Hypovolemisk sjokk

Hypovolemi er en patologisk tilstand av kroppen som oppstår når det er et betydelig tap av væske og elektrolytter. Følgelig må hypovolemisk sjokk nødvendigvis være assosiert med en reduksjon i vann-saltbalansen.

Dehydrering er mulig som følge av tap av interstitial væske eller blodplasma med betydelig blodtap, massive forbrenninger, diaré, ukuelig oppkast. Feberforhold, langvarig opphold uten vann i varme klima er også ledsaget av dehydrering.

Barn er mest sensitive for tap av væske. De hypovolemiske støt oppstår raskt med diaré og smittsom diaré, i et varmt rom. Som en førstehjelp bør ofrene bli gitt en drink.

Vikten av væske i menneskelig fysiologi

Vann er en del av hele komplekset av væsker som vasker organer og vev. Det er hovedkomponenten av blod, lymfe, spinal og interstitial væske, sekresjon av spyttkjertler, mage og andre juice produsert av indre organer, tårer, urin.

Væsken skaper et universelt indre miljø for eksistensen av celler. Gjennom det gjennomføres:

 • fjerning av mat og slagger;
 • "ordrer" sendes fra nerve- og endokrine sentre;
 • de nødvendige strukturer i hjernen er begeistret.

Behandlingen av homeostaseparametere er garantert av naturlige vevsbarrierer (hud, slimhinner i organer og kar). Likevekt kan endres under påvirkning av reguleringssystemer, men innenfor svært smale grenser.

Derfor kan eventuelle brudd i sammensetningen av flytende medier bedømmes på grunnlag av patologien. Reduksjon av væske forårsaker betydelige endringer i homeostase: Noen stoffer går tapt med vann, andre øker kraftig i konsentrasjon. Patofysiologiske forstyrrelser kan vedrøre:

 • cellulær sammensetning av blod;
 • alkalisk balanse;
 • konsentrasjon av oppløste stoffer.

Endrede forhold forårsaker mange sykdommer.

Hos mennesker er det hensiktsmessig å dømme volumet av væske ved hjelp av indeksen av sirkulerende blod. Det beregnes av laboratoriet. Reduksjon på 25% hos friske mennesker er godt kompensert og forårsaker ingen signifikante endringer i homeostase. 90% av blodet er i karet, resten blir deponert i milt, bein. Om nødvendig blir den kastet ut av lagrene og fyller på tapene.

Store tap fører til forskjellige grader av hypovolemi, i mangel av kompensasjon og hjelp - til hypovolemisk sjokkstatus.

Hva forårsaker hypovolemisk sjokk?

De vanligste årsakene til hypovolemisk sjokk er ukompensert tap:

 • blod med massiv akutt blødning ekstern eller intern, forårsaket av traumer, kirurgisk inngrep, trengsel i ulike deler av kroppen i brudd, mot hemofili;
 • plasma - i tilfelle av vanlige brann flater, utøselse inn i bukhulen under peritonitt, ileus, pankreatitt, ascites;
 • isoton væske - når hyppig gjentatte oppkast, diaré langvarig (for eksempel i tilfelle av kolera, salmonellose, gastroenteritt), deretter med en høy feber forårsaket av infeksjonssykdommer med alvorlig forgiftning.

Et spesielt sted er opptatt av muligheten til å deponere (omfordeling) det frie volum blod i perifer kapillærene. Dette er typisk for kombinert skader, noen infeksjoner. I slike tilfeller er alvorlighetsgraden av pasientens tilstand grunnet blandede typer sjokk (hypovolemisk + traumatisk + giftig) og skadelige faktorer.

Hva skjer i offerets kropp?

Patogenesen til sjokkstaten i hypovolemi begynner med forsøk av at kroppen selvstendig stopper væsketap og kompenserer for underskuddet:

 • fra depotet kommer reservevolumet av blod i den generelle kanalen;
 • innsnevring av arterielle fartøy som går til periferien (på hender og føtter) for å forsinke den nødvendige mengden blod for hjernen, hjertet og lungene.

Det er akseptert å skille tre stadier (faser) av utvikling av sjokk:

 1. Mangelfull - ledende er fremveksten av akutt fluidmangel, en reduksjon i blodvolumet, noe som fører til en dråpe i venetrykk i de sentrale årene, en reduksjon i blodstrømmen til hjertet. Væsken fra det interstitielle rommet går inn i kapillærene.
 2. Stimulering sympathoadrenal system - reseptorer som styrer trykksignal til hjernen og fører til en økning i syntesen av katekolaminer (adrenalin, noradrenalin) binyrene. De øker tonen i den vaskulære veggen, bidra til krampe i periferien, en økning av hjertefrekvensen og styrke virkningen av utslipp. Handlinger sikte på å støtte den arterielle og venøse trykk for sirkulasjon i vitale organer ved å redusere blodtilførselen til huden, muskler, nyrer, fordøyelsessystemet. Med rask behandling er fullstendig gjenoppretting av blodsirkulasjonen mulig. Hvis en periode som er gunstig for akutte inngrep, blir savnet, utvikler et fullskala bilde av støt.
 3. Faktisk hypovolemisk sjokk - dråpen i volumet av sirkulerende blod fortsetter, forsyningen til hjertet, lungene og hjernen minker kraftig. Det er tegn på oksygenmangel på alle organer, endringer i metabolisme. Fra tap av kompensatorisk beskyttelse, lider huden, musklene og nyrene først etterfulgt av organer i bukhulen, og deretter livsopprettholdende.

Detaljer om mekanismene for støtutvikling og konsekvenser for kroppen blir fortalt i denne videoen:

Kliniske manifestasjoner av hypovolemisk sjokk

Klinikken for hypovolemisk sjokk bestemmes av:

 • det totale volumet av væsketap
 • frekvensen av hemorragisk sjokk;
 • Kroppens evne til å kompensere (knyttet til alder, tilstedeværelse av kroniske sykdommer, kondisjon).

Idrettsutøvere og folk som lever lenge i varme klimaer, høye høydeforhold, er motstandsdyktige mot tap av blod og andre væsker.

Symptomer kan brukes til å bedømme størrelsen på blodtap og omvendt, leger bruker klassifiseringen av pasientens vurdering av tilstanden avhengig av volumet av sirkulerende blod (BCC). De er oppført i tabellen.

Behandling av hypovolemisk sjokk

1. Eliminering av blødning, termisk faktor, levering til ICU.

2. Eliminering av smerte (hypotermi, immobilisering, smertestillende midler, anestesi med en blanding av oksygen og nitrogenoksid)

3. Gjenoppretting av BCC

- utvinning av sentrale hemodynamikk (polyglucin 400-1200 ml + isotoniske saltoppløsninger 800-2000 ml)

- gjenopprette mikrosirkulasjon og blod reologi forbedring (reopoligljukin, reomakrodeks, reoglyuman - 400-800 ml, antiplate-- pentoksifyllin (Trental), dipyridamol (Curantylum))

- opprettelse av et langsiktig osmotisk rammeverk av plasma (albumin 10-20% 200-300 ml, FFP, fortsatte infusjoner av dextrans)

- innføring av væsker under kontroll av CVP (ikke tillat en økning over 10 cm H2O) og en timeled diurese (nok til å vurdere et nivå på mer enn 50 ml / t). Det totale infusjonsvolumet avhenger av underskuddet av BCC og bør ikke overstige 5000 ml.

- eliminering av spasmer i blodårer (klonidin, alfa og beta adrenoblokere)

- transfusjon av gassbærere i henhold til indikasjoner

4. - Eliminering av acidose (4% oppløsning av natriumhydrogenkarbonat 200-300 ml, fortrinnsvis under kontroll av bikarbonat og mangel på baser)

- Eliminering av vannelektrolyttforstyrrelser (infusjon av saltoppløsninger, 5-10% glukose med insulin (ED for 4-5 gram glukose) for hyperkalemi).

- Avgiftning (hemodez, reambirin - 400 ml), stimulering av urinutgang for avgiftning (lasix opptil 2 g, mannitol 10% 200-300 ml), enterosorption.

- Forebygging og behandling av disseminert intravaskulær koagulasjon (Heparin 5000 U 2 r / d subkutant, transfusjon korregtorov koagulering hemostase - FFP; antifermental preparater (inaktivatorer CCF) - trasilil, contrycal, gordoks).

- Støtte for vaskulær tone når de blir analysert i metabolsk stadium (1% mezaton 1 ml, 5% ephedrin 1-2 ml, dopamin (3,5,10))

5. - Bruk av kardiotoniske stoffer (cordiamin, strophanthin, korglikon)

- Oksygenbehandling, ventilasjon med ineffektivitet ved funksjonen av ekstern pust.

- Innføring av glukokortikoider (prednisolon, hydrokortison 200-300 mg / dag) for å eliminere membranostabilizatsii adrenal insuffisiens og har også positiv inotrop effekt, hemme CCR.

- Metabolisk terapi (vitaminer, ATP, riboksin)

Behandling av kardiogent sjokk

1. Nitroglyserin under tungen, hvile, horisontal posisjon med beina falt, levering til ICU.

2. Smerte (smertestillende midler (morfin er den mest foretrukket fordi det reduserer for- og etterbelastning på hjertet, men samtidig når sin stilling er nødvendig for kontroll av respiratorisk funksjon som følge av potensiell hemning dyhatelnoggo sentrum anestetisk blanding av oksygen og lystgass, NLA, beroligende midler, NSAIDs - aspirin)

3. Forbedring av hemodynamikk basert på rasjonell bruk av underbuds hjerte ressurser

- forbedring av myokardial energi (surstoff- eller beta adrenoblogatory (atenolol, metoprolol, propranolol, esmalol (breviblok)) for å redusere myokardial oksygenbehov og fjerning vasospasmer)

- behandling av arytmier og ledningsforstyrrelser

- reperfusjon av myokardiet (fibrinolysin, streptokinase, alteplase) gir kun mening bare de første 6 timene

- forbedring av blodreologi (reopoliglyukin, antiplatelet midler)

- reduksjon av forbelastning på hjertet (utvidelse av vener) - nitrater (nitroglyserin)

- reduksjon av postbelastning på hjertet (fjerning av krampe i arteriolar sengen) - nitroprussid, klonidin, ganglioblokatorisk

- Infusjonsbehandling strengt under kontroll av blodtrykk og CVP (polariserende blanding + glukokortikoider). Samtidig anbefales det å utføre diuretisk terapi for å stimulere nyrefunksjonen

- inotrop terapi - er ikke en selvstendig retning, fordi narkotika øker behovet for myokardium i oksygen og har en arytmogen effekt. Ved lave MSS er dopamin (3,5.10) og dobutamin foretrukket. For en kort stund, utnevnelsen av strophanthin, corglicon, milrinone, cordiamine.

4. og 5. - // - (dispensert med små mengder infusjon)

Hypovolemisk sjokk: nødsituasjon. Hypovolemisk sjokk: årsaker, behandling

Tilstanden for sjokk til kroppen er farlig. Tross alt, i dette tilfellet oppstår en kaskade av store endringer som kan påvirke pasientens tilstand negativt. I denne artikkelen vil jeg snakke mer om hva et hypovolemisk sjokk er.

Hva er dette?

I begynnelsen er det nødvendig å forstå hovedbegrepet som skal brukes i artikkelen. Så, hypovolemisk sjokk er en kritisk og svært farlig tilstand av kroppen, som oppstår ved nedgangen i volumet av sirkulerende blod.

patogenesen

Separat, vi trenger også å snakke om hva som skjer når utviklingen av denne staten utvikles. Så, patogenesen. Hypovolemisk sjokk er ledsaget av følgende problemer som kan oppstå i denne tilstanden:

 1. Under reduksjon av blodsirkulasjon, mottar celler mindre næringsstoffer, noe som fører til at de ikke produserer metabolske produkter.
 2. Redusere volumet av blod påvirker hjernens arbeid, så vel som funksjonen til andre komponenter i sentralnervesystemet.
 3. Dette problemet er også farlig for kardiovaskulærsystemet og andre viktige kroppssystemer.
 4. Utseendet på sjokk er redusert til tre hovedproblemer: tap av blod, væskemangel og omfordeling av blod i mikrokapillarbunnen.

symptomer

Hvordan kan du forstå at en person er i en tilstand av hypovolemisk sjokk? På et tidlig stadium av sykdommen kan følgende symptomer oppstå:

 1. Økt hjertefrekvens, takykardi.
 2. Trykket kan være litt forhøyet, men forblir ofte i en normal tilstand.
 3. Puls av en person kan hoppe.
 4. Det kan være blodig slimutslipp.
 5. Slimhinnene til personen vil være blek, og hudens blekhet er også kjent.

Symptomer på hypovolemisk sjokk i sen fase

Hvis hypovolemisk sjokk allerede er sent, vil pasienten oppleve følgende symptomer:

 1. Bradykardi eller takykardi.
 2. Pulsen vil være svak.
 3. Lammene blir kalde.
 4. Det kan være hypotermi, det vil si hypotermi.
 5. Mengden urin vil være betydelig mindre (oliguri).
 6. En person vil føle en generell svakhet.
 7. Det kan også være en depressiv tilstand eller dumhet.

Stadier av

Det er tre hovedfaser av hypovolemisk sjokk:

 1. Den første. Støtet utvikler seg på grunn av blodtap på ikke mer enn 25% av totalvolumet (maksimum 1300 ml). Her er det nødvendig å si at denne scenen er helt reversibel. Alle symptomer er moderate, ikke uttalt.
 2. Den andre fasen (dekompensert sjokk). Også reversibel, utvikler seg med et tap på 25-45% av blodvolumet (maks. 1800 ml). Det kan vokse takykardi, blodtrykk endringer. Også på dette stadiet er det kortpustethet, kaldt svette, rastløs oppførsel.
 3. Den tredje fasen, irreversibel. I dette tilfellet mister pasienten mer enn 50% av blodet, ca 2000-2500 ml. Takykardi øker, blodtrykket faller til kritiske nivåer. Huden er så dekket med kald svette, og pasientens lemmer blir "isete".

årsaker

Det er også nødvendig å finne ut hvorfor et hypovolemisk sjokk kan forekomme hos en person. Årsakene til dette er som følger:

 1. Skade. De kan begge bli ledsaget av blodtap og kan gå uten det. Årsaken kan til og med være en stor blåmerke når de små kapillærene er skadet. Av disse beveger plasmaet sterkt inn i vevet.
 2. Tarmobstruksjon. Det kan også føre til en betydelig reduksjon i volumet av plasma i kroppen. I dette tilfellet er årsaken strekk av tarmene, som blokkerer blodstrømmen og fører til økt trykk i lokale kapillærer. Det samme fører til at væsken blir filtrert ut i tarmens lumen fra kapillærene og fører til en reduksjon av volumet av plasmaet.
 3. Et stort tap av væske og plasma kan oppstå på grunn av alvorlige forbrenninger.
 4. Tumorer er ofte årsakene til hypovolemisk sjokk.
 5. Ofte forekommer hypovolemisk sjokk også i smittsomme sykdommer i tarmen. I dette tilfellet er det et tap av væske som forverrer blodet betydelig.

Denne patologiske tilstanden kan også oppstå på grunn av andre årsaker. Men her er de vanligste og vanligste.

Førstehjelp

Hvis det oppstår et hypovolemisk sjokk hos en person, er nødhjelp det som er viktig. Så det er verdt å huske at offeret må leveres med komplekset av tjenester som ikke vil forverre pasientens tilstand.

 1. I begynnelsen må årsaken til sjokket være helt eliminert. Så, det er nødvendig å stoppe blødning, å slukke brennende klær eller vev av en organisme, for å løsne klemmet lem.
 2. Deretter må du nøye sjekke nese og munn av offeret. Fjern om nødvendig alle unødvendige gjenstander derfra.
 3. Det er også nødvendig å kontrollere tilstedeværelsen av puls, for å lytte til pusten. På dette stadiet kan du trenge en indirekte hjertemassasje eller kunstig åndedrettsvern.
 4. Pass på at du sørger for at offeret ligger riktig. Så skal hodet hans være tilbøyelig til siden. I dette tilfellet vil tungen ikke synker og pasienten vil ikke kunne kvele på egne oppkastmasser.
 5. Hvis offeret er bevisst, kan han gi et bedøvelsesmiddel. Hvis det ikke er magesmerter, kan du også tilby pasienten varm te.
 6. Offrets kropp skal ikke holdes fast, alle klær bør svekkes. Spesielt bør ikke presses bryst, nakke, midjeområde.
 7. Pass på å sørge for at offeret ikke er overopphetet eller overkjølt.
 8. Du må også huske at offeret ikke kan stå alene. I denne tilstanden er røyking strengt forbudt. Ikke bruk på det berørte området en varmepute.

behandling

Hvis det oppstår et hypovolemisk sjokk hos en person, er det veldig viktig umiddelbart å ringe en ambulanse. Tross alt, kan kun spesialister gi kvalifisert hjelp til offeret. Deretter må du gjøre alt slik at pasientens tilstand ikke forverres for ankomsten av leger. Hva vil legene gjøre for å løse problemet?

 1. Viktig vil være en kraftig infusjonsbehandling. Dette er den eneste måten å gjenopprette pasientens blodsirkulasjon. For dette vil et praktisk plastkateter bli levert til pasienten i første trinn.
 2. I kompleks behandling er blodsubstitutter (spesielt dextrans) av stor betydning. De kan forbli i blodet i lang tid og endre sine spesifikke egenskaper. Så de fortynner blodet, støtter dets osmolaritet. Disse stoffene er også svært viktige for å opprettholde nyre blodstrøm.
 3. Ofte er det nødvendig med blodtransfusjon (jet eller drypp, basert på behovet). Infusér vanligvis 500 ml Rh-kompatibelt blod, litt oppvarmet (opptil 37 ° C). Videre er det samme volum av plasma infundert med albumin eller protein.
 4. Hvis blodet har en syrereaksjon (metabolisk acidose), kan denne tilstanden korrigeres med bikarbonat (400 ml).
 5. Utmerket bidrar til å takle problemet og natriumklorid (eller Ringers løsning). Volum - opptil 1 liter.
 6. Med sjokk kan spasmer av perifere kar oppstå. For dette, sammen med blodsubstitusjon, foreskrives pasienter ofte et kurs av glukokortikosteroider (stoffet "Prednisolon"). Det bidrar også til å forbedre myokardets kontraktile funksjon.
 7. Vi vurderer videre hypovolemisk sjokk, behandling av problemet. Obligatorisk vil også være oksygenbehandling. Og dette er ikke bare i tilfelle av massivt blodtap, men også med vevskader.
 8. Det er også nødvendig å følge pasientens diureser nøye. Hvis dette er et problem, må du kanskje utføre en infusjonsvannbehandling.

Å bringe kroppen tilbake til normal etter hypovolemisk støt er en ganske lang prosess. Mesteparten av tiden pasienten vil bruke på sykehuset.

En fullstendig beskrivelse av hypovolemisk sjokk: årsakene til hva du skal gjøre

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er hypovolemisk sjokk, under hvilke sykdommer det utvikler og hvordan det manifesterer seg. Prinsipper for diagnose, førstehjelp og behandling i denne tilstanden.

Hypovolemisk sjokk er en livstruende tilstand der et raskt tap av væske i kroppen fører til alvorlig forstyrrelse av mange organers funksjon på grunn av deres utilstrekkelige blodtilførsel.

Tap av væske fører til en nedgang i volumet av sirkulerende blod, en blodtrykksfall og en forringelse i perfusjonen (blodtilførselen) av alle organer. Til en pasient med hypovolemisk sjokk overlevde, trenger han øyeblikkelig legehjelp. Hvis blodtilførsel av vitale organer ikke forbedres på kortest mulig tid, oppstår irreversible endringer i vev og pasienten dør.

Hva skjer med hypovolemisk sjokk

Forutsatt rettidig og korrekt behandling, kan de fleste pasienter raskt forbedre blodtilførselen til alle organer. Prognosen hos pasienter avhenger av årsakene til utviklingen av tilstanden.

Alle pasienter med støt trenger behandling i intensivavdelingen (gjenoppliving), slik at deres behandling utføres av anestesiologer.

Årsaker til hypovolemisk sjokk

Hypovolemi er en reduksjon i volumet av sirkulerende blod. Det kan utvikle seg som et resultat av et betydelig og raskt tap av blod eller væske av kroppen. Hvis årsaken til hypovolemisk sjokk er blodtap, kalles det hemorragisk.

Tabell 1. Mulige årsaker til hemorragisk sjokk:

Blødning fra livmoren (metrorrhagia)

Ruptur av spiserørslimhinnen på grunn av alvorlig oppkast (Mellory-Weiss syndrom)

Aorto-intestinal fistel (kanal som forbinder aorta med tarmens lumen)

Blødning fra magesekken eller duodenalt sår

Intestinal blødning med ulcerøs kolitt eller divertikulitt

Blødning fra en svulst i magen eller tarmen

Ruptur av aorta-aneurisme

Frakt av bekken eller lårben

Blodtap under eller etter operasjonen

Blod bærer oksygen og andre essensielle stoffer til organer og vev. Med utviklingen av alvorlig blødning i kardiovaskulærsystemet blir blodet utilstrekkelig, noe som fører til brudd på organens funksjon og utvikling av hemorragisk sjokk.

En annen årsak til hypovolemisk sjokk er tap av kroppsvæske, noe som fører til en reduksjon av volumet av blod i blodet på grunn av en reduksjon i mengden plasma.

Tabell 2. Mulige årsaker til tap av store mengder væske av kroppen:

Alvorlig diaré (på grunn av kolera, rotavirusinfeksjon hos barn)

Polyuria (stor mengde urin) forårsaket av diabetes mellitus, tar diuretika

Akutt binyreinsuffisiens med polyuria, oppkast og diaré

Symptomer på hypovolemisk sjokk

Hypovolemisk sjokk kan manifestere seg med ulike symptomer, avhengig av alvorlighetsgraden av blod eller væsketap. Støt av alvorlighetsgrad er imidlertid livstruende og krever umiddelbar behandling.

Et av de viktigste kriteriene som er tilgjengelige for personer uten medisinsk utdanning, som du kan mistenke for støt, er en reduksjon i systolisk blodtrykk under 90 mm Hg. Art.

Bestemmelsen av graden av blødning utføres ved bruk av Algover-indeksen

Det kliniske bildet utvikles med tap av 10-20% av volumet av blodsirkulerende blod hos voksne eller 30% hos barn. Tidlige symptomer og tegn:

 1. Tørst.
 2. Kvalme.
 3. Angst, irritabilitet, søvnløshet, forvirring.
 4. Blek hud, dekket med klissete svette.
 5. Symptomer på blødning - oppkast av blod, blod i avføringen, smerter i brystet, ryggen eller buken (dissekere aorta aneurysme), blødning fra ytre kjønnsorganer hos kvinner.
 6. Symptomer på tap av kroppsvæsker - oppkast, diaré, alvorlige forbrenninger.
 7. Utvidede elever.
 8. Rapid hjertefrekvens (takykardi).
 9. Redusert blodtrykk.
 10. Raskt puste.
 11. Tegn på dehydrering hos barn - en dårlig hud turgor, nedsunket fontanel hos spedbarn, vekttap.

Hvis en pasient med disse symptomene ikke mottar umiddelbar og tilstrekkelig medisinsk behandling, forverres hans tilstand. Utvikling av sena tegn og symptomer på hypovolemisk sjokk:

 • svimmelhet;
 • besvimelse;
 • generell svakhet og tretthet;
 • forvirring av bevissthet;
 • sløvhet (alvorlig døsighet);
 • alvorlig takykardi
 • svært rask (mer enn 30 ganger per minutt) eller sakte (mindre enn 12 ganger per minutt) puste;
 • redusert kroppstemperatur;
 • et sterkt fall i blodtrykket;
 • reduksjon i mengden urin eller fullstendig fravær;
 • koma.

diagnostikk

Den enkleste måten å diagnostisere hypovolemisk sjokk er ved å undersøke legen, der det oppdages en dråpe i blodtrykk, økt hjertefrekvens og pust, lav kroppstemperatur og andre tegn på sjokk.

Etter undersøkelsen kan legen foreskrive følgende laboratorie- og instrumentundersøkelser basert på informasjon om hypovolemi mistanke om årsak:

 • Den generelle analysen av et blod med definisjon av et hemoglobin, erytrocytter og en hematokrit.
 • Biokjemisk blodprøve med bestemmelse av nivået av natrium, kalium, klor, urea, kreatinin og glukose.
 • Generell analyse av urin.
 • Blodtest for koagulering.
 • Datamaskin- eller magnetisk resonansavbildning, ultralyd og røntgenundersøkelse av området med en mulig kilde til blodtap.
 • Endoskopisk undersøkelse av fordøyelseskanalen (med mistanke om gastrointestinal blødning).
 • Graviditetstest hos kvinner i fertil alder.

Alle disse undersøkelsene utføres ikke for hver pasient. Noen ganger er årsaken til hypovolemisk sjokk synlig for det blotte øye - for eksempel ekstern blødning etter den resulterende skaden med skade på blodårene.

Stadier og grader av hypovolemisk sjokk

Det er mange klassifikasjoner av hypovolemisk sjokk, hvor hoveddelen er utformet for å etablere stadium og grad av hemorragisk sjokk.

Årsaker, symptomer, behandling av hypovolemisk sjokk

Flere faktorer kan føre til en plutselig og markert nedgang i sirkulerende blodvolum legeme, og bruddet provoserer utbruddet av hypovolemisk sjokk. Denne kritiske tilstand kan utløses av forskjellige årsaker: massivt blodtap, en uopprettelig tap av plasma redeposit deler blodkapillærene som førte til dehydrering eller oppkast og diaré.

Normalt finnes et visst volum blod i menneskekroppen. Ca. 80-90% av det totale volumet sirkulerer blod og 10-20% - deponeres. Den første delen utfører blodets funksjon, og den andre er en slags "lager" og akkumuleres i milten, leveren og beinene.

Hvis en betydelig del av det sirkulerende blodet går tapt, blir baroreceptorene irritert, og den avsatte delen kommer inn i blodet. Denne "etterfylling" hjelper kroppen til å takle mangel på blod, og hjertet kan fungere normalt.

Hvis mengden av avsatt blod var ikke nok til å fylle opp i blodstrømmen (f.eks blodtap var meget solid), blir de perifere blodkar begrenses sterkt, og blodet bare sirkulerer gjennom hovedårene og blir levert til hjerne, hjerte og lunger. Andre organer begynner å lide av hypoksi og sirkulasjonssvikt, utvikler pasienten hypovolemisk sjokk, og i mangel av rettidig hjelp kan komme døden.

I sin essens er hypovolemisk sjokk en kompenserende reaksjon. Under visse forhold hjelper det kroppen å takle en nedgang i volumet av sirkulerende blod. Men hvis full kompensasjon ikke er mulig, blir sjokkreaksjonen dekompensert og forårsaker pasientens død.

I denne artikkelen vil vi gjøre deg kjent med årsakene, symptomene og metodene for å behandle hypovolemisk sjokk. Denne informasjonen vil hjelpe deg i tide til å gjenkjenne denne kritiske tilstanden og ta de nødvendige tiltak for å eliminere den.

årsaker

Det er fire hovedgrunner for å utløse utviklingen av hypovolemisk sjokk:

 • massiv ekstern eller intern blødning;
 • tap av blodplasma eller dets flytende del i ulike patologiske prosesser eller traumer;
 • Dehydrering med alvorlig oppkast eller diaré;
 • re-deponere en betydelig mengde blod inn i kapillærene.

Årsakene til blødninger kan bli massiv blødning som fører til alvorlige personskader, frakturer, noen sykdommer i mage-tarmkanalen, luft, urogenitale systemet og andre organer. Massive tap av plasma er mer typisk for store brannskader, og en plasma fluid kan gå tapt irreversibelt akkumuleres i tarmen i intestinal obstruksjon, peritonitt, pankreatitt eller akutt angrep. Tap isotonisk flytende provosert kraftig oppkast og diaré opptrer i løpet av tarminfeksjoner: salmonellose, kolera, stafylokokk-rus, etc. En traumatisk sjokk og akutte infeksjoner noen vesentlig del av blodet kan deponeres i kapillærene..

Mekanismen for utvikling

I utviklingen av hypovolemisk sjokk utmerker man tre faser:

 1. Under påvirkning av faktorene som er beskrevet ovenfor, reduseres volumet av sirkulerende blod og et mindre volum venøs blod går inn i hjertet. Resultatet er at slagvolumet og det sentrale venetrykket reduseres. Kroppen starter kompenserende mekanismer, og en del av interstitialvæsken kommer inn i kapillærene.
 2. En kraftig nedgang i volumet av sirkulerende blod stimulerer sympathoadrenalsystemet og provoserer irritasjon av baroreceptorene. Som svar øker produksjonen av katecholaminer, og nivået av adrenalin og norepinefrin i blodet øker betydelig. Under deres innflytelse, reduserer de perifere fartøyene kraftig, og hjertefrekvensen øker. Slike endringer fører til en reduksjon i blodtilførselen til musklene, huden og nesten alle indre organer. Organismen på denne måten forsøker å kompensere for blodunderskuddet, og det leveres bare til vitale organer - hjertet, hjernen og lungen. I en kort stund ser slik beskyttelse ut til å være effektiv, men langvarig sirkulasjonsfeil i andre vev og organer fører til iskemi og hypoksi. Med den raske gjenvinningen av blodvolum etter den første sjokkreaksjonen, normaliserer staten. Hvis dette volumet ikke ble raskt etterfylt, blir innsnevring av periferfartøyene erstattet av lammelse, og volumet av sirkulerende blod minker enda mer på grunn av overgangen av væskedelen av blodet inn i vevet.
 3. Dette stadiet er hypovolemisk sjokk. På grunn av den konstante nedgangen i blodvolumet blir innløpet til hjertet mindre og blodtrykket minker. Alle organer begynner å lider av iskemi, og mangel på mangel på organer utvikler seg. Fra mangel på blod lider vev og organer i følgende rekkefølge: hud, skjelettmuskler og nyrer, bukorganer og til slutt hjerte, hjerne og lunger.

Vi kan trekke følgende konklusjon: hypovolemisk sjokk kan kompenseres og dekompenseres. I kompensasjon tillater graden av reduksjon i blodvolumet å opprettholde normal blodtilførsel til vitale organer. En kritisk reduksjon i volumet av blod forårsaker en ukompensert sjokkreaksjon, som i fravær av tidsriktig påfylling av blodstrømmen og gjenopplivning, raskt fører til offerets død.

symptomer

Alvorlighetsgraden av kliniske symptomer i hypovolemisk sjokk er helt avhengig av volum og hastighet av blodtap. I tillegg kan løpet av denne livstruende staten avhenge av en rekke andre tilleggsfaktorer: alderen, forfatningens grunnlov og tilstedeværelsen av alvorlige sykdommer (spesielt diabetes, hjerte-, nyre- eller lungepatologier).

De viktigste symptomene på hypovolemisk sjokk er:

 • økende frekvens av puls og svak puls;
 • hypotensjon;
 • svimmelhet;
 • døsighet;
 • plaster med akrocyanose av leppene og spiker phalanx;
 • kvalme;
 • kortpustethet;
 • endringer i bevissthet (fra hemming til eksitasjon).

Når det er tegn på sjokk, anbefales det å ringe ambulansen umiddelbart. Dette haster skyldes at sjokket kan utvikle seg, og for å eliminere årsakene til utviklingen og erstatte det tapte væsken, eller at blod kun er mulig ved hjelp av en lege.

Langvarig mangel på tilstrekkelig blodvolum i kroppen kan forårsake:

 • irreversibel skade på nyrene og hjernen;
 • hjerteinfarkt;
 • gangrene av ekstremiteter;
 • dødelig utfall.

Spesialister skiller fire grader av alvorlighetsgrad av hypovolemisk sjokk.

Jeg grad

Observeres med tap av ikke mer enn 15% av volumet av sirkulerende blod. I slike tilfeller, hvis offeret ligger, har han ingen tegn på blødning. Det eneste symptomet kan være takykardi, som oppstår når kroppen beveger seg i vertikal stilling - pulsfrekvensen øker med 20 slag.

II grad

Det observeres med tapet på 20-25% av det sirkulerende blodet. Offeret, som står i oppreist stilling, har følgende symptomer på blødning:

 • hypotensjon (systolisk trykk ikke lavere enn 100 mm Hg);
 • takykardi (ikke mer enn 100 slag per minutt).

I kroppens horisontale stilling går trykklesningene tilbake til normal og total velvære forbedres.

III grad

Det observeres med et tap på 30-40% av det sirkulerende blodet. Pasienten ser ut blek, huden blir kult, og volumet av utskillet urin reduseres. Det arterielle trykket faller under 100 mm Hg. og pulsen akselereres til mer enn 100-110 slag per minutt.

IV grad

Det oppstår når mer enn 40% av det sirkulerende blodet går tapt. På offeret blir huden blek, marmor og kald til berøring. Trykket er signifikant redusert, og puls på de perifere arteriene er ikke undersøkt. Det er et brudd på bevisstheten (opp til koma).

Førstehjelp

Lyse manifestasjoner av hypovolemi kan elimineres ved å ta litt saltet vann (det skal være full i langsomt, i små søppel). Ved alvorlig diaré, oppkast eller høy temperatur, forårsaker rikelig svette, bør pasienten drikke te så mye som mulig, fruktdrikker, juice, buljonger eller saltløsninger (Ringer Regidron etc.). Umiddelbar kontakt med en lege med slike hypovolemiske reaksjoner er også obligatorisk.

Identifisere mer alvorlige tegn på sjokk - en betydelig reduksjon i trykket, svekke og rask puls, blekhet og kjøling av huden - må du kaller "fast" og begynne å tilby prehospital akuttmedisin:

 1. Legg offeret på en flat overflate, løft beina på ca. 30 cm. Gi ham fred og stillhet. Hvis offeret er bevisstløs, må hodet dreies sidelengs for å forhindre kvelende oppkast.
 2. Hvis du mistenker rygg eller hodeskader, må du ikke unngå å flytte pasienten eller utføre disse handlingene ekstremt nøye og forsiktig.
 3. Ved ekstern blødning, stopp den: Limmets immobilisering, pressing av bandasje eller påføring av en rundkjede (sørg for å spesifisere tidspunktet for søknaden). Ved intern blødning, bruk en blære med is til områdets kilde.
 4. Med åpne sår, rengjør dem fra synlig smuss, behandle med antiseptisk oppløsning og påfør et bandasje fra en steril bandasje.
 5. Sørg for et optimalt temperaturregime. Offeret må holdes varmt.

Hva kan ikke gjøres?

 1. Tilby pasienten vann, te eller andre væsker, siden deres inntrengning i luftveiene kan provosere kvelning.
 2. Løft hodet, fordi denne handlingen vil føre til en enda større utstrømning av blod fra hjernen.
 3. Fjern gjenstander som sitter fast i såret (kniv, stang, glass osv.), Siden denne tiltaket kan øke blødningen.

Forhospitalbehandling

Etter ankomsten av ambulansen begynner implementeringen av en infusjonsbehandling som er rettet mot å fylle opp det tapte blodet. For å gjøre dette punkteres pasientens vene og injiseres med saltoppløsning, 5% glukoseoppløsning, albumin eller Rheopolyglucin. I tillegg er hjerteglykosider, som støtter hjerteaktivitet, og andre midler for symptomatisk terapi innført.

Under transporten av pasienten til sykehuset utfører lege konstant overvåking av blodtrykk og pulsparametere. Deres måling utføres hvert 30. minutt.

behandling

Avhengig av den foreløpige diagnosen til en pasient med hypovolemisk sjokk, blir de innlagt på intensivavdelingen til en kirurgisk institusjon eller i intensivavdelingen til en smittsom sykdom. Etter diagnosen, hvor volumet bestemmes av det kliniske tilfellet, avgjøres behovet for kirurgisk behandling eller en konservativ behandlingsplan utarbeides.

Målene for behandling med hypovolemisk sjokk er rettet mot:

 • utvinning av sirkulerende blodvolum;
 • normalisering av blodsirkulasjon i hjernen, lunger, hjerte og eliminering av hypoksi;
 • stabilisering av syre-base og elektrolyttbalanse;
 • normalisering av blodtilførsel til nyrene og restaurering av deres funksjoner;
 • støtte aktiviteten til hjernen og hjertet.

Kirurgisk behandling

Behovet for kirurgisk operasjon oppstår når det er umulig å eliminere årsaken til blodtap ved andre metoder. Metoden og tidspunktet for intervensjonen i slike tilfeller bestemmes av det kliniske tilfellet.

Konservativ terapi

Etter å ha kommet inn på sykehuset og satt en foreløpig diagnose for å gjenopprette fortapt blod fra pasientens blodår, tas en blodprøve for å bestemme gruppen og Rh-faktoren. Mens denne indikatoren er ukjent, settes et kateter inn i subklaveveien, eller 2-3 vener punkteres for å infisere store mengder væske og blod. For å overvåke volumet av urinutgang og effektiviteten av korreksjonen av sjokktilstanden, settes et kateter inn i blæren.

For påfylling av blodvolum kan brukes:

 • blodsubstitutter (løsninger av polyglucin, reopoliglyukin, albumin, protein);
 • blodplasma;
 • monogruppeblod.

Volumet av injiserte væsker bestemmes individuelt for hver pasient.

For å eliminere iskemi som fører til oksygen sult av vev og organer, gjennomgår pasienten oksygenbehandling. Nese katetre eller en oksygen maske kan brukes til å injisere gassblandingen. I noen tilfeller anbefales kunstig ventilasjon.

For å eliminere effektene av hypovolemisk sjokk kan følgende legemidler innføres:

 • glukokortikoider - brukes i store doser for å eliminere spasmer av perifere kar
 • løsning av natriumbikarbonat - for å eliminere acidose;
 • Panangin - for å eliminere mangel på kalium og magnesium.

Hvis de hemodynamiske parametrene ikke stabiliseres, forblir arterielt trykk lavt og mindre enn 50-60 ml urin utskilles i urinekateteret i 1 time, og Mannitol anbefales derfor for å stimulere diurese. Og for å opprettholde hjertets aktivitet, presenteres løsninger av Dobutamin, Dopamin, Adrenalin og / og Noradrenalin.

Følgende indikatorer indikerer eliminering av hypovolemisk sjokk:

 • stabilisering av blodtrykk og puls;
 • utskillelse av urin ved 50-60 ml per time;
 • økning i sentralt venetrykk til et merke på 120 mm vann. Art.

Etter stabilisering av pasientens tilstand foreskrives behandling, med sikte på å eliminere sykdommen som forårsaket hypovolemisk sjokk. Hans plan er bestemt av dataene fra diagnostiske studier og er samlet individuelt for hver pasient.

Hypovolemisk sjokk oppstår når en kritisk reduksjon i volumet av sirkulerende blod. Denne tilstanden er ledsaget av en reduksjon i hjertets slagvolum og en reduksjon i fyllingen av ventriklene. Som et resultat blir blodtilførsel til vev og organer utilstrekkelig, og hypoksi og metabolsk acidose utvikles. Denne tilstanden til pasienten krever alltid øyeblikkelig legehjelp, som kan bestå av en kirurgisk operasjon for å stoppe blødning og konservativ behandling for å eliminere årsakene og konsekvensene av sjokk.

Hypovolemisk sjokk

Hypovolemisk sjokk - Dette er en kritisk tilstand av kroppen, som oppstår i tilfelle av en kraftig reduksjon i det effektive volumet av sirkulerende blod. Begrepet "sjokk" er avledet av et fransk eller engelsk konsonant ord, som bokstavelig talt betyr sjokk, sjokk, jerk. Faktisk viser konseptet sjokk den eksepsjonelle faren for en kontinuerlig kaskade av forandringer i kroppen.

De viktigste komponentene i patogene hypovolemisk sjokk omfatter lavt minuttvolum, perifer vasokonstriksjon (vasokonstriksjon), svekket mikrosirkulasjon, og videre forekommende åndedrettssvikt.

Bevirker en kritisk reduksjon av det sirkulerende blodvolum kan tjene som akutt blodtap (ytre eller indre blødninger) og dehydrering som oppstår når alvorlige infeksjoner i tarm gruppe (f.eks kolera), og innskudd, omfordeling av blod i microcapillary del blodet (som skjer når smerte eller traumatisk sjokk).

Et kraftig redusert effektivt volum sirkulerende blod forårsaker et kompleks av patologiske forstyrrelser i organismenes vanlige arbeid. Dette påvirker hovedsakelig hjernens arbeid og andre komponenter i sentralnervesystemet, kardiovaskulærsystemet, lungens arbeid og organene i det endokrine systemet.

Årsaker til hypovolemisk sjokk

Flere faktorer kan tjene som årsakene til hypovolemisk sjokk: en gang rikelig blodtap, dehydrering eller plutselig omfordeling av blod til periferien, inn i mikrokapillarbunnen.

Patogenesen av hypovolemisk støt inkluderer en kaskade av forandringer som først er kompenserende og senere bevis på uttømming av kompenserende mekanismer.

Utløsermekanismen for videre endringer er liten hjerteutgang, noe som fører til en kritisk reduksjon av blodsirkulasjonen i vevet.

Det er en rekke endringer som er direkte relatert til faseforholdet i prosessen. De første endringene som fungerer som begynnelsen av hele kaskade er uspesifikke hormonelle forandringer.
Første hypoperfusjon og lavtrykk stimulerer frigivelsen av ACTH, ADH og aldosteron. Utgivelsen av de ovennevnte hormonene i blodet påvirker funksjonene til nyrene og hele ekskresjonssystemet. Dette fører til en forsinkelse i natrium og klorid, og sammen med ioner og vann i kroppen. Samtidig skjer akselerert eliminering av kaliumioner og en generell reduksjon i diuresis. Videre inkluderer patogenesen av hypovolemisk sjokk adrenalin og norepinefrin, som bidrar til perifer vasokonstriksjon.

Ved lansering av den patologiske kaskade av endringer er det ikke så mye mengden blodtap som er viktig som tiden det oppsto for.
Kronisk hypovolemi, selv om det gjør vondt i kroppens arbeid, men forårsaker ikke slike kritiske endringer i den.

Alle de beskrevne endringene er kompenserende. Mens kompenserende endokrine mekanismer virker, forblir det sentrale venetrykket normalt. Disse mekanismene klarer å gi litt tid til permanent venøs retur, og opprettholder blodsirkulasjonen generelt innenfor de grenser som er nødvendige for normal drift av alle systemer. Men i tilfelle når blodtapet når 5-10% av totalvolumet, blir kompensasjonsmekanismerene utilstrekkelige for å opprettholde venøs retur, og dette fører til en etterfølgende reduksjon av det sentrale venetrykket.

Menneskekroppen arbeider på noen måte med å opprettholde homøostasis, og begynner å aktivere påfølgende mekanismer for kompensasjon - en takykardi begynner. Takket være dette er det i noen tid mulig å opprettholde samme mengde hjerte på samme nivå. Og bare med utmattelsen og denne kompensasjonsmekanismen, som vanligvis oppstår ved en reduksjon i venøs retur til en figur på 25-30%, er det ytterligere fall i hjertets minuttvolum, noe som til slutt bidrar til utviklingen av syndromet med liten hjerteutgang.

Hele serien av kompenserende og tilpasningsmekanismer forfølger et enkelt mål - sikrer driften av vitale organer. Riktig blodtilførsel bør gis primært til hjernen, hjertemuskelen og filtrering, avgiftningssystemer - leveren og nyrene.

Når de ovennevnte tilpasningsmekanismer slutter å virke, er neste trinn, som er en del av patogenesen av hypovolemisk sjokk, perifer vasokonstriksjon.

Innsnevring av perifere fartøy gjør det mulig å omfordele blod til vitale organer og opprettholde blodtrykket på et nivå litt høyere enn kritisk. Katekolaminer er direkte involvert i denne mekanismen. Ifølge noen opplysninger, kan innholdet i blodet i denne fasen øke med 10-30 ganger, over den vanlige prisen.

Sentralisering av blodgjennomstrømning bidrar på den ene side til å sikre minst minimal funksjon av livstøttesystemer, og på den annen side forårsaker dyp hypoksi av perifere vev og sammen med det, acidose. Dette skjer selv til tross for at behovet for vev i oksygen er betydelig redusert.

Ikke det siste stedet i utviklingen av patologiske skift er overgangen av væske sammen med ioner fra det ekstracellulære og vaskulære rommet inne i cellene. Dette fenomenet skyldes svekkelsen av natrium-kaliumpumpen, assosiert med hypoksi. Endringer i vann-saltbalansen i hypovolemisk sjokk, forbundet med gradvis tap av tonen i prekapillær sfinkteren, med den bevarte tonen i post-kapillær sfinkteren. Således slutter en økning i konsentrasjonen av endogene katecholaminer over tid til å fremkalle et svar i den prekapillære sfinkteren.

Deretter fortsetter vann med elektrolytter å forlate karet i forbindelse med det økende hydrostatiske trykket og økt permeabilitet av veggene i blodkarene. Passasjen av væske inn i interstitialrommet bidrar til en ytterligere økning i viskositeten til blodet. Blodtykkelse fører til intravaskulær aggregering av erytrocytter og multiple trombogeneser gjennom hele kroppen.

Tallrike mikroskopiske trombier forstyrrer arbeidet i alle indre organer. Dette påvirker spesielt lungens arbeid, og spiller en ledende rolle i utviklingen av respiratorisk svikt som følger med sjokkbetingelser.

I tillegg fører intravaskulær trombodannelse til en reduksjon av antall blodplater, nivået av fibrinogen og andre faktorer for hemokoagulering, noe som fører til utviklingen av et "forbrukssyndrom". Dette reflekterer en av fasene av syndromet av disseminert intravaskulær koagulasjon.

Hyperkoagulasjon fører gradvis til utmattelse av hemostatisk system, og uunngåelig hypokoagulasjon utvikler seg, med utvikling av flere blødninger.

En separat viktig rolle i utviklingen av hypovolemisk sjokk, bør gis til proteolytiske enzymer, som begynner å bli produsert inne i celler i overskudd. Lysosomale enzymer, ødelegge cellemembranen, inn i blodet og summere påvirke de indre organene. En av effektene av en gruppe enzymer dannes av den såkalte depressive myokardfaktoren (MDF). Effektene av denne faktoren inkluderer en negativ inotrop effekt, en reduksjon av blodtrykket, en økning i permeabiliteten til vaskemuren, og utseendet av smerte.

Under utviklingen av hypovolemisk sjokk oppstår det også en metabolsk patologi, hvor essensen er aktivering av anaerobe veier for energiproduksjon under betingelsene for utilgjengelighet av aerob, noe som fører til forverring av generell acidose.

Stadier av hypovolemisk sjokk

Den hypovolemiske sjokklinikken har en fasestrøm og inkluderer tre stadier. Det er viktig å registrere endringene i tid for å gi hjelp med maksimal effektivitet.

♦ Den første fasen av hypovolemisk sjokkkompensert sjokk utvikler seg ved blodtap på 15-25% av volumet sirkulerende blod, som i gjennomsnitt er ca. 700-1300 ml. Det er viktig å merke seg at denne scenen er helt reversibel. Den viktigste patogenetiske lenken til den første fasen av hypovolemisk sjokk er syndromet med liten utkastning. Klinisk manifesteres dette syndromet ved utvikling av moderat takykardi, mindre (noen ganger fraværende) arteriell hypotensjon. Venøs hypotensjon kan registreres. Det er en moderat oliguri. Perifer vasokonstriksjon manifesteres ved avkjøling og blanchering av ekstremiteter.

♦ Den andre fasen av hypovolemisk sjokk, også kalt dekompensert sjokk, utvikler seg i tilfelle tap av 26-45% av volumet av sirkulerende blod. Dette betyr en faktisk mengde blodtap, i gjennomsnitt 1300-1800 ml. I andre trinn øker takykardien, hjertefrekvensen øker til 120-140 per minutt. Lavt pulsatilt arterielt trykk registreres, og systolisk faller i sin tur under verdien av 100 mm.rt. Art. Du kan også registrere venøs hypotensjon. Innsnevring av perifere fartøy er uttalt, generalisert blek og cyanose av integras av hele kroppen blir observert. Av de resterende symptomene - utseendet av kaldt svette, kortpustethet, rastløs oppførsel. Signifikant redusert diurese - oliguri, mindre enn 20 ml per time.

♦ Den tredje fasen av hypovolemisk sjokk er scenen for irreversibelt sjokk. Ved hennes blodtap er mer enn 50% av det totale volumet, som er ca. 2000-2500 ml. På dette stadiet er det registrert en kritisk reduksjon av blodtrykket. Tallene kan nå et nivå under 60 mm. og ofte er blodtrykket ikke bestemt i det hele tatt. Takykardi fortsetter å øke og når 140 slag per minutt eller mer. En person i den tredje fasen av hypovolemisk sjokk er bevisstløs. Huddeksler har en uttalt blek farge. Huden blir dekket med kald svette. Hele kroppen, spesielt lemene blir kaldt til berøring, du kan observere hypostasen. Eksklusiv funksjon er fraværende - oligouria utvikler seg.
Et av tegnene som indikerer irreversibiliteten av hypovolemisk sjokk, er en økning i hematokrit og en reduksjon i volumet av plasmakomponenten i blodet.

Behandling av hypovolemisk sjokk

Siden hypovolemisk sjokk Clinic er direkte relatert til patogene forandringer i kroppen, er det verdt å bruke behandling grunnet egenskapene til patogenesen. Hovedveiledningene for behandling av hypovolemisk sjokk bør velges for å motvirke faktorer som deltar i den patogenetiske kjeden.

De første trinn skal være rettet på å eliminere årsakene til hypovolemisk sjokk, nemlig å finne kilden for blødning og dens avslutning.

Det er også nødvendig å starte oksygenbehandling på kortest mulig tid ved bruk av høye oksygenkonsentrasjoner. Dette vil bidra til å motvirke hypoksiske forandringer i perifert vev og forverring av acidose.

Et nødvendig tiltak for å bekjempe hypovolemisk sjokk er å gjenopprette det tapte volumet av sirkulerende blod ved transfusjon av blodsubstitutter. Replenishment av volumet utføres ved å innføre en kombinasjon av kolloider og krystalloider. Ofte må du ty til transfusjon av blodkomponenter. Dette tiltaket tar sikte på å opprettholde hemoglobin i et nivå på 100 g / l.
Frosset plasma kan også brukes til transfusjon. Slike tiltak er nødvendig, herunder kampen mot "sløse syndrome" i syndromet av disseminert intravaskulær koagulering.

Unntatt, i nærvær av muligheten for å bestemme blodets pH, utføres korreksjon av metabolisk acidose. Parallelt med transfusjonens gjennomføring er det hensiktsmessig å overvåke parametrene for natriumkaliummetabolisme. Parallelt med infusjonsbehandlingen kan du injisere medisiner som har evnen til å øke tonen i blodkar - glukokortikoider.

Når det er mulig å stoppe blodtap og gjenopprette volumet av sirkulerende blod, er innføringen av inotropiske midler hensiktsmessig for å stimulere arbeidet i hjertemuskelen. I tilfelle der diurese ikke kan gjenopprettes, utføres diuretisk terapi, selv etter etterfylling av det tapte volumet.

Les Mer Om Fartøyene