Hvordan behandle hjerneslag og konsekvenser?

Stroke - en farlig sykdom, som ofte er et resultat av hypertensjon, aterosklerose av cerebral fartøy. Sykdom anses som en av de mest registrerte dødsårsakene i alderen. Men det forekommer også hos personer med en livlig livsperiode som fører til vedvarende uførhet hos pasienten. Vellykket slagbehandling gir deg mulighet til å forlenge en persons aktivitet.

Det er to typer slag: iskemisk og hemorragisk. De har forskjellig opprinnelse, krever ulike tilnærminger til behandling. Med iskemi er det gradvis forstyrrelse av blodtilførselen til visse områder av hjernen. Legg merke til at det er tid til å ta akutte tiltak og medisinsk behandling. Med blødning utvikler hele klinikken så plutselig at evnen til å behandle et slag er sterkt begrenset med hvert minutt.

Behandlingsstadier

Behandlingsstandarden krever konsistent overholdelse av tre faser: akuttmottak, sykehus, rehabiliteringssenter eller sanatorium. La oss vurdere mulighetene for hvert trinn.

Hva å gjøre før ankomst av "Førstehjelp"?

Hvis du mistenker et hjerneslag hjemme eller på gaten, bør du prøve å gjøre følgende:

 • legg pasienten på ryggen, beveg hodet mindre;
 • organisere tilgang til luft (vifte, åpne vindu, løsne slips, løsne tett krage, belte);
 • hvis det oppstår brekninger, vri pasientens hode til venstre eller høyre side, ikke la oppkast komme inn i bronkiene;
 • Hvis det er mulig, legg en kald komprimering på hodet, en varmtvannflaske med is;
 • Hvis pasienten er bevisst og indikerer høyt blodtrykk, kan du gi en pille under tungen (vanligvis hypertensive pasienter bærer dem i lommen), det er enda bedre å måle blodtrykket på forhånd.
 • som en distraherende prosedyre hjemme, kan bruke sennepplaster på kalver.

Tiltak for førstehjelp

Legen i ambulansbrigaden vurderer alvorlighetsgraden av pasientens tilstand. Hovedoppgaven er å levere pasienten til sykehuset med en intensivavdeling. I løpet av transporten måles blodtrykk, medisiner for korreksjon av hjerte- og respiratorisk aktivitet administreres.

Pasientene, husene som finnes i komastaten, samt forstyrrelsen av cerebral sirkulasjon i terminale tilstander av ulike sykdommer i indre organer, er ikke svulster i transport. Slike pasienter er utstyrt med symptomatisk hjelp og overfører anropet til polyklinikken.

På sykehuset

Behandling av hjerneslag i ambulansestadiet begynner med separasjon av gjenoppliving eller intensivbehandling. Alle sykehus har passende enheter, utstyrt med spesialutstyr og trent personell.

Pasienter må undersøkes av en nevrolog, noen trenger råd med en nevrokirurg. Behandling av slag beror på tilstanden og alvorlighetsgraden av tilstanden.

Med hemorragisk slag

Terapi bør løse følgende oppgaver:

 • fjern hevelse av hjernevæv;
 • redusere intrakraniell og blodtrykk;
 • øke blodkoagulabiliteten og vaskulærvektens tetthet.

Posisjonen til pasienten i sengen er forsynt ved hjelp av en funksjonell seng: hodet skal heves, et isark med is påføres det. Til føttene - varme vannflasker. For avslapning av musklene, er en popliteal bøye ordnet, om mulig, sett platen under knærne.

Når hypertensjon behandles, behandles hypertensjon, intravenøs drypp injiseres med svovelmagnesia, dibasol og sterkere midler - aminazin, pentamin.

Siden hemorragisk slag reduserer ofte blodpropp, injiserte legemidler som aktiverer trombose av blodkar. Det er obligatorisk at denne behandlingen styres av blodprøver for et koagulogram. Indikert i de første 2-3 dagene er Kalsiumklorid, Vikasol, Aminokapronsyre.

Fra den tredje dag, i nærvær av tydelige tegn på aterosklerose og subaraknoidalblødning er tilordnet proteolytiske enzymer (Gordoks eller Contrycal) i kombinasjon med en lav dose heparin for å forhindre unødvendig tromboembolisme.

Med et uttalt ødem i hjernen med meningeal symptomer, utføres en forsiktig spinal punktering med en stor mengde væske.

Med iskemisk slag

Målet med terapi for cerebral iskemi er å:

 • forbedring av blodtilførsel til vev;
 • dannelse av økt motstand mot oksygenmangel;
 • Innføringen av narkotika som forbedrer metabolisme i de overlevende celler.

Pasienten får en komfortabel stilling i sengen, men hodet på senga blir ikke økt så høyt som i et hemorragisk slag.

Narkotikabehandling på sykehuset kan ikke gjøre noe for å utvide blodårene. Basissatsen er laget på collaterals (hjelpekapillærene), deres erstatningsmuligheter. For å gjøre dette, bruk intravenøs dryppløsning av Euphyllin, No-shpy, Papaverin, Nikotinsyre, Complin.

For å forbedre mikrosirkulasjonen brukes hemodilusjonsmetoden: Reopoliglyukin er introdusert, noe som forbedrer blodtilførselen ved å redusere blodkoagulasjon.

Væsken overvåkes. Med iskemi kan overflødige oppløsninger forverre bivirkninger i vevet. Samtidig brukte svært nøye diuretika i hypertensive sykdommer.

Antikoagulantia brukes samtidig med fibrinolytiske legemidler. I terapi finnes begrepet "gylden time". Det indikerer maksimal effektivitet av administrasjon av legemidler som reduserer blodkoagulasjon, for prognosen av sykdommen. Dessverre tar levering til sykehuset tid, og diagnosen under forholdene til "Førstehjelp" tillater deg ikke å se forskjellen mellom de to slagene. Derfor er den optimale tiden tapt.

I den første dagen introduseres en løsning av fibrinolysin med heparin.

Deretter i behandlingen brukes: Heparin intramuskulært, etter 3-5 dager passerer til fenylen, Dicumarin.

For pasienter av ung og middelalderen brukes Pentoxifylline til å forbedre blodtettheten. Eldre pasienter er foreskrevet parmidin, xantinol nikotinat, takykardi viser anaprilin.

For å forbedre tonen i fartøyene brukte Cavinton, Cinnarizin.

Det er funnet at ko-administrasjon i iskemisk slag kimer med medikamenter Aspirin (Trombe Ass, Cardiomagnyl) reduserer risikoen for tilbakevendende cerebrovaskulære hendelser.

Når en pasient utvikler opphisselse, er barbiturater foreskrevet.

For å forbedre stoffskiftet og øke cellens motstand mot oksygenmangel, brukes stoffer av klassen metabolitter (Piracetam, Aminalon, Cerebrolysin).

Muligheter for kirurgi

Kirurgisk behandling av hjerneslag er mye brukt i nevrokirurgiske avdelinger.
I HS, denne type behandling er vist ikke alle, men bare for pasienter under eller middelaldrende, ved diagnose av laterale hematomas, blødninger i lillehjernen.

For å bestemme indikasjonene på kirurgi, observeres pasienten:

 • mangel på effektiv fjerning av cerebralt ødem;
 • manifestasjon av symptomer på hematom komprimering;
 • mistanke om muligheten for en blødning i hjernestammen eller halvkulen.

Den beste tiden er tidspunktet for umiddelbar operasjon på den første dagen av det andre slag.

Hematom er tømt ved å åpne hulrommet eller punkteringen. Samtidig fjerner blodproppene. Når en bristende hjerneaneurisme er funnet, er fartøyet ligert.

Ved iskemisk slag er kirurgisk inngrep mye mindre hyppig. Operasjonen er indikert ved diagnostisert innsnevring av karoten, vertebrale, subklave arterier, som forårsaker iskemi av hjerneområder.

Dette forenkles av uttalt atherosklerose eller anatomiske trekk ved karene.

Ta vare på pasienten

Omsorg for en pasient med hjerneslag bestemmer suksessen til behandlingen, ikke mindre enn rusmidler.

Hvis pasienten svelger uavhengig, deretter etter den første dagen med bruk av juice, utnevne flytende høyt kalori måltider. I comatose tilstand brukes fôring gjennom en sonde.

Forebygging av kongestiv fenomener i lungene og sengetøyene krever regelmessig vridning av pasienten fra side til side om 2-3 timer. Under sacrummet setter du en gummircirkel under tett ringer.

Munnhulen behandles med borsyre. Ved urininkontinens plasseres et kateter. Hvis pasienten har forstoppelse, er det gitt lette avføringsmidler, eller små enemas er gitt.

Rehabiliteringsperiode

Behandling av konsekvensene av et hjerneslag begynner på sykehuset. Massasje av lemmer er foreskrevet allerede fra den andre uken av sykdommen. Det utføres med forsiktige bevegelser for å hindre muskuløse vedvarende kontrakturer, gjenopprette blodtilførselen i hender og føtter.

Terapeutisk fysisk trening etter et slag er rettet mot å gjenopprette motorfunksjonene til lammede lemmer. Metoden er mest egnet for sanatoriumbehandling.

Kinesitherapi brukes aktivt til rehabilitering. Samtidig utvikles små, tidligere vanlige bevegelser i hendene, lærer pasienten å opprettholde seg igjen, spastiske sammentrekninger av muskler elimineres.

Øvelser av fysioterapi øvelser gjenopprette nødvendig styrke i lemmer, utvikle sosiale ferdigheter. En god effekt har strekker muskler i vannet, hydromassasje, oksygenbad.

Intensiteten av trening øker gradvis.

Eksperter fra Verdens helseorganisasjon (WHO) mener at 70% av pasientene som har hatt et slag bør gå tilbake til et selvstendig liv. Restorativ behandling bør utføres i de tre første årene etter manifestasjonen av sykdommen. Denne tiden går ikke tapt for rehabilitering. Å kurere et slag trenger du ikke å miste håp, ha tålmodighet. Pasienter som har overvunnet sykdommen kan ha nytte av familien og samfunnet.

Stroke - hva det er, de første tegnene, symptomene hos voksne, årsakene, konsekvensene, behandlingen og forebyggingen av hjerneslag

Hva er det Stroke er en akutt forstyrrelse i hjernens sirkulasjon, noe som fører til en vedvarende fokal hjerneskade. Kan være iskemisk eller hemorragisk. Patologi er ledsaget av akutt nedsatt hjernesirkulasjon, vaskulær og CNS-skade. Hvis den normale blodstrømmen forstyrres, blir næringen av hjernenusceller forverret, og dette er veldig farlig, siden orgelet virker ved stadig å levere oksygen og glukose til det.

La oss vurdere hvilke tegn som er karakteristiske for et slag, hvorfor det er viktig å hjelpe en person i de første minuttene av symptomstart, og hva er de mulige konsekvensene av denne tilstanden.

Hva er et slag?

Klinisk bilde

Hva leger sier om hypertensjon

Jeg har behandlet hypertensjon i mange år. Ifølge statistikken, i 89% av tilfellene, blir hypertensjon avsluttet av et hjerteinfarkt eller hjerneslag og død av en person. Nå om lag to tredjedeler av pasientene dør innen de første 5 årene av sykdommen.

Følgende faktum - å slå ned trykk er det mulig og det er nødvendig, men det kurerer ikke selve sykdommen. Det eneste medisin som offisielt anbefales av Helsedepartementet for behandling av hypertensjon, og det brukes av kardiologer i deres arbeid, er Giperium. Legemidlet virker på grunn av sykdommen, noe som gjør det mulig å fullstendig kvitte seg med hypertensjon. I tillegg, innenfor det føderale programmet, kan enhver russisk statsborger motta det gratis.

Stroke er et akutt brudd på blodsirkulasjonen i hjernen, noe som forårsaker skade og død av nerveceller.

Under det "terapeutiske vinduet" (konvensjonelt kalt de første 3-6 timer etter et slag), er det mulig å forhindre de irreversible konsekvensene av iskemi og celledød ved terapeutisk manipulering.

Stroker forekommer hos enkeltpersoner i et bredt aldersområde: fra 20-25 år til alderdom.

 • Konstruksjon eller blokkering av blodkarene i hjernen - iskemisk slagtilfelle;
 • Blødninger i hjernen eller i membranene - hemorragisk slag.

Frekvensen er ganske høy, den øker med alderen. Dødelighet (dødelighet) fra stroke forblir svært høy. Behandlingen er rettet mot å gjenopprette den funksjonelle aktiviteten til nevroner, redusere påvirkning av kausative faktorer og hindre gjentakelse av en vaskulær katastrofe i kroppen. Etter et slag er det svært viktig å utføre rehabilitering av en person.

Tegn på sykdommen må være kjent for hver person for å kunne reagere i tide på en hjernekatastrofe og å ringe et ambulanseteam til seg selv eller kjære. Å vite de grunnleggende symptomene kan redde en persons liv.

Det er 2 hovedtyper av slag: iskemisk og hemorragisk. De har fundamentalt forskjellige utviklingsmekanismer og trenger radikalt forskjellige tilnærminger til behandling. Iskemisk og hemorragisk slagtak opptar henholdsvis 80% og 20% ​​av totalpopulasjonen.

Vær forsiktig

Hypertensjon (trykkprang) - i 89% av tilfellene dreper en pasient i en drøm!

Vi skynder deg å advare deg, de fleste medisiner fra hypertensjon og normalisering av press - dette er en fullstendig bedrag av markedsførere, som vind hundrevis av prosent på narkotika, hvor effektiviteten er null.

Apotekets mafia tjener mye penger i å bedra de syke mennesker.

Men hva skal gjøres? Hvordan bli behandlet hvis det er svindel overalt? Doktor i medisinske vitenskapen Belyaev, Andrei S. gjennomførte sin egen undersøkelse og fant en vei ut av denne situasjonen. I denne artikkelen om kjemisk lovløshet, fortalt Andrei Sergeyevich også hvordan man skal beskytte seg mot døden på grunn av et sykt hjerte og trykkstenger gratis ! Les artikkelen på den offisielle nettsiden til Russlands føderale helse og kardiologi under lenken.

Iskemisk slag

Iskemisk hjerneskade forekommer i 8 tilfeller ut av 10. De lider hovedsakelig fra eldre, etter 60 år, oftere menn. Hovedårsaken er en blokkering av blodårene eller deres langvarige spasmer, noe som fører til at blodtilførselen og oksygen sultes opp. Dette fører til død av hjerneceller.

Denne typen sykdom kan utvikle oftere om natten eller om morgenen. Dessuten er en korrelasjon med den foregående økte emosjonelle (stressfaktor) eller fysisk aktivitet, alkoholforbruk, blodtap eller progresjon av en smittsom sykdom eller fysisk prosess.

Hemorragisk slag

Hva er dette? Hemorragisk slag er resultatet av blødning i hjernesubstansen etter skade på fartøyets vegger. Brudd på funksjonell aktivitet og død av nevrocyter i dette tilfellet skyldes hovedsakelig at de klemmer seg med hematom.

Forekomsten av hemoragisk slag er forbundet hovedsakelig med diffus eller isolerte cerebrale vaskulære lidelser på grunn av vaskulær vegg som mister sin elastisitet og blir tynnere.

Det er ofte ledsaget av bevissthetstap, raskere utvikling av hjerneslagsymptomer, alltid signifikante nevrologiske lidelser. Dette skyldes det faktum at i dette tilfelle den cerebrale sirkulasjon blir forstyrret på grunn av brudd i den vaskulære veggen og brudd av blod eller hematom dannelse som følge av impregnering av nervevevet med blod.

Våre lesers historier

Beseiret hypertensjonen av huset. Det har vært en måned siden jeg glemte pressjumpingene. Å, hvor mye jeg har prøvd alt - ingenting hjalp. Hvor mange ganger gikk jeg til polyklinikken, men jeg ble foreskrevet ubrukelige medisiner igjen og igjen, og da jeg kom tilbake, tok legene bare hendene opp. Til slutt klarte jeg presset, og alt takket være denne artikkelen. Alle som har problemer med press - les nødvendigvis!

Les artikkelen i sin helhet >>>

I 5% tilfeller av utvikling av et slag er det ikke mulig å finne ut hvilken type og mekanisme for utvikling. Uavhengig av type slag, er dens konsekvenser alltid det samme - en skarp, raskt utviklende nedsatt funksjon av hjernegionen på grunn av død av noen av sine celler i nevrocyter.

De første tegn på et slag i en voksen

Tegn på et slag bør være kjent for alle mennesker, uavhengig av tilgjengeligheten av medisinsk utdanning. Disse symptomene er først og fremst knyttet til brudd på innervasjon av hodet og musklene i kroppen, så hvis du har mistanke om et slag, spør personen til å utføre tre enkle trinn: smil, løfte hendene, si noen ord eller en setning.

En person som plutselig følte seg "svak", kan vi antage vaskulære problemer ved hjelp av følgende tegn, som kan tas for de første tegnene på et slag:

 • Nummenhet av kroppsdeler (ansikt, lemmer);
 • hodepine;
 • Tap av kontroll over miljøet;
 • Dobling i øynene og andre synsforstyrrelser;
 • Kvalme, oppkast, svimmelhet;
 • Motor og følsomme forstyrrelser.

Det skjer at et slag opptrer plutselig, men oftere skjer det mot bakgrunnen for harbingers. For eksempel, i halvparten av tilfellene, er iskemisk slag foran transiente iskemiske angrep (TIA).

Hvis minst tre av følgende symptomer gjentas en gang i uka eller oftere i løpet av de siste tre månedene, er det nødvendig med øyeblikkelig legehjelp:

 • Hodepine, som ikke har noen spesifikk lokalisering, og oppstår når tretthet eller værkatastrofer forekommer.
 • Svimmelhet, vises i ro og øker med bevegelse.
 • Tilstedeværelsen av støy i ørene, både permanent og forbigående.
 • "Feil" av minne for hendelser i den nåværende tidsperioden.
 • Endring i intensiteten av arbeidskapasitet og søvnforstyrrelser.

Disse symptomene bør betraktes som forløpere av slag.

Hvordan gjenkjenne et slag?

For å gjenkjenne denne sykdommen, vær oppmerksom på følgende punkter:

 1. Ta en nærmere titt, spør om du ikke trenger hjelp til en person. En person kan nekte, fordi han forstod ikke hva som skjedde med ham. Talen til en person med et slag vil være vanskelig.
 2. Be om å smile hvis hjørnene på leppene ligger på forskjellige linjer og smilet ser merkelig ut - dette er et symptom på et slag.
 3. Rist en persons hånd, hvis et slag oppstår, blir håndtrykket svakt. Du kan også be om å hente opp hendene dine. En hånd vil falle ned spontant.

Når du identifiserer tegn på et slag i en person, ring umiddelbart etter en ambulanse. Jo raskere kvalifisert hjelp er gitt, desto større er sjansene for å eliminere konsekvensene av denne sykdommen.

årsaker til

Leger identifiserer to hovedårsaker til slag. Dette er forekomsten av trombi i sirkulasjonssystemet og tilstedeværelsen av kolesterolplakk som kan blokkere blodkarene. En pasient kan forekomme hos en sunn person, men denne sannsynligheten er ekstremt liten.

Patologi utvikles som en komplikasjon av det underliggende hjerte og karsykdommer, samt under påvirkning av ugunstige faktorer:

 • aterosklerose av cerebral fartøy;
 • tromboembolisme;
 • hypertensjon (arteriell hypertensjon);
 • revmatisk hjertesykdom;
 • hjerteinfarkt;
 • hjerteoperasjon;
 • konstant stress;
 • vaskulære svulster;
 • mottak av visse typer narkotika;
 • alkoholisme;
 • røyking,
 • aneurisme av cerebral arterien.

Utviklingen av komplikasjoner er mulig og mot bakgrunnen av generell trivsel, men ofte oppstår svikt i kompensasjonsmekanismer i tilfeller der lasten på fartøyene overskrider et visst kritisk nivå. Slike situasjoner kan knyttes til hverdagen, med tilstedeværelse av ulike sykdommer, med ytre omstendigheter:

 • en abrupt overgang fra en utsatt stilling til en stående stilling (noen ganger nok til å passere inn i en sittestilling);
 • tett mat;
 • badestamp;
 • varm sesong;
 • økt fysisk og psykisk stress;
 • hjertearytmi
 • en kraftig nedgang i blodtrykket (oftest under påvirkning av legemidler).

Men den vanligste årsaken til et slag er ansett for høyt blodtrykk. 7 av 10 personer som lider av blødninger er personer med høyt blodtrykk (blodtrykk over 140 til 90), et brudd på hjertet. Selv harmløs atrieflimmer blir årsaken til dannelsen av trombi, noe som fører til brudd på blodstrømmen.

Symptomer på et slag

Kliniske manifestasjoner av slag beror på lesjonens type, plassering og størrelsesorden.

Symptomer på hjerneslag hos voksne:

 • Tegn på et nærliggende slag begynner med hodepine og svimmelhet, som ikke forklares av andre årsaker. Mulig tap av bevissthet.
 • Tapet på evnen til å tydelig uttrykke sine tanker i ord er et av de karakteristiske symptomene. En person kan ikke si noe klart eller til og med gjenta et enkelt uttrykk.
 • Pasienten kan starte oppkast, så vel som med hjernerystelse.
 • Støy i hodet.
 • Det er glemsomhet, en person vet ikke eller husker ikke hvor han gikk, hvorfor han trenger ting han holder i hendene. Utad dette manifesteres av fravær og forvirring.
 • Visuelt er symptomene på sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen synlige på ansiktet av en person. Pasienten kan ikke smile, ansiktet er forvrengt, kanskje det ikke kan lukke øyelokket.

Det er syv hovedsymptomer før et slag, noe som tydelig viser denne sykdommen:

 • Skewed ansikt (asymmetrisk smil, skråt øye).
 • Inkonsekvent tale.
 • Døsighet (apati).
 • Skarpe smerter i hodet og ansiktet.
 • Synshemming.
 • Lammelse av ekstremiteter.
 • Krenkelse av koordinering.

Tegn på pågående stroke kan være svært variert, så det er verdt å være svært oppmerksom på hvilke symptomer før et slag forekommer hos en person.

 • plutselig bevissthetstap,
 • generaliserte kramper,
 • brudd på respirasjon med fokal symptomatologi og nevrologiske lidelser i fremtiden (taleforringelse, følsomhet, koordinering av bevegelse, epileptiske angrep).

I tillegg, med iskemisk angrep hos mennesker, kan reflekssvelging og tale forverres. Derfor kan pasienten begynne å stamme, ikke snakkes klart.

På grunn av nederlaget i ryggraden (vertebral) kan pasienten utvikle en koordineringsforstyrrelse, så han vil ikke være i stand til å bevege seg selvstendig eller til og med sitte.

 • Bevisstap på tidspunktet for hoppet i blodtrykk (mot en krisesituasjon, belastning - emosjonell eller fysisk);
 • Vegetative symptomer (svette, feber, rødhet av ansiktet, sjelden blek hud);
 • Brudd på pust og hjerterytme;
 • Mulig utvikling av koma.

Det er verdt å tenke på at hvis det er tegn på et slag, er tiden for irreversible forandringer i hjernen allerede påbegynt nedtellingen. De 3-6 timene, som skal utføre restaurering av nedsatt blodsirkulasjon og kamp for å redusere det berørte området, reduseres med hvert minutt.

Hvis symptomene på et slag helt forsvinner i perioden opptil 24 timer fra begynnelsen av dets kliniske manifestasjoner, er det ikke et slag, men en forbigående cerebral blodstrømningsforstyrrelse (forbigående iskemisk angrep eller hypertensiv cerebral krise).

Førstehjelp

I hjerneslag krever hjerneblødning en umiddelbar reaksjon på forekomsten, så etter utbruddet av de første symptomene må du utføre følgende handlinger:

 1. Legg pasienten slik at hodet hans blir hevet rundt 30 °.
 2. Hvis pasienten har mistet bevisstheten og var på gulvet, flytt den til en mer komfortabel posisjon.
 3. Hvis pasienten har forutsetninger for oppkast, vri hodet til siden slik at oppkast ikke kommer inn i luftveiene.
 4. Det er nødvendig å forstå hvordan pasientens puls og blodtrykk endres i pasienten. Hvis det er mulig, må du sjekke disse tallene og huske dem.
 5. Når ambulanslaget kommer, må legene indikere hvordan problemene startet, hvor mye verre de føler og ser syke ut, og hvilke tabletter han tok.

Sammen med anbefalinger for prehospital omsorg for hjerneslag bør huske hva som ikke kan gjøres kategorisk:

 • flytte en person eller overføre den til sengs (det er bedre å forlate det der angrepet skjedde);
 • bruk ammoniakk for å bringe pasienten til bevissthet;
 • tvinge til å begrense lemmer når anfall oppstår
 • å gi pasienten medisinske preparater i tabletter eller kapsler som kan bli sittende fast i luftveiene (spesielt hvis han har brudd på svelgfunksjonen).

effekter

De mest karakteristiske problemene som oppstår etter et slag, inkluderer følgende:

 • Forsvarte eller lammede lemmer. Den vanligste manifestasjonen av lammelse av den ene halvdelen av kroppen. Immobilisering kan være fullstendig eller delvis.
 • Spasticitet av muskler. Lemmen holdes i en posisjon, leddene kan gradvis bli tilnærmet.
 • Problemer med taleapparatet: indistinctness og inkoherens av tale.
 • Dysfagi er et brudd på svelgingfunksjoner.
 • Forverring av synsfeltet: delvis synløshet, bifurcation, reduksjon av dekningsområdet.
 • Brudd på funksjonene i tarmen og blæren: urininkontinens eller omvendt manglende evne til å isolere det.
 • Psykiske patologier: depresjon, frykt, overdreven følelsesmessighet.
 • Epilepsi.
 • taleforringelse;
 • umuligheten av en logisk løsning av oppgaven;
 • Manglende evne til å analysere situasjonen
 • svekket evne til å bevege høyre arm og / eller fot;
 • endring i følsomhet fra samme side (høyre) - nummenhet, parestesi;
 • depressivt humør og andre mentale endringer.
 • et dårlig minne, mens talen som regel forblir normal;
 • parese og lammelse på venstre side av kofferten;
 • emosjonell fattigdom;
 • utseendet på patologiske fantasier, etc.

Symptomer på koma

Coma etter et angrep av et slag utvikler seg ganske raskt, akutt og har følgende symptomer:

 • Mannen mistet plutselig bevisstheten
 • Samtidig ble ansiktet hans lilla rødt
 • Pusten ble høyt, hvesende
 • Pulsen ble spent, blodtrykket økt
 • Øyebollene svingte til side
 • Elevene innsnevret eller ble ujevn
 • Elevens reaksjon på lys har blitt treg
 • Muskeltonen ble redusert
 • Det er en sammenbrudd i bekkenorganens funksjoner (urininkontinens)

Hvor mange år lever etter et slag?

Det er ikke noe entydig svar på dette spørsmålet. Et dødelig utfall kan oppstå umiddelbart etter et slag. Imidlertid er det mulig og et langt, relativt fullt liv i flere tiår.

I mellomtiden er det etablert at dødeligheten etter slag er:

 • I løpet av den første måneden - 35%;
 • I løpet av det første året - ca 50%.

Prognosen for slagutfallet avhenger av mange faktorer, blant annet:

 • Pasientens alder;
 • Helseforhold før strekk;
 • Livskvaliteten før og etter et slag;
 • Overholdelse av rehabiliteringsperioden;
 • Fullstendig eliminering av årsakene til slagtilfelle;
 • Tilstedeværelse av samtidige kroniske sykdommer;
 • Tilstedeværelsen av stressfaktorer.

diagnostikk

Diagnostiske tiltak inkluderer:

 • Inspeksjon. Test UZP. Det kalles av bokstavene til de tre første handlingene som pasienten må gjøre: smil, snakk og prøv å heve hånden.
 • Vurdering av pasientens generelle tilstand av en lege.
 • En nøyaktig og operativ studie av pasienten er foreskrevet, magnetisk resonansbehandling eller datatomografi vil hjelpe.
 • Lumbar punktering vil skille mellom hjerneblødning fra andre patologier i hjernen.
 • Datamaskin og magnetisk resonansavbildning brukes til å oppdage et slag, tydeliggjøre sin natur (iskemisk eller hemorragisk), det berørte området, og også å ekskludere andre sykdommer med lignende symptomer.

Behandling og rehabilitering etter et slag

Den optimale tiden for sykehusinnleggelse og igangsetting av terapi er de første 3 timene fra starten av kliniske manifestasjoner. Behandling i den akutte perioden utføres i intensivavdelinger av spesialiserte nevrologiske avdelinger, og pasienten overføres til tidlig rehabiliteringsenhet. Før du etablerer slagtypen, utføres grunnleggende utifferentiert terapi, etter diagnosen har blitt gjort, spesialisert behandling og deretter lang rehabilitering.

Behandling etter et slag inkluderer:

 • gjennomføre et kurs av vaskulær terapi,
 • bruk av narkotika som forbedrer hjernens metabolisme,
 • oksygen terapi,
 • rehabiliteringsbehandling eller rehabilitering (fysioterapi, fysioterapi, massasje).

I tilfelle av et slag, ring øyeblikkelig til en beredskapstjeneste! Hvis du ikke gir øyeblikkelig hjelp, vil dette føre til pasientens død!

For å forhindre komplikasjoner utføres terapi ved hjelp av følgende stoffer:

 • Cerebroprotectors gjenoppretter strukturen av skadede hjerneceller;
 • medisiner for fortynning av blod (vist utelukkende for iskemisk berøring);
 • hemostatika eller hemostatiske midler (brukt med et klart fastslått slag av hemorragisk opprinnelse);
 • antioksidanter, vitaminpreparater og legemidler som forbedrer metabolisme og blodsirkulasjon i vev.

Rehabiliteringsaktiviteter:

 • De utføres fra begynnelsen av strekningen og fortsetter med bevaring av det neurologiske underskudet gjennom hele livet med deltagelse av pasienten, teamet til medisinske arbeidere og slektninger;
 • riktig pleie av pasientens kropp, bruk av spesielle enheter;
 • respiratorisk gymnastikk (for å forebygge lungebetennelse);
 • så tidlig som mulig aktivering av pasientens motorstatus, fra kort sitte i sengen til fullverdig fysioterapi;
 • Anvendelse av ulike fysioterapeutiske og andre metoder: elektroprocedurer, massasje, akupunktur, leksjoner med en taleterapeut.

Folk rettsmidler for utvinning av kroppen etter et slag

Før du bruker folkemidlene, må du kontakte legen din. kontraindikasjoner er mulige.

 1. Kanel kanel. Plantens frukter og røtter brukes til å forberede en avkok, som innføres i vanlige bad i behandlingen av lammelse og parese. Kurset er 25 prosedyrer, buljongen helles i vann ved en temperatur på 37-38 ° C.
 2. Bad med salvie etter et slag. 3 kopper urte salvia helle 2 liter kokende vann. La stå i 1 time, spenne og hell på et bad med varmt vann. Ta disse badene hver annen dag.
 3. Veldig nyttig og slik avkok: en teskje knuste tørrpionøtter skal helles et glass kokende vann. Etter dette, fyll i for en time og belastning. Spis en spiseskje buljong 5 ganger om dagen.
 4. Bay olje. Dette preparatet er utarbeidet på denne måten: 30 g løvblad skal fylles med et glass vegetabilsk olje. Insister 2 måneder, med hver dag trenger banken å bli rystet. Oljen må filtreres og deretter kokes. Det anbefales å gni blandingen til lammede steder.

forebygging

Stroke er en av de sykdommene som er lettere å forebygge enn å behandle. Strokeforebygging består av:

 1. Advare det kan være ved hjelp av rasjonell organisering av arbeid og hvile, riktig ernæring, søvn innstilling, normal psykologisk klima, kontroll av natrium i kosten, tidlig behandling av hjerte- og karsykdommer: iskemisk hjertesykdom, høyt blodtrykk.
 2. Den beste måten å unngå stroke er å forhindre atherosklerose og andre kardiovaskulære sykdommer. Det er viktig å overvåke blodtrykket og sjekke om diabetes.
 3. Ta om nødvendig medisiner som forbedrer hjernenes mikrosirkulasjon, og også bruk av medisiner som forhindrer mangel på oksygen (hypoksi) i hjernen som foreskrevet av legen.

Tegn konklusjoner

Hjerteangrep og slag er årsaken til nesten 70% av alle dødsfall i verden. Sju av ti mennesker dør på grunn av blokkering av hjertene eller hjernens arterier.

Spesielt skremmende er det faktum at mange mennesker ikke engang mistenker at de har hypertensjon. Og de savner muligheten til å rette opp noe, bare gjør seg til fortvilelse.

 • hodepine
 • Hjertebanken
 • Svarte prikker foran øynene (fluer)
 • Apati, irritabilitet, døsighet
 • Uklar syn
 • svette
 • Kronisk tretthet
 • Hevelse i ansiktet
 • Nummenhet og kulderystelser av fingrene
 • Trykkspring
Selv ett av disse symptomene burde få deg til å tenke. Og hvis det er to, så ikke nøl med - du har hypertensjon.

Hvordan behandle hypertensjon, når det er et stort antall medisiner som koster mye penger?

De fleste medisiner vil ikke gjøre noe bra, og noen kan til og med skade! For øyeblikket er det eneste medisin som offisielt anbefales av Helsedepartementet for behandling av hypertensjon, Giperium.

til Institutt for kardiologi sammen med helsedepartementet utfører programmet " uten hypertensjon"Innenfor rammen som stoffet Giperium er tilgjengelig gratis, alle innbyggere i byen og regionen!

Stroke i hjernen

Tegn og symptomer på hjerneslag. Iskemisk og hemorragisk slag

Bilde fra lori.ru

Å starte en samtale om slag og dets varianter gir mening, og gir en definisjon av denne formidable sykdommen. Stroke er en plutselig mangel på blodsirkulasjon i en bestemt del av hjernen. Som regel fører det til en kraftig forverring av hjernen og etterlater en lang uopprettelig og visuelt åpenbar effekt for andre.

Stroke er en kategori av akutte sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen. I dette tilfellet kan vanskeligheten med blodstrømmen oppstå på grunn av to hovedårsaker.

Den første av disse er tilstopping av en av blodkarene som er ansvarlig for normal ernæring i hjernen. Denne såkalte. iskemisk slag, som er preget av det faktum at hjernen opplever en akutt mangel på oksygen, så vel som næringsstoffer. Den iskemiske hjerneslag, ifølge statistikk, forekommer i 80 prosent av tilfellene ut av hundre.

Den andre typen slag er den såkalte. hemorragisk slag. Grunnen til dette manifestasjon er slag, cerebral kar ruptur og blødning (dvs. blødning) i hjernen. Som et resultat av denne typen slag i hjernen, dannes et hematom. Hemoragisk hjerneslag, ifølge statistikken, er det en sak i fem kjører mye hardere iskemisk hjerneslag og mange ganger mer sannsynlig å resultere i død eller alvorlige funksjonshemmedes rettigheter.

Iskemisk slag og hemorragisk slag har sine egne versjoner. Imidlertid er et viktig praktisk øyeblikk for å bestemme slaget og dets videre behandling ikke bare tidspunktet for visse årsaker til slag, men også de ikke mindre raskt oppdagede symptomer på hjerneslag.

På den daglige nivå blir det antatt at hjerneslag (både hemoragisk og ischemisk slag) vises utelukkende parese, men det er ikke. Alas, men symptomene på slag er mye mer varierte enn det ser ut som amatøren. Kunnskap om mennesker disse symptomene, identifisere dem på et veldig tidlig stadium, og å umiddelbart gi medisinsk behandling kan ikke bare redde liv, men vil umiddelbart begynne behandling, og dermed unngår farlige komplikasjoner i fremtiden. Det er ingen tvil om at de viktigste symptomene på hjerneslag skal være kjent for alle. Tross alt, det kan du beskytte ikke bare deres kjære er rammet av hjerneslag, men også seg selv, lenge før manifestasjon av tegnene på sykdommen blir irreversible.

Tilbake i skolen, studerte hjernens struktur og grunnleggende funksjoner, lærte vi det for å utføre ulike funksjoner, som bevegelse, koordinering, syn, tale, hørsel osv. forskjellige deler av hjernen. Plasseringen og omfanget av det patologiske fokuset påvirker direkte det kliniske bildet av strekningen.

Carotid og vertebrobasilar - de to viktigste vaskulære bassengene - gir blodtilførsel til hjernen. Nederlag karotidvaskulær basseng fører til alvorlige fot, problemer med koordinasjon, svakhet, nummenhet i ekstremitetene og en del av kroppen på den ene side, alvorlig tale funksjon (såkalte "wrap en Language"), å senke munnvikene med kropps-siden hvor den observerte nummenhet.

Når lesjonen befinner seg i det basale vaskulære bassenget. da er en person som ble rammet av et slag, forstyrret av svimmelhet, kvalme, oppkast, bevegelsene hans er ustabile (som de sier, "han stenger"). I tillegg bør blant symptomene på stroke nevnes vanskeligheter ved svelging, dobbeltsyn, øyebevegelsesforstyrrelser, etc.

Tegn på et slag kan mistenkes og ganske friske mennesker opplever plutselig svimmelhet eller ustabilitet. I denne forbindelse, spesielt personer med hypokondriaksplan, som er klar over hva symptomatologi er, begynner å mistenke at de har hjerneslag. I mellomtiden er det ingen farer for livet, og problemet er mest sannsynlig knyttet til midlertidige forstyrrelser av det vestibulære apparatet. I dette tilfellet behandles tegn på et slag feil. Men hvis svimmelhet er ledsaget av manifestasjon og andre tegn på et slag, bør du selvsagt kontakte legen din.

Blant de ulike varianter av slag, den såkalte. et lite slag, hvis manifestasjoner forsvinner innen tre uker. Fra et slag er det nødvendig å skille den såkalte. forbigående iskemisk angrep (forkortelse - TIA), som fører til ulike nevrologiske sykdommer som oppstår i løpet av dagen. Likevel, med TIA er det nødvendig å "holde øye med". Det er godt at en vedvarende mangel ikke har blitt dannet, og hjernedød har ikke skjedd. Imidlertid er TIA ofte en harbinger av mer alvorlige konsekvenser og bærer tegn på et slag i fremtiden. Å realisere dette, må personen som overlevde TIA, klargjøre alle mulige konsekvenser av denne kortsiktige sykdommen hos legen.

Alt om iskemisk berøring

Iskemisk slag er et patologisk symptomkompleks som utvikles som et resultat av en kritisk reduksjon av blodtilførselen til hjernen. Dette fører til en skarp forstyrrelse av metabolske prosesser i nervesystemet. Energi sulten av nevroner er grunnlaget for deres død med alle de følgende konsekvensene. Denne sykdommen har bare en slik bakgrunn.

Forekomst av slag er fra 1 til 4 tilfeller per 1000 personer. Denne typen slag utvikler oftere og er ca. 70-80% blant alle tilfeller av akutt hjernesirkulasjonsforstyrrelse med vedvarende fokal symptomer. Ofte forekommer slag hos eldre. Spesielt farlig er et gjentatt iskemisk slag.

Årsakssammenheng

Det er akseptert å allokere en hel gruppe årsakssfaktorer, noe som resulterer i at iskemisk slag utvikler seg. Imidlertid er den mest vanlige årsaken til denne sykdomsprosessen anses å være cerebral aterosklerose og kardio emboli (dannelse av emboli i sirkulasjonssystemet), dvs. aterotrombotisk slag eller cardioembolic slag er de mest vanlige.

I noen tilfeller kan iskemiske forandringer føre til hjerneinfarkt (nevronaldød), men det er ingen kliniske manifestasjoner. I dette tilfellet snakker vi ikke om et slag, dette er det såkalte imaginære hjerneinfarkt. Derfor er iskemisk slag et klinisk syndrom, som er basert på hjerneinfarkt, som har forskjellige manifestasjoner. Dette inkluderer også et lite slag, det vil si et hjerneinfarkt med minimal klinisk manifestasjon.

Etter å ha utviklet seg fra utviklingen av den patologiske prosessen i hjernen med iskemisk slag, anses de mest sosialt signifikante årsaksfaktorene å være:

 • fedme;
 • diabetes mellitus;
 • aterosklerose;
 • alder;
 • røyking og andre.

Alle av dem fører til brudd på mikrosirkulasjonen på grunn av blokkering av fôringsfartøyer, samt et brudd på blodfluiditeten. Lesjonen kan forekomme både i ryggmargen og i hjernen. Slik utvikler iskemisk slagtilfelle.

Hva skjer i hjernen med utvikling av iskemisk skade

Kunnskap om pågående prosesser lar deg forstå arten av behandlingen og feilene som kan oppstå på dette tidspunktet. I forbindelse med manglende effektivitet av behandling, blir det mulig å revidere terapien med hensyn til de patogenetiske faktorene som påvirker ryggmargen og hjernen.

Når nivået av arteriell perfusjon av hjernen eller ryggmargen minker, vises en iskemisk sone sone. I begynnelsen dannes en penumbra, det vil si et fokuspunkt for iskemisk penumbra dukker opp rundt døde sonenes nerveceller. Hvis hjernen blir gjenopprettet til det berørte bassenget, blir dette vevet gjenopprettet. Hvis dette ikke skjer, så omkommer dette området av nevroner også. Alle disse endringene skjer innen 3-6 timer, så dette gapet kalles scenen i det terapeutiske vinduet. Dette skyldes det faktum at det er en reell mulighet til å minimere konsekvensene av et iskemisk angrep, det vil si et brudd på fartøyens funksjon. Derfor er spørsmålet om hvor mye tid som er tilgjengelig, ikke lenger relevant.

På grunn av aktiveringen av den anaerobe vei for oksydasjon av glukose for å dekke energibehovet til hjernevevet, frigjøres visse nevrotransmittere. Dette fører til utvikling av iskemisk ødem. Faren for det er at det kan føre til kulling av hjernen i de store occipital foramen med en forstyrrelse av vitalfunksjonene. På samme måte kan ryggmargen trenge inn i de intervertebrale foramen. Sykdommen i dette tilfellet blir dødelig.

Men selv om normal blodsirkulasjon i hjernevævet gjenopprettes, så er det en viss risiko. Han er, det er mulig å utvikle diapedetic blødning på bakgrunn av øket vaskulær permeabilitet, som forårsaker sekundære hemoragisk endringer. Som et resultat blir en hemorragisk klinikk påført det iskemiske slag. Sykdommen blir ekstremt vanskelig, så hvor lenge det vil vare er ikke kjent.

Et gunstig resultat av stroke anses å være dannelsen av glialvev på stedet av den patologiske prosessen. Dette er først mulig etter at nekrotiserende vev har løst seg (lysert).

Iskemisk type slag

For å bestemme den videre taktikken for å administrere en pasient, er det vanlig å skille flere typer iskemisk slag. Klassifisering utføres med hensyn til ulike egenskaper.

Avhengig av ferdigstillelsen av de patologiske endringene som forekommer, er det to hovedtyper av ryggraden i ryggmargen og hjernen:

 • fremgangstroke (kliniske symptomer øker over tid, noe som vanligvis resulterer i lacunar slag);
 • regresserende symptomer på akutt cerebrovaskulær ulykke stoppet på samme nivå eller til og med redusert.

Det er en viktig klassifisering som tar hensyn til årsak og mekanisme for utvikling av iskemisk slag. Dens betydning ligger i det faktum at det er mulig å ta hensyn til hovedårsaken i behandlingsprosessen. I følge denne klassifiseringen er følgende typer sykdommer skilt:

 • atherotrombotisk - utvikler seg som et resultat av dannelsen av trombi på stedet av et atherosklerotisk plakk;
 • kardioembolisk - kilden til dannelsen av emboli, som kommer inn i hjernen, er hjertets hulrom eller dets ventiler;
 • hemodynamisk - det utvikles når det er en uttalt innsnevring av karene, for eksempel aterosklerotisk natur eller kompresjon på nivået av livmorhalsen;
 • reologiske - dette slag utvikler seg i tilfeller der blodkoagulerbarheten økes kraftig, noe som påvirker blodets fluiditet negativt.
 • lacunar - er en spesiell type atherotrombotisk slag, som oppstår som følge av blokkering av små cerebrale arterier. Dette etterlater et avtrykk på det kliniske bildet, så det er isolert i en egen gruppe.

Avhengig av nivået av vaskulær lesjon er det nødvendig å skille mellom to hovedgrupper av iskemisk slag. Dette er et slag i carotidbassenget og vertebrobasilar. Hver av disse artene har sine egne varianter, som bestemmes av plasseringen av den berørte arterien. Dermed er et strekk isolert i bassenget i den midtre cerebrale arterien, i vertebralarterien (vertebroinsult), i basilarbassenget, etc.

Ifølge ICD (International Classification of Diseases), utmerker seg flere andre former for hjerneskade. De er praktiske for statistisk rapportering. I klinisk praksis innebærer søknaden noen vanskeligheter, men det er nødvendig, fordi det ellers ikke vil være mulig å telle tilfellene.

Kliniske manifestasjoner av akutt cerebrovaskulær ulykke med iskemisk type

Symptomer på iskemisk berøring bestemmes av hvilke av de vaskulære bassengene er berørt, det vil si hvilken av karene som har mest lidelse. Det er et vedvarende tap av de funksjonene som er regulert av denne avdelingen i nervesystemet. Det er viktig at du bare kan snakke om et slag hvis fokal symptomatologien eksisterer i mer enn 24 timer. Ellers er det et forbigående iskemisk angrep, som også er en fare, men mindre i forhold til et slag.

De viktigste kliniske tegnene på iskemisk berøring anses å være følgende:

 • parese (nedsatt motoraktivitet) eller lammelse (fullstendig tap av motoraktivitet) på siden motsatt side av lesjonen. Dette skyldes krysset mellom nerveveiene på nivået av sentralnervesystemet.
 • blindhet, som opptrer plutselig og påvirker, som regel, ett øye;
 • normal tale er forstyrret, spesielt hvis hjerneinfarkt påvirker motorsenteret;
 • utvikle en rekke følsomme forstyrrelser som fører til de tilsvarende kliniske manifestasjonene (dette skjer hvis hjerneinfarkt påvirker ryggseksjonene);
 • Det kan være manifestasjoner i den psykomotiske sfæren (aggressivitet, spenning, eufori, etc.), spesielt hvis slag er liten;
 • svimmelhet og hodepine og mange andre vanlige cerebrale symptomer.

Lacunar stroke er en spesiell type hjerneskade, noe som krever mer detaljert vurdering. Vanligvis er årsaken til utviklingen i et høyt blodtrykksnivå. I den patologiske prosessen er de arteriene som allerede er skadet av hyalin eller andre stoffer involvert. Som et resultat av dette fører til en betydelig innsnevring av blodårene til et skarpt brudd på arteriell blodforsyning av nervevev. Iskemisk skade utvikler seg vanligvis i området av subkortiske kjerner eller en intern kapsel. I enkelte tilfeller kan lacunar slag ofte gjenta seg. I dette tilfellet er det nødvendig å utelukke en arvelig sykdom - cerebral autosomal dominant arteriopathy med subkortikale infarkter og leukoencefalopati.

Diagnose av iskemisk hjerneskade

Diagnosen av iskemisk slag kan settes i nærvær av to forhold, hvis overholdelse må være obligatorisk. Disse inkluderer:

 • Tilstedeværelsen av fokale nevrologiske symptomer, som vedvarer i 24 timer eller mer (fra denne tilstanden kan det være unntak);
 • visualisering av et patologisk fokus i nevralvevet (dette er en obligatorisk tilstand). For dette benyttes ulike metoder for tilleggsforskning, men oftest tar de seg til beregnet tomografi.

I tillegg til denne typen diagnose kan brukes og andre. Disse inkluderer:

 • studien av den cellulære og biokjemiske sammensetningen av spinalvæsken (den oppnås under ryggmargs punktering);
 • magnetisk resonans avbildning;
 • Studien av cerebral fartøy ved hjelp av ultralyd og dopplerografi;
 • Røntgenundersøkelse - cerebral angiografi (studier av fartøy som bruker kontrast);
 • laboratorieundersøkelse av aktiviteten til blodkoaguleringssystemet, som er nødvendig for riktig valg av antikoagulantdosen.

Behandling av akutt nedsatt hjernesirkulasjon

hjerneinfarkt behandling bør være rimelig, men vesentlig gitt den tid som har gått siden overvinnelsen av hjernen eller ryggmargen, så vel som de patogene arter av slag. Behandling innebærer overholdelse av følgende prinsipper:

 1. den grunnleggende terapien, som er rettet mot å opprettholde viktige kroppsfunksjoner:
  • restaurering av funksjonen av ekstern åndedrett;
  • normalisering av blodtrykk;
  • forebygging av cerebralt ødem;
  • sliter med kramper, etc.
 2. trombolytisk terapi, hvis ikke mer enn 3-6 timer har gått siden utviklingen av kliniske symptomer;
 3. antiplatelet terapi (oftest brukt aspirin) - vanligvis er dette standard for behandling dersom et kardioembolisk slag utvikles;
 4. antikoagulant terapi, som bør utføres under hensyntagen til indikatorene for hemostase systemet (koagulasjonssystem).

Bruken av disse stoffene som en del av kompleks terapi gjør det mulig å oppnå de fastsatte målene. Sykdommen reduserer Disse prinsippene er som følger:

 • normalisering av funksjon av vitale organer;
 • Minimere de negative konsekvensene av hjerneslag (dette er en nevrologisk defekt);
 • forebygging av utvikling av komplikasjoner, både nevrologisk og somatisk, for eksempel assosiert med langvarig begrensning av motorisk aktivitet.

Det er svært viktig å legge stor vekt på rehabiliteringsforanstaltninger. De tillater å utføre den optimale restaureringen av de grunnleggende funksjonene i menneskekroppen etter en lang sykdom for å returnere den til normalt liv. Til dette formål er terapeutisk trening, massasje, fysioterapi og arbeidsterapi foreskrevet. Hvor mange mennesker som lever etter et slag, avhenger utelukkende av deres individuelle evner og korrektheten av behandlingen.

I konklusjonen skal det bemerkes at iskemisk slag som den vanligste formen for vedvarende akutte lidelser i hjernecirkulasjonen kan føre til ulike negative konsekvenser. De kan inkludere dødsårsaken. I denne forbindelse er det svært rettidig å gi rettidig medisinsk hjelp til slike pasienter. Ikke miste et enkelt minutt, da dette vil redusere skadeområdet på hjernevævet. Det skal huskes om scenen i det terapeutiske vinduet, når det er en reell mulighet til å redusere skadeområdet. Behandling bør være både grunnleggende, som er rettet mot å opprettholde vitale kroppsfunksjoner, og spesifikk, som tar hensyn til alle funksjonene i utviklingen av den patologiske prosessen. Bare i dette tilfellet kan cerebral infarkt herdes.

fornærmelse

Plutselig kalles mangel på blodtilførsel til et bestemt område i hjernen, noe som fører til lokale forstyrrelser i hjernen og etterlater en vedvarende defekt, vanligvis kalles akutt cerebrovaskulær ulykke eller slag. Det vil si, med denne sykdommen menes det at blodstrømmen er vanskelig gjennom hjernens kar. Årsakene til denne vanskeligheten kan være flere:

Først, en blokkering av et av karene som leverer hjernen. Som et resultat av slike blokkeringer vises iskemi - akutt oksygenmangel og mangel på næringsstoffer - denne typen slag ble kalt iskemisk. Statistikk viser at iskemisk berøring forekommer i 8 av 10 tilfeller;

For det andre, brudd på hjerneskibet, som fører til blødning (blødning) i hjernen og dannelsen av et hematom. Denne typen slag ble riktig betegnet - hemorragisk. Ifølge statistikken er ut av 10 tilfeller av hjerneslag 2 hemorragisk.

Det skal være kjent at hemorragisk slag avviker fra iskemisk ved en mer alvorlig periode på kurset, og generelt gir det en stor fare.

Årsaker til slag

Stroke er ikke en uavhengig sykdom, det oppstår som en komplikasjon etter hjerte, blodkar, blodkar sykdommer. Skade på beholderveggene og innsnevring av arteriene kan føre til alle slags grunner: hypertensjon, kolesterol avleiringer (plaques), effekten av nikotin, høyt blodsukker. Alle de ovennevnte faktorene øker risikoen for blodpropper, det vil si, kan føre til tilstopping av fartøyet. I tillegg kan vaskulær okklusjon forårsake feilaktig drift av hjertet (for eksempel atrial fibrillering) forekommer tromber hos hjerte hulrom og omfatter blodstrøm til hjernen.

En annen årsak tilstopping av blodårer blir økt blod viskositet, som kan være forbundet med begge medfødte blødningsforstyrrelser, og utvikle seg på bakgrunn av visse medisiner.

Blant de mest vanlige årsakene til hemoragisk slag, kan isoleres i større målestokk tomrommet arterien (en såkalt aneurisme - medfødte fartøy) eller rive opp den arterie som en konsekvens av øket blodtrykk. Når hjerneceller dør i et bestemt område i hjernen, er det en forstyrrelse eller fullstendig tap av funksjonene som utføres av denne delen av hjernen. Siden strekningen vanligvis forekommer i den ene halvdelen av hjernen, opptrer den funksjonshemme funksjonen på den andre halvdelen av menneskekroppen (dette skyldes at nevrale veier fra hjernen til menneskekroppen krysses). Det vil si at hvis venstre side av hjernen påvirkes, vil det bli observert en nedgang i følsomheten på høyre side av kroppen. Dessuten må vi huske på at den venstre halvdelen av hjernen som er ansvarlig for tale og mentale funksjoner hos mennesker, så slaget som rammet venstre side, kan føre til en grov krenkelse av både pasientens tale (inntil fullstendig mangel på det), og hans forståelse av andres tale.

Fare for slag

Risikoen for å utvikle et slag er betydelig økt med følgende faktorer:

alder over 50 år

arteriell hypertensjon (manifestert i det faktum at blodtrykket periodisk stiger til et nivå på 160/90 mm Hg)

diabetes mellitus (ukontrollert høyt blodsukker)

Aterosklerose (deponering av kolesterol på blodkarets vegger)

Tilstedeværelsen av slag i nære slektninger

mottak av orale prevensjonsmidler med høyt østrogeninnhold

Symptomer på et slag

Det skal huskes at et slag kan manifestere ikke bare som en lammelse. Symptomatikk kan være svært variert. Det er viktig så snart som mulig å gjenkjenne tegn på et slag og gå til en ambulanse for å starte behandlingen så snart som mulig. Dette vil bidra til å unngå mange farlige konsekvenser. Kjenn alle grunnleggende manifestasjoner av et slag, bare slik at du kan beskytte deg selv og dine kjære!

Selv i skolen blir vi lært at ulike deler av hjernen er ansvarlige for å utføre ulike funksjoner i kroppen. Strukturen i hjernen er som følger:

1. Den cerebrale cortex, plassert på toppen. Det er underlagt tenkning, tale, utøvelse av muskelbevegelser, følelser.

2. Den subkortiske delen. Det styrer grunnleggende funksjoner som hjertefunksjon, pust, blodtrykk og andre.

3. Hjernehinnen, som ligger i bakre deler av hjernen. Hjernenes funksjon er koordinasjonen av bevegelser.

Avhengig av hvilken del av hjernen som er skadet, kan ulike funksjoner brytes. Imidlertid er det i de fleste tilfeller en forstyrrelse i funksjonen av hjernebarken. Symptomer på denne prosessen er som følger:

forstyrrelser av bevegelse (først og fremst gjelder det lemmer). Styrken i bevegelsen i øvre og nedre lemmer minker, til bevegelsen opphører helt.

forstyrrelse av sensorisk oppfatning. Reaksjonen mot smerte, stigende / fallende temperatur, etc., reduseres. Vanligvis er det observert i ekstremiteter.

brudd på talefunksjoner. Tale er ukjent, uklar. Tap av evnen til å snakke eller oppleve tale.

forstyrrelser av stående, manifestert i det faktum at pasienten svinger eller faller i stående stilling.

en lidelse av bevissthet: pasienten opplever en følelse av døsighet eller mister bevissthet.

Mindre avslørende symptomer (De kan forekomme ikke bare i slag), hodepine (migrene kan være et tegn), svimmelhet (som et symptom forekommer ved sykdommer i øret), muskelkramper (vanlig årsak til epilepsi).

Det bør bemerkes et viktig faktum: Kun svimmelhet, ledsaget av kvalme og oppkast. i mangel av andre manifestasjoner i en svært liten prosentandel av tilfeller indikerer et slag! Denne tilstanden er mest sannsynlig et tegn på patologien til det vestibulære apparatet og utgjør ikke en fare for livet. Hvis denne tilstanden blir observert mot andre symptomer, bør du umiddelbart søke medisinsk hjelp!

Stroke hjelp

Hvis en person som lider av et slag er nær deg, bør du sette ham på en passende måte, løsne klærne og umiddelbart informere en ambulanse. Det bør få lov til å tygge en aspirin (100 mg) som helhet og måle blodtrykket. I intet tilfelle bør du forlate pasienten i en hvilende stilling hvis han er bevisstløs, fordi i den ubevisste tilstanden svekker muskelstyrken til en person, noe som kan føre til døden fra kvelning (tungen kan blokkere luftrøret). Hvis en person er bevisstløs, må den legges på hans side slik at spytt strømmer ut av munnen, og tungen hindrer ikke pusten.

I tre av de fire tilfellene er symptomene på slag ikke tydelig uttrykt og kan forekomme innen de neste 24 timene. Denne tilstanden kalles et forbigående iskemisk angrep (transient cerebral blood flow disorder). Slike korte slag er en advarsel. I ca 40% av tilfellene etter et slag, utvikler et stort slag med alvorlige konsekvenser. For å forhindre utvikling av tilbakevendende hjerneslag, bør planlagt behandling foreskrives.

Forebygging av slag

Betydningen av hjerneslagsforebygging kan forstås ved å referere til statistiske data. Antall dødsfall fra akutt hjerneslag er 35%. I løpet av året øker denne tallet til 48% (det viser seg at hver andre pasient dør). Ca. 80% av de som har hatt et slag, blir deaktivert. De som allerede har hatt et slag, obligatorisk obligatorisk forebygging, da risikoen for et andre slag øker. Det bør bemerkes at slag er ikke bare en sykdom hos eldre. Mer nylig har det vært tilfeller av slag blant unge, ubevisste borgere som ikke har fylt 45 år.

Hvis du betaler oppmerksomhet til listen over risikofaktorer for hjerneslag, kan det ses at minst en av dem er funnet i hver enkelt av oss, noen av disse faktorene er ikke alene, og enda mer. Hva skal jeg gjøre i dette tilfellet? Det viktigste er ikke å få panikk. Du må virkelig veie mulighetene og tenke på hva du kan endre på livsstilen din kan være, må du gi opp dårlige vaner (slutte å røyke, å leve et mer stillesittende liv, ikke overspising), periodevis overvåke blodtrykk, holde et øye på kolesterolnivået og sukkerinnhold i blodet. Alle disse handlingene er ikke bortkastet tid, så du vil sikre en sunn fremtid. Det viktigste - ikke prøv å forandre livet ditt på en gang, gå gradvis til ønsket resultat.

Stroke Diagnosis

For å diagnostisere et slag, er det nødvendig å ta hensyn til tilstedeværelsen av risikofaktorer og eventuelle sammenhengende sykdommer hos pasienten, er nevrologisk konsultasjon viktig. Forskning som skal gjennomføres:

en generell og biokjemisk blodprøve (den skal inneholde en analyse av nivået av fett og kolesterol i blodet)

generell urinalyse

blodproppstudie (koagulogram)

ultralyddopplerografi av karene i hodet og nakken

CT (datamaskin tomogram) eller MR (magnetisk resonans tomogram); hvis det er umulig å foreta disse analysene, prøvetaking av cerebrospinalvæske (lumbal punktering)

Rådfør deg med en terapeut eller en oftalmolog

Behandling av slag

Slaget behandles permanent. I de første dagene er pasienten plassert i intensivavdelingen, da det alltid er sjanse for forverring av trivsel.

I løpet av denne perioden utfører legene følgende aktiviteter:

i løpet av 6 timer etter sykdomsstart, etter å ha brukt en datamaskin tomogram detekteres ischemisk ildsted klinikk er utstyrt med spesialutstyr, eventuelt som bærer resorpsjon tromber ved hjelp av spesielle formuleringer (såkalt trombolyse);

kontrollen over alle nødvendige funksjoner for en tilstrekkelig livsstøtte

reduksjon i blodviskositet på grunn av administrering av høye doser av aspirinpentoksifyllin, rheopolyglucin, etc.

beskyttelse av hjerneceller fra skadelige effekter og akselerasjon av gjenopprettingsprosesser på grunn av høye doser cortexin eller cerebrolysin, nootropics etc.

Etter disse prosedyrene foreskrives legemidler som reduserer muligheten for tilbakefall av slag og sliter med komplikasjoner etter sykdommen. Pasienten er under tilsyn av spesialister. Tiltak utføres for å opprettholde blodtrykk og bekjempe komplikasjoner.

Gjenopprettingstid etter slag

En av de integrerte aspektene ved strokebehandling er neurorehabilitering, som må huskes av pasienter og deres slektninger. Neurorehabilitering er et kompleks av terapeutiske tiltak, som gjennomføres med involvering av ulike spesialister i utpekte institusjoner (dispensarer, sanatorier). Følgende leger bør undervises:

av gymnastikk spesialister som arbeider med det behovet er allerede på andre dag av sykdommen, må du forsøke å få opp så tidlig som mulig (for iskemisk hjerneslag - den femte dagen i hemoragisk - med 2-3-th uke)

tale terapeut

nevropsykolog, som vil vurdere tilstanden til minne og intelligens

Fysioterapeut, som vil bidra til å stimulere nervesystemet

en psykoterapeut som vil bidra til å eliminere motløshet, en følelse av forstyrrelse

Hvis aktiv neurorehabilitering startes i tide, kan det i de fleste tilfeller sies at kroppens tapte funksjoner vil komme seg raskere og mer, noe som gjør at pasienten kan komme tilbake til et fullverdig liv på kortest mulig tid.

Les Mer Om Fartøyene