Hydrocephalus i hjernen: En beskrivelse av patologi, årsaker og behandling

Strokes, craniocerebral trauma, overførte infeksjoner og alle typer tumorer kan føre til ubehagelige konsekvenser - pasienten utvikler en substitutt hydrocephalus i hjernen. Saken er vanskelig å bære, spesielt hos barn. Vi er vant til å kalle hydrocephalus dropsy - denne tilstanden blir provosert av overdreven produksjon av cerebrospinalvæske. Væsken akkumuleres i hulrommene i den menneskelige hjerne.

Ofte forekommer dropsy hos nyfødte - kompetent behandling kan rette opp situasjonen. Symptomene på sykdommen bestemmes gjennom visuell observasjon og komplekse diagnostiske prosedyrer. Voksne er også utsatt for denne sykdommen. Terapi her er ikke alltid effektiv - noen ganger er det nødvendig med kirurgisk inngrep.

Generelle egenskaper av sykdommen

Serebrospinalvæske i normal tilstand fører ikke til en substitusjonshydrocephalus i hjernen. Alkohol er gjennomsiktig, fargeløs og har mange nyttige funksjoner, blant annet ledende rolle er gitt til ernæring og hjernebeskyttelse.

Likvor sirkulerer utenfor hemisfærene og akkumuleres i tanker som befinner seg i basen av skallen. Tanker danner et enkelt system assosiert med cerebrospinalvæske og cerebrospinal subarachnoid plass.

Brudd på arbeidet i ventriklene fører til et overskudd av cerebrospinalvæske. Det normale volumet av væskefluid er 150 ml. På grunn av cerebrospinalvæske hos voksne og barn er det en dynamisk balanse. Den cerebrospinalvæske fornyes tre ganger om dagen. Skader og tunge operasjoner fører til ubalanser.

Klassifisering av sykdommen - voksne og barns varianter

Vodianka er konvensjonelt delt inn i arter avhengig av opprinnelse, patogenese og utviklingshastigheter. Symptomer og behandling av slike patologier vil være litt forskjellige. Nevurkirurger og nevrologer er involvert i sykdommen, men det er vanskelig å skissere presise grenser hos voksne. Det er etablert at dropsy er kjøpt og medfødt.

Patogenesen av hydrocephalus er:

 • kommunisere;
 • okklusiv;
 • hypersecretory.

Noen leger skiller også fjerde form - ekstern hydrocephalus i hjernen. Dette er en blandet form, som vanligvis tilskrives cerebral atrofi. På bakgrunn av atrofi er det en sammentrekning av hjernevevet.

Tempoet kan være forskjellig:

 • akutt ødem (i tre dager er sykdommen fullt utviklet);
 • subakut hydrocele (fra sykdomsmomentet en måned går);
 • kronisk stadium (formasjonen kan forekomme i en periode som overskrider seks måneder).

Den cerebrospinalvæske begynner å presse på vevet, noe som skaper ytterligere problemer. Graden av trykk kan skille mellom normotensive, hypotensive og hypertensive varianter. Barn er mer sannsynlig å ha symptomer på medfødt hydrocephalus. Størrelsen på babyens hode kan øke til 50%, det er mange abnormiteter, blødninger og intrauterin meningitt.

Medfødte og oppkjøpte typer patologi

Den hydrocephalus av hjernen hos nyfødte er fulle av forferdelige konsekvenser. Utviklingen av patologi skjer i moderens livmor. Hvis diagnosen ikke er gjort i tide, vil etterfølgende behandling ikke gi et signifikant resultat.

La oss se på tegnene på medfødt dropsy observert hos barn:

 • dårlig appetitt;
 • lunefullhet (provosert av intrakranielt trykk);
 • marmorering av huden;
 • apati;
 • Utsikten er rettet hovedsakelig nedover;
 • tilbaketrekning av århundret.

Beindeformiteter, betennelser, cyster, hevelse og endringer i fossa i skallen (bakre del) kan føre til patologi. Voksne klager over occipital og frontal smerte, oppkast og kvalme. Kjernen til disse symptomene er intrakranielt trykk.

Følgende kan utvikle seg selv:

 • langsommelighet av bevegelser;
 • hevelse av optisk nerve (disk);
 • brudd på reflekser;
 • svekkelse av intellektet.

Det er også en normotensive variasjon av kjøpt dropsy. Intrakranielt trykk kan tilsvare normal. Provokatorer av sykdommen - subaraknoid blødning, komplikasjoner mot bakgrunnen av meningitt, aneurysm og hodetrauma.

Men listen over ubehagelige konsekvenser av denne patologien:

 • hodepine;
 • brudd på gang
 • urininkontinens;
 • demens.

Inne og utenfor - hva er forskjellen?

Intern hydrocephalus er forskjellig fra den eksterne versjonen av denne sykdommen ved egenskapene til patogenesen. Hos barn er medfødt patologi diagnostisert, hos voksne er det oppkjøpt. Sistnevnte er av fire varianter, hvorav den ene er blandet. Overflødig væskeakkumulering atrophiserer hjernevevet, forverrer sirkulasjonen og forårsaker demens. Men hva er forskjellen mellom de to typene?

Intern hydrocele er preget av økning i intrakranielt trykk, oppkast, kvalme og alvorlige migrene. Pasienten forverrer auditive og visuelle oppfatninger.

Nyfødte bøyer og strekker fontanelen. Formen av sykdommen er akutt og kronisk - i sistnevnte tilfelle kan irrasjonell behandling provosere en rekke komplikasjoner.

Ekstern hydrocephalus i hjernen er preget av en sammentrekning av hjernevevet. Ytre rom rundt hjernecellene er fylt med cerebral væske.

Den farligste er erstatningsformen av sykdommen - da blir hjernecellene gradvis erstattet av en væske. Et karakteristisk trekk ved sykdommen er det asymptomatiske kurset, som er vanskelig å diagnostisere. Litt senere vil vi vurdere symptomene på andre varianter av patologi.

Årsakene til hvem er i fare

Patologi kan provosere noen lidelser som påvirker sentralnervesystemet. Det er ingen klare diagnostiske grenser. Leger legger ofte pasienter med dropsy på psykiatriske sykehus og mislykkes med å bruke feil terapi. Blant de viktigste årsakene til dropsy er:

 • psyko-organisk syndrom;
 • konsekvensene av hjerneslag (hemorragisk eller iskemisk);
 • post-traumatisk (eller dyscirculatory) encefalopati;
 • demens av blandet genese;
 • craniocerebral trauma;
 • onkologiske sykdommer (en rekke hjernetumorer av parastrel, trunk og intraventricular lokalisering);
 • CNS inflammatoriske sykdommer, infeksjonssykdommer (meningitt, tuberkulose, ventriculitis hjernebetennelse);
 • blødninger (subaraknoid, intraventrikulær, ikke-traumatisk og traumatisk).

Ervervet hydrocephalus (internt eller eksternt) hos barn diagnostiseres oftere. 25% av pasientene som lider av sykdommen, er de som ble 18 år. Disse dataene ble oppnådd på nevrokirurgiske sykehus. Korrekt kirurgisk behandling etter en rettidig diagnose gir hundre prosent resultat av helbredelse. Det er sant at operasjoner skal utføres av høyt kvalifiserte spesialister.

Varianter av hydrocephalus i hjernen behandles med trombolytiske stoffer og metoder for ekstern drenering. Ofte er akutt operasjon nødvendig. På de mest populære metodene for kirurgi, vil vi fortelle på slutten av artikkelen. I mellomtiden vender vi oss til symptomatologien.

Symptomer på hydrocephalus

I akutt og kronisk dropsy er symptomene og utviklingen av patologi noe annerledes. Hos toårige barn øker hodet omkretsen kraftig.

Under trykket av flytende disperse uutviklede ledd i skallen, brytes proporsjonalitet, stående panne, godt synlig under huden venøse nettverket. Småbarn oppfører seg tregt, ikke hold hodet og ikke prøv å sitte i god tid.

Hos voksne ser symptomene på akutt hydrocephalus slik ut:

 • oppkast og kvalme (verre om morgenen);
 • hodepine (forverres når pasienten våkner);
 • døsighet (det første tegn på plutselig forverring av symptomer);
 • aksial dislokasjon (undertrykkelse av bevissthet kan vokse til en dyp koma);
 • Stagnasjon av visuelle disker (feil i den aksoplasmatiske strømmen påvirker optisk nerve og fører til nedsatt oppfatning).

Noen ganger utvikler hydrocephal hjernelesjoner hos voksne til et kronisk stadium. Krenkelser blir systemiske, og i noen tilfeller - irreversible. Noen symptomer kan indikere demens. Denne sykdommen observeres 2-3 uker etter traumatisk hjerneskade, meningitt eller blødning. De uvanlige og merkelige symptomene er diagnostisert:

 • minnefeil (dette gjelder hovedsakelig kortsiktige digitale minner - alder, tall, datoer);
 • daglig desorientering (pasienten forvirrer natt og dag);
 • Mystisk-intellektuelle brudd (en person svarer langsomt, utilstrekkelig, monosyllabisk, tenker lenge);
 • urininkontinens (symptomet vises ikke alltid og anses for sent);
 • Apraksiya gange (i liggende tilstand demonstrerer en person enkelt bevegelsene til å sykle eller gå på vanlig måte, men det kan ikke gjentas).

Moderne Diagnostiske Teknikker

En nøkkel diagnostisk rolle tilhører datamaskin og magnetisk resonans bildebehandling. Disse typer studier er egnet for både barn og eldre pasienter.

Leger vurdere tilstanden til ventriklene, plasseringen og dimensjonene av det subarachnoide rom så vel som graden av deres deformasjon og deretter fore.

Vurder alle eksisterende typer diagnostikk:

 1. Magnetisk resonans. MR-data tillater å vurdere sykdommens form og alvorlighetsgrad. Med hjelp av denne studien, finner leger ut årsakene til patologien.
 2. Datatomografi. Konturene i hjernen, subarachnoid plass, skallen og ventrikkene blir undersøkt. Størrelsene og formene til ventrikler er spesifisert, unormale punkter (svulster, cyster) blir avslørt.
 3. Cisternography. Sisterner i kranebasen blir studert. Dette tillater oss å klargjøre retningen av sirkulasjon av cerebrospinalvæsken og typen sykdom.
 4. Neuropsykologisk undersøkelse. Dette inkluderer spørsmålet om pasienten, samlingen av anamnese, den primære deteksjon av abnormiteter som påvirker hjernens funksjon.
 5. Angiografi. Kontraststoff blir introdusert i arterien, hvoretter radiografien av karene utføres. De minste bruddene vil bli løst av utstyret.

Vi behandler hjernen - terapeutisk teknologi

Barn kan bli kurert av hydrocephalus lettere, men voksne har ikke problemer med tidlig diagnostikk. Det er et sett med tiltak for å gjenopprette væskebalansen i menneskekroppen og helt bli kvitt dropsy.

Dessverre er kirurgisk inngrep brukt mye oftere enn vi ønsker. Medisinering brukes i de tidlige stadier.

Leger kan foreskrive følgende stoffer (for barn bildet vil være lik):

 • stoffer med kalium og magnesium (Asparks koster ca 20 rubler, Panangin - ca 160);
 • Gliatilin (ca. 700 rubler) og Kholina Alphoscerat - Cerepro (ca. 550);
 • Acetazolamid (200-230);
 • Mannitol og Mannitol (120);
 • Korsavin, Vinpocetin, Telectol (50-250 rubler);
 • Solkoseril og Actovegin (opptil 1500 rubler).

Konservativ behandling blir ineffektiv i kliniske tegn på hydrocephalus. Intraventrikulære blødninger fremkaller begynnelsen av akutt stadium - under slike omstendigheter er det behov for akutt kirurgisk inngrep. Saken er tatt av erfarne nevrokirurger. Vi vil diskutere hvordan man skal operere under.

Spritdrift

85% av de utførte operasjonene gir den ønskede effekten - dette er en ganske høy figur. Behandling ved hjelp av cerebral bypass reduseres til avhending av pasienten fra væsken som akkumuleres i vevet, pumpet inn i kroppens naturlige hulrom. For dette brukes et system med rør og ventiler. Effektiviteten av shunting er kombinert med en høy sannsynlighet for komplikasjoner. Ubehagelige konsekvenser av operasjonen observeres i halvparten av tilfellene.

Det vanskeligste er det første postoperative halvåret. Noen ganger er det nødvendig å bytte ut en shunt eller et separat fragment av det implanterte systemet. De fleste pasienter står overfor en rekke sekvensielle operasjoner og får "shuntavhengighet". Hvis shunts ikke klare oppgaven, henger en persons liv i balansen.

Endoskopisk terapi

Operasjoner av denne typen brukes av kirurger oftere enn cerebral bypass-kirurgi. Behandlingen er fokusert på dannelse av kunstige dreneringsveier av væskevæske. CSF er omfordelt - er hentet fra hjernen området i cisternene. Her er en liste over fordeler med denne typen operasjoner:

 • restaurering av fysiologisk strømning;
 • en merkbar reduksjon i risikoen for etterfølgende drenering;
 • fravær av fremmedlegemer i kroppen;
 • mindre traumatisk (hvis sammenlignet med shunting);
 • forbedre livskvaliteten til den opererte pasienten.

Opptegnede plusser tillater å trekke konklusjoner om foretrukket endoskopi. Dette er en bevist teknologi som har gjort livet enklere for mange mennesker. Hvis medisinen mislyktes, er forsinkelse med kirurgi ikke nødvendig. Pasientene gjenoppretter med en 100% sannsynlighet - ved rettidig behandling til en nevrokirurg.

Profylakse og prognose

Den enkleste måten å ekskludere utseendet av patologi på graviditetsstadiet. Kvinner må være forsiktige med skader og unngå penetrasjon av ulike infeksjoner på alle mulige måter. Forebygging av infeksjon er nødvendig i tidlig alder.

Når det gjelder voksne, er anbefalingene som følger:

 • ingen kraniocerebrale skader;
 • Spis riktig (dette vil bidra til å forebygge kreft);
 • periodisk besøke polyklinikken og gjennomføre en omfattende studie av kroppen.

Prognosen er avhengig av adekvat behandling, doktors kvalifikasjoner og mange andre faktorer. I utlandet er andelen utvinning høyere på grunn av lavt traumatisk nevroendoskopisk kirurgi. I Russland brukes shunting-metoden ofte, med shunts som brukes til å bøye og tette.

Derfor er konklusjonen - om det kom til operasjonen, det er bedre å vende seg til en dyr utenlandsk klinikk. Se deg selv!

Hjernehydrocephalus hos voksne: årsaker, symptomer, behandling

Hydrocephalus hos voksne ( "vann på hjernen") - en patologisk tilstand som kjennetegnes ved overdreven opphopning av cerebrospinalvæske (CSF) i cerebrospinalvæsken områder av hjernen. Hydrocephalus kan være en uavhengig nosologisk enhet, eller det kan være en konsekvens av en rekke hjernesykdommer. Det krever obligatorisk kvalifisert behandling, siden den langvarige eksistensen av sykdommen kan føre til uførhet og til og med døden.

Sykdommen hos barn er signifikant forskjellig fra sykdommens manifestasjoner i den voksne befolkningen på grunn av at det i barnets kropp bare blir dannet hjernen. I denne artikkelen vil vi undersøke årsakene, symptomene og behandlingen av hjernen hydrocephalus hos voksne.

årsaker

Hver person i hjernen har spesielle mellomrom som inneholder en spesiell væske - cerebrospinalvæsken. Inne i selve hjernen er systemet i hjernens ventrikler som kommuniserer med hverandre, utenfor hjernen er et subaraknoid rom med hjernens cisterner. Luten har en meget viktig funksjon: å beskytte hjernen mot støt, sjokk og infeksiøse midler (de sistnevnte takket være de antistoffene som inneholdes deri), nærer hjernen som er involvert i reguleringen av blodsirkulasjonen i det lukkede rom av hjernen og skallen, sikrer homeostase ved en optimal intrakranielt trykk.

Volumet av brennevin i en voksen er 120-150 ml, flere ganger om dagen er det oppdatert. Produksjonen av cerebrospinalvæske forekommer i de vaskulære plexusene i hjernens ventrikler. Fra hjernens laterale ventrikler (inneholdende ca. 25 ml) kommer cerebrospinalvæsken inn i den tredje ventrikkelen gjennom Monroe-åpningen, hvis volum er 5 ml. Fra den tredje ventrikkelen beveger cerebrospinalvæsken seg inn i den fjerde (inneholder også 5 ml) gjennom Sylvia-akvedukten (hjernedrenering). På bunnen av den fjerde ventrikkelen er det hull: den medianen unpaired Magendi og to laterale Lyushka. Gjennom disse hullene kommer cerebrospinalvæsken inn i subarachnoid-rommet i hjernen (plassert mellom hjernens myke og spindelbaner). På den grunnleggende overflaten av hjernen ekspanderer det subaraknoide rom, som danner flere cisterner: hulrom fylt med brennevin. Fra tankene kommer væsken inn i den ytre (konvektive) overflaten av hjernen, som om "vaske" den fra alle sider.

Absorpsjon (resorpsjon) av cerebrospinalvæske forekommer i hjernens venøse system gjennom araknoidceller og villi. En klynge villi rundt venøse bihuler kalles pachyongranulering. En del av væsken blir absorbert i lymfesystemet på nervernivået.

Dermed blir cerebrospinalvæsken produsert i de vaskulære plexusene i hjernen, vasket på alle sider og deretter absorbert i venesystemet, denne prosessen er kontinuerlig. Så sirkulasjonen er normal, mengden væske produsert per dag er lik absorbert. Hvis det til enhver tid er "problemer" - enten med produkter eller med absorpsjon, så er det hydrocephalus.

Årsakene til hydrocephalus kan være:

 • smittsomme sykdommer i hjernen og dens membraner - meningitt, encefalitt, ventrikulitt;
 • en hjerne svulst av en trunk eller nær-tønne lokalisering, så vel som av hjernens ventrikler);
 • kardiovaskulær patologi i hjernen, inkludert subaraknoid og intraventrikulære blødninger på grunn av ruptur av aneurysmer, arteriovenøse misdannelser;
 • encefalopati (alkoholisk, giftig, etc.);
 • hjerne traumer og post-traumatiske forhold;
 • misdannelser av nervesystemet (for eksempel Dandy-Walker syndrom, stenose av Sylvian-akvedukten).

Typer av hydrocephalus

Hydrocephalus kan være medfødt og ervervet. Medfødt, som regel, manifesterer seg i barndommen.

Avhengig av utviklingsmekanismen er det:

 • lukket (okklusiv, ikke-kommuniserende) hydrocephalus - når årsaken er forstyrrelsen av CSF-strømmen på grunn av overlappingen (blokk) av væskeledningsbanene. Oftere forhindres normalstrømmen av cerebrospinalvæske ved blodpropp (på grunn av intraventrikulær blødning), en del av en svulst eller en spike;
 • åpen (kommunisere, dizrezorbtivnuyu) hydrocefalus - det er basert på absorpsjon av det venøse system i hjernen ved nivået for arachnoid villi, celler Pacchionian legemer, venøse sinuser;
 • hypersecretory hydrocephalus - med overdreven produksjon av cerebrospinalvæske ved pleksus i ventriklene;
 • ytre (blandet, ex vakuum) hydrocefalus - økes når innholdet av CSF og i hjerneventriklene, og det subarachnoide plass. I de senere årene har denne form for stopp behandling hydrocefalus, som årsak til økning av innholdet av luten er hjernevev atrofi og en reduksjon i hjernen selv, og ikke i strid med sirkulasjon av cerebrospinalvæske.

Avhengig av nivået av intrakranielt trykk kan hydrocephalus være:

 • hypertensive - med økt trykk i cerebrospinalvæske;
 • normotensive - ved normalt trykk;
 • hypotensiv - med redusert trykk i cerebrospinalvæsken.

På tidspunktet for fremveksten:

 • akutt hydrocephalus - utviklingsperioden for prosessen er opptil 3 dager;
 • subakutt progredient - utvikler seg innen en måned (noen forfattere anser begrepet på 21 dager);
 • kronisk - fra 3 uker til 6 måneder og over.

symptomer

Det kliniske bildet avhenger av dannelsen av hydrocephalus og nivået av trykk i cerebrospinalvæske, utviklingsmekanismen.

Ved akutt og subakutt hydrocephalus mann klager over hodepine, mer uttalt i morgen (spesielt etter søvn), ledsaget av kvalme og noen ganger oppkast, og bringer lindring. Det er en følelse av press på øyeeplet fra innsiden, det er en følelse av svie, "sand" i øynene, er smerte fullstappet med karakter. Mulig injeksjon av fartøyer sclera.

Etter hvert som trykket i CSF øker, går døsighet sammen, noe som er et dårlig prognostisk tegn, siden det indikerer en økning i symptomer og truer med å miste bevisstheten.
Mulig forringelse av syn, en følelse av "tåke" foran øynene dine. På øyekanten blir stagnerende plater av optiske nerver avslørt.
Hvis pasienten ikke søker medisinsk hjelp til rett tid, vil den fortsatte økningen i innholdet i cerebrospinalvæske og intrakranialt trykk føre til utvikling av et dislokalisjonssyndrom - en livstruende tilstand. Det manifesterer seg ved den hurtige undertrykkelsen av bevisstheten helt opp til koma, oppadgående blikk, divergerende strabismus, undertrykkelse av refleksene. Disse symptomene er typiske for kompresjonen av midbrainen. Når det er komprimering av medulla oblongata, oppstår symptomer på svelging, endres stemmen (til bevisstløs), og deretter påvirkes hjerteaktivitet og respirasjon, noe som fører til pasientens død.

Kronisk hydrocephalus kommuniserer ofte med normalt eller litt forhøyet intrakranielt trykk. Den utvikler seg gradvis, i måneder etter årsakssammenheng. I begynnelsen er syklisk søvn forstyrret, enten søvnløshet eller døsighet oppstår. Minne forverres, sløvhet, rask tretthet. Generell asteni er typisk. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, forstyrres (kognitive) forstyrrelser til demens i forsømte tilfeller. Pasienter kan ikke selvstyre seg selv og oppføre seg utilstrekkelig.

Det andre typiske symptomet på kronisk hydrocephalus er et brudd på å gå. Først endres gangen - det blir tregere, ustabil. Deretter er usikkerhet knyttet ved stående, vanskeligheter med å starte bevegelse. I liggende eller sitteposisjon kan pasienten simulere å gå og sykle, men i en oppreist stilling er denne evnen umiddelbart tapt. Gangen blir "magnetisk" - pasienten limes til gulvet, men beveger seg fra stedet, gjør små shuffling skritt på vidt adskilte ben, staggers på stedet. Disse endringene kalles "apraxia walk". Øker muskeltonen, i forsømte tilfeller, reduserer muskelstyrken, og det er parese i beina. Balanseforstyrrelser har også en tendens til å utvikle seg, opp til manglende evne til å stå eller sitte alene.

Ofte klager pasienter med kronisk hydrocephalus om hyppig vannlating, spesielt om natten. Gradvis oppfordrer imperativet til å urinere, krever umiddelbar evakuering og deretter inkontinens i det hele tatt.

diagnostikk

Hovedrollen i å etablere diagnosen tilhører databehandlingstomografi (CT) og magnetisk resonansavbildning (MR). Disse metodene tillater å bestemme formen og størrelsen på ventriklene, subaraknoide rom, hjernekisterner.

Radiografi av cisterner i hjernebunnen gjør det mulig å vurdere retningen av CSF strømmen og å spesifisere typen hydrocephalus.

Det er mulig å utføre en testdiagnostisk lumbar punktur med fjerning av 30-50 ml CSF, som er ledsaget av en midlertidig forbedring av tilstanden. Dette skyldes gjenopprettelsen av blodtilførsel til det iskemiske hjernevævet mot bakgrunnen av en reduksjon i intrakranialt trykk. Dette tjener som et gunstig prognostisk tegn når man forutser kirurgisk behandling av hydrocephalus. Det skal bemerkes at i akutt hydrocephalus er lumbar punktering kontraindisert på grunn av den høye risikoen for hjerneslagskader og utviklingen av et dislokalisjonssyndrom.

behandling

De første stadiene av hydrocephalus kan behandles medisinsk. For dette blir følgende stoffer brukt:

 • for å redusere intrakranielt trykk og fjerning av overskudd av væske (med det forbehold at CSF utstrømningen lagret) - Diacarbum (acetazolamid), mannitol og mannitol i kombinasjon med furosemid eller Lasix. Nødvendig når slik behandling er kaliumnivået korreksjon i legemet, anvendes for dette formål asparkam (Pananginum);
 • for å øke kraften i hjernevev viser Cavintonum (vinpocetin) aktovegin (Solcoseryl) gliatilin, cholin, cortexin Cerebrolysin, semaks, memoplant et al.

Klinisk distribuert hydrocephalus er gjenstand for kirurgisk behandling, medisinske metoder forbedrer tilstanden i en kort stund.

Akutt hydrocephalus, som en livstruende tilstand, krever akutt nevrokirurgisk behandling. Den består i trepanering av skallen og påføring av ytre avløp, som gir utstrømning av overflødig væske. Dette kalles ekstern ventrikulær drenering. I tillegg er innføring av legemidler som fortynner blodproppene (som intraventrikulær blødning en av de hyppigste årsakene til akutt hydrocephalus) mulig gjennom dreneringssystemet.

Kronisk hydrocephalus krever å utføre væske-shunting operasjoner. Denne type operasjon er utgangen fra det overskytende cerebrospinal væske i naturlige hulrom i det menneskelige legeme ved hjelp av et komplekst system av ventiler og katetere (bukhule, bekkenhulen, aurikkel, etc...): ventriculoperitoneal, ventriculoatrial, kistoperitonealnoe skifting. I kroppshulrommene er det en uhindret absorpsjon av overskytende CSF. Disse operasjonene er traumatisk nok, men med riktig design kan oppnå utvinning av pasienter, deres sysselsetting og sosial rehabilitering.

Til dags dato har den mindre traumatiske nevroendoskopiske teknikken blitt den første blant de invasive behandlingsmetodene. Det utføres ofte i utlandet på grunn av den høye kostnaden ved selve operasjonen. Denne metoden kalles dette: endoskopisk ventrikulocisternostomi av bunnen av tredje ventrikel. Operasjonen varer bare 20 minutter. Med denne metoden for behandling settes et kirurgisk instrument med et neuroendoskop (kamera) på enden inn i hjernens ventrikler. Kameraet gir deg mulighet til å demonstrere bildet ved hjelp av en projektor og nøyaktig overvåke alle manipulasjoner. På bunnen av den tredje ventrikkelen opprettes en ekstra åpning som kobler seg til hjernebunnstankene, noe som eliminerer årsaken til hydrocephalus. Således gjenopprettes den fysiologiske væsken mellom ventrikkene og sisternene.

effekter

Hydrocephalus er en farlig sykdom, og ignorerer symptomene som er fulle av et funksjonshemning eller en trussel mot livet. Faktum er at endringene som skjer i hjernen som et resultat av den lange eksistensen av hydrocephalus er irreversible.

Ubegrenset behandling kan forvandle seg til en tragedie for en person: tap av evnen til å jobbe og sosial betydning. Psykiske forstyrrelser, bevegelsesproblemer, urinasjonsforstyrrelser, nedsatt syn, hørsel, epileptiske anfall - dette er listen over mulige konsekvenser av hydrocephalus, om ikke behandling i rette tid. Derfor, med den minste mistanke om hydrocephalus, bør du søke kvalifisert medisinsk hjelp.

TVC, programmet "Leger" på temaet "Hydrocephalus"

Hydrocephalus hos voksne: årsaker, varianter, klinikk og behandlingsprinsipper

1. Definisjon 2. På årsaker 3. Patogenese eller på utviklingsmekanismen 4. Klassifisering 5. Kliniske manifestasjoner og symptomer 6. Diagnose 7. Behandling 8. Konservativ behandling 9. Operativ behandling 10. Om shunting

Hydrocephalus er et av disse begrepene, hvis betydning er forståelig for leken. Enhver utdannet person vil umiddelbart si at dette er en tilstand der hjernen er "mettet med vann". Folk kaller vanligvis dette fenomenet "dropsy av hjernen." Mange så på Internett forferdelige bilder, hvor babyene hadde et utrolig oppblåst hode, dekket med et nettverk av blodårer. Men svært få mennesker vet at de myke og myke beinene i skallen i barnet beveger seg fra hverandre under påvirkning av økt trykk og dermed forhindrer det i å stige til katastrofale figurer. Så hos barn, får hydrocephalus en langsom og langsiktig karakter.

Og hva med voksne? Uansett hvor hardt du prøver, har skallen allerede forenet, fontanelene har herdet, og beinene er veldig tett sammen. Hvordan er økt intrakranielt trykk? Hvorfor skjer det, hvilke mekanismer kan kompensere for det i fravær av muligheten til å øke skallen? Er det mulig å kurere hodene i hjernen hos voksne? Disse og mange andre spørsmål finner du svar. Men du må starte med definisjonen av problemet.

definisjon

Dette fenomenet forstås som overdreven akkumulering av cerebrospinal CSF i hulrommene i sentralnervesystemet, som er beregnet for sin sirkulasjon. Dette er sprekker, mellomrom, ventrikkel og cisterner. En stor feil vil være å anta at hjernestoffet er mettet med brennevin, og det kan "klemmes inn i en bøtte". Hjernen, i motsetning til andre organer, er en veldig tett struktur. Og hvis det med væskeødem er det væsker, så er det ikke med hydrocephalus det er "spredt i hjernen", men på opphopningen av denne væsken i forskjellige rom som ikke er opptatt av et tett vev og kommuniserer med hverandre.

Litt om normal anatomi og fysiologi av væskesirkulasjon i sentralnervesystemet

Volumet av kraniet, eller hule i hjernekraniet, hos en voksen er konstant. Normalt fordeles det som følger:

 • hjernevæv - 80%;
 • cerebrospinalvæske - 10%;
 • Venøs og arterielt blod, plassert i kranialhulen - 10%.

I absolutte tall, opptar volumet av CSF i kranialhulen ca. 150 ml, og litt mer regnes av strukturen i ryggmargen og terminal cisternen. Normalt trykk i CSF (når det måles liggende mens lumbale punktering) er ca. 150-180 mm, men ikke av kvikksølv, men av vannsøylen. Og gitt at kvikksølv er 13,6 ganger tyngre enn vann, kan det antas at intrakranielt trykk er ca. 13 ganger lavere enn arterielt trykk.

I hulehulen er det ikke en enkelt ventrikel, et vannrør eller en cistern som ikke ville kommunisere med resten av væsken som inneholder hulrom. Kontinuerlig sirkulasjon av CSF er en av de nødvendige forholdene for normal hjernefunksjon. Derfor kommuniseres følgende strukturer hverandre, hvor den sirkulerer:

 • unpaired (aksial) ventrikler i hjernen (tredje, fjerde);
 • laterale ventrikler;
 • cisterner av hjernen på grunnlag av det;
 • en smal spalt av subaraknoidrommet på overflaten av konveksjonen, eller de cerebrale hemisfærene.

Selvfølgelig kan cerebrospinalvæsken "strømme" inn i ryggraden i subaraknoid, opp til terminal cisternen på nivået av 3-4 lumbale vertebrae.

Utviklingen av cerebrospinalvæske forekommer i vaskulær eller choroidal plexus i sidekammerene, og absorpsjon - i spesielle formasjoner (pachyongranulasjoner) nær pilen (sagittal) sinus.

Den daglige produksjonen av cerebrospinalvæske hos voksne er ca. 600 ml, og den samme mengden absorberes. Døm selv hvordan finbalansert denne mekanismen er. Men i noen tilfeller er det forstyrret, noe som fører til overdreven produksjon (hyperproduktiv form) eller utilstrekkelig absorpsjon av CSF (isorbital, som forekommer i 80% av alle tilfeller), eller til en kombinasjon av dem. Hva fører til økt intrakranielt trykk (ICP) og hvorfor utvikler hjernen hydrocephalus hos voksne?

Om årsakene

I nevrokirurgisk praksis er den hyppigste årsaken utseendet av et ekstra voksende volum. Det kan være en parasittisk cyste (cysticercosis, echinococcosis), hevelse, blødning, avgrenset purulent hulrom (abscess) i hjernen.

I tillegg, med noen patologiske prosesser, kan volumet av hjernesubstansen selv øke, med sitt ødem. Dette er en presserende situasjon som krever tidlig diagnose og beredskap. Forebygging av denne tilstanden er et svært viktig stadium, og det er plikt behandlingslederen å forutsi cerebralt ødem.

Ofte er økningen i intrakranielt trykk på grunn av hjernehinnebetennelse, brudd på aneurysmer. Konsekvenser av purulent meningitt og encefalitt kan markeres vedheft på pachyongranuleringer, noe som gjør absorpsjonen svært vanskelig. Adhesiv araknoiditt fører også til dette.

Selvfølgelig, i noen tilfeller, er hydrocephalus en konsekvens av økt produksjon av cerebrospinalvæske, for eksempel i svulster av choroidale plexuser. Noen ganger er syndromet av en økning i ICP en konsekvens av en alvorlig kraniocerebral skade.

Pathogenese, eller utviklingsmekanismen

Til tross for det åpenbare "jern" -argumentet at skallen til en voksen "ikke har noen steder å bli hørt," vises ikke hydrocephalus umiddelbart. Selv i det lukkede volumet av skallen har en person kraftige kompensasjonsmekanismer som holder det intrakraniale trykket på et normalt nivå. Og først med deres sammenbrudd oppstår en enkel og så progressiv intrakranial hypertensjon. Mekanismen for å kjempe for normalt trykk er at venøst ​​blod utvises fra bihulene (kollektor-samlere).

Venøs trykkfall, og trykket i cerebrospinalvæsken, som er forskjøvet fra ventriklene og fra subaraknoidrommet, reduseres. Som et resultat, ventrikkene tømmes, og volumet av selve hjernen minker.

Denne mekanismen kan til og med føre til hjerneatrofi, men ikke til hydrocephalus. Slik kompensasjon fungerer godt med langsomt voksende svulster som er godartede. Men ondartede og raskt voksende formasjoner forårsaker en utpreget klinikk selv når de når en liten størrelse.

Etter det, når de kompenserende muligheter er oppbrukt, begynner trykket å stige i ventriklene, så venetrykk, utløpet er hemmet, forblir blod i venene og bihulene av hjernen, og dette fører til en ond sirkel.

Deretter er det iskemi av hjernevevet. Tross alt er graden av perfusjon (blodstrøm i hjernen eller perfusjonstrykket) jo mer effektiv jo større forskjellen mellom trykk i arterier og årer. Og med økningen i venetrykk, faller denne gradienten. Hvis den faller under 50 mm Hg. st., så er risikoen for cerebral ødem, dets forskjellige komplikasjoner i form av kile av hjernens substans, som fører til døden, stor. Og hvis trykket i blodårene er lik arterietrykket, vil blodstrømmen i hjernen helt stoppe.

klassifisering

Vanligvis er overflod av termer som beskriver hydrocephalus forvirring hos pasienten, spesielt i alderen. Ganske ofte blir denne diagnosen "nevnt" på funnene av en MR, og det blir plutselig gjenstand for agitasjon av pasienten. Så skille mellom den eksterne og interne form.

Ekstern eller ekstern hydrocephalus er akkumulering av cerebrospinalvæske på "cap" av hemisfærene, eller i deres subaraknoide rom. Det er oftest sett fra flattning av bølgenes svingninger og sprekker. I dette tilfellet er mengden av cerebrospinalvæske i hjernens ventrikler vanligvis normalt, og atrofiske prosesser i cortex samsvarer ofte med eldre alderen. For eksempel refererer diagnosen "ekstern erstatning hydrocephalus" til en prosess der det ikke er tegn på en økning i ICP i hjernens ventrikler, men de er på utsiden av hjernen.

Den indre formen er en tilstand hvor ventriklene strekkes, og i de subaraknoide rom er mengden av væske innenfor det tillatte området. Som nevnt ovenfor kommuniseres alle hulrom normalt med hverandre. Og vanligvis hvis det er endringer på konveksjon, så er de tilstede i ventrikkene. Deretter snakker de om en blandet form.

For eksempel er blandet hydrocephalus substitusjon en tilstand der cerebrospinalvæsken erstatter stedet der hjernebarken pleide å være. I dette tilfellet er hypotrofiske prosesser (flattning av furrows og gyri) sett i cortexen, og det faktum at cerebrospinnen litt "overstrømmer" og ventrikkene indikerer en blandet form.

Forsiktig: okklusjon!

For nevrokirurger er mekanismen for utvikling av en økning i ICP spesielt viktig. Det er begrepet okklusjon, eller hindringer for strømmen av cerebrospinalvæske. Hvis du dammet bekken, så forårsaket den okklusjonen. Occlusal form av hydrocephalus er en lukket måte for utstrømning av væske. Det kan vises hvor som helst, men det er spesielt farlig for sin forekomst i smale sentrale ledere - for eksempel i Sylvian-vannrøret eller i nærheten av hullene i Lyushka og Magendi. Det er her at det er mulig å "dekke" hele strømmen av CSF.

Noen ganger er årsaken cyster, hos barn - stenose av akvedukten, hos voksne - virkningen av purulent meningoencefalitt eller en ondartet tumor. Det er ingen tid for en langsiktig kompensert strøm. Det er en markant økning i CSF-trykk med komprimering av mellomrom på overflaten og på grunnlag av hjernen. Det er en rask atrofi av hjernevevet, det er fokal symptomatologi. Men den farligste er den raske forvridningen eller forflytningen av hjernekonstruksjonene, noe som fører til hjernesødem og død, dersom det ikke treffer noen tiltak. Dødelig utfall oppstår som et resultat av brudd på hjernestoffet i den tentorienterte eller store oksipitale åpningen. Derfor er en ikke-okklusiv prosess, der det ikke er plutselig hindring for strømmen av cerebrospinalvæske, alltid gunstigere når det gjelder prognose og mulig utfall.

Hydrocephalus uten hypertensjon

Kan det være en dråpe i hjernen uten å øke cerebrospinalvæsketrykket? Det virker umulig. Tross alt, hvis cerebrospinalvæsken er mer enn nødvendig, så gir stoffet i hjernen sin plass til det. Og dette kan bare gjøres ved å gi til væskens trykk. Men det viser seg at det er hydrocephalus, som ikke er ledsaget av en økning i ICP. Det kalles "normotensive" og har et spesielt navn - Hakim-Adams syndrom. Tegnene er så forskjellige fra det vanlige at denne typen hydrocephalus er viet til en egen artikkel.

Kliniske manifestasjoner og symptomer

Husk at vi snakker om syndromet av en økning i ICP hos voksne, som ligger til grunn for enhver hydrocephalus, bortsett fra sin normotensive variasjon. Hovedtegnene og symptomene på økt intrakranielt trykk er ganske typiske og kan oppdages selv etter en kompetent spørsmål fra pasienten, selv før undersøkelsen. Hovedklagerene er:

 • Periodisk hodepine, som øker i naturen, øker med langvarig horisontal stilling (for eksempel i fortid).
 • Hodepine er spredt gjennom kranialhvelvet, og pasienter sier ofte at "hodet er i ferd med å sprekke", "det pumpes opp". Disse figurative sammenligningene inneholder allerede en indikasjon på en økning i trykk.
 • Med økende intensitet i hodepine, er det oppkast av oppkast, som ofte begynner uten tidligere kvalme, ganske plutselig. Det kalles "cerebral", det er forbundet med irritasjon av oppkastende sentre i bunnen av hjernens ventrikel, rikelig, kommer ut "fontenen" og er forbundet med hodepine.
 • Karakteristisk er en reduksjon i migrene etter et lengre opphold i en oppreist stilling og en forbedring i trivsel om kvelden. Hvis du sover på en høy pute, har hodet vondt mindre om morgenen enn fra en flat en.
 • Progresjon av syn reduseres, utviklingen av inhibering (spesielt med alvorlig hodepine), og høyere cortical funksjoner lider, siden langvarig eksponering for forhøyet blodtrykk forstyrrer trofismen i nervesvevet. Som et resultat begynner atrofi av cortex.
 • Tåkesyn (flekker, "flyr", uklart), hodepine verre når du arbeider i skråningen, med en spenning på mage - disse situasjonene provosere vanskeligheten av venøs utstrømning.
 • Med den raske utviklingen av hydrocephalus er starten på fullstendig blindhet (med atrofi av de optiske nerver) mulig.

Alle disse negative symptomene på forstyrrelsen av væskestrømmen indikerer en generell økning i intrakranielt trykk, som er mer eller mindre langvarig, kronisk. Hvis pasienten har okklusiv hydrocephalus, forårsaker "blokk" av CSF-strømmen en eksepsjonelt rask oppbygging av trykk. Cortex atrofi og funksjonsforstyrrelser har ikke tid til å utvikle seg. Det er en dislokasjon og brudd på hjernestrukturer, fordi hjernen bare skifter fra stedet. Ofte er det klemt inn i den store occipital eller tentoriale åpningen.

Oppmerksomhet vær så snill! Utviklingen av døsighet og inhibering på bakgrunn av tidligere uttrykte klager kan indikere begynnelsen av cerebralt ødem, og akutt sykehusinnleggelse i et nevrokirurgisk sykehus er nødvendig.

diagnostikk

I tillegg til de karakteristiske klager som er beskrevet ovenfor, er det behov for bevis og objektive data. Derfor, en nevrolog for å gjøre den riktige diagnosen:

 • Undersøker tilstanden til fundus (nærvær av stillestående fenomener). Det er kjent at venene gjennom hvilke blodet strømmer fra optiske nerver, har en forbindelse med hulskinnet. Overbelastning og ødemer i optisk nerveplate er derfor et tidlig symptom på hydrocephalusutvikling og en økning i ICP.
 • Direkte til vanlig røntgen på skallen - kraniogram. Hvis sykdommen er forlenget og vedvarende, så det er endringer i ben - osteoporose og deformasjon av sella, tynnere fremre kant av foramen magnum. Det er et fenomen av "digitale inntrykk" - bein i kraniale hvelvet tynnet, og inni dem som om etset fingertuppene i form av depresjoner, kanaler diploe - porøst ben av skallen - utvidet.
 • Anbefaler CT angiografi vil senere vise fylling av venøsystemet, bihuler, senking av cerebral blodstrøm i postkapillærfasen. Normalt forsvinner kontrasten fra venene 6 timer etter administreringen, og med en økning i ICP er denne tiden 1,5-2 ganger lenger.
 • MR med eller uten kontrast. Viser type og natur hydrocephalus og lar deg ofte finne årsaken (vedheft, voluminøse formasjoner).
 • I noen tilfeller, en lumbal punktering. For tiden er indikasjonene for det med ICP ekstremt begrenset, fordi med en kraftig reduksjon av trykket forårsaket av en reduksjon i volumet, oppstår kompenserende cerebralt ødem, og slik manipulasjon kan ende opp dårlig.

Litt om de faktiske tallene

Alle pasienter må vite at hvis de ikke ble utført på ovennevnte studien og ikke bry nevnte klager, diagnostisering av hydrocephalus (unntatt Hakim-Adams syndrom) usannsynlig. Direkte nivået av intrakranielt trykk kan kun kjennes kun ved å "skreve" et manometer i skallen og fjerne sensoren i hulrommet i ventrikkelen eller underaraknoidrommet.

Så det er gjort i nevrokirurgisk intensiv omsorg. Indirekte kan nivået bestemmes ut fra dataene til en lumbale punktering. Derfor, hvis legen sier at "du har intrakranial", forhindrer han da ikke, av hvilke kriterier han ble veiledet i fravær av klager, gitt instrumentelle metoder for forskning og direkte måling?

Tiden i utlandet, er meget intensiv på leting etter ikke-invasive fremgangsmåter for ICP måle (ved hjelp av datamaskin-trykk-line analyse i øyeeplet korrigert for ICP og krumningen til hornhinnen), men så lenge det er fortsatt usikkerhet høy, og slike metoder er ikke mye brukt i klinisk og poliklinisk praksis.

behandling

Of course, i tilfelle hvor massen lesjon funnet og det er indikasjoner for kirurgi, behandling av hydrocephalus operative. Dersom slike resultater, men det er, for eksempel, lim og klebe araknoiditt etter purulent meningitt, men indikasjoner colliotomy ikke, så vil behandlingen være konservativ. Selvfølgelig, med den tradisjonelle behandlingen (korrigering av ICP), begynner forberedelsen for operasjonen også. Hvilke medisiner er vist og hvordan nevrologene behandler sykdommen?

Konservativ behandling

Basert på de fysiske prinsippene for hydrocephalus er det klart at mulighetene for medisinering er begrenset. I beste fall forsøker de å redusere produksjonen av brennevin og redusere klager. Derfor er konservativ behandling som regel den første fasen av dynamisk observasjon. Progresjon krever kirurgi.

Viktig! Med den utvidede klinikken med hydrocephalus med en markant økning i ICP, er en nevrokirurgisk konsultasjon helt avgjørende!

De grunnleggende prinsippene for behandling av forhøyet ICP er:

 • En diett med begrensning ikke bare av væske, men også av salt.

Det er kjent at overskytende salt "trekker" vann bak det i henhold til lovene om osmose. Derfor spises om kvelden sild og drikkevann om natten kan føre til vedvarende hodepine. Det anbefales ikke sterk te, kaffe og spesielt alkohol. Øl er strengt forbudt, siden det først og fremst er en væskebelastning.

 • Utnevnelsen av "Diakarba". Dette stoffet hemmer enzymet karbonanhydrase og er i stand til å redusere produksjonen av cerebrospinalvæske. "Diacarb" foreskrevet av nevrologer, terapeuter kurs for en måned.
 • Opptak vanndrivende med obligatorisk korrigering av kalium. Dehydreringsbehandling er indisert for lindring av tegn på hydrocephalus ved begynnelsen av behandlingen.

Hvis symptomene utvikler seg, er det nødvendig med kirurgi.

Operativ behandling

Resultatene av kirurgiske metoder er ujevnt høyere enn inntaket av tabletter. I okklusale former for hydrocephalus (for eksempel med tamponade av ventriklene med blodpropper), kan bare en akutt operasjon redde pasientens liv. Dette er den eksterne dreneringen av ventrikkene, hvor væsken slippes ut, inn i en spesiell beholder.

Akutt hydrocephalus elimineres kun omgående. Kanskje en radikal kur, for eksempel hvis hydrocephalus hos voksne skyldes en parasittisk cyste eller en solid godartet svulst. Når den er fjernet, gjenopprettes væskodynamikk.

Det er også utviklet en rekke kirurgiske inngrep, hvor omløpsruter av sirkulasjonen av CSF er opprettet (for eksempel dannelse av kunstige åpninger i hjernens strukturer). Slike er operasjonen av Stukka eller ventrikulocisternostomi, hvor kommunikasjonen mellom oksipitalsjiktet og laterale ventrikkene er organisert.

Om shunting

Shunting er en serie kirurgiske inngrep som tar sikte på å fjerne væske fra kranialhulen og "dumping" overflødig volum i andre strukturer hvor den absorberes. I noen tilfeller letter denne operasjonen pasientens tilstand, for eksempel med uvirksomme hjernesvulster som forårsaket okklusjon. Og noen ganger (i behandlingen av kronisk hydrocephalus), tjener disse shunts livet.

Hvert system består av et kateter som er installert i sidekammeret for å samle væsken, og en ventil som frigjør denne væsken inn i systemet når et visst trykk økes. Den ender med et langt perifert kateter, gjennom hvilket utslipp av cerebrospinalvæske utføres.

For tiden er anordningen av shunting-systemet kompleks. Den dyreste delen er en ventil, som må være antisiphon, det vil si ikke la cerebrospinalvæsken komme tilbake til ventrikkelen. Moderne ventiler er programmert, og de er i stand til å opprettholde et gitt trykknivå i det ønskede området. Tross alt kan en feil valgt ventil føre til brudd og trombose i venene, til utseende av blåmerker.

Du må dumpe til stedet der væsken vil absorbere godt. Derfor er det en shunting:

 • ventrikuloperitoneal (utslipp i bukhulen);
 • i pleurhulen
 • i galleblæren;
 • i urineren;
 • i lymfesystemet;
 • i karet - i atriumet;
 • i hulet i det lille bekkenet.

Oftest brukes ventrikuloperitoneal shunting. I fravær av okklusjon og den åpne formen av hydrocephalus er den korteste veien til bukhulen er absolutt ikke fra den laterale ventrikkel, og fra rygg subarachnoid plass, for eksempel en terminal av tanken, som ligger i korsryggen. Det viktigste er at spinalrom og mellomrom i hjernen kommuniserer.

I tillegg til ventilen, kan det være en håndpumpe i et slikt skipsystem. Når du klemmer et spesielt hulrom under huden, kan du manuelt tømme dreneringssystemet til deg selv.

Det er også kontraindikasjoner for installasjon av langsiktige shunts. Dette, for eksempel, aktiv betennelse eller et høyt proteinnivå i cerebrospinalvæsken, som fører til en rask trombose av shunten. I begynnelsen er det nødvendig å stoppe betennelsen.

Til slutt, med en riktig diagnostisert hydrocephalus, med en korrekt diagnostisert form og en valgt behandlingsmetode, er den positive prognosen nesten 100%.

Selvfølgelig, refererer dette seg til godartet prosess av de riktige indikasjoner og rimelig installasjon av shunt, nøye observasjon av hans arbeid (for å unngå overdreven drenering og koalesering av ventriklene), ventilen programmeringen, endring av shunt-systemet, hvis det er nødvendig, og grundig forebygging av trombose og infeksjon sammenføyning.

Behandling av cerebral hydrocephalus hos voksne

i sykdommer 45247 Visninger

Hydrocephalus oppstår når et overskudd av væske akkumuleres i hjernen, i de fleste tilfeller på grunn av obstruksjon (blokkering), som forstyrrer normal drenering av væsken. Overflødig væske kan klemme skjøre hjernevæv til skallen, forårsaker hjerneskade, og hvis behandling ikke er startet, til og med død.

Kjent som en "dropsy av hjernen", kan hydrocephalus noen ganger være medfødt, selv om det kan utvikle seg senere. Hvert 500 barn er født av denne sykdommen. Utsikter for pasienter med hydrocephalus avhenger av aktuell diagnostikk og tilstedeværelse av samtidige sykdommer.

Hydrocephalus (hydrocephalus) i hjernen er en sykdom der en økning i volumet av hjernens ventrikler oppstår. Hovedårsaken til denne patologiske tilstanden er overdreven produksjon av cerebrospinalvæske og dens akkumulering i hjernens hulrom. Dropsy forekommer hovedsakelig hos barn av nyfødt alder, men det kan også være karakteristisk for eldre aldersgrupper.

I en normal tilstand vaskes stoffet i hjernen og ryggraden konstant med cerebrospinalvæske (CSF). Det er fargeløst, gjennomsiktig og utfører flere funksjoner samtidig, de viktigste som er beskyttelse av hjernen og tilveiebringelse av den ekstra ernæringen. Sirkulasjon av cerebrospinalvæske fra utsiden utføres mellom myk og vaskulær membran langs overflaten av hjernehalvene og hjernen. Denne plassen kalles subaraknoid.

Basen av skallen under hjernen har flere steder hvor akkumulering av cerebrospinalvæske - cisternen. De er forbundet i forskjellige retninger, og således beveger seg til cerebrospinalvæsken subarachnoide rom, slik som de er koblet til rygg subarachnoide rom i hvilket væske fra livmorhalsen til den lumbale ryggmargen er gjort renselse.

I hjernen er cerebrospinalvæsken konsentrert i sine ventrikler. I de store halvkugler er det to slike formasjoner, langs midtlinjen er det en tredje liknende struktur. Nedenfor gjennom en tynn kanal, som ligger i hjernestammen, overgangen til fjerde ventrikel (plassert mellom hjernestammen og hjernen). Denne strukturen er koblet til hjernens cisterner ved hjelp av to laterale åpninger og nederst går til den sentrale kanal som tilhører ryggmargen, så sprer den seg ned til lumbalområdet.

Normalt er volumet av cerebrospinalvæske ca. 150 milliliter, og den komplekse fornyelsen skjer tre ganger i løpet av dagen. Prosessene for dannelse og absorpsjon av cerebrospinalvæske samsvarer med nivået av dynamisk likevekt. Derfor opprettholdes det konstante volum av væske og det trykk som utøves på det, til enhver tid.

Overflødig opphopning av cerebrospinalvæske utføres av to hovedårsaker: En ubalanse i dannelsen av absorpsjon og et brudd i væskens sirkulasjon. På bakgrunn av standardproduktet cerebrospinalvæske er det mindre absorpsjon. Dermed er disse to faktorene de viktigste årsakene til fremveksten og utviklingen av hydrocephalus.

Hva betyr det en alvorlig craniocerebral skade her

symptomer

Akutt hydrocephalus
Ved akutt okklusal hydrocephalus hos voksne, skyldes symptomene tegn på økt intrakranielt trykk:

Hodepine er spesielt uttalt om morgenen ved oppvåkning, noe som forklares av en ekstra økning i intrakranielt trykk under søvnen.
Kvalme og oppkast - observert også om morgenen, etter oppkast, noen ganger er det lindring av hodepine.
Døsighet er et av de farligste tegnene på økt intrakranielt trykk, dersom døsighet oppstår, så er en rask, ganske skarp forverring i nevrologiske symptomer nær.
Symptomer på aksial dislokasjon av hjernen - rask undertrykkelse av pasientens bevissthet til en dyp koma, mens pasienten tar den tvingede posisjonen til hodet, er det oculomotoriske lidelser. Hvis det er komprimering av medulla oblongata, manifesterer tegnene på hydrocephalus ved depresjon av kardiovaskulær aktivitet og respirasjon, noe som kan føre til dødelig utgang.
Stagnasjon av optiske plater - brudd på aksoplasmatisk strømning i optisk nerve og økning av trykk i det subaraknoide rommet rundt det, fører til synshemming.

Kronisk hydrocephalus
Hvis kronisk hydrocephalus dannes, så er symptomene det kliniske bildet signifikant forskjellig fra akutt hydrocephalus hos voksne:
Demens - ofte de første symptomene, symptomene på hjerne hydrocefalus hos voksne inntreffer 15-20 dager etter skade, myokardial blødning, meningitt og andre sykdommer;

 • Personen forvirrer dagen med natten, det vil si om dagen det opplever døsighet, og om natten søvnløshet.
 • Reduksjon i pasientens samlede aktivitet, blir han inert, likegyldig, likegyldig, ikke-initiativ.
 • Minnet er ødelagt - først og fremst denne reduksjonen av kortvarig numerisk minne, samtidig ringer personen feilaktig måneden, nummeret, og glemmer alderen hans.
 • I senere avanserte stadier av sykdommen kan utvikle grov mnestiko-intellektuell svekkelse, når en person er i stand til å ta vare på seg selv, til de spørsmålene som han spurte, han kan ikke svare eller svare i enstavelsesord, er utilstrekkelig til å tenke lenge for å ta pause mellom ordene.

Apraksi walk - et syndrom, når en person i en utsatt posisjon kan lett bli vist hvordan å gå eller sykle, og når det kommer, kan du ikke gå rett, er mye sprer bena hennes, svingende stokker.

Inkontinens dette symptomet kan ikke alltid være, og er et sent og ustabilt tegn på hydrocephalus hos voksne.
Endringer i fundus er vanligvis fraværende.

årsaker

I de fleste tilfeller oppstår en slik forferdelig sykdom hos nyfødte. Men i tillegg kan hydrocephalus utvikle seg eller plutselig oppstå hos en voksen moden person. Det kan oppstå etter overført meningoencefalitt, meningitt, alvorlige hodeskader, rusmidler og andre typer sykdommer. Brudd på sirkulasjonen av cerebrospinalvæske fører til økning i intrakranialt trykk.

Hovedårsaken til hydrocephalus utseende er høytrykk på enkelte deler av hjernen. Som et resultat, syn begynner å vises, kramper vises, hjernestammen er komprimert, noe som manifesteres av mange symptomer. Alt dette kan føre til brutto nevrologiske lidelser og død.

Oftest de viktigste årsakene til voksen veksten hydrocefalus er: hjernetumorer (oftest medulloblastom eller ependymom), kronisk cerebral sirkulatorisk insuffisiens og smittsomme prosesser NA.

behandling

Dessverre er det ingen effektive medisinske metoder for behandling av hydrocephalus sykdom, terapi kan bare bremse utviklingen av sykdommen. Men i noen tilfeller, med ikke alvorlige former for sykdommen, blir i løpet av tiden gjenopprettet væskens sirkulasjon i seg selv. Medikamentterapi er foreskrevet i første trinn for å redusere intrakranielt trykk, for å overvåke hvordan pasientens tilstand endres, og for å forhindre komplikasjoner.

Om nødvendig gjøres punkteringer, væske fjernes fra steder med overdreven akkumulering. Hvis hjernen ikke gjenoppretter mekanismer for væskeavtak, foreskrives en operasjon: tradisjonell shunting eller endoskopisk kirurgi. Det er flere alternativer for fjerning av væske: magehulen, høyre atrium eller urineren. I en hvilken som helst variant av det kirurgiske inngrep, opprettes et nytt væskesirkulasjonssystem i stedet for det ikke-fungerende fluidum.

Selv om hvis hydrocephalus i hjernen er forårsaket av en svulst som forstyrrer normal sirkulasjon av væsken, blir obstruksjonen fjernet, hvorpå sirkulasjonen av væsken kommer til en normal tilstand.

Installering av transplantater under operasjonen er effektiv i 85% av tilfellene i løpet av driften av hjernen viser den overskytende væske, en shunt er installert, på hvilken det vil bli vist fra lager steder hvor væsken er absorbert og fordelt på riktig måte. Etter rehabiliteringsperioden går pasientene tilbake til det normale livet: trykket på hjernen forsvinner, de skadede funksjonene blir gjenopprettet. Denne behandlingen refererer til den konservative, den har blitt brukt siden 50-tallet.

Men etter kirurgi for hjerne bypass kirurgi i hydrocefalus i 40-60% av tilfellene over tid, problemer som for eksempel mekanisk svikt av shunt, forekomsten av inflammasjon, gjennomtrengning av infeksjon, fulgt av en shunt må endres, og det er - en ny kirurgisk inngrep.

For tiden utføres operasjonen endoskopisk, gjennom små snitt, reduserer risikoen for komplikasjoner og reduserer gjenopprettingstiden. Den mest brukte endoskopiske ventrikulocisternostomi av bunnen av den tredje ventrikelen. Under denne operasjonen gjenopprettes det normale sirkulasjonssystemet i cerebrospinalvæsken, kirurgen sørger for at væsken gjennom spesielt går inn i hjernens cisterner, hvor den kan absorberes. Hvis operasjonen lykkes, er shunt ikke nødvendig, pasienten vender tilbake til normal.

Hydrocephalus i hjernen er en sykdom hvis utvikling kan utgjøre en umiddelbar fare for livet og i alle fall fører til en betydelig forringelse i kvaliteten. Sykdommen fører til irreversible forandringer i hjernen: dette er det som er farlig hydrocephalus. Men med rettidig diagnose er det mulig å gå tilbake til normalt liv, så ikke ignorere de tidlige symptomene på hydrocephalus, spesielt hvis du har lidd en av sykdommene som ofte provoserer utviklingen.

Hos voksne

Pathogenese (egenskaper av kurset og utvikling av sykdommen som følge av virkningen av bestemte mekanismer) bestemmer hydrocephalus i følgende varianter:

 • Hydrocephalus occlusal (ikke-kommuniserende, lukket). I dette tilfellet forstyrres utstrømningen av cerebrospinalvæske på grunn av nedleggelsen av måtene for dette. Som en årsak til lukning bestemmes en trombus, en svulst eller en adhesjonsprosess som oppstår mot bakgrunnen av betennelse. Når det lukkes i hjernen ventrikkene, produseres en proksimal form, med blokkering i basale cisterner, en distal form.
 • Hydrocephalus kommuniserer (disresorbativ, åpen). Årsaken til utseendet er basert på brudd i absorpsjonsprosessene i venøsystemet av cerebrospinalvæske, som oppstår som følge av forstyrrelse av arbeidet med spesifikke strukturer.
 • Hydrocephalus er hypersekretorisk. Den dannes på grunn av overdreven produksjon av cerebrospinalvæske, for eksempel som et resultat av papillom dannet i vaskulær plexus.

I tillegg, hjerne hydrocefalus, hvilke symptomer hos voksne, oppdelt også i akutte form - intervallet mellom tidspunktet for utviklingen av sykdommen og fremveksten av fenomener særegne dekompensasjon, er ikke mer enn 3 dager. For en subakutisk form er dette intervallet definert per måned, for henholdsvis akutt, mer enn en måned.

Som for symptomer, så det observerte symptomer som indikerer økt intrakranialt trykk: hodepine, kvalme / oppkast, lunger i synsnervehodet (undertrykkelse eksponert syn), forskyvningen langs aksen av hjernen, døsighet. Ved oppvåkning er hodepinen mest alvorlig, noe som er forbundet med økt intrakranielt trykk under søvnen. Kvalme / oppkast er mest intens også om morgenen, i noen tilfeller fører sluttresultatet til en reduksjon av hodepine. Det farligste symptomet er døsighet, som virker som en harbinger av fremveksten av nevrologiske lidelser i alvorlig grad.

Denne symptomatologien er mer karakteristisk for den akutte formen. Med hensyn til kronisk, kan et noe annet bilde av manifestasjoner bli notert. Spesielt inkluderer her endringer i søvn (søvnighet i løpet av dagen, forstyrrelse av nattesøvn), som senere manifesterer sig i en generell konstant trøtthet. Passiviteten til pasienter, deres mangel på initiativ er merket. Kortsiktig hukommelse er utsatt for brudd, særlig det gjelder numerisk informasjon.

Videre er det intellektuelle brudd på brutto spesifisitet, som til og med kan utelukke muligheten for å ta vare på pasienter, utilstrekkelige svar på spørsmål. Det er også apraxia å gå, der pasienten i en liggende stilling kan etterligne sykling eller gå, og i vertikal stilling, blir disse bevegelsene brått brutt. Blant inkonstant og sent symptomer er urininkontinens også fremhevet.

barn

Årsakene til forekomsten er svært varierte, de er i flyet til hjernens inflammatoriske prosesser og traumer, og i mange henseender bestemmes av barnets alder.

Det er medfødt og ervervet hydrocephalus hos barn. Medfødt er dannet under fosterutvikling, og den hyppigste årsaken til det er hindring av hjerneskip. Ervervet dannes under barnets levetid og er forbundet med tilstedeværelse av medfødte abnormiteter, infeksjoner, hodeskader, svulster.

Så, la oss i større detalj vurdere årsakene til hydrocephalus hos barn, som begynner med intrauterin utvikling:

 • Fetal hydrocephalus: ultralyddiagnose gjør det mulig å identifisere det allerede i den 16. - 20. uken av graviditeten. Størst sannsynlighet for utvikling - når de overføres fra mor under graviditet, infeksjoner, spesielt virus, røde hunder, cytomegalovirus, toksoplasmose, herpes infeksjon. Jo kortere svangerskapet for infeksjon, jo tyngre misdannelsene i fosterets utvikling, opp til uforenlighet med livet. Omvendt, jo lenger svangerskapet for infeksjon, desto mindre følger konsekvensene for fosteret. Det er stor sannsynlighet for hydrocephalus i nærvær av dårlige vaner i moren: tar medikamenter, alkoholmisbruk, røyking. I svært sjeldne tilfeller er årsaken genetisk disposisjon.
 • hydrocephalus av en nyfødt: i 80% av tilfellene er årsaken medfødte feil i utviklingen av hjernen eller ryggmargen og intrauterin infeksjon. Ca 20% av tilfellene er konsekvenser av fødselstrauma, spesielt hos spedbarn født før siktet. Som regel er det ledsaget av intraventrikulær eller intracerebral blødning og meningitt. Tumorer og cerebrale vaskulære defekter i denne gruppen er svært sjeldne årsaker til sykdommenes utbrudd.
 • hydrocephalus hos barn fra 1-2 år og eldre: årsakene til sykdommen i diagnosen i denne alderen er mye større. I noen tilfeller er årsakene ikke oppdaget. Blant de faktorer som førte til fremveksten av sykdom i denne aldersgruppen omfatter: utviklingsdefekter i hjernen fartøy, traumatisk hjerneskade, meningitt, encefalitt, smittsomme sykdommer, genetiske sykdommer. Tumorer i det raskest provosere utviklingen av hypertensjon-giidrotsefalnogo syndrom, hindrer utstrømning av cerebrospinal væske fra det ventrikulære systemet.

bevis
Hos barn, på grunn av den høye duktilitet av kraniet er ikke observert økt intrakranielt trykk, hydrocephalus de ledsaget av en økning i størrelsen på skallen. I nyfødte og små barn fore hydrocefalus kjennetegnet ved for stor hode, svulmende venene i hodebunnen, stress og mangel på pulseringer stor Font, papilledema. Ofte er det et symptom på "innstillingssolen" - som begrenser bevegelsene til øyebolene til toppen. Det kan være en avvik mellom sømmen i skallen. Tapping på skallen er ledsaget av en karakteristisk lyd (et symptom på en "sprukket pott"). Hos barn i det første år av livet fører hydrocephalus til et utviklingsforsinkelse. De begynner senere å holde hodet, vende seg om, sitte og gå.

Barn som har alvorlig hydrocephalus, er forskjellig i hodets sfæriske form, for stor størrelse, dypt plantede øyne, fremspringende ører, tynning av hodebunnen. Det kan være nedsatt syn, økning i muskeltonen i underdelene og abnormiteter fra kranialnervene. I motsetning til voksne, i barndommen, blir hydrocephalus ofte ikke ledsaget av følelsesmessige-volatilitetsforstyrrelser, men ved intellektuell mangel. Barn med hydrocephalus er vanligvis inaktive og overvektige. De er apatiske, mangel på initiativ, har ikke kjennetegn ved sine jevnaldrende vedlegg til slektninger. Redusere graden av hydrocephalus fører ofte til en økning i barnets intellektuelle evner og aktivitet.

I ungdomsår forekommer hydrocephalus ofte akutt mot en smittsom sykdom, psykisk eller fysisk traumer. I dette tilfellet er det ledsaget av en intens hodepine, flere oppkast, bradykardi. Det er mulig angrep av bevissthetstank, noen ganger kramperangrep. I noen tilfeller er det episodisk psykose med hallusinatoriske eller delusional syndrom.

medfødt

Hjernehydrocephalus hos barn er oftere medfødt. I dette tilfellet observeres de alvorligste komplikasjonene av sykdommen, som utviklet seg under intrauterin perioden.

Medfødt hjerne hydrocefalus i barn er ledsaget av en økning i størrelsen på hodet opp til 50% av den standard volum. Hyppige årsaker til medfødt hydrocefalus hjernesykdom hos barn utføre føtal utvikling og forandringer av hjernestrukturen, overføres in utero meningitt, blødning, etc.

Tegnene på medfødt cerebral hydrocephalus hos barn er:

 • lunefullhet forårsaket av økt intrakranielt trykk;
 • dårlig appetitt,
 • apati,
 • marmorering av huden,
 • tilbaketrekning av århundret (overdreven åpning av øyet),
 • den foretrukne retningen av blikket ned.

Hva forårsaker medfødt hydrocephalus?

Medfødt Hydrocephalus er forårsaket av ubalanse mellom nivået produsert av hjernen cerebrospinalvæske og kroppens evne til å absorbere og fordele væsken.

Vanligvis strømmer cerebrospinal fluid inn i og ut av kamrene i hjernen som kalles hjernen ventrikler og strømmer deretter rundt ryggraden, noe som sikrer mat og en beskyttende kappe. Da blir væsken absorbert av tynne vev rundt hjernen og ryggmargen. Med hydrocephalus beveger væsken ikke, etter behov, og absorberes ikke ordentlig. I sjeldne tilfeller produserer hjernen for mye cerebrospinalvæske.

Medfødt Hydrocephalus kan resultere fra genetisk arv ellers forårsakes av andre helseproblemer, for eksempel blødning under svangerskapet (blødning i fosteret før fødselen) eller infektiøse sykdommer, så som toksoplasmose (4), syfilis (5), cytomegalovirus (6), rubella (7) eller kusma (8). Sykdommen er ofte forbundet med medfødte mangler, for eksempel en spina bifida (9).

ekstern

Ytre hjerne Hydrocephalus - en nevrologisk sykdom, som utvikler seg i det ventrikulære systemet i hjernen under mellomrom skallet på grunn av overdreven opphopning av cerebrospinalvæske (CSF) på grunn av økt dets dannelse eller svekket utstrømning. Isolere medfødt (som følge av patologi av intrauterin utvikling) og kjøpt hydrocephalus.

Pathogenese skiller mellom åpne, lukkede og eks vacuo former av sykdommen. Åpen ekstern hydrocephalus utvikles på grunn av nedsatt produksjon og absorpsjon av cerebrospinalvæske. Det antas at fri strøm av væskebærende rom er mulig. Med lukket hydrocephalus er det en frakobling av væskebærende rom på forskjellige nivåer. Hydrocefalus ex vakuum reduksjon er en konsekvens av hjerne parenchyma grunn av atrofi i forskjellige patologier i sentralnervesystemet (Alzheimers sykdom), eller som et resultat av aldring (en variant av normal).

Avhengig av de kliniske manifestasjonene, skilles de progressive, stabiliserende og regresserende former for sykdommen.

Hovedårsakene til ekstern hydrocephalus:

 • craniocerebral trauma;
 • ulike inflammatoriske sykdommer i hjernen eller dens membraner (encefalitt, meningitt);
 • patologiske endringer i cerebral fartøy;
 • brudd på livmorhvirvelene;
 • patologi i utviklingen av sentralnervesystemet.

For denne sykdommen preget av slike tegn som:

 • rask tretthet, generell svakhet;
 • dobbeltsyn i øynene;
 • døsighet;
 • hodepine;
 • kvalme, oppkast;
 • urininkontinens;
 • brudd på koordinering av bevegelser, gang.

Ofte kan symptomene på denne sykdommen hos voksne ikke manifesteres, og derfor blir ikke økningen i blodtrykk og hodepine observert over en lengre periode.

En svært lumsk form av denne sykdommen betraktes som moderat ekstern hydrocephalus. Det er preget av fravær av symptomer i flere år. Men da kommer det øyeblikk når den menneskelige tilstanden forverres skarpt - dette skyldes et brudd på hjernecirkulasjonen. I de fleste tilfeller er denne diagnosen plassert ved et uhell under undersøkelsen av fundus.

Ekstern hydrocefalus diagnostiseres ved symptomatologi og ved indikasjoner på datarononomotografi.

Standard behandling av ekstern hydrocephalus i vår tid eksisterer ikke. Saker av sykdommen er forskjellige, årsakene til det er også ganske forskjellige. Avhengig av mange faktorer, utvikles individuelle metoder for behandling av denne sykdommen.

I den akutte fasen av hydrocephalus er det viktigste å fjerne manifestasjoner av sykdommen. I de fleste tilfeller oppnås dette ved bruk av legemidler som reduserer intrakranielt trykk, slapper av pasienten, hjelper den usunde organismen til å håndtere den vanskelige situasjonen. Noen ganger er det nødvendig å utføre en punktering. Det utføres i tilfeller der væske oppsamles i vev. Punksjon lar deg ødelegge slike steder. I noen tilfeller kan en operasjonstiltak foreskrives. Dette er en shunting-operasjon som gjør at leger kan kurere seg selv av sykdommen med minst skader på pasienten. Under operasjonen blir shunts implantert i pasientens hjerne. Ved skuddene strømmer væsken til hvor den skal være og ikke samles i hjerne-ventriklene. Etter noen studier, anbefaler spesialister i behandlingen av ekstern hydrocephalus også bruk av diuretika og vasodilaterende legemidler.

barn
Med medfødt sykdomsform hos barn øker hodevolumet til 50%, hevelse av fontaneler og kutane vener i hodet, divergens av bensømmer. I tillegg er sykdommen ledsaget av barnets lunefullhet, som skyldes økt intrakranielt trykk, inhibering, dårlig appetitt, marmorering av huden. En karakteristisk funksjon er overdreven åpning av øynene og retningen av visningen hovedsakelig nedover.

Ekstern hydrocephalus hos eldre barn og ungdom har samme kliniske manifestasjoner som hos voksne.

Det bør bemerkes at hydrocephalus er mer vanlig hos premature spedbarn.

Du bør vite at de ytre tegn på hydrocephalus kan være karakteristisk for andre sykdommer, så du bør ikke engasjere seg i selvdiagnostikk, og så snart som mulig for å ta til legen for en grundig undersøkelse og bekrefte eller avkrefte diagnosen.

substitusjon

Substitusjon av hydrocephalus er en form for denne sykdommen der volumet av hjernen minker på grunn av ulike årsaker, og stedet som skal okkupere hjernen er fylt med cerebrospinalvæske. Forskere fra byen Novokuznetsk gjennomførte en undersøkelse av tilstanden til pasienter med denne sykdomsformen. Formålet med dette arbeidet var å studere spesifisiteten av blodsirkulasjonen hos slike pasienter.

I løpet av forsøket ble sytti pasienter med en erstatningsform for sykdommen undersøkt. Ultralyd transcranial doppler ble valgt ved undersøkelsesmetoden.

De aller fleste av pasientene med vann utviklet på bakgrunn av essensiell hypertensjon, forstyrrelser i den funksjonaliteten til halsvirvler, aterosklerose, hjernerystelse, eller avhengighet til alkohol. Når dette har blitt valgt og styre gruppe pasienter på tretti-to pasienter som var lik i alder og kjønn hovedindikatorer. I løpet av studien rettet oppmerksomheten mot intensiteten av blodstrømmen, intrakranielt trykk og andre parametere.

Dermed ble intensiteten av blodstrømmen redusert hos pasienter. Det var mest uttalt hos pasienter med en blandet form av hydrocephalus. Forskere mener at dette fenomenet kan knyttes til inhibering av alle hjernens grunnleggende funksjoner. I tillegg ble intrakranielt trykk redusert hos pasienter med en slik sykdom, ledsaget av en økning i ventriklene, og i andre former for sykdommen var trykket litt over normalt. Forskerne mener at funnene gjør det mulig å anbefale bruk av substitusjonsbehandling for hydrocephalus diuretika og vasodilaterende medikamenter.

mixed

Funksjoner av kurset og utvikling av sykdommen på grunn av effektene av bestemte mekanismer bestemmer også noen andre varianter av hydrocephalus.

Blandet hydrocephalus-substitusjon, der av hvilken som helst grunn reduserer volumet av hjernen, og den plass som er frigjort, er fylt med cerebrospinalvæske. Som regel forekommer denne sykdomsformen oftest hos eldre. I de fleste pasienter utvikles blandede cerebrale hydrocephalus-substitusjoner mot aterosklerose, hypertensjon, ustabilitet i livmorhalsen, alkoholmisbruk eller hjernerystelse.

Vanligvis moderat uttrykt blandet hydrocephalus fører til en reduksjon i intensiteten av blodstrømmen. Moderne medisiner antyder at dette er en konsekvens av inhibering av alle hjernens funksjoner. I tilfelle at erstatning hydrocephalus er ledsaget av en økning i hjernens ventrikler, har pasientene vanligvis redusert intrakranielt trykk, ellers overskrider denne indeksen litt normen.

Med en moderat form for hydrocephalus-substitusjon, er det ikke nødvendig med behandling når det ikke er noen klager fra pasienten. Imidlertid må pasienten gjennomgå en andre MR-skanning, som vil vise om hulrommet fylt med cerebrospinalvæske øker i størrelse. Hvis en pasient utviser ulike tegn på sykdommen, bør han konsultere en nevrologspesialist som vil foreskrive vasodilatorer og diuretika.

Når hulrommet er fylt med patologisk væske, dør hjernecellene, og pasienten kan trenge operasjon. Tidligere, i nærvær av en slik sykdom, ble det bare utført skak, og takket være prestasjonene fra moderne medisin var det også mulighet for endoskopisk kirurgi. Ved en slik diagnose som blandet hydrocephalus, bør behandlingen bare utføres med samtykke fra den behandlende legen. I mangel av tilstrekkelig og rettidig behandling kan konsekvensene av hydrocephalus føre til funksjonshemming i noen år.

intern

Intern Hydrocephalus hjerne begynner å utvikle seg på feil generasjon CSF (CSF, CSF), når det er i overskudd eller i mangel, og hvis væsken dårlig absorbert av vev. Problemer med cerebrospinalvæske kan utløses av mange eksterne og interne faktorer.

Hovedårsakene til medfødt intern hydrocephalus kan være:

 • infeksjonssykdom, født av moren under graviditet (cytomegalovirusinfeksjon);
 • tar gravid kvinner med noen potente medisiner
 • Et barn i livmoren kan ha meningitt eller lider av hjerneblødning;
 • patologi av fosterutvikling (unormal hjernestruktur).

I disse tilfellene oppstår hjerneatrofi, blir den mindre enn volumet av kraniet, og cerebrospinalvæsken begynner å oppta et tomrom. Så størrelsen på skallen øker, beinveggene blir tynnere, blodsirkulasjonen forstyrres.

Årsakene til den oppkjøpte hydrocephalus kan være følgende faktorer:

 • en alvorlig smittsom sykdom (meningitt, meningoencephalitt, etc.);
 • parasittiske sykdommer;
 • dannelse av trombi i hjerneårene;
 • slag i den subarachnoide regionen i hjernen;
 • hode traumer;
 • en svulst, cyste eller spike av hjernen;
 • rus;
 • unormale beinforandringer i skallen.

En av årsakene er tilstrekkelig for at utviklingen av cerebrospinalvæske forstyrres, noe som uunngåelig fører til utviklingen av hjernens interne hydrocephalus.

bypass

Hvis du bryter strøm av spinalvæske, slik som spinalvæske av en hjerne cyste kan utvikle hydrocephalus. Hydrocephalus er en kompleks sykdom som, hvis den ikke behandles, kan forårsake alvorlige og ofte irreversible, nevrologiske og mentale plager. Fra midten av det tjuende århundre, den viktigste metoden for kirurgi i ødem i hjernen, et cerebrospinalvæske shunt, karakterisert ved at overskudd av cerebrospinalvæske (CSF) gjennom et rørsystem og en spesiell innretning (ventil) er utgang til magen (ventriculo - peritoneal shunt) eller hulrom atrium (ventriculo - atriell bypassoperasjon).

Under operasjonen gjøres graden hull i skallen og satt shuntventil system av nøytrale silikonmaterialer i ventrikkel av hjernen. Under huden danner en tunnel gjennom hvilken kateteret er utført, så dyppet inn i bukhulen. Når ventriculo - atrial utførelsesform blir en kateter frem fra hjernen ventrikkel av ansikts vene, og deretter ved hals vena cava, og på nivå med den sjette brystvirvel føres inn i hulrommet i høyre atrium. Nøyaktigheten av operasjonen styres radiografisk.

Les Mer Om Fartøyene