisk sykdom i kultur, karakterisert ved innsnevring av lumen av intrakraniale fartøyer som mater hjernevevet fører til utvikling av aterosklerotisk stenose, som er den viktigste "opphavs" iskemisk slag, vaskulær encefalopati og vaskulær demens (senil demens).

Mekanismen for utvikling av cerebral arterie aterosklerose

Aterosklerose på gresk betyr solid, tett perle (ἀθέρος - chaff, gruel, σκληρός - tett, solid). Dette er en kronisk sykdom hos store arterier, ledsaget av lipidinfiltrering av den indre membranen og spredning av bindevev i vaskulærveggen. De første tegnene på den patologiske prosessen kan detekteres i gjennomsnitt og til og med i en ganske ung alder (15-20 år).

Til dags dato, er det andre hypoteser om patogenesen av cerebral arteriosklerose, sammen med den generelt aksepterte teori lipoprotein filtrering (opphopning av fettmolekyler i den vaskulære veggen) primære forstyrrelses beskyttende egenskaper indre epitel av fartøyet, lipidperoksidasjon, mangel på essensielle polyen fettsyrer, tilstedeværelse av trombotisk, hemostatisk og betennelsesfaktorer.

På et tidlig stadium av den patologiske prosess forbundet med lipidforstyrrelser, på overflaten av den tidligere skadede vaskulære vegg begynner å hope seg opp kolesterol (vann-uløselig forbindelse som er grunnlaget for aterosklerotisk plakk). Gradvis blir kalsiumsalter og filamenter av uformet bindevev avsatt på denne klyngen, slik at overflaten av den aterosklerotiske plakk begynner å skaffe seg en uregelmessig konveks form.

Ved å redusere fartøyets lumen, gjør den kolesteriske "utveksten" det vanskelig å passere blodet og skaper forutsetninger for utseendet av turbulent turbulens i blodet. Dette fører til ødeleggelse av blodceller (blodplater og leukocytter), og den gradvise dannelse av en trombe som kan under ugunstige forhold for organismen for å bryte ut og blokkere cerebral arterie. Imidlertid provosere akutte forstyrrelser i blodsirkulasjonen i karene i hjernen og fører til utslettelse kan rive kolesterol plakk (kolesterolestere myknet eller rett og slett ikke hatt tid til å størkne).

Oftest påvirker hjerne-aterosklerose de indre og eksterne karoten arterier.

Risikofaktorer og årsaker til cerebral aterosklerose

Hovedårsaken til utviklingen av den patologiske prosessen er brudd på lipidmetabolismen, noe som fører til avsetning av lipoproteiner på veggene i blodårene. Denne tilstanden kan provoseres både eksogene (eksterne) og endogene (interne) faktorer.

Uendrede (umodifiserte) risikofaktorer

 • Alder (jo eldre personen er, desto større er sannsynligheten for å utvikle aterosklerose);
 • Køn (cerebral aterosklerose blir ofte oppdaget hos menn på grunn av utilstrekkelig østrogenproduksjon, noe som bidrar til å bryte ned fett);
 • Arvelig disposisjon.

Variabel (modifiserbar) faktorer

 • Forstyrrelse av fettmetabolismen (primær og sekundær hyperkolesterolemi, høyt innhold av kolesterol med lav tetthet, lavt nivå av høy tetthetskolesterol, forhøyede plasm triglyserider);
 • Arteriell hypertensjon;
 • Metabolisk syndrom;
 • Økt kroppsvekt, fedme;
 • røyking,
 • Alkoholmisbruk;
 • Hypodinami (stillesittende livsstil);
 • Brudd på karbohydratmetabolismen (diabetes mellitus);
 • Irrasjonell ernæring med en overvekt i dietten av animalsk fett;
 • Nyresvikt;
 • Kroniske inflammatoriske prosesser;
 • Hyperfibrinogenemi (økt koagulerbarhet av blod);
 • Høye nivåer av homocystein i blodet;
 • Psyko-emosjonell overstyring, hyppige stressende og konfliktsituasjoner.

Ifølge statistikk er aterosklerose av cerebral fartøy oftest funnet hos menn i alderen 45-50 år og hos kvinner etter seksti.

Typer av cerebral arterie aterosklerose

 • metabolsk;
 • alder;
 • Inflammatorisk (tuberkulær, syfilitisk);
 • Hyalinose (cerebral atherosklerose, utvikling mot bakgrunnen av hypertensjon);
 • giftig;
 • allergisk;
 • Medikalcinose av Menkeberg (primær deponering av kalsiumsalter i midterhulen av arteriene).

Stadier av utvikling av cerebral aterosklerose

 1. Den første fasen (dannelsen av lipid flekker og strips). Disse formasjonene er gulaktige eller gulgrønne områder som ikke stiger over overflaten av fartøyene, utsatt for fusjon.
 2. Fase av progresjon (dannelse av fibrøse plaketter). Tette elastiske lesjoner, som stiger over overflaten av intima, er runde eller ovale "vekst" av hvit eller gulaktig farge. Som regel går de sammen med hverandre, skarper innsnevring av det vaskulære lumen og gir den indre overflaten av arterien et tuberøst utseende (den såkalte stenoserende aterosklerose).
 3. Trinn atheromatose (forsinket dannelse av en aterosklerotisk plakk med en karakteristisk sårdannelse, blødning og påføring av trombotiske masser). På dette stadiet, på grunn av nedbrytning av labile kompleks fett-proteinkomplekser som dannes i de tykkere plakk fin vev detritus (patologisk masse bestående av fettansamlinger, kolesterolkrystaller, degenererte epitelceller og fibre bindevev).
 4. Den endelige fasen (atherokalcinose). Det er preget av forkalkning (petrifisering) av fibrøse plakker og alvorlig deformasjon av karene.

Symptomer på cerebral artery aterosklerose

I den første (ischemisk) graden av sykdom, pasienten klager over konsentrasjonsproblemer og kjedelig, verkende hodepine som følge av aterosklerotisk plakk innsnevring av arterie, blod stagnasjon og utilstrekkelig hjerne oksygentilførsel. På et tidlig stadium oppstår smerte etter en mental belastning, men over tid får de permanent karakter. Noen pasienter blir raske, aggressive, en tendens til hysteri og depresjon. Ofte etter full hvile passerer negative symptomer, og reflekterer ikke på ytelsen til en person.

For trombonekroticheskoy trinn merket kliniske manifestasjoner av cerebral arteriosklerose er karakterisert ved langsom progresjon av symptomer. I løpet av denne perioden, hodepine blir mer uttalt og langvarig, gradvis forverret minne, forstyrret søvn og evnen til å arbeide, tenke bremser ned, det er støy i ørene, men bemerker også overdreven fussiness. Pasientene klager over svimmelhet, besvimelse, forekomsten av vanskelighetene med å huske de aktuelle hendelser (i dette tilfellet et fjernt minne forblir intakt), utvikling av fine motoriske lidelser hender, føler den ubalanse og ustabilitet i bena. For dette stadium av sykdommen er periodisk forekomst krizov cerebrale (transiente iskemiske anfall), karakterisert ved alvorlig hodepine, forstyrrelser av den visuelle og taleaktivert, parese av den nedre halvdel av ansiktet, svekkelse eller forsvinning av følsomheten av lemmer, hemiparesis (lammelse av en side av kroppen). Vanligvis blir slike symptomer observert i 24-48 timer, hvoretter pasienten gradvis utvinne. I denne situasjonen er det en forbigående sykdom i cerebral sirkulasjon.

Hvis pasienten ikke blir lettere etter to dager, er det mistanke om akutt cerebrovaskulær ulykke (iskemisk slag) som krever akutt medisinsk hjelp.

Den endelige (stivnet) fasen av aterosklerose av cerebrale kar, som ofte kalles et skritt vaskulær demens, karakterisert ved unormaliteter i mental aktivitet (kognitive, emosjonelle og atferds). Det er et komplett tap av effektivitet, nedbryting av faglige ferdigheter, tap av landemerker i tid og rom, manglende evne til å kontrollere deres behov. Pasienten glemmer de oppnådde ferdighetene, i forbindelse med hvilken han trenger konstant hjelp i hverdagen. Etter hvert som utviklingen av demens angitt fullstendige nedbrytning og mistilpasning for miljøet, utvikle grådig appetitt eller aversjon til mat, er det en spontan defekasjon og urinering, visuell og tale abnormiteter. Slike pasienter krever konstant tilsyn.

Diagnose av cerebral aterosklerose

Diagnosen er laget av en nevrolog. Dette tar hensyn til pasientens historie, pasientens klager, klinisk bilde av sykdommen og resultatene av den diagnostiske undersøkelsen, som inkluderer:

Laboratorie diagnostiske metoder

 • Immunologisk analyse av blod;
 • Biokjemisk blodprøve (bestemmelse av triglyserider, kolesterol, HDL, LDL).

Instrumental diagnostiske metoder

 • Ultralyd skanning av cerebral fartøy;
 • Magnetic resonance imaging;
 • Transcranial dopplerografi (vurdering av blodstrømmen av intrakraniale kar);
 • Angiografi (kontrastradiografi av blodkarene i hjernen)

Behandling av cerebral arterie aterosklerose

Behandling av cerebrovaskulær aterosklerose utføres i et kompleks som inkluderer patogenetiske og symptomatiske terapeutiske teknikker og korreksjon av atferdsfaktorer. Pasienter som lider av cerebral aterosklerose, oppfordres sterkt til å revidere deres diett radikalt, opprettholde blodtrykket på normale nivåer, og overvåke blodkolesterol og glukosenivå. Det må være å gi opp dårlige vaner (røyking og alkoholforbruk), normalvekt, så mye som mulig for å redusere psykisk stress, effektivisere arbeid og hvile, og for å sikre tilstrekkelig regelmessig mosjon.

Drug behandling av cerebral arteriosklerose er rettet mot forbedring av blodtilførselen til hjernen fartøy, normalisering av lipidmetabolisme og reologiske parametre for blod, avta i aterosklerotisk plakk utvikling av patologiske bremse korreksjonsprosessen og beslektede sykdommer.

Patogenetisk terapi

Medisinsk optimalisering av blodsirkulasjonen

For å rette opp sykdommene som forekommer i mikrosirkulatorisk seng, anbefales det pasienter å ta vasoaktive legemidler som påvirker vaskulær sirkulasjon. Denne gruppen av medikamenter omfatter kalsiumkanalblokkere (nimodipin, sinarisin, flunarisin), fosfodiesterase-inhibitorer (pentoksyfyllin, teofyllin, vinpocetin) og a-blokkere (nitroglycerin). Gode ​​velprøvde narkotika multidirectional handlinger Tanakan, forbedrer mikrosirkulasjonen og stimulerer nerve metabolske mekanismer.

Antiplatelet (antiaggregat) terapi

Antitrombocytt terapi er en patogenetisk grunnet behandlingsmetode rettet mot korreksjon og forebygging av atherotrombose. I dag brukes 3 grupper av antiplatelet medikamenter i klinisk praksis: midler som inneholder aspirin, cyklooksygenasehemmere og tiopyridiner.

Den mest populære stoffet anvendes ved forebyggelse og behandling av cerebrovaskulære sykdommer er acetylsalisylsyre, reduserer blodplate-aggregering tendens, mesteparten dannelse av trombin og har en hemmende effekt på dannelsen av fibrin.

Når man tar acetylsalisylsyre i kombinasjon med et annet antiplatelet middel, klopidogrel, karakterisert ved en alternativ mekanisme for blodplateundertrykkelse, økes effektiviteten av behandlingen betydelig, og mange problemer forbundet med pasientens motstand mot aspirin.

Lipidsenkende terapi

Påføring gipoltipidemicheskih preparater struktur stabiliserende aterosklerotiske plaque, cerebral betydelig grad blir redusert progresjon av aterosklerose og reduserer hyppigheten av akutt transient cerebral blodsirkulasjon. Den største hypokolesterolemiske aktiviteten er besatt av statiner, som normaliserer forstyrret funksjon av endotelet. De har en positiv effekt på proliferasjonen av glatt muskelceller i arteriene og har antiinflammatoriske, antitrombogene og anti-kjemiske effekter. Oftest er pasienter foreskrevet simvastatin og atorvastatin, med den mest utprøvde hypotriglyceridemiske virkningen.

Som ytterligere medikamenter vises bruken av gallsyre-sekvestranter som brukes i kombinasjon med statiner for ytterligere lavere kolesterolnivå.

Det første lipidsenkende legemiddelet, nikotinsyre, som er i stand til å senke LDL, har en rekke bivirkninger, er mindre effektiv og har høyere toksisitet.

Mer effektive hypotriglyceridemiske stoffer er derivater av fibrinsyre (fibrater). Som regel brukes de som kombinasjonsbehandling. Til uønskede bivirkninger inkluderer økt gallekonsentrasjon og risikoen for utvikling av kolelithiasis.

Hypotensiv terapi

Like viktig i forebygging og stabiliserings manifestasjoner av cerebral sirkulatorisk insuffisiens betalt for å opprettholde adekvat blodtrykket (ved 140/80 mm Hg. V.). Ved behandling av cerebral aterosklerose som antihypertensive medikamenter bruk angiotensin (angiokand, valsortan, ibertan et al.) Reseptorer og angiotensin-konverterende enzym-inhibitorer (enalapril, cilazapril, captopril, etc.). Når du tar medisiner av denne gruppen, i tillegg til å normalisere blodtrykket, forbedrer hjernens kognitive funksjoner.

Antioxidant terapi

Etter hvert som den patologiske prosessen utvikler seg, reduseres plasmaets antioksidantegenskaper. Derfor, ved behandling av cerebrovaskulære aterosklerotiske pasienter som vitamin E, askorbinsyre, aktovegin jodpreparater, emoxypine.

Kombinerte tiltaksterapi

Denne gruppen inkluderer stoffer som normaliserer venøs utstrømning, reologiske egenskaper av blod og mikrosirkulasjon. De vanligste legemidlene inkluderer ekstrakten av ginkgo biloba blad, dihydroergocryptin, cavinton, pyracetam og cinnarizine.

Symptomatisk terapi

Som et medikament for symptomatisk behandling av cerebrovaskulære aterosklerotiske antidepressiva (amitriptillin) anvendt psykoaktive stoffer (galopiridol) og anxiolytiske midler (diazepam, phenazepam). Når man utvikler syndromet for vaskulær demens, anbefales det at pasienter tar kolinesterasehemmere som påvirker utvekslingen av nevrotransmittersystemer i hjernen.

Kirurgisk behandling av aterosklerose av cerebral fartøy

Pasienter med hemodynamisk signifikante okklusive-stenotiske lesjoner av store cerebrale arterier anbefales kirurgi (arterielle stenting, perkutan transluminal angioplastikk, bypass-kirurgi, og vaskulær protese, karotid endarterektomi). Den vanligste kirurgiske korreksjonen er den indre halspulsåren. Indikasjoner for drift er tilstedeværelsen av løse plakk eller overlapper mer enn 70% av årehulrommet.

Ikke-medisinsk behandling

Ikke-medisinske innflytelsesmetoder inkluderer spesiell terapeutisk gymnastikk, tilstrekkelig fysisk og intellektuell belastning, rasjonell psykoterapi og pasientens mulige deltakelse i samfunnslivet.

Komplikasjoner av cerebral arteriosklerose

 • Dysirkirkulatorisk encefalopati, ledsaget av manglende langvarig stress, humørsvingninger og meteorolabilitet;
 • Psykopatiske personlighetsendringer;
 • Epileptiske anfall
 • Hjerneslag (iskemisk) slag.

Kosthold for aterosklerose av cerebral fartøy

I aterosklerose av cerebrale fartøy vil redusere inntaket av fett, kjøtt og melkeprodukter, salt, røkt produkter, egg, sjokolade, kakao, kaffe og sterk te. Ved kontra produkter inkluderer sterke kjøtt, sopp og fisk kjøttkraft, innmat, fett og salt oster, hermetisk mat, fet fisk varianter, fiskeegg, kremer, søte bakverk, krydret og salte snacks, samt spinat, reddiker og reddik.

Dagen pasienten kosthold bør inneholde grønnsaker (løk, hvitløk, poteter, kål, gulrøtter, bønner, auberginer), friske urter, bær og frukt, vegetabilsk olje (solsikke, oliven, soyabønner, mais), sjømat og mager fjærkre, honning (hvis diabetes ikke mer teskje), kulturmelk, yoghurt, lav-fett cottage cheese, hvetekli, valnøtter (1-2 stk. per dag), tang.

Maten blir fortrinnsvis kokt eller dampet. For å forhindre blodpropper bør du balansere drikkeregimet (opptil 1,5 liter vann per dag). Kaloriinnholdet i et daglig diett bør være 2000-2500 kalorier.

Ytterligere anbefalinger for pasienter som lider av cerebrovaskulær ulykke

For å forhindre utvikling av cerebral aterosklerose bør man følge doktors anbefalinger, inkludert:

 • konstant og kursbehandling av medisiner;
 • nektelse fra røyking og forbruk av alkoholholdige drikker;
 • regelmessig overvåkning av vekt og blodtrykk;
 • overholdelse av en kalori diett;
 • konsum av mat som er rik på vitaminer;
 • utførelse av spesielle helseforbedringsøvelser;
 • daglig går i frisk luft.

Pasienter som lider av svekket hukommelse, anbefales det å lage en plan for aktiviteter for dagen, samt spille inn all nødvendig informasjon og vedlikeholde intellektuell aktivitet (for å lytte til musikk og er interessert i radio, lese, se TV-sendinger, for å huske et dikt, for å kommunisere med familie og venner). Slike pasienter trenger så lenge som mulig å lede en selvstendig livsstil, utføre mulig arbeid rundt huset og opprettholde motoraktivitet. For å unngå å falle, bruk ekstra støtter og ta forholdsregler (ta en dusj i sitteposisjon, bruk behagelige glidende sko, bruk spesialhåndtak og rekkverk på badet og på toalettet, etc.).

prognoser

Cerebral aterosklerose er en kronisk patologi preget av en veldig lang kurs. Aktiv behandling i de tidlige stadiene av sykdommen fører til en forbedring i pasientens tilstand og en forsinkelse i utviklingen av den patologiske prosessen. Med akutte forstyrrelser i cerebral sirkulasjon og omfattende lesjon av hjernevev, er prognosen ekstremt ugunstig.

Les Mer Om Fartøyene